资源简介 2025新沪教版八年级英语上册期中模拟检测试卷(考试时间:100分钟 试卷满分:100分 测试范围: Unit 1~Unit 4)一、单项选择(本题共15小题,每小题1分,共15分)1.—Would you like ________ to eat —Yes, some bread, please.A.something B.anything C.nothing D.everything2.The first Mars rover Zhurong (火星车) is ________. It landed on the Red Planet in May.A.1.85-metre-long B.1.85-metres-long C.1.85 metre long D.1.85 metres long3.Although she spends most of her time on science, she ________ painting and has won several awards.A.is good for B.is talented in C.is responsible for D.is worried about4.I often challenge him _________badminton.A.with B.for C.in D.to5.I will buy a new flat ________ living in the old house if the price ________ next month.A.instead of; drops B.instead; will dropC.instead of; will drop D.instead; drops6.The famous singer will come to our city to hold a concert ________. You can’t miss it.A.in common B.in person C.in silence D.in public7.Many students think this is one of ________ science books in our school library.A.popular B.more popular C.most popular D.the most popular8.In the World Intelligence Industry Expo, the more we learn about AI, ______ we become at using it.A.the worse B.the worst C.the better D.the best9.I left a ________ for you on your desk. It says you should call me back as soon as possible.A.news B.information C.message D.comment10.—Is our school football game as ________ as the basketball game —Yes!A.exciting B.the most exciting C.more exciting D.most exciting11.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.A.Since B.Until C.Although D.Unless12.Tony likes watching cartoons very much. The pictures of cartoon heroes are________ in his room.A.anyone B.nowhere C.somewhere D.everywhere13.Without a moment’s ________, she jumped into the river to save the child.A.explanation B.hesitation C.support D.requirement14.Nowadays, people like HUAWEI phones better, and about of them are adults.A.a number of; four fifths B.a number of; four fifthC.the number of; four fifth D.the number of; four fifths15.—It’s important for everyone ________ polite.—That’s true. We should always avoid ________ rude to anyone.A.to be; to be B.to be; being C.being; to be D.being; being二、完形填空(本题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。Many of the most useful things around us were invented by mistake, such as the Velcro TM strip (维可牢尼龙搭扣), potato chips and tea which were all accidents.The Velcro TM strip was 16 in Switzerland by a mountaineer called George de Mestral, and one day in 1948, when he took his dog for a walk, the dog picked up many burrs (芒). George tried to pull them out but didn’t succeed. When he got home, he put one of the burrs under his microscope and saw that it was covered in tiny hooks (钩) which made it so 17 to remove the burrs from his dog. This gave him the 18 , and soon Velcro TM strip was born.The potato chip was invented in 1853 by George Crum, a 19 who worked in a restaurant in America. One day, a customer in the restaurant sent back his plate of fried potatoes because they were cut too 20 . George was so angry that he cut a potato into very thin slices and fried them. Then he put lots of salt on them. He 21 that the customer would hate them, but the customer loved them and asked for more.The most 22 drink in the world, after water of course, is tea. It’s another common thing that was invented 23 . It was invented in China around 5,000 years ago by a Chinese emperor called Shen Nong. The emperor was boiling water to drink over an open fire when some leaves fell into the water from a nearby plant. The emperor 24 that the leaves in the water produced a pleasant smell. He tasted the hot water and found it was quite delicious. And this is the 25 that tea was invented.16.A.used B.shared C.sold D.invented17.A.nervous B.difficult C.dangerous D.boring18.A.advice B.hope C.test D.idea19.A.cook B.waiter C.cleaner D.manager20.A.small B.big C.thick D.thin21.A.thought B.regretted C.imagined D.explained22.A.expensive B.popular C.interesting D.delicious23.A.gradually B.directly C.accidentally D.suddenly24.A.noticed B.ordered C.knew D.said25.A.place B.plan C.time D.way三、阅读 (共两节,共35分)阅读理解(本题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面短文,掌握大意,然后从26-40各题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AA 58-year-old grape farmer Tang Jianqin uses family skills and modern technologies to get lots of sales (买卖) since the beginning of June, and he received many online orders in October.“I introduce (引进) at least one new kind of grapes every year to keep up with the market,” says Tang. Earlier this year, Tang introduced a new grape kind without seeds and much bigger than the ordinary grapes. It is better that the new grape kind has a brighter color and a sweeter taste. In late August, this amazing grape won the gold prize at a competition.Tang owes his success to today’s technologies. “WeChat groups have connected farmers and agricultural (农业) experts (专家). One can share problems and find solutions immediately.” He learns online that the control of production helps his new grape kind grow better.For years, experts have given farmers advice online. They have also made training (培训) videos for farmers so that the farmers can watch them for many times. Tang is now good at using the Internet to run his business. Every day, he checks online orders through the local online platform.Tang’s new grapes are now sold at 60 yuan ($8.7) a kilogram. With the online guidance from the experts and the help from the government, he has built an agricultural center, along with a supermarket and a farming school. In the near future, the farmer hopes to keep developing his business online. “I also want to hire young people to keep up with the times,” he adds.26.When did the farmer get online orders A.In June. B.In August. C.In October. D.In November.27.Why did the farmer introduce a new grape kind every year A.To eat bigger grapes without seeds. B.To keep up with the market.C.To show people that he is right. D.To change the fruit market.28.What helps Tang’s new grape kind grow better A.More seeds and bigger grapes. B.The control of production.C.The gold prize in late August. D.Today’s new technologies.29.Which are the advantages of the Internet for farmers according to Paragraph 3 and 4 ①Sharing problems and finding solutions ②Getting online advice from experts③Watching training videos from the experts ④Checking orders through the international platformA.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④30.What is the main idea of the passage A.Experts learn a lot from the online training B.Family skills make the grapes grow betterC.More young people are joining in farming D.Modern technologies help farmers’ businessBThomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. However, the electric light was not his only invention. He also invented the motion picture camera and over 1, 200 other things. About every two weeks he created something new.Thomas Edison was born in 1847. He attended school for only three months. His mother taught him at home, but Thomas was mostly self-educated. He started experimenting at a young age.When he was 12 years old, he got his first job. He became a newsboy(报童) on a train. He did experiments on the train in his spare time. Unluckily, his first work experience did not end well. They fired him when he accidentally set fire to the floor of the train. Then Edison worked for five years as a telegraph operator, but he continued to spend much of his time in experimenting his first patent (专利) in 1868 for a vote recorder run by electricity.Thomas Edison was totally deaf in one ear and hard of hearing in the other, but he thought of his deafness as a blessing(祝福) in many ways. It kept conversations short, so that he could have more time for work. He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.Thomas Edison died at the age of 84. He left a great many inventions that greatly improved the quality of life all over the world.31.How often did Edison make a new invention A.About every fourteen days. B.About every seven days.C.About once a week. D.About twice a week.32.What does the underlined word “fired” mean in this passage A.Gave somebody a job. B.Set fire to somebody.C.Let somebody down. D.Forced somebody to leave his job.33.Which of the following sentences is NOT true according to the passage A.Edison had only 8 hours rest each day because of work.B.Edison got his education mostly by self-teaching.C.Edison had his first job in 1869.D.Edison’s inventions greatly improved the quality of people’s life.34.What does the passage mainly talk about A.The function of the electric light. B.Edison and his experiments.C.The importance of inventions. D.The whole life of Edison.35.What can we infer from the passage A.Edison was lazy when he was young.B.Edison was poor so he needed to work on a train.C.He had little difficulties in experimenting.D.Edison was very hard-working.CA small mouse named Pat at the San Diego Zoo set a new world record (纪录) for the oldest known living mouse.Pat is a Pacific pocket mouse, and this is the smallest kind of mouse in North America. He weighs about as much as three coins.Pacific pocket mice live in Southern California, usually within 3.2 kilometers of the sea. They can help spread the seeds (散播种子) of the plants that grow naturally in this area. Their digging underground also helps the plants grow.But starting in the early 1930s, humans began taking up more and more of the area where the mice normally lived. Pacific pocket mice began disappearing. In the 1970s, scientists believed that the Pacific pocket mouse became extinct (灭绝的).But in 1994, scientists found a small group of Pacific pocket mice in Orange County, California. Later, they found two other small groups of the mice. Starting in 2012, the San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) began working to help the mice by raising them. Pat was just born in the first year of that program.In 2016, the SDZWA and several other groups helped get a group of Pacific pocket mice started in a park. Soon, the number of mice in the park began growing without any help from humans. The SDZWA says they will send many mice into the wild. But Pat will continue staying at the zoo. Now he’s quite old for a mouse.36.Why does the writer tell us how much Pat weighs A.To tell us he is very old. B.To show that he is strong.C.To show that he is very small. D.To tell us he doesn’t eat much.37.What’s the main idea of Paragraph 3 A.Pacific pocket mice love eating plants.B.Pacific pocket mice are good at digging.C.Pacific pocket mice only live in California.D.Pacific pocket mice are important for the environment.38.Put the following information into the right order according to the passage.a. The SDZWA started to raise Pacific pocket mice.b. Scientists thought pacific pocket mice died out.c. The number of Pacific pocket mice in the park became larger.d. Pacific pocket mice’s living area became smaller.e. Pacific pocket mice were found in Orange County.A.b-a-e-c-d B.b-d-e-a-c C.d-b-e-a-c D.d-e-b-a-c39.What can we infer (推断) from the passage A.The SDZWA does a good job in protecting these mice.B.A large number of people want to join the SDZWA.C.The writer has a strong love for these mice.D.Pat will go to the wild soon.40.In which part of a magazine can you probably find the passage A.Culture. B.Animals. C.People. D.Health.第二节 阅读填空(本题共5小题,每小题1分,共5分)阅读短文,并从下列六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。It is 40 metres long and 6 metres wide. This must be the biggest bus you have ever seen. It can carry 1,200 to 1,400 people. It is China’s new Super Bus. It is going for a test run in Beijing at the end of this year. 41 They hope it can solve traffic problems.The Super Bus runs along fixed tracks (固定轨道). 42 The legs have wheels at one end. Small cars can drive under the bus, so the Super Bus does not take up much road space.The bus runs on electricity and solar energy. It can travel up to 60 kilometres per hour. Its creator, Song Youzhou, says it can reduce a lot of traffic jams (堵塞). 43 In that way, it can save 860 tons of fuel every year, according to Song.“ 44 Subways are nearly ten times more expensive to build,” Song said.Some people worry that the Super Bus may not be safe. 45 The Super Bus has laser scanners (激光扫描仪) between its legs. The scanners make sure the cars keep a safe distance.A.Building a Super Bus and its tracks cost less than building subways.B.The bus sits on top of two 2.2-metre-tall legs.C.The bus isn’t very easy to build or drive.D.However, Song says there’s no need for concern.E.Some other cities are also interested in running the Super Bus.F.The Super Bus could do the work of 40 buses.四、语法填空(本题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,然后在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Bi Sheng was born in the Song Dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the movable type printing around 1041–1048 AD.He was the world’s first 46 (invent) of the printing. It is about 400 years 47 (early) than the printing in Germany. But how 48 (do) it work in the past First of all, the clay was made into movable types. Then words were engraved (雕刻) carefully onto the types. 49 that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally, the types could be used 50 printing. They could be used again and again for different 51 (book).The movable type printing plays 52 important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more 53 (quick). At the same time, the movable type printing was widely used in the world in the 54 (fifteen) century . As a result, more and more culture communication among countries took place.The movable type printing, the compass (指南针), gun powder and paper-making are called four great inventions of China. 55 (them) make China own an important and even top position (位置) in the history of human civilization.五、单词拼写(本题共10小题,每小题0.5分,共5分)56.She is a t singer and won the school music competition.57.Our class plans to o a picnic in the park next weekend.58.She knew e what to say to comfort her friend in trouble.59.She asked the children to c the number of stars drawn on the blackboard.60.Class One got the first p in the school football game.61.Taking part in s activities can help you make more friends.62.Don’t always have n ideas. Try to see the bright side of things.63.Please c your answers before handing in the paper.64.A it’s autumn, the temperature is still high and I feel like eating ice-cream.65.Mobile phones make talking across a long d possible.六、完成句子(本题共5小题,每小题2分,共10分)66.我的爱好和你的相似——我也喜欢画画。My hobby yours—I also like drawing.67.这名消防队员毫不犹豫地从燃烧的大楼中救出了那个小女孩。The firefighter saved the little girl from the burning building .68.智能手机的发明给人们的日常生活带来了重大变化。The invention of smartphones has people’s daily lives.69.Alice是一个很友善的女孩。她经常给我们讲笑话,但她从不取笑其他人。Alice is a friendly girl. She often tells us jokes, but she never others.70.科学家们想依靠数据,而不是猜测。Scientists want to figures guessing.七、书面表达(15分)71.电脑游戏的诞生让人类的生活更丰富,但是现在的学生越来越多沉迷于网络游戏。假如你是李华,你的朋友Tom最近沉迷于电脑游戏,影响了学习和身体健康,为此你感到担心,于是你决定写一封电子邮件帮他改掉这个坏习惯。内容包括:1.表达对Tom的担忧;2.你的建议(规律作息多运动;与人沟通;培养正确爱好);3.表达希望。要求:1.词数80—100,开头已给出,不计入总词数;2.短文须包括所给内容信息,可适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,Now more and more students always spend plenty of their time playing computer games. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua答案解析一、单项选择(本题共15小题,每小题1分,共15分)1.—Would you like ________ to eat —Yes, some bread, please.A.something B.anything C.nothing D.everything【答案】A【详解】句意:——你想要吃点什么吗?——好的,来一些面包吧。考查代词辨析。something某物;anything任何事物;nothing无物;everything一切。根据“Would you like ... to eat ”可知,在一般疑问句中,若表示请求、建议或希望得到肯定回答用something。故选A。2.The first Mars rover Zhurong (火星车) is ________. It landed on the Red Planet in May.A.1.85-metre-long B.1.85-metres-long C.1.85 metre long D.1.85 metres long【答案】D【详解】句意:首个火星车“祝融号”长1.85米,于5月着陆在这颗红色星球。考查形容词短语。1.85-metre-long为复合形容词,作定语,表示“1.85米长”;1.85-metres-long语法错误,有连字符,名词metre用单数;1.85 metre long错误形式,metre应用复数形式;1.85 metres long为形容词短语,作表语,表示“1.85米长”。空处位于系动词is后,所以用形容词短语作表语,D项表述正确。故选D。3.Although she spends most of her time on science, she ________ painting and has won several awards.A.is good for B.is talented in C.is responsible for D.is worried about【答案】B【详解】句意:尽管她大部分时间都在搞科学,但她很擅长绘画,并且获得过几次奖。考查动词短语。is good for对……有益;is talented in在……有天赋;is responsible for对……负责;is worried about为……担忧。根据“has won several awards”可知此处强调绘画方面的天赋。故选B。4.I often challenge him _________badminton.A.with B.for C.in D.to【答案】D【详解】句意:我经常向他挑战打羽毛球。考查介词的固定搭配。with用;for为了;in在……里面;to到;根据challenge sb to sth表示“向某人挑战什么”;故选D。5.I will buy a new flat ________ living in the old house if the price ________ next month.A.instead of; drops B.instead; will dropC.instead of; will drop D.instead; drops【答案】A【详解】句意:如果下个月房价下跌,我会买一套新公寓,而不是继续住在旧房子里。考查词汇辨析和条件状语从句的用法。 instead of代替,而不是,后接名词或动名词;instead代替,副词,单独使用时需置于句首或句末,且不接宾语。根据living可知,此处为动名词形式,空一应用短语instead of;if引导的条件状语从句中,主句用将来时,从句用一般现在时,空二用drops。故选A。6.The famous singer will come to our city to hold a concert ________. You can’t miss it.A.in common B.in person C.in silence D.in public【答案】B【详解】句意:这位著名的歌手将亲自来我们城市举办一场音乐会。你不能错过。考查介词短语辨析。in common共同的;in person亲自;in silence沉默地;in public公开地。根据“The famous singer will come to our city to hold a concert”可知是歌手亲自来举办音乐会。故选B。7.Many students think this is one of ________ science books in our school library.A.popular B.more popular C.most popular D.the most popular【答案】D【详解】句意:许多学生认为这是我们学校图书馆里最受欢迎的科学书籍之一。考查最高级。根据“one of ... science books”可知,此处是固定结构one of the+形容词最高级+名词复数“最……之一”。故选D。8.In the World Intelligence Industry Expo, the more we learn about AI, ______ we become at using it.A.the worse B.the worst C.the better D.the best【答案】C【详解】句意:在世界智能产业博览会上,我们对AI了解得越多,使用它时就越熟练。 考查形容词比较级辨析。the worse更差;the worst最差;the better更好;the best最好。句子使用句式“the+比较级,the+比较级”表示“越……越……”,根据句意“对AI了解越多”与“使用越熟练”的递进关系,应选择表示积极意义的比较级。故选C。9.I left a ________ for you on your desk. It says you should call me back as soon as possible.A.news B.information C.message D.comment【答案】C【详解】句意:我在你的桌子上给你留了个口信。上面说你应该尽快给我回电话。考查名词辨析。news新闻(不可数名词 );information信息(不可数名词 );message消息、口信(可数名词 );comment评论。“leave a message”表示“留口信”,是固定搭配。故选C。10.—Is our school football game as ________ as the basketball game —Yes!A.exciting B.the most exciting C.more exciting D.most exciting【答案】A【详解】句意:——我们学校的足球赛和篮球赛一样令人兴奋吗?——是的!考查形容词的原级。根据题干中“as...as...”意为“和……一样……”,是形容词原级的同级比较结构,中间用形容词或副词的原级,所以空格处填exciting。故选A。11.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.A.Since B.Until C.Although D.Unless【答案】C【详解】句意:虽然我们有足够的钱,但我们不会买任何无用的东西。考查从属连词辨析。Since自从;Until直到……为止;Although尽管;Unless除非。根据“we have enough money”和“we won’t buy any useless things”可知,两者之间为让步关系,即虽然有足够的钱,但不会买任何无用的东西,要用Although引导让步状语从句。故选C。12.Tony likes watching cartoons very much. The pictures of cartoon heroes are________ in his room.A.anyone B.nowhere C.somewhere D.everywhere【答案】D【详解】句意:Tony非常喜欢看卡通片。卡通英雄的图片在他的房间里到处都是。 考查副词辨析。anyone任何人;nowhere无处;somewhere某处;everywhere到处。根据“Tony likes watching cartoons very much.”可推知,卡通图片应是在房间的各个地方都有分布。故选D。13.Without a moment’s ________, she jumped into the river to save the child.A.explanation B.hesitation C.support D.requirement【答案】B【详解】句意:她毫不犹豫地跳进河里救那个孩子。考查名词辨析。explanation解释;hesitation犹豫;support支持;requirement要求。根据“she jumped into the river to save the child”可知,这里指毫不犹豫地跳进河里救那个孩子,without hesitation意为“毫不犹豫地”,固定搭配,故选B。14.Nowadays, people like HUAWEI phones better, and about of them are adults.A.a number of; four fifths B.a number of; four fifthC.the number of; four fifth D.the number of; four fifths【答案】A【详解】句意:现在,很多人更喜欢华为手机,其中大约五分之四是成年人。考查形容词短语以及分数表达。a number of许多;the number of……的数量。根据“people like HUAWEI phones better”可知,此处指许多人喜欢华为,故第一空填a number of;分数的表达:分子用基数词,分母用序数词,当分子大于1时,分母用序数词的复数形式,故“五分之四”的表达为four fifths。故选A。15.—It’s important for everyone ________ polite.—That’s true. We should always avoid ________ rude to anyone.A.to be; to be B.to be; being C.being; to be D.being; being【答案】B【详解】句意:——对每个人来说,有礼貌是很重要的。——没错。我们应该始终避免对任何人粗鲁。 考查非谓语动词。第一空考查“It’s important for sb. to do sth”的结构,表示“对某人来说做某事是重要的”,因此第一空应填“to be”。第二空考查“avoid doing sth”的结构,表示“避免做某事”,因此第二空应填“being”。故选B。二、完形填空(本题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。Many of the most useful things around us were invented by mistake, such as the Velcro TM strip (维可牢尼龙搭扣), potato chips and tea which were all accidents.The Velcro TM strip was 16 in Switzerland by a mountaineer called George de Mestral, and one day in 1948, when he took his dog for a walk, the dog picked up many burrs (芒). George tried to pull them out but didn’t succeed. When he got home, he put one of the burrs under his microscope and saw that it was covered in tiny hooks (钩) which made it so 17 to remove the burrs from his dog. This gave him the 18 , and soon Velcro TM strip was born.The potato chip was invented in 1853 by George Crum, a 19 who worked in a restaurant in America. One day, a customer in the restaurant sent back his plate of fried potatoes because they were cut too 20 . George was so angry that he cut a potato into very thin slices and fried them. Then he put lots of salt on them. He 21 that the customer would hate them, but the customer loved them and asked for more.The most 22 drink in the world, after water of course, is tea. It’s another common thing that was invented 23 . It was invented in China around 5,000 years ago by a Chinese emperor called Shen Nong. The emperor was boiling water to drink over an open fire when some leaves fell into the water from a nearby plant. The emperor 24 that the leaves in the water produced a pleasant smell. He tasted the hot water and found it was quite delicious. And this is the 25 that tea was invented.16.A.used B.shared C.sold D.invented17.A.nervous B.difficult C.dangerous D.boring18.A.advice B.hope C.test D.idea19.A.cook B.waiter C.cleaner D.manager20.A.small B.big C.thick D.thin21.A.thought B.regretted C.imagined D.explained22.A.expensive B.popular C.interesting D.delicious23.A.gradually B.directly C.accidentally D.suddenly24.A.noticed B.ordered C.knew D.said25.A.place B.plan C.time D.way【答案】16.D 17.B 18.D 19.A 20.C 21.A 22.B 23.C 24.A 25.D【导语】本文介绍了一些因意外发明的事物,如维可牢尼龙搭扣、薯片和茶,并讲述了其发明过程。16.句意:这种维可牢尼龙搭扣是由一位名叫乔治·德·梅斯特拉尔的登山者在瑞士发明的。used使用;shared分享;sold售卖;invented发明。根据“when he took his dog for a walk”可知,下文讲述了尼龙搭扣发明的过程,故选D。17.句意:当他回到家后,他把其中一根芒刺放在显微镜下观察,发现它布满了微小的钩子,这使得把芒刺从他的狗身上弄下来变得非常困难。nervous紧张的;difficult困难的;dangerous危险的;boring无聊的。根据“George tried to pull them out but didn’t succeed.”可知,移除芒刺是困难的,故选B。18.句意:这给了他这个想法,很快维可牢尼龙搭扣就诞生了。advice建议;hope希望;test测试;idea想法。根据“and soon Velcro TM strip was born”可知,此处指观察芒刺让乔治产生了发明尼龙搭扣的想法,故选D。19.句意:薯片是1853年由在美国一家餐厅工作的厨师乔治 克伦发明的。cook厨师;waiter服务员;cleaner清洁工;manager经理。根据“George was so angry that he cut a potato into very thin slices and fried them.”可知,乔治的工作是厨师,故选A。20.句意:一天,餐厅里的一位顾客退回了他的一盘炸土豆,因为它们切得太厚了。small小的;big大的;thick厚的;thin薄的。根据“he cut a potato into very thin slices”可知,他把土豆切得很细,说明之前切得厚,顾客不满意,故选C。21.句意:他认为顾客会讨厌它们,但顾客很喜欢并要求再来一些。thought认为;regretted后悔;imagined想象;explained解释。根据“the customer would hate them”可知,此处表示他的想法,他认为顾客会不喜欢,故选A。22.句意:在全世界范围内,除了水之外,最受欢迎的饮品就是茶了。expensive昂贵的;popular受欢迎的;interesting有趣的;delicious美味的。根据“drink in the world, after water of course, is tea”并结合常识可知,茶应该是被人们广泛接受的,也就是受欢迎的,故选B。23.句意:这是又一件偶然间发明出来的东西。gradually逐渐地;directly直接地;accidentally偶然地;suddenly突然地。根据“Many of the most useful things around us were invented by mistake”并结合下文可知,茶也是偶然发明,故选C。24.句意:皇帝注意到水中的叶子散发出一种宜人的香气。noticed注意到;ordered命令;knew知道;said说。根据“the leaves in the water produced a pleasant smell”可知,此处是注意到茶叶的气味,故选A。25.句意:这就是茶被发明的方式。place地方;plan计划;time时间;way方式。根据“tea was invented.”可知,这里说这是发明茶的方式,故选D。三、阅读 (共两节,共35分)阅读理解(本题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面短文,掌握大意,然后从26-40各题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AA 58-year-old grape farmer Tang Jianqin uses family skills and modern technologies to get lots of sales (买卖) since the beginning of June, and he received many online orders in October.“I introduce (引进) at least one new kind of grapes every year to keep up with the market,” says Tang. Earlier this year, Tang introduced a new grape kind without seeds and much bigger than the ordinary grapes. It is better that the new grape kind has a brighter color and a sweeter taste. In late August, this amazing grape won the gold prize at a competition.Tang owes his success to today’s technologies. “WeChat groups have connected farmers and agricultural (农业) experts (专家). One can share problems and find solutions immediately.” He learns online that the control of production helps his new grape kind grow better.For years, experts have given farmers advice online. They have also made training (培训) videos for farmers so that the farmers can watch them for many times. Tang is now good at using the Internet to run his business. Every day, he checks online orders through the local online platform.Tang’s new grapes are now sold at 60 yuan ($8.7) a kilogram. With the online guidance from the experts and the help from the government, he has built an agricultural center, along with a supermarket and a farming school. In the near future, the farmer hopes to keep developing his business online. “I also want to hire young people to keep up with the times,” he adds.26.When did the farmer get online orders A.In June. B.In August. C.In October. D.In November.27.Why did the farmer introduce a new grape kind every year A.To eat bigger grapes without seeds. B.To keep up with the market.C.To show people that he is right. D.To change the fruit market.28.What helps Tang’s new grape kind grow better A.More seeds and bigger grapes. B.The control of production.C.The gold prize in late August. D.Today’s new technologies.29.Which are the advantages of the Internet for farmers according to Paragraph 3 and 4 ①Sharing problems and finding solutions ②Getting online advice from experts③Watching training videos from the experts ④Checking orders through the international platformA.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④30.What is the main idea of the passage A.Experts learn a lot from the online training B.Family skills make the grapes grow betterC.More young people are joining in farming D.Modern technologies help farmers’ business【答案】26.C 27.B 28.B 29.A 30.D【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了葡萄种植者唐建平利用家庭技能和现代技术在种植方面取得的成就。26.细节理解题。根据第一段“A 58-year-old grape farmer Tang Jianqin uses family skills and modern technologies to get lots of sales since the beginning of June, and he received many online orders in October.”可知,葡萄种植者唐建平10月份收到了许多在线订单。故选C。27.细节理解题。根据第二段第一句“I introduce at least one new kind of grapes every year to keep up with the market”可知,唐建平每年至少引进一种新葡萄的原因是为了跟上市场的步伐。故选B。28.细节理解题。根据第三段最后一句“He learns online that the control of production helps his new grape kind grow better.”可知,对生产的控制有助于唐建平的新葡萄品种生长得更好。故选B。29.推理判断题。根据第三段第三句“One can share problems and find solutions immediately人们可以分享问题并立即找到解决方案”、第四段第一句“experts have given farmers advice online专家们在网上给农民提供建议”及第四段第二句“They have also made training videos for farmers so that the farmers can watch them for many times农民们可以观看相关的培训视频”可知,①②③是互联网对农民们的好处。故选A。30.主旨大意题。通读全文,本文主要讲述了葡萄种植者唐建平利用家庭技能和现代技术在种植方面取得的成就,即现代技术帮助农民的生意。故选D。BThomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. However, the electric light was not his only invention. He also invented the motion picture camera and over 1, 200 other things. About every two weeks he created something new.Thomas Edison was born in 1847. He attended school for only three months. His mother taught him at home, but Thomas was mostly self-educated. He started experimenting at a young age.When he was 12 years old, he got his first job. He became a newsboy(报童) on a train. He did experiments on the train in his spare time. Unluckily, his first work experience did not end well. They fired him when he accidentally set fire to the floor of the train. Then Edison worked for five years as a telegraph operator, but he continued to spend much of his time in experimenting his first patent (专利) in 1868 for a vote recorder run by electricity.Thomas Edison was totally deaf in one ear and hard of hearing in the other, but he thought of his deafness as a blessing(祝福) in many ways. It kept conversations short, so that he could have more time for work. He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.Thomas Edison died at the age of 84. He left a great many inventions that greatly improved the quality of life all over the world.31.How often did Edison make a new invention A.About every fourteen days. B.About every seven days.C.About once a week. D.About twice a week.32.What does the underlined word “fired” mean in this passage A.Gave somebody a job. B.Set fire to somebody.C.Let somebody down. D.Forced somebody to leave his job.33.Which of the following sentences is NOT true according to the passage A.Edison had only 8 hours rest each day because of work.B.Edison got his education mostly by self-teaching.C.Edison had his first job in 1869.D.Edison’s inventions greatly improved the quality of people’s life.34.What does the passage mainly talk about A.The function of the electric light. B.Edison and his experiments.C.The importance of inventions. D.The whole life of Edison.35.What can we infer from the passage A.Edison was lazy when he was young.B.Edison was poor so he needed to work on a train.C.He had little difficulties in experimenting.D.Edison was very hard-working.【答案】31.A 32.D 33.C 34.D 35.D【导语】本文主要讲述了爱迪生的一生。31.细节理解题。根据“About every two weeks he created something new.”可知爱迪生每两周就会创造一些新的东西。故选A。32.词义猜测题。根据“Unluckily, his first work experience did not end well.”(不幸的是,他的第一次工作经历并不顺利。)以及“when he accidentally set fire to the floor of the train.”(他不小心把火车的地板点着了。)可知爱迪生被解雇了,故选D。33.细节理解题。根据“Thomas Edison was born in 1847.”(托马斯·爱迪生生于1847年)以及“When he was 12 years old, he got his first job.”(12岁时,他得到了第一份工作。)可知爱迪生是在1847+12=1859年得到第一份工作,故选C。34.主旨大意题。根据“Thomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. ”以及全文可知,本文主要讲述了爱迪生的一生,故选D。35.推理判断题。根据“He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.”(他总是每24小时工作16小时。有时他的妻子不得不提醒他睡觉和吃饭。)可推知爱迪生很勤奋,故选D。CA small mouse named Pat at the San Diego Zoo set a new world record (纪录) for the oldest known living mouse.Pat is a Pacific pocket mouse, and this is the smallest kind of mouse in North America. He weighs about as much as three coins.Pacific pocket mice live in Southern California, usually within 3.2 kilometers of the sea. They can help spread the seeds (散播种子) of the plants that grow naturally in this area. Their digging underground also helps the plants grow.But starting in the early 1930s, humans began taking up more and more of the area where the mice normally lived. Pacific pocket mice began disappearing. In the 1970s, scientists believed that the Pacific pocket mouse became extinct (灭绝的).But in 1994, scientists found a small group of Pacific pocket mice in Orange County, California. Later, they found two other small groups of the mice. Starting in 2012, the San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) began working to help the mice by raising them. Pat was just born in the first year of that program.In 2016, the SDZWA and several other groups helped get a group of Pacific pocket mice started in a park. Soon, the number of mice in the park began growing without any help from humans. The SDZWA says they will send many mice into the wild. But Pat will continue staying at the zoo. Now he’s quite old for a mouse.36.Why does the writer tell us how much Pat weighs A.To tell us he is very old. B.To show that he is strong.C.To show that he is very small. D.To tell us he doesn’t eat much.37.What’s the main idea of Paragraph 3 A.Pacific pocket mice love eating plants.B.Pacific pocket mice are good at digging.C.Pacific pocket mice only live in California.D.Pacific pocket mice are important for the environment.38.Put the following information into the right order according to the passage.a. The SDZWA started to raise Pacific pocket mice.b. Scientists thought pacific pocket mice died out.c. The number of Pacific pocket mice in the park became larger.d. Pacific pocket mice’s living area became smaller.e. Pacific pocket mice were found in Orange County.A.b-a-e-c-d B.b-d-e-a-c C.d-b-e-a-c D.d-e-b-a-c39.What can we infer (推断) from the passage A.The SDZWA does a good job in protecting these mice.B.A large number of people want to join the SDZWA.C.The writer has a strong love for these mice.D.Pat will go to the wild soon.40.In which part of a magazine can you probably find the passage A.Culture. B.Animals. C.People. D.Health.【答案】36.C 37.D 38.C 39.A 40.B【导语】本文主要介绍了小囊鼠的一些信息。36.推理判断题。根据“Pat is a Pacific pocket mouse, and this is the smallest kind of mouse in North America. He weighs (重量是……) about as much as three coins.”可知,此处描述Pat的重量是为了说明他是北美最小的鼠类之一。故选C。37.主旨大意题。根据第三段内容可知,本文段主要讲述了小囊鼠可以帮助传播自然生长的植物的种子,它们在地下挖掘也有助于植物生长,因此本文段说明了小囊鼠对环境的重要性。故选D。38.细节理解题。根据“But starting in the early 1930s, humans began taking up more and more of the area where the mice normally lived.” “scientists believed that the Pacific pocket mouse became extinct (灭绝的).”“But in 1994, scientists found a small group of Pacific pocket mice in Orange County,”“Starting in 2012, the San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) began working to help the mice by raising them.”“In 2016, the SDZWA and several other groups helped get a group of Pacific pocket mice started in a park.”可知,先是小囊鼠的栖息地变小(d),科学家认为它们灭绝(b),然后在橙县发现了它们(e),SDZWA开始饲养它们(a),最后公园里的鼠数量增加(c)。故选C。39.细节理解题。根据“Starting in 2012, the San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) began working to help the mice by raising them.”及“In 2016, the SDZWA and several other groups helped get a group of Pacific pocket mice started in a park.”可知,SDZWA通过饲养和放归自然等方式有效地保护了这些小囊鼠。故选A。40.推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了小囊鼠的相关信息,适合出现在动物类杂志中。故选B。第二节 阅读填空(本题共5小题,每小题1分,共5分)阅读短文,并从下列六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。It is 40 metres long and 6 metres wide. This must be the biggest bus you have ever seen. It can carry 1,200 to 1,400 people. It is China’s new Super Bus. It is going for a test run in Beijing at the end of this year. 41 They hope it can solve traffic problems.The Super Bus runs along fixed tracks (固定轨道). 42 The legs have wheels at one end. Small cars can drive under the bus, so the Super Bus does not take up much road space.The bus runs on electricity and solar energy. It can travel up to 60 kilometres per hour. Its creator, Song Youzhou, says it can reduce a lot of traffic jams (堵塞). 43 In that way, it can save 860 tons of fuel every year, according to Song.“ 44 Subways are nearly ten times more expensive to build,” Song said.Some people worry that the Super Bus may not be safe. 45 The Super Bus has laser scanners (激光扫描仪) between its legs. The scanners make sure the cars keep a safe distance.A.Building a Super Bus and its tracks cost less than building subways.B.The bus sits on top of two 2.2-metre-tall legs.C.The bus isn’t very easy to build or drive.D.However, Song says there’s no need for concern.E.Some other cities are also interested in running the Super Bus.F.The Super Bus could do the work of 40 buses.【答案】41.E 42.B 43.F 44.A 45.D【导语】本文主要介绍了北京新研发的超级公交车。41.根据“They hope it can solve traffic problems.”可知,某些城市也希望能通过它来解决交通问题,E选项“其他一些城市也对运营超级公交车感兴趣”符合,故选E。42.根据“The legs have wheels at one end”可知,此处提到了公交车的腿,B选项“公共汽车坐落在两根2.2米高的腿上”符合,故选B。43.根据“In that way, it can save 860 tons of fuel every year, according to Song.”可知,此处解释了为什么它节省燃料,F选项“超级巴士可以做40辆巴士的工作”符合,故选F。44.根据“Subways are nearly ten times more expensive to build”可知,此处提到了超级公交车和地铁的造价成本,A选项“建造超级巴士及其轨道的成本低于建造地铁”符合,故选A。45.根据“Some people worry that the Super Bus may not be safe”可知,此处应针对人们的困扰进行回复,D选项“然而,宋说没有必要担心”符合,故选D。四、语法填空(本题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,然后在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Bi Sheng was born in the Song Dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the movable type printing around 1041–1048 AD.He was the world’s first 46 (invent) of the printing. It is about 400 years 47 (early) than the printing in Germany. But how 48 (do) it work in the past First of all, the clay was made into movable types. Then words were engraved (雕刻) carefully onto the types. 49 that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally, the types could be used 50 printing. They could be used again and again for different 51 (book).The movable type printing plays 52 important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more 53 (quick). At the same time, the movable type printing was widely used in the world in the 54 (fifteen) century . As a result, more and more culture communication among countries took place.The movable type printing, the compass (指南针), gun powder and paper-making are called four great inventions of China. 55 (them) make China own an important and even top position (位置) in the history of human civilization.【答案】46.inventor 47.earlier 48.did 49.After 50.for 51.books 52.an 53.quickly 54.fifteenth 55.They【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了活字印刷术的发明。46.句意:他是世界上第一个印刷术的发明者。根据“He was the world’s first … (invent) of the printing.”可知,此处是指“发明者”。故填 inventor。47.句意:这比德国的印刷术早了大约400年。结合空后的than可知,此处填形容词比较级earlier。故填earlier。48.句意:但是它过去是如何工作的?根据“But how … (do) it work in the past ”可知,该句为一般过去时,疑问句在主语前加助动词did。故填did。49.句意:在那之后,根据文章的内容,字会被选择放进正确的顺序。根据“…that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text.”可知,此处是指在字被雕刻成不同的活字“之后”发生的事情,after意为“在……之后”,位于句首,首字母大写。故填After。50.句意:最后,这些活字可以被用来打印。be used for表示“被用来……”。故填for。51.句意:这些活字可以一次次被用在不同的书籍中。different修饰后用其复数形式。故填 books。52.句意:活字印刷在中国文化中起着重要的作用。play an important role in表示“在……中起重要作用”。故填an。53.。句意:在它的帮助下,中国文化在世界范围内更加快速地传播开来。根据“Chinese culture spread around the world more … (quick).”可知,此处是指中国文化“快速地”传播,用副词quickly修饰动词spread。故填quickly。54.句意:与此同时,在十五世纪,活字印刷术在世界范围内被广泛使用。根据“in the … (fifteen) century .”可知,这件事情发生在第十五的世纪,此处应用fifteen的序数词。故填 fifteenth。55.句意:它们让中国在人类文明的历史上拥有一个重要甚至顶尖的地位。此处空格在句中作主语,指代前文的中国四大发明,应用主格形式。故填They。五、单词拼写(本题共10小题,每小题0.5分,共5分)56.She is a t singer and won the school music competition.【答案】(t)alented【详解】句意:她是一位有天赋的歌手,并且在学校的音乐比赛中获胜了。此空缺少形容词修饰名词singer,根据“won the school music competition.”及首字母可知,她在音乐比赛中获胜了,说明她是一位有天赋的歌手,talented“有天赋的”符合,故填(t)alented。57.Our class plans to o a picnic in the park next weekend.【答案】(o)rganize【详解】句意:我们班计划下周末在公园组织一次野餐。根据“Our class plans to…a picnic in the park next weekend.”及首字母提示可知,此处表示“计划组织一次野餐”,organize表示“组织”,动词;空前有plan to do sth表示“计划做某事”,后接动词原形。故填(o)rganize。58.She knew e what to say to comfort her friend in trouble.【答案】(e)xactly【详解】句意:她明确知道该说些什么来安慰处于困境中的朋友。根据句子结构,“knew”是谓语动词,需副词修饰以说明动作的程度或方式;结合首字母“e”和“what to say to comfort her friend in trouble”可知,这里指安慰朋友时明确知道该说什么,“exactly”意为“确切地”符合语境。故填(e)xactly。59.She asked the children to c the number of stars drawn on the blackboard.【答案】(c)ount【详解】句意:她让孩子们数黑板上画的星星的数目。根据“the number of stars”和首字母可知,此处是让孩子们数一数黑板上的星星;count“数数”,动词;再根据ask sb. to do sth.“叫某人做某事”可知,此处应用动词原形。故填(c)ount。60.Class One got the first p in the school football game.【答案】(p)rize【详解】句意:一班在学校足球比赛中获得了一等奖。根据“Class One got the first...in the school football game.”和首字母可知,此处指获得了一等奖,固定搭配“first prize”表示“一等奖”。故填(p)rize。61.Taking part in s activities can help you make more friends.【答案】(s)ocial【详解】句意:参加社交活动可以帮助你交到更多的朋友。根据首字母和“help you make more friends”可知,参加社交活动能结交更多朋友,social“社交的”符合句意,故填(s)ocial。62.Don’t always have n ideas. Try to see the bright side of things.【答案】(n)egative【详解】句意:不要总是有消极的想法。试着看到事物光明的一面。根据“Don’t always have…ideas. Try to see the bright side of things.”及首字母提示可知,此处表达“不要总是有消极的想法”,空处应用形容词作定语,修饰空后的名词,negative“消极的”,形容词。故填(n)egative。63.Please c your answers before handing in the paper.【答案】(c)heck【详解】句意:请在上交试卷前检查一下你的答案。根据首字母提示和“…your answers before handing in the paper”可知,此处表示交试卷前检查。动词check“检查”,符合语境。故填(c)heck。64.A it’s autumn, the temperature is still high and I feel like eating ice-cream.【答案】(A)lthough【详解】句意:虽然已经是秋天了,但气温仍然很高,我想吃冰淇淋。根据“the temperature is still high”以及首字母提示可知,前后存在让步关系,即“尽管是秋天,气温却还高”。Although意为“虽然,尽管”,用于引导让步状语从句。故填(A)lthough。65.Mobile phones make talking across a long d possible.【答案】(d)istance【详解】句意:手机使得远距离通话成为可能。根据“Mobile phones make talking across a long”以及首字母提示可知,指的是远距离通话。distance“距离”,此处指的是“长距离”,是单数概念,所以用原形。故填(d)istance。六、完成句子(本题共5小题,每小题2分,共10分)66.我的爱好和你的相似——我也喜欢画画。My hobby yours—I also like drawing.【答案】 is similar to【详解】根据句意及空处可知,缺少“相似”的表达。be similar to“与……相似”。根据“I also like drawing.”可知,用一般现在时;主语“My hobby”是单数,所以be动词用“is”。故填is;similar;to。67.这名消防队员毫不犹豫地从燃烧的大楼中救出了那个小女孩。The firefighter saved the little girl from the burning building .【答案】 without hesitation【详解】根据汉语提示可知,空格处需填写without hesitation“毫不犹豫”,为介词短语。故填without;hesitation。68.智能手机的发明给人们的日常生活带来了重大变化。The invention of smartphones has people’s daily lives.【答案】 brought big changes to【详解】根据汉语提示可知,空处所缺内容为“给……带来重大变化”,bring big changes to...是常用表达,意为“给……带来重大变化”。句子时态为现在完成时,has后接动词的过去分词形式,bring的过去分词是brought。故填brought;big;changes;to。69.Alice是一个很友善的女孩。她经常给我们讲笑话,但她从不取笑其他人。Alice is a friendly girl. She often tells us jokes, but she never others.【答案】 makes fun of【详解】make fun of sb“取笑某人”,句子是一般现在时,主语she是第三人称,谓语动词用第三人称单数形式,故填makes;fun;of。70.科学家们想依靠数据,而不是猜测。Scientists want to figures guessing.【答案】 depend on instead of【详解】根据所给句意可知,前两空表示“依靠”,应用短语depend on,want to do sth.“想做某事”,depend用原形;第3、4空表示“而不是”,用短语instead of,意为“代替”。故填depend;on;instead;of。七、书面表达(15分)71.电脑游戏的诞生让人类的生活更丰富,但是现在的学生越来越多沉迷于网络游戏。假如你是李华,你的朋友Tom最近沉迷于电脑游戏,影响了学习和身体健康,为此你感到担心,于是你决定写一封电子邮件帮他改掉这个坏习惯。内容包括:1.表达对Tom的担忧;2.你的建议(规律作息多运动;与人沟通;培养正确爱好);3.表达希望。要求:1.词数80—100,开头已给出,不计入总词数;2.短文须包括所给内容信息,可适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,Now more and more students always spend plenty of their time playing computer games. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】例文Dear Tom,Now more and more students always spend plenty of their time playing computer games. I hear that you face the same problem. It has made you fall behind others in study and get sick. I’m worried about you.As your good friend, I’d like to give you some advice. Firstly, try to keep a regular timetable of studying and resting. Secondly, you can do more exercise in your spare time and it is good for your health. Thirdly, you’d better communicate with your family and friends as often as possible. Finally, you should develop some proper hobbies such as reading story books or learning to play the guitar. They will make your spare time more meaningful.I hope the suggestions are useful and I’m looking forward to your progress.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:主要是一般现在时;③提示:写作提示已给出,考生应注意不要漏写提示中给出的建议,适当发挥,使上下文连贯。[写作步骤]第一步,表达对Tom的担忧;第二步,提出你的建议;第三步,表达希望。[亮点词汇]①fall behind落后②regular有规律的③spare time空闲时间④develop逐渐养成⑤ look forward to 期待[高分句型]①I hear that you face the same problem.(that引导的宾语从句)②Thirdly, you’d better communicate with your family and friends as often as possible.(had better do sth. 表建议)2025新沪教版八年级英语上册期中模拟检测试卷答题卡姓名:______________________________________ 准考证号 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025新沪教版八年级英语上册期中模拟检测试卷.docx 2025新沪教版八年级英语上册期中模拟检测试卷答题卡.docx