【精准提分】第3讲 阅读理解2025秋 教科版 六年级上学期英语期中真题分类汇编(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【精准提分】第3讲 阅读理解2025秋 教科版 六年级上学期英语期中真题分类汇编(含答案)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
第3讲 阅读理解【精准提分】2025秋 教科版 六年级上学期英语期中真题分类汇编
读短文,选择正确的答案。
My grandparents live in a small village in the country. They are over 70 years old. They like the country life. “Everything here is so fresh,” My grandma often says. “The air is fresh. The food is clean and fresh, too.” I often go to visit them with my parents. When I am on the farm, I often help them do housework. I feed the chickens and grow the vegetables. I pick the apples from the tree and make apple juice. I like to stay on the farm. My dog likes to visit my grandparents, too. It likes to run around the cows and sheep there. It always has a great time playing on the farm.
1.My grandparents live ______. ( )
A.in the country B.in the city C.in America
2.I often help my grandparents ______. ( )
A.do housework B.feed the chickens C.Both A and B
3.I pick the apples to ______. ( )
A.make apple pies B.make apple juice C.make apple cakes
4.______ likes to run around the cows and sheep. ( )
A.The dog B.The cat C.The rabbit
5.I have a ______time playing on the farm. ( )
A.bad B.happy C.sad
读短文,选择正确的答案。
May is a girl from countryside. She studies in the city. She doesn’t want to go back to the countryside because she thinks it is not modern at all. She likes the city life very much. So she finds a job in the city. She works in a tall building. She is very busy. When she is free, she has dinner with her good friends. At the weekend, she can go to the cinema and see a film. She can go shopping in the supermarket. It is noisy and crowded in the city. It is quiet and clean in the countryside. But May likes the colourful life in the city. She must work harder and harder because she wants to buy a house in the city.
6.May is a ______ girl. ( )
A.country B.city C.farm
7.May doesn’t want to go back to the countryside because ______. ( )
A.everything is expensive. B.her parents live in the city. C.it is not modern.
8.May ______ when she has time. ( )
A.goes shopping B.does sports C.has dinner with her friends
9.Although it is quiet and clean in the countryside, May likes the ______ life. ( )
A.modern B.colorful C.comfortable
10.May wants to ______ so she has to work harder and harder. ( )
A.buy a house B.buy beautiful clothes C.buy a car
My name is Sally White. I am a school girl. I live in the countryside. The air is fresh and clean. But my school is far from my home. Every day it takes me a long time to get there. The road is not flat. So I can’t go to school by bike. I often go there by bus or on foot. It takes me thirty minutes to get there by bus or an hour on foot. I must get up very early every morning. I have no time for breakfast at home. I often eat something for breakfast on the way. I don’t want to be late for school.
11.The school is ______ her home. ( )
A.close to B.near C.not far from D.not near to
12.The girl can go to school ______. ( )
A.by bike B.by bus or on foot C.by underground D.by taxi
13.It takes her ______ to get to school by bus. ( )
A.ten minutes B.one and half hour C.thirty minutes D.an hour
14.The air in the countryside is ______. ( )
A.fresh B.clean C.dirty D.A and B
15.She often has breakfast ______. ( )
A.at home B.at school C.on the way home D.on the way to school
The Chongyang Festival is a traditional (传统的) festival in China. It is on the ninth of September in the Chinese lunar month, and it is known as the Double Ninth Festival.
People in China always climb the mountain during the Chongyang Festival. Why do they go mountain climbing at the Chongyang Festival Because in ancient China. this activity means they miss their families and friends. They can give them the best wishes. They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕). Now the Chongyang Festival is also called the “Old Men Festival”. People often give the old people presents. They wish them a healthy life.
16.The Chongyang Festival is a _______ traditional festival. ( )
A.Chinese B.American C.English
17.The Chinese of “the Double Ninth Festival” is _______. ( )
A.端午节 B.重阳节 C.清明节
18.People in China often eat _______ at the Chongyang Festival. ( )
A.birthday cakes B.zongzi C.Chongyang cakes
19.People usually drink _______ at the Chongyang Festival. ( )
A.coke B.wine C.juice
20.People give the old people some presents to _______. ( )
A.wish them a happy new year B.wish them a happy Spring Festival
C.wish them a healthy life
21.Which of the following is NOT right ( )
A.The Chongyang Festival is on September 10th.
B.The Chongyang Festival is also called the “Old Men Festival”.
C.Chinese people often climb mountains during the Chongyang Festival.
Mr. Hill is an art teacher. He comes from Canada. He was on holiday in China last week. On Monday he was in Beijing. He went there by plane. He visited the Great Wall and Tian’anmen Square (广场). They’re wonderful. He painted some beautiful pictures there. He stayed in Beijing for three days. On Thursday he took a train to Chongqing. He visited some of his friends there. He watched a football match with his friends there. He liked the food in Chongqing. It was spicy but tasty. On Friday he went to Shenzhen by subway. It was warm in Shenzhen. The people were friendly. He made some new friends there. He stayed there for two days. He went back to Canada on Sunday morning. He liked China very much. He said (说) China is a great country.
22.Where does Mr. Hill come from ( )
A.Canada. B.China. C.Beijing.
23.Mr. Hill stayed in Beijing from Monday to ________. ( )
A.Tuesday B.Wednesday C.Thursday
24.Mr. Hill went to Chongqing by ______. ( )
A.plane B.train C.subway
25.What was the food like in Chongqing ( )
A.It was warm. B.It was wonderful. C.It was spicy but tasty.
26.Mr. Hill made some new friends in ________. ( )
A.Beijing B.Chongqing C.Shenzhen
Many people in China celebrate the Lantern Festival. On the night of the Lantern Festival, children carry beautiful lanterns. The lanterns are in different shapes. Some lanterns look like pigs, some look like fishes, and some look like lions. Families eat yuanxiao for good luck. Yuanxiao is round.
This is an important festival for many Chinese people. On that day, families meet together. They talk, eat and have a good time.
27.People in _______ celebrate the Lantern Festival. ( )
A.Japan B.China C.Britain
28.On the night of the Lantern Festival, children carry beautiful _______. ( )
A.lanterns B.lions C.pigs
29.The lanterns are in different _______. ( )
A.colours B.boxes C.shapes
30.Families eat yuanxiao for good _______. ( )
A.gift B.food C.luck
31.On the night of Lantern Festival people often have _______. ( )
A.yuanxiao B.mooncakes C.zongzi
Hello, I am Tom. I live in London now. There is a big farm far away from my house. I usually ride a bike to visit the farm on Saturdays. It takes me about fifty minutes to get there. There are more than thirty cows on the farm. There is plenty of green grass on the farm. On the grass, I can see some rabbits and chickens. There is a river beside the farm. There are some ducks and geese on the river. There are thirty-nine trees by the river. I like the fresh vegetables and clean water there.
32.Tom lives in ______ now. ( )
A.China B.London C.Canada
33.There is a big _______ far away from Tom's house. ( )
A.school B.park C.farm
34.Tom usually _______ to visit the farm on Saturdays. ( )
A.rides a bike B.drives C.takes the bus
35.There is a river _______ the farm. ( )
A.in front of B.beside C.behind
36.Tom likes the _________ there. ( )
A.ducks and geese B.rabbits and chickens C.fresh vegetables and clean water
阅读药品说明书,判断句子正(T)误(F)。
Cold Medicine Take the pills three times a day when you have a cold. Adults(成人): three pills each time Children: aged over 12, two pills each time aged 6-12. one pill each time. Notes: 1. Not for the children under the age of 6. 2. Keep them in a dry place. 3. Use before September, 2024.
37.Jack has a headache. He can take these pills. ( )
38.Adults can take three pills a day when they have a cold. ( )
39.A ten-year-old child takes one pill each time when he has a cold. ( )
40.People shouldn’t keep the pills in a wet place. ( )
41.People can take the pills on November 1, 2023. ( )
判断下列句子是否符合短文内容,如符合写T,否则写F。
How time flies! Ann is a girl in Grade Six now. She has changed a lot in these six years. When she was in Grade One, she ate little. So she was short and thin. She was very shy. And she was afraid to talk to her teachers and classmates. She liked dancing very much. But she couldn’t write well. Her parents were worried about that. They tried their best to help her. Day by day, Ann has grown up. Now Ann is quite different. She always feels hungry after school, so she eats a lot. She is tall and pretty. She is active(活跃的) and she has many friends. She often helps her friends when they are in trouble. They all like her. She doesn’t dance for a long time because she is very busy now. She has writing and maths lessons every weekend. She is good at writing now.
She can write interesting stories. Her parents are happy for her changes.
42.Ann is a student of Grade Six. ( )
43.Ann is short and thin. ( )
44.Ann liked playing and talking with her classmates back then. ( )
45.Ann doesn’t dance for a long time now. ( )
46.Ann still can’t write interesting stories. ( )
读短文,根据短文内容,回答下面的问题。
Guangzhou has a long history. Many years ago, it was a small fishing village. Now Guangzhou is a beautiful city. The Pearl River is the third longest river in China. It runs through the city. The weather is warm in winter and quite hot and rainy in summer. There are more than ten famous places in it, such as Guangzhou Tower, Guangzhou Museum and Baiyun Mountain. The dimsum in Guangzhou is very delicious. There are so many tall buildings here. People are friendly and nice. They work hard together and most of them go to work by underground. They make Guangzhou a better place to live in.
47.What was Guangzhou like before
48.Does the Pearl River run around the city
49.Is Guangzhou warm or cold in winter
50.What do you think of the people in Guangzhou
51.How do the people go to work
读绘本,按要求完成相应的练习。
52.根据文本顺序给图片排序A-D,并在上方图片的括号内写上相应的英文大写字母。
A.I live in Sanya with my parents. I think Sanya is a comfortable city in Hainan. Sanya is famous for its beaches and blue sea. You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day. (1) ( )
B.It’s different to many other cities in China because there is only one season here. That is summer. So you can see some people often play beach volleyball with friends. That’s so cool and fun. (2) ( )
C. If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go! The seafood in Sanya is fresh and cheap. And coconut water is nice too. Here are many beautiful places. You can go to the Monkey Island, Yalong Bay Tropical Paradise Forest Park and Tianya Haijiao. (3) ( )
D.Sanya is a warm city. Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya. They come and live in Sanya because the weather is warm in winter. They often wear T-shirt and skirt here. (4) ( )
53.根据绘本内容选择最佳答案完成句子。
(1) Where is Sanya ( )
A.In Hunan. B.In Guangdong. C. In Hainan.
(2) What is Sanya famous for ( )
A.Fruits and flowers. B.Beaches and sea. C. Seafood and coconut water.
(3) How many seasons are there in Sanya ( )
A.There are four. B.There are two. C. There is only one.
(4) What’s the weather like in Sanya ( )
A.It’s sunny and hot. B.It’s warm and comfortable. C. It’s cold and windy.
(5) What do people wear in winter in Sanya ( )
A.T-shirt. B.Skirt. C. Both A and B.
(6) What do people like doing on the beach ( )
A.They like playing beach volleyball.
B.They like playing football.
C.They like playing badminton.
读绘本,按要求完成相应的练习。
1. A shopping mall is a huge shopping centre. A mall has lots of shops. It has lots of places to eat.
2. Millions of people go to shopping malls every day. There are malls all over the world.
3. There are all sorts of shops in a mall. There are department stores and clothes shops. There are shops that sell flowers, sport skits and books.
4. This is the biggest sweet shop in the world. This is the Dubai Mall in the United Arab Emirates. It has hundreds of shops.
5. Ground Floor Plan. This plan is like a map of the shopping mall. The plan shows people which shops are on each floor. take a lift or escalator to go from floor to floor.
6. This is the New World Daimaru shopping mall in China. These escalators look like a spiral in the middle of them all.
7. Feeling hungry A shopping mall has lots of places to eat. Shoppers can have a drink or a snack. Some shoppers stop for a big meal.
8. This is Gateway shopping mall in South Africa. It has more than 90 restaurants and cafe’s. Shoppers can eat African food. They can also eat burgers or pizzas.
9. Shopping malls are also places for having fun. Amusement Some malls have cinemas.
10. Some malls have a skating rink and crazy golf courses.
11. The Mall of America in the USA even has its own amusement park with four roller coasters for shoppers to ride on.
12. Busy malls. Some shopping malls are as big as smalls towns. Thousand of people work in them.
13. The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world. It is a very busy place. It has hundreds of shops, hotels. An ice rink and a huge aquarium.
54.看图读绘本,把单词的字母编号写在相应图片下的括号内。
A.Shoppers B.snack C. cinemas D.amusement park
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
55.读绘本,给下列的购物中心与所在的国家连线。
Mall Where
(1) the New World Daimaru the United Arab Emirates
(2) Gateway shopping mall South Africa
(3) the Dubai Mall China
56.读绘本,回答问题。
(1) According to the book, what can’t we do in a shopping mall ( )
A.Have some food B.See a film C. Play computer games
(2) Which is the one of the biggest shopping malls in the world ( )
A.the Dubai Mall B.Gateway shopping mall C. the New World Daimaru
(3) What are some shopping malls like. ( )
A.hey are very crowed B.They are as big as small towns. C. They are as big as a city.
阅读短文,回答问题。
The Spring Festival is the Chinese New Year’s Day. It usually comes in January or February. Everyone in China likes the Spring Festival very much. When the Spring Festival comes, children usually help their parents clean the house. On this day, people usually have a big meal with jiaozi and other delicious food. They will go to visit their family and wish them a happy Spring Festival. All of the people have a good time during the Spring Festival.
57.When is the Spring Festival
58.What do children usually do when the Spring Festival comes
59.What do people usually have on that day
60.Do people have a good time during the Spring Festival
61.Is the Spring Festival a Chinese Festival
读短文,根据首字母写出句子所缺的单词(一线一词)。
Last year, my father got a new job in Guangzhou. My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. Before the festival, we cleaned our house and decorated(装饰) it with some pictures. One of dad’s friends gave us a small orange tree. We put it in the living room. On New Year’s Eve, we had a big dinner. After dinner, my parents prepared some red envelopes. We call them “lucky money”. During Spring Festival, when a child said “Happy New Year” to them, they gave him or her a red envelope. It is really interesting.
62.My father g a new job in Guangzhou last year.
63.I lived with my p in Guangzhou.
64.It was my f Spring Festival in Guangzhou.
65.Children can get l money during Spring Festival.
66.We can have much f during Spring Festival.
读短文,做任务。
The Lantern Festival is on the 15th day of the 1st lunar month. During the Lantern Festival, people have lots of special activities.
The lantern word guessing game is one of the most exciting parts of the Lantern Festival. People make beautiful lanterns. Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns. If someone wants to make a guess, he can tear the paper of (把纸撕下来) and check the answer. People get I gifts if they get the right answers. The word guessing game is interesting. And it’s very popular. Many people like it!
What's more, people usually have a big meal together on this day. After the meal, they eat a special kind of dumpling named yuanxiao. Some people also call it tangyuan. Yuanxiao is round, sweet and delicious. People eat yuanxiao to wish for a happy and lucky life. Yuanxino also carries the meaning of being together with the families. So the Lantern Festival means reunion too.
At night, children like to set off the fireworks. They are so excited to see the coloured lights in the sky. Some people watch the dragon dance and the lion dance too. It is a warm and happy festival.
67.据上下文猜测短文中划线部分的中文意思。
(1) riddles ( )
A.谜语 B.作文
(2) popular ( )
A.幸运的 B.受欢迎的
(3) set off the fireworks ( )
A.放烟花 B.点火取暖
68.据短文内容选择最佳答案完成句子。
(1) The Lantern Festival is ________ of the 1st lunar month. ( )
A.on the 12th day B.on the 15th day C. on the 1st day
(2) People eat ________ at the Lantern Festival. ( )
A.zongzi B.jiaozi C. yuanxiao
(3) People write riddles ________. ( )
A.on the walls B.on the paper C. on the lanterns
(4) Yuanxiao looks ________ and taste ________. ( )
A.big; oily B.round; salty C. round; sweet
(5) The Lantern Festival is a time for ________. ( )
A.family reunions B.remembering a poet C. enjoying sweet food
(6) People do not have ________ at the Lantern Festival. ( )
A.dragon boat races B.dragon dance C. lion dance
(7) People eat tangyuan at the Lantern Festival because they ________. ( )
A.want to get some gifts B.are hungry C. wish to be happy and lucky
阅读短文,完成任务。
Sam is a student from the countryside. He moved (搬迁) to Tianhe, Guangzhou with his parents last month because his father got a new job. Now they live in a small apartment (公寓). Sam also goes to a very small school. There is a metro station (地铁站) and a bus station nearby. The school is far away from Sam ’s home. He takes a bus to school. The bus is slow and crowded, and he often stands all the way. He feels tired. Sam’s classroom is not big. He has 41 classmates, but he only (仅仅) knows a few of them. He is lonely. Sam likes running fast on the playground, but the playground is too small. He feels bored. There is a big swimming pool, but Sam doesn’t know how to swim. He is not happy at all.
He misses the country life very much. Sam’s school was near, so he always walked to school. He had many good friends at school. They often played together on the playground after school. Sometimes they played football or volleyball, and sometimes they played games. They could run here and there. It was so much fun.
69.根据短文内容选择正确答案,并将其字母编号写在括号内。
(1) Sam lives _______ now. ( )
A.in the city B.in the countryside C. on the farm
(2) Sam goes to school _______ now. ( )
A.by underground B.by bus C. on foot
(3) He feels _______ on the way to school in the city. ( )
A.tired B.bored C. excited
(4) The Chinese for “lonely” is _______. ( )
A.紧张的 B.安静的 C. 孤独的
(5) From this passage (短文), we know that Sam prefers _______. ( )
A.city life B.country life C. school life
70.读后续写。
Sam对在新城市的生活感到沮丧,时常怀念昔日乡村的快乐时光,他想找到能快速适应新环境的方式。请你结合短文中Sam的困扰(至少写出2个),根据广州的实际情况,给出有针对性的建议(至少2个)。要求不少于40个单词,表意正确,时态恰当,语句通顺,书写规范。已给出的句子不纳入计分。
Let me tell you the ways of adapting (适应) to the new life in Guangzhou. You take a bus to
school every day, and the bus is slow. You can go to school by underground. _________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
I hope you will have a happy life in our city soon.
《第3讲 阅读理解【精准提分】2025秋 教科版 六年级上学期英语期中真题分类汇编》参考答案
1.A 2.C 3.B 4.A 5.B
【导语】本文讲述了我祖父母们的乡村生活,我在他们的农场里玩得很开心。
1.句意:我的祖父母住在________。A在乡村,B在城市,C在美国。根据“My grandparents live in a small village in the country.”可知我的祖父母住在乡村的一个小村庄里,故选A。
2.句意:我经常帮助我的祖父母________。A做家务,B喂鸡,CA和B。根据“When I am on the farm, I often help them do housework. I feed the chickens and grow the vegetables.”可知我经常帮助他们做家务,喂鸡种菜。故选C。
3.句意:我摘苹果来________。A做苹果派,B做苹果汁,C做苹果蛋糕。根据“I pick the apples from the tree and make apple juice.”可知我摘苹果做苹果汁,故选B。
4.句意:_______喜欢围着奶牛和绵羊跑。A狗,B猫,C兔子。根据“My dog likes to visit my grandparents, too. It likes to run around the cows and sheep there.”可知狗喜欢围着奶牛和绵羊跑。故选A。
5.句意:我在农村有_______时光。A坏的,B愉快的,C悲伤的。根据“It always has a great time playing on the farm.”可知在农村玩得很开心,故选B。
6.A 7.C 8.C 9.B 10.A
【导语】本文主要讲了梅喜欢城市生活的原因。
6.句意:梅是个______女孩。A农村;B城市;C农场,根据“May is a girl from countryside.”可知May是一个农村女孩。故选A。
7.句意:梅不想回农村,因为______。A一切都很昂贵;B她的父母住在城里;C它不是现代的。根据“She doesn’t want to go back to the countryside because she thinks it is not modern at all.”可知 May不想回到乡村是因为它不现代化。故选C。
8.句意:当她有时间的时候,梅可以______。A去购物;B做运动;C和她的朋友一起吃饭;根据“When she is free, she has dinner with her good friends.”可知May有时间的时候会和朋友们吃晚餐。故选C。
9.句意:虽然农村很安静,很干净,但梅喜欢______的生活。A现代的;B丰富多彩的;C舒适的;根据“But May likes the colourful life in the city. ”可知May喜欢丰富多彩的生活。故选B。
10.句意:梅想要______,所以她必须越来越努力地工作。A购买房子;B买漂亮的衣服;C买一辆汽车;根据“She must work harder and harder because she wants to buy a house in the city.”可知May想要在城市里买房子就要更加努力地工作。故选A。
11.D 12.B 13.C 14.D 15.D
【导语】本文主要讲了莎莉怎样上学的事情。
11.句意:学校是______她的房子。A接近于,B在……附近,C离……不远,D离……不近,根据“But my school is far from my home.”可知学校离家远。故选D。
12.句意:这位女孩可以______去上学。A骑自行,B坐公共汽车或者步行,C坐地铁,D坐出租车,根据“ The road is not flat. So I can’t go to school by bike. I often go there by bus or on foot. ”可知通常坐公共汽车或者步行,故选B。
13.句意:乘坐公共汽车到达学校花费她______。A10分钟,B一个半小时,C30分钟,D1小时,根据“It takes me thirty minutes to get there by bus or an hour on foot. ”可知乘坐公共汽车要花费30分钟,故选C。
14.句意:乡下的空气是_____。A新鲜的,B干净的,C脏的,DA和B。根据“I live in the countryside. The air is fresh and clean.”可知乡下的空气又干净又清新,故选D。
15.句意:她经常在______吃早饭。A在家,B在学校,C在回家的路上,D在上学的路上,根据“I have no time for breakfast at home. I often eat something for breakfast on the way. I don’t want to be late for school.”可知在上学路上吃早饭,故选D。
16.A 17.B 18.C 19.B 20.C 21.A
【导语】本文主要介绍中国传统节日重阳节的习俗。
16.句意:重阳节是一个____传统节日。A中国的,B美国的,C英国的,根据“The Chongyang Festival is a traditional (传统的) festival in China.”可知重阳节是中国传统节日,故选A。
17.句意:“the Double Ninth Festival”的中文是____。根据文章第一段内容可知,因为重阳节在农历九月初九,因此叫“the Double Ninth Festival”,故它的中文是重阳节,故选B。
18.句意:中国人在重阳节吃____。A生日蛋糕,B粽子,C重阳糕,根据“They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕).”可知人们重阳节吃重阳糕,故选C。
19.句意:重阳节人们通常喝____。A可乐,B酒,C果汁,根据“They always enjoy the Chrysanthemum flowers (菊花). drink Chrysanthemum wine (菊花酒), and eat Chongyang cakes (重阳糕).”可知重阳节人们喝菊花酒,故选B。
20.句意:人们给老人一些礼物为了____。A祝他们元旦快乐,B祝他们春节快乐,C祝他们生活健康,根据“People often give the old people presents. They wish them a healthy life.”可知人们给老人送礼物是祝他们生活健康,故选C。
21.句意:以下哪一项不正确。A重阳节在九月十日。B重阳节又称“老人节”。C中国人经常在重阳节期间爬山。根据“It is on the ninth of September in the Chinese lunar month.”可知重阳节在农历九月初九,A不正确,故选A。
22.A 23.B 24.B 25.C 26.C
【导语】本文主要讲述了来自加拿大的美术老师Hill先生,上周到中国的旅行过程。他非常喜欢中国。
22.句意:Hill先生来自哪?A加拿大;B中国;C北京;根据文中He comes from Canada. 可知他来自加拿大。故选A。
23.句意:Hill先生从周一到______呆在北京。A周二;B周三;C周四;根据文中He stayed in Beijing for three days. On Thursday he took a train to Chongqing.可知他周四去重庆,周一到周三呆在北京。故选B。
24.句意:Hill先生乘_____去重庆。A飞机;B火车;C地铁;根据文中On Thursday he took a train to Chongqing.可知他乘火车去重庆。故选B。
25.句意:重庆的食物怎么样?A它是温暖的;B它是精彩的;C它是辣的但是美味的。根据He liked the food in Chongqing. It was spicy but tasty.可知重庆的食物又辣又有味道。故选C。
26.句意:Hill先生在_____交了一些新朋友。A北京;B重庆;C深圳;根据文中On Friday he went to Shenzhen by subway. It was warm in Shenzhen. The people were friendly. He made some new friends there. 可知他在深圳交了一些新朋友。故选C。
27.B 28.A 29.C 30.C 31.A
【分析】本文主要介绍了元宵节。
27.句意:中国人庆祝元宵节。A日本,B中国,C英国,根据Many people in China celebrate the Lantern Festival.,可知中国人庆祝元宵节,故选B。
28.句意:在元宵节晚上,孩子们带着漂亮的_______。A灯笼,B狮子,C猪,根据On the night of the Lantern Festival, children carry beautiful lanterns.,可知在元宵节晚上,孩子们带着漂亮的灯笼,故选A。
29.句意:灯笼有不同的______。A颜色,B盒子,C形状,根据The lanterns are in different shapes.,可知灯笼有不同的形状,故选C。
30.句意:家人吃元宵以求好_____。A礼物,B食物,C运气,根据Families eat yuanxiao for good luck. ,可知家人吃元宵以求好运,故选C。
31.句意:在元宵节的晚上,人们经常吃______。A元宵,B月饼,C粽子,根据Families eat yuanxiao for good luck.,可知在元宵节晚上,人们经常吃元宵,故选A。
【点睛】
32.B 33.C 34.A 35.B 36.C
【分析】该短文主要讲述了农场里的动物和植物。
32.句意:汤姆现在住在___。A中国,B伦敦,C加拿大。根据句子I live in London now.我现在住在伦敦。可知B选项与短文相符,故选B。
33.句意:离汤姆家很远有一个大的_____。A学校,B公园,C农场。根据句子There is a big farm far away from my house.离我家很远有一个大农场。可知C选项与短文相符,故选C。
34.句意:在星期六汤姆通常_____去参观农场。A骑自行车,B开车,C乘公共汽车。根据句子I usually ride a bike to visit the farm on Saturdays. 星期六我通常骑自行车去参观农场。可知A选项与短文相符,故选A。
35.句意:在农场____有一条河。A在……前面,B在……旁边,C在……后面。根据句子There is a river beside the farm.农场旁边有一条河。可知B选项与短文相符,故选B。
36.句意:汤姆在那儿喜欢_____。A鸭鹅,B兔子和鸡,C新鲜蔬菜和干净的水。根据句子I like the fresh vegetables and clean water there.我喜欢那里的新鲜蔬菜和干净的水。可知C选项与短文相符,故选C。
【点睛】
37.F 38.F 39.T 40.T 41.T
【导语】文章是一份感冒药的说明书。
37.句意:杰克头疼。他可以吃这些药。由文中“Take the pills three times a day when you have a cold.” 可知这些药是当你感冒的时候吃的。句子与原文不符,故答案为F。
38.句意:成年人感冒时可以每天吃三粒药。由文中“Take the pills three times a day when you have a cold.” 以及“Adults(成人): three pills each time” 可知成年人一次吃三粒药,一天吃三次共九粒药。句子与原文不符,故答案为F。
39.句意:一个十岁的孩子感冒时每次吃一粒药。由文中“aged 6-12. one pill each time.” 可知6-12岁的孩子每次吃一粒药。句子与原文相符,故答案为T。
40.句意:人们不应该把药放在潮湿的地方。由文中“Keep them in a dry place.” 可知应该把药放在干燥的地方。句子与原文相符,故答案为T。
41.句意:人们可以在2023年11月1日吃这药。由文中“Use before September, 2024.” 可知药要在2024年9月之前使用。2023年11月1日在有效期内,可以使用。句子与原文相符,故答案为T。
42.T 43.T 44.F 45.T 46.F
【导语】本文讲述了安六年之间的变化。
42.句意:安是六年级的学生。根据“Ann is a girl in Grade Six now.”可知题干描述正确,故答案为T。
43.句意:安又矮又瘦。根据“So she was short and thin.”可知题干描述正确,故答案为T。
44.句意:那时,安喜欢和她的同学一起玩耍和聊天。根据“She was very shy. And she was afraid to talk to her teachers and classmates.”可知她害怕和她的老师和同学们聊天。故答案为F。
45.句意:安已经很久不跳舞了。根据“She doesn’t dance for a long time because she is very busy now.”可知题干描述正确,故答案为T。
46.句意:安仍然写不出有趣的故事。根据“She can write interesting stories.”可知她能写出有趣的故事。故答案为F。
47.It was a small fishing village. 48.No, it doesn’t. 49.It is warm in winter. 50.They are friendly and nice. 51.Most of them go to work by underground.
【导语】本文主要介绍了广州。
47.句意:广州以前是什么样子的?根据“Many years ago, it was a small fishing village.”可知广州以前是一个小渔村,故答案为It was a small fishing village.
48.句意:珠江是环绕城市吗?根据“It runs through the city.”可知珠江流经城市,故答案为No, it doesn’t.
49.句意:广州冬天是温暖还是寒冷?根据“The weather is warm in winter and quite hot and rainy in summer.”可知广州的冬天是温暖的,故答案为It is warm in winter.
50.句意:你认为广州人怎么样?根据“People are friendly and nice.”可知广州人是友好善良的,故答案为They are friendly and nice.
51.句意:人们怎么去上班?根据“They work hard together and most of them go to work by underground.”可知大部分人坐地铁去上班,故答案为Most of them go to work by underground.
52. D B A C 53. C B C B C A
【导语】本文主要介绍了三亚的地理位置,气候特点,著名的景点和当地活动。
52.图片显示哈尔滨和三亚,D选项“Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya.”可知北方来三亚买房,故选D。
图片是人们打沙滩排球,B选项“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知B选项描述人们打沙滩排球,故选B。
图片是在沙滩上散步,A选项“You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day.”可知A描述的是在沙滩上散步,故选A。
图片描述的是海边景色,C选项“If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go!”可知C选项描述的是海鲜,故选C。
53.(1)句意:三亚在哪里?A在湖南。B在广东。C在海南。根据“I think Sanya is a comfortable city in Hainan.”可知三亚在海南,故选C。
(2)句意:三亚以什么著名?A水果和花。B沙滩和海。C海鲜和椰子汁。根据“Sanya is famous for its beaches and blue sea.”可知三亚以沙滩和蓝色的大海著名,故选B。
(3)句意:在三亚有多少季节?A有四个。B有两个。C只有一个。根据“It’s different to many other cities in China because there is only one season here.”可知三亚有一个季节,故选C。
(4)句意:三亚的天气怎么样?A它是晴朗并且热的。B它是温暖并且舒服的。C它是寒冷并且有风的。根据“They come and live in Sanya because the weather is warm in winter.”可知三亚是温暖的,故选B。
(5)句意:冬天,人们在三亚穿什么?A T恤衫。B短裙。C T恤衫和短裙。根据“They often wear T-shirt and skirt here.”可知人们在三亚冬天穿T恤衫和短裙,故选C。
(6)句意:人们喜欢在沙滩上做什么?A他们喜欢玩沙滩排球。B他们喜欢踢足球。C他们喜欢打羽毛球。根据“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知人们喜欢在沙滩上玩沙滩排球,故选A。
54. A D B C 55. 56. C A B
【导语】本文介绍了世界各地的购物中心。
54.(1) 图意是一些购物的人,A选项“购物者”符合题意,故选A。
(2) 图意是一个游乐场,D选项“游乐场”符合题意,故选D。
(3) 图意是一些食物,B选项“小吃”符合题意,故选B。
(4) 图意是电影院,C选项“电影院”符合题意,故选C。
55.(1) 根据“This is the New World Daimaru shopping mall in China.”可知新世界大丸购物中心是中国的。
(2) 根据“This is Gateway shopping mall in South Africa.”可知大门购物中心是南非的。
(3) 根据“This is the Dubai Mall in the United Arab Emirates.”及“The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world.”可知迪拜购物中心是在阿拉伯联合酋长国。
故答案为:
56.(1) 句意:根据这本书,我们在购物中心不能做什么?A吃东西,B看电影,C玩电脑游戏,根据全文可知购物中心有很多吃饭的地方和电影院,故选C。
(2) 句意:哪个是世界上最大的购物中心之一?A迪拜购物中心,B大门购物中心,C新世界大丸,根据“The Dubai Mall is one of the biggest shopping malls in the world.”可知迪拜购物中心是世界上最大的购物中心之一,故选A。
(3) 句意:一些购物中心是什么样的?A它们非常拥挤。B它们和小城镇一样大。C它们和一个城市一样大。根据“Some shopping malls are as big as small towns.”可知有些购物中心和小城镇一样大,故选B。
57.It usually comes in January or February. 58.They usually help their parents clean the house. 59.People usually have a big meal with jiaozi and other delicious food. 60.Yes, they do. 61.Yes, it is.
【导语】本文主要写了春节人们是怎么度过的。
57.句意:春节是什么时候?根据文中句子“It usually comes in January or February.”可知春节通常在一月或者二月,故答案为It usually comes in January or February.
58.句意:春节来临时,孩子们通常做什么?根据文中句子“When the Spring Festival comes, children usually help their parents clean the house.”可知春节来临时,孩子们通常帮助父母打扫房子。故答案为They usually help their parents clean the house.
59.句意:人们通常在那天吃什么?根据文中句子“On this day, people usually have a big meal with jiaozi and other delicious food.”可知在这一天,人们通常会吃一顿大餐,包括饺子和其他美味的食物。故答案为People usually have a big meal with jiaozi and other delicious food.
60.句意:人们在春节期间过得愉快吗?根据文中句子“All of the people have a good time during the Spring Festival.”可知人名在春节期间过得很愉快,所以做肯定回答,故答案为Yes, they do.
61.句意:春节是中国的节日吗?根据文中句子“The Spring Festival is the Chinese New Year’s Day.”可知春节是中国的新年。所以做肯定回答,故答案为Yes, it is.
62.got/ot 63.parents/arents 64.first/irst 65.lucky/ucky 66.fun/un
【导语】本文介绍的是春节期间的情况。
62.句意:我爸爸去年在广州得到了一份新工作。根据文章“Last year, my father got a new job in Guangzhou. ”得知,故答案为got。
63.句意:我和父母居住在广州。根据文章“My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. ”得知,故答案为parents。
64.句意:这是我在广州的第一个春节。根据文章“ My mother and I moved to live with dad in Guangzhou, and we had our first Spring Festival in Guangzhou. ”得知,故答案为first。
65.句意:孩子们在春节期间能收到红包。根据文章“After dinner, my parents prepared some red envelopes. We call them “lucky money”. During Spring Festival, when a child said “Happy New Year” to them, they gave him or her a red envelope. ”得知,故答案为lucky。
66.句意:我们在春节期间玩得很开心。have fun玩得开心,故答案为fun。
67. A B A 68. B C C
C A A C
【导语】本文讲述了中国的元宵节。
67.(1)根据“Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns.”然后他们在纸上写谜语,并把它们放在灯笼上。故选A。
(2)根据“And it’s very popular. ”它很受欢迎。故选B。
(3)根据“At night, children like to set off the fireworks.”晚上,孩子们喜欢放烟花。故选A。
68.(1)句意:元宵节是农历正月________。A在第十二天,B在第十五天,C在第一天,根据“The Lantern Festival is on the 15th day of the 1st lunar month.”可知是第十五天。故选B。
(2)句意:人们在元宵节吃________。A粽子,B饺子,C元宵,根据“After the meal, they eat a special kind of dumpling named yuanxiao.”可知是吃元宵。故选C。
(3)句意:人们________写谜语。A在墙上,B在纸上,C在灯笼上,根据“Then they write riddles on the paper (纸) and put them on the lanterns.” 可知是写在灯笼上。故选C。
(4)句意:元宵看起来________,尝起来________。A大的;含油的,B圆的;咸的,C圆的;甜的,根据“Yuanxiao is round, sweet and delicious.”可知元宵又圆又甜。故选C。
(5)句意:元宵节是________的时间。A家庭团聚,B.纪念诗人,C.享受甜食,根据“So the Lantern Festival means reunion too.”可知是家庭团聚的时间。故选A。
(6)句意:人们在元宵节没有________。A龙舟比赛,B舞龙,C舞狮,根据“So the Lantern Festival means reunion too.”可知有舞狮和舞龙,没有龙舟比赛。故选A。
(7)句意:人们在元宵节吃汤圆,因为他们________。A想要得到一些礼物,B饿了,C希望幸福和幸运,根据“People eat yuanxiao to wish for a happy and lucky life.”可知是希望幸福和好运。故选C。
69. A B A C B 70.范文:
Let me tell you the ways of adapting (适应) to the new life in Guangzhou. You take a bus to school every day, and the bus is slow. You can go to school by underground. You feel lonely. You can make friends with your classmates. They are friendly. You can’t swim. Don’t worry. I can teach you. I believe you will adapt to the life in Guangzhou.
【导语】本文讲述了萨姆在广州的生活及感受。
69.(1) 句意:萨姆现在住在______。A在城市,B在农村,C在农场,根据“He moved (搬迁) to Tianhe, Guangzhou with his parents last month because his father got a new job.”可知他住在广州。故选A。
(2) 句意:萨姆现在_____去上学。A乘地铁,B坐公共汽车,C步行,根据“He takes a bus to school.”可知是坐公共汽车。故选B。
(3) 句意:他觉得_______在去学校的路上在城市。A累的,B无聊的,C兴奋的,根据“ He feels tired.”可知他感觉很累。故选A。
(4) 句意:“lonely”的中文意思是______。根据“He is lonely.”他很孤独。故选C。
(5) 句意:从这篇文章中,我们知道山姆更喜欢_______。A城市生活,B农村生活,C学校生活,根据短文最后一段可知他更喜欢农村生活。故选B。
70.1. 题干解读:该题目要求结合短文中Sam的困扰,根据广州的实际情况,给出有针对性的建议(至少2个)。要求不少于40个单词,表意正确,时态恰当,语句通顺,书写规范。注意文章为一般现在时态并要符合句子数量要求。
2. 参考词汇与句型:
参考单词:by underground乘地铁,lonely孤独的,make friends交朋友,friendly友好的,worry担心,believe相信,adapt适应
参考句型:You can...;I believe you will...
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览