资源简介 自贡一中高2028届高一上学期10月英语试题(试卷满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Where will the speakers have lunch A. In the park. B. In the office. C. In the dining hall.2.When will The Cuckoo Clock start A. At 6:00. B. At 6:10. C. At 7:00.3.How will the boy go to school tomorrow A. By car. B. By bus. C. By bike.4.Where are the speakers A. In a library. B. In a classroom. C. In a bookstore.5.What are the speakers mainly talking about A. The sky. B. The sun. C. The ocean.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6.What are the speakers doing A. Talking about a band. B. Looking at a picture. C. Enjoying a performance.7.How old is the woman A.20 years old. B.22 years old. C.24 years old.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Why is the man stressed A. He’s busy with this week’s exam.B. He has a lot of schoolwork to do.C. The professors don’t like him.9.What will the woman do A. Do exercise with the man.B. Teach the man to read fast.C. Help with the man’s schoolwork.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10.What does the woman think of her job A. Challenging. B. Attractive. C. Well-paid.11.What has the woman decided to do A. Try for another job. B. Learn a new language. C. Get full-time education.12.Where are the speakers going A. To a concert hall. B. To a company. C. To a school.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13.What size bag does the man want A.40cm x 60cm. B.60cm x 90cm. C.70cm x 90cm.14.What color bag does the man choose A. Blue and white. B. Red and white. C. Red and green.15.How much will the man pay A.$300. B.$200. C.$100.16. Why will the man get the bag on Saturday A. It will be cheaper on weekends.B. He needs it for camping this weekend.C. The color he wants is available this weekend.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. How many boys are there in the first photo A. Four. B. Five. C. Six.18. What is the children’s attitude towards the score of the football game A. They don’t mind. B. They feel upset. C. They are puzzled.19. What are the girls in the second photo doing A. Drinking coffee. B. Doing sports. C. Talking together.20. What benefit does the activity in the second photo provide A. It gives a sense of winning.B. It offers a chance to communicate more.C. It helps the children to improve physical health.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Most Popular BooksEmily’s Houseby Amy Belding BrownMargaret Maher works as the servant in the family home of poet Emily Dickinson, cleaning, cooking, and defending her hostess from prying (窥探) eyes. Margaret’s special voice brings this novel to life; it’s a viewpoint full of honesty, humor, and clever observations.All Inby Billie Jean KingThe tennis champion writes about her life with self-awareness, while not underplaying her role as a trailblazer (先驱) for women’s rights. She isn’t satisfied with her younger self for feeling a need to hide her sexual identity to safeguard her career, and touches on the damage thatsecret caused.Pastoral Songby James RebanksEnglish sheep farmer and writer James Rebanks offers a sustainable method for raising animals, preserving habitat, caring for the environment, and helping small farmers all at the same time.Agatha of Little Neonby Claire LuchetteThis is a novel about desire and sisterhood, figuring out how you fit in (or don’t), and the unexpected friends who help you find your truest self.Agatha is one of four young nuns (修女), who tend to the residents of Little Neon, a house in Rhode Island. She has lived every day of the last nine years with her sisters: they work together, laugh together and pray together. Their world is contained within the little house they share. The four of them are devoted to Mother Roberta and to their quiet, purposeful life.21. Who will probably be interested in the book Emily’s House A. Those who support women’s rights.B. Those who love poetry.C. Those who are fond of nature.D. Those who like playing tennis.22. Which book refers to the way to keep animals A. Emily’s House. B. All In.C. Pastoral Song. D. Agatha of Little Neon.23. Who wrote the book telling the story of four sisters A. Amy Belding Brown.B. Billie Jean King.C. James Rebanks.D. Claire Luchette.BAt almost every Olympic Games, one athlete is named as the greatest star, and good-natured debates follow for years to come. Usually, there’s no certainty about who is really the most memorable one.But in 1948, everyone who attended the London Olympic Games agreed on who was the greatest legend: Fanny Blankers-Koen, a 30-year-old Dutch housewife.Before the Games, many people suggested she was too old to succeed, while others said she should stay at home with her children. When she arrived at the track, she pointed at one of them and said simply, “I’ll show you.”And she did it.Fanny Blankers-Koen won the 100m race with ease. With an Olympic gold medal to her name, she wanted to give up and return home because she missed her children so much. But her husband, Jan Blankers, who was also her coach, asked her to stay. The hurdles (跨栏) gold came next, followed by a championship in the 200m, which she won by 0.7 seconds — a huge margin (差额) that has not been matched since.Blankers-Koen celebrated those victories with a big shopping tour, and only arrived back at the stadium ten minutes before the start of the 4×100m match. Without any warming up, she ran the last leg. When she started to run, the Dutch were in the third. But Blankers-Koen won the race by a foot.If she hadn’t been limited (限制) by the IOC rules to four events, she could have won two more golds. IOC rules forced her to drop two of her strongest events, the long jump and high jump, both of which she held the world record.On her return to the Netherlands, Queen Juliana gave her a bicycle, saying she wouldn’t have to run so much.But she kept running until she finished her sport life as an athlete in 1955 with a 58th championship and went to three more Olympics as a coach.In 1999 when she was honored the greatest female athlete of the 20th century, Blankers-Koen asked, “Is it really me ” When she got a positive answer, she jumped up and did a little dance.24. Which match did Fanny Blankers-Koen take part in without preparations before its start A. The hurdles. B. The 4×100m. C. The 200m. D. The long jump.25. Why did Fanny Blankers-Koen want to go home after she won the first gold medal A. She was satisfied with her victory. B. She was not sure whether she could win.C. She wanted to stay with her children. D. She was too tired to take part in more events.26. What does the underlined word “drop” in paragraph 7 mean A. Give up. B. Join in. C. Turn down. D. Pick out.27. How many championships did Fanny Blankers-Koen get in her lifetime A. 31. B. 48. C. 58. D. 61.CHave you ever thrown a camel Camels are large and heavy animals, so it would be hard to do so. But in the French-speaking Democratic Republic of the Congo, “to throw a camel” is a way of saying “to make a spelling mistake”. In the past, a phrase like that was not accepted by the French government as an official French term. But recently, the French Ministry of Culture worked on a new kind of dictionary that accepts the idea that many people in other countries and regions speak the language. The language has changed over time and is different in places like Ivory Coast in West Africa or Quebec in Canada, compared to how it is in Paris.The new online French dictionary includes new French words from around the world. It was released (发布) on March 18 — just in time for International Francophonie Day on March 20. After its release, it is updated (更新) on a regular basis. It now contains about 600,000 terms. The French Culture Minister says the dictionary is not just for France’s 67 million citizens, but for the 300 million French speakers worldwide.Supporters say the new dictionary is more democratic (大众化的) than earlier French dictionaries that only showed the way highly educated French people spoke. Official dictionaries produced by the French Academy in Paris were first published hundreds of years ago and are regularly updated. The online dictionary, however, has a new part you cannot find in a book. If you live in Senegal, for example, you can search the dictionary, and it will give you the meaning of a word based on its use in that country.“The French no longer have a monopoly (独占) on French,” a French magazine that supports the dictionary wrote recently. “And that is good news”.28. What do we know about the phrase “to throw a camel” A. It tells us camels are too large to be thrown.B. It can be found in an ancient French dictionary.C. It is a phrase still not accepted by the French government.D. It can be used when you see someone makes a spelling mistake.29. How is the online French dictionary different from other dictionaries A. It needs updating regularly. B. It is mainly for non-French speakers.C. It takes in worldwide French usages. D. It includes few official French terms.30. What do the supporters think of the dictionary A. It helps spread standard French. B. It’ll attract more people to learn French.C. It’ll benefit French’s development. D. It brings 300 million French speakers.31. In which section of a newspaper may this text appear A. Culture. B. Opinion. C. Technology. D. Lifestyle.DThe sun is setting, brightening your kids’ faces as they play in the waves. You reach for your phone for this perfect moment. But before you do, here’s a bit of surprising science: Taking photos is not the perfect way to keep memory as you think.Taking too many pictures could actually harm the brain’s ability to keep memories, says Elizabeth Loftus, a psychology professor at the University of California, Irvine. So we get the photo but kind of lose the memory.Photography “outsources” memories. It works in two ways: We either shake off the responsibility of remembering moments when taking pictures, or we’re so distracted (分散注意力的) by the process that we miss the moment altogether.The first explanation is the loss of memory. People know that their camera is recording that moment, so they don’t try to remember. Similarly, if you write down someone’s phone number, you’re less likely to remember it offhand because your brain tells you there’s just no need. That’s all well and good — until that piece of paper goes missing.The other is distraction. We’re distracted by the process of taking a photo — how we hold our phone, composing the photo, such as smiling faces, the background to our liking and clear image, all of which uses up our attention that could otherwise help us memorize.However, taking photos can benefit memory — when done mindfully. While taking a photo may be distracting, the act of preparation by focusing on visual (视觉的) details around has some upsides. When people take the time to zoom in (拉近镜头) on specific things, memories become strengthened.Another benefit is that we recall moments more accurately (准确的) with the photos. Memory has been reshaped with the help of new information and new experiences. Thus, photos or videos help us recall moments as if they really happened.Memories die away without a visual record backing them up. Therefore, a photo is an excellent tool to help remember when done purposefully, which is worth exploring further.32. What is the purpose of the first paragraph A. To introduce the topic.B. To make us think of similar experience.C. To show the interest in taking photos.D. To call on readers not to take photos.33. Why does photography “outsource” memories A. Taking photos is helpful for us to memorize.B. Photos are more detailed than memories.C. People depend more on photos to remember than their brains.D. Many sources influence people’s memories during photo-taking.34. What may likely be discussed next A. Situations when taking photos is better.B. When distraction is most likely to happen.C. How to stay focused while taking photos.D. How to use photo-taking to memorize better.35. Which of the following could be the best title for the text A. Photography or Memories B. Photography Does Help to MemoriesC. The Fewer Photos We Take, the Better We Will RememberD. Remember the Moment and Take Photos Properly第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There’s a question about maths you can hear in high schools all around the world, “Why on earth are we learning something that we’ll never use in real life ” 36 Computers can help us do the maths, and the rest of the topics will only be useful for the expert-to-be. So why do we study maths at all The teacher might answer, “Classes aren’t supposed to teach you formulas (公式). 37 ” It is an answer I can totally agree with, but how does maths “teach you to think” 38 In many ways, explaining how you get to the result is more important than the result itself. Using mathematical logic (逻辑) to solve problems provides just the right tools.Make sure you understand the problem before trying to solve it. 39 Or, you can work backwards. When the job is to prove a given supposition (推测), examining the result might help in finding the evidence.In real life, setting goals can be a powerful tool for finding a way to reach them. Write the question down, and keep making it simple until it becomes clear. 40A. Maths is supposed to teach you to think.B. If you can’t solve the problem, solve a simpler one.C. A great deal of high school maths has little practical use.D. Solution lies in using mathematical tools for real-life problems.E. Maths helps broaden students’ view instead of sharpening mind.F. Solving difficult problems is the way we’ll make use of maths in real life.G. The next time you see a difficult real-life problem, use the tips above.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Mr. Jackson is an Australian farmer. He was 400 km away in New South Wales when his41 lost her two-year cancer battle in Queensland. The situation prevented him from travelling to Brisbane to attend her 42 . So he turned to his own sheep and pasture (牧场) to show his love, laying out grain in the shape of a 43 .He aimed to spread the grain so that when he set free his sheep, thousands of sheep would run and 44 the vast shape. After 45 tons of trials and errors, he finally 46 the outline. Then he let the animals wander. The result was recorded on video by a drone (无人机) — it’s become popular after Mr. Jackson 47 it online.“There was no way I could go to the funeral,” he said. “So I felt 48 . I didn’t really know what to do. But suddenly I got an idea. I could do a huge heart in the ground for her.” Mr. Jackson sent the 49 to relatives ahead of his aunt’s funeral.In recent years, Mr. Jackson has created a few other “ 50 artworks”, using his lovely animals. His aunt had always been a 51 of his creations, who enjoyed his artworks very much.The kind and social woman 52 him in May for the last time because of the lockdown (封锁).On Thursday, Mr. Jackson was still under a state-wide lockdown. But his video was being played on Australian TV stations and 53 shared on social media. He said, “My aunt would be 54 to see so many people smiling and enjoying the heart I’ve made for her. It’s just55 . Love’s wonderful.”41. A. friend B. sister C. aunt D. mother42. A. funeral B. anniversary C. wedding D. party43. A. plane B. star C. circle D. heart44. A. fill up B. cut out C. put off D. take in45. A. pointing out B. going through C. allowing for D. getting over46. A. nailed B. recognized C. quit D. doubted47. A. watched B. shared C. bought D. downloaded48. A. embarrassed B. awkward C. hopeless D. bored49. A. flower B. message C. gift D. video50. A. sheep B. grass C. corn D. cow51. A. tester B. fan C. reporter D. designer52. A. scolded B. punished C. visited D. praised53. A. secretly B. equally C. widely D. officially54. A. worried B. angry C. puzzled D. proud55. A. peace B. sympathy C. kindness D. love第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Qingdao International Beer Festival has become a major event in the beautiful city. The first festival took place in 1991. It is now held once a year from the end of July to the end of August,56 (last) for about one month. Qingdao is the 57 (large) beer production base in China and the festival provides a great chance 58 (show) the city’s unique characteristics.59 a history of over 30 years, Qingdao International Beer Festival is a nationally60 (recognize) event, and combines together tourism, culture and sports. As one of the most important 61 (festival) of China, it has a worldwide reputation and attracts millions of people to take part every year. More than 100 brands from all over the world 62 (join) in the event over the past 16 years successfully. Every year daily performances are given at the Beer Town’s Center Theatre, 63 colorful fountains, hi-tech laser shows and dramatic audio effects excite audiences. Whether walking on the roads, shopping in the local stores 64 even catching a ride in a taxi, you will constantly hear people talking about the festival. 65 (obvious), after 16 years of development, the festival has become part of local people’s daily lives.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)假定你是英语校报负责人,请你在英语校报为学校油画展写一则通知。内容包括:1. 时间、地点;2. 活动安排;3. 注意事项。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Five years ago, I had a nine-to-five job, and I usually commuted (通勤) to work by bus. Those long tiring hours of travelling were always annoying. But one day, it was healing(治愈).It was a warm March evening, and I’d just taken a seat on the bus that would take me home. I sat in the third row, by the window, on the driver’s side. It was nearly 6:00 p.m., but the bus was not yet full and the driver gave no signs that he intended to get the bus on the road anytime soon.A middle-aged woman took a seat opposite me. She was crying. Not speaking to anyone in particular, she tearfully told her story.She had come to the city to visit her daughter. On the way to the last stop, a thief had stolen one of her bags. It had contained half of the money she’d brought with her. The other half was rolled in a handkerchief and hidden under her blouse, so she fortunately still had some money left.The bus conductor, driver, and other passengers listened to her story. After a few minutes, she stopped crying, took out some cheese bread from her bag, and began to eat, looking still worried.An old man in tattered (破旧的) clothes got on the bus. He sat in the seat directly in front of the woman.After a few minutes, all seats were taken. The driver got behind the wheel and started the engine. The bus conductor(售票员) collected tickets and began asking us where we were getting off. When he came to the old man’s seat, he became doubtful and asked the old man whether he had any money. The old man admitted that he did not. He explained that he had spent all his money this morning when he’d accidentally got on the wrong bus and now he was trying to go home.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。自贡一中高2028届高一上学期10月考英语试题参考答案第一部分 听力1-5 ACACC 6-10 BCBAC 11-15 BABAB 16-20 ABACB第二部分 阅读第一节A篇本文是一篇应用文。文章主要介绍了四本非常受欢迎的书籍的故事梗概。21. B 推理判断题。根据Emily’s House部分第一句中的“Margaret Maher works as the servant in the family home of poet Emily Dickinson”可知,Emily Dickinson是一名诗人。由此可推知,诗歌爱好者可能会喜欢Emily’s House这本书。故选B。22. C 细节理解题。根据Pastoral Song部分第一句中的“English sheep farmer and writer James Rebanks offers a sustainable method for raising animals”可知,Pastoral Song这本书介绍了一些饲养动物的方法。故选C。23. D 细节理解题。根据Agatha of Little Neon部分中的“by Claire Luchette”、第一段第一句中的“This is a novel about desire and sisterhood”和第二段第一句“Agatha is one of four young nuns, who tend to the residents of Little Neon, a house in Rhode Island.”可知,Claire Luchette写下了Agatha of Little Neon一书,该书讲述了四个姐妹之间的故事。故选D。B篇本文是一篇记叙文。文章介绍了1948年奥运会传奇人物——30岁的荷兰家庭主妇范妮·布兰克尔斯·科恩以及她在奥运会上所取得的成绩。24. B 细节理解题。根据第六段第一、二句“Blankers-Koen celebrated those victories with a big shopping tour, and only arrived back at the stadium ten minutes before the start of the 4×100m match. Without any warming up, she ran the last leg.”可知,布兰克尔斯在4×100米比赛开始前10分钟才回到体育场,没有做任何热身准备。故选B。25. C 细节理解题。根据第五段第一、二句“Fanny Blankers-Koen won the 100m race with ease. With an Olympic gold medal to her name, she wanted to give up and return home because she missed her children so much. ”可知,布兰克尔斯想要放弃比赛回家是因为想念她的孩子们,想和孩子们待在一起。故选C。26. A 词意猜测题。根据该段第一句“If she hadn’t been limited (限制) by the IOC rules to four events, she could have won two more golds.”以及画线词前的“forced”和画线词后的“two of her strongest events”可知,国际奥委会规定每个运动员只能参加四个项目,所以她不得不放弃她的两个最强项。画线词“drop”意为“放弃”。故选A。27. C 细节理解题。根据倒数第二段“But she kept running until she finished her sport life as an athlete in 1955 with a 58th championship and went to three more Olympics as a coach.”可知,布兰克尔斯获得了58项冠军。故选C。C篇本文是一篇说明文。文章介绍了法国发行的在线法语词典,该词典打破了法语词典不收录其他国家和地区的法语用法的惯例。28. D 细节理解题。根据第一段中的“‘to throw a camel’ is a way of saying ‘to make a spelling mistake’”可知,该词组是表达“犯了拼写错误”的一种方式。故选D。29. C 细节理解题。根据第一段中的“In the past, a phrase like that was not accepted by the French government as an official French term.”和第二段中的“The new online French dictionary includes new French words from around the world.”可知,该在线法语词典的特殊之处在于它收录了世界各地的法语用法。故选C。30. C 推理判断题。根据第三段提到的支持者的看法,再结合最后一段中的“The French no longer have a monopoly on French”和“That is good news.”可知,在支持者们看来,这一词典更加大众化,法语不再是法国人的“专享物”了。由此可以推断出,它更有利于法语的发展。故选C。综合全文来看,本文的重点不在于在线法语词典对法语学习者的吸引力,而在于该词典在法语用法收录方面的进步——收录了世界各地的法语用法,故可排除B项。31. A 推理判断题。根据文章内容可知,法国之前出版的词典中只收录法国当地的法语表达,但其新发行的在线法语词典打破了这一惯例,将世界各地的法语用法收录其中,这体现了法国语言文化上的变化。由此可知,本文可能出自报纸的文化版块。故选A。D篇本文是一篇说明文。文章主要介绍了拍太多照片不利于人们铭记瞬间的美好,作者鼓励人们应有目的有计划地拍照。32. A 目的意图题。通读第一段内容可知,本段描写了海边游玩的美好画面,人们会习惯性地拿出手机拍照留念,但拍照并不是人们所以为的保存记忆的完美方式,从而引出文章的主题。故选A。33. C 推理判断题。通读第三段内容可知,拍照“外包”回忆包括两种方式:一是拍照时,我们放下了铭记此刻的责任,将之寄托于相机;二是我们因拍照而分心,完全错失了这一时刻。由此可推知,拍照“外包”了回忆是因为人们太过于依赖相机而不是自己的大脑。故选C。34. D 推理判断题。根据最后一段最后一句“Therefore, a photo is an excellent tool to help remember when done purposefully, which is worth exploring further.”可知,当人们有目的地去做一件事时,照片是一种很好的工具,它能够帮助人们记住当下,而这是值得进一步探索的。由此可推知,接下来文章可能会探讨如何照相以便能更好地记忆。故选D。35. D 标题判断题。通读全文可知,文章主要介绍了拍太多的照片不利于人们铭记瞬间的美好,作者鼓励人们应有目的有计划地拍照。由此可推知,D项“记住当下,合理拍照”概括了文章大意,是本文的最佳标题。故选D。第二节本文是一篇议论文。文章探讨了一个常见的问题:学习数学的意义,并对在生活中利用数学思维解决问题提出了一些建议。36. C 考查逻辑关系。根据上文中的“Why on earth are we learning something that we’ll never use in real life”可知,我们为什么要学习那些现实生活中不会用到的知识呢?下文提到电脑可以帮助人做数学运算。C项“高中数学中的大多数(知识)几乎没有实用性”承上启下,符合语境。故选C。37. A 考查逻辑关系。根据上文中的“Classes aren’t supposed to teach you formulas.”可知,课堂不是用来教你公式的;根据下文中的“It is an answer”可知,这是一个答案。A项“数学是用来教你思考的”承上启下,符合语境。故选A。38. F 考查主旨句。根据第二段最后一句中的“...how does maths ‘teach you to think’ ”可知,数学是怎样教会你思考的呢?空后主要介绍了我们在现实生活中运用数学的方式。F项“解决难题是我们在现实生活中利用数学的方式”承上启下,符合语境。故选F。39. B 考查逻辑关系。根据上文“Make sure you understand the problem before trying to solve it.”可知,在试图解决问题之前要确保自己理解问题;根据下文“Or, you can work backwards.”可知,或者你可以反向推导。B项“如果你不能解决这个问题,那你就去解决简单的那一个(问题)”承上启下,符合语境。故选B。40. G 考查逻辑关系。根据上文“In real life, setting goals can be a powerful tool for finding a way to reach them. Write the question down, and keep making it simple until it becomes clear.”可知,在现实生活中,设定目标对于找到一条道路去实现它们来说可以是一个有力的工具。把问题写下来,并且去简化它,直到它变得清晰。G项“下次你遇到一个现实生活中的难题,(可以)使用上述的建议”承接上文,符合语境。故选G。第三部分 语言运用第一节本文是一篇记叙文。文章主要讲述了由于疫情封城,Jackson无法参加姑妈的葬礼,所以为了表达自己对姑妈的爱,他在自己的牧场用羊群制作了巨幅心形图案,并用无人机记录下来的故事。41. C 考查名词辨析。根据下文中的“to relatives ahead of his aunt’s funeral”可知,他的姑妈抗争癌症两年失败(因而去世)。aunt意为“姑妈,姨母,伯母”,符合语境。故选C。42. A 考查名词辨析。根据下文中的“There was no way I could go to the funeral”可知,全州性的封锁使Jackson无法去布里斯班参加姑妈的葬礼。funeral意为“葬礼”,符合语境。故选A。43. D 考查名词辨析。根据下文中的“I could do a huge heart in the ground for her.”可知,他将谷物铺成一幅巨型心形图案。heart意为“心,心脏”,符合语境。故选D。44. A 考查动词短语辨析。根据上文中的“He aimed to spread the grain so that when he set free his sheep, thousands of sheep would run”可知,他打算把谷物撒在地上,这样当他放羊的时候,成千上万的羊就会跑去填满巨大的心形。fill up意为“填满,装满”,符合语境。故选A。45. B 考查动词短语辨析。根据下文中的“tons of trials and errors”可知,此处指经历了无数次的试验和错误后。go through意为“经历”,符合语境。故选B。46. A 考查动词辨析。根据上文中的“After tons of trials and errors, he finally”可知,在经历了无数次的试验和错误后,他最终固定了轮廓线。nail意为“固定”,符合语境。故选A。47. B 考查动词辨析。根据下文中的“shared on social media”可知,Jackson把视频分享在网上后,它很受欢迎。share意为“分享”,符合语境。故选B。48. C 考查形容词辨析。根据上文中的“There was no way I could go to the funeral”及下文中的“I didn’t really know what to do.”可知,因无法参加葬礼,Jackson感觉很无望。hopeless意为“无望的”,符合语境。故选C。49. D 考查名词辨析。根据上文中的“The result was recorded on video by a drone”和下文中的“But his video was being played on Australian TV stations”可知,Jackson在他姑妈的葬礼举行之前将无人机拍摄的视频发给了他的亲戚们。video意为“视频,录像”,符合语境。故选D。50. A 考查名词辨析。根据上文中的“his own sheep”和下文中的“using his lovely animals”可知,他还用可爱的动物创造了一些其他的绵羊艺术品。sheep 意为“羊,绵羊”,符合语境。故选A。51. B 考查名词辨析。根据下文中的“who enjoyed his artworks very much”可知,姑妈过去非常喜欢Jackson的作品,一直都是他的粉丝。fan意为“粉丝”,符合语境。故选B。52. C 考查动词辨析。根据下文“On Thursday, Mr. Jackson was still under a state-wide lockdown.”可知,由于全州封锁,Jackson不能和姑妈见面,而姑妈最后一次看望他是在五月份。visit意为“看望”,符合语境。故选C。53. C 考查副词辨析。根据下文中的“so many people smiling and enjoying the heart I’ve made for her”可知,Jackson的视频在社交媒体上被广泛分享。widely意为“广泛地”,符合语境。故选C。54. D 考查形容词辨析。根据下文中的“so many people smiling and enjoying the heart I’ve made for her”可知,如果姑妈看到这么多人笑着欣赏自己为她制作的心,她一定会感到骄傲的。proud意为“骄傲的,自豪的”,符合语境。故选D。55. D 考查名词辨析。根据下文“Love’s wonderful.”可知,Jackson在自己的牧场用羊群制作了巨幅心形图案是为了表达自己对姑妈的爱。love意为“爱”,符合语境。故选D。第二节本文是一篇说明文。文章介绍了青岛国际啤酒节的相关情况。56. lasting 考查非谓语动词。分析句子结构可知,本句已有谓语动词“is held”,因此last在句中作非谓语。主语“It”和动词last之间构成主动关系,此处应用其现在分词形式作伴随状语。故填lasting。57. largest 考查形容词的比较等级。此处表示青岛是中国最大的啤酒生产基地。根据“the”可知,此处应用形容词的最高级形式。故填largest。58. to show 考查非谓语动词。固定搭配provide a chance to do sth意为“提供做某事的机会”。故填to show。59. With 考查介词。固定搭配with a history of意为“有着……的历史”。故填With。注意首字母大写。60. recognized 考查词性转换。分析句子结构可知,recognize和event构成被动关系,因此应用recognize的过去分词形式作定语,表示“被认可的”。故填recognized。61. festivals 考查名词复数。根据“one of”可知,此处应用可数名词的复数形式。故填festivals。62. have joined 考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语“over the past 16 years”可知,此处应用现在完成时;且主语“More than 100 brands”为复数,谓语动词也应用复数形式。故填have joined。63. where 考查定语从句。分析句子结构可知,空格处引导非限制性定语从句,先行词是“the Beer Town’s Center Theatre”,在从句中作地点状语,应用关系副词where引导该从句。故填where。64. or 考查连词。固定搭配whether...or...意为“无论是……还是……”。故填or。65. Obviously 考查词性转换。此处应用副词修饰整个句子。故填Obviously。注意首字母大写。第四部分 写作第一节 应用文参考范文:NOTICEDear fellow students! An oil painting exhibition will take place in the school hall from2:00 pm to 5:00 pm on Wednesday afternoon.First of all, a guide will introduce some basic information about oil paintings and the painters. Then, we will get a chance to learn how to create an oil painting, which I believe will be an interesting experience. If you are lucky enough, you may be awarded a painting. However, all of you should keep quiet and listen to the guide while visiting. Don’t touch the paintings at random for they are really precious.I sincerely hope you can set aside some time for the art feast!第二节 读后续写参考范文:Paragraph 1:Upon hearing this, the bus conductor ordered the old man to get off the bus. The old man didn’t move. He was almost in tears as he begged the bus conductor to let him take the bus so he could get home before dark. The bus driver, who had been listening to his explanation, stood up, walked to the old man, and repeated the conductor’s order to ask the old man to get off the bus. Apart from the harsh words from the driver and sobs from the old man, the whole bus was in a terrible silence.Paragraph 2:The woman seated behind the old man was also listening and observing the whole thing. When the bus driver and conductor raised their voices at the old man, she shouted, “Stop bothering him! Can’t you see he’s only trying to get home ” “He doesn’t have any money!” the driver shouted back. “Well, that’s no reason to throw him off the bus,” she insisted. Meanwhile, she reached inside her blouse, took out her remaining money, and handed the fares to the conductor. “Here is his fare and mine. Just stop giving him a hard time.” How much sweet the journey was when we made it easy for others!听力材料(Text 1)W: Hey, Jim. Guess what I brought lunch today. We can eat it in the park.M: Good idea. That’s more fun than eating it in the office or in the dining hall.(Text 2)W: Shall we go and see the film The Cuckoo Clock tomorrow M: Why not But I won’t finish my work until 6 p.m.W: That’s OK. At 6:10 there is a short documentary and then the film is after that, at 7:00.(Text 3)M: Mum, could you give me a lift to school tomorrow I don’t want to get on a crowded bus.W: I guess so. What’s wrong with your bike M: It’s broken. I’ll have to go to the cycling shop after school.(Text 4)M: It is sold out, but I can order it and have it in five days.W: But the birthday party is in two days.M: We have other books by Dickens.W: I’m afraid Amy likes A Tale of Two Cities best.(Text 5)M: Look at the ocean. It’s so pretty at this time of day.W: Yes, it is. The ocean looks just like the sky right now. They are both red and gold and blue when the sun goes down.(Text 6)M: Who is this girl in this picture W: Oh, it’s my friend Jenny. She’s really kind-hearted, but she is shy.M: Really She’s, uh, really beautiful. How old is she W: Well, she is two years younger than me. So, she’s 22.M: Oh, so is she your best friend W: No. We’re friends because her boyfriend and my brother are in the same band.(Text 7)M: I’m really stressed.W: It’s only the beginning of school term. How can you already be feeling pressure M: I have a lot of difficult classes this term. The professors are not going easy on us. I have nearly 100 pages to read this week, and I have a huge paper to hand in on Monday. I can’t think clearly. I also can’t sleep at night.W: I can’t help you with your schoolwork, but I can share with you some ways to reduce stress. Get into some exercise clothes. We’re going for a run.(Text 8)W: I’ve decided to go to a night school to learn a new skill. I’ve been doing the same job for years and I need a new challenge.M: You aren’t going to give up your job, are you W: Now that’s an attractive idea, but I’m not silly. I’m on such a good salary. What I was thinking was to learn about another language. Then I can use my new language skills to do some serious traveling when I go on holiday.M: Enough dreaming of holidays, we need to get going or we will be late for the concert. I’ve called a taxi. It’s coming in ten minutes.(Text 9)W: Good morning, Camping Bags and Tents, Oxford Street. How can I help you M: Oh, good morning. I’d like some information about that bag in your shop window yesterday.W: Oh, yes. That is our best-selling bag, the Weekender.M: How big is it W: It’s forty centimeters by sixty centimeters.M: Oh, I think that’s too small. I need it when I go camping next weekend.W: Well, we also have the Weekender Plus. That’s seventy by ninety, no, sorry, sixty by ninety.M: That’s better. What colors do you have W: The Plus is available in red and green, or blue and white.M: Can you keep a blue and white one for me, please I’ll come and get it on Saturday.W: Certainly, sir. The price is usually $300, but it’s on sale on weekends at only $200.M: Yeah, that’s why I’ll come on Saturday. Thank you very much for your help.(Text 10)W: Well, in the first photo, there’s a group of children, five boys and six girls, playing football together in the park. They seem to be enjoying themselves, and it seems that they won’t mind what the score will be at all. I think they benefit from this activity in several ways. First, they’re getting some exercise, which is always good for them because it’s great for health and helps to relax. At the same time, they’re having fun together, which is important because it builds up their social relationships and their friendships. Also, it is good for boys and girls to do a bit of sports together, because I think playing sports is about having fun with everyone and winning is not the only thing. In the second photo, there are four girls talking together in a cafe and laughing. They aren’t so active as the children in the first photo because they’re not doing a sport, but they are communicating more and share their ideas and experiences. I think they also benefit because they can talk about their problems, relax and also enjoy their friendships. All in all, I think they get a lot from both activities.高一英语听力试题1参考答案1-5 ACACC 6-10 BCBAC 11-15 BABAB 16-20 ABACB听力材料(Text 1)W: Hey, Jim. Guess what I brought lunch today. We can eat it in the park.M: Good idea. That’s more fun than eating it in the office or in the dining hall.(Text 2)W: Shall we go and see the film The Cuckoo Clock tomorrow M: Why not But I won’t finish my work until 6 p.m.W: That’s OK. At 6:10 there is a short documentary and then the film is after that, at 7:00.(Text 3)M: Mum, could you give me a lift to school tomorrow I don’t want to get on a crowded bus.W: I guess so. What’s wrong with your bike M: It’s broken. I’ll have to go to the cycling shop after school.(Text 4)M: It is sold out, but I can order it and have it in five days.W: But the birthday party is in two days.M: We have other books by Dickens.W: I’m afraid Amy likes A Tale of Two Cities best.(Text 5)M: Look at the ocean. It’s so pretty at this time of day.W: Yes, it is. The ocean looks just like the sky right now. They are both red and gold and blue when the sun goes down.(Text 6)M: Who is this girl in this picture W: Oh, it’s my friend Jenny. She’s really kind-hearted, but she is shy.M: Really She’s, uh, really beautiful. How old is she W: Well, she is two years younger than me. So, she’s 22.M: Oh, so is she your best friend W: No. We’re friends because her boyfriend and my brother are in the same band.(Text 7)M: I’m really stressed.W: It’s only the beginning of school term. How can you already be feeling pressure M: I have a lot of difficult classes this term. The professors are not going easy on us. I have nearly 100 pages to read this week, and I have a huge paper to hand in on Monday. I can’t think clearly. I also can’t sleep at night.W: I can’t help you with your schoolwork, but I can share with you some ways to reduce stress. Get into some exercise clothes. We’re going for a run.(Text 8)W: I’ve decided to go to a night school to learn a new skill. I’ve been doing the same job for years and I need a new challenge.M: You aren’t going to give up your job, are you W: Now that’s an attractive idea, but I’m not silly. I’m on such a good salary. What I was thinking was to learn about another language. Then I can use my new language skills to do some serious traveling when I go on holiday.M: Enough dreaming of holidays, we need to get going or we will be late for the concert. I’ve called a taxi. It’s coming in ten minutes.(Text 9)W: Good morning, Camping Bags and Tents, Oxford Street. How can I help you M: Oh, good morning. I’d like some information about that bag in your shop window yesterday.W: Oh, yes. That is our best-selling bag, the Weekender.M: How big is it W: It’s forty centimeters by sixty centimeters.M: Oh, I think that’s too small. I need it when I go camping next weekend.W: Well, we also have the Weekender Plus. That’s seventy by ninety, no, sorry, sixty by ninety.M: That’s better. What colors do you have W: The Plus is available in red and green, or blue and white.M: Can you keep a blue and white one for me, please I’ll come and get it on Saturday.W: Certainly, sir. The price is usually $300, but it’s on sale on weekends at only $200.M: Yeah, that’s why I’ll come on Saturday. Thank you very much for your help.(Text 10)W: Well, in the first photo, there’s a group of children, five boys and six girls, playing football together in the park. They seem to be enjoying themselves, and it seems that they won’t mind what the score will be at all. I think they benefit from this activity in several ways. First, they’re getting some exercise, which is always good for them because it’s great for health and helps to relax. At the same time, they’re having fun together, which is important because it builds up their social relationships and their friendships. Also, it is good for boys and girls to do a bit of sports together, because I think playing sports is about having fun with everyone and winning is not the only thing. In the second photo, there are four girls talking together in a cafe and laughing. They aren’t so active as the children in the first photo because they’re not doing a sport, but they are communicating more and share their ideas and experiences. I think they also benefit because they can talk about their problems, relax and also enjoy their friendships. All in all, I think they get a lot from both activities.自贡一中高一10月月考英语答题卡姓名班级:考号:注意事项1.答题前请将姓名、班级、考场、座号和准考证号填写清楚。2.客观题答题,必须使用2B铅笔填涂,修改时用橡皮擦干净。3.主观题必须使用黑色签字笔书写贴条形码区4.必须在题号对应的答题区域内作答,超出答题区域书写无效。5.保持答卷清洁完整。正确填涂缺考标记一.选择题(95分)1 CA][B]Cc]CD]6[A][B][C][JII[A][B][C][D]16[A][B][C][J21[A][B][C][D]2[A][B][c][D]7[A][B][c][]12[A][B][C][D]17[A][B][c][D]22[A][B][cJ[J3[A][B][c][D]8[A][B][c][D]I3[A][B][c][DJI8[A][B][c][D]23[A][B][c][]4[A][B][C][DJ9[A][B][C][D]14[A][B][c][D]19[A][B][C][D]24[A][B][c][D]5[A][B][c][D]10[A][BJ[C][D]15[A][B][c][D]20[A][B][c][D]25[A][B][C][D]26 CA]CB]Cc]CD]31 [A]CB]Cc][D]36 CA]CB][c][D]CE]CF][G]41 CA][B]Cc][D]27[A][B][C][D]32[A][B][C][J37[A][B][C][D][E][F][G]42[A][B][C][D]28[A][B][C][D]33[A][B][C][D]38[A][B][c][J[E][F][G]43[A][B][C][]29[A][B][c][D]34[A][B][c][D]39[A][B][c][D][E][F][G]44[A][B][c][D]30[A][B][C][D]35[A][B][c][]40[A][B][c][D][E][F][G]45[A][B][c][]46[A][B][c][J51[A][B][c][D]47[A][B][C][D]52[A][B][C][D]48[A][B][c][D]53[A][B][c][D]49[A][B][C][D]54[A][B][c][D]50[A][B][c][]55[A][B][c][DJ■■■二填空题(15分)5575859606162636465ID:3806778第1页共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 1.自贡一中高2028届高一上学期10月月考英语试题.docx 2.自贡一中高2028届高一上学期10月月考英语试题答案.docx 听力文本和答案.docx 自贡一中 高一 10月月考 英语 答题卡.pdf