资源简介 新田县第一中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题(B卷)一、听力选择题1.What had the man intended to do A.Go cycling. B.Wash the dishes. C.Wipe the floor.2.Why is Susan away A.To have supper. B.To see her doctor. C.To look after her father.3.How did the man get the tickets A.He bought them by himself.B.The woman gave them to him.C.His uncle presented them to him.4.When will the man probably reach the Conference Center A.At around 2:30 p.m.. B.At around 2:40 p.m.. C.At around 3:10 p.m..5.What is the woman doing now A.Seeing the man off.B.Attending a birthday party.C.Talking about her daughter.听下面一段对话,回答以下小题。6.What does the woman ask the man to do A.To climb the mountain with her.B.To bring her an umbrella.C.To prepare some climbing supplies with her.7.What will the weather be like tomorrow A.Rainy. B.Cloudy. C.Sunny.听下面一段对话,回答以下小题。8.What are the speakers talking about A.A teacher. B.A school. C.A student.9.What do we know about Miss Lora A.She is talkative. B.She values respect. C.She cares little about others.听下面一段对话,回答以下小题。10.How many yellow buildings are there A.One. B.Two. C.Three.11.Why does the woman look for a convenience store A.To buy something. B.To change money. C.To eat instant noodles.12.Where can the woman find a convenience store which is still open A.On the 3rd Street.B.On the 22nd Street.C.Next to the big yellow building.听下面一段对话,回答以下小题。13.What is the probable relationship between the speakers A.Husband and wife. B.Old friends. C.Doctor and patient.14.Why does the man look fat now A.He exercises less. B.His wife told him to eat more. C.He lost his job.15.What does the woman mean A.She is too busy to work out in a health club.B.It’s cheap to apply for membership.C.Normal people should exercise every day.16.What does the man think of the woman A.Weak. B.Fat. C.Thin.听下面一段独白,回答以下小题。17.What is the speaker mainly talking about A.The trend of loneliness nowadays.B.The new treatment for loneliness.C.The way to communicate with others.18.What will lonely people be like five years later A.Dying of heart disease.B.Being stuck in depression.C.Making more mistakes at work.19.How many office workers are feeling lonely in Britain A.Two fifths. B.Three fifths. C.A quarter.20.What does the speaker mean about loneliness A.It will come to an end soon.B.It’s a cure to some health problems.C.Humans will struggle with this for a long time.二、阅读理解New Zealand is well known for education. The following are some of its universities:University of AucklandWith 30,000 full-time students, and 10,000 distant learners, it is the largest university in New Zealand. Established in 1883, it is also one of the oldest ones. It is ranked number one in the country, and among the top 236 universities worldwide. It consists of 7 campuses altogether that spread across Auckland. Each campus offers specific courses in different areas of study.University of OtagoEstablished in 1869 in Otago, the university continues to offer the best educational practices, as a part of its 150-year-old legacy. With the longest history in New Zealand, it ranks among the top two universities of New Zealand, and among the top 309 universities in the world. Although the University’s main campus is in Dunedin, it also has another four campuses in other cities. The students could enroll (注册) in one of its 5 campuses. Currently, around 20,000 students study in the university, and thousands apply every year.University of CanterburyOne reason to join Canterbury University is the fact that it is ranked as the third best university of New Zealand, and among the top 450 universities in the world. Founded in 1893, the university consists of mainly five colleges or departments. The university offers more than 100 qualifications from undergraduate to doctoral levels in around 80 different subject areas.Massey UniversityIt is situated in Palmerston North, but its campuses are spread across Auckland, Albany, Manawatu and Wellington. Established in 1927, it ranks among the top four universities of New Zealand, and top 531 universities in the world. The university is a heaven for international students as more than 3,000 students from around 100 countries study here. It also offers distant education programs through which around 13,000 students from all over the world have joined the institution.21.What can we know about the University of Otago A.It provides Doctor’s degree. B.It is the oldest one in New Zealand.C.It has the most students in New Zealand. D.It requires students to enroll in its main campus.22.Which is considered to be the best choice for international students A.Massey University. B.University of Otago.C.University of Canterbury. D.University of Auckland.23.What do all the four universities have in common A.They have more than one campus. B.They have a history of over a century.C.They offer specific courses in all areas. D.They are among the top universities in the country.Kevin Beard is my class instructor. Most weeks, I’d greet Kevin as he set up gloves, mats, and other equipment. So I was shocked when I arrived one day to find him standing in front of the room telling a story, with tears streaming down his cheeks. I was worried something had gone terribly wrong in his life, but as I listened to him talk, I heard him use words like “amazing”and “accomplishment.”I realized his tears weren’t out of sorrow, but happiness. Just a few days earlier, he’d received his GED (General Equivalency Diploma), at the age of 52.Having dyslexia (阅读障碍), Kevin left school at a young age and then managed to support himself by taking odd jobs. In his mid-30s, Kevin finally landed an opportunity for a job with some promise: working for a sheriff’s department (治安部门). Amazingly, when he came clean with them about his education, they said they’d hire him as long as he got his GED.He agreed, optimistic about this new career potential, and kind of excited about giving school another chance.Kevin studied with a tutor (家庭教师), and he did it for more than a decade, learning and practicing and correcting his mistakes, every free moment he had, often late into the night. It was a huge challenge, something Kevin compares to“climbing a mountain.”In fact, as Kevin took tests along the way, he did something interesting with each of his results. He posted them on his bedroom wall so that he could watch his progress.“I needed to see myself moving forward, and I wanted to speak,”he said.Finally, he made it.“I can’t really describe what it’s like to finally achieve this,”he said.“I can hardly even put it into words. People are giving me graduation gifts! It’s a dream come true.”This might sound like a perfect ending. But for Kevin, it’s a new beginning. He’s on a roll, and his next step is college. “Now that I’ve accomplished my GED, I’m hungry for education,”he said.24.Why did Kevin cry in the classroom A.He was worried about his future.B.He had reached one of his goals.C.He was moved by a touching story.D.He had experienced something terrible.25.What was the response of the sheriff’s department when they learned of Kevin’s education A.They recommended a part-time job to him.B.They assessed his suitability for the job.C.They refused him directly.D.They gave him hope.26.How did Kevin encourage himself to keep going to get his GED A.By taking time to do things that interest him.B.By reporting his test results to his tutor.C.By writing himself encouraging words.D.By reminding himself of his progress.27.What can we learn from Kevin’s story A.Where there’s a will, there’s a way. B.The early bird catches the worm.C.Practice makes perfect. D.Grasp all, lose all.As an important part of our everyday lives, music is increasingly being used in medical treatment. Besides proving very useful in cancer treatment, managing long-term pain and even helping the brain recover after a stroke, researchers have been making great progress in using music to help patients with dementia (失智症). It reduces patients’ anxiety or stress, lifts their spirits, and improves their performance at work.So why does music appear to have such a powerful effect on people with dementia About ten years ago, researchers discovered that when people listened to music, many areas of the brain took part in processing it. Research has also shown music might help the brain and its connections grow strong again. It is believed that music could help people with dementia by fixing or strengthening damaged neural (神经的) connections and cells.It’s not just any music that has a great effect on the brain, though. Familiar and favourite music has been shown to have the biggest influence on the way we feel, and is closely connected with memory and emotions. This is because listening to our favourite songs helps to produce feel-good hormones (荷尔蒙) that give us a sense of pleasure. During and after listening to favourite music, people with dementia experienced less pain and anxiety, and their general feelings improved.Other researchers have even begun testing the effects of music training programs to support cognition (认知) for people with dementia. Results have been promising so far, with adults in the study showing improved conditions, compared to those who took part in just physical exercise.So, music is likely to continue to be a useful medical treatment for people with dementia. But based on what we know so far, it’s important that it comes from the patient’s own music collection and is used together with other medical treatments such as taking medicine.28.How does the author introduce the topic of the passage A.By presenting facts. B.By raising questions.C.By explaining reasons. D.By giving predictions.29.What may familiar and favourite music contribute to people with dementia A.It reduces emotional stress. B.It advances creative thinking.C.It enriches work experience. D.It develops learning strategies.30.What does the underlined word “promising” in paragraph 4 probably mean A.Changeable. B.Confusing. C.Hopeful. D.Normal.31.Where is the text most probably taken from A.A course plan. B.An art brochure.C.A medical textbook. D.A science magazine.Most autonomous vehicles test-driving in cities navigate (导航) by using 3-D maps marking every edge of roadside with almost centimeter-level accuracy. But few places have been mapped in such detail, which has left most areas like smaller towns inaccessible to those driverless cars.Researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) now have developed a new navigation system that guides autonomous vehicles without such accurate maps. This technology can help driverless cars travel almost anywhere.The navigation system maps out a course down unfamiliar roads much as a human driver would by continually scanning its surroundings, with a laser sensor (激光感应器), to measure how close it is to the edges of the road. Meanwhile, the car also follows a tool like a smart phone map app that provides directions to its destination, as well as information about the rules of the road, such as speed limits and the positions of stoplights. Teddy Ort, a roboticist at MIT, test-drove a car equipped with this navigation system on a one-way road. It slowly traveled one kilometer without any human assistance.This system assumes that a car has a clear path down the road, but it can be paired with other existing computing technology to discover in-road obstacles (障碍), says Ort. The researchers also plan to build a version of this system which can spot markings painted on streets, so that the car can drive on two-way roads. "Self-driving cars with this navigation system may need other sensors to work in different conditions,” Alexander Wyglinski, and electrical engineer at Worcester Polytechnic Institute. "Since laser sensors don’t work well in rain or snow, these cars might need additional imaging technologies to drive safely in bad weather. "32.What may be a problem for most driverless cars A.They fail in test-driving.B.Their maps are out-dated.C.They run in limited areas.D.Their guides are unreliable.33.What can we infer about the MIT navigation system A.It includes accurate maps.B.It removes in-road obstacles.C.It works by detecting the road.D.It features a smart phone app.34.What is the purpose of Paragraph 4 A.To confirm the test-driven results.B.To indicate further research areas.C.To recognize scientists’ achievements.D.To show the creativity of driverless cars.35.What is the main idea of the text A.Autonomous cars beat human drivers on country roads.B.Navigating self-driving cars may work in different conditions.C.Smart mapping technology adds to the functions of self-driving cars.D.A new navigation system helps autonomous cars drive remote roads.Travelling with friends can be an amazing experience where you could make lifelong memories or it could ruin your friendship. 36 Here are some rules you should follow to make sure your next trip with friends goes as smoothly as possible.37 Sure, you and your friends probably have some similar interests, but that’s not always the case. In an effort to keep everyone happy, go over travel plans and expectations ahead of time. Have each person categorize activities or sights into “must-see”, “want to see” and “would go if we have time”. Plan accordingly and make sure everyone can see some of their top attractions.Communicate and respect each other. Everyone has personal preferences when travelling— from getting the bed closest to the bathroom or sitting in the airplane’s window seat. But sometimes things don’t go as you like. In this case, share your requirements directly with your travel companions. 38 Have a conversation when problems arise, for communication is the key.Don’t disappear. When travelling with a group — or even just one other person — you may want some alone time. That’s completely fine, but make sure your friends know where you are and have a way of contacting you. 39Get off your phone. Of course, your friends will understand if you need to take a call from a family member, or in the event of a work emergency, but other than that, try to stay off your phone. 40 After all, the appeal of this type of trip is to spend time with friends. Just enjoy it!A.Give each other some space.B.Include at least one activity for everyone.C.So it’s important to make sure you and your friend(s) are on the same page.D.At the same time, listen to their concerns and be respectful of them.E.Don’t respond to less important work contact or send messages frequently.F.It’s especially true of travelling in foreign countries or unfamiliar places.G.And remember that consideration and respect go a long way.三、完形填空I went to school in China for four years and for another six years in Canada. There are two teachers from these countries that really impressed me even though they are very 41 .When I 42 to Canada, I couldn’t even order food on the flight. After two months on an ESL(English as a Second Language) course, I got my first 43 card. My mark in English was 65. I was very 44 . I couldn’t 45 what would be said at the parent-teacher interview.“Hello!”Mrs Franceschini welcomed my parents.“Richard just came to Canada a few months ago. I am amazed at how his English has 46 so fast,“she said. “On his first day, he was very shy and only used 47 words. Now he can answer and ask questions by using whole sentences.”48 many other Chinese parents, my mom asked if she could give me extra homework. “Don’t worry. Richard is already working very hard,” Mrs Franceschini laughed. Then she shook my hand. “Richard, you did a good job. I am 49 of you!“ she said.Back in Shanghai, my teacher Miss Li was very 50 . In a test, my average(平均) was 97, top of the class. I was proud to take parents 51 the interview.Miss Li told my parents,“Feng Yu is doing pretty well. But because of his 52 ,he lost 3 points in math. Otherwise he would be the top of the school.”I thought she was being 53 to me. But when I was about to leave, I realized Miss Li was very nice. She hosted a party for me and gave me a big card. Her phone number and e-mails address were on the card.“FengYu, you’re my best student. I 54 you a successful life,” she wrote. “If you want to talk or need any help, I am always here for you.”Miss Li and Mrs Franceschini are both great teachers, just in different ways. One built up my learning abilities. 55 gave me tons of confidence and made learning enjoyable.I’m proud to have had them as my teachers41.A.kind B.strict C.similar D.different42.A.moved B.arrived C.reached D.visited43.A.birthday B.green C.report D.ID44.A.satisfied B.upset C.serious D.careful45.A.imagine B.tell C.wonder D.doubt46.A.changed B.improved C.spoken D.increased47.A.long B.popular C.simple D.complete48.A.With B.Except C.Against D.Like49.A.proud B.certain C.afraid D.free50.A.patient B.strict C.friendly D.hard-working51.A.in B.off C.to D.up52.A.method B.action C.habit D.carelessness53.A.unfair B.nice C.crazy D.polite54.A.give B.prepare C.offer D.wish55.A.Other B.The other C.Another D.The others四、语法填空阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。At the start of 2025, I got a special New Year message from a friend in Xizang Autonomous Region, 56 took me back to my wonderful trip there last year.My love for Xizang began with Tibetan dances at Minzu University of China in Beijing. Each Friday night, students from different 57 (background) would come together to do Tibetan dances. These dances, 58 (fill) with energy (活力) and beauty, made me dream of 59 (visit) the Qinghai-Xizang Plateau. When the university co-organized a cultural trip with a magazine, I got the chance 60 (go).Upon arriving in Lhasa, the high altitude (海拔) of over 3,000 meters created a challenge. However, with help from friends, the school, 61 the Tibetan people, I forgot any physical discomfort. Tibetan people’s kind actions offered me a deeper understanding of 62 (they) rich culture. Our 63 (explore) also led us to important cultural sites such as the Potala Palace and Palkhor Chode Monastery.On my final night in Xizang, as I joined in a(n) 64 (tradition) Tibetan dance with new and old friends, I knew my dreams had come true. This trip made me value cross-cultural connections more. The people we 65 (lucky) meet along the way truly make our experiences unforgettable.五、完成句子66.Everyone I soon stopped worrying.每个人都那么善良友好,我很快就不担心了。67.She is always .她总是第一个到,最后一个离开。68.I because the material was less advanced in the UK than in China.我觉得数学相当容易、令人愉快,因为英国的教材难度没有中国的高。69. was a great way to meet British students and make friends with them.加入俱乐部是结识英国学生并与他们交朋友的好方法。70.There was I did three years ago.没有三年前我做的那么多家务了。71. your reports clearly.对你们来说清楚地写出你们的报告很重要。72. , the earth is round. 我们大家都知道,地球是圆的。73. they get from learning.同样重要的还有他们从学习中得到的好处。74. will do you a lot of good.早晨大声朗读英文会给你带来许多好处。75.I to follow.我发现这个建议有着惊人的用处,而且易于执行。六、书信写作76.假定你是李华,你的英国朋友Tom对你们学校最近开展的“书香校园”活动(the Scholarly Campus activity)很感兴趣。请用英语给他写一封信,介绍此项活动。内容包括: 1.活动的目的; 2.活动的内容; 3.活动的意义。注意:1.词数80左右; 2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A C C B A C B A B B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 A B B A B C A B B C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B A D B D D A A A C题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 D C C B D C B D F E题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50答案 D A C B A B C D A B题号 51 52 53 54 55答案 C D A D B1.A【原文】M: It is raining so hard and I can’t go cycling with Bob. What would you like me to do, wipe the floor W: I’d prefer it if you could do the dishes for me.2.C【原文】W: Where is Susan We usually have supper together, but today I haven’t seen her anywhere all day. Had she fallen ill M: I was told that she has gone to Guiyang. Her father is in hospital there, who needs attending on.3.C【原文】W: Hey, these are great seats. You must have paid an arm and a leg for them.M: No, they are free. My uncle has tickets to all the games but he couldn’t go to this one. I paid a visit to him last night and he gave me these tickets.4.B【原文】W: Dr. Smith, the meeting starts at three o’clock p.m. and you are supposed to deliver an opening address.M: No problem. My driver will pick me up at 2:30 p.m. and it’s only a 10-minute ride to the conference center.5.A【原文】M: What a wonderful party and what a lovely girl! I hope to see your daughter on her next birthday party. All right, see you at work tomorrow.W: Be quick, Tim, your train is about to leave.M: Take care.6.C 7.B【原文】W: Do you mind helping me prepare the supplies for mountain climbing M: Of course not.W: Is it going to rain tomorrow M: I have checked the weather report. It says it will be cloudy but no rain.W: Just take our umbrella in case of rain.M: Don’t forget to take enough water and food.W: Definitely. Or else I will starve to death halfway up the mountain.M: Me too.8.A 9.B【原文】M: Who was the best teacher that you ever had W: That would have to be Miss Lora, my fourth-grade teacher.M: What was she like W: She was patient, kind, fun, smart, caring and yet strict too. I really learned a lot from her.M: What kind of things did you learn from her W: She taught us that you can do anything you want to.M: Anything Do you really believe that we can do anything W: If you really want to do something and you work hard at it, I believe you can do it.M: You said she was strict. Did she have a lot of rules W: She had some rules that helped us to feel comfortable. For example, the students had to treat each other with respect or they would be disciplined.M: I see. It sounds like she really cared about her students.10.B 11.A 12.B【原文】W: Hi, Pam, where’s the closest ATM M: It’s not that far. Do you see that yellow building over there W: The big one or the small one M: The big one. The ATM is right next to it on the right.W: Okay. Do you know if there’s a convenience store around here M: I don’t think there’s one around here. The closest one is on the 3rd Street, but that’s probably closed now.W: I really need to get some things before I leave.M: Well, you could go down to the 22nd Street. There are a lot of stores down there that are open 24 hours a day.W: Thank you.13.B 14.A 15.B 16.C【原文】M: Hi, it’s good to see you again.W: Yes, it’s been a long time. Hey, you’ve gotten bigger since the last time I saw you.M: Yeah, ever since I got married, I’ve been putting on weight. My wife’s a good cook.W: I know a lot of people who let themselves go after they get married. But don’t blame your wife’s good cooking. You need to start exercising again.M: I know I should, but after I come home from work, I’m too tired to exercise and I don’t have any place to work out anyway.W: Have you thought about joining a health club M: I have. But they are expensive. Also, I have friends who go there and it seems like all they ever do is work out. I just don’t have the time.W: I’m a member of Spa Fitness, and you’d be surprised at how inexpensive a year’s membership is. It’s true that there are a few people who are crazy about bodybuilding, but most of the members are normal people who work out for about an hour, just three times a week.M: Sounds reasonable. I mean, you look skinny enough.W: Well, to tell the truth, I haven’t always been this slim. After I turned 30, I started putting on weight. From then on, I decided to take regular exercise and have been in shape ever since.17.A 18.B 19.B 20.C【原文】There has been quite a pandemic developing, while most people’s attention has been on Covid-19. The lockdown has worsened a problem that has been spreading in many developed nations for decades — loneliness. Loneliness increases the risk of heart disease, strokes and dementia. Those who say they are lonely are likelier to be depressed five years later. In addition, lonely people can become more unfriendly towards others. Part of the problem results from contemporary employment. Globally, two in five office workers feel lonely at work. This rises to three in five in Britain. Recreating a common society may be difficult when the pandemic ends. People may try the chance to be with their neighbors and colleagues for a while. But the trend is clear. Technology means that people can get their entertainment at home and work there, too. It is convenient, but it also leads to loneliness. Society will be handling this trade-off for decades to come.21.B 22.A 23.D【导语】这是一篇应用文。这篇短文主要介绍了新西兰的一些大学,包括奥克兰大学、奥塔哥大学、坎特伯雷大学和梅西大学。21.细节理解题。根据University of Otago部分中“With the longest history in New Zealand, it ranks among the top two universities of New Zealand, and among the top 309 universities in the world.(它是新西兰历史最悠久的大学,在新西兰大学中排名前两名,在世界大学中排名前309名)”可知,奥塔哥大学是新西兰最古老的大学。故选B。22.细节理解题。根据Massey University部分中“The university is a heaven for international students as more than 3,000 students from around 100 countries study here.(这所大学是国际学生的天堂,来自100多个国家的3000多名学生在这里学习)”可知,Massey University是国际学生最好的选择。故选A。23.细节理解题。根据第二段“It is ranked number one in the country, and among the top 236 universities worldwide.(它在全国排名第一,在全球排名前236位的大学中)”;第三段“With the longest history in New Zealand, it ranks among the top two universities of New Zealand, and among the top 309 universities in the world.(它是新西兰历史最悠久的大学,在新西兰大学中排名前两名,在世界大学中排名前309名)”;第四段“One reason to join Canterbury University is the fact that it is ranked as the third best university of New Zealand, and among the top 450 universities in the world.(加入坎特伯雷大学的一个原因是它在新西兰排名第三,也是世界排名前450的大学之一)”以及最后一段“Established in 1927, it ranks among the top four universities of New Zealand, and top 531 universities in the world.(它成立于1927年,是新西兰排名前四的大学,也是世界排名前531的大学)”可知,这四所大学的共同之处是它们是全国顶尖的大学。故选D。24.B 25.D 26.D 27.A【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了从小患有阅读障碍的凯文坚持不懈,克服重重困难,终于在52岁时获得普通同等学历文凭GED的励志故事。24.细节理解题。根据第一段“I realized his tears weren’t out of sorrow, but happiness. Just a few days earlier, he’d received his GED (General Equivalency Diploma), at the age of 52.”(我意识到他的眼泪不是因为悲伤,而是因为幸福。就在几天前,他52岁时获得了普通同等学历文凭GED)可知,凯文在教室里哭泣是因为他实现了自己的一个目标,故选B。25.细节理解题。根据第二段“In his mid-30s, Kevin finally landed an opportunity for a job with some promise: working for a sheriff’s department. Amazingly, when he came clean with them about his education, they said they’d hire him as long as he got his GED.”(30多岁的凯文终于找到了一份有前途的工作:在治安部门工作。令人惊讶的是,当他向他们坦白自己的教育时,他们说只要他拿到GED,他们就会雇用他)可知,当治安部门了解凯文的教育情况后,他们给了凯文希望——只要他拿到GED,他们就会雇用他,故选D。26.细节理解题。根据第三段“In fact, as Kevin took tests along the way, he did something interesting with each of his results.”(事实上,在凯文进行测试的过程中,他对每个结果都做了一些有趣的事情。他把它们贴在卧室的墙上,以便看到自己的进步)可知,凯文是通过提醒自己已经取得的进步来鼓励自己坚持下去,最终获得GED的,故选D。27.推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述了从小患有阅读障碍的凯文坚持不懈,克服重重困难,终于在52岁时获得普通同等学历文凭GED的励志故事,从他的经历中我们可以学到“有志者事竟成”,故选A。28.A 29.A 30.C 31.D【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍一项研究发现音乐可以帮助失智症患者减缓焦虑和痛苦,改善情绪。28.推理判断题。根据第一段“As an important part of our everyday lives, music is increasingly being used in medical treatment. Besides proving very useful in cancer treatment, managing long-term pain and even helping the brain recover after a stroke, researchers have been making great progress in using music to help patients with dementia (失智症).(作为我们日常生活的重要组成部分,音乐越来越多地用于医疗。除了证明音乐在癌症治疗、控制长期疼痛、甚至帮助中风后大脑恢复方面非常有用外,研究人员还在利用音乐帮助痴呆症患者方面取得了巨大进展)”可知,作者通过呈现音乐在癌症治疗、处理长期疼痛和帮助头脑在中风恢复的作用,引出本文话题“音乐可以帮助失智症患者”。由此推知,作者通过陈述事实引入文章的主题。故选A。29.细节理解题。根据第三段尤其最后一句“During and after listening to favorite music, people with dementia experienced less pain and anxiety, and their general feelings improved.(在听最喜欢的音乐期间和之后,失智症患者经历的疼痛和焦虑减少了,他们的总体感觉也有所改善)”可知,听了熟悉喜爱的音乐之后,失智症患者焦虑缓解,情绪明显改善。故选A。30.词句猜测题。根据第四段最后一句“Results have been promising so far, with adults in the study showing improved conditions, compared to those who took part in just physical exercise.(到目前为止,研究结果是promising,与那些只参加体育锻炼的人相比,参与研究的成年人的状况有所改善)”可知,研究主体中的成年人听音乐后与仅仅锻炼身体的人相比,情况有所好转,所以说研究结果是充满希望的。划线词promising为“充满希望的”之意。故选C。31.推理判断题。通读全文,并根据第一段“As an important part of our everyday lives, music is increasingly being used in medical treatment. Besides proving very useful in cancer treatment, managing long-term pain and even helping the brain recover after a stroke, researchers have been making great progress in using music to help patients with dementia (失智症). It reduces patients’ anxiety or stress, lifts their spirits, and improves their performance at work. (作为我们日常生活的重要组成部分,音乐越来越多地用于医疗。除了证明音乐在癌症治疗、控制长期疼痛、甚至帮助中风后大脑恢复方面非常有用外,研究人员还在利用音乐帮助痴呆症患者方面取得了巨大进展。它可以减轻病人的焦虑或压力,振奋他们的精神,提高他们在工作中的表现)”及全文可知,文章主要介绍一项研究发现:音乐可以帮助失智症患者减缓焦虑和痛苦,改善情绪,从而推断文章应出自某一科学杂志。故选D。32.C 33.C 34.B 35.D【分析】这是一篇说明文。麻省理工学院(MIT)的研究人员现在已经开发出一种新的导航系统,可以在没有精确地图的情况下引导自动驾驶汽车。这项技术可以帮助无人驾驶汽车几乎在任何地方行驶。32.细节理解题。根据第一段最后一句But few places have been mapped in such detail, which has left most areas like smaller towns inaccessible to those driverless cars.(但很少有地方被绘制得如此详细,这使得无人驾驶汽车无法进入像小城镇这样的大部分地区。)可知对大多数无人驾驶汽车来说,可能存在他们只能在有限的地区活动的问题。故选C。33.细节理解题。根据第三段第一句The navigation system maps out a course down unfamiliar roads much as a human driver would by continually scanning its surroundings, with a laser sensor, to measure how close it is to the edges of the road.(导航系统在不熟悉的道路上绘制路线,就像人类司机一样,用激光传感器不断地扫描周围的环境,以测量它与道路边缘的距离。)可知MIT导航系统通过是通过探测道路来工作的。故选C。34.推理判断题。根据最后一段中The researchers also plan to build a version of this system which can spot markings painted on streets, so that the car can drive on two-way roads.(研究人员还计划建立一个版本的系统,可以识别街道上的标记,这样汽车就可以在双向道路上行驶。)以及最后一句"Since laser sensors don’t work well in rain or snow, these cars might need additional imaging technologies to drive safely in bad weather. "(“由于激光传感器在雨雪天气中不能很好地工作,这些汽车可能需要额外的成像技术才能在恶劣天气下安全地行驶。”)可知第四段的目的在于指出进一步的研究领域。故选B。35.主旨大意题。根据文章主要内容为介绍麻省理工学院(MIT)的研究人员现在已经开发出一种新的导航系统,可以在没有精确地图的情况下引导自动驾驶汽车。这项技术可以帮助无人驾驶汽车几乎在任何地方行驶。故D选项符合题意。36.C 37.B 38.D 39.F 40.E【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了和朋友一起外出旅游的注意事项。36.上文“Travelling with friends can be an amazing experience where you could make lifelong memories or it could ruin (毁掉) your friendship.(和朋友一起旅行可能是一种奇妙的体验,你可以在其中留下终身的回忆,或者它也可能会毁掉你的友谊)”说明和朋友一起旅行可能很美好,但也可能毁掉友谊,C项“因此,确保你和你的朋友意见一致是很重要的。”承接上文,与上文构成因果关系,且引出下文“Here are some rules you should follow to make sure your next trip with friends goes as smoothly as possible.(这里有一些你应该遵循的规则,以确保你下次和朋友的旅行尽可能顺利)”符合题意。故选C。37.下文“In an effort to keep everyone happy, go over travel plans and expectations ahead of time. Have each person categorize activities or sights into “must-see”, “want to see” and “would go if we have time”. Plan accordingly and make sure everyone can see some of their top attractions.(为了让每个人都开心,提前认真讨论旅行计划和期望。让每个人将活动或景点分为“必看”、“想看”和“如果有时间就会去”。制定相应的计划,确保每个人都能看到他们想看的一些景点)”说明和朋友一起出去旅游,应该做好计划,使每个人都有机会看到自己想看的景点或者做自己想做的活动,B项中activity是关键词,B项“每个人至少参加一项活动”引出下文,符合题意。故选B。38.上文“Communicate and respect each other.(相互沟通,相互尊重)”以及“In this case, share your requirements directly with your travel companions.(在这种情况下,请直接与您的旅伴分享您的要求)”说明和朋友一起出去旅游的过程中,要相互沟通,互相尊重,把自己的需要告诉同伴,D项“同时,倾听他们的担忧并尊重他们”指出同时也要了解同伴的感受,承接上文,符合题意。故选D。39.上文“Don’t disappear.(不要消失)”以及“That’s completely fine, but make sure your friends know where you are and have a way of contacting you.(这完全没关系,但要确保你的朋友知道你在哪里,并有办法联系你)”说明与朋友外出旅行时,不能消失,要确保朋友知道你在哪里,并有办法联系你,F项“在外国或不熟悉的地方旅行尤其如此”与上文构成递进关系,承接上文,符合题意。故选F。40.根据上文“Get off your phone. Of course, your friends will understand if you need to take a call from a family member, or in the event of a work emergency, but other than that, try to stay off your phone.(放下你的手机。当然,如果你需要接家人的电话,或者工作上的紧急情况,你的朋友会理解的,但除此之外,尽量远离你的手机)”可知,上文提到了旅行的时候放下手机,即不要频繁发送信息。故E选项“不要回复不太重要的工作联系或频繁发送信息”符合语境,故选E。41.D 42.A 43.C 44.B 45.A 46.B 47.C 48.D 49.A 50.B 51.C 52.D 53.A 54.D 55.B【导语】本文是一篇记叙文。这篇文章谈论了作者在中国和加拿大上学的经历,他分别遇到了两位来自这两个国家的教师,给他留下了深刻的印象。两位教师以不同的方式影响了作者的学习和自信心。41.考查形容词词义辨析。句意:来自这些国家的两位老师给我留下了深刻的印象,尽管他们非常不同。A. kind善良的;B. strict严格的;C. similar相似的;D. different不同的。根据前文“I went to school in China for four years and for another six years in Canada.”可知,作者在中国和加拿大上学的经历,他分别遇到了两位来自这两个国家的教师,这两个教师是不同的。故选D。42.考查动词词义辨析。句意:当我搬到加拿大时,我甚至不能在飞机上点餐。A. moved移动,搬家;B. arrived到达;C. reached到达;D. visited参观。根据“Canada”可知,作者搬到加拿大。故选A。43.考查名词词义辨析。句意:上了两个月的ESL(英语作为第二语言)课程后,我拿到了我的第一份成绩单。A. birthday生日;B. green绿色的;C. report报告,成绩单;D. ID 身份证。根据前文“After two months on an ESL(English as a Second Language) course”可知,作者参加了ESL考试后,拿到了成绩单。故选C。44.考查形容词词义辨析。句意:我的英语成绩是65分。我很难过。A. satisfied满意的;B. upset心烦的,难过的;C. serious严肃的;D. careful小心的。根据前文“My mark in English was 65.”可知,作者英语考试仅仅是65分,这个分数很低,作者应该感觉到很难过。故选B。45.考查动词词义辨析。句意:我无法想象家长会说些什么。A. imagine想象;B. tell告诉;C. wonder疑惑;D. doubt怀疑。根据后文“what would be said at the parent-teacher interview.”可知,由于作者英语考试成绩很差,作者无法想象家长会上老师会说什么。故选A。46.考查动词词义辨析。句意:我对他的英语进步如此之快感到惊讶。A. changed改变;B. improved改良,提升;C. spoken说话;D. increased增加。根据后文“so fast”可知,当Mrs Franceschini老师见到作者父母的时候,她说作者的英语进步地如此之快。故选B。47.考查形容词词义辨析。句意:第一天,他很害羞,只会说简单的话。A. long长的;B. popular流行的;C. simple简单的;D. complete完整的。根据“very shy”可知,作者刚开始很害羞,只能用简单的词汇说话。故选C。48.考查介词词义辨析。句意:像许多其他中国父母一样,我妈妈问她是否可以给我额外的作业。A. With与……一起;B. Except除了……以外;C. Against反对;D. Like像。根据“many other Chinese parent”以及“if she could give me extra homework.”可知,作者的妈妈像其他中国的父母一样,询问老师是否可以给作者额外的作业。故选D。49.考查形容词词义辨析。句意:理查德,你做得很好。我为你感到骄傲!A. proud骄傲的;B. certain确定的;C. afraid害怕的;D. free自由的。根据“you did a good job”可知,老师Mrs Franceschini对作者非常肯定,认为作者做得很好,因此为作者感到骄傲。故选A。50.考查形容词词义辨析。句意:在上海的时候,我的老师李老师很严格。A. patient有耐心的;B. strict严格的;C. friendly友好的;D. hard-working努力工作的。根据后文“But because of his ____12____ ,he lost 3 points in math. Otherwise he would be the top of the school.”可知,虽然作者得分很高,但是李老师认为因为作者的粗心丢了三分,这是不应该的,由此反映出李老师对作者是很严格的。故选B。51.考查介词词义辨析。句意:在一次考试中,我的平均分是97分,是全班第一名。我很自豪地带家长们去家长会。A. in在……之内;B. off脱离;C. to到;D. up 向上。根据“take parents”可知,作者很骄傲的带着家人去参加家长会。故选C。52.考查名词词义辨析。句意:但是因为粗心,他数学丢了3分。A. method方法;B. action行动;C. habit习惯;D. carelessness粗心大意。根据“he lost 3 points in math”可知,作者因为粗心而丢失三分。故选D。53.考查形容词词义辨析。句意:我觉得她对我不公平。A. unfair不公平的;B. nice好的;C. crazy疯狂的;D. polite有礼貌的。根据前文“But because of his ____12____ , he lost 3 points in math. Otherwise he would be the top of the school.”可知,作者考了班级第一分,却没有得到李老师的肯定,因此作者认为李老师对自己是不公平的。故选A。54.考查动词词义辨析。句意:祝你一生成功。A. give给予;B. prepare准备;C. offer提供;D. wish祝福。根据“successful life”可知,此处表示李老师在作者离开之际,祝福作者能够一生成功。故选D。55.考查代词词义辨析。句意:其中一个锻炼了我的学习能力。另一个给了我很多信心,让学习变得很愉快。A. Other其他的;B. The other另一个(两者中);C. Another另一个(三者或者三者以上中的另一个);D. The others其他的。根据前文“There are two teachers from these countries that really impressed me even though they are very ____1____ .”可知,作者在学习的过程中遇到的两个老师对自己影响很大,此处表示的是两者中的另一位老师用the other。故选B。56.which 57.backgrounds 58.filled 59.visiting 60.to go 61.and 62.their 63.exploration 64.traditional 65.luckily【导语】这是一篇记叙文。2025年初作者收到西藏朋友新年消息,忆去年西藏之旅:因藏舞向往西藏,获文化旅行机会,克服高原反应,感受藏文化与温暖,此行让其更珍视跨文化联结。56.考查定语从句。句意:在2025年年初,我收到了一位来自西藏自治区朋友的特别新年祝福,这让我回想起了去年在那里的美妙之旅。此处为非限制性定语从句,先行词是“a special New Year message”,指物,且从句中缺少主语,故用关系代词 which。故填which。57.考查名词的数。句意:每周五晚上,来自不同背景的学生们都会聚在一起跳藏族舞蹈。根据上文different可知background数量大于一,用复数形式。故填backgrounds。58.考查非谓语动词。句意:这些舞蹈充满活力与美感,让我梦想着去青藏高原游览一番。此处为短语be filled with表示“充满”,过去分词作定语,所以去掉be动词。故填filled。59.考查非谓语动词。句意:这些舞蹈充满活力与美感,让我梦想着去青藏高原游览一番。作介词of的宾语,用动名词形式。故填visiting。60.考查非谓语动词。句意:当学校与一家杂志联合组织了一次文化之旅时,我获得了参加的机会。get the chance to do sth.,意为 “得到做某事的机会”,此处用动词不定式作后置定语修饰chance,故填to go。61.考查连词。句意:然而,在朋友、学校以及藏族同胞的帮助下,我早已忘却了身体上的种种不适。“friends”、“the school”与“the Tibetan people”是并列关系,共同作“with help from”的宾语,故用并列连词 and 连接。故填and。62.考查代词。句意:藏族人民的善举让我对他们的丰富文化有了更深入的了解。修饰名词culture用形容词性物主代词their。故填their。63.考查名词。句意:我们的探索还引领我们参观了重要的文化遗址,如布达拉宫和白居寺。作主语,用名词exploration,故填exploration。64.考查形容词。句意:在西藏的最后一晚,当我与新老朋友一起跳起传统的藏族舞蹈时,我知道我的梦想实现了。修饰名词dance用形容词traditional,故填traditional。65.考查副词。句意:我们在人生路上有幸遇到的人,确实让我们的经历难以忘怀。修饰动词meet用副词luckily。故填luckily。66.was so kind and friendly that【详解】考查结果状语从句、时态。表示“如此……以至于……”用so...that...,引导结果状语从句;表示“善良友好”用be kind and friendly,结合stopped可知,句子描述过去发生的事情,时态用一般过去时,主语everyone为不定代词,所以be动词用was。故填:was so kind and friendly that。67.the first to come and the last to leave【详解】考查不定式。 “the first to do sth”表示“第一个做某事” ,“the last to do sth”表示“最后一个做某事” ,动词不定式作后置定语。“来”是come,“离开”是leave。故填the first to come and the last to leave。68.found maths quite easy and enjoyable【详解】考查一般过去时及固定搭配。“觉得”用“find”,“find + 宾语 + 形容词”结构,意为“发现……怎么样”。结合语境,描述过去发生的事情,用一般过去时,“find”的过去式是“found”。“数学”是“maths”;“相当容易、令人愉快”使用并列的形容词quite easy and enjoyable。故填found maths quite easy and enjoyable。69.Joining clubs【详解】考查动词短语。中英文对照,此空为“加入俱乐部”,表达为动宾短语join clubs,作主语,用动名词形式。首字母大写。故填Joining clubs。70.not as much housework as【详解】考查形容词的原级。“not as...as”结构,表示“不如……”,用于比较。housework是“家务”,不可数名词,用much修饰,所以“没有……那么多家务”表达为not as much housework as 。故填not as much housework as。71.It is important for you to write【详解】考查固定句型。句子描述一个事实,使用一般现在时,“It is + 形容词 + for sb. + to do sth.”为固定句型,该句型意为“对某人来说做某事是……的” ,important表示“重要的”,write your reports clearly表示“清楚地写出你们的报告” 。故填It is important for you to write。72.As we all know【详解】考查定语从句。根据汉语提示,句子表述客观事实,故使用一般现在时;表示“正如我们大家都知道”用as we all know,此处使用as引导定语从句,作宾语。同时该空置于句首,开头单词首字母大写。故填As we all know。73.Of equal importance are the benefits【详解】考查固定短语。表示“同样重要”短语为be of equal importance,位于句首需用倒装句,此处将be动词提前,且陈述事实用一般现在时;主语“好处”用复数名词benefits。首字母大写。故填Of equal importance are the benefits。74.Reading English aloud in the morning【详解】考查固定短语和非谓语动词。表示“大声朗读英文”可用read English aloud,作主语,用动名词形式,首字母大写;表示“早晨”用in the morning。故填Reading English aloud in the morning。75.found this advice surprisingly useful and easy【详解】考查固定结构。表示“发现……”此处用find+宾语+宾补结构;表示“这个建议”用this advice作宾语;表示“有着惊人的用处”用surprisingly useful and easy,作宾补。发生在过去用一般过去时。故填found this advice surprisingly useful and easy。76.例文Dear Tom,I’m glad that you are interested in the Scholarly Campus activity in our school. I’m eager to tell you something about it.Recently our school has held the Scholarly Campus activity, aimed at encouraging us students to read more books. We have conducted several activities, such as holding class meetings about books, sharing reading experiences and so on. Now the concept of Scholarly Campus is so well-received that you can find students reading books all over the campus.As for me, I’m more than happy to take part in the activity. Not only does it arouse students’ interest in reading, but it also cultivates students’ love for knowledge.Yours,Li Hua 展开更多...... 收起↑ 资源列表 湖南省新田第一中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语(B)听力.mp3 湖南省新田第一中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语(B)试卷(含音频).docx