河北省石家庄市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

河北省石家庄市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源简介

河北省石家庄市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit7】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择
1. A.make a rule B.make a face C.make a joke
2.A.take in B.take out C.take off
3.A.416. B.461. C.614.
4.A.France is famous for art. B.France is famous for food. C.France is famous for fashion.
5.A.How about playing basketball on the playground
B.What about watching the baseball game on TV
C.Why not watch the basketball game on TV
6.A.It’s boring. B.A little selfish. C.I don’t think so.
7.A.Put on a coat. B.Have a rest. C.See a doctor.
8. A.With my classmates. B.At school. C.Rice and meat.
9. A.Sure, no problem. B.No, thanks. C.Yes, please.
10.A.Yes, please. B.Sorry, I won’t. C.That’s very kind of you.
11.What is Lisa doing
A.Writing a letter. B.Reading a story. C.Watching a movie.
12.Why did the woodcutter got two great axes
A.Because he was honest. B.Because he was helpful. C.Because he was clever.
13.What will the boy do tomorrow afternoon
A.Do his homework. B.Have his glasses repaired. C.Play basketball.
14.How long does the reading class last
A.One and a half hours. B.Two hours. C.Two and a half hours.
15.How much is the purple fridge
A.It’s 2,500 yuan. B.It’s 2,750yuan. C.It’s 3,899 yuan.
16.Where is the blue fridge made
A.In China. B.In Japan. C.In Germany.
17.What will the man do next
A.Go to another store. B.Pay for the blue fridge. C.Choose the purple fridge.
18.When did Lily tell her parents about the school picnic
A.Yesterday. B.Last week. C.Today.
19.Why don’t Lily’s parents let her go for the picnic
A.She has to finish her book review.
B.She has a big problem with math.
C.She got a D in English.
20.What subject does Tom worry about
A.English. B.Math. C.Physics.
21.Where does Lily advise Tom to study
A.In his home. B.In Lily’s house. C.In the library.
22.What does Daniel do
A.He is a reporter. B.He is a writer. C.He is a driver.
23.How many children does Daniel have
A.Four. B.Three. C.Two.
24.When did Daniel’s daughter begin to learn Chinese
A.At the age of 2. B.At the age of 5. C.At the age of 7.
25.What can Daisy say in Chinese
A.Some plant names. B.Some food names. C.Some animal names.
二、听力填空(满分5分)
Information Sheet
There will be a sale next 26 .
It will be held on the 27 .
Students from 28 classes are going to take part in the activity.
We can sell used things such as cards, 29 and bookmarks.
We can make 30 use of used things and protect the environment.
三、完形填空(满分10分)
For Schultz, a 77-year-old man, this is a chance of a lifetime. Schultz is part of a group of around 50 Germans who are on a(n) 31 journey along the ancient Silk Road.
Speaking of his journey, he says, “I have been deeply 32 in the Silk Road since I was a child, but now I finally have a chance to 33 it.”
The two-month bus journey will take the group through Germany, Russia and other European 34 . They will then enter China from the country’s western part. It will be an unforgettable memory for 35 .
Nearly half of the 13,000-kilometer trip will be inside China. From Xinjiang in the west to Shanghai in the 36 , the German visitors will see more than 20 Chinese cities. “We have finished the trip of the Silk Road for around 10 years. An increasing number of people, not only from German-speaking countries, have been joining us,” says Liu Guoqiang from China Tours.
Almost 26 million foreigners 37 China in 2015, and about 5 million of them were from Europe. Beijing, Xi’an, Shanghai and the Changjiang River are traditional Chinese travel destinations (目的地) for European tourists. Speaking of 38 he wants to go, Schultz says, “ 39 modern cities, the culture in western China attracts (吸引) me more.”
Shi Xiang, the head of China Tours, says, “Being a new brand to attract foreign visitors, the Silk Road is good for people to know more about China, 40 the northwestern part of the country.
31.A.train B.plane C.underground D.bus
32.A.interesting B.interested C.interest D.interests
33.A.repeat B.request C.experience D.review
34.A.cities B.countries C.villages D.towns
35.A.him B.her C.them D.us
36.A.south B.north C.east D.west
37.A.traveled B.will travel C.was traveling D.travel
38.A.how B.where C.when D.whom
39.A.Compared with B.Connected with C.Regarded as D.Cut out
40.A.luckily B.successfully C.normally D.especially
四、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个或两个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
Last week, Wang Weifang’s school held 41 art festival which was filled with plenty of exciting and creative performances. Among them, Wang and his friends put on a shadow puppet (皮影戏) play that 42 (true) stole the show. The audience could hear them, 43 they couldn’t see them.
First, they made an 44 (introduce) about the art. Shadow puppets are made of hard leather (皮革). Each puppet 45 (paint) in different colors by hand. Some puppets even have arms and legs. During the play, Wang and 46 (he) friends stood behind a white screen. The audience (观众) 47 (sit) in front of the screen. Wang and his friends held the different 48 (form) of puppets. They needed to avoid 49 (stand) far from audience to make sure that the audience could see the play 50 (clear). Then they moved the puppets around, and did the voices of the different characters.
As we all know, shadow puppet play is an ancient Chinese art and widely 51 (welcome) by people. Now 52 TVs and films, the shadow puppet plays get 53 (internation) fame. Wang said that he would continue to make efforts
54 (spread) it in order to let 55 (many) people know this kind of art.
五、阅读理解(满分30分)
A
New Message ____________________
Hi Liz, Shane just told me you’re interested in going on a hash run. I’m a huge fan of it! Also, I’m very familiar with the popular activity. Hashing is not a competition. It’s a social event. So, it’s actually a mix of running, finding your way, meeting people, and partying. Some British men in Kuala Lumpur started a running club and named it the Hash House Harriers. In a hash run, the rabbit goes first and sets the path (路线) with flour (面粉) or other things. That means runners often get to run through different kinds of land. It’s really fun and exciting! My hashing group is having a run the day after tomorrow. Check out the information and let me know if you want to join us. All the best, Jennifer
Date and Time Run info Fee Rabbit
Saturday, May 4 at 2 p.m. Meet up at Dahu Park MRT station. The hash run starts at a quarter after the hour. $200/person includes snacks and drinks Steven Chou
56.What is the purpose of Jennifer’s email
A.To ask Liz for advice. B.To find out about Liz’s hobbies.
C.To explain how to become a runner. D.To share a fun event with Liz.
57.What can we know about the hash run
A.It is a real fight. B.It is for pleasure.
C.It has a long history. D.It is free for everyone.
58.When did Jennifer send the email
A.On Tuesday. B.On Wednesday.
C.On Thursday. D.On Monday.
B
BEIJING, May 28, 2024 (Xinhua News)—The Shenzhou-18 crew (乘组) completed the first spacewalk of their mission (任务) at 6:58 p.m. (Beijing Time) on Tuesday, according to the CMSA (中国载人航天局).
The two members of the Shenzhou-18, Ye Guangfu and Li Guangsu, started their spacewalk. They worked outside the Tiangong space station for nearly 8.5 hours. With the help of space equipment (设备) and a team on Earth, they successfully completed many tasks during their spacewalk, including some difficult maintenance tasks. Now they have returned to the Wentian lab module (实验舱). The third crew member, Li Cong, stayed inside Tiangong to provide support.
The Shenzhou-18 crew has set a new record for the longest single spacewalk by Chinese astronauts. This marked Ye Guangfu’s second time to have a spacewalk, and his first spacewalk was in the Shenzhou-13 mission, but this is the first time for Li Guangsu to start a spacewalk.
The mission will include many tasks. First of all, the three members will do a series of space science experiments (实验) and many necessary tests. And then, they will carry out more activities and do some maintenance work outside the space station. The three astronauts will work on board Tiangong until late October, according to the CMSA.
So far, Chinese astronauts have successfully carried out 15 spacewalks in all. On September 27, 2008, astronaut Zhai Zhigang in the Shenzhou-7 mission made history as China’s first person to take a spacewalk, which lasted about 19 minutes.
The Shenzhou-15 crew has achieved a milestone (里程碑) by having 4 spacewalks, marking the highest number of spacewalks by a single Chinese astronaut crew.
The Shenzhou-17 members completed, for the first time, the repair work to keep the equipment in good condition during their second spacewalk, which lasted about 8 hours.
59.How long did the Shenzhou-18 crew’s spacewalk last this time
A.Just 8.5 hours B.About 19 minutes. C.Almost 8.5 hours. D.Nearly 19 minutes.
60.Who has his first experience of doing a spacewalk
A.Li Cong B.Ye Guangfu C.Li Guangsu D.Zhai Zhigang
61.What can we infer about the development of China’s spacewalks
A.The time of spacewalks will be shorter in the future.
B.Each spacewalk mission will only finish maintenance tasks.
C.Future spacewalks will not need the support from the ground team.
D.The tasks of spacewalks are becoming more and more challenging.
62.What is the main idea of this passage
A.To introduce the space equipment used in the spacewalks.
B.To tell us the personal experiences of each Chinese astronaut.
C.To explain the difficulties in the spacewalks of Chinese astronauts.
D.To show the achievements and the progress of China’s spacewalks.
C
Chemistry is usually thought to be more difficult than other subjects, at least for the beginner. There are some reasons for this idea. For one thing, chemistry has a very specialized vocabulary (学科专用语汇). At first, studying chemistry is like learning a new language. Also, some concepts (概念) chemistry are hard to understand. However, with hard work and careful study, you can finish subject successfully and even enjoy it. Here are some suggestions to help you develop good study habits and better understand the topics in the book.
·Firstly, attend classes on time. Listen to your teacher and take careful notes in class. If possible always review the topics you learn in class, and review your notes on the same day.
·Secondly, think carefully whether you really understand the meaning of a term or the use of an equation (方程式). A good way to test your understanding is to explain a concept to a classmate someone else.
·Thirdly, pay attention to things which have something to do with chemistry in life. Watch or do experiments in class carefully.
·Fourthly, question often and do not be afraid to ask your teacher or do classmates for help.
You will find that chemistry is much more than numbers, formulas (分子式) and equations often used in daily life just like math and physics. Once you fall in love with it, you’ll get lots of fun.
63.How many suggestions does the writer give the readers
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
64.The writer thinks that a good way to test your understanding of the formula “H2CO3” is to ________.
A.read it aloud in class B.explain it to someone else
C.write it on the blackboard D.ask others the meaning of it
65.Which of the following can be inferred (推理) from the passage
A.Chemistry has a very specialized vocabulary.
B.Some concepts of chemistry are difficult to understand.
C.Watch or do experiments in chemistry class carefully.
D.Beginners should spend more time working at chemistry.
66.Which question can help readers know the main idea of the passage
A.How do students study chemistry B.What is the importance of chemistry
C.Who can help you learn chemistry well D.Why is chemistry hard for beginners
D
Tom was a lazy boy. He hated going to school, studying and doing homework. One day, when Gluebeard, the famous captain (船长), came to town in search of young sailors (水手), Tom made sure he was the first in line.
On Gluebeard’s ship, every minute of every day was spent looking for treasure and if anyone was found reading or studying, they would be locked in a small room full of mice. And so Tom began his life as a Lreasure-hunting sailor, but it wasn’t easy. They hardly had enough money to buy food and clothes.
One day, someone on the ship stole the only food Tom had left. Two days later, Tom was so hungry that he secretly went to the room full of mice to find one and eat it. But when he entered, he couldn’t find a single mouse. He did find a secret room, one that was full of books! Suddenly he heard some voices and he hid away to listen…
Tom was very angry. He heard Gluebeard laugh at how stupid the sailors were, how easy it was to cheat them, and how stupid and poor they would always be after leaving their studies behind.
From that day on, Tom waited every night until everyone was asleep. Then he visited the room full of books, where he spent his time studying all kinds of books. Soon he found that learning about so many things gave him better ideas.
After a few years, he left Gluebeard’s ship, used the money he made to buy his own boat and found his own sailors. Unlike Gluebeard, however, he only chose people who studied. And instead of cheating them, he encouraged them to search for treasure with him. With so many clever people, ______.
67.What did Tom first walk into the small room for
A.To hide away. B.To read a book. C.To catch a mouse. D.To find the secret room.
68.Why didn’t Gluebeard allow his sailors to read or study
A.Because he thought it was no use reading books.
B.Because there weren’t enough books on the ship.
C.Because he could cheat his sailors easily in this way.
D.Because he wanted his sailors to spend all their time working.
69.Which of the following can be put into “______”
A.they did not need a captain B.the sailors were not easy to be led
C.they found new treasure much faster D.they decided to start other businesses
70.What does the story mainly tell us
A.Better late than never. B.Knowledge is power.
C.Travel opens the mind. D.Every coin has two sides.
六、补全对话(满分10分)
A: Good morning, madam. 71
B: Yes, please. I’d love to buy a T-shirt.
A: Oh, good! We’ve got lots of new T-shirts in different styles. They were all produced in Zhejiang and their quality is very good.
B: Oh, they feel soft. 72
A: The red ones are made of cotton, and those blue ones are made of silk.
B: But I don’t like the colors.
A: What is your favourite color
B: 73 .
A: How about this one
B: It’s good. 74
A: Of course. Hmm, it fits you very well and you really look beautiful in it.
B: Thank you. 75
A: $65.
B: OK. I’ll take it.
七、任务型阅读(满分10)
阅读下面短文,按要求完成下面小题。
Drones (无人驾驶飞机) can do lots of things for people, including taking pictures from the sky and watching wild animals. Now these small flying robots begin to change the way of farming.
Looking for sick plants. Drones can find bacteria (细菌) that are harmful to plants in the air from a few kilometers away. Farmers can check the drones’ air samples (样本) and try to find ways to protect their plants before the bacteria get to them.
Counting cows. When flying over cows, drones can follow up the cows and find out which fences need fixing. There are also special cameras on drones. They can help farmers look for animals that could harm their cows.
Water watch. After watering the fields, we can often see some places may dry out faster than others. Other places might not get water at all. Drones can look over the field and make a 3D map. Using the map, farmers can find out which parts of a field are dry or need improvement.
Spraying pesticide (喷洒农药). Different parts of a field might have different heights. Drones can check for this when flying above the land. Then, they change their height so that they can spray the correct amount of pesticide over each part of the field. This is more useful than traditional pesticide spraying. Drones can finish spraying a field much faster than with traditional machines.
Although drones can do a lot of things for people, drones still face great challenges and disadvantages. One of the biggest disadvantages is that they are affected by the weather.
76.What can drones do to help the sick plants
77.What are on the drones that help farmers look for animals
78.What can the farmers do by using the 3D map
79.How many ways of farming do the drones change according to the text
80.Do you like drones Why or why not
八、书面表达(满分15分)
81.假如你是九年级一班的李华,你校正在举办科技节,你应邀参加以“科技改变生活”为主题的演讲比赛。请你根据以下思维导图的提示,用英语写一篇短文,介绍身边的科技及其优点。
写作要求:
1) 文中须包含下图提示的所有信息,可适当发挥:
2) 文中不得出现考生的真实姓名和学校名称:
3) 词数80左右 (开头已给出,不计入总词数)。
参考词汇: convenient, shop online, have video calls, save time easy to travel, environmental-friendly...
Hello, everyone ! I am Li Hua. It’s a great honor for me to speak here.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】略
2.A
【原文】略
3.A
【原文】略
4.C
【原文】略
5.C
【原文】略
6.B
【原文】Sally, what do you think of the giant in this fairy tale
7.A
【原文】Oh, it’s really cold today.
8.C
【原文】略
9.A
【原文】略
10.B
【原文】略
11.B 12.A
【原文】M: What are you doing, Lisa
W: I’m reading an interesting story.
M: What is it about
W: It’s about an honest woodcutter. Because of his honesty, he got two great axes.
M: That sounds fun.
Question No. 1. What is Lisa doing
Question No. 2. Why did the woodcutter got two great axes
13.B 14.C
【原文】M: Will you do your homework at home tomorrow afternoon
W: No, I have to go to a reading class. How about you
M: I meant to ask you to go with me to get my glasses repaired.
W: What’s wrong with them
M: I broke them when I played basketball yesterday.
W: I’m sorry. I can’t go with you then.
M: That’s OK. By the way, will you spend the whole afternoon there
W: Yes, the class starts at half past two and ends at five o’clock.
Question: What will the boy do tomorrow afternoon
Question: How long does the reading class last
15.C 16.A 17.B
【原文】W: Hello, sir. What can I do for you
M: Tomorrow is Mother’s Day. I would like to buy a new fridge for my mother.
W: Look, there are so many kinds of fridges. Which one do you like
M: Well, I want a big one.
W: This way, please. Look at this purple one. It’s 3899 yuan.
M: Yeah, it looks nice, but do you have much cheaper ones
W: The blue one is only 2750 yuan. It’s beautiful too.
M: By the way, where is it made, Japan or Germany
W: Neither. It’s made in Qingdao, China.
M: Okay, but I think it’s a little expensive. Can I get it for 2500 yuan
W: Okay, it’s yours now.
M: Can I pay for it by using WeChat or Alipay
W: Either is okay.
18.A 19.A 20.C 21.C
【原文】M: Lily, have you told your parents about the school picnic yet
W: Yeah, Tom. I told them yesterday, but they won’t let me go.
M: Oh, how come
W: I have to write a book review in English. And I haven’t read the book yet. My English teacher gave James a D last year.
M: Oh yeah. I’ve heard about Mrs Wilson. I hope I’ll never get a D from her.
W: I’m not quite afraid of her. My English is OK, but my math is really a big problem.
M: But, you know, I’m worried about neither English or math. The subject that I’m really worried about is physics. It’s too hard.
W: Have you had any tests yet
M: Yes, we’ve already had three. I did OK on them, but I had to study a lot. By the way, it’s so hard for me to study in my room. It’s always noisy in my house and I can’t focus.
W: Maybe you can study in the library. It’s quiet and no one bothers you.
Q. When did Lily tell her parents about the school picnic
Q. Why don’t Lily’s parents let her go for the picnic
Q. What subject does Tom worry about
Q. Where does Lily advise Tom to study
22.A 23.B 24.A 25.C
【原文】
Daniel works for a newspaper. He’s a reporter. Although he’s American, he is interested in Chinese culture. He has a daughter, and 2 sons. He daughter Lydia is seven years old. When she was two years old, she started to learn Chinese. Now, Lydia’s Chinese is really good. She loves Chinese songs best. Daniel also wants his sons to learn Chinese. Last week, he bought his little son, Robin, a toy with Chinese words on it. Robin likes it very much. He thinks it is interesting. Daniel and his wife Daisy are learning Chinese too. Now Daisy can say some animal names in Chinese.
Q. What does Daniel do
Q. How many children does Daniel have
Q. When did Daniel’s daughter begin to learn Chinese
Q. What can Daisy say in Chinese
26.Sunday 27.playground 28.seven/7 29.toys 30.full
【原文】 As we all know, there are different kinds of sales in the world, such as yard sales, Christmas sales and end-of-season sales. Next Sunday, there will be a sale in our school. It will be held on the playground. About 200 students from seven classes are going to take part in the activity. We can sell used things such as cards, toys and bookmarks. Bikes and clothes may be charged in the yard. Also, we can change used things for what we need. In my opinion, it is a very good activity. In this way, we can not only make full use of used things, but also protect the environment.
31.D 32.B 33.C 34.B 35.C 36.C 37.A 38.B 39.A 40.D
【导语】本文是一篇新闻报道。文章通过讲述一位77岁德国老人舒尔茨参加丝绸之路旅行团的经历,反映了丝绸之路作为旅游品牌对外国游客,尤其是欧洲游客的巨大吸引力,并说明了此次旅程的路线、意义以及外国游客对中国文化偏好的变化。
31.句意:舒尔茨是由约50名德国人组成的团体中的一员,他们正沿着古丝绸之路进行一场巴士旅行。
train火车;plane飞机;underground地铁;bus巴士。根据下文“The two-month bus journey”可知,此处是指巴士旅行。故选D。
32.句意:谈及他的旅程,他说:“我从小就对丝绸之路深感兴趣,但现在我终于有机会体验它了。”
interesting令人感兴趣的,形容词,修饰事物;interested感兴趣的,形容词,修饰人;interest兴趣,名词,或者“使感兴趣”,动词;interests兴趣,名词复数,或者“关注”,动词三单形式。主语是“I”(人),描述人的感受,用过去分词形式的形容词“interested”,be interested in...“对……感兴趣”,固定搭配。故选B。
33.句意:谈及他的旅程,他说:“我从小就对丝绸之路深感感兴趣,但现在我终于有机会体验它了。”
repeat重复;request要求;experience体验,经历;review复习,评论。根据上下文可知,舒尔茨从小对丝绸之路感兴趣,此处是指有机会体验丝绸之路旅行。故选C。
34.句意:这场为期两个月的巴士旅行将带领团队途经德国、俄罗斯及其他欧洲国家。
cities城市;countries国家;villages村庄;towns城镇。根据“through Germany, Russia”可知,德国和俄罗斯均为国家,所以此处是指其他欧洲国家。故选B。
35.句意:这对他们来说将是一段难忘的回忆。
him他;her她;them他们;us我们。根据上文“They will then enter China from the country’s western part.”可知,主语“They”指代“the group”,即50名德国人,是复数,因此这里应用代词“them”来指代他们,作介词“for”的宾语。故选C。
36.句意:从西部的新疆到东部的上海,这些德国游客将参观中国20多个城市。
south南方;north北方;east东方;west西方。根据常识可知,上海位于中国的东部,从西到东是合理的路线描述。故选C。
37.句意:2015年,近2600万外国人到中国旅行,其中约500万来自欧洲。
traveled旅行,过去式/过去分词;will travel一般将来时;was traveling过去进行时;travel动词原形。时间状语“in 2015”为过去时间,句子时态应用一般过去时,谓语动词应用过去式traveled。故选A。
38.句意:谈及他想去的地方,舒尔茨说:“与现代城市相比,中国西部的文化更吸引我。”
how如何,怎样;where哪里;when何时;whom谁。根据下文“the culture in western China attracts me more”可知,舒尔茨的回答是在比较对不同地域文化的偏好,所以这里指他想去的地方。故选B。
39.句意:谈及他想去的地方,舒尔茨说:“与现代城市相比,中国西部的文化更吸引我。”
Compared with与……相比;Connected with与……相关联;Regarded as被视为……;Cut out切断,删除。根据下文“the culture in western China attracts me more”可知,舒尔茨是在将“现代城市 (的文化/氛围)”和“西部文化”进行对比。故选A。
40.句意:中国旅行社负责人Shi Xiang表示:“作为吸引外国游客的新品牌,丝绸之路有助于人们更了解中国,尤其是中国的西北地区。”
luckily幸运地;successfully成功地;normally通常地;especially尤其,特别。根据上文“the Silk Road is good for people to know more about China”和下文“the northwestern part”可知,丝绸之路有助于人们更了解中国,下文“西北地区”是对“China”的进一步强调,应用especially,符合“突出强调某一部分”的逻辑。故选D。
41.an 42.truly 43.but 44.introduction 45.is painted 46.his 47.sat 48.forms 49.standing 50.clearly 51.welcomed 52.with 53.international 54.to spread 55.more
【导语】本文主要讲述了王伟方和他的朋友们在艺术节上表演皮影戏的经历,介绍了皮影戏的制作材料、表演方式以及皮影戏作为中国传统艺术的现状,并提到王伟方会继续努力传播这种艺术。
41.句意:上周,王伟方的学校举办了一场艺术节,充满了令人兴奋和富有创意的表演。“art festival”以元音音素/ɑ /开头,且此处表示“一场”艺术节,是泛指,所以用不定冠词 an。故填an。
42.句意:其中,王和他的朋友们上演了一出皮影戏,真正抢尽风头。根据提示和动词“stole”可知,此处需要用副词来修饰动词“stole”,true的副词形式是truly。故填truly。
43.句意:观众可以听到他们,但看不见他们。根据前半句“The audience could hear them”和后半句“they couldn’t see them”可知之间存在转折关系,需要用表示转折的连词连接。but“但是”,符合语境。故填but。
44.句意:首先,他们介绍了这门艺术。根据该句的冠词“an”和“about”可知,需要填入名词作make的宾语,动词introduce的名词形式是introduction。故填introduction。
45.句意:每个皮影都用不同的颜色手工绘制。该句主语 “Each puppet”每一个皮影,是动作“paint”的承受者,且描述的是一个客观事实,所以用一般现在时的被动语态am/is/are done,主语为第三人称单数,be动词用is。故填is painted。
46.句意:演出时,王和他的朋友们站在一块白色的屏风后面。根据提示和空格后面的名词“friends”可知,需要用形容词性物主代词来修饰“friends”,his“他的”,形容词性物主代词。故填his。
47.句意:观众坐在屏风前。“The audience”是主语,“sit”是谓语动词,根据文章内容可知,描述的是上周发生的事情,时态应用一般过去时,所以用sit的过去式sat。故填sat。
48.句意:王和他的朋友们拿着不同形式的木偶。根据“different”可知,应接可数名词的复数形式。form“形式”,可数名词,其复数形式为forms。故填forms。
49.句意:他们需要避免站在离观众很远的地方,以确保观众能清楚地看到这出戏。“avoid”是及物动词,后面需要接名词或动名词作宾语,所以用stand的动名词形式standing“站”,故填standing。
50.句意:他们需要避免站在离观众很远的地方,以确保观众能清楚地看到这出戏。“see”是动词 ,需要用副词来修饰,clear的副词形式是clearly,“清楚地”。故填clearly。
51.句意:众所周知,皮影戏是一门古老的中国艺术,深受人们的欢迎。根据句子“shadow puppet play is…”可知,该句主语“shadow puppet play”,是“welcome”的承受者,且描述的是一个普遍事实,所以用一般现在时的被动语态。故填welcomed。
52.句意:现在有了电视和电影,皮影戏获得了国际声誉。根据句意,此处表示随着电视和电影的出现,with“随着、伴随着”。故填with。
53.句意:现在有了电视和电影,皮影戏获得了国际声誉。“fame”名词,因此需要用形容词来修饰。internation的形容词形式为international“国际的”符合语境。故填international。
54.句意:王说,他将继续努力传播,让更多的人了解这种艺术。动词短语“make efforts”后接动词不定式,意为“努力去做某事”,因此用spread的不定式形式to spread。故填to spread。
55.句意:王说,他将继续努力传播,让更多的人了解这种艺术。“let…people know this kind of art.”让……人了解这种艺术,结合常识,传播艺术的目的是让更多人了解。因此用many的比较级more“更多”来表示数量上的增加。故填more。
56.D 57.B 58.C
【导语】本文主要是Jennifer向Liz介绍一个有趣的活动并邀请参加,说明其社交性质、路线设置方式,并邀请她参加后天(周六)的活动。
56.细节理解题。根据“My hashing group is having a run the day after tomorrow…let me know if you want to join us”可知Jennifer是向Liz分享一个有趣的活动并邀请参加,故选D。
57.细节理解题。根据“Hashing is not a competition. It’s a social event”可知是为了娱乐而非竞赛,故选B。
58.推理判断题。根据活动时间是“Saturday, May 4”及邮件提到“the day after tomorrow”可推知邮件发送于周四,故选C。
59.C 60.C 61.D 62.D
【导语】本文是一篇新闻报道,介绍了神舟十八号乘组完成首次出舱活动,创造了中国航天员单次出舱活动时长新纪录,并回顾了中国航天员出舱活动的发展历程。
59.细节理解题。根据“They worked outside the Tiangong space station for nearly 8.5 hours”可知,神舟十八号乘组这次出舱活动持续了将近8.5小时。故选C。
60.细节理解题。根据“but this is the first time for Li Guangsu to start a spacewalk.”可知,这是李广苏第一次进行出舱活动。故选C。
61.推理判断题。根据文章内容可知,从最初神舟七号翟志刚的19分钟出舱,到神舟十八号的近8.5小时出舱;从简单的出舱活动到包含复杂任务;从单次出舱到神舟十五号创纪录的4次出舱,可以推断出出舱活动的任务越来越具有挑战性。故选D。
62.主旨大意题。文章首先报道了神舟十八号创造新纪录的出舱活动,然后回顾了从神舟七号开始的中国出舱活动发展历程,展现了中国在航天出舱活动方面取得的成就和进步。故选D。
63.B 64.B 65.D 66.A
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了如何学好化学学科,文中共给出了四种方式供同学们参考,旨在鼓励同学们努力学习化学,培养科学精神。
63.细节理解题。根据文中“Here are some suggestions…Firstly…Secondly…Thirdly…Fourthly…”可知,作者给出了四种学习化学的建议,故选B。
64.细节理解题。根据第三段“A good way to test your understanding is to explain a concept to a classmate someone else.”可知,最好的理解方式是向别人进行讲解,故选B。
65.推理判断题。根据“Chemistry is usually thought to be more difficult than other subjects, at least for the beginner.”可知,化学对入门者更难,结合本文是在给初学者学习化学的建议,目的是让初学者能更好的学习化学,所以可以推断出初学者应该花更多的时间学习化学。根据原文“chemistry has a very specialized vocabulary (学专用语汇). ”和“ some concepts (概念) chemistry are hard to understand”和“Watch or do experiments in class carefully.”可知,A项、B项以及C项都是原文直接表述出来的内容,不是推断出来的。故选D。
66.主旨大意题。根据第一段“Here are some suggestions to help you develop good study habits and better understand the topics in the book.”可知,文中主要讲述“学生应该如何学习化学”。故选A。
67.C 68.C 69.C 70.B
【导语】本文主要讲述了一个懒惰的男孩Tom在成为船员后,通过秘密学习书本知识,最终变得聪明并成功成为一名船长的故事,由此告诉我们知识就是力量。
67.细节理解题。根据“Two days later, Tom was so hungry that he secretly went to the room full of mice to find one and eat it.” 可知,Tom第一次走进小房间是为了抓老鼠吃。故选C。
68.推理判断题。根据“He heard Gluebeard laugh at how stupid the sailors were, how easy it was to cheat them, and how stupid and poor they would always be after leaving their studies behind.” 可知,Gluebeard不允许船员读书或学习是因为这样他可以更容易地欺骗他们。故选C。
69.推理判断题。根据“Unlike Gluebeard, however, he only chose people who studied. And instead of cheating them, he encouraged them to search for treasure with him.”可知,Tom鼓励曾经学习过的船员们一起寻找宝藏,由此可推知聪明的船员们能更快地找到新的宝藏,C项符合语境。故选C。
70.主旨大意题。通读全文可知本文主要讲述了一个懒惰的男孩Tom在成为船员后,通过秘密学习书本知识,最终变得聪明并成功成为一名船长的故事,由此告诉我们知识就是力量。故选B。
71.What can I do for you/Can I help you 72.What are they made of 73.Purple/Pink 74.Can I try it on 75.How much is it
【导语】这个对话主要讲述了顾客和店员的对话,店员给她推荐她想要买的衣服。
71.根据下文“Yes, please. I’d love to buy a T-shirt.”可知,上文是店员询问顾客想买什么,此处是你想买什么。故填What can I do for you/Can I help you。
72.根据下文“The red ones are made of cotton, and those blue ones are made of silk.”可知,上文是顾客问店员衣服的材质,此处是衣服是由什么制成的。故填What are they made of。
73.根据上文“The red ones are made of cotton, and those blue ones are made of silk.”“But I don’t like the colors.”及“What is your favourite color ”可知,下文是顾客回答店员自己喜欢的颜色(红色和蓝色除外),此处是喜欢的颜色(开放性答案,言之有理即可)。故填Purple/Pink。
74.根据下文“Of course. Hmm, it fits you very well and you really look beautiful in it.”可知,上文是顾客询问店员衣服能试穿吗,此处是我能试穿吗。故填Can I try it on。
75.根据下文“$65.”可知,上文是顾客询问店员衣服的价格,此处是多少钱。故填How much is it。
76.Drones can find bacteria that are harmful to plants in the air from a few kilometers away. 77.Special cameras. 78.Farmers can find out which parts of a field are dry or need improvement. 79.Four. 80.Yes. Because drones can help do lots of things for people./No, because drones still face great challenges and disadvantages.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了无人机在农业领域的多种应用及其优势。
76.根据“Drones can find bacteria that are harmful to plants in the air from a few kilometers away.”可知,无人机可以检测到几公里外对植物有害的细菌。故填Drones can find bacteria that are harmful to plants in the air from a few kilometers away.
77.根据“There are also special cameras on drones. They can help farmers look for animals that could harm their cows.”可知,无人机上装有特殊摄像头,帮助农民寻找可能危害牛的动物。故填Special cameras.
78.根据“Using the map, farmers can find out which parts of a field are dry or need improvement.”可知,农民可以通过3D地图找出田地中干燥或需要改善的区域。故填Farmers can find out which parts of a field are dry or need improvement.
79.根据文中四个加粗标题(Looking for sick plants、Counting cows、Water watch、Spraying pesticide)可知,无人机改变了四种农业方式,包括植株病害巡查,牲畜数量统计,农田水文监测和精准农药喷洒。故填Four.
80.开放性作答,言之有理即可。参考答案为:Yes. Because drones can help do lots of things for people./No, because drones still face great challenges and disadvantages.
81.范文:
Hello, everyone! I am Li Hua. It’s a great honor for me to speak here.
The rapid development of science and technology brings us great inventions and the inventions make our life better and better. Today, I want to talk about four great inventions. They are smartphones, robots, high-speed trains and electric cars. The smart phone makes our life convenient. We can shop online, watch movies and have video calls by using the smartphone. As for the robot, it can help us with housework. It saves us a lot of time. The high-speed train has greatly improved our travel speed. Travelling becomes easier than before. The electric car has also changed our life. It can not only save energy but also protect environment.
That’s all my speech. Thank you.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态主要为“一般现在时”;
③提示:写作要点已通过思维导图给出,考生需涵盖图中所有信息,包括智能手机、机器人、高铁和电动汽车等科技产品及其优点,可适当发挥,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。通过介绍“科技的快速发展及其带来的伟大发明”来引出要介绍的重点内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“智能手机、机器人、高铁和电动汽车”四个方面详细介绍身边的科技及其优点;
第三步,书写结语。总结演讲内容,并表示感谢。
[亮点词汇]
①rapid development of ……的快速发展
②make our life better and better让我们的生活越来越好
③as for 至于
④help sb with sth 帮助某人做某事
⑤save sb a lot of time 节省某人大量时间
⑥not only...but also...不仅……而且……
⑦protect environment保护环境
[高分句型]
①The rapid development of science and technology brings us great inventions and the inventions make our life better and better.(and连接的并列句)
②We can shop online, watch movies and have video calls by using the smartphone.(by doing sth通过做某事)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表