【期中考点培优】专题19 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优鲁科版(五四制)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题19 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优鲁科版(五四制)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优鲁科版
(五四制)专题19 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,选择正确的答案。
Jack is my good friend. He is thirteen. He goes to school by bus. He likes having English classes. In English classes, he is very active. He often reads English stories. Mrs Brown is Jack’s English teacher. She is kind and funny. Her classes are so fun. The children all like her. Today is Wednesday. Jack doesn’t have English classes. He is so sad.
1.Jack goes to school _________. ( )
A.on foot B.by bike C.by bus
2.In English classes, Jack is very _________. ( )
A.shy B.active C.quiet
3.Jack often reads English _________. ( )
A.stories B.dictionaries C.newspapers
4.Mrs Brown is _________. ( )
A.tall and beautiful B.short but kind C.kind and funny
5.Jack doesn’t have English classes on _________. ( )
A.Wednesday B.Monday C.Friday
阅读下列短文,根据短文内,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。
My name is Kangkang. I’m from China. My parents are workers in a big company(公司). They go to work from Monday to Saturday. I have a brother. We look very much like each other(互相) and we like to help each other. He is a middle school student and comes home in the afternoon. Everyone in my family likes and looks after me.
My brother and I are in the same school. I’m a new student in my class. There are 50 students in our class. And have 25 boys. We have our lessons from half past seven in the morning to four o’clock in the afternoon. My teacher of English, Miss Wang, is from the America. She is a good teacher. We have nine English classes a week. We like English. We like our English teacher.
6.Kangkang’s family has ______ people. ( )
A.3 B.4 C.5 D.6
7.Kangkang’s parents not work ______ a week. ( )
A.one day B.seven days C.five days D.two days
8.There are ______ girls in Kangkang’s class. ( )
A.forty-five B.twenty C.thirty D.twenty-five
9.Kangkang’s class begin at ______ in the morning. ( )
A.7:00 B.7:30 C.8:00 D.8:30
10.Miss Wang is ______ teacher. ( )
A.a Chinese B.an English C.an math D.a biology
阅读理解,选择正确的选项。
Dear classmates, we’re going to leave our primary school soon and start middle school this September. I’m excited, and also sad.
I’m excited because we’re going to study Chinese, English, Maths, History, Geography, and learn lots of new things in middle school. We’re also going to meet new friends there.
At the same time, I’m very sad to say goodbye to you. We’re going to different schools. My best friends Sam and Amy are going back to the UK. They’re going to a new school there. I am happy for them. Six years ago, they spoke only very little Chinese. Now they can speak a lot more. Keep on practising Chinese in the UK. And come back to China sometime!
My dear friends, I’ll miss you all. Let’s write lots of emails to each other! We’ll always be friends. Thank you. And goodbye!
11.When will the students start middle school ( )
A.This June. B.This September. C.Next year.
12.Which subject is not mentioned as a middle school subject ( )
A.Physics. B.History. C.Geography.
13.Where are Sam and Amy going ( )
A.The US. B.The UK. C.China.
14.What were Sam and Amy like six years ago ( )
A.They spoke no Chinese. B.They spoke a little Chinese. C.They spoke fluent Chinese.
15.What does the writer suggest doing to keep in touch ( )
A.Making phone calls. B.Writing emails. C.Meeting every week.
阅读短文,完成题目。
I’m Qiao Rui. I’m a student in Grade 6. I was not good at English before. Our English teacher, Mr Bai, encouraged(鼓励)me and told me good ways to learn English. I took my teacher’s advice and studied hard. So I’m good at English now.
We had an English class yesterday afternoon. There were many teachers in the classroom. They came from different schools. A woman teacher was next to me. When I couldn’t read the new words, I asked my group leader(组长) for help. Then I stood up and read the new words for the whole class. After class, the woman teacher next to me gave me five and said “Super Boy”. I believe(相信)I will be better and better at English! Thanks to my dear group leader, my English teacher and my school!
16.Qiao Rui is a _________. ( )
A.teacher B.student C.worker
17.Qiao Rui was not good at __________. ( )
A.Chinese B.sports C.English
18.根据上下文猜测,文中took my teacher’s advice的汉语意思是_________。( )
A.拿了老师的东西 B.采纳了老师的建议 C.接受了老师的批评
19.__________ was next to Qiao Rui in yesterday’s English class. ( )
A.A woman teacher B.Mr Bai C.His father
20.Qiao Rui is __________ to his group leader, English teacher and school. ( )
A.sad B.sorry C.thankful
阅读短文,根据内容,从所给的三个备选项中,选出最佳选项。
Today is Teachers’ Day. We don’t go to school. It’s sunny and cool. We are having a good time with Miss Wang in a nature park. She teaches us English. She’s kind and funny. We all like her. Look! Fangfang and Lingling are singing and dancing. Binbin is picking flowers with Dongdong. Mingming is watching a rabbit. Is the rabbit sleeping Oh, no, it’s eating carrots. Miss Wang is cooking lunch for us. I’m helping her. I’m washing vegetables and fruits. How happy we are!
21.Today is _____. ( )
A.June 1st B.September 10th C.October 1st
22.What’s the weather like today ( )
A.It’s sunny and cool. B.It’s sunny and hot. C.It’s windy and cool.
23.What’s Miss Wang like ( )
A.She’s kind and strict. B.She’s funny and kind. C.She’s funny and young.
24.What’s the rabbit doing ( )
A.It’s sleeping. B.It’s jumping. C.It’s eating.
25.Are they having a good time ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t. C.Yes, she is.
阅读便条,完成任务。
To Mr Huang You are the super teacher. You are good at sports. Last weekend, you won the football match. So cool! I want to be a PE teacher like you in the future. Tom
To Jack When you were little, you were shy. You are active and hard-working now. You tried your best every day. You can play basketball very well. You helped classmates a lot. You’re really a great student. Miss Li
To Mary I don’t want to say goodbye. When I was in Grade 5, maths was difficult for me. You taught me and helped me a lot. Now, I’m good at maths. Maths is easy for me. Thank you, my dear friend. Lily
To Myself In 2018, I became a primary student. I became better and better in six years. I can speak English very well. I’m good at maths and dancing. I want to be a dancer in the future. Mary
26.When did Mr Huang win the football match ( )
A.Last weekend. B.Last Monday. C.This weekend.
27.Was Jack shy before ( )
A.No, he wasn’t. B.Yes, he was. C.Yes, he did.
28.What did Mary do in Grade 5 ( )
A.She helped Lily with English. B.She said goodbye to Lily.
C.She helped Lily with her maths.
29.What does Mary want to be in the future ( )
A.A scientist. B.A coach. C.A dancer.
30.What do you think of Mary ( )
A.Shy and strict. B.Funny and active. C.Helpful and clever.
阅读以下短文,选择正确的选项。
Bullying (欺凌) is a big problem at school. Hurting a person’s body is the most common kind of bullying. Saying or writing bad things is also bullying. Some bullying hurts people’s relationships. For example, some children may tell other children not to be friends with someone.
Being bullied may make you feel sick. But do you know A bully is always a coward. The bullies look strong but they are weak inside. You just need to hold your head up high!
01 Report it Talk to your parents or teachers about it. They love you and they have the ability to help you. 02 Try not to be alone Have lunch in a group. It’s safer to stay with others. 03 Ask for help Ask your friends to stand up for you. If your friends are bullied, you should also stand up for them.
31.What is a big problem at school ( )
A.food and water B.bullying C.environment
32.What does bullying include ( )
A.hurting a person’s body B.Saying or writing bad things C.both A and B
33.What should you do when you are bullied ( )
A.Being alone with tears in your eyes
B.Be brave to face it and hold your head up high
C.Use violence (暴力) against another child
34.Which one is the best title of this passage ( )
A.Say ‘no’ to bullying
B.What is bullying
C.Why is bullying a big problem
阅读短文,选择最佳答案。
Different colors can make people feel different ways. Red is a bright color. It can make people feel excited. Blue is a cool color. It can make people feel calm. Green is the color of nature. It can make people feel happy.
When you are angry, looking at blue things may help you calm down. When you are sad, being in the park (with many green trees) can make you feel better. Black can make people feel bored or sad. So we should choose bright colors when we feel bad.
35.What color can make people feel excited ( )
A.Blue. B.Red. C.Green.
36.When you are angry, ____ can help you calm down. ( )
A.red things B.green things C.blue things
37.Green is the color of ____. ( )
A.nature B.schools C.books
38.How do people feel when they see black ( )
A.Excited. B.Bored. C.Happy.
39.What should we do when we feel sad ( )
A.Look at black things. B.Stay in a room with no windows. C.Go to the park.
仔细阅读信息,将正确答案写在括号内。
Feelings Worried What is worry Worry is a feeling. When you feel worried, you may have a stomachache (胃疼). ( ) 1
______There are many things that can make you feel worried. For example, before going to a new school or taking part in a competition (参加比赛). 2 What can I do if I feel worried If you are worried about something, you can tell your parents, teachers or friends. You can also do something fun to get better. 3
How can I help others (1) Ask why they are worried. (2) Listen to them carefully. (3) Tell them that you will help them. (4) Ask others for help. 4 Is it OK to feel worried That’s OK. But worrying too much can make you miss out on fun things. It is good to know what to do when you feel worried. 5
40.______ is the best picture for page 1 (第一页). ( )
A. B. C.
41.Which is the best subtitle (小标题) for page 2 ( )
A.Is worry good or bad B.Why do I feel worried C.How often do I feel
42.When your friends feel worried, you can ______. ( )
A.tell your parents B.do something fun C.listen to them carefully
43.The underlined words “miss out on” means “______” in Chinese. ( )
A.想念 B.享受 C.错过
44.Why did the writer (作者) write about worry ( )
A.To help us know well about worry. B.To tell us how to be a good listener. C.To show us worry is a bad feeling.
根据短文内容,选择正确的答案。
Life is colourful, and feeling is colourful too. If(如果) you’re sad, you are feeling blue. Wow, what can you do You can talk with friends or your family. If you are angry(生气的), you are feeling red. Oh, bad! What can you do You can take a deep breath(深呼吸) and count to ten. If you’re afraid, you are feeling yellow. Oh, no! What can you do You can ask for help. If you’re bored, you are feeling grey. Hm, what can you do You can listen to music. If you’re happy, you are feeling pink. Great! Yes, you can sing and dance.
45.I am ______. I can take a deep breath and count to ten. ( )
A.angry B.happy C.bored
46.文中划线部分的单词bored,汉语意思可能是______。( )
A.无聊的 B.激动的 C.开心的
47.You are afraid. You can ______. ( )
A.listen to music B.sing and dance C.ask for help
48.You argue(争吵) with your friends. You are feeling ______. ( )
A.pink B.grey C.red
49.The topic(题目) can be ______. ( )
A.Bad Feelings B.Colourful Feelings C.Good Feelings
根据材料内容,选择正确的答案。
What is worry
Worry is a feeling. When you feel worried, you may think that something bad is going to happen. You may feel sick and have a stomachache. ①
Why do you feel worried
There are many things that can make you feel worried. For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition. When your grandparents are very ill, you may be worried. ②
If you are worried about something, you can tell someone who cares about you. They will help you. You can also do something fun to get better. ③
How can you help when someone feels worried When someone feels worried, you can do these to help: * Ask why they are worried.④ * Listen to them carefully. * Tell them that you will help them, if you can. * Ask other people for help. Is it OK to feel worried Everyone feels worried sometimes. That’s OK. But worrying too much can make you miss out on fun things. It is good to know what to do when you feel worried.⑤
50.为材料中的第①段选择相符的图片。( )
A. B. C.
51.In paragraph ②, how many things does the writer show that can make people worried ( )
A.One. B.Three. C.Five.
52.为材料中的第③段选择相符的小标题。( )
A.How often do you feel worried
B.Who makes you feel worried
C.What can you do if you feel worried
53.The underlined phrase “miss out” in paragraph ⑤means “______”in Chinese. ( )
A.想念 B.享受 C.错过
54.Why does the writer write this reading material ( )
A.To help us know well about worry.
B.To tell us how to be a good listener.
C.To show us that worry is a bad feeling.
阅读短文,选择正确答案。
Yoyo is a bear. One day, a bee is on his nose. He is scared. Then Lingling says, “Don’t worry. It’s my new friend.” Yoyo is happy again. Later, it’s windy. Yoyo doesn’t like windy days. He is not happy. Joe has an idea. They fly a kite. Yoyo is excited. Then it rains. Yoyo is angry. Joe has another idea. They play in the rain. Yoyo is happy. He says, “Thank you, Joe.”
55.Yoyo is a ______. ( )
A.dog B.bear C.cat
56.When a bee is on his nose, Yoyo is ______. ( )
A.scared B.happy C.angry
57.Yoyo doesn’t like ______ days. ( )
A.sunny B.rainy C.windy
58.Joe and Yoyo ______ on windy days. ( )
A.play in the rain B.fly a kite C.read books
59.Yoyo says “Thank you” to Joe because ______. ( )
A.Joe gives him a gift B.Joe helps him be happy C.Joe is his brother
学校正在开展“润心赋能”工作,Miss Li要为同学们做一个讲座。请仔细阅读以下内容并答题。
What is anger Anger is a kind of feeling. Many things make you angry. When your teachers give you too much homework, when your team loses(输掉) a match, when your friend borrows(借) your favourite toy and breaks(损坏)it, when your mother doesn’t let you play the computer games, you may get really angry. page 1 ________ Usually your body will tell you... ·You breathe faster(呼吸加快)。 ·Your face turns red. ·You may want to break something or hit someone.… Sometimes you hide your anger... ·You may have a bad headache. ·You may have a stomach ache.… page 2
How to control(控制)?You can do this: ·take a deep breath ·count from 1 to 10 ·think about good things ·do some things: take a walk, draw pictures, listen to music... ·talk to your parents/ friends/ teachers … page 3 Is it OK to feel angry We may feel angry sometimes. That’s OK, but we should control our emotions(情绪), don’t let your anger control you. We can have a better life and get along well with others. Page 4
60.What’s the meaning of anger ( )
A. B. C.
61.You may NOT get angry when ______. ( )
A.there is too much homework B.your team wins a match
C.your mum doesn’t let you play the computer games
62.Which is the best subtitle(小标题) for page 2 ( )
A.What’s your feeling B.Why do you feel angry C.Is anger good or bad
63.When you get angry, you can ______. ( )
A.talk to your parents B.break something C.hit someone
64.What can we learn from page 4 ( )
A.We can’t get angry. B.Let your anger control you.
C.We should control our emotions.
阅读短文,选择最佳答案。
Happiness
Some people always say they are not happy. In fact, happiness is for everyone. Happiness is always around you if you use your heart to feel it. If you feel with your heart, many things could make you happy. When you are in trouble at school, your teachers and classmates will help you. When you are ill, your parents always take good care of you. When you do something good for others, you will feel happy, too. Happiness is not the same as money. Happiness is a feeling in your heart, so you can always be a happy person if you want.
65.Happiness is for _______. ( )
A.some people B.everyone C.rich men
66.Happiness is always around you if you _______. ( )
A.have money B.have toys C.use your heart to feel it
67.When you are in trouble at school, _______ will help you. ( )
A.your teachers and classmates B.no one C.only yourself
68.When will you feel happy ( )
A.Do something bad for others.
B.Do something good for others.
C.In trouble at school.
69.You can always be a happy person because _______ ( )
A.happiness is the same as money.
B.many people tell you that.
C.happiness is a feeling in your heart.
阅读短文,根据内容选择正确选项。
John likes chocolate very much, but his mother doesn’t want him to eat too much. She thinks it’s bad for his teeth. She thinks John should eat more vegetables and fruit. John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate. Then his mother lets him eat some,because she wants the old man to be happy.
One Sunday evening,it is John’s seventh birthday. After blowing out the birthday candles, John says, “Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday. “His mother says,”God can’t hear you. Don’t shout.” “I know,” says the clever boy with a smile. “But my grandfather is in the next room, and he can hear me. And he will buy it for me.”
70.What does John like eating ( )
A.Chocolate. B.Vegetables. C.Fruit. D.Birthday cakes.
71.Sometimes _______ buys him some chocolate. ( )
A.John’s mother B.John’s father C.John’s grandfather D.John’s grandmother
72.How old is John now ( )
A.Six. B.Seven. C.Eight. D.Nine.
73.The underlined word “it” refers to(指代的是) _______. ( )
A.a birthday card B.a birthday candle C.a birthday wish D.a big box of chocolate
74.What can we know from the passage ( )
A.John is clever. B.John is lazy. C.John is a girl. D.John is tidy.
根据短文内容,选择正确的选项。
I’m Sue. Today is my birthday. Mum made a birthday cake for me. On the cake, there are twelve candles(蜡烛).
At seven o’ clock in the evening, there is a party in my home. All my friends come. After we eat the cake, we begin to have fun. Look! Jen is singing a song. Nick is playing the erhu. Lucy and Lily are dancing to the music. Others are clapping. How happy we are! But then the bell rings. I open the door and see an old lady. She is my neighbour, Mrs Black. “I’m sleeping, but you make lots of noise(噪音),” she says. “I’m sorry, we’ll hold down(控制) the noise,” I say.
75.How old is Sue ( )
A.10. B.11. C.12.
76.When is the party ( )
A.At 6:00. B.At 7:00. C.At 8:00.
77.Who are dancing ( )
A.Jen and Nick. B.Mum and Sue. C.Lucy and Lily.
78.What does the word “neighbor” mean(意思是) ( )
A.邻居。 B.校长。 C.亲戚。
79.Which is NOT right ( )
A.Dad made a cake for Sue.
B.All of Sue’s friends come to the party.
C.Mrs Black comes to Sue’s house because they make lots of noise.
阅读短文,选择正确答案。
Birthdays are different all over the world. Some ways to celebrate birthdays are similar(相似)from country to country: candles, cakes and birthday wishes. But there are also different ways to celebrate birthdays. Here are two:
Japan: The birthday child wears new clothes. Some birthdays are more important than others. These are the third and seventh birthdays for girls and the fifth for boys.
India: Usually Indian children wear white to school. However, on their birthdays children wear coloured clothes to school and give out chocolates to everyone in the class. Their best friend helps them do this.
80.What ways to celebrate birthdays are similar from country to country ( )
A.Cakes. B.Wishes. C.Candles. D.A, B and C.
81.Which birthday is more important than others to Japanese girl ( )
A.The fifth. B.The seventh. C.The ninth. D.The eleventh.
82.What colour do Indian children USUALLY wear ( )
A.Red. B.Coloured. C.White. D.Yellow.
83.What do Indian children give out on their birthdays ( )
A.Clothes. B.Chocolates. C.Fish. D.Books.
84.What is the passage about ( )
A.Different people have different wishes. B.Different people have different birthdays.
C.Different countries have different holidays. D.Different countries have different clothes.
阅读理解。阅读信件,选择正确的答案。
Dear Amy,
I was so happy to see the card you sent me when I got home. It was very nice and cute. I would tell you what my family did on my big day.
First, we went to Cang wu Park. There were many pigeons there. They flew up and down, and they were very friendly. My brother, little Jim was very excited and he fed them with some bread. The park keeper was unhappy and stopped Jim. Jim said sorry to him.
Next, we went boating on the lake. My family sang “Happy Birthday” to me. Mum gave me a hat. Dad gave me a doll. Some ducks swam in the lake happily. Then we left the park and ate a big cake at home. What a happy day!
It’s ten o’ clock now. I have to go to bed. See you again at school in September.
Love,
Kitty
85.Which card did Amy give Kitty ( )
A. B. C.
86.Why was Jim very excited ( )
A.Because he saw the pigeons. B.Because he ate some bread.
C.Because it was his birthday.
87.Kitty did not get _______. ( )
A. B. C.
88.Which of the following is TRUE about Kitty and Amy ( )
A.They are cousins.
B.They had dinner at the park together.
C.They go to the same school.
89.What does “left” mean in the letter ( )
A.离开 B.左边 C.留下
阅读短文,选择正确答案。
My name is Jim. My favourite day is August 13, because it’s my birthday. I will be very happy on that day. I will eat eggs for breakfast. Then my friends will come to my home and play with me. We will sing and dance. Someone will play the piano and someone will play the guitar. Lunch will be very nice. After lunch, my parents will take me to watch a film. My favourite films are comedies(喜剧) and action films (动作片). After dinner, my parents, my sister and I will watch TV. Then I will go to bed at ten thirty. I will not do my homework on that day. I will be very tired but happy on my birthday.
90.Jim’s birthday is ________. ( )
A.October 13 B.August 3 C.August 13
91.Jim’s favourite films are ________. ( )
A.comedies B.action films C.A and B
92.Jim will go to bed at ________. ( )
A.10:30 B.10:13 C.10:00
93.Jim ________ on his birthday. ( )
A.will do his homework B.will not do his homework C.will not watch TV
94.Jim will be ________ on his birthday. ( )
A.sad B.tired but not happy C.tired but happy
阅读短文,选择正确的答案。
A late birthday present
Mr Brown is a doctor. He often comes back home late in the evening because it is far away from his home to the hospital. He is always busy with his work, so he often forgets (忘记) his wife’s birthday. But last Friday afternoon, on his way home, he suddenly remembered (想起) it was his wife’s fiftieth birthday. He went to the shop and bought a necklace (项链) for his wife.
When he got home, Mr Brown gave the present to his wife and said, “Happy Birthday!”But to his surprise (令他惊讶的是), his wife laughed and laughed and when she stopped laughing, she said,“My birthday was yesterday. But thank you all the same because better late than never.”
95.Where does Mr Brown work ( )
A.He works in an office. B.He works in a hospital.
C.He works in a shop. D.He works in a department store.
96.Why does Mr Brown always forget his wife’s birthday ( )
A.Because he doesn’t love his wife. B.Because he is very busy.
C.Because he lives far away. D.Because he always comes back home very late.
97.Mrs Brown’s birthday was on ______ that year. ( )
A.Friday B.Thursday C.Wednesday D.Tuesday
98.Why did his wife laugh when Mr Brown came back home with the present ( )
A.Because the present was not good. B.Because the present was not expensive (昂贵的).
C.Because it was Mr Brown’s birthday. D.Because it was not Mrs Brown’s birthday.
99.What’s the Chinese meaning of the underlined“better late than never”in this passage ( )
A.迟做总比不做好 B.亡羊补牢 C.晚了更好 D.没有更好些
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.A 4.C 5.A
【导语】本文主要介绍了杰克的个人信息和学校生活。
1.句意:杰克________去上学。A走路,B骑自行车,C乘公交车。根据文中“He goes to school by bus.”可知杰克乘公交车去上学,故选C。
2.句意:在英语课上,杰克非常________。A害羞的,B积极的,C安静的。根据文中“In English classes, he is very active.”可知杰克上英语课时很积极,故选B。
3.句意:杰克经常读英文________。A故事,B词典,C报纸。根据文中“He often reads English stories.”可知杰克经常读英文故事,故选A。
4.句意:布朗太太是________。A又高又漂亮的,B矮但是善良的,C善良和有趣的。根据文中“She is kind and funny.”可知布朗太太是善良和有趣的,故选C。
5.句意:杰克在________没有英语课。A星期三,B星期一,C星期五。根据文中“Today is Wednesday. Jack doesn’t have English classes.”可知杰克在星期三没有英语课,故选A。
6.B 7.A 8.D 9.B 10.B
【导语】本文主要描述了康康的家庭生活和学校生活。
6.句意:康康的家庭有_____人。根据语篇可知作者家有父母,有哥哥,共四口人,故选B。
7.句意:康康的父母一周中______不工作。A一天,B七天,C五天,D两天。根据“They go to work from Monday to Saturday.”可知作者的父母周一到周六工作,只有一天不工作,故选A。
8.句意:康康的班级有______女孩。A四十五,B二十,C三十,D二十五。根据“There are 50 students in our class. And have 25 boys.”可知班上有50名学生,25名男孩,50-25=25,故选D。
9.句意:康康早上的课_____开始。根据“We have our lessons from half past seven in the morning to four o’clock in the afternoon.”可知早上七点半开始上课,故选B。
10.句意:王老师是______老师。A一名中文,B一名英语,C一名数学,D一名生物。根据“My teacher of English, Miss Wang, is from the America.”可知王老师是英语老师,故选B。
11.B 12.A 13.B 14.B 15.B
【导语】本文讲了即将小学毕业上初中的事情。
11.句意:学生们什么时候开始上中学?A今年六月。B今年九月。C明年。根据“Dear classmates, we’re going to leave our primary school soon and start middle school this September.”,可知学生们今年九月开始上中学,故选B。
12.句意:哪个科目没有被列为中学科目?A物理。B历史。C地理。根据“I’m excited because we’re going to study Chinese, English, Maths, History, Geography, and learn lots of new things in middle school.”,可知物理没有被列为中学科目,故选A。
13.句意:萨姆和艾米将要去哪里?A美国。B英国。C中国。根据“My best friends Sam and Amy are going back to the UK.”,可知萨姆和艾米将要去英国,故选B。
14.句意:六年前,萨姆和艾米是什么样子的?A他们不说汉语。B他们说一点汉语。C他们说流利的汉语。根据“Six years ago, they spoke only very little Chinese.”,可知六年前,萨姆和艾米说一点汉语,故选B。
15.句意:作者建议做些什么来保持联系?A打电话。B写电子邮件。C每周见面。根据“Let’s write lots of emails to each other!”,可知建议写电子邮件保持联系,故选B。
16.B 17.C 18.B 19.A 20.C
【导语】本文主要介绍怎样学好英语。
16.句意:乔瑞是一个______。A老师,B学生,C工人。根据“I’m Qiao Rui. I’m a student in Grade 6.”可知是一名学生,故选B。
17.句意:乔瑞不擅长_____。A语文,B运动,C英语。根据“I was not good at English before.”可知不擅长英语,故选C。
18.句意:根据上下文猜测,文中“took my teacher’s advice”的汉语意思是_____。根据“I took my teacher’s advice and studied hard.”可知是采纳了老师的建议,故选B。
19.句意:昨天的英语课_____挨着乔瑞。A一个女老师,B白老师,C他的爸爸。根据“A woman teacher was next to me.”可知是一个女老师,故选A。
20.句意:乔瑞对他的组长,英语老师和学校是______。A伤心的,B抱歉的,C感激的。根据“Thanks to my dear group leader, my English teacher and my school!”可知是感激的,故选C。
21.B 22.A 23.B 24.C 25.A
【导语】本文讲了教师节学生和老师在公园里做的事情。
21.句意:今天是_______。A6月1日,B9月10日,C10月1日,根据“Today is Teachers’ Day.”,可知今天是9月10日,故选B。
22.句意:今天的天气怎么样?A天气晴朗且凉爽。B天气晴朗且炎热。C天气多风且凉爽。根据“It’s sunny and cool.”,可知今天晴朗且凉爽,故选A。
23.句意:王老师什么样?A她友善且严厉。B她有趣且友善。C她有趣且年轻。根据“She’s kind and funny.”,可知王老师友善且有趣,故选B。
24.句意:兔子正在做什么?A它正在睡觉。B它正在跳。C它正在吃。根据“Is the rabbit sleeping Oh, no, it’s eating carrots.”,可知兔子正在吃,故选C。
25.句意:他们玩得开心吗?根据“How happy we are!”,可知他们玩得开心,故选A。
26.A 27.B 28.C 29.C 30.C
【导语】本文是汤姆写给黄先生,李小姐写给杰克,莉莉写给玛丽和玛丽写给自己的便条。
26.句意:黄先生什么时候赢得足球赛?A上周末。B上周一。C这周末。根据“Last weekend, you won the football match.”可知上周末黄先生赢得足球赛,故选A。
27.句意:杰克以前害羞吗?根据“When you were little, you were shy.”可知杰克小时候是害羞的,故做肯定回答,was提问用was回答。故选B。
28.句意:玛丽在5年级时做了什么?A她在英语方面帮助莉莉。B她和莉莉说再见。C她在数学方面帮助莉莉。根据“When I was in Grade 5, maths was difficult for me. You taught me and helped me a lot.”可知玛丽在数学方面帮助莉莉,故选C。
29.句意:玛丽未来想成为什么?A科学家。B教练。C舞蹈家。根据“I want to be a dancer in the future.”可知玛丽想成为舞蹈家,故选C。
30.句意:你认为玛丽怎么样?A害羞的并且严格的,B有趣的并且积极的,C有帮助的并且聪明的。根据“You taught me and helped me a lot. Now, I’m good at maths.”可知玛丽帮助莉莉学习数学,她是有帮助的,根据“I became better and better in six years. I can speak English very well. I’m good at maths and dancing.”可知玛丽是聪明的,故选C。
31.B 32.C 33.B 34.A
【导语】本文围绕欺凌而展开。
31.句意:在学校什么是一个大问题?A食物和水 ,B欺凌,C环境。根据“Bullying (欺凌) is a big problem at school.”欺凌是学校的一个大问题。可知在学校欺凌是个大问题。故选B。
32.句意:欺凌包括什么?A伤害一个人的身体,B说一些或写一些不好的。根据“Hurting a person’s body is the most common kind of bullying. Saying or writing bad things is also bullying.” 伤害一个人的身体是最常见的欺凌行为。说或写坏事也是欺凌。可知伤害一个人的身体或说一些写一些不好的都属于欺凌,故选C。
33.句意:当你被欺凌时你应该做什么?A独自一人,眼里含着泪水,B勇敢地面对它,昂首挺胸,C对另一个孩子使用暴力。根据“You just need to hold your head up high!”你只需要昂起头!可知当被欺凌时,你应该勇敢地面对,故选B。
34.句意:哪一个是这篇文章最好的标题?A对欺凌说不,B什么是欺凌,C为什么欺凌是一个大问题?根据全文可知,本篇文章从校园欺凌的含义、以及如何应对校园欺凌而展开,故选项A,符合题意,故选A。
35.B 36.C 37.A 38.B 39.C
【导语】本文主要介绍颜色与情绪的关系。
35.句意:什么颜色能使人感觉兴奋?A蓝色。B红色。C绿色。根据“Red is a bright color. It can make people feel excited.”可知是红色,故选B。
36.句意:当你生气时,___能帮助你平静下来。A红色的东西,B绿色的东西,C蓝色的东西。根据“Blue is a cool color. It can make people feel calm.”可知是蓝色的东西,故选C。
37.句意:绿色是___的颜色。A自然,B学校,C书。根据“Green is the color of nature.”可知绿色是自然的颜色,故选A。
38.句意:当人们看见黑色时人们感觉如何?A激动的,B无聊的,C高兴的。根据“Black can make people feel bored or sad.”可知黑色会使人感觉无聊或伤心,故选B。
39.句意:当我们感觉伤心时我们应该做什么?A看黑色的东西。B待在一个没有窗户的房间里。C去公园。根据“When you are sad, being in the park (with many green trees) can make you feel better.”可知是去公园,故选C。
40.A 41.B 42.C 43.C 44.A
【导语】本文主要围绕担忧展开,介绍了担忧是什么、让人担忧的事、如何应对担忧以及如何帮助担忧的人等多方面内容。
40.句意:______是第一页的最佳图片。根据文中句子“Worry is a feeling. When you feel worried, you may have a stomachache(胃疼).”可知担心是一种感觉。当你感到担心时,你可能会胃痛。图片A是担忧的表情,故选A。
41.句意:哪一个是第2页最好的小标题?A担心是好事还是坏事?B为什么我会感到担心?C我多久感觉一次?根据文中句子“There are many things that can make you feel worried.”可知这一页说的是感到担忧的原因,故选B。
42.句意:当你的朋友感觉担忧时,你可以_______。A告诉你的父母,B做有趣的事情,C认真听他们。根据文中句子“Listen to them carefully.”可知当朋友担忧时,可以认真倾听他们,故选C。
43.句意:划线单词miss out on中文意思是________。根据文中句子“But worrying too much can make you miss out on fun things.”可知担心太多会让你错过有趣的事情。所以可以推测miss out on意思是错过,故选C。
44.句意:作者为什么写焦虑?A帮助我们更好地了解担忧。B告诉我们如何成为一个好的倾听者。C向我们展示忧虑是一种不好的感觉。文章围绕担忧展开,介绍了担忧是什么、让人担忧的事、如何应对担忧以及如何帮助担忧的人等多方面内容,整体是为了帮助我们全面了解担忧,故选A。
45.A 46.A 47.C 48.C 49.B
【导语】本文介绍了不同颜色代表的不同情绪状态以及对应的调节方法。
45.句意:我很生气。我可以深呼吸并数到十。A生气的,B开心的,C无聊的,根据“If you are angry, you are feeling red. You can take a deep breath (深呼吸)and count to ten. ”可知生气时可以深呼吸并数到十。故选A。
46.句意:文中划线部分的单词bored,汉语意思可能是无聊。根据“If you’re bored, you are feeling grey.”可知bored对应无聊状态。故选A。
47.句意:你感到害怕。你可以寻求帮助。A听音乐,B唱歌跳舞,C寻求帮助,根据“If you’re afraid, you are feeling yellow. Oh, no! What can you do You can ask for help. ”可知害怕时应寻求帮助。故选C。
48.句意:你和朋友争吵。你感到生气。A粉色,B灰色,C红色,根据“If you are angry, you are feeling red.”可知争吵时感到生气对应红色。故选C。
49.句意:文章题目可能是多彩的情绪。A不良情绪,B多彩的情绪,C良好情绪,根据全文描述不同颜色代表不同情绪。故选B。
50.A 51.B 52.C 53.C 54.A
【导语】本文主要介绍了什么是担忧,为什么会担忧,担忧的时候怎么办以及别人担忧的时候怎么帮忙。
50.根据“You may feel sick and have a stomachache.”可知担忧的时候可能感觉不舒服并且胃疼。图片A人物坐在沙发上、神情不安,捂着胃,符合题意,故选A。
51.句意:在第②段,作者提到几种事情可以让人担忧?A一。B三。C五。根据“For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition. When your grandparents are very ill, you may be worried.”可知去新学校前,参加竞赛前,祖父母生病的时候,一共是三件事,故选B。
52.句意:为材料中的第③段选择相符的小标题。A你多久担忧一次?B谁让你担忧?C如果你感到担忧你可以怎么做?根据“If you are worried about something, you can tell someone who cares about you. They will help you. You can also do something fun to get better.”可知第③段介绍的是如果感到担忧,怎么做,故选C。
53.句意:划线的短语“miss out”在汉语中是什么意思?A想念,B享受,C错过,根据“But worrying too much can make you miss out on fun things.”可知担忧过多应该是会错过许多有趣的事情,miss out意思是错过,故选C。
54.句意:作者为什么写这篇阅读材料?A为了帮助我们了解担忧。B为了告诉我们怎么成为一个好的听众。C为了向我们展示担忧是一种坏的情感。文中详细介绍了“担忧是什么、会由哪些原因产生、以及应对方法”,旨在帮助读者更好地了解并处理担忧,故选A。
55.B 56.A 57.C 58.B 59.B
【导语】本文讲了悠悠的情绪。
55.句意:悠悠是一只______。A狗,B熊,C猫,根据“Yoyo is a bear.”,可知悠悠是一只熊,故选B。
56.句意:当一只蜜蜂在他的鼻子上时,悠悠很_______。A害怕的,B高兴的,C生气的,根据“One day, a bee is on his nose. He is scared.”,可知是害怕的,故选A。
57.句意:悠悠不喜欢______天。A晴朗的,B下雨的,C刮风的,根据“Yoyo doesn’t like windy days.”,可知悠悠不喜欢刮风天,故选C。
58.句意:乔和悠悠在刮风天_______。A在雨里玩,B放风筝,C看书,根据“Yoyo doesn’t like windy days. He is not happy. Joe has an idea. They fly a kite.”,可知是放风筝,故选B。
59.句意:悠悠对乔说“谢谢”,因为_______。A乔给了他一个礼物,B乔帮助他快乐,C乔是他的哥哥/弟弟,根据全文,可知因为乔帮助他快乐,故选B。
60.B 61.B 62.A 63.A 64.C
【导语】本文讲了生气的情绪。
60.句意:愤怒的意思是什么?选项B中的人是愤怒的,故选B。
61.句意:当_______你可能不生气。A有太多作业,B你的团队赢得了比赛,C你妈妈不让你玩电脑游戏,根据“When your teachers give you too much homework, when your team loses(输掉) a match, when your friend borrows(借) your favourite toy and breaks(损坏)it, when your mother doesn’t let you play the computer games, you may get really angry.”,可知赢得了比赛可能不生气,故选B。
62.句意:哪一个是第2页的最好的标题?A你的感觉是什么?B你为什么感觉生气?C愤怒好还是坏?根据内容可知最好的标题是“你的感觉是什么?”故选A。
63.句意:当你生气时,你可以_______。A和你的父母说话,B打碎某物,C打人,根据“talk to your parents/ friends/ teachers”,可知可以和父母说话,故选A。
64.句意:我们能从第4页学到什么?A我们不能生气。B让你的愤怒控制你。C我们应该控制我们的情绪,根据第4页的内容,可知讲的是应该控制我们的情绪,故选C。
65.B 66.C 67.A 68.B 69.C
【导语】本文主要讲述了什么是幸福。
65.句意:幸福属于____。A一些人,B每个人,C富人。根据“In fact, happiness is for everyone.”可知幸福属于每一个人,故选B。
66.句意:如果你____,幸福就一直在你身边。A有钱,B有玩具,C用心去感受它。根据“Happiness is always around you if you use your heart to feel it.”可知如果你用心去感受它,幸福就一直在你身边,故选C。
67.句意:当你在学校遇到困难时,____将帮助你。A你的老师和同学,B没有人,C仅仅你自己。根据“When you are in trouble at school, your teachers and classmates will help you.”可知当在学校遇到困难时,你的老师和同学将帮助你,故选A。
68.句意:你什么时候会感到幸福?A为别人做坏事。B为别人做好事。C在学校遇到麻烦。根据“When you do something good for others, you will feel happy, too.”可知为别人做好事时会感到幸福,故选B。
69.句意:你可以一直成为一个幸福的人,因为____ A幸福和金钱一样。B很多人都这么说。C幸福是你心中的一种感觉。根据“Happiness is a feeling in your heart, so you can always be a happy person if you want.”可知你可以一直成为一个幸福的人,因为幸福是你心中的一种感觉,故选C。
70.A 71.C 72.B 73.D 74.A
【导语】本文主要介绍约翰很喜欢吃巧克力,他的爷爷有时候会给他买的故事。
70.句意:约翰喜欢吃什么?A巧克力。B蔬菜。C水果。D生日蛋糕。根据“John likes chocolate very much,”可知约翰很喜欢吃巧克力,故选A。
71.句意:有时候_____给他买一些巧克力。A约翰的妈妈,B约翰的爸爸,C约翰的爷爷,D约翰的奶奶。根据“John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate.”可知约翰的爷爷有时候给他买一些巧克力,故选C。
72.句意:约翰现在几岁了?A六。B七。C八。D九。根据“One Sunday evening, it is John’s seventh birthday.”可知是七岁,故选B。
73.句意:划线的单词“it”指代的是_____。A一个生日蛋糕,B一根生日蜡烛,C一个生日愿望,D一大盒子巧克力。根据“Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday.”可知是一大盒子巧克力,故选D。
74.句意:从文章中我们可以知道什么?A约翰是聪明的。B约翰是懒惰的。C约翰是一个女孩。D约翰很整洁。根据“says the clever boy with a smile.”可知是一个聪明的男孩,故选A。
75.C 76.B 77.C 78.A 79.A
【导语】本文讲了苏的生日活动。
75.句意:苏多大了?根据“On the cake, there are twelve candles(蜡烛).”,可知苏12岁了,故选C。
76.句意:聚会是什么时候?根据“At seven o’ clock in the evening, there is a party in my home.”,可知聚会是7点,故选B。
77.句意:谁正在跳舞?A珍和尼克。B妈妈和苏。C露西和莉莉。根据“Lucy and Lily are dancing to the music.”,可知露西和莉莉正在跳舞,故选C。
78.句意:单词“neighbor”的意思是什么?根据短文语境可知neighbor的意思是邻居,故选A。
79.句意:哪一项不正确?A爸爸给苏做了一个蛋糕。B苏的所有朋友都来参加聚会。C布莱克太太来到苏家,因为他们制造了很多噪音。根据“Mum made a birthday cake for me.”,可知妈妈给苏做的蛋糕,选项A不正确,故选A。
80.D 81.B 82.C 83.B 84.B
【导语】本文描述的是世界各地不同的庆祝生日方式。
80.句意:在不同国家,有哪些庆祝生日的方式是相似的呢?A蛋糕。B愿望。C蜡烛。D三者都有。根据“Some ways to celebrate birthdays are similar from country to country: candles, cakes and birthday wishes.”,可知在不同国家,一些庆祝生日的方式是相似的:蜡烛、蛋糕和生日祝福。故选D。
81.句意:对于日本女孩来说,哪个生日比其他生日更重要?A五岁。B七岁。C九岁。D十一岁。根据 “These are the third and seventh birthdays for girls...” 可知对于日本女孩来说,七岁生日比其他生日更重要,故选B。
82.句意:印度孩子通常穿什么颜色的衣服?A红色。B彩色。C白色。D黄色。根据 “Usually Indian children wear white to school.”,可知印度孩子通常穿白色衣服,故选C。
83.句意:印度孩子在生日时分发什么?A衣服。B巧克力。C鱼。D书。根据“on their birthdays children wear coloured clothes to school and give out chocolates to everyone in the class.”,可知印度孩子在生日时会分发巧克力,故选B。
84.句意:这篇文章是关于什么的?A不同的人有不同的愿望。B不同的人有不同的生日。C不同的国家有不同的假期。D不同的国家有不同的衣服。根据“Birthdays are different all over the world.”可知世界各地的生日庆祝方式各不相同。故选B。
85.B 86.A 87.B 88.C 89.A
【导语】本文主要是Kitty写给Amy的信。
85.句意:Amy给了Kitty哪个卡片?根据“I would tell you what my family did on my big day.”和“My family sang “Happy Birthday” to me.”可知是Kitty生日,B选项生日快乐,符合题意,故选B。
86.句意:为什么Jim很兴奋?A因为他看到了鸽子。B因为他吃了一些面包。C因为是他的生日。根据“There were many pigeons there. They flew up and down, and they were very friendly. My brother, little Jim was very excited and he fed them with some bread.”可知因为他看到了鸽子。故选A。
87.句意:Kitty没有得到____。A帽子,B裙子,C洋娃娃。根据“Mum gave me a hat. Dad gave me a doll.”可知Kitty没有得到裙子,故选B。
88.句意:下面关于Kitty和Amy的哪一项是正确的?A她们是堂(表)姐妹。B她们一起在公园吃晚餐。C她们去同一所学校。根据“See you again at school in September.”可知Kitty和Amy去同一所学校。故选C。
89.句意:在信中“left”是什么意思?根据“Then we left the park and ate a big cake at home.”可知是“我们离开公园然后在家吃了一个大蛋糕。”可知信中“left”意思是离开,故选A。
90.C 91.C 92.A 93.B 94.C
【导语】本文讲了吉姆的生日活动。
90.句意:吉姆的生日是_______。A10月13日,B8月3日,C8月13日,根据“My favourite day is August 13, because it’s my birthday.”,可知吉姆的生日是8月13日,故选C。
91.句意:吉姆最喜欢的电影是______。A喜剧,B动作片,根据“My favourite films are comedies(喜剧) and action films (动作片).”,可知吉姆最喜欢的电影是戏剧和动作片,故选C。
92.句意:吉姆会在______去睡觉。根据“Then I will go to bed at ten thirty.”,可知吉姆会在10:30去睡觉,故选A。
93.句意:吉姆在他的生日那天_______。A会做作业,B不会做作业,C不会看电视,根据“I will not do my homework on that day.”,可知吉姆在他的生日那天不会做作业,故选B。
94.句意:吉姆在他的生日那天会很______。A伤心的,B累但不高兴,C累但高兴,根据“I will be very tired but happy on my birthday.”,可知会很累但高兴,故选C。
95.B 96.B 97.B 98.D 99.A
【导语】本文主要介绍布朗医生因为工作忙忘记他妻子的生日的故事。
95.句意:布朗先生在哪里工作?A他在办公室工作。B他在医院工作。C他在商店工作。D他在一家百货公司工作。根据“Mr Brown is a doctor.”可知他是一名医生,在医院工作,故选B。
96.句意:布朗先生为什么总是忘记他妻子的生日?A因为他不爱他的妻子。B因为他很忙。C因为他住得远。D因为他总是回家很晚。根据“He is always busy with his work, so he often forgets (忘记) his wife’s birthday.”可知是因为忙,故选B。
97.句意:那年布朗夫人的生日是_____。A星期五,B星期四,C星期三,D星期二。根据“But last Friday afternoon, on his way home, he suddenly remembered (想起) it was his wife’s fiftieth birthday.”和“My birthday was yesterday.”可知应是星期四,故选B。
98.句意:当布朗先生带着礼物回家时他的妻子为什么笑了?A因为礼物不好。B因为礼物不贵。C因为那是布朗先生的生日。D因为那天不是布朗夫人的生日。根据“his wife laughed and laughed and when she stopped laughing, she said,“My birthday was yesterday.”可知那天不是布朗夫人的生日,故选D。
99.句意:这段文章中划线的“better late than never”汉语意思是什么?根据“My birthday was yesterday. But thank you all the same because better late than never.”可知应是迟做总比不做好,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览