期中模拟卷5 (含解析,无听力原文,含音频)2025-2026学年人教版(2024)英语七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

期中模拟卷5 (含解析,无听力原文,含音频)2025-2026学年人教版(2024)英语七年级上册

资源简介

2025-2026学年人教版(2024)英语七年级上册 期中模拟卷
一、第一部分 听力理解 (20 小题,每小题1分,共20分)
第一节 听下面五道题,每道题后会听到三个单词,从题中所给的A、B、C三个选项中选出你所听到的含有题前音标的单词,每个单词读两遍。
1. / : / A.sport B.eat C.girl
2. / u / A.mother B.clock C.good
3. / / A.kite B.hat C.desk
4. / ei / A. bike B.cat C.cake
5. / u / A.those B.now C.day
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,每段对话读两遍。
6.How old is Jane
A. Eleven. B.Thirteen. C.Fourteen
7.What's the boy's last name
A.Brown B.White. C.Black
8.How many kinds of animals does the boy's uncle have
A.Five. B. Six. C.Seven.
9.Who is Alice
A.She's Erie's cousin. B.She's Erie's sister. C.She’s Erie's classmate.
10.Where is Jack's ping-pong bat
A.In the drawer. B.On the desk. C.On the bookcase.
第三节听下面一段对话和一段独白。对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第11至第12两个小题。
11. What is the dining hall like in Sam's school
A.It's big. B.It's small. C.It's new.
12. Where does Sam sit in the classroom
A.On Helen's left. B.In front of Helen. C.On Helen's right.
听下面一段独白,回答第13至第15三个小题。
13.Where is Fred from
A.The UK B.The US. C.Australia.
14.What is Fred’s favorite food
A.Mapo tofu. B.Beijing roast duck. C.hot pot.
15.What does Fred like playing after school
A. Ping-pong. B.Basketball. C.Tennis.
第四节 听下面一篇短文。按照所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
A B C D E
17. 18. 19. 20.
第二部分阅读理解(共两节,15小题,每小题2分,计30分)
第一节(共11小题;每小题2分,满分22分)
阅读下列材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Happy School LifeWhat’s your favourite subject Why
Jack from Grade 7, Class 2I like English best because it is fun for me. Our English teacher always tells us the best way to learn English is to use it. So I often read some English stories after class. I also try to talk with my classmates in English. I really want to improve (提升) my English.
Mike from Grade 9, Class 3My favourite subject is PE. And I am good at ball games like basketball, ping- pong and tennis. I like sports. It not only helps me ▲ , but also makes me make many friends. Sometimes I play basketball with my best friend Michael in PE classes. We all have a great time.
Joe from Grade 8, Class 1I like maths best. It’s difficult but interesting. Maths can exercise my brain (大脑) and make me clever.
21.Which of the following can be put in ________
A.be helpful B.keep healthy C.be polite D.keep quiet
22.What does Joe think of maths
A.Easy and interesting. B.Difficult and boring.
C.Easy but boring. D.Difficult but interesting.
23.In which unit of a textbook can we find this passage
A.Unit 1 Meeting friends. B.Unit 3 Playing sports.
C.Unit 5 Ways to learn English. D.Unit 9 Favourite school subjects.
B
Colors can affect (影响) our feelings, so knowing something about the colors can help us find the right colors in our homes.
It’s easy to see red in Chinese rooms. It’s our favorite color. It means happiness and luck. But if your bedroom is also red, you may not sleep well. It is an active color and makes us want to do sports.
Orange is a good color for the rooms where people usually eat. People like eating together and talking to each other in an orange room.
If you are a student, ask your parents to color your study (书房) yellow. Yellow can make you think faster and more carefully. You may be more confident (自信的) about yourself.
You may know most of the walls in the hospitals are blue. Why Because blue can make sick (生病的) people feel relaxed. They can have a good sleep and be better soon. So use it in your bedroom and you can have a nice sleep, too.
24.What color makes you want to do sports
A.Red. B.Blue. C.Orange.
25.Why do students like to color their study yellow
A.Because it makes them eat more.
B.Because it makes them think faster.
C.Because it makes them be better soon.
26.What does the underlined word “They” refer to (指代)
A.Blue walls. B.Hospitals. C.Sick people.
27.What is the best title for this passage
A.Colors and Study B.Colors and Feelings C.People’s Favorite Color
C
This is the word “family” written in Chinese “家”. It’s a pictographic character (象形文字). The “→” looks like the roof (屋顶) of a house,and the “豕” is a pictographic character for “pig” which is developed from a picture like this:
This word “家” with a pig under the roof of a house may show the importance of domestic animals (家畜) to traditional Chinese families.
There is a strong feeling between parents, children and other family members. The father is usually very strict with their children. Parents work very hard to set a good example for their children while children study hard. Brothers and sisters in the family are very friendly and helpful to each other. All the family members make an effort to live a happy life.
Our ancestors (祖先) will be part of our life and a warm memory forever. They bring all the family members close together. We remember our ancestors, not for anything good for ourselves but to make our feelings more active. Whenever we think of them, they make us stronger inside.
Everyone keeps the idea of “making all the members of the family happy”. We should all have this same idea as the great “China Dream”. There are thousands of families in China. Just because every family goes well, China is getting better and better.
28.Why do parents work very hard according to the passage
A.To get a strong feeling. B.To set an example for their children.
C.To be strict with children. D.To be friendly and helpful.
29.Which of the following is TRUE
A.The word “家” shows the importance of wild animals.
B.Making all the family members happy is just a dream.
C.We remember our ancestors for something good for ourselves.
D.Our ancestors put all the family members together.
30.What do the underlined words “make an effort” mean
A.Try their best B.Work out C.Try out D.Feel free.
31.The passage is mainly showing us the importance of ___________.
A.China dream B.happy family C.our ancestors D.warm memories
第二节(共4小题;每小题2分,满分8分)
阅读下面的短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Bob’s grandfather has a big farm. He has many kinds of plants. You can see some tomato plants and all kinds of flowers in the yard. Look at the cows. He also has many kinds of animals.What colour are they
32
How many horses do you see 33 One is brown, and the other is black. How many rabbits does he have I see nine rabbits in the yard. Oh, look there! 34 I see some sheep on the grass too. Where are the ducks and geese 35 Do you see the big house That’s his home. It’s beautiful. Do you like it
A.I see two. B.They are green. C.They are black and white. D.They are in the small lake. E.Another rabbit is on the grass.
第三部分语言运用(共两节,满分25分)
第一节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A.B.C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳
Hi! I’m David. Let me show you 36 classroom.
37 is it It is on the third floor of the classroom building. We clean it from Monday to Friday, so it is very 38 . There is a big blackboard, thirty desks and thirty 39 in it. Above the blackboard is a 40 . We can know what time it is from it. 41 we have a small bookcase next to the blackboard. There are many storybooks in it. What 42 the wall Well, a map and some pictures are on the wall. What is on the teacher’s desk It is a 43 . We always use it to search for information (搜索信息). Beside the door is a lost and found box. You can 44 your lost things in it. If you can’t find your things in it, you can ask the teachers too. They are happy to 45 you.
Do you like my classroom
36.A.my B.his C.her D.their
37.A.How B.What C.Who D.Where
38.A.small B.kind C.easy D.tidy
39.A.windows B.beds C.chairs D.screens
40.A.picture B.clock C.seat D.pencil
41.A.And B.So C.Or D.But
42.A.in B.on C.about D.for
43.A.schoolbag B.computer C.flag D.bookcase
44.A.visit B.find C.draw D.count
45.A.see B.thank C.help D.meet
第二节(共10小题:每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lu Xun was one of the most famous Chinese 46 (writer). The great writer was born 47 1881. He was very 48 (success), and the secret to his success was that he was good at 49 (make) full use of time. He was the 50 (one) son to his parents. When it was 51 (he) twelfth birthday, his father was very sick. So he 52 (take) care of him, looked after his two little brothers and helped his mother do some housework. He didn't want to do 53 (bad) than others in his study, so every day he tried to get enough time to study. He had many interests, he liked reading, writing and drawing and he did well in all of them. He got ill seriously(严重地) 54 he didn't have a good rest every day. He stayed up very late to study and work every night. Lu Xun thought that time was as important as life and no one should waste time. He once said, "Time is just 55 the water in the sponge(海绵), and you will always get it if you twist(挤) it."
第四部分综合技能(共两节,满分25分)
第一节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
Hello! My name is Li Mei. I’m 13 years old. My favourite colour is pink. I like hot pot a lot. Tina is my new classmate. Her full name is Tina Wood. She is also thirteen years old. She is from Australia. Now she lives in Heilongjiang with her family. She likes Chinese food very much. Her favourite food is hot pot too. Tina has a twin sister. Her name is Gina. They are not in the same class. Gina and I both like music. We are in the same band. I can play the guitar. Gina can play the piano. We have fun after school. I like my new friends.
根据语篇内容,回答问题。(每小题答案不超过4个词)
56.How old is Li Mei
__________________________________________________
57.Where are Tina and Gina from
__________________________________________________
58.Who likes hot pot
__________________________________________________
59.Are Li Mei and Tina in the same class
__________________________________________________
60.Who can play the piano
__________________________________________________
第二节 写作(满分15分)
61.为营造有温度的班级环境,育才学校将举行一次最美班级环境的评选活动。下图为Alice 所在班级的教室布置。假如你是Alice,请写一段不少于60词的英语小短文,投稿至校报英语专栏,描述自己的教室,并谈谈感受。开头已给出,不计入总词数。
Hello, I’m Alice. This is my classroom.
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
参考答案
一、听力理解 1-5 ACBCA 6-10 BCBAC 11-15 BCABC 16-20 CABED
【答案】21.B 22.D 23.D
【分析】本文主要讲述了三名学生各自喜欢的科目及喜欢该科目的原因。
【解析】21.推理判断题。根据空格前一句“I like sports. It not only helps me”及空后“but also makes me make many friends”可知,此处表示运动不仅帮助“我”保持健康,而且使“我”交了很多朋友。故选B。
22.细节理解题。根据第四行表格中的“It’s difficult but interesting.”可知,Joe认为数学很难,但很有趣。故选D。
23.推理判断题。通读全文可知,文章主要呈现了三名学生各自喜欢的科目及喜欢该科目的原因,最有可能在“最喜欢的学校科目”这一单元找到。故选D。
【答案】24.A 25.B 26.C 27.B
【分析】本文主要介绍了不同的颜色所代表的不同含义,以及会给我们带来的不同感受。
【解析】24.细节理解题。根据“But if your bedroom is also red, you may not sleep well. It is an active color and makes us want to do sports.”可知红色让我们想要锻炼。故选A。
25.细节理解题。根据“If you are a student, ask your parents to color your study (书房) yellow. Yellow can make you think faster and more carefully.”可知黄色可以让你思考得更快、更仔细。故选B。
26.词句猜测题。根据“Because blue can make sick (生病的) people feel relaxed. They can have a good sleep and be better soon.”可知they指代的是病人。故选C。
27.最佳标题题。本文主要介绍了不同的颜色所代表的不同含义,以及会给我们带来的不同感受。故选B。
【答案】28.B 29.D 30.A 31.B
【分析】本文主要讲述了“家”字的演变及其所体现的中国的家庭观。
【详解】28.细节理解题。根据“Parents work very hard to set a good example for their children, while children study hard. Brothers and sisters in the family are very friendly and helpful to each other.”可知,父母努力工作,为孩子树立一个好榜样,故选B。
29.细节理解题。根据“Our ancestors (祖先) will be part of our life and a warm memory forever. They bring all the family members close together”可知,祖先让所有的家庭成员凝聚在一起,故选D。
30.词句猜测题。根据“All the family members make an effort to live a happy life.”可知,所有的家庭成员都努力过上幸福的生活。“make an effort”意为“try their best”,故选A。
31.主旨大意题。通读全文可知,文章主要突出的是家庭幸福的重要性。故选B。
【答案】
32.C
33.A
34.E
35.D
【答案】
36.A 37.D 38.D 39.C 40.B 41.A 42.C 43.B 44.B 45.C
【分析】本文介绍了大卫的教室。
【解析】36.句意:让我带你去看看我的教室。
my我的;his他的;her她的;their他们的。根据文章最后“Do you like my classroom ”可知,此句是说带你看看我的教室。故选A。
37.句意:它在哪里?
How怎样;What什么;Who谁;Where哪里。根据“It is on the third floor of the classroom building.”可知,此句是问地点。故选D。
38.句意:我们从星期一到星期五打扫它,所以它很整洁。
small小的;kind善良的;easy容易的;tidy干净的。根据“We clean it from Monday to Friday”可知,此句是说它很干净。故选D。
39.句意:有一个大黑板,里面有30张桌子和30把椅子。
windows窗户;beds床;chairs椅子;screens屏幕。根据“thirty desks”可知,此句是说还有30把椅子。故选C。
40.句意:黑板上面是一个钟。
picture画;clock钟;seat座位;pencil铅笔。根据“We can know what time it is from it.”可知,此句是说上面有个钟。故选B。
41.句意:我们在黑板旁边有一个小书柜。
And和,又;So所以;Or或者,否则;But但是。“Above the blackboard is a...”和“we have a small bookcase next to the blackboard”为顺承关系。故选A。
42.句意:那么墙呢?
in在……里面;on在……上面;about关于,大约;for为了。根据“Well, a map and some pictures are on the wall.”可知,此句是说那么墙上有什么呢。what about...“……如何”,故选C。
43.句意:它是一台电脑。
schoolbag书包;computer电脑;flag旗帜;bookcase书厢。根据“We always use it to search for information”可知,此句是说是台电脑。故选B。
44.句意:你可以在里面找到你丢失的东西。
visit参观;find发现;draw画;count数数。根据“Beside the door is a lost and found box.”可知,此句是说可以在失物招领箱里找到丢失的东西。故选B。
45.句意:他们很乐意帮助你。
see看见;thank感谢;help帮助;meet见面。根据“If you can’t find your things in it, you can ask the teachers too.”可知,此句是说老师们乐意帮助你。故选C。
【答案】
46.writers
47.in
48.successful
49.making
50.first
51.his
52.took
53.worse
54.because
55.like
【分析】
本文是一篇记叙文。文章介绍了中国著名作家鲁迅先生,他生于1881年,是家中的第一个孩子,在他12岁生日时,他的爸爸病重,因此他要照顾爸爸和他的两个弟弟,还要帮助妈妈做家务。在学习方面,他不想比别人差,因此他每天都尽量挤出时间来学习。由于长期没有好好休息,鲁迅患上了严重的疾病。他曾说过:“时间就像海绵里的水,只要愿意挤,总还是有的。”
【详解】
46.句意:鲁迅是中国最有名的作家之一。根据下文“The great writer”可知,空处应表示“作家”,英文表达是writer,根据短语“one of the+形容词最高级+可数名词的复数”可知,空处应用writer的复数形式,故填writers。
47.句意:这位伟大的作家生于1881年。“in+年份”表示“在某某年”,故填in。
48.句意:他很成功…… 根据语境可知,空处表示“成功的”,故填successful。
49.句意:……他成功的秘诀是他善于充分利用时间。根据短语“be good at doing sth.”表示“擅长做某事”可知,空处用动词-ing形式,故填making。
50.句意:他是父母的第一个孩子。根据定冠词the和单数名词son可知,空处应用序数词表示顺序,表示“第一”,故填first。
51.句意:当他十二岁生日时,他的爸爸病重。根据“twelfth birthday”和提示词“he”可知,空处应填his表示“他的”,故填his。
52.句意:因此他要照顾他和两个弟弟,还要帮着妈妈做些家务。根据“looked after his two little brothers and helped his mother do some housework”可知,本句时态是一般过去时,须用动词take的过去式took,故填took。
53.句意:在学习方面,他不想比别人差…… 根据“than”可知,空处须用bad的比较级worse,表示“更差”,故填worse。
54.句意:因为每天都没有好好休息,他病得很严重。根据“He got ill seriously(严重地)... he didn't have a good rest every day.”可知,后半句是前半句的原因,故填because。
55.句意:时间就像海绵里的水,只要愿意挤,总还是有的。根据语境可知,空处意为“像”,英文表达是like,介词,故填like。
【答案】
56.13 years old./ She is 13.
57.Australia./ They’re from Australia.
58.LiMei and Tina.
59.Yes, they are.
60.Gina.
61.【答案】
Hello, I’m Alice. This is my classroom. It is clean and beautiful. Look, here is a bookcase. Some books are in the bookcase. A basketball is on it. This is our teacher’s desk. A computer is on it. A plant is next to it. A clock and a notice board are on the wall.
Can you see a pencil box It is on my desk. And there is a key on Lucy’s desk. How nice my classroom is! Do you like it
第 page number 页,共 number of pages 页

展开更多......

收起↑

资源列表