(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语人教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语人教版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语期中综合素养培优卷人教版(2024)
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.She didn’t come to school today. ________ she is ill.
A.Exactly B.Probably C.Really D.Hardly
2.—Sorry, Ms. Qiao. I left my history homework at home again.
—Poor boy. You are always so _____!
A.lazy B.forgetful C.outgoing D.serious
3.During the vacation, I often take many photos. They ________ me of the trip there.
A.decorate B.remind C.describe D.borrow
4.—Nick, I heard that you failed the driving license test. Is _____ OK with you
—Oh, actually _____ serious—I’m used to it and that’s not the first time I didn’t make it.
A.something; nothing B.everything; anything
C.everything; nothing D.anything; everything
5.Parents always take care of you ________ how old you are.
A.no matter B.no longer C.nothing but D.because of
6.—Mom, I want to _____ some instant noodles (泡面) and take them to the dormitory because I sometimes get hungry at night.
—No, darling. You are not allowed to eat at school, you know.
A.pack up B.turn around C.put on D.fight for
7.She ________the phone after saying goodbye.
A.pick up B.put up C.hung up D.look up
8.—________ you told me, I had no idea about the fact.
—Well, the earlier you know the truth, the better it will be for you.
A.Until B.If C.Whatever D.After
9.A dog is found ________ in the garden. It might ________ two days ago.
A.die, die B.died, dead C.dead, die D.dead; dead
10.—Look! The snow is ________ it was in the morning.
—You’re right. Let’s stay at home.
A.as heavily as B.so heavy as C.heavier than D.less heavily as
11.—Do you know that Sam is ________ than any other student in his class
—Yes, I do. He is as ________ as my father.
A.tallest; taller B.taller; tallest C.taller; tall D.tall; taller
12.—Which do you like better, the cat or the dog
—Both. That cat is ________ the dog.
A.as cutest as B.as cuter as C.so cute as D.as cute as
13.Which sport are you ________, basketball or football
A.good in B.well in C.better at D.well at
14.The band’s performance was so ________ that all the listeners were deeply attracted (吸引).
A.lively B.lovely C.lonely D.quietly
15.—What do you think of the boy
—He is ________ honest student in his class and one of ________ most thoughtful students.
A.a; an B.an; the C.an; / D.a; the
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Only a miracle (奇迹) could save this black bear from falling off a 30-metre-high bridge. The bear was on her 16 home after a long day in a mountain in California. She was walking 17 the bridge. Suddenly, two cars entered from 18 sides. There was nowhere to run, so the 19 bear jumped onto the rail (护栏) and began to fall down. 20 , the bear pulled herself onto an arch (拱门) under the bridge, 21 she was trapped (困住) there. A driver saw the unbelievable sight and 22 911. Robert Brooks, an animal management officer from a nearby town, was sent to investigate (调查). “I thought it was a 23 , ” he said. But it wasn’t a joke. So he called Dave Baker of the BEAR League, a group that helps bears in 24 .
Unfortunately, the sky was getting dark, so the rescuers (营救人员) had to wait. Early the next morning, Brooks and Baker returned to the bridge with more people. The bear was still there. Then, Baker had a(n) 25 . They should hang a net under the bear, push her into it, and then lower her to the ground.
Police officers 26 the road. Then Brooks injected (注射) sleeping medicine into the bear’s shoulder. When the bear was sleepy, a volunteer rock climber 27 his feet to push the bear off the arch, right into the middle of the net.
When the bear was gently lowered onto the ground, everyone 28 . The rescuers then cleared all the people from the area and left the bear 29 , she could sleep. Since then, no one has seen the bear. “I don’t think she’s going near the bridge any 30 , ” Brooks said.
16.A.road B.way C.trip D.travel
17.A.over B.through C.in D.across
18.A.all B.both C.each D.none
19.A.relaxed B.interested C.frightened D.excited
20.A.Unluckily B.Finally C.Luckily D.Sadly
21.A.and B.but C.or D.for
22.A.called B.asked C.told D.wanted
23.A.joke B.lie C.story D.name
24.A.work B.air C.trouble D.mind
25.A.animal B.idea C.choice D.food
26.A.opened B.sat C.closed D.stood
27.A.used B.wanted C.made D.saw
28.A.asked B.shouted C.cheered D.cried
29.A.loudly B.alone C.luckily D.slowly
30.A.many B.much C.more D.most
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
One evening last summer, when I asked my 14-year-old son, Jack, to help with dinner, his question made me surprised. “What is a colander (漏勺) ” he asked.
Nobody else could cook for the family except (除了) me! But that night, as I explained that a colander is the thing with holes in it, I knew what else I should have taught Jack. As a mother, while I cared about my son’s grades and characters (个性), I always forgot that I should also raise someone’s future roommate, boyfriend, husband, or father. I just raised a boy who would always ask his mother, “What’s for dinner ” So I came up with a plan: I would open a housework course for Jack. I was glad to find that he didn’t say no.
For two hours, three days a week, Jack was all mine. He listened to my explanation and did what I told him. I knew that he would like to play basketball, but he had to cook food, mend (缝补) socks, clean up the house with his mother — he tried to stop the boring lessons, but I didn’t agree with him.
“Thank you for what you do as a mom,” he told me one day.
Now, not only can he make his own dinner, but also he can make a big meal for his family. That’s what I call a man. I’m glad that I prepared a great gift for my future daughter-in-law (儿媳).
31.Why was the writer surprised at her son’s question
A.Because he was so lazy.
B.Because he was ready to help.
C.Because he disagreed to help with dinner.
D.Because he didn’t even know what a colander is.
32.What did the writer realize that night
A.She should care more about her son’s grades.
B.She should do something for Jack’s future life.
C.She should build up her son’s healthy characters.
D.She should not make her son do so much homework.
33.How did Jack change after learning to do housework
A.He could do better in his study.
B.He always made big meals for his mom.
C.He did all the housework for his family.
D.He understood why his mom made him do that.
34.What does the underlined phrase “a great gift” refer to
A.A good meal. B.A lovely baby.
C.A perfect husband. D.An expensive colander.
35.What would be the best title for the passage
A.A hard course B.A mom’s role
C.Housework makes a man D.The importance of cooking
(B)
The International Day of Friendship is on 30 July every year. On that day, people often hold activities to celebrate the festival. People think friends are important and they are part of everyone’s life.
For children, they have the same ideas as adults. Many children feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that family members don’t know them as well as their friends. Many studies show that people always feel better when they are with friends.
In large families, it is quite common for brothers and sisters to fight with each other. Children may feel angry about their brothers or sisters. So they always go to their friends for some ideas.
However, most parents are nervous. They’re afraid that their children can’t make the right friends. They always think about their children’s safety. As a result, some parents like to choose friends for their children. Clearly, this isn’t right. Children should make friends with others naturally.
It is important for children to have one or more good friends. Even when they are not with their friends, they usually spend a lot of time talking on the phone with them. This communication is important to children’s growth (成长), because friends can share something that is difficult to talk about with family members.
36.Who knows children better according to Paragraph 2
A.Parents. B.Friends. C.Sisters. D.Teachers.
37.What does the underlined word “nervous” in Paragraph 4 probably mean
A.Worried. B.Excited. C.Lazy. D.Funny.
38.When children have something difficult to say to their parents, what do they usually do
A.They leave home quickly.
B.They argue with parents.
C.They go to their brothers or sisters for help.
D.They talk about it with their friends.
39.Which of the following does the writer probably agree with
A.Children should share everything they like.
B.Parents should do everything for their children.
C.Parents should let children make friends by themselves.
D.All children should ask parents for help when they have problems at any time.
40.Which can be the best title for the passage
A.The Importance of Friends
B.The Most Difficult Question
C.The Problems of Big Families
D.The Special Festival for Children
(C)
The red panda, also known as the lesser panda, mainly lives in the Eastern Himalayas in places like China, Nepal and Bhutan. People thought that it was a member of the bear family at first, but researchers finally grouped the red panda into its own independent family according to DNA research results. The research also showed that the red panda is a close relative of the raccoon (浣熊), but it is not closely related to the giant panda which belongs to the bear family.
Red pandas are in danger of dying out, according to experts in wildlife protection. The number of red pandas around the world has gone down by half in the last twenty years. The biggest challenge for red pandas is that they are losing their homes because humans are cutting down trees for wood and clearing land for farming. What’s more, some people even catch red pandas to make clothes with their special fur.
There are some events around the world to protect red pandas, but they still need more help. To protect red pandas better, it’s necessary to draw more public attention to them. International Red Panda Day was set up for this reason. It is on the third Saturday of September every year.
There are many things we can do for red pandas. You can read a book or watch a video about these amazing animals, join an International Red Panda Day activity near you, see red pandas at your local zoo or share articles and pictures about red pandas on your social media.
41.What can we learn about red pandas
A.Classifying them into a family isn’t a simple task.
B.Most red pandas live in China.
C.The lack of food has put them in danger.
D.There are many more red pandas than giant pandas in the wild.
42.Which of the following is the most similar in DNA to the red panda
A.The giant panda. B.The bear. C.The raccoon. D.The fox.
43.How much has the number of red pandas dropped by in the last 20 years
A.30%. B.40%. C.50%. D.60%.
44.Why was International Red Panda Day set up
A.To study red pandas more easily. B.To celebrate the discovery of red pandas.
C.To make red pandas more popular in zoos. D.To draw public attention to red panda protection.
45.In which part of a magazine can we probably find this passage
A.SOCIETY. B.NATURE. C.LIFESTYLE. D.CULTURE.
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.Do you know the (important) of a healthy lifestyle
47.Many countries are taking (act) to explore space with cutting-edge technologies.
48.Jane did her homework (slowly) in her class.
49.My father says he doesn’t want to be (fat) man in his office. So he is on a diet.
50.What do you think is (interesting) subject of all
51.We should try our best to (保护) the animals.
52.This is the (最糟的) movie I’ve ever seen.
53.Chen Jun is (外向的) and he has lots of friends.
54.Emma is a (勤奋的) student, so she always gets good grades.
55.Our English teacher is (严肃的) but we still like him.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.通过学习做饭,我们更加意识到健康饮食的重要性。
By learning to cook, we are .
57.对我们来说,学汉语可能不如学法语简单。
To us, learning Chinese may not be .
58.在21世纪10年代,网购变得越来越受年轻人欢迎。
In the , shopping online was more and more with the young.
59.为了掌握全面的情况,(我们)还需要更多的信息。
get a complete picture, more information is needed.
60.如今,共享汽车变得越来越受欢迎。
Nowadays, shared cars are becoming more and more .
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
Do you like penguins, especially the little furry ones 61 (recent), a giant king penguin chick (雏鸟) named Pesto has won hearts all over the world. He’s a big hit on social media and the star animal in Sea Life Melbourne Aquarium (水族馆). It is also the 62 (one) penguin in this aquarium that is famous worldwide.
At just nine months old, Pesto weighs an amazing 49 pounds. That makes him 63 (heavy) than any other penguin chicks in the aquarium for the past 30 years. And he weighs as much as the weight of both his parents!
As Pesto 64 (grow) bigger and bigger, more and more people know about him. According to a statement from the aquarium, more than 1.9 billion people worldwide have viewed his cute 65 (video) on social media.
But is there any worry 66 his extremely large size “Not at all.”says Sea Life Melbourne Aquarium education supervisor Jacinta Early.
“He’s going to start to lose his cute baby feathers. It might take him one to two months 67 (get) rid of it completely. Then he’ll be nice and shiny.”
For now, Pesto is enjoying 68 (he) time in the spotlight. He continues attracting visitors and Internet users with his fluffy (富有绒毛的) 69 oversized appearance.
As 70 lovely penguin grows and loses his fluffy feathers, he’ll still be loved by many people worldwide. But for now, this big penguin baby is waddling (蹒跚行走) his way into the hearts of millions.
七、材料作文(本大题共25分)
71.假如你是李华,你最喜爱的动物是国家一级保护野生动物——丹顶鹤(red-crowned crane)。今年的某国际演讲比赛即将在加拿大举行,主题是“Animal World”。假如你要代表中国参加此次的比赛,请你根据以下写作提示和要求写一篇英语短文参赛,呼吁全世界的人共同保护丹顶鹤。
写作提示:
1.特征:体长为1.2-1.5米,雄性(the males)比雌性(the females)稍大一些;
2.栖息地:中国、俄罗斯、日本等;
3.濒临灭绝的原因:栖息地 (habitat) 丧失、人类捕杀等;
4.保护措施:……
写作要求:
1.文中须包含以上写作提示中的所有信息,可适当发挥;
2.文中不得出现真实姓名和学校名称;
3.词数80左右。
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:她今天没来上学。她可能生病了。
考查副词辨析。Exactly确切地;Probably可能;Really真正地;Hardly几乎不。根据“She didn’t come to school today.”可知,她没来上学的原因可能是生病了,空格处表示可能性或推测。故选B。
2.B
【解析】句意:——对不起,乔老师。我又把历史作业忘在家里了。——可怜的孩子。你总是这么健忘!
考查形容词辨析。lazy懒惰的;forgetful健忘的;outgoing外向的;serious严肃的。根据“I left my history homework at home again”可知,此处指总是忘记带作业,是健忘的表现,故选B。
3.B
【解析】句意:假期期间,我经常拍很多照片。它们让我想起在那里的旅行。
考查动词辨析。 decorate装饰;remind使想起;describe描述;borrow借。“remind sb. of sth.”是固定搭配,意为“使某人想起某事”,符合语境。故选B。
4.C
【解析】句意:——尼克,我听说你驾照考试没通过。你一切都好吗?——哦,其实没什么大不了的—我已经习惯了,那也不是我第一次没通过了。
考查不定代词。something某事、某物,常用于肯定句 中,也可用于征求对方意见的疑问句中;anything任何事、任何物,可用在否定句、疑问句或条件状语从句中;everything一切事、每件事;nothing无事、无物。第一空所在句是一般疑问句,根据语境可知,应是询问驾照考试没及格对尼克有没有影响,故第一空用everything, 表示“一切事”,第二空根据“I’m used to it and that’s not the first time I didn’t make it. ”可知,应是没什么大不了的,故第二空用nothing。故选C。
5.A
【解析】句意:无论你多大,父母总是会照顾你。
考查短语辨析。no matter不管,无论,常与疑问词连用引导让步状语从句;no longer不再;nothing but只有,仅仅;because of因为。根据语境可知,此处是在说不管年龄多大,父母都会照顾孩子,所以应该用no matter,与how old you are构成no matter how old you are,表示“无论你多大”。故选A。
6.A
【解析】句意:——妈妈,我想打包一些泡面并把它们带到宿舍,因为我有时晚上会饿。——不,亲爱的。你知道的,学校不允许在校园里吃东西。
考查动词短语。pack up打包;turn around转身;put on穿上;fight for为……而斗争。根据“some instant noodles and take them to the dormitory”可知,这里表达的是“把泡面打包并带到宿舍”,以便晚上饿了可以吃,因此pack up符合语境,故选A。
7.C
【解析】句意:她说完再见后挂断了电话。
考查动词短语。pick up拿起;put up举起;hung up挂断;look up查阅。根据“after saying goodbye”可知,说完再见后应“挂断电话”,故选C。
8.A
【解析】句意:——直到你告诉我,我才知道这个事实。——嗯,你越早知道真相,对你来说就越好。
考查连词辨析。Until直到;If如果;Whatever无论什么;After在……之后。根据“you told me, I had no idea about the fact.”可知,是指直到你告诉我,我才知道事实。故选A。
9.C
【解析】句意:花园里发现了一只死狗。它可能两天前就死了。
考查动词和形容词。die死,动词;dead死的,形容词。第一空考查“be found”后接形容词表示状态,描述被发现时的状况,故填“dead”,意为“被发现死亡”;第二空考查情态动词“might”后接动词原形,填“die”,故选C。
10.C
【解析】句意:——看!雪比早上更大了。——你说得对。咱们待在家里吧。
考查形容词比较级。as heavily as和……一样大,副词原级比较;so heavy as用于否定句的原级比较;heavier than比……更大;less heavily as表达错误。根据“The snow is...it was in the morning.”可知,这里描述雪的状态要用形容词“heavy”;结合回答“You’re right. Let’s stay at home.”可知,此处是将现在的雪和早上的雪作比较,说现在雪更大,应用比较级“heavier than”。故选C。
11.C
【解析】句意:——你知道山姆比他班上任何其他学生都高吗?——是的,我知道。他和我父亲一样高。
考查形容词比较级和原级。tallest最高的,形容词最高级;taller更高的,形容词比较级;tall高的,形容词原级。根据“than any other student in his class”可知,第一处指比其他学生都高,所以用形容词比较级taller;as...as之间用形容词原级,所以第二处用tall。故选C。
12.D
【解析】句意:——你更喜欢猫还是狗?——都喜欢。那只猫和狗一样可爱。
考查形容词原级比较。as...as中间用形容词原级;not so...as用于否定句,表示“不如……”。此处是在描述猫和狗一样可爱,且句子为肯定句,所以应该用as cute as。故选D。
13.C
【解析】句意:篮球和足球,你更擅长哪项运动?
考查形容词比较级及形容词短语。be good in搭配错误;be well in搭配错误;be better at更擅长;be well at搭配错误。根据“basketball or football”可知,这里是两者之间的比较,需用be good at的比较级be better at。故选C。
14.A
【解析】句意:这个乐队的表演充满活力,所有的听众都被深深吸引住了。
考查形容词。lively活泼的,充满活力的;lovely可爱的;lonely孤独的;quietly安静地。根据“all the listeners were deeply attracted”可知,所有的听众都被吸引了,因此表示这个乐队的表演是充满活力的,故选A。
15.B
【解析】句意:——你觉得这个男孩怎么样?——他是班里一个诚实的学生,也是最体贴的学生之一。
考查冠词用法。第一空,“honest”是以元音音素开头的单词,不定冠词用“an”;第二空,“one of+the+形容词最高级+可数名词复数”是固定结构,表示“……中最……之一”,所以用“the”。故选B。
16.B 17.D 18.B 19.C 20.C 21.B 22.A 23.A 24.C 25.B 26.C 27.A 28.C 29.B 30.C
【导语】本文讲述了一只黑熊在过桥时遭遇危险,被困在桥下拱门上,之后救援人员展开救援,最终成功将其安全救下的故事。
16.句意:这只熊在加利福尼亚的山上度过漫长的一天后,正在回家的路上。
road道路;way路;trip旅行;travel旅行。根据“on her”可知,此处表示在它回家的路上。on one’s way home表示“在某人回家的路上”。故选B。
17.句意:她正走过桥,突然,两辆车从两边开了进来。
over在……上方;through穿过(从内部);in在……里;across穿过(从表面)。根据“the bridge when,”可知,过桥是从桥表面穿过。故选D。
18.句意:她正走过桥,突然,两辆车从两边开了进来。
all三者及以上都;both两者都;each每个;none没有。根据“sides.”可知,这里指桥的两边,用both。故选B。
19.句意:无处可逃,所以这只受惊的熊跳到护栏上,开始掉下去。
relaxed放松的;interested感兴趣的;frightened受惊的;excited兴奋的。根据“Suddenly, two cars entered from both sides”可知,熊面临危险,应是受惊的。故选C。
20.句意:幸运的是,熊爬到了桥下的拱门上,但她被困在那里了。
Unluckily不幸地;Finally最终;Luckily幸运地;Sadly悲伤地。根据“the bear pulled herself onto an arch (拱门) under the bridge, ”可知,此处指的是“幸运地”。故选C。
21.句意:幸运的是,熊爬到了桥下的拱门上,但她被困在那里了。
and和;but但是;or或者;for因为。根据“she was trapped (困住) there.”可知,前后是转折关系,即虽然没掉下去,但是被困在了拱门上。故选B。
22.句意:一个司机看到了这令人难以置信的景象,拨打了911。
called拨打;asked问;told告诉;wanted想要。根据“A driver saw the unbelievable sight and”可知,这里表示司机打算拨打911求救。故选A。
23.句意:“我以为这是个玩笑,”他说。
joke玩笑;lie谎言;story故事;name名字。根据“But it wasn’t a joke.”可知,一开始以为是玩笑。故选A。
24.句意:于是他打电话给“熊联盟”的戴夫·贝克,这是一个帮助有困难的熊的组织。
work工作;air空气;trouble困难;mind头脑。根据“a group that helps bears in”可知,这里表示熊联盟组织是帮助有处于困难中的熊的组织。故选C。
25.句意:然后,贝克有了一个主意。
animal动物;idea主意;choice选择;food食物。根据“They should hang a net under the bear, push her into it, and then lower her to the ground.”可知,是有了救援的主意。故选B。
26.句意:警察封锁了道路。
opened打开;sat坐;closed关闭;stood站。根据“road”可知,为了救援,要封锁道路。故选C。
27.句意:当熊睡着时,一名志愿攀岩者用脚把熊从拱门上推下来,正好推到网的中间。
used使用;wanted想要;made制作;saw看见。根据“his feet to push the bear off the arch, right into the middle of the net.”可知,此处表示志愿者用自己的脚把熊推下来以便救援。use sth. to do sth.表示“用某物做某事”。故选A。
28.句意:当熊被轻轻地放到地上时,每个人都欢呼起来。
asked问;shouted大喊;cheered欢呼;cried哭。根据“When the bear was gently lowered onto the ground, everyone”可知,救援成功,大家欢呼。故选C。
29.句意:然后救援人员把所有人都从该地区疏散,留下熊独自一人,这样她就可以睡觉了。
loudly大声地;alone独自;luckily幸运地;slowly慢慢地。根据“The rescuers then cleared all the people from the area and left the bear”可知,此处表示让熊独自待着睡觉。故选B。
30.句意:“我认为她不会再靠近这座桥了。”布鲁克斯说。
many许多;much许多;more更多;most最多。根据“I don’t think she’s going near the bridge any”可知,not ... any more表示“不再”,此处表示认为熊不会再靠近了。故选C。
31.D 32.B 33.D 34.C 35.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一位母亲发现14岁的儿子连漏勺都不认识后,意识到应培养儿子的生活能力,于是开设家务课程,最终儿子不仅能自己做饭,还能为家人做丰盛饭菜,成长为有担当的人。
31.细节理解题。根据第一段“when I asked my 14-year-old son, Jack. to help with dinner. his question made me surprised. ‘What is a colander ’ he asked.”可知,儿子不知道什么是漏勺,这使得作者很惊讶。故选D。
32.细节理解题。根据第二段“As a mother, while I cared about my son’s grades and characters (个性), I always forgot that I should also raise someone’s future roommate, boyfriend, husband, or father.”可知,作者意识到应该为杰克的未来生活做点什么。故选B。
33.细节理解题。根据第四段“Thank you for what you do as a mom”可知,杰克感谢作者所做的事情,理解了妈妈让他做家务的原因。故选D。
34.词句猜测题。根据最后一段“Now, not only can he make his own dinner, but also he can make a big meal for his family. That’s what I call a man. I’m glad that I prepared a great gift for my future daughter-in-law (儿媳).”可知,杰克不仅可以自己做饭,还可以为家人做一顿大餐,能成为好丈夫,所以“a great gift”指的是一位完美的丈夫。故选C。
35.最佳标题题。文章围绕母亲为儿子开设的家务课程展开,儿子在课程中需要学习做饭、缝补袜子、打扫房子等,过程并不轻松,“A hard course”(一门艰难的课程)能体现出这段家务学习经历的特点,可作为文章标题。 故选A。
36.B 37.A 38.D 39.C 40.A
【导语】本文主要围绕国际友谊日展开,阐述了朋友在人们生活中的重要性,尤其是对孩子来说朋友很关键,还提及了家长对孩子交朋友的担忧,强调孩子应自然交朋友,以及朋友对孩子成长交流的重要性。
36.细节理解题。根据第二段“They believe that family members don’t know them as well as their friends.”可知,孩子们认为朋友比家人更了解他们,即朋友更了解孩子。故选B。
37.词句猜测题。根据第四段“They’re afraid that their children can’t make the right friends. They always think about their children’s safety.”可知,家长担心孩子交不到合适的朋友,总是担心孩子的安全,所以“nervous”意思是“担心的,焦虑的”,与“Worried”意思相近。故选A。
38.细节理解题。根据最后一段“This communication is important to children’s growth (成长), because friends can share something that is difficult to talk about with family members.”可知,当孩子们有难以和家人说的事情时,他们会和朋友交流。故选D。
39.推理判断题。根据第四段“As a result, some parents like to choose friends for their children. Clearly, this isn’t right. Children should make friends with others naturally.”可知,作者认为家长为孩子选朋友是不对的,孩子应该自然地交朋友,即家长应该让孩子自己交朋友。故选C。
40.最佳标题题。根据第一段“People think friends are important and they are part of everyone’s life.”以及全文内容可知,文章主要强调了朋友在人们生活中的重要性,所以最佳标题是“The Importance of Friends”。故选A。
41.A 42.C 43.C 44.D 45.B
【导语】本文主要介绍了小熊猫的基本信息、面临的困境及保护措施。
41.推理判断题。根据“People thought that it was a member of the bear family at first, but researchers finally grouped the red panda into its own independent family according to DNA research results.”可知,最初人们以为小熊猫属于熊科,但最终根据DNA的研究结果将小熊猫归入了独立的小熊猫科,由此可推知,对小熊猫的分科工作并不容易。故选A。
42.细节理解题。根据“The research also showed that the red panda is a close relative of the raccoon”可知,浣熊是小熊猫的近亲,因此浣熊与小熊猫在DNA上最相似。故选C。
43.细节理解题。根据“The number of red pandas around the world has gone down by half in the last twenty years.”可知,在过去的二十年间,小熊猫的数量下降了一半,即50%。故选C。
44.细节理解题。根据“To protect red pandas better…draw more public attention…was set up for this reason.”可知,国际小熊猫日设立的目的是引起公众对保护小熊猫的关注。故选D。
45.推理判断题。本文主要介绍了小熊猫的基本信息、面临的困境及保护措施,内容与“大自然”相关,因此我们可能在杂志的“大自然”部分读到这篇文章。故选B。
46.importance
【解析】句意:你知道健康生活方式的重要性吗?定冠词the后面接名词,important的名词形式为importance,词组the importance of……的重要性。故填importance。
47.action
【解析】句意:许多国家正采取行动,用尖端技术探索太空。“taking”是动词,后需接名词作宾语,take action“采取行动”,是固定搭配。故填action。
48.the most slowly
【解析】句意:Jane做作业是她班上最慢的。slowly“慢”,根据“in her class.”可知,是在全班范围内比较,用副词最高级the most slowly“最慢”。故填the most slowly。
49.the fattest
【解析】句意:我爸爸说他不想成为办公室里最胖的人。所以他在节食。根据“in his office”可知,此处表示在一定范围内(三者及以上)的比较,需用形容词的最高级形式。fat是单音节形容词,其最高级变化规则是双写尾字母“t”再加“est”,即“fattest”;且形容词最高级前通常需加定冠词“the”。故填the fattest。
50.the most interesting
【解析】句意:你认为所有科目中最有趣的是哪一门?根据“of all”表示比较范围可知,此处含有最高级的含义,用最高级形式,且最高级前需加定冠词“the”,用the most interesting。故填the most interesting。
51.protect
【解析】句意:我们应该尽力保护动物。“保护”英文表达是protect,动词;try one's best to do sth.为固定搭配,意为“尽力做某事”,所以此处应用动词原形。故填protect。
52.worst
【解析】句意:这是我看过的最糟的电影。“最糟的”worst,形容词bad的最高级,在句中作定语。故填worst。
53.outgoing
【解析】句意:陈军很外向,他有很多朋友。根据“Chen Jun is”可知,横线处需填形容词作表语,外向的“outgoing”,形容词。故填outgoing。
54.hard-working/hardworking
【解析】句意:艾玛是一个勤奋的学生,所以她总是取得好成绩。“勤奋的”hard-working/hardworking,形容词在句中作定语,修饰名词student。故填hard-working/hardworking。
55.serious
【解析】句意:我们的英语老师是严肃的,但我们仍然喜欢他。形容词作表语,serious“严肃的”符合句意,故填serious。
56.more aware of the importance of healthy eating/more aware of the importance of healthy diet
【解析】对照中英文可知,缺少“更加意识到健康饮食的重要性”。“意识到”用形容词短语be aware of;“更加意识到”在形容词aware前加more,构成比较级;“……的重要性”用名词短语the importance of;“健康饮食”用名词短语healthy eating或healthy diet。故填more aware of the importance of healthy eating/more aware of the importance of healthy diet。
57.as easy as learning French/so easy as learning French
【解析】根据中英文对照可知缺少“和……一样简单”,“不如”表达为“not as/so ... as”,“简单”easy,“学习法语”learning French,与“learning Chinese”形式对应。故填as easy as learning French/so easy as learning French。
58.2010s popular
【解析】根据所给汉语意思可知,空缺处应该填的是“21世纪10年代”和“受欢迎”,“21世纪10年代”的英文表达是the 2010s,“受欢迎”的英文表达是popular,be popular with sb“受某人欢迎”,故填2010s;popular。
59.In order to
【解析】根据题干可知,空处缺少“为了”,为固定短语in order to,句首单词首字母大写。故填In;order;to。
60.popular
【解析】根据中英文提示可知,此处表达“受欢迎的”使用popular;“越来越……”使用比较级结构more and more+形容词原级。故填popular。
61.Recently 62.first 63.heavier 64.grows 65.videos 66.about/over 67.to get 68.his 69.and 70.the
【导语】本文主要讲述了墨尔本海洋生物水族馆的明星动物,一只名叫佩斯托的巨型帝企鹅幼崽的基本情况。
61.句意:近来,一只名叫佩斯托的巨型帝企鹅幼崽赢得了全世界的心。根据“…a giant king penguin chick named Pesto has won hearts all over the world.”及提示词可知,此处指近来,一只名叫佩斯托的巨型帝企鹅幼崽赢得了全世界的心。recent近来的,形容词,此处需用副词修饰整个句子,recent需变为recently,首字母需大写。故填Recently。
62.句意:它也是这个水族馆里举世闻名的第一只企鹅。根据“It is also the…penguin in this aquarium that is famous worldwide.”及提示词可知,此处指它也是这个水族馆里举世闻名的第一只企鹅。one一,基数词;前面有定冠词,此处需填序数词。故填first。
63.句意:这使得他在过去30年里比水族馆里的任何其他小企鹅都要重。根据“That makes him…than any other penguin”及提示词可知,此处指这使得他比水族馆里的任何其他小企鹅都要重。make sb+adj使得某人怎么样,固定搭配,此处需形容词做宾补,空后有than,需用形容词比较级。故填heavier。
64.句意:随着佩斯托长得越来越大,越来越多的人知道他。根据“As Pesto…bigger and bigger, more and more people know about him.”及提示词可知,此处指随着佩斯托长得越来越大,越来越多的人知道他。grow成长,动词,此处是as引导的时间状语从句,根据主句中know可知,主句是一般现在时,从句也用一般现在时,Pesto是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数。故填grows。
65.句意:根据水族馆的一份声明,全世界超过19亿人在社交媒体上观看了他的可爱视频。根据“more than 1.9 billion people worldwide have viewed his cute…on social media.”及提示词可知,此处指全世界超过19亿人在社交媒体上观看了他的可爱视频。video视频,可数名词,此处用名词复数表示泛指。故填videos。
66.句意:但是他的超大尺寸有什么可担心的吗?根据“But is there any worry…his extremely large size ”可知,此处指但是他的超大尺寸有什么可担心的吗?worry about/over担心,固定搭配。故填about/over。
67.句意:他可能需要一到两个月的时间才能完全摆脱它。根据“It might take him one to two months…rid of it completely.”及提示词可知,此处指他可能需要一到两个月的时间才能完全摆脱它。get rid of摆脱,固定搭配;it might take sb some time to do sth做某事可能花费某人多少时间,固定用法。故填to get。
68.句意:现在,佩斯托正在享受聚光灯下的时光。根据“For now, Pesto is enjoying…time in the spotlight.”及提示词可知,此处指现在,佩斯托正在享受聚光灯下的时光。空后是名词,此处需要形容词性物主代词作定语。故填his。
69.句意:它毛茸茸的超大外形继续吸引着游客和互联网用户。根据“He continues attracting visitors and Internet users with his fluffy…oversized appearance.”可知,此处指它毛茸茸的超大外形继续吸引着游客和互联网用户。空格前后是并列的形容词,此处是肯定句,用and连接。故填and。
70.句意:尽管这只可爱的企鹅渐渐长大,褪去了毛茸茸的羽毛,但它仍然会受到全世界许多人的喜爱。根据“As…lovely penguin grows and loses his fluffy feathers, he’ll still be loved by many people worldwide.”可知,此处指尽管这只可爱的企鹅渐渐长大,褪去了毛茸茸的羽毛,但它仍然会受到全世界许多人的喜爱。此处特指前面提到的名叫佩斯托的企鹅,应用定冠词the。故填the。
71.例文:
Dear judges and audience,
I’m Li Hua from China. I’d like to introduce you to my favorite animal, the red-crowned crane. The red-crowned crane, a wild animal under first-class state protection in China, is 1.2-1.5 meters long, with males slightly larger than females. They mainly inhabit China, Russia, Japan and so on. However, they are endangered due to habitat loss and human hunting. Therefore, we should call on people all over the world to take measures to protect red-crowned cranes.
Let’s work together to save these beautiful creatures!
Thank you!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,具体为国际演讲比赛的参赛短文;
②时态:时态主要使用“一般现在时”,用于描述丹顶鹤的特征、栖息地、濒临灭绝的原因以及保护措施等;
③提示:写作要点已明确给出,考生需要确保包含所有提示信息,并可以适当发挥以丰富内容,同时突出写作重点,即呼吁全世界的人共同保护丹顶鹤。
[写作步骤]
第一步,简要介绍丹顶鹤,并引出其濒危的现状,为后文的保护呼吁做铺垫;
第二步,具体阐述丹顶鹤的特征、栖息地以及濒临灭绝的原因,这是文章的核心部分,需要详细且准确地描述;
第三步,提出保护措施,并表达呼吁全世界的人共同保护丹顶鹤的愿望。
[亮点词汇]
①introduce...to...把……介绍给……
②endangered濒危的
③habitat栖息地
④hunt捕杀
⑤take measures to do sth.采取措施做某事
⑥call on呼吁
[高分句型]
①The red-crowned crane, a wild animal under first-class state protection in China, is 1.2-1.5 meters long, with males slightly larger than females.(同位语结构)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览