Unit 5 Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM课件(共90张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)必修 第二册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 5 Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM课件(共90张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)必修 第二册

资源简介

Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM
维度一:品句填词
1.The picnic     (地点) by the river offers a perfect spot for families to relax.
2.Learning a new language is a long       (过程) that requires patience and practice.
3.The hiker was       (营救) from the mountain just before the storm hit.
4.The     (去世) of his grandmother deeply affected him, leaving deep sorrow in his heart.
5.The parents had done their     (职责) and would probably continue to do so.
6.She has been b       bravely against cancer these years.
7.The products of this company are sold both at home and o      .
8.Then he heard “Help! I’m t      !” coming from the second floor balcony.
维度二:词形转换
1.Will I need to have an       (operate)?
2.Death finally brought an end to her       (suffer).
3.He asked to be put under police       (protect).
4.I managed to work for two hours without      (interrupt).
5.Salt water hit against her face, making it difficult to       (breath).
6.If we had come later, they would have starved to     (die).
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示补全下面的句子。
1.The accident                (对环境造成了很大的损害).
2.He             (企图抢) the young lady of her handbag,but in vain.
3.It is essential to           (采取措施) protect our sea from being at risk.
4.Conditions are getting worse and supplies in the spacecraft are           (用光).
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·赣州高一上期末)
Top Wonders of the World
  From India to Rome, these sights will inspire your next historical vacation.
  Taj Mahal
  The Taj Mahal was built by Mughal Emperor Shah Jahan in memory of his wife Mumtaz Mahal.Constructed from 1632 to 1648, the property covers 42 acres, including its beautiful gardens.
  Best time to go: Late spring and early summer in this part of India has often severe heat.Then come monsoons.November to February is your best chance for pleasant weather.The sunrises here are highly admired.
  The Great Wall
  The Great Wall of China is the world’s longest wall and one of the most famous landmarks in China.Dating back to about 700 BCE, it stretches over 13,000 miles and was designed to protect the country from invaders.
  Best time to go: Plan for a spring or fall trip when the weather is nicer and fewer people visit.Summertime is often hot and crowded, and winter can be extremely cold in northern China.
  Petra
  Located in the Kingdom of Jordan, Petra was built directly into the cliffside around 312 BCE by the Nabataeans.The city includes temples, tombs, and its most well-known building — the Treasury.
  Best time to go: Summer can get very hot in Jordan, and winter is much colder than you may realise.Weatherwise, aim for spring or fall.
  The Colosseum
  The Colosseum remains Rome’s top attraction.Built in the first century by Emperor Vespasian, the massive theater spans 620 by 513 feet, which would hold 80,000 people.
  Best time to go: You’ll find fewer tourists there during Rome’s low season (winter), weekdays and during the opening hour or near closing time.If you show up in summer at midday, it’s going to be hot!
1.What’s the best time to travel to Taj Mahal?(  )
A.March.       B.July.
C.October. D.December.
2.Which of the following has the longest history?(  )
A.Taj Mahal. B.The Great Wall.
C.Petra. D.The Colosseum.
3.Where can we most probably read the passage?(  )
A.In a research paper. B.In a travel brochure.
C.In a science magazine. D.In a geography textbook.
B
  Margaret Southern was a special-needs teacher from Greenville, South Carolina, who died in 2012 at age 94.Southern loved children and animals.Before she allowed Mike Shain, vice president of wealth management at UBS, to handle her investments, she made him promise to take in her dog, Molly, if anything happened to her.“I know you’ll take care of her,” she told him.
  In fact, Southern outlived Molly by several years and had her buried in her yard.But she continued to worry about animals, especially those that were homeless.When she died, she left half her $8.4 million estate (财产) to the Greenville Humane Society — even though she’d never had any direct contact with the organisation — and the other half to the Community Foundation of Greenville, which distributed the money to organisations that benefit early childhood education and special education for children.She also left money to various friends and families.
  “It’s a wonderful surprise to wake up and find a very modest woman who cares greatly for our community and its children,” said Susan Shi, PhD, founder of the Institute for Child Success.
  Southern’s wealth also came as a shock to most who knew her.She lived in a modest town house and got around Greenville in a common car.Her money came from a few shares of stock left to her by her husband, who had died in 1983.She added to that through the 80’s.
  “What’s exceptional is she didn’t spend it on herself, and she was able to accumulate a lot of money that she wanted to direct to her dearest charities,” Bob Morris, president of the Community Foundation, told the Greenville News.“I haven’t met a lot of people like that.”
  Did their generous natures help Southern and these other extraordinary givers live so long? It’s possible.Studies have found that people who are charitable, whether it’s via volunteering or donating money, tend to have lower blood pressure, less stress, and longer lives.
4.What did Margaret Southern want Mike Shain to do?(  )
A.Take care of her.
B.Do her housework.
C.Look after her dog.
D.Manage her estate.
5.What does the Greenville Humane Society probably do?(  )
A.It helps children.
B.It protects animals.
C.It helps disabled people.
D.It protects the environment.
6.What’s the author’s purpose of using Bob Morris’s words? (  )
A.To provide some more proof.
B.To give some extra information.
C.To explain Margaret Southern’s act.
D.To speak highly of Margaret Southern.
7.What’s the main idea of the last paragraph?(  )
A.Why people donate money.
B.Why people work voluntarily.
C.Giving makes one live long.
D.The benefits of doing good.
C
  Ireland has a very difficult history.The problems started in the 16th century when English rulers tried to conquer Ireland.For hundreds of years, the Irish people fought against the English.Finally, in 1921, the British government was forced to give independence to the south of Ireland.The result is that today there are two “Irelands”.Northern Ireland, in the north, is part of the United Kingdom.The Republic of Ireland, in the south, is an independent country.
  In the 1840s, the main crop, potato, was affected by diseases and about 750,000 people died of hunger.This, and a shortage of work, forced many people to leave Ireland and live in the USA, the UK, Australia and Canada.As a result of these problems, the population fell from 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851.
  For many years, the majority of Irish people earned their living as farmers.Today, many people still work on the land but more and more people are moving to the cities to work in factories and offices.Life in the city is very different from life in the countryside, where things move at a quieter and slower pace.
  The Irish are famous for being warm-hearted and friendly.Oscar Wilde, a famous Irish writer, once said that the Irish were “the greatest talkers since the Greeks”.Since independence, Ireland has revived (复兴) its own culture of music, language and literature.Different areas have different styles of old Irish songs which are sung without instruments.Other kinds of Irish music use many different instruments such as the violin, whistles, etc.
8.What does the author tell us in Paragraph 1?(  )
A.How the Irish fought against the English.
B.How Ireland gained independence.
C.How English rulers tried to conquer Ireland.
D.How two “Irelands” came into being.
9.What can we learn from the text?(  )
A.Food shortages and a lack of work in the 1840s led to a decline in population in Ireland.
B.People are moving to cities for lack of work in the countryside in Ireland.
C.It is harder to make a living as a farmer than as a factory worker in Ireland.
D.Different kinds of old Irish songs are all sung with instruments in Ireland.
10.What does the last paragraph mainly talk about?(  )
A.The Irish culture.
B.The Irish character.
C.The Irish instruments.
D.A famous Irish writer.
11.What can be the best title for the text?(  )
A.Life in Ireland
B.Ireland: Past and Present
C.A Very Difficult History
D.The Independence of Ireland
D
  People are attracted by the unknown, by the possibility that there are things out there that are yet to be discovered.Many of us still hope that some amazing, unexpected creatures may be hiding somewhere.
  These creatures are the so-called “cryptids”, animals such as the Himalayan Yeti, north American Bigfoot or Australia’s own Yowie.Perhaps the most famous is the Loch Ness monster.
  The first written report of an unusual aquatic (水生的) creature in the lake dates back to the seventh century.We have to wait until the end of the 19th century for the next sighting.
  Some scientists argue that a giant aquatic reptile (爬行动物) would have a hard time surviving in the cold waters of the Scottish lake (around 5 ℃, on average).But sea turtles are large reptiles that can live in the cold waters.A study by French scientist Aurélien Bernard found that these animals were likely capable of adjusting their body temperature, and were therefore capable of surviving in relatively cold waters.
  However, unless Nessie is a fish, it would need to surface regularly in order to breathe and so its appearing should be fairly frequent.But they are not.
  There is another problem that makes the existence of such a creature extremely unlikely.Nessie cannot possibly be a single creature that has survived for thousands of years.But, if we have several Nessies, why is it so hard to see these creatures?
  New species of large animals do turn up unexpectedly every now and then.The Coelacanth, a fish thought to be extinct for millions of years, was caught off the coast of South Africa in 1938, and the megamouth shark is another living fossil discovered only about 40 years ago.
  But these are creatures that live in the ocean, a very poorly explored part of our planet.
  Considering how much attention has been devoted to exploring the waters of Loch Ness in the past few decades, I would be very surprised if such a creature was actually living down there.
12.Why are people interested in cryptids?(  )
A.For economic benefits.
B.For environmental protection.
C.To satisfy their curiosity.
D.To gain a sense of achievement.
13.Why can sea turtles live in the cold waters?(  )
A.They can produce the heat.
B.They can get warm by moving.
C.They can change the water temperature.
D.They can control their body temperature.
14.What does the author want to show by mentioning the Coelacanth and the megamouth shark in Paragraph 7?(  )
A.The ocean needs to be explored.
B.New small animals can hardly be found.
C.It’s possible to discover new large animals.
D.Some large animals in the sea are dying out.
15.What’s the author’s purpose of writing the passage?(  )
A.To doubt the existence of the Loch Ness monster.
B.To discuss how to discover the Loch Ness monster.
C.To give a simple introduction to the Loch Ness monster.
D.To analyse the possibilities of finding the Loch Ness monster.
Ⅱ.阅读七选五
  Even if you live a green lifestyle at home, it’s possible to ignore the influence your travels could have on the environment.16.(  ) Here are some steps you can take to reduce the possible harm that comes from travelling around the world.
  Choose your means of transportation.If you can reach a destination by train, consider taking one.17.(  ) Avoiding flying completely is often not a choice for travellers, but the idea is to reduce unnecessary flights when possible.Use local public transport where possible and travel on foot or by bike to explore smaller areas.
  Find eco-friendly accommodation.18.(  ) If you are going to the mountains or into the countryside, look for an eco-friendly place to stay.Even during city travel you can find environmentally friendly hotels.
  Know your environment.Remember every country has challenges to deal with.For some it is plastic bags, for others the amount of energy used on air conditioning or heating.19.(  ) Use water wisely for example when you are in dry countries.
  20.(  ) Don’t forget your good habits just because you are on holiday.Clean up after yourself and don’t litter.Remember to bring a couple of food containers to pack a lunch and avoid any unnecessary packaging.
A.Eat locally grown foods.
B.Get your home holiday-ready.
C.Be as green as you are at home.
D.Make sure you know them and act responsibly.
E.But the influences travelling has on the environment are great.
F.Where you choose to sleep at night plays a key role in being a green traveller.
G.It’s a great way to see a destination and has a less environmental impact than flying.
Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM
基础知识自测
维度一
1.site 2.process 3.rescued 4.loss 5.duty 6.battling 7.overseas 8.trapped
维度二
1.operation 2.suffering 3.protection 4.interruption
5.breathe 6.death
维度三
1.did great damage to the environment
2.made an attempt to rob
3.take measures to
4.running out
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。
1.D 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的November to February is your best chance for pleasant weather.可知,去泰姬陵的最佳时间是选项中的十二月。
2.B 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的Constructed from 1632 to 1648、The Great Wall部分中的Dating back to about 700 BCE、Petra部分中的Petra was built directly into the cliffside around 312 BCE by the Nabataeans和The Colosseum部分中的Built in the first century by Emperor Vespasian可知,万里长城的修建时间可以追溯到公元前700年,是历史最悠久的建筑。
3.B 文章出处题。通读全文可知,文章推荐了四个旅游景点。由此推知,本文最有可能出自一本旅游宣传册。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护动物的公益机构。
4.C 细节理解题。根据第一段可知,Margaret Southern要求Mike Shain在自己离世后照顾她的小狗。
5.B 推理判断题。根据第二段可知,Margaret Southern非常关爱动物,尤其是那些无家可归的动物并把她一半的遗产捐给了Greenville Humane Society这一机构。由此判断,该机构是保护动物的。
6.D 推理判断题。根据倒数第二段可知,Bob Morris 的话主要赞扬了Margaret Southern的所作所为及高尚人格。
7.D 段落大意题。根据最后一段可知,本段主要讲述了做好事(包括从事志愿者活动以及捐款等)所带来的好处。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。
8.D 推理判断题。根据第一段可知,本段介绍了爱尔兰共和国及北爱尔兰的由来。
9.A 细节理解题。根据第二段可知,十九世纪四十年代,由于主要农作物土豆受病害的影响及本国工作机会的缺乏,大量爱尔兰人迁往其他国家,这使得爱尔兰人口下降。
10.A 段落大意题。文章最后一段从爱尔兰民族的品性、音乐等方面介绍了爱尔兰民族的文化。
11.B 标题归纳题。通读全文可知,本文从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。因此B项为文章最佳标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。
12.C 推理判断题。根据第一段可知,人们总是被那些未知的东西所吸引,并且期待有意想不到的新发现;正是这种好奇心导致人们对那些神秘生物趋之若鹜。
13.D 细节理解题。根据第四段可知,这些海龟之所以能在寒冷的水中生活,是因为它们可以调节自己的体温。
14.C 细节理解题。根据第七段可知,作者提到这两种动物,是为了说明发现大型动物物种是可能的。
15.A 写作目的题。综合全文可知,作者字里行间都在质疑尼斯湖水怪的存在,比较明显的依据是第六段首句以及最后一段最后一句。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的旅行者。
16.E 本空前提到你可能会忽视旅行对环境的影响,结合本空后的reduce the possible harm that comes from travelling around the world可知,本空所讲内容应该与“旅行对环境的影响”有关,E项符合语境。
17.G 本段主要讲述旅行时如何选择交通工具。本空前的one指代train,结合本空后的flying可知,G项符合语境。G项中的It指代taking the train。
18.F 本段所讲内容与住宿有关。故F项符合语境。F项中的Where you choose to sleep at night与accommodation同义。
19.D 本空前提到了有些国家面临的环境问题,结合本空后所给实例可知,本空讲述“你应该了解当地面临的环境问题并积极应对”,故D项符合语境。D项中的them指代上文提到的challenges。
20.C 由本空后的内容可知,本段讲述旅行时应该和在家一样坚持保护环境,因此C项作本段的主旨句最恰当。
4 / 6Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM
             听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.寻找          
2.听起来像        
3.参加        
4.在压力下        
5.为……感到自豪        
6.run out of        
7.try our best to save them        
8.move away from        
9.stay away from        
10.knock on a wall        
             话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力5.3,回答第1至3题。
1.What do the two speakers talk about?(  )
A.The harm of natural disasters.
B.What to do in natural disasters.
C.Rescue work after natural disasters.
2.How long did Mr Wang’s team stay in Nepal?(  )
A.Ten days.
B.Twelve days.
C.Fourteen days.
3.What do we learn about Mr Wang’s job?(  )
A.Boring.
B.Interesting.
C.Challenging.
Ⅱ.再听教材听力5.3,根据所听内容填空。
1.As you know, natural disasters like earthquakes,       and landslides can cause death and other             that is hard to       .So what do professional rescue teams do when a natural disaster happens?
2.Mr Wang, I know you have been     of many rescue           overseas, as well as in China, for example the       earthquake in 2008.
3.So we use search and rescue       and trained     to look for anyone who is still alive and try our best to       .
4.It’s definitely hard.But it’s our      to try our best to reduce       and the loss of life.We’re       to do so.
Ⅲ.听教材听力5.4,回答第1、2题。
1.What is Mr Wang doing in the dialogue?(  )
A.Giving some advice.
B.Delivering a speech.
C.Asking some questions.
2.What should one do when he/she is trapped?(  )
A.Stay there.
B.Knock on a wall.
C.Move away from buildings.
Ⅳ.再听教材听力5.4,根据所听内容填空。
1.If you’re outdoors,         and move away from any buildings or         .If you’re indoors, stay away from         that can break or fall, like       or       .
2.This is because shouting can       you to breathe in a       amount of dust.
3.I didn’t know that —         ! We’ve all learnt a lot today.Well, I’d love to know more, but, unfortunately, we’ve         .So, I’m very sorry, but we’ll have to         .Thank you again, Mr Wang.
             话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
  Steven(S)正在与Dora(D)谈论在报纸上看到的关于地震的消息……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
D:Steven, why are you so depressed?
S: 1  I just read the newspaper.
D: 2 
S:According to the newspaper, the town was hit by an earthquake and more than 10 thousand people died in the earthquake.
D: 3 
S:Yeah, we have to do something to help the people in the stricken area.
D:Yes. 4 
S:It’s a good idea.But where can we donate money?
D: 5 
S:Yes, let’s do it now.
A.It’s horrible.
B.How about donating some money?
C.Just find the answer through the Internet.
D.I’m feeling very sad.
E.What’s the news?
  John(J)和Lucy(L)是同学,他们在谈论昨天发生的地震的情况……
  阅读并根据提示完成下面对话。
J:Hi, Lucy! I heard that 1.                       (你的家乡发生了地震).
L:Yes, it happened yesterday.
J:2.                   (有人失去生命吗)?
L:Not yet, but a lot of houses were damaged, 3.                  (使很多人无家可归).
J:Have the people trapped in the houses been rescued?
L:Yes.The firefighters arrived early to rescue the survivors.
J:4.                   (幸存者现在住在哪里)?
L:In the shelters.5.                         (他们正受到很好的照料).
J:Thank goodness! Hope they will rebuild their homes soon.
L:Thank you!
             听力技巧点拨 ——授之以渔,证之以例
如何解主旨大意题
  听力中的主旨大意题要求学生对听到的内容有一个整体的把握和全面的理解,要知道对话双方或独白者究竟表达了什么。任何一段对话或独白都是围绕一个主题展开的,有时候主旨大意较明显,有时则需要归纳和概括。
一、常见的解题策略
1.抓住材料的前两句话特别重要,因为前两句话往往是主题句,即使不是主题句,也对理解全文有重要的意义。
2.整体把握和全面领会所听到的内容。为了把握所听内容的主旨要义,要从说话人的语气上体会判断,抓住关键词,对语段进行整体理解,而不应纠结于某些小细节,避免以偏概全。
二、常见的提问方式
1.What are the speakers mainly discussing?
2.What are the speakers talking about?
3.What are the speakers doing?
4.What is the dialogue/conversation about?
【典例】 What are the speakers talking about?(  )
A.A way to improve air quality.
B.A problem with traffic jams.
C.A suggestion for city planning.
【听力原文】
M:Air pollution is so bad in this city.I think the government should stop people from driving cars on certain days.
W:You have a point.Air pollution is a problem, but not letting people drive on certain days is a bad idea.People have to go to work by car.
M:I’m afraid I don’t agree with you there.Reducing air pollution is really important.People are so used to driving that they don’t think about any other ways.If we stop them from driving on certain days, maybe they could think of new ways to get around.
W:I see your point, but I still think it wouldn’t be possible to stop people from driving.
【分析】 该段对话是围绕话题“Air pollution is so bad in this city.I think the government should stop people from driving cars on certain days.”展开的。故选A。
rescue n.& vt.营救;救援
【教材原句】 PROFESSIONAL RESCUE TEAM 专业救援队
【用法】
come to one’s rescue=rescue sb
          援救某人
rescue ...from ... 把……从……营救出来
【佳句】 Realising that people had come to his rescue, Nicholas was very excited. (心理描写)
意识到有人来救他,尼古拉斯非常激动。
【练透】 单句语法填空
①The firefighters rescued five children       the burning house yesterday.
②The mother, along with her two children,         (rescue) from the sinking boat.
【写美】 词汇升级
③When we were trapped in the ruins, the soldiers saved us.        
trap vt.困住;使陷于危险中n.险境;陷阱
【教材原句】 Rescue teams try to save people trapped under buildings.
救援队试图救出被困在建筑物下的人。
【用法】
(1)be trapped in  困在……中;陷在……中
(2)fall into a trap 落入圈套/陷阱
【佳句】 The soldiers were sent to the earthquake-hit area immediately to rescue the people who were trapped in the ruins. (报道)
战士们立即被派往地震灾区营救被困在废墟中的人们。
【练透】 单句语法填空
①If you walk into the forest, you’re likely to fall     a trap.
②The young man was trapped     the building, and he felt very helpless.
【写美】 句型转换
③            ,the young man felt very helpless.(用非谓语动词作状语改写句②)
attempt n.& vt.努力,尝试,企图
【教材原句】 Then decide if the sentences contain a main idea (MI) about rescue attempts or a detail (D).然后判断句中是否含有关于救援尝试的主要信息或细节。
【用法】
(1)attempt to do/(at) doing ... 尝试(试图)做……
(2)make an attempt to do/(at) doing ... 尝试做……
at the first attempt 第一次尝试
【佳句】 Personally speaking, parents are making an attempt to protect their kids by giving whatever they require. (观点介绍)
就我个人而言,父母们正试图通过给予孩子所要的任何东西来保护他们。
【点津】 attempt to do sth和try/seek to do sth一样,强调的是努力做某事的过程,不一定成功;而manage to do sth则表示“设法做成某事”,强调结果。
【练透】 单句语法填空/选词填空
①Jim had prepared carefully for his driving test so that he could be sure of passing it      the first attempt.
②We made     attempt to make out the way back home in the darkness,but in vain.
③Soon the tea room became lively as every international student attempted        (make) their own tea.
④Finally I         put my whole head into it, like a cork (软木塞) forced into a bottle.(attempt to/manage to)
【写美】  句型转换
⑤Soon the tea room became lively                        .(用with复合结构改写句③)
loss n.丧失;死亡
【教材原句】 As you know, natural disasters like earthquakes, floods and landslides can cause death and other loss and damage that is hard to measure.
如你所知,地震、洪水和山体滑坡等自然灾害可能导致死亡和其他难以衡量的损失和损害。
【用法】
(1)at a loss 不知所措
(2)lost adj. 丢失的;迷路的
be lost in 专注于;迷失于
【佳句】 Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.(主旨升华句)
成功是从一次失败到另一次失败而不丧失热情的能力。
【练透】 单句语法填空
①Jerry stood up and walked around the living room,lost     thought.
②I am sorry to hear that you suffered a great     (lost) when a storm hit your hometown.
【写美】 完成句子
③I was overcome by fear and        what to do.我感到恐惧,不知道该做什么。
damage n.伤害,损伤,损害vt.损害;伤害;毁坏;破坏
【用法】
(1)对……造成损害
the damage is done 于事无补
suffer damage 受损
(2)damage one’s health 损害某人的健康
(3)damaging adj. 破坏性的
【佳句】 There is no denying that our Earth is suffering from severe damage. (演讲稿)
不可否认,我们的地球正遭受着严重的破坏。
The changes in share values have damaged investors’ confidence.
股价的变化损害了投资者的信心。
【练透】 单句语法填空
①The drought has done great damage     the crops.
②They are repairing the houses which         (damage) in the flood.
【写美】 完成句子
③Polluted air and water can                       , leading to various diseases.受污染的空气和水可以对我们的健康造成损害,导致各种疾病。
④I owe you an apology for                 to your flat.
我为损坏您房子的事向您道歉。
measure vt.估量,衡量;测量vi.(指尺寸、长短、数量等)量度为n.措施,方法
【用法】
(1)be measured by/in ... 用……来计算/衡量
(2)make ...to one’s measure按某人的尺寸做……
take measures (to do sth)采取措施(做某事)
【佳句】 It is so wet there that the trees are extremely tall, some measuring over 100 meters.那里非常潮湿,以至于树非常高,一些量起来高达100米。
【练透】 单句语法填空
①The young couple lived in a furnished flat,       (measure) approximately 15 meters by 16 meters.
【写美】 完成句子
②The number of them is less than 1,000, so I hope                        .
它们的数量不足1,000只,因此我希望你们能采取一些有效措施来保护它们。
conduct vt.实施;进行;执行vi.& vt.指挥n.行为,举止
【教材原句】 You’ve told us a lot about how you conduct rescue attempts ...
你已经告诉了我们很多关于你们是如何实施救援的尝试……
【用法】
(1)conduct a(n) survey/experiment/inquiry
          进行调查/实验/咨询
conduct oneself 举止,表现
(2)a person of good conduct 品行端正的人
【佳句】 There will be a concert to be conducted by a world-famous conductor on Sunday evening.
周日晚上将有一场由一位世界著名的指挥家指挥的音乐会。
【练透】 单句语法填空
①The orchestra         (conduct)by John Williams last night.
②The students around me seemed so sure of themselves that I despaired of ever being able to conduct       (me) as they did.
【写美】 完成句子
③We               of consumers’ attitudes towards organic food.
我们正在进行一项关于消费者对有机食品态度的调查。
run out of 用完;耗尽
【教材原句】 Well, I’d love to know more, but, unfortunately, we’ve run out of time.
嗯,我想了解更多,但很可惜,我们快到时间了。
【用法】
(1)run out of 是及物动词短语,表示主动意义,主语一般是人。
(2)run out意为“……用完了”,是不及物动词短语,其主语通常为时间、食物、金钱等名词。
(3)give out意为“用尽;筋疲力尽”,为不及物动词短语。
(4)use up意为“用完;消耗尽”,为及物动词短语。
【佳句】 Their money had run out and they had to abandon the project. (动作描写)
他们的钱用光了,他们不得不放弃这个项目。
【练透】 单句语法填空
①They gave     after a long journey.
②All the supplies had been used     before they got rescued.
【写美】 句型转换/选词填空(run out of, run out)
③                      
(用run out改写句①)
④—Excuse me, will you change this one-hundred dollar note for me?
—Sorry, my changes         .
Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.look for 2.sound like 3.take part 4.under pressure 5.feel proud of 6.用完 7.尽我们所能去救他们 8.从……离开 9.躲避;远离 10.敲墙壁
话题听力提能
Ⅰ.1-3 CBC
Ⅱ.1.floods; loss and damage; measure 2.part; operations; Wenchuan 3.vehicles; dogs; save them 4.duty; suffering; trained
Ⅲ.1-2 AB
Ⅳ.1.stay there; streetlights; anything; windows; lamps
2.cause; dangerous
3.great advice; run out of time; finish there
话题表达实战
Scene One 1-5 DEABC
Scene Two
1.an earthquake broke out in your hometown
2.Are there people who lost their lives
3.leaving many people homeless
4.Where are the survivors living now
5.They are being taken good care of
【核心知识·巧突破】
1.①from ②was rescued ③came to our rescue/rescued us
2.①into ②in ③Trapped in the building
3.①at ②an ③to make/making ④managed to ⑤with every international student attempting to make/making their own tea
4.①in ②loss ③was at a loss
5.①to ②were damaged ③damage our health/do/cause damage to our health ④the damage I have done
6.①measuring ②you can take some effective measures to protect them
7.①was conducted ②myself ③are conducting a survey
8.①out ②up ③Time ran out before the party. ④ran out
7 / 7(共90张PPT)
Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM
1
话题听说·勤操练
目 录
2
核心知识·巧突破
3
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
志在强化技能
1
听说课前清障——排除疑难,胸有成竹
1. 寻找
2. 听起来像
3. 参加
4. 在压力下
5. 为……感到自豪
6. run out of
look for 
sound like 
take part 
under pressure 
feel proud of 
用完 
6. run out of
7. try our best to save them
8. move away from
9. stay away from
10. knock on a wall
用完 
尽我们所能去救他们 
从……离开 
躲避;远离 
敲墙壁 
话题听力提能——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力5.3,回答第1至3题。
1. What do the two speakers talk about?(  )
A. The harm of natural disasters.
B. What to do in natural disasters.
C. Rescue work after natural disasters.
2. How long did Mr Wang’s team stay in Nepal?(  )
A. Ten days.
B. Twelve days.
C. Fourteen days.
3. What do we learn about Mr Wang’s job?(  )
A. Boring.
B. Interesting.
C. Challenging.
Ⅱ.再听教材听力5.3,根据所听内容填空。
1. As you know, natural disasters like earthquakes, and
landslides can cause death and other that is hard
to .So what do professional rescue teams do when a natural
disaster happens?
2. Mr Wang, I know you have been of many
rescue overseas, as well as in China, for example
the earthquake in 2008.
floods 
loss and damage 
measure 
part 
operations 
Wenchuan 
3. So we use search and rescue and trained to look
for anyone who is still alive and try our best to .
4. It’s definitely hard.But it’s our to try our best to
reduce and the loss of life.We’re to do so.
vehicles 
dogs 
save them 
duty 
suffering 
trained 
Ⅲ.听教材听力5.4,回答第1、2题。
1. What is Mr Wang doing in the dialogue?(  )
A. Giving some advice.
B. Delivering a speech.
C. Asking some questions.
2. What should one do when he/she is trapped?(  )
A. Stay there.
B. Knock on a wall.
C. Move away from buildings.
Ⅳ.再听教材听力5.4,根据所听内容填空。
1. If you’re outdoors, and move away from any
buildings or .If you’re indoors, stay away
from that can break or fall, like
or .
2. This is because shouting can you to breathe in
a amount of dust.
stay there 
streetlights 
anything 
windows 
lamps 
cause 
dangerous 
3. I didn’t know that — ! We’ve all learnt a lot
today.Well, I’d love to know more, but, unfortunately,
we’ve .So, I’m very sorry, but we’ll have
to .Thank you again, Mr Wang.
great advice 
run out of time 
finish there 
话题表达实战——聚焦主题,定向突破
  Steven(S)正在与Dora(D)谈论在报纸上看到的关于
地震的消息……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
D:Steven, why are you so depressed?
S:  1  I just read the newspaper.
D:  2 
D:  3 
S:Yeah, we have to do something to help the people in the stricken
area.
D:Yes.  4 
S:It’s a good idea.But where can we donate money?
D:  5 
S:Yes, let’s do it now.
S:According to the newspaper, the town was hit by an earthquake and
more than 10 thousand people died in the earthquake.
A. It’s horrible.
B. How about donating some money?
C. Just find the answer through the Internet.
D. I’m feeling very sad.
E. What’s the news?
答案:1-5 DEABC
  John(J)和Lucy(L)是同学,他们在谈论昨天发生的
地震的情况……
  阅读并根据提示完成下面对话。
J:Hi, Lucy! I heard that 1.
(你的家乡发生了地震).
L:Yes, it happened yesterday.
J:2. (有人失去生命吗)?
an earthquake broke out in your
hometown 
Are there people who lost their lives 
L:Not yet, but a lot of houses were damaged, 3.
(使很多人无家可归).
J:Have the people trapped in the houses been rescued?
L:Yes.The firefighters arrived early to rescue the survivors.
J:4. (幸存者现在住在哪
里)?
L:In the shelters.5. (他们正受
到很好的照料).
J:Thank goodness! Hope they will rebuild their homes soon.
L:Thank you!
leaving many
people homeless 
Where are the survivors living now 
They are being taken good care of 
听力技巧点拨——授之以渔,证之以例
如何解主旨大意题
  听力中的主旨大意题要求学生对听到的内容有一个整体的把握和
全面的理解,要知道对话双方或独白者究竟表达了什么。任何一段对
话或独白都是围绕一个主题展开的,有时候主旨大意较明显,有时则
需要归纳和概括。
一、常见的解题策略
1. 抓住材料的前两句话特别重要,因为前两句话往往是主题句,即使
不是主题句,也对理解全文有重要的意义。
2. 整体把握和全面领会所听到的内容。为了把握所听内容的主旨要
义,要从说话人的语气上体会判断,抓住关键词,对语段进行整体
理解,而不应纠结于某些小细节,避免以偏概全。
二、常见的提问方式
1. What are the speakers mainly discussing?
2. What are the speakers talking about?
3. What are the speakers doing?
4. What is the dialogue/conversation about?
【典例】 What are the speakers talking about?(  )
A. A way to improve air quality.
B. A problem with traffic jams.
C. A suggestion for city planning.
【听力原文】
M:Air pollution is so bad in this city.I think the government should stop
people from driving cars on certain days.
W:You have a point.Air pollution is a problem, but not letting people
drive on certain days is a bad idea.People have to go to work by car.
M:I’m afraid I don’t agree with you there.Reducing air pollution is
really important.People are so used to driving that they don’t think about
any other ways.If we stop them from driving on certain days, maybe
they could think of new ways to get around.
W:I see your point, but I still think it wouldn’t be possible to stop
people from driving.
【分析】 该段对话是围绕话题“Air pollution is so bad in this city.I
think the government should stop people from driving cars on certain
days.”展开的。故选A。
核心知识·巧突破
探究课堂重点
2
rescue n.& vt.营救;救援
【教材原句】 PROFESSIONAL RESCUE TEAM 专业救援队
【用法】
come to one’s rescue=rescue sb
           援救某人
rescue ...from ...  把……从……营救出来
【佳句】 Realising that people had come to his rescue, Nicholas was
very excited. (心理描写)
意识到有人来救他,尼古拉斯非常激动。
【练透】 单句语法填空
①The firefighters rescued five children the burning house
yesterday.
②The mother, along with her two children,
(rescue) from the sinking boat.
from 
was rescued 
【写美】 词汇升级
③When we were trapped in the ruins, the soldiers saved us.

came to our rescue/rescued us 
trap vt.困住;使陷于危险中n.险境;陷阱
【教材原句】 Rescue teams try to save people trapped under
buildings.救援队试图救出被困在建筑物下的人。
【用法】
(1)be trapped in 困在……中;陷在……中
(2)fall into a trap 落入圈套/陷阱
【佳句】 The soldiers were sent to the earthquake-hit area immediately
to rescue the people who were trapped in the ruins. (报道)
战士们立即被派往地震灾区营救被困在废墟中的人们。
【练透】 单句语法填空
①If you walk into the forest, you’re likely to fall a trap.
②The young man was trapped the building, and he felt very
helpless.
【写美】 句型转换
③ ,the young man felt very helpless.(用非
谓语动词作状语改写句②)
into 
in 
Trapped in the building 
attempt n.& vt.努力,尝试,企图
【教材原句】 Then decide if the sentences contain a main idea (MI)
about rescue attempts or a detail (D).
然后判断句中是否含有关于救援尝试的主要信息或细节。
【用法】
(1)attempt to do/(at) doing ...  尝试(试图)做……
(2)make an attempt to do/(at) doing ... 尝试做……
at the first attempt   第一次尝试
【佳句】 Personally speaking, parents are making an attempt to
protect their kids by giving whatever they require. (观点介绍)
就我个人而言,父母们正试图通过给予孩子所要的任何东西来保
护他们。
【点津】 attempt to do sth和try/seek to do sth一样,强调的是努力做
某事的过程,不一定成功;而manage to do sth则表示“设法做成某
事”,强调结果。
【练透】 单句语法填空/选词填空
①Jim had prepared carefully for his driving test so that he could be sure of
passing it the first attempt.
②We made attempt to make out the way back home in the
darkness,but in vain.
③Soon the tea room became lively as every international student
attempted (make) their own tea.
④Finally I put my whole head into it, like a cork (软
木塞) forced into a bottle.(attempt to/manage to)
at 
an 
to make/making 
managed to 
【写美】  句型转换
⑤Soon the tea room became lively
.(用with复合结构改写句
③)
with every international student
attempting to make/making their own tea 
loss n.丧失;死亡
【教材原句】 As you know, natural disasters like earthquakes,
floods and landslides can cause death and other loss and damage that is
hard to measure.
如你所知,地震、洪水和山体滑坡等自然灾害可能导致死亡和其他难
以衡量的损失和损害。
【用法】
(1)at a loss 不知所措
(2)lost adj. 丢失的;迷路的
be lost in 专注于;迷失于
【佳句】 Success is the ability to go from one failure to another with no
loss of enthusiasm.(主旨升华句)
成功是从一次失败到另一次失败而不丧失热情的能力。
【练透】 单句语法填空
①Jerry stood up and walked around the living room,lost thought.
②I am sorry to hear that you suffered a great (lost) when a
storm hit your hometown.
in 
loss 
【写美】 完成句子
③I was overcome by fear and what to do.
我感到恐惧,不知道该做什么。
was at a loss 
damage n.伤害,损伤,损害vt.损害;伤害;毁坏;破坏
【用法】
(1)对……造成损害
the damage is done 于事无补
suffer damage 受损
(2)damage one’s health 损害某人的健康
(3)damaging adj. 破坏性的
【佳句】 There is no denying that our Earth is suffering from severe
damage.(演讲稿)
不可否认,我们的地球正遭受着严重的破坏。
The changes in share values have damaged investors’ confidence.股价
的变化损害了投资者的信心。
【练透】 单句语法填空
①The drought has done great damage the crops.
②They are repairing the houses which (damage) in
the flood.
to 
were damaged 
【写美】 完成句子
③Polluted air and water can
, leading to various diseases.
受污染的空气和水可以对我们的健康造成损害,导致各种疾病。
④I owe you an apology for to your flat.
我为损坏您房子的事向您道歉。
damage our health/do/cause damage to our
health 
the damage I have done 
measure vt.估量,衡量;测量vi.(指尺寸、长短、数量等)量度为
n.措施,方法
【用法】
(1)be measured by/in ... 用……来计算/衡量
(2)make ...to one’s measure按某人的尺寸做……
take measures (to do sth) 采取措施(做某事)
【佳句】 It is so wet there that the trees are extremely tall, some
measuring over 100 meters.
那里非常潮湿,以至于树非常高,一些量起来高达100米。
【练透】 单句语法填空
①The young couple lived in a furnished flat,
(measure) approximately 15 meters by 16 meters.
measuring 
【写美】 完成句子
②The number of them is less than 1,000, so I hope
.
它们的数量不足1,000只,因此我希望你们能采取一些有效措施来保
护它们。
you can take
some effective measures to protect them 
conduct vt.实施;进行;执行vi.& vt.指挥n.行为,举止
【教材原句】 You’ve told us a lot about how you conduct rescue
attempts ...
你已经告诉了我们很多关于你们是如何实施救援的尝试……
【用法】
(1)conduct a(n) survey/experiment/inquiry
           进行调查/实验/咨询
conduct oneself   举止,表现
(2)a person of good conduct  品行端正的人
【佳句】 There will be a concert to be conducted by a world-famous
conductor on Sunday evening.
周日晚上将有一场由一位世界著名的指挥家指挥的音乐会。
【练透】 单句语法填空
①The orchestra (conduct)by John Williams last
night.
②The students around me seemed so sure of themselves that I despaired of
ever being able to conduct (me) as they did.
was conducted 
myself 
【写美】 完成句子
③We of consumers’ attitudes towards
organic food.
我们正在进行一项关于消费者对有机食品态度的调查。
are conducting a survey 
run out of 用完;耗尽
【教材原句】 Well, I’d love to know more, but, unfortunately,
we’ve run out of time.
嗯,我想了解更多,但很可惜,我们快到时间了。
【用法】
(1)run out of 是及物动词短语,表示主动意义,主语一般是人。
(2)run out意为“……用完了”,是不及物动词短语,其主语通常
为时间、食物、金钱等名词。
(3)give out意为“用尽;筋疲力尽”,为不及物动词短语。
(4)use up意为“用完;消耗尽”,为及物动词短语。
【佳句】 Their money had run out and they had to abandon the
project. (动作描写)
他们的钱用光了,他们不得不放弃这个项目。
【练透】 单句语法填空
①They gave after a long journey.
②All the supplies had been used before they got rescued.
out 
up 
【写美】 句型转换/选词填空(run out of, run out)
③ (用run out改写句①)
④—Excuse me, will you change this one-hundred dollar note for me?
—Sorry, my changes .
Time ran out before the party. 
ran out 
课时检测·提能力
培育学科素养
3
维度一:品句填词
1. The picnic (地点) by the river offers a perfect spot for
families to relax.
2. Learning a new language is a long (过程) that requires
patience and practice.
3. The hiker was (营救) from the mountain just before the
storm hit.
site 
process 
rescued 
4. The (去世) of his grandmother deeply affected him,
leaving deep sorrow in his heart.
5. The parents had done their (职责) and would probably
continue to do so.
6. She has been b bravely against cancer these years.
7. The products of this company are sold both at home and o .
8. Then he heard “Help! I’m t !” coming from the second
floor balcony.
loss 
duty 
attling 
verseas 
rapped 
维度二:词形转换
1. Will I need to have an (operate)?
2. Death finally brought an end to her (suffer).
3. He asked to be put under police (protect).
4. I managed to work for two hours without
(interrupt).
5. Salt water hit against her face, making it difficult to
(breath).
6. If we had come later, they would have starved to (die).
operation 
suffering 
protection 
interruption 
breathe 
death 
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示补全下面的句子。
1. The accident (对环境造成
了很大的损害).
2. He (企图抢) the young lady of her
handbag,but in vain.
3. It is essential to (采取措施) protect our sea
from being at risk.
4. Conditions are getting worse and supplies in the spacecraft
are (用光).
did great damage to the environment 
made an attempt to rob 
take measures to 
running out 
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·赣州高一上期末)
Top Wonders of the World
  From India to Rome, these sights will inspire your next historical
vacation.
  The Taj Mahal was built by Mughal Emperor Shah Jahan in memory
of his wife Mumtaz Mahal.Constructed from 1632 to 1648, the property
covers 42 acres, including its beautiful gardens.
  Best time to go: Late spring and early summer in this part of India
has often severe heat.Then come monsoons.November to February is your
best chance for pleasant weather.The sunrises here are highly admired.
  
  Taj Mahal
  The Great Wall
The Great Wall of China is the world’s longest wall and one of the
most famous landmarks in China.Dating back to about 700 BCE, it
stretches over 13,000 miles and was designed to protect the country from
invaders.
  Best time to go: Plan for a spring or fall trip when the weather is
nicer and fewer people visit.Summertime is often hot and crowded, and
winter can be extremely cold in northern China.
  Petra
Located in the Kingdom of Jordan, Petra was built directly into the
cliffside around 312 BCE by the Nabataeans.The city includes temples,
tombs, and its most well-known building — the Treasury.
  Best time to go: Summer can get very hot in Jordan, and winter is
much colder than you may realise.Weatherwise, aim for spring or fall.
  The Colosseum
  The Colosseum remains Rome’s top attraction.Built in the first
century by Emperor Vespasian, the massive theater spans 620 by 513
feet, which would hold 80,000 people.
  Best time to go: You’ll find fewer tourists there during Rome’s
low season (winter), weekdays and during the opening hour or near
closing time.If you show up in summer at midday, it’s going to be
hot!
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中
国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中
国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。
1. What’s the best time to travel to Taj Mahal?(  )
A. March. B. July.
C. October. D. December.
解析: 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的November to
February is your best chance for pleasant weather.可知,去泰姬陵的
最佳时间是选项中的十二月。
2. Which of the following has the longest history?(  )
A. Taj Mahal. B. The Great Wall.
C. Petra. D. The Colosseum.
解析: 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的Constructed from
1632 to 1648、The Great Wall部分中的Dating back to about 700
BCE、Petra部分中的Petra was built directly into the cliffside around
312 BCE by the Nabataeans和The Colosseum部分中的Built in the
first century by Emperor Vespasian可知,万里长城的修建时间可以
追溯到公元前700年,是历史最悠久的建筑。
3. Where can we most probably read the passage?(  )
A. In a research paper.
B. In a travel brochure.
C. In a science magazine.
D. In a geography textbook.
解析: 文章出处题。通读全文可知,文章推荐了四个旅游景
点。由此推知,本文最有可能出自一本旅游宣传册。
B
  Margaret Southern was a special-needs teacher from Greenville,
South Carolina, who died in 2012 at age 94.Southern loved children and
animals.Before she allowed Mike Shain, vice president of wealth
management at UBS, to handle her investments, she made him promise
to take in her dog, Molly, if anything happened to her.“I know
you’ll take care of her,” she told him.
  In fact, Southern outlived Molly by several years and had her buried
in her yard.But she continued to worry about animals, especially those
that were homeless.When she died, she left half her $8.4 million estate
(财产) to the Greenville Humane Society — even though she’d never
had any direct contact with the organisation — and the other half to the
Community Foundation of Greenville, which distributed the money to
organisations that benefit early childhood education and special education
for children.She also left money to various friends and families.
  “It’s a wonderful surprise to wake up and find a very modest
woman who cares greatly for our community and its children,” said
Susan Shi, PhD, founder of the Institute for Child Success.
  Southern’s wealth also came as a shock to most who knew her.She
lived in a modest town house and got around Greenville in a common
car.Her money came from a few shares of stock left to her by her
husband, who had died in 1983.She added to that through the 80’s.
  “What’s exceptional is she didn’t spend it on herself, and she
was able to accumulate a lot of money that she wanted to direct to her
dearest charities,” Bob Morris, president of the Community
Foundation, told the Greenville News.“I haven’t met a lot of people
like that.”
  Did their generous natures help Southern and these other
extraordinary givers live so long? It’s possible.Studies have found that
people who are charitable, whether it’s via volunteering or donating
money, tend to have lower blood pressure, less stress, and longer
lives.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护
理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护
动物的公益机构。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护
理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护
动物的公益机构。
4. What did Margaret Southern want Mike Shain to do?(  )
A. Take care of her. B. Do her housework.
C. Look after her dog. D. Manage her estate.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,Margaret Southern要求
Mike Shain在自己离世后照顾她的小狗。
5. What does the Greenville Humane Society probably do?(  )
A. It helps children.
B. It protects animals.
C. It helps disabled people.
D. It protects the environment.
解析: 推理判断题。根据第二段可知,Margaret Southern非常
关爱动物,尤其是那些无家可归的动物并把她一半的遗产捐给了
Greenville Humane Society这一机构。由此判断,该机构是保护动
物的。
6. What’s the author’s purpose of using Bob Morris’s words?
(  )
A. To provide some more proof.
B. To give some extra information.
C. To explain Margaret Southern’s act.
D. To speak highly of Margaret Southern.
解析: 推理判断题。根据倒数第二段可知,Bob Morris 的话主
要赞扬了Margaret Southern的所作所为及高尚人格。
7. What’s the main idea of the last paragraph?(  )
A. Why people donate money.
B. Why people work voluntarily.
C. Giving makes one live long.
D. The benefits of doing good.
解析: 段落大意题。根据最后一段可知,本段主要讲述了做好
事(包括从事志愿者活动以及捐款等)所带来的好处。
C
  Ireland has a very difficult history.The problems started in the 16th
century when English rulers tried to conquer Ireland.For hundreds of
years, the Irish people fought against the English.Finally, in 1921,
the British government was forced to give independence to the south of
Ireland.The result is that today there are two “Irelands”.Northern
Ireland, in the north, is part of the United Kingdom.The Republic of
Ireland, in the south, is an independent country.
  In the 1840s, the main crop, potato, was affected by diseases and
about 750,000 people died of hunger.This, and a shortage of work,
forced many people to leave Ireland and live in the USA, the UK,
Australia and Canada.As a result of these problems, the population fell
from 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851.
  For many years, the majority of Irish people earned their living as
farmers.Today, many people still work on the land but more and more
people are moving to the cities to work in factories and offices.Life in the
city is very different from life in the countryside, where things move at a
quieter and slower pace.
  The Irish are famous for being warm-hearted and friendly.Oscar
Wilde, a famous Irish writer, once said that the Irish were “the
greatest talkers since the Greeks”.Since independence, Ireland has
revived (复兴) its own culture of music, language and
literature.Different areas have different styles of old Irish songs which are
sung without instruments.Other kinds of Irish music use many different
instruments such as the violin, whistles, etc.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况
以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况
以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。
8. What does the author tell us in Paragraph 1?(  )
A. How the Irish fought against the English.
B. How Ireland gained independence.
C. How English rulers tried to conquer Ireland.
D. How two “Irelands” came into being.
解析: 推理判断题。根据第一段可知,本段介绍了爱尔兰共和
国及北爱尔兰的由来。
9. What can we learn from the text?(  )
A. Food shortages and a lack of work in the 1840s led to a decline in
population in Ireland.
B. People are moving to cities for lack of work in the countryside in
Ireland.
C. It is harder to make a living as a farmer than as a factory worker in
Ireland.
D. Different kinds of old Irish songs are all sung with instruments in
Ireland.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,十九世纪四十年代,由
于主要农作物土豆受病害的影响及本国工作机会的缺乏,大量爱尔
兰人迁往其他国家,这使得爱尔兰人口下降。
10. What does the last paragraph mainly talk about?(  )
A. The Irish culture.
B. The Irish character.
C. The Irish instruments.
D. A famous Irish writer.
解析: 段落大意题。文章最后一段从爱尔兰民族的品性、音
乐等方面介绍了爱尔兰民族的文化。
11. What can be the best title for the text?(  )
A. Life in Ireland
B. Ireland: Past and Present
C. A Very Difficult History
D. The Independence of Ireland
解析: 标题归纳题。通读全文可知,本文从历史、人口发
展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和
现在。因此B项为文章最佳标题。
D
  People are attracted by the unknown, by the possibility that there are
things out there that are yet to be discovered.Many of us still hope that
some amazing, unexpected creatures may be hiding somewhere.
  These creatures are the so-called “cryptids”, animals such as the
Himalayan Yeti, north American Bigfoot or Australia’s own
Yowie.Perhaps the most famous is the Loch Ness monster.
  The first written report of an unusual aquatic (水生的) creature in
the lake dates back to the seventh century.We have to wait until the end of
the 19th century for the next sighting.
  Some scientists argue that a giant aquatic reptile (爬行动物)
would have a hard time surviving in the cold waters of the Scottish lake
(around 5 ℃, on average).But sea turtles are large reptiles that can
live in the cold waters.A study by French scientist Aurélien Bernard found
that these animals were likely capable of adjusting their body
temperature, and were therefore capable of surviving in relatively cold
waters.
  However, unless Nessie is a fish, it would need to surface
regularly in order to breathe and so its appearing should be fairly
frequent.But they are not.
  There is another problem that makes the existence of such a creature
extremely unlikely.Nessie cannot possibly be a single creature that has
survived for thousands of years.But, if we have several Nessies, why is
it so hard to see these creatures?
  New species of large animals do turn up unexpectedly every now and
then.The Coelacanth, a fish thought to be extinct for millions of years,
was caught off the coast of South Africa in 1938, and the megamouth
shark is another living fossil discovered only about 40 years ago.
  But these are creatures that live in the ocean, a very poorly explored
part of our planet.
  Considering how much attention has been devoted to exploring the
waters of Loch Ness in the past few decades, I would be very surprised if
such a creature was actually living down there.
语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸
引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。
语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸
引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。
12. Why are people interested in cryptids?(  )
A. For economic benefits.
B. For environmental protection.
C. To satisfy their curiosity.
D. To gain a sense of achievement.
解析: 推理判断题。根据第一段可知,人们总是被那些未知
的东西所吸引,并且期待有意想不到的新发现;正是这种好奇心
导致人们对那些神秘生物趋之若鹜。
13. Why can sea turtles live in the cold waters?(  )
A. They can produce the heat.
B. They can get warm by moving.
C. They can change the water temperature.
D. They can control their body temperature.
解析: 细节理解题。根据第四段可知,这些海龟之所以能在
寒冷的水中生活,是因为它们可以调节自己的体温。
14. What does the author want to show by mentioning the Coelacanth and
the megamouth shark in Paragraph 7?(  )
A. The ocean needs to be explored.
B. New small animals can hardly be found.
C. It’s possible to discover new large animals.
D. Some large animals in the sea are dying out.
解析: 细节理解题。根据第七段可知,作者提到这两种动
物,是为了说明发现大型动物物种是可能的。
15. What’s the author’s purpose of writing the passage?(  )
A. To doubt the existence of the Loch Ness monster.
B. To discuss how to discover the Loch Ness monster.
C. To give a simple introduction to the Loch Ness monster.
D. To analyse the possibilities of finding the Loch Ness monster.
解析: 写作目的题。综合全文可知,作者字里行间都在质疑
尼斯湖水怪的存在,比较明显的依据是第六段首句以及最后一段
最后一句。
Ⅱ.阅读七选五
  Even if you live a green lifestyle at home, it’s possible to ignore
the influence your travels could have on the environment.16.(  )
Here are some steps you can take to reduce the possible harm that comes
from travelling around the world.
  Choose your means of transportation.If you can reach a destination
by train, consider taking one.17.(  ) Avoiding flying completely
is often not a choice for travellers, but the idea is to reduce unnecessary
flights when possible.Use local public transport where possible and travel
on foot or by bike to explore smaller areas.
  Find eco-friendly accommodation.18.(  ) If you are going to
the mountains or into the countryside, look for an eco-friendly place to
stay.Even during city travel you can find environmentally friendly hotels.
  Know your environment.Remember every country has challenges to
deal with.For some it is plastic bags, for others the amount of energy
used on air conditioning or heating.19.(  ) Use water wisely for
example when you are in dry countries.
  20. (  ) Don’t forget your good habits just because you are on
holiday.Clean up after yourself and don’t litter.Remember to bring a
couple of food containers to pack a lunch and avoid any unnecessary
packaging.
A. Eat locally grown foods.
B. Get your home holiday-ready.
C. Be as green as you are at home.
D. Make sure you know them and act responsibly.
E. But the influences travelling has on the environment are great.
F. Where you choose to sleep at night plays a key role in being a green
traveller.
G. It’s a great way to see a destination and has a less environmental
impact than flying.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的
旅行者。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的
旅行者。
16. E 本空前提到你可能会忽视旅行对环境的影响,结合本空后
的reduce the possible harm that comes from travelling around the
world可知,本空所讲内容应该与“旅行对环境的影响”有关,E
项符合语境。
17. G 本段主要讲述旅行时如何选择交通工具。本空前的one指代
train,结合本空后的flying可知,G项符合语境。G项中的It指代taking
the train。
18. F 本段所讲内容与住宿有关。故F项符合语境。F项中的Where
you choose to sleep at night与accommodation同义。
19. D 本空前提到了有些国家面临的环境问题,结合本空后所给实
例可知,本空讲述“你应该了解当地面临的环境问题并积极应对”,
故D项符合语境。D项中的them指代上文提到的challenges。
20. C 由本空后的内容可知,本段讲述旅行时应该和在家一样坚持
保护环境,因此C项作本段的主旨句最恰当。
谢谢观看!

展开更多......

收起↑

资源列表