【期中考点培优】专题14 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题14 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)
专题14 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读材料,完成下列任务。
Tomorrow is Mid-Autumn Festival. My family are going to get together and have a big dinner. I am going to make mooncakes. My grandma will tell a story about Chang’e. We will have a good time!
Dragon Boat Festival is in May or June. It is celebrated to remember Qu Yuan. We will have a big dinner. We will eat zongzi and have boat races. My grandma will tell us stories about Qu Yuan.
Spring Festival is the most important festival in China. I’m going to visit my grandparents in the morning. I will wear my new clothes. My grandfather will give me a red envelope (红包). We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening.
1.根据材料内容,选择正确的答案。
(1) The three festivals are traditional festivals in ______. ( )
A.America B.China C. Australia
(2) Which one is the symbol (标志) of Mid-Autumn Festival ( )
A.Chang’e. B.Nian. C. Qu Yuan.
(3) What can children do at Spring Festival ( )
A.Eat zongzi. B.Eat mooncakes. C. Get a red envelope.
(4) What is the same activity (相同的活动) of these three festivals ( )
A.Telling stories. B.Watching TV. C. Having a big dinner.
2.What are you going to do at the Spring Festival (根据实际情况回答问题)
Read and choose.阅读短文,按要求完成下列各题。
Thursday, May 4th
We had a short holiday in May. I went to Hangzhou with my parents. We stayed there for three days. On May 1st, we went to the zoo. We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants. We took many pictures. On May 2nd, we visited the West Lake. There were some bridges over the lake. We saw lots of fish swimming in the lake. We rowed a boat there. On May 3rd, I went shopping and bought gifts for my grandparents. Then we went home by train. We had a good time.
Tony
3.Tony went to ______ over his holiday. ( )
A.Harbin B.Beijing C.Hangzhou
4.On May 1st, Tony ______. ( )
A.took pictures B.went swimming C.rowed a boat
5.They saw ______ in the zoo. ( )
A.tigers and rabbits B.elephants and monkeys C.giraffes and bears
6.What did Tony do on May 3rd
7.How was Tony’s holiday
阅读短文,完成下列任务。
This is a picture of my family. We took it in Xinjiang last winter holiday. Look! The woman next to me is my mom. That woman in red is my aunt, my mother’s sister. She is 3 years younger than my mom. She is taller than my mom. The boy next to my aunt is my cousin. We are both 12 years old. But he looks stronger than me. We all look happy because we had a good time there!
8.根据上面对话内容判断正(T)误(F)。
(1) We took the family picture in summer. ( )
(2) We went to Sanya last winter holiday. ( )
(3) My aunt is in red in the picture. ( )
(4) My mom is older than my aunt. ( )
(5) I’m stronger than my cousin. ( )
9.仿照文中划线句子写两个含有比较级的句子。
10.阅读日记,根据日记内容,用1-5给下列图片排序。
Tuesday, June 29th
Today was the first day of my summer holiday. Sam and I went to the bookstore by bike. Because it is near my home. We bought some interesting books there. Then at noon, we were hungry, so we went home for lunch. On the way home, we talked happily. So I didn’t see a stone in front of me. I fell off my bike and hurt my foot. I was sad. Sam called my parents and they took me to the hospital. The doctor said I should stay in bed for a week. What a pity. I can’t go swimming with Sam the day after tomorrow. What a bad day!
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读短文,完成下列任务。
I’m Bill. I live in Tianjin. Last holiday, I went to Xi’an with my father. We went there by train. It’s fast. Xi’an is an old city. We visited the Terracotta Army(兵马俑) there. And we took many photos. We also ate some noodles. They were delicious.
This holiday, I’m going to visit Sanya with my mother. We are going there by plane. Because it’s far from our city. And we’ll stay there for a week. My mother will swim in the sea. I’ll play football and sleep on the beach. We’re also going to watch the sunrise(日出) at sea.
11.根据短文内容,补全信息,每空一词。
Bill is my good friend. He went to Xi’an with his father by train last holiday. They the Terracotta Army. They also photos and noodles. This holiday, he will visit Sanya with his mother. They will go by . They will the at sea.
12.根据短文,回答问题。
(1) How did Bill go to Xi’an with his father
They went .
(2) What will Bill’s mother do in Sanya
She will .
阅读短文,完成下列任务。
John is my good friend. He is going to have a busy weekend. On Saturday morning, he is going to stay at home and do his homework. In the afternoon, he’s going to the bookstore to buy some comic books. He likes reading comic books very much. In the evening, he’s going to have a big dinner with his family in an Italian restaurant. On Sunday morning, he’s going to the supermarket with his mother. In the afternoon, he’s going to read some books at home. And in the evening, he’s going to see a film with his parents. Is he busy What about you
13.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) John does his homework on the Saturday afternoon. ( )
(2) John is going to the bookstore to buy some comic books on Sunday afternoon. ( )
(3) John is going to have a big dinner with his family on Saturday evening. ( )
14.阅读短文,完成表格。
Activities (活动 When
read some books
on Sunday evening
阅读短文,根据短文内容回答下面五个问题。
This is Jack’s first day of the new term (学期). He meets a girl at the school gate (大门).
“Nice to meet you, I’m Jack.” he says to the girl. The girl is happy to meet him and says, “Nice to meet you, too. I am Maria. ”
Now they are in their classroom. They see many things in it — desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers. “What a nice classroom! I like it.” Maria says. “Yes, it is. I like it, too.” Jack says.
Then they hear (听见) the bell at 8:00 am. It’s time for class. A new teacher gets into the classroom. She wears a pair of glasses. “She must be our English teacher,” Jack says to Maria. “I think so.” Maria says.
“Hello, boys and girls!” the teacher says. “I’m Gina Brown. This is our first class. Let’s have English now.” They start their happy day.
15.Where does Jack meet Maria
16.What do Jack and Maria see in the classroom
17.Do they like their classroom
18.What does the teacher wear
19.What’s the teacher’s family name
阅读短文,完成下列任务。
Hi, my name is Chen Jie. My family will have a birthday party for my grandma this Sunday evening. We will be busy this weekend. On Saturday morning. I am going to the post office and send a postcard to my grandma. On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home. My dad is going to the supermarket on Sunday morning. He is going to buy a birthday cake. My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon. He is going to buy some flowers for my grandma. In the evening, we are going to visit my grandparents together. I think that will be fun.
20.根据短文内容,完成表格。
Who When Where What
Chen Jie Saturday morning send a postcard
Mum home
Dad
Chen Ming
21.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Chen Jie’s family will have a birthday party for her grandmother on Sunday evening. ( )
(2) They won’t be busy this weekend. ( )
(3) Chen Jie is going to her grandparents’ home on Saturday evening. ( )
阅读短文,完成各题。
Tom is a boy. He is twelve. His father is a cook. His mother is an English teacher. She works at a school in Hangzhou. Tom has a little brother. His name is Jack. He is only five. It’s Saturday morning. Tom and his family are at home. His father is reading newspapers in the bedroom. His mother is washing the dishes. Tom and Jack are watching TV in the living room. They are very happy.
22.根据短文,选择正确的选项。
(1) Tom’s father is a ______. ( )
A.teacher B.doctor C. cook
(2) Jack is Tom’s ______. ( )
A.father B.brother C. uncle
23.根据短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) There are five people in Tom’s family. ( )
(2) Tom and his family are at home on Saturday morning. ( )
(3) Jack is reading books in the living room. ( )
任务型阅读。
Hello! I’m Tina. I’m from Canada. I live in Qíngdao now. I’m going to have a busy weekend. On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike. In the afternoon, we are going to visit my grandparents. In the evening I’m going to the supermarket with my mother. On Sunday morning, I’m going to the bookstore with my good friend Lucy. I’m going to buy some comic books. After lunch, I’m going to play ping-pong with Amy. In the evening, I’m going to watch TV and clean my room. What are you going to do this weekend
24.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tina is from Beijing. ( )
(2) Tina is going to have a busy weekend. ( )
(3) Tina is going to Renmin Park. ( )
(4) Tina is going to visit her grandparents in the evening. ( )
(5) Tina is going to play ping-pong with Amy after lunch on Sunday. ( )
25.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Tina lives in ______ now. ( )
A.China B.the UK C. Canada
(2) Tina is going to the ______ on Saturday morning. ( )
A.bookstore B.zoo C. park
(3) How is Tina going to Zhongshan Park ( )
A.On foot. B.By bike. C. By bus.
(4) Tina is going to the bookstore with her ______. ( )
A.brother B.friend C. sister
(5) What is Tina going to buy in the bookstore ( )
A.A new CD. B.A pen. C. Comic books.
任务型阅读。
Name: Dan Age: 10 Reason for a visit(就诊原因): The boy is very fat and often looks tired. Suggestions(建议): (1) _________ Name: Anna Age: 11 Reason for a visit: The girl’s eyes are red and sore(酸痛). Suggestions(建议): (2) _________
26.阅读病历,为Dan和Anna 选择相应的建议,完成(1)、(2)题(可多选)。
A.You should play sports every day.
B.Don’t watch too much TV.
C. You should eat healthy food and don’t eat too much.
(1) (2)
27.阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) Dan should eat some salad and cake. ( )
(2) Anna should keep her eyes clean every day. ( )
Huahua生病来看医生。阅读对话,完成下列任务。
Mr Smith: What’s wrong with you
Huahua: Oh, Mr Smith. Something is wrong with one of my teeth. Could you please have a look
Mr Smith: OK. Let me have a look! The tooth is really bad. I have to pull it out. Please don’t eat too much sweet food.
Huahua: I don’t want you to pull the tooth out. That hurts.
Mr Smith: You should be brave. That will not hurt for a long time. You will feel better soon.
Huahua: OK, Mr Smith.
28.根据对话内容,选择正确的答案。
(1) Where is Huahua now ( )
A.In the hospital. B.In the classroom. C. In the library.
(2) What’s Mr Smith’s job ( )
A.He’s a cleaner. B.He’s a teacher. C. He’s a doctor.
(3) ______ is/are good for our teeth. ( )
A. B. C.
29.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Huahua’s tooth is bad, and she shouldn’t eat too much sweet food. ( )
(2) Mr Smith doesn’t want to pull Huahua’s tooth out. ( )
阅读短文,完成下列各题。
Dan is a middle school student. He is fourteen years old. He often stayed up late and got up late. At last he became ill. He had a bad headache. And he couldn’t get to sleep at night. He went to see a doctor, Mr Smith.
“Oh, you look tired. What’s the matter ” Mr Smith asked.
“I have a bad headache and can’t get to sleep at night.” Dan said.
“Let me see. You have a fever. When do you usually go to bed ” Mr Smith asked.
“I usually go to bed after twelve o’clock. ” Dan said.
“That’s too late. You should go to bed before ten o’clock. Take this medicine. I’m sure you will get better soon.”
From then on, Dan went to bed early and soon he got better.
It’s a good habit to go to bed early and get up early.
30.请你根据短文内容,帮助医生填写病历。
Name
Sex
Age
Symptoms症状
Results诊断结果
Advice建议
31.哪些习惯有助于健康?请至少写出两条。(开放性)
(1)
(2)
阅读短文,完成下列任务。
Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!” But how to keep strong and healthy
First, always eat breakfast. Good food makes your bones (骨头) strong. Chicken, fish, fruit and vegetables are all good food. Eating more vegetables and fruit is good for your body.
Second, do more exercise! Sport is good for your body. You need to run or walk about thirty minutes every day. If you do this for a long time, you will be healthy.
32.根据短文内容,选择单词与图片匹配正确的一项。( )
a. chicken b. fish c. fruit d. vegetables
① ② ③ ④
A.①b ②c ③a ④d B.①a ②d ③c ④b C. ①b ②d ③a ④c
33.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Everyone wants to be strong and healthy. ( )
(2) Eating more vegetables and fruit is bad for your body. ( )
(3) You need to run or walk 30 minutes every day. ( )
34.There are two ways (方法) to keep strong and healthy. What are they (根据短文回答问题。)
First, always eat breakfast. Second, .
任务型阅读。
Teeth are very important. Strong and healthy teeth help you eat food. They help you speak clearly and look good. Here are three tips for you.
First, brush your teeth in the right way. It’s good to brush your teeth twice (两次) a day--before breakfast and before bedtime. If you can, brush your teeth after lunch or after eating sweet food, too. Get a new toothbrush every three months.
Second, have good eating habits (习惯). Eating too much candy is bad for your teeth. Eat more fruit and vegetables and drink more water.
Third, go to the hospital to check (检查) your teeth every year. If you have a toothache, you must go to see a dentist.
35.阅读短文,选择正确的答案的序号。
(1) Strong and healthy teeth can help us speak ________. ( )
A.slowly B.clearly C. happily
(2) It’s good to brush our teeth ________a day. ( )
A.twice B.four times C. five times
(3) We can get a new toothbrush every ________. ( )
A.three weeks B.three months C. year
(4) Eating too much candy isn’t ________ for our teeth. ( )
A.good B.bad C. unhealthy
(5) To keep our teeth healthy, we can drink more ________. ( )
A.juice B.cola C. water
36.根据上下文,猜测文中画线单词“dentist”的意思是:
阅读理解,按要求完成下列各个小题。
“Early to bed and early to rise (起身) can make people healthy, wealthy(富有的) and wise (聪明的).” This is an old English saying. Children should have ten hours’ sleep every night, or they can’t do their work very well. They will not be wise. The body needs exercise. Walking, running, swimming and playing ball games are all exercise. Jogging is good exercise, too. Exercise keeps the body strong.
37.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) “Early to rise” means we should go to school early. ( )
(2) Children should have nine hours’ sleep every night. ( )
(3) The body doesn’t need exercise. ( )
38.根据短文内容,选择正确答案。
(1) _______ is good exercise, too. ( )
A.Sleeping B.Jogging C. Sitting
(2) Exercise makes us ________. ( )
A.strong B.tall C. short
阅读短文,完成下列任务。
Everyone wants to be healthy. There is some advice(建议) for you.
◆Go to bed early and get enough sleep.
◆Eat good food like milk, fish and vegetables every day. Don’t eat too much junk food like hamburgers and candy. They are not good for you.
◆Brush your teeth twice(两次) a day, in the morning and before bedtime. This keeps your teeth clean and healthy.
◆Sports can also keep you healthy. Go outside and do some exercises every day. It can also make you feel happy.
39.阅读短文,根据短文内容选择正确的答案。
(1) Everyone wants to be ______. ( )
A.happy B.healthy C. thin
(2) Which is good food ( )
A.Hamburgers. B.Candy. C. Vegetables.
(3) ______ can make us healthy and happy. ( )
A.Eating junk food B.Sports C. Brushing teeth
(4) What does the text(短文) talk about ( )
A.How to brush your teeth B.How to get enough sleep C. How to keep healthy
40.联系上下文,猜测画线词junk food的意思是:
泱泱齐风,大美淄博。为宣传淄博美景,校报发起了“美丽淄博”主题征文比赛。阅读Judy的征文,完成下列各题。
Zibo is a wonderful place. It is warm and beautiful in spring. The plants are green. The flowers are colourful. We can go camping (去露营) in Wenchang Lake. And we can fly kites on the beach. Summer is hot. We can go to the Tian Lake. The water is cool and blue. We can go swimming and go boating (划船) . In the evening, we can have Zibo barbecue (烧烤) outdoors (在户外) with friends. Autumn is golden and cool. Zibo Hongye Shiyan Tourist Area (淄博红叶柿岩旅游区) is great. We can enjoy the red leaves (赏红叶) . Qi Great Wall is also a good place for hiking. Winter is cold. We can play in the snow. We can go to Tanxi Mountain to see the ice waterfall (冰瀑布) . That’s amazing! We can also go to the Zibo Ceramic and Glass Museum (淄博陶瓷琉璃博物馆) in all seasons. Welcome to visit Zibo!
41.根据短文内容, 判断下列句子正(T)误(F)。
(1) We can fly kites on the beach in spring. ( )
(2) Winter in Zibo is not cold. We can go swimming. ( )
(3) We can enjoy the red leaves in autumn. ( )
(4) We can see the ice waterfall in summer. ( )
(5) We can go to the Zibo Ceramic and Glass Museum in all seasons. ( )
42.请仿照短文内容,介绍一下你所在的城市吧!
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
阅读理解。
February 9th Sunday sunny
I went to Hainan with my family over the winter holiday. It was a big and beautiful island. The weather there was warm and sunny, even in winter. Hainan is far from my home, so we went there by train.
The first day we went swimming and took a lot of pictures. The beaches were full of people. And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight. The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood. They were all fresh.
It was an unforgettable (难以忘怀的) trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.
43.根据短文内容,选择正确答案。
(1) The passage is ______. ( )
A.a diary B.a letter C. an email
(2) Which word in the second paragraph means 防晒霜 ( )
A.sunlight B.sunscreen C. full
(3) What did they do in Hainan (多选) ( )
A. B.C. D.E. F.
44.根据短文内容,回答问题。
(1) How did they go to Hainan
(2) What did they do on the second day
(3) Did they enjoy their trip
Amy一家去广州动物园游玩。阅读短文,完成下列任务。
Welcome to Guangzhou Zoo! Hello, friends. Please come and see! Here are many kinds of animals in Guangzhou Zoo.
The elephants and tigers from Africa (非洲) are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia (赞比亚) are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!
Welcome to the zoo together!
Tickets (门票) Opening time
Adults (成年人): $2.00 9:00 a.m. -4:00 p.m.
Children: Over (超过) 12: $1.00 except (除……外) Friday
Under 12: Free (免票) 10:00 a.m. -3:00 p.m.
Keep the zoo clean! Don’t touch, give food to or go near the animals.
45.根据短文内容,选出最佳答案。
(1) How many kinds of animals are talked about in the passage (文章) ( )
A.Five. B.Six. C. Seven.
(2) Now Mr. Smith is in the zoo with his two sons. One is 14 years old and the other one is 10 years old. How much are the tickets in total (总共) ( )
A.$4.00. B.$2.00. C. $3.00.
(3) Which (哪一个) of the following can we do in the zoo ( )
A.Take a few nice photos. B.Give some food to the giraffes. C. Touch the monkey’s head.
(4) Can I go to the zoo at 5:00 in the afternoon ( )
A.Yes, you can. B.No, you can’t. C. Of course.
(5) The giraffes are from ______. ( )
A.Zambia B.Africa C. Australia
46.根据上述的信息提示,判断以下句子是(T)否(F)正确。
(1) The elephants and tigers are very big. ( )
(2) The bears and the monkeys are from Australia. ( )
(3) Amy needs to keep the zoo clean. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B A C C 2.I’m going to visit my grandparents. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了中秋节,端午节和春节。
1.(1)句意:三个节日是中国的传统节日。A美国,B中国,C澳大利亚,文章介绍的是中秋节,端午节和春节,都是中国的传统节日,故选B。
(2)句意:哪个是中秋节的标志?A嫦娥。B年。C屈原。根据“My grandma will tell a story about Chang’e.”可知嫦娥是中秋节的标志,故选A。
(3)句意:在春节,孩子们可以做什么?A吃粽子。B吃月饼。C得到红包。根据“My grandfather will give me a red envelope (红包).”可知春节孩子们会得到红包,故选C。
(4)句意:这三个节日的相同的活动是什么?A讲故事。B看电视。C吃丰盛的晚餐。根据“My family are going to get together and have a big dinner.”“We will have a big dinner.”和“We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening.”可知三个节日的共同活动是吃丰盛的晚餐,故选C。
2.句意:在春节,你将做什么?该题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我将看望我的祖父母。visit my grandparents看望我的祖父母,故答案为I’m going to visit my grandparents.
3.C 4.A 5.B 6.He went shopping and bought gifts for his grandparents. 7.It was great.
【导语】本文是托尼五一去杭州旅行的日记。
3.句意:托尼去杭州度假了。A哈尔滨,B北京,C杭州,根据“I went to Hangzhou with my parents.”可知托尼去杭州度假了,故选C。
4.句意:在5月1日,托尼拍照了。A拍照,B去游泳,C划船,根据“On May 1st, we went to the zoo. We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants. We took many pictures.”可知托尼在5月1日拍照了,故选A。
5.句意:他们在动物园看到大象和猴子了。A老虎和兔子,B大象和猴子,C长颈鹿和熊,根据“We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants.”可知在动物园看到老虎,猴子,长颈鹿和大象了,故选B。
6.句意:托尼在5月3日做什么了?根据“On May 3rd, I went shopping and bought gifts for my grandparents. ”可知托尼5月3日去购物了,给祖父母买了礼物,故答案为He went shopping and bought gifts for his grandparents.
7.句意:托尼的假期怎么样?根据“We had a good time.”可知托尼假期是极好的,故答案为It was great.
8.F F T T F 9.; (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍照片内容。
8.(1) 句意:我们在夏天拍的家庭照片。根据“We took it in Xinjiang last winter holiday.”可知是冬天拍的,故答案为F。
(2) 句意:我们去年寒假去了三亚。根据“We took it in Xinjiang last winter holiday.”可知去了新疆,故答案为F。
(3) 句意:照片里我的阿姨穿着红色的衣服。根据“That woman in red is my aunt, my mother’s sister.”可知我的阿姨穿着红色的衣服,故答案为T。
(4) 句意:我的妈妈比我的阿姨的年纪更大。根据“She is 3 years younger than my mom.”可知阿姨比妈妈小三岁,所以妈妈比阿姨大,故答案为T。
(5) 句意:我比我的表弟更强壮。根据“But he looks stronger than me.”可知是表弟比我更强壮,故答案为F。
9.根据“She is taller than my mom.”可知阿姨比妈妈更高,句中taller是tall的比较级。
根据“But he looks stronger than me.”可知表弟看起来比我更强壮,stronger是strong的比较级。
故答案为;。
10.1 5 2 3 4
【导语】本文主要介绍作者和萨姆去书店买书回家的路上摔倒了去医院的故事。
【详解】根据“Sam and I went to the bookstore by bike.”可知去书店,第一幅图是书店,排1。
根据“Then at noon, we were hungry, so we went home for lunch.”可知他们饿了,第三幅图是饿了,排2。
根据“I fell off my bike and hurt my foot.”可知是摔倒了。第四幅图是摔倒了,排3。
根据“Sam called my parents and they took me to the hospital.”可知父母带作者去了医院,第五幅图是医院,排4。
根据“The doctor said I should stay in bed for a week.”可知应该卧床休息,第二幅图是医生包扎好,排5。
故答案为15234。
11.visited took ate plane watch sunrise 12.by train swim in the sea
【导语】本文主要介绍了比尔上次假期和爸爸去西安的旅行以及这次假期和妈妈去海南的旅游计划。
11.句意:他们参观了兵马俑。根据“We visited the Terracotta Army(兵马俑) there. ”可知他们参观了兵马俑,故答案为visited。
句意:他们也拍了照并且吃了面条。根据“And we took many photos.”可知他们拍了照片,故答案为took。
句意:他们也拍了照并且吃了面条。根据“We also ate some noodles.”可知他们吃了面条,故答案为ate。
句意:他们将坐飞机去。根据“We are going there by plane.”可知他们坐飞机去三亚,故答案为plane。
句意:他们将去海边看日出。根据“We’re also going to watch the sunrise(日出) at sea.”可知他们将去海边看日出,故答案为watch。
句意:他们将去海边看日出。根据“We’re also going to watch the sunrise(日出) at sea.”可知他们将去海边看日出,故答案为sunrise。
12.(1)句意:比尔和他的爸爸怎么去的西安?他们坐火车去西安的。根据“We went there by train.”可知比尔和爸爸坐火车去的西安,故答案为by;train。
(2)句意:比尔的妈妈在三亚将做什么?她将在大海里游泳。根据“My mother will swim in the sea.”可知比尔的妈妈将在大海里游泳。故答案为swim;in the sea。
13.F F T 14.On Sunday afternoon see a film
【导语】本文主要讲述的是约翰的周末计划与安排。
13.(1)句意:约翰在星期六下午做作业。根据句子“On Saturday morning, he is going to stay at home and do his homework.”,可知约翰在星期六上午写作业,题干与短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰打算在星期天下午去书店买一些漫画书。根据句子“On Saturday morning, he is going to stay at home and do his homework. In the afternoon, he’s going to the bookstore to buy some comic books.”,可知约翰星期六下午去书店买漫画书,题干与短文不符,故答案为F。
(3)句意:约翰打算在星期六晚上和他的家人一起吃一顿大餐。根据句子“On Saturday morning, …….In the evening, he’s going to have a big dinner with his family in an Italian restaurant.”,可知约翰打算在星期六晚上和家人一起吃大餐,题干与短文相符,故答案为T。
14.根据句子“On Sunday morning, he’s going to the supermarket with his mother. In the afternoon, he’s going to read some books at home.”,可知约翰在星期日下午读书,故答案为on Sunday afternoon。
根据句子“On Sunday morning, he’s going to the supermarket with his mother. In the afternoon, he’s going to read some books at home. And in the evening, he’s going to see a film with his parents.”,可知约翰星期日晚上打算看电影,故答案为see a film。
15.At the school gate. 16. They see desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers. 17.Yes, they do. 18.She wears a pair of glasses. 19.Her family name is Brown.
【导语】本文主要介绍杰克和玛利亚新学期第一天上学的所见所闻。
15.句意:杰克在哪里遇到了玛利亚?根据“He meets a girl at the school gate (大门).”可知是在学校门口,故答案为At the school gate.
16.句意:杰克和玛利亚在教室里看到了什么?根据“They see many things in it — desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers.”可知他们看见了很多东西—书桌,椅子。书,铅笔盒,书包和一些花。故答案为They see desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers.
17.句意:他们喜欢他们的教室吗?根据“Yes, it is. I like it, too.”可知应做肯定回答,故答案为Yes, they do.
18.句意:老师穿(戴)着什么?根据“She wears a pair of glasses.”可知老师戴着一副眼镜,故答案为She wears a pair of glasses.
19.句意:老师的姓氏是什么?根据“I’m Gina Brown.”可知是布朗,故答案为Her family name is Brown.
20.post office Saturday afternoon make a scarf Sunday morning supermarket buy a birthday cake Sunday afternoon the flower shop buy some flowers 21.T F F
【导语】本文介绍陈杰的家人将在星期日晚上给陈杰奶奶举办生日派对。
20.根据“I am going to the post office and send a postcard to my grandma.”可知陈杰要去邮局给奶奶寄张明信片。故答案为post office。
根据“On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home.”可知星期六下午,陈杰的妈妈要在家做围巾。故答案为Saturday afternoon。
根据“On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home.”可知星期六下午,陈杰的妈妈要在家做围巾。故答案为make a scarf。
根据“My dad is going to the supermarket on Sunday morning.”可知陈杰的爸爸星期天早上要去超市。故答案为Sunday morning。
根据“My dad is going to the supermarket on Sunday morning.”可知陈杰的爸爸星期天早上要去超市。故答案为supermarket。
根据“He is going to buy a birthday cake.”可知陈杰的爸爸打算去买一个生日蛋糕。故答案为buy a birthday cake。
根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。故答案为Sunday afternoon。
根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。故答案为the flower shop。
根据“He is going to buy some flowers for my grandma.”可知陈明打算给奶奶买些花。故答案为buy some flowers。
21.(1)句意:陈杰的家人将在星期天晚上为他的奶奶举行生日聚会。根据“My family will have a birthday party for my grandma this Sunday evening.”可知这个星期天晚上,陈杰一家将为陈杰的奶奶举办一个生日聚会。句子与原文相符,故答案为T。
(2)句意:他们这个周末不会很忙。根据“We will be busy this weekend.”可知他们这个周末将会很忙。句子与原文不符,故答案为F。
(3)句意:陈杰星期六晚上要去他奶奶家。根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon. He is going to buy some flowers for my grandma. In the evening, we are going to visit my grandparents together.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。他打算给奶奶买些花。晚上,他们要一起去看望奶奶。句子与原文不符,故答案为F。
22.C B 23.F T F
【导语】本文主要介绍了汤姆一家人的情况。
22.(1)句意:汤姆的父亲是一名____。A教师,B医生,C厨师。根据文中“His father is a cook.”可知汤姆的父亲是一名厨师。故选C。
(2)句意:杰克是汤姆的____。A父亲,B弟弟,C叔叔(伯父)。根据文中“Tom has a little brother. His name is Jack.”可知杰克是汤姆的弟弟。故选B。
23.(1)句意:汤姆家有五口人。根据文中“Tom is a boy. He is twelve. His father is a cook. His mother is an English teacher. She works at a school in Hangzhou. Tom has a little brother. His name is Jack. He is only five.”可知汤姆家有四口人。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:在周六早上汤姆和他的家人在家。根据文中“It’s Saturday morning. Tom and his family are at home.”可知在周六早上汤姆和他的家人在家。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:杰克正在客厅里看书。根据文中“Tom and Jack are watching TV in the living room.”可知汤姆和杰克正在客厅里看电视。题干与原文不符,故答案为F。
24.F T F F T 25.A C B B C
【导语】本文主要介绍了蒂娜的个人信息和周末活动。
24.(1)句意:蒂娜来自北京。根据“I’m from Canada.”可知蒂娜来自加拿大,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:蒂娜将过一个忙碌的周末。根据“I’m going to have a busy weekend.”可知蒂娜将过一个忙碌的周末,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:蒂娜将去人民公园。根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜将去中山公园,句子和短文不相符,故答案为F。
(4)句意:蒂娜将晚上看望她的祖父母。根据“In the afternoon, we are going to visit my grandparents.”可知蒂娜将在下午去看望祖父母,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:蒂娜周日午饭后将和艾米打乒乓球。根据“After lunch, I’m going to play ping-pong with Amy.”可知周日午饭后将和艾米去打乒乓球,句子和短文相符,故答案为T。
25.(1)句意:蒂娜现在住在中国。A中国,B英国,C加拿大,根据“I live in Qíngdao now.”可知蒂娜现在住在青岛,在中国,故选A。
(2)句意:蒂娜将在周六上午去公园。A书店,B动物园,C公园,根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜在周六上午将去中山公园,故选C。
(3)句意:蒂娜怎么去中山公园?A步行。B骑自行车。C坐公交。根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜将骑自行车去中山公园,故选B。
(4)句意:蒂娜将和她的朋友去书店。A哥哥/弟弟,B朋友,C姐姐/妹妹,根据“On Sunday morning, I’m going to the bookstore with my good friend Lucy.”可知蒂娜将和朋友露西去书店,故选B。
(5)句意:蒂娜将去书店买什么?A一本新CD。B一支钢笔。C漫画书。根据“I’m going to buy some comic books.”可知蒂娜将去书店买漫画书,故选C。
26.AC B 27.F T
【导语】本文讲了丹和安娜的病例。
26.(1)根据就诊原因,可知给丹的建议应该是做运动,吃健康的食物和不要吃太多,选项A你应该每天做运动。选项C你应该吃健康的食物,不要吃太多。故答案为AC。
(2)根据就诊原因,可知给安娜的建议应该是不要看太多电视,故选B。
27.(1)句意:丹应该吃沙拉和蛋糕。根据就诊原因可知丹很胖,不应该吃蛋糕,故答案为F。
(2)句意:安娜应该每天保持她的眼睛干净。根据就诊原因可知安娜应该每天保持她的眼睛干净,故答案为T。
28.A C B 29.T F
【导语】本文讲了看医生。
28.(1)句意:花花现在在哪?A在医院里。B在教室里。C在图书馆里。根据题干说看病可知在医院里,故选A。
(2)句意:史密斯先生的工作是什么?A他是一名清洁工。B他是一名老师。C他是一名医生。根据对话内容可知是医生,故选C。
(3)句意:______对我们的牙齿好。根据常识可知牙刷对我们的牙齿好,故选B。
29.(1)句意:花花的牙齿不好,她不应该吃太多甜食。根据“The tooth is really bad. I have to pull it out. Please don’t eat too much sweet food.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
(2)句意:史密斯先生不想拔掉花花的牙。根据“I have to pull it out.”,可知史密斯先生想拔掉花花的牙,故答案为F。
30.Dan boy fourteen have a bad headache and can’t get to sleep at night have a fever go to bed before ten o’clock;take medicine 31.Doing exercise is good for health. Eating more fruit and vegetables is good for health.
【导语】本文是关于丹生病看医生的故事。
30.Name姓名:根据原文“Dan is a middle school student.”可知丹是一名中学生,姓名处填丹Dan,故答案为Dan。
Sex性别:根据原文“He is fourteen years old.”可知丹十四岁了,他是一名男生,性别处填男生boy,故答案为boy。
Age年龄:根据原文“He is fourteen years old.”可知丹十四岁了,年龄处填十四fourteen,故答案为fourteen。
Symptoms症状:根据原文“I have a bad headache and can’t get to sleep at night.”可知丹的症状是头疼得厉害,晚上睡不着觉,故答案为have a bad headache and can’t get to sleep at night。
Results诊断结果:根据原文“You have a fever.”可知诊断结果是丹发烧了,故答案为have a fever。
Advice建议:根据原文“You should go to bed before ten o’clock. Take this medicine.”可知医生的建议是晚上十点前睡觉,吃药,故答案为go to bed before ten o’clock;take medicine。
31.题干要求写两条有助于健康的习惯,答案不唯一。
(1)答案可以是:做运动有助于健康。做运动do exercise,有助于be good for,健康health,动名词作主语,be动词用单数is,do的动名词是doing,故答案为Doing exercise is good for health.
(2)答案可以是:吃更多水果和蔬菜有助于健康。吃eat,更多more,水果和蔬菜fruit and vegetables,有助于be good for,健康health,动名词作主语,be动词用单数is,eat的动名词是eating,故答案为Eating more fruit and vegetables is good for health.
32.C 33.T F T 34.First, always eat breakfast. Second, do more exercise! (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了如何变得健康和强壮。
32.①图中是鱼肉,fish 鱼肉,与图片匹配;
②图中是蔬菜,vegetables 蔬菜,与图片匹配;
③图中是鸡肉,chicken 鸡肉,与图片匹配;
④图中是水果,fruit 水果,与图片匹配;
故选C。
33.(1) 句意:每个人都想要变得健康和强壮。根据文中“Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!””可知每个人都想变得健康和强壮,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:吃更多的蔬菜和水果对你的身体是不好的。根据文中“Eating more vegetables and fruit is good for your body.”可知吃更多的蔬菜和水果对你的身体是有益的,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:你每天需要跑或者走30分钟。根据文中“You need to run or walk about thirty minutes every day.”可知要想变得健康和强壮,每天需要跑或者走30分钟,句子与原文相符,故答案为T。
34.句意:有两种方法来保持健康和强壮。它们是什么?根据文中“First, always eat breakfast.”和“Second, do more exercise!”可知保持健康和强壮的方法是一直吃早餐和多做锻炼,故答案为First, always eat breakfast. Second, do more exercise!
35.B A B A C 36.牙医
【导语】本文主要介绍了保护牙齿健康的方法。
35.(1)句意:坚固健康的牙齿可以帮助我们说话清楚。A慢地,B清楚地,C快乐地,根据“Strong and healthy teeth help you eat food. They help you speak clearly and look good.”可知坚固健康的牙齿可以帮助我们说话清楚。故选B。
(2)句意:一天刷两次牙是比较好的。A两次,B四次,C五次,根据“It’s good to brush your teeth twice (两次) a day--before breakfast and before bedtime.”可知一天刷两次牙是比较好的,故选A。
(3)句意:我们可以每三个月换一次新牙刷。A三周,B三个月,C每年,根据“Get a new toothbrush every three months.”可知每三个月换一次牙刷,故选B。
(4)句意:吃太多的糖对我们的牙齿没有好处。A好的,B坏的,C不健康的,根据“Eating too much candy is bad for your teeth.”可知吃太多的糖对我们的牙齿没有好处。故选A。
(5)句意:为了保持牙齿健康,我们可以多喝水。A果汁,B可乐,C水,根据“Eat more fruit and vegetables and drink more water.”可知为了保持牙齿健康,我们可以多喝水。故选C。
36.根据“If you have a toothache, you must go to see a dentist.”可知如果牙疼,必须去看牙医,dentist名词,意思是牙医,故答案为牙医。
37.F F F 38.B A
【导语】本文通过英国谚语阐述早睡早起和运动对健康、财富和智慧的重要性,强调儿童需充足睡眠及运动强身。
37.(1)句意:“早起”意味着我们应该早去学校。根据常识可知早起仅指起身早,未特指上学,故答案为F。
(2)句意:儿童每晚应睡九小时。根据“Children should have ten hours’ sleep every night, or they can’t do their work very well. ”可知需十小时,故答案为F。
(3)句意:身体不需要运动。根据“The body needs exercise.”可知身体需要运动,故答案为F。
38.(1)句意:______也是好运动。A睡觉,B慢跑,C坐着,根据“Jogging is good exercise, too.”可知是慢跑,故选B。
(2)句意:运动使我们______。A强壮的,B高的,C矮的,根据“Exercise keeps the body strong.”可知是强壮,故选A。
39.B C B C 40.垃圾食品
【导语】本文介绍了保持健康的几点建议,包括充足睡眠、健康饮食、刷牙和运动。
39.(1)句意:每个人都想保持______。A开心的,B健康的,C瘦的,根据“Everyone wants to be healthy.”可知每个人都想保持健康,故选B。
(2)句意:哪种是健康食物?A.汉堡。B糖果。C蔬菜。根据“Eat good food like milk, fish and vegetables every day.”可知蔬菜是健康食物,故选C。
(3)句意:______能让我们健康又开心。A吃垃圾食品,B运动,C刷牙,根据“Sports can also keep you healthy. It can also make you feel happy.”可知运动能让人健康开心,故选B。
(4)句意:短文主要讨论了什么?A如何刷牙? B如何获得充足睡眠? C如何保持健康?根据全文列举的睡眠、饮食、刷牙和运动等建议可知主题是如何保持健康,故选C。
40.题干要求猜测画线词junk food的意思,根据“Don’t eat too much junk food like hamburgers and candy. ”可知是垃圾食品,故答案为垃圾食品。
41.T F T F T 42.范文:
Beijing is also a beautiful place. In spring, it is warm and nice. We can see the cherry flowers in Yuyuantan Park. In summer, the weather is hot. We can go boating in Beihai Park. In the evening, we can eat delicious food at the night market. In autumn, it is cool and comfortable. The red leaves in Xiangshan are very beautiful. It is a good place for walking. In winter, it is cold and dry. We can see the ice sculptures in the Summer Palace. We can also go skating in Shichahai. We can visit the Palace Museum all year. We can feel the long history and culture there. Welcome to Beijing!
【导语】本文介绍了淄博四季的旅游活动和特色景点。
41.(1)句意:春天我们可以在沙滩上放风筝。根据“And we can fly kites on the beach.”可知春天可以在沙滩放风筝,故答案为T。
(2)句意:淄博的冬天不冷,我们可以去游泳。根据“Winter is cold.”可知冬天很冷,故答案为F。
(3)句意:秋天我们可以欣赏红叶。根据“We can enjoy the red leaves.”可知秋天可赏红叶,故答案为T。
(4)句意:夏天我们可以看冰瀑布。根据“We can go to Tanxi Mountain to see the ice waterfall.”可知看冰瀑布是冬季活动,故答案为F。
(5)句意:我们可以在所有季节去淄博陶瓷琉璃博物馆。根据“We can also go to the Zibo Ceramic and Glass Museum in all seasons.”可知博物馆全年开放,故答案为T。
42.1.题干解读:该题目要求仿照短文内容,介绍自己所在的城市, 阐述它四季的旅游活动和特色景点。注意文章为一般现在时。
2.参考词汇与句型:
参考词汇:beautiful漂亮的;warm温暖的;summer夏天;go boating去划船;delicious美味的;autumn秋天;go skating去滑冰
参考句型:We can see...;It is...;Welcome to...
43.A B ABDE 44.They went there by train. They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant. Yes, they did.
【导语】本文介绍了作者和家人寒假期间去海南旅行的经历,描述了海南的天气、交通方式以及他们在那里进行的游泳、拍照、露营和品尝海鲜等活动。
43.(1)句意:这篇文章是______。A一篇日记,B一封信,C一封电子邮件。根据“February 9th Sunday sunny”可知文章以日期和天气开头,这是日记的典型格式,故选A。
(2)句意:第二段中哪个词的意思是防晒霜?A阳光,B防晒霜,C满的。根据“And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight.”可知我不想被强烈的阳光晒伤,因此前面提到的东西应是用于防晒的,故选B。
(3)句意:他们在海南做了什么?A露营,B拍照,C看电视,D吃美食,E游泳,F骑马。根据“The first day we went swimming and took a lot of pictures.”可知他们游泳和拍照;根据“The next day we went camping by the lake.”可知他们去露营;根据“We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood.”可知他们在餐厅吃了海鲜。故选ABDE。
44.(1)句意:他们怎么去海南的?根据“Hainan is far from my home, so we went there by train.”可知他们坐火车去的,故答案为They went there by train.
(2)句意:他们第二天做了什么?根据“The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant.”可知他们去湖边露营并在餐厅吃了美食,故答案为They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant.
(3)句意:他们旅行愉快吗?根据“It was an unforgettable trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.”可知这是一次难忘的旅行,作者认为海南是度假的好地方,故答案为Yes, they did.
45.C C A B A 46.T F T
【导语】本文主要介绍了动物的信息。
45.(1)句意:这篇文章中提到了多少种动物?A5。B6。C7。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!”可知这篇文章中提到了7种动物。故选C。
(2)句意:现在史密斯先生和他的两个儿子在动物园里。一个14岁,另一个10岁。门票总共多少钱?A4美元。B2美元。C3美元。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.Children: Over12: $1.00 except Friday Under 12: Free 10:00 a.m. -3:00 p.m.”可知史密斯先生和他的两个儿子一共要花费3美元。故选C。
(3)句意:以下哪一个是我们在动物园里可以做的?A拍几张好看的照片。B给长颈鹿一些食物。C摸猴子的头。根据文中“Don’t touch, give food to or go near the animals.”可知不要触摸、喂食动物,也不要靠近它们。所以可以拍几张好看的照片。故选A。
(4)句意:我下午5点可以去动物园吗?A是的,你可以。B不,你不能。C当然。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.”可知下午5点不可以去动物园。故选B。
(5)句意:长颈鹿来自___。A赞比亚,B非洲,C澳大利亚。根据文中“The giraffes from Zambia are looking down at you!”可知长颈鹿来自赞比亚。故选A。
46.(1)句意:大象和老虎都非常大。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are!”可知大象和老虎都非常大。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:熊和猴子来自澳大利亚。根据文中“The bears and the monkeys from China are waiting for you, too.”可知熊和猴子来自中国。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:艾米需要保持动物园干净。根据文中“Keep the zoo clean!”可知艾米需要保持动物园干净。题干与原文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览