(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语外研版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语外研版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语期中综合素养培优卷外研版(2024)
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.My sister ________ drawing; she draws much better than me.
A.is good for B.is good at C.is good with D.is good to
2.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.
A.But B.Until C.Although D.Whenever
3.On the first day of the Spring Festival, we wear new clothes, visit our friends and ________.
A.athletes B.visitors C.actresses D.relatives
4.—Why didn’t you go to the party last night
—Because I ________ finish my homework first.
A.had to B.could C.might D.would
5.—What are you going to do this weekend
—________. I am going to stay at home as usual.
A.Special nothing B.Nothing special C.Something special D.Special something
6.The little girl’s kind ________ of giving her umbrella to a stranger touched many passers-by.
A.act B.practice C.step D.way
7.—What do you think of the hotel
—Great! It can ______ us with hot water and ______ us delicious food.
A.provide; provide B.provide; offer C.offer; provide D.offer; offer
8.—I’m sorry for being late.
—Never mind. The meeting ________ for only 5 minutes.
A.has been over B.has been on C.has finished D.begin
9.—Cathy has lived in Guangzhou ________ 2004. She likes the food there.
—So she has lived there ________ over twenty years.
A.for; since B.since; for C.for; for D.since; since
10.—Mr. Wang, can I go to play football with my classmates
—________ We have to prepare for the art festival.
A.Why not B.Yes, you can. C.I’m afraid not. D.Of course.
11.The National Day Holiday is coming. I plan ________ on a trip to a distant place.
A.go B.went C.going D.to go
12.—I can’t wait for summer vacation!
—Me too! I really look forward to _________ on the beach.
A.relax B.relaxes C.relaxing D.to relax
13.Tom missed the early bus yesterday. ________, he was late for school and got a warning from his teacher.
A.All in all B.What’s worse C.On the other hand D.By the way
14.________ he is young, he knows a lot about history.
A.Despite B.Though C.Because D.If
15.—When did you start ________
—I started ________ the age of ten.
A.swim; in B.swims; on C.swam; for D.swimming; at
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Once, a group of owls (猫头鹰) moved to a forest. There were many tall green trees. The owls could 16 in any tree they liked. The young owls 17 chose all the green trees.
However, there was a (n) 18 owl in the group. He had no choice but to build his house in an old, dried-up tree. The young owls thought they were 19 . And they often laughed at the old one. “Our homes are in green trees, not like yours.” “It is too early to say which one of 20 is lucky, ” the old owl said. The young owls did not understand his 21 . Sometimes they would 22 laugh at the old owl.
Then one day, some woodcutters (伐木工) came to the forest. “Oh, look at these 23 .” one of them said. “We can sell them at a high price.” said another. 24 they took out their saws (锯) and brought their 25 . They cut all the trees 26 the old one. “It is of no use to us. ” one said. Then leading their horses, the woodcutters 27 the forest.
The young owls cried, but the woodcutters still 28 their houses. Only after losing their homes did the young owls know their 29 . The old owl then told the young ones. “You see, never 30 to be happy or sad. Sometimes bad luck might turn out to be good.”
16.A.live B.park C.fly D.lie
17.A.usually B.possibly C.quickly D.finally
18.A.shy B.old C.strange D.rude
19.A.popular B.safe C.lucky D.perfect
20.A.us B.you C.them D.others
21.A.language B.problems C.feeling D.words
22.A.even B.still C.only D.just
23.A.owls B.fruits C.trees D.houses
24.A.So B.Or C.But D.Because
25.A.bags B.wallets C.cameras D.horses
26.A.from B.with C.except D.like
27.A.crossed B.entered C.returned D.left
28.A.took away B.set up C.moved into D.picked up
29.A.choice B.mistake C.secret D.answer
30.A.forget B.try C.hurry D.choose
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
How do you feel when you have to make a speech in front of the class How do you feel when you go to a birthday party Do you get really shy It’s said that about eighty percent of the middle school students feel afraid to be the center of attention (关注). Some kids are born shy. Some become shy later because of their life experiences (生活经历).
It’s ok if you need some time to feel yourself again when you go to a new place or meet new people. In fact, everybody sometimes gets a little shy. Most people have red faces and talk in broken sentences when they get shy. But some are too shy. They won’t go to a restaurant because they are too nervous to order. Some are afraid to meet new people, so they don’t like to go outside. This kind of shyness can be bad for a person.
If shyness doesn’t stop you from doing anything you want to do, being shy isn’t a very big problem. Shy people are even cleverer because they think more and talk less. They are also good at working with others because they think more for other people. Some great people in history were shy, too.
You see, being shy isn’t all bad. But remember not to get good chances lost. If you have to sing a song at a birthday party or practice your spoken English in front of others, just do it! There’s nothing to be afraid of.
31.About ______ of the middle school students feel afraid of being the center of attention
A.50% B.60% C.70% D.80%
32.The underlined word “nervous” in Paragraph 2 means ______.
A.bored B.worried C.relaxed D.easy
33.What kind of shyness can be bad
A.You find it very hard to enjoy yourself at a party day
B.You feel a little nervous when you go to a new place
C.You have a red face when you answer questions in class.
D.You’re afraid to meet new people so you don’t go outside.
34.Why are some shy people cleverer
A.Because shy people think more and talk less.
B.Because they think more for others.
C.Because some great people in history were shy, too.
D.Because they are good with people.
35.What is the best title for this passage
A.Are you shy before others B.How to be popular with others
C.Find out what you’re like D.Being shy, good or bad
(B)
①When we buy a house, we all want to have nice neighbors (邻居), because most of us think that it is comfortable and happy to live with some good neighbors. But what kind of neighbor is good The answers are different from people to people. Here are some answers.
②First, it is very important to respect each other. If our neighbors try to know more about our life and talk with others about it, how will we feel Do you want to live with him or her any more The answer is “No”. We will feel very unhappy to have this kind of neighbor and want to move away quickly.
③Next, a good neighbor is usually ready to give us a hand when we need him or her. For example, when we find we have run out of the eggs while cooking, our neighbors always give us some without asking us to return them.
④Finally, a good neighbor should love the environment. He or she never puts rubbish here and there, because the good environment can make us comfortable.
⑤I think we all should learn to be good neighbors, and I also hope everyone will have good neighbors and live a happy life.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.We want to have nice neighbors because ________.
A.it is happy to live with good neighbors B.they can know more about our life
C.they can give us eggs for free D.they can take out rubbish for us
37.We’ll feel ________ in a good environment.
A.tired and sick B.strong and busy
C.warm and free D.comfortable and happy
38.According to the passage, which of the following is TRUE
A.Neighbors should talk with others about our life.
B.Good neighbors are usually ready to give us a hand.
C.People should learn to have good neighbors.
D.We can always live with good neighbors.
39.The structure (结构) of the passage should be ________.
A. B. C. D.
40.Where can you find this passage
A.In a life magazine. B.In a story book.
C.In a math report. D.In a daily diary.
(C)
I’ve always disliked getting up in winter. As a child, I would drag myself out of bed, my eyes half-closed, and watch my school uniform hanging in front of the bed. These days, I set several alarms to ensure I’m woken up.
Interested in technology, I often test fascinating devices (electronic tools). Most of them are fun, but few really change my life in the long run. Sunrise alarm pillows, however, are different. They’ve become an important part of my morning routine. My top pick, the sunrise alarm pillows, have greatly done me good. I’m waking up every day, feeling more energetic and mentally sharper.
In fact, the pillow is a combination (结合) of alarm clock and light treatment device that shines with increasing brightness as your wake-up time nears. The light interacts (相互作用) with our natural sleep-wake cycle, much as the sun does when it rises. Therefore, we wake up biologically prepared for the day.
The sunrise alarm pillow also helps develop healthier sleep habits. In our tech-driven world, waking up often means immediately checking our phones. An advantage of sunrise alarm clocks is that your morning wake-up no longer needs your phone. Stopping a smartphone alarm means your day begins with eyes on screen. ★____
Sleep is personal, and no single device fits everyone. But for me, the sunrise alarm pillow has been a game-changer. If you are struggling with dark mornings, it’s worth a shot. After all, some morning people are made, not born.
41.I like the sunrise alarm pillows because ______.
A.they offer me more time to sleep B.they can change all my bad habits
C.they have a positive influence on me D.they surprise me with super-high tech
42.What does the underlined phrase “biologically prepared” suggest
A.Timely set out. B.Naturally woken up.
C.All-round ready. D.Fully fresh and clear.
43.Which of the following can be put in ★
A.All the alarm clocks I have tried have their own advantages and disadvantages.
B.But with this pillow, you can start the day with a clearer mind and more concentration.
C.So your smartphone has been playing an important role in your morning wake-up.
D.In that case, your eyesight will continuously fail and you will regret deeply someday.
44.Which of the following most agrees with the writer’s attitude
A.Everyone should have their own habits. B.Each of us should try the pillow.
C.Some are born with a healthy lifestyle. D.Rising early can be trained.
45.What would be the best theme picture of the passage
A.B. C. D.
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.This painting is very (value) and few people can afford it. It is very expensive.
47.Tommy is really a quick boy. He does everything (quickly) than you and me.
48.We (discuss) the picnic plan with our teacher when you called us just now.
49.I can’t stand (lose) my school things. That’s why I’m careful about them.
50.Edison failed many times, but he never gave up (invent) the electric light bulb.
51.The girl has no (理解力,感觉) of time. She is always late.
52.Linda’s father tries to (查明) who took his daughter to the hospital after the accident.
53.She was (羞愧的) of her untidy room when her friends came to visit.
54.After a long discussion, we finally reached an (一致) on the plan for the school trip.
55.It was raining heavily outside, so we quickly ran (在里面) the house. We closed the door tightly to keep out the cold wind.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.每次我想放弃困难任务,王老师鼓励我一直尝试。
Every time I feel like , Mr. Wang .
57.昨天晚上我很高兴,因为我妈妈同意带我去看电影。
Last night I was very happy because my mother me to watch a movie.
58.自从工业革命以来,温室气体导致了全球变暖。
Since the Industrial Revolution, greenhouse gases .
59.不要害怕在生活中遇到的困难,勇敢面对它们。
Don’t the difficulties in life; face them bravely.
60.而且,认识到这种分歧需要和令我们自己不舒适的事实面对面。
What’s more, recognizing this disagreement requires coming with the uncomfortable truth about ourselves.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
December 29, 2024, was a wonderful moment for China’s high-speed trains. Two samples of the CR450 high-speed train were shown in Beijing on the day. This kind of train can reach a speed of 450 61 (kilometre) per hour in tests. When it 62 (start) to be put into use for business, it will be the quickest high-speed train in the world, much 63 (fast) than the CR400 that runs at 350 km/h.
The China State Railway Group, which made this train, said that the CR450 has set new global standards in many important parts like speed, using less energy, making less noise, and braking (刹车) performance. Even though it goes at 64 higher speed, its braking is as good as that of the 350 km/h trains. This is because the great engineering design helps to keep the train steady and safe even when it runs 65 (quick).
The CR450 also cares a lot about making passengers feel comfortable. 66 using good noise-cutting technology, the inside of the train is as quiet as the 350 km/h trains. What’s more, its running resistance (阻力) has been reduced by 22 percent, 67 its weight has been reduced by 10 percent, which helps to save energy. The inside has been redesigned, with 4 percent more room, and there are better 68 (place) to put baggage.
The two samples were made by different companies, but both want 69 (give) passengers a nice trip. The China State Railway Group will do more tests to make sure the train is okay for business use.
All in all, the CR450 shows China’s ability to make new things and 70 (it) scientific powers. It is also important to make a breakthrough in China’s railway growth.
七、材料作文(本大题共25分)
71.我们知道很多伟大的发明家,如Thomas Edison、Alexander Graham Bell等。思考一下,这些发明家都具备哪些共同的品质?写一篇短文阐述你认为发明家必备的品质,并举例说明。词数80~100。
要点:1. Edison对事物的运作原理充满好奇,这促使他尝试新想法并进行大量实验;
2. Bell多次尝试让电话成功运作,即便遇到问题也不放弃;
3. 能跳出常规思考,找到解决老问题的新方法;
4. 好奇心、坚持不懈和创造性思维是成为优秀发明家的关键。
参考词汇:experiment 实验; persistent 坚持不懈的
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:我妹妹擅长绘画;她画得比我好很多。
考查短语辨析。is good for对……有益;is good at擅长;is good with善于应付;is good to对……友好。根据后半句“她画得比我好很多”的提示,说明妹妹擅长绘画。故选B。
2.C
【解析】句意:虽然我们有足够的钱,但我们不会买任何没用的东西。
考查连词。But但是;Until直到;Although尽管;Whenever无论何时。结合句意,前一句表示我们有足够的钱,后一句我们不会买任何没用的东西,前后表示让步关系,因此用连词although。故选C。
3.D
【解析】句意:在春节的第一天,我们穿上新衣服,拜访我们的朋友和亲戚。
考查名词。athletes运动员;visitors游客;actresses女演员;relatives亲戚。此处与friends并列,因此表示我们拜访朋友和亲戚,故选D。
4.A
【解析】句意:——你昨晚为什么没去参加派对?——因为我必须先完成我的家庭作业。
考查情态动词的用法。had to不得不;could能够;might可能;would将会。根据“Because I...finish my homework first.”可知,此处表示不得不先完成作业。故选A。
5.B
【解析】句意:——这个周末你打算做什么?——没什么特别的。我打算像往常一样待在家里。
考查复合不定代词用法。形容词修饰复合不定代词时,要放在复合不定代词之后作后置定语,故排除选项A和D;nothing什么都没有;something某事。根据下文“I am going to stay at home as usual.”可知,没什么特别的打算,故用nothing special。故选B。
6.A
【解析】句意:这个小女孩将她的伞给了一个陌生人的善良行为感动了许多路人。
考查名词辨析。act行为;practice实践;step步骤;way方式。根据句意,小女孩将自己的伞给陌生人是一个具体的“行为”,因此用act最合适。故选A。
7.B
【解析】句意:——你觉得这家旅馆怎么样?——很棒!它可以为我们提供热水和美味的食物。
考查动词短语。provide sb. (with sth.)或provide sth. (for sb.)结构;offer常用于offer sb. sth.或offer sth to sb结构。第一个空后为“us with hot water”,结构为“sb. with sth.”,因此用provide;第二个空后为“us delicious food”,符合offer的“offer sb. sth.”结构,故第二个空应填offer。故选B。
8.B
【解析】句意:——很抱歉我迟到了。——没关系。会议才开始了5分钟。
考查现在完成时。 has been over已经结束;has been on已经开始了;has finished已经结束;begin开始。根据“—I’m sorry for being late. —Never mind. The meeting...for only 5 minutes.”可知,句中“for only 5 minutes”是现在完成时的标志,谓语应该使用延续性动词,因此使用“has been on”,表示会议已开始且在进行中。故选B。
9.B
【解析】句意:——凯西从2004年起就住在广州。她喜欢那里的食物。——所以她已经在那里住了二十多年了。
考查介词辨析。“since”后接过去的时间点,表示从过去某个时间点一直持续到现在;“for”后接时间段,表示动作持续了多长时间。根据“...2004”可知,第一句表示从2004年这个时间点开始一直到现在,所以第一空用since;根据“...over twenty years”可知,此处指时间段,第二空用介词for。故选B。
10.C
【解析】句意:——王老师,我能和同学们一起去踢足球吗?——恐怕不行。我们必须为艺术节做准备。
考查情景交际。Why not 为什么不呢;Yes, you can.是的,你可以;I’m afraid not.恐怕不行;Of course.当然可以。根据“We have to prepare for the art festival.”可知,空处表示不同意他们去踢球。故选C。
11.D
【解析】句意:国庆假期即将到来,我计划去一个遥远的地方旅行。
考查非谓语动词。plan to do sth是固定搭配,表示“计划做某事”,因此空格处应填不定式作宾语。故选D。
12.C
【解析】句意:——我等不及暑假了!——我也是!我真的很期待在海滩上放松。
考查固定搭配。“look forward to”意为“期待”,其中“to”是介词,后接动名词形式。“relax”的动名词形式是“relaxing”。故选C。
13.B
【解析】句意:汤姆昨天没赶上早班车。更糟糕的是,他上学迟到了,还受到了老师的警告。
考查词义辨析。All in all总而言之;What’s worse更糟糕的是;On the other hand另一方面;By the way顺便说一下。没赶上早班车,又因迟到受到了警告,是更糟糕的情况。故选B。
14.B
【解析】句意:尽管他很年轻,但他对历史了解很多。
考查连词辨析。Despite尽管,是介词,后接名词、代词或动名词等;Though尽管,是连词,引导让步状语从句;Because因为,引导原因状语从句;If如果,引导条件状语从句。此处he is young是从句,需要用连词引导,且表让步关系。故选B。
15.D
【解析】句意:——你什么时候开始游泳的?——我十岁的时候开始游泳的。
考查非谓语动词和介词用法。start doing sth“开始做某事”,动词短语,第一空应用swimming;at the age of“在……岁时”,固定搭配,第二空应用at。故选D。
16.A 17.C 18.B 19.C 20.A 21.D 22.B 23.C 24.A 25.D 26.C 27.D 28.A 29.B 30.C
【导语】本文是一篇寓言故事,通过讲述一群猫头鹰的经历,阐明了“祸福相依,不要过早下结论”的道理。
16.句意:猫头鹰可以住在它们喜欢的任何树上。
live居住;park停放;fly飞;lie躺下。根据“The owls could…in any tree they liked.”可知,此处表示“住在树上”,动词live符合语境。故选A。
17.句意:年轻的猫头鹰很快就选定了所有绿色的树。
usually通常;possibly可能地;quickly迅速地;finally最终。根据“The young owls…chose all the green trees.” 可知,此处年轻猫头鹰刚搬到新地方,应是“快速地”做出选择。故选 C。
18.句意:然而,群体中有一只年老的猫头鹰。
shy害羞的;old年老的;strange奇怪的;rude粗鲁的。根据“And they often laughed at the old one.”可知,年轻猫头鹰经常嘲笑年老的猫头鹰。故选B。
19.句意:年轻的猫头鹰认为它们是幸运的。
popular受欢迎的;safe安全的;lucky幸运的;perfect完美的。根据后文它们嘲笑老猫头鹰的话“Our homes are in green trees, not like yours.”可知,年轻猫头鹰认为自己的选择是“幸运的”。故选C。
20.句意:老猫头鹰说:“现在说我们中谁是幸运的还为时过早。”
us我们;you你们;them他们;others其他人。根据“there was a(n)…owl in the group”可知,老猫头鹰是群体中的一员,因此它说话时指的是包括自己在内的“我们”这个整体。故选A。
21.句意:年轻的猫头鹰不理解他的话。
language语言;problems问题;feeling感觉;words话语。根据上文老猫头鹰说的话:“It is too early to say which one of…is lucky”可知,此处words指代老猫头鹰所说的话。故选D。
22.句意:有时它们仍然会嘲笑那只老猫头鹰。
even甚至;still仍然;only仅仅;just只是。根据“And they often laughed at the old one.”可知,这种嘲笑行为在持续,still最符合语境。故选B。
23.句意:“哦,快看这些树。”它们中的一个说。
owls猫头鹰;fruits水果;trees树;houses房子。根据“We can sell them at a high price.”以及“They cut all the trees…”可知,他们谈论和砍伐的对象是树。故选C。
24.句意:所以他们拿出了锯子,带来了他们的马。
So所以;Or或者;But但是;Because因为。根据“We can sell them at a high price.”以及“…they took out their saws (锯) and brought their…”可知,前者 (可以卖个好价钱) 是原因,后者 (拿出工具准备行动) 是结果,前后构成因果关系。故选A。
25.句意:所以他们拿出了锯子,带来了他们的马。
bags包;wallets钱包;cameras相机;horses马。根据“Then leading their horses…”可知,他们带来的是马。故选D。
26.句意:他们砍掉了除了那棵老树以外的所有树。
from从;with和;except除……之外;like像。根据“They cut all the trees…the old one.”以及“It is of no use to us.”可知,伐木工认为老树对他们没有用处,所以他们砍了除老树以外的树。故选C。
27.句意:然后,伐木工们牵着马,离开了森林。
crossed穿过;entered进入;returned返回;left离开。根据“They cut all the trees…”以及“Then leading their horses…”可知,伐木工完成了工作,并且牵着马,是准备离开森林。故选D。
28.句意:年轻的猫头鹰哭了,但伐木工仍然毁掉了它们的家。
took away拿走,夺走;set up建立;moved into搬进;picked up捡起。根据“They cut all the trees…”可知,伐木工把年轻猫头鹰的家园砍掉了,也就是相当于家被夺走了。故选A。
29.句意:直到失去家园后,年轻的猫头鹰们才明白它们的错误。
choice选择;mistake错误;secret秘密;answer回答。根据“Only after losing their homes did the young owls know their…”可知,在失去家园后,年轻猫头鹰知道了自己的“错误”。故选B。
30.句意:于是,老猫头鹰告诉小猫头鹰们:“你看,永远不要急于高兴或悲伤。”
forget忘记;try尝试;hurry匆忙,急于;choose选择。根据“Sometimes bad luck might turn out to be good.”可知,老猫头鹰告诫不要“急于”开心或难过。故选C。
31.D 32.B 33.D 34.A 35.D
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了害羞的表现、成因及其影响,并指出适度的害羞并非坏事,但过度害羞可能带来负面影响。
31.细节理解题。根据文章第1段“It’s said that about eighty percent of the middle school students feel afraid to be the center of attention.”可知,约80%的中学生对成为关注中心感到害怕。故选D。
32.词句猜测题。根据文章第2段“They won’t go to a restaurant because they are too nervous to order.”结合上下文可知,“nervous”与“worried”语义相近,表示因害羞而产生的紧张情绪。故选B。
33.细节理解题。根据文章第2段“Some are afraid to meet new people, so they don’t like to go outside. This kind of shyness can be bad for a person.”可知,因害怕见人而不外出,这种害羞可能对个人有害。故选D。
34.细节理解题。根据文章第3段“Shy people are even cleverer because they think more and talk less.”可知,害羞的人更聪明,是因为他们思考更多、说话更少。故选A。
35.最佳标题题。全文围绕害羞的利弊展开,既提到适度害羞的积极面,也指出过度害羞的负面影响。选项D“Being shy, good or bad ”最能概括全文主旨。故选D。
36.A 37.D 38.B 39.A 40.A
【导语】本文主要介绍了好邻居的标准,包括相互尊重、乐于助人、爱护环境,以及对大家拥有好邻居的期望。
36.细节理解题。根据“When we buy a house, we all want to have nice neighbors, because most of us think that it is comfortable and happy to live with some good neighbors.”可知,我们想要好邻居是因为和好邻居一起生活既舒适又幸福。故选A。
37.细节理解题。根据“because the good environment can make us comfortable.”以及前文提到和乐的居住氛围等可知,在好的环境里我们会感觉舒适。故选D。
38.细节理解题。根据“Next, a good neighbor is usually ready to give us a hand when we need him or her.”可知,好邻居通常乐意在我们需要时帮助我们。故选B。
39.篇章结构题。文章第一段引出好邻居的话题,第二、三、四段分别从相互尊重、乐于助人、爱护环境三个方面说明好邻居的特点,第五段总结,整体结构是“总-分-总”,与选项A的结构相符。故选A。
40.推理判断题。文章围绕生活中好邻居的标准展开,属于生活类内容,所以可能在生活杂志上看到。故选A。
41.C 42.B 43.B 44.D 45.A
【导语】本文介绍了日出闹钟枕头如何通过模拟自然光亮逐渐唤醒用户,帮助改善睡眠习惯和提升早晨的精力水平。
41.细节理解题。根据“I’m waking up every day, feeling more energetic and mentally sharper.”可知,作者喜欢这款枕头是因为它对作者的生活有积极影响,故选C。
42.词句猜测题。根据“The light interacts (相互作用) with our natural sleep-wake cycle, much as the sun does when it rises. Therefore, we wake up biologically prepared for the day.”可知,“biologically prepared”指的是通过模拟自然光亮逐渐唤醒用户,使他们在生理上准备好迎接新的一天。这与选项B“自然醒来”最为接近,因为这种唤醒方式更符合人体的自然生物钟。故选B。
43.推理判断题。根据“Stopping a smartphone alarm means your day begins with eyes on screen.”可知,空前提到“关掉智能手机闹钟意味着你的一天从盯着屏幕开始”,空后应顺势说明换用这种枕头的好处,因此选项B“但有了这个枕头,你能更清醒、更专注地开始一天”最贴合。故选B。
44.观点态度题。根据“After all, some morning people are made, not born.”可知,文末点明有些早起习惯是后天培养的,因此选项D“早起是可以训练的”符合作者的观点。故选D。
45.推理判断题。通读全文可知,文章主题围绕“日出闹钟枕头”展开,最佳配图自然是带有闹钟显示功能的枕头,故选A。
46.valuable
【解析】句意:这幅画非常珍贵,没有几个人能买得起。它非常昂贵。空格位于系动词is之后,在句中充当表语,用于描述主语This painting的特征,因此需使用形容词形式。故填valuable。
47.more quickly
【解析】句意:汤米真是个敏捷的男孩。他做每件事都比你我快。根据“than”可知,此处应用副词的比较级形式,“quickly”的比较级是“more quickly”。故填more quickly。
48.were discussing
【解析】句意:刚才你给我们打电话的时候,我们正在和老师讨论野餐计划。根据“when you called us just now”可知,此处表示过去某个时刻正在发生的动作,需用过去进行时,其结构是“was/were+doing”;discuss“讨论”,动词,其现在分词形式为discussing;主语是“We”,be动词应用were。故填were discussing。
49.losing
【解析】句意:我不能忍受丢失学习用品,因此我对它们很小心。can’t stand doing sth“不能忍受某事”;此处用动名词作宾语;lose的动名词losing。故填losing。
50.inventing
【解析】句意:爱迪生失败了很多次,但他从未放弃发明电灯泡。give up doing sth.“放弃做某事”,固定搭配;因此,这里应用动词invent的动名词形式inventing。故填inventing。
51.sense
【解析】句意:这个女孩没有时间观念。她总是迟到。根据“has no...of”可知,横线处需填名词,理解力、感觉“sense”,名词。have no sense of time“没有时间观念”。故填sense。
52.find out
【解析】句意:琳达的父亲试图找出是谁在事故发生后把他女儿送到医院的。“查明”find out,try to do sth“试图做某事”,固定短语。to后跟动词原形。故填find out。
53.ashamed
【解析】句意:当她的朋友们来拜访时,她对自己凌乱的房间感到羞愧。“was”为系动词,后接形容词作表语,且根据提示“羞愧的”可知,此处应用形容词ashamed,be ashamed of为固定搭配,表示“对……感到羞愧”。故填ashamed。
54.agreement
【解析】句意:经过长时间的讨论,我们终于就学校旅行的计划达成了一致。根据汉语提示可知,agreement“一致”,名词。reach an agreement“达成一致”,固定短语。故填agreement。
55.inside
【解析】句意:外面雨下得很大,所以我们很快跑进了房子。我们把门关紧以抵御寒风。根据汉语提示可知,inside“在里面”,ran inside the house意为“跑进房子”,符合语境。故填inside。
56.giving up difficult tasks/giving up hard tasks encourages me to keep trying
【解析】对照中英文可知,缺少“放弃困难任务”和“鼓励我一直尝试”。根据“Every time”可知,此句时态为一般现在时。feel like doing sth“想要做某事”,“like”后动词用动名词形式。“放弃”用动词短语give up,give的动名词为giving;“困难的”用形容词difficult或hard,作定语;“任务”用可数名词复数的tasks,表示泛指;“放弃困难任务”用giving up difficult tasks/giving up hard tasks。“鼓励”用动词encourage,位于“Mr. Wang”后,用三单形式的encourages,encourage sb to do sth“鼓励某人做某事”;“我”用宾格的me,作宾语;“一直做某事”用动词短语keep doing;“尝试”用动词try,其现在分词为trying;“鼓励我一直尝试”用encourages me to keep trying。故填giving up difficult/hard tasks;encourages me to keep trying。
57.agreed to take
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“同意带”,“同意做某事”agree to do sth.;“带某人去做某事”take sb. to do sth.。根据“Last night I was very happy”可知用一般过去时,agree的过去式agreed。故填agreed;to;take。
58.have led to global warming
【解析】根据中英文对照,空格处缺“导致了全球变暖”,“导致”用“lead to”,“全球变暖”是“global warming”;句中“Since the Industrial Revolution”是现在完成时的标志,主语“greenhouse gases”是复数,所以助动词用“have”,“lead”的过去分词是“led”。故填have led to global warming。
59.be afraid of
【解析】根据英汉对比可知,空处应填动词短语“害怕”。固定搭配be afraid of意为“害怕”,根据“Don’t”可知,本句为否定祈使句,结构为“Don’t+动词原形+其他”,空处应填be afraid of。 故填be;afraid;of。
60.face to face
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“面对面”,常用固定短语“face to face”表达,“come face to face with”意为“与……面对面”。故填face;to;face。
61.kilometres 62.starts 63.faster 64.a 65.quickly 66.By 67.and 68.places 69.to give 70.its
【导语】本文是说明文。通过介绍2024年12月29日在北京亮相的CR450高速列车的时速、技术优势、乘客舒适性设计及研发意义,展现了中国高铁的创新能力与科技实力,凸显其对中国铁路发展的重要性。
61.句意:这种列车在测试中时速可达450公里。kilometre是可数名词,前面有基数词450修饰,应用复数形式。故填kilometres。
62.句意:当它开始投入商业运营时,它将成为世界上最快的高速列车,比时速350公里的CR400快得多。此处是when引导的时间状语从句,遵循“主将从现”原则,从句主语“it”是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填starts。
63.句意:当它开始投入商业运营时,它将成为世界上最快的高速列车,比时速350公里的CR400快得多。根据空后“than”可知,此处应用形容词fast的比较级形式,表两者之间的速度对比。故填faster。
64.句意:尽管它的速度更快,但它的刹车性能与时速350公里的列车一样好。“speed”是可数名词单数,且“higher”是以辅音音素开头的单词,前面应用不定冠词a修饰,at a higher speed表示“以更快的速度”。故填a。
65.句意:这是因为出色的工程设计有助于列车在高速运行时保持平稳和安全。此处修饰动词“runs”,应用形容词quick的副词形式quickly。故填quickly。
66.句意:通过采用良好的降噪技术,列车内部和时速350公里的列车一样安静。根据句意可知,空后“using good noise-cutting technology”是实现“the inside of the train is as quiet...”的方式,应用介词by,表示“通过……方式”,句首首字母大写。故填By。
67.句意:此外,它的运行阻力降低了22%,重量降低了10%,这有助于节省能源。“its running resistance has been reduced...”与“its weight has been reduced...”是并列关系,应用连词and连接两个并列的分句。故填and。
68.句意:列车内部经过重新设计,空间增加了4%,还有更好的行李放置处。place是可数名词,根据空前“better”及语境可知,此处指多个行李放置处,应用复数形式。故填places。
69.句意:这两款样车由不同公司制造,但都希望为乘客提供愉快的旅程。want to do sth是固定短语,意为“想要做某事”,此处应用动词不定式to give。故填to give。
70.句意:总而言之,CR450高速列车展现了中国的创新能力及其科技实力。此处修饰名词“scientific powers”,应用形容词性物主代词its,指代“China’s”。故填its。
71.例文:
Many great inventors, like Thomas Edison and Alexander Graham Bell, share some common qualities. Their curiosity, persistence, and creative thinking have greatly changed our world. Edison was so curious about how things worked that he tried out new ideas through a great number of experiments. Bell didn’t give up even when he met with problems and tried many times to make the telephone work. Also, they could think outside the box to find new ways to solve old problems. In my opinion, being curious, persistent and creative is essential to be an excellent inventor.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文,;
②时态:为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,包括Edison的好奇心、Bell的坚持不懈、跳出常规思考的能力,以及好奇心、坚持不懈和创造性思维的重要性。考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。简要介绍发明家对世界的重要影响,引出要讨论的发明家必备的品质;
第二步,具体阐述写作内容。从Edison的好奇心、Bell的坚持不懈、跳出常规思考的能力三个方面,具体阐述发明家必备的品质,并举例说明;
第三步,书写结语。总结好奇心、坚持不懈和创造性思维是成为优秀发明家的关键,强调这些品质的重要性。
[亮点词汇]
①be curious about对……充满好奇
②give up放弃
③think outside the box跳出常规思考
④be essential to对……至关重要
[高分句型]
①Their curiosity, persistence, and creative thinking have greatly changed our world.(并列结构)
②For example, Edison was so curious about how things worked that he tried out new ideas through a great number of experiments.(so...that...引导的结果状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览