【精品解析】广东省广州市天河区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省广州市天河区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源简介

广东省广州市天河区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、(A)
(2025七上·天河期末) Hello, everyone! Now I'd like to share my time in junior high school.
1. classes do I have every day I have seven! Geography is a new subject. The teacher usually teaches us by 2. games. I enjoy every class.
I have morning break at 10:00 a.m. I often play games with my friends. It is very 3. . But I have to go back to the class soon because the break 4. at 10:10 a.m.! How short it is!
5. noon, we go to the canteen for lunch. The food there is delicious and I usually like tasting some 6. !
After school, I go to the Ping-pong Club with my friends. We 7. the school game next month.
I have 8. great time at school and cherish every moment of it.
1.A.What B.Which C.How many D.How much
2.A.play B.playing C.plays D.played
3.A.exciting B.excited C.excitedly D.excitement
4.A.end B.ends C.ended D.will end
5.A.In B.On C.At D.By
6.A.soup B.noodle C.dumpling D.sandwich
7.A.join in B.are joining in
C.joined in D.are going to join in
8.A.a B.an C.the D./
【答案】1.C;2.B;3.A;4.B;5.C;6.A;7.D;8.A
【知识点】学校生活;演讲稿
【解析】【分析】本文讲述了作者分享自己的初中学校生活,包括每天的课程、课间休息、午餐以及课后活动等。
【点评】考查语法填空,注意结合上下文语境理解词汇含义、辨析语法结构(如动词形式、介词用法、时态等)以及固定搭配(如"have a great time")。
1.句意:我每天有几节课?What什么;Which哪个;How many多少;How much多少钱。根据"I have seven!"可知,询问有几节课,故选C。
2.句意:老师通常通过玩游戏来教我们。play玩,动词原形;playing玩,现在分词或动名词;plays玩,三单形式;played玩,过去式或过去分词。根据"by"可知,后接动名词,故选B。
3.句意:这是非常令人兴奋的。exciting令人兴奋的,形容词;excited兴奋的,形容词;excitedly兴奋地,副词;excitement兴奋,名词。根据"It is very"可知,形容词作表语,修饰物,故选A。
4.句意:但是我必须尽快回到课堂上,因为休息时间在上午10:10结束!end结束,动词原形;ends结束,三单形式;ended结束,过去式或过去分词;will end一般将来时。根据"at 10:10 a.m."可知,在10点10分结束,宜用一般现在时,主语单数,故选B。
5.句意:中午,我们去食堂吃午餐。In在……里;On在……上;At在;By通过。根据"noon"可知,at noon"在中午",故选C。
6.句意:那里的食物很美味,我通常喜欢品尝一些汤!soup汤;noodle面条;dumpling饺子;sandwich三明治。根据"some"可知,后接可数名词复数或者不可数名词,故选A。
7.句意:我们下个月将加入学校比赛。join in参加,动词原形;are joining in参加,现在进行时;joined in参加,过去式;are going to join in参加,一般将来时。根据"next month"可知,句子时态是一般将来时,故选D。
8.句意:我在学校度过了愉快的时光,并珍惜它的每一刻。a用于辅音音素前;an用于元音音素前;the定冠词;/零冠词。have a great time"玩得开心",故选A。
二、(B)
(2025七上·天河期末) Welcome to my hometown—Shanghai. 9. you come here, you will love this wonderful city at first sight.
Do you know Xintiandi It is famous for 10. shikumen buildings. Today, the area is a popular tourist spot with a famous museum. Every year, 11. visitors come here for a visit.
The Bund is a must-see spot in Shanghai. 12. west, and you will see many old Western-style buildings. And when you look east across the Huangpu River, you will see skyscrapers. In the evening, these tall buildings light 13. the sky.
Yu Garden is another famous spot in the city center. Inside, there 14. some beautiful traditional bridges. You can find many 15. snacks there and buy some as gifts.
Why not come here this holiday
9.A.If B.Before C.Because D.So
10.A.it B.it's C.its D.itself
11.A.thousand B.thousands C.thousand of D.thousands of
12.A.Look B.Looks C.To look D.Looking
13.A.out B.over C.along D.up
14.A.is B.are C.was D.were
15.A.locals B.localize C.local D.locally
【答案】9.A;10.C;11.D;12.A;13.D;14.B;15.C
【知识点】说明文;中国名胜古迹
【解析】【分析】本文讲述了上海的几个著名景点,如新天地、外滩、豫园等,介绍了它们的特色,邀请人们来上海游玩。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境、语法知识(如词性、时态、固定搭配等)来选择合适的选项。
9.句意:如果你来到这里,第一眼就会爱上这座美妙的城市。If如果;Before在……之前;Because因为;So所以。根据"you come here, you will love this wonderful city at first sight."可知,如果你来到这里,你会爱上这座城市,前后是条件关系,故选A。
10.句意:它因自身石库门建筑而闻名。it它;it's它是;its它的;itself它自己。此处是指新天地自身的石库门建筑,应用形容词性物主代词its。故选C。
11.句意:每年有成千上万的游客来这里参观。thousand千;thousands千,复数;thousand of错误表达;thousands of成千上万的。根据"visitors "可知,应该表示成千上万的游客,故选D。
12.句意:向西看,你会看到许多古老的西式建筑。Look看,动词原形;Looks看,动词单三形式;To look看,动词不定式;Looking看,现在分词。根据"west, and you will see many old Western-style buildings."可知,这里应用动词原形构成祈使句,故选A。
13.句意:在晚上,这些高楼点亮了天空。out出去;over超过;along沿着;up向上。根据"In the evening, these tall buildings light...the sky."可知,应该是照亮了天空,light up"照亮"。故选D。
14.句意:里面有一些美丽的传统桥。is是,主语是第三人称单数;are是,主语是第二人称以及复数;was是,主语是第一人称单数和第三人称单数;were是,主语是复数以及第二人称。根据"Yu Garden is another famous spot in the city center"可知,这个句子是一般现在时,主语是复数名词,be动词用are。故选B。
15.句意:你可以在那里找到很多当地的小吃,并买一些作为礼物。locals当地人;localize本地化;local当地的;locally在本地。根据"snacks"可知,这里说的是当地的小吃,所以用形容词local,故选C。
三、阅读下面短文,掌握其大意,然后从16~25各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2025七上·天河期末)I always believed taichi was for old people. After joining the Taichi Club, I knew that I was wrong. It was amazing. Taichi brought about a big 16. both in my body and my thoughts.
I still remember my first few taichi classes. I learned an action called "Golden Cock Stands on One Leg". I tried to 17. on one leg. It was not a(an) 18. one, but I still tried many times. Soon, I felt tired from doing it again and again. "I can't do it well. Maybe I am really 19. this exercise." I thought. Just then, my teacher taught me how to do it in a right way. Step by step, I got 20. . Later, I was able to do more difficult actions and have peace of mind as well.
My 21. for taichi became strong. I tried to learn about the ancient Chinese culture behind taichi. 22. , I found taichi is actually from Chinese yin and yang. It helps to keep a balance through opposites, such as left and right, up and 23. , breathing in and breathing out. But I had never thought about it before that.
Playing taichi helps me become healthier. I sleep better at night, and I am full of 24. and seldom feel tired during the day. More importantly, practicing taichi has made me 25. the Chinese culture better.
16.A.dream B.program C.change D.chance
17.A.sit B.stand C.run D.jump
18.A.hard B.quick C.easy D.slow
19.A.amazed at B.weak in C.afraid of D.interested in
20.A.healthier B.faster C.happier D.better
21.A.love B.skill C.group D.body
22.A.Luckily B.Surprisingly C.Carefully D.Honestly
23.A.down B.over C.about D.around
24.A.time B.courage C.success D.energy
25.A.improve B.teach C.understand D.express
【答案】16.C;17.B;18.C;19.B;20.D;21.A;22.B;23.A;24.D;25.C
【知识点】记叙文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文讲述了作者加入太极俱乐部后,对太极的看法发生改变,在身体和思想上都有了很大变化,还了解到太极背后的中国文化,且练习太极让自己更健康、更了解中国文化。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词义,同时关注固定搭配、语法结构以及对文化背景知识的理解。
16.句意:太极给我的身体和思想带来了很大的变化。dream梦想;program节目;change改变;chance机会。根据"both in my body and my thoughts"可知,带来变化,故选C。
17.句意:我试着单腿站立。sit坐;stand站立;run跑;jump跳。根据"Golden Cock Stands on One Leg"可知,一条腿站立,故选B。
18.句意:这并不容易,但我还是试了很多次。hard困难的;quick快速的;easy容易的;slow慢的。根据"but I still tried many times"可知,前后转折,不是很容易,故选C。
19.句意:也许我这个练习真的很弱。amazed at对……震惊;weak in在……薄弱;afraid of害怕;interested in对……感兴趣。根据"I can't do it well."可知,不擅长这个动作,故选B。
20.句意:一步一步,我变得更好了。healthier更健康;faster更快;happier更高兴;better更好。根据"Just then, my teacher taught me how to do it in a right way."可知,作者变得更好,故选D。
21.句意:我对太极的爱越来越强烈。love爱;skill技能;group组;body身体。根据"for taichi became strong."可知,对太极的热爱变得强烈,故选A。
22.句意:令人惊讶的是,我发现太极实际上来自中国的阴阳。Luckily幸运地;Surprisingly惊讶地;Carefully仔细地;Honestly诚实地。根据"I found taichi is actually from Chinese yin and yang."可知,令人惊讶的是,太极实际上来自阴阳,故选B。
23.句意:它有助于通过对立面保持平衡,比如左和右,上和下,吸气和呼气。down下面;over超过;about大约;around周围。根据"such as left and right"可知,与up相反的是down,故选A。
24.句意:我晚上睡得更好,我充满活力,白天很少感到疲倦。time时间;courage勇气;success成功;energy能量。根据"seldom feel tired during the day"可知,精力充沛,故选D。
25.句意:更重要的是,练习太极让我更好地了解了中国文化。improve提高;teach教;understand理解;express表达。根据"the Chinese culture better."可知,更好理解中国传统文化,故选C。
四、阅读下列短文,从26~40各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2025七上·天河期末)Tom woke up earlier than usual. He couldn't wait to go on the hiking trip with his best friend, Jack. He had a quick breakfast and met Jack in a hurry. They talked about the plan.
"I looked at a map and found a road for you! I know you are looking forward to it! There are many interesting things you like along the road. And best of all, a surprise will wait for you at the end of it." said Tom.
"What kind of surprise " asked Jack.
"It won't be a surprise if I tell you..." laughed Tom.
They started the adventure. It was sunny. When they walked along the road, they saw some birds flying around in the sky. Then they found a large area of grass. Hearing a noise, they saw two rabbits running on the grass. As they walked on, Jack cried out, "Look, monkeys are climbing the trees!"
"No, they are squirrels!" Tom said.
"I have never seen a squirrel before!" Jack shouted.
"Let me take a photo of them for you!" Tom took out a camera to take photos before they ran away.
Then, they continued hiking. They talked about the cows they saw on the grass before seeing the rabbits. Then, they came to an open area with some small pools. Jack's eyes grew wide. "What are these " he shouted.
"Hot springs (温泉)..." smiled Tom.
"If we have our swimsuits, we can enjoy a bath here." Jack said, feeling a little unhappy.
"Look, I bring two. Here you are." Tom laughed.
"I can't believe it, Tom! What a surprise!" said Jack.
26.Why did Tom get up earlier
A.He got a new map.
B.He looked forward to the breakfast.
C.He wanted to have a trip with Jack.
D.He had to go hiking every day.
27.Which is the right order of the animals they saw on the way
A.birds→rabbits→cows→ monkeys B.birds→cows→rabbits→squirrels
C.birds→cows→rabbits → monkeys D.birds→rabbits→cows→squirrels
28.What surprise did Tom plan for Jack
A.Taking pictures of some animals.
B.Enjoying natural beauty in spring.
C.Planning the hiking trip secretly.
D.Taking a natural bath in hot springs.
29.Which sentence can best describe Tom
A.He is a caring friend. B.He is a funny guide.
C.He is a kind animal lover. D.He is a patient adventurer.
【答案】26.C
27.B
28.D
29.A
【知识点】记叙文;业余活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Tom和他最好的朋友Jack计划进行一次远足活动,他们在路上看到了各种动物,最后到达了一个有温泉的地方,这是Tom给Jack的惊喜。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解大意,再针对每个问题回到文中寻找关键信息,注意细节的先后顺序以及对人物性格、事件主旨的归纳。
26.细节理解题。根据第一段"Tom woke up earlier than usual. He couldn't wait to go on the hiking trip with his best friend, Jack."可知,Tom早起是因为他期待与朋友Jack一起远足。故选C。
27.细节理解题。根据"When they walked along the road, they saw some birds flying around in the sky. Then they found a large area of grass. Hearing a noise, they saw two rabbits running on the grass."、"They talked about the cows they saw on the grass before seeing the rabbits"以及" ‘No, they are squirrels!' Tom said."可知,路上他们依次看到的动物是:鸟、牛、兔子和松鼠。故选B。
28.推理判断题。根据" ‘Hot springs (温泉)...' smiled Tom."以及" ‘I can't believe it, Jack! What a surprise!' said Jack."可推知,Tom计划的惊喜是带Jack到温泉进行天然沐浴。故选D。
29.推理判断题。根据故事中Tom的行动,他计划和安排了一次特别的旅行,并为Jack准备好了一切,故推断出他是一个非常关心朋友的人。故选A。
五、(B)
(2025七上·天河期末)Watching a rocket launch is an amazing experience. If you dream of exploring space, Wenchang is a great place for it. Here is some information about it.
 
Check the website https://www. for launch dates and time.  
You can first fly to Meilan Airport, Haikou. Then, take a high-speed train. It only takes you 17 minutes to arrive at Wenchang Station. If you drive your own car, please arrive early. No cars can get into the town 6 hours before the launch. ______ Wenchang Stone Park: It is near Wenchang Rocket Launch Base (基地). You can not only enjoy natural beauty, but also watch rocket launches. The park is 2 kilometers long along the beach. Wenchang Rocket Launch Base: You will see a big launch pad and some viewing areas for the launch. You can visit the Science Museum to see three rocket models of Long March. You can also see spacesuits and satellites. You can even "travel" in space through 4D movies. Mountain Sea Sky Hotel: This hotel faces the rocket launch base across the sea, so the hotel rooms become excellent viewing spots. Visitors can watch rocket launches from the hotel rooms.  
Bring a hat and sunglasses. The weather can be quite hot in Hainan. Get a camera ready for taking photos of the launching moments. Follow the rules inside the base. For example, to protect national secrets, you can't take photos when launching rockets.
30.Where may you read this article
A.On a poster of a space program. B.In a travel guide.
C.In a diary of a space trip. D.On a science post.
31.Which sub-title can we put in the blank ______
A.Time for Watching B.Best Viewing Spots
C.Ways to Get There D.Tips for Your Visit
32.What can visitors do at Wenchang Rocket Launch Base
A.Watch rocket movies and see rocket models.
B.Wear a spacesuit and travel to space.
C.See a launch pad and visit the Science Museum.
D.Enjoy and take pictures of the launching moments.
【答案】30.B
31.B
32.C
【知识点】说明文;航天事业发展;细节理解;标题选择;文章出处
【解析】【分析】本文讲述了在文昌观看火箭发射的相关信息,包括如何到达文昌、观看火箭发射的地点以及一些观赏火箭发射的建议。
【点评】考查阅读理解,做题时应先通读全文把握大意,再针对每个题目仔细分析文中对应信息,注意区分不同题型的解题方法,如文章出处题需结合文章整体内容和风格判断,细节理解题要精准定位关键语句。
30.文章出处题。根据文中提供的旅行信息和观光建议,如访问网站获取发射日期和时间、如何乘高铁到达Wenchang以及各景点信息,可知这篇文章最有可能出现在旅行指南中。故选B。
31.标题选择题。根据下文提到的"Wenchang Stone Park"和"Wenchang Rocket Launch Base"可知,两者都是观看火箭发射的绝佳地点。由此推断,空白处的副标题应是"最佳观赏地点"。故选B。
32.细节理解题。根据"Wenchang Rocket Launch Base: You will see a big launch pad and some viewing areas for the launch. You can visit the Science Museum to see three rocket models of Long March. You can also see spacesuits and satellites. You can even "travel" in space through 4D movies."可知,游客在文昌火箭发射基地可以看到发射平台和参观科学博物馆。故选C。
六、(C)
(2025七上·天河期末)Oceans cover about 71% of the Earth, but we still don't know much about them, especially the deep sea. We have only mapped about 20% of the seafloor. The rest is a secret to us. Some scientists think that we still have 91% of sea plants and animals to explore.
Why did we know so little about the deep sea Because it was really difficult to get there and we need special machines to help us. In 1620, the first submarine was made. It could go underwater, but it couldn't go deeper than five meters. For many years, scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn't try to explore the deep sea much. But things changed in 1862. Some sea plants and animals were found at 945 meters deep under the sea with a digging machine. Just ten years later, more than 4,700 other new kinds were found from the ocean floor.
With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea. For example, in 2020, China's deep-sea submarine Fendouzhe successfully went 10,909 meters deep and landed on the Mariana Trench. But why is deep-sea exploration still so difficult Because in the deep sea, it is freezing cold and absolutely dark.
Understanding and exploring the deep sea is important. They help control the Earth's temperature and produce clean gases in the air. They can also provide information about climate change. So scientists are still working hard on it. They believe one day we humans can go deeper into the sea.
33.Why does the writer use some numbers in paragraph 1
A.To talk about how important oceans are.
B.To show why we need to explore sea animals.
C.To show we only understand a little about oceans.
D.To explain that oceans cover a large area of the Earth.
34.Why did people explore little about the deep sea before 1862
A.There was no submarine.
B.Driving a submarine was hard work.
C.Scientists found it impossible to go underwater.
D.Scientists thought it useless to go to the deep sea.
35.According to the article, what helps scientists explore the deep sea
A.Maps of the ocean floor. B.Deep sea animals and plants.
C.Modern science and technology. D.Darkness and low temperature.
36.What could be the best title of the text
A.Hidden Treasures in Deep Sea
B.Unlocked Secrets of Deep Sea
C.Deep-Sea Exploration: Into the Freezing Depths
D.Deep-Sea Exploration: The Past and the Future
【答案】33.C
34.D
35.C
36.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要讲述了人类对深海探索的现状以及面对的挑战。
【点评】考查阅读理解,做题时建议先通读全文把握主旨,再针对每个题目仔细分析题干,回到文中定位关键信息,注意数字、时间、因果关系等细节,对于主旨题要综合各段内容提炼核心。
33.推理判断题。根据"we still don't know much about them, especially the deep sea. We have only mapped about 20% of the seafloor. The rest is a secret to us."可知,作者用数字是为了说明我们对海洋了解很少。故选C。
34.细节理解题。根据"scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn't try to explore the deep sea much." 可知,在1862年之前,科学家们认为去深海是没有用的,所以探测较少。故选D。
35.细节理解题。根据"With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea."可知,现代科技帮助科学家探索深海。故选C。
36.标题选择题。本文介绍了深海探测的难度及其现状,并探讨了深海的重要性。因此,最合适的标题是"深海探索:深入冰冷深处"。故选C。
七、(D)
(2025七上·天河期末)In China, there are 24 solar terms. Xiaoman is the eighth one. Its name means "a little full" in Chinese. During this solar term, we begin to find small changes in the environment. In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days. Around the Jiangnan area, we can also see the flowering of plants. In the north of China, Xiaoman is an important time for the spring-planted crops. The crops are growing and almost ready for harvest. So, this solar term is important to farmers.
In ancient times, people held different activities during Xiaoman. On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels. Waterwheels were one of the most important tools for them to bring water to the fields. Also, farmers put water into their fields in the hope of a good harvest. What's more, people believed that Xiaoman was the birthday of the Silkworm God. They would take good care of silkworms and cocoon to show their respect for the God.
Eating wild vegetables is also a tradition during Xiaoman. Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them. They are not tasty and a little bitter. So, it is not usual for people to plant them in their own fields. But they can help our bodies in many ways.
Xiaoman is a time with many traditions. We can enjoy both something good in nature and something simple in life. There are also great meanings behind Xiaoman. Just as the name suggests, things are almost full but not quite there yet. The best life comes from finding happiness with little things, just like a moon not fully round. Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature.
37.What change usually happens during Xiaoman
A.It rains more often.
B.It is getting colder.
C.People begin to collect crops.
D.The flowers of the bitter herbs start to fall.
38.What are the traditions during Xiaoman
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
39.What does "them" in paragraph 3 refer to (指代)
A.traditions of Xiaoman B.our bodies
C.bitter greens D.farmer's fields
40.According to this article, what is the deep meaning behind Xiaoman
A.People should follow the traditions of Xiaoman.
B.Best life lies in having something rich.
C.People should respect nature.
D.Things need to be full and enough.
【答案】37.A
38.B
39.C
40.C
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;代词指代
【解析】【分析】本文讲述了中国二十四节气中的小满,介绍了其期间的环境变化、传统活动、饮食传统以及背后的深层意义。
【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再带着问题到文中寻找对应信息,尤其注意细节理解题要找准原句,代词指代题要关注前文提及的名词,以此提高解题准确性。
37.细节理解题。根据"In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days."可知,此节气期间发生的变化是降雨增多,故选A。
38.细节理解题。根据"They would take good care of silkworms and cocoon to show their respect for the God.";"Eating wild vegetables is also a tradition during Xiaoman."和"On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels."可知,传统活动有照顾蚕和茧子、吃野菜和骑水车,故选B。
39.代词指代题。根据"Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them."可知,苦蔬菜是最早的野蔬菜。them指代"bitter greens",故选C。
40.细节理解题。根据"Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature."可知,此节气的深意是人们应当尊重自然,故选C。
八、第二节 阅读填空(共5小题;每小题1分,满分5分)
(2025七上·天河期末)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入1~5各题空白处的最佳选项。
Everyone needs friends. There is an old saying, "Friends are God's way of taking care of us." 41.  
The famous writer Sally tells young students some smart ways to find friends. 42.   You plant it and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. What makes a good friend It is not because he or she has money or good looks. 43.   For example, if you have a bad day, a good friend would do his or her best to help you. To make a friend, you can't be too shy. You should share your lives and make each other happy.
 44.   Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend Maybe your friend is angry with you, but you have to talk to him or her. 45.   If he or she doesn't want to talk, you could write a letter. You can tell him or her your feelings, say what makes you unhappy, and explain why you did this or that.
Remember that friends are important in our life. Let's try to make and keep some!
A. A good friend should be kind and patient.
B. But things can't always be happy.
C. When there is no one around, have an honest talk.
D. But how do you find and keep a real friend
E. She says finding a friend is just like planting a tree.
【答案】41.D;42.E;43.A;44.B;45.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】选项翻译:
A. A good friend should be kind and patient. 一个好朋友应该善良且有耐心。
B. But things can't always be happy. 但事情不可能总是愉快的。
C. When there is no one around, have an honest talk. 当周围没人时,进行一次坦诚的交谈。
D. But how do you find and keep a real friend 但你如何找到并维系一个真正的朋友呢?
E. She says finding a friend is just like planting a tree. 她说寻找朋友就像种树一样。
本文讲述了如何找到和维持真正的友谊,提供了一些有用的技巧和建议,比如选择朋友的标准、如何解决朋友之间的争吵等。
【点评】考查阅读还原,做这类题,应先通读全文了解大意,再根据上下文的逻辑关系、词汇复现、举例说明等线索来选择合适的选项,同时要注意选项的语义和语法是否符合语境。
41.根据前文"Everyone needs friends... "以及后文"The famous writer Sally tells young students some smart ways to find friends.",可知此处是在引出"如何找到并维系真正的朋友"这一话题,选项D"但你如何找到并维系一个真正的朋友呢?"符合语境,故选D。
42.根据后文"You plant it and take care of it to make it grow.",可知此处是将寻找朋友比作种树,选项E"她说寻找朋友就像种树一样。"符合语境,故选E。
43.根据前文"What makes a good friend It is not because he or she has money or good looks."以及后文"For example, if you have a bad day, a good friend would do his or her best to help you.",可知此处是在说明好朋友的品质,选项A"一个好朋友应该善良且有耐心。"符合语境,故选A。
44.根据后文"Even the best friends have fights.",可知此处是在说朋友之间并非总是愉快的,选项B"但事情不可能总是愉快的。"符合语境,故选B。
45.根据前文"Maybe your friend is angry with you, but you have to talk to him or her."以及后文"If he or she doesn't want to talk, you could write a letter.",可知此处是在说和朋友交谈的方式,选项C"当周围没人时,进行一次坦诚的交谈。"符合语境,故选C。
九、第一节 语篇填词(共6小题;其中47、49题每小题0.5分,其它每小题1分,满分5分)
(2025七上·天河期末)根据短文的内容及首字母或音标提示写出文中所缺单词。
Stamps are small but important. They help letters travel around the world to reach friends and family. F 46.   and love become stronger through these small pieces. The first stamp is called Penny Black. It is a British stamp in /'mem ri/ 47.   of Queen Victoria.
People celebrated World Post Day on October 9th because stamps played an important p 48.   in their lives in the past. Early stamps were not sticky, so people had to use pins to attach (固定) them on letters!
Sending letters was the main way to talk to others in the past. /ha 'ev / 49.  , now fewer people do this, but stamp collecting is still one of the world's most p 50.   hobbies. Many people enjoy collecting stamps. If they get a hard-to-find stamp to a 51.   to their collection, they may be happy for a long time.
【答案】46.(F)riendship;47.memory;48.(p)art;49.However;50.(p)opular;51.(a)dd
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文讲述了邮票的历史和重要性以及集邮爱好的流行。
【点评】考查单词拼写,注意结合首字母、音标、固定搭配以及上下文语境来判断单词,同时要准确掌握单词的拼写和词性。
46.句意:通过这些小小的邮票,友谊和爱更加稳固。根据"friends and family."可知,家庭和爱相关,朋友和友谊相关。friendship"友谊",不可数名词。故填(F)riendship。
47.句意:它是一张英国产的邮票,是为了纪念维多利亚女王。根据音标提示可知,空处应填名词memory,表示"记忆"。故填memory。
48.句意:人们在10月9日庆祝世界邮政日,因为邮票在过去对他们的生活有重要影响。play an important part表示"发挥重要作用",是固定表达。故填(p)art。
49.句意:然而,如今很少有人这么做了,但集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一。根据音标提示可知,空处应填however,表示"然而"。故填However。
50.句意:然而,如今很少有人这么做了,但集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一。根据"but stamp collecting is still one of the world's most p... hobbies"可知此处用形容词作定语,结合"Many people enjoy collecting stamps."可知集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一,用popular表示"受欢迎的"。故填(p)opular。
51.句意:如果他们得到一张稀有邮票来添加到他们的收藏中,他们可能会高兴很长时间。根据"to their collection, they may be happy for a long time."和首字母提示可知,是把稀有邮票添加到自己的收藏中。add"添加",前面的to是不定式符号,所以动词用原形。故填(a)dd。
十、根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。(每空限填一词)
52.(2025七上·天河期末)我们热爱学校,并愿意为学校的干净和美丽做些事情。
We love our school and              something to keep it clean and beautiful.
【答案】are;willing;to;do
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"愿意做","愿意做某事"常用固定搭配"be willing to do sth."。分析句子,主语"We"是复数,所以be动词用"are","做"用"do",故答案为are; willing; to;do。
【点评】考查汉译英,注意"be willing to do sth."这一固定搭配的用法,做题时要结合主语确定be动词的形式,再根据固定搭配填写后续内容。
53.(2025七上·天河期末)你们经常把地面的垃圾清理干净吗?当然会。
    you often        the     on the ground Yes, of course.
【答案】Do;clean;up;litter
【知识点】一般疑问句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"把……清理干净"和"垃圾"。"把……清理干净"常用固定搭配"clean up","垃圾"是"litter";句子是一般现在时的一般疑问句,主语"you"是第二人称,所以助动词用"Do"。故答案为Do;clean up; litter。
【点评】考查汉译英,注意"clean up"这一固定搭配的用法,以及一般现在时一般疑问句的构成(助动词Do/Does + 主语 + 动词原形 + 其他)。
54.(2025七上·天河期末)减少使用塑料袋和纸张也很重要。
       also important        fewer plastic bags and less paper.
【答案】It;is;to;use
【知识点】肯定陈述句;主语;谓语;主(系)表(SP)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"做……是……"以及"使用"。此处使用"it"作形式主语的句型"It is + 形容词 + to do sth.",表示"做某事是……的","使用"是"use"。所以第一空填"It",第二空填"is",第三空填"to",第四空填"use"。故答案为It; is; to; use。
【点评】考查汉译英,注意"It is + 形容词 + to do sth."这一常用句型的用法,其中"it"作形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语。
55.(2025七上·天河期末)上周,我们表演一场话剧,告诉其他学生要爱护学校。
Last week, we        a play to tell other students to love our school.
【答案】put;on
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"表演"。"表演(戏剧等)"常用固定搭配"put on";由"Last week"可知句子是一般过去时,"put"的过去式还是"put"。故答案为put; on。
【点评】考查汉译英,注意"put on"这一固定搭配的用法,同时要结合时间状语判断动词的时态。
56.(2025七上·天河期末)只要我们从小事做起,我们的校园会有所不同。
As long as we start out small, we can           to our school.
【答案】make;a;difference
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"有所不同"。"有所不同"常用固定搭配"make a difference";情态动词"can"后接动词原形,所以"make"用原形。故答案为make; a; difference。
【点评】考查汉译英,注意"make a difference"这一固定搭配的用法,同时要注意情态动词后动词用原形的语法规则。
十一、第三节 书面表达(共1小题;满分15分)
57.(2025七上·天河期末)新学期即将结束,校报英语栏目以"My School Life"为题开展征文比赛。请根据以下提示,写一篇英语短文投稿,介绍你的初中新生活。
要求:(1)短文应包括图中要点,应适当补充。
(2)词数70-100,短文各段开头已经给出,不计入总字数,文中不得出现个人信息。
My School Life
I started junior high school last September. I _____________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________
My school is_______________________________________________________________________________________________________
At school, I like ____________________________________________________________________________________________________
Next term, ________________________________________________________________________________________________________
【答案】My School Life
I started junior high school last September. I enjoy my new school life very much.
My school is large and beautiful. There are many modern classrooms, a big library, and a large playground. At school, everyone is friendly and helpful. My teachers are kind and knowledgeable, and my classmates are always willing to lend a hand.
At school, I like attending my favorite classes, especially English and Science. I also enjoy participating in extracurricular activities such as basketball and the music club. These activities help me relax and make new friends.
Next term, I plan to join a new club and improve my grades. I also want to volunteer for school events and help organize the annual sports day. I'm looking forward to experiencing more wonderful moments at school.
【知识点】命题作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】这是一篇应用文作文,属于命题作文,题目为"My School Life"。写作要求以介绍初中新生生活为内容,涵盖学校风貌、校内人员、在校喜欢的活动及下学期计划等要点,需适当补充内容,词数70-100。写作时采用一般现在时和一般将来时,运用了"there be"句型、描述人物品质的词汇以及表达计划的短语等,注意内容的连贯性和要点的完整性。
【点评】例文结构清晰,分段落依次介绍了对学校生活的喜爱、学校的环境与人员、在校喜欢的活动以及下学期的计划,层次分明。文中" There are many modern classrooms, a big library, and a large playground." 运用"there be"句型清晰描述学校设施;"My teachers are kind and knowledgeable, and my classmates are always willing to lend a hand." 生动展现了校内人员的品质;"I plan to join a new club and improve my grades." 等句子明确表达了未来计划,内容充实且符合写作要求。
1 / 1广东省广州市天河区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、(A)
(2025七上·天河期末) Hello, everyone! Now I'd like to share my time in junior high school.
1. classes do I have every day I have seven! Geography is a new subject. The teacher usually teaches us by 2. games. I enjoy every class.
I have morning break at 10:00 a.m. I often play games with my friends. It is very 3. . But I have to go back to the class soon because the break 4. at 10:10 a.m.! How short it is!
5. noon, we go to the canteen for lunch. The food there is delicious and I usually like tasting some 6. !
After school, I go to the Ping-pong Club with my friends. We 7. the school game next month.
I have 8. great time at school and cherish every moment of it.
1.A.What B.Which C.How many D.How much
2.A.play B.playing C.plays D.played
3.A.exciting B.excited C.excitedly D.excitement
4.A.end B.ends C.ended D.will end
5.A.In B.On C.At D.By
6.A.soup B.noodle C.dumpling D.sandwich
7.A.join in B.are joining in
C.joined in D.are going to join in
8.A.a B.an C.the D./
二、(B)
(2025七上·天河期末) Welcome to my hometown—Shanghai. 9. you come here, you will love this wonderful city at first sight.
Do you know Xintiandi It is famous for 10. shikumen buildings. Today, the area is a popular tourist spot with a famous museum. Every year, 11. visitors come here for a visit.
The Bund is a must-see spot in Shanghai. 12. west, and you will see many old Western-style buildings. And when you look east across the Huangpu River, you will see skyscrapers. In the evening, these tall buildings light 13. the sky.
Yu Garden is another famous spot in the city center. Inside, there 14. some beautiful traditional bridges. You can find many 15. snacks there and buy some as gifts.
Why not come here this holiday
9.A.If B.Before C.Because D.So
10.A.it B.it's C.its D.itself
11.A.thousand B.thousands C.thousand of D.thousands of
12.A.Look B.Looks C.To look D.Looking
13.A.out B.over C.along D.up
14.A.is B.are C.was D.were
15.A.locals B.localize C.local D.locally
三、阅读下面短文,掌握其大意,然后从16~25各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2025七上·天河期末)I always believed taichi was for old people. After joining the Taichi Club, I knew that I was wrong. It was amazing. Taichi brought about a big 16. both in my body and my thoughts.
I still remember my first few taichi classes. I learned an action called "Golden Cock Stands on One Leg". I tried to 17. on one leg. It was not a(an) 18. one, but I still tried many times. Soon, I felt tired from doing it again and again. "I can't do it well. Maybe I am really 19. this exercise." I thought. Just then, my teacher taught me how to do it in a right way. Step by step, I got 20. . Later, I was able to do more difficult actions and have peace of mind as well.
My 21. for taichi became strong. I tried to learn about the ancient Chinese culture behind taichi. 22. , I found taichi is actually from Chinese yin and yang. It helps to keep a balance through opposites, such as left and right, up and 23. , breathing in and breathing out. But I had never thought about it before that.
Playing taichi helps me become healthier. I sleep better at night, and I am full of 24. and seldom feel tired during the day. More importantly, practicing taichi has made me 25. the Chinese culture better.
16.A.dream B.program C.change D.chance
17.A.sit B.stand C.run D.jump
18.A.hard B.quick C.easy D.slow
19.A.amazed at B.weak in C.afraid of D.interested in
20.A.healthier B.faster C.happier D.better
21.A.love B.skill C.group D.body
22.A.Luckily B.Surprisingly C.Carefully D.Honestly
23.A.down B.over C.about D.around
24.A.time B.courage C.success D.energy
25.A.improve B.teach C.understand D.express
四、阅读下列短文,从26~40各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2025七上·天河期末)Tom woke up earlier than usual. He couldn't wait to go on the hiking trip with his best friend, Jack. He had a quick breakfast and met Jack in a hurry. They talked about the plan.
"I looked at a map and found a road for you! I know you are looking forward to it! There are many interesting things you like along the road. And best of all, a surprise will wait for you at the end of it." said Tom.
"What kind of surprise " asked Jack.
"It won't be a surprise if I tell you..." laughed Tom.
They started the adventure. It was sunny. When they walked along the road, they saw some birds flying around in the sky. Then they found a large area of grass. Hearing a noise, they saw two rabbits running on the grass. As they walked on, Jack cried out, "Look, monkeys are climbing the trees!"
"No, they are squirrels!" Tom said.
"I have never seen a squirrel before!" Jack shouted.
"Let me take a photo of them for you!" Tom took out a camera to take photos before they ran away.
Then, they continued hiking. They talked about the cows they saw on the grass before seeing the rabbits. Then, they came to an open area with some small pools. Jack's eyes grew wide. "What are these " he shouted.
"Hot springs (温泉)..." smiled Tom.
"If we have our swimsuits, we can enjoy a bath here." Jack said, feeling a little unhappy.
"Look, I bring two. Here you are." Tom laughed.
"I can't believe it, Tom! What a surprise!" said Jack.
26.Why did Tom get up earlier
A.He got a new map.
B.He looked forward to the breakfast.
C.He wanted to have a trip with Jack.
D.He had to go hiking every day.
27.Which is the right order of the animals they saw on the way
A.birds→rabbits→cows→ monkeys B.birds→cows→rabbits→squirrels
C.birds→cows→rabbits → monkeys D.birds→rabbits→cows→squirrels
28.What surprise did Tom plan for Jack
A.Taking pictures of some animals.
B.Enjoying natural beauty in spring.
C.Planning the hiking trip secretly.
D.Taking a natural bath in hot springs.
29.Which sentence can best describe Tom
A.He is a caring friend. B.He is a funny guide.
C.He is a kind animal lover. D.He is a patient adventurer.
五、(B)
(2025七上·天河期末)Watching a rocket launch is an amazing experience. If you dream of exploring space, Wenchang is a great place for it. Here is some information about it.
 
Check the website https://www. for launch dates and time.  
You can first fly to Meilan Airport, Haikou. Then, take a high-speed train. It only takes you 17 minutes to arrive at Wenchang Station. If you drive your own car, please arrive early. No cars can get into the town 6 hours before the launch. ______ Wenchang Stone Park: It is near Wenchang Rocket Launch Base (基地). You can not only enjoy natural beauty, but also watch rocket launches. The park is 2 kilometers long along the beach. Wenchang Rocket Launch Base: You will see a big launch pad and some viewing areas for the launch. You can visit the Science Museum to see three rocket models of Long March. You can also see spacesuits and satellites. You can even "travel" in space through 4D movies. Mountain Sea Sky Hotel: This hotel faces the rocket launch base across the sea, so the hotel rooms become excellent viewing spots. Visitors can watch rocket launches from the hotel rooms.  
Bring a hat and sunglasses. The weather can be quite hot in Hainan. Get a camera ready for taking photos of the launching moments. Follow the rules inside the base. For example, to protect national secrets, you can't take photos when launching rockets.
30.Where may you read this article
A.On a poster of a space program. B.In a travel guide.
C.In a diary of a space trip. D.On a science post.
31.Which sub-title can we put in the blank ______
A.Time for Watching B.Best Viewing Spots
C.Ways to Get There D.Tips for Your Visit
32.What can visitors do at Wenchang Rocket Launch Base
A.Watch rocket movies and see rocket models.
B.Wear a spacesuit and travel to space.
C.See a launch pad and visit the Science Museum.
D.Enjoy and take pictures of the launching moments.
六、(C)
(2025七上·天河期末)Oceans cover about 71% of the Earth, but we still don't know much about them, especially the deep sea. We have only mapped about 20% of the seafloor. The rest is a secret to us. Some scientists think that we still have 91% of sea plants and animals to explore.
Why did we know so little about the deep sea Because it was really difficult to get there and we need special machines to help us. In 1620, the first submarine was made. It could go underwater, but it couldn't go deeper than five meters. For many years, scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn't try to explore the deep sea much. But things changed in 1862. Some sea plants and animals were found at 945 meters deep under the sea with a digging machine. Just ten years later, more than 4,700 other new kinds were found from the ocean floor.
With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea. For example, in 2020, China's deep-sea submarine Fendouzhe successfully went 10,909 meters deep and landed on the Mariana Trench. But why is deep-sea exploration still so difficult Because in the deep sea, it is freezing cold and absolutely dark.
Understanding and exploring the deep sea is important. They help control the Earth's temperature and produce clean gases in the air. They can also provide information about climate change. So scientists are still working hard on it. They believe one day we humans can go deeper into the sea.
33.Why does the writer use some numbers in paragraph 1
A.To talk about how important oceans are.
B.To show why we need to explore sea animals.
C.To show we only understand a little about oceans.
D.To explain that oceans cover a large area of the Earth.
34.Why did people explore little about the deep sea before 1862
A.There was no submarine.
B.Driving a submarine was hard work.
C.Scientists found it impossible to go underwater.
D.Scientists thought it useless to go to the deep sea.
35.According to the article, what helps scientists explore the deep sea
A.Maps of the ocean floor. B.Deep sea animals and plants.
C.Modern science and technology. D.Darkness and low temperature.
36.What could be the best title of the text
A.Hidden Treasures in Deep Sea
B.Unlocked Secrets of Deep Sea
C.Deep-Sea Exploration: Into the Freezing Depths
D.Deep-Sea Exploration: The Past and the Future
七、(D)
(2025七上·天河期末)In China, there are 24 solar terms. Xiaoman is the eighth one. Its name means "a little full" in Chinese. During this solar term, we begin to find small changes in the environment. In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days. Around the Jiangnan area, we can also see the flowering of plants. In the north of China, Xiaoman is an important time for the spring-planted crops. The crops are growing and almost ready for harvest. So, this solar term is important to farmers.
In ancient times, people held different activities during Xiaoman. On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels. Waterwheels were one of the most important tools for them to bring water to the fields. Also, farmers put water into their fields in the hope of a good harvest. What's more, people believed that Xiaoman was the birthday of the Silkworm God. They would take good care of silkworms and cocoon to show their respect for the God.
Eating wild vegetables is also a tradition during Xiaoman. Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them. They are not tasty and a little bitter. So, it is not usual for people to plant them in their own fields. But they can help our bodies in many ways.
Xiaoman is a time with many traditions. We can enjoy both something good in nature and something simple in life. There are also great meanings behind Xiaoman. Just as the name suggests, things are almost full but not quite there yet. The best life comes from finding happiness with little things, just like a moon not fully round. Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature.
37.What change usually happens during Xiaoman
A.It rains more often.
B.It is getting colder.
C.People begin to collect crops.
D.The flowers of the bitter herbs start to fall.
38.What are the traditions during Xiaoman
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
39.What does "them" in paragraph 3 refer to (指代)
A.traditions of Xiaoman B.our bodies
C.bitter greens D.farmer's fields
40.According to this article, what is the deep meaning behind Xiaoman
A.People should follow the traditions of Xiaoman.
B.Best life lies in having something rich.
C.People should respect nature.
D.Things need to be full and enough.
八、第二节 阅读填空(共5小题;每小题1分,满分5分)
(2025七上·天河期末)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入1~5各题空白处的最佳选项。
Everyone needs friends. There is an old saying, "Friends are God's way of taking care of us." 41.  
The famous writer Sally tells young students some smart ways to find friends. 42.   You plant it and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. What makes a good friend It is not because he or she has money or good looks. 43.   For example, if you have a bad day, a good friend would do his or her best to help you. To make a friend, you can't be too shy. You should share your lives and make each other happy.
 44.   Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend Maybe your friend is angry with you, but you have to talk to him or her. 45.   If he or she doesn't want to talk, you could write a letter. You can tell him or her your feelings, say what makes you unhappy, and explain why you did this or that.
Remember that friends are important in our life. Let's try to make and keep some!
A. A good friend should be kind and patient.
B. But things can't always be happy.
C. When there is no one around, have an honest talk.
D. But how do you find and keep a real friend
E. She says finding a friend is just like planting a tree.
九、第一节 语篇填词(共6小题;其中47、49题每小题0.5分,其它每小题1分,满分5分)
(2025七上·天河期末)根据短文的内容及首字母或音标提示写出文中所缺单词。
Stamps are small but important. They help letters travel around the world to reach friends and family. F 46.   and love become stronger through these small pieces. The first stamp is called Penny Black. It is a British stamp in /'mem ri/ 47.   of Queen Victoria.
People celebrated World Post Day on October 9th because stamps played an important p 48.   in their lives in the past. Early stamps were not sticky, so people had to use pins to attach (固定) them on letters!
Sending letters was the main way to talk to others in the past. /ha 'ev / 49.  , now fewer people do this, but stamp collecting is still one of the world's most p 50.   hobbies. Many people enjoy collecting stamps. If they get a hard-to-find stamp to a 51.   to their collection, they may be happy for a long time.
十、根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。(每空限填一词)
52.(2025七上·天河期末)我们热爱学校,并愿意为学校的干净和美丽做些事情。
We love our school and              something to keep it clean and beautiful.
53.(2025七上·天河期末)你们经常把地面的垃圾清理干净吗?当然会。
    you often        the     on the ground Yes, of course.
54.(2025七上·天河期末)减少使用塑料袋和纸张也很重要。
       also important        fewer plastic bags and less paper.
55.(2025七上·天河期末)上周,我们表演一场话剧,告诉其他学生要爱护学校。
Last week, we        a play to tell other students to love our school.
56.(2025七上·天河期末)只要我们从小事做起,我们的校园会有所不同。
As long as we start out small, we can           to our school.
十一、第三节 书面表达(共1小题;满分15分)
57.(2025七上·天河期末)新学期即将结束,校报英语栏目以"My School Life"为题开展征文比赛。请根据以下提示,写一篇英语短文投稿,介绍你的初中新生活。
要求:(1)短文应包括图中要点,应适当补充。
(2)词数70-100,短文各段开头已经给出,不计入总字数,文中不得出现个人信息。
My School Life
I started junior high school last September. I _____________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________
My school is_______________________________________________________________________________________________________
At school, I like ____________________________________________________________________________________________________
Next term, ________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.C;2.B;3.A;4.B;5.C;6.A;7.D;8.A
【知识点】学校生活;演讲稿
【解析】【分析】本文讲述了作者分享自己的初中学校生活,包括每天的课程、课间休息、午餐以及课后活动等。
【点评】考查语法填空,注意结合上下文语境理解词汇含义、辨析语法结构(如动词形式、介词用法、时态等)以及固定搭配(如"have a great time")。
1.句意:我每天有几节课?What什么;Which哪个;How many多少;How much多少钱。根据"I have seven!"可知,询问有几节课,故选C。
2.句意:老师通常通过玩游戏来教我们。play玩,动词原形;playing玩,现在分词或动名词;plays玩,三单形式;played玩,过去式或过去分词。根据"by"可知,后接动名词,故选B。
3.句意:这是非常令人兴奋的。exciting令人兴奋的,形容词;excited兴奋的,形容词;excitedly兴奋地,副词;excitement兴奋,名词。根据"It is very"可知,形容词作表语,修饰物,故选A。
4.句意:但是我必须尽快回到课堂上,因为休息时间在上午10:10结束!end结束,动词原形;ends结束,三单形式;ended结束,过去式或过去分词;will end一般将来时。根据"at 10:10 a.m."可知,在10点10分结束,宜用一般现在时,主语单数,故选B。
5.句意:中午,我们去食堂吃午餐。In在……里;On在……上;At在;By通过。根据"noon"可知,at noon"在中午",故选C。
6.句意:那里的食物很美味,我通常喜欢品尝一些汤!soup汤;noodle面条;dumpling饺子;sandwich三明治。根据"some"可知,后接可数名词复数或者不可数名词,故选A。
7.句意:我们下个月将加入学校比赛。join in参加,动词原形;are joining in参加,现在进行时;joined in参加,过去式;are going to join in参加,一般将来时。根据"next month"可知,句子时态是一般将来时,故选D。
8.句意:我在学校度过了愉快的时光,并珍惜它的每一刻。a用于辅音音素前;an用于元音音素前;the定冠词;/零冠词。have a great time"玩得开心",故选A。
【答案】9.A;10.C;11.D;12.A;13.D;14.B;15.C
【知识点】说明文;中国名胜古迹
【解析】【分析】本文讲述了上海的几个著名景点,如新天地、外滩、豫园等,介绍了它们的特色,邀请人们来上海游玩。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境、语法知识(如词性、时态、固定搭配等)来选择合适的选项。
9.句意:如果你来到这里,第一眼就会爱上这座美妙的城市。If如果;Before在……之前;Because因为;So所以。根据"you come here, you will love this wonderful city at first sight."可知,如果你来到这里,你会爱上这座城市,前后是条件关系,故选A。
10.句意:它因自身石库门建筑而闻名。it它;it's它是;its它的;itself它自己。此处是指新天地自身的石库门建筑,应用形容词性物主代词its。故选C。
11.句意:每年有成千上万的游客来这里参观。thousand千;thousands千,复数;thousand of错误表达;thousands of成千上万的。根据"visitors "可知,应该表示成千上万的游客,故选D。
12.句意:向西看,你会看到许多古老的西式建筑。Look看,动词原形;Looks看,动词单三形式;To look看,动词不定式;Looking看,现在分词。根据"west, and you will see many old Western-style buildings."可知,这里应用动词原形构成祈使句,故选A。
13.句意:在晚上,这些高楼点亮了天空。out出去;over超过;along沿着;up向上。根据"In the evening, these tall buildings light...the sky."可知,应该是照亮了天空,light up"照亮"。故选D。
14.句意:里面有一些美丽的传统桥。is是,主语是第三人称单数;are是,主语是第二人称以及复数;was是,主语是第一人称单数和第三人称单数;were是,主语是复数以及第二人称。根据"Yu Garden is another famous spot in the city center"可知,这个句子是一般现在时,主语是复数名词,be动词用are。故选B。
15.句意:你可以在那里找到很多当地的小吃,并买一些作为礼物。locals当地人;localize本地化;local当地的;locally在本地。根据"snacks"可知,这里说的是当地的小吃,所以用形容词local,故选C。
【答案】16.C;17.B;18.C;19.B;20.D;21.A;22.B;23.A;24.D;25.C
【知识点】记叙文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文讲述了作者加入太极俱乐部后,对太极的看法发生改变,在身体和思想上都有了很大变化,还了解到太极背后的中国文化,且练习太极让自己更健康、更了解中国文化。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词义,同时关注固定搭配、语法结构以及对文化背景知识的理解。
16.句意:太极给我的身体和思想带来了很大的变化。dream梦想;program节目;change改变;chance机会。根据"both in my body and my thoughts"可知,带来变化,故选C。
17.句意:我试着单腿站立。sit坐;stand站立;run跑;jump跳。根据"Golden Cock Stands on One Leg"可知,一条腿站立,故选B。
18.句意:这并不容易,但我还是试了很多次。hard困难的;quick快速的;easy容易的;slow慢的。根据"but I still tried many times"可知,前后转折,不是很容易,故选C。
19.句意:也许我这个练习真的很弱。amazed at对……震惊;weak in在……薄弱;afraid of害怕;interested in对……感兴趣。根据"I can't do it well."可知,不擅长这个动作,故选B。
20.句意:一步一步,我变得更好了。healthier更健康;faster更快;happier更高兴;better更好。根据"Just then, my teacher taught me how to do it in a right way."可知,作者变得更好,故选D。
21.句意:我对太极的爱越来越强烈。love爱;skill技能;group组;body身体。根据"for taichi became strong."可知,对太极的热爱变得强烈,故选A。
22.句意:令人惊讶的是,我发现太极实际上来自中国的阴阳。Luckily幸运地;Surprisingly惊讶地;Carefully仔细地;Honestly诚实地。根据"I found taichi is actually from Chinese yin and yang."可知,令人惊讶的是,太极实际上来自阴阳,故选B。
23.句意:它有助于通过对立面保持平衡,比如左和右,上和下,吸气和呼气。down下面;over超过;about大约;around周围。根据"such as left and right"可知,与up相反的是down,故选A。
24.句意:我晚上睡得更好,我充满活力,白天很少感到疲倦。time时间;courage勇气;success成功;energy能量。根据"seldom feel tired during the day"可知,精力充沛,故选D。
25.句意:更重要的是,练习太极让我更好地了解了中国文化。improve提高;teach教;understand理解;express表达。根据"the Chinese culture better."可知,更好理解中国传统文化,故选C。
【答案】26.C
27.B
28.D
29.A
【知识点】记叙文;业余活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Tom和他最好的朋友Jack计划进行一次远足活动,他们在路上看到了各种动物,最后到达了一个有温泉的地方,这是Tom给Jack的惊喜。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解大意,再针对每个问题回到文中寻找关键信息,注意细节的先后顺序以及对人物性格、事件主旨的归纳。
26.细节理解题。根据第一段"Tom woke up earlier than usual. He couldn't wait to go on the hiking trip with his best friend, Jack."可知,Tom早起是因为他期待与朋友Jack一起远足。故选C。
27.细节理解题。根据"When they walked along the road, they saw some birds flying around in the sky. Then they found a large area of grass. Hearing a noise, they saw two rabbits running on the grass."、"They talked about the cows they saw on the grass before seeing the rabbits"以及" ‘No, they are squirrels!' Tom said."可知,路上他们依次看到的动物是:鸟、牛、兔子和松鼠。故选B。
28.推理判断题。根据" ‘Hot springs (温泉)...' smiled Tom."以及" ‘I can't believe it, Jack! What a surprise!' said Jack."可推知,Tom计划的惊喜是带Jack到温泉进行天然沐浴。故选D。
29.推理判断题。根据故事中Tom的行动,他计划和安排了一次特别的旅行,并为Jack准备好了一切,故推断出他是一个非常关心朋友的人。故选A。
【答案】30.B
31.B
32.C
【知识点】说明文;航天事业发展;细节理解;标题选择;文章出处
【解析】【分析】本文讲述了在文昌观看火箭发射的相关信息,包括如何到达文昌、观看火箭发射的地点以及一些观赏火箭发射的建议。
【点评】考查阅读理解,做题时应先通读全文把握大意,再针对每个题目仔细分析文中对应信息,注意区分不同题型的解题方法,如文章出处题需结合文章整体内容和风格判断,细节理解题要精准定位关键语句。
30.文章出处题。根据文中提供的旅行信息和观光建议,如访问网站获取发射日期和时间、如何乘高铁到达Wenchang以及各景点信息,可知这篇文章最有可能出现在旅行指南中。故选B。
31.标题选择题。根据下文提到的"Wenchang Stone Park"和"Wenchang Rocket Launch Base"可知,两者都是观看火箭发射的绝佳地点。由此推断,空白处的副标题应是"最佳观赏地点"。故选B。
32.细节理解题。根据"Wenchang Rocket Launch Base: You will see a big launch pad and some viewing areas for the launch. You can visit the Science Museum to see three rocket models of Long March. You can also see spacesuits and satellites. You can even "travel" in space through 4D movies."可知,游客在文昌火箭发射基地可以看到发射平台和参观科学博物馆。故选C。
【答案】33.C
34.D
35.C
36.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要讲述了人类对深海探索的现状以及面对的挑战。
【点评】考查阅读理解,做题时建议先通读全文把握主旨,再针对每个题目仔细分析题干,回到文中定位关键信息,注意数字、时间、因果关系等细节,对于主旨题要综合各段内容提炼核心。
33.推理判断题。根据"we still don't know much about them, especially the deep sea. We have only mapped about 20% of the seafloor. The rest is a secret to us."可知,作者用数字是为了说明我们对海洋了解很少。故选C。
34.细节理解题。根据"scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn't try to explore the deep sea much." 可知,在1862年之前,科学家们认为去深海是没有用的,所以探测较少。故选D。
35.细节理解题。根据"With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea."可知,现代科技帮助科学家探索深海。故选C。
36.标题选择题。本文介绍了深海探测的难度及其现状,并探讨了深海的重要性。因此,最合适的标题是"深海探索:深入冰冷深处"。故选C。
【答案】37.A
38.B
39.C
40.C
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;代词指代
【解析】【分析】本文讲述了中国二十四节气中的小满,介绍了其期间的环境变化、传统活动、饮食传统以及背后的深层意义。
【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再带着问题到文中寻找对应信息,尤其注意细节理解题要找准原句,代词指代题要关注前文提及的名词,以此提高解题准确性。
37.细节理解题。根据"In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days."可知,此节气期间发生的变化是降雨增多,故选A。
38.细节理解题。根据"They would take good care of silkworms and cocoon to show their respect for the God.";"Eating wild vegetables is also a tradition during Xiaoman."和"On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels."可知,传统活动有照顾蚕和茧子、吃野菜和骑水车,故选B。
39.代词指代题。根据"Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them."可知,苦蔬菜是最早的野蔬菜。them指代"bitter greens",故选C。
40.细节理解题。根据"Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature."可知,此节气的深意是人们应当尊重自然,故选C。
【答案】41.D;42.E;43.A;44.B;45.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】选项翻译:
A. A good friend should be kind and patient. 一个好朋友应该善良且有耐心。
B. But things can't always be happy. 但事情不可能总是愉快的。
C. When there is no one around, have an honest talk. 当周围没人时,进行一次坦诚的交谈。
D. But how do you find and keep a real friend 但你如何找到并维系一个真正的朋友呢?
E. She says finding a friend is just like planting a tree. 她说寻找朋友就像种树一样。
本文讲述了如何找到和维持真正的友谊,提供了一些有用的技巧和建议,比如选择朋友的标准、如何解决朋友之间的争吵等。
【点评】考查阅读还原,做这类题,应先通读全文了解大意,再根据上下文的逻辑关系、词汇复现、举例说明等线索来选择合适的选项,同时要注意选项的语义和语法是否符合语境。
41.根据前文"Everyone needs friends... "以及后文"The famous writer Sally tells young students some smart ways to find friends.",可知此处是在引出"如何找到并维系真正的朋友"这一话题,选项D"但你如何找到并维系一个真正的朋友呢?"符合语境,故选D。
42.根据后文"You plant it and take care of it to make it grow.",可知此处是将寻找朋友比作种树,选项E"她说寻找朋友就像种树一样。"符合语境,故选E。
43.根据前文"What makes a good friend It is not because he or she has money or good looks."以及后文"For example, if you have a bad day, a good friend would do his or her best to help you.",可知此处是在说明好朋友的品质,选项A"一个好朋友应该善良且有耐心。"符合语境,故选A。
44.根据后文"Even the best friends have fights.",可知此处是在说朋友之间并非总是愉快的,选项B"但事情不可能总是愉快的。"符合语境,故选B。
45.根据前文"Maybe your friend is angry with you, but you have to talk to him or her."以及后文"If he or she doesn't want to talk, you could write a letter.",可知此处是在说和朋友交谈的方式,选项C"当周围没人时,进行一次坦诚的交谈。"符合语境,故选C。
【答案】46.(F)riendship;47.memory;48.(p)art;49.However;50.(p)opular;51.(a)dd
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文讲述了邮票的历史和重要性以及集邮爱好的流行。
【点评】考查单词拼写,注意结合首字母、音标、固定搭配以及上下文语境来判断单词,同时要准确掌握单词的拼写和词性。
46.句意:通过这些小小的邮票,友谊和爱更加稳固。根据"friends and family."可知,家庭和爱相关,朋友和友谊相关。friendship"友谊",不可数名词。故填(F)riendship。
47.句意:它是一张英国产的邮票,是为了纪念维多利亚女王。根据音标提示可知,空处应填名词memory,表示"记忆"。故填memory。
48.句意:人们在10月9日庆祝世界邮政日,因为邮票在过去对他们的生活有重要影响。play an important part表示"发挥重要作用",是固定表达。故填(p)art。
49.句意:然而,如今很少有人这么做了,但集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一。根据音标提示可知,空处应填however,表示"然而"。故填However。
50.句意:然而,如今很少有人这么做了,但集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一。根据"but stamp collecting is still one of the world's most p... hobbies"可知此处用形容词作定语,结合"Many people enjoy collecting stamps."可知集邮仍然是世界上最受欢迎的爱好之一,用popular表示"受欢迎的"。故填(p)opular。
51.句意:如果他们得到一张稀有邮票来添加到他们的收藏中,他们可能会高兴很长时间。根据"to their collection, they may be happy for a long time."和首字母提示可知,是把稀有邮票添加到自己的收藏中。add"添加",前面的to是不定式符号,所以动词用原形。故填(a)dd。
52.【答案】are;willing;to;do
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"愿意做","愿意做某事"常用固定搭配"be willing to do sth."。分析句子,主语"We"是复数,所以be动词用"are","做"用"do",故答案为are; willing; to;do。
【点评】考查汉译英,注意"be willing to do sth."这一固定搭配的用法,做题时要结合主语确定be动词的形式,再根据固定搭配填写后续内容。
53.【答案】Do;clean;up;litter
【知识点】一般疑问句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"把……清理干净"和"垃圾"。"把……清理干净"常用固定搭配"clean up","垃圾"是"litter";句子是一般现在时的一般疑问句,主语"you"是第二人称,所以助动词用"Do"。故答案为Do;clean up; litter。
【点评】考查汉译英,注意"clean up"这一固定搭配的用法,以及一般现在时一般疑问句的构成(助动词Do/Does + 主语 + 动词原形 + 其他)。
54.【答案】It;is;to;use
【知识点】肯定陈述句;主语;谓语;主(系)表(SP)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"做……是……"以及"使用"。此处使用"it"作形式主语的句型"It is + 形容词 + to do sth.",表示"做某事是……的","使用"是"use"。所以第一空填"It",第二空填"is",第三空填"to",第四空填"use"。故答案为It; is; to; use。
【点评】考查汉译英,注意"It is + 形容词 + to do sth."这一常用句型的用法,其中"it"作形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语。
55.【答案】put;on
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"表演"。"表演(戏剧等)"常用固定搭配"put on";由"Last week"可知句子是一般过去时,"put"的过去式还是"put"。故答案为put; on。
【点评】考查汉译英,注意"put on"这一固定搭配的用法,同时要结合时间状语判断动词的时态。
56.【答案】make;a;difference
【知识点】肯定陈述句;谓语;主谓宾(SVO)
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"有所不同"。"有所不同"常用固定搭配"make a difference";情态动词"can"后接动词原形,所以"make"用原形。故答案为make; a; difference。
【点评】考查汉译英,注意"make a difference"这一固定搭配的用法,同时要注意情态动词后动词用原形的语法规则。
57.【答案】My School Life
I started junior high school last September. I enjoy my new school life very much.
My school is large and beautiful. There are many modern classrooms, a big library, and a large playground. At school, everyone is friendly and helpful. My teachers are kind and knowledgeable, and my classmates are always willing to lend a hand.
At school, I like attending my favorite classes, especially English and Science. I also enjoy participating in extracurricular activities such as basketball and the music club. These activities help me relax and make new friends.
Next term, I plan to join a new club and improve my grades. I also want to volunteer for school events and help organize the annual sports day. I'm looking forward to experiencing more wonderful moments at school.
【知识点】命题作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】这是一篇应用文作文,属于命题作文,题目为"My School Life"。写作要求以介绍初中新生生活为内容,涵盖学校风貌、校内人员、在校喜欢的活动及下学期计划等要点,需适当补充内容,词数70-100。写作时采用一般现在时和一般将来时,运用了"there be"句型、描述人物品质的词汇以及表达计划的短语等,注意内容的连贯性和要点的完整性。
【点评】例文结构清晰,分段落依次介绍了对学校生活的喜爱、学校的环境与人员、在校喜欢的活动以及下学期的计划,层次分明。文中" There are many modern classrooms, a big library, and a large playground." 运用"there be"句型清晰描述学校设施;"My teachers are kind and knowledgeable, and my classmates are always willing to lend a hand." 生动展现了校内人员的品质;"I plan to join a new club and improve my grades." 等句子明确表达了未来计划,内容充实且符合写作要求。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表