资源简介 湖南省长沙市2025—2026学年七年级英语上册期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.A. B. C.2.How many black pens does Alice have A.Four. B.Five. C.Nine.3.Who is the man in black A.Tom’s teacher. B.Tina’s teacher. C.Tom’s friend.4.Where are the girl’s new glasses A.In her schoolbag. B.On her head. C.Under the bed.5.Where does Mary want to go A.The computer room. B.The classroom. C.The student building.听材料,回答小题。6.Who likes playing the piano A.Kate. B.Peter. C.Peter’s mother.7.What is Kate’s favourite sport A.Ping-pong. B.Soccer. C.Basketball.听材料,回答小题。8.What grade is Lisa in A.Grade 4. B.Grade 7. C.Grade 8.9.What does Lisa look like A.She is tall and has long blond hair.B.She is tall and has short black hair.C.She is short and has long blond hair.听材料,回答小题。10.Whose book is it A.Helen’s. B.Gina’s. C.Tom’s.11.What is Helen’s telephone number A.285-7899. B.258-7899. C.285-7998.听材料,回答以下各小题。12.How many horses does Jim have A.Seventeen. B.Seven. C.Six.13.What color is Jim’s favorite horse A.White. B.Red. C.Black.14.What’s the horse’s name A.Oscar. B.Bob. C.Coco.听一段对话,回答下面各小题。15.What are these in English A.Jackets. B.Books. C.Friends.16.What color is Jane’s jacket A.It’s red. B.It’s green. C.It’s brown.17.Who are Lucy and Mary A.They are Jane’s brothers.B.They are the boy’s cousins.C.They are the boy’s sisters.听一段对话,回答下面各小题。18.What is Peter’s mother A.A Chinese teacher. B.An English teacher. C.A doctor.19.Who is Dick A.Peter’s brother. B.Peter’s friend. C.Peter’s cousin.20.What’s the relationship(关系)between the two speakers A.Brother and sister. B.Classmates. C.Mother and son.二、完形填空(满分10分)An elephant and a monkey are arguing (争论). “Look, how 21 I am! ” the elephant says. And the monkey says, “Look, how fast I can 22 ! Can you ”Then they come to ask a tiger, “Which is more important (更重要) — to be strong or to be fast ” The tiger says, “Cross (渡过) the river and pick (采摘) the 23 on that tree for me, and then I will tell you the answer.”So they go to the river, but the 24 runs fast and the monkey is afraid. “Get on my back (背部),” says the elephant, “Nice to 25 you.” Soon they cross the river. There stands the tree. But it is too 26 . The elephant can’t pick the fruit on it. The monkey climbs fast up the tree and picks the fruit. The elephant stands 27 the tree to wait.Then they go back and give the tiger the fruit. They ask the tiger quickly, “Which is more important—to be strong or to be fast ” But the tiger says 28 , “You can’t get the fruit alone (单独地). It takes both of your skills (技能) to get it. You both have your strong points. And never just 29 each other’s weak points (弱点). ” Hearing this, the elephant and the monkey both lower (低下) their 30 .21.A.clever B.strong C.cute22.A.run B.speak C.write23.A.flower B.plant C.fruit24.A.elephant B.water C.tiger25.A.meet B.greet C.help26.A.tall B.short C.little27.A.on B.in C.under28.A.quickly B.slowly C.happily29.A.live with B.talk to C.look at30.A.ears B.eyes C.heads阅读理解(满分32分)AWhat are in these students’ schoolbags My schoolbag is black. A brown pencil box is in my schoolbag. Three pencils and two pens are in it. This is my English book. It’s in my schoolbag, too. I have English classes in the afternoon.Helen I like purple and I have a purple schoolbag. A cup and three notebooks (笔记本) are in my schoolbag. The cup is big and orange. I get (得到) it from my brother.I have a blue schoolbag. An English book and a white ruler are in my schoolbag. I like English. I can speak English well. The ruler is from my friend Lily.31.Helen has ________ in her schoolbagA.a pencil box B.a ruler C.three notebooks32.Who has an English book in the schoolbag A.Teng Fei and Helen B.Teng Fei and Peter. C.Helen and Peter.BHello, I am Jenny. I’m 13 years old. I live with my parents in a big city. I always study hard on weekdays. My grandparents live on a farm and I often visit them on weekends. On the farm are many kinds of animals, such as cows, sheep, pigs, dogs and chickens. I like to play with them because it can make me relaxed (放松的).One day, I find a little duck on the farm. He has no family or friends, and he often walks alone (独自). He is cute and I call him Tom. I decide to take care of (照顾) him. After that, I often bring him some fresh (新鲜的) fish and play with him. On Saturday mornings, when Tom sees me on the farm, he always runs up to me like a little dog. We sit together and read books. We both feel relaxed. One Saturday evening, my grandfather asks me, “Why does the little duck like you so much ” “Oh, because he can feel my love, grandpa.” I answer happily.Do you have an animal friend If you don’t, please try to get one!33.What does Jenny often do on weekends A.Visiting her grandparents.B.Doing homework. C.Studying hard.34.Why does Jenny like to play with the animals on the farm A.Because the animals are her family.B.Because it makes Jenny relaxed.C.Because she wants to give them good food.35.Which of the following is TRUE A.Jenny lives with her parents on a farm.B.The little duck often walks with his mother.C.The little duck doesn’t have any friends or family.36.Jenny writes this passage to ________.A.introduce (介绍) herself B.find more animal friends C.ask people to love animalsCLouis and Lucas are two rabbits. They are good friends. There is a photo of them in Louis’s room. The rabbit in a blue jacket is Louis. Next to him is Lucas. Lucas is in a brown jacket and a green hat.The two are always together at school. When Lucas is not happy, Louis can always find the right words to say to his friend. And Lucas does the same when Louis has a problem (问题).In the morning, Lucas plays basketball in the school playground (操场). He likes it and he can play it well. Louis is there, too. He eats some carrots. They are his favorite. Then Big Rabbit Frank comes to Louis and says, “Hey, you! Give me your carrots!” Lou s is afraid (害怕), and he can’t say a word. Lucas sees this. He goes to Frank and says, “Hey, Frank! If (如果) you want to eat Louis’s carrots, you need to say ‘Please!’.”Louis is brave (勇敢的) when he sees Lucas. And he says, “Yes!”“I’ m sorry,” Frank says to Louis. “Can I have one of your carrots, please ”37.What color is Louis’s jacket A.Blue. B.Brown. C.Geen.38.How does Louis help Lucas when Lucas is unhappy A.He gives a carrot to Lucas.B.He plays basketball with Lucas.C.He finds the right words to say to Lucas.39.Why does Louis become brave at the end (结尾) of the story A.Because he gets his carrots back.B.Because he sees Lucas helping him.C.Because Big Rabbit Frank says “Please!”.40.What is the best title (最佳标题) for the story A.A Big Rabbit B.Good Friends C.A Basketball Game第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。My name is David. I’m a student from China. Different colours have different meanings in Chinese culture (文化). 41Anna lives with her grandparents and parents. In her house, there are many red things, like red desks and chairs. 42 They want red things to bring good luck to them.Lily likes green best, so she buys many green plants for her house. 43 Sitting around the plants is like sitting in a natural (自然的) park. It makes her feel fresh (清新的).Kevin’s house is a little different. We can only see white things in it. White colour looks clean. 44 Kevin’s parents use white colour to make the house look clean.45 There is a white table, yellow chairs, a blue bookcase and so on. These things make my house colourful and beautiful.A.In China, green means life.B.And it goes well with any colour.C.That’s because her grandparents like red.D.Now let me talk about colours in our houses.E.About my house, there are different colours in it.四、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。Hello, everyone, I am Liu Lin, a student from Yunnan Lijiang Huaping Girls’ Senior High School. Let me tell you something about my school.Huaping School is a wonderful school. There are 500 students in my school. Walking through our school gate, you can see a big sports field. Students have great fun running and playing basketball here. The classroom building is behind the sports field. There is a big library near the sports field, you can read books there. Next to it is our school dining hall. It is very big and we have meals there every day. But there isn’t any art building in my school.Zhang Guimei is my Chinese teacher and she is also my favorite teacher. Now she is 67 years old. She has been a teacher for 47 years. In 2008, Zhang set up (建立) the school. She often helps the poor girls and gives them a chance to study, so their dreams can come true. She is a superhero in our heart.I think my school is the best school in the world. Welcome to my school!46.How many students are there in Liu Lin’s school 47.Where is the classroom building 48.Who is Liu Lin’ s favorite teacher 49.How old is Zhang Guimei now 50.Do you like your school Why 五、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的单词或括号内单词的正确形式。Coco is 51 English girl, but now she lives in Shanghai with her father and mother. She has two 52 (brother), Tom and Bill. Her parents 53 (be) teachers in a middle school in Shanghai. Every morning, they love eating healthy food on breakfast. After breakfast, Coco 54 (go) to school at 7:30. Her first class starts at 8:00 55 the morning. At school, 56 (Coco) music teacher is Mr. Brown. She likes singing 57 dancing very much. She thinks they are really interesting. She can also play the guitar very 58 (good). Her best friend is Liu Huan, a 59 (China) girl. Their birthdays are on the same day. They both like art and music. But Liu Huan isn’t a tidy girl. She needs to keep 60 (she) room tidy.书面表达(满分15分)61.学校英语社团计划举办以“I Love My Family”为主题的征文活动。假如你是李华,请根据下表的提示内容介绍你和你的家庭成员,并作适当拓展,写一篇短文投稿。要求:(1) 60词左右(标题和开头已给出,不计入总词数);(2) 文中不得出现真实人名和校名。Father Mother IAge 40 38 …Job doctor teacherHobby fishing tennis …Others(其他) … … …I Love My FamilyI have a happy and warm family.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】That is my father’s cap.2.C【原文】M: Alice, what are those in English W: They are pens. I have five red pens and nine black pens.3.B【原文】W: Look, Tom! The man in black is my English teacher.M: Oh, Tina, I know him. He is kind.4.B【原文】W: Dad, I can’t find my new glasses. Can you help me M: Dear, they are on your head.5.C【原文】M: Let’s go to the computer room, Mary.W: Sorry, Peter, I want to go to the student building.6.C 7.A【原文】M: Hello, Kate. Welcome to my home.W: Thanks, Peter. Oh. Nice piano. Do you play the piano M: No. It is my mother’s. She likes playing it, but I don’t.W: Cool. Whose ping pong bats are they M: My bats. I play ping-pong with my father after dinner every day.W: Amazing. That’s my favorite sport. What about playing it now M: Sounds great. Let’s go.8.B 9.A【原文】W: Tengfei, please give this book to Lisa. She is in Class Four, Grade Seven.M: I’m sorry. I don’t know her. What does she look like W: She is tall and has long blond hair.M: Oh, I see. I’ll give it to her. .W: Thank you.10.B 11.A【原文】M: Hello, I am Tom. Are you Helen W: Yes, I am.M: Is this your book W: No, it’s Gina’s.M: Let’s put it on her desk. By the way, what is your telephone number W: It’s 285-7899.12.B 13.C 14.A【原文】W: Are those gyms horses M: Yes, they are. He has seven of them.W: Seven horses. Is this black horse Jim’s favorite M: Yes. His name is Oscar.W: Sorry. How do you spell that M: O-S-C-A-R, Oscar.15.A 16.C 17.B【原文】略B 19.A 20.B【原文】略21.B 22.A 23.C 24.B 25.C 26.A 27.C 28.B 29.C 30.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了猴子和大象争论谁的技能更重要,并要求老虎做裁判的故事,从而告诉我们:每个人都有自己的优点,但永远不要只看对方的缺点。21.句意:看,我多强壮啊!clever聪明的;strong强壮的;cute可爱的。根据“to be strong or to be fast”可知,此处说的是“强壮”,故选B。22.句意:看,我跑得多快!run跑;speak说;write写。结合常识可知,猴子跑得很快,故选A。23.句意:过河,替我摘那棵树上的水果,然后我会告诉你答案。flower花;plant植物;fruit水果。根据“picks the fruit”可知,是要去摘水果,故选C。24.句意:于是他们去了河边,但水流湍急,猴子很害怕。elephant大象;water水;tiger老虎。根据“So they go to the river, but the...runs fast and the monkey is afraid.”可知,水流很快,故选B。25.句意:大象说,“很高兴能帮你。”meet遇见;greet问候;help帮助。根据“Get on my back”可知,大象帮助了猴子,故选C。26.句意:但它太高了。tall高的;short短的;little小的。根据“The elephant can’t pick the fruit on it. The monkey climbs fast up the tree and picks the fruit.”可知,树太高了,大象够不着,故选A。27.句意:大象站在树下等待。on在……上;in在……里面;under在……下面。根据“The elephant stands...the tree to wait.”可知,大象在树下等待,故选C。28.句意:但老虎慢慢地说:“你不能一个人得到水果。需要你的两种技能才能得到它。”quickly快速地;slowly慢慢地;happily快乐地。根据“You can’t get the fruit alone. It takes both of your skills to get it. You both have your strong points.”可知,老虎应该是慢慢地讲道理,故选B。29.句意:永远不要只看对方的缺点。live with与……一起生活;talk to与某人交谈;look at看。根据“And never just...each other’s weak points”可知,不要只看别人的弱点,故选C。30.句意:听到这话,大象和猴子都低下头。ears耳朵;eyes眼睛;heads头。结合常识可知,当一个人意识到自己的错误时,会低下头,故选C。31.C 32.B【导语】本文主要介绍了三名学生的书包,以及书包里的物品。31.细节理解题。根据“A cup and three notebooks (笔记本) are in my schoolbag”可知,Helen的书包里有一个杯子和三本笔记本。故选C。32.细节理解题。根据Teng Fei“This is my English book. It’s in my schoolbag, too”和Peter“An English book and a white ruler are in my schoolbag.”可知滕飞和Peter的书包里有英语书。故选B。33.A 34.B 35.C 36.C【导语】本文主要介绍了Jenny经常在周末去她祖父母的农场,农场里有许多动物,Jenny照顾一只孤单的小鸭子,小鸭子非常喜欢她。33.细节理解题。根据“My grandparents live on a farm and I often visit them on weekends.”可知,周末她经常拜访她的祖父母。故选A。34.细节理解题。根据“I like to play with them because it can make me relaxed (放松的)”可知,和动物一起玩让Jenny感到很放松。故选B。35.细节理解题。根据“One day, I find a little duck on the farm. He has no family or friends, and he often walks alone (独自)”可知,这只小鸭子没有家人和朋友,经常独自行走。故选C。36.推理判断题。根据“Do you have an animal friend If you don’t, please try to get one!”及全文可知,Jenny想让大家爱护动物。故选C。37.A 38.C 39.B 40.B【导语】本文主要讲述了当卢卡斯不高兴时,路易斯总是能找到合适的话来说给他的朋友听。当路易斯有麻烦时,卢卡斯也会做同样的事。37.细节理解题。根据“The rabbit in a blue jacket is Louis.”可知,穿着蓝色夹克的兔子是路易斯。故选A。38.细节理解题。根据“When Lucas is not happy, Louis can always find the right words to say to his friend.”可知,当卢卡斯不开心的时候,路易斯总是能找到合适的话来说给他的朋友听。故选C。39.细节理解题。根据“Hey, Frank! If (如果) you want to eat Louis’s carrots, you need to say ‘Please!’.”和“Louis is brave when he sees Lucas.”可知,路易斯看到卢卡斯帮他,变得很勇敢。故选B。40.最佳标题题。根据文章开头“Louis and Lucas are two rabbits. They are good friends.”以及下文可知,本文主要介绍了路易斯和卢卡斯这两只好朋友兔子。故选B。41.D 42.C 43.A 44.B 45.E【导语】本文主要讲的是David和同学们谈论家里的颜色。41.根据上文“Different colours have different meanings in Chinese culture.”以及下文内容可知,此处应表达谈论家里的颜色。D选项“现在让我来谈谈我们家里的颜色。”符合语境。故选D。42.根据上文“In her house, there are many red things, like red desks and chairs.”可知,此处应表达与红色有关的内容。C选项“那是因为她的祖父母喜欢红色。”符合语境。故选C。43.根据上文“Lily likes green best, so she buys many green plants for her house.”可知,此处应表达与绿色有关的内容。A选项“在中国,绿色意味着生命。”符合语境。故选A。44.根据上文“White colour looks clean.”可知,此处指白色看起来很干净,应表达与白色有关的内容。B选项“并且它和任何颜色都很配。”符合语境。故选B。45.根据下文“These things make my house colourful and beautiful.”可知,此处应介绍“我”家里的颜色。E选项“关于我家,它有不同的颜色。”符合语境。故选E。46.500./There are 500 students in Liu Lin’s school. 47.Behind the sports field./The classroom building is behind the sports field. 48.Zhang Guimei. 49.67/She is 67 years old. 50.Yes. Because our school is big and beautiful. (回答言之有理即可)【导语】本文主要介绍云南丽江华坪女子高级中学以及校长张桂梅。46.根据第二段中的“Huaping School is a wonderful school. There are 500 students in my school.”可知,刘林的学校有500名学生。故填500./There are 500 students in Liu Lin’s school.47.根据第二段中的“The classroom building is behind the sports field.”可知,教学楼在运动场后面。故填Behind the sports field./The classroom building is behind the sports field.48.根据第三段中的“Zhang Guimei is my Chinese teacher and she is also my favorite teacher.”可知,张桂梅是刘林最喜欢的老师。故填Zhang Guimei.49.根据第三段中的“Zhang Guimei is my Chinese teacher and she is also my favorite teacher. Now she is 67 years old.”可知,现在,张桂梅老师67岁。故填67/She is 67 years old.50.开放性试题,言之有理即可,参考答案:Yes. Because our school is big and beautiful.51.an 52.brothers 53.are 54.goes 55.in 56.Coco’s 57.and 58.well 59.Chinese 60.her【导语】本文主要介绍了可可和她的家庭以及她在学校的生活。51.句意:可可是一个英国女孩,但现在她和她的爸爸妈妈住在上海。此处泛指一个英国女孩,English是元音音素开头的词,应该用冠词an。故填an。52.句意:她有两个兄弟,汤姆和比尔。two修饰可数名词复数形式brothers,意为“兄弟”。故填brothers。53.句意:她的父母是上海一所中学的老师。句子时态是一般现在时,主语是Her parents,be动词用are。故填are。54.句意:早饭后,可可七点半去上学。句子时态是一般现在时,主语是Coco,谓语动词用单数第三人称goes。故填goes。55.句意:她的第一节课在早上八点开始。in the morning意为“在早上”,固定词组。故填in。56.句意:在学校,可可的音乐老师是布朗老师。修饰名词短语music teacher,此处应用名词所有格。故填Coco’s。57.句意:她非常喜欢唱歌和跳舞。根据“singing…dancing”可知,singing和dancing是并列成分,应该用连词and连接。故填and。58.句意:她吉他也弹得很好。此处用副词修饰动词play,well意为“好”。故填well。59.句意:她最好的朋友是刘欢,一个中国女孩。此处说的是一个中国的女孩,应该用形容词形式Chinese,意为“中国的”。故填Chinese。60.句意:她需要保持房间整洁。修饰名词room,应用形容词性物主代词,即her“她的”。故填her。61.例文:I Love My FamilyI have a happy and warm family.There are five people in my family. They are my parents, my brother, my sister and me. My father is tall and strong. He is a doctor. He likes going fishing. What about my mother She is kind and beautiful. She is a doctor. She likes playing tennis. And my brother is tall and strong too. But my sister and I are short. We are all students. My brother and my sister like playing the piano. I am different. I like playing volleyball. We are happy every day. I love my family.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态以“一般现在时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应根据提示要点进行书面表达,不要遗漏要点,可适当发挥,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图,引出话题;第二步,具体阐述写作内容。介绍家庭成员的年龄、工作、爱好以及其他方面的具体详情。第三步,书写结语。表达自己对家庭的热爱。[亮点词汇]①like doing sth.喜欢做某事②go fishing钓鱼③play the piano弹钢琴④play volleyball打排球[高分句型]①They are my parents, my brother, my sister and me. (there be句型)②But my sister and I are short. (and连接并列句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖南省长沙市2025—2026学年七年级英语上册期中考试模拟题.docx