资源简介 Week 5日卷制计划◆◆周末测试◆(满分:90分测试时间:80分钟)一、选择填空。阅读下面短文,从方框内选出可以填入空白处的最佳选项。(共5小题;每小题2分,计10分)》A.more thanB.The smell ofC.share withD.the secret ofE.connect families to each otherIn our busy lives filled with takeout(外卖)and dining out,the charm(魅力)of home--cookedmeals often shines even brighter.There is something truly special about home-cooked meals.1freshly baked bread or simmering soup()can quickly make a house feel like a home.Manybelieve 2 a great dish lies not just in the recipe,but in the love put into making it.When we cook,we don't just prepare food -we create memories.A simple family recipeshared over the years can 3,keeping traditions going.Even in today's busy world,taking timeto enjoy a meal together can bring people closer than ever.The real joy comes when we 4 others.Whether it's sharing cookies with neighbours orbringing dinner to a sick friend,food becomes 5 food itself-it becomes a way to show love.So,let's cherish()the art of home cooking and keep sharing love through the delicious mealswe create.1.2.3.45.二、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的正确答案。(共10小题;每小题2分,计20分)On Thanksgiving Day,Annie decided to learn how to make dumplings with her mum.“First,we need to prepare the_L_,”said her mum,pouring white powder(粉末)into thebowl.Annie guessed it was 2 and mixed it with water carefully.Next,they 3 vegetables and meat."Cut the cabbage 4 and mash the garlic,"Muminstructed.Annie used a knife to slice carrots into thin pieces and 5 everything in a big bowlwith pepper and oil."Now,let's make the dough,"Mum said.She taught Annie to roll()the mixture into smallcircles.Annie laughed when her first dumpling looked like a 6 pancake."Don't worry!Justpress the edges tightly(紧紧按压边缘),”Mum7_,Finally,they 8 the dumplings in boiling water.When the pot started steaming,Annieshouted,“They're floating(漂浮)!Are they9?”Her mum smiled,“Yes!The secret is tocook them for 10 10 minutes.The hot dumplings tasted delicious with sweet and sour sauce.Annie felt proud-cooking wasmessy but magical!()1.A.toolsB.ingredientsC.instructions∥57A日卷调计划地八年级上册【答案详析】耳跳鼠,接着介绍了长耳跳鼠耳朵相对于身体比例大,然后阐述l.Active at night..根i据“a kind of nocturnal animal that is very active了长耳跳鼠大耳朵的原因,以及大耳朵对长耳跳鼠在沙漠中生at night'“可知,nocturnal修饰animal,并且后面紧接着说明了这种存的好处。所以作者写这篇文章的主要目的是解释为什么一些动物在夜晚非常活跃,所以nocturnal的意思就是“active at动物有大耳朵以及大耳朵给它们带来的好处。night”,即“在夜晚活跃的”。【长难句分析】2.Its ears would become smaller over time..根据“We believeBut the animal with the largest ears relative to the size of its body is thethat large ears have to do with warmer environments"以及以大象为long-eared jerboa,a kind of nocturnal animal that is very active at night.例说明生活在更热的环境中的非洲象耳朵比亚洲象大。由此可这是一个复合句,主句的主干是the animal is the long-eared jerboa。以推断出,大耳朵与温暖的环境有关。那么反过来,如果长耳跳with the largest ears relative to the size of its body是介词短语作定鼠生活在更冷的地方,根据这种适应环境的特点,它的耳朵可能语,修饰主语the animal,表示“相对于其体型而言耳朵最大的动会随着时间变小,以适应寒冷环境,诚少热量散失等。物”。a kind of nocturnal animal that is very active at night是同位3.Because its ears are large and thin with many tiny blood语,对the long-eared jerboa进行进一步说明,表示“一种夜间非常vessels.根据“Its ears are large and thin,and they have活跃的夜行动物”;其中that is very active at night是定语从句,修many tiny blood vessels.While flowing through the ears,the饰先行词a kind of nocturnal animal。原句意为:但相对于其体型而blood releases heat into the air.”可知,长耳跳鼠的耳朵又大又言耳朵最大的动物是长耳跳鼠,一种夜间非常活跃的夜行动物。薄,并且有很多微小的血管。当血液流经耳朵时,由于耳朵的这八、些特点,热量就会散发到空气中。The Animal We Should Protect4.①2④根据“large ears help the animal hear sounds coming fromPandas are my favourite animals.They are black and white.Theythe insects.,so that it can find food'”可知,大耳朵能帮助跳鼠听like climbing trees and walking in the forests.They feed on bamboo.到昆虫的声音从而找到食物,所以①正确。根据“While flowingThey are very lovely.But their situation is becoming difficult.Theythrough the ears,the blood releases heat into the air.Therefore,theare in danger.First,pandas don't have many babies and baby pandasanimal can cool off quickly.”可知,大耳朵能让血液流经时散热,使often die.Second,pandas eat bamboo,but the bamboo forests are跳鼠快速降温,所以②正确。根据“large ears help the animalgetting smaller.To protect animals is to protect ourselves.So wehear sounds coming from...its enemies so that it can...avoid dangershould create a better living environment for pandas.We can set upeasily.”可知,大耳朵能让跳鼠听到敌人的声音从而避开危险,nature reserves with lots of bamboo so that pandas can have enough所以④正确。food to eat.It is also a good idea to raise money for them.I hope there5.why some animals have large ears文章开篇通过大象引出长will be more pandas in the world.Week 5 What a Delicious Meal!周中练一】5.C根据“Even small steps,like learning to boil an egg or stir-fy-、1-5 BBACCvegetables,can”可知,这句话强调了即使是小的烹饪步骤也二、能带来积极的影响。make a big difference意为“产生很大的影【语篇解读】本文讲述了烹饪不仅仅是一项日常活动或家务,它充响”,符合语境。满了乐趣和惊喜,是表达创造力和爱的方式,通过制作食物的过三、程,可以增进与家人朋友的亲密关系,并强调即使是小的烹任步骤【语篇解读】本文讲述了广西特色小吃螺蛳粉的历史、制作方法也能对生活产生积极的影响。在国内外的流行情况及其对广西经济的影响。【答案详析】【答案详析】L.E根据“It's an activity that has been around for ages and..funl.A根据“Guilin Rice Noodles,Snail Rice Noodles,and Rolledand surprises..”可知,这句话描述的是烹饪这项活动充满了乐趣Rice Noodles”可知,此处列举了三种小吃。such as常用于列举和惊喜。is full of意为“充满”,能够准确表达烹饪活动带来的同类人或物中的几个例子,不能独立成句。此空后没有逗号,故丰富体验,符合语境。选A。2.A根据“First,.and mix them until they make a smooth dough.”2.B根据“people should cook rice noodles with bamboo shoots”可和常识可知,制作面条时首先需要将鸡蛋倒人面粉中并混合。知,这里讲的是制作螺斯粉的食材。pour eggs into flour意为“把鸡蛋倒入面粉中”,符合语境。3.B根据“In the 1970s,luosifen was just a street snack in Liuzhou.”3.B根据“Then,roll the dough flat and..to create noodles.."可知,可知,在二十世纪七十年代,螺狮粉仅仅是柳州的街头小吃,因第二步把面团擀平,做面条。cut it into pieces意为“把它切成此其他人对它知之甚少。条”,在这里指的是将面团切成面条的形状,符合语境。4.A根据“the CCTV program,A Bite of China”和“to people”可4.D根据“Cooking not only fills our stomachs but also."可知,这知,这档节目把螺蛳粉介绍给了大众。句话强调了烹饪除了满足基本需求外,还有更深层次的意义。5.C根据“and many luosifen..have been built in big cities such asbrings people closer意为“使人们更亲近”,符合烹饪作为家庭和Beijing.”可知,自那以后,螺蛳粉迅速风靡全国。朋友间共享活动,增进彼此关系的语境。6.A根据“People can enjoy luosifen even outside Guangxi."可知,16 展开更多...... 收起↑ 资源列表 B卷周计划八年级上册-参考答案 _16-20.pdf B卷周计划八年级上册-正文(含目录内文)_59-64.pdf