资源简介 湖南省常德市2025—2026学年七年级英语上册期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.What is Gary’s A.The dictionary. B.The computer. C.The radio.2.What is Kevin’s room number A.707. B.709. C.717.3.Where is Mary’s ruler A.In the box. B.On the box. C.Under the box.4.What is on the chair A.A pair of glasses. B.A pair of shoes. C.A pair of trousers.5.What does Ella’s grandfather spend time on A.Fishing. B.Shopping. C.Swimming.听对话,回答问题。6.How many people are there in the first photo A.Two. B.Three. C.Four.7.What color is Helen’s jacket A.Red. B.Green. C.Yellow.听一段对话,回答以下小题。8.What’s Tom’s favourite colour A.Red. B.Blue. C.Yellow.9.Where is Tom’s schoolbag A.At school. B.On the desk. C.At his home.听一段对话,回答以下小题。10.Who is the new student A.Mark. B.Jack. C.Kate.11.Where is the boy from A.The UK. B.The US. C.The UN.请听一段对话,回答下面三个小题。12.How does Lucy learn English A.By singing English songs.B.By reading English books.C.By talking with friends.13.When does the boy read English stories A.Every morning. B.Every afternoon. C.Every night.14.What do they want to do this afternoon A.Go to the library.B.Sing English songs together.C.Play on the playground.请听一段对话,回答下面三个小题。15.Where is the school library A.Next to the classroom.B.Next to the lab.C.Next to the playground16.How long can the girl keep the borrowed books A.For one week. B.For two weeks. C.For three weeks.17.What time does the library open in the morning A.At 8:00. B.At 8:30. C.At 9:00.听下面一段对话,回答下列小题。18.How many people are there in the photo A.2. B.4. C.6.19.Where is Eric in the photo A.On the right. B.In the middle. C.On the left.20.Who likes making cakes A.The girl’s cousin. B.The girl’s aunt. C.The girl’s grandpa.阅读理解(满分30分)AAnimal LoversI often go to Mary’s farm. The black sheep say, “Baa, baa, baa.” They welcome me warmly. There are fourteen ducks on the farm. I like swimming with them in the lake.I have two chickens and three rabbits. I keep them at home. They are my pets. Vegetables are their favorite food. I like playing the violin for them.He is my best friend, Leo. We are together for ten years. I always clean his hair and wash his feet. He helps me win many horse-riding races (比赛).21.The sheep and ducks are ________.A.on Betty’s farm B.at Sally’s home C.on Mary’s farm D.at Tom’s home22.How many kinds of animals does Sally have A.Fourteen. B.Five. C.Three. D.Two.23.What is Tom’s hobby A.Swimming. B.Playing the violin. C.Horse riding. D.Going to the farm.BOne day, a lion is sleeping under the tree. A mouse comes. The mouse doesn’t see the lion and runs across the lion’s nose. The lion wakes up (醒来). He is very angry (生气) at the mouse. “You wake me up!” he says to the mouse.The mouse is scared. “Please, please, please let me go!” says the mouse. “If you let me go, I will help you one day!” “You are funny!” says the lion. “How can a mouse help a lion!” The lion laughs and lets the mouse go home.After some days, the lion is in a hunter’s net (网). He can’t run out. The lion is in anger. The mouse sees the lion. He thinks the lion needs help. Then, the mouse runs to the net. The mouse is smart. He has an idea. He chews (咬) on the net, and the lion falls out of the net. The lion can go away.“Even a mouse can help a lion!” the mouse says to the lion. Now, the mouse and the lion are good friends and they are happy.24.The lion wakes up, because ________.A.the mouse is under the tree B.the lion is angryC.the mouse is on his nose D.the mouse is on his hand25.According to (根据) the story, what is the mouse like A.The mouse is white. B.The mouse is bad.C.The mouse is funny. D.The mouse is smart.26.According to the story, what’s the right order (顺序) of the pictures A.bac B.cba C.bca D.abc27.What’s the best title (题目) of the story A.The Lion and the Mouse B.The Hunter’s NetC.The Little Mouse D.The Kind LionCHi, I’m Luna. Now I’m so happy to study in my new school, and I also get to know about some excellent teachers.My class teacher is Mr Smith. He is 37 years old. He is kind and patient. Mr Smith treats (对待) us like his children. He makes us feel we are family. He has a conversation with every student every day. He likes sports, so he plays ping-pong with us on Friday afternoon.My favorite teacher is Ms Watson. She is our English teacher. She is funny. Today, Ms Watson even speaks a little Japanese in her class. Is she great Absolutely!My maths teacher, Mr Davis, lives in Shanghai, but he is from London. He has brown curly hair and he is tall. I think he is very clever. He always makes our maths class interesting. I really learn a lot in his class.28.Ms Watson can speak ________.A.English B.Chinese and Japanese C.Japanese D.English and Japanese29.Where is Mr Davis from A.China. B.The UK. C.The US. D.Japan.30.Which of the following is TRUE (正确的) A.Mr Smith teaches his children.B.Ms Watson is Luna’s favorite teacher.C.Mr Smith is Luna’s maths teacher.D.Mr Davis has black hair.31.Which of the following shows the structure (结构) of the passage A. B. C. D.第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯, 意思完整。A picture of my family is on the wall. 32 The old man is my grandfather. He is a little overweight (超重的). He likes playing ping-pong. 33 She is in a blue dress. She likes blue.The young man with a tie is my father. 34 He is busy. He likes cooking and he cooks for us when he is at home. The young woman in a blue shirt is my mother. 35 She loves teaching. Her students like her a lot. 36 She studies in America now.A.The old woman sitting near him is my grandmother.B.I have an aunt, but she isn’t in the picture.C.Let me tell you about it.D.She is a nice teacher.E.He works in a hospital.三、完形填空(满分10分)从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。 I am a boy from Canada. Now I am in Shanghai with my parents. My father is a 37 . He works in a restaurant. He cooks nice food every day. My mother is a teacher. She 38 music in a school. I make a new friend in China. Let me 39 you something about her.Her 40 is Meng Di. She lives in Chongqing. Look! This is an email (电子邮件) 41 her. In it, she says she has a 42 family of seven people—her grandparents, her parents, her two little brothers and her. Her father and mother are workers and they work in the 43 . There are two dogs and two cats in her family. Meng Di likes 44 them. It is summer vacation (暑假), 45 she doesn’t go to school. She often 46 her parents do chores. She loves her family very much.37.A.cook B.teacher C.driver38.A.knows B.studies C.teaches39.A.meet B.talk C.tell40.A.class B.name C.school41.A.to B.from C.of42.A.big B.small C.quiet43.A.factory B.hospital C.restaurant44.A.living with B.playing with C.listening to45.A.but B.so C.or46.A.teaches B.lets C.helps四、短文填空(满分10分)阅读下面短文,根据语境或单词的提示,在每个空格内填入一个适当的单词,使短文意思完整、行文连贯。 Hello, everyone. My name is Zhao Lei. Let me tell you about me and my family.I am 13 47 (year) old. I am a tall boy. I like 48 (play) football. I am a student in Putian No.5 Middle School. We have many colorful activities in our school. And our teachers are all 49 (friend) and helpful.My family is small but happy. There 50 (be) only three people in my family. My father is 51 English teacher. He likes sports and he usually 52 (watch) sports games on TV. My 53 (mother) job is being a policewoman. We do many things together 54 weekends. Sometimes, we walk 55 (we) dog. Sometimes, we enjoy our time in the park. I love my dad 56 mom very much. We are happy every day.五、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。Good morning! I’m Cindy. I’m English. Grace (格蕾丝) is my good friend (朋友). Look! This is her room. It’s very tidy, isn’t it You can see a bed, a desk and a chair in it. Grace likes pink best. Her pink jacket is on the bed. Her schoolbag is under her chair. What’s on her desk Her books and notebooks. What’s that on the wall Oh, it’s a picture of Coco. Coco is her pet dog. Grace loves her room and she always keeps it tidy.57.Who is Grace 58.Where is Grace’s schoolbag 59.What color does Grace like best 60.Is Grace’s room tidy 61.将短文中画线句子翻译成中文:六、书面表达(满分15分)62.假如你是李华,你想在学校论坛的交友板块寻找朋友,根据上传的照片,请你用英文向大家介绍你的个人情况,交到更多的朋友吧!要求:1. 不少于60词;文章所给开头不计入总词数;2. 包含图片和表格中给出的关键信息;3. 文中不能出现真实姓名和学校。Name Li HuaSchool No. 3 Middle SchoolFavorite sport TennisFavorite food Hot potFamily members ... ...Hey there!________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】W: Gary, is the computer game on the desk yours M: No, it’s my cousin’s. The radio is mine.2.B【原文】W: I’m in Room 717. What about you, Kevin M: I’m in Room 709.3.B【原文】A: Mary, is this yellow ruler yours B: No, it isn’t. Mine is green and it is on my box.4.A【原文】A: What’s that on the chair, Bill B: It’s my new glasses.5.A【原文】A: Does your grandfather like fishing, Ella B: Yes, he spends a lot of time on it.6.C 7.B【原文】W: Alan, I see two nice photos in the bookcase. Are they yours M: Yes. They’re my family photos. My parents and my grandparents are in the first photo.W: Who are the girls in the next photo M: My sister Helen and my cousin Lily.W: Is the girl in a green jacket your sister M: Yes. And the girl in a red jacket is Lily.W: Oh, I see.8.B 9.C【原文】A: Good evening, Tom.B: Good evening, Kate.A: Look at my desk. My new red school bag is on it.B: Oh, it looks great. I have a new schoolbag, too.A: Really What colour is it B: It’s blue. It’s my favourite colour.A: That’s cool. Can I have a look B: Of course. But it is at my home.10.C 11.B【原文】A: Excuse me, are you Mark B: No, I’m Jack.A: Sorry, I’m new here. My name is Kate.B: Nice to meet you, Kate.A: Nice to meet you, too.B: Where are you from A: I’m from the UK. What about you B: I’m from the US.A: That’s cool.B: Oh, I have to go for my math lesson.A: Okay, see you later.B: Bye.12.A 13.C 14.B【原文】M: Lucy, your English is very good! How do you learn it W: Thank you! I sing English songs every day. It helps me remember new words.M: That’s good! I don’t sing, but I like reading English stories every night.W: Reading is good too. Let’s sing some easy English songs together this afternoon.M: That’s great.Q: How does Lucy learn English Q: When does the boy read English stories Q: What do they want to do this afternoon 15.B 16.B 17.A【原文】W: Excuse me, where is the school library M: It’s next to the lab. You can borrow many books there.W: Can I borrow English books M: Sure. And you can keep them for two weeks.W: Oh, good! What time does the library open in the morning M: It opens at 8 o’clock.W: Thanks a lot.M: You’re welcome.Q: Where is the school library Q: How long can the girl keep the borrowed books Q: What time does the library open in the morning 18.C 19.C 20.B【原文】A: Look at my family photo. How many people can you see B: Let me count. One two…six, your grandparents are in the middle.A: Yes, my brother Eric is on the left. He wears a blue hat.B: Is he good at music A: Yes, he plays the violin every day. The girl with a pink hat is my cousin.B: Cool, and who brings the fruit cake A: My aunt.B: Does she make the cake A: Yes, she likes making cakes.21.C 22.D 23.C【导语】本文是Betty、Sally以及Tom三位动物爱好者的自述。21.细节理解题。根据“I often go to Mary’s farm. The black sheep say...There are fourteen ducks ...”可知,黑绵羊和鸭子都在Mary的农场。故选C。22.细节理解题。根据“I have two chickens and three rabbits. I keep them at home.”可知,Sally养了两种动物:鸡和兔子。故选D。23.细节理解题。根据“He helps me win many horse-riding races (比赛).”以及结合图片可知,Tom的爱好是骑马。故选C。24.C 25.D 26.C 27.A【导语】本文是一篇记叙文,讲述了小老鼠和大狮子的故事。在故事中,小小的老鼠也可以帮助大狮子。24.细节理解题。根据“A mouse comes. The mouse doesn’t see the lion and runs across the lion’s nose. The lion wakes up.”可知,狮子醒来是因为老鼠跑到了他的鼻子上。故选C。25.细节理解题。根据“The mouse is smart. He has an idea. He chews on the net, and the lion falls out of the net.”可知老鼠很聪明,他咬网,狮子从网里掉了出来。故选D。26.细节理解题。根据故事发展顺序:b.老鼠跑过狮子的鼻子→ c.狮子被困在网中→ a.狮子和老鼠成为好朋友。故选C。27.最佳标题题。本文主要讲述了狮子和老鼠的故事,因此最佳标题是“狮子和老鼠”。故选A。28.D 29.B 30.B 31.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了露娜在新学校认识的几位优秀老师,包括班主任史密斯先生、最喜欢的英语老师沃森女士和数学老师戴维斯先生。28.细节理解题。根据文章第3段“She is our English teacher. She is funny. Today, Ms Watson even speaks a little Japanese in her class.”可知,沃森老师会说英语和日语。故选D。29.细节理解题。根据文章第4段“My maths teacher, Mr Davis, lives in Shanghai, but he is from London.”可知,伦敦属于英国,所以戴维斯先生来自英国。故选B。30.细节理解题。根据第3段“My favorite teacher is Ms Watson”可知,我最喜欢的老师是沃森老师。故选B。31.篇章结构题。文章第1段总述“在新学校学习很开心,还认识了一些优秀的老师”;第2、3、4段分别介绍班主任史密斯先生、英语老师沃森女士、数学老师戴维斯先生,属于“总分”结构,对应选项B的结构。故选B。32.C 33.A 34.E 35.D 36.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述作者通过墙上的全家福介绍自己的家庭成员。32.根据文章第1段“A picture of my family is on the wall.”可知,接下来要介绍这张全家福。选项C“让我来给你介绍它。”符合语境。故选C。33.根据文章第1段“The old man is my grandfather.”和“She is in a blue dress.”可知,此处要介绍祖父旁边的老妇人。选项A“坐在他旁边的老妇人是我的祖母。”符合语境。故选A。34.根据文章第2段“The young man with a tie is my father.”和“He is busy.”可知,此处要介绍父亲的工作。选项E“他在一家医院工作。”符合语境。故选E。35.根据文章第2段“The young woman in a blue shirt is my mother.”和“She loves teaching.”可知,此处要说明母亲的教师身份。选项D“她是一位好老师。”符合语境。故选D。36.根据文章第3段“She studies in America now.”可知,此处要介绍不在照片里的姑姑。选项B“我有一个姑姑,但她不在照片里。”符合语境。故选B。37.A 38.C 39.C 40.B 41.B 42.A 43.A 44.B 45.B 46.C【导语】本文主要介绍了一个加拿大男孩在上海的生活,以及他介绍中国朋友孟迪的家庭情况。37.句意:我的父亲是一名厨师。cook 厨师;teacher 老师;driver 司机。根据“He works in a restaurant. He cooks nice food every day.”可知,父亲职业是厨师。故选A。38.句意:她在学校教音乐。knows 知道;studies 学习;teaches 教授。根据“My mother is a teacher.”可知,母亲教音乐。故选C。39.句意:让我向你们介绍一下她的情况。meet见面;talk交谈;tell告诉。根据“you something about her”及下文叙述可知,此处作者想告诉我们他的朋友的情况,tell sb. sth.“告诉某人某事”。故选C。40.句意:她叫孟迪。class班级;name名字;school学校。根据“Meng Di”可知,此处介绍作者朋友的名字。故选B。41.句意:这是她发来的一封电子邮件。to到;from来自;of ……的。根据“an email ... her. In it, she says ...”可知,这封邮件来自孟迪。故选B。42.句意:邮件中她说自己有一个七口人的大家庭——包括她的祖父母、父母、两个弟弟和她自己。big大的;small小的;quiet安静的。根据“seven people”可知,孟迪有一个大家庭。故选A。43.句意:她的父母都是工人,在工厂工作。factory工厂;hospital医院;restaurant餐厅。根据“Her father and mother are workers”可知,工人的工作地点在工厂。故选A。44.句意:孟迪很喜欢和它们玩耍。living with 一起生活;playing with 一起玩耍;listening to 倾听。根据“There are two dogs and two cats in her family.”可知,此处指和猫狗一起玩耍,play with sb./sth.“和某人/某物玩”。故选B。45.句意:现在是暑假,所以她不用上学。but 但是;so 所以;or 或者。“It is summer vacation”和“she doesn’t go to school”构成因果关系,后半句为结果。故选B。46.句意:她经常帮她的父母做家务。teaches教授;lets让;helps帮助。根据“her parents do chores”可知,她帮助父母做家务。故选C。47.years 48.playing 49.friendly 50.are 51.an 52.watches 53.mother’s 54.on/at 55.our 56.and【导语】本文主要介绍了一个叫赵雷的13岁男孩和他的家庭信息。47.句意:我13岁。“13”后需用名词复数形式,year复数是years。故填years。48.句意:我喜欢踢足球。在“like”后表示喜欢做某事,动词需用-ing形式,play动名词是playing。故填playing。49.句意:我们的老师都很友善且乐于助人。根据“and helpful”可知,此处描述老师的性格,用形容词,friend形容词是friendly“友好的”。故填friendly。50.句意:我的家里只有三口人。时态是一般现在时,主语“three people”是复数,“there be”句型中be动词用复数形式。故填are。51.句意:我父亲是一位英语老师。此处表示泛指,名词前用不定冠词;“English teacher”以元音音素开头,需用冠词an。故填an。52.句意:他喜欢运动,经常在电视上看体育比赛。usually是一般现在时标志词,主语“he”是第三人称单数,谓语动词用单三形式watches。故填watches。53.句意:我母亲的工作是一名警察。此处表示“母亲的工作”,需用所有格形式,mother所有格是mother’s。故填mother’s。54.句意:我们常在周末一起做很多事情。表示“在周末”,固定搭配用介词on/at。故填on/at。55.句意:有时我们会遛我们的狗。空后是名词,此处需用形容词性物主代词our,表示“我们的”。故填our。56.句意:我非常爱我的爸爸和妈妈。此处连接“dad”和“mom”,需用并列连词and。故填and。57.Cindy’s good friend. 58.Under her chair. 59.Pink. 60.Yes, it is. 61.Grace喜欢她的房间,她总是保持它整洁。【导语】本文介绍了Grace的房间。57.根据“I’m Cindy. I’m English. Grace (格蕾丝) is my good friend (朋友).”可知,Grace是Cindy的好朋友。故填Cindy’s good friend.58.根据“Her schoolbag is under her chair.”可知,Grace的书包在椅子下面。故填Under her chair.59.根据“Grace likes pink best.”可知,Grace最喜欢粉红色。故填Pink.60.根据“It’s very tidy, isn’t it ”“Grace loves her room and she always keeps it tidy.”可知,Grace的房间很整洁。故填Yes, it is.61.loves“喜欢,爱”;her room“她的房间”;and“和”;she“她”;always“总是”;keeps it tidy“保持它整洁”。故填:Grace喜欢她的房间,她总是保持它整洁。62.例文 Hey there! My name is Li Hua. I am 13 years old. I am a student in No.3 Middle School. My favorite sport is tennis. My favorite food is Hot pot. There are four people in my family. They are my father, mother and sister. My younger sister is 9 years old. Her name is Lily. I have a pet cat. We call it Mimi.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态是“一般现在时”;③提示:根据照片和要求进行写作,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步、承接已给的开头,进行自我介绍,包括姓名、年龄、学校、最喜欢的运动及食物等;第二步、介绍自己的家庭信息;[亮点词汇]①…years old……岁②pet宠物③call称呼[高分句型]There are four people in my family.(there be句型)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖南省常德市2025—2026学年七年级英语上册期中考试模拟题.docx