湖南省常德市2025—2026学年八年级英语上册期中考试模拟题(含答案解析+听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖南省常德市2025—2026学年八年级英语上册期中考试模拟题(含答案解析+听力原文及音频)

资源简介

湖南省常德市2025—2026学年八年级英语上册期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit4】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分20分)
1.How many roses did father buy
A.Nine. B.Nineteen. C.Ninety-nine.
2.Where are the speakers talking
A.In a post office. B.In a shop. C.At home.
3.What’s Helen’s father like
A.Short and serious. B.Tall and funny. C.Tall and serious.
4.Where did Peter go for vacation
A.To China. B.To Australia. C.To the USA.
5.What does Ben practice four times a week
A.The piano. B.The violin. C.The guitar.
听材料,回答各题。
6.Who is taller
A.Mr. White. B.Grace. C.Grace is as tall as Mr. White.
7.What’s Grace’s favorite sport
A.Playing basketball. B.Playing tennis. C.Running.
听材料,回答各题
8.What does Alan think of the trip to Hong Kong
A.Great. B.Boring. C.Meaningless.
9.Who did Alan go to Hong Kong with
A.His parents. B.His grandparents. C.His best friend.
听材料,回答以下各小题。
10.What does Sally have every day
A.Coffee. B.Milk. C.Orange juice.
11.Why does Sally’s mother ask her to drink milk
A.Because it’s good for her mind.
B.Because it’s good for her study.
C.Because it’s good for her health.
听材料,回答以下各小题。
12.What does Laura think of documentaries (纪录片)
A.She doesn’t mind them. B.She can’t stand them. C.She likes them.
13.How does Laura feel when watching soap operas
A.Relaxed. B.Bored. C.Not interested.
14.Where can the boy get some important information from
A.The game show. B.The news. C.Soap operas.
听材料,回答以下各小题。
15.What is Sally doing these days
A.Studying for the mid-term examination.
B.Running on the playground.
C.Visiting the museum.
16.When did Sally go to the library
A.Sunday afternoon. B.Saturday morning. C.Friday afternoon.
17.What didn’t the boy do on weekends
A.He didn’t play badminton.
B.He didn’t fly a kite.
C.He didn’t do his homework.
听材料,回答以下各小题。
18.Where does the conversation take place
A.At the doctor’s office. B.In the classroom. C.On the playground.
19.Which of the following is true about the man
A.He sometimes plays football.
B.He stays up late to study on weekdays.
C.He hardly eats fruit or vegetables.
20.What advice does the woman give
A.The man should play table tennis sometimes.
B.The man should get enough sleep.
C.The man should work hard for the exams.
二、阅读理解(满分32分)
A
Mike’s parents want him to do some housework every day. They want Mike to be more independent. Mike can learn some life skills and get some pocket money (零花钱) at the same time. These are the housework that he does.
Paid (有报偿) housework Unpaid (无报偿) housework (Every day)
Monday Do the dishes $1 Make the bed Walk the dog Set the table Collect his own things (toys, books, clothes...)
Tuesday Sweep the floor $1
Wednesday Take out the rubbish $1
Thursday Help cook dinner $2
Friday Wash clothes $2
Saturday Clean the bathroom $3
Sunday Wash the car $5
21.Mike’s parents want him to be ________.
A.smart B.happy C.independent
22.Mike helps ________ and ________ on Tuesday.
A.sweep the floor; set the table
B.set the table; wash clothes
C.cook dinner; walk the dog
23.Mike can usually get ________ every week.
A.$20 B.$15 C.$11
B
Mary was full of energy (精力)! Once the class ended, she would rush outside and join any game. One teacher said she should be more “ladylike” and try not to win all the time, but her parents didn’t agree.
“Play as well as you can and be the best you can be!” They told her.
One Saturday afternoon, Mary’s friend Susan asked her to play tennis. Mary didn’t know what “tennis” was, but it sounded exciting! When they arrived at the Virginia Club, there were ladies wearing expensive tennis dresses. Mary felt quite out of place in her T-shirt and shorts! But she felt much better when she got out onto the tennis court. Mary spent more time hitting the air than she did hitting the ball. The ladies around tutted (发出啧啧声), but she didn’t care.
The next morning, her mom took her to meet Clyde.
“I’m Clyde, your coach (教练)!” he said, “Come on in!”
Clyde taught her patiently. The more Mary learned, the more fun she had.
“I want to be the best tennis player in the world!” She asked her coach, “Clyde, can you make me a champion (冠军) ”
He just smiled, “No, Mary. But with hard work, you can make it.”
Mary took his words to heart, so she kept practicing day and night.
One day, she was invited to the Los Angeles Club. All the players were waiting in line for a group photo when a man came up.
“You can’t be in the photo!” he said, “You’re not wearing a skirt or dress!”
Mary was angry. She told herself, “I’ll show them one day! Everybody will know who I am, and they’ll all want to copy my style!”
And Mary did! She never gave up or let others tell her how she should behave. And she became one of the greatest and most famous sports stars ever!
24.What do we know about Mary’s parents
A.They hoped Mary could do what she liked.
B.They gave Mary expensive tennis dresses as gifts.
C.They wanted Mary to be more “ladylike” at school.
25.What does the underlined phrase “out of place” in Paragraph 3 mean
A.格格不入 B.在……之外 C.有条不紊
26.What is the right order of the following things
①The ladies around laughed at Mary.
②A man stopped Mary from taking a photo.
③Susan asked Mary to play tennis together.
④Mary started to learn from the coach Clyde.
⑤Mary’s dream of becoming a tennis star finally came true.
A.③②①④⑤ B.③①④②⑤ C.④③①②⑤
27.What can we learn from the story
A.Friendship is love with understanding.
B.Believe yourself and live in your own style.
C.Helping each other can improve our grades.
C
①For the fifth year in a row, Finland came in first in the World Happiness Report. This may be surprising to you as Finland is famous for its cold winters and short daylight. Then learn about the people’s life there and you may find the answer.
②In Finland, many people grow up going to the library. “The library is a main part of life for the people here.” Halsas, a tour guide in Finland, said, “They might do schoolwork there or just read. It’s a safe environment.” Perhaps the best example of this in practice is the Oodi Helsinki Central Library, which opened in 2018. The bright, open space has different areas (区域). It was built to be a workspace, but also a living room for people.
③Finns love their saunas (桑拿浴室), and almost every home or apartment has one. Finland has a population of about 5.5 million, and there are over 2 million saunas in the country. “There are more saunas than cars here. In the summertime, I go every day.” Halsas said. Taking saunas is quite good for physical health, such as improving heart health and more. But the best reason to go It just feels good.
④The people of Finland also love exploring (探索) the outdoors, from their 40 national parks to different islands. It’s no wonder the population loves to go hiking or biking—the landscape (风景) is fantastic. “There is a lot of nature to enjoy.” Halsas said. In winter, life doesn’t change too much from summertime because Finns get used to the cold and still get around on bicycles. To them, winter just means added activities, such as ice skating, cross-country skiing, and dog sledding (乘坐雪橇).
28.When did the Oodi Helsinki Central Library open
A.In 2015. B.In 2018. C.In 2022.
29.Why do Finns love taking saunas according to Paragraph 3
①Feeling good.
②Easy to find a sauna.
③Good for physical health.
④Improving thinking ability.
A.①②③ B.①③④ C.②③④
30.How does the writer support (支持) his or her idea in Paragraph 4
A.By asking questions.
B.By listing numbers.
C.By giving examples.
31.What’s the structure(结构) of the text (①= Paragraph 1, ②= Paragraph2…)
A. B. C.
第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
My father is a salesman. His job is to sell computers. He works very hard. Every morning he gets up at seven. He does some exercise and has a light breakfast. 32 . It takes him forty minutes. He usually gets there earlier than others.
33 , so he plans his work very carefully. He keeps a diary to help him remember things. He meets and talks with many people. He makes lots of telephone calls. 34 . He travels to cities in China like Shanghai, Tianjin and Dalian, and also some other countries.
35 . Then he can stay with my family. Last summer my father, my mother and I had a good rest (休息). We went to a town near the sea. 36 . When it rained, we stayed in the hotel, doing some reading or watching TV. We had a lot of seafood! We were there for half a month. We had a lot of fun.
A.He often goes out and visits people
B.We had a swim every day
C.He is very busy every minute
D.Then he drives to his office
E.Every year he has a long holiday
三、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
A room filled with colored bricks (积木) is every Lego (乐高) lover’s dream. For Kieran Jiwa, that dream has already 37 . “I have a room that is full of Lego bricks, but in fact it’s not big enough for all 38 Lego,” Mr Jiwa said.
Like many children, Jiwa 39 playing with Lego bricks at a young age. One day, he 40 a photo of a Lego “master builder (拼装大师)” online. The woman in the photo is making a large Lego model. Jiwa couldn’t take his eyes off it. “How 41 this job is!” he said to himself. “I want to do this, too!”
Little Jiwa told everyone it was his dream to 42 for Lego. People thought it was impossible. The boy never gave up though others laughed at him.
Now Jiwa is a successful “master builder” in an Australian Legoland. His story shows that a childhood 43 can become a real career (事业).
Jiwa thinks playing is 44 . It teaches people to be cleverer and more 45 . People who like playing usually have more good ideas. Sadly, many people don’t play as often as they should when they grow up. “I think everyone needs to keep playing.” Jiwa says. “When you learn to play, you play to learn.” And for Jiwa, playing with Lego bricks is not just a hobby (爱好), but a way of 46 .
37.A.come true B.come in C.come up
38.A.my B.his C.its
39.A.stopped B.started C.forgot
40.A.saw B.took C.made
41.A.scary B.difficult C.interesting
42.A.care B.look C.work
43.A.habit B.exercise C.dream
44.A.funny B.important C.easy
45.A.careful B.serious C.creative
46.A.learning B.relaxing C.planning
四、短文填空(满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I’m Sandy. The winter vacation is coming. What are you going to do Here are some of my friends’ 47 (plan).
Tony would like to be a volunteer (志愿者) in a hospital because he wants 48 (be) a doctor in the future. He thinks he can learn a lot there. He also wants to learn to swim to keep 49 (health).
Betty is 50 outgoing girl. She plans to join the AI club. She thinks AI will make our life much 51 (good) than before.
Lucy was going to climb the mountain with 52 (she) parents. And she also wanted to help her parents do some housework, such as cooking dinner and washing clothes. But she fell off the bike last Saturday and broke her left leg, so she can only stay 53 home and read books.
As for me, I like taking photos, and I am 54 (talent) in it. Last month, my dad 55 (buy) me a new camera (相机), so I am going to my grandparents’ farm and take many great photos of those lovely animals.
56 is your plan for the winter vacation I hope that everyone can have a good time during the holiday.
五、任务型阅读(满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
When my daughter was in primary school, she brought home four small twigs (树枝) one day. ①Her teacher gave these twigs to the students to grow. My husband and I grew them outside our house with my daughter. However, three of them died. Only one still grew but it didn’t grow very tall.
A few years later, I saw the only twig started to die. The lower branches (树枝) became poor. Only the top was still green. I did my best to save it, but it didn’t work.
Later one morning, I went out and looked at it again. I wondered if it would be better to just cut it down. However, I saw something moving on the branches. It was a robin (知更鸟) building its home there! I was surprised when I looked at it. I thought maybe this tree was still useful. ②它可能并不健康或漂亮, but it still gave a bird a home. It made me know that nothing is meaningless. It doesn’t matter if we are young or old. Until we die, we still have things to do, love to give, and joy to share.
根据文章内容,回答下列问题。
57.How many twigs did the writer’s family grow
58.How did the writer feel when she saw the robin
59.What does the passage want to tell us
60.把①句翻译成中文。
61.把②句翻译成英文。
六、书面表达(满分10分)
62.假如你校英文报正在举办主题为A Helper at Home的征文活动,请你根据以下通知要求,并结合自身实际,用英文写一篇短文并投稿。
★ Notice ★Join our exciting writing competition (比赛) called “A Helper at Home”! This is a great chance (机会) for you to share your experiences and thoughts about helping out at home. Do you help with chores What chores do you do at home How often do you do them How do you feel about doing chores What can you learn from doing chores We’d love to hear your story! Please write your story in English and send it to us by 10 September, 2025.
要求:
1.短文须包含所有提示,可适当发挥;
2.语言表达要准确,语句通顺、连贯;
3.100词左右。
A Helper at Home
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】W: What did your father buy for the women’s day, Smith
M: He bought 99 roses.
2.B
【原文】M: What can I do for you, little girl
W: I’d like to buy a scarf for my mother.
3.C
【原文】M: Helen, what is your father like
W: He is a tall and serious man.
4.B
【原文】W: Where did Peter go for vacation
M: He went to Australia with his parents.
5.A
【原文】W: Ben, do you often play the piano
M: Yes, I do. I practice the piano four times a week.
6.B 7.C
【原文】M: How’s it going with you, Grace
W: I’m fine, thanks, Mr. White.
M: You look much taller than you did last year. How tall are you now
W: I’m not sure. I think I’m 1. 75 meters.
M: Oh, you are even a little taller than me. Do you often take exercise
W: Yes, I do. I like basketball and tennis. And running is my favorite sport.
8.A 9.A
【原文】W: Hi, Alan! How was your trip to Hong Kong
M: It was fantastic. I really enjoyed it. And I stayed there with my parents for a month.
W: Oh, that’s a long time! Was the weather there OK
M: Yes, most of the time. Why not plan a trip to Hong Kong for yourself
W: Good idea.
10.B 11.C
【原文】M: Hi, Sally. May I ask you some questions
W: Sure.
M: Do you drink milk
W: Yes, I drink it every day.
M: Do you like it
W: No, but my mother wants me to drink it. She says it’s good for my health.
M: Do you like to eat junk food
W: No, I never eat it. Eating junk food is not good for my health.
12.B 13.A 14.B
【原文】W: Hi, Robert. What are you watching
M: Hey, Laura. I’m watching a documentary.
W: Oh, I can’t stand documentaries. What can you expect to learn from them
M: Watching documentaries is a great way to learn some knowledge. They are very educational. What do you like watching
W: I love watching soap opera as they can make me relaxed.
M: I am not interested in them. I think even game shows are better than soap operas. You can try to guess the answers to the questions.
W: Then what do you think of news
M: Well. I don’t mind it. But it’s true that we can get some important information from news.
W: Yes I can’t agree more.
15.A 16.C 17.C
【原文】W: Hey, Sally, I haven’t seen you for a long time. What are you busy doing now
M: I have a lot of things to do.
W: Like what
M: Well, I am studying for the midterm examination these days.
W: Not much fun, ha ha.
M: Well, it’s not too bad last Friday afternoon. I went to the library. How about you Did you go out
W: Yes, I went running on the playground on Saturday morning. On Sunday afternoon, I flew a kite and play badminton in the park.
M: Well, you had a relaxing time.
W: Yeah, I enjoyed myself but I didn’t do my homework, so school this morning wasn’t fun.
18.A 19.B 20.B
【原文】M: Good morning, doctor.
W: Good morning, Tony. How are you feeling today
M: I feel terrible doctor. I’m always tired. I have a headache every morning.
W: Okay, let me examine you. Well, everything seems fine. Are you getting enough sleep
M: Well, I have exams in two weeks so I’m working hard. I stay up late to study and get up early to go to school on weekends. I sleep late but sometimes I stay up all night. There are a lot of parties these days.
W: Well, it’s important to get eight hours of sleep every night. Tell me what sports do you play.
M: I play table tennis sometimes and I watch a lot of football on TV.
W: That’s not playing sports, Tony. You must do some kind of sports regularly and you should also eat a lot of fresh fruit and vegetables.
M: I do, doctor. I like fruit and vegetables.
W: Okay, that’s good and you need your sleep.
M: Okay, doctor, thanks. Goodbye.
21.C 22.A 23.B
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了Mike的父母通过让他做家务来培养他的独立性和生活技能,并附带零花钱奖励机制。
21.细节理解题。根据“They want Mike to be more independent”可知,父母的目标是培养他的独立性。故选C。
22.细节理解题。根据表格中“Tuesday”对应的付费家务“Sweep the floor $1”和每日固定无偿家务“Set the table”可知,周二Mike需扫地和做无偿家务摆放餐桌,故选A。
23.细节理解题。需计算每周付费家务总收入,根据表格可知,周一至周三均为$1,周四$2,周五$2 ,周六$3,周日$5 。合计“$13+ $4 + $8 = $15”,故选B。
24.A 25.A 26.B 27.B
【导语】本文主要讲述玛丽坚持自己的风格,最终成为一名伟大的网球明星的故事,故事告诉我们要相信自己,活出自己的风格。
24.细节理解题。根据第二段中的“Play as well as you can and be the best you can be!”可知,玛丽的父母鼓励她做她喜欢的事情。故选A。
25.词句猜测题。根据上文“there were ladies wearing expensive tennis dresses”及划线部分后的“T-shirt and shorts”可知,玛丽的穿着在哪些穿着昂贵的网球服的女士中显得格格不入,所以划线部分的含义是“格格不入”。故选A。
26.细节理解题。根据第三段中的“One Saturday afternoon, Mary’s friend Susan asked her to play tennis.”可知,③排第一;根据第三段中的“The ladies around tutted (发出啧啧声), but she didn’t care.”可知,①排第二,结合选项可知,B项正确。故选B。
27.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述玛丽坚持自己的风格,最终成为一名伟大的网球明星的故事,故事告诉我们要相信自己,活出自己的风格。故选B。
28.B 29.A 30.C 31.A
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了芬兰连续五年被评为世界上最幸福的国家,并探讨了其中的原因。
28.细节理解题。根据“the Oodi Helsinki Central Library, which opened in 2018.”可知,Oodi Helsinki中心图书馆在2018年开业。故选B。
29.细节理解题。根据“There are more saunas than cars here.…Taking saunas is quite good for physical health, such as improving heart health and more…It just feels good.”可知,在芬兰,桑拿浴室比汽车还多,洗桑拿对身体健康非常有益,比如改善心脏健康等,它让人感觉很好。故选A。
30.细节理解题。根据“such as ice skating, cross-country skiing, and dog sledding”可知,比如滑冰、越野滑雪和乘坐雪橇,作者举了很多例子来支持他的观点。故选C。
31.篇章结构题。根据“Then learn about the people’s life there and you may find the answer.”可知,文章第一段指出了解芬兰人们的生活可以帮助找到芬兰连续五年被评为世界上最幸福的国家的原因,二三四段分别介绍了芬兰人喜欢去图书馆,桑拿浴室以及探索户外运动,故本文是总分结构。故选A。
32.D 33.C 34.A 35.E 36.B
【导语】本文主要介绍了作者的父亲的日常生活、工作情况以及一家人度假的美好。
32.根据“It takes him forty minutes.”可知,空处是描述他乘坐交通工具。选项D“然后他开车去他的办公室。”与之相符。故选D。
33.根据“so he plans his work very carefully. He keeps a diary to help him remember things.”可知,他非常认真安排工作,应该他很忙。选项C“他每分钟都很忙。”与之相符。故选C。
34.根据“He meets and talks with many people. He makes lots of telephone calls.”可知,介绍了日常工作。选项A“他经常出去拜访人们。”与之相符。故选A。
35.根据“Then he can stay with my family. Last summer my father, my mother and I had a good rest (休息).”可知,他假期与家人在一起,故空处与假期相关。选项E“每年他都有一个长假。”与之相符。故选E。
36.根据“We went to a town near the sea.”可知,描述了一家人在海边度假的情景,故空处与海边活动相关。选项B“我们每天都游泳。”与之相符。故选B。
37.A 38.A 39.B 40.A 41.C 42.C 43.C 44.B 45.C 46.A
【导语】本文主要讲述了澳大利亚乐高乐园的一位成功的“拼装大师”——Kieran Jiwa的经历。
37.句意:对于Kieran Jiwa,那个梦想已经实现。
come true实现;come in进来;come up想出。根据“For Kieran Jiwa, that dream has already...”可知,他的梦想已经实现。故选A。
38.句意:我有一个满是乐高积木的房间,但事实上,它还不够大,放不下我所有的乐高积木。
my我的;his他的;its它的。根据“I have a room that is full of Lego bricks,...”可知,我有一个满是乐高积木的房间,可推测此处是我的房间放不下我的乐高积木。故选A。
39.句意:和许多孩子一样,Jiwa很小就开始玩乐高积木。
stopped停止;started开始;forgot忘记。根据下文“Now Jiwa is a successful ‘master builder’ in an Australian Legoland.”可知,现在,Jiwa是澳大利亚乐高乐园的一位成功的“拼装大师”,可推测此处是Jiwa很小就开始玩儿乐高。故选B。
40.句意:一天,他在网上看到了一张乐高“拼装大师”的照片。
saw看见;took拿;made制作。根据下文“Jiwa couldn’t take his eyes off it.”可知,Jiwa目不转睛地看着这张照片,此处it指代a photo of Lego “master builder”,可推测此处是他在网上看到一张照片。故选A。
41.句意:这工作多有趣呀!
scary害怕的;difficult困难的;interesting有趣的。根据下文“I want to do this, too!”可知,Jiwa表示他也想做“拼装大师”,可推测此处是这工作多有趣呀。故选C。
42.句意:小Jiwa告诉大家,为乐高工作是他的梦想。
care关心;look看;work工作。根据“‘I want to do this, too!’”可知,为乐高工作时他的梦想。故选C。
43.句意:他的故事表明,童年的爱好可以变成真正的事业。
habit习惯;exercise练习;dream梦想。根据“...Jiwa...playing with Lego bricks at a young age...Now Jiwa is a successful ‘master builder’ in an Australian Legoland.”可知,Jiwa从小就玩儿乐高,长大后成了乐高公司的“拼装大师”,可推测此处是童年的梦想。故选C。
44.句意:Jiwa认为玩儿很重要。
funny有趣的;important重要的;easy容易的。根据“It teaches people to be cleverer and more...”可知,玩教人们变得更聪明更有创造力。Jiwa认为玩儿很重要。故选B。
45.句意:它教人们变得更聪明并且更有创造力。
careful认真的;serious严肃的;creative有创造力的。根据“People who like playing usually have more good ideas.”可知,喜欢玩的人通常有更多好主意,可推测此处是变得更有创造力。故选C。
46.句意:并且对Jiwa来说,玩乐高积木不仅仅是一种爱好,更是一种学习的方式。
learning学习;relaxing放松;planning计划。根据“And for Jiwa, playing with Lego bricks is not just a hobby (爱好), but a way of...”可知,玩乐高积木不仅是一种爱好,更是一种学习的方式。故选A。
47.plans 48.to be 49.healthy 50.an 51.better 52.her 53.at 54.talented 55.bought 56.What
【导语】本文主要介绍了Sandy的一些朋友的寒假计划。
47.句意:这是我的一些朋友的计划。根据“are”可知,空处需名词复数形式。plan“计划”的复数形式为plans。故填plans。
48.句意:Tom想成为医院的一名志愿者,因为他将来想成为一名医生。want to do sth.表示“想要做某事”,故空处需动词不定式to be。故填to be。
49.句意:他还想学游泳以保持健康。keep healthy意为“保持健康”,固定搭配。故填healthy。
50.句意:Betty是一个外向的女孩。根据“Betty is... outgoing girl.”可知,空处需不定冠词,outgoing是以元音音素开头的单词,需冠词an修饰。故填an。
51.句意:她认为人工智能将使我们的生活比以前更好。根据“than”可知,空处需比较级,good“好的”的比较级为better。故填better。
52.句意:Lucy将与她的父母去爬山。根据“...with...parents.”可知,空处需形容词性物主代词,she为主格,其形代为her,修饰名词parents。故填her。
53.句意:但上周六她从自行车上摔下来,摔断了左腿,所以她只能呆在家里看书。stay at home意为“待在家里”,固定搭配。故填at。
54.句意:就我而言,我喜欢拍照,而且我在拍照方面有天赋。be talented in表示“在某方面有天赋”,固定搭配。talented意为“有天赋的”。故填talented。
55.句意:上个月,我爸爸给我买了一部相机,所以我打算去我外祖父的农场,为这些可爱的动物拍很多精彩的照片。根据“Last month”可知,本句时态为一般过去时,谓语动词用过去式。buy“买”的过去式为bought。故填bought。
56.句意:你的寒假计划是什么?根据分析句子成分可知,空处需疑问词What,“What is your plan”是询问计划的常用句式。故填What。
57.Four./4. 58.Surprised. 59.Nothing is meaningless./Everything is meaningful. 60.她的老师把这些树枝分给学生们去种植。 61.It might not be healthy or beautiful
【导语】本文主要介绍了作者的女儿从学校带回四株小树苗栽种,只有一株幸存,后来奄奄一息。作者想要把它砍掉的时候,发现一只知更鸟正在筑巢,由此得出一个道理:一切事物都是有用的。
57.根据“When my daughter was in primary school, she brought home four small twigs (树枝) one day. ”可知,作者的女儿带回家四根树枝,故填Four./4.
58.根据“I was surprised when I looked at it.”可知,作者看到知更鸟后很惊讶,故填Surprised.
59.根据“It made me know that nothing is meaningless. It doesn’t matter if we are young or old. Until we die, we still have things to do, love to give, and joy to share.”可知,作者通过种植小幼苗懂得一切都是有意义的。故填Nothing is meaningless./Everything is meaningful.
60.Her teacher“她的老师”;gave…to…“把……给……”;these twigs“这些树枝”;students“学生们”;to grow“种植”。故填:她的老师把这些树枝分给学生们去种植。
61.根据汉语意思可知,本句时态为一般过去时,且是主系表结构的句子。“它”英文为“It”,作主语;“可能不”英文为“might not”,might为情态动词,因此系动词用原形“be”;“健康”英文为“healthy”,形容词作表语;“或者”英文为“or”;“漂亮”英文为“beautiful”,形容词作表语。故填It might not be healthy or beautiful。
62.例文
A Helper at Home I’m happy to be a helper at home. I often help my parents with chores because I know they work hard every day.
I usually do chores after school. I often sweep the floor and take out the rubbish every day. Sometimes I help my mother cook dinner and wash the dishes.
I feel proud and happy when I do chores. From doing chores, I learn to be more responsible and independent. I also understand how hard my parents work to keep our home clean and comfortable.
Helping at home not only makes my parents happy but also helps me grow. I’ll keep being a good helper!
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开门见山,表明自己乐于帮助做家务的态度,并简要说明原因;
第二步,具体描述自己经常做的家务;
第三步,深入谈谈做家务的感受和收获,如培养责任感、理解父母、获得快乐与自豪感等。
[亮点词汇]
①take out the rubbish把垃圾拿出去
②be more responsible and independent更加负责和独立
③not only...but also...不但……而且……
[高分句型]
①I often help my parents with chores because I know they work hard every day. (because引导原因状语从句)
②I feel proud and happy when I do chores. (when引导时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表