【精品解析】广东省深圳市福田区2024-2025学年八年级上学期期末学业质量监测英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市福田区2024-2025学年八年级上学期期末学业质量监测英语试题

资源简介

广东省深圳市福田区2024-2025学年八年级上学期期末学业质量监测英语试题
一、I. 完形填空(10分)
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入相应空白处的最佳选项。
I took part in a special event for Maths Week in my school last month. It was a(n) 1. to memorize the most digits (数位) of pi (π). I decided to memorize 300 digits of it. It was really a big 2. for me.
Before the competition, I 3. myself a lot. I divided the numbers into smaller groups and practised again and again until I could 4. them. My dad competed with me as a game, but he wasn't as 5. as me. We had a lot of fun.
Finally, the big day came. When my name was called, I walked onto the stage 6. , took a deep breath and started saying the digits I memorized. I tried my best but I made a 7. . To my surprise, everyone still 8. me when I finished. It encouraged me. After the competition, the winners 9. their ways of memorizing pi. I learned a lot.
From the experience, I have realized the competition is not just about winning or losing. It was more about 10. the activity itself.
1.A.speech B.competition C.exam D.lesson
2.A.challenge B.accident C.chance D.success
3.A.checked B.celebrated C.relaxed D.trained
4.A.understand B.calculate C.remember D.introduce
5.A.heavy B.fast C.strong D.healthy
6.A.sadly B.angrily C.confidently D.freely
7.A.mistake B.decision C.wish D.plan
8.A.depended on B.laughed at C.worried about D.cheered for
9.A.found B.changed C.shared D.improved
10.A.hosting B.enjoying C.leading D.creating
二、A
(2024八上·福田期末)In a place of South America, Lein had a huge plantation (种植园). There was a sea of beautiful orchids (兰花) and he loved these flowers more than anything in his life. He had many w orkers to take care of them.
One day, his workers ran to him and shouted, "Ants! A huge army of ants is marching towards the plantation. They're moving really fast."
"Ants We can deal with ants, right " said Lein.
"These are unusual, boss," replied the workers, "The army is ten miles long and two miles wide. They're eating everything on their way!"
"Can't we stop them " Lein asked.
"We've tried every trick, but nothing worked. If we don't stop them at once, they'll destroy the plantation and our house, too," the workers continued, "Maybe we have to burn the plantation to save our home!"
"Burn my plantation " Lein asked with his eyes open wide, "but these flowers are everything I've worked for in my life!" He couldn't believed what he heard.
"I know it's hard, boss. But the ants are too powerful. We don't have any other choice," replied the workers.
For a moment, Lein didn't say anything. He was not a man who easily gave up. He thought of the orchids, the treasure of his life, and then the ants. With a heavy heart, he made his final decision. "All right! We'll do it," he said.
They poured petrol all over the plantation and set it on fire. When the fire was out, the plantation was gone, but thankfully, the ants were stopped. Lein was sad about his flowers, but he was glad his workers and his house were still there.
11.What do we know about Lein from Paragraph One
A.He treasured his flowers. B.He lived by himself.
C.He had a small plantation. D.He was a kind boss.
12.What problem did Lein face one day
A.The house was on fire. B.The ants were coming.
C.The flowers were dying. D.The city was in a war.
13.How did Lein feel when hearing the workers' suggestion at first
A.Proud. B.Tired C.Excited. D.Shocked.
14.Which map best shows the plantation, the house and the ants
A. B.
C. D.
15.What is the best title of the story
A.A Hard Choice B.A Powerful Man
C.A Clever Trick D.A True Promise
三、B
(2024八上·福田期末)It's well-known that Leonardo da Vinci was a great Italian painter. But do you know Chinese farmers are great painters, too The only difference is that they turn their fields into canvases (画布) and paint with rice crops. Now let's enter the wonderful world of rice field art!
Rice field art is working the land into art. It's like a huge picture spread across the land. Different kinds of rice plants are used as colors for the picture. From a distance, these fields come alive with images (图像) of animals, scenery and even famous people.
Creating rice field art is not easy. It requires careful planning, teamwork, and a deep understanding of farming. Artists and farmers plan in winter. Once the design is decided, the farmers pick rice plants of different colors to match the design. After considering the different growing speed of rice plants, they begin the planting with the help of GPS.
As the rice grows, the picture starts to take shape. It's like watching a painting come to life over the months. When the rice is tall enough, the picture is revealed. The wind blows and makes the picture dance.
Rice field art is not just beautiful: it's also a way to show the hard work and creativity of farmers. Actually, art can be found in the most surprising places, and even the simplest things, like rice, can become a great piece of artwork.
16.Why is Leonardo da Vinci mentioned in paragraph one
A.To tell his life story. B.To introduce the topic.
C.To give an example. D.To make a comparison.
17.What makes the rice field art colorful
A.The different kinds of rice. B.The colorful paints.
C.The big picture on the land. D.The animal images.
18.Which one can be put into the third box
A.Pick the places B.Make use of technology
C.Consider colors D.Know the growth speed
19.What does the underlined phrase "is revealed" mean in paragraph four
A.Enters. B.Repairs. C.Appears. D.Shines.
20.How does the writer like the farmers
A.Strict. B.Funny. C.Energetic. D.Respectable.
四、C
(2024八上·福田期末) Recently, a pack of thin legged robotic dogs are working as trash carriers on the narrow and steep (陡峭的) paths of Mount Tai. "Please don't litter! I work very hard every day and I don't want to be too tired," one robot dog says in a short video. The video has received millions of likes online.
Keeping Mount Tai clean is a big headache. In 2023, there were over 8.6 million visitors and they left nearly 24,000 tons of rubbish behind. As big machines couldn't be used there, the area has depended on porters (挑夫), also known as tiaoshangong in Chinese, to carry trash up and down the mountain on foot. However, fewer people are willing to work as porters now.
The robotic dogs, also called Unitree B2, are produced by Unitree Robotics, a Chinese technology company in Hangzhou. "The robots can carry up to 120 kilograms and can climb for four to six hours on a single charge (充电)", said Ma, a manager of Mount Tai. In a recent test run, a robotic dog finished the 9.5 kilometer route in just two hours, about twice the speed of a human climber. The robot has a built-in camera and can monitor things around so that it won't knock into tourists.
People had different views on the invention. Some gave a thumb-up to the use of new technology. Others worried that porters would lose their jobs. And a few jokingly asked if the dogs could also carry tourists up the mountain. "Robotic dogs are of great help but they cannot fully replace humans," Ma said.
21.Why are robotic dogs working at Mount Tai
A.To protect tourists. B.To carry rubbish.
C.To take short videos. D.To attract visitors.
22.What is the main idea of paragraph two
A.Mount Tai is popular among visitors.
B.It is not easy to keep Mount Tai clean.
C.Big machines can not work in Mount Tai.
D.Few people want to be porters in Mount Tai.
23.Which words best describe the robotic dogs
①heavy ②fast ③cheap ④safe
A.①② B.①③
C.②③ D.②④
24.Which of the following may Ma agree
A.Robotic dogs could carry tourists.
B.The number of porters would increase.
C.Humans are still needed with technology.
D.The new technology is popular with tourists.
25.Where can we probably find this passage
A.In a news report. B.In a story book.
C.In an encyclopedia. D.In a travel guide.
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,在六个句子中选择五个还原到原文,使原文的意思连贯、完整。
Social media (社交媒体) plays an important role in teen culture today. 26.   Using social media wisely can help with personal growth and happiness. Here are some tips on how to use social media in a good way.
Focus on the Good Things
Instead of looking at bad news, try to look for and read good news. 27.   You can choose to follow pages and people on social media that share good news. You can also share good stories and talk about them with others.
Stop Social Comparison
You might see people showing their best moments on social media. 28.   It's important to be happy with who you are and not compare yourself with others. Accept that everyone has good and bad days, and it's okay to be yourself.
Use Social Media for Learning
 29.   You can find many useful learning websites and apps that can help you learn. Follow pages and groups that share knowledge and learning materials. Join online groups where you can ask questions and learn from others.
Using social media in a right way can help you grow and be happy. 30.   Let's make social media a nice place for everyone.
A. This can make you feel happier.
B. But remember, nobody's life is perfect.
C. Being kind also means being respectful to others.
D. Focus on good things, be yourself, and learn new things.
E. Social media is good for you in terms of learning and education.
F. Surveys show that 90% of teens aged 13-17 have used social media.
五、第三节 信息匹配。 (共5 小题,每小题1.5分)
(2024八上·福田期末)以下是六个中国特色研学项目的简介,请根据Ethan、Aiden、Fiona、Mia、Liam五个国际生的情况,匹配他们可能感兴趣的项目。
A. Hutong School's Chinese Program: You'll live with a Chinese host family and experience daily life in a traditional hutong in Beijing. With small class sizes and experienced teachers, you'll be speaking like a local in no time.
B. Panda Conservation Program: Animal lovers, this one is for you. You can help take care of pandas at Dujiangyan Panda Base and learn about conservation efforts. In your free time, you can enjoy the beautiful views and try spicy hot pot.
C. Shaolin Temple Kung Fu Program: If you want to be strong like a soldier, join this program. You'll live and train with Shaolin monks, learning the ancient art of kung fu and discovering the power of mind over body.
D. Silk Road Cultural Exchange: Follow the steps of ancient traders along the Silk Road. You'll visit places of interest like the Torracotta Warriors and Mogao Caves. You'll also experience the special culture and food of western China.
E. The Yunnan Ethnic Minority Village Stay: This program in Yunnan provides a good chance to learn about ethnic minority groups (少数民族) in China. You'll stay with a local family in a traditional village, experience local life and record it with cameras.
F. Beijing Art and Culture Program: Interested in China's art in Beijing The program teaches classes in Chinese painting, calligraphy and music. You'll visit the Great Wall and the Forbidden City. You can also meet local artists and other people at art events.
 31.   Ethan is a fan of ancient history and hopes to experience culture of western China.
 32.   Aiden likes taking photos and hopes to experience the local life in southwest China.
 33.   Fiona wants to connect with animals and to learn about the natural beauty of China.
 34.   Mia prefers to learn Chinese traditional art and visit the places of interest in Beijing.
 35.   Liam is crazy about Chinese kung fu and always dreams of becoming a master of it.
六、Ⅲ. 语法填空 (10分)
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Wang Jiaren is a young student from Shenzhen Mingde Experimental School. When the weather gets cooler in Shenzhen in fall, she looks forward to 36.   (see) her bird friends—the special black-faced spoonbills (黑脸琵鹭) at Hongshulin Wetlands.
Jiaren 37.   (love) watching birds since she was a little kid. Gradually, she has realized that it is 38.   (real) important to take good care of nature. But as more buildings go up, there is less space for birds like the black-faced spoonbills, and there are only about 300 of 39.   (they) in the whole world.
Jiaren wants to do something to help. To teach people more about the bird, she and her friends have created an interesting 40.   educational board game called "Adventures of the Black-Faced Spoonbill". It has been 41.   big success and won many prizes.
Jiaren hopes to make more 42.   (story) about this bird. 43.   the help of AI, she has written a story called "Super Wing". It is about nature and things she experiences at school. Jiaren dreams of being the 44.   (two) Jane Goodall—a famous scientist who spends her lifetime helping the environment and animals.
Jiaren's story shows how teens in Shenzhen are trying to make the world a 45.   (good) place.
七、IV. 书面表达 (15分)
46.(2024八上·福田期末)假设你是校公众号"国际交流"栏目记者李华。本学期你校组织了丰富多彩的校园活动,如体育节、艺术节、科技节等。请你用英语报道其中一次令人难忘的活动,内容包括:
1. 活动信息(时间、地点等)
2. 活动过程
3. 师生评价
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.D;4.C;5.B;6.C;7.A;8.D;9.C;10.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者参加的一次数学比赛的经历。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:这是一个记忆圆周率(π)中最多数字的比赛。speech演讲;competition比赛;exam考试;lesson课。根据后文Before the competition,比赛之前,可知,这是一个比赛。故选B。
2.句意:这对我来说真的是一个很大的挑战。challenge挑战;accident事故;chance机会;success成功。根据 I decided to memorize 300 digits of it. 我决定记住其中的300个数字。 可知,此处表示这对作者来说是一个很大的挑战。故选A。
3.句意:比赛前,我训练了自己很多。checked检查;celebrated庆祝;relaxed放松;trained训练。根据后文I divided the numbers into smaller groups and practised again and again 我把数字分成几个小组,一遍又一遍地练习 ,可知,作者通过分组并反复练习来训练自己。故选D。
4.句意:我把数字分成更小的组,反复练习,直到我能记住它们。understand理解;calculate计算;remember记得;introduce介绍。根据I divided the numbers into smaller groups and practised again and again until I could…them可知,此处表示作者通过反复练习来记住数字。故选C。
5.句意:我爸爸和我一起玩这个游戏,但他没有我快。heavy重的;fast快的;strong强壮的;healthy健康的。根据My dad competed with me as a game, 和后面的转折but以及前文描述的作者不断的练习可知,此处表示爸爸在记忆速度上没有作者快。故选B。
6.句意:当我的名字被叫到时,我自信地走上舞台, 深吸一口气,开始念我记住的数字。 sadly悲伤地;angrily生气地;confidently自信地;freely自由地。根据I divided the numbers into smaller groups and practised again and again 我把数字分成几个小组,一遍又一遍地练习 ,可知,作者是自信地走上舞台。故选C。
7.句意:我尽力了,但我犯了一个错误。mistake错误;decision决定;wish愿望;plan计划。根据I tried my best和后面的转折 but可知,语境发生了转折,此处指的犯了一个错误。故选A。
8.句意:令我惊讶的是,我说完后,每个人都还在为我加油。depended on依靠;laughed at嘲笑;worried about担心;cheered for加油。根据 I tried my best but I made a7. 我尽力了,但我犯了一个错误。和后面 It encouraged me. 这鼓励了我,可知,尽管犯了错误,观众仍然为作者加油,故选D。
9.句意:比赛结束后,获胜者分享了他们记忆圆周率的方法。found发现;changed改变;shared分享;improved提高。根据I learned a lot.可知,作者从获胜者那里学到了很多,说明获胜者分享了他们的方法。故选C。
10.句意:从这次经历中,我意识到比赛不仅仅是关于输赢,它更多的是关于享受活动本身。hosting主持;enjoying享受;leading领导;creating创造。根据I have realized the competition is not just about winning or losing. It was more about可知,作者从这次经历中学到了比赛的真谛,即享受活动本身。故选B。
【答案】11.A
12.B
13.D
14.C
15.A
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了Lein在面对庞大的蚂蚁群时,是保护工人和他的房子,还是保留自己最喜欢的种植园之间所做出的艰难的选择。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
11.细节理解题。根据第一段There was a sea of beautiful orchids (兰花) and he loved these flowers more than anything in his life. 那里有一片美丽的兰花的海洋,他爱这些花胜过他生命中的任何东西。 可知,Lein对他的花很看重,故选A。
12.细节理解题。根据第四段We can deal with ants, right 我们可以对付蚂蚁,对吧? 和The army is ten miles long and two miles wide. They're eating everything on their way! 这支队伍有十英里长,两英里宽。它们在路上什么都吃! 可知,Lein遇到了蚂蚁的问题,故选B。
13.推理判断题。根据倒数第四段Lein asked with his eyes open wide, ‘but these flowers are everything I've worked for in my life!' Lein 睁大眼睛问道,"但这些花是我这辈子为之奋斗的一切!" 可知,Lein起初对工人烧掉种植园的建议很震惊,故选D。
14.推理判断题。根据最后一段When the fire was out, the plantation was gone, but thankfully, the ants were stopped. Lein was sad about his flowers, but he was glad his workers and his house were still there. 当大火熄灭时,种植园消失了,但谢天谢地,蚂蚁被阻止了。Lein为他的花感到难过,但他很高兴他的工人和他的房子还在。 可知,房子的前面是种植园,蚂蚁正奔着种植园而来,故选C。
15.标题选择题。通读全文可知,本文主要讲述了Lein在面对庞大的蚂蚁群时,是保护工人和他的房子,还是保留自己最喜欢的种植园之间所做出的艰难的选择。故选A。
【答案】16.B
17.A
18.D
19.C
20.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;观点态度;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文,主要介绍了中国农民的稻田艺术。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题和观点态度题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。观点态度题要求快速浏览文章,了解其主要内容,判断作者态度。
16.推理判断题。根据Now let's enter the wonderful world of rice field art! 现在就让我们一起走进稻田艺术的奇妙世界吧! 及下文所述可知,开篇提到绘画技艺登峰造极的世界著名画家达·芬奇是为了介绍同处绘画领域的中国农民创造的稻田艺术。故选B。
17.细节理解题。根据Different kinds of rice plants are used as colors for the picture. 不同种类的水稻被用作这幅画的颜色。 可知不同种类的水稻使稻田艺术多彩。故选A。
18.细节理解题。根据第三段Once the design is decided, the farmers pick rice plants of different colors to match the design. After considering the different growing speed of rice plants, they begin the planting with the help of GPS. 一旦确定了图案,农民们就会挑选不同颜色的水稻来搭配图案。 在考虑了不同水稻植株的生长速度后,他们借助GPS开始了种植。 可知,首先要设计方案,其次农民挑选不同颜色的水稻进行方案匹配,然后考虑不同水稻的生长速度,最后开始种植。故选D。
19.词义猜测题。结合When the rice is tall enough 当水稻足够高的时候 ,和The wind blows and makes the picture dance. 风吹着,使画翩翩起舞 ,可知当水稻长得足够高的时候,稻田艺术作品就出现了,并且随风舞蹈。appears一词意为出现。故选C。
20.观点态度题。本文第一段作者将世界著名画家达·芬奇与中国农民相比,可见中国农民在作者心目中的高度,再根据本文第五段全段所述,稻田艺术不仅漂亮,而且是展示农民的辛勤工作和创造性的一种方式。就像水稻可以成为伟大的艺术品,艺术可以在最令人惊讶甚至最简单的地方找到。综合来看,作者认为农民是可敬的。故选D。
【答案】21.B
22.B
23.D
24.C
25.A
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;人类文明与创新
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍机器狗在泰山工作的情况。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。段落大意题要求通读全文,理解文章大意的基础上理解段落大意。
21.细节理解题。根据Recently, a pack of thin legged robotic dogs are working as trash carriers on the narrow and steep paths of Mount Tai. 最近,一群细腿的机器狗在泰山狭窄陡峭的小路上捡垃圾。 可知,机器狗在泰山工作是为了搬运垃圾。故选B。
22.段落大意题。根据Keeping Mount Tai clean is a big headache.保持泰山的干净是个头痛的问题。及后面的介绍可知,保持泰山的清洁是不容易的。 故选B。
23.推理判断题。根据a robotic dog finished the 9.5 kilometer route in just two hours, about twice the speed of a human climber. 一只机器狗在两小时内完成了9.5公里的路线,大约是人类登山者速度的两倍 。和The robot has a built-in camera and can monitor things around so that it won't knock into tourists. 这个机器人有一个内置摄像头,可以监控周围的事物,这样它就不会撞到游客。 可知,机器狗速度快,并且安全。故选D。
24.推理判断题。根据Robotic dogs are of great help but they cannot fully replace humans 机器狗有很大的帮助,但它们不能完全取代人类 ,可知,Ma认为 科技仍然需要人类。故选C。
25.文章出处题。根据The video has received millions of likes online. 该视频在网上获得了数百万个赞。 可知,文章可能来源于新闻报道。故选A。
【答案】26.F;27.A;28.B;29.E;30.D
【知识点】说明文;社交媒介
【解析】【分析】文章大意:本文讲述了社交媒体在青少年文化中的重要性,并提供了一些正确使用社交媒体以促进个人成长和幸福的建议。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
26.根据上文Social media (社交媒体) plays an important role in teen culture today.可知,社交媒体在青少年文化中扮演重要的角色,由此推测很多青少年使用过社交媒体,选项F"调查显示,13-17岁的青少年中有90%使用过社交媒体。"符合语境。故选F。
27.根据上文...try to look for and read good news.试着去寻找和阅读好消息。可知,试着去寻找和阅读好消息能让你更开心,选项A"这会让你感觉更快乐。"符合语境。故选A。
28.根据下文Accept that everyone has good and bad days...可知,每个人都有好日子和坏日子,由此可知没有人的生活是完美的,选项B"但请记住,没有人的生活是完美的。"符合语境。故选B。
29.根据下文You can find many useful learning websites and apps that can help you learn.可知,你可以找到很多有用的学习网站和应用程序来帮助你学习,由此可知社交媒体对学习有帮助,选项E"在学习和教育方面,社交媒体对你有好处。"符合语境。故选E。
30.此句在文章最后一段,应是具有总结性的内容,选项D"关注美好的事物,做自己,学习新事物。"符合语境。故选D。
【答案】31.D;32.E;33.B;34.F;35.C
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】文章大意:本文是根据Ethan、Aiden、Fiona、Mia、Liam五个国际生的情况,匹配他们可能感兴趣的项目。
【点评】考查配对阅读。首先分析五个国际生的情况,然后分析不同的项目,最后为五个人匹配可能感兴趣的项目。
31.根据Ethan is a fan of ancient history and hopes to experience culture of western China.可知,伊桑是古代历史的爱好者,并希望体验中国西部的文化。选项D" Silk Road Cultural Exchange: Follow the steps of ancient traders along the Silk Road. You'll visit places of interest like the Torracotta Warriors and Mogao Caves. You'll also experience the special culture and food of western China.丝绸之路文化交流:追随古代商人的脚步,踏上丝绸之路。你将参观兵马俑、莫高窟等名胜古迹。同时,你还能体验中国西部的特色文化和美食。"符合,故选D。
32.根据Aiden likes taking photos and hopes to experience the local life in southwest China.可知,艾登喜欢拍照,并希望体验中国西南部的当地生活。选项E"The Yunnan Ethnic Minority Village Stay: This program in Yunnan provides a good chance to learn about ethnic minority groups (少数民族) in China. You'll stay with a local family in a traditional village, experience local life and record it with cameras.云南少数民族村寨体验:这个项目在云南,提供了一个很好的机会来了解中国的少数民族。你将住在一个传统村寨的当地家庭中,体验当地的生活,并用相机记录下来。"符合,故选E。
33.根据Fiona wants to connect with animals and to learn about the natural beauty of China.可知,菲欧娜想与动物接触,并了解中国的自然美景。选项B"Panda Conservation Program: Animal lovers, this one is for you. You can help take care of pandas at Dujiangyan Panda Base and learn about conservation efforts. In your free time, you can enjoy the beautiful views and try spicy hot pot.熊猫保护计划:动物爱好者们,这个活动是为你们准备的。你们可以在都江堰熊猫基地帮助照顾熊猫,并了解保护工作。在空闲时间,你们可以欣赏美丽的景色,并品尝辛辣的火锅。"符合,故选B。
34.根据Mia prefers to learn Chinese traditional art and visit the places of interest in Beijing.可知,米娅更喜欢学习中国传统艺术,并参观北京的名胜古迹。选项F"Beijing Art and Culture Program: Interested in China's art in Beijing The program teaches classes in Chinese painting, calligraphy and music. You'll visit the Great Wall and the Forbidden City. You can also meet local artists and other people at art events.北京艺术与文化项目:对北京的中国艺术感兴趣吗?本项目提供中国画、书法和音乐课程。你将参观长城和故宫。在艺术活动中,你还能结识当地的艺术家和其他人士。"符合,故选F。
35.根据Liam is crazy about Chinese kung fu and always dreams of becoming a master of it.可知,利亚姆对中国功夫非常着迷,并一直梦想着成为功夫大师。选项C"Shaolin Temple Kung Fu Program: If you want to be strong like a soldier, join this program. You'll live and train with Shaolin monks, learning the ancient art of kung fu and discovering the power of mind over body.少林寺功夫项目:如果你想变得像士兵一样强壮,那就加入这个项目吧。你将与少林僧侣一起生活训练,学习古老的功夫艺术,并发现意志力对身体的控制力量。"符合,故选C。
【答案】36.seeing;37.has loved;38.really;39.them;40.and;41.a;42.stories;43.With;44.second;45.better
【知识点】记叙文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了王嘉人通过关注黑脸琵鹭、设计教育桌游以及创作故事来呼吁人们保护自然环境的事迹。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
36.句意:当深圳秋季天气变凉时,她期待在红树林湿地见到她的鸟类朋友——特别的黑脸琵鹭。look forward to doing sth.期望做某事,动词短语,see看见,动词,此处应用seeing。故填seeing。
37.句意:嘉人从小就喜欢观鸟。根据since she was a little kid可知,句子应用现在完成时,结构为has/have done。主语Jiaren是专有名词,助动词用has,love的过去分词为loved。故填has loved。
38.句意:逐渐地,她意识到保护自然是非常重要的。real真的,形容词,此处应用副词修饰形容词important,应用really非常。故填really。
39.句意:但是随着更多的建筑物兴起,像黑脸琵鹭这样的鸟类的空间越来越少,全世界只有大约300只。空格处作介词of的宾语,用人称代词的宾格形式,they它们,代词主格,宾格是them。故填them。
40.句意:为了让人们更多地了解这种鸟,她和她的朋友们设计了一款有趣的教育桌游,名为"黑脸琵鹭历险记"。在句子中,interesting和educational共同修饰board game,两词为并列成分,需用and和,进行连接。故填and。
41.句意:它已经取得了巨大的成功,并获得了许多奖项。空后是名词单数,此处表示泛指,空后big是以辅音音素开头,空处应用不定冠词a。故填a。
42.句意:嘉人希望制作更多关于这只鸟的故事。空前为more更多,修饰可数名词复数或不可数名词,story故事,可数名词,空处应用复数名词stories。故填stories。
43.句意:在AI的帮助下,她写了一本名为《超能小翼》的故事。with the help of在……的帮助下,固定搭配,此处应用介词with,且句首首字母要大写。故填With。
44.句意:嘉人梦想成为第二个珍妮·古道尔——一位花一生时间帮助环境和动物的著名科学家。two二,基数词,此处指第二个珍妮·古道尔,应用序数词second第二。故填second。
45.句意:嘉人的故事展示了深圳的青少年们如何努力使世界变得更美好。根据语境可知,此处是和以前作比较,指使世界变得更美好,应用good的比较级修饰名词place,应用better更好的。故填better。
46.【答案】例文一
An Unforgettable School Event
This term, our school has organized a variety of engaging and colorful events. The art festival was a great success. It was held on November 13th, 2024, with the theme of "Enjoy and Sharing Chinese Culture".
First, students from Grade 7 gave an exciting English speech competition about Chinese festivals. Then, students from Grade 8 showed us beautiful traditional Chinese dance. Students from Grade 9 performed a Chinese calligraphy show. Their handwriting was so excellent that the audience fell in love with their works.
Both teachers and students thought the art festival was unforgettable, saying it was a great chance for us to learn and enjoy the beauty of Chinese culture.
例文二
An Unforgettable School Event
This term, our school has organized a variety of engaging and colorful events. One of the unforgettable events was the sports meeting held last Friday. Students from every grade came to the playground and took part in it.
The day started with an excellent opening ceremony. Our school band played music, and students from the Lion Dancing Club put on a traditional show. Everyone clapped and cheered. The best part was the running races. The 4x100 relay race was so exciting that everyone was cheering. Some even ran along the track to encourage the runners.
The sports meeting was exciting and left a deep impression on the students. A student from Grade 8 said it was the most unforgettable school event because everyone enjoyed the games and worked well together.
【知识点】提纲作文;记叙文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 用英语报道学校组织的丰富多彩的校园活动中一次令人难忘的活动, 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数和第三人称复数,一般过去时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如a variety of各种各样的,fall in love with爱上,等等,及句型结构,如Their handwriting was so excellent that the audience fell in love with their works. (结果状语从句)
,Both teachers and students thought the art festival was unforgettable, saying it was a great chance for us to learn and enjoy the beauty of Chinese culture. (宾语从句,现在分词作状语),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1广东省深圳市福田区2024-2025学年八年级上学期期末学业质量监测英语试题
一、I. 完形填空(10分)
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入相应空白处的最佳选项。
I took part in a special event for Maths Week in my school last month. It was a(n) 1. to memorize the most digits (数位) of pi (π). I decided to memorize 300 digits of it. It was really a big 2. for me.
Before the competition, I 3. myself a lot. I divided the numbers into smaller groups and practised again and again until I could 4. them. My dad competed with me as a game, but he wasn't as 5. as me. We had a lot of fun.
Finally, the big day came. When my name was called, I walked onto the stage 6. , took a deep breath and started saying the digits I memorized. I tried my best but I made a 7. . To my surprise, everyone still 8. me when I finished. It encouraged me. After the competition, the winners 9. their ways of memorizing pi. I learned a lot.
From the experience, I have realized the competition is not just about winning or losing. It was more about 10. the activity itself.
1.A.speech B.competition C.exam D.lesson
2.A.challenge B.accident C.chance D.success
3.A.checked B.celebrated C.relaxed D.trained
4.A.understand B.calculate C.remember D.introduce
5.A.heavy B.fast C.strong D.healthy
6.A.sadly B.angrily C.confidently D.freely
7.A.mistake B.decision C.wish D.plan
8.A.depended on B.laughed at C.worried about D.cheered for
9.A.found B.changed C.shared D.improved
10.A.hosting B.enjoying C.leading D.creating
【答案】1.B;2.A;3.D;4.C;5.B;6.C;7.A;8.D;9.C;10.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者参加的一次数学比赛的经历。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:这是一个记忆圆周率(π)中最多数字的比赛。speech演讲;competition比赛;exam考试;lesson课。根据后文Before the competition,比赛之前,可知,这是一个比赛。故选B。
2.句意:这对我来说真的是一个很大的挑战。challenge挑战;accident事故;chance机会;success成功。根据 I decided to memorize 300 digits of it. 我决定记住其中的300个数字。 可知,此处表示这对作者来说是一个很大的挑战。故选A。
3.句意:比赛前,我训练了自己很多。checked检查;celebrated庆祝;relaxed放松;trained训练。根据后文I divided the numbers into smaller groups and practised again and again 我把数字分成几个小组,一遍又一遍地练习 ,可知,作者通过分组并反复练习来训练自己。故选D。
4.句意:我把数字分成更小的组,反复练习,直到我能记住它们。understand理解;calculate计算;remember记得;introduce介绍。根据I divided the numbers into smaller groups and practised again and again until I could…them可知,此处表示作者通过反复练习来记住数字。故选C。
5.句意:我爸爸和我一起玩这个游戏,但他没有我快。heavy重的;fast快的;strong强壮的;healthy健康的。根据My dad competed with me as a game, 和后面的转折but以及前文描述的作者不断的练习可知,此处表示爸爸在记忆速度上没有作者快。故选B。
6.句意:当我的名字被叫到时,我自信地走上舞台, 深吸一口气,开始念我记住的数字。 sadly悲伤地;angrily生气地;confidently自信地;freely自由地。根据I divided the numbers into smaller groups and practised again and again 我把数字分成几个小组,一遍又一遍地练习 ,可知,作者是自信地走上舞台。故选C。
7.句意:我尽力了,但我犯了一个错误。mistake错误;decision决定;wish愿望;plan计划。根据I tried my best和后面的转折 but可知,语境发生了转折,此处指的犯了一个错误。故选A。
8.句意:令我惊讶的是,我说完后,每个人都还在为我加油。depended on依靠;laughed at嘲笑;worried about担心;cheered for加油。根据 I tried my best but I made a7. 我尽力了,但我犯了一个错误。和后面 It encouraged me. 这鼓励了我,可知,尽管犯了错误,观众仍然为作者加油,故选D。
9.句意:比赛结束后,获胜者分享了他们记忆圆周率的方法。found发现;changed改变;shared分享;improved提高。根据I learned a lot.可知,作者从获胜者那里学到了很多,说明获胜者分享了他们的方法。故选C。
10.句意:从这次经历中,我意识到比赛不仅仅是关于输赢,它更多的是关于享受活动本身。hosting主持;enjoying享受;leading领导;creating创造。根据I have realized the competition is not just about winning or losing. It was more about可知,作者从这次经历中学到了比赛的真谛,即享受活动本身。故选B。
二、A
(2024八上·福田期末)In a place of South America, Lein had a huge plantation (种植园). There was a sea of beautiful orchids (兰花) and he loved these flowers more than anything in his life. He had many w orkers to take care of them.
One day, his workers ran to him and shouted, "Ants! A huge army of ants is marching towards the plantation. They're moving really fast."
"Ants We can deal with ants, right " said Lein.
"These are unusual, boss," replied the workers, "The army is ten miles long and two miles wide. They're eating everything on their way!"
"Can't we stop them " Lein asked.
"We've tried every trick, but nothing worked. If we don't stop them at once, they'll destroy the plantation and our house, too," the workers continued, "Maybe we have to burn the plantation to save our home!"
"Burn my plantation " Lein asked with his eyes open wide, "but these flowers are everything I've worked for in my life!" He couldn't believed what he heard.
"I know it's hard, boss. But the ants are too powerful. We don't have any other choice," replied the workers.
For a moment, Lein didn't say anything. He was not a man who easily gave up. He thought of the orchids, the treasure of his life, and then the ants. With a heavy heart, he made his final decision. "All right! We'll do it," he said.
They poured petrol all over the plantation and set it on fire. When the fire was out, the plantation was gone, but thankfully, the ants were stopped. Lein was sad about his flowers, but he was glad his workers and his house were still there.
11.What do we know about Lein from Paragraph One
A.He treasured his flowers. B.He lived by himself.
C.He had a small plantation. D.He was a kind boss.
12.What problem did Lein face one day
A.The house was on fire. B.The ants were coming.
C.The flowers were dying. D.The city was in a war.
13.How did Lein feel when hearing the workers' suggestion at first
A.Proud. B.Tired C.Excited. D.Shocked.
14.Which map best shows the plantation, the house and the ants
A. B.
C. D.
15.What is the best title of the story
A.A Hard Choice B.A Powerful Man
C.A Clever Trick D.A True Promise
【答案】11.A
12.B
13.D
14.C
15.A
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了Lein在面对庞大的蚂蚁群时,是保护工人和他的房子,还是保留自己最喜欢的种植园之间所做出的艰难的选择。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
11.细节理解题。根据第一段There was a sea of beautiful orchids (兰花) and he loved these flowers more than anything in his life. 那里有一片美丽的兰花的海洋,他爱这些花胜过他生命中的任何东西。 可知,Lein对他的花很看重,故选A。
12.细节理解题。根据第四段We can deal with ants, right 我们可以对付蚂蚁,对吧? 和The army is ten miles long and two miles wide. They're eating everything on their way! 这支队伍有十英里长,两英里宽。它们在路上什么都吃! 可知,Lein遇到了蚂蚁的问题,故选B。
13.推理判断题。根据倒数第四段Lein asked with his eyes open wide, ‘but these flowers are everything I've worked for in my life!' Lein 睁大眼睛问道,"但这些花是我这辈子为之奋斗的一切!" 可知,Lein起初对工人烧掉种植园的建议很震惊,故选D。
14.推理判断题。根据最后一段When the fire was out, the plantation was gone, but thankfully, the ants were stopped. Lein was sad about his flowers, but he was glad his workers and his house were still there. 当大火熄灭时,种植园消失了,但谢天谢地,蚂蚁被阻止了。Lein为他的花感到难过,但他很高兴他的工人和他的房子还在。 可知,房子的前面是种植园,蚂蚁正奔着种植园而来,故选C。
15.标题选择题。通读全文可知,本文主要讲述了Lein在面对庞大的蚂蚁群时,是保护工人和他的房子,还是保留自己最喜欢的种植园之间所做出的艰难的选择。故选A。
三、B
(2024八上·福田期末)It's well-known that Leonardo da Vinci was a great Italian painter. But do you know Chinese farmers are great painters, too The only difference is that they turn their fields into canvases (画布) and paint with rice crops. Now let's enter the wonderful world of rice field art!
Rice field art is working the land into art. It's like a huge picture spread across the land. Different kinds of rice plants are used as colors for the picture. From a distance, these fields come alive with images (图像) of animals, scenery and even famous people.
Creating rice field art is not easy. It requires careful planning, teamwork, and a deep understanding of farming. Artists and farmers plan in winter. Once the design is decided, the farmers pick rice plants of different colors to match the design. After considering the different growing speed of rice plants, they begin the planting with the help of GPS.
As the rice grows, the picture starts to take shape. It's like watching a painting come to life over the months. When the rice is tall enough, the picture is revealed. The wind blows and makes the picture dance.
Rice field art is not just beautiful: it's also a way to show the hard work and creativity of farmers. Actually, art can be found in the most surprising places, and even the simplest things, like rice, can become a great piece of artwork.
16.Why is Leonardo da Vinci mentioned in paragraph one
A.To tell his life story. B.To introduce the topic.
C.To give an example. D.To make a comparison.
17.What makes the rice field art colorful
A.The different kinds of rice. B.The colorful paints.
C.The big picture on the land. D.The animal images.
18.Which one can be put into the third box
A.Pick the places B.Make use of technology
C.Consider colors D.Know the growth speed
19.What does the underlined phrase "is revealed" mean in paragraph four
A.Enters. B.Repairs. C.Appears. D.Shines.
20.How does the writer like the farmers
A.Strict. B.Funny. C.Energetic. D.Respectable.
【答案】16.B
17.A
18.D
19.C
20.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;观点态度;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文,主要介绍了中国农民的稻田艺术。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题和观点态度题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。观点态度题要求快速浏览文章,了解其主要内容,判断作者态度。
16.推理判断题。根据Now let's enter the wonderful world of rice field art! 现在就让我们一起走进稻田艺术的奇妙世界吧! 及下文所述可知,开篇提到绘画技艺登峰造极的世界著名画家达·芬奇是为了介绍同处绘画领域的中国农民创造的稻田艺术。故选B。
17.细节理解题。根据Different kinds of rice plants are used as colors for the picture. 不同种类的水稻被用作这幅画的颜色。 可知不同种类的水稻使稻田艺术多彩。故选A。
18.细节理解题。根据第三段Once the design is decided, the farmers pick rice plants of different colors to match the design. After considering the different growing speed of rice plants, they begin the planting with the help of GPS. 一旦确定了图案,农民们就会挑选不同颜色的水稻来搭配图案。 在考虑了不同水稻植株的生长速度后,他们借助GPS开始了种植。 可知,首先要设计方案,其次农民挑选不同颜色的水稻进行方案匹配,然后考虑不同水稻的生长速度,最后开始种植。故选D。
19.词义猜测题。结合When the rice is tall enough 当水稻足够高的时候 ,和The wind blows and makes the picture dance. 风吹着,使画翩翩起舞 ,可知当水稻长得足够高的时候,稻田艺术作品就出现了,并且随风舞蹈。appears一词意为出现。故选C。
20.观点态度题。本文第一段作者将世界著名画家达·芬奇与中国农民相比,可见中国农民在作者心目中的高度,再根据本文第五段全段所述,稻田艺术不仅漂亮,而且是展示农民的辛勤工作和创造性的一种方式。就像水稻可以成为伟大的艺术品,艺术可以在最令人惊讶甚至最简单的地方找到。综合来看,作者认为农民是可敬的。故选D。
四、C
(2024八上·福田期末) Recently, a pack of thin legged robotic dogs are working as trash carriers on the narrow and steep (陡峭的) paths of Mount Tai. "Please don't litter! I work very hard every day and I don't want to be too tired," one robot dog says in a short video. The video has received millions of likes online.
Keeping Mount Tai clean is a big headache. In 2023, there were over 8.6 million visitors and they left nearly 24,000 tons of rubbish behind. As big machines couldn't be used there, the area has depended on porters (挑夫), also known as tiaoshangong in Chinese, to carry trash up and down the mountain on foot. However, fewer people are willing to work as porters now.
The robotic dogs, also called Unitree B2, are produced by Unitree Robotics, a Chinese technology company in Hangzhou. "The robots can carry up to 120 kilograms and can climb for four to six hours on a single charge (充电)", said Ma, a manager of Mount Tai. In a recent test run, a robotic dog finished the 9.5 kilometer route in just two hours, about twice the speed of a human climber. The robot has a built-in camera and can monitor things around so that it won't knock into tourists.
People had different views on the invention. Some gave a thumb-up to the use of new technology. Others worried that porters would lose their jobs. And a few jokingly asked if the dogs could also carry tourists up the mountain. "Robotic dogs are of great help but they cannot fully replace humans," Ma said.
21.Why are robotic dogs working at Mount Tai
A.To protect tourists. B.To carry rubbish.
C.To take short videos. D.To attract visitors.
22.What is the main idea of paragraph two
A.Mount Tai is popular among visitors.
B.It is not easy to keep Mount Tai clean.
C.Big machines can not work in Mount Tai.
D.Few people want to be porters in Mount Tai.
23.Which words best describe the robotic dogs
①heavy ②fast ③cheap ④safe
A.①② B.①③
C.②③ D.②④
24.Which of the following may Ma agree
A.Robotic dogs could carry tourists.
B.The number of porters would increase.
C.Humans are still needed with technology.
D.The new technology is popular with tourists.
25.Where can we probably find this passage
A.In a news report. B.In a story book.
C.In an encyclopedia. D.In a travel guide.
【答案】21.B
22.B
23.D
24.C
25.A
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;人类文明与创新
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍机器狗在泰山工作的情况。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。段落大意题要求通读全文,理解文章大意的基础上理解段落大意。
21.细节理解题。根据Recently, a pack of thin legged robotic dogs are working as trash carriers on the narrow and steep paths of Mount Tai. 最近,一群细腿的机器狗在泰山狭窄陡峭的小路上捡垃圾。 可知,机器狗在泰山工作是为了搬运垃圾。故选B。
22.段落大意题。根据Keeping Mount Tai clean is a big headache.保持泰山的干净是个头痛的问题。及后面的介绍可知,保持泰山的清洁是不容易的。 故选B。
23.推理判断题。根据a robotic dog finished the 9.5 kilometer route in just two hours, about twice the speed of a human climber. 一只机器狗在两小时内完成了9.5公里的路线,大约是人类登山者速度的两倍 。和The robot has a built-in camera and can monitor things around so that it won't knock into tourists. 这个机器人有一个内置摄像头,可以监控周围的事物,这样它就不会撞到游客。 可知,机器狗速度快,并且安全。故选D。
24.推理判断题。根据Robotic dogs are of great help but they cannot fully replace humans 机器狗有很大的帮助,但它们不能完全取代人类 ,可知,Ma认为 科技仍然需要人类。故选C。
25.文章出处题。根据The video has received millions of likes online. 该视频在网上获得了数百万个赞。 可知,文章可能来源于新闻报道。故选A。
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,在六个句子中选择五个还原到原文,使原文的意思连贯、完整。
Social media (社交媒体) plays an important role in teen culture today. 26.   Using social media wisely can help with personal growth and happiness. Here are some tips on how to use social media in a good way.
Focus on the Good Things
Instead of looking at bad news, try to look for and read good news. 27.   You can choose to follow pages and people on social media that share good news. You can also share good stories and talk about them with others.
Stop Social Comparison
You might see people showing their best moments on social media. 28.   It's important to be happy with who you are and not compare yourself with others. Accept that everyone has good and bad days, and it's okay to be yourself.
Use Social Media for Learning
 29.   You can find many useful learning websites and apps that can help you learn. Follow pages and groups that share knowledge and learning materials. Join online groups where you can ask questions and learn from others.
Using social media in a right way can help you grow and be happy. 30.   Let's make social media a nice place for everyone.
A. This can make you feel happier.
B. But remember, nobody's life is perfect.
C. Being kind also means being respectful to others.
D. Focus on good things, be yourself, and learn new things.
E. Social media is good for you in terms of learning and education.
F. Surveys show that 90% of teens aged 13-17 have used social media.
【答案】26.F;27.A;28.B;29.E;30.D
【知识点】说明文;社交媒介
【解析】【分析】文章大意:本文讲述了社交媒体在青少年文化中的重要性,并提供了一些正确使用社交媒体以促进个人成长和幸福的建议。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
26.根据上文Social media (社交媒体) plays an important role in teen culture today.可知,社交媒体在青少年文化中扮演重要的角色,由此推测很多青少年使用过社交媒体,选项F"调查显示,13-17岁的青少年中有90%使用过社交媒体。"符合语境。故选F。
27.根据上文...try to look for and read good news.试着去寻找和阅读好消息。可知,试着去寻找和阅读好消息能让你更开心,选项A"这会让你感觉更快乐。"符合语境。故选A。
28.根据下文Accept that everyone has good and bad days...可知,每个人都有好日子和坏日子,由此可知没有人的生活是完美的,选项B"但请记住,没有人的生活是完美的。"符合语境。故选B。
29.根据下文You can find many useful learning websites and apps that can help you learn.可知,你可以找到很多有用的学习网站和应用程序来帮助你学习,由此可知社交媒体对学习有帮助,选项E"在学习和教育方面,社交媒体对你有好处。"符合语境。故选E。
30.此句在文章最后一段,应是具有总结性的内容,选项D"关注美好的事物,做自己,学习新事物。"符合语境。故选D。
五、第三节 信息匹配。 (共5 小题,每小题1.5分)
(2024八上·福田期末)以下是六个中国特色研学项目的简介,请根据Ethan、Aiden、Fiona、Mia、Liam五个国际生的情况,匹配他们可能感兴趣的项目。
A. Hutong School's Chinese Program: You'll live with a Chinese host family and experience daily life in a traditional hutong in Beijing. With small class sizes and experienced teachers, you'll be speaking like a local in no time.
B. Panda Conservation Program: Animal lovers, this one is for you. You can help take care of pandas at Dujiangyan Panda Base and learn about conservation efforts. In your free time, you can enjoy the beautiful views and try spicy hot pot.
C. Shaolin Temple Kung Fu Program: If you want to be strong like a soldier, join this program. You'll live and train with Shaolin monks, learning the ancient art of kung fu and discovering the power of mind over body.
D. Silk Road Cultural Exchange: Follow the steps of ancient traders along the Silk Road. You'll visit places of interest like the Torracotta Warriors and Mogao Caves. You'll also experience the special culture and food of western China.
E. The Yunnan Ethnic Minority Village Stay: This program in Yunnan provides a good chance to learn about ethnic minority groups (少数民族) in China. You'll stay with a local family in a traditional village, experience local life and record it with cameras.
F. Beijing Art and Culture Program: Interested in China's art in Beijing The program teaches classes in Chinese painting, calligraphy and music. You'll visit the Great Wall and the Forbidden City. You can also meet local artists and other people at art events.
 31.   Ethan is a fan of ancient history and hopes to experience culture of western China.
 32.   Aiden likes taking photos and hopes to experience the local life in southwest China.
 33.   Fiona wants to connect with animals and to learn about the natural beauty of China.
 34.   Mia prefers to learn Chinese traditional art and visit the places of interest in Beijing.
 35.   Liam is crazy about Chinese kung fu and always dreams of becoming a master of it.
【答案】31.D;32.E;33.B;34.F;35.C
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】文章大意:本文是根据Ethan、Aiden、Fiona、Mia、Liam五个国际生的情况,匹配他们可能感兴趣的项目。
【点评】考查配对阅读。首先分析五个国际生的情况,然后分析不同的项目,最后为五个人匹配可能感兴趣的项目。
31.根据Ethan is a fan of ancient history and hopes to experience culture of western China.可知,伊桑是古代历史的爱好者,并希望体验中国西部的文化。选项D" Silk Road Cultural Exchange: Follow the steps of ancient traders along the Silk Road. You'll visit places of interest like the Torracotta Warriors and Mogao Caves. You'll also experience the special culture and food of western China.丝绸之路文化交流:追随古代商人的脚步,踏上丝绸之路。你将参观兵马俑、莫高窟等名胜古迹。同时,你还能体验中国西部的特色文化和美食。"符合,故选D。
32.根据Aiden likes taking photos and hopes to experience the local life in southwest China.可知,艾登喜欢拍照,并希望体验中国西南部的当地生活。选项E"The Yunnan Ethnic Minority Village Stay: This program in Yunnan provides a good chance to learn about ethnic minority groups (少数民族) in China. You'll stay with a local family in a traditional village, experience local life and record it with cameras.云南少数民族村寨体验:这个项目在云南,提供了一个很好的机会来了解中国的少数民族。你将住在一个传统村寨的当地家庭中,体验当地的生活,并用相机记录下来。"符合,故选E。
33.根据Fiona wants to connect with animals and to learn about the natural beauty of China.可知,菲欧娜想与动物接触,并了解中国的自然美景。选项B"Panda Conservation Program: Animal lovers, this one is for you. You can help take care of pandas at Dujiangyan Panda Base and learn about conservation efforts. In your free time, you can enjoy the beautiful views and try spicy hot pot.熊猫保护计划:动物爱好者们,这个活动是为你们准备的。你们可以在都江堰熊猫基地帮助照顾熊猫,并了解保护工作。在空闲时间,你们可以欣赏美丽的景色,并品尝辛辣的火锅。"符合,故选B。
34.根据Mia prefers to learn Chinese traditional art and visit the places of interest in Beijing.可知,米娅更喜欢学习中国传统艺术,并参观北京的名胜古迹。选项F"Beijing Art and Culture Program: Interested in China's art in Beijing The program teaches classes in Chinese painting, calligraphy and music. You'll visit the Great Wall and the Forbidden City. You can also meet local artists and other people at art events.北京艺术与文化项目:对北京的中国艺术感兴趣吗?本项目提供中国画、书法和音乐课程。你将参观长城和故宫。在艺术活动中,你还能结识当地的艺术家和其他人士。"符合,故选F。
35.根据Liam is crazy about Chinese kung fu and always dreams of becoming a master of it.可知,利亚姆对中国功夫非常着迷,并一直梦想着成为功夫大师。选项C"Shaolin Temple Kung Fu Program: If you want to be strong like a soldier, join this program. You'll live and train with Shaolin monks, learning the ancient art of kung fu and discovering the power of mind over body.少林寺功夫项目:如果你想变得像士兵一样强壮,那就加入这个项目吧。你将与少林僧侣一起生活训练,学习古老的功夫艺术,并发现意志力对身体的控制力量。"符合,故选C。
六、Ⅲ. 语法填空 (10分)
(2024八上·福田期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Wang Jiaren is a young student from Shenzhen Mingde Experimental School. When the weather gets cooler in Shenzhen in fall, she looks forward to 36.   (see) her bird friends—the special black-faced spoonbills (黑脸琵鹭) at Hongshulin Wetlands.
Jiaren 37.   (love) watching birds since she was a little kid. Gradually, she has realized that it is 38.   (real) important to take good care of nature. But as more buildings go up, there is less space for birds like the black-faced spoonbills, and there are only about 300 of 39.   (they) in the whole world.
Jiaren wants to do something to help. To teach people more about the bird, she and her friends have created an interesting 40.   educational board game called "Adventures of the Black-Faced Spoonbill". It has been 41.   big success and won many prizes.
Jiaren hopes to make more 42.   (story) about this bird. 43.   the help of AI, she has written a story called "Super Wing". It is about nature and things she experiences at school. Jiaren dreams of being the 44.   (two) Jane Goodall—a famous scientist who spends her lifetime helping the environment and animals.
Jiaren's story shows how teens in Shenzhen are trying to make the world a 45.   (good) place.
【答案】36.seeing;37.has loved;38.really;39.them;40.and;41.a;42.stories;43.With;44.second;45.better
【知识点】记叙文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了王嘉人通过关注黑脸琵鹭、设计教育桌游以及创作故事来呼吁人们保护自然环境的事迹。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
36.句意:当深圳秋季天气变凉时,她期待在红树林湿地见到她的鸟类朋友——特别的黑脸琵鹭。look forward to doing sth.期望做某事,动词短语,see看见,动词,此处应用seeing。故填seeing。
37.句意:嘉人从小就喜欢观鸟。根据since she was a little kid可知,句子应用现在完成时,结构为has/have done。主语Jiaren是专有名词,助动词用has,love的过去分词为loved。故填has loved。
38.句意:逐渐地,她意识到保护自然是非常重要的。real真的,形容词,此处应用副词修饰形容词important,应用really非常。故填really。
39.句意:但是随着更多的建筑物兴起,像黑脸琵鹭这样的鸟类的空间越来越少,全世界只有大约300只。空格处作介词of的宾语,用人称代词的宾格形式,they它们,代词主格,宾格是them。故填them。
40.句意:为了让人们更多地了解这种鸟,她和她的朋友们设计了一款有趣的教育桌游,名为"黑脸琵鹭历险记"。在句子中,interesting和educational共同修饰board game,两词为并列成分,需用and和,进行连接。故填and。
41.句意:它已经取得了巨大的成功,并获得了许多奖项。空后是名词单数,此处表示泛指,空后big是以辅音音素开头,空处应用不定冠词a。故填a。
42.句意:嘉人希望制作更多关于这只鸟的故事。空前为more更多,修饰可数名词复数或不可数名词,story故事,可数名词,空处应用复数名词stories。故填stories。
43.句意:在AI的帮助下,她写了一本名为《超能小翼》的故事。with the help of在……的帮助下,固定搭配,此处应用介词with,且句首首字母要大写。故填With。
44.句意:嘉人梦想成为第二个珍妮·古道尔——一位花一生时间帮助环境和动物的著名科学家。two二,基数词,此处指第二个珍妮·古道尔,应用序数词second第二。故填second。
45.句意:嘉人的故事展示了深圳的青少年们如何努力使世界变得更美好。根据语境可知,此处是和以前作比较,指使世界变得更美好,应用good的比较级修饰名词place,应用better更好的。故填better。
七、IV. 书面表达 (15分)
46.(2024八上·福田期末)假设你是校公众号"国际交流"栏目记者李华。本学期你校组织了丰富多彩的校园活动,如体育节、艺术节、科技节等。请你用英语报道其中一次令人难忘的活动,内容包括:
1. 活动信息(时间、地点等)
2. 活动过程
3. 师生评价
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文一
An Unforgettable School Event
This term, our school has organized a variety of engaging and colorful events. The art festival was a great success. It was held on November 13th, 2024, with the theme of "Enjoy and Sharing Chinese Culture".
First, students from Grade 7 gave an exciting English speech competition about Chinese festivals. Then, students from Grade 8 showed us beautiful traditional Chinese dance. Students from Grade 9 performed a Chinese calligraphy show. Their handwriting was so excellent that the audience fell in love with their works.
Both teachers and students thought the art festival was unforgettable, saying it was a great chance for us to learn and enjoy the beauty of Chinese culture.
例文二
An Unforgettable School Event
This term, our school has organized a variety of engaging and colorful events. One of the unforgettable events was the sports meeting held last Friday. Students from every grade came to the playground and took part in it.
The day started with an excellent opening ceremony. Our school band played music, and students from the Lion Dancing Club put on a traditional show. Everyone clapped and cheered. The best part was the running races. The 4x100 relay race was so exciting that everyone was cheering. Some even ran along the track to encourage the runners.
The sports meeting was exciting and left a deep impression on the students. A student from Grade 8 said it was the most unforgettable school event because everyone enjoyed the games and worked well together.
【知识点】提纲作文;记叙文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 用英语报道学校组织的丰富多彩的校园活动中一次令人难忘的活动, 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数和第三人称复数,一般过去时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如a variety of各种各样的,fall in love with爱上,等等,及句型结构,如Their handwriting was so excellent that the audience fell in love with their works. (结果状语从句)
,Both teachers and students thought the art festival was unforgettable, saying it was a great chance for us to learn and enjoy the beauty of Chinese culture. (宾语从句,现在分词作状语),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表