【精准提分】第3讲 阅读理解2025秋 人教精通版(2024) 三年级上学期英语期中真题分类汇编(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【精准提分】第3讲 阅读理解2025秋 人教精通版(2024) 三年级上学期英语期中真题分类汇编(含答案)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
第3讲 阅读理解【精准提分】2025秋 人教精通版(2024) 三年级上学期英语期中真题分类汇编
阅读对话,选出正确的答案。
Mr Li: Hello, Li Ming. How are you
Li Ming: Not so well. Look at my face! There is(有) a scar(伤疤). It’s too bad.
Mr Li: Oh, I’m sorry! Well, everyone is different.
Daming: Look! I have a big mouth.
Lily: Look at my nose! It’s big.
Mike: I’m short.
Mr Li: It’s OK to have a scar.
Daming: It’s OK to have a big mouth.
Lily: It’s OK to have a big nose.
Mike: It’s OK to be short.
Mr Li: Great! We should love ourselves (我们自己).
Li Ming: Thank you, Mr Li and my friends.
1.Li Ming has a scar on his _____. ( )
A.nose B.face C.mouth
2.Daming has a big _____. ( )
A.nose B.face C.mouth
3.Lily has a _____ nose. ( )
A.small B.short C.big
4.Mike is _____. ( )
A.tall B.short C.big
5.The Chinese meaning (中文意思) of “different” is “_____”. ( )
A.相同的 B.可爱的 C.不同的
阅读对话,选择正确答案
Yaoyao: Let’s play a guessing game!
Lisa: OK!
Yaoyao: I have a new friend. She’s tall and she has long hair.
Lisa: Is she Yaoyao
Yaoyao: No. Her name is Lily.
6.Yaoyao’s new friend is ______. ( )
A.Yaoyao B.Lily C.Lisa
7.Yaoyao’s friend is ______. ( )
A.tall B.short C.thin
8.Lily has ______ hair. ( )
A.short B.long C.big
9.Who plays the guessing game ( )
A.Yaoyao and Lily. B.Yaoyao and Lisa. C.Lily and Sun Wukong.
10.Is Lily tall ( )
A.Yes, she is. B.No, she isn’t. C.We don’t know.
今天是Huahua的生日,她收到了很多礼物,让我们也一起去Huahua的生日派对看看吧!阅读Huahua的日记,选择正确的选项。
Today is my birthday. I’m 8 years old now. I have many gifts. Look! My mum has a new schoolbag for me. It is very nice. My dad gives(给) me a kite. I like it very much. My brother gives a pencil box to me. It looks like(像)a bus. My friend Mengmeng has 7 new pencils for me. I love my gifts. They are so good. And I can share the toy with my friends. I’m very glad today.
11.Huahua is ______ years old now. ( )
A.6 B.7 C.8
12.Huahua’s ______ gives Huahua a schoolbag. ( )
A.mum B.dad C.brother
13.The pencil box looks like a ______. ( )
A.cat B.dog C.bus
14.The word “glad” means(意思是) “______”. ( )
A.生气的 B.高兴的 C.伤心的
15.What are Huahua’s gifts ( )
A.
B.
C.
Diandian非常喜欢中国传统文化,他了解了很多关于书法方面的知识,我们也一起跟着学习一下吧!按要求完成思维导图。
请为导图1-4小题选择合适的图片,将答案写在16-19的横线上。
A. B. C. D.
请为导图5-8小题选择合适的选项,将答案写在20-23的横线上。
E. use it to make ink F. use it to write G. make ink on it H. write on it
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
放学后,老师给同学们布置了读故事的任务。请你阅读故事,选择正确的答案。
24.It’s in the ______. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
25.Spot is a little ______. ( )
A.deer(鹿) B.cat C.dog
26.Spot shares a bone(分享一根骨头) with ______. ( )
A.Mommy Dog B.Amy C.Sun
27.The word “carrot” means(意思是) ______. ( )
A.鹿 B.食物 C.胡萝卜
28.There are ______ characters in the story [故事中有______(个)角色]. ( )
A.2 B.3 C.4
Diandian的书包里有一本故事书,我们来看看讲的是什么吧。阅读故事,选择正确的答案。
Hello! I’m Peter. I have a new schoolbag. I go to school in the morning. What’s that noise(声音) Peter, open your schoolbag. Miss Black, I have books, crayons and a pencil box.
Peter, you have a big pencil box. Open it and see. Pencils and a ruler. Oh, what’s that It’s my sharpener Jim!
29.Peter has a _____ schoolbag. ( )
A.short B.new C.small
30.It is in the _____. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
31._____ is (are) not in his schoolbag. ( )
A.Pencils B.An eraser C.Crayons
32.The sharpener is _____. ( )
A.Peter B.Miss Black C.Jim
阅读绘本,判断句子正(T)误(F)。
33.Sun Wukong has small eyes. ( )
34.Sun Wukong is short. ( )
35.Sha Heshang is short. ( )
36.Zhu Bajie has a big nose. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Sun Wukong. I have big eyes. I’m short. This is my friend Zhu Bajie. He has big ears and a big nose. This is Sha Heshang. He is tall. We are good friends. We help each other.
37.Sun Wukong has small eyes. ( )
38.Zhu Bajie has big ears and a big nose. ( )
39.Sha Heshang is short. ( )
40.They are good friends. ( )
41.Sun Wukong is tall. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Sun Wukong. I have big eyes. I’m short. This is my friend, Zhu Bajie. He has big ears and a big nose. This is Sha Heshang. He is tall. We are good friends. We help each other.
42.Sun Wukong has small eyes. ( )
43.Zhu Bajie has big ears. ( )
44.Sha Heshang is short. ( )
45.Sun Wukong and Zhu Bajie are friends. ( )
46.They help each other. ( )
Diandian和朋友们正在野餐。观察表格中他们所列的食物,判断下列句子正(T)误(F)。
Diandian √ × √ ×
Lanlan √ √ ×
Longlong × √ √
47.Diandian wants apples and bananas. ( )
48.Longlong wants pears. ( )
49.They all want water. ( )
50.Lanlan and Diandian don’t like cola. ( )
读一读,完成下列任务。
Good morning. My name is Haoran. I have small eyes, big ears, a big nose and a small mouth. I have a nice pencil box, a new book, a small sharpener and an old(旧的) eraser in my big schoolbag.
51.阅读浩然的自我介绍,判断下列句子意思是(T)否(F)与短文相符。
(1) Haoran has a small nose and big eyes. ( )
(2) Haoran’s pencil box is nice. ( )
(3) Haoran’s eraser is new. ( )
(4) Haoran has a big sharpener. ( )
(5) Haoran has 2 new books. ( )
(6) Haoran’s ears are big. ( )
52.根据下面的文字提示画一画。
I’m Amy. I’m a girl. I have a round(圆的) face. I have big eyes, a small nose and a small mouth. My ears are small too.
根据短文内容,完成Lisa一家的购物清单。【请将图片对应的字母填在括号里。】
Lisa and her parents (父母) wants to buy some food and drinks. Lisa’s dad wants to buy bananas and chicken. Lisa’s mum wants to buy grapes and cake. Lisa’s sister (姐姐) wants to buy lemons and cola. Lisa’s brother (哥哥) wants to buy apples and tea. And Lisa wants to buy bread and oranges.
B. C. D.
F. G. H.
I. J.
53.Lisa’s dad wants to buy ________ and chicken. ( )
54.Lisa’s mum wants to buy grapes and ________. ( )
55.Lisa’s sister (姐姐) wants to buy ________ and cola. ( )
56.Lisa’s brother (哥哥) wants to buy ________ and tea. ( )
57.Lisa wants to buy bread and ________. ( )
Lanlan 和她的同学们在介绍各自的文具。阅读材料,完成下列任务。
Hi, my name is Diandian. I have a pencil box and a ruler. I don’t have a pen.
Hello, I’m Lanlan. I have a sharpener. It’s nice. I use it every day.
Good morning. I’m Lisa. I have a pen. Look! This is my eraser. I like them very much.
58.根据材料内容,将文具与它们的主人连线。
59.根据材料内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Lanlan uses the pencil every day. ( )
(2) Diandian doesn’t have a pen. ( )
Congcong想在寒假给新认识的网友写一封信件。根据信件,完成任务。
Dear Terry,
My name is Congcong. I am 10 years old. I’m a boy. I am tall. I have big eyes and a small nose. Tomorrow is my birthday. My mum makes a cake for me. My dad buys a gift for me. It’s a kite. It can fly in the sky (天空). It looks like a butterfly (蝴蝶). It’s very nice. I like it very much. My mum will make egg noodles for me. I like noodles, and I also like chicken. What food do you like Can you tell me
Yours,
Congcong
60.根据信件内容,选择正确的一项。
(1) Congcong has a _____ nose. ( )
A.long B.small C. big
(2) Dad buys a _____ for Congcong. ( )
A.cake B.gift C. noodles
(3) Congcong likes _____. ( )
A.noodles B.chicken C. Both A and B.
61.根据信件内容,圈出爸爸送给 Congcong的礼物。
A. B. C.
Diandian和爸爸在超市买了哪些东西呢 阅读他们的对话,完成下列任务。
Dad: Tomorrow is your birthday. Let’s buy some drinks.
Diandian: Great! I want some juice. I like juice very much.
Dad: OK! Let’s buy some cola and milk too.
Diandian: Dad, let’s buy some candy(糖果) for Mum. OK
Dad: Good idea!
62.根据对话内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tomorrow is Dad’s birthday. ( )
(2) They want some candy for Mum. ( )
63.把买到的东西放到桌子上。(只填序号)
《第3讲 阅读理解【精准提分】2025秋 人教精通版(2024) 三年级上学期英语期中真题分类汇编》参考答案
1.B 2.C 3.C 4.B 5.C
【导语】本文讲了外貌特征。
1.句意:李明的_____上有一个伤疤。A鼻子,B脸,C嘴,根据“Look at my face! There is(有) a scar(伤疤).”,可知脸上有一个伤疤,故选B。
2.句意:大明有一张大______。A鼻子,B脸,C嘴,根据“Daming: Look! I have a big mouth.”,可知大明有一张大嘴,故选C。
3.句意:莉莉有一个______鼻子。A小的,B短的,C大的,根据“Lily: Look at my nose! It’s big.”,可知莉莉有一个大鼻子,故选C。
4.句意:迈克是______。A高的,B矮的,C大的,根据“Mike: I’m short.”,可知迈克是矮的,故选B。
5.句意:“different”的中文意思是“______”。根据对话语境可知意思是不同的,故选C。
6.B 7.A 8.B 9.B 10.A
【导语】本文讨论了朋友。
6.句意:瑶瑶的新朋友是______。A瑶瑶,B莉莉,C丽萨,根据“Yaoyao: No. Her name is Lily.”,可知是莉莉,故选B。
7.句意:瑶瑶的朋友是______。A高的,B矮的,C瘦的,根据“She’s tall and she has long hair.”,可知是高的,故选A。
8.句意:莉莉有_____头发。A短的,B长的,C大的,根据“She’s tall and she has long hair.”,可知有长头发,故选B。
9.句意:谁玩猜字谜游戏?A瑶瑶和莉莉。B瑶瑶和丽萨。C莉莉和孙悟空。根据“Yaoyao: Let’s play a guessing game! Lisa: OK!”,可知瑶瑶和丽萨玩猜字谜游戏,故选B。
10.句意:莉莉个子高吗?根据“She’s tall and she has long hair.”,可知莉莉个子高,答语为肯定回答,故选A。
11.C 12.A 13.C 14.B 15.A
【导语】本文是关于华华的生日。
11.句意:华华今年______岁了。根据原文“I’m 8 years old now.”可知华华今年8岁了,故选C。
12.句意:华华的______给华华一个书包。A妈妈,B爸爸,C哥哥,根据原文“My mum has a new schoolbag for me.”可知华华的妈妈给华华准备了一个新书包,故选A。
13.句意:铅笔盒看起来像一个______。A猫,B狗,C公交车,根据原文“It looks like(像)a bus.”可知铅笔盒看起来像一个公交车,故选C。
14.句意:单词“glad”的意思是______。综合全文可知,华华在生日那天收到了很多礼物,她很高兴,故选B。
15.句意:华华的礼物是什么?根据原文“My mum has a new schoolbag for me. My dad gives(给) me a kite. My brother gives a pencil box to me. My friend Mengmeng has 7 new pencils for me.”可知华华的妈妈给华华准备了一个新书包;华华的爸爸给她一个风筝;华华的哥哥给她一个铅笔盒;华华的朋友给她准备了7支新铅笔,所以华华的礼物分别是:新书包,风筝,铅笔盒和7支新铅笔,故选A。
16.B 17.D 18.A 19.C 20.F 21.E 22.H 23.G
【导语】本文介绍中国传统文化。
16.句意:毛笔。选项B是毛笔,故选B。
17.句意:墨锭。选项D是墨锭,故选D。
18.句意:纸。选项A是纸,故选A。
19.句意:砚。选项C是砚,故选C。
20.句意:你可以_____。根据“You can use me to write.”可知可以拿来写字。use it to write用它来写字,故选F。
21.句意:你可以_____。根据“You can use me to make ink.”可知可以用它制作墨。use it to make ink 用它制作墨,故选E。
22.句意:你可以_____。根据“You can write on me.”可知可以在上面写字。write on it写字在上面,故选H。
23.句意:你可以_____。根据“You can make ink on me.”可知可以拿来装墨。make ink on it 让墨在上面,故选G。
24.A 25.C 26.B 27.C 28.C
【导语】本文介绍的是关于几个小动物的故事。
24.句意:现在是_____。A早上,B下午,C晚上,根据“Good morning”可知时间是在早上,故选A。
25.句意:Spot是一只_____。A鹿,B猫,C狗,由前三幅图可知Spot是一只小狗,故选C。
26.句意:Spot分享一根骨头给______。A小狗,B小鹿,C太阳,由第四、五幅图可知 Spot分享骨头给一头小鹿,小鹿的名字是 Amy,故选B。
27.句意:carrot的意思是______。A鹿,B食物,C胡萝卜,由第六幅图可知carrot对应 Spot手中的胡萝卜,故 carrot为胡萝卜的意思,故选C。
28.句意:在故事中有几个角色?A2,B3,C4,图片中有 Sun、 Spot、 Mommy Dog 和 Amy 四个角色,故选C。
29.B 30.A 31.B 32.C
【导语】本文主要讲述点点书包中的故事书。
29.句意:皮特有一个___书包。A短的,B新的,C小的。由“I have a new schoolbag.”可知 Peter有一个新书包, 故选B。
30.句意:这是___。A早上,B下午,C晚上。由“I go to school in the morning.”可知在早上,故选 A。
31.句意:___不在他的书包里。A铅笔,B一块橡皮,C蜡笔。由“Miss Black, I have books, crayons and a pencil box.”可知橡皮不在书包里,故选B。
32.句意:卷笔刀是___。A皮特,B布莱克小姐,C吉姆。由“ It’s my sharpener Jim!”可知卷笔刀是吉姆, 故选 C。
33.F 34.T 35.F 36.T
【导语】本文主要讲了唐僧师徒四人的外貌特征。
33.句意:孙悟空有小眼睛。根据“I’m Sun Wukong. I have big eyes.”,可知有大眼睛,故答案为F。
34.句意:孙悟空个子矮。根据“I’m Sun Wukong. I have big eyes. I’m short.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:沙和尚个子矮。根据“I’m Sha Heshang. I’m tall.”,可知沙和尚个子高,故答案为F。
36.句意:猪八戒有一个大鼻子。根据“I’m Zhu Bajie. I have big ears and a big nose.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.F 38.T 39.F 40.T 41.F
【导语】本文主要介绍了孙悟空,猪八戒和沙和尚的外貌特征。
37.句意:孙悟空有小眼睛。根据“I’m Sun Wukong. I have big eyes.”,可知有大眼睛,故答案为F。
38.句意:猪八戒有大耳朵和一个大鼻子。根据“This is my friend Zhu Bajie. He has big ears and a big nose.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
39.句意:沙和尚个子矮。根据“This is Sha Heshang. He is tall.”,可知个子高,故答案为F。
40.句意:他们是好朋友。根据“We are good friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:孙悟空个子高。文中没说孙悟空个子高,故答案为F。
42.F 43.T 44.F 45.T 46.T
【导语】本文介绍了孙悟空,猪八戒和沙和尚。
42.句意:孙悟空有小眼睛。根据“I’m Sun Wukong. I have big eyes.”,可知孙悟空有大眼睛,故答案为F。
43.句意:猪八戒有大耳朵。根据“This is my friend, Zhu Bajie. He has big ears and a big nose.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:沙和尚个子矮。根据“This is Sha Heshang. He is tall.”,可知沙和尚个子高,故答案为F。
45.句意:孙悟空和猪八戒是朋友。根据“We are good friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:他们互相帮助。根据“We help each other.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
47.T 48.F 49.F 50.T
【导语】本文主要介绍了点点和朋友在野餐的时候想要吃的食物。
47.句意:点点想要苹果和香蕉。根据表格可知点点想要苹果和香蕉,故答案为T。
48.句意:龙龙想要梨。根据表格可知龙龙不想要梨,故答案为F。
49.句意:他们都想要水。根据表格可知,兰兰和龙龙想要水,点点不想要水。故答案为F。
50.句意:兰兰和点点不喜欢可乐。根据表格可知,点点和兰兰不喜欢可乐,故答案为T。
51. F T F F F T 52.绘图提示:
先画一个圆形代表 “Amy 的圆脸 (round face)”;
在圆形内部上方画两个较大的圆形代表 “大眼睛 (big eyes)”;
在眼睛下方画一个较小的三角形或椭圆形代表 “小鼻子 (small nose)”;
在鼻子下方画一个较小的弧线代表 “小嘴巴 (small mouth)”;
在圆形两侧画两个较小的半圆形代表 “小耳朵 (small ears)”。
画图略。
【导语】本文主要介绍了浩然的外貌特征和学习用品。
51.(1)句意:浩然有小鼻子和大眼睛。根据“I have small eyes, big ears, a big nose and a small mouth.”可知浩然有小眼睛,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:浩然的铅笔盒是漂亮的。根据“I have a nice pencil box, a new book, a small sharpener and an old(旧的) eraser in my big schoolbag.”可知浩然的铅笔盒是漂亮的,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:浩然的橡皮是新的。根据“an old(旧的) eraser”可知浩然的橡皮是旧的,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:浩然有一个大转笔刀。根据“I have a nice pencil box, a new book, a small sharpener and an old(旧的) eraser in my big schoolbag.”可知浩然有小转笔刀,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:浩然有2本新书。根据“I have a nice pencil box, a new book, a small sharpener and an old(旧的) eraser in my big schoolbag.”可知浩然有1本新书,句子和短文不符,故答案为F。
(6)句意:浩然的耳朵是大的。根据“I have small eyes, big ears, a big nose and a small mouth.”可知浩然的耳朵是大的,句子和短文相符,故答案为T。
52.句意:我是艾米。我是一个女孩。我有圆脸。我有大眼睛,小鼻子和小嘴。我的耳朵也是小的。根据句意可知艾米有圆脸,大眼睛,小鼻子和小嘴。故答案为先画一个圆形代表 “Amy 的圆脸 (round face)”, 在圆形内部上方画两个较大的圆形代表 “大眼睛 (big eyes)”, 在眼睛下方画一个较小的三角形或椭圆形代表 “小鼻子 (small nose)”;, 在鼻子下方画一个较小的弧线代表 “小嘴巴 (small mouth)”, 在圆形两侧画两个较小的半圆形代表 “小耳朵 (small ears)”。
53.A 54.C 55.H 56.F 57.E
【导语】本文主要介绍了丽萨一家的购物清单。
53.句意:丽萨的爸爸想买______和鸡肉。由“Lisa’s dad wants to buy bananas and chicken.”可知丽萨的爸爸想买香蕉和鸡肉,故选A。
54.句意:丽萨的妈妈想买葡萄和______。由“Lisa’s mum wants to buy grapes and cake.”可知丽萨的妈妈想买葡萄和蛋糕,故选C。
55.句意:丽萨的姐姐想买______和可乐。由“Lisa’s sister wants to buy lemons and cola.”可知丽萨的姐姐想买柠檬和可乐,故选H。
56.句意:丽萨的哥哥想买______和茶。由“Lisa’s brother wants to buy apples and tea.”可知丽萨的哥哥想买苹果和茶,故选F。
57.句意:丽萨想买面包和______。由“And Lisa wants to buy bread and oranges.”可知丽萨想买面包和橘子,故选E。
58. 59. F T
【导语】本文讲了文具。
58.根据“Hi, my name is Diandian. I have a pencil box and a ruler.”,可知点点有铅笔盒和尺子。
根据“Hello, I’m Lanlan. I have a sharpener.”,可知兰兰有一个卷笔刀。
根据“I’m Lisa. I have a pen. Look! This is my eraser.”,可知丽萨有钢笔和橡皮。
故答案为。
59.(1)句意:兰兰每天用铅笔。根据“Hello, I’m Lanlan. I have a sharpener. It’s nice. I use it every day.”,可知兰兰每天用卷笔刀,故答案为F。
(2)句意:点点没有钢笔。根据“Hi, my name is Diandian. I have a pencil box and a ruler. I don’t have a pen.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
60. B B C 61.
【导语】本文主要介绍了聪聪过生日。
60.(1)句意:聪聪有一个____鼻子。A长的,B小的,C大的。根据“I have big eyes and a small nose.”可知聪聪有一个小鼻子,故选B。
(2)句意:爸爸买了一个____给聪聪。A蛋糕,B礼物,C面条。根据“My dad buys a gift for me. It’s a kite.”可知爸爸给聪聪买了一个礼物,故选B。
(3)句意:聪聪喜欢____。A面条,B鸡肉,C面条和鸡肉。根据“I like noodles, and I also like chicken. ”可知聪聪喜欢面条和鸡肉,故选C。
61.根据“My dad buys a gift for me. It’s a kite.”可知爸爸给聪聪买了一个风筝,选项C是风筝,故答案为 。
62. F T 63.B E F H
【导语】本文主要是围绕购物展开的对话。
62.(1) 句意:明天是爸爸的生日。根据文中爸爸的话“Tomorrow is your birthday.”可知明天是点点的生日,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:他们想要一些糖给妈妈。根据文中点点的话“Dad, let’s buy some candy(糖果) for Mum.”可知他们想要为妈妈买一些糖,句子与原文相符,故答案为T。
63.根据文中“I want some juice.”“Let’s buy some cola and milk too.”和“Dad, let’s buy some candy(糖果) for Mum.”可知他们要买牛奶、糖果、果汁和可乐,故答案为BEFH。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览