资源简介 Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM维度一:品句填词1.The picnic (地点) by the river offers a perfect spot for families to relax.2.Learning a new language is a long (过程) that requires patience and practice.3.The hiker was (营救) from the mountain just before the storm hit.4.The (去世) of his grandmother deeply affected him, leaving deep sorrow in his heart.5.The parents had done their (职责) and would probably continue to do so.6.She has been b bravely against cancer these years.7.The products of this company are sold both at home and o .8.Then he heard “Help! I’m t !” coming from the second floor balcony.维度二:词形转换1.Will I need to have an (operate)?2.Death finally brought an end to her (suffer).3.He asked to be put under police (protect).4.I managed to work for two hours without (interrupt).5.Salt water hit against her face, making it difficult to (breath).6.If we had come later, they would have starved to (die).维度三:固定搭配和句式根据括号内的汉语提示补全下面的句子。1.The accident (对环境造成了很大的损害).2.He (企图抢) the young lady of her handbag,but in vain.3.It is essential to (采取措施) protect our sea from being at risk.4.Conditions are getting worse and supplies in the spacecraft are (用光).Ⅰ.阅读理解A (2024·赣州高一上期末)Top Wonders of the World From India to Rome, these sights will inspire your next historical vacation. Taj Mahal The Taj Mahal was built by Mughal Emperor Shah Jahan in memory of his wife Mumtaz Mahal.Constructed from 1632 to 1648, the property covers 42 acres, including its beautiful gardens. Best time to go: Late spring and early summer in this part of India has often severe heat.Then come monsoons.November to February is your best chance for pleasant weather.The sunrises here are highly admired. The Great Wall The Great Wall of China is the world’s longest wall and one of the most famous landmarks in China.Dating back to about 700 BCE, it stretches over 13,000 miles and was designed to protect the country from invaders. Best time to go: Plan for a spring or fall trip when the weather is nicer and fewer people visit.Summertime is often hot and crowded, and winter can be extremely cold in northern China. Petra Located in the Kingdom of Jordan, Petra was built directly into the cliffside around 312 BCE by the Nabataeans.The city includes temples, tombs, and its most well-known building — the Treasury. Best time to go: Summer can get very hot in Jordan, and winter is much colder than you may realise.Weatherwise, aim for spring or fall. The Colosseum The Colosseum remains Rome’s top attraction.Built in the first century by Emperor Vespasian, the massive theater spans 620 by 513 feet, which would hold 80,000 people. Best time to go: You’ll find fewer tourists there during Rome’s low season (winter), weekdays and during the opening hour or near closing time.If you show up in summer at midday, it’s going to be hot!1.What’s the best time to travel to Taj Mahal?( )A.March. B.July.C.October. D.December.2.Which of the following has the longest history?( )A.Taj Mahal. B.The Great Wall.C.Petra. D.The Colosseum.3.Where can we most probably read the passage?( )A.In a research paper. B.In a travel brochure.C.In a science magazine. D.In a geography textbook.B Margaret Southern was a special-needs teacher from Greenville, South Carolina, who died in 2012 at age 94.Southern loved children and animals.Before she allowed Mike Shain, vice president of wealth management at UBS, to handle her investments, she made him promise to take in her dog, Molly, if anything happened to her.“I know you’ll take care of her,” she told him. In fact, Southern outlived Molly by several years and had her buried in her yard.But she continued to worry about animals, especially those that were homeless.When she died, she left half her $8.4 million estate (财产) to the Greenville Humane Society — even though she’d never had any direct contact with the organisation — and the other half to the Community Foundation of Greenville, which distributed the money to organisations that benefit early childhood education and special education for children.She also left money to various friends and families. “It’s a wonderful surprise to wake up and find a very modest woman who cares greatly for our community and its children,” said Susan Shi, PhD, founder of the Institute for Child Success. Southern’s wealth also came as a shock to most who knew her.She lived in a modest town house and got around Greenville in a common car.Her money came from a few shares of stock left to her by her husband, who had died in 1983.She added to that through the 80’s. “What’s exceptional is she didn’t spend it on herself, and she was able to accumulate a lot of money that she wanted to direct to her dearest charities,” Bob Morris, president of the Community Foundation, told the Greenville News.“I haven’t met a lot of people like that.” Did their generous natures help Southern and these other extraordinary givers live so long? It’s possible.Studies have found that people who are charitable, whether it’s via volunteering or donating money, tend to have lower blood pressure, less stress, and longer lives.4.What did Margaret Southern want Mike Shain to do?( )A.Take care of her.B.Do her housework.C.Look after her dog.D.Manage her estate.5.What does the Greenville Humane Society probably do?( )A.It helps children.B.It protects animals.C.It helps disabled people.D.It protects the environment.6.What’s the author’s purpose of using Bob Morris’s words? ( )A.To provide some more proof.B.To give some extra information.C.To explain Margaret Southern’s act.D.To speak highly of Margaret Southern.7.What’s the main idea of the last paragraph?( )A.Why people donate money.B.Why people work voluntarily.C.Giving makes one live long.D.The benefits of doing good.C Ireland has a very difficult history.The problems started in the 16th century when English rulers tried to conquer Ireland.For hundreds of years, the Irish people fought against the English.Finally, in 1921, the British government was forced to give independence to the south of Ireland.The result is that today there are two “Irelands”.Northern Ireland, in the north, is part of the United Kingdom.The Republic of Ireland, in the south, is an independent country. In the 1840s, the main crop, potato, was affected by diseases and about 750,000 people died of hunger.This, and a shortage of work, forced many people to leave Ireland and live in the USA, the UK, Australia and Canada.As a result of these problems, the population fell from 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851. For many years, the majority of Irish people earned their living as farmers.Today, many people still work on the land but more and more people are moving to the cities to work in factories and offices.Life in the city is very different from life in the countryside, where things move at a quieter and slower pace. The Irish are famous for being warm-hearted and friendly.Oscar Wilde, a famous Irish writer, once said that the Irish were “the greatest talkers since the Greeks”.Since independence, Ireland has revived (复兴) its own culture of music, language and literature.Different areas have different styles of old Irish songs which are sung without instruments.Other kinds of Irish music use many different instruments such as the violin, whistles, etc.8.What does the author tell us in Paragraph 1?( )A.How the Irish fought against the English.B.How Ireland gained independence.C.How English rulers tried to conquer Ireland.D.How two “Irelands” came into being.9.What can we learn from the text?( )A.Food shortages and a lack of work in the 1840s led to a decline in population in Ireland.B.People are moving to cities for lack of work in the countryside in Ireland.C.It is harder to make a living as a farmer than as a factory worker in Ireland.D.Different kinds of old Irish songs are all sung with instruments in Ireland.10.What does the last paragraph mainly talk about?( )A.The Irish culture.B.The Irish character.C.The Irish instruments.D.A famous Irish writer.11.What can be the best title for the text?( )A.Life in IrelandB.Ireland: Past and PresentC.A Very Difficult HistoryD.The Independence of IrelandD People are attracted by the unknown, by the possibility that there are things out there that are yet to be discovered.Many of us still hope that some amazing, unexpected creatures may be hiding somewhere. These creatures are the so-called “cryptids”, animals such as the Himalayan Yeti, north American Bigfoot or Australia’s own Yowie.Perhaps the most famous is the Loch Ness monster. The first written report of an unusual aquatic (水生的) creature in the lake dates back to the seventh century.We have to wait until the end of the 19th century for the next sighting. Some scientists argue that a giant aquatic reptile (爬行动物) would have a hard time surviving in the cold waters of the Scottish lake (around 5 ℃, on average).But sea turtles are large reptiles that can live in the cold waters.A study by French scientist Aurélien Bernard found that these animals were likely capable of adjusting their body temperature, and were therefore capable of surviving in relatively cold waters. However, unless Nessie is a fish, it would need to surface regularly in order to breathe and so its appearing should be fairly frequent.But they are not. There is another problem that makes the existence of such a creature extremely unlikely.Nessie cannot possibly be a single creature that has survived for thousands of years.But, if we have several Nessies, why is it so hard to see these creatures? New species of large animals do turn up unexpectedly every now and then.The Coelacanth, a fish thought to be extinct for millions of years, was caught off the coast of South Africa in 1938, and the megamouth shark is another living fossil discovered only about 40 years ago. But these are creatures that live in the ocean, a very poorly explored part of our planet. Considering how much attention has been devoted to exploring the waters of Loch Ness in the past few decades, I would be very surprised if such a creature was actually living down there.12.Why are people interested in cryptids?( )A.For economic benefits.B.For environmental protection.C.To satisfy their curiosity.D.To gain a sense of achievement.13.Why can sea turtles live in the cold waters?( )A.They can produce the heat.B.They can get warm by moving.C.They can change the water temperature.D.They can control their body temperature.14.What does the author want to show by mentioning the Coelacanth and the megamouth shark in Paragraph 7?( )A.The ocean needs to be explored.B.New small animals can hardly be found.C.It’s possible to discover new large animals.D.Some large animals in the sea are dying out.15.What’s the author’s purpose of writing the passage?( )A.To doubt the existence of the Loch Ness monster.B.To discuss how to discover the Loch Ness monster.C.To give a simple introduction to the Loch Ness monster.D.To analyse the possibilities of finding the Loch Ness monster.Ⅱ.阅读七选五 Even if you live a green lifestyle at home, it’s possible to ignore the influence your travels could have on the environment.16.( ) Here are some steps you can take to reduce the possible harm that comes from travelling around the world. Choose your means of transportation.If you can reach a destination by train, consider taking one.17.( ) Avoiding flying completely is often not a choice for travellers, but the idea is to reduce unnecessary flights when possible.Use local public transport where possible and travel on foot or by bike to explore smaller areas. Find eco-friendly accommodation.18.( ) If you are going to the mountains or into the countryside, look for an eco-friendly place to stay.Even during city travel you can find environmentally friendly hotels. Know your environment.Remember every country has challenges to deal with.For some it is plastic bags, for others the amount of energy used on air conditioning or heating.19.( ) Use water wisely for example when you are in dry countries. 20.( ) Don’t forget your good habits just because you are on holiday.Clean up after yourself and don’t litter.Remember to bring a couple of food containers to pack a lunch and avoid any unnecessary packaging.A.Eat locally grown foods.B.Get your home holiday-ready.C.Be as green as you are at home.D.Make sure you know them and act responsibly.E.But the influences travelling has on the environment are great.F.Where you choose to sleep at night plays a key role in being a green traveller.G.It’s a great way to see a destination and has a less environmental impact than flying.Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM基础知识自测维度一1.site 2.process 3.rescued 4.loss 5.duty 6.battling 7.overseas 8.trapped维度二1.operation 2.suffering 3.protection 4.interruption5.breathe 6.death维度三1.did great damage to the environment2.made an attempt to rob3.take measures to4.running out素养能力提升Ⅰ.语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。1.D 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的November to February is your best chance for pleasant weather.可知,去泰姬陵的最佳时间是选项中的十二月。2.B 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的Constructed from 1632 to 1648、The Great Wall部分中的Dating back to about 700 BCE、Petra部分中的Petra was built directly into the cliffside around 312 BCE by the Nabataeans和The Colosseum部分中的Built in the first century by Emperor Vespasian可知,万里长城的修建时间可以追溯到公元前700年,是历史最悠久的建筑。3.B 文章出处题。通读全文可知,文章推荐了四个旅游景点。由此推知,本文最有可能出自一本旅游宣传册。语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护动物的公益机构。4.C 细节理解题。根据第一段可知,Margaret Southern要求Mike Shain在自己离世后照顾她的小狗。5.B 推理判断题。根据第二段可知,Margaret Southern非常关爱动物,尤其是那些无家可归的动物并把她一半的遗产捐给了Greenville Humane Society这一机构。由此判断,该机构是保护动物的。6.D 推理判断题。根据倒数第二段可知,Bob Morris 的话主要赞扬了Margaret Southern的所作所为及高尚人格。7.D 段落大意题。根据最后一段可知,本段主要讲述了做好事(包括从事志愿者活动以及捐款等)所带来的好处。语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。8.D 推理判断题。根据第一段可知,本段介绍了爱尔兰共和国及北爱尔兰的由来。9.A 细节理解题。根据第二段可知,十九世纪四十年代,由于主要农作物土豆受病害的影响及本国工作机会的缺乏,大量爱尔兰人迁往其他国家,这使得爱尔兰人口下降。10.A 段落大意题。文章最后一段从爱尔兰民族的品性、音乐等方面介绍了爱尔兰民族的文化。11.B 标题归纳题。通读全文可知,本文从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。因此B项为文章最佳标题。语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。12.C 推理判断题。根据第一段可知,人们总是被那些未知的东西所吸引,并且期待有意想不到的新发现;正是这种好奇心导致人们对那些神秘生物趋之若鹜。13.D 细节理解题。根据第四段可知,这些海龟之所以能在寒冷的水中生活,是因为它们可以调节自己的体温。14.C 细节理解题。根据第七段可知,作者提到这两种动物,是为了说明发现大型动物物种是可能的。15.A 写作目的题。综合全文可知,作者字里行间都在质疑尼斯湖水怪的存在,比较明显的依据是第六段首句以及最后一段最后一句。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的旅行者。16.E 本空前提到你可能会忽视旅行对环境的影响,结合本空后的reduce the possible harm that comes from travelling around the world可知,本空所讲内容应该与“旅行对环境的影响”有关,E项符合语境。17.G 本段主要讲述旅行时如何选择交通工具。本空前的one指代train,结合本空后的flying可知,G项符合语境。G项中的It指代taking the train。18.F 本段所讲内容与住宿有关。故F项符合语境。F项中的Where you choose to sleep at night与accommodation同义。19.D 本空前提到了有些国家面临的环境问题,结合本空后所给实例可知,本空讲述“你应该了解当地面临的环境问题并积极应对”,故D项符合语境。D项中的them指代上文提到的challenges。20.C 由本空后的内容可知,本段讲述旅行时应该和在家一样坚持保护环境,因此C项作本段的主旨句最恰当。4 / 6Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM 听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹1.寻找 2.听起来像 3.参加 4.在压力下 5.为……感到自豪 6.run out of 7.try our best to save them 8.move away from 9.stay away from 10.knock on a wall 话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断Ⅰ.听教材听力5.3,回答第1至3题。1.What do the two speakers talk about?( )A.The harm of natural disasters.B.What to do in natural disasters.C.Rescue work after natural disasters.2.How long did Mr Wang’s team stay in Nepal?( )A.Ten days.B.Twelve days.C.Fourteen days.3.What do we learn about Mr Wang’s job?( )A.Boring.B.Interesting.C.Challenging.Ⅱ.再听教材听力5.3,根据所听内容填空。1.As you know, natural disasters like earthquakes, and landslides can cause death and other that is hard to .So what do professional rescue teams do when a natural disaster happens?2.Mr Wang, I know you have been of many rescue overseas, as well as in China, for example the earthquake in 2008.3.So we use search and rescue and trained to look for anyone who is still alive and try our best to .4.It’s definitely hard.But it’s our to try our best to reduce and the loss of life.We’re to do so.Ⅲ.听教材听力5.4,回答第1、2题。1.What is Mr Wang doing in the dialogue?( )A.Giving some advice.B.Delivering a speech.C.Asking some questions.2.What should one do when he/she is trapped?( )A.Stay there.B.Knock on a wall.C.Move away from buildings.Ⅳ.再听教材听力5.4,根据所听内容填空。1.If you’re outdoors, and move away from any buildings or .If you’re indoors, stay away from that can break or fall, like or .2.This is because shouting can you to breathe in a amount of dust.3.I didn’t know that — ! We’ve all learnt a lot today.Well, I’d love to know more, but, unfortunately, we’ve .So, I’m very sorry, but we’ll have to .Thank you again, Mr Wang. 话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破 Steven(S)正在与Dora(D)谈论在报纸上看到的关于地震的消息…… 阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。D:Steven, why are you so depressed?S: 1 I just read the newspaper.D: 2 S:According to the newspaper, the town was hit by an earthquake and more than 10 thousand people died in the earthquake.D: 3 S:Yeah, we have to do something to help the people in the stricken area.D:Yes. 4 S:It’s a good idea.But where can we donate money?D: 5 S:Yes, let’s do it now.A.It’s horrible.B.How about donating some money?C.Just find the answer through the Internet.D.I’m feeling very sad.E.What’s the news? John(J)和Lucy(L)是同学,他们在谈论昨天发生的地震的情况…… 阅读并根据提示完成下面对话。J:Hi, Lucy! I heard that 1. (你的家乡发生了地震).L:Yes, it happened yesterday.J:2. (有人失去生命吗)?L:Not yet, but a lot of houses were damaged, 3. (使很多人无家可归).J:Have the people trapped in the houses been rescued?L:Yes.The firefighters arrived early to rescue the survivors.J:4. (幸存者现在住在哪里)?L:In the shelters.5. (他们正受到很好的照料).J:Thank goodness! Hope they will rebuild their homes soon.L:Thank you! 听力技巧点拨 ——授之以渔,证之以例如何解主旨大意题 听力中的主旨大意题要求学生对听到的内容有一个整体的把握和全面的理解,要知道对话双方或独白者究竟表达了什么。任何一段对话或独白都是围绕一个主题展开的,有时候主旨大意较明显,有时则需要归纳和概括。一、常见的解题策略1.抓住材料的前两句话特别重要,因为前两句话往往是主题句,即使不是主题句,也对理解全文有重要的意义。2.整体把握和全面领会所听到的内容。为了把握所听内容的主旨要义,要从说话人的语气上体会判断,抓住关键词,对语段进行整体理解,而不应纠结于某些小细节,避免以偏概全。二、常见的提问方式1.What are the speakers mainly discussing?2.What are the speakers talking about?3.What are the speakers doing?4.What is the dialogue/conversation about?【典例】 What are the speakers talking about?( )A.A way to improve air quality.B.A problem with traffic jams.C.A suggestion for city planning.【听力原文】M:Air pollution is so bad in this city.I think the government should stop people from driving cars on certain days.W:You have a point.Air pollution is a problem, but not letting people drive on certain days is a bad idea.People have to go to work by car.M:I’m afraid I don’t agree with you there.Reducing air pollution is really important.People are so used to driving that they don’t think about any other ways.If we stop them from driving on certain days, maybe they could think of new ways to get around.W:I see your point, but I still think it wouldn’t be possible to stop people from driving.【分析】 该段对话是围绕话题“Air pollution is so bad in this city.I think the government should stop people from driving cars on certain days.”展开的。故选A。rescue n.& vt.营救;救援【教材原句】 PROFESSIONAL RESCUE TEAM 专业救援队【用法】come to one’s rescue=rescue sb 援救某人rescue ...from ... 把……从……营救出来【佳句】 Realising that people had come to his rescue, Nicholas was very excited. (心理描写)意识到有人来救他,尼古拉斯非常激动。【练透】 单句语法填空①The firefighters rescued five children the burning house yesterday.②The mother, along with her two children, (rescue) from the sinking boat.【写美】 词汇升级③When we were trapped in the ruins, the soldiers saved us. trap vt.困住;使陷于危险中n.险境;陷阱【教材原句】 Rescue teams try to save people trapped under buildings.救援队试图救出被困在建筑物下的人。【用法】(1)be trapped in 困在……中;陷在……中(2)fall into a trap 落入圈套/陷阱【佳句】 The soldiers were sent to the earthquake-hit area immediately to rescue the people who were trapped in the ruins. (报道)战士们立即被派往地震灾区营救被困在废墟中的人们。【练透】 单句语法填空①If you walk into the forest, you’re likely to fall a trap.②The young man was trapped the building, and he felt very helpless.【写美】 句型转换③ ,the young man felt very helpless.(用非谓语动词作状语改写句②)attempt n.& vt.努力,尝试,企图【教材原句】 Then decide if the sentences contain a main idea (MI) about rescue attempts or a detail (D).然后判断句中是否含有关于救援尝试的主要信息或细节。【用法】(1)attempt to do/(at) doing ... 尝试(试图)做……(2)make an attempt to do/(at) doing ... 尝试做……at the first attempt 第一次尝试【佳句】 Personally speaking, parents are making an attempt to protect their kids by giving whatever they require. (观点介绍)就我个人而言,父母们正试图通过给予孩子所要的任何东西来保护他们。【点津】 attempt to do sth和try/seek to do sth一样,强调的是努力做某事的过程,不一定成功;而manage to do sth则表示“设法做成某事”,强调结果。【练透】 单句语法填空/选词填空①Jim had prepared carefully for his driving test so that he could be sure of passing it the first attempt.②We made attempt to make out the way back home in the darkness,but in vain.③Soon the tea room became lively as every international student attempted (make) their own tea.④Finally I put my whole head into it, like a cork (软木塞) forced into a bottle.(attempt to/manage to)【写美】 句型转换⑤Soon the tea room became lively .(用with复合结构改写句③)loss n.丧失;死亡【教材原句】 As you know, natural disasters like earthquakes, floods and landslides can cause death and other loss and damage that is hard to measure.如你所知,地震、洪水和山体滑坡等自然灾害可能导致死亡和其他难以衡量的损失和损害。【用法】(1)at a loss 不知所措(2)lost adj. 丢失的;迷路的be lost in 专注于;迷失于【佳句】 Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.(主旨升华句)成功是从一次失败到另一次失败而不丧失热情的能力。【练透】 单句语法填空①Jerry stood up and walked around the living room,lost thought.②I am sorry to hear that you suffered a great (lost) when a storm hit your hometown.【写美】 完成句子③I was overcome by fear and what to do.我感到恐惧,不知道该做什么。damage n.伤害,损伤,损害vt.损害;伤害;毁坏;破坏【用法】(1)对……造成损害the damage is done 于事无补suffer damage 受损(2)damage one’s health 损害某人的健康(3)damaging adj. 破坏性的【佳句】 There is no denying that our Earth is suffering from severe damage. (演讲稿)不可否认,我们的地球正遭受着严重的破坏。The changes in share values have damaged investors’ confidence.股价的变化损害了投资者的信心。【练透】 单句语法填空①The drought has done great damage the crops.②They are repairing the houses which (damage) in the flood.【写美】 完成句子③Polluted air and water can , leading to various diseases.受污染的空气和水可以对我们的健康造成损害,导致各种疾病。④I owe you an apology for to your flat.我为损坏您房子的事向您道歉。measure vt.估量,衡量;测量vi.(指尺寸、长短、数量等)量度为n.措施,方法【用法】(1)be measured by/in ... 用……来计算/衡量(2)make ...to one’s measure按某人的尺寸做……take measures (to do sth)采取措施(做某事)【佳句】 It is so wet there that the trees are extremely tall, some measuring over 100 meters.那里非常潮湿,以至于树非常高,一些量起来高达100米。【练透】 单句语法填空①The young couple lived in a furnished flat, (measure) approximately 15 meters by 16 meters.【写美】 完成句子②The number of them is less than 1,000, so I hope .它们的数量不足1,000只,因此我希望你们能采取一些有效措施来保护它们。conduct vt.实施;进行;执行vi.& vt.指挥n.行为,举止【教材原句】 You’ve told us a lot about how you conduct rescue attempts ...你已经告诉了我们很多关于你们是如何实施救援的尝试……【用法】(1)conduct a(n) survey/experiment/inquiry 进行调查/实验/咨询conduct oneself 举止,表现(2)a person of good conduct 品行端正的人【佳句】 There will be a concert to be conducted by a world-famous conductor on Sunday evening.周日晚上将有一场由一位世界著名的指挥家指挥的音乐会。【练透】 单句语法填空①The orchestra (conduct)by John Williams last night.②The students around me seemed so sure of themselves that I despaired of ever being able to conduct (me) as they did.【写美】 完成句子③We of consumers’ attitudes towards organic food.我们正在进行一项关于消费者对有机食品态度的调查。run out of 用完;耗尽【教材原句】 Well, I’d love to know more, but, unfortunately, we’ve run out of time.嗯,我想了解更多,但很可惜,我们快到时间了。【用法】(1)run out of 是及物动词短语,表示主动意义,主语一般是人。(2)run out意为“……用完了”,是不及物动词短语,其主语通常为时间、食物、金钱等名词。(3)give out意为“用尽;筋疲力尽”,为不及物动词短语。(4)use up意为“用完;消耗尽”,为及物动词短语。【佳句】 Their money had run out and they had to abandon the project. (动作描写)他们的钱用光了,他们不得不放弃这个项目。【练透】 单句语法填空①They gave after a long journey.②All the supplies had been used before they got rescued.【写美】 句型转换/选词填空(run out of, run out)③ (用run out改写句①)④—Excuse me, will you change this one-hundred dollar note for me?—Sorry, my changes .Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM【话题听说·勤操练】听说课前清障1.look for 2.sound like 3.take part 4.under pressure 5.feel proud of 6.用完 7.尽我们所能去救他们 8.从……离开 9.躲避;远离 10.敲墙壁话题听力提能Ⅰ.1-3 CBCⅡ.1.floods; loss and damage; measure 2.part; operations; Wenchuan 3.vehicles; dogs; save them 4.duty; suffering; trainedⅢ.1-2 ABⅣ.1.stay there; streetlights; anything; windows; lamps2.cause; dangerous3.great advice; run out of time; finish there话题表达实战Scene One 1-5 DEABCScene Two1.an earthquake broke out in your hometown2.Are there people who lost their lives3.leaving many people homeless4.Where are the survivors living now5.They are being taken good care of【核心知识·巧突破】1.①from ②was rescued ③came to our rescue/rescued us2.①into ②in ③Trapped in the building3.①at ②an ③to make/making ④managed to ⑤with every international student attempting to make/making their own tea4.①in ②loss ③was at a loss5.①to ②were damaged ③damage our health/do/cause damage to our health ④the damage I have done6.①measuring ②you can take some effective measures to protect them7.①was conducted ②myself ③are conducting a survey8.①out ②up ③Time ran out before the party. ④ran out7 / 7(共90张PPT)Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM1话题听说·勤操练目 录2核心知识·巧突破3课时检测·提能力话题听说·勤操练志在强化技能1听说课前清障——排除疑难,胸有成竹1. 寻找 2. 听起来像 3. 参加 4. 在压力下 5. 为……感到自豪 6. run out of look for sound like take part under pressure feel proud of 用完 6. run out of 7. try our best to save them 8. move away from 9. stay away from 10. knock on a wall 用完 尽我们所能去救他们 从……离开 躲避;远离 敲墙壁 话题听力提能——捕捉信息,精准判断Ⅰ.听教材听力5.3,回答第1至3题。1. What do the two speakers talk about?( )A. The harm of natural disasters.B. What to do in natural disasters.C. Rescue work after natural disasters.2. How long did Mr Wang’s team stay in Nepal?( )A. Ten days.B. Twelve days.C. Fourteen days.3. What do we learn about Mr Wang’s job?( )A. Boring.B. Interesting.C. Challenging.Ⅱ.再听教材听力5.3,根据所听内容填空。1. As you know, natural disasters like earthquakes, andlandslides can cause death and other that is hardto .So what do professional rescue teams do when a naturaldisaster happens?2. Mr Wang, I know you have been of manyrescue overseas, as well as in China, for examplethe earthquake in 2008.floods loss and damage measure part operations Wenchuan 3. So we use search and rescue and trained to lookfor anyone who is still alive and try our best to .4. It’s definitely hard.But it’s our to try our best toreduce and the loss of life.We’re to do so.vehicles dogs save them duty suffering trained Ⅲ.听教材听力5.4,回答第1、2题。1. What is Mr Wang doing in the dialogue?( )A. Giving some advice.B. Delivering a speech.C. Asking some questions.2. What should one do when he/she is trapped?( )A. Stay there.B. Knock on a wall.C. Move away from buildings.Ⅳ.再听教材听力5.4,根据所听内容填空。1. If you’re outdoors, and move away from anybuildings or .If you’re indoors, stay awayfrom that can break or fall, like or .2. This is because shouting can you to breathe ina amount of dust.stay there streetlights anything windows lamps cause dangerous 3. I didn’t know that — ! We’ve all learnt a lottoday.Well, I’d love to know more, but, unfortunately,we’ve .So, I’m very sorry, but we’ll haveto .Thank you again, Mr Wang.great advice run out of time finish there 话题表达实战——聚焦主题,定向突破 Steven(S)正在与Dora(D)谈论在报纸上看到的关于地震的消息…… 阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。D:Steven, why are you so depressed?S: 1 I just read the newspaper.D: 2 D: 3 S:Yeah, we have to do something to help the people in the strickenarea.D:Yes. 4 S:It’s a good idea.But where can we donate money?D: 5 S:Yes, let’s do it now.S:According to the newspaper, the town was hit by an earthquake andmore than 10 thousand people died in the earthquake.A. It’s horrible.B. How about donating some money?C. Just find the answer through the Internet.D. I’m feeling very sad.E. What’s the news?答案:1-5 DEABC John(J)和Lucy(L)是同学,他们在谈论昨天发生的地震的情况…… 阅读并根据提示完成下面对话。J:Hi, Lucy! I heard that 1. (你的家乡发生了地震).L:Yes, it happened yesterday.J:2. (有人失去生命吗)?an earthquake broke out in yourhometown Are there people who lost their lives L:Not yet, but a lot of houses were damaged, 3. (使很多人无家可归).J:Have the people trapped in the houses been rescued?L:Yes.The firefighters arrived early to rescue the survivors.J:4. (幸存者现在住在哪里)?L:In the shelters.5. (他们正受到很好的照料).J:Thank goodness! Hope they will rebuild their homes soon.L:Thank you!leaving manypeople homeless Where are the survivors living now They are being taken good care of 听力技巧点拨——授之以渔,证之以例如何解主旨大意题 听力中的主旨大意题要求学生对听到的内容有一个整体的把握和全面的理解,要知道对话双方或独白者究竟表达了什么。任何一段对话或独白都是围绕一个主题展开的,有时候主旨大意较明显,有时则需要归纳和概括。一、常见的解题策略1. 抓住材料的前两句话特别重要,因为前两句话往往是主题句,即使不是主题句,也对理解全文有重要的意义。2. 整体把握和全面领会所听到的内容。为了把握所听内容的主旨要义,要从说话人的语气上体会判断,抓住关键词,对语段进行整体理解,而不应纠结于某些小细节,避免以偏概全。二、常见的提问方式1. What are the speakers mainly discussing?2. What are the speakers talking about?3. What are the speakers doing?4. What is the dialogue/conversation about?【典例】 What are the speakers talking about?( )A. A way to improve air quality.B. A problem with traffic jams.C. A suggestion for city planning.【听力原文】M:Air pollution is so bad in this city.I think the government should stoppeople from driving cars on certain days.W:You have a point.Air pollution is a problem, but not letting peopledrive on certain days is a bad idea.People have to go to work by car.M:I’m afraid I don’t agree with you there.Reducing air pollution isreally important.People are so used to driving that they don’t think aboutany other ways.If we stop them from driving on certain days, maybethey could think of new ways to get around.W:I see your point, but I still think it wouldn’t be possible to stoppeople from driving.【分析】 该段对话是围绕话题“Air pollution is so bad in this city.Ithink the government should stop people from driving cars on certaindays.”展开的。故选A。核心知识·巧突破探究课堂重点2rescue n.& vt.营救;救援【教材原句】 PROFESSIONAL RESCUE TEAM 专业救援队【用法】come to one’s rescue=rescue sb 援救某人rescue ...from ... 把……从……营救出来【佳句】 Realising that people had come to his rescue, Nicholas wasvery excited. (心理描写)意识到有人来救他,尼古拉斯非常激动。【练透】 单句语法填空①The firefighters rescued five children the burning houseyesterday.②The mother, along with her two children, (rescue) from the sinking boat.from was rescued 【写美】 词汇升级③When we were trapped in the ruins, the soldiers saved us. came to our rescue/rescued us trap vt.困住;使陷于危险中n.险境;陷阱【教材原句】 Rescue teams try to save people trapped underbuildings.救援队试图救出被困在建筑物下的人。【用法】(1)be trapped in 困在……中;陷在……中(2)fall into a trap 落入圈套/陷阱【佳句】 The soldiers were sent to the earthquake-hit area immediatelyto rescue the people who were trapped in the ruins. (报道)战士们立即被派往地震灾区营救被困在废墟中的人们。【练透】 单句语法填空①If you walk into the forest, you’re likely to fall a trap.②The young man was trapped the building, and he felt veryhelpless.【写美】 句型转换③ ,the young man felt very helpless.(用非谓语动词作状语改写句②)into in Trapped in the building attempt n.& vt.努力,尝试,企图【教材原句】 Then decide if the sentences contain a main idea (MI)about rescue attempts or a detail (D).然后判断句中是否含有关于救援尝试的主要信息或细节。【用法】(1)attempt to do/(at) doing ... 尝试(试图)做……(2)make an attempt to do/(at) doing ... 尝试做……at the first attempt 第一次尝试【佳句】 Personally speaking, parents are making an attempt toprotect their kids by giving whatever they require. (观点介绍)就我个人而言,父母们正试图通过给予孩子所要的任何东西来保护他们。【点津】 attempt to do sth和try/seek to do sth一样,强调的是努力做某事的过程,不一定成功;而manage to do sth则表示“设法做成某事”,强调结果。【练透】 单句语法填空/选词填空①Jim had prepared carefully for his driving test so that he could be sure ofpassing it the first attempt.②We made attempt to make out the way back home in thedarkness,but in vain.③Soon the tea room became lively as every international studentattempted (make) their own tea.④Finally I put my whole head into it, like a cork (软木塞) forced into a bottle.(attempt to/manage to)at an to make/making managed to 【写美】 句型转换⑤Soon the tea room became lively .(用with复合结构改写句③)with every international studentattempting to make/making their own tea loss n.丧失;死亡【教材原句】 As you know, natural disasters like earthquakes,floods and landslides can cause death and other loss and damage that ishard to measure.如你所知,地震、洪水和山体滑坡等自然灾害可能导致死亡和其他难以衡量的损失和损害。【用法】(1)at a loss 不知所措(2)lost adj. 丢失的;迷路的be lost in 专注于;迷失于【佳句】 Success is the ability to go from one failure to another with noloss of enthusiasm.(主旨升华句)成功是从一次失败到另一次失败而不丧失热情的能力。【练透】 单句语法填空①Jerry stood up and walked around the living room,lost thought.②I am sorry to hear that you suffered a great (lost) when astorm hit your hometown.in loss 【写美】 完成句子③I was overcome by fear and what to do.我感到恐惧,不知道该做什么。was at a loss damage n.伤害,损伤,损害vt.损害;伤害;毁坏;破坏【用法】(1)对……造成损害the damage is done 于事无补suffer damage 受损(2)damage one’s health 损害某人的健康(3)damaging adj. 破坏性的【佳句】 There is no denying that our Earth is suffering from severedamage.(演讲稿)不可否认,我们的地球正遭受着严重的破坏。The changes in share values have damaged investors’ confidence.股价的变化损害了投资者的信心。【练透】 单句语法填空①The drought has done great damage the crops.②They are repairing the houses which (damage) inthe flood.to were damaged 【写美】 完成句子③Polluted air and water can , leading to various diseases.受污染的空气和水可以对我们的健康造成损害,导致各种疾病。④I owe you an apology for to your flat.我为损坏您房子的事向您道歉。damage our health/do/cause damage to ourhealth the damage I have done measure vt.估量,衡量;测量vi.(指尺寸、长短、数量等)量度为n.措施,方法【用法】(1)be measured by/in ... 用……来计算/衡量(2)make ...to one’s measure按某人的尺寸做……take measures (to do sth) 采取措施(做某事)【佳句】 It is so wet there that the trees are extremely tall, somemeasuring over 100 meters.那里非常潮湿,以至于树非常高,一些量起来高达100米。【练透】 单句语法填空①The young couple lived in a furnished flat, (measure) approximately 15 meters by 16 meters.measuring 【写美】 完成句子②The number of them is less than 1,000, so I hope .它们的数量不足1,000只,因此我希望你们能采取一些有效措施来保护它们。you can takesome effective measures to protect them conduct vt.实施;进行;执行vi.& vt.指挥n.行为,举止【教材原句】 You’ve told us a lot about how you conduct rescueattempts ...你已经告诉了我们很多关于你们是如何实施救援的尝试……【用法】(1)conduct a(n) survey/experiment/inquiry 进行调查/实验/咨询conduct oneself 举止,表现(2)a person of good conduct 品行端正的人【佳句】 There will be a concert to be conducted by a world-famousconductor on Sunday evening.周日晚上将有一场由一位世界著名的指挥家指挥的音乐会。【练透】 单句语法填空①The orchestra (conduct)by John Williams lastnight.②The students around me seemed so sure of themselves that I despaired ofever being able to conduct (me) as they did.was conducted myself 【写美】 完成句子③We of consumers’ attitudes towardsorganic food.我们正在进行一项关于消费者对有机食品态度的调查。are conducting a survey run out of 用完;耗尽【教材原句】 Well, I’d love to know more, but, unfortunately,we’ve run out of time.嗯,我想了解更多,但很可惜,我们快到时间了。【用法】(1)run out of 是及物动词短语,表示主动意义,主语一般是人。(2)run out意为“……用完了”,是不及物动词短语,其主语通常为时间、食物、金钱等名词。(3)give out意为“用尽;筋疲力尽”,为不及物动词短语。(4)use up意为“用完;消耗尽”,为及物动词短语。【佳句】 Their money had run out and they had to abandon theproject. (动作描写)他们的钱用光了,他们不得不放弃这个项目。【练透】 单句语法填空①They gave after a long journey.②All the supplies had been used before they got rescued.out up 【写美】 句型转换/选词填空(run out of, run out)③ (用run out改写句①)④—Excuse me, will you change this one-hundred dollar note for me?—Sorry, my changes .Time ran out before the party. ran out 课时检测·提能力培育学科素养3维度一:品句填词1. The picnic (地点) by the river offers a perfect spot forfamilies to relax.2. Learning a new language is a long (过程) that requirespatience and practice.3. The hiker was (营救) from the mountain just before thestorm hit.site process rescued 4. The (去世) of his grandmother deeply affected him,leaving deep sorrow in his heart.5. The parents had done their (职责) and would probablycontinue to do so.6. She has been b bravely against cancer these years.7. The products of this company are sold both at home and o .8. Then he heard “Help! I’m t !” coming from the secondfloor balcony.loss duty attling verseas rapped 维度二:词形转换1. Will I need to have an (operate)?2. Death finally brought an end to her (suffer).3. He asked to be put under police (protect).4. I managed to work for two hours without (interrupt).5. Salt water hit against her face, making it difficult to (breath).6. If we had come later, they would have starved to (die).operation suffering protection interruption breathe death 维度三:固定搭配和句式根据括号内的汉语提示补全下面的句子。1. The accident (对环境造成了很大的损害).2. He (企图抢) the young lady of herhandbag,but in vain.3. It is essential to (采取措施) protect our seafrom being at risk.4. Conditions are getting worse and supplies in the spacecraftare (用光).did great damage to the environment made an attempt to rob take measures to running out Ⅰ.阅读理解A (2024·赣州高一上期末)Top Wonders of the World From India to Rome, these sights will inspire your next historicalvacation. The Taj Mahal was built by Mughal Emperor Shah Jahan in memoryof his wife Mumtaz Mahal.Constructed from 1632 to 1648, the propertycovers 42 acres, including its beautiful gardens. Best time to go: Late spring and early summer in this part of Indiahas often severe heat.Then come monsoons.November to February is yourbest chance for pleasant weather.The sunrises here are highly admired. Taj Mahal The Great WallThe Great Wall of China is the world’s longest wall and one of themost famous landmarks in China.Dating back to about 700 BCE, itstretches over 13,000 miles and was designed to protect the country frominvaders. Best time to go: Plan for a spring or fall trip when the weather isnicer and fewer people visit.Summertime is often hot and crowded, andwinter can be extremely cold in northern China. PetraLocated in the Kingdom of Jordan, Petra was built directly into thecliffside around 312 BCE by the Nabataeans.The city includes temples,tombs, and its most well-known building — the Treasury. Best time to go: Summer can get very hot in Jordan, and winter ismuch colder than you may realise.Weatherwise, aim for spring or fall. The Colosseum The Colosseum remains Rome’s top attraction.Built in the firstcentury by Emperor Vespasian, the massive theater spans 620 by 513feet, which would hold 80,000 people. Best time to go: You’ll find fewer tourists there during Rome’slow season (winter), weekdays and during the opening hour or nearclosing time.If you show up in summer at midday, it’s going to behot!语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了印度的泰姬陵、中国的长城、约旦的佩特拉和罗马的斗兽场四个旅游景点。1. What’s the best time to travel to Taj Mahal?( )A. March. B. July.C. October. D. December.解析: 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的November toFebruary is your best chance for pleasant weather.可知,去泰姬陵的最佳时间是选项中的十二月。2. Which of the following has the longest history?( )A. Taj Mahal. B. The Great Wall.C. Petra. D. The Colosseum.解析: 细节理解题。根据Taj Mahal部分中的Constructed from1632 to 1648、The Great Wall部分中的Dating back to about 700BCE、Petra部分中的Petra was built directly into the cliffside around312 BCE by the Nabataeans和The Colosseum部分中的Built in thefirst century by Emperor Vespasian可知,万里长城的修建时间可以追溯到公元前700年,是历史最悠久的建筑。3. Where can we most probably read the passage?( )A. In a research paper.B. In a travel brochure.C. In a science magazine.D. In a geography textbook.解析: 文章出处题。通读全文可知,文章推荐了四个旅游景点。由此推知,本文最有可能出自一本旅游宣传册。B Margaret Southern was a special-needs teacher from Greenville,South Carolina, who died in 2012 at age 94.Southern loved children andanimals.Before she allowed Mike Shain, vice president of wealthmanagement at UBS, to handle her investments, she made him promiseto take in her dog, Molly, if anything happened to her.“I knowyou’ll take care of her,” she told him. In fact, Southern outlived Molly by several years and had her buriedin her yard.But she continued to worry about animals, especially thosethat were homeless.When she died, she left half her $8.4 million estate(财产) to the Greenville Humane Society — even though she’d neverhad any direct contact with the organisation — and the other half to theCommunity Foundation of Greenville, which distributed the money toorganisations that benefit early childhood education and special educationfor children.She also left money to various friends and families. “It’s a wonderful surprise to wake up and find a very modestwoman who cares greatly for our community and its children,” saidSusan Shi, PhD, founder of the Institute for Child Success. Southern’s wealth also came as a shock to most who knew her.Shelived in a modest town house and got around Greenville in a commoncar.Her money came from a few shares of stock left to her by herhusband, who had died in 1983.She added to that through the 80’s. “What’s exceptional is she didn’t spend it on herself, and shewas able to accumulate a lot of money that she wanted to direct to herdearest charities,” Bob Morris, president of the CommunityFoundation, told the Greenville News.“I haven’t met a lot of peoplelike that.” Did their generous natures help Southern and these otherextraordinary givers live so long? It’s possible.Studies have found thatpeople who are charitable, whether it’s via volunteering or donatingmoney, tend to have lower blood pressure, less stress, and longerlives.语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护动物的公益机构。语篇解读:本文是一篇记叙文。Margaret Southern是一名从事特殊护理的教师,她非常热爱动物,去世后将自己一半的遗产捐给了保护动物的公益机构。4. What did Margaret Southern want Mike Shain to do?( )A. Take care of her. B. Do her housework.C. Look after her dog. D. Manage her estate.解析: 细节理解题。根据第一段可知,Margaret Southern要求Mike Shain在自己离世后照顾她的小狗。5. What does the Greenville Humane Society probably do?( )A. It helps children.B. It protects animals.C. It helps disabled people.D. It protects the environment.解析: 推理判断题。根据第二段可知,Margaret Southern非常关爱动物,尤其是那些无家可归的动物并把她一半的遗产捐给了Greenville Humane Society这一机构。由此判断,该机构是保护动物的。6. What’s the author’s purpose of using Bob Morris’s words?( )A. To provide some more proof.B. To give some extra information.C. To explain Margaret Southern’s act.D. To speak highly of Margaret Southern.解析: 推理判断题。根据倒数第二段可知,Bob Morris 的话主要赞扬了Margaret Southern的所作所为及高尚人格。7. What’s the main idea of the last paragraph?( )A. Why people donate money.B. Why people work voluntarily.C. Giving makes one live long.D. The benefits of doing good.解析: 段落大意题。根据最后一段可知,本段主要讲述了做好事(包括从事志愿者活动以及捐款等)所带来的好处。C Ireland has a very difficult history.The problems started in the 16thcentury when English rulers tried to conquer Ireland.For hundreds ofyears, the Irish people fought against the English.Finally, in 1921,the British government was forced to give independence to the south ofIreland.The result is that today there are two “Irelands”.NorthernIreland, in the north, is part of the United Kingdom.The Republic ofIreland, in the south, is an independent country. In the 1840s, the main crop, potato, was affected by diseases andabout 750,000 people died of hunger.This, and a shortage of work,forced many people to leave Ireland and live in the USA, the UK,Australia and Canada.As a result of these problems, the population fellfrom 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851. For many years, the majority of Irish people earned their living asfarmers.Today, many people still work on the land but more and morepeople are moving to the cities to work in factories and offices.Life in thecity is very different from life in the countryside, where things move at aquieter and slower pace. The Irish are famous for being warm-hearted and friendly.OscarWilde, a famous Irish writer, once said that the Irish were “thegreatest talkers since the Greeks”.Since independence, Ireland hasrevived (复兴) its own culture of music, language andliterature.Different areas have different styles of old Irish songs which aresung without instruments.Other kinds of Irish music use many differentinstruments such as the violin, whistles, etc.语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。语篇解读:本文是一篇说明文。文章从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。8. What does the author tell us in Paragraph 1?( )A. How the Irish fought against the English.B. How Ireland gained independence.C. How English rulers tried to conquer Ireland.D. How two “Irelands” came into being.解析: 推理判断题。根据第一段可知,本段介绍了爱尔兰共和国及北爱尔兰的由来。9. What can we learn from the text?( )A. Food shortages and a lack of work in the 1840s led to a decline inpopulation in Ireland.B. People are moving to cities for lack of work in the countryside inIreland.C. It is harder to make a living as a farmer than as a factory worker inIreland.D. Different kinds of old Irish songs are all sung with instruments inIreland.解析: 细节理解题。根据第二段可知,十九世纪四十年代,由于主要农作物土豆受病害的影响及本国工作机会的缺乏,大量爱尔兰人迁往其他国家,这使得爱尔兰人口下降。10. What does the last paragraph mainly talk about?( )A. The Irish culture.B. The Irish character.C. The Irish instruments.D. A famous Irish writer.解析: 段落大意题。文章最后一段从爱尔兰民族的品性、音乐等方面介绍了爱尔兰民族的文化。11. What can be the best title for the text?( )A. Life in IrelandB. Ireland: Past and PresentC. A Very Difficult HistoryD. The Independence of Ireland解析: 标题归纳题。通读全文可知,本文从历史、人口发展、经济状况以及社会生活等方面介绍了爱尔兰共和国的过去和现在。因此B项为文章最佳标题。D People are attracted by the unknown, by the possibility that there arethings out there that are yet to be discovered.Many of us still hope thatsome amazing, unexpected creatures may be hiding somewhere. These creatures are the so-called “cryptids”, animals such as theHimalayan Yeti, north American Bigfoot or Australia’s ownYowie.Perhaps the most famous is the Loch Ness monster. The first written report of an unusual aquatic (水生的) creature inthe lake dates back to the seventh century.We have to wait until the end ofthe 19th century for the next sighting. Some scientists argue that a giant aquatic reptile (爬行动物)would have a hard time surviving in the cold waters of the Scottish lake(around 5 ℃, on average).But sea turtles are large reptiles that canlive in the cold waters.A study by French scientist Aurélien Bernard foundthat these animals were likely capable of adjusting their bodytemperature, and were therefore capable of surviving in relatively coldwaters. However, unless Nessie is a fish, it would need to surfaceregularly in order to breathe and so its appearing should be fairlyfrequent.But they are not. There is another problem that makes the existence of such a creatureextremely unlikely.Nessie cannot possibly be a single creature that hassurvived for thousands of years.But, if we have several Nessies, why isit so hard to see these creatures? New species of large animals do turn up unexpectedly every now andthen.The Coelacanth, a fish thought to be extinct for millions of years,was caught off the coast of South Africa in 1938, and the megamouthshark is another living fossil discovered only about 40 years ago. But these are creatures that live in the ocean, a very poorly exploredpart of our planet. Considering how much attention has been devoted to exploring thewaters of Loch Ness in the past few decades, I would be very surprised ifsuch a creature was actually living down there.语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。语篇解读:本文是一篇说明文。尼斯湖水怪是地球上最神秘、最吸引人的未解之谜之一,本文作者对它的存在表达了质疑。12. Why are people interested in cryptids?( )A. For economic benefits.B. For environmental protection.C. To satisfy their curiosity.D. To gain a sense of achievement.解析: 推理判断题。根据第一段可知,人们总是被那些未知的东西所吸引,并且期待有意想不到的新发现;正是这种好奇心导致人们对那些神秘生物趋之若鹜。13. Why can sea turtles live in the cold waters?( )A. They can produce the heat.B. They can get warm by moving.C. They can change the water temperature.D. They can control their body temperature.解析: 细节理解题。根据第四段可知,这些海龟之所以能在寒冷的水中生活,是因为它们可以调节自己的体温。14. What does the author want to show by mentioning the Coelacanth andthe megamouth shark in Paragraph 7?( )A. The ocean needs to be explored.B. New small animals can hardly be found.C. It’s possible to discover new large animals.D. Some large animals in the sea are dying out.解析: 细节理解题。根据第七段可知,作者提到这两种动物,是为了说明发现大型动物物种是可能的。15. What’s the author’s purpose of writing the passage?( )A. To doubt the existence of the Loch Ness monster.B. To discuss how to discover the Loch Ness monster.C. To give a simple introduction to the Loch Ness monster.D. To analyse the possibilities of finding the Loch Ness monster.解析: 写作目的题。综合全文可知,作者字里行间都在质疑尼斯湖水怪的存在,比较明显的依据是第六段首句以及最后一段最后一句。Ⅱ.阅读七选五 Even if you live a green lifestyle at home, it’s possible to ignorethe influence your travels could have on the environment.16.( )Here are some steps you can take to reduce the possible harm that comesfrom travelling around the world. Choose your means of transportation.If you can reach a destinationby train, consider taking one.17.( ) Avoiding flying completelyis often not a choice for travellers, but the idea is to reduce unnecessaryflights when possible.Use local public transport where possible and travelon foot or by bike to explore smaller areas. Find eco-friendly accommodation.18.( ) If you are going tothe mountains or into the countryside, look for an eco-friendly place tostay.Even during city travel you can find environmentally friendly hotels. Know your environment.Remember every country has challenges todeal with.For some it is plastic bags, for others the amount of energyused on air conditioning or heating.19.( ) Use water wisely forexample when you are in dry countries. 20. ( ) Don’t forget your good habits just because you are onholiday.Clean up after yourself and don’t litter.Remember to bring acouple of food containers to pack a lunch and avoid any unnecessarypackaging.A. Eat locally grown foods.B. Get your home holiday-ready.C. Be as green as you are at home.D. Make sure you know them and act responsibly.E. But the influences travelling has on the environment are great.F. Where you choose to sleep at night plays a key role in being a greentraveller.G. It’s a great way to see a destination and has a less environmentalimpact than flying.语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的旅行者。语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了如何做一名绿色环保的旅行者。16. E 本空前提到你可能会忽视旅行对环境的影响,结合本空后的reduce the possible harm that comes from travelling around theworld可知,本空所讲内容应该与“旅行对环境的影响”有关,E项符合语境。17. G 本段主要讲述旅行时如何选择交通工具。本空前的one指代train,结合本空后的flying可知,G项符合语境。G项中的It指代takingthe train。18. F 本段所讲内容与住宿有关。故F项符合语境。F项中的Whereyou choose to sleep at night与accommodation同义。19. D 本空前提到了有些国家面临的环境问题,结合本空后所给实例可知,本空讲述“你应该了解当地面临的环境问题并积极应对”,故D项符合语境。D项中的them指代上文提到的challenges。20. C 由本空后的内容可知,本段讲述旅行时应该和在家一样坚持保护环境,因此C项作本段的主旨句最恰当。谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM.docx Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM.pptx Section Ⅳ LESSON 2 PROFESSIONAL RESCUE TEAM(练习,含解析).docx