资源简介 天津市河西区2025—2026学年八年级英语上期中考试模拟【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.Where did the man go A.To the famous museum. B.To the park. C.To the zoo.6.Who’s answering the phone A.Bob. B.Benny. C.Simon.7.How long does Eric exercise every day A.For 30 minutes. B.For 40 minutes. C.For 50 minutes.8.What’s the doctor’s suggestion for the woman A.Doing exercise. B.Eating healthily. C.Taking some medicine.9.What are they talking about A.Interesting subjects. B.School rules. C.Favorite fashion.10.What will the weather be like this afternoon A.Rainy. B.Sunny. C.Cloudy.11.What time does the school bus leave on Fridays A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.12.How is the weather in Beijing A.It’s windy. B.It’s hot. C.It’s cold.13.How long is Mary staying in Hawaii A.For two weeks. B.For three weeks. C.For three days.14.When is John going camping A.Next week. B.Next month. C.Next Sunday.听下面一段材料,回答小题。15.What did Mike do during the holiday A.He did sports.B.He played computer games.C.He did nothing.16.Why did Mike train basketball very hard A.He just liked playing basketball.B.There will be a basketball match this term.C.He had nothing to do.17.What will they do together A.Play basketball. B.Play sports. C.Have lunch.听下面一段材料,回答三个小题。18.Who wants to be a pianist (钢琴家) when growing up A.Linda. B.Lucy. C.Lily.19.Where is the girl going to work A.In Shanghai. B.In Beijing. C.In Dalian.20.Why does the boy want to be an actor A.Because it’s easy. B.Because it’s boring. C.Because it’s exciting.二、单项选择(满分15分)21.—What happened this morning —I ________ late for school, because there ________ a heavy traffic.A.am; is B.was; was C.were; will be D.will be; were22.________ isn’t safe ________ pandas ________ in the wild, we should protect their homes.A.That; of; to live B.It; of; living C.This; for; living D.It; for; to live23.England itself is part of ________ island. It has ________ population of over 60 million and covers ________ area of about 130,000 square kilometers.A.an; the; a B.an; a; an C.the; a; an D.a; the; an24.I advise you not to show anything _______ on the Internet because it may bring you problems.A.personal B.interesting C.different D.difficult25.To build a big shopping centre, they decided to _______ that old building.A.pick up B.write down C.knock down D.wake up26.I think traveling by train is the second ________ and far ________ than a rushed trip by air.A.most comfortable, most enjoyable B.more comfortable, more enjoyableC.more comfortable, most enjoyable D.most comfortable, more enjoyable27.—Mary, Our coach advises us ________ the car outside the city center.—He also suggests ________ in by bus.A.to park; traveling B.parking; traveling C.parking; to travel D.to park; to travel28.—Do you know Sun Yingsha —Yes, she is famous ________ playing table tennis ________ an excellent player.A.for; as B.as; for C.to; at D.at; to29.Many wild animals have no safe place to live in, because we ________ their land and forests.A.warm up B.take away C.look up D.set up30.________ have enough time to get everything ready, we arrive as early as possible.A.In danger B.In the end C.All the time D.In order to31.Lao She’s Teahouse ________ the changes in Chinese society over fifty years, and he is one of the greatest writers in the ________ century.A.describes; twentieth B.improves; twentiethC.notices; twentieth D.develops; twentieth32.Scientists are doing a lot of research on the environmental ________.A.population B.pronunciation C.production D.protection33.—It’s dangerous to swim in that river.—Yes, you are right. The government ________ people ________ swim in it recently.A.warned; don’t B.has warned; not to C.led; to not D.let; not to34.—How long ________ the movie ________ when the students got there —About ten minutes.A.has; begun B.had; begun C.has; been on D.had; been on35.—Hi, Tony, who is Henry —________. Let’s find out more about him on the Internet.A.That’s too bad B.That’s the main thing C.No idea D.Pretty good三、完形填空(满分10分)I was once a heavy girl. I weighed 336 pounds (152 kg) and looked as big as my fridge. I was never 36 it. But one day I had a medical examination (体检). The 37 told me that I was having heart trouble. It 38 me up. I began to feel nervous. Then I decided to do somethingIn a year and five months, I 39 104 pounds. It was great I didn’t have any expensive food, medical treatment or camp-style (训练营式的) exercise. What was the 40 to my success First, I looked on the internet for do-it-yourself advice that people could 41 to lose weight. Of course, I saw countless ads which tried to get me to buy their products.But I bought 42 . The only thing I did was to change my bad habits. I stopped drinking things with too much sugar, 43 sweet cakes and ate green vegetables. I only used vegetable oil and never ate after 6:30 pm. Also, I did light exercise for 15 to 20 minutes five days a week. You can try all these things yourselfImportantly, I have kept doing these things. People sometimes say, “You don’t need to tell me 44 to do. I know it already” But the fact is that knowing what to do and doing what you know are completely 45 . The important thing is to know what to do and then just keep doing it.36.A.excited about B.worried about C.proud of D.happy with37.A.doctor B.friend C.mother D.teacher38.A.picked B.cheered C.dressed D.woke39.A.added B.lent C.lost D.got40.A.problem B.secret C.purpose D.question41.A.follow B.give C.offer D.ask42.A.something B.anything C.everything D.nothing43.A.accepted B.bought C.refused D.made44.A.how B.what C.why D.whether45.A.easy B.difficult C.similar D.different阅读理解(满分30分)AOur parents are important people. They are our first teachers. They love us and help us all the time. But do you want to get on well with them Here are some ideas to help you to be happy with your parents.Have fun togetherHow much time do you spend just enjoying being with each other Ask your parents to play with you. Go outside together, try some sports, or go to the movies.Be kindLittle things may mean a lot to your parents. Make a meal for them by yourself and that can make your parents happy.Ask for helpWhen you are in trouble or face some sad things, you can ask your parents for help and advice. They will be happy to listen to you and help you.Have a tryYou don’t have to be the best but you need to have a try. They will be happy to see you have the courage to achieve your dream. It lets them know they’re doing a good job in helping you grow up.46.Why are our parents important people for us A.They teach us first in class. B.They love us sometimes.C.They always give us a hand. D.They are happy all the time.47.How many suggestions does the writer give us in the text A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.48.How do you have fun with your parents according to the passage A.By reading books separately. B.By helping with housework.C.By telling them funny things. D.By going outside together.49.What should you do if you have a problem A.Listen to your teachers. B.Ask your parents for help.C.Turn to your friends around. D.Try to be the best of yourself.50.The best title for this text is “________”.A.How to Love and Teach Kids B.How to Talk with Your ParentsC.How to Keep Happy with Your Parents D.How to Try to Be the Best of YourselfBFriends are very important in everyone’s life because friends are always there when we need them. It’s great to have many friends, and I can’t think of my life without my friends.My name’s Molly. My best friend is Lisa. When I first met her, I was five. She is one year older than me. Now she’s in the same class with me, in the 8th grade. She is tall and quite thin. She has long curly blonde hair and blue eyes. I am not so beautiful. Sometimes I wish I could be as beautiful as she is. I am tall enough but a little fat.Lisa and I like doing a lot of things together and talking about different things. She always helps me with my math and I sometimes help her with her English and history. I had to do a report on science once. But I didn’t understand what the teacher said correctly. The next day, I read my report in front of the class. But the teacher told me that my report was wrong and my classmates laughed at me. I felt very bad about myself. Lisa was the only one who didn’t laugh at me. She tried to be nicer than anybody else and make me happy.I am a shy person and sometimes I feel that people don’t understand me. Lisa is friendly and everybody loves her. She is also smart and she can ________ everything. I am happy to have a friend like her.51.When Molly first met Lisa, Lisa was ________ years old.A.8 B.7 C.6 D.552.Why did Molly feel bad after reading the report A.Because her classmates laughed at her.B.Because she didn’t read it aloud.C.Because Lisa did better than her.D.Because the teacher didn’t understand her.53.Which of the following words CANNOT describe Lisa A.Popular. B.Friendly. C.Shy. D.Smart.54.Which is the missing part in the last paragraph A.write down B.deal with C.give up D.put away55.What’s the passage mainly about A.Molly and her teachers.B.Molly and her family.C.Molly and her classmates.D.Molly and her best friend.CHave you ever wondered why some people live long, but others don’t Many scientists have studied the mysteries of a long life for years.Thousands of studies support the idea that a long life is influenced by two major things.Genetics (遗传) is a major influence. Some people’s bodies simply have special advantages. They have parents and grandparents who lived long lives. Their parents have passed on these positive genes (基因) to them. Howard Friedman is a health scientist. He wrote a book about living a long life. He says genetics explains about 1/3 of why people live to an old age.The other major influence is basic health care. Good food, clean water and medical care all help a lot.However, recently, scientists have found the way a person thinks about life can influence how long that person lives!Many studies show that having a sense of purpose is important. For example, in Okinawa, Japan, plenty of people are over the age of 100. They have an idea called ikigai or life purpose. Scientists believe it’s one of the reasons why Okinawa has so many long-lived people.Staying active is the second important personal quality. It’s not the same as doing difficult exercise. Instead, it’s the most important to remain active in a natural way, doing something you enjoy.Another quality is helping people. Feeling loved makes people feel good. However, loving and caring for others makes people live longer.The final one is conscientiousness (尽责). Conscientious people are responsible. They always plan for things and think about details. Some people believe being conscientious means living a boring life. However, it’s not true.People cannot change their genes. And it’s difficult to improve a whole community’s health care system. However, the new research results show there are things each of us can do to help improve how long we live.56.Why does the writer mention Howard Friedman in Paragraph 3 A.To show genetics greatly influences how long a person lives.B.To ask us to buy his book about living a long life.C.To describe how parents pass on positive genes to children.D.To introduce a really great health scientist to us.57.According to the passage, which of the following is TRUE about conscientiousness A.Being conscientious means leading a boring life.B.Conscientious people always prepare for everything well.C.Conscientious people may have an exciting and interesting life.D.Conscientiousness is the most necessary quality for living a long life.58.Which of the following best shows the structure of the passage A.B. C. D.59.This passage is most probably from ________.A.a website B.a science report. C.a novel D.a film review60.What’s the passage mainly about A.The meaning of life. B.The keys to a long life.C.The importance of a long life. D.The influence of health care on life.五、补全对话(满分10分)A: Could you tell me something about your hometown People say it’s quite near the sea.B: Oh, no. My hometown is about 100 miles from the sea.A: Oh, I see. 61B: Not really. It’s got a population of about 20,000.A: And is it a very old town B: Yes, it is. 62 A: Really It must be quite an interesting place then.B: Yes, it is. We get a lot of tourists. 63 A: Well, what do the tourists do there B: Oh, they can walk through the town and look at the old buildings. There are some great restaurants in t he town.A: 64 B: No, there isn’t any. But there are a few lovely mountains near the town. They are very good for skiing in winter.A: 65 B: Yes, very cold.A.In fact tourism is our main industry (产业) .B.I see it must be very cold in winter.C.Do you like visiting museums D.And is it a very big town E.Many of the houses were built in the 17th century.F.And what about museums G.What’s wrong 六、单词拼写(满分5分)66.Teahouse (描述) the changes in Chinese society over fifty years.67.The new (体育场) is the pride of the town.68.A (旅程) by train is more relaxing than by coach, but more expensive.69.Many students ask for advice about how to (改进;改善) their English.70.The play has three acts and shows the lives of (普通的) people in China.七、完成句子(满分10分)71.我住在自然公园附近。I live near the .72.他们结婚了,一同在天津建立了新家。They got married and new home together in Tianjin.73.我认为我们所有人需要帮助动物平静地生活。I think we all need to help animals live .74.我终于见到了熊猫!I saw the pandas !75.饭店离这不远。The restaurant is not here.八、任务型阅读(满分10分)根据下面文章,完成表格。Being safe at school and in your everyday life needs knowledge. If you remember the following information, your life will be safer.You should think it over by yourself when you meet trouble at school. If you don’t know how to deal with it, you may ask for help from your teachers or classmates.If you cannot swim, don’t get into the water. Cry for help if you drop (跌落) into the water. Look after yourself all the time.Don’t play with matches or candles, because they may cause (引起) fire. If your house catches fire and you have to run away through smoke, move on your hands and knees with your head 30—60 centimetres above the floor. Remember there’s cleaner and cooler air near the floor during the fire.If you are hit by a car, remember the number of the car. And then call the police or your parents right away.You must lock the door inside and close the window when you are at home by yourself. You should put the mobile phone near you. Never open the door when you hear someone knocking at the door because your parents have the keys and they know your phone number.Be safe in your lifeAt school When meeting trouble, think it over 76 firstly.Drop 77 Cry for help if you can not swim.In a fire Move on your hands and knees with your head 78 centimetres above the floor.In a traffic accident Remember the 79 of the car and call the police or your parents.At home by yourself Lock the door 80 , close the window, put the phone near you and don’t open the door when hearing the knock at the door.九、短文填空(满分10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。Lots of people love koalas (考拉). They think koalas are very cute. Koalas live in Australia. The koala is a s 81 of Australia, just like the panda in China. Here’s an introduction about koalas.They are small in size. Their bodies are about two or three feet long. They are from 10 to 30 pounds in weight. The males (雄性) are larger t 82 the females (雌性).They love to sleep. They usually sleep for about 19 h 83 every day. That’s w 84 some people say koalas are very lazy.Koalas eat eucalyptus (桉树) leaves. They usually eat at night. They eat about two and a half pounds of eucalyptus leaves a day. How much they eat depends on (取决于) their s 85 . The bigger koalas usually eat more. Although there are more than 700 k 86 of eucalyptuses in Australia, koalas eat only 50 of them.The name “koala” c 87 from a native (土著的) Australian word. The word m 88 “no drink”. They get such a name because they do not drink much water. They get most of their moisture (水分) from these leaves.Koalas have good smell and hearing. They can tell (分辨) the difference between d 89 kinds of eucalyptus leaves by smelling them. They can h 90 some sounds from a faraway place. When they hear something dangerous, they will run away quickly.十、书面表达(满分15分)91.Tony作为中外文化交流的使者,从加拿大来到北京参加了近一个月的“体验中国”活动。现在,他想写封信将这里的学习和生活情况告诉远方的父母。请你根据以下提示,帮助Tony完成这封信。提示:1. 与中国学生相互学习;周末参加体育活动;2. 游览北京名胜古迹;观看京剧(the Beijing Opera);品尝美食;了解中国历史;3. 在这里生活的感受。要求:1. 语言规范,字迹工整;2. 词数:80词左右;3. 开头和结尾部分已给出,不计入总词数。Dear Dad and Mum,How is it going I hope you are in good health. I have been in Beijing for about one month.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Regards,Tony/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】I went to school in my father’s car yesterday.2.C【原文】Jack wants to be a guide in the future.3.A【原文】You say you lost your book, never mind.4.B【原文】It’s easier to play baseball than swimming.5.A【原文】W: Where did you go last Saturday M: I visited the famous museum.6.A【原文】W: May I speak to Simon M: Sorry, he isn’t in. This is Bob. Can I take a message for you 7.A【原文】W: Do you like exercising, Eric M: Yes, I exercise for half an hour every day.8.A【原文】W: I feel worse now, Doctor Lu. What should I do M: Stop taking the medicine and trying to do some sports to relax.9.B【原文】M: In our school, students must be in school uniforms on weekdays.W: That’s because uniforms can show good discipline.10.A【原文】M: Shall we go shopping this afternoon W: Oh, we’d better not. It’s sunny now, but the radio says it’s going to rain.11.C【原文】W: What time does the bus leave for school in the morning M: It usually leaves at seven o’clock, but it leaves at 7:30 on Fridays.12.A【原文】W: How is the weather in your hometown M: My hometown is Beijing, and it’s always windy there.13.A【原文】W: I am staying in Hawaii for 14 days with Mary.M: Wow, it’s so cool.14.C【原文】W: What are going to do next Sunday, John M: I am going camping in the deep mountain.15.A 16.B 17.C【原文】W: Mike, long time no see, my dear friend. How are you M: I’m fine, Mary. I spent the whole holiday doing sports.W: Really What kind of sports did you do M: Basketball. I trained hard because I know there will be a basketball match this term.W: That’s right. Good luck to you.M: Thanks. How about having lunch together W: Good idea.M: Oh, god, it starts raining. Let’s hurry.18.A 19.B 20.C【原文】M: Linda, what are you going to be when you grow up W: I’m going to be a pianist.M: How are you going to do that W: I’m going to practice the piano every day when others are singing and dancing.M: Where are you going to work W: I’m going to work in Beijing. What are you going to be in the future M: I want to be an actor.W: Why do you want to an actor M: Because I think it is exciting.21.B【详解】句意:——今天早上发生了什么?——我上学迟到了,因为交通很拥堵。考查动词的时态。am、is均为一般现在时,am用于第一人称单数,is用于第三人称单数;was为一般过去时,用于第一人称单数和第三人称单数;were为一般过去时,用于第二人称及复数;will be将是,为一般将来时。根据“What happened this morning ”可知,时态为一般过去时,答句描述的是过去发生的事情,时态也应使用一般过去时。第一空主语为I,be动词用was;第二空主语为“a heavy traffic”,属于第三人称单数,be动词用was。故选B。22.D【详解】句意:熊猫在野外生活是不安全的,我们应该保护它们的家园。 考查固定句式及介词辨析。固定句型It is + 形容词 + for sb./sth. + to do sth.表示“对某人 / 某物来说,做某事是……”,其中It作形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语;for用于形容词描述事物性质或特征的情况,of则用于形容词描述人的性格、品质等。第一空:需用形式主语 It;第二空:safe“安全的”描述的是“熊猫在野外生活”这件事的性质,应用介词for;第三空:根据固定句型,此处需用动词不定式to live。故选D。23.B【详解】句意:英格兰本身是一个岛屿的一部分。它有超过6000万的人口,占地面积约13万平方公里。考查冠词辨析。a/an是不定冠词,表泛指,a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前;the是定冠词,表特指。“island”在此处泛指“一个岛屿”,且其发音以元音音素/a /开头,应用不定冠词an;“have a population of...”是固定短语,意为“有……的人口”,“population”发音以辅音音素/ p pju le n/开头,应用不定冠词a;“cover an area of...”是固定短语,意为“占地面积为……”,“area”发音以元音音素/ e ri /开头,应用不定冠词an。故选B。24.A【详解】句意:我建议你不要在网上展示任何私人的东西,因为这可能会引起麻烦。考查形容词辨析。personal个人的;interesting有趣的;different不同的;difficult困难的。根据“because it may bring you problems”可知,此处建议不要在网上展示任何个人信息。故选A。25.C【详解】句意:为了建设一个大型购物中心,他们决定拆除那座旧的建筑。考查动词短语。pick up捡起;write down写下;knock down推倒,拆除;wake up唤醒。根据语境可知,此处表示拆除旧的建筑物。故选C。26.D【详解】句意:我认为乘火车旅行是第二舒适的,比匆忙的乘飞机旅行愉快得多。考查最高级和比较级。“the + 序数词 + 形容词最高级”是固定搭配,表示“第几最……”,第一个空用最高级most comfortable;根据“than”可知,第二个空用比较级more enjoyable。故选D。27.A【详解】句意:——玛丽,我们的教练建议我们把车停在市中心外面。——他还建议乘公交车进去。考查非谓语动词。advise和suggest均有“建议”之意,但二者后接非谓语动词时搭配不同:advise常用结构为advise sb. to do sth.“建议某人做某事”,因此第一空应填to park;suggest常用结构为suggest doing sth.“建议做某事”,因此第二空应填traveling。 故选A。28.A【详解】句意:——你认识孙颖莎吗?——是的,她因打乒乓球而闻名,是一位优秀的球员。考查介词辨析。for为了,因为;as作为;to到;at在。根据“she is famous…playing table tennis…an excellent player”的语境可知,此处指她因打乒乓球而闻名,身份是一位优秀的球员,be famous for…“因……而闻名”,后接原因;be famous as…“作为……而著名”,后接身份或角色,所以第一个空用for,第二个空用as。故选A。29.B【详解】句意:许多野生动物没有安全的栖息地,因为我们夺走了它们的土地和森林。考查动词短语。warm up热身;take away夺走;look up查阅;set up建立。根据“Many wild animals have no safe place to live in, because we…their land and forests.”的语境可知,此处指人类夺走了许多野生动物的土地和森林,导致它们没有安全的栖息地,B项符合。故选B。30.D【详解】句意:为了有足够的时间把一切准备好,我们尽可能早地到达。考查目的状语。In danger处于危险之中;In the end最后;All the time一直;In order to为了,后接动词原形。根据空后的动词原形“have”以及语境可知,此处表示目的,In order to符合。故选D。31.A【详解】句意:老舍的《茶馆》描述了五十多年来中国社会的变迁,他是二十世纪最伟大的作家之一。考查动词词义辨析和序数词。describes描述;improves改善;notices注意到;develops发展;twentieth第二十。第一个空,根据“the changes in Chinese society over fifty years”可知,《茶馆》是一部作品,应该是“描述”社会变迁,用describes;第二个空,“二十世纪”用序数词twentieth。故选A。32.D【详解】句意:科学家们正在对环境保护进行大量研究。考查名词辨析。population人口;pronunciation发音;production生产;protection保护。根据“Scientists are doing a lot of research on the environmental…”的语境可知,此处强调对环境问题的研究,environmental protection“环境保护”,是固定搭配。故选D。33.B【详解】句意:——在那条河里游泳很危险。——是的,你说得对。政府最近警告人们不要在那里游泳。考查动词搭配和时态。warned“警告”,过去式或过去分词;led“领导”,过去式或过去分词。根据“recently”可知,动作发生在最近并对现在有影响,需用现在完成时,其结构为have/has done;“warn sb. not to do sth.”为固定搭配,表示“警告某人不要做某事”,符合语境。故选B。34.D【详解】句意:——当学生们到达那里时,电影已经开始多久了?——大约十分钟。考查过去完成时与延续性动词。根据“when the students got there”可知,“电影开始”发生在“到达”之前,是“过去的过去”,需用过去完成时,谓语结构为“had done”,又因“how long”询问持续时长,需搭配延续性动词/短语,“begun”是瞬间动词,无法表持续,“been on”可表持续状态,故选D。35.C【详解】句意:——嗨,托尼,欧·亨利是谁?——不知道,我们去网上查一下更多关于他的信息吧。 考查情景交际。That’s too bad那太糟糕了;That’s the main thing那是主要的事情;No idea不知道;Pretty good相当好。根据“Let’s find out more about him on the Internet.”可知,此处表示说话者不知道欧·亨利是谁,才会提议上网查询。故选C。36.B 37.A 38.D 39.C 40.B 41.A 42.D 43.C 44.B 45.D【导语】本文主要讲述了作者通过改变生活习惯成功减肥的励志故事。36.句意:我从来没有担心过。excited about对……感到兴奋;worried about担心;proud of以……感到自豪;happy with对……感到高兴。根据后文“But one day I had a medical examination (体检).”以及“I was never…”可知,语境发生了转折,因此推断作者之前从不“担心”体重。故选B。37.句意:医生告诉我,我有心脏病。doctor医生;friend朋友;mother妈妈;teacher老师。根据前文“But one day I had a medical examination (体检).”可知,进行体检的应该是“医生”,doctor符合语境。故选A。38.句意:这让我警觉起来。picked挑选;cheered欢呼;dressed穿衣;woke唤醒。根据前文“The doctor told me that I was having heart trouble.”可知,医生告知有心脏病,这应该“唤醒”了作者,woke符合语境,wake sb up“唤醒某人”,此处指的是让作者警觉起来。故选D。39.句意:在一年零五个月的时间里,我减掉了104磅。added增加;lent借出;lost失去,减掉;got得到。根据前文描述作者很胖以及后文“It was great”可知,这里应该是“减掉”了104磅,lost符合语境。故选C。40.句意:我成功的秘诀是什么?problem问题;secret秘诀;purpose目的;question问题。根据后文“First, I looked on the internet for do-it-yourself advice”可知,这里是在问成功的“秘诀”,secret符合语境。故选B。41.句意:首先,我在网上寻找人们可以遵循的自己动手减肥的建议。follow遵循;give给;offer提供;ask问。根据后文“to lose weight”可知,这里是在找可以“遵循”的减肥建议,follow符合语境。故选A。42.句意:但我什么也没买。something一些东西;anything任何东西;everything一切;nothing没有什么。根据前文“Of course, I saw countless ads which tried to get me to buy their products.”以及“But”可知,这里表示转折,即虽然看到很多广告,但“什么也没买”,nothing符合语境。故选D。43.句意:我停止喝含糖过多的东西,拒绝甜蛋糕,吃绿色蔬菜。accepted接受;bought买;refused拒绝;made制作。根据前文“I stopped drinking things with too much sugar”以及后文“and ate green vegetables”可知,这里是在描述改变的饮食习惯,应该是“拒绝”甜蛋糕,refused符合语境。故选C。44.句意:人们有时会说:“你不需要告诉我做什么。我已经知道了。”how怎样;what什么;why为什么;whether是否。根据后文“I know it already”以及下文“But the fact is that knowing what to do and doing what you know are completely...”可知,这里指的是人们不需要被告诉该“做什么”,what符合语境。故选B。45.句意:但事实是,知道该做什么和做你知道的是完全不同的。easy容易的;difficult困难的;similar相似的;different不同的。根据前文“People sometimes say, ‘You don’t need to tell me how to do. I know it already’”以及“But”可知,这里表示转折,即虽然知道该怎么做,但实际做起来和知道是“不同的”,different符合语境。故选D。46.C 47.B 48.D 49.B 50.C【导语】本文讲述了父母是我们生活中重要的人,他们总是给予我们帮助。文章给出了几个与父母愉快相处的建议,包括一起玩乐、友善待人、寻求帮助和勇于尝试。46.细节理解题。根据文章第一段“They love us and help us all the time.”可知,父母总是给予我们帮助,所以对我们来说很重要。选项C“他们总是给予我们帮助”符合题意。故选C。47.细节理解题。根据文章中的小标题“Have fun together”、“Be kind”、“Ask for help”和“Have a try”可知,作者给出了四个建议。故选B。48.细节理解题。根据文章“Have fun together”部分“Ask your parents to play with you. Go outside together, try some sports, or go to the movies.”可知,和父母一起玩乐的方式包括一起出去,尝试一些运动或去看电影。选项D“一起出去”符合题意。故选D。49.细节理解题。根据文章“Ask for help”部分“When you are in trouble or face some sad things, you can ask your parents for help and advice.”可知,如果你有问题,应该向父母寻求帮助。选项B“向你的父母寻求帮助”符合题意。故选B。50.最佳标题题。根据文章第一段“Here are some ideas to help you to be happy with your parents.”及全文内容可知,文章主要讲述了如何与父母愉快相处。选项C“如何与父母保持愉快”符合题意。故选C。51.C 52.A 53.C 54.B 55.D【导语】本文作者Molly主要介绍了自己和最好的朋友Lisa之间的故事。51.推理判断题。根据第二段中的“When I first met her, I was five. She is one year older than me.”可知,当Molly第一次见到Lisa时,Molly五岁,Lisa比她大一岁,由此推知,Lisa当时六岁。故选C。52.细节理解题。根据第三段中的“But the teacher told me that my report was wrong and my classmates laughed at me. I felt very bad about myself.”可知,读完报告之后,Molly的心情很糟糕,因为她的同学嘲笑她。故选A。53.推理判断题。根据最后一段中的“Lisa is friendly and everybody loves her. She is also smart”可知,Lisa很受欢迎,很友好,也很聪明,由此推知,Lisa并不害羞。故选C。54.推理判断题。根据空前“She is also smart”可推知,她能应付所有事情,deal with“处理;应付”符合题意。故选B。55.主旨大意题。通读全文可知,本文作者Molly主要介绍了自己和最好的朋友Lisa之间的故事。故选D。56.A 57.B 58.D 59.B 60.B【导语】本文主要讲述了影响长寿的一些因素。56.细节理解题。根据“Howard Friedman is a health scientist. He wrote a book about living a long life. He says genetics explains about 1/3 of why people live to an old age.”可知,作者在第三段提及Howard Friedman的目的是说明“遗传对长寿有很大影响”。故选A。57.细节理解题。根据“Conscientious people are responsible. They always plan for things and think about details.”可知,尽责的人计划事情并考虑细节。故选B。58.篇章结构题。通读全文可知,第一段总述,引出本文内容,为什么有人长寿,有人却不行;第二段提出观点,影响长寿的有两个因素,第三段和第四段分别指出这两个因素;第五段提出除了上述的两个因素,一个人对生命的思考方式会影响他的寿命,第六段到第九段分别从四个角度论述;第十段总结全文,所以本文的结构应该是D项所示。故选D。59.推理判断题。本文内容基于科学研究与数据,属于科普性说明,最可能来自科学报告。故选B。60.主旨大意题。通读全文可知,文章通篇围绕“长寿的关键因素”展开,B项符合。故选B。61.D 62.E 63.A 64.F 65.B【导语】本文是B向A介绍自己的家乡的情况。61.根据“Not really. It’s got a population of about 20,000.”可知,此处应是问是否是个大城市,选项D“那是一个很大的城镇吗?”符合,故选D。62.根据“And is it a very old town ”以及“Yes, it is.”可知,此处应是介绍老城镇的情况,选项E“许多房子建于17世纪。”符合,故选E。63.根据“Well, what do the tourists do there ”可知,此处应是说有很多旅游产业,选项A“事实上,旅游业是我们的主要产业。”符合,故选A。64.根据“No, there isn’t any. But there are a few lovely mountains near the town.”可知,此处是一般疑问句,是问是否有某物,是与旅游业有关的情况,选项F“那博物馆呢?”符合,故选F。65.根据“Yes, very cold.”可知,此处是与天气有关的情况,选项B“我知道冬天一定很冷。”符合,故选B。66.describes【详解】句意:《茶馆》描写了五十多年来中国社会的变化。describe“描写”,是动词,主语Teahouse 是第三人称单数形式,谓语用第三人称单数形式,故填describes。67.stadium【详解】句意:这座新的体育场是这个城镇的骄傲。结合提示词“体育场”和“The new...is”可知,该空要填一个单数名词“stadium体育场”,作主语。故填stadium。68.journey/trip/tour【详解】句意:坐火车旅行比坐长途汽车更放松,但更贵。根据“A…by train is more relaxing than by coach, but more expensive.”以及汉语提示可知,空前为不定冠词“A”表“一个”,此处应用可数名词单数;journey“旅程”,可数名词;trip“旅程”,可数名词;tour“旅程”,可数名词。故填journey/trip/tour。69.improve【详解】句意:许多学生就如何提高英语水平征求意见。改进“improve”,动词,根据“how to...”可知,此处是“疑问词+动词不定式”结构。故填imporve。70.common【详解】句意:该剧有三幕,展示了中国普通人的生活。common“普通的”,形容词作定语,故填common。71. nature park【详解】根据题干可知,空处缺少“自然公园”,应用名词nature“自然”作定语修饰名词park“公园”。故填nature;park。72. set up【详解】根据中英对照,划线处缺少“建立”,建立:set up,由“got”可知,时态为一般过去时,动词用过去式。故填set;up。73. in peace【详解】根据中文对照可知,空缺部分是“平静地”,in peace,介词短语,意为“平静地”符合语境,修饰动词live。故填in;peace。74. at last【详解】根据中英文对照,缺少“终于”,其英文表达为at last。故填at;last。75. far from【详解】对比中英文可知,空处缺少“离……远”;结合英文题干和汉语提示可知,此处考查be far from“离……远”,形容词短语。故填far;from。76.by yourself 77.into the water 78.30—60 79.number 80.inside【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了在学校和日常生活中保持安全需要的一些知识。76.根据“You should think it over by yourself when you meet trouble at school.”可知在学校遇到麻烦应该独立地仔细考虑它,故填by yourself。77.根据“Cry for help if you drop into the water”可知如果掉水里要大喊求助,故填into the water。78.根据“If your house catches fire and you have to run away through smoke, move on your hands and knees with your head 30-60 centimetres above the floor”可知在火中冒烟逃跑时,应用手脚移动,头应在地板以上30—60厘米,故填30—60。79.根据“If you are hit by a car, remember the number of the car.”可知如果被车撞到,记住车牌号,故填number。80.根据“you must lock the door inside and close the window when you are at home by yourself.”可知独自在家时应该在里面锁上门,关上窗户,故填inside。81.(s)ymbol 82.(t)han 83.(h)ours 84.(w)hy 85.(s)izes 86.(k)inds 87.(c)omes 88.(m)eans 89.(d)ifferent 90.(h)ear【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了考拉的相关信息。81.句意:考拉是澳大利亚的象征,就像中国的熊猫一样。结合“just like the panda in China”和首字母“s”可知,熊猫是中国的象征,所以此处是指考拉是澳大利亚的象征;考查symbol“象征”,名词;空前有不定冠词“a”,这里名词用单数形式。故填(s)ymbol。82.句意:雄性考拉比雌性大些。根据空前“larger”和首字母“t”可知,此处是形容词的比较级;考查than“比”,用以引出比较的第二部分。故填(t)han。83.句意:它们通常每天睡大约19个小时。结合空前“sleep for about 19”和首字母“h”可知,此处是指睡大约19个小时;考查hour“小时”,空前有基数词“19”,所以这里应用名词复数形式hours。故填(h)ours。84.句意:这就是为什么有些人说考拉很懒。结合上文“They love to sleep. They usually sleep for about 19 … every day.”和首字母“w”提示可知,考拉每天睡很长时间,这就是人们认为考拉很懒的原因,应用why引导表语从句。故填(w)hy。85.句意:它们吃多少取决于它们的大小。结合下文“The bigger koalas usually eat more.”和首字母“s”提示可知,体形较大的考拉通常吃得更多,所以此处是指考拉吃多少与大小有关;考查size“大小,尺寸”,名词;根据空前“their”可知,这里是指它们的大小,应用名词复数形式sizes。故填(s)izes。86.句意:虽然澳大利亚有700多种桉树,但考拉只吃其中的50种。结合“koalas eat only 50 of them”和首字母“k”可知,考拉只吃其中50种桉树,所以此处是指澳大利亚有700多种桉树;考查kind“种类”,名词;空有基数词“700”,所以这里应用名词复数形式kinds。故填(k)inds。87.句意:名字“考拉”来源于一个澳大利亚土著单词。结合空后介词“from”和首字母“c”可知,此处考查come from“来自”,动词短语;句子陈述一个事实,时态应用一般现在时,且主语“The name ‘koala’”为第三人称单数,谓语动词应用三单形式comes。故填(c)omes。88.句意:这个词的意思是“不喝水”。结合下文“They get such a name because they do not drink much water.”和首字母“m”可知,考拉得到这样一个名字,因为它们不喝太多水,所以“考拉”一词意思就是“不喝水”;考查mean“意思是”,动词;句子陈述一个事实,时态应用一般现在时,且主语“The word”为第三人称单数,谓语动词应用三单形式means。故填(m)eans。89.句意:它们可以通过嗅觉分辨出不同种类的桉树叶。结合“tell the difference”和首字母“d”提示可知,此处是指分辨不同种类的桉树叶间的差别;考查different“不同的”,形容词,在句中作定语,修饰名词“kinds”。故填(d)ifferent。90.句意:它们能听到远处的一些声音。结合空后“some sounds”和首字母“h”提示可知,此处是指听见一些声音;考查hear“听见”,动词;空前有情态动词“can”,所以这里应用动词原形。故填(h)ear。91.例文Dear Dad and Mum,How is it going I hope you are in good health. I have been in Beijing for about one month. Now, I want to share some of my experiences here in Beijing with you.It’s enjoyable for me to study with Chinese students in the daytime. At weekends, I play different kinds of sports with them. Last week, I visited some places of interest in Beijing. They are really great. Yesterday, I watched a performance of Beijing Opera and found it fascinating. I also ate the delicious food here. I’ve learned a lot about Chinese history. It is quite interesting.The teachers and friends are all friendly to me. When I am in trouble, they always help me. I really enjoy staying here. Don’t worry about me. I can take care of myself well. Please write to me and tell me something about you. I miss both of you very much!Regards,Tony【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为一封书信;②时态:时态主要为“一般现在时”;③提示:文章应该包括所列3个方面的要点,要适当补充,使文章内容充实;行文时多用第一人称,尽量多使用短语和句型;写作中适当使用连接词,使行文连贯、顺畅。[写作步骤]第一步,关心父母;引出话题:分享在北京的学习、生活经历;第二步,根据提示要点,逐一陈述在北京学习、生活情况,适当拓展;第三步,表达自己的感受和对父母的思念。[亮点词汇]①be friendly to sb. 对某人友好②take care of 照顾[高分句型]①When I am in trouble, they always help me. (when引导的时间状语从句)②It’s enjoyable for me to study with Chinese students in the daytime. (it作形式主语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 天津市河西区2025—2026学年八年级英语上期中考试模拟.docx