(期中培优卷)期中能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版

资源简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语仁爱科普版期中能力提升培优卷
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共10页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.China’s economy _________ rapidly over the past few years.
A.was developing B.developed C.has developed D.develops
2.The bully (恶霸) turned _________ to me when I refused to give him any money.
A.patiently B.patient C.cruelly D.cruel
3.Do you know ________ your advice is of great ________ to him
A.if; important B.whether; importance
C.that; important D.that; importance
4.—When is the World Reading Day
—On April 23rd. It reminds us to ________the people who make great contributions to our world in literature.
A.realize B.respect C.reach D.represent
5.I find ________ necessary to accept his advice because it’s of great _________ to me.
A.it’s; valuable B.that; value C.that; valuable D.it; value
6.The old man ________ for more than 2 years. People still express their admiration for him online.
A.dies B.died C.had died D.has been dead
7.My family ________ Beijing twice to climb the Great Wall.
A.have been in B.have been C.have been to D.have gone to
8.He has been quite different ________ he achieved his dream in 2024.
A.when B.since C.so that D.after
9.We waited for hours to see the natural wonder, but none of us wanted to ________ halfway.
A.give away B.give in C.give out D.give up
10.—What’s the matter with you, Mark It seems that you are out of ________.
—I just finished a race with my classmates. I really need a good rest.
A.power B.money C.breath D.tears
11.Wang Jie is good at engineering. He can come up with good ideas in any difficult ________.
A.condition B.environment C.situation D.position
12.—How much difficulty did you have _______ the work
—________.
A.to finish; None B.finishing; No one C.finishing; Nothing D.finishing; None
13.If you travel to Anhui, you’ll ________ that there are some amazing ancient villages and beautiful mountains there.
A.create B.repeat C.discover D.cause
14.—________ interesting lantern guessing game!
—Yes. I was so excited that I tried it again and again.
A.What B.How C.What an D.How an
15.—Bill, I planned to give you a card on Saturday, but I ________ forgot.
—That’s OK. I won’t use it until next weekend.
A.completely B.recently C.clearly D.quietly
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
It’s time to go home in the afternoon. However, the kids at Sunshine Primary School are surprisingly 16 . Instead of the usual shouting and running, you can hear them 17 each other, “Are the lights all off ”, “Shall we check the taps to make sure they are not dripping ”, “How many paper towels (纸巾) did we use today ”
“We’ve 18 made the children do anything,” explains Liz Templar, the school headmaster. “They 19 with all the ideas themselves. They are doing this 20 they want to.” If you take a look around the school, you won’t see 21 thrown away. Everything is collected and reused, or sent to be recycled. Sunshine Primary School started green revolution (改革) two years ago. Even parents took part in this 22 .
Paper towels were replaced with recycled paper. But the 23 thing for the kids was when they found out how much rubbish was made by the chocolate and other snacks at lunchtime. The children took efforts to give 24 up. Now, they bring apples and home-made cakes.
The school has its own 25 where they grow vegetables and flowers. In this way, they can learn about the 26 . Even the school’s heating and light bills have 27 . At the same time, the number of rubbish bags has gone down 28 seven a week to two or three.
Everywhere in Sunshine Primary School, there are 29 posters asking everyone to take their rubbish home, to save 30 and paper and to keep the garden flag flying.
16.A.upset B.bored C.quiet D.puzzled
17.A.wondering B.telling C.treating D.asking
18.A.often B.sometimes C.never D.already
19.A.ended up B.came up C.got along D.caught up
20.A.when B.because C.though D.but
21.A.everything B.anything C.something D.nothing
22.A.conversation B.meeting C.activity D.progress
23.A.best B.hardest C.easiest D.funniest
24.A.them B.it C.us D.him
25.A.garden B.restaurant C.playground D.park
26.A.government B.food C.technology D.environment
27.A.stopped B.raised C.fallen D.increased
28.A.from B.in C.at D.with
29.A.lucky B.excellent C.soft D.expensive
30.A.products B.time C.energy D.money
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
When Paul Jackson was a boy, he lived near an old copper smelter (冶炼厂) which polluted the environment seriously. A beautiful forest nearby was made into a wasteland. He promised that someday he would make the land green again.
While at college, he chose to study the science of plants. He met a professor who was an expert in ecology (生态学), He told Paul since there weren’t any birds or squirrels to spread the seeds, it would take about twenty thousand years to make that wasteland green again.
Then Paul got married and had some kids. But his dream would not die. He kept thinking about it. One night he took some action. To bring trees back to the wasteland, he went secretly into the wasteland with a backpack full of young plants and started planting. Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died. For fifteen years he did this.
Once, when all his young trees burned to the ground because of a careless farmer, Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting. Freezing winds and terrible heat, landslides and floods and fires destroyed (毁坏) his work time and time again. However, he kept planting.
Very slowly, amazing things began to take place. Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes. Many kinds of wildlife live here. Paul received many environmental awards. His hair turned white, but he managed to keep that impossible promise he made to himself as a child.
Just keep working, no matter who criticizes (批评) you, no matter how long it takes, no matter how many times you fall.
根据材料内容选择最佳答案。
31.What did Paul Jackson promise when he was a boy
A.To work at the copper smelter. B.To win an environmental award.
C.To make the wasteland green again. D.To study the wildlife in the forest.
32.What can we infer from the professor’s words
A.The professor would help Paul with his plan.
B.It was impossible to make the wasteland green again.
C.Birds and squirrels were the only way to spread seeds.
D.Making the wasteland green would be a very difficult task.
33.Which of the following can best describe Paul Jackson
A.Lazy but smart. B.Shy and quiet.
C.Patient and strong-willed. D.Friendly and hard-working.
34.What does Paragraph 4 mainly talk about
A.A careless farmer burned Paul’s young trees.
B.Paul faced many difficulties while planting trees.
C.Paul cried because his hard work was destroyed.
D.Freezing winds and terrible heat destroyed Paul’s work.
35.What was the result of Paul’s long-term efforts
A.The wildlife all disappeared from the area.
B.Paul became famous and moved to a big city.
C.The area was turned into 14,000 acres of green land.
D.All the trees he planted were destroyed by earthquakes.
B
Recently, community canteens (社区食堂) have become popular among young people. At first, they mostly served old people. ▲ “Young people have busy work and they have less time for cooking and cleaning the kitchen. And the takeaway food is not healthy and needs to be waited for a long time,” a researcher said. So, they are loved by more and more young people.
For only 20 yuan, Fang Wenjing could buy her lunch at a community canteen, which included a meat dish, a vegetable dish and a bowl of rice. “The dishes have a home-cooked taste, just as I expected. The canteen is also clean.” said Fang.
Now the number of young people who’d like to eat in community canteens increases rapidly. This also encourages community canteens to think of creative ways to provide food and make things easier for people.
A canteen in Beijing’s Lugu Community has buffet-style (自助模式) dishes. They sell at 2.48 yuan per 100 grams, cheaper than nearby restaurants. A canteen at the Zhanongkou Community in Zhejiang province recently introduced “blind box”. Each costs only 6 yuan, with one meat and one vegetarian dish. To keep what’s inside each box a surprise, stickers (贴纸) are covered on the clear top to hide “main dish”. The “blind boxes” often sell out fast.
The rise of community canteens is impossible without the efforts of local governments. The government provides support for these canteens, either by providing free space or reducing water and electricity costs. There are now more than 6,700 community canteens in China. And many cities are responding (回应) to the call to build service canteens in their communities.
36.Which of the following can be put in ▲
A.But how do young people feel when eating there
B.But what kind of food do they serve to young people
C.But where can young people fill their hungry stomachs
D.But why do they become popular among young people
37.What does Fang think of the community canteens
A.Strange and cheap. B.Expensive and bad.
C.Clean and cheap. D.Useful and creative.
38.What is the writer’s purpose of giving Beijing’s example in Paragraph 4
A.To share the most popular canteen in Beijing. B.To introduce the self-service meals of Beijing.
C.To spread a special social club in a community. D.To show community canteens’ development.
39.Which of the following is an opinion according to the text
A.There are over 6,700 community canteens in China now.
B.Fang Wenjing spent 20 yuan buying her lunch at a community canteen.
C.The “blind boxes” at the Zhanongkou Community canteen often sell out very quickly.
D.Community canteens can help both the elderly and young people who have cooking difficulties.
40.What would be the best title for the passage
A.How to build community canteens better
B.Why are community canteens becoming popular
C.What are the challenges for community canteens
D.What are the differences between community canteens
C
Walls blanketed in moss (苔藓) are popping up in major cities, along with promises that they can reduce air pollution—but can a few square metres of plant matter really deal with the smog
A Berlin-based firm, Green City Solutions, believes so. Its moss walls, called the City Tree, are about 4 square metres in size. Armed with Wi-Fi sensors to monitor the health of moss, a City Tree functions autonomously and requires very little care. The wall collects rainwater, which is pumped through a built-in irrigation (灌溉) system to the plants, powered by solar energy. As a result, the firm says each City Tree is able to “eat” around 250 grams of particulate (颗粒) matter a day (nearly 90 kgs a year) and removes about 240 metric tons of CO2 every year. It also cools the surrounding air.
Aware that getting the surrounding air in contact with the moss wall is necessary for the City Tree to be effective, the inventors make sure that the location of each installation (安装) is chosen carefully. Spots where pollution is heavy due to traffic and where air flow is limited are picked. The importance of this step is explained by the fact that the waste gas from a car generally goes up a few kilometres into the air.
But this doesn’t mean moss walls will necessarily protect people from pollution. In the Netherlands, eight walls installed in Amsterdam failed to reduce the concentration of particulate matter (PM) and nitrogen dioxide (NO2). Their report concluded that even doubling the number of moss walls would do little to improve their effectiveness.
The City Tree is not meant for parks or to take the place of street trees, but to add greenery to concrete-heavy spaces where planting is not a choice. It’s important to remember that street trees provide lots of other benefits, including shelter and habitat for urban wildlife, shade and cooling for people on the street, and reduction of urban heat islands.
41.What do we know about the City Tree
A.It can absorb some air pollutants. B.It can irrigate other street plants.
C.It produces electricity to cool water. D.It is aimed at saving water in cities.
42.What is Paragraph 3 mainly about
A.The importance of City Tree. B.The function of City Tree.
C.How to operate City Tree. D.Where to place City Tree.
43.Why is the example of Amsterdam mentioned in Paragraph 4
A.To show that City Tree can’t always work well.
B.To prove that City Tree can reduce air pollutants.
C.To emphasize the necessity of building moss walls.
D.To analyze the reasons for the failure of the program.
44.Which statement is NOT TRUE according to the passage
A.City Tree is capable of performing tasks automatically.
B.The inventors tend to install City Tree in spots with heavy pollution.
C.Green City Solutions believes some plant matter can deal with the smog.
D.The effectiveness of moss walls can be improved if the number of them is doubled.
45.What is the author’s attitude towards replacing street trees with moss walls
A.Ambiguous. B.Disapproving. C.Supportive. D.Cautious.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.This farm (produce) a huge number of vegetables in the past few years.
47.The interior design can (creative) a comfortable feeling for the driver.
48.The courses cover many topics, (include) art, history and politics.
49.I think paper books won’t disappear in the future with the (develop) of e-products.
50.With just a pair of scissors, the (art) makes the paper animals come alive.
51.According to Tom, the thief (偷) many things from the hotel over the past two years.
52.We should (尊重) the elderly and help them when they are in need.
53.The flight will fly (直接地) to Paris without any stops.
54.I think you are (完全地) wrong.
55.Don’t (仓促) into a decision. Let’s have a discussion on the plan together.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
The population of the world continues to increase, but in some areas the population is falling. This is true in Europe and especially in Eastern Europe. In Russia, the population is going down by about 100 people every hour! In Poland the population is also falling because the people are leaving to work in other countries.
One of the main reasons is a change of lifestyle. All over Europe people, especially educated women, have a different attitude to children from their parents. “I have one child and she is enough for me,” said Galina, a doctor from Moscow. Many women decide to have children later in life or not to have children at all. “I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,” said 19-year-old student Hana from Prague. Her opinion is typical of 18—24-year-old women everywhere in Europe.
In Poland, the population is going down for a different reason. A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad. Poland joined the European Union in 2005 and since then more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.
Many governments are now encouraging people to have larger families. In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child.
56.What does Galina do
57.Doesn’t Hana want to have any children at all
58.Why is the population in Poland going down (写出一条原因即可)
59.How does the French government encourage people to have larger families now
60.Is a population decline (下降) in some areas good or bad Why or why not
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
When Mysha decided to improve her health, taking up running was her best choice. She found running was 61 (enjoy), with beautiful sights in her town.
62 Mysha quickly fell in love with running, something started to trouble her—the beaches she ran along were covered with rubbish.
63 (actual), she was always doing a little litter-picking. However, 64 American runner really changed her. When she saw him giving 65 (speech) about plogging online, she was very excited. She wanted to try it for herself. Plogging started in Sweden, meaning “running while picking up rubbish” 66 Swedish.
Mysha joined a litter-picking group and soon 67 (become) an important member of the group. Though there was still rubbish being dropped, Mysha and some other litter-pickers chose 68 (get) out and plog.
“The thought of keeping other 69 (people) spirits up and seeing their actions spread to more people keeps me going. Together, we can make the world cleaner and 70 (beautiful)!” Mysha said.
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.当你感到伤心时,橙色可以让你振作起来。
72.如果你陷入困境,你可以向老师寻求帮助。
73.我喜欢阅读,因为它能给我的身心带来平静。
74.自从去年以来,这个城市发生了巨大的变化。
75.能看到这么多的优秀作品,真让人兴奋啊!
B.写作(计20分)
76.下周的英语课上,老师要求每位同学做一个主题为“Saving Our Planet”的演讲,请根据以下表格内容,写一篇演讲稿,词数80左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Saving Our Planet Why it is sick cut down ... waste water ... ...
What we can do reduce ... reuse ... recycle ... ...
注意:1. 内容必须包含提示的所有要点,可适当发挥。
2. 表达清楚,语句通顺,意思连贯,书写规范。
3. 请勿在文本中出现真实的校名,人名等。
Dear teachers and classmates,
It’s my honor to give a speech about saving our planet.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thank you for listening.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:在过去的几年里,中国的经济迅速发展。
考查现在完成时。根据“over the past few years”可知句子时态为现在完成时,其结构为“have/has+done”,此处应用has developed。故选C。
2.D
【解析】句意:当我拒绝给他钱时,那个恶霸对我变得很残忍。
考查形容词和副词。patiently耐心地,副词;patient耐心的,形容词;cruelly残忍地,副词;cruel残忍的,形容词。根据“The bully...”可知,此处是说恶霸残忍。“turn”在此处是系动词,后接形容词作表语。故选D。
3.D
【解析】句意:你知道你的建议对他来说非常重要吗?
考查宾语从句以及名词的用法。be of great importance“非常重要”,是固定搭配,第二个空用importance;宾语从句“your advice is of great importance to him”表示一个陈述事实,而非疑问,应使用连词that。故选D。
4.B
【解析】句意:——世界阅读日是什么时候?——4月23日。它提醒我们尊重那些在世界文学中做出巨大贡献的人。
考查动词辨析。realize意识到;respect尊重;reach到达;represent代表。根据“the people who make great contributions to our world in literature”可知,此处表示尊敬做出巨大贡献的人。故选B。
5.D
【解析】句意:我发现接受他的建议很有必要,因为它对我有很大价值。
考查it作形式宾语及名词。根据“I find ... necessary to accept his advice”可知,此处是“find it+形容词+to do sth”的结构,it作形式宾语,不定式作真正宾语。valuable有价值的,形容词;value价值,名词。根据“of great”可知,空二需用名词形式。故选D。
6.D
【解析】句意:这位老人已经去世两年多了。人们仍在网上表达对他的敬佩。
考查现在完成时的用法。dies一般现在时的三单形式;died一般过去时;had died过去完成时;has been dead现在完成时。根据时间状语“for more than 2 years”可知,句子强调从过去持续到现在的状态,需用现在完成时,且“die”为短暂性动词,不能直接与时间段连用,需转换为延续性状态“has been dead”。故选D。
7.C
【解析】句意:我的家人去过北京两次爬长城。
考查动词短语辨析。have been in表示“在某地停留过”;have been不完整;have been to表示“去过某地(已返回)”;have gone to表示“去了某地(未返回)”。根据“twice”及句意可知,强调“去过北京两次”且已返回,故选C。
8.B
【解析】句意:自2024年实现梦想以来,他已经大不相同了。
考查连词辨析。when当;since自从;so that以便于;after在……之后。分析句子可知,主句是现在完成时,从句是一般过去时,此处用since引导时间状语从句,表示“自2024年实现梦想以来,他已经大不相同了”。故选B。
9.D
【解析】句意:我们等了几个小时去看自然奇观,但没有人想半途而废。
考查动词短语。give away赠送;give in屈服;give out分发;give up放弃。根据“We waited for hours to see the natural wonder, but none of us wanted to...halfway.”可知,虽然等了很长时间,但是没有人想要放弃。故选D。
10.C
【解析】句意:——马克,你怎么了?你似乎上气不接下气。——我刚刚和同学们完成了一场比赛。我真的很需要好好休息一下。
考查名词辨析。power力量;money钱;breath呼吸;tears眼泪。根据“I just finished a race with my classmates. I really need a good rest.”可知刚刚完成一场比赛,很疲惫,由此可推出是上气不接下气,out of breath表示“上气不接下气”。故选C。
11.C
【解析】句意:王杰擅长工程学。他能在任何困难的情况下想出好主意。
考查名词辨析。condition条件,多指客观存在的状态或前提;environment环境,侧重物理或社会周围环境;situation情况,处境,强调特定情境或局面,常指较抽象的处境;position位置,职位,多指空间或职务。根据“He can come up with good ideas in any difficult”可知,此处指在困难的抽象处境下,王杰能想出好主意,用situation。故选C。
12.D
【解析】句意:——完成这项工作你遇到多少困难?——没有。
考查非谓语动词和不定代词。to finish完成,是动词不定式;finishing完成,动名词或现在分词;None一点没有,强调数量上没有;No one没有人;Nothing没什么。第一个空是have difficulty (in) doing sth.“做某事有困难”,是固定结构,排除A;第二个空,上文是问困难多少,none强调数量,回答how much或how many的提问,故此处应用none。故选D。
13.C
【解析】句意:如果你去安徽旅行,你会发现那里有一些令人惊叹的古村落和美丽的山。
考查动词辨析。create创造;repeat重复;discover发现;cause导致。根据“If you travel to Anhui”和“there are some amazing ancient villages and beautiful mountains there”可知,旅行时会看到并知晓这些事物,即“发现”,故选C。
14.C
【解析】句意:——多么有趣的猜灯谜游戏啊!——是的。我太兴奋了,所以试了一遍又一遍。
考查感叹句。感叹句构成为:What+a /an+形容词+可数名词单数+主语+谓语!或What+形容词+可数名词复数+主语+谓语!或What+形容词+不可数名词+主语+谓语!或者How+形容词/副词+主语+谓语!根据题干“lantern guessing game”猜灯谜游戏是可数名词,由于interesting是以元音音素开头的单词用an。故选C。
15.A
【解析】句意:——比尔,我本来打算周六给你一张卡片的,结果全忘了。——没关系。直到下周末我才会使用它。
考查副词辨析。completely完全地;recently最近;clearly清晰地;quietly安静地。根据“I planned to give you the card on Saturday, but I...forgot.”可知,此处强调完全忘记了。故选A。
16.C 17.D 18.C 19.B 20.B 21.B 22.C 23.B 24.A 25.A 26.D 27.C 28.A 29.B 30.C
【导语】本文主要介绍了德文郡的舒特小学在启动环保变革活动后,学生们自愿采取行动保护校园环境。
16.句意:然而,阳光小学的孩子们却出奇的安静。
upset难过的;bored无聊的;quiet安静的;puzzled困惑的。根据“Instead of the usual shouting and running, you can hear them ... each other,”可知,与之相比,孩子们今天没有吼叫和乱跑,显然是十分安静的状态。故选C。
17.句意:你可以听到他们问对方:“灯都关了吗?”、“要不要检查一下水龙头,看看有没有滴水?”、“我们今天用了多少张纸巾?”
wondering想知道;telling告诉;treating对待;asking问。根据“‘Are the lights all off ’, ‘Shall we check the taps to make sure they are not dripping ’, ‘How many paper towels (纸巾) did we use today ’”可知,孩子们是在互相问话。故选D。
18.句意:“我们从来没有强迫孩子们做任何事,”校长利兹·坦普拉解释说。
often经常;sometimes有时候;never永不;already已经。根据“They ... with all the ideas themselves. They are doing this ... they want to.”可知,孩子们是自发做的事情,老师从没有让他们这样做。故选C。
19.句意:“所有的想法都是他们自己想出来的。他们这么做是因为他们想这么做。”
ended up最终成为;came up提出;got along相处;caught up追赶上。根据“They ... with all the ideas themselves.”可知,此处表达“所有的想法都是他们自己想出来的”,come up with“想出,提出”。故选B。
20.句意:“所有的想法都是他们自己想出来的。他们这么做是因为他们想这么做。”
when当……时候;because因为;though尽管;but但是。根据“They are doing this ... they want to.”可知,前后句关系是因果关系。故选B。
21.句意:如果你环顾一下学校,你不会看到任何被丢弃的东西。
everything一切;anything任何事,用于否定句或疑问句;something某事,用于肯定句;nothing没有什么。根据“Everything is collected and reused, or sent to be recycled.”可知,学校里没有被乱扔的东西,因为都被收集起来或送去回收了。根据“won’t”可知,该句为否定句,需用“anything”。故选B。
22.句意:甚至家长也参加了这个活动。
conversation谈话;meeting会议;activity活动;progress进步。根据“Sunshine Primary School started green revolution (改革) two years ago.”可知,两年前孩子们就发起了这场环保变革活动,甚至有的父母也参加了这一活动。故选C。
23.句意:但对孩子们来说,最困难的事情是,他们发现午餐时吃的巧克力和其他零食产生了多少垃圾。
best最好;hardest最难de;easiest最容易的;funniest最滑稽的。根据“But the ... thing for the kids was when they found out how much rubbish was made by the chocolate and other snacks at lunchtime.”可知,此处表达“最困难的事情是当他们发现午餐时巧克力和其他零食产生了多少垃圾”。故选B。
24.句意:孩子们努力把零食戒掉。
them他/她/它们,宾格;it它,主格;us我们,宾格;him他,宾格。根据“the chocolate and other snacks”可知,此处需用“them”指代这些零食。故选A。
25.句意:学校有自己的花园,他们在那里种植蔬菜和鲜花。
garden花园;restaurant餐馆;playground操场;park公园。根据“they grow vegetables and flowers”可知,学校拥有自己的花园。故选A。
26.句意:通过这种方式,他们可以了解环境。
government政府;food食物;technology科技;environment环境。根据上文“The school has its own ... where they grow vegetables and flowers.”可知,此处表达“通过这种方式,他们可以了解环境”。故选D。
27.句意:甚至学校的取暖和照明费用也下降了。
stopped停止;raised升起;fallen降落;increased增加。根据“Even the school’s heating and light bills have ...”可知,此处表达“甚至学校的取暖和照明费用也下降了”。故选C。
28.句意:与此同时,垃圾袋的数量已经从每周七个下降到两三个。
from来自;in在……里面;at在;with和……。from ... to ...“从……到……”。故选A。
29.句意:在阳光小学,到处都张贴着明亮鲜艳的海报,要求每个人把垃圾带回家,节约能源和纸张,并保持花园旗帜的飘扬。
lucky幸运的;excellent卓越的;soft柔软的;expensive昂贵的。根据“Everywhere in Sunshine Primary School, there are ... posters asking everyone to take their rubbish home”可知,此处表达“明亮鲜艳的海报”。故选B。
30.句意:在阳光小学,到处都张贴着明亮鲜艳的海报,要求每个人把垃圾带回家,节约能源和纸张,并保持花园旗帜的飘扬。
products产品;time时间;energy能量;money钱。根据“asking everyone to take their rubbish home”可知,学校号召每个人把垃圾带回家,目的是节约能源和纸张等。故选C。
31.C 32.D 33.C 34.B 35.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Paul Jackson从小立志恢复被污染的荒地,经过多年坚持不懈的植树造林,最终实现梦想的故事。
31.细节理解题。根据“He promised that someday he would make the land green again.”(他承诺总有一天会让这片土地重新变绿。)可知,Paul小时候的承诺是让荒地恢复绿色。故选C。
32.推理判断题。根据“He told Paul since there weren’t any birds or squirrels to spread the seeds, it would take about twenty thousand years to make that wasteland green again.”(他告诉Paul,由于没有鸟类或松鼠传播种子,要让荒地恢复绿色需要大约两万年。)可推知,教授认为恢复荒地是一项极其困难的任务。故选D。
33.主旨大意题。根据文章第3-5段描述Paul坚持15年秘密植树,即使遭遇火灾、恶劣天气等挫折仍不放弃,最终成功恢复荒地,可知他具有“耐心和坚强意志”的品质。故选C。
34.主旨大意题。根据“Freezing winds and terrible heat, landslides and floods and fires destroyed his work time and time again. However, he kept planting.”(刺骨的寒风、酷热、山体滑坡、洪水和火灾一次又一次地毁坏了他的成果,但他仍然坚持种植。)可知,本段主要讲述Paul在植树过程中面临的诸多困难。故选B。
35.细节理解题。根据“Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes.”(现在这片土地已成为1.4万英亩的树木、草地和灌木丛。)可知,Paul长期努力的结果是将荒地变成了绿地。故选C。
36.D 37.C 38.D 39.D 40.B
【导语】本文主要介绍了社区食堂从主要服务老年人到受年轻人欢迎的现象。
36.词句猜测题。根据后文“‘Young people have busy work and they have less time for cooking and cleaning the kitchen. And the takeaway food is not healthy and needs to be waited for a long time,’ a researcher said.”可知,此处是在解释社区食堂受年轻人欢迎的原因,所以▲处应是询问为什么社区食堂在年轻人中受欢迎。故选D。
37.细节理解题。根据“For only 20 yuan, Fang Wenjing could buy her lunch at a community canteen, which included a meat dish, a vegetable dish and a bowl of rice. ‘The dishes have a home-cooked taste, just as I expected. The canteen is also clean.’ said Fang.”可知,方认为社区食堂干净且便宜。故选C。
38.主旨大意题。根据“Now the number of young people who’d like to eat in community canteens increases rapidly. This also encourages community canteens to think of creative ways to provide food and make things easier for people. A canteen in Beijing’s Lugu Community has buffet-style dishes.”可知,作者举北京的例子是为了展示社区食堂的发展。故选D。
39.观点态度题。根据文意可知,D选项“社区食堂可以帮助有做饭困难的老年人和年轻人”是带有主观判断的观点。故选D。
40.最佳标题题。文章主要围绕社区食堂受年轻人欢迎的原因展开,包括年轻人的需求、社区食堂的优势、创新举措以及政府支持等。所以最佳标题是选项B“为什么社区食堂变得受欢迎”。故选B。
41.A 42.D 43.A 44.D 45.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了苔藓墙在城市中用于减少空气污染的情况,介绍了其功能、安装位置、效果及与街道树木的对比。
41.细节理解题。根据文章第2段“As a result, the firm says each City Tree is able to ‘eat’ around 250 grams of particulate matter a day (nearly 90 kgs a year) and removes about 240 metric tons of CO2 every year.”可知,City Tree能吸收一些空气污染物。故选A。
42.主旨大意题。根据文章第3段“the inventors make sure that the location of each installation is chosen carefully. Spots where pollution is heavy due to traffic and where air flow is limited are picked.”并结合本段内容可知,该段主要讲City Tree的安装位置。故选D。
43.推理判断题。根据文章第4段“In the Netherlands, eight walls installed in Amsterdam failed to reduce the concentration of particulate matter (PM) and nitrogen dioxide (NO2). Their report concluded that even doubling the number of moss walls would do little to improve their effectiveness.”可知,报告得出结论:即使将苔藓墙的数量增加一倍,也无助于提高它们的效率,所以提到阿姆斯特丹的例子是为了说明City Tree 并不总是能很好地发挥作用。故选A。
44.细节理解题。根据文章第4段“Their report concluded that even doubling the number of moss walls would do little to improve their effectiveness.”可知,即使将苔藓墙的数量增加一倍,也无助于提高它们的效率,D选项“如果苔藓墙的数量增加一倍,其效果可以得到改善”表述错误。故选D。
45.观点态度题。根据文章第5段“The City Tree is not meant for parks or to take the place of street trees, but to add greenery to concrete-heavy spaces where planting is not a choice. It’s important to remember that street trees provide lots of other benefits...”可知,City Tree不是为了公园而设立,或着取代行道树,而是为了在无法种植的混凝土空间中增加绿色植物,所以作者不赞成用苔藓墙取代街道树木。故选B。
46.has produced
【解析】句意:在过去的几年里,这个农场生产了大量的蔬菜。produce“生产”,结合“in the past few years”可知,这里的时态为现在完成时,其结构为has/have done,produce的过去分词为produced,且主语This farm为第三人称单数名词,助动词要用has。故填has produced。
47.create
【解析】句意:内饰设计可以为驾驶员创造舒适的感觉。由“can…”可知,此处应用动词原形,create是其动词形式。故填create。
48.including
【解析】句意:这些课程涵盖许多话题,包括艺术、历史和政治。句子谓语动词为“cover”,此处需要用include的介词形式including“包括……在内”,用于引出被包含的内容,符合句子结构要求。故填including。
49.development
【解析】句意:我认为随着电子产品的不断发展,纸质书籍在未来是不会消失的。develop“发展”,动词。根据“with the ... (develop) of e-products.”可知,with后接名词结构,develop要用名词形式development,表“发展”,为不可数名词。故填development。
50.artist
【解析】句意:只用一把剪刀,这位艺术家就让纸做的动物变得栩栩如生。art“艺术”,根据“makes the paper animals come alive”可知,此处指“艺术家”,应用其对应的表示人的名词artist“艺术家”,可数名词,此处特指这位艺术家,用单数形式。故填artist。
51.has stolen
【解析】句意:据汤姆说,在过去的两年里,这个小偷从酒店偷了很多东西。over the past two years表示“在过去的两年里”,这是一个时间段,常与现在完成时连用,现在完成时的结构是“have/has+过去分词”;句子主语“the thief”是第三人称单数,故助动词要用“has”;“偷”的英文是“steal”,其过去分词是“stolen”。故填has stolen。
52.respect
【解析】句意:我们应该尊重老人,在他们需要帮助的时候帮助他们。“should”为情态动词,后接动词原形,“尊重”常见英文表达为“respect”,动词,符合句子结构和语境。故填respect。
53.directly
【解析】句意:这趟航班将直飞巴黎,中途不停靠。根据空前的实义动词“fly”可知,此处需用副词修饰该动词,结合中文提示“直接地”,应填“directly”。故填directly。
54.completely
【解析】句意:我认为你是完全错误的。根据汉语提示可知,completely“完全地,彻底地”;此处修饰形容词wrong。故填completely。
55.rush/hurry
【解析】句意:不要仓促做决定。我们一起讨论一下这个计划吧。根据汉语提示可知,rush/hurry“仓促”,为动词。本句为祈使句的否定形式,助动词Don’t后接动词原形。故填rush/hurry。
56.A doctor./A doctor from Moscow./She is a doctor. 57.No, she doesn’t. 58.Because the people are leaving to work in other countries./A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad./More than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy. 59.In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child./By giving money. 60.I think it’s good. Because it’s easier for us to find jobs in the future./I think it’s bad. Because it can bring some social problems… (答案合理即可)
【导语】本文主要介绍了一些欧洲国家人口下降的现状、原因以及政府为此采取的措施。
56.根据“‘I have one child and she is enough for me,’ said Galina, a doctor from Moscow.”可知,此处是指Galina是一名来自莫斯科的医生。故填A doctor./A doctor from Moscow./She is a doctor.
57.根据“‘I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,’ said 19-year-old student Hana from Prague.”可知,此处是指Hana并不是完全不想要孩子,而是希望工作10年后再考虑。故填No, she doesn’t.
58.根据“In Poland the population is also falling because the people are leaving to work in other countries.”及“In Poland, the population is going down for a different reason. A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad.”可知,此处是指波兰人口下降的原因:人们离开波兰去其他国家工作;很多人(通常年龄在20岁到30岁之间)正在离开这个国家去国外工作。又根据“Poland joined the European Union in 2005 and since then more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.”可知,此处是指波兰于2005年加入欧盟,自那以后,已有超过50万人移居英国、德国、西班牙和意大利。故填Because the people are leaving to work in other countries./A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad./More than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.
59.根据“In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child.”可知,此处是指生育第三个孩子的女性可以获得每月近1000美元,为期一年的补贴。故填In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child./By giving money.
60.根据常识可知,人口下降的好处:好找工作。人口下降的坏处:它可能带来社会问题。故填I think it’s good. Because it’s easier for us to find jobs in the future./I think it’s bad. Because it can bring some social problems… (答案合理即可)
61.enjoyable 62.Though/Although 63.Actually 64.an 65.speeches 66.in 67.became 68.to get 69.people’s 70.more beautiful
【导语】本文讲述了Mysha通过跑步改善健康,并在这个过程中发现海滩上有很多垃圾。受到一位美国跑步者的启发,她开始尝试“plogging”(边跑步边捡垃圾)。
61.句意:她发现跑步是令人愉快的,她的小镇上有美丽的风景。根据“She found running was...”可知,此处使用形容词作表语,enjoy的形容词enjoyable“令人愉快的”。故填enjoyable。
62.句意:尽管Mysha很快就爱上了跑步,但有一件事开始让她感到困扰——她跑步时经过的海滩上布满了垃圾。此处需用though/although引导让步状语从句,表示尽管Mysha很快就爱上了跑步,但有一件事开始让她感到困扰。故填Though/Although。
63.句意:事实上,她总是会捡一点垃圾。根据“...she was always doing a little litter-picking.”可知,此处使用副词作状语,actually“事实上”。故填Actually。
64.句意:然而,一位美国跑步者真的改变了她。根据“...American runner really changed her.”可知,此处泛指一位美国跑步者,American以元音音素开头,使用不定冠词an。故填an。
65.句意:当她看到他在网上发表关于跑步捡垃圾的演讲时,她非常兴奋。根据“When she saw him giving...”可知,此处使用名词复数speeches“演讲”,表示泛指。故填speeches。
66.句意:跑步捡垃圾起源于瑞典,在瑞典语中意思是“边跑边捡垃圾”。根据“meaning ‘running while picking up rubbish’...Swedish.”可知,此处表示在瑞典语中,in Swedish“用瑞典语”。故填in。
67.句意:Mysha加入了一个捡垃圾的小组,很快成为了这个小组的重要成员。根据“Mysha joined a litter-picking group and soon...”可知,此处使用动词过去式became“成为”,与joined并列。故填became。
68.句意:尽管仍有人乱扔垃圾,Mysha和其他一些捡垃圾的人还是选择出去跑步捡垃圾。根据“Mysha and some other litter-pickers chose...”可知,此处使用动词不定式to get作宾语,choose to do sth.“选择做某事”。故填to get。
69.句意:保持他人精神振奋的想法以及看到他们的行为传播给更多人的想法让我继续前行。根据“keeping other...spirits up”可知,此处使用名词所有格people’s“人们的”,修饰spirits。故填people’s。
70.句意:我们一起,可以让世界变得更干净、更美丽!根据“we can make the world cleaner and...”可知,此处使用形容词比较级more beautiful“更美丽的”,与cleaner并列。故填more beautiful。
71.When you feel sad, orange can cheer you up.
【解析】本句可用when引导时间状语从句,意为“当……时”,主句和从句均为一般现在时态;when you feel sad“当你感到伤心时”;orange“橙色”;can“可以”,其后所接动词用其原形;cheer sb. up“使某人振作起来”,you“你”。故填When you feel sad, orange can cheer you up.
72.You can ask your teachers for help if you get into trouble.
【解析】根据题干语境可知,时态为一般现在时。you“你”,是主语,句首首字母要大写;can“可以”,是情态动词,后接动词原形;ask sb for help“向某人求助”,是动词短语;teacher“老师”,是可数名词单数,此处用复数形式teachers表泛指;if“如果”;get into trouble“陷入困境”,主语是you,时态为一般现在时,所以谓语用动词原形。故填You can ask your teachers for help if you get into trouble.
73.I like reading because it can bring peace to my mind and body.
【解析】我:I;喜欢阅读:like reading;因为:because,引导原因状语从句;它:it;能:can;给我的身心带来平静:bring peace to my mind and body。结合语境可知,此题为一般现在时,主句中主语是I,谓语动词用原形like;从句中情态动词can后接动词原形。故填I like reading because it can bring peace to my mind and body.
74.Great changes have taken place in this city since last year.
【解析】自从:since;去年:last year;这个城市:this city;巨大的变化:great changes;发生:take place。根据句意可知,句子表示从过去持续到现在的动作,需用现在完成时态have/has+过去分词,“great changes”作主语,为复数,助动词用have,take的过去分词为taken,“发生了巨大的变化”译为great changes have taken place;“自从去年以来”译为since last year,作时间状语;变化是发生在这个城市里,因此用in this city作地点状语。故填Great changes have taken place in this city since last year.
75.How exciting it is to see so many excellent works!
【解析】英语中常用“How + 形容词/副词 + 主语 + 谓语!”的结构来表达感叹,此处形容词是“exciting”(令人兴奋的)。 “it”在这里作形式主语,真正的主语是不定式“to see so many excellent works”(看到这么多优秀作品), “so many”用来修饰可数名词复数“excellent works”。故填How exciting it is to see so many excellent works!
76.例文:
Dear teachers and classmates,
It’s my honor to give a speech about saving our planet. Our planet is sick because of us. People cut down too many trees, waste water, and pollute the air and rivers. This harms animals and our environment.
We must act now! First, reduce waste. Turn off lights and save water. Second, reuse things like shopping bags and water bottles. Third, recycle paper, plastic, and glass. Planting trees also helps a lot.
By doing these small things every day, we can make a big difference. Let’s work together to protect our beautiful home!
That’s all. Thank you for listening.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:一般现在时;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当添加细节,突出重点。
[写作步骤]
第一步,介绍地球为什么会生病;
第二步,分享我们应该如何做。
[亮点词汇]
①because of 由于
②turn off 关掉
③make a big difference 产生很大影响
[高分句型]
Second, reuse things like shopping bags and water bottles.(祈使句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览