资源简介 2025新外研版八年级英语上册期中模拟检测试卷(考试时间:90分钟 试卷满分:100分 测试范围:Unit 1 ~Unit 3)第Ⅰ卷 选择题(满分55分)一、单项选择(本题有15小题,每小题1分,共15分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。1.Our teacher gave us some ________ on how to study well.A.time B.advice C.message D.news2.This pair of boots fits me very well, but they _________ over 400 yuan. I don’t have enough money for them.A.spend B.cost C.take D.pay3.It’s ________ to finish the work in such a short time. We need more help.A.different B.important C.necessary D.impossible4.—What’s Lily’s father —________ he is an artist, but I’m not sure.A.Perhaps B.Finally C.Anyway D.However5.The tastes of the food were not good enough to __________ everyone.A.satisfied B.satisfy C.pleased D.pleasure6.I'm not hungry, so I don't feel like ________.A.eating something B.to eat somethingC.eating anything D.to eat anything7.—Why don’t you keep long hair, Mary —The short hair looks cool. I also have ________ time to sleep in the morning ________ doing my long hair.A.more; instead B.more; instead ofC.much; instead D.less; instead of8.Hurry up! we ________ our project yet.A.don’t finish B.haven’t finishedC.have finished D.won’t finish9.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.A.Since B.Until C.Although D.Unless10.My sister has learned English ______.A.for twelve years ago B.since she was fourC.twelve years ago D.at the age of four11.Listen! Can you hear someone ________ in the next room A.sing B.singing C.to sing D.sings12.The novel Journey to the West is ________ interesting ________ most teenagers enjoy reading it.A.so; that B.too; to C.such; that D.enough; to13.Kangding is one of ________ cities in China.A.beautiful B.more beautifulC.the most beautiful D.most beautiful14.—May I choose the red one —It’s up to you. You’re ________ to make your own decision.A.too old B.so old C.enough old D.old enough15.—You should stop ________ a rest after reading for a long time.—But I can’t wait ________ the ending of the story.A.having; to know B.to have; to knowC.having; knowing D.to have; knowing二、完形填空(本大题有10小题,每小题1分,共10分)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡对应题目所选的选项涂黑。“Rushdie! Rushdie! Hahaha!”Rani’s face turned red when those boys were making jokes at her 16 . It wasn’t the first time they called her Rushdie, an Indian writer with the same big hair as hers. That 17 Rani. She cried and ran home.“I don’t like my hair, ” Rani told her father about the jokes. “Why can’t I have flowing (飘垂的) hair like other girls ”“It doesn’t matter what others think. You are 18 just the way you are!” Her father said. “Anyway, I don’t want to go for the speaking competition (比赛) on Monday.” said Rani.“Are you sure You spend much time 19 . ” Her father looked at Rani. Yes! She was working hard to be the best speaker. Did she really want to stop Maybe she needed to 20 it again. But what if those boys called her Rushdie when she was speaking on the stage (舞台) Rushdie! Suddenly, Rani wanted to know something about this man with big hair. Then she read a lot about 21 on the Internet. Rani was surprised to find Rushdie loved his hair 22 it made him look special and brought him inspiration (灵感) for his books.How Rani wished she could be confident 23 Rushdie! That night, she thought for a long time before she went to sleep.Monday morning came. Rani was ready for the competition. She walked 24 towards the stage with her head up. “Rushdie! Rushdie! Hahaha!” She walked past those who were making jokes at her hair. Her voice was strong and clear as she started speaking. At that time, she knew she would 25 .16.A.face B.head C.neck D.hair17.A.pleased B.hurt C.answered D.surprised18.A.clever B.friendly C.helpful D.beautiful19.A.practising B.watching C.searching D.waiting20.A.look for B.point at C.think about D.ask for21.A.him B.it C.her D.them22.A.if B.till C.although D.because23.A.with B.for C.like D.about24.A.sadly B.politely C.proudly D.angrily25.A.appear B.stay C.try D.win三、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)阅读A、B、C三篇短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。ADear pen friend, My name is Cheryl. I am from Perth, Australia. I am in Grade 8 at Newman Junior High School. There are 5 people in my family: Dad, Mum, David (my elder brother), Michelle (my younger sister) and me. David is shy but Michelle and I are outgoing. I have a pet dog called Lucky. How many people are there in your family Do you have any pets My family love playing sports. I play badminton better than they do. I also love reading. I read almost every day. What do you love to do Am I asking too many questions Bye! CherylDear Cheryl, My name is Claire. I am from the UK, but I live in Thailand now. I’m 12 years old. I’m tall and thin. I have 4 dogs, 9 fish and a cat. There are 7 people in my family. I love going camping with my friends. I am good at playing badminton, too. Maybe we can play together one day! Can you give me a picture of you Claire26.What kind of writing is this passage A.Reports. B.Poems. C.Letters. D.Interviews.27.What does Cheryl do almost every day A.She walks her dog. B.She watches TV.C.She plays badminton. D.She does some reading.28.Where is Claire living now A.In the UK. B.In Thailand. C.In the USA. D.In Australia.29.How many pets does Claire have A.1. B.4. C.9. D.14.30.What can we learn from the passage A.Cheryl wants to have a pet dog. B.Claire wants a picture of Cheryl.C.There are 4 people in Cheryl’s family. D.Claire is not good at playing badminton.BAlice Lee is a high school student studying at a private school. She is doing some voluntary work at an after-school program to help students from poor families.On the first day of her work, she noticed that many kids were lining up (排队) for free sandwiches and fruits. She was surprised. One of the organizers says that many of these students don’t get enough to eat at home. So a school lunch or an after-school meal might be the most food they would get all day. She has also been told that some hungry kids can receive free lunches, but others are only allowed reduced-price (降价的) meals, and those students’ families have to pay for the part of their food.Lee was shocked. She decided to offer help to those who are suffering from (遭受) hunger. “I want other kids to understand that if you see a problem, you don’t have to wait to be an adult to fix it,” says Lee. She and a group of friends are using their programme skills to make a new app called Food of Thought. It will allow parents, students, and even kind-hearted strangers to give away to lunch accounts (账户) for students in a nearby school.31.What did Alice Lee see on the first day of her volunteer work A.Children lining up for free food. B.Children buying sandwiches and fruit.C.Children learning cooking. D.Children doing voluntary work.32.Who should pay for the reduced-price food A.All the hungry children. B.Kind-hearted strangers.C.Some poor families. D.Primary school students.33.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to A.The after-school program. B.The free lunch.C.Lee’s help. D.The problem.34.What was she doing to help the poor kids A.She taught them for free. B.She opened a lunch account.C.She made an app to help them. D.She offered free food.35.What’s the main idea of this passage A.A local school is providing free food for students. B.A girl is helping poor kids out of hunger.C.An app will be tested in a school this fall. D.A group of good friends are working at a school.CIs the Internet good or bad It’s always a hot topic in our daily life. Different people may have different answers. Since the Internet came into being, it brought us pleasure and tears.Today, let’s take a look at some things that are disappearing as the Internet grows up.When modern people need to record some important things quickly, they don’t find a pen and a piece of paper to write, but to open their mobile phone or computer to record. As a result, it’s common for many people to “pick up the pen but forget words”. Perhaps, in a few years, will pen and paper disappear As people more and more lose themselves in the online world, the real-looking photos disappear and you can only watch the beautiful pictures on the Internet. If one day you send a real (真实的) photo in your circle of friends, others will even think if it is a photo to make fun of.Now everyone can get digital (数字的) maps in a few seconds by using computers or mobile phones. They are easy and fast for users. Do you remember the last time to look at a paper map After a busy day for the whole family, people used to watch TV together, share information and express feelings. Nowadays, at home, a person with a mobile phone is the whole world.36.How do people record anything important now A.By sticking it on the wall.B.By writing it on the paper.C.By remembering it in mind.D.By using the mobile phone or computer.37.Which of the following best describes (描述) most photos online now A.Funny and true. B.Beautiful but not real.C.Ugly but true. D.Wonderful but not perfect.38.What does the underlined word “They” refer (指代) to in the fifth paragraph A.Computers. B.Mobile phones.C.Digital maps. D.Paper maps.39.What’s the structure (结构) of the text A.①/②/③④⑤⑥ B.①/②③④⑤/⑥C.①②/③④⑤/⑥ D.①/②③/④⑤⑥40.After reading the text, what can you infer (推断) A.Most people think the Internet is good.B.The paper maps aren’t useful since they appear.C.People don’t need to learn how to write the words now.D.People prefer playing with the mobile phone instead of talking with families.第Ⅱ卷 非选择题(满分45分)四、单词拼写(共10小题,每小题1分,满分10分)41.It’s a (明智的) decision that you gave up smoking and drinking.42.Hefei has a mild climate. (因此), it is very comfortable to live here.43.The teacher didn’t (允许) us to bring any snacks to school.44.Zhu Ting says she will return to her motherland (无论什么时候) she is needed.45.Cai Lun is a great (发明家) in ancient China.46.The woman is a wonderful (act) and she acts in many films.47.In a village near a desert lived a young and (success) businessman named James.48.He has just (reach) the grand old age of 95.49.He smiled and nodded to show his (agree).50.It will save 40% of the (electric) and natural gas.五、完成句子(共5小题,每小题2分,满分10分)51.令我吃惊的是,虽然艾伦患了重感冒,但他还是继续工作。my , Allen kept on working though he had a bad cold.52.我为我们伟大的祖国感到自豪。I am our great country.53.记住,成功和失败都不是最后的结果。that neither success nor failure is the final result.54.妈妈常常说我不应该害怕犯错。My mother often says I shouldn’t making mistakes.55.汤姆,离开前记得关窗户。要下雨了。Tom, the window before you leave. It’s going to rain.六、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Here’s a story about how I learnt to swim. For some people, s 56 is a piece of cake. They learnt how to swim when they were c 57 . I was afraid o 58 water when I was a five-year-old girl. But I decided to l 59 to swim!I had swimming lessons. During the first two lessons, I did b 60 . I felt very sad, so I told my problems to my friend, and asked h 61 to give me some advice. My friend said I was not patient(耐心的) enough. I thought she was right. From then on, I got up at 6 am every day a 62 went to the pool to practise. Little by little, I improved.At the moment, I can swim b 63 than before. And I believe that if I keep on p 64 , I will be able to swim very well in two w 65 . Be patient and hard-working — this is what I learnt from my swimming lessons. I feel very happy.七、书面表达(本题15分)请根据要求完成短文写作,并将作文写在答题卡指定的位置。66.友情是一种财富,有了朋友的陪伴、理解和帮助,我们的生活会变得更加美好。假如你是李华,你的美国朋友 Betty转到了新学校,她为此很苦恼,担心自己没有朋友,也不知道如何跟同学相处。请你给她发一封电子邮件,给她提出一些建议。写作要点:1. 对Betty的烦恼表示理解;2. 针对Betty的烦恼给出建议;3. 表达期望。写作要求:1. 必须包括写作要点中的所有信息;2. 词数80左右。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析第Ⅰ卷 选择题(满分55分)一、单项选择(本题有15小题,每小题1分,共15分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。1.Our teacher gave us some ________ on how to study well.A.time B.advice C.message D.news【答案】B【详解】句意:我们的老师给我们一些关于怎样学习好的建议。考查名词词义辨析。time时间;advice建议;message信息;news新闻。根据“gave us some...on how to study well”可知,“give sb. some advice on sth.给某人关于……的建议”符合题意。故选B。2.This pair of boots fits me very well, but they _________ over 400 yuan. I don’t have enough money for them.A.spend B.cost C.take D.pay【答案】B【详解】句意:这双靴子很适合我,但它们花费400多元。我没有足够的钱来买它们。考查动词辨析。spend花费,指花费时间或金钱,主语是人;cost花费,指花费金钱,主语是物;take花费,指花费时间,主语是物;pay花费,指花费金钱,主语是人。空前的主语“they”指代“This pair of boots”,指物,排除A、D选项;根据“over 400 yuan”可知,此处指花费金钱,用cost。故选B。3.It’s ________ to finish the work in such a short time. We need more help.A.different B.important C.necessary D.impossible【答案】D【详解】句意:在这么短的时间内完成工作是不可能的。我们需要更多的帮助。考查形容词辨析。different不同的;important重要的;necessary必要的;impossible不可能的。根据“We need more help.”可知,不可能在短时间内完成工作,故选D。4.—What’s Lily’s father —________ he is an artist, but I’m not sure.A.Perhaps B.Finally C.Anyway D.However【答案】A【详解】句意:——莉莉的父亲是做什么的?——他可能是一名艺术家,但我不确定。考查副词辨析。Perhaps可能;Finally最后;Anyway无论如何;However然而。根据“but I’m not sure”可知,说话者不确定,表示推测,用Perhaps。故选A。5.The tastes of the food were not good enough to __________ everyone.A.satisfied B.satisfy C.pleased D.pleasure【答案】B【详解】句意:食物的味道不够好,不能使每个人都满意。考查词义辨析。satisfied满意的,形容词;satisfy使满意,动词;pleased高兴的,形容词;pleasure高兴,名词。enough to do sth“足够……做某事”,此处应用动词原形,故选B。6.I'm not hungry, so I don't feel like ________.A.eating something B.to eat somethingC.eating anything D.to eat anything【答案】C【详解】句意:我不饿,所以我不想吃东西。考查动名词做宾语和不定代词。短语feel like doing sth.:想做某事。anything一般用于否定句和疑问句中;something一般用于肯定句中;本句是否定句可知使用anything。故选C。7.—Why don’t you keep long hair, Mary —The short hair looks cool. I also have ________ time to sleep in the morning ________ doing my long hair.A.more; instead B.more; instead ofC.much; instead D.less; instead of【答案】B【详解】句意:——你为什么不留长头发,玛丽?——短发看起来很酷。我早上也有更多的时间来睡觉,而不是摆弄我的长头发。考查形容词及介词短语用法。more更多的,much/many比较级形式;instead代替,副词,一般单独使用,位于句首或句末;instead of代替,而不是,介词短语;much多的;less更少的。根据“I also have...time to sleep in the morning...doing my long hair.”可知,第一空表述时间的长短暗含“短头时与长发时”作比较,所以使用比较级形式more;结合doing my long hair为动名词形式,所以第二空填写介词短语instead of。故选B。8.Hurry up! we ________ our project yet.A.don’t finish B.haven’t finishedC.have finished D.won’t finish【答案】B【详解】句意:快点!我们还没有完成我们的项目。考查句子时态。根据“Hurry up!”和“yet”可知,时态是现在完成时,yet用于否定句,finish“完成”,现在完成时否定形式haven’t finished。故选B。9.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.A.Since B.Until C.Although D.Unless【答案】C【详解】句意:虽然我们有足够的钱,但我们不会买任何无用的东西。考查从属连词辨析。Since自从;Until直到……为止;Although尽管;Unless除非。根据“we have enough money”和“we won’t buy any useless things”可知,两者之间为让步关系,即虽然有足够的钱,但不会买任何无用的东西,要用Although引导让步状语从句。故选C。10.My sister has learned English ______.A.for twelve years ago B.since she was four C.twelve years ago D.at the age of four【答案】B【详解】句意:我姐姐学习英语已经12年了。考查时间状语。for twelve years ago错误结构,要么把for去掉,要么把ago去掉;since she was four自从四岁时;twelve years ago12年前;at the age of four在四岁时。根据题干has learned可知应用现在完成时态,since+时间点,表示“自从 ”,用于现在完成时。故选B。11.Listen! Can you hear someone ________ in the next room A.sing B.singing C.to sing D.sings【答案】B【详解】句意:听!你能听到有人在隔壁房间唱歌吗?考查非谓语动词。hear sb doing sth“听到某人正在做某事”,强调动作正在进行;hear sb do sth“听到某人做某事”,表示听到动作的全过程(常指经常性动作)。根据“Listen! Can you hear someone”可知,此处表示正在发生的动作,因此选择现在分词形式。故选B。12.The novel Journey to the West is ________ interesting ________ most teenagers enjoy reading it.A.so; that B.too; to C.such; that D.enough; to【答案】A【详解】句意:小说《西游记》很有趣,大多数青少年都喜欢读。考查结果状语从句。so…that如此……以至于,so修饰形容词或副词;too…to太……而不能;such…that如此……以至于,such修饰名词;enough…to足够……,接动词原形。根据“interesting… most teenagers enjoy reading it.”可知,第一个空后是形容词interesting,且此处是说如此有趣,以至于大多数青少年都喜欢读。故选A。13.Kangding is one of ________ cities in China.A.beautiful B.more beautifulC.the most beautiful D.most beautiful【答案】C【详解】句意:康定是中国最美丽的城市之一。考查形容词最高级的用法。“one of + the + 形容词最高级 + 可数名词复数”是固定结构,意为“最……之一”。在本题中,需要用形容词beautiful的最高级形式,beautiful是多音节形容词,其最高级是most beautiful。故选C。14.—May I choose the red one —It’s up to you. You’re ________ to make your own decision.A.too old B.so old C.enough old D.old enough【答案】D【详解】句意:——我可以选红色的那个吗?——由你决定。你足够大了,可以自己作决定了。考查enough的用法及形容词位置。too old太大;so old这么大;enough old形式错误,enough修饰形容词时,应放在形容词之后;old enough足够大。根据“to make your own decision”可知,此处表达的是“足够大,可以自己做决定”,enough修饰形容词old,应放在其后,所以应该是old enough。故选D。15.—You should stop ________ a rest after reading for a long time.—But I can’t wait ________ the ending of the story.A.having; to know B.to have; to knowC.having; knowing D.to have; knowing【答案】B【详解】句意:——长时间阅读后,你应该停下来休息一下。——但我迫不及待地想知道故事的结局。考查非谓语动词。stop to do sth停下来去做另一件事情;stop doing sth停止正在做的事;can’t wait to do sth迫不及待做某事。第一空指停下来去休息,用to have,第二空是迫不及待想知道结局,用to know。故选B。二、完形填空(本大题有10小题,每小题1分,共10分)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡对应题目所选的选项涂黑。“Rushdie! Rushdie! Hahaha!”Rani’s face turned red when those boys were making jokes at her 16 . It wasn’t the first time they called her Rushdie, an Indian writer with the same big hair as hers. That 17 Rani. She cried and ran home.“I don’t like my hair, ” Rani told her father about the jokes. “Why can’t I have flowing (飘垂的) hair like other girls ”“It doesn’t matter what others think. You are 18 just the way you are!” Her father said. “Anyway, I don’t want to go for the speaking competition (比赛) on Monday.” said Rani.“Are you sure You spend much time 19 . ” Her father looked at Rani. Yes! She was working hard to be the best speaker. Did she really want to stop Maybe she needed to 20 it again. But what if those boys called her Rushdie when she was speaking on the stage (舞台) Rushdie! Suddenly, Rani wanted to know something about this man with big hair. Then she read a lot about 21 on the Internet. Rani was surprised to find Rushdie loved his hair 22 it made him look special and brought him inspiration (灵感) for his books.How Rani wished she could be confident 23 Rushdie! That night, she thought for a long time before she went to sleep.Monday morning came. Rani was ready for the competition. She walked 24 towards the stage with her head up. “Rushdie! Rushdie! Hahaha!” She walked past those who were making jokes at her hair. Her voice was strong and clear as she started speaking. At that time, she knew she would 25 .16.A.face B.head C.neck D.hair17.A.pleased B.hurt C.answered D.surprised18.A.clever B.friendly C.helpful D.beautiful19.A.practising B.watching C.searching D.waiting20.A.look for B.point at C.think about D.ask for21.A.him B.it C.her D.them22.A.if B.till C.although D.because23.A.with B.for C.like D.about24.A.sadly B.politely C.proudly D.angrily25.A.appear B.stay C.try D.win【答案】16.D 17.B 18.D 19.A 20.C 21.A 22.D 23.C 24.C 25.D【导语】本文讲述了Rani因为自己的头发像Rushdie被男生嘲笑,她很伤心想要放弃演讲比赛,但是在进一步了解了Rushdie的故事后,受到鼓励,变得自信的故事。16.句意:当那些男孩取笑Rani的头发时,她的脸变红了。face脸;head头;neck脖子;hair头发。根据“It wasn’t the first time they called her Rushdie, an Indian writer with the same big hair as hers”可知,嘲笑的是她的头发,故选D。17.句意:那伤害了Rani。pleased(使)开心;hurt伤害;answered回答;surprised使惊奇。 根据“She cried and ran home.”可知,他们的嘲笑伤害了Rani,故选B。18.句意:你本来的样子就很美!clever聪明的;friendly友好的;helpful有帮助的;beautiful 漂亮的。根据“Why can’t I have flowing (飘垂的) hair like other girls ”可知,Rani觉得自己的头发不漂亮,结合“It doesn’t matter what others think. ”可知,父亲是在安慰她,所以空处应是说她本身就很美,故选D。19.句意:你花了很多时间练习。practising练习;watching观看;searching查找;waiting等待。根据“Yes! She was working hard to be the best speaker. ”可知,她应花了很多时间去练习,故选A。20.句意:也许她需要再考虑一下。look for寻找;point at指向;think about思考;ask for请求。 根据“Yes! She was working hard to be the best speaker. Did she really want to stop ”可知,她的想法发生了变化,所以此处指需要再考虑一下,故选C。21.句意:然后她在网上读了很多关于他的信息。him他;it它;her她;them他们。 根据“Rani was surprised to find Rushdie loved his hair... it made him look special and brought him inspiration (灵感) for his books.”可知,查的是Rushdie的信息,用him指代,故选A。22.句意:Rani惊讶地发现Rushdie喜欢他的头发,因为它让他看起来很特别,给他的书带来了灵感。if如果;till直到;although尽管;because因为。空后是解释空前“Rushdie喜欢他的头发”的原因,所以用because引导的原因状语从句,故选D。23.句意:Rani多么希望她能像Rushdie一样自信啊!with和;for为了;like像;about关于。根据“wished she could be confident...Rushdie! ”可知,是希望自己可以像Rushdie一样自信,故选C。24.句意:她昂着头骄傲地走向舞台。sadly悲伤地;politely礼貌地;proudly自豪地;angrily生气地。 根据“with her head up”可知,昂着头说明很骄傲,故选C。25.句意:那时,她知道她会赢。appear出现;stay停留;try尝试;win赢得。根据“She walked past those who were making jokes at her hair. Her voice was strong and clear as she started speaking. ”可知,她现在很自信,且表现很好,所以此处指她知道自己会赢得比赛,故选D。三、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)阅读A、B、C三篇短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。ADear pen friend, My name is Cheryl. I am from Perth, Australia. I am in Grade 8 at Newman Junior High School. There are 5 people in my family: Dad, Mum, David (my elder brother), Michelle (my younger sister) and me. David is shy but Michelle and I are outgoing. I have a pet dog called Lucky. How many people are there in your family Do you have any pets My family love playing sports. I play badminton better than they do. I also love reading. I read almost every day. What do you love to do Am I asking too many questions Bye! CherylDear Cheryl, My name is Claire. I am from the UK, but I live in Thailand now. I’m 12 years old. I’m tall and thin. I have 4 dogs, 9 fish and a cat. There are 7 people in my family. I love going camping with my friends. I am good at playing badminton, too. Maybe we can play together one day! Can you give me a picture of you Claire26.What kind of writing is this passage A.Reports. B.Poems. C.Letters. D.Interviews.27.What does Cheryl do almost every day A.She walks her dog. B.She watches TV.C.She plays badminton. D.She does some reading.28.Where is Claire living now A.In the UK. B.In Thailand. C.In the USA. D.In Australia.29.How many pets does Claire have A.1. B.4. C.9. D.14.30.What can we learn from the passage A.Cheryl wants to have a pet dog. B.Claire wants a picture of Cheryl.C.There are 4 people in Cheryl’s family. D.Claire is not good at playing badminton.【答案】26.C 27.D 28.B 29.D 30.B【导语】本文是两封信,第一封是Cheryl写给笔友的,第二封信是Claire写给 Cheryl的,Cheryl介绍了自己的家庭、爱好和宠物,Claire则回复了自己的家庭、宠物和爱好,并提议一起打羽毛球。26.推理判断题。根据开头“Dear…”和结尾署名可推知,这是两封信件。故选C。27.细节理解题。根据“I read almost every day.”可知,她几乎每天阅读。故选D。28.细节理解题。根据“I am from the UK, but I live in Thailand now.”可知,她现居泰国。故选B。29.细节理解题。根据“I have 4 dogs, 9 fish and a cat.”可知,总数是14。故选D。30.细节理解题。根据“Can you give me a picture of you ”可知,Claire想要一张Cheryl的照片。故选B。BAlice Lee is a high school student studying at a private school. She is doing some voluntary work at an after-school program to help students from poor families.On the first day of her work, she noticed that many kids were lining up (排队) for free sandwiches and fruits. She was surprised. One of the organizers says that many of these students don’t get enough to eat at home. So a school lunch or an after-school meal might be the most food they would get all day. She has also been told that some hungry kids can receive free lunches, but others are only allowed reduced-price (降价的) meals, and those students’ families have to pay for the part of their food.Lee was shocked. She decided to offer help to those who are suffering from (遭受) hunger. “I want other kids to understand that if you see a problem, you don’t have to wait to be an adult to fix it,” says Lee. She and a group of friends are using their programme skills to make a new app called Food of Thought. It will allow parents, students, and even kind-hearted strangers to give away to lunch accounts (账户) for students in a nearby school.31.What did Alice Lee see on the first day of her volunteer work A.Children lining up for free food. B.Children buying sandwiches and fruit.C.Children learning cooking. D.Children doing voluntary work.32.Who should pay for the reduced-price food A.All the hungry children. B.Kind-hearted strangers.C.Some poor families. D.Primary school students.33.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to A.The after-school program. B.The free lunch.C.Lee’s help. D.The problem.34.What was she doing to help the poor kids A.She taught them for free. B.She opened a lunch account.C.She made an app to help them. D.She offered free food.35.What’s the main idea of this passage A.A local school is providing free food for students.B.A girl is helping poor kids out of hunger.C.An app will be tested in a school this fall.D.A group of good friends are working at a school.【答案】31.A 32.C 33.D 34.C 35.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了高中生Alice Lee在课后志愿活动中发现许多贫困家庭的孩子吃不饱饭,于是决定开发一款名为“Food of Thought”的应用程序来帮助他们。31.细节理解题。根据文章“On the first day of her work, she noticed that many kids were lining up for free sandwiches and fruits.(在她工作的第一天,她注意到许多孩子在排队领取免费的三明治和水果。)”可知,Alice看到的是孩子们排队领取免费食物。故选A。32.细节理解题。根据文章“those students’ families have to pay for the part of their food.(这些学生的家庭必须支付部分餐费。)”可知,降价餐费由部分贫困家庭支付。故选C。33.词句猜测题。根据文章“if you see a problem, you don’t have to wait to be an adult to fix it.(如果你看到一个问題,不必等到成年后再去解决它。)”可知,“it”指代的是前文提到的“problem(问题)”。故选D。34.细节理解题。根据文章“She and a group of friends are using their programme skills to make a new app called Food of Thought.(她和一群朋友正在利用他们的编程技能开发一款名为‘Food of Thought’的新应用程序。)”可知,她通过开发应用程序来帮助贫困儿童。故选C。35.主旨大意题。全文围绕Alice Lee发现贫困儿童饥饿问题并采取行动展开,重点描述了她开发应用程序帮助他们的过程。因此,文章主旨是一个女孩正在帮助贫困儿童摆脱饥饿。故选B。CIs the Internet good or bad It’s always a hot topic in our daily life. Different people may have different answers. Since the Internet came into being, it brought us pleasure and tears.Today, let’s take a look at some things that are disappearing as the Internet grows up.When modern people need to record some important things quickly, they don’t find a pen and a piece of paper to write, but to open their mobile phone or computer to record. As a result, it’s common for many people to “pick up the pen but forget words”. Perhaps, in a few years, will pen and paper disappear As people more and more lose themselves in the online world, the real-looking photos disappear and you can only watch the beautiful pictures on the Internet. If one day you send a real (真实的) photo in your circle of friends, others will even think if it is a photo to make fun of.Now everyone can get digital (数字的) maps in a few seconds by using computers or mobile phones. They are easy and fast for users. Do you remember the last time to look at a paper map After a busy day for the whole family, people used to watch TV together, share information and express feelings. Nowadays, at home, a person with a mobile phone is the whole world.36.How do people record anything important now A.By sticking it on the wall.B.By writing it on the paper.C.By remembering it in mind.D.By using the mobile phone or computer.37.Which of the following best describes (描述) most photos online now A.Funny and true. B.Beautiful but not real.C.Ugly but true. D.Wonderful but not perfect.38.What does the underlined word “They” refer (指代) to in the fifth paragraph A.Computers. B.Mobile phones.C.Digital maps. D.Paper maps.39.What’s the structure (结构) of the text A.①/②/③④⑤⑥ B.①/②③④⑤/⑥C.①②/③④⑤/⑥ D.①/②③/④⑤⑥40.After reading the text, what can you infer (推断) A.Most people think the Internet is good.B.The paper maps aren’t useful since they appear.C.People don’t need to learn how to write the words now.D.People prefer playing with the mobile phone instead of talking with families.【答案】36.D 37.B 38.C 39.A 40.D【导语】本文是一篇说明文。文章以“互联网是好是坏”这一热门话题为引入,指出互联网的发展带来了欢乐也带来了影响,随后具体介绍了随着互联网发展正逐渐消失的事物,包括笔和纸、真实照片、纸质地图以及家庭成员共同看电视的时光。36.细节理解题。根据“When modern people need to record some important things quickly, they don’t find a pen and a piece of paper to write, but to open their mobile phone or computer to record.”可知,现在人们通过使用手机或电脑记录重要事情,故选D。37.细节理解题。根据“the real-looking photos disappear and you can only watch the beautiful pictures on the Internet. If one day you send a real photo in your circle of friends, others will even think if it is a photo to make fun of.”可知,现在网上的大多数照片是美丽但不真实的,故选B。38.词句猜测题。根据“Now everyone can get digital maps in a few seconds by using computers or mobile phones. They are easy and fast for users.”可知,前一句提到“数字地图”,后一句描述“它们对用户来说简单又快捷”,由此可判断“They”指代“数字地图”,故选C。39.篇章结构题。根据根据文章内容:①段以“互联网是好是坏”的热门话题引入,提及互联网带来欢乐与影响;②段提出核心观点——介绍随着互联网发展正逐渐消失的事物;③段讲笔和纸的消失,④段讲真实照片的消失,⑤段讲纸质地图的消失,⑥段讲家庭成员共同看电视时光的消失。即①段引入,②段总起,③④⑤⑥段分述,结构对应“①/②/③④⑤⑥”,故选A。40.推理判断题。根据“After a busy day for the whole family, people used to watch TV together, share information and express feelings. Nowadays, at home, a person with a mobile phone is the whole world.”可知,过去家人一起看电视交流,现在人们在家沉迷手机,可推断人们更喜欢玩手机而非与家人交流,D选项表述正确,故选D。第Ⅱ卷 非选择题(满分45分)四、单词拼写(共10小题,每小题1分,满分10分)41.It’s a (明智的) decision that you gave up smoking and drinking.【答案】wise【详解】句意:你戒烟戒酒,这是个明智的决定。“明智的”常见英语表达为“wise”,“wise”是形容词,符合句子中修饰名词“decision”的语法要求。故填wise。42.Hefei has a mild climate. (因此), it is very comfortable to live here.【答案】Therefore【详解】句意:合肥气候温和。因此,住在这里非常舒适。根据句子结构可知,前后两个句子之间存在因果关系,前一句“Hefei has a mild climate.”是后一句“it is very comfortable to live here”的原因,所以此处需要一个表示因果关系的连词或副词。therefore“因此”是副词,可单独用于句首,并用逗号与后面的句子隔开。故填Therefore。43.The teacher didn’t (允许) us to bring any snacks to school.【答案】allow【详解】句意:老师不允许我们带零食到学校。allow“允许”,动词;助动词didn’t后接动词原形。故填allow。44.Zhu Ting says she will return to her motherland (无论什么时候) she is needed.【答案】whenever【详解】句意:朱婷说,无论何时需要她,她都会回到祖国。根据汉语提示可知,空处应填whenever“无论什么时候”,引导时间状语从句。故填whenever。45.Cai Lun is a great (发明家) in ancient China.【答案】inventor【详解】句意:蔡伦是中国古代一位伟大的发明家。发明家:inventor,a后接可数名词单数。故填inventor。46.The woman is a wonderful (act) and she acts in many films.【答案】actress【详解】句意:这位女士是一位出色的女演员,她参演过很多部电影。根据“The woman is a wonderful ...”可知,此处表示“女演员”;act的名词actress“女演员”;根据a可知,此处用单数。故填actress。47.In a village near a desert lived a young and (success) businessman named James.【答案】successful【详解】句意:在沙漠附近的一个村庄里住着一位年轻而成功的商人,名叫詹姆斯。此处应用形容词作定语,修饰名词businessman,应用successful“成功的”。故填successful。48.He has just (reach) the grand old age of 95.【答案】reached【详解】句意:他刚刚到了95岁高龄。“has+过去分词”构成现在完成时,reach的过去分词是reached。故填reached。49.He smiled and nodded to show his (agree).【答案】agreement【详解】句意:他微笑着点头以示他的同意。空格前有形容词性物主代词his,需填名词形式作宾语。agree的名词形式为agreement。故填agreement。50.It will save 40% of the (electric) and natural gas.【答案】electricity【详解】句意:它将节省40%的电和天然气。electric“电的” ,是形容词,根据“and natural gas”可知此处应填名词,electricity“电” ,为不可数名词,故填electricity。五、完成句子(共5小题,每小题2分,满分10分)51.令我吃惊的是,虽然艾伦患了重感冒,但他还是继续工作。my , Allen kept on working though he had a bad cold.【答案】 To surprise【详解】to one’s surprise表示“令某人惊讶的是”,为固定短语。故填To;surprise。52.我为我们伟大的祖国感到自豪。I am our great country.【答案】 proud of【详解】根据中英文对照可知,空缺部分是“为……感到自豪”,结合空格前“am”可知,此处考查形容词短语:be proud of意为“为……感到自豪”。故填proud;of。53.记住,成功和失败都不是最后的结果。that neither success nor failure is the final result.【答案】 Keep in mind【详解】根据句意可知,此处表示“记住”,用动词短语“keep in mind”,且位于句首,首字母大写。故填Keep;in;mind。54.妈妈常常说我不应该害怕犯错。My mother often says I shouldn’t making mistakes.【答案】 be afraid of【详解】be afraid of表示“害怕”,形容词短语;shouldn’t为情态动词,后接动词原形。故填be;afraid;of。55.汤姆,离开前记得关窗户。要下雨了。Tom, the window before you leave. It’s going to rain.【答案】 remember to close/shut【详解】根据中英文对照可知,空处缺“记得关上”。remember to do sth.“记得做某事”;关上“close/shut”,动词。此处为祈使句,所以remember用原形。故填remember;to;close/shut。六、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Here’s a story about how I learnt to swim. For some people, s 56 is a piece of cake. They learnt how to swim when they were c 57 . I was afraid o 58 water when I was a five-year-old girl. But I decided to l 59 to swim!I had swimming lessons. During the first two lessons, I did b 60 . I felt very sad, so I told my problems to my friend, and asked h 61 to give me some advice. My friend said I was not patient(耐心的) enough. I thought she was right. From then on, I got up at 6 am every day a 62 went to the pool to practise. Little by little, I improved.At the moment, I can swim b 63 than before. And I believe that if I keep on p 64 , I will be able to swim very well in two w 65 . Be patient and hard-working — this is what I learnt from my swimming lessons. I feel very happy.【答案】56.(s)wimming 57.(c)hildren 58.(o)f 59.(l)earn 60.(b)adly 61.(h)er 62.(a)nd 63.(b)etter64.(p)ractising 65.(w)eeks【导语】本文主要讲述了作者学习游泳的经历。56.句意:对一些人来说,游泳是小菜一碟。根据“how I learnt to swim”及下文可知,此处讲的是游泳;根据“is”可知,此处动名词形式做主语,swim的动名词形式为swimming。故填(s)wimming。57.句意:他们在儿童时期就学会了游泳。根据下文“when I was a five-year-old girl”及常识可知,大部分人儿童时期就学游泳;根据空前边的“they were”,可知此空填复数形式,child的复数是children。故填(c)hildren。58.句意:当我还是个五岁的女孩时,我害怕水。根据“was afraid”可知,考查短语be afraid of“害怕”,故填(o)f。59.句意:但我决定学习游泳!根据上文“about how I learnt to swim”可知,此处问learn“学习”;根据“decide to”可知,考查短语decide to do“决定去做某事”,所以此空填动词原形。故填(l)earn。60.句意:在前两节课中,我做得很糟糕。根据“I felt very sad”可知,我做的不好,所以填bad;根据“did”可知,此空填副词修饰动词,所以填badly。故填(b)adly。61.句意:我感到非常难过,所以我把我的问题告诉了我的朋友,并请她给我一些建议。根据“ask”可知,考查ask sb to do sth.“要求某人去干某事”,动词ask后面加人称代词宾格;根据“she was right”可知这朋友是女的,she的宾格是her。故填(h)er。62.句意:每天我六点起床,然后去游泳池练习。根据“got up”和“went to the pool”可知,前后两个动作,一个是起床,另一个是去游泳池,是一种顺承关系,所以用连词and。故填(a)nd。63.句意:目前,我可以比以前游得更好。根据“than”,可知用比较级;根据“Little by little, I improved”可知,比之前游得好,well的比较级是better。故填(b)etter。64.句意:而且我相信,如果我继续练习,我将能够在两周内游得很好。根据上文“went to the pool to practise”及“keep on”可知,是继续练习,所以填practise;根据“keep on”可知,keep on doing sth.“坚持做某事”,所以填practising。故填(p)ractising。65.句意:而且我相信,如果我继续练习,我将能够在两周内游得很好。根据“in two”可知,此处为表时间的复数名词,weeks“星期”符合,故填(w)eeks。七、书面表达(本题15分)请根据要求完成短文写作,并将作文写在答题卡指定的位置。66.友情是一种财富,有了朋友的陪伴、理解和帮助,我们的生活会变得更加美好。假如你是李华,你的美国朋友 Betty转到了新学校,她为此很苦恼,担心自己没有朋友,也不知道如何跟同学相处。请你给她发一封电子邮件,给她提出一些建议。写作要点:1. 对Betty的烦恼表示理解;2. 针对Betty的烦恼给出建议;3. 表达期望。写作要求:1. 必须包括写作要点中的所有信息;2. 词数80左右。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Dear Betty,I am sorry to hear that① you have problems at the new school. I understand your feelings. Don’t worry. I can help you. Here is some advice.②First③, you should be kind to others. People enjoy making friends with people who are nice to them④. Second③, be ready to help others. If you give a hand when others need help, they will help you when you are in trouble. Third③, remember to smile at everyone every day. If you smile at others④, you are sure to get a smile back. Last but not least③, why not join in more activities after school They can provide you with a chance to make friends.I hope that my advice will help you and that you can make new friends soon.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一封电子邮件;②时态:以“一般现在时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步、对Betty的烦恼表示理解;第二步、针对Betty的烦恼给出一些可行的建议;第三步、表达期望。[亮点词汇]①enjoy doing sth.享受做某事②be ready to do sth.准备做某事③last but not least最后但同样重要的是[高分句型]If you give a hand when others need help, they will help you when you are in trouble. (if引导条件状语从句;when引导时间状语从句)2025新外研版八年级英语上册期中模拟检测试卷答题卡(贴条形码区考生禁填:缺考标记违纪标记以上标志由监考人员用2B铅笔填涂选择题填涂样例:正确填涂错误填涂[×] [√] [/]1.答题前,考生先将自己的姓名,准考证号填写清楚,并认真核准条形码上的姓名、准考证号,在规定位置贴好条形码。2.选择题必须用2B铅笔填涂;非选择题必须用0.5mm黑色签字笔答题,不得用铅笔或圆珠笔答题;字体工整、笔迹清晰。3.请按题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破。注意事项) (姓名:__________________________准考证号:)选择题(请用2B铅笔填涂)(1.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]6.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]11.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]2.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]7.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]12.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]3.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]8.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]13.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]9.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]14.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]5.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]10.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]15.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]26[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]25.[A ] [ B ] [ C ] [ D ]30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ])第II卷(非选择题)(26.(14分)(1)_____________(1分)____________________________________________________(2分)(2)__________________(1分))(请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)非选择题(请用各试题区内的区域作答) (请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)(四、单词拼写(共10小题,每小题1分,满分10分)41_____________42._____________43_____________44._____________45._____________46._____________47._____________48_____________49._____________50._____________五、完成句子(共5小题,每小题2分,满分10分)51._____________ _____________52._____________ _____________53._____________ __________________________54._____________ __________________________55_____________ _____________ _____________六、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)56._____________57._____________58_____________59_____________60._____________61._____________62._____________63_____________64._____________65._____________七.书面表达(本题15分)________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025新外研版八年级英语上册期中模拟检测试卷.docx 2025新外研版八年级英语上册期中模拟检测试卷答题卡.docx