江西省2025-2026学年高二上学期期中模拟英语试题(PDF版,含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省2025-2026学年高二上学期期中模拟英语试题(PDF版,含解析,含听力原文及音频)

资源简介

高二上英语期中模拟考试卷
第一部分 听力
答案:1-5 BCAAA 6-10 ABBBB
11-15 BCACA 16-20 CBACB
听力原文
【Text 1】
W:Can I put my books in your classroom for now I don't have time to go back up a floor and still make it to the bus on time.
M:Sure.That way, we can go down together and sit beside each other on the bus.
【Text 2】
W:Freedom Travel Service.May I help you
M:Yes! I'd like to make a reservation for a return ticket.I want to leave tomorrow.
W:OK.Where are you going
M:I'm flying to London.
【Text 3】
W:It's 10 o'clock now.Let's go out for something to eat.
M:But the project is due in two hours.
W:I can't believe we've worked for 11 hours straight.
【Text 4】
W:John, please save the rest of the cookies for your sister.I made ten cookies.There are only three left.
M:I didn't eat them all! Dad had four!
【Text 5】
M:Can you change the room for me It's too noisy.
W:Sorry, we don't have any spare room today.Could you wait till tomorrow The American People to People Education Delegation will be leaving tomorrow morning.
【Text 6】
M:I'm not sure if that project works.You know, Kim, I think we should have a meeting about improving it.
W:Sure.Are you free on Thursday
M:Let me just check my diary.Sorry, I'm busy on Thursday.Is Friday OK
W:Yes.How about nine o'clock
M:Yes, nine o'clock is fine.Your office or mine
W:Oh, I'll come to your office if you like.
M:OK, see you on Friday at nine in my office.
W:OK.See you then.
【Text 7】
W:Excuse me, I'm looking for the...are you the manager
M:Yes, I am.What can I do for you
W:I bought this yesterday, but I didn't look at the receipt until today—and I'm shocked that I didn't get the discount that you were advertising.I thought that this item would be 25% off!
M:May I have a look Hmm...it says it was checked out on register four—that's Heather.She is new on staff, so she probably didn't know about the sale.I'm very sorry about that.I'll fix the problem right away and get you some cash.
W:Thanks very much.I'll just be waiting over there.
【Text 8】
W:Do you keep in touch with your aunt in America
M:Sure, I usually call her once a month.
W:That sounds kind of expensive.
M:Yeah, a little, I guess.
W:Do you ever have the desire to chat online
M:Sure.But my aunt is a little older and not really into using the computer.
W:But surely she would want to save a little money.You said she has kids.They must have a computer in the house.You could get one of her kids to teach her how to use the Internet.
M:Yeah, I guess I never really thought about it.I kind of like hearing the sound of her voice.It feels a little closer and more personal.
W:Yeah, I understand.I like hearing my parents' voices too, but I don't feel like I need to hear them every time we talk.
M:Hmm.Maybe I will get her kids to help.It's a good idea.
【Text 9】
W:Good afternoon.Welcome to Northwest Airlines.How can I help you
M:I'd like to check in for the 2 o'clock flight to Nairobi.
W:OK.Oh, that flight has been put off about an hour.Nothing major, just a weather delay.May I have your name, please
M:Sure, Jim Harkness.
W:Got it.I see you're connecting from Beijing.
M:Yeah.I'm the director of the Worldwide Fund for Nature in Beijing.I'm going to Nairobi for a conference on conservation planning.
W:Fascinating.Will you have any luggage to check in
M:Yes.One bag, one carry on bag and one laptop.Do I have to weigh all of them
W:No.Just put the bag on the check scale.What seat would you prefer
M:I'd like a seat four rows back from those large TV screens if possible.
W:Let me see here.We have one three rows back.Is that OK
M:Yeah.I just hate being right in front of those screens.
【Text 10】
My mum has always told me to help others.One day last week I was walking back to my home and I passed like an old lady who seemed to be in trouble.I turned back and asked if she was okay.She explained that she was sick and had to struggle to walk with her shopping bags.I offered to carry her things and walked her back home but she refused because she didn't want to give me any trouble.I told her it didn't matter and her home was on my way home.
It was a white lie.As I walked with her, she talked with me and introduced herself.I in turn told her my name.She asked if I knew Ray Robert.I was shocked and said yes, that was my dad.It turned out this lady was my dad's neighbor, who had looked after my dad when my grandmother died thirty years ago.My dad had often spoken of her, but I had never met her as she had moved away with her family.
It was a lovely moment for both of us.When I got home and told my dad about the incident it made him cry.I was so moved.I am glad that my small, active kindness ended in a chance meeting that meant so much to the two people.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A篇
21.解析:B 细节理解题。根据Mount Fiennes部分中的“8,202 foot high Mount Fiennes, located on Antarctica's largest island—Alexander Island—is named for Ginny Fiennes.She established and maintained 80 foot tall radio towers in Antarctica.”可知,Mount Fiennes是以南极洲无线电发射塔建造者Ginny Fiennes的名字命名的。故选B。
22.解析:C 细节理解题。根据Francis Peak部分中的“Her collection of fossils on Seymour Island helped conclude in a 2021 paper that Antarctica's abundant plant fossils indicate the continent once had a much warmer climate than it currently does.”可知,Dame Jane Francis证明了南极洲以前有过更高的温度。故选C。
23.解析:A 细节理解题。根据Peden Cliffs部分中的“They also used varying radio wave frequencies to measure the thickness of Antarctica's ice sheets.”可知,Irene Peden的特别之处在于她可以判断南极洲冰盖的厚度。故选A。
B篇
24.解析:B 文章大意题。通读全文, 尤其是第一段中的“What will man be like in the future— in 5, 000 or even 50, 000 years from now?”, 以及下文对人类身体部分的变化描述可知, 本文主要介绍未来的人与现在的人的样子不一样。
25.解析:D 细节理解题。根据第二段中的“Man, even five hundred years ago...three inches taller.”可知, 通过与500年前的先人比较, 人类的身高比以前高。
26.解析:A 正误判断题。根据第五段的“But what about hair?...a useful purpose any longer.”可知, 未来的人没有头发, 因为头发不再有用。
27.解析:B 推理判断题。根据第四段中的“On the other hand, we tend to make less use of our arms and legs.These, as a result, are likely to grow weaker.”可推断出, 胳膊和腿这些身体器官因为较少使用, 可能会退化。
C篇
28.解析:C 细节理解题。根据第二段中“Either stay with him in Brunei for three months before returning to India or remain in India, alone.I chose the former.Not because of my love for the country but because I wanted to be close to him.”可知,作者想离丈夫近一点,所以作者想去文莱陪丈夫。
29.解析:D 推理判断题。根据第三段内容可知,文莱对作者从来没有什么吸引力。不管作者从网上查到什么,除了一座美丽的清真寺,作者什么也没看到。进出这个国家的航班很贵,所以经常出国旅行也不是一个选择。作者被一种被困在遥远地方的感觉淹没了。由此可推断,作者当时不太喜欢文莱。
30.解析:B 词义猜测题。根据第四段中最后两句“我感觉越舒服,我们探索得就越多。我们去远足,我们加入了棋盘游戏社区,我们享受了当地的美食。”结合画线词句中的“...to say goodbye to the warmth of the country I had called home for a short while”可知,这里意为告别这个我短暂地称之为家的温暖的国家。由此推知,作者爱上了文莱这个地方,不愿意和文莱说再见。所以reluctant意为“不情愿的”。与B选项同义。
31.解析:A 推理判断题。根据最后一段中的“Don't judge a place by what others say or a lack of information.Sure, you may not always like what you see, but there will always be something that you will like.You just need to look hard enough to find it!”可判断,作者想告诉我们要以开放的心态去旅行。
D篇
32.解析:D 细节理解题。根据第一段“Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.”可知, 研究的目的是找出贝多芬失聪和健康问题的原因。故选D。
33.解析:B 细节理解题。根据第二段内容可知, 贝多芬的死因可能是肝脏疾病和酗酒。故选B。
34.解析:D 推理判断题。根据倒数第二段内容可推知, 乳糜泻并不是贝多芬听力损失或胃部问题的可能原因。故选D。
35.解析:B 标题归纳题。根据第一段“Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.”以及全文内容可知, 本文主要讲述了研究人员在贝多芬的头发中提取了DNA, 以寻找他的健康问题和听力损失的线索, 所以B选项“头发的DNA为贝多芬的疾病提供线索”适合作本文的标题。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)
解析:
36.E 根据空格前的句子“Then, how can we know what the future will look like?”和空格后的句子“The world has changed a lot in the past 150 years...”可知, 空格处讲的是过去和未来的关系, 所以E项(为了理解未来, 你必须知道过去)符合语境。
37.B 根据空后的“No.”可知, 此处应该为一般疑问句, 又根据选项可知, B项(在接下来的150年, 这些会改变吗?)是一般疑问句。
38.G 根据本段中“Predicting the future is important for two reasons:first we need to start to think about...”可知给出了第一个原因, 空格处应该是第二个原因, 根据选项可知, G项中的Then用来引出第二个原因。
39.F 根据空格前句可知, 躺在家里的床上感受到的一切再真实也不是现实, 因为现实中没有发生这样的事情, F项中的the experience与空格前句中的experience相呼应, 且前后两句恰好构成转折关系。故选F。
40.A 本段主要谈论了未来会是什么样子。根据空格后的“What we'll see in the next 50 years is the transition from an oil dependent society to a new society.”可知A项(那么, 未来会是什么样子呢?)最能概括内容。
第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)
41.解析:C 根据下文“they went on the journey”可知,这是一个研学团。schedule时刻表;task任务;tour旅行;experience经历。
42.解析:B 根据下文“through the air”可知,鸟的叫声在空中回响。play玩;echo重复,回响;release释放;compose创作。
43.解析:D 根据上文“a study 41 ”以及空后的“the secrets and wonders of wildflowers and trees”可知,通过这次研学旅程,学生们了解自然界的秘密和奇迹。keep保持;leak泄露;spread传播;unlock打开,发现。
44.解析:A 根据下文“They aim to allow children to gain a profound understanding of nature by acquiring knowledge of the animals and plants”可知,这次研学主要以自然教育为中心。center around以……为中心;rely on依赖;cope with应付,处理;take over接管。
45.解析:B 根据上文“allow children to gain a profound understanding of nature by acquiring knowledge of the animals and plants”可知,通过了解动物和植物的知识,让这些孩子们对自然有一个深刻的了解。分析选项可知,这些大自然中的动植物应该是山上的。zoo动物园;mountain山脉;village村庄;city城市。
46.解析:C 根据下文“skills in the wild, such as learning to tie knots and 47 simple stretchers”可知,这些技能应该是人们在野外生存所必要的。writing写作;weaving编织;survival生存;withdrawal取款,撤回。
47.解析:B 根据“learning to tie knots...simple stretchers”可知,是学习打结和搭建简单的担架的技巧。lift举起;build建造;send发送;borrow借入。
48.解析:C 根据上文中的“The tours primarily 44 nature education...strengthened partnerships with scientific institutions”可知,保护区加强与科研机构的合作,利用其优势发展教育旅游。recreational娱乐的,消遣的;commercial商业的;educational教育的;medical医疗的。
49.解析:A 根据上文“Du Minghui, working in the reserve, was taking a group of 20 students on a study 41 ”可知,在研学活动中,杜明辉作为领队带领学生,所以他们接待了三组学生。host举办,作为主人组织(聚会);assess评定,评估;sponsor发起,赞助;reward奖励。
50.解析:B 根据“With summer vacation approaching, they 50 a flood of children to appreciate the appealing beauty of nature.”可知,暑假到来后,会有很多的学生愿意来欣赏迷人的大自然之美,所以此处指他们预想会有很多的学生来参加研学活动。persuade说服,劝说;anticipate预感,期望;require要求;allow允许。
51.解析:D 根据上文“a flood of children to appreciate the appealing beauty of nature”可知,参加研学的学生数量很多,说明研学活动在日益繁荣。contest竞争;prejudice偏见;reform改革;boom繁荣。
52.解析:A 根据下文“With the environment becoming better”可知,自然环境在日益变好。improved改善的;mixed混合的;disturbed烦恼的,心神不安的;exploited开发过的。
53.解析:B 根据“captured nearly 350,000”可知,是拍摄了将近35万张野生动物的照片。feeling情感;image形象,图像;sound声音;shape形状。
54.解析:C 根据下文“witness the return of animal species”可知,在人们看到好多年不见的动物又出现在保护区里,心情自然是高兴的。confused困惑的;moved感动的;delighted高兴的;shocked震惊的。
55.解析:D 根据上文“witness the return of animal species”可知,人们看到物种的回归,说明好多年来这些动物是看不到的。free自由的;diverse多样的;extinct灭绝的;absent缺席的,不存在的。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
解析:
56.from 考查固定短语。句意:他出生于江苏宜兴农村, 从他的父亲——徐达章——一位擅长绘画、书法和写作的私塾老师那里学习了中国古典水墨画的基本知识。空处为固定用法learn sth.from sb.表示“向某人学习某事”, 符合句意。故填from。
57.a 考查冠词。空处所在处为同位语, 对前面的名词Xu Dazhang解释说明, teacher为可数名词单数, 其前无限定词, 结合句意, 此处表示“一位私塾老师”, 表泛指, 所以使用不定冠词, private发音为辅音音素。故填a。
58.himself 考查代词。空处用代词作宾语, 结合句意, taught的主语和宾语为同一人物, 所以使用反身代词。故填himself。
59.illustrations 考查名词。句意:1915年, 他辞去教师职务, 前往上海, 以画插画和商业广告为生。空处用名词作宾语, illustrate的名词形式为illustration, 意为“插图”, 且为可数名词, 空前无限定词, 所以应使用名词复数表泛指。故填illustrations。
60.later 考查副词。句意:他的艺术才华后来得到了包括康有为和蔡元培在内的一些知名和受人尊敬的社会人物的认可。分析句子结构可知, 此处为副词作时间状语, 结合句意, 此处表示“后来”应为later。故填later。
61.respected/respectable 考查形容词。句意:他的艺术才华后来得到了包括康有为和蔡元培在内的一些知名和受人尊敬的社会人物的认可。空处作定语修饰social figures, 用形容词形式。结合句意可知, 此处应为respected或者respectable意为“受到尊敬的”。故填respected/respectable。
62.studied 考查动词的时态和语态。句意:他在欧洲学习和旅行了近十年。分析句子结构可知, 此处为谓语动词, 根据并列的谓语动词travelled可知, 此处应为一般过去时, study与句子主语He是主动关系。故填studied。
63.greatly 考查副词。句意:在那里, 他深受欧洲艺术和文化的经典传统的熏陶, 并将这些元素融入到他的中国传统水墨画作品中。空处修饰动词nurtured作状语, 用副词形式, great的副词形式为greatly, 意为“非常, 极大地”, 符合句意。故填greatly。
64.when 考查定语从句。句意:这位伟大的画家一生的大部分时间都生活在一个混乱的时代, 他的祖国经历了战争, 他的同胞遭受贫困、疾病和社会动荡。空处引导定语从句, 先行词a chaotic time指时间, 在从句中作状语。故填when。
65.encouraging 考查非谓语动词。句意:在他的画中, 他描绘了他的国家和人民的痛苦, 同时鼓励其他人对抗这些困难, 永不放弃。空处为状语从句的省略, 时间状语从句中的主语和主句主语一致, 且谓语动词中含有be动词, 故省去了“主语+be”, 句中的encourage与主句中的主语he之间为主动关系, 所以此处应用动词 ing形式。故填encouraging。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
One possible version
In order to facilitate teaching, our school equips students with tablet computers for classroom learning, which has aroused heated discussion.
Some people think that the use of tablet computers benefits more.For teachers, they can make the class vivid and motivate students to participate.For students, they can solve their doubts by surfing the Internet.However, others think that with computers, students may play games and access unhealthy websites and even in class they can be distracted.
In my opinion, to prevent students from doing something unrelated to the class, schools can adopt some technical measures and instruct students how to use tablet computers properly.
第二节(满分25分)
One possible version
Today she showed up in a raincoat.Seeing her standing in the heavy rain with all the body wet, I finally could not control myself and shouted at her, “Why do you look so flustered I don't need you to take me home.I feel ashamed to have a mother like you!” Suddenly, Mom was shocked and silent.Maybe, she had never thought that I would have that feeling of her appearance and our home condition.She said nothing and just covered the raincoat on me.I pushed it away wildly.
Mom tried to cover me with the back of the raincoat again as a storm set in.With a smile, she said, “Dear son, I'm trying my best to earn our living, and I'm sure that if we work harder, we will get whatever we want in the future.” Hearing her words, I felt embarrassed.I thought of the time when she knitted in the deep night and cooked for me in the early morning.Yes, she had always been doing whatever she could to make me live well.But I was still unsatisfied.I had known that if I wanted to get what others had, I should spare no efforts to study hard and get it by myself.高二上英语期中模拟考试卷
( 时间:120分钟 满分:150分 考试范围:选择性必修一Unit1-Unit3 )
第一部分 听力(共两节, 满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the woman hurry to do
A.Go to the classroom.
B.Catch the bus.
C.Go up one floor.
2.What would the man like to do
A.Return a ticket to the woman.
B.Cancel his reservation.
C.Buy a plane ticket.
3.When is the project supposed to be finished
A.At 12:00.  
B.At 11:00.  
C.Before 10:00.
4.How many cookies were left
A.Three.   B.Four.   C.Ten.
5.Where does the conversation take place
A.In a hotel.
B.In a school.
C.In a meeting room.
第二节(共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6、7题。
6.Why will the speakers have a meeting
A.To improve the project.
B.To check a project.
C.To confirm the design.
7.When will the speakers meet
A.At 8:00, Friday.
B.At 9:00, Friday.
C.At 9:00, Tuesday.
听第7段材料, 回答第8、9题。
8.Why is the woman talking to the man
A.Because of the poor quality of the goods she bought.
B.Because of not getting the promised discount.
C.Because of the impolite attitude of the salesgirl.
9.What will the man give to the woman
A.A letter of apology.
B.Some money.
C.A new product.
听第8段材料, 回答第10至12题。
10.How often does the man contact his aunt
A.Once a week.
B.Once a month.
C.Seldom.
11.Why didn't his aunt chat with him online
A.Her kids keep her busy all the time.
B.She's not interested in using the computer.
C.She does not have a computer in her house.
12.What will he do next
A.Ask his uncle for help.
B.Teach his aunt himself.
C.Ask his cousins for help.
听第9段材料, 回答第13至16题。
13.What has happened to the flight
A.It is delayed.
B.It is canceled.
C.It has a major problem.
14.What is the man
A.A film director.
B.A host for a conference.
C.A leader of an organization.
15.What has to be weighed
A.The bag.
B.The laptop.
C.The carry on bag.
16.What seat will the man take
A.A seat in front of the TV screens.
B.A seat four rows back TV screens.
C.A seat three rows back TV screens.
听第10段材料, 回答第17至20题。
17.How did the man help the old lady
A.He took the sick lady to hospital.
B.He carried her bags and took her home.
C.He helped her to find her son's home.
18.Why did the man tell a white lie
A.To comfort the old lady.
B.To make friends with the old lady.
C.To win the trust of the old lady.
19.When did the man's grandmother die
A.20 years ago.
B.25 years ago.
C.30 years ago.
20.What did it turn out to be
A.The old lady was his father's aunt.
B.The old lady was his father's neighbor.
C.The old lady looked after the man when he was two.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Places Named After Scientists in Antarctica
There are many scientific breakthroughs made by women in Antarctica.Here are four landmarks in Antarctica and the female pioneers they're named for.
Jones Terrace(梯田)
The ice free terrace in eastern Antarctica's Victoria Land bears Jones' name.In 1969, geochemist Lois M.Jones led the first all female research team from the U.S.to work in Antarctica.Jones and her team studied chemical weathering in the McMurdo Dry Valleys, an ice free area of Antarctica.Through chemical analyses of rocks they had collected, Jones and her team discovered many geochemical characteristics of the valley's ice covered lakes.
Mount Fiennes
8,202 foot high Mount Fiennes, located on Antarctica's largest island—Alexander Island—is named for Ginny Fiennes.She established and maintained 80 foot tall radio towers in Antarctica.In 1985, Fiennes became the first female who was invited to join the Antarctic Club, a British supper club open to individuals who have spent extended time in the Antarctic region.
Francis Peak
The 3,727 foot tall peak on Antarctica's Adelaide Island is named after Dame Jane Francis, who is the first female director of the British Antarctic Survey, the national polar research institute of the UK.Her collection of fossils on Seymour Island helped conclude in a 2021 paper that Antarctica's abundant plant fossils indicate the continent once had a much warmer climate than it currently does.
Peden Cliffs
Peden Cliffs near Antarctica's Marie Byrd Land are proof of the labor of Irene Peden.She was the first American female scientist to both live and work in Antarctica, where she used radio waves to study ice sheets.Peden and her team determined how very low frequency radio waves spread over long polar distances by measuring pathways in the ice.They also used varying radio wave frequencies to measure the thickness of Antarctica's ice sheets.
21.Which place is named after a builder of radio towers in Antarctica
A.Jones Terrace.   B.Mount Fiennes.
C.Francis Peak. D.Peden Cliffs.
22.Who proved the previous higher temperatures of Antarctica
A.Lois M.Jones.
B.Ginny Fiennes.
C.Dame Jane Francis.
D.Irene Peden.
23.What is special about Irene Peden
A.She could judge the thickness of Antarctica's ice sheets.
B.She discovered a lot of ice covered lakes in Antarctica.
C.She was the first female American to explore Antarctica.
D.She correctly measured the spreading speed of radio waves.
B
What will man be like in the future—in 5,000 or even 50,000 years from now We can only make guesses, of course, but we can be sure that he will be different from what he is today, for man is slowly changing all the time.
Let us take an obvious example.Man, even five hundred years ago, was shorter than he is today.Now, on average, men are about three inches taller.Five hundred years is relatively a short period of time, so we may assume that man will continue to grow taller.Again, in the modern world we use our brains a great deal.Even so, we still make use of only about 20% of the brain's capacity.As time goes on, however, we shall have to use our brains more and more, and eventually we shall need larger ones! This is likely to bring about a physical change to the head, in particular, the forehead will grow larger.
Nowadays our eyes are in use constantly.In fact, we use them so much that very often they become weaker and we have to wear glasses.But over a very long period of time it is likely that man's eyes will grow stronger.
On the other hand, we tend to make less use of our arms and legs.These, as a result, are likely to grow weaker.At the same time, however, our fingers will grow more sensitive because they are used a great deal in modern life.
But what about hair This will probably disappear from the body altogether in the course of time because it does not serve a useful purpose any longer.
Perhaps all these give the impression that in the future man will not be a very attractive creature to look at! This may well be true.All the same, in spite of all these changes, future man will still have a lot in common with us.He will still be a human being, with thoughts and emotions similar to our own.
24.What does the passage mainly talk about
A.Man's life will be different in the future.
B.Future man will look quite different from us.
C.Man is growing taller and uglier as time passes.
D.Man's organs, functions will be useless in the future.
25.What serves as the evidence that man is changing
A.Man has got stronger eyes now than he ever had.
B.Man's hair is getting thinner and thinner.
C.Man's arms and legs have become lighter and weaker.
D.Man has been growing taller over the past 500 years.
26.Which of the following is TRUE about a human being in the future
A.He is hairless because hair is no longer useful.
B.He has smaller eyes and wears better glasses.
C.He thinks and feels in quite different ways from us.
D.His fingers grow weaker because he doesn't have to use them.
27.What can we infer from the passage
A.Human beings will become less attractive in the future.
B.Less use of a bodily organ may lead to its degeneration(退化).
C.Human beings all hope for a change in the future life.
D.We are certain about our future life and appearance.
C
Many people think of travel as an experience.Sometimes, however, you cannot choose the places you travel to.This happened to me.
My husband found himself posted in Brunei for work.Three months pregnant meant that I had a choice:Either stay with him in Brunei for three months before returning to India or remain in India, alone.I chose the former.Not because of my love for the country but because I wanted to be close to him.
Brunei had never held any appeal to me.Whatever research that I pulled off the Internet showed me nothing other than one beautiful mosque(清真寺).The flights in and out of the country were expensive so traveling frequently out was not an option either.I was drowned by a sense of being trapped in a remote place.I think one of the things that struck me most was the large range of greenery that surrounded us.We were not staying in the big city but as far away on the outskirts as you could imagine.
It took a week, but I soon found myself interacting with people around me.Foreign residents and locals all went out of their way to make me feel comfortable.The more comfortable I felt, the more we explored.We went hiking, we joined the board game community, and we enjoyed the local cuisine.
Three months later when it was time to leave, I found myself reluctant to say goodbye to the warmth of the country I had called home for a short while.I think that my time in Brunei taught me a valuable lesson:Don't judge a place by what others say or a lack of information.Sure, you may not always like what you see, but there will always be something that you will like.You just need to look hard enough to find it!
28.Why did the author go to Brunei
A.To give birth to a baby.
B.To escape the busy life in India.
C.To keep her husband company.
D.To prove she loved the country.
29.What can we infer from Paragraph 3
A.Brunei is a beautiful country.
B.Attractions in Brunei were appealing.
C.The author's husband loved traveling.
D.The author showed little interest in Brunei.
30.What does the underlined word “reluctant” in the last paragraph probably mean
A.Pleased.  B.Unwilling. C.Impatient. D.Courageous.
31.What does the author intend to convey in the text
A.Travel with an open mind.
B.Do love our own country.
C.Experience what is impossible.
D.Choose the right place to travel to.
D
Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.
They weren't able to solve the mystery of the German composer's deafness or stomach problems.But they did find a genetic risk for liver disease, plus a liver damaging hepatitis B(乙型肝炎) infection in the last months of his life.These factors, together with his frequent drinking, were probably enough to cause the liver failure that is widely believed to have killed him, according to a study published in the journal Current Biology.
March 26, 2023 marked the 196th anniversary of Beethoven's death in Vienna in 1827, at the age of 56.The composer himself wrote that he wanted doctors to study his health problems after he died.Since his death, scientists have long tried to put together Beethoven's medical history and have suggested various possible explanations for his many health problems.
Now, with advanced DNA technology, researchers have been able to pull genetic clues from some samples of Beethoven's hair that was cut off and kept in his memory.Using almost 3 meters of Beethoven's hair, scientists were able to pull out pieces of DNA and put together a genome that they could study for signs of genetic disease.
The researchers didn't find any clear signs of what caused Beethoven's hearing loss or stomach problems.However, they found two things probably weren't causes:celiac disease(乳糜泻)—a health problem caused by eating the gluten protein—and lactose(乳糖) intolerance—a health problem caused by the lactose sugar in milk.
The researchers also made a surprising discovery:when they tested DNA from living members of the Beethoven family, scientists found a difference in the Y chromosomes(染色体) that get passed down on the father's side.The Y chromosomes from five men in Beethoven's family matched each other—but they didn't match the composer's.This suggests that sometime before Beethoven was born, a child in the composer's family was born from an extramarital relationship.
32.What is the purpose of the research
A.To fulfill Beethoven's wishes of studying for signs of genetic disease.
B.To introduce the advantages of DNA technology in medical research.
C.To prove that Beethoven's hearing loss was not caused by celiac disease.
D.To figure out the reasons for Beethoven's deafness and health problems.
33.According to Paragraph 2, what is the probable cause of Beethoven's death
A.A liver damaging infection and hearing loss.
B.The liver disease and too much drinking.
C.The lung cancer together with alcohol drinking.
D.A genetic risk of liver disease and stomach problems.
34.What can be inferred from the article
A.All the men in Beethoven's family have the same Y chromosome.
B.Frequent drinking will definitely cause liver failure and even death.
C.Scientists pull out pieces of DNA by using more than 3 meters of Beethoven's hair.
D.Celiac disease is not the probable cause of Beethoven's hearing loss or stomach problems.
35.What can be a suitable title for the text
A.Lactose Sugar in Milk Can Cause Celiac Disease
B.DNA from Hair Offers Clues for Beethoven's Disease
C.Advanced DNA Technology Help Make New Discovery
D.Researchers Have Solved Mystery of Beethoven's Deafness
第二节(共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
People have always wanted to know what the future will look like.Then, how can we know what the future will look like? 36 The world has changed a lot in the past 150 years, but we humans are driven by the same basic needs as we were 150 years ago, such as food, sleep, the feeling of being appreciated and loved.
37 No.In addition, generally speaking, the inventions for the last 150 years have been a human effort for freedom and communication, to be able to get in control of the time and world.Since there is still much to do in this area, this will be the focus at least for the next 150 years.
But why do we need to predict the future?Predicting the future is important for two reasons:first we need to start to think about what kind of future we'd like for ourselves and to pass on to the next generation. 38
How about the virtual worlds?It might be possible in the future to experience the sand between your toes, and hear the waves, just lying in your bed at home. 39 So, even if a great invention is there for an affordable price, it'll never take the place of the common experience if it's not real.
40 What we'll see in the next 50 years is the transition from an oil dependent society to a new society.Here there'll be new medicine, continued exploration of space, challenges in the climate change, and new inventions that make life a little easier.
A.So what will the future look like then
B.Will this change in the next 150 years
C.Predicting the future can help us in many ways.
D.However, you'll never get the feeling of being there.
E.Well, to understand the future, you must know the past.
F.However, no matter how real the experience will feel, it doesn't happen for real.
G.Then we need to know what decisions we need to make today that will give the best result in the future.
第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025·菏泽高二检测)
On an early summer day in the fascinating landscape of Jiulong Peak Reserve, deep in Anhui province, Du Minghui, working in the reserve, was taking a group of 20 students on a study 41 .With the symphony of birdsong 42 through the air, they went on the journey, winding their way through the forest to 43 the secrets and wonders of wildflowers and trees.
The tours primarily 44 nature education.They aim to allow children to gain a profound understanding of nature by acquiring knowledge of the animals and plants in the 45 .Throughout the tour, students have the opportunity to acquire essential 46 skills in the wild, such as learning to tie knots and 47 simple stretchers(担架).
In recent years, the reserve has strengthened partnerships with scientific institutions, making use of its advantages to develop 48 tours and ecotourism.During the first three days of June, Du and his colleagues 49 three groups of students.With summer vacation approaching, they 50 a flood of children to appreciate the appealing beauty of nature.
The 51 in study tours is closely linked to the 52 environment of the mountains.In the past four years, the reserve has captured nearly 350,000 53 of wild animals.With the environment becoming better, people are 54 to witness the return of animal species that had been 55 for years.
41.A.schedule  B.task C.tour D.experience
42.A.playing B.echoing C.releasing D.composing
43.A.keep B.leak C.spread D.unlock
44.A.center around B.rely on C.cope with D.take over
45.A.zoos B.Mountains C.villages D.cities
46.A.writing B.Weaving C.survival D.withdrawal
47.A.lift B.Build C.send D.borrow
48.A.recreational B.commercial C.educational D.medical
49.A.hosted B.assessed C.sponsored D.rewarded
50.A.persuade B.anticipate C.require D.allow
51.A.contest B.prejudice C.reform D.boom
52.A.improved B.mixed C.disturbed D.exploited
53.A.feelings B.images C.sounds D.shapes
54.A.confused B.moved C.delighted D.shocked
55.A.free B.diverse C.extinct D.absent
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Xu Beihong's paintings best indicate his personality:patriotic, diligent and humanistic.
Born in rural Yixing, Jiangsu Province, he learned the basics of classic Chinese ink painting 56. his father, Xu Dazhang, 57. private school teacher who was skilled in painting, calligraphy and writing.After his father died, Xu mostly taught 58. (he) the oil painting, while he taught at primary schools in hometown.
In 1915, he left the teaching job for Shanghai and made a living drawing 59. (illustrate) and commercial advertisements.His artistic talent was 60. (late) recognized by some well known and 61. (respect) social figures, including Kang Youwei and Cai Yuanpei.
Xu won a scholarship to study at the famous National High School of Fine Arts in Paris in 1919.He 62. (study) and travelled in Europe for almost a decade.There he was 63. (great) nurtured(熏陶) by the classic traditions of European art and culture, absorbing these elements into his works of traditional Chinese ink painting.
The great painter lived most of his life during a chaotic time 64. his motherland experienced wars and his fellow Chinese suffered poverty, illness and social instability.In his paintings, he depicted(描绘) the pains of his nation and people while 65. (encourage) others to stand against these difficulties and never give up.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是李华, 你校为同学们每人配备了一台平板电脑(tablet computer)用于课堂学习。就此现象你怎么看?请根据以下要点完成一篇短文。
1.课堂上使用平板电脑学习的利弊;
2.你的看法。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.可以适当增加细节, 以使行文连贯。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
When school was over, the day was fading and it started to drizzle(毛毛雨).I stood at the school gate, with a loaded backpack on my shoulders.It was Friday again:a weekend of joy with unlimited sleeping hours and dinner courses specially made to my taste, a weekend at home.I waved goodbye to my friends as they jumped into their fathers' warm and comfortable cars.Curiously, this gave rise to a disturbing feeling in me.It was not exactly what they called jealousy, but something like dismay(沮丧).I knew all I could expect was an old bike Mom would ride along on, with the badly oiled chain creaking(嘎吱作响) against the wheel to announce her arrival.
Every Friday when Mom came to pick me up for the weekend, it was a moment full of great expectation and great unease.I always felt my face burning as we rode our way in and out of the numerous cars and saw my friends' faces sticking out of the car windows.It was like stepping into a ballroom with beautifully dressed ladies and finding yourself in a smelly T shirt.
To tell you the truth, Mom is quite a headache once in a while.She just looks a homely middleaged housewife.Being a practitioner of DIY, she knits most of my sweaters, chiefly in old styles.Whenever caught by some curious classmates asking what brand my sweaters are, I'd force a smile and reply in a half joking manner:homemade.
I couldn't remember when I started to find her such an embarrassment.As a little boy, I relied on her so much.She had been working at home, cooking in the kitchen, knitting by the lamp or riding across town to buy me a book I badly needed.It had always been much fun riding with mom.But just now there seemed to be something standing between us, something that made her so strange to me and me to her.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
Today she showed up in a raincoat.____________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mom tried to cover me with the back of the raincoat again as a storm set in.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表