资源简介 湖南省长沙市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.What’s the weather like these days A.It’s sunny. B.It’s windy. C.It’s rainy.2.How does the woman study French A.By listening. B.By reading. C.By writing.3.How long will the man stay in Switzerland A.For about two weeks. B.For about three weeks. C.For about four weeks.4.What’s the model plane made of A.Wood and glass. B.Glass and paper. C.Paper and wood.5.What festival does the boy like A.Mid-Autumn Festival. B.Dragon Boat Festival. C.Spring Festival.听材料,回答各小题。6.Where may the conversation take place A.In a theatre. B.At a hall. C.In a street.7.When does the concert begin A.At 7:50. B.At 8:20. C.At 8:30.听材料,回答各小题。8.Where is the nearest library A.Across from the bank. B.On the left of the bank. C.Next to the bank.9.How many libraries are there in the town A.One. B.Two. C.Three.听材料,回答各小题。10.How is Linda’s new English teacher A.Funny and kind. B.Kind but strict. C.Funny but strict.11.Which subjects is Mike poor in A.Math and physics. B.English and math. C.Physics and English.听材料,回答各小题。12.Why did Alice volunteer at the animal’s home A.To find a new pet.B.To help animals find homes.C.To complete a school project.13.Where did Alice spend most of her time at the animal’s home A.In the dog area. B.In the office. C.In the cat room.14.How often does Alice plan to volunteer at the animal’s home A.Once a week. B.Once a month. C.Every day.听材料,回答各小题。15.What was the probable relationship between the two speakers A.Teacher and student. B.Father and daughter. C.Classmates.16.How long has Helen been learning to play the guitar A.For one year. B.For two years. C.For three years.17.What improvement has Peter made in his life A.He loves public speaking now.B.He has taken up a new hobby.C.He has learned to cook well.听材料,回答个小题。18.Where did the man lose his bag A.In a library. B.In a restaurant. C.In a supermarket.19.What color is the man’s notebook A.Brown. B.Black. C.Blue.20.Who will go to get the bag A.The man himself. B.The man’s wife. C.The man’s friend.二、完形填空(满分10分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Li Shizhen, a well-known medical scientist of the Ming Dynasty, is seen as a great master of medicine in China. He put all his time and heart into 21 , only to save the dying and cure the sick.Li was born in 1518 in Hubei. Both his grandfather and father were doctors. Li’s grandfather was a country doctor who travelled from place to place with a bag of herbs (药草). Such doctors were called Lingyi (bell doctors), because they could show their arrival by 22 a bell. Li’s father was also a famous doctor in their 23 area. So it was easy for the people there to find the doctor.From childhood, Li went to the mountains with his father to 24 herbs, gaining wide knowledge about animals, plants and medicine. Although Li’s father hoped his son could get a government job, Li failed the exam three times. He then turned his 25 to medicine.At the age of 33, Li became 26 for curing Prince Zhu Houkun’s son. A few years later, he was invited to work at the Imperial Medical Institute (太医院) in Beijing. During that time, he 27 many ancient medical texts, and noticed a mess in the naming and categorization (分类) of herbs. To 28 it, he decided to leave his job to write a book about herbs.After that, Li travelled to many places and got much first-hand experience. He also read hundreds of medical books and different kinds of herbs. After 27 years of efforts, his first draft (初稿) of Ben Cao Gang Mu was 29 in 1578. The book is highly detailed and well-organized and is considered one of the greatest scientific 30 of China.21.A.art B.medicine C.paper22.A.ringing B.making C.buying23.A.central B.far C.local24.A.produce B.pick C.pack25.A.attention B.activity C.ability26.A.polite B.poor C.famous27.A.read B.repeated C.reviewed28.A.lay out B.deal with C.worry about29.A.corrected B.created C.completed30.A.products B.results C.achievements三、阅读理解(满分32分)AIn today’s world, there are lots of reading apps that can meet the different reading interests of people of all ages. Now let’s take a look at some great reading iXology ComiXology is one of the oldest and most popular services for reading comic (漫画的) books online. The ComiXology online store is now owned by Amazon. It offers thousands of new and classic comic books from big publishers like Marvel Comics. Media365 Media365 is a free app for Android (安卓). You can read all the books in its library. Writers can publish (出版) their own books on the Media365 platform (平台). There are also many popular books there, like the Harry Potter series. Hoopla Digital It’s another good app that uses the kid’s library card. It’s great for people of all ages. Kids can borrow free eBooks, music and other things from the local public library. No wonder it’s one of the top 15 book apps in the App Store.31.Who owns the ComiXology online store now A.Apple. B.Amazon. C.Google.32.What is special about Media365 A.It is a free app for all users.B.It is only available on iPhones.C.It allows writers to self-publish their works.33.How is Hoopla Digital different from the other two reading apps A.It uses the kid’s library card.B.It offers popular comic books.C.You don’t have to spend money on it.BWhat can be finished in two years Actually you can do a lot of things in two years. You can try a sport you’ve always wanted to start and become great at it. You can also learn a foreign language that you’ve dreamed to know and make it not only a dream.I have always wanted to be a good speaker. But when I first entered into the junior high school, I used to be quite timid. I dared (敢于) not to answer questions in the class, let alone give a speech in public. But now I am a good speaker at my school. I even won the first prize in the speech contest. Why have I changed so much It probably begins from a conversation between my teacher and me. She shared a story with me, which encouraged me a lot and gave me confidence. The story is about a Tibetan girl who is one of the characters in the documentary—The Yangtze River (《再会长江》). She realized her dream and changed her life through her continuous effort. I was deeply moved by her story and I knew that as long as I work hard, I could also change myself and make it. So from that day on I decided to try my best to make my dream come true. I put up my hands to answer questions in each class, and what’s more, I practiced speaking in front of my family.This is only a small example. What I want to tell you is that I hope all of you can try your best to be a better you. Being the best of ourselves requires a positive (积极的) attitude. We should believe that we can overcome (克服) difficulties and achieve success. We should believe in our goals and work hard for them. At the same time, we should accept our shortcomings and mistakes and learn from them to become more mature (成熟的) and stronger.34.The writer starts the passage by ________.A.telling a story B.asking a question C.making a comparison35.Which word can replace the underlined word “timid” A.silent B.quiet C.shy36.The writer did a lot of things to make her dream come true EXCEPT ________.A.watching the documentary—The Yangtze RiverB.answering questions in each classC.practicing speaking in front of her family37.What’s the purpose of this passage A.To introduce the way to be a good speaker.B.To encourage people to improve themselves.C.To ask people to value time.C“Learning a language is easy. Even a child can do it!”Most adults who are learning a second language would disagree with the above sentences. For them, learning a language is a very difficult task. They need hundreds of hours to study and practise, and that will not guarantee success for every adult language learner.Language learning is different from other kinds of learning. Some people who are very intelligent and successful in their fields find it difficult to succeed in language learning. However, some people who are successful language learners find it difficult to succeed in other fields.Language teachers often offer advice to language learners: Read as much as you can in the new language; practise speaking the language every day; live with people who speak the language you want to learn; don’t translate—try to think in the new language; learn as a child would learn—play with the language and so on.But what does a successful language learner do Language learning research shows that successful language learners are similar in many ways.First of all, successful language learners are independent learners.Secondly, successful language learning is active learning.Finally, successful language learners are learners with a purpose.What kind of language learner are you If you are a successful language learner, you have probably been learning independently, actively, and purposefully.38.What does the underlined word “guarantee” mean in Paragraph 2 A.要求 B.计划 C.保证39.Which of the following is NOT the advice from language teachers A.Practise speaking the language every day. B.Play with children as often as possible. C.Try to think in the new language.40.Which of the following can be inferred (推断) from the passage A.All the intelligent and successful people can learn language well.B.It is not easy for an adult to learn a second language.C.Learning a language in a dependent way is helpful.41.What is the best title for this passage A.What Kind of Language Learner are You B.What is an Adult Language Learner Like C.How Can You Become a Successful Language Learner 第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。When you go out for a walk or a jog (慢跑), how often do you see litter along the road Maybe a plastic bottle, some food wrappers, an empty drink can or some cigarette butts (烟蒂) Of course, all of this litter is bad for the environment. 42 Well, a new sport called “plogging” is encouraging people to do just that.Plogging is a combination (结合) of the word “jogging” with “plocka upp”, which means “pick up” in Swedish. 43The word plogging was created by the Swedish runner Erik Ahlstr m, who was unhappy with the litter he saw every time he went for a run. He also created the Plogga website to encourage people everywhere to take up plogging and hold plogging events.Stockholm, where Ahlstr m lives, became the first city to organize a plogging event in 2016. 44 The World Plogging Championship has been held every year in Italy since 2021. In 2024, over 80 ploggers from 13 countries took part in the event and collected over 1,200 kilograms of trash.45 And it’s also good for your health because you’re running and squatting (蹲下) to pick up litter. According to research, plogging burns more calories (卡路里) than jogging on its own.Of course, not everyone likes jogging. 46 The Plogga website recommends doing it while cycling, skateboarding, or even just walking — whatever way you choose to get outside and move.A.Plogging is good for the environment.B.But how often do we stop to pick it up C.Now the sport is spreading around the world.D.The idea is simple: pick up litter while you jog!E.But you can combine picking up litter with all kinds of sports.四、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。Inspired by Marco Polo, who traveled to China along the ancient Silk Road in 1275, an Italian hiker called Vienna Cammarota set off from Venice in 2022 to retrace (重走) the route on foot and she arrived in China 2 years later. She says that Marco Polo provided detailed descriptions of ancient China and she hopes to see more of modern China by following in Marco Polo’s footsteps.She first spent a few days in the ancient city of Kashgar. She learnt about tea culture in a century -old teahouse. She also tried making naan bread (馕). Starting from Kashgar, she will go on a 15 -month cultural journey across China and explore over 30 cities in 17 provinces and autonomous regions. Her journey will end in Beijing to mark the 750th anniversary of Marco Polo’s arrival in China.Cammarota says hiking is her passion. Only with a simple backpack and two trekking poles (徒步杖), she has covered more than 20, 000 kilometers. She says she sometimes felt upset and wanted to give up everything, but fortunately, these feelings never lasted long and she always found a way to overcome the difficulties. In her time of need, she has often received kindness and friendliness from strangers.Her goal is to experience the great culture and development of China. It is such a meaningful journey. It shows a real and modern China to the West. It also promotes the dialogue and understanding between the East and the West.47.When did Cammarota reach China 48.What did Cammarota do in the city of Kashgar 49.Where will be Cammarota’s last stop in China 50.Did Cammarota always feel upset for a long time 51.How do you like Cammarota’s journey 五、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Spring Festival, also known as Chinese New Year, is the most important 52 (tradition) festival in China. It is 53 the first day of the lunar calendar’s new year. People usually begin to prepare for the Spring Festival one or two weeks before it. Families will clean their houses 54 (complete). Because they believe that this will sweep away bad luck and bring in good fortune.Red is the main color during the Spring Festival, as it represents (代表) luck 55 joy. You can see red lanterns, red couplets (对联), and even red envelopes everywhere. These red envelopes 56 (fill) with money and given to children by their elders as a symbol of good luck and blessings.On the eve of the Spring Festival, families gather together for a reunion dinner. This meal is of great 57 (important) as it symbolizes unity and family bonds (纽带). There are many 58 (dish) on the table. Dumplings are one of the most typical foods. Sometimes people put a coin in a dumpling. 59 person with the coin is lucky. After dinner, people will watch TV, play games, or chat with each other.The next day, people usually visit 60 (they) relatives and friends, exchanging greetings and gifts. It’s a time for family members to reconnect and strengthen their relationships. Fireworks and firecrackers are set off 61 (celebrate) the new year and drive away evil spirits.六、书面表达(满分15分)62.改变能给人一种力量的力量,每一次改变都是一次自我超越的旅程,从初一入校到现在你又有哪些方面的改变呢?请根据下表提示,并作适当拓展写一篇英语短文,介绍自己的改变。要求:(1)80词左右(标题和开头已给出,不计入总词数);(2)文中不得出现真实人名和校名。Before NowAppearance short, thin... tall, strong...Hobby watch TV... do sports...Study not so interested in studying... study very hard...... ... ...How I have changed!How time flies! I am a student in Grade 9 now. I have changed a lot in the last two years. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】W: What’s the weather like M: It has been raining these days. I really missed the sunshine.2.B【原文】W: How do you study French M: Keep reading books at home. It’s very useful.3.B【原文】W: Will you spend your winter vacation in Switzerland M: Yes, I will. I’ll stay there for about three weeks.4.C【原文】W: Your model plane looks so cool. What is it made of M: It’s made of paper and wood.5.A【原文】W: Why do you like the Mid-Autumn Festival M: Because I like moon cakes.6.C 7.B【原文】W: Wow! The traffic is so busy!M: It’s just because too many people are trying to leave the city for the countryside on National Day.W: Yeah. But I’m afraid we’ll be late for the concert.M: That’s possible. It’s already 7:50. And the concert will begin in half an hour.8.C 9.C【原文】M: Excuse me, could you tell me where the nearest library is W: Sure, just go down the street and turn left at the second crossing. You’ll find it on your left. It’s next to a bank.M: Thanks a lot! By the way, how many libraries are there in this town W: There are three libraries in total. But the other two are in the east end of the town.10.B 11.A【原文】M: Hi, Linda. I hear that you have a new English teacher. How are you getting on with her W: Quite well. She’s kind and beautiful. I like her very much.M: Is she strict W: Yes, she is. But that’s why I have made rapid progress, I think. How are you getting along with your study, Mike M: Not so well. As you know, I’m poor in my math and physics.W: Don’t worry. Work harder, and you can catch up with others.12.B 13.C 14.A【原文】M: Alice, I heard you volunteered at the local animal’s home last weekend. What made you decide to do that W: Well, I love animals and I wanted to help them find homes. It was a very meaningful experience.M: That’s great. Where did you spend most of your time at the animal’s home W: I was mostly in the cat room, playing with the baby cats and cleaning their area.M: How often do you plan to volunteer there W: I’m planning to go there every Sunday.M: It’s really a nice way to spend the free time and make a difference.W: You’re right! Actually, many students volunteer there at the weekend.15.C 16.C 17.C【原文】M: Hey, Helen! It’s been quite a long time since we left our school.W: Hi, Peter! Yeah, it has. You look so different now.M: Don’t you realize that I’m much taller than before W: Yeah, I can see that! I’ve changed too. I used to be afraid of public speaking, but now I love it.M: Really That’s a huge change. I’ve become more organized. My room used to be a mess.W: That’s great. I’ve also taken up a new hobby. I started learning to play the guitar 3 years ago.M: Great! I keep improving my cooking skills by taking some cooking lessons. And I can do really well in cooking now. I used to burn everything, you know.W: Haha, that’s a good skill to have. Maybe next time you can show me your cooking skills when I visit your house.M: Then let’s make it next Sunday evening. Is it OK with you W: It should be no problem. See you then.18.B 19.C 20.C【原文】W: Hello. Lost and Found Desk, Anderson Restaurant. May I help you M: Hello, I’m calling about my bag. I had lunch in your restaurant today, and I think I left it there.W: What color is it, sir M: It’s brown. I really hope you have it.W: Do you have anything important in it M: A black wallet, a set of keys and a blue notebook.W: Hold on for a moment. I’m looking in the box…and your bag is here.M: Thank goodness! Since I’m busy this afternoon, I’ll ask a friend named Steve Clark to help me get it.W: No problem, sir.21.B 22.A 23.C 24.B 25.A 26.C 27.A 28.B 29.C 30.C【导语】本文主要介绍了中国传统医学之父——李时珍。21.句意:他把所有的时间和心血都投入到医学中,只为了救死扶伤。art艺术;medicine医学;paper纸。根据“medical scientist”以及“save the dying and cure the sick”,可知他全身心投入的领域是医学领域。故选B。22.句意:这类医生被称为铃医,因为他们可以通过摇铃来表明自己的到来。ringing响铃;making制作;buying购买。根据“Such doctors were called Lingyi,”可知这类医生被叫做铃医,by在这里表示方式,结合语境,铃医表明自己到来的方式应该是通过ringing,故选A。23.句意:李时珍的父亲也是他们当地一位著名的医生。central中心的;far远的;local当地的。根据“So it was easy for the people there to find the doctor.”可知李时珍父亲行医的范围是在他们所在的区域,结合选项,“local”,表示在他们本地的这个区域,故选C。24.句意:从小,李时珍就和他的父亲一起上山采药,从而获得了关于动物、植物和医学的广泛知识。produce生产;pick采摘;pack打包。根据“go to the mountains”及后文提到的 “herbs”,可知是去山上采摘药草,故选B。25.句意:然后他把注意力转向了医学。attention注意;activity活动;ability能力。根据“Although Li’s father hoped his son could get a government job, Li failed the exam three times. He then turned his…to medicine.”,可知这里表达的是他把自己的注意力转移到了医学方面,故选A。26.句意:在 33 岁时,李时珍因为治愈了朱厚坤王子的儿子而闻名。polite有礼貌的;poor贫穷的;famous著名的。根据“At the age of 33, Li became…for curing Prince Zhu Houkun’s son.”可知因为治愈了王子的儿子这样重要的事情,所以李时珍应该是变得著名,故选C。27.句意:在那段时间里,他阅读了许多古代医学典籍,并注意到草药的命名和分类很混乱。read阅读;repeated重复;reviewed复习。根据“During that time, he…many ancient medical texts, and noticed a mess in the naming and categorization of herbs.”可知,在太医院工作期间,对于 “ancient medical texts”是阅读它们,故选A。28.句意:为了处理这个问题,他决定辞去工作去写一本关于草药的书。lay out布置;deal with处理;worry about担心。根据“and noticed a mess in the naming and categorization of herbs.”可知,这里说他决定写书的目的是为了处理、应对这个问题,故选B。29.句意:经过 27 年的努力,他的《本草纲目》初稿于 1578 年完成。corrected纠正;created创造;completed完成。根据“After 27 years of efforts, his first draft of Ben Cao Gang Mu was…in 1578.”可知,这里说的应该是《本草纲目》的初稿完成了,故选C。30.句意:这本书内容非常详细且条理清晰,被认为是中国最伟大的科学成就之一。products产品;results结果;achievements成就。根据“The book is highly detailed and well-organized and is considered one of the greatest scientific…of China.”可知,这里说《本草纲目》在科学领域的地位,它是被看作中国伟大的科学方面的成就之一,故选C。31.B 32.C 33.A【导语】本文介绍了几个阅读应用程序。31.细节理解题。根据“The ComiXology online store is now owned by Amazon”可知,ComiXology由亚马逊拥有,故选B。32.细节理解题。根据“Writers can publish (出版) their own books on the Media365 platform (平台).”可知,在这个平台上,作家可以出版自己的书,故选C。33.细节理解题。根据“It’s another good app that uses the kid’s library card.”可知,这款应用程序使用儿童图书馆卡,与其他两种不同,故选A。34.B 35.C 36.A 37.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者克服胆怯,成为优秀演讲者的经历。34.细节理解题。根据文章第一段“What can be finished in two years ”可知,作者以一个问题开头,引出主题。故选B。35.词义猜测题。根据“I dared (敢于) not to answer questions in the class, let alone give a speech in public. ”可知,作者一开始上初中时,比较害羞,不敢在班上说话,因此timid与shy意思相近。故选C。36.细节理解题。根据“I put up my hands to answer questions in each class, and what’s more, I practiced speaking in front of my family.”可知,为了让自己的梦想实现,作者开始在每节课上都举手回答问题,而且在家人面前练习说话。A选项没有提到。故选A。37.主旨大意题。根据“What I want to tell you is that I hope all of you can try your best to be a better you. Being the best of ourselves requires a positive (积极的) attitude. ”可知,作者写这篇文章就是为了鼓励大家成为更好的自己。故选B。38.C 39.B 40.B 41.C【导语】本文主要讲述了如何成为一名成功的语言学习者。38.词句猜测题。根据“They need hundreds of hours to study and practise, and that will not guarantee success for every adult language learner.”可知,即使投入了大量时间学习和练习,也不能确保一定能取得成功,所以“guarantee” 的意思是 “保证”。故选C。39.细节理解题。根据“Read as much as you can in the new language;…play with the language and so on.”可知选项B“尽可能经常和孩子们一起玩”,在老师给出的建议内容中未提及,故选B。40.推理判断题。根据“Most adults who are learning a second language would disagree with the above sentences. For them, learning a language is a very difficult task.”可知,成年人学习第二语言是不容易的。故选B。41.最佳标题题。根据对文章主要内容的概括和分析,可知,文章先是讲述了成年人学习第二语言的困难,接着提到语言老师给语言学习者的建议,然后重点阐述了成功的语言学习者在很多方面是相似的。整个文章围绕着如何成为成功的语言学习者展开论述。选项C“如何成为一名成功的语言学习者” 这个标题能够准确概括文章主旨,故选C。42.B 43.D 44.C 45.A 46.E【导语】本文主要介绍了一种名为“plogging”的新型环保运动,即在慢跑时捡拾垃圾,并阐述了其起源、发展以及对环境和健康的益处。42.根据上文“all of this litter is bad for the environment.”及下文“Well, a new sport called ‘plogging’ is encouraging people to do just that.”可推知,此处与捡垃圾有关,选项B“但我们多久停下来捡一次?”符合语境。故选B。43.根据“Plogging is a combination (结合) of the word ‘jogging’ with ‘plocka upp’, which means ‘pick up’ in Swedish.”可知,此处是解释plogging的核心理念,选项D“这个想法很简单:慢跑时捡垃圾!”符合语境。故选D。44.根据“Stockholm, where Ahlstr m lives, became the first city to organize a plogging event in 2016. ... The World Plogging Championship has been held every year in Italy since 2021.”可知,是在介绍plogging这项运动的广泛传播,选项C“现在这项运动正在全球传播。”符合语境。故选C。45.根据“And it’s also good for your health because you’re running and squatting (蹲下) to pick up litter.”可知,是介绍这项运动的好处,选项A“跑步捡垃圾对环境有益。”符合语境。故选A。46.根据“Of course, not everyone likes jogging.”可知,不是每个人都喜欢慢跑,因此可以选择其他运动方式,选项E“但你可以将捡垃圾与各种运动结合。”符合语境。故选E。47.In 2024. 48.She learnt about tea culture and tried making naan bread. 49.Beijing. 50.No./No, she didn’t. 51.I think it is meaningful.【导语】本文主要讲述了意大利的Cammarota徒步重走马可波罗走过的丝绸之路的经过、打算和意义。47.根据“Inspired by Marco Polo, who traveled to China along the ancient Silk Road in 1275, an Italian hiker called Vienna Cammarota set off from Venice in 2022 to retrace (重走) the route on foot and she arrived in China 2 years later.”可知Cammarota在2024年到达了中国。故填In 2024.48.根据“She first spent a few days in the ancient city of Kashgar. She learnt about tea culture in a century-old teahouse. She also tried making naan bread (馕).”可知Cammarota在喀什学习了茶文化,尝试做了馕。故填She learnt about tea culture and tried making naan bread.49.根据“Her journey will end in Beijing to mark the 750th anniversary of Marco Polo’s arrival in China.”可知Cammarota在中国的最后一站是北京。故填Beijing.50.根据“She says she sometimes felt upset and wanted to give up everything, but fortunately, these feelings never lasted long and she always found a way to overcome the difficulties.”可知Cammarota有时候会感觉到不开心,但是不会持续很长时间,因此此处是否定回答。故填No./No, she didn’t.51.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think it is meaningful.52.traditional 53.on 54.completely 55.and 56.are filled 57.importance 58.dishes 59.The 60.their 61.to celebrate【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国的传统节日春节。52.句意:春节也被称为中国新年,是中国最重要的传统的节日。festival为名词,前面用形容词修饰。tradition“传统”,其形容词形式为traditional“传统的”。故填traditional。53.句意:它在农历新年的第一天。“the first day of the lunar calendar’s new year”为具体的一天,前面用时间介词on。故填on。54.句意:各家各户将会彻底打扫他们的房子。此处应该用副词修饰动词,complete的副词形式为completely“完全地”。故填completely。55.句意:红色是春节的主要颜色,因为它代表着幸运和快乐。luck和joy为两个并列的名词,中间用and连接。故填and。56.句意:长辈把装满钱的红包给孩子们,因为这是好运和祝福的象征。此处envelopes与fill之间是被动关系,用被动结构be+v-ed。主语是envelopes,时态为一般现在时,be动词用are,fill的过去分词为filled。故填are filled。57.句意:团圆饭也很重要,因为它象征着家人们团员。great后接名词形式,important“重要的”,其名词形式为importance。故填importance。58.句意:桌子上有许多菜。many后接可数名词的复数形式,dish的复数形式为dishes。故填dishes。59.句意:吃到硬币的人是幸运的。此处特指吃到硬币的人,用定冠词the。故填The。60.句意:第二天,人们通常会拜访他们的亲戚朋友,互送祝福和礼物。relatives and friends为名词,前面用形容词性物主代词,they的形容词性物主代词为their。故填their。61.句意:烟花爆竹被燃放来庆祝新年,驱逐霉运。此处应该用动词不定式表示目的。故填to celebrate。62.范文How I have changed!How time flies! I am a student in Grade 9 now. I have changed a lot in the last two years.First, I used to be short and thin, but now I’m tall and strong. Second, I used to watch too much TV. Now I prefer doing sports. Third, I wasn’t so interested in studying two years ago. When my head teacher learnt about that, she helped me patiently. I began to study very hard. Now I have a good habit that I will go over my homework one more time when I finish. Last but not least, I was too weak to do much exercise two years ago. But with the help of the teachers and classmates, I can run very fast and I’m also good at playing basketball.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:写作要求已经给出,考生应注意不要遗漏,注意大小写,适当添加细节。[写作步骤]①第一步,开篇点题,引出下文;②第二步,具体阐述自己两年来的变化。[亮点词汇]①used to be曾经是②prefer doing sth.更喜欢做某事③be interested in对……感兴趣[高分句型]When my head teacher learnt about that, she helped me patiently. (when引导时间状语从句 )答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖南省长沙市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题.docx