湖南省怀化市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟(含答案解析+听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖南省怀化市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟(含答案解析+听力原文及音频)

资源简介

湖南省怀化市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟
【考试范围:Unit1-Unit4】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分20分)
1.How will the man go to Changsha
A.By plane. B.By train. C.By bus.
2.How was the man’s weekend in the countryside
A.Boring. B.Wonderful. C.Disappointing.
3.What did the boy do yesterday
A.He watched TV. B.He cleaned the room. C.He read books.
4.Which invention is mentioned in the conversation
A.The computer. B.The smart phone. C.The robot.
5.Why doesn’t the girl go to the space museum
A.Because the ticket is expensive.
B.Because she doesn’t like space.
C.Because it is far from her home.
听材料,回答小题。
6.What club does Dave want to join
A.The English club. B.The Basketball club. C.The Chess club.
7.When will Molly and Dave meet
A.3:30. B.3:50. C.4:00.
听材料,回答小题。
8.What is Jenny’s favorite invention
A.The car. B.The Internet. C.The plane.
9.When did Henry invent a kind of machine
A.In 2012. B.In 2011. C.In 2021.
听材料,回答小题。
10.What’s the probable relationship between Emma and Sally
A.Sisters. B.Friends. C.Cousins.
11.How will Emma come back home
A.By car. B.By bus. C.By taxi.
听一段材料,完成下面各小题。
12.What is the special sofa used for
A.Having a good rest. B.Having a good sleep at night. C.Just for amusement.
13.Where was the special sofa made
A.In America. B.In Australia. C.In China.
14.What does the man think of the special sofa
A.It’s useless. B.It’s expensive. C.It’s uncomfortable.
听一段材料,完成下面各小题。
15.What festival is around the corner
A.Children’s Day. B.Christmas Day. C.Father’s Day.
16.How much is it now for one toy car
A.25 yuan. B.39 yuan. C.50 yuan.
17.What did the man buy for his wife
A.A soft toy. B.Some chocolate. C.A blouse.
听材料,回答小题。
18.Where is the new sports center
A.Near the playground. B.At the back of the park. C.By the railway station.
19.How long did it take Mary to walk to the new sports center
A.Twenty minutes. B.Fifteen minutes. C.Fifty minutes.
20.How much does it cost to be a member next month
A.$30. B.$50. C.$80.
阅读理解(满分32分)
A
I asked three of my friends how they had changed since they came to our middle school. And here are their answers.
Robin I didn’t do well in my study before, but since I began to study in this school, things have changed. The teachers here are all energetic, active and helpful. They always encourage me by saying “I’m sure you can make it” or “You are one of the cleverest students I have ever met”. These words really mean a lot to me. Now I’m one of the top students in my class, and I like studying as well.
Dick I used to be a fat boy who could hardly run 500 meters. When I entered the middle school, my father worried that I would be laughed at by my new classmates, so he decided to do morning exercises with me every day. It really worked. Now I’m used to running and exercising in the morning, and I am slim and strong. Besides, my P. E. teacher thinks I can be a good runner in the future!
Jason I used to like to be alone and didn’t feel like talking to anyone. But when I met Robin and Dick, I found that they were really good people. Then gradually we became closer and finally became good friends. Thanks to them, I’m talkative and outgoing now, and I have made many other friends. I talk and play with my friends every day and each day I feel happy.
21.Who always encourages Robin after he came to the middle school
A.His teachers. B.His friends. C.His parents.
22.Why did Dick’s father do exercise with him
A.Because he wanted to lose weight.
B.Because he wanted his son to be healthy.
C.Because he worried that his son would be laughed at in school.
23.Thanks to ________, Jason is an outgoing boy now.
A.Dick and Robin B.Dick and Tim C.Robin and Tim
B
So far, China has successfully sent a large number of satellites (卫星) and spaceships into space. Space scientists have been greatly inspired (赋予灵感) by the old stories and ancient famous people when giving them names.
Since thousands of years ago, Chinese people have dreamed of going to the moon. Chang’e Flies to the Moon is one of the most popular stories. As you can see, China’s first man-made satellite to circle around the moon was named Chang’e 1. More interestingly, the moon rover (巡视器) was named after the Jade Rabbit, who is the partner of Chang’e in the story. These old stories carry people’s best wishes and dreams. With the development of science and technology, our scientists have made them come true.
Kua Fu Runs After the Sun is another story to show how much ancient Chinese people wanted to know about the unknown world. Now, Kua Fu is going with the scientists to “visit” the sun, because we have a space project called Kua Fu Mission.
Besides the ancient stories, space scientists also get ideas from ancient famous people. For example, Mozi, an ancient scientist, discovered that light travels in a straight line over 2,000 years ago. His discovery made space study take a big step at that time. So, China’s first quantum (量子) science satellite was named Mozi, making China the first country in the world to achieve quantum communication between satellites and the ground.
From such simple things as giving names to the satellites, we can see how great our traditional culture is and what influence it has on our modern science and technology.
24.What do we know about Chang’e 1 according to the passage
A.It moves around the moon.
B.It “visits” the sun with the scientists.
C.It is the world’s first man-made satellite.
25.How does the writer support his opinion in Paragraph 4
A.By listing numbers. B.By comparing facts. C.By giving an example.
26.Which is the right structure of the passage (①=Paragraph 1 ②= Paragraph 2, ...)
A. B. C.
27.What’s the writer’s main purpose of writing the passage
A.To spread the traditional Chinese culture.
B.To introduce the achievements in our science and technology.
C.To tell how traditional Chinese culture influences our space science.
C
Drinking a cup of milk tea with friends That’s “city”. Visiting the Great Wall of China Very “city”. Riding a bike down Shanghai's Anfu Road Quite “city”.
If you don’t get it, let me explain it to you. The popularity of “City bu city ” has risen on the Internet these days. You can use it to describe whether someone, or something is urban (都市的) and modern or not.
“City bu city ” was first used by American blogger Paul Mike Ashton. He has lived in Shanghai with his sister for years. His name on the Internet is “Bao Bao Xiong”. He likes sharing travel experiences in China on Douyin and Xiaohongshu. Ashton became popular after he shared a video of him asking his sister “City bu city ” on the Great Wall.
The word “city” itself has now taken on a new meaning as an adjective (形容词). Ashton himself says that it describes something that happens in the city, but it can also be “something that gives you a great love for life”.
In recent years, a large number of foreign tourists like Ashton have been sharing their experiences of visiting China online. Topics about travelling in China are becoming more and more popular. Now people around the world can learn more about different places of modern China and Chinese way of life. And all of these are shown in a more emotional (感性的), friendly and natural way.
28.Who was the first person to use “city bu city”
A.Paul Mike Ashton. B.Ashton’s sister. C.A Chinese blogger.
29.Which of the following can NOT be described as “city”
A.Enjoying milk tea with friends.
B.Travelling around Changsha.
C.Staying up late for homework.
30.What information can you learn from the passage
A.Few foreign tourists like sharing their experiences on online.
B.More and more foreigners would like to travel in China.
C.People can learn more about different places in ancient China.
31.What’s the main purpose (目的) of the passage
A.To introduce different ways of life around the world.
B.To show Chinese people are emotional, friendly and natural.
C.To explain the word “city” and why it gets popular.
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选择可以填入空白处的最佳选项,每个选项仅使用一次。
There is a special club at Beijing New Oriental Yangzhou Foreign Language School, Jiangsu. It is called the Tongcao Flowers Paper Art Workshop. 32 Lots of them choose to join the special club and learn how to make tongcao flowers. Last month, the club just won the top prize at a school exhibition (展览).
The students and teachers worked for two months to make thousands of beautiful tongcao flowers. The flowers filled up a 24-square-meter exhibition area, covering the walls and floor.
33 This paper comes from a traditional Chinese medicine called tongtuo wood. Known as “the flower that never dies”, tongcao flowers can stay beautiful for many years.
Making tongcao flowers takes many steps. First, cut the tongcao paper into different sizes. 34 Next, put the petals together like a real flower. Finally, color the paper.
Ren Daiyang, 14, joined the workshop last year. 35 “The tongcao paper dries fast, so I need to shape it in just 10 seconds.”
“I spend more than two hours making a tongcao flower. It teaches me to be patient,” said 13- year-old Zhang Shiyu.“ 36 ”
A.I love this paper art and want to help keep it going.
B.Tongcao flowers are made from tongcao paper.
C.For him, shaping the petals (花瓣) is the hardest part.
D.Tongcao flowers are very popular among students.
E.Then, shape the wet paper into petals by pinching (按压) and rubbing (摩擦) it.
三、短文填空(满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Yunnan cross-bridge rice noodles are one of the province’s special dishes. The dish, with a history of over 100 years, is 37 (typical) made with chicken soup, meat, vegetables and rice noodles.
There are many stories about the 38 (invent) of this dish. One story is that during the Qing Dynasty, a scholar (书生) studied every day on an island in Mengzi, Yunnan. His favorite food—rice noodles 39 (bring) to him by his wife who crossed a bridge to the island every day. 40 , the noodles often got cold during the journey, which disappointed her.
One day, the wife noticed that the chicken soup she sent to her husband 41 (remain) hot. She realized that the thick oil 42 the top of the soup helped keep it warm. She also discovered that the rice noodles tasted much 43 (good) when not boiled with the soup. So 44 smart wife began bringing the chicken soup, rice noodles and other food separately (分开地), and put 45 (they) together only after arriving at her husband’s place. This way, the dish stayed warm.
The rice noodles were so delicious that the cooking method quickly spread throughout Mengzi. 46 (local) named the dish “crossing-the-bridge rice noodles” in memory of the wife who crossed the bridge daily to bring her husband his meal.
四、任务型阅读(满分10分)
“May we all be blessed with longevity. Though miles apart, we are still able to share the beauty of the moon together (但愿人长久,千里共婵娟)”, written by Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-known poem to his younger brother Su Zhe.
The moon is at its brightest on the 15th day of the eighth month of the lunar calendar. On this day, people celebrate the Mid-Autumn Festival. It has been enjoying great popularity all over the country.
In ancient China, that day was a harvest (收获) festival because crops (庄稼) were harvested during that period. (4) It was a time for relaxation and celebration.
Families try to get together for the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are, people will try to return home for the celebration.
The Mid-Autumn Festival has its own special food just like other traditional Chinese holidays. People eat mooncakes with fillings such as sugar and lotus seed paste. (5)在中秋夜,月饼是一个满月的形状。The full moon and mooncakes stand for family reunion (团聚).
With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat mooncakes and fruit, share the stories and express the best wishes for the family members and friends who live afar.
47.Who did Su Shi write the poem for in Paragraph One
48.Why was the Mid-Autumn Festival a harvest festival in ancient China
49.How do people spend the night of the Mid-Autumn Festival
50.将短文中画线的英文句子翻译成中文。
51.将短文中画线的中文句子翻译成英文。
五、书面表达(满分15分)
52.根据要求完成短文写作。
随着中国国家综合实力的不断提升,中国人的文化自信正在日益提升。近日,学校英文校刊就“Spread Chinese Culture”为主题发起征文活动,你和同学就此进行了讨论,从身边的变化谈到了中国的传统文化艺术形式。为了更好地传播中国文化,请根据以下表格,写一篇文章投稿。
Changes In the past buy products from other countries; visit foreign countries; …
Now choose products made in China; travel around China; …
Recommendation (推荐) Your favorite Chinese traditional art form (history, material, meaning…)
Feelings …
要求:
(1)80词左右 (标题已给出,不计入总词数);
(2)文中不得出现真实人名和校名。
Spread Chinese Culture
With the development of China, more and more people show great interest in Chinese culture.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】W: Hello! Safe Trip Travel Office! What can I do for you
M: I’d like to book an air ticket to Changsha.
2.B
【原文】W: How was your last weekend in the countryside
M: I thought it would be boring. But it turned out to be the best weekend ever.
3.C
【原文】M: It was rainy yesterday, so I stayed at home and read books. What about you
W: I cleaned the room and watched TV.
4.B
【原文】M: Mary, what do you think is the greatest invention in this century
W: The smart phone! That’s for sure! It seems everybody needs it.
5.C
【原文】W: Have you ever been to the space museum in the city center
M: No, it is too far from my home. I often visit the art museum though the ticket is expensive.
6.A 7.B
【原文】W: Hi Molly. Are you a member of the English Club
M: Yes I am, Dave.
W: I also want to join your club. When is it open
M: It is open from four o’clock to half past five on Wednesday and Thursday afternoons. Can you come with me tomorrow
W: Yes. Let’s meet at half past three.
M: Can we meet twenty minutes late I have to finish my homework.
W: Sure.
8.C 9.A
【原文】W: My favorite invention is the car and my sister Jenny’s is the plane. What is yours, Henry
M: Mine is the Internet.
W: Oh, I see. By the way, I heard you had a small invention.
M: Yeah. In 2012, I invented a kind of machine to cut up meat. At that time, I was only eleven years old.
10.B 11.C
【原文】W: What are you going to do this evening, Emma
M: I’m going to meet some friends, Dad.
W: You mustn’t come home late. There will be no bus. You’d better be back by ten o’clock.
M: Dad, it’s Sally’s birthday. She has a party at home. Many friends will go. I will come back home by taxi before eleven o’clock. Don’t worry.
12.A 13.C 14.B
【原文】M: Hi, Helen. Who bought this special sofa
W: Hi, Billy. It’s the boss.
M: What is it used for
W: It’s used for having a good rest for the staff at noon. It’s good for our health.
M: Sounds great. I wonder how to use it.
W: You can press the red button to make it bigger and softer, then you will feel more comfortable.
M: That’s great. Was it made in America or Switzerland
W: Neither. It was made in Changsha, China.
M: How much is it
W: Eight thousand five hundred yuan.
M: Oh, it’s out of my ability to buy it.
15.B 16.A 17.C
【原文】M: I want to buy some Christmas presents for my kids.
W: Well, what about toys This toy bear is very popular with children, only thirty nine yuan.
M: Um. I don’t think my sons will like soft toys.
W: OK, then what about these toy cars Boys love cars.
M: Well, they look nice. What colors do you have
W: Blue, red and yellow. They were fifty yuan each. But now they are on sale, so fifty yuan for both.
M: OK. I’ll take a blue one and a yellow one. Here is the money.
W: Thank you. Do you want to buy some chocolate for your wife
M: No, thank you. I’ve already bought a beautiful blouse for her.
18.B 19.A 20.C
【原文】W: Hi Roy, I have just been to the new sports center.
M: Hi Mary. You mean the one near the playground
W: No, it’s on that road at the back of the park, just by the railway bridge.
M: But that’s a long way from where we live.
W: Well, it only took me twenty minutes to walk there.
M: Do you have to pay to be a member
W: Yeah, it costs fifty dollars to be a member this month, but that’s a special price, because it’s new, it’s going to cost eighty dollars next month.
M: Well, I’ll talk to my dad. Perhaps we can go this afternoon or after dinner this evening.
21.A 22.C 23.A
【导语】本文主要讲述了作者的三位朋友罗宾、迪克和贾森,自进入中学以来在学习、身体和性格方面发生的变化及原因。
21.细节理解题。根据罗宾的回答“The teachers here are all energetic, active and helpful. They always encourage me by saying…”可知,罗宾来到中学后,是他的老师们一直鼓励他。故选A。
22.细节理解题。根据迪克的回答“When I entered the middle school, my father worried that I would be laughed at by my new classmates, so he decided to do morning exercises with me every day”可知,迪克的爸爸和他一起锻炼,是因为担心他在学校被同学嘲笑。故选C。
23.细节理解题。根据贾森的回答“But when I met Robin and Dick, I found that they were really good people… Thanks to them, I’m talkative and outgoing now”可知,多亏了迪克和罗宾,贾森现在变成了外向的男孩。故选A。
24.A 25.C 26.A 27.C
【导语】本文主要介绍了嫦娥一号、“玉兔号”月球车、“墨子号” 空间量子科学实验卫星等与中国古代传统文化之间的渊源,表明了我国传统文化对太空技术的深远影响。
24.细节理解题。根据文章第二段“As you can see, China’s first man-made satellite to circle around the moon was named Chang’e 1.”可知,嫦娥一号绕月运行。故选A。
25.细节理解题。根据第四段“For example, Mozi, an ancient scientist, discovered that light travels in a straight line over 2,000 years ago. His discovery made space study take a big step at that time.”可知,在第四段中,作者通过举例子来支持自己的观点。故选C。
26.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍文章主题,太空技术与古代传统文化有关系;第二、三、四段分别从中国传统故事以及古代著名人物方面介绍;最后一段总结全文。故选A。
27.主旨大意题。根据“From such simple things as giving names to the satellites, we can see how great our traditional culture is and what influence it has on our modern science and technology.”及全文可知,作者写这篇文章的目的是介绍中国的空间技术与中国传统文化之间的渊源,中国传统文化影响着我国的空间技术。故选C。
28.A 29.C 30.B 31.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了“City bu city ”这个网络热词的来源以及含义。
28.细节理解题。根据“‘City bu city ’ was first used by American blogger Paul Mike Ashton.” 可知,“City bu city ” 最初是由美国博主Paul Mike Ashton 使用的,文中明确表述该短语的首创者是美国博主Paul Mike Ashton,故选A。
29.推理判断题。根据“You can use it to describe whether someone, or something is urban and modern or not.” 可知“city”这个表述可用于形容某人或某事是否都市化、现代化,而“Staying up late for homework”这件事与都市化、现代化的特征不相关,故选C。
30.细节理解题。根据“In recent years, a large number of foreign tourists like Ashton have been sharing their experiences of visiting China online. Topics about travelling in China are becoming more and more popular.” 可知,近年来,许多像Ashton这样的外国游客一直在网上分享他们在中国旅游的经历,关于在中国旅游的话题也越来越受欢迎,这意味着越来越多的外国人愿意来中国旅游,故选B。
31.主旨大意题。文章先引出 “City bu city ” 这个表述在网络上的流行,接着介绍了其首创者以及它的含义,最后说明了近年来外国游客分享在中国旅游经历使得相关话题更受欢迎等情况,整体是围绕解释 “city” 这个词以及它为何流行展开的,选项C“解释“城市”这个词及其流行的原因。”符合文章主旨,故选C。
32.D 33.B 34.E 35.C 36.A
【导语】本文是一篇说明文。文章详细介绍了通草花纸艺工作坊、通草花的制作材料、制作步骤以及学生们对此艺术形式的热爱和学习体验。
32.根据上文“It is called the Tongcao Flowers Paper Art Workshop.”和下文“Lots of them choose to join the special club and learn how to make tongcao flowers.”可知,许多学生选择加入通草花纸艺术工作坊,学习如何制作通草花,说明通草花在学生中很受欢迎;选项D“通草花在学生中很受欢迎。”符合语境。故选D。
33.根据下文“This paper comes from a traditional Chinese medicine called tongtuo wood.”可知,这种纸来自一种叫通脱木的中国传统药材;由此可知,此处应该介绍这些花是由什么材料制成的;选项B“通草花是由通草纸制成的。”符合语境。故选B。
34.根据上文“First, cut the tongcao paper into different sizes.”和下文“Next, put the petals together like a real flower.”可知,此处应该介绍制作通草花的下一个步骤,且与制作“petals”相关;选项E“然后,把湿纸捏成花瓣的形状,并摩擦它。”符合语境。故选E。
35.根据上文“Ren Daiyang, 14, joined the workshop last year.”和下文“The tongcao paper dries fast, so I need to shape it in just 10 seconds.”可知,通草纸干得很快,所以他需要在10秒内把它塑形;所以此处应介绍Ren Daiyang加入工作坊后感受到工作的艰难;选项C“对他来说,塑造花瓣是最难的部分。”符合语境。故选C。
36.根据上文“I spend more than two hours making a tongcao flower. It teaches me to be patient,”可知,Zhang Shiyu花了两个多小时做一朵通草花,这工作教会了她更有耐心;由此可知,此处应表达Zhang Shiyu对这种艺术的热爱;选项A“我喜欢这种纸艺,并想帮助它继续下去。”符合语境。故选A。
37.typically 38.invention 39.was brought 40.However 41.remained 42.on 43.better 44.the 45.them 46.Locals
【导语】本文主要讲述了云南过桥米线的来源。
37.句意:这道菜有100多年的历史,通常由鸡汤、肉、蔬菜和米线制成。根据“made”可知,此处应填副词,修饰动词made,typical是形容词,副词是typically“通常”。故填typically。
38.句意:有很多关于这道菜发明的故事。invent“发明”,是动词,根据“the... of this dish”可知,此处要用名词invention“发明”。故填invention。
39.句意:他最喜欢的食物——米线是他的妻子每天过桥去岛上给他带来的。根据“crossed”可知,时态为一般过去时,主语“His favorite food”和“bring”之间是被动关系,所以此处是一般过去时的被动语态,be动词用was,bring的过去分词是brought,此题需注意:“His favorite food”是主语,而“rice noodles”是对主语的补充说明。故填was brought。
40.句意:然而,旅途中面条经常变凉,这让她很失望。根据“His favorite food—rice noodles... to him by his wife who crossed a bridge to the island every day... the noodles often got cold during the journey, which disappointed her.”可知,前后句是转折关系,且空格后有逗号,所以用副词however表示转折,句首首字母要大写。故填However。
41.句意:一天,妻子发现她送给丈夫的鸡汤还是热的。根据“noticed”可知,句子是一般过去时,remain是动词原形,过去式是remained。故填remained。
42.句意:她意识到汤上面的浓油有助于保持汤的温度。on the top of“在……顶部”,是固定短语。故填on。
43.句意:她还发现,米线不加汤煮的时候味道更好。根据“much”可知,此处要用比较级形式,good的比较级形式是better。故填better。
44.句意:所以这个聪明的妻子开始把鸡汤、米线和其他食物分开端来,直到到达丈夫的地方才把它们放在一起。这里特指“这个聪明的妻子”,填定冠词the表示特指。故填the。
45.句意:所以这个聪明的妻子开始把鸡汤、米线和其他食物分开端来,直到到达丈夫的地方才把它们放在一起。根据“put”可知,此处要用人称代词的宾格,they是主格,宾格是them。故填them。
46.句意:当地人将这道菜命名为“过桥米线”,以纪念那位每天过桥给丈夫送饭的妻子。分析句子可知,此处应填名词作主语,local“当地人,本地人”,此处用复数表泛指,且句首首字母要大写。故填Locals。
47.Su Shi wrote the poem for his younger brother Su Zhe. 48.Because crops were harvested during that period. 49.People sit together, enjoy the full moon, eat mooncakes and fruit, share the stories and express the best wishes for the family members and friends who live afar. 50.那是一段放松和庆祝的时光。 51.On the night of the Mid-Autumn Festival, mooncakes are in the shape of a full moon.
【导语】本文主要介绍了宋代诗人苏轼的名句与中秋节的关联,讲述了中秋节的时间、古代作为丰收节的原因、现代人的团聚习俗、特色食物月饼及其象征意义,还有人们在中秋夜的活动。
47.根据“written by Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-known poem to his younger brother Su Zhe”可知,苏轼写这首诗是给他的弟弟苏辙的,故填Su Shi wrote the poem for his younger brother Su Zhe.
48.根据“In ancient China, that day was a harvest festival because crops were harvested during that period”可知,中秋节在古代是丰收节,因为那段时间庄稼会被收割,故填Because crops were harvested during that period.
49.根据“With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat mooncakes and fruit, share the stories and express the best wishes for the family members and friends who live afar”可知,人们在中秋夜会坐在一起,赏月、吃月饼和水果、分享故事,并向远方的亲友表达美好祝愿,故填People sit together, enjoy the full moon, eat mooncakes and fruit, share the stories and express the best wishes for the family members and friends who live afar.
50.It指代中秋节那段时间,a time for…表示“是……的时光”,relaxation“放松”,celebration“庆祝”,故填:那是一段放松和庆祝的时光。
51.“在中秋夜”译为On the night of the Mid-Autumn Festival,“月饼”mooncakes,“满月”full moon,“……的形状”in the shape of…,故填On the night of the Mid-Autumn Festival, mooncakes are in the shape of a full moon.
52. Spread Chinese Culture
With the development of China, more and more people are very interested in Chinese culture.
In the past, people liked to buy products from other countries and travel abroad. They thought foreign products were better in quality and foreign scenery was more beautiful. But now, they choose Chinese-made products and travel around China. Chinese products have improved a lot in quality and design, and our country has many beautiful and different tourist places.
My favorite traditional art form is Chinese paper-cutting. It has a long history. It began a long time ago. People use scissors and paper to make different patterns. These patterns usually have good meanings like happiness, being rich, and family reunions. It is not just an art but also shows people’s wishes. It makes me proud of our culture. We should spread it to every part of the world so that more people can enjoy the charm of Chinese traditional culture.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇介绍中国发展变化以及中国传统文化(剪纸)的说明文。
②时态:主要是一般现在时,在描述过去人们的行为和想法时使用了一般过去时。
③提示:文章内容主要围绕中国今昔对比以及对中国剪纸这一传统艺术形式的介绍。
[写作步骤]
第一步:开头以中国的发展引出话题,即越来越多人对中国文化感兴趣。
第二步:先对比过去和现在人们在购买产品和旅游选择上的变化,然后详细介绍了中国剪纸这一传统艺术形式,包括其历史悠久,用剪刀和纸创作,图案有幸福、富裕、团圆等美好寓意。
第三步:表达对中国文化的自豪之情以及要将剪纸文化传播到世界各处让更多人欣赏其魅力的愿望。
[亮点词汇]
①with the development of…随着……的发展
②be interested in…对……感兴趣
③travel abroad出国旅游
④a long history悠久的历史
[高分句型]
①more and more people are very interested in Chinese culture (“比较级 + and + 比较级” 结构表示 “越来越……”)
②We should spread it to every part of the world so that more people can enjoy the charm of Chinese traditional culture.(so that 引导目的状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表