山西省析州 2025-2026学年七年级英语上册期中考试模拟题(含答案解析+听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

山西省析州 2025-2026学年七年级英语上册期中考试模拟题(含答案解析+听力原文及音频)

资源简介

山西省析州 2025-2026学年七年级英语上期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit4】
(总分120 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.
A. B. C.
2.
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.
A. B. C.
6.
A.Thanks. B.Hello. C.I’m fine.
7.
A.Let’s go shopping. B.Nice to meet you, too. C.Have a good day.
8.
A.It’s yellow. B.He is tall. C.Canada.
9.
A.I feel sad. B.Thank you. C.Good morning, Sam.
10.
A.In the library. B.I’m in Chongqing now. C.My name’s Li Hua.
本题你将听到一篇短文。请你根据短文内容和所提出的5个问题,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
11.What color is Susan’s desk
A.Blue. B.Yellow. C.Green.
12.What can you see under the desk
A.I can see three English books.B.I can see a computer game. C.I can see a baseball.
13.Where is Susan’s computer game
A.On the bed. B.On the floor. C.Under the desk.
14.Is the red hat Susan’s
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.We don’t know.
15.Where is Susan’s sister
A.On the sofa. B.On the floor. C.On the bed.
二、听力填空(满分5)
本题你将听到一篇短文。请你根据所听内容,完成下面的表格,并将获取的信息填写到答题卡相应的位置上。每空一词。
Mike’s Room
What are in it A table, a chair, a sofa and a bed.
Where are the things ·His books and the tape player are on the 16 . ·His baseball is under the chair. He 17 it with his friends after class. ·His 18 schoolbag is on the sofa. ·His yellow hat is on the bed.
How is the room He 19 cleans (打扫) it. It’s 20 .
三、补全对话(满分10分)
请根据下面的对话内容,在空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two students meet at the school. )
Lisa: Good morning. I am Lisa Green.
Sally: 21 I’m Sally Wood.
Lisa: Where are you from
Sally: 22
Lisa: Wow! Australia is so far. 23
Sally: I’m in Class Six, Grade Seven.
Lisa: We are classmates! Do you like tennis
Sally: 24
Lisa: I like tennis too. Let’s play it now.
Sally: OK. Let’s go to the sports field.
Lisa: 25
Sally: It is across from the school hall.
Lisa: OK. Let’s go!
四、完形填空(满分8分)
Dear Mum,
How are you and my dad I miss (想念) you very much! I’m happy to study in China. I 26 two photos for you. The first is about my host family (寄宿家庭). There are 27 people in the family. The boy is Li Ming and now we are good friends. These are his grandparents and parents. 28 are very nice to me. Li Ling is his sister. Look, she is listening to the radio on the 29 . I always help her with English.
The next photo is about my 30 . It is large, isn’t it A white clock is 31 the wall so we can know the time. Our schoolbags are in the desk drawers. Can you 32 the woman She is Miss Li, our Chinese teacher. She is beautiful and kind and she is good to us. In our school, we have a library and there are many 33 in the bookcases. We can read there. I like my school!
I must go to bed now. Bye, Mum.
Yours,
Dave
26.A.know B.have C.meet
27.A.four B.five C.six
28.A.We B.You C.They
29.A.sofa B.locker C.bookcase
30.A.room B.library C.classroom
31.A.in B.on C.under
32.A.see B.ask C.call
33.A.books B.radios C.cups
阅读理解(满分52分)
A
请阅读下面语篇,根据每段内容,从所给的选项中选出适当的小标题。
How can we make our best friends have fun with us Here is some of the advice (建议).
34
Learn to share interesting things with them. For example, when you read an exciting book, remember to share it!
35
Everyone knows—people like to laugh. It’s OK to tell or make jokes. Your friends will think you are a funny one and would like to be friends with you.
36
There is no need for you to change yourself. Just be yourself. Being yourself will attract (吸引) your friends. They like you for you, not for what you’re trying to be.
37
Your friends always have bad moments in life. What can you do Be there for them. Talk with them more to make them feel happy. They will know you care about (关心) them.
38
Best friends don’t have to do something crazy (疯狂的) to have a good time. Sometimes it’s OK to eat lunch, take the bus to school or play ball games with each other in your free time.
A.Be funny.
B.Be yourself.
C.Do some small things.
D.Be there for your friends.
E.Share something interesting.
B
请阅读下面公告栏启事,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
39.If you find a set of keys, you can call ________.
A.923-1562 B.663-5195 C.021-5427
40.If you find a watch, it might be (可能是) ________.
A.Sara’s B.Bill’s C.Sandy’s
41.________ found a dictionary.
A.Sara B.Mary C.Ann
42.Mary found the student ID card ________.
A.in the library B.at the gate of the gym C.on the seat of the stand.
43.The lost schoolbag ________.
A.is orange and red B.has an ID card in it C.has two dictionaries in it
C
请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
Students in China stay at school and have different school lives. How about other students in other countries Let’s look and see.
Amelia Gonzalez, 12, The American School Foundation, Mexico City, Mexico
Every morning I get to school at 7:15. The first class starts at 7:45. It is 1 hour and 15 minutes long. Between classes, we have a 5-minute break (休息). After the first class, I go to the homeroom (班级教室) for 30 minutes. Then, it’s time for a break! I talk with friends. At 10:00, I walk to my next class. Then there is the third class and lunch. After lunch, I have the last class. Then I go home and do my homework.
Chelsea Wang, 13, Barker College, Hornsby, Australia
My day starts with the first class at 9:45. Every kid can have four to six subjects, like maths and music. We go to different classrooms for different subjects. In different classes, we can meet different friends. It is great! Our classes in school finish at 3:15. We can also go to clubs. After finishing my homework, I go to bed at 9:45.
Niu Hanliang, 15, Western Boarding Schools Association, the US
My classes start at 8:30. From Mondays to Wednesdays, we have four classes in the morning. We go to different classes in different classrooms. At about 12:00, we have lunch. After that, we have two more classes. At 3:00, classes finish. I go to clubs. Then it’s dinner time. After that, I do my homework until 9:00. We only have three classes on Thursdays and Fridays, so we have more time for clubs and sports.
44.How many classes does Amelia have in the morning at school
A.Two. B.Three. C.Four.
45.Where does Chelsea have her classes
A.In the homeroom. B.In the same classroom. C.In different classrooms.
46.When does Niu Hanliang have more time for clubs
A.On Sundays. B.On Mondays. C.On Thursdays.
47.What can we know about the three students
A.They have homework to do.
B.Their first classes start at 7:45.
C.They have lunch and dinner at school.
48.What is the best title (标题) of the passage
A.New Friends B.Different Clubs C.Colourful School Days
D
请阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In the morning Mom says, “Let’s go to school, my boy.” Dad says, “Have a good day, my boy.”
My parents love me very much. They always play with me at home. But this morning I’m not happy. I’m 7 years old. I must go to school today. But I don’t like school. My parents are not there.
My classroom is on the first floor (层). There are three classrooms on the floor. They are Classroom 201 to Classroom 203. My classroom is in the middle. It is clean and tidy. We have new desks and chairs. There are 12 girls and 16 boys in my class. Everything is new in the classroom.
We have 5 classes (课) today. I think the class in the afternoon is not good. After class, a boy comes to me and says “Hello, I’m Alan. How do you do ” Oh, my God! He has the same name with me, and we have the same jackets. His hat is blue and my hat is blue, too. After school we play basketball at school. We are good friends now.
In the evening I’m very happy. I like school now because I have a “twin (双胞胎) brother” and some good friends there.
49.In the morning the boy doesn’t like school because ________.
A.he can’t play at school
B.his parents don’t love him
C.he can’t see his parents at school
50.The boy’s class is in ________.
A.Classroom 201 B.Classroom 202 C.Classroom 203
51.The boy’s name is ________.
A.John B.Mike C.Alan
52.In the evening the boy is happy because ________.
A.he has good friends at school
B.he has the same hat with Alan
C.he plays basketball with classmates
53.We can know ________.
A.the boy has 3 classes in the morning
B.everything in the boy’s classroom is old
C.there are 28 students in the boy’s class
E
请阅读下面语篇,根据其内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有一项为多余项。
Mike knows many things, but he doesn’t know how to make friends. 54
Michael comes to ask Mike, “Can you help me make a cake My mum’s birthday is coming.” “I’m busy. 55 ” Mike says and keeps reading.
Shelly comes to ask Mike, “Can you help me with my Chinese It’s so difficult.” “I’m busy. Why not read your Chinese book again ” Mike says.
Three other children come for help too, but Mike doesn’t help anyone (任何人).
56 He has to think about how to make friends. He asks his mother about it. “Help others in need, and you can find the way (方法),” Mum says.
57 But he still (仍然) has no idea about how to make friends.
Oh! Those children Mike helps come to ask him to play football with them. They all have fun.
58 And he knows how to make friends.
A.He thinks it’s hard.
B.Why not buy a cake
C.Mike now has many friends.
D.They all think he is a nice boy.
E.Mike doesn’t have friends.
F.Mike starts to help the children in need.
六、任务型阅读(满分10分)
请阅读下面语篇,根据其内容回答问题。
To me, China is…
China is 75 years old. Everyone has their own answer about what China means to them. Let’s read and see how some of the students picture our great country.
Xu Zixuan In China, every place has its special food. Beijing roast duck, Chengdu’s hot pot, Lanzhou’s beef noodles. They are all delicious!
Xia Xiao In the 1990s, it took one night on a green train to travel from my hometown in Hubei to Beijing. Today, it takes just five hours by high-speed rail.
Li Guancheng China is like a clever old man with a 5,000-year history. China shares stories from the past to now, about strong heroes and amazing inventions (发明).
Fu Jinghan There are many beautiful places in China. The Great Wall in Beijing, the Ancient City of Pingyao, Mount Taishan in Shandong. They are very famous.
Zhu Ruoxi China is colourful in my mind. Red is the colour of the walls in the Palace Museum (故宫博物院). Yellow is the colour on the farm in autumn. Green and blue mean beautiful mountains and rivers.
Xia Haoxuan Pandas are cute and friendly, just like Chinese people. Also, people around the world think of China when talking about them.
59.Where is Xia Xiao’s hometown
60.Who thinks China is like a clever old man
61.What are Chinese people like from Xia Haoxuan’s words
62.What popular food and interesting places of Beijing are mentioned (提到) in the passage
63.What is China to you Why
七、短文填空(满分10分)
请阅读下面语篇,根据其内容,在空白处填入恰当的单词,使其通顺、连贯。每空一词。
Where do farm animals live Farmers have many kinds of 64 . Hens (母鸡), pigs, sheep and horses live on this farm. Who else lives here Cows 65 here too. Hens have nests (窝). Pigs have pens. Sheep, cows and horses stay out because they need places to walk and run.
66 do farm animals eat Hens eat bugs (小虫子). Sheep, cows and horses eat grass and other plants. Farmers feed pigs. 67 give pigs corn (谷物) and other food.
How do farm animals help Farmers get food 68 some of the animals. Hens lay eggs. We eat eggs. Cows give us milk every day. Farmers ride horses too. Lots of animals live on the farm. They help farmers, and farmers help them.
八、选词填空(满分10分)
请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯。方框中有两个词为多余项。
I be for they both love well know think hobby friend famous
Welcome back to the Tang Dynasty. There are so many famous poets (诗人). Do you want 69 about them
Hello, everyone! My name 70 Li Bai. I like drinking and writing poems (诗歌). Many people call me “Poet Immortal”. I think you know my poem Jing Ye Si. If (如果) not, you may not listen 71 in your Chinese class. I have many 72 like Du Fu and Meng Haoran. We have the same 73 —we all love writing poems.
Hi, I’m Du Fu, a friend of Li Bai. I write poems about nature (大自然), people and their life. Chun Ye Xi Yu is a 74 poem. I write poems to make people notice the real life. People call me “Poet-Sage”. I often write poems 75 Li Bai, and we are good friends.
I am Meng Haoran. Li Bai is like a brother to 76 because I’m twelve years older than him. I often write poems about rivers, mountains and the beauty of life, and I 77 nature. Chun Xiao is one of my most famous poems. 78 Li Bai and I like poems and the beauty of nature. So we are good friends.
九、书面表达(满分15分)
79.进入中学后,你来到了一个新的学习环境,也认识了一些新的朋友,他们是什么样的呢?你们又拥有哪些有趣的校园活动呢?近日,令德中学学生会举办英语征文活动,邀请大家投稿。请用英语写一篇短文。
内容包括:
·Who is your best friend at school What is he/she like
·What fun things do you do at school
要求:1. 词数不少于50词;
2. 文中不得出现真实的人名、班级。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】M: Helen, do you play ping-pong well
W: Yes, I do.
2.C
【原文】W: What do you want to do in the future, John
M: I want to take care of pandas.
3.A
【原文】W: Why do you often look sleepy in the afternoon, Tommy
M: I always eat quite a lot of noodles for lunch.
4.B
【原文】W: What’s that on the desk
M: It is my ruler.
5.C
【原文】M: What’s your brother’s name
W: His name is Mike Green.
6.C
【原文】How are you
7.B
【原文】Nice to meet you.
8.C
【原文】Where is your new classmate from
9.C
【原文】Good morning, Frank.
10.C
【原文】W: What’s your name
11.B 12.C 13.A 14.B 15.A
【原文】
Look! This is a picture of Susan’s room. You can see some things in it. A nice picture is on the wall. A yellow desk and a blue bed are on the floor. You can see three English books on the desk. What is that under the desk It’s a baseball. Where is Susan’s computer game Oh, it’s on the bed. You can see a red hat on the chair. It’s not Susan’s. It’s her sister’s. Where is Susan’s sister She is on the sofa.
16.table 17.plays 18.red 19.always 20.tidy
【原文】 Hi! My name is Mike. This is my room. A table, a chair, a sofa and a bed are in it. My books are not everywhere. They are on the table. My tape player is on the table, too. My baseball is under the chair. I play it with my friends after class. My red schoolbag is on the sofa. My yellow hat is on the bed. I always clean it. It’s tidy.
21.Good morning. 22.I’m from Australia. 23.What class are you in 24.Yes, I do. 25.Where is the sports field /Where is it
【导语】本文是Lisa和Sally在学校的对话聊天内容。
21.根据上一句“Good morning. I am Lisa Green.”可知,此处应回应早上好。故填Good morning.
22.根据上一句“Where are you from ”可知,所以此处应回答来自哪里。故填I’m from Australia.
23.根据下一句“I’m in Class Six, Grade Seven.”可知,此处应询问对方在哪个班级,故填What class are you in
24.根据上一句问“Do you like tennis ”以及下一句“I like tennis too.”可知,此处应作肯定回答。故填Yes, I do.
25.根据下一句“It is across from the school hall.”可知,此处应询问运动场在哪里。故填Where is the sports field /Where is it
26.B 27.C 28.C 29.A 30.C 31.B 32.A 33.A
【导语】本文主要介绍了作者寄宿家庭的信息和学校信息。
26.句意:我有两张照片给你们。
know知道;have有;meet遇见。根据“I ... two photos for you.”可知,“有”符合语境。故选B。
27.句意:家里有六口人。
four四;five五;six六。根据“The boy is Li Ming... These are his grandparents and parents... Li Ling is his sister.”可知,寄宿家庭总共有六口人。故选C。
28.句意:他们对我很好。
We我们;You你(们);They他/她/它们。根据“These are his grandparents and parents ... are very nice to me.”可知,填入的词指代上一句中的“his grandparents and parents”,用they“他们”指代。故选C。
29.句意:看,她正在沙发上听收音机。
sofa沙发;locker储物柜;bookcase书柜。根据“Look, she is listening to the radio on the ...”可知,在“沙发”上听收音机较为合理。故选A。
30.句意:下一张照片是关于我的教室的。
room房间;library图书馆;classroom教室。根据“A white clock is ... the wall so we can know the time. Our schoolbags are in the desk drawers.”可知,墙上有时钟,书包在课桌抽屉里,可以推断是教室。故选C。
31.句意:墙上有一个白色的钟,这样我们就可以知道时间了。
in在……里;on在……上;under在……下。根据“A white clock is ... the wall so we can know the time.”可知,墙上有个钟,在物体表面用介词on。故选B。
32.句意:你能看到这位女士吗?
see看见;ask询问;call打电话,称呼。根据“Can you ... the woman She is Miss Li, our Chinese teacher.”可知,作者在介绍照片中的人物,“看见”符合语境。故选A。
33.句意:我们学校有一个图书馆,书柜里有很多书。
books书本;radios收音机;cups杯子。根据“In our school, we have a library and there are many ... in the bookcases.”可知,图书馆的书柜里有很多书。故选A。
34.E 35.A 36.B 37.D 38.C
【导语】本文是一篇说明文,文章围绕如何让好朋友与自己相处得开心这一问题,提供了分享有趣事物、变得有趣、做自己、陪伴朋友以及做一些小事等多方面的建议。
34.根据“Learn to share interesting things with them. For example, when you read an exciting book, remember to share it!”可知,这段重点讲要和朋友分享有趣的事物,选项E“分享一些有趣的事情。”符合语境,能准确概括此段,故选E。
35.根据“Everyone knows—people like to laugh. It’s OK to tell or make jokes. Your friends will think you are a funny one and would like to be friends with you.”可知,此段强调通过讲笑话等方式让自己变得有趣来吸引朋友,选项A“变得有趣。”符合语境,概括了该段要点,故选A。
36.根据“There is no need for you to change yourself. Just be yourself. Being yourself will attract (吸引) your friends. They like you for you, not for what you’re trying to be.”可知,该段主旨是不需要改变自己,做自己就能吸引朋友,选项B“做你自己。”符合语境,准确概括此段,故选B。
37.根据“Your friends always have bad moments in life. What can you do Be there for them. Talk with them more to make them feel happy. They will know you care about (关心) them.”可知,这段说的是在朋友遇到不好的时刻要陪伴他们,选项D“陪伴你的朋友。”符合语境,总结了该段内容,故选D。
38.根据“Best friends don’t have to do something crazy (疯狂的) to have a good time. Sometimes it’s OK to eat lunch, take the bus to school or play ball games with each other in your free time.”可知,此段表明和朋友做一些小事也能度过美好时光,选项C“做一些小事。”符合语境,概括了该段要点,故选C。
39.A 40.B 41.C 42.B 43.A
【导语】本文是几则失物招领和寻物启事。
39.细节理解题。根据“I lost my keys. If you find them, please call Sara at 923-1562.”可知,可以拨打923-1562。故选A。
40.细节理解题。根据“I lost my watch in the gym (体育馆)...I’m Bill Brown”可知,手表可能是Bill的,故选B。
41.细节理解题。根据“Is this your dictionary ...Please call Ann at...”可知,Ann发现一本字典。故选C。
42.细节理解题。根据“Is this your student ID card I found it at the gate (大门) of the gym.”可知,Mary在体育馆大门发现一个学生证,故选B。
43.细节理解题。根据“I found the schoolbag in the library. It’s orange and red.”可知,书包是橙红相间的。故选A。
44.B 45.C 46.C 47.A 48.C
【导语】本文主要介绍了来自墨西哥、澳大利亚和美国的三名学生不同的学校生活。
44.细节理解题。根据Amelia的描述“Every morning I get to school at 7:15. The first class starts at 7:45. It is 1 hour and 15 minutes long. Between classes, we have a 5-minute break (休息). After the first class, I go to the homeroom (班级教室) for 30 minutes. Then, it’s time for a break! I talk with friends. At 10:00, I walk to my next class. Then there is the third class and lunch.”可知,上午有第一节课、第二节课和第三节课,所以上午有三节课,故选B。
45.细节理解题。根据Chelsea的描述“We go to different classrooms for different subjects.”可知,Chelsea在不同的教室上课,故选C。
46.细节理解题。根据Niu Hanliang的描述“We only have three classes on Thursdays and Fridays, so we have more time for clubs and sports”可知,周四和周五课程少,有更多时间去俱乐部。故选C。
47.细节理解题。根据Amelia提到“Then I go home and do my homework.”,Chelsea提到“After finishing my homework, I go to bed at 9:45.”,Niu Hanliang提到“After that, I do my homework until 9:00.”,可知他们都有作业要做。故选A。
48.最佳标题题。文章主要介绍了来自不同国家的三名学生的学校生活,如课程安排、上课地点、课余活动等,展现了丰富多彩的校园时光,因此最佳标题为“多彩的学校生活”。故选C。
49.C 50.B 51.C 52.A 53.C
【导语】本文主要讲述了Alan去学校上学的故事。
49.细节理解题。根据“I must go to school today. But I don’t like school. My parents are not there.”可知,小男孩不喜欢上学因为他父母不在学校里。故选C。
50.推理判断题。根据“There are three classrooms on the floor. They are Classroom 201 to Classroom 203. My classroom is in the middle.”可知,小男孩的教室在中间,也就是202,故选B。
51.细节理解题。根据“Hello, I’m Alan. How do you do ”和“Oh, my God! He has the same name with me”可知,小男孩叫Alan。故选C。
52.细节理解题。根据“In the evening I’m very happy. I like school now because I have a “twin (双胞胎) brother” and some good friends there.”可知,因为他有一个“孪生兄弟“和一些好朋友。故选A。
53.细节理解题。根据“ There are 12 girls and 16 boys in my class”可知,班里有28个学生,故选C。
54.A 55.B 56.E 57.F 58.C
【导语】本文介绍了一个关于友谊和帮助他人的故事。
54.根据“Mike knows many things, but he doesn’t know how to make friends.”可知,迈克不知道如何交朋友,所以此处应说明迈克觉得交朋友很难。选项A“他认为这很难。”符合,故选A。
55.根据“Can you help me make a cake My mum’s birthday is coming.”和“I’m busy.”可知,迈克拒绝了迈克尔让他帮忙做蛋糕的请求,所以此处迈克可能会提出建议,选项B“为什么不买个蛋糕呢?”符合,故选B。
56.根据“He has to think about how to make friends.”可知,迈克开始思考如何交朋友,结合前文他拒绝了其他孩子的请求,可推测此处应说明他没有朋友,选项E“迈克没有朋友。”符合,故选E。
57.根据“Help others in need, and you can find the way”可知妈妈建议他学会帮助别人,选项F“迈克开始帮助那些有需要的孩子们。”符合,故选F。
58.根据“Oh! Those children Mike helps come to ask him to play football with them. They all have fun.”可知现在有很多人找迈克一起玩,选项C“迈克现在有很多朋友。”符合,故选C。
59.In Hubei. 60.Li Guancheng. 61.Cute and friendly. 62.Beijing roast duck, the Great Wall and the Palace Museum. 63.回答合理即可。参考答案:China is a warm and powerful home to me. Because it has a long history and rich culture that make me proud, and it always provides a safe and happy life for its people.
【导语】本文是一篇记叙文,通过6位学生分别从美食、交通发展、历史文化、风景名胜、色彩象征、国民性格等角度的描述,展现了中国在不同维度的特色与魅力,体现了学生们对祖国的认同与热爱。
59.根据“Xia Xiao: In the 1990s, it took one night on a green train to travel from my hometown in Hubei to Beijing.”可知,夏晓的家乡在湖北,故填In Hubei.
60.根据“Li Guancheng: China is like a clever old man with a 5,000-year history.”可知,李冠成认为中国像一位聪明的老人,故填Li Guancheng.
61.根据“Xia Haoxuan: Pandas are cute and friendly, just like Chinese people.”可知,夏浩轩认为中国人像大熊猫一样可爱又友好,故填Cute and friendly.
62.根据“Xu Zixuan: In China, every place has its special food. Beijing roast duck...”和“Fu Jinghan: There are many beautiful places in China. The Great Wall in Beijing...”以及“Zhu Ruoxi: Red is the colour of the walls in the Palace Museum (故宫博物院).”可知,文中提到的北京特色美食是北京烤鸭,有趣的地方是长城和故宫博物院,故填Beijing roast duck, the Great Wall and the Palace Museum.
63.回答合理即可。参考答案:China is a warm and powerful home to me. Because it has a long history and rich culture that make me proud, and it always provides a safe and happy life for its people.
64.animals 65.live/are 66.What 67.They 68.from
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了农场动物的居住环境、食物来源以及对农民的帮助,展现了动物与农民相互依存的关系。
64.句意:农民有很多种动物。根据“Where do farm animals live Farmers have many kinds of...Hens, pigs, sheep and horses live on this farm”可知,前文核心话题是“farm animals”,后文列举的动物均属于农场动物,且“many kinds of”后需接可数名词复数,故填animals。
65.句意:奶牛也住在这里。 根据“Who else lives here Cows...here too”可知,句子时态为一般现在时,前句谓语为“lives”,后句“too”表并列,说明奶牛也“居住”在此,主语“Cows”为复数,谓语live需用原形;也可以用“are”表示“奶牛也在这里”,故填live/are。
66.句意:农场动物吃什么?根据“...do farm animals eat Hens eat bugs. Sheep, cows and horses eat grass and other plants”可知,后文均回答“农场动物吃的食物”,需用疑问词“什么”提问,首字母大写,故填What。
67.句意:他们给猪喂谷物和其他食物。根据 “Farmers feed pigs...give pigs corn and other food” 可知,前句主语为“Farmers”,后句“give”的动作发出者仍是农民,需用复数人称代词指代 “Farmers”,首字母大写,故填They。
68.句意:农民从一些动物身上获取食物。根据“Farmers get food...some of the animals. Hens lay eggs. We eat eggs. Cows give us milk every day”可知,后文例子表明食物“来源于”动物,“从……获取”对应固定搭配“get...from...”,故填from。
69.to know 70.is 71.well 72.friends 73.hobby 74.famous 75.for 76.me 77.love 78.Both
【导语】本文主要以第一人称介绍了李白、杜甫、孟浩然这三位著名的唐代诗人。
69.句意:你想要了解他们吗?根据“Do you want...about them ”可知,空处指“了解”,动词know符合句意。want to do sth.为固定搭配,意为“想要做某事”。故填to know。
70.句意:我是李白。分析句子成分可知,空处缺be动词,主语My name为名词单数,be动词用is。故填is。
71.句意:如果不知道的话,你在语文课上可能没有听好课。根据“you may not listen...in your Chinese class.”可知,空处指“没有听好课”,需副词well“好”修饰动词listen。故填well。
72.句意:我有很多像杜甫和孟浩然的朋友。根据“like Du Fu and Meng Haoran.”可知,杜甫和孟浩然是我其中的一些朋友。friend“朋友”符合句意。many后跟名词复数。故填friends。
73.句意:我们有相同的爱好——我们都喜欢写诗。根据“we all love writing poems.”可知,我们都有喜欢写诗的爱好。故空处指“爱好”,名词hobby符合句意。故填hobby。
74.句意:《春夜喜雨》是一首出名的诗。根据“Chun Ye Xi Yu is a ...poem.”可知,这首诗是出名的,形容词famous“出名的”修饰名词poem。故填famous。
75.句意:我经常为李白写诗,并且我们是好朋友。根据“I often write poems...Li Bai, and we are good friends.”可知,空处指“为李白写诗”,需介词for。故填for。
76.句意:李白于我而言情同兄弟,因为我比他大十二岁。根据“Li Bai is like a brother to...”可知,空处指“于我而言情同兄弟”,介词to后跟宾格me。故填me。
77.句意:我经常写关于河流、山脉和生活之美的诗,我热爱自然。根据“I often write poems about rivers, mountains and the beauty of life”可知,我热爱自然,love符合句意。本文主体时态为一般现在时,主语为I,谓语动词用原形。故填love。
78.句意:我和李白都喜欢诗歌和自然之美。根据“Li Bai and I”可知,空处指“两人都”,备选词both符合句意,both...and...意为“两者都”,固定搭配。放句首时,首字母大写。故填Both。
79.例文
After starting middle school, I made a good friend. Her name is Li Fang. She is friendly and always helps me with math. We often study together in the library.
At school, we have many fun activities. Every Friday, we play basketball on the playground. Last month, our school held an English singing contest. My friend and I joined it and won a prize!
I enjoy my new school life very much.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息提示的内容,适当增加细节,并且突出写作的要点。
[写作步骤]
第一步:介绍谁是自己的好朋友及朋友的性格特点;
第二步:具体介绍你和朋友一起参加的学校活动;
第三步:发表自己的感想。
[亮点词汇]
①make a good friend交一位好朋友
②help sb. with sth.帮助某人做某事
③play basketball玩篮球
④hold an English singing contest举办一次英语歌唱比赛
[高分句型]
①Last month, our school held an English singing contest.(一般过去时态)
②My friend and I joined it and won a prize!(and连接并列句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表