天津市2025-2026学年外研版2024 八年级英语期中考试必刷题(含解析,含听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

天津市2025-2026学年外研版2024 八年级英语期中考试必刷题(含解析,含听力音频及原文)

资源简介

天津卷2025-2026学年度八年级英语期中考试
外研版2024原卷版
考试时间100分钟,总分120分
考试范围:外研版(2024版)八上英语Unit 1-Unit 3;
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题 共80分)
一、听力理解(本大题共16小题,满分20分)
第一节(共3小题;每小题1分,满分3分)
在下列每小题中,你将听到一个或两个句子并看到供选择的A、B、C三幅图画。选出与你所听句子内容相匹配的图画。
1.
A. B. C.
2.
A. B. C.
3.
A. B. C.
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面五段对话。每段对话后都有一个问题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
4.What does the girl think of the school trip
A.Tiring. B.Exciting. C.Happy.
5.Who swept the floor
A.Mike. B.Judy. C.Neither of Judy and Mike.
6.Which rule are they talking about
A.Don’t talk. B.No food or drinks. C.Don’t play music.
7.What is nice
A.The smartphone. B.The crayon. C.The camera.
8.How did the woman feel about the price of the books
A.She thought the books were expensive.
B.She thought the books were cheap.
C.She had no idea about the price.
第三节(共8小题;每小题1.5分,满分12分)
听下面长对话或独白。每段长对话或独白后有几个问题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听对话,回答下列小题。
9.What is Tony like
A.He’s shy. B.He’s outgoing. C.He’s fun.
10.What do Tony and Paul like
A.Drawing. B.Playing the drums. C.Playing volleyball.
听对话,回答以下各小题。
11.Who is Anna
A.She is the boy’s new friend. B.She is Jenny’s cousin. C.She is Jenny’s new friend.
12.What is Anna like
A.She is short and shy. B.She is tall and outgoing. C.She is short and outgoing.
13.What can we get from the conversation
A.Anna has short curly hair. B.Jenny is taller than Anna.
C.Anna is good at playing sports.
听对话,回答各小题。
14.Where are the speakers going tomorrow
A.To the Zhengzhou Big Corn.
B.To the Zhengzhou Garden Mouth.
C.To the Zhengzhou Erqi Memorial Tower.
15.Why is the girl afraid of riding a bike
A.Because the traffic in Zhengzhou is crazy.
B.Because she had a bike accident last week.
C.Because there are no special roads for bicycles.
16.How will the speakers go out tomorrow
A.By bus. B.By bike. C.By subway.
二、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
17.—Our English teacher asks us ________ English every day.
—So my mother made me ________ the English text for half an hour yesterday evening.
A.read; to read B.to read; to read C.to read; read D.read; read
18.—Mary, Our coach advises us ________ the car outside the city center.
—He also suggests ________ in by bus.
to park; traveling B.parking; traveling
C.parking; to travel D.to park; to travel
19.My teacher asked us ________ loudly in the classroom.
A.not talk B.not to talk C.talk not D.to not talk
20.They couldn’t help ______ when they saw the terrible snake!
A.cry B.crying C.to cry D.cried
21.We should do what we can ________ the people in trouble.
A.help B.to help C.helping D.to helping
22.The government is working hard _______ the animals in danger.
A.protect B.to protect C.protecting D.protected
23.________ the work in time, they need to work two more hours a day.
A.To finish B.To be finished C.Finish D.Finishing
24.We should try our best to do what we can ______ as many animals as possible.
A.saving B.save
C.saves D.to save
25.Mr. Wang ________ English in this school ________ he moved to the city.
A.has taught; for B.taught; since C.taught; for D.has taught; since
26.—How long did your English teacher teach at this school
—Ah, she ________ at this school since she ________ Wuhan.
A.has taught; has come to B.taught; came to
C.has been teaching; came to D.has taught; has been to
27.He finds it necessary _________ the book tomorrow.
A.to returning B.to return C.returning D.will return
28.Would you like ________ with us
A.go B.going C.to go D.goes
29.Bill,do you have anything_______
A.say B.saying C.to say D.said
30.Don’t forget the windows when you leave the room.
A.to close B.closing C.close D.closed
31.—What about_______ a rest —OK!Let’s go for a walk.
A.to have B.had
C.have D.having
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
People who have trouble walking or moving around often have a hard time enjoying the beach. But hundreds of beaches in Greece now offer a new way to people in wheelchairs to get into the water by themselves. It’s called Seatrac. It can be very 32 for people in wheelchairs to move around on beaches. Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways to allow 33 visitors to move around easily, or to get in and out of the sea 34 . Seatrac is a system that was designed to 35 this problem. Seatrac is a chair on a moving ramp that can smoothly carry a disabled person into the 36 .
The chair is run by remote control (遥控). When the person is ready to get out of the water, the Seatrac system 37 the chair back to the top of the ramp. It’s even possible to take a 38 in the Seatrac chair after going for a swim. Seatrac was invented and developed in Greece. The idea for it came when one of the 39 , Ignatios Fotiou, was talking with a friend who used a 40 . The friend said he enjoyed the sea, but didn’t like having to be carried into the ocean as if he were a “sack of potatoes”. Mr. Fotiou thought that there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water.
Thanks to Seatrac, people who use wheelchairs now have the 41 to cool down in the sea.
32.A.different B.easy C.difficult D.common
33.A.disabled B.healthy C.happy D.bored
34.A.mainly B.safely C.finally D.quickly
35.A.make B.warn C.solve D.decide
36.A.sand B.place C.room D.sea
37.A.brings B.takes C.fetches D.creates
38.A.walk B.break C.shower D.trip
39.A.friends B.teachers C.inventors D.doctors
40.A.phone B.car C.wheelchair D.boat
41.A.chance B.tool C.trip D.change
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
At times, people want to look a bit more like someone else. The photos you see on the screen can give you ideas about how your bodies “should” look. However, you are all different in your own way. Accepting who you are can help you feel happier and more positive about yourself.
Self-acceptance (自我接纳) means appreciating what you’re good at, like sports, science or music. It also means valuing the parts of you that don’t shine as brightly, like being forgetful or untidy. It’s a habit about being kind to yourself even when you make a mistake. In other words, just accept who you are no matter what other people say or think.
When you accept who you are, you worry less about things you can’t change. This makes you feel happier and more confident. Everyone can feel as if they have to appear perfect. That leads us to forget about the little things that make us special, because we’re so busy trying to meet (满足) someone else’s standards. Self-acceptance can also help you discover what you’re really good at.
Start by making a list of all the things you like about yourself. Maybe you’re good at cooking, or people find it easy to talk to you. Ask your friends for help. Also, try saying kind, positive things to yourself in a mirror every morning. Think up ways to treat yourself, like taking a long bath or watching your favorite film, and spend some quality time on your own. It’s also important to look after yourself by eating healthy food and getting plenty of sleep.
42.According to Paragraph 1, what should we try to do
A.To change our looks. B.To learn from others.
C.To shorten screen time. D.To accept ourselves.
43.What does the underlined word “appreciating” in Paragraph 2 mean
A.Wondering. B.Admiring. C.Practicing. D.Forgetting.
44.Self-acceptance can make us ________ according to the passage.
A.become confident B.appear perfect
C.meet others’ standards D.overcome our weaknesses
45.Which paragraph mainly talks about the ways of self-acceptance
A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.
46.What can we learn from the passage
A.Practice makes perfect.
B.Where there is love, there is life.
C.You are imperfect, but you are beautiful.
D.Don’t let yesterday take up too much of today.
B
①In 2020, Alyssa Clark ran 95 marathons (马拉松) in 95 days, setting a world record.
②She started her pursuit (追求) in March, 2020. She ran daily—she ran 26.21 miles each day. “It just kind of became a part of my life,” Clark said. “I think the marathons gave me goals.”
③Clark had run a marathon every day for about 25 or 30 days when someone told her she was about halfway to the world record—61 marathons in 61 days. That’s when she thought maybe she could keep up the habit and try to break the record.
④On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61 in Charleston, South Carolina, officially breaking the record. But when they arrived in Panama City, Clark did not stop running. “I was so happy,” Clark said of breaking the record.
⑤“It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion (同伴),” she said. The marathons helped her through the start of the pandemic (流行病) and she ended up running 95 of them in 95 days.
⑥“I’m kind of hoping that I can encourage (鼓励) other women to go out and go after this record,” she said. “That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”
47.What can we know about Clark in Paragraph 2
A.She regarded running as a part of life.
B.She decided to set a new world record.
C.She moved to a new house in March, 2020.
D.She had a sports dream when she was young.
48.What was the world record of marathon in 2019
A.25 marathons in 25 days. B.30 marathons in 30 days.
C.61 marathons in 61 days. D.95 marathons in 95 days.
49.When did Clark break the record
A.Before she got to Charleston. B.Before she left for her new home.
C.When she arrived in Panama City. D.While she was on the way to Panama.
50.What is Paragraph 5 mainly about
A.The terrible pandemic. B.Clark’s best companion.
C.What Clark thought of marathons. D.Why Clark ended up running.
51.What’s Clark’s goal
A.She could be a famous runner.
B.Women could go after some challenges.
C.She could do something for the women in need.
D.Women could have chances to take part in sports.
C
On August 14, 2025, Beijing hosted the world’s first Humanoid Robot Games (首届人形机器人运动会) at the National Speed Skating Oval, also known as the “Ice Ribbon”. Over 500 robots from 16 countries formed 280 teams to take part in sports, dances, and practical tasks during the three-day event. The opening ceremony (开幕式) amazed the audience with robots dancing hip-hop, performing martial arts, and playing instruments like keyboards. In a futuristic fashion show, robots modeled clothes with humans, though one fell and needed help. The competitions included three types:
1 Athletics (体育竞技): Running races, high jump, and soccer-even a 5v5 game where robots made decisions alone.
2 Performances (文艺表演): Group dances and martial arts, such as 60 mini-robots in Chinese opera costumes.
3 Real-world challenges (限时任务挑战): Tasks like sorting hospital medicines or cleaning hotel rooms in 20 minutes.
Teams from top universities (like Tsinghua University and Peking University) and companies joined international event. A Chinese official said every robot was “making history.” Though robots sometimes made mistakes, the events aimed to improve technology through practice. The Games show China’s progress in AI robotics and give us a look at a future where humans and machines work together.
52.How long did the Humanoid Robot Games last
A.One day. B.Two days. C.Three days. D.Four days.
53.Where was the world’s first Humanoid Robot Games
A.A famous soccer stadium in Beijing.
B.The National Speed Skating Oval (“Ice Ribbon”).
C.A large hall in Tsinghua University.
D.An international exhibition center in China.
54.Which of the following is NOT included in the opening ceremony
A.Robots dancing hip-hop. B.Robots playing keyboard.
C.Robots sorting hospital medicines. D.A futuristic robot-human fashion show.
55.What can we learn about the soccer game in the Athletics competition
A.Humans and robots played together. B.Robots made decisions by themselves.
C.It was the most popular game among audiences. D.No robot made mistakes during the game.
56.What is the main aim of holding the Humanoid Robot Games
A.To entertain the audience with robot shows.
B.To improve robotics technology through practice.
C.To help robots win more competitions worldwide.
D.To show China’s leading position in AI technologies.
五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,从下面选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)
(A reporter is asking Bert some questions about the earthquake last month.)
A: Bert, do you remember the earthquake last month
B: Of course. 57
A: What were you doing at that time
B: I was doing some shopping in a shopping centre.
A: 58
B: I tried my best to run out to the street. 59
A: But you know, it’s dangerous to run during the earthquake.
B: 60 But I know little about how to protect myself in an earthquake.
A: You should read some information about that online. 61
B: Very afraid.
A: Well, Bert, thanks for talking with me.
B: My pleasure.
A.Yes, I see.
B.I will never forget it.
C.Then what did you do
D.Did you shout for help
E.Many other people were also running quickly.
F.I think we should learn more about earthquakes.
G.By the way, how did you feel when you found yourself in danger
第II卷(非选择题 共35分)
六、完成句子(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
62.赫本是真正的银幕之星。
Hepburn was truly the star of the .
63.这个暑假你去什么特别的地方了吗
Did you go this summer vacation
64.咱们把房子打扫、布置一下,让爷爷奶奶来的时候感觉像在自己家一样。
Let’s clean up and decorate our house to make our grandparents when they come.
65.这两个地区没有明显的分界线。
There is no clear between the two areas.
66.他们迷路了。更糟的是,又开始下雨了。
They got lost. , it started to rain again.
七、单词拼写根据提示信息完成句子,每空限填一词。
67.When Tom heard he won the math competition, he looked at his teacher in s and couldn’t believe his ears.
68.After practicing day and night, Lisa finally (success) in winning the singing competition last Friday.
69.Every time I am down, my best friend encourages me (not lose) heart.
70.The teacher tried to (解释) the new lesson clearly.
71.I think the computer is a very useful (invent).
八、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或完成句子。
A new term called “social phobia (社恐)” has gained attention in China these days. People with social phobia always feel anxious and uncomfortable when talking with others.
The internet has made the MBTI test very popular. Many people take this test to see what they are like. According to the test, there are mainly two kinds of people: extroverted (外向的) and introverted (内向的). Extroverted people enjoy making friends with others, while those who are introverted like to be alone.
However, many people cannot tell the difference between being introverted and having social phobia. In fact, it’s challenging for introverted people to become extroverted. Introverted people are not afraid of talking with others. They just like to stay alone to think more carefully. In this way, they can better solve problems.
But social phobia is very different. It can be more easily overcome because it’s just an emotional response. Even extroverted people can experience social phobia. Some people say they have social phobia as a way to get personal space sometimes. But we should use it properly. Sometimes social phobia is not good for us. Just imagine that a student with social phobia who refuses to answer the teacher’s questions may not improve his grades or learn some useful things.
72.How may people with social phobia feel when talking with others
They may feel .
73.How many main types of people are there according to the MBTI test
There are kinds of people.
74.What do extroverted people enjoy doing
They enjoy .
75.Why do introverted people prefer to stay alone
Because they want to and solve problems better.
76.What does the passage mainly talk about
The passage mainly talks about .
九、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
Two families lived c 77 by. In one family, there were always arguments, while the other family lived d 78 . They were happy every day.
The wife in the first family was q 79 jealous (嫉妒的) of the second family. One day, she said to her husband, “Go to the neighbours and see why they are always so l 80 and happy.”
The husband went to visit their neighbours. He and the neighbour’s husband were talking happily in the l 81 room, while the wife was cleaning the floor. Suddenly, something in the kitchen made a loud s 82 . The wife hurried to the kitchen. Her husband also got up and tried to go to the kitchen. But he accidentally (不小心) k 83 over a bucket (桶) on the floor, and water went everywhere.
When his wife came back from the kitchen, she didn’t s 84 at her husband but said in a soft voice, “I’m sorry, dear. It’s my fault (过错) because I didn’t move the bucket out of the way.” The husband replied, “No, I’m sorry, dear. It’s my fault because I didn’t notice it.” They kept s 85 sorry to each other .
As the man from the first family r 86 home, his wife asked, “Did you find out anything ” “I think I did,” he replied. “You see, we always want to be right, but they are patient with each other and they each take responsibility (责任) for themselves. We should learn how to treat each other from them.”
十、书面表达(本大题共15分)
87.假如你是李华,你的英国好友Cathy因来自父母的学习压力过大而与他们相处不融洽,请你根据要点提示,给她写一封电子邮件,表达安慰并提出一些建议。
内容提示:1.帮父母做一些家务;
2.与父母一起锻炼;
3.了解父母的爱好。
要求:1.短文必须包含以上信息;
2.可适当发挥,以保证内容的丰富与完整;
3.词数不少于80。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Cathy,
I’m sorry to hear that you often get study pressure from your parents. Now here is some advice for you.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my advice can help you. With my best wishes!
Li Hua天津卷2025-2026学年度八年级英语期中考试
外研版2024解析版
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、听力选择
1.
A. B. C.
【答案】B
【知识点】判断与评价
【原文】There is a hospital near the bank.
2.
A. B. C.
【答案】A
【知识点】劝告/建议
【原文】It’s good for us to get up early.
3.
A. B. C.
【答案】A
【知识点】介绍
【原文】This is my best friend, Lily. She is a beautiful girl with long hair.
4.What does the girl think of the school trip
A.Tiring. B.Exciting. C.Happy.
【答案】B
【知识点】判断与评价
【原文】A: Hi, Sam. I think our school trip is really exciting.
B: Yes. Going hiking with our teacher makes us tired but happy.
A: And the weather is fine.
B: That’s true.
5.Who swept the floor
A.Mike. B.Judy. C.Neither of Judy and Mike.
【答案】C
【知识点】判断与评价
【原文】W: The room is so clean. Mike, who swept the floor yesterday You or Judy
M: I didn’t. Neither did he.
6.Which rule are they talking about
A.Don’t talk. B.No food or drinks. C.Don’t play music.
【答案】B
【知识点】提醒/注意、警告/禁止
【原文】W: Excuse me. Look at the sign. Don’t bring your food or drinks into the library.
M: Oh, I’m really sorry. I will take them out right now.
7.What is nice
A.The smartphone. B.The crayon. C.The camera.
【答案】C
【知识点】判断与评价
【原文】A: Come in, please. Look at this photo.
B: Wow. Your camera is really nice.
8.How did the woman feel about the price of the books
A.She thought the books were expensive.
B.She thought the books were cheap.
C.She had no idea about the price.
【答案】B
【知识点】判断与评价
【原文】M: I paid fifteen dollars for these three books. I think they are too expensive.
W: Expensive You shouldn’t have said so.
听对话,回答下列小题。
9.What is Tony like
A.He’s shy. B.He’s outgoing. C.He’s fun.
10.What do Tony and Paul like
A.Drawing. B.Playing the drums. C.Playing volleyball.
【答案】9.A 10.B
【知识点】外貌与性格、判断与评价、朋友
【原文】W: Who is your best friend at school, Tony
M: Paul. He is an outgoing boy. But you know I’m quite different from him.
W: Why do you like to be with him
M: Because he is a good listener.
W: You are lucky to have such a friend. I know you like drawing and playing volleyball. What about Paul
M: Well, we both like playing the drums, but he plays better than me.
听对话,回答以下各小题。
11.Who is Anna
A.She is the boy’s new friend. B.She is Jenny’s cousin. C.She is Jenny’s new friend.
12.What is Anna like
A.She is short and shy. B.She is tall and outgoing. C.She is short and outgoing.
13.What can we get from the conversation
A.Anna has short curly hair.
B.Jenny is taller than Anna.
C.Anna is good at playing sports.
【答案】11.C 12.B 13.C
【知识点】外貌、朋友
【原文】M: Hey Jenny. What are you doing now
W: I’m writing to my new friend Anna.
M: Could you please tell me something about her
W: Sure. She is tall and has long curly hair. She is outgoing and she is good at playing sports.
M: It sounds like you are quite different from each other.
W: Yes. I’m shy and short and I have no interest in playing sports, either.
M: Why can you become friends then
W: Because we both like watching movies.
听对话,回答各小题。
14.Where are the speakers going tomorrow
A.To the Zhengzhou Big Corn.
B.To the Zhengzhou Garden Mouth.
C.To the Zhengzhou Erqi Memorial Tower.
15.Why is the girl afraid of riding a bike
A.Because the traffic in Zhengzhou is crazy.
B.Because she had a bike accident last week.
C.Because there are no special roads for bicycles.
16.How will the speakers go out tomorrow
A.By bus. B.By bike. C.By subway.
【答案】14.C 15.A 16.B
【知识点】计划、交通方式、意愿和打算、介绍、判断与评价
【原文】M: Hi, June! What are you going to do tomorrow
W: I’m going to the Erqi Memorial Tower of Zhengzhou with my cousin. Will you join us, Jim
M: Sure, I’d be glad to. How will you go there
W: By subway.
M: Why not ride a bicycle
W: I think the traffic in Zhengzhou is crazy. I’m afraid of riding a bike.
M: Don’t worry. There are special roads for bicycles. If we obey the traffic rules, we will be safe.
W: I will try. But I don’t have a bike.
M: You can use a shared bicycle (共享单车). There are many of them along the street.
W: That’s right.
二、单项选择
17.—Our English teacher asks us ________ English every day.
—So my mother made me ________ the English text for half an hour yesterday evening.
A.read; to read B.to read; to read C.to read; read D.read; read
【答案】C
【知识点】动词不定式作宾语补足语、动词不定式的省略
【详解】句意:——我们英语老师要求我们每天读英语。——所以我妈妈昨晚让我读了半小时英语课文。
考查非谓语动词。ask sb. to do sth.意为“要求某人做某事”;make sb. do sth.意为“让某人做某事”。故选C。
18.—Mary, Our coach advises us ________ the car outside the city center.
—He also suggests ________ in by bus.
A.to park; traveling B.parking; traveling C.parking; to travel D.to park; to travel
【答案】A
【知识点】动名词作宾语、park(停车场 n.)、动词不定式作宾语补足语、travel
【详解】句意:——玛丽,我们的教练建议我们把车停在市中心外面。——他还建议乘公交车进去。
考查非谓语动词。advise和suggest均有“建议”之意,但二者后接非谓语动词时搭配不同:advise常用结构为advise sb. to do sth.“建议某人做某事”,因此第一空应填to park;suggest常用结构为suggest doing sth.“建议做某事”,因此第二空应填traveling。 故选A。
19.My teacher asked us ________ loudly in the classroom.
A.not talk B.not to talk C.talk not D.to not talk
【答案】B
【知识点】动词不定式作宾语补足语
【详解】句意:老师叫我们不要在教室里大声说话。
考查非谓语动词。ask sb (not) to do sth“叫某人(不要)做某事”,故选B。
20.They couldn’t help ______ when they saw the terrible snake!
A.cry B.crying C.to cry D.cried
【答案】B
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:他们看到那条可怕的蛇时忍不住哭了起来!
考查非谓语。根据couldn’t help doing sth.“忍不住做某事”可知,此处应填动名词crying。故选B。
21.We should do what we can ________ the people in trouble.
A.help B.to help C.helping D.to helping
【答案】B
【知识点】动词不定式作目的状语
【详解】句意:我们应该尽我们所能去帮助那些处于困境中的人。
考查动词不定式的用法。根据“We should do what we can...”可知,指的是我们应该做我们能做的(事情)去帮助别人,“what we can”作“do”的宾语,此处需要填动词不定式作目的状语。故选B。
22.The government is working hard _______ the animals in danger.
A.protect B.to protect C.protecting D.protected
【答案】B
【知识点】动词不定式作目的状语
【详解】句意:政府正在努力保护濒危动物。
考查非谓语动词。根据“working hard… the animals in danger”可知,努力的目的是保护濒危动物,动词不定式作目的状语,故选B。
23.________ the work in time, they need to work two more hours a day.
A.To finish B.To be finished C.Finish D.Finishing
【答案】A
【知识点】动词不定式作目的状语
【详解】句意:为了及时完成这项工作,他们需要每天多工作两个小时。
考查非谓语动词。根据“they need to work two more hours a day.”可知,此处已有谓语动词,因此空处用不定式作目的状语,且主语they与finish之间是主动关系,因此用to finish表示。故选A。
24.We should try our best to do what we can ______ as many animals as possible.
A.saving B.save
C.saves D.to save
【答案】D
【知识点】动词不定式作目的状语
【详解】句意:我们应该尽我们所能拯救尽可能多的动物。
考查非谓语。空处表示目的,作目的状语,应用动词不定式,故选D。
25.Mr. Wang ________ English in this school ________ he moved to the city.
A.has taught; for B.taught; since C.taught; for D.has taught; since
【答案】D
【知识点】含since/for的现在完成时
【详解】句意:自从王先生搬到这个城市,他就一直在这所学校教英语。
考查现在完成时。has taught现在完成时;taught一般过去时;for后接时间段,表示动词持续;since后接时间点。根据第二空后“he moved to the city.”可知此处是一般过去时,且“moved”是短暂性动词,所以第二空应填since,排除选项A和C;本句是含since的句子,主句应用现在完成时。故选D。
26.—How long did your English teacher teach at this school
—Ah, she ________ at this school since she ________ Wuhan.
A.has taught; has come to B.taught; came to
C.has been teaching; came to D.has taught; has been to
【答案】C
【知识点】come to、过去发生的动作/状态、现在完成进行时、teach(taught taught)、含since/for的现在完成时、since引导时间状语从句
【详解】句意:——你的英语老师在这所学校教了多久?——啊,自从她来到武汉后,她就一直在这所学校教书。
考查时态搭配。“since”引导的时间状语从句,主句需用现在完成时或现在完成进行时(强调持续动作),从句用一般过去时。“has been teaching”强调从过去持续到现在的动作,“came to”表示过去一次性动作。故选C。
27.He finds it necessary _________ the book tomorrow.
A.to returning B.to return C.returning D.will return
【答案】B
【知识点】动词不定式作宾语
【详解】句意:他发现明天归还这本书是必要的。
根据find it+形容词+to do sth发现做某事是怎样的,it是形式宾语,不定式是真正的宾语;to return不定式形式,returning动名词,will return将来时态的结构;故选B。
28.Would you like ________ with us
A.go B.going C.to go D.goes
【答案】C
【知识点】动词不定式作宾语
【详解】句意:你愿意和我们一起去吗?
考查非谓语动词。would like to do sth“愿意做某事”,动词不定式作宾语,故选C。
29.Bill,do you have anything_______
A.say B.saying C.to say D.said
【答案】C
【知识点】动词不定式作宾语补足语
【详解】试题分析:句意:Bill,你有什么要说的吗?have sth.to do的意思是有什么事情要去做,强调说话人要做某事。故选C。
30.Don’t forget the windows when you leave the room.
A.to close B.closing C.close D.closed
【答案】A
【知识点】动词不定式作宾语
【详解】句意:当你离开房间时别忘了关窗户。
考查非谓语。动词forget的用法,forget to do sth.忘记去做某事;forget doing sth.忘记做过某事,根据“when you leave the room.”可知是还没做,用不定式。故选A。
31.—What about_______ a rest —OK!Let’s go for a walk.
A.to have B.had
C.have D.having
【答案】D
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:休息一会儿怎样? 好!我们去散散步吧。
考查非谓语动词。所填动词跟在介词之后该用动名词,所以选D。
三、完形填空
People who have trouble walking or moving around often have a hard time enjoying the beach. But hundreds of beaches in Greece now offer a new way to people in wheelchairs to get into the water by themselves. It’s called Seatrac. It can be very 32 for people in wheelchairs to move around on beaches. Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways to allow 33 visitors to move around easily, or to get in and out of the sea 34 . Seatrac is a system that was designed to 35 this problem. Seatrac is a chair on a moving ramp that can smoothly carry a disabled person into the 36 .
The chair is run by remote control (遥控). When the person is ready to get out of the water, the Seatrac system 37 the chair back to the top of the ramp. It’s even possible to take a 38 in the Seatrac chair after going for a swim. Seatrac was invented and developed in Greece. The idea for it came when one of the 39 , Ignatios Fotiou, was talking with a friend who used a 40 . The friend said he enjoyed the sea, but didn’t like having to be carried into the ocean as if he were a “sack of potatoes”. Mr. Fotiou thought that there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water.
Thanks to Seatrac, people who use wheelchairs now have the 41 to cool down in the sea.
32.A.different B.easy C.difficult D.common
33.A.disabled B.healthy C.happy D.bored
34.A.mainly B.safely C.finally D.quickly
35.A.make B.warn C.solve D.decide
36.A.sand B.place C.room D.sea
37.A.brings B.takes C.fetches D.creates
38.A.walk B.break C.shower D.trip
39.A.friends B.teachers C.inventors D.doctors
40.A.phone B.car C.wheelchair D.boat
41.A.chance B.tool C.trip D.change
【答案】
32.C 33.A 34.B 35.C 36.D 37.A 38.C 39.C 40.C 41.A
【知识点】说明文、科普知识、发明与创造
【导语】本文主要讲述了希腊的Seatrac系统,它为坐轮椅的人提供了一种新的方式,使他们可以自己进入水中,这个系统让坐轮椅的人在海滩上移动变得更加容易,也为他们提供了在海中降温的机会。
32.句意:对于坐轮椅的人来说,在海滩上四处走动可能非常困难。
different不同的;easy容易的;difficult困难的;common普通的。根据下文“Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways...”可知,大多数海滩没有斜坡或特殊走道,所以对于坐轮椅的人来说在海滩上四处走动是困难的。故选C。
33.句意:大多数海滩没有斜坡或特殊走道,让残疾游客轻松移动,或者安全地进出大海。
disabled残疾的;healthy健康的;happy开心的;bored无聊的。根据前文“for people in wheelchairs”可知,此处是指让残疾游客轻松移动。故选A。
34.句意:大多数海滩没有斜坡或特殊走道,让残疾游客轻松移动,或者安全地进出大海。
mainly主要地;safely安全地;finally最终;quickly快速地。根据前文“Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways to allow...visitors to move around easily”可知,大多数海滩没有斜坡或特殊走道,所以残疾游客不能安全地进出大海。故选B。
35.句意:Seatrac是一个旨在解决这个问题的系统。
make制作;warn警告;solve解决;decide决定。根据前文“Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways to allow...visitors to move around easily, or to get in and out of the sea...”可知,大多数海滩没有斜坡或特殊走道,残疾游客不能安全地进出大海,所以Seatrac系统旨在解决这个问题。故选C。
36.句意:Seatrac是一个在移动斜坡上的椅子,可以顺利地将残疾人带入海中。
sand沙子;place地方;room房间;sea海。根据前文“Most beaches don’t have ramps (斜坡) or special walkways to allow...visitors to move around easily, or to get in and out of the sea...”可知,大多数海滩没有斜坡或特殊走道,残疾游客不能安全地进出大海,所以Seatrac系统旨在将残疾人带入海中。故选D。
37.句意:当这个人准备好出水时,Seatrac系统将椅子带回斜坡顶部。
brings带来;takes带走;fetches去取;creates创造。根据“back to the top of the ramp”可知,此处是指将椅子带回斜坡顶部,bring...back to...“将……带回……”。故选A。
38.句意:游泳后,甚至可以在Seatrac椅子上洗个澡。
walk走路;break休息;shower淋浴;trip旅行。根据“in the Seatrac chair after going for a swim”可知,此处是指游泳后可以在Seatrac椅子上洗个澡。take a shower“洗澡”。故选C。
39.句意:当其中一位发明者Ignatios Fotiou与一位使用轮椅的朋友交谈时,他产生了这个想法。
friends朋友;teachers老师;inventors发明者;doctors医生。根据后文“Mr. Fotiou thought that there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water.”可知,Fotiou先生认为一定有办法让坐轮椅的人更容易下水,所以他是Seatrac系统的发明者之一。故选C。
40.句意:当其中一位发明者Ignation Fotiou与一位使用轮椅的朋友交谈时,他产生了这个想法。
phone电话;car汽车;wheelchair轮椅;boat船。根据后文“Mr. Fotiou thought that there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water.”可知,Fotiou先生认为一定有办法让坐轮椅的人更容易下水,所以此处是指和一个坐轮椅的朋友交谈。故选C。
41.句意:多亏了Seatrac,坐轮椅的人现在有机会在海里降温了。
chance机会;tool工具;trip旅行;change改变。根据前文“Seatrac is a chair on a moving ramp that can smoothly carry a disabled person into the...”可知,Seatrac系统可以顺利地将残疾人带入海中,所以坐轮椅的人现在有机会在海里降温了。故选A。
四、阅读理解
A
At times, people want to look a bit more like someone else. The photos you see on the screen can give you ideas about how your bodies “should” look. However, you are all different in your own way. Accepting who you are can help you feel happier and more positive about yourself.
Self-acceptance (自我接纳) means appreciating what you’re good at, like sports, science or music. It also means valuing the parts of you that don’t shine as brightly, like being forgetful or untidy. It’s a habit about being kind to yourself even when you make a mistake. In other words, just accept who you are no matter what other people say or think.
When you accept who you are, you worry less about things you can’t change. This makes you feel happier and more confident. Everyone can feel as if they have to appear perfect. That leads us to forget about the little things that make us special, because we’re so busy trying to meet (满足) someone else’s standards. Self-acceptance can also help you discover what you’re really good at.
Start by making a list of all the things you like about yourself. Maybe you’re good at cooking, or people find it easy to talk to you. Ask your friends for help. Also, try saying kind, positive things to yourself in a mirror every morning. Think up ways to treat yourself, like taking a long bath or watching your favorite film, and spend some quality time on your own. It’s also important to look after yourself by eating healthy food and getting plenty of sleep.
42.According to Paragraph 1, what should we try to do
A.To change our looks. B.To learn from others.
C.To shorten screen time. D.To accept ourselves.
43.What does the underlined word “appreciating” in Paragraph 2 mean
A.Wondering. B.Admiring. C.Practicing. D.Forgetting.
44.Self-acceptance can make us ________ according to the passage.
A.become confident B.appear perfect
C.meet others’ standards D.overcome our weaknesses
45.Which paragraph mainly talks about the ways of self-acceptance
A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.
46.What can we learn from the passage
A.Practice makes perfect.
B.Where there is love, there is life.
C.You are imperfect, but you are beautiful.
D.Don’t let yesterday take up too much of today.
【答案】42.D 43.B 44.A 45.D 46.C
【知识点】说明文、哲理感悟、意见/建议
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了自我接纳的重要性,并给出了如何做到自我接纳的建议。
42.细节理解题。根据“Accepting who you are can help you feel happier and more positive about yourself.”可知,接受自己可以帮助你感觉更开心和更积极,由此可知,根据第一段,我们应该尽力接受自己。故选D。
43.词句猜测题。根据后文的“It also means valuing the parts of you that don’t shine as brightly, like being forgetful or untidy.”可知,自我接纳也意味着重视你不太擅长的部分,由此可推知,“Self-acceptance (自我接纳) means appreciating what you’re good at, like sports, science or music.”表达的意思应该是:自我接纳意味着欣赏自己擅长的事情,如体育、科学或音乐,所以,“appreciating”应翻译为“欣赏”,即与“Admiring”同义。故选B。
44.细节理解题。根据“When you accept who you are, you worry less about things you can’t change. This makes you feel happier and more confident.”可知,当你接受自己时,你更少担心你无法改变的事情。这使你感觉更开心且更自信。由此可知,自我接纳可以使我们更自信。故选A。
45.细节理解题。根据“Start by making a list of all the things you like about yourself...It’s also important to look after yourself by eating healthy food and getting plenty of sleep.”可知,在作者看来,可以通过制作一个你喜欢的关于你自己的所有事情的清单来开始。可能你擅长做饭或人们发现和你说话很轻松。由此可知,这都是作者介绍的自我接纳的方式,即文章第四段介绍了自我接纳的方式。故选D。
46.推理判断题。根据全文内容可知,文章前三段主要讲了自我接纳的含义和重要性,文章第四段主要介绍自我接纳的方式,所以,我们能从这篇文章学到要自我接纳,由此可推知,选项C“你不完美,但你很漂亮。”符合题意。故选C。
B
①In 2020, Alyssa Clark ran 95 marathons (马拉松) in 95 days, setting a world record.
②She started her pursuit (追求) in March, 2020. She ran daily—she ran 26.21 miles each day. “It just kind of became a part of my life,” Clark said. “I think the marathons gave me goals.”
③Clark had run a marathon every day for about 25 or 30 days when someone told her she was about halfway to the world record—61 marathons in 61 days. That’s when she thought maybe she could keep up the habit and try to break the record.
④On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61 in Charleston, South Carolina, officially breaking the record. But when they arrived in Panama City, Clark did not stop running. “I was so happy,” Clark said of breaking the record.
⑤“It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion (同伴),” she said. The marathons helped her through the start of the pandemic (流行病) and she ended up running 95 of them in 95 days.
⑥“I’m kind of hoping that I can encourage (鼓励) other women to go out and go after this record,” she said. “That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”
47.What can we know about Clark in Paragraph 2
A.She regarded running as a part of life.
B.She decided to set a new world record.
C.She moved to a new house in March, 2020.
D.She had a sports dream when she was young.
48.What was the world record of marathon in 2019
A.25 marathons in 25 days. B.30 marathons in 30 days.
C.61 marathons in 61 days. D.95 marathons in 95 days.
49.When did Clark break the record
A.Before she got to Charleston. B.Before she left for her new home.
C.When she arrived in Panama City. D.While she was on the way to Panama.
50.What is Paragraph 5 mainly about
A.The terrible pandemic. B.Clark’s best companion.
C.What Clark thought of marathons. D.Why Clark ended up running.
51.What’s Clark’s goal
A.She could be a famous runner.
B.Women could go after some challenges.
C.She could do something for the women in need.
D.Women could have chances to take part in sports.
【答案】47.A 48.C 49.D 50.C 51.B
【知识点】体育名人、记叙文
【导语】本文介绍了Alyssa Clark在2020年连续跑了95天马拉松,打破了世界纪录,并希望通过自己的行动鼓励更多女性去挑战自我。
47.细节理解题。根据第二段“She ran daily—she ran 26.21 miles each day. ‘It just kind of became a part of my life,’ Clark said.”可知,Clark把跑步视为生活的一部分。故选A。
48.细节理解题。根据第三段“...the world record—61 marathons in 61 days.”可知,2019年的马拉松世界纪录是61天内跑了61场马拉松。故选C。
49.细节理解题。根据第四段“On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61...officially breaking the record.”可知,Clark在前往巴拿马城的途中打破了世界纪录。故选D。
50.段落大意题。根据第五段“‘It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion (同伴),’ she said.”可知,Clark认为马拉松就像一位不同寻常的朋友,像一位同伴。因此,第五段主要讲述了Clark对马拉松的看法。故选C。
51.推理判断题。根据第六段“That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”可知,Clark目标的一个重要部分是鼓励女性去迎接这些巨大的挑战。由此推知,Clark的目标是希望女性可以追求一些挑战。故选B。
C
On August 14, 2025, Beijing hosted the world’s first Humanoid Robot Games (首届人形机器人运动会) at the National Speed Skating Oval, also known as the “Ice Ribbon”. Over 500 robots from 16 countries formed 280 teams to take part in sports, dances, and practical tasks during the three-day event. The opening ceremony (开幕式) amazed the audience with robots dancing hip-hop, performing martial arts, and playing instruments like keyboards. In a futuristic fashion show, robots modeled clothes with humans, though one fell and needed help. The competitions included three types:
1 Athletics (体育竞技): Running races, high jump, and soccer-even a 5v5 game where robots made decisions alone.
2 Performances (文艺表演): Group dances and martial arts, such as 60 mini-robots in Chinese opera costumes.
3 Real-world challenges (限时任务挑战): Tasks like sorting hospital medicines or cleaning hotel rooms in 20 minutes.
Teams from top universities (like Tsinghua University and Peking University) and companies joined international event. A Chinese official said every robot was “making history.” Though robots sometimes made mistakes, the events aimed to improve technology through practice. The Games show China’s progress in AI robotics and give us a look at a future where humans and machines work together.
52.How long did the Humanoid Robot Games last
A.One day. B.Two days. C.Three days. D.Four days.
53.Where was the world’s first Humanoid Robot Games
A.A famous soccer stadium in Beijing.
B.The National Speed Skating Oval (“Ice Ribbon”).
C.A large hall in Tsinghua University.
D.An international exhibition center in China.
54.Which of the following is NOT included in the opening ceremony
A.Robots dancing hip-hop. B.Robots playing keyboard.
C.Robots sorting hospital medicines. D.A futuristic robot-human fashion show.
55.What can we learn about the soccer game in the Athletics competition
A.Humans and robots played together. B.Robots made decisions by themselves.
C.It was the most popular game among audiences. D.No robot made mistakes during the game.
56.What is the main aim of holding the Humanoid Robot Games
A.To entertain the audience with robot shows.
B.To improve robotics technology through practice.
C.To help robots win more competitions worldwide.
D.To show China’s leading position in AI technologies.
【答案】52.C 53.B 54.C 55.B 56.B
【知识点】新闻报道、发明与创造
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了2025年8月14日在北京国家速滑馆举办的首届人形机器人运动会,包括开幕式表演、比赛项目以及活动的意义。
52.细节理解题。根据文章第一段“during the three-day event”可知,运动会持续了三天。故选C。
53.细节理解题。根据文章第一段“Beijing hosted the world’s first Humanoid Robot Games at the National Speed Skating Oval, also known as the ‘Ice Ribbon’”可知,举办地点是国家速滑馆“冰丝带”。故选B。
54.细节理解题。根据文章第一段,开幕式表演包括机器人跳嘻哈舞、武术表演、演奏键盘乐器,而“sorting hospital medicines”属于限时任务挑战(第三类比赛),未出现在开幕式。故选C。
55.细节理解题。根据文章第二段“a 5v5 game where robots made decisions alone”可知,足球比赛中机器人独立决策。故选B。
56.主旨大意题。根据文章最后一段“the events aimed to improve technology through practice”可知,活动的主要目的是通过实践提升技术。故选B。
第II卷(非选择题)
五、补全对话
选择最佳选项完成对话 (有多余项)
(A reporter is asking Bert some questions about the earthquake last month.)
A: Bert, do you remember the earthquake last month
B: Of course. 57
A: What were you doing at that time
B: I was doing some shopping in a shopping centre.
A: 58
B: I tried my best to run out to the street. 59
A: But you know, it’s dangerous to run during the earthquake.
B: 60 But I know little about how to protect myself in an earthquake.
A: You should read some information about that online. 61
B: Very afraid.
A: Well, Bert, thanks for talking with me.
B: My pleasure.
A.Yes, I see.
B.I will never forget it.
C.Then what did you do
D.Did you shout for help
E.Many other people were also running quickly.
F.I think we should learn more about earthquakes.
G.By the way, how did you feel when you found yourself in danger
【答案】57.B 58.C 59.E 60.A 61.G
【知识点】个人经历、介绍、叙事忆旧
【导语】本文是伯特接受记者采访时的所问所答,问题和上个月的地震有关。
57.根据“do you remember the earthquake last month ”和“Of course”可知,空处应是说“记得”,B项“我永远不会忘记。”符合语境,故选B。
58.根据“I was doing some shopping in a shopping centre.”和“I tried my best to run out to the street.”可知,B说当时在购物中心购物,A接下来应询问后续行动。C项“然后你做了什么?”符合语境,故选C。
59.根据“I tried my best to run out to the street.”和“But you know, it’s dangerous to run during the earthquake.”可知,空处应是补充当时场景,且讲到了一种危险的情况,E项“其他许多人也在飞快地跑着。”符合语境 ,故选E。
60.根据“But you know, it’s dangerous to run during the earthquake.”和“But I know little about how to protect myself in an earthquake.”可知,A指出跑很危险,B应先承认这一点,再转折说缺乏知识,A项“是的,我知道。”符合语境,故选A。
61.根据“Very afraid.”可知,空处应是询问对方当时的感受,G项“顺便问一下,当你发现自己处于危险中时,你是什么感觉?”符合语境,故选G。
六、完成句子
62.赫本是真正的银幕之星。
Hepburn was truly the star of the .
【答案】 silver screen
【知识点】名词短语
【详解】根据中英文对照,空格处缺“银幕”,对应英文为silver screen,是固定搭配,专指电影荧幕。故填silver;screen。
63.这个暑假你去什么特别的地方了吗
Did you go this summer vacation
【答案】 anywhere special
【知识点】special、anywhere、形容词后置
【详解】根据中英文对照,可知空格处缺“什么特别的地方”的英文。“Did you...”可知句子是一般疑问句,用副词“anywhere什么地方”;“特别的”对应的英文为“special”,形容词。故填anywhere;special。
64.咱们把房子打扫、布置一下,让爷爷奶奶来的时候感觉像在自己家一样。
Let’s clean up and decorate our house to make our grandparents when they come.
【答案】feel at home
【知识点】动词短语、动词不定式作宾语补足语、动词不定式的省略
【详解】对比所给中英文可知,设空处为“感觉像在自己家一样”,feel at home“感觉自在、无拘束”,其引申义可对应“感觉像在自己家一样”,make sb. do sth.“让某人做某事”,是固定搭配。故填feel at home。
65.这两个地区没有明显的分界线。
There is no clear between the two areas.
【答案】 dividing line
【知识点】名词短语
【详解】根据题干可知,空处缺少“分界线”,应用固定短语dividing line表示。故填dividing;line。
66.他们迷路了。更糟的是,又开始下雨了。
They got lost. , it started to rain again.
【答案】 What’s worse
【知识点】what's worse、插入语
【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“更糟的是”。what’s worse“更糟的是”,置于句首,首字母需大写。故填What’s;worse。
七、单词拼写
67.When Tom heard he won the math competition, he looked at his teacher in s and couldn’t believe his ears.
【答案】(s)urprise
【知识点】in surprise、介词短语
【详解】句意:当汤姆听到自己赢得数学竞赛时,他惊讶地看着老师,不敢相信自己的耳朵。根据“When Tom heard he won the math competition, he looked at his teacher in”及首字母提示可知,此处表示因为不相信自己竞赛得奖,所以惊讶地看着老师,用in surprise,surprise“惊讶;惊奇”,名词。故填(s)urprise。
68.After practicing day and night, Lisa finally (success) in winning the singing competition last Friday.
【答案】succeeded
【知识点】过去发生的动作/状态、过去式变化规则
【详解】句意:经过日夜练习,丽莎终于在上周五成功赢得了歌唱比赛。根据“Lisa finally”及“in winning”可知,横线处需填动词,且描述的是过去发生的动作,应用一般过去时,success“成功”,名词,其动词形式为succeed,过去式为succeeded。succeed in doing sth.“成功做某事”。故填succeeded。
69.Every time I am down, my best friend encourages me (not lose) heart.
【答案】not to lose
【知识点】lose(lost lost)、动词不定式的否定式、动词不定式作宾语补足语、not、encourage sb. to do sth.
【详解】句意:每当我沮丧时,我最好的朋友都会鼓励我不要灰心。根据“encourages me”可知,encourage sb. not to do sth.“鼓励某人不要做某事”。故填not to lose。
70.The teacher tried to (解释) the new lesson clearly.
【答案】explain
【知识点】explain、动词不定式作宾语
【详解】句意:老师努力把新课讲解清楚。根据句意和汉语提示可知,此处考查explain“解释”,动词;try to do sth.“尽力做某事”,固定搭配,因此这里应用动词原形。故填explain。
71.I think the computer is a very useful (invent).
【答案】invention
【知识点】invent、invention、名词作主宾表补定
【详解】句意:我认为电脑是一项非常有用的发明。空处位于“a very useful”后,应用动词invent“发明”的名词形式invention表示“发明物”,此处应用单数形式。故填invention。
八、任务型阅读
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
A new term called “social phobia (社恐)” has gained attention in China these days. People with social phobia always feel anxious and uncomfortable when talking with others.
The internet has made the MBTI test very popular. Many people take this test to see what they are like. According to the test, there are mainly two kinds of people: extroverted (外向的) and introverted (内向的). Extroverted people enjoy making friends with others, while those who are introverted like to be alone.
However, many people cannot tell the difference between being introverted and having social phobia. In fact, it’s challenging for introverted people to become extroverted. Introverted people are not afraid of talking with others. They just like to stay alone to think more carefully. In this way, they can better solve problems.
But social phobia is very different. It can be more easily overcome because it’s just an emotional response. Even extroverted people can experience social phobia. Some people say they have social phobia as a way to get personal space sometimes. But we should use it properly. Sometimes social phobia is not good for us. Just imagine that a student with social phobia who refuses to answer the teacher’s questions may not improve his grades or learn some useful things.
72.How may people with social phobia feel when talking with others
They may feel .
73.How many main types of people are there according to the MBTI test
There are kinds of people.
74.What do extroverted people enjoy doing
They enjoy .
75.Why do introverted people prefer to stay alone
Because they want to and solve problems better.
76.What does the passage mainly talk about
The passage mainly talks about .
【答案】72.anxious and uncomfortable 73.two 74.making friends with others 75.think more carefully 76.the difference between being introverted and having social phobia
【知识点】说明文、外貌与性格、青少年问题
【导语】本文主要围绕“社恐”这一新概念展开,介绍了社恐人群的表现,通过MBTI测试引出外向和内向两种人的不同特点,并阐述了内向与社恐的区别。
72.根据第一段“People with social phobia always feel anxious and uncomfortable when talking with others.”可知,有社交恐惧症的人在和别人交谈时总是感到焦虑和不舒服。故填anxious and uncomfortable。
73.根据第二段“According to the test, there are mainly two kinds of people: extroverted (外向的) and introverted (内向的).”可知,根据测试,主要有两种人:外向型和内向型。故填two。
74.根据第二段“Extroverted people enjoy making friends with others”可知,外向的人喜欢和别人交朋友。故填making friends with others。
75.根据第三段“Introverted people are not afraid of talking with others. They just like to stay alone to think more carefully. In this way, they can better solve problems.”可知,内向的人不是害怕和别人交谈,他们只是喜欢独自待着以更仔细地思考,这样他们能更好地解决问题。故填think more carefully。
76.这是一个开放性问题,需要概括文章主旨。文章主要讨论了内向和有社交恐惧症之间的区别。故填the difference between being introverted and having social phobia。
九、综合填空
Two families lived c 77 by. In one family, there were always arguments, while the other family lived d 78 . They were happy every day.
The wife in the first family was q 79 jealous (嫉妒的) of the second family. One day, she said to her husband, “Go to the neighbours and see why they are always so l 80 and happy.”
The husband went to visit their neighbours. He and the neighbour’s husband were talking happily in the l 81 room, while the wife was cleaning the floor. Suddenly, something in the kitchen made a loud s 82 . The wife hurried to the kitchen. Her husband also got up and tried to go to the kitchen. But he accidentally (不小心) k 83 over a bucket (桶) on the floor, and water went everywhere.
When his wife came back from the kitchen, she didn’t s 84 at her husband but said in a soft voice, “I’m sorry, dear. It’s my fault (过错) because I didn’t move the bucket out of the way.” The husband replied, “No, I’m sorry, dear. It’s my fault because I didn’t notice it.” They kept s 85 sorry to each other .
As the man from the first family r 86 home, his wife asked, “Did you find out anything ” “I think I did,” he replied. “You see, we always want to be right, but they are patient with each other and they each take responsibility (责任) for themselves. We should learn how to treat each other from them.”
【答案】
77.(c)lose 78.(d)ifferently 79.(q)uite 80.(l)ively 81.(l)iving 82.(s)ound 83.(k)nocked 84.(s)hout 85.(s)aying 86.(r)eturned
【知识点】家庭生活、哲理感悟、记叙文
【导语】本文通过对比两个家庭处理意外事件的不同态度,说明互相体谅、主动承担责任对家庭和睦的重要性。
77.句意:两家人住得很近。close by“在附近”。故填(c)lose。
78.句意:在一个家庭,总是有争论,而另一个家庭生活不同。根据“They were happy every day”可知与吵架那家人不同,结合首字母d可知用differently表示“不同地”,副词修饰动词。故填(d)ifferently。
79.句意:第一家妻子相当嫉妒第二家。根据“jealous”和首字母q可知,quite“相当”符合语境。故填(q)uite。
80.句意:去看看邻居为什么总是这么活泼快乐。此处填与happy并列的表积极含义的形容词,结合首字母l可知用lively表示“活泼的”。故填(l)ively。
81.句意:他和另一个丈夫在客厅愉快地交谈,而妻子正在打扫地板。根据“He and the other husband were talking happily in the l... room”可知客人来了会在客厅交谈,结合首字母l,living room“客厅”符合语境。故填(l)iving。
82.句意:突然,厨房里有什么东西发出了一声巨响。根据“made a loud ...”可知发出很大声响,结合首字母s,sound“声音”符合语境。故填(s)ound。
83.句意:但是他不小心打翻了地板上的一个桶,水溅得到处都是。根据“over a bucket”可推出是打翻了桶,结合首字母k可知knock over“碰翻”符合语境,用过去式。故填(k)nocked。
84.句意:当他的妻子从厨房回来时,她没有对丈夫大喊大叫,而是用柔和的声音说:“对不起,亲爱的。这是我的错,因为我没有把桶移开。”根据“said in a soft voice”可知没有喊叫,结合首字母s,shout“喊叫”符合语境,didn’t后接动词原形。故填(s)hout。
85.句意:他们一直互相说对不起。keep doing“持续做”,say sorry“道歉”符合语境。故填(s)aying。
86.句意:当第一家庭的男人回到家时,他的妻子问:“你有什么发现吗?”return home“回家”,此处用过去式。故填(r)eturned。
十、书面表达
87.假如你是李华,你的英国好友Cathy因来自父母的学习压力过大而与他们相处不融洽,请你根据要点提示,给她写一封电子邮件,表达安慰并提出一些建议。
内容提示:1.帮父母做一些家务;
2.与父母一起锻炼;
3.了解父母的爱好。
要求:1.短文必须包含以上信息;
2.可适当发挥,以保证内容的丰富与完整;
3.词数不少于80。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Cathy,
I’m sorry to hear that you often get study pressure from your parents. Now here is some advice for you.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my advice can help you. With my best wishes!
Li Hua
【答案】例文:
Dear Cathy,
I’m sorry to hear that you often get study pressure from your parents. Now here is some advice for you.
At home, you can try to help your parents with some housework. Then you can create a relaxing environment to communicate well with each other. Also, you can follow them to take exercise when you are free. At that time, you’ll have a good chance to talk about your situation in a relaxing way. They won’t push you too hard on your studies. What’s more, it’s a good idea to know about your parents’ hobbies. This can help you start a good conversation with them. Last but not least, you should let your parents know you are always studying hard and will never give up.
I hope my advice can help you. With my best wishes!
Li Hua
【知识点】应用文、意见/建议、家庭关系
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件,围绕给Cathy关于与父母相处的建议展开。
②时态:时态为一般现在时和一般将来时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意包含所有内容提示,适当添加细节,使邮件内容丰富且符合词数要求。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借已给开头表达安慰并引出建议。
第二步,具体阐述写作内容。从帮父母做家务、与父母一起锻炼、了解父母爱好几方面,提出建议。
第三步,书写结语。表达期望,结束邮件。
[亮点词汇]
①help with housework帮忙做家务
②take exercise锻炼
③parents’ hobbies父母的爱好
④start a good conversation开启良好的对话
⑤study hard努力学习
[高分句型]
①Also, you can follow them to take exercise when you are free.(when引导时间状语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表