资源简介 广东省深圳市盐田区2024-2025学年八年级上学期期末教学质量测英语试题一、阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。 (共10小题,每小题1分)(2025八上·盐田期末)Several years ago I started riding a bike. As I grew stronger, my friends encouraged me to try longer 1. . The first one was a 150-mile journey. The event was held every year to 2. money for fighting against disease. When I signed (签署) my name, the 3. seemed great to help people in need. To get ready for the ride, I 4. every day with great excitement.The ride began on a Sunday morning and lasted two days. For the first few hours, I felt 5. and my spirits were high. But by the end of the day, I felt tired. I was sure I'd have to 6. . Then, I saw a rider riding very slowly. I 7. that the person looked different in some ways, but I couldn't tell why. I managed to catch up. Although she was riding 8. , she had a confident smile on her face. And she had only one 9. !I changed my mind at that moment—it wasn't the body, 10. the will that would help me get to where I want to go. It rained all the second day. I never saw the one-legged biker again, but I kept riding and I finally completed the 150th mile.1.A.swims B.fights C.tours D.hunts2.A.collect B.lose C.send D.waste3.A.dream B.life C.memory D.idea4.A.studied B.worked C.trained D.slept5.A.shy B.bored C.nervous D.excited6.A.make up B.give up C.hurry up D.look up7.A.mentioned B.understood C.promised D.noticed8.A.luckily B.slowly C.secretly D.comfortably9.A.foot B.hand C.leg D.arm10.A.but B.so C.or D.and【答案】1.C;2.A;3.D;4.C;5.D;6.B;7.D;8.B;9.C;10.A【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:本文主要讲了作者为了慈善项目筹钱,参加骑车活动,由于体力不支,作者想放弃,但看到一位残疾人却在坚持,作者又鼓足了精神,顺利完成了这项活动。【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。1.句意:随着我变得更强壮,我的朋友们鼓励我尝试远一点的出行。swims游泳;fights打斗;tours旅行;hunts打猎。根据Several years ago I started riding a bike. 几年前我开始骑自行车。和As I grew stronger, 可知,此处指随着作者变得更强壮,他的朋友们鼓励他尝试远一点的出行。故选C。2.句意:这一活动每年都举行,为抗病筹钱。collect收集;lose丢失;send发送;waste浪费。根据When I signed (签署) my name, the3 seemed great to help people in need.当我签上我的名字,这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。可知,这一活动每年都举行,为抗病筹钱符合情境。故选A。3.句意:当我签上我的名字,这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。dream梦想;life生活;memory记忆;idea想法。根据The event was held every year to ... money for fighting against disease.这一活动每年都举行,为抗病筹钱。 可知,这一活动为抗病筹钱,应该是这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。故选D。4.句意:为了这次骑行做准备,我每天怀着兴奋的心情训练。studied学习;worked工作;trained训练;slept睡觉。根据To get ready for the ride,可知,为了这次骑行做准备,作者每天怀着兴奋的心情训练符合情境。故选C。5.句意:前几个小时,我感觉兴奋,并且我的精神很嗨。shy害羞的;bored无聊的;nervous紧张的;excited兴奋的。根据and my spirits were high.可知,作者的精神很嗨,应该是感到兴奋。故选D。6.句意:我确信我不得不放弃。make up编造;give up放弃;hurry up快点;look up向上看。根据But by the end of the day, I felt tired.可知,但是到这一天即将结束时,作者感觉累,所以想放弃。故选B。7.句意:我注意到这个人某些方面看起来不同,但是我说不清为什么。mentioned提及;understood理解;promised承诺;noticed注意到。根据空后 that the person looked different in some ways, but I couldn't tell why.可知,作者注意到这个人某些方面看起来不同,但是说不清为什么,符合情境。故选D。8.句意:虽然她正骑得慢,但是她脸上有着自信的微笑。luckily幸运的是;slowly慢地;secretly秘密地;comfortably舒服地。此处是although引导的让步状语从句,根据she had a confident smile on her face.可知,应该是她正骑得慢,但是她脸上有着自信的微笑。故选B。9.句意:并且她只有一条腿。foot脚;hand手;leg腿;arm胳臂。根据I never saw the one-legged biker again 我再也没见过那个独腿自行车手 ,可知,这个人只有一条腿。故选C。10.句意:在那一刻,我改变了想法——并不是身体,而是那能帮我到达任何我想去的地方的意志力。but但是;so所以;or或者;and并且。根据it wasn't the body, ... the will that would help me get to where I want to go.可知,改变了作者想法的不是身体,而是这份意志力,此处是转折关系。not…but…不是……而是……,固定搭配,故选A。二、A(2025八上·盐田期末)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana's birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Suddenly, he had an idea.The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left , but he gathered some by noon.As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes before Ana. "Happy birthday, Sis," he said."My favorite fruit! Thank you, Bebeto!" She reached for the bowl and picked up the top mango.Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.11.What gift did Ana want to have for the coming birthday A.A new bike. B.Some mangoes.C.A homemade doll. D.A doll from a gift store.12.What did Bebeto decided to do for his sister's birthday A.Pick mangoes as a gift. B.Make a homemade doll.C.Sell mangoes to buy a doll. D.Buy a bowl with the mango.13.How did Bebeto get the mangoes A.He bought some mangoes.B.He picked the mangoes from trees.C.Some boys gave him the mangoes.D.Some boys helped him pick the mangoes.14.Which word best describes Bebeto A.Selfless and nervous. B.Thoughtful and patient.C.Intelligent but naughty. D.Hard-working but strict.15.Which could be the best title for the story A.A Birthday Surprise. B.A Treasure Hunt.C.The Sweet Mangoes. D.A Homemade Toy.【答案】11.D12.C13.B14.B15.A【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了Bebeto为妹妹准备生日礼物的事情。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。11.细节理解题。根据Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Bebeto还记得,当安娜在礼品店看到这个新娃娃时,她的眼睛是多么地亮。他多么渴望她拥有它啊! 可知,她想要礼品店里的一个洋娃娃。故选D。12.细节理解题。根据On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll. 在回来的路上,他担心他会来不及卖掉他的芒果。幸运的是,他及时赶到,用它们换了娃娃。 可知,Bebeto决定卖掉芒果为妹妹买一个娃娃。故选C。13.细节理解题。根据He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. 他和一些男孩一起在那里的小树上摘芒果。 可知,他从树上摘芒果。故选B。14.推理判断题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,体现了他的体贴与耐心。故选B。15.标题选择题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,因此最佳标题为"生日惊喜"。故选A。三、B(2025八上·盐田期末)Zhao Shengliang, the head of the Dunhuang Research Center, gave a talk at Shenzhen Book City CBD Store on December 1, 2024. The talk was about how digital technology (数字技术) can help protect traditional culture."Dunhuang connects the Eastern and Western cultures," Zhao said, "It shows how different cultures exchange ideas. Making the relics (文物) digital is very important because it can keep the old things from Dunhuang safe for always."Zhao showed how digital technology is used in Dunhuang's art projects. For example, in the Mogao Grottoes (莫高窟) Digital Tour Center, tourists canexplore the Mogao Grottoes through virtual (虚拟的) tours, where tourists can "travel back" to the caves in ancient times.According to Zhao, working with Huawei has made the visitor experience at Dunhuang much better. They have brought in an AR map. This map can provide AI-guided tours as well as interesting activities like taking pictures with a virtual (虚拟的) deer.Dunhuang's Mogao Grottoes, with ancient art, are a UNESCO World Heritage Site. Although the Digital Dunhuang project has a long way to go, it shows a new idea of for protecting cultural relics and helps spread traditional culture across the world.16.What was Zhao Shengliang's talk about A.The use of Digital Technology.B.The history of the Mogao Grottoes.C.The importance of Shenzhen Book City.D.The achievements of Dunhuang Research Centre.17.Why is making Dunhuang relics digital important A.Because it makes Dunhuang popular.B.Because it improves traditional culture.C.Because it connects the East and the West.D.Because it keeps relics from Dunhuang safe.18.Which one can replace the word "explore" in Paragraph 3 A.create B.celebrate C.study D.advise19.What can tourists do in the Mogao Grottoes Digital Center A.Take pictures with a real deer.B.Make picture with digital tools.C.Design an AR map by themselves.D.Experience virtual tours to ancient times.20.In which part of a newspaper can we read this passage A.Culture B.Nature C.Education D.Business【答案】16.A17.D18.C19.D20.A【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;文章出处;科学技术【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。主要介绍了数字技术可以帮助保护传统文化。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。16.细节理解题。根据The talk was about how digital technology can help protect traditional culture. 这次演讲的主题是数字技术如何帮助保护传统文化。 可知,赵圣亮的演讲与数字技术的应用有关。故选A。17.细节理解题。根据Making the relics digital is very important because it can keep the old things from Dunhuang safe for always.可知,文物数字化是非常重要的,是因为它可以永远保护敦煌古老的东西。故选D。18.词义猜测题。根据where tourists can ‘travel back' to the caves in ancient times. 在那里,游客可以"回到"古代的洞穴。 可知,游客可以通过虚拟旅游探索莫高窟。explore的意思是"探索"。与选项C"研究"意思相近,可以替换成study。故选C。19.细节理解题。根据in the Mogao Grottoes Digital Tour Center, tourists canexplore the Mogao Grottoes through virtual tours, where tourists can ‘travel back' to the caves in ancient times. 在莫高窟数字旅游中心,游客可以通过虚拟旅游探索莫高窟,在那里游客可以"回到"古代的洞穴。 可知,游客可以在莫高窟数字中心体验古代虚拟之旅。故选D。20.文章出处题。通读全文并根据The talk was about how digital technology can help protect traditional culture. 这次演讲的主题是数字技术如何帮助保护传统文化。 可知,本文主要介绍了数字技术可以帮助保护传统文化,又介绍了数字敦煌项目,与文化有关,可能在报纸的文化板块看到这篇文章。故选A。四、C(2025八上·盐田期末)Did you know that some of the most useful things we use every day were actually invented by accident Accidental inventions have changed our world in surprising ways. Let's take a look at three of these inventions!In 1928, British scientist Alexander Fleming returned from holiday, and he noticed something unusual about one of the dishes in his experiment. The dish was full of one group of small living things, except for one area. They stopped growing where there was a mold (霉菌) called penicillin (青霉素). This led to the invention of penicillin, one of the most helpful medicines to this day.In 1866, an American named John Pemberton was trying to create a painkiller. He added sodaWatet to his medicine by chance. After tasting it, he decided to make advertisements for this drink as a soft drink instead of medicine, naming it"Coca-Cola". Since then, Coca-Cola has turned into one of the most successful companies in the world.Percy LeBaron Spencer was not even trying to invent anything when he formed the idca of a microwave oven (微波炉). Working at Raytheon Company during the 1940s, Spencer noticed his chocolate in his pocket got soft from the machine's radiation (辐射). After testing the effects with other food, Spencer realized that this effect could be used to cook food, so the microwave was horn.Accidents happen, but sometimes they lead to amazing inventions! So, next time you make a mistake, remember it might just be the start of something great.21.Why does the writer ask a question at the beginning of the passage A.To list some facts about accidents.B.To call on people to make mistakes.C.To introduce the topic of the article.D.To ask about the readers' experience.22.What can Penicillin do A.It can help clean the dishes. B.It can kill small living things.C.It can grow into small things. D.It can help living things grow.23.What do we know about John Pemberton A.He invented the soda water.B.He invented the drink"Coca-Cola".C.He succeeded in creating a painkiller.D.He made money by tasting"Coca-Cola".24.How did Spencer invent the microwave oven A.By noticing the change of chocolate.B.By doing experiments on machines.C.By cooking different kinds of food.D.By inventing some special radiation.25.What is the structure of the passage (P= paragraph)A. B.C. D.【答案】21.C22.B23.B24.A25.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章结构;人类文明与创新【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章通过提问引出主题,介绍了青霉素、可口可乐、微波炉这三项因偶然事件而诞生的发明,强调了意外有时能带来惊人发明,鼓励人们从错误中发现机遇。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和篇章结构题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做篇章结构题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章结构。21.推理判断题。文章开头提出Did you know that some of the most useful things we use every day were actually invented by accident 你知道我们每天使用的一些最有用的东西实际上是偶然发明的吗? 这个问题后,紧接着介绍了三个偶然发明的例子,所以作者在文章开头提问是为了引出文章主题。故选C。22.细节理解题。根据第二段The dish was full of one group of small living things, except for one area. They stopped growing where there was a mold (霉菌) called penicillin (青霉素). 盘子里装满了一组小生物,除了一个区域。它们在有一种叫做青霉素的霉菌的地方停止生长, 可知,在有青霉素的地方,那些小生物停止生长,说明青霉素可以杀死小生物。故选B。23.细节理解题。根据第三段an American named John Pemberton was trying to create a painkiller. He added soda-Watet to his medicine by chance...naming it ‘Coca-Cola'", 一位名叫John Pemberton的美国人试图制造一种止痛药。他偶然在药里加了苏打水。命名为‘可口可乐'", 说明John Pemberton 发明了"可口可乐"这种饮料。故选B。24.细节理解题。根据第四段Spencer noticed his chocolate in his pocket got soft from the machine's radiation. After testing the effects with other food, Spencer realized that this effect could be used to cook food, so the microwave was born. Spencer 注意到他口袋里的巧克力被机器的辐射弄软了。在用其他食物测试了这种效果后,Spencer 意识到这种效果可以用来烹饪食物,于是微波炉诞生了。 可知,Spencer是通过注意到巧克力的变化,进而发明了微波炉。故选A。25.篇章结构题。文章第一段通过提问引出偶然发明的主题,中间三段分别介绍了青霉素、可口可乐、微波炉这三个偶然发明的例子,最后一段总结,所以文章结构是总-分-总,故选C。五、第二节 (共5 小题,每小题2分)(2025八上·盐田期末)请阅读下面的短文,并从文后的六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。You may find yourself forget things easily. As your brain is responsible for remembering things, you need to keep your brain the best it can be. 26. Do exercise regularlyRegular physical exercise doesn't just build muscles. 27. For example, studies shows that taking a dance class may be one of the best activities you can do for your brain.Challenge your brain 28. . All those activities can help keep our minds active. Challenging yourself is important because that's what helps form new ways in the brain.Make time for friendsBelieve it or not, keeping an active social life can do wonders for your memory. 29. So volunteer, join a club, or make it a point to see friends more often.Get enough sleepSleep is important for long-term memory. When you're asleep, the brain runs the tape of what it recorded during the day. The brain takes some unnecessary information away. 30. A. Exercise can help you become healthier.B. It also protects memory and thinking skills.C. Here are some tips to keep your mind sharp.D. And then it stores other information for the long term.E. Maybe you' re fond of chess games or cross-word puzzles.F. Studies show that friendships are important to brain health.【答案】26.C;27.B;28.E;29.F;30.D【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】文章大意:本文介绍了让大脑保持最佳状态的方法。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。26.根据首段的As your brain is responsible for remembering things, you need to keep your brain the best it can be. 因为你的大脑负责记忆事物,所以你需要让你的大脑保持最佳状态。 和下文的几条建议可知,此句应为承上启下的过渡句,来引出让大脑保持最佳状态的建议。选项C"下面是让你思维敏捷的建议。"符合语境。故选C。27.根据Regular physical exercise doesn't just build muscles.定期的体育锻炼不仅仅是锻炼肌肉和后面的例子For example, studies shows that taking a dance class may be one of the best activities you can do for your brain. .例如,研究表明,参加舞蹈课可能是你能做的对大脑最好的活动之一。 可知,身体锻炼不仅长肌肉,也对大脑有好处,同时举跳舞有利于大脑的例子也在说明这一点。选项B"它也保护记忆和思考力。"符合语境。故选B。28.根据后一句All those activities can help keep our minds active. 所有这些活动都有助于保持我们的思维活跃。 可知,前面应提到使思维活跃的活动。选项E"可能你喜欢棋类游戏或填字游戏。"符合语境。故选E。29.根据Believe it or not, keeping an active social life can do wonders for your memory. 信不信由你,保持积极的社交生活对你的记忆力有奇效。 可知,保持活跃的社交生活对记忆有奇迹般的作用,后面应给以权威研究来肯定这一观点。选项F"研究表明友谊对大脑健康很重要。"符合语境。故选F。30.根据When you're asleep, the brain runs the tape of what it recorded during the day. The brain takes some unnecessary information away. 当你睡着的时候,大脑会播放白天录制的内容。大脑会带走一些不必要的信息。 可知,睡觉时,大脑排空一些不必要的信息,这样留出空间来储存其它信息。选项D"然后它长期储存其它信息。"符合语境。故选D。六、第三节 信息匹配 (7.5分)(2025八上·盐田期末)下面的材料A~F是关于六个app的介绍,请根据五位学生的需求,帮助他们选出合适的app。 31. Sophia has trouble in keeping fit. She needs an app to help her do exercises. 32. William has shown a great interest in memory games since childhood. 33. Betty is going abroad next month. She wants to improve her oral English. 34. Ann would like to spend a few minutes trying AI painting every day. 35. Eric feels angry and needs some advice on how to deal with his feelings. A. HelloTalk HelloTalk is a language learning app. It's different from Duolingo because it helps you make friends. It gets you to speak your chosen language with native speakers. The app helps you find a friend of your age to learn with. B. Ibis Paint If you like painting, then try this app! Ibis Paint is a drawing app with over 15,000 types of brushes, 15,000 materials, 1300 fonts for writing and more. It lets you learn drawing skills from others. C. Wysa Some of us may sometimes feel very sad or angry. The app Wysa might help. Wysa is an emotionally intelligent chatbot. The app can give you ways to look at your problems. You can also get help from a mental health expert on the app. D. Peak Why not go for some fun and also have a brain workout with Peak This' app has over 45 short games about memory, attention, language and so on. It has a 4.7 rating on the Apple App Store. E. WOMBO Dream Have you ever dreamed of turning words into photos and beautiful artworks WOMBO Dream is an AI art creator which can bring your ideas to life in seconds. All you need to do is simply type your text, and wait for a piece of art to appear. F. Sworkit It's winter and it's cold, but you've still got to stay fit! Sworkit is here to help. It was rated No.1 by a college study testing fitness apps. It's good for people new to fitness, as well as those who don't have enough time to do other exercises.【答案】31.F;32.D;33.A;34.B;35.C【知识点】其他语篇类型;自我认识【解析】【分析】文章大意:本文主要是根据五位学生的不同需求,匹配合适的应用软件。【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个学生的不同需求,再分析右栏的应用软件,最后为五位学生匹配合适的应用软件。31.根据Sophia has trouble in keeping fit. She needs an app to help her do exercises.可知,索菲亚在保持健康方面遇到了困难,她需要一个应用程序来帮助她进行锻炼。选项F"It's winter and it's cold, but you've still got to stay fit! Sworkit is here to help. It was rated No.1 by a college study testing fitness apps. It's good for people new to fitness, as well as those who don't have enough time to do other exercises.现在是冬天,天气很冷,但你仍然需要保持健康!Sworkit应用程序可以帮助你。它在一项大学研究中被评为最佳健身应用。无论是刚开始接触健身的人,还是没有足够时间进行其他锻炼的人,都非常适合使用这个应用。"与之匹配。故选F。32.根据William has shown a great interest in memory games since childhood.可知,威廉自幼就对记忆游戏表现出极大的兴趣。选项D"Why not go for some fun and also have a brain workout with Peak This' app has over 45 short games about memory, attention, language and so on. It has a 4.7 rating on the Apple App Store.为什么不尝试一下既有趣又能锻炼大脑的应用Peak呢?这个应用包含了超过45个关于记忆、注意力、语言等方面的小游戏,每个游戏都很短。它在苹果应用商店的评分为4.7分。"与之匹配。故选D。33.根据Betty is going abroad next month. She wants to improve her oral English.可知,贝蒂下个月将出国,她想提高她的英语口语水平。选项A" HelloTalk is a language learning app. It's different from Duolingo because it helps you make friends. It gets you to speak your chosen language with native speakers. The app helps you find a friend of your age to learn with. HelloTalk是一款语言学习应用程序。它与Duolingo不同,因为它帮助你结交朋友。该应用让你与母语者用你选择的语言进行交流。这款应用还会帮你找到和你同龄的朋友一起学习。"与之匹配。故选A。34.根据Ann would like to spend a few minutes trying AI painting every day.可知,安希望每天花几分钟时间尝试人工智能绘画。选项B"If you like painting, then try this app! Ibis Paint is a drawing app with over 15,000 types of brushes, 15,000 materials, 1300 fonts for writing and more. It lets you learn drawing skills from others.如果你喜欢绘画,那么试试这个应用程序吧!Ibis Paint是一款绘图应用,拥有超过15000种画笔、15000种材质和1300种字体供你书写等。它还让你能够从其他人那里学习绘画技巧。"与之匹配。故选B。35.根据Eric feels angry and needs some advice on how to deal with his feelings.可知,埃里克感到愤怒,并且需要一些建议来处理他的情绪。选项C" Some of us may sometimes feel very sad or angry. The app Wysa might help. Wysa is an emotionally intelligent chatbot. The app can give you ways to look at your problems. You can also get help from a mental health expert on the app. 我们有时可能会感到非常悲伤或愤怒,而Wysa这款应用程序可能能够提供帮助。Wysa是一个具有情感智能的聊天机器人。该应用程序可以为你提供看待问题的方法,你还可以在应用上获得心理健康专家的帮助。"与之匹配。故选C。七、III. 语法填空(10分)(2025八上·盐田期末)阅读下面句子,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空。Mike Fuksman is from the US. He has lived in Beijing for 11 years. 36. , he still learns new things about China every day. " 37. my opinion, a good method to learn more about China is to read Chinese books." Mike shared one of his readings 38. (experience) in the school newspaper."At 39. (one), I chose the Art of War by Sun Tzu just because the title sounded cool." When Mike was in his high school, the book became one of 40. (popular) books among Western people after it was mentioned in a film Wall Street. But as soon as Mike opened the book, he 41. (find) that he had no idea what the book was about. With his teacher's help, he realized that he didn't understand some sentences 42. (correct). After reading a bit more deeply, he found this book is really worth 43. (read)."It 44. (be) a long time since I read the book, but I still remember some of the lessons it taught." Mike believed that the book was 45. interesting look into ancient Chinese culture that is still useful today.【答案】36.However;37.In;38.experiences;39.first;40.the most popular;41.found;42.correctly;43.reading;44.is;45.an【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了Mike Fuksman阅读《孙子兵法》的过程和收获。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。36.句意:但是,他仍然每天学习关于中国的新事物。根据He has lived in Beijing for 11 years. ... , he still learns new things about China every day.可知,"他住在北京11年了""他仍然每天学习关于中国的新事物"之间是转折关系,又此空后面有逗号,此处应该用副词however,修饰整个句子,故填However。37.句意:在我看来,一个更了解中国的方式是读中文书籍。in one's opinion在某人看来,固定搭配,又此空位于句首,首字母要大写。故填In。38.句意:麦克在校报上分享他的诸多阅读经历中的一次。one of +可数名词复数,……之一,固定搭配,因此要把可数名词experience经历,变成复数。故填experiences。39.句意:首先,我选择了孙子所写的《孙子兵法》就是因为书名很酷。one一,基数词,first第一,序数词,at first首先,固定搭配。故填first。40.句意:当麦克在高中时,在电影《华尔街》提到这本书后,它成为西方人眼中最受欢迎的书之一。one of +the+形容词最高级+可数名词复数,最……之一,因此要把形容词popular(受欢迎的)变成最高级,前面再加the。故填the most popular。41.句意:但是麦克一打开这本书,他就发现自己不知道这本书讲的是什么。此处是as soon as引导的时间状语从句,根据opened可知,此句都在描述过去的事情,动词应用过去式。find发现,动词,故填found。42.句意:在他老师的帮助下,他意识到他没能正确地理解某些句子。correct正确的,形容词,此处修饰动词,需要副词,correctly正确地,副词,故填correctly。43.句意:在读得更深入一点后,他发现这本书真的值得阅读。be worth doing/to be done,某事值得被做,固定搭配,read阅读,动词,故填reading/to be read。44.句意:这本书我在很久之前读的,但是书里的一些教训我仍记得。根据It ... a long time since I read the book可知,此处可用现在完成时或用一般现在时be动词,又主语是单数,对应变化用三单形式。故填is/has been。45.句意:麦克相信这本书是研究古代中国文化的有趣书籍,当今仍然受用。空后是单数可数名词,前需要填冠词,表示泛指,所以需要不定冠词,又因为interesting为元音音素开头的词。故填an。八、IV. 书面表达 (15分)46.(2025八上·盐田期末)假如你是李华,你所在的学校正在试行:"每周半天计划",策划了每周半天的校外实践活动。来深交换的英国学生 Eric对此很感兴趣。请根据以下提示,写一封电子邮件给 Eric,介绍这次活动并邀请他参加。要点:1.活动时间:下周三下午;2.活动地点: 万思未来馆 (VAMOS) ;3.活动内容:①聆听环保讲座;②体验人工智能(AI);③…4.发出邀请。提示词: invite v. 邀请要求;1.80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数内;2.文中不得出现考生的真实姓名和校名;3.可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;4.标点正确,书面整洁。Dear Eric,I'm glad that you are interested in our off-campus activities.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I'm looking forward to your reply.Yours,Li llua【答案】例文Dear Eric,I'm glad that you are interested in our off-campus activities. An activity called "Half-day per Week Plan" is being tried out. Now I'm glad to introduce it to you.The activity will be held next Wednesday afternoon. The location is VAMOS. There are several interesting activities. First of all, we will listen to a lecture on environmental protection. It will help us understand the importance of protecting our environment better. More interestingly, we will have a chance to experience artificial intelligence that is really amazing to interact with AI technology. Besides, we will also participate in some group work about future city design, which can inspire our creativity.I sincerely invite you to join us. I believe you will have a great time and gain a lot from this activity.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;应用文;学校生活【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 写一封电子邮件给来校交换的英国学生Eric,介绍学校试行的 "每周半天计划" 校外实践活动并邀请他参加。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数,一般将来时。【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be interested in对……感兴趣,help sb do sth帮助某人做某事,invite sb to do sth邀请某人做某事,等等,及句型结构,如 we will have a chance to experience artificial intelligence that is really amazing to interact with AI technology. (定语从句),I believe you will have a great time and gain a lot from this activity. (宾语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1广东省深圳市盐田区2024-2025学年八年级上学期期末教学质量测英语试题一、阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。 (共10小题,每小题1分)(2025八上·盐田期末)Several years ago I started riding a bike. As I grew stronger, my friends encouraged me to try longer 1. . The first one was a 150-mile journey. The event was held every year to 2. money for fighting against disease. When I signed (签署) my name, the 3. seemed great to help people in need. To get ready for the ride, I 4. every day with great excitement.The ride began on a Sunday morning and lasted two days. For the first few hours, I felt 5. and my spirits were high. But by the end of the day, I felt tired. I was sure I'd have to 6. . Then, I saw a rider riding very slowly. I 7. that the person looked different in some ways, but I couldn't tell why. I managed to catch up. Although she was riding 8. , she had a confident smile on her face. And she had only one 9. !I changed my mind at that moment—it wasn't the body, 10. the will that would help me get to where I want to go. It rained all the second day. I never saw the one-legged biker again, but I kept riding and I finally completed the 150th mile.1.A.swims B.fights C.tours D.hunts2.A.collect B.lose C.send D.waste3.A.dream B.life C.memory D.idea4.A.studied B.worked C.trained D.slept5.A.shy B.bored C.nervous D.excited6.A.make up B.give up C.hurry up D.look up7.A.mentioned B.understood C.promised D.noticed8.A.luckily B.slowly C.secretly D.comfortably9.A.foot B.hand C.leg D.arm10.A.but B.so C.or D.and二、A(2025八上·盐田期末)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana's birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Suddenly, he had an idea.The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left , but he gathered some by noon.As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes before Ana. "Happy birthday, Sis," he said."My favorite fruit! Thank you, Bebeto!" She reached for the bowl and picked up the top mango.Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.11.What gift did Ana want to have for the coming birthday A.A new bike. B.Some mangoes.C.A homemade doll. D.A doll from a gift store.12.What did Bebeto decided to do for his sister's birthday A.Pick mangoes as a gift. B.Make a homemade doll.C.Sell mangoes to buy a doll. D.Buy a bowl with the mango.13.How did Bebeto get the mangoes A.He bought some mangoes.B.He picked the mangoes from trees.C.Some boys gave him the mangoes.D.Some boys helped him pick the mangoes.14.Which word best describes Bebeto A.Selfless and nervous. B.Thoughtful and patient.C.Intelligent but naughty. D.Hard-working but strict.15.Which could be the best title for the story A.A Birthday Surprise. B.A Treasure Hunt.C.The Sweet Mangoes. D.A Homemade Toy.三、B(2025八上·盐田期末)Zhao Shengliang, the head of the Dunhuang Research Center, gave a talk at Shenzhen Book City CBD Store on December 1, 2024. The talk was about how digital technology (数字技术) can help protect traditional culture."Dunhuang connects the Eastern and Western cultures," Zhao said, "It shows how different cultures exchange ideas. Making the relics (文物) digital is very important because it can keep the old things from Dunhuang safe for always."Zhao showed how digital technology is used in Dunhuang's art projects. For example, in the Mogao Grottoes (莫高窟) Digital Tour Center, tourists canexplore the Mogao Grottoes through virtual (虚拟的) tours, where tourists can "travel back" to the caves in ancient times.According to Zhao, working with Huawei has made the visitor experience at Dunhuang much better. They have brought in an AR map. This map can provide AI-guided tours as well as interesting activities like taking pictures with a virtual (虚拟的) deer.Dunhuang's Mogao Grottoes, with ancient art, are a UNESCO World Heritage Site. Although the Digital Dunhuang project has a long way to go, it shows a new idea of for protecting cultural relics and helps spread traditional culture across the world.16.What was Zhao Shengliang's talk about A.The use of Digital Technology.B.The history of the Mogao Grottoes.C.The importance of Shenzhen Book City.D.The achievements of Dunhuang Research Centre.17.Why is making Dunhuang relics digital important A.Because it makes Dunhuang popular.B.Because it improves traditional culture.C.Because it connects the East and the West.D.Because it keeps relics from Dunhuang safe.18.Which one can replace the word "explore" in Paragraph 3 A.create B.celebrate C.study D.advise19.What can tourists do in the Mogao Grottoes Digital Center A.Take pictures with a real deer.B.Make picture with digital tools.C.Design an AR map by themselves.D.Experience virtual tours to ancient times.20.In which part of a newspaper can we read this passage A.Culture B.Nature C.Education D.Business四、C(2025八上·盐田期末)Did you know that some of the most useful things we use every day were actually invented by accident Accidental inventions have changed our world in surprising ways. Let's take a look at three of these inventions!In 1928, British scientist Alexander Fleming returned from holiday, and he noticed something unusual about one of the dishes in his experiment. The dish was full of one group of small living things, except for one area. They stopped growing where there was a mold (霉菌) called penicillin (青霉素). This led to the invention of penicillin, one of the most helpful medicines to this day.In 1866, an American named John Pemberton was trying to create a painkiller. He added sodaWatet to his medicine by chance. After tasting it, he decided to make advertisements for this drink as a soft drink instead of medicine, naming it"Coca-Cola". Since then, Coca-Cola has turned into one of the most successful companies in the world.Percy LeBaron Spencer was not even trying to invent anything when he formed the idca of a microwave oven (微波炉). Working at Raytheon Company during the 1940s, Spencer noticed his chocolate in his pocket got soft from the machine's radiation (辐射). After testing the effects with other food, Spencer realized that this effect could be used to cook food, so the microwave was horn.Accidents happen, but sometimes they lead to amazing inventions! So, next time you make a mistake, remember it might just be the start of something great.21.Why does the writer ask a question at the beginning of the passage A.To list some facts about accidents.B.To call on people to make mistakes.C.To introduce the topic of the article.D.To ask about the readers' experience.22.What can Penicillin do A.It can help clean the dishes. B.It can kill small living things.C.It can grow into small things. D.It can help living things grow.23.What do we know about John Pemberton A.He invented the soda water.B.He invented the drink"Coca-Cola".C.He succeeded in creating a painkiller.D.He made money by tasting"Coca-Cola".24.How did Spencer invent the microwave oven A.By noticing the change of chocolate.B.By doing experiments on machines.C.By cooking different kinds of food.D.By inventing some special radiation.25.What is the structure of the passage (P= paragraph)A. B.C. D.五、第二节 (共5 小题,每小题2分)(2025八上·盐田期末)请阅读下面的短文,并从文后的六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。You may find yourself forget things easily. As your brain is responsible for remembering things, you need to keep your brain the best it can be. 26. Do exercise regularlyRegular physical exercise doesn't just build muscles. 27. For example, studies shows that taking a dance class may be one of the best activities you can do for your brain.Challenge your brain 28. . All those activities can help keep our minds active. Challenging yourself is important because that's what helps form new ways in the brain.Make time for friendsBelieve it or not, keeping an active social life can do wonders for your memory. 29. So volunteer, join a club, or make it a point to see friends more often.Get enough sleepSleep is important for long-term memory. When you're asleep, the brain runs the tape of what it recorded during the day. The brain takes some unnecessary information away. 30. A. Exercise can help you become healthier.B. It also protects memory and thinking skills.C. Here are some tips to keep your mind sharp.D. And then it stores other information for the long term.E. Maybe you' re fond of chess games or cross-word puzzles.F. Studies show that friendships are important to brain health.六、第三节 信息匹配 (7.5分)(2025八上·盐田期末)下面的材料A~F是关于六个app的介绍,请根据五位学生的需求,帮助他们选出合适的app。 31. Sophia has trouble in keeping fit. She needs an app to help her do exercises. 32. William has shown a great interest in memory games since childhood. 33. Betty is going abroad next month. She wants to improve her oral English. 34. Ann would like to spend a few minutes trying AI painting every day. 35. Eric feels angry and needs some advice on how to deal with his feelings. A. HelloTalk HelloTalk is a language learning app. It's different from Duolingo because it helps you make friends. It gets you to speak your chosen language with native speakers. The app helps you find a friend of your age to learn with. B. Ibis Paint If you like painting, then try this app! Ibis Paint is a drawing app with over 15,000 types of brushes, 15,000 materials, 1300 fonts for writing and more. It lets you learn drawing skills from others. C. Wysa Some of us may sometimes feel very sad or angry. The app Wysa might help. Wysa is an emotionally intelligent chatbot. The app can give you ways to look at your problems. You can also get help from a mental health expert on the app. D. Peak Why not go for some fun and also have a brain workout with Peak This' app has over 45 short games about memory, attention, language and so on. It has a 4.7 rating on the Apple App Store. E. WOMBO Dream Have you ever dreamed of turning words into photos and beautiful artworks WOMBO Dream is an AI art creator which can bring your ideas to life in seconds. All you need to do is simply type your text, and wait for a piece of art to appear. F. Sworkit It's winter and it's cold, but you've still got to stay fit! Sworkit is here to help. It was rated No.1 by a college study testing fitness apps. It's good for people new to fitness, as well as those who don't have enough time to do other exercises.七、III. 语法填空(10分)(2025八上·盐田期末)阅读下面句子,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空。Mike Fuksman is from the US. He has lived in Beijing for 11 years. 36. , he still learns new things about China every day. " 37. my opinion, a good method to learn more about China is to read Chinese books." Mike shared one of his readings 38. (experience) in the school newspaper."At 39. (one), I chose the Art of War by Sun Tzu just because the title sounded cool." When Mike was in his high school, the book became one of 40. (popular) books among Western people after it was mentioned in a film Wall Street. But as soon as Mike opened the book, he 41. (find) that he had no idea what the book was about. With his teacher's help, he realized that he didn't understand some sentences 42. (correct). After reading a bit more deeply, he found this book is really worth 43. (read)."It 44. (be) a long time since I read the book, but I still remember some of the lessons it taught." Mike believed that the book was 45. interesting look into ancient Chinese culture that is still useful today.八、IV. 书面表达 (15分)46.(2025八上·盐田期末)假如你是李华,你所在的学校正在试行:"每周半天计划",策划了每周半天的校外实践活动。来深交换的英国学生 Eric对此很感兴趣。请根据以下提示,写一封电子邮件给 Eric,介绍这次活动并邀请他参加。要点:1.活动时间:下周三下午;2.活动地点: 万思未来馆 (VAMOS) ;3.活动内容:①聆听环保讲座;②体验人工智能(AI);③…4.发出邀请。提示词: invite v. 邀请要求;1.80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数内;2.文中不得出现考生的真实姓名和校名;3.可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;4.标点正确,书面整洁。Dear Eric,I'm glad that you are interested in our off-campus activities.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I'm looking forward to your reply.Yours,Li llua答案解析部分【答案】1.C;2.A;3.D;4.C;5.D;6.B;7.D;8.B;9.C;10.A【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:本文主要讲了作者为了慈善项目筹钱,参加骑车活动,由于体力不支,作者想放弃,但看到一位残疾人却在坚持,作者又鼓足了精神,顺利完成了这项活动。【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。1.句意:随着我变得更强壮,我的朋友们鼓励我尝试远一点的出行。swims游泳;fights打斗;tours旅行;hunts打猎。根据Several years ago I started riding a bike. 几年前我开始骑自行车。和As I grew stronger, 可知,此处指随着作者变得更强壮,他的朋友们鼓励他尝试远一点的出行。故选C。2.句意:这一活动每年都举行,为抗病筹钱。collect收集;lose丢失;send发送;waste浪费。根据When I signed (签署) my name, the3 seemed great to help people in need.当我签上我的名字,这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。可知,这一活动每年都举行,为抗病筹钱符合情境。故选A。3.句意:当我签上我的名字,这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。dream梦想;life生活;memory记忆;idea想法。根据The event was held every year to ... money for fighting against disease.这一活动每年都举行,为抗病筹钱。 可知,这一活动为抗病筹钱,应该是这个想法看起来很好,能帮助那些需要帮助的人。故选D。4.句意:为了这次骑行做准备,我每天怀着兴奋的心情训练。studied学习;worked工作;trained训练;slept睡觉。根据To get ready for the ride,可知,为了这次骑行做准备,作者每天怀着兴奋的心情训练符合情境。故选C。5.句意:前几个小时,我感觉兴奋,并且我的精神很嗨。shy害羞的;bored无聊的;nervous紧张的;excited兴奋的。根据and my spirits were high.可知,作者的精神很嗨,应该是感到兴奋。故选D。6.句意:我确信我不得不放弃。make up编造;give up放弃;hurry up快点;look up向上看。根据But by the end of the day, I felt tired.可知,但是到这一天即将结束时,作者感觉累,所以想放弃。故选B。7.句意:我注意到这个人某些方面看起来不同,但是我说不清为什么。mentioned提及;understood理解;promised承诺;noticed注意到。根据空后 that the person looked different in some ways, but I couldn't tell why.可知,作者注意到这个人某些方面看起来不同,但是说不清为什么,符合情境。故选D。8.句意:虽然她正骑得慢,但是她脸上有着自信的微笑。luckily幸运的是;slowly慢地;secretly秘密地;comfortably舒服地。此处是although引导的让步状语从句,根据she had a confident smile on her face.可知,应该是她正骑得慢,但是她脸上有着自信的微笑。故选B。9.句意:并且她只有一条腿。foot脚;hand手;leg腿;arm胳臂。根据I never saw the one-legged biker again 我再也没见过那个独腿自行车手 ,可知,这个人只有一条腿。故选C。10.句意:在那一刻,我改变了想法——并不是身体,而是那能帮我到达任何我想去的地方的意志力。but但是;so所以;or或者;and并且。根据it wasn't the body, ... the will that would help me get to where I want to go.可知,改变了作者想法的不是身体,而是这份意志力,此处是转折关系。not…but…不是……而是……,固定搭配,故选A。【答案】11.D12.C13.B14.B15.A【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了Bebeto为妹妹准备生日礼物的事情。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。11.细节理解题。根据Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Bebeto还记得,当安娜在礼品店看到这个新娃娃时,她的眼睛是多么地亮。他多么渴望她拥有它啊! 可知,她想要礼品店里的一个洋娃娃。故选D。12.细节理解题。根据On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll. 在回来的路上,他担心他会来不及卖掉他的芒果。幸运的是,他及时赶到,用它们换了娃娃。 可知,Bebeto决定卖掉芒果为妹妹买一个娃娃。故选C。13.细节理解题。根据He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. 他和一些男孩一起在那里的小树上摘芒果。 可知,他从树上摘芒果。故选B。14.推理判断题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,体现了他的体贴与耐心。故选B。15.标题选择题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,因此最佳标题为"生日惊喜"。故选A。【答案】16.A17.D18.C19.D20.A【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;文章出处;科学技术【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。主要介绍了数字技术可以帮助保护传统文化。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。16.细节理解题。根据The talk was about how digital technology can help protect traditional culture. 这次演讲的主题是数字技术如何帮助保护传统文化。 可知,赵圣亮的演讲与数字技术的应用有关。故选A。17.细节理解题。根据Making the relics digital is very important because it can keep the old things from Dunhuang safe for always.可知,文物数字化是非常重要的,是因为它可以永远保护敦煌古老的东西。故选D。18.词义猜测题。根据where tourists can ‘travel back' to the caves in ancient times. 在那里,游客可以"回到"古代的洞穴。 可知,游客可以通过虚拟旅游探索莫高窟。explore的意思是"探索"。与选项C"研究"意思相近,可以替换成study。故选C。19.细节理解题。根据in the Mogao Grottoes Digital Tour Center, tourists canexplore the Mogao Grottoes through virtual tours, where tourists can ‘travel back' to the caves in ancient times. 在莫高窟数字旅游中心,游客可以通过虚拟旅游探索莫高窟,在那里游客可以"回到"古代的洞穴。 可知,游客可以在莫高窟数字中心体验古代虚拟之旅。故选D。20.文章出处题。通读全文并根据The talk was about how digital technology can help protect traditional culture. 这次演讲的主题是数字技术如何帮助保护传统文化。 可知,本文主要介绍了数字技术可以帮助保护传统文化,又介绍了数字敦煌项目,与文化有关,可能在报纸的文化板块看到这篇文章。故选A。【答案】21.C22.B23.B24.A25.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章结构;人类文明与创新【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章通过提问引出主题,介绍了青霉素、可口可乐、微波炉这三项因偶然事件而诞生的发明,强调了意外有时能带来惊人发明,鼓励人们从错误中发现机遇。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和篇章结构题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做篇章结构题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章结构。21.推理判断题。文章开头提出Did you know that some of the most useful things we use every day were actually invented by accident 你知道我们每天使用的一些最有用的东西实际上是偶然发明的吗? 这个问题后,紧接着介绍了三个偶然发明的例子,所以作者在文章开头提问是为了引出文章主题。故选C。22.细节理解题。根据第二段The dish was full of one group of small living things, except for one area. They stopped growing where there was a mold (霉菌) called penicillin (青霉素). 盘子里装满了一组小生物,除了一个区域。它们在有一种叫做青霉素的霉菌的地方停止生长, 可知,在有青霉素的地方,那些小生物停止生长,说明青霉素可以杀死小生物。故选B。23.细节理解题。根据第三段an American named John Pemberton was trying to create a painkiller. He added soda-Watet to his medicine by chance...naming it ‘Coca-Cola'", 一位名叫John Pemberton的美国人试图制造一种止痛药。他偶然在药里加了苏打水。命名为‘可口可乐'", 说明John Pemberton 发明了"可口可乐"这种饮料。故选B。24.细节理解题。根据第四段Spencer noticed his chocolate in his pocket got soft from the machine's radiation. After testing the effects with other food, Spencer realized that this effect could be used to cook food, so the microwave was born. Spencer 注意到他口袋里的巧克力被机器的辐射弄软了。在用其他食物测试了这种效果后,Spencer 意识到这种效果可以用来烹饪食物,于是微波炉诞生了。 可知,Spencer是通过注意到巧克力的变化,进而发明了微波炉。故选A。25.篇章结构题。文章第一段通过提问引出偶然发明的主题,中间三段分别介绍了青霉素、可口可乐、微波炉这三个偶然发明的例子,最后一段总结,所以文章结构是总-分-总,故选C。【答案】26.C;27.B;28.E;29.F;30.D【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】文章大意:本文介绍了让大脑保持最佳状态的方法。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。26.根据首段的As your brain is responsible for remembering things, you need to keep your brain the best it can be. 因为你的大脑负责记忆事物,所以你需要让你的大脑保持最佳状态。 和下文的几条建议可知,此句应为承上启下的过渡句,来引出让大脑保持最佳状态的建议。选项C"下面是让你思维敏捷的建议。"符合语境。故选C。27.根据Regular physical exercise doesn't just build muscles.定期的体育锻炼不仅仅是锻炼肌肉和后面的例子For example, studies shows that taking a dance class may be one of the best activities you can do for your brain. .例如,研究表明,参加舞蹈课可能是你能做的对大脑最好的活动之一。 可知,身体锻炼不仅长肌肉,也对大脑有好处,同时举跳舞有利于大脑的例子也在说明这一点。选项B"它也保护记忆和思考力。"符合语境。故选B。28.根据后一句All those activities can help keep our minds active. 所有这些活动都有助于保持我们的思维活跃。 可知,前面应提到使思维活跃的活动。选项E"可能你喜欢棋类游戏或填字游戏。"符合语境。故选E。29.根据Believe it or not, keeping an active social life can do wonders for your memory. 信不信由你,保持积极的社交生活对你的记忆力有奇效。 可知,保持活跃的社交生活对记忆有奇迹般的作用,后面应给以权威研究来肯定这一观点。选项F"研究表明友谊对大脑健康很重要。"符合语境。故选F。30.根据When you're asleep, the brain runs the tape of what it recorded during the day. The brain takes some unnecessary information away. 当你睡着的时候,大脑会播放白天录制的内容。大脑会带走一些不必要的信息。 可知,睡觉时,大脑排空一些不必要的信息,这样留出空间来储存其它信息。选项D"然后它长期储存其它信息。"符合语境。故选D。【答案】31.F;32.D;33.A;34.B;35.C【知识点】其他语篇类型;自我认识【解析】【分析】文章大意:本文主要是根据五位学生的不同需求,匹配合适的应用软件。【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个学生的不同需求,再分析右栏的应用软件,最后为五位学生匹配合适的应用软件。31.根据Sophia has trouble in keeping fit. She needs an app to help her do exercises.可知,索菲亚在保持健康方面遇到了困难,她需要一个应用程序来帮助她进行锻炼。选项F"It's winter and it's cold, but you've still got to stay fit! Sworkit is here to help. It was rated No.1 by a college study testing fitness apps. It's good for people new to fitness, as well as those who don't have enough time to do other exercises.现在是冬天,天气很冷,但你仍然需要保持健康!Sworkit应用程序可以帮助你。它在一项大学研究中被评为最佳健身应用。无论是刚开始接触健身的人,还是没有足够时间进行其他锻炼的人,都非常适合使用这个应用。"与之匹配。故选F。32.根据William has shown a great interest in memory games since childhood.可知,威廉自幼就对记忆游戏表现出极大的兴趣。选项D"Why not go for some fun and also have a brain workout with Peak This' app has over 45 short games about memory, attention, language and so on. It has a 4.7 rating on the Apple App Store.为什么不尝试一下既有趣又能锻炼大脑的应用Peak呢?这个应用包含了超过45个关于记忆、注意力、语言等方面的小游戏,每个游戏都很短。它在苹果应用商店的评分为4.7分。"与之匹配。故选D。33.根据Betty is going abroad next month. She wants to improve her oral English.可知,贝蒂下个月将出国,她想提高她的英语口语水平。选项A" HelloTalk is a language learning app. It's different from Duolingo because it helps you make friends. It gets you to speak your chosen language with native speakers. The app helps you find a friend of your age to learn with. HelloTalk是一款语言学习应用程序。它与Duolingo不同,因为它帮助你结交朋友。该应用让你与母语者用你选择的语言进行交流。这款应用还会帮你找到和你同龄的朋友一起学习。"与之匹配。故选A。34.根据Ann would like to spend a few minutes trying AI painting every day.可知,安希望每天花几分钟时间尝试人工智能绘画。选项B"If you like painting, then try this app! Ibis Paint is a drawing app with over 15,000 types of brushes, 15,000 materials, 1300 fonts for writing and more. It lets you learn drawing skills from others.如果你喜欢绘画,那么试试这个应用程序吧!Ibis Paint是一款绘图应用,拥有超过15000种画笔、15000种材质和1300种字体供你书写等。它还让你能够从其他人那里学习绘画技巧。"与之匹配。故选B。35.根据Eric feels angry and needs some advice on how to deal with his feelings.可知,埃里克感到愤怒,并且需要一些建议来处理他的情绪。选项C" Some of us may sometimes feel very sad or angry. The app Wysa might help. Wysa is an emotionally intelligent chatbot. The app can give you ways to look at your problems. You can also get help from a mental health expert on the app. 我们有时可能会感到非常悲伤或愤怒,而Wysa这款应用程序可能能够提供帮助。Wysa是一个具有情感智能的聊天机器人。该应用程序可以为你提供看待问题的方法,你还可以在应用上获得心理健康专家的帮助。"与之匹配。故选C。【答案】36.However;37.In;38.experiences;39.first;40.the most popular;41.found;42.correctly;43.reading;44.is;45.an【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了Mike Fuksman阅读《孙子兵法》的过程和收获。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。36.句意:但是,他仍然每天学习关于中国的新事物。根据He has lived in Beijing for 11 years. ... , he still learns new things about China every day.可知,"他住在北京11年了""他仍然每天学习关于中国的新事物"之间是转折关系,又此空后面有逗号,此处应该用副词however,修饰整个句子,故填However。37.句意:在我看来,一个更了解中国的方式是读中文书籍。in one's opinion在某人看来,固定搭配,又此空位于句首,首字母要大写。故填In。38.句意:麦克在校报上分享他的诸多阅读经历中的一次。one of +可数名词复数,……之一,固定搭配,因此要把可数名词experience经历,变成复数。故填experiences。39.句意:首先,我选择了孙子所写的《孙子兵法》就是因为书名很酷。one一,基数词,first第一,序数词,at first首先,固定搭配。故填first。40.句意:当麦克在高中时,在电影《华尔街》提到这本书后,它成为西方人眼中最受欢迎的书之一。one of +the+形容词最高级+可数名词复数,最……之一,因此要把形容词popular(受欢迎的)变成最高级,前面再加the。故填the most popular。41.句意:但是麦克一打开这本书,他就发现自己不知道这本书讲的是什么。此处是as soon as引导的时间状语从句,根据opened可知,此句都在描述过去的事情,动词应用过去式。find发现,动词,故填found。42.句意:在他老师的帮助下,他意识到他没能正确地理解某些句子。correct正确的,形容词,此处修饰动词,需要副词,correctly正确地,副词,故填correctly。43.句意:在读得更深入一点后,他发现这本书真的值得阅读。be worth doing/to be done,某事值得被做,固定搭配,read阅读,动词,故填reading/to be read。44.句意:这本书我在很久之前读的,但是书里的一些教训我仍记得。根据It ... a long time since I read the book可知,此处可用现在完成时或用一般现在时be动词,又主语是单数,对应变化用三单形式。故填is/has been。45.句意:麦克相信这本书是研究古代中国文化的有趣书籍,当今仍然受用。空后是单数可数名词,前需要填冠词,表示泛指,所以需要不定冠词,又因为interesting为元音音素开头的词。故填an。46.【答案】例文Dear Eric,I'm glad that you are interested in our off-campus activities. An activity called "Half-day per Week Plan" is being tried out. Now I'm glad to introduce it to you.The activity will be held next Wednesday afternoon. The location is VAMOS. There are several interesting activities. First of all, we will listen to a lecture on environmental protection. It will help us understand the importance of protecting our environment better. More interestingly, we will have a chance to experience artificial intelligence that is really amazing to interact with AI technology. Besides, we will also participate in some group work about future city design, which can inspire our creativity.I sincerely invite you to join us. I believe you will have a great time and gain a lot from this activity.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;应用文;学校生活【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 写一封电子邮件给来校交换的英国学生Eric,介绍学校试行的 "每周半天计划" 校外实践活动并邀请他参加。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数,一般将来时。【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be interested in对……感兴趣,help sb do sth帮助某人做某事,invite sb to do sth邀请某人做某事,等等,及句型结构,如 we will have a chance to experience artificial intelligence that is really amazing to interact with AI technology. (定语从句),I believe you will have a great time and gain a lot from this activity. (宾语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市盐田区2024-2025学年八年级上学期期末教学质量测英语试题(学生版).docx 广东省深圳市盐田区2024-2025学年八年级上学期期末教学质量测英语试题(教师版).docx