资源简介 山西省太原2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit7】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A.Tina. B.Rick. C.Anna.7.A.Bella. B.Helen. C.Kitty.8.A.It’s interesting. B.It’s humorous. C.It’s exciting.9.A.By listening to music. B.By reading novels. C.By watching movies.10.A.A doctor and a patient. B.A teacher and a student. C.A father and a daughter.本题你将听到一篇短文。请你根据短文内容和所提出的5个问题,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。11.What does Li Ming think of his daily life A.It’s relaxing. B.It’s busy. C.It’s interesting.12.When does Li Ming get up A.At 5:30 a.m. B.At 6:30 a.m. C.At 7:00 a.m.13.What does Li Ming usually do in the evening A.He usually watches TV.B.He usually teaches himself.C.He usually chats with his friends.14.Where did Li Ming use to go A.To the supermarket. B.To the movie theater. C.To the amusement park.15.What did Li Ming like in the past A.He liked playing tennis. B.He liked reading books. C.He liked playing basketball.二、听力填空(满分5分)本题你将听到一篇短文。请你根据所听内容,完成下面的句子, 并将获取的信息填到答题卡相应的位置上。每空一词。How to end a conversation politely Reasons *You have to do something else. *You have nothing more to say and you want to keep your conversation 16 .Ways *If you know that person, you may give a reason like this, “I really need to go. My piano class will start in 17 minutes.” *You just meet someone in a social 18 . But then you have to go. “It was nice meeting you. Maybe we can talk 19 sometime later.” *Make it easy for the other person to 20 . “Well, I’m sure you have a lot to do today.”三、补全对话(满分10分)请根据下面的对话内容,在空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整,并将答案写在相应的位置上。A lifelong friendship (3 persons)Hi, girls! 21 22 I am just reading a picture book. I’m busy making a poster. A poster (海报) Yes. It’s my English homework. Sounds interesting! 23 It’s about my hometown. My English teacher asked us to make an introduction to Taiyuan. How creative your English homework is! Yes. I think it’s meaningful. 24 I like to perform English plays with my partners. I enjoy drawing mind maps. Mind maps 25 Because they help me have a better understanding of the lessons. I really hope we will do more creative English homework in the future.四、完形填空(满分10分)请阅读下面短文,理解其大意,然后从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。About ten years ago when I was a college student, life was hard for me. Both my parents had 26 their jobs, so I worked at a museum in my free time. One day while working in the gift shop of the museum, I saw an old couple come in with a little girl in a wheelchair (轮椅).As I looked closer at this 27 , I found that she had no arms or legs, just a head, a neck and a torso (躯干). She was wearing a pretty white dress, and also a little red cap.When they came closer to me, I turned my head toward the girl and gave her a wink (眨眼). As I took the money from her grandparents, I looked back at the girl, who was giving me the 28 and biggest smile I had ever seen.29 her handicap (残疾) was gone and all I saw was a perfect girl. I was deeply 30 by her smile, and almost immediately she gave me a completely new sense of what life was all about. She brought me into her world: a world of smiles, love and 31 .Now I am a successful business person. Whenever I am 32 , I often think of that little girl and the 33 of life that she taught me. So I will never lose courage.26.A.found B.lost C.hated27.A.grandmother B.family C.girl28.A.prettiest B.ugliest C.simplest29.A.Exactly B.Especially C.Suddenly30.A.moved B.interested C.surprised31.A.hate B.warmth C.anger32.A.in high spirits B.in good health C.in low spirits33.A.knowledge B.subject C.lesson阅读理解(满分48分)A请阅读下面语篇,根据每段内容,从所给的选项中选出适当的小标题。It’s easy to tell someone good news, but what about bad news Are there any good ways to give bad news without making people too upset The following ways might help.34Try to start the conversation with something good so that what you say is not all bad. For example, “I know you play soccer very well, but we only need one teammate.” Or you may end the conversation with a promise. “I’m sure you will join us in the next game.”35Use words to introduce what you’re going to say, like “I’m really sorry, but …” or “I’m afraid I’ve got some bad news.” This gives the listener time to prepare for what you will say.36People like to know why things go wrong. Try to explain the decision: if you have to cancel (取消) a trip with friends, can you explain why 37If you’re giving someone bad news, try to use a soft friendly voice to make you sound kind. Say things to show you understand, like “I’m really sorry. I know this must be disappointing.”38Sometimes you have both good news and bad news. You can say “I have good news and bad news. Which one do you want to hear first ” Most people choose to hear bad news first.It’s not terrible if you learn all above.A.Prepare your listener for the newsB.Say something goodC.Say both good news and bad newsD.Try to give a reasonE.Use a soft friendly voiceBShanxi is one of the places with the longest history in China. It’s in northern China and has been an important region throughout different dynasties. A great number of cultural relics (文化遗产) were left over in Shanxi, making it an excellent place to experience ancient culture or study history. Let’s find some must-see places of interest in Shanxi and make your travel plan easily by checking the following top tourist attractions (景点).Type: Historic Site Required Visit Time: 3-4 hours Opening Hours: 9:00-17:00 Price: April 1 to October 31: 120 yuan per person November 1 to March 31: 100 yuan per person Address: Datong CityType: Historic Site Required Visit Time: 1-2 days Opening Hours: 8:00-18:00 Price: Free for just visiting. Joint ticket for inside scenic spots (景点): 125 yuan per person Address: Kangning Road, Pingyao CountyType: History Museum Required Visit Time: 3 hours Opening Hours: 9:00-17:00 Price: Free Address: Binhe West Road, Taiyuan City39.Which of the follow ng is NOT mentioned about Shanxi in the passage A.Famous people. B.Top attractions. C.The location.40.If Tom wants to visit the Yungang Grottoes in October, how much should he pay A.125 yuan. B.120 yuan. C.100 yuan.41.When can you visit the Pingyao Ancient City A.At 7:30 in May. B.At 8:30 in May. C.At 19:00 in October.42.Which of the following is TRUE A.All the three places are in Datong City.B.Visiting the Shanxi Museum takes the longest time.C.We can learn history from each of these three places.43.In which part of the magazine can you read the text A.Health. B.Science. C.Travel.CLast Sunday, Jimmy’s grandma invited him to her pottery studio (陶艺工作室). He was excited. Because Grandma didn’t give her other grandsons such an invitation.As soon as Jimmy stepped into the studio, he began to look forward to putting his hands into some wet clay (黏土) and placing his bowl into the heated kiln (窑). “Be careful with that.” Grandma said as Jimmy picked up one of her bowls. The boy carefully put the bowl back on the table. Then Grandma showed him some of her bowls and asked him to make one himself. Jimmy started happily.However, five hours later, Jimmy was sad. His first bowl, a blue one, looked more like a rock. His second bowl, a red one, was hardly any better. “I’ll never make it!” Jimmy said angrily, looking at his work.Hearing this, Grandma stopped what she was doing and went to Jimmy. After seeing what he had made, she said, “Don’t worry. You just need a little patience.” She sat next to Jimmy and helped him with his work. About one and a half hours later, they finished making a beautiful yellow bowl together.Jimmy was happy seeing his work. “Thanks.” he said to Grandma.Grandma looked at him and smiled. “You’re great. Remember not to give up easily no matter what you do in the future.” she said.Jimmy nodded his head.44.How did Jimmy feel when he first arrived at the studio A.Upset. B.Excited. C.Bored.45.What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to A.The studio. B.The bowl. C.The hand.46.What problem did Jimmy have A.He couldn’t decide what to make.B.He felt uncomfortable in the studio.C.He failed to make a good bowl twice.47.What’s the right order of the following events ①Jimmy started making a blue bowl.②Jimmy picked up one of Grandma’s bowls.③Grandma helped Jimmy make a yellow bowl.A.①②③ B.②①③ C.②③①48.What can you learn from the story A.Be happy with what we have.B.Parents are children’s best teachers.C.Don’t give up in the face of difficulties.D请阅读下面语篇,根据其内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使其意思通顺,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有一项为多余项。Chinese people have used wind power for thousands of years. Because of the need of war, Zhang Liang invented the kite. 49 To go abroad to do business with foreigners, Zheng He used wind to drive his big ships.Wind power is a clean energy resource. 50 Wind makes windmills spin (风车旋转). When the windmills spin, they make electricity. It is said that there are millions of windmills in the world now.51 First, it is clean. Windmills don’t pollute the environment at all. Second, we can use wind power forever because there is always wind in nature.Some people are afraid that windmills will kill birds. 52 Old windmills killed birds because they spun very fast. New windmills spin slowly, so they aren’t dangerous for birds. Some people say that building windmills will be harmful to the environment. There is no need to worry about it at all. As long as we choose the right places, they will not do any harm to the environment around. Also, windmills are always built where there is a very small population. 53So far, more than 80 countries have used wind power to make electricity. About 2.5% of the world’s power comes from wind. Wind power is becoming more and more common.A.But nobody succeeded.B.So their noises can’t trouble us.C.Why is wind power so popular D.Now, we mainly use it to make electricity.E.It used to be true, but it isn’t true anymore.F.To send messages, Zhuge Kongming invented the sky lantern.六、任务型阅读(满分10分)请阅读下面语篇,根据其内容回答问题,并将答案写在答题卡相应的位置上。Know More“The robotaxi goes at about the same speed, providing a good driving experience,” a user posted online. In the first quarter of 2024, a survey among 1,500 people shows that 97 percent of the reviews (评论) are five-star ratings.Could you imagine being in a car driven by a computer, not a human Recently, China has made a big step toward self-driving technology. Since August, driverless taxis can run on roads in Wuhan, Chongqing and Shenzhen.First, passengers can download an app to their smartphones and tell the App where they are and where they want to go. Then, a car will appear. With cameras placed all over the car, a computer takes full control of the drive.Because of 5G coverage and BDS services, driverless taxis develop quickly in China. However, people think differently about self-driving taxis.Agree:*Driverless taxis use computers to sense the things around them and make better use of space. This means fewer traffic jams (堵塞).*Driverless taxis can provide 24-hour service, cutting down passengers’ travel costs.*Self-driving technology will speed up the development of the transportation industry.Disagree:*If something unexpected on the road happens, driverless taxis can’t react (反应) as fast as a human driver could.*Bad weather like heavy snow will make it hard for driverless taxis to see road lines. It will be difficult for sensors (传感器) to get right information about road situations, which might lead to an accident.*The popularity of driverless taxis will cause many taxi drivers to lose their jobs.*It’s clear self-driving taxis can make trips easier and more fun, but there is a lot of work to do to make self-driving taxis a common and safe transportation on our roads.54.If you’re at Center Street and you want to go to Xinhua Bookstore, what should you do first to get a driverless taxi 55.How many people in the survey give five-star ratings to driverless taxis 56.Why can driverless taxis develop quickly in China 57.How does bad weather influence driverless taxis 58.If possible, what kind of transportation would you like to choose when you go around, traditional taxis or driverless taxis Why 七、短文填空(满分5分)请阅读下面语篇,根据其内容,在空白处填入适当的单词,使其通顺、连贯,并将答案写在答题卡相应的位置上。每空一词。Robots often appear in science fiction. The robots 59 the stories can often think, listen, talk and walk easily on two legs.But in real life, robots come in different shapes and sizes. They can be tall, short, thin or fat. Some robots 60 long legs and are able to walk. Others move on wheels. They can be very simple or they can be very complex (复杂的).Many robots look like humans and some of them can even speak, but they're very different from us in lots of ways. They cannot see, hear or think by themselves. They cannot laugh or cry 61 they have no feelings.Robots make our lives easier. They can work for long hours without getting tired or bored. Some robots may even work in very dangerous 62 under the sea or in space.Scientists 63 making much better robots all the time. One day probably every family will have its own robot to tidy bedrooms, do the dishes or do anything you tell it to do!八、选词填空(满分10分)请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯,并将答案写在答题卡相应的位置上。方框中有两个词为多余项。try nearly challenge attention it help make widely hurt dare work dealYang Jun’ao, a 16-year-old student from No. 1 Middle School in Nanxian County, Hunan Province, invented a “lotus root harvesting robot (采藕机器人)”. The invention soon got lots of 64 and became a hot topic.“The idea came to me once when I was visiting my grandmother. She is in her 70s. She 65 in the field since she got married. When I found her, she 66 hard to harvest lotus roots under the hot sun in the field,” Yang said. Sometimes, his grandmother’s fingers 67 badly by the harvesting tools.Yang thought of creating a machine 68 things easier for his grandmother. The machine could work on 69 own to harvest lotus roots. With his teacher’s help, Yang spent 70 a year building a model of the machine.The robot uses image technology to find mature (成熟的) roots by looking at the color of the lotus leaves. The robot’s arm then cuts the mature lotus roots without damaging them.During the invention process, Yang faced many 71 . However, he 72 with all the challenges successfully. When Yang showed the machine to his grandmother, she was happy and gave 73 advice for improvement. His grandmother’s advice reminded him that any technological invention must be practical (实用的).Although Yang still needs to make improvements, his teacher spoke highly of Yang’s creative thinking and working on helping his hometown.九、书面表达(满分15分)74.为了让更多的学生了解并弘扬中国传统文化,担负起新时代的文化使命,某校号召各个社团开展一个主题为“My Favor te Traditional Art”的演讲活动。你作为英语社团的代表将进行演讲,请用英语写一篇演讲稿。内容包括:·your favorite traditional art·one of your stories between you and your favorite traditional art·your advice about how to spread the traditional art要求:1.词数不少于80词;2.文中不得出现真实的人名、校名。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】A: The scissors made in this factory are very good.B: Yes, they sell well around the country. They have very good quality.2.B【原文】A: Jill, what’s your favorite festival B: It is National Day, of course. I am so proud of our country.3.A【原文】A: During holidays, children like to go to the museums for their study trip.B: I guess it’s really a good chance for them to open their eyes and learn more.4.C【原文】A: Excuse me, how can I get to the post office I want to mail something.B: Well, go along main street and at the second crossing. Turn right. You will see it on your right hand.5.C【原文】M: Excuse me, madam. What would you like to drink W: Green tea, please.6.B【原文】M: Tina, the math test is easy, isn’t it W: Maybe for you Rick but not for Anna and me.Question: Who thinks the math test is easy 7.C【原文】A: Listen, Bella. Someone is singing in the next room. Is it Helen B: No, it’s kitty. I’ve heard her sing.Question: Who is singing in the next room 8.B【原文】M: What are you doing, Amy Do you want to read this interesting book with me W: Sorry, I’m watching the talk show on TV. How humorous it is!Question: What does the girl think of the talk show 9.C【原文】A: Cindy, I usually watch movies to relax myself when I’m stressed out.B: As for me, I like to read novels or listen to pop music.Question: How does the boy relax himself 10.B【原文】A: Mary, you are much taller than you used to be in primary school.B: Yes, Mr Zhang, I can still remember your lively class then.Question: What is the probable relationship between the two speakers 11.B 12.A 13.B 14.C 15.C【原文】Li Ming is in Grade Nine this term. Now, his daily life is really busy. He gets up at half past five. And then he reads English and Chinese. After breakfast, he goes to school and spends most of his time at school. In the evening, he usually teaches himself until ten o’clock. On weekends, he doesn’t go out anymore to play with his classmates. He studies for at least five to six hours. Because he needs so much time to do his homework. But in the past, he was never as busy as now. He used to get up at half past six in the morning. And go to bed at nine o’clock in the evening. He used to go to the amusement park with his parents. He had a lot of time to do what he likes, such as watching TV, chatting with his friends online and playing basketball or football with his classmates. He really misses his old days.16.short 17.ten/10 18.situation 19.happily 20.leave【原文】 When you talk with someone, you’ll need to end your conversation at some points. And there are many reasons why you need to do that. Either you have to do something else, such as working or shopping. Or you may have nothing more to say. You just want to keep the conversation short. But how do you end a conversation in a polite way If you already know that person, you can just say “I need to run now”. Or you can say, “I’ll catch you later.” You may also give a reason for ending the conversation. “I really need to go. My piano class will start in ten minutes.” Perhaps you just meet someone in a social situation. But then you have to go. You can say, “It was nice meeting you. Maybe we can talk happily sometime later.” Another way to end a conversation is to make it easy for the other person to leave. If you see the other person is already not patient. You can say, “Well, I’m sure you have a lot to do today.” Try the above ways to make your conversation easy to end politely.21.What are you doing now 22.Not much./Nothing much./Not really much./... 23.What’s it about 24.What kind of English homework do you like /... 25.Why do you like them /Why do you like drawing them /Why 【导语】本文是三个朋友在谈论英语作业的话题。21.根据“I am just reading a picture book”可知此处询问对方在做什么。故填What are you doing now 22.根据“I am just reading a picture book”可知此处表示自己没有做什么,只是在读图画书。故填Not much./Nothing much./Not really much./...23.根据“It’s about my hometown”可知此处询问英语作业是关于什么的。故填What’s it about 24.根据“I like to perform English plays with my partners.”可知此处询问对方喜欢什么种类的英语作业。故填What kind of English homework do you like /...25.根据“Because they help me have a better understanding of the lessons.”可知此处询问对方为什么喜欢思维导图。故填Why do you like them /Why do you like drawing them /Why 26.B 27.C 28.A 29.C 30.A 31.B 32.C 33.C【导语】本文主要介绍了十年前作者因家庭原因而心情沮丧,但是遇到了一个残疾女孩,她的乐观感染了作者,并成为作者以后在遇到困难时前进的动力。26.句意:我的父母都失业了,所以我在空闲时间在博物馆工作。found发现;lost丢失;hated讨厌。根据“life was hard for me.”可知父母失去了工作,生活很难。故选B。27.句意:当我仔细看这个女孩时,我发现她没有胳膊或腿,只有一个头、一个脖子和一个躯干。grandmother祖母;family家庭;girl女孩。根据“I turned my head toward the girl”可知是一个女孩。故选C。28.句意:当我从她祖父母那里接过钱时,我回头看着那个女孩,她给了我我见过的最漂亮、最灿烂的笑容。prettiest最美的;ugliest最丑的;simplest最简单的。根据“and biggest smile I had ever seen.”可知是最美最灿烂的微笑。故选A。29.句意:突然间,她的残疾消失了,我看到的只是一个完美的女孩。Exactly确切地;Especially尤其;Suddenly突然。根据“her handicap (残疾) was gone and all I saw was a perfect girl”可知女孩的微笑让作者突然意识到她的残疾消失了。故选C。30.句意:她的笑容深深地打动了我,她几乎立刻让我对生活有了全新的认识。moved感动的;interested感兴趣的;surprised吃惊的。根据“by her smile, and almost immediately she gave me a completely new sense of what life was all about”可知她的笑容打动了作者,让作者对生活有了全新的认识。故选A。31.句意:她把我带入了她的世界:一个充满微笑、爱和温暖的世界。hate讨厌;warmth温暖;anger生气。根据“a world of smiles, love and”可知是充满微笑、爱和温暖的世界。故选B。32.句意:每当我情绪低落时,我经常想起那个小女孩和她教给我的人生教训。in high spirits兴高采烈;in good health身体健康;in low spirits情绪低落。根据“I often think of that little girl...So I will never lose courage.”可知是情绪低落时,会想起那个女孩,自己永远不会丧失勇气。故选C。33.句意:每当我情绪低落时,我经常想起那个小女孩和她教给我的人生教训。knowledge知识;subject科目;lesson课。根据“of life that she taught me”可知是那个女孩教的人生教训,lesson符合。故选C。34.B 35.A 36.D 37.E 38.C【导语】本文主要讲的是如何告诉别人不好的消息。34.根据“Try to start the conversation with something good so that what you say is not all bad”可知可以用一些好的东西开始谈话,这样你说的话就不会都是坏的,选项B“说点好话”符合语境。故选B。35.根据“Use words to introduce what you’re going to say...This gives the listener time to prepare for what you will say.”可知使用词语来介绍你要说的话,这给了倾听者时间来准备你要说什么,选项A“让你的听众为消息做好准备”符合语境。故选A。36.根据“People like to know why things go wrong. Try to explain the decision”可知人们喜欢知道事情为什么会出错,试着解释一下这个决定,选项D“试着给出一个理由”符合语境。故选D。37.根据“If you’re giving someone bad news, try to use a soft friendly voice to make you sound kind”可知如果你告诉别人坏消息,试着用一种温柔友好的声音让你听起来很友善,选项E“使用柔和友好的声音”符合语境。故选E。38.根据“Sometimes you have both good news and bad news”可知有时你既有好消息也有坏消息,选项C“既说好消息也说坏消息”符合语境。故选C。39.A 40.B 41.B 42.C 43.C【导语】本文主要介绍了中国山西的三个必看旅游景点,包括云冈石窟、平遥古城和山西博物院,分别从景点类型、游览时间、开放时间、票价以及地址等方面进行了详细说明,展现了山西作为历史悠久之地,拥有众多文化遗产,是体验古文化和研究历史的绝佳去处。39.细节理解题。根据“Let’s find some must-see places of interest in Shanxi…top tour st attractions (景点).”和表格内容“Address”可知,文章提到了热门景点和位置,没有提及名人。故选A。40.细节理解题。根据“Price: April 1 to October 31: 120 yuan per person”可知,十月份去参观云冈石窟是120元一个人。故选B。41.细节理解题。根据“Opening Hours: 8:00-18:00”可知,平遥古城的参观时间为8:00-18:00。故选B。42.推理判断题。根据“Shanxi is one of the places with the longest history in China…making it an excellent place to experience ancient culture or study history.”可知,山西是体验古代文化或研究历史的好地方。因此文章推荐的三个热门景点(2处历史遗迹,1处历史博物馆)能够让我们学到历史。故选C。43.主旨大意题。通读文章可知,该篇文章介绍山西的旅游景点,属于旅游板块的内容。故选C。44.B 45.B 46.C 47.B 48.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Jimmy在奶奶的陶艺工作室制作陶艺时,一开始失败了两次,感到沮丧,但在奶奶的鼓励和帮助下,最终成功制作出一个漂亮的黄色碗的故事。44.细节理解题。根据文章第一段“He was excited.”以及第二段“As soon as Jimmy stopped into the studio, he began to look forward to putting his hands into some wet clay...”可知,Jimmy第一次到达工作室时感到很兴奋。故选B。45.词句猜测题。根据文章第二段“‘Be careful with that.’ Grandma said as Jimmy picked up one of her bowls.”可知,当Jimmy拿起奶奶的一个碗时,奶奶说“小心那个”,因此“that”指的是碗。故选B。46.细节理解题。根据文章第三段“However, five hours later, Jimmy was sad. His first bowl, a blue one, looked more like a rock. His second bowl, a red one, was hardly any better.”可知,Jimmy的问题是他两次都没能做出一个好碗。故选C。47.细节理解题。根据文章第二段“‘Be careful with that.’ Grandma said as Jimmy picked up one of her bowls.”可知,Jimmy先拿起了奶奶的一个碗,即②;根据文章第三段“His first bowl, a blue one, looked more like a rock.”可知,Jimmy接着开始制作一个蓝色的碗,即①;根据文章第四段“About one and a half hours later, they finished making a beautiful yellow bowl together.”可知,最后奶奶帮助Jimmy制作了一个黄色的碗,即③。因此,事件的正确顺序是②①③。故选B。48.主旨大意题。根据文章最后一段“Grandma looked at him and smiled. ‘You’re great. Remember not to give up easily no matter what you do in the future.’ she said.”可知,奶奶告诉Jimmy无论将来做什么都不要轻易放弃,因此从故事中我们可以学到面对困难不要放弃。故选C。49.F 50.D 51.C 52.E 53.B【导语】本文主要介绍了风能的利用,包括其历史、优点以及一些人对风能利用的担忧和解释。49.根据“Because of the need of war, Zhang Liang invented the kite.”可知,此处应介绍与利用风能相关的历史人物或事件,F选项“为了传递信息,诸葛孔明发明了孔明灯。”与前一句句式相似,且提到了另一个历史人物诸葛孔明和其发明。故选F。50.根据“Wind makes windmills spin. When the windmills spin, they make electricity.”可知,此处应介绍风能的用途,D选项“现在,我们主要用它来发电。”既承接了前一句关于风能是清洁能源的描述,又引出了后一句关于风能发电的具体过程。故选D。51.根据“First, it is clean...Second, we can use wind power forever because there is always wind in nature.”可知,此处应询问风能受欢迎的原因,C选项“为什么风能如此受欢迎?”能够引出后文关于风能受欢迎的原因。故选C。52.根据“Some people are afraid that windmills will kill birds.”和“Old windmills killed birds because they spun very fast. New windmills spin slowly, so they aren’t dangerous for birds.”可知,此处应表示过去的情况和现在不同,E选项“过去是这样,但现在不是了。”既承接了前一句关于风车可能杀死鸟类的担忧,又引出了后一句关于新风车对鸟类无危险的情况。故选E。53.根据“Also, windmills are always built where there is a very small population.”可知,此处应介绍风力发电机建在人口稀少的地方的好处,B选项“所以它们的噪音不会打扰我们。”承接了前一句关于风车建在人口稀少的地方的描述,进一步解释了这样做的好处,即噪音不会打扰人们。故选B。54.I should download an app to my smartphone/Download an app to my smartphone. 55.1,455/1,455 people. 56.Because of 5G coverage and BDS services. 57.It will make it hard for them to see road lines and get right information, which might lead to an accident. 58.Traditional taxis. Because I think it’s safer than driverless taxis and I can talk with the taxi driver during the trip, which will make the ride more interesting.【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了无人驾驶出租车在中国的应用现状、使用方式以及人们对其的不同看法。54.根据“First, passengers can download an App to their smartphones and tell the App where they are and where they want to go.”可知,呼叫无人驾驶出租车的第一步是下载一个应用程序。故填I should download an app to my smartphone/Download an app to my smartphone.55.根据“In the first quarter of 2024, a survey among 1,500 people shows that 97 percent of the reviews (评论) are five-star ratings.”可知,1500人参与了调查,其中97%的人给出了五星好评。计算可知1500 * 97% = 1455人。故填1,455/1,455 people.56.根据“Because of 5G coverage and BDS services, driverless taxis develop quickly in China.”可知,无人驾驶出租车在中国发展迅速的原因是5G覆盖和北斗卫星导航系统服务。故填Because of 5G coverage and BDS services.57.根据“Bad weather like heavy snow will make it hard for driverless taxis to see road lines. It will be difficult for sensors (传感器) to get right information about road situations, which might lead to an accident.”可知,恶劣天气会使无人驾驶出租车难以看清道路标线,并导致传感器难以获取正确的路况信息,从而可能引发事故。故填It will make it hard for them to see road lines and get right information, which might lead to an accident.58.本题为开放性问题,答案不唯一,言之有理即可。故填Traditional taxis. Because I think it’s safer than driverless taxis and I can talk with the taxi driver during the trip, which will make the ride more interesting.59.in 60.have 61.because 62.places 63.are【导语】本文主要介绍了机器人,包括科幻小说中的机器人和现实生活中的机器人,以及它们的特点、作用和未来发展趋势。59.句意:故事里的机器人通常可以思考、听、说,并且可以很容易地用两条腿走路。根据“The robots...the stories”可知,此处表示在故事里的机器人,因此用介词“in”表示“在……里”。故填in。60.句意:有些机器人有长腿,能够走路。根据“Some robots...long legs”可知,此处表示机器人有长腿,主语是复数,时态为一般现在时,因此用动词原形“have”表示“有”。故填have。61.句意:它们不能笑或哭,因为它们没有感情。根据“They cannot laugh or cry...they have no feelings.”可知,前后两句之间是因果关系,前果后因,因此用“because”表示“因为”。故填because。62.句意:一些机器人甚至可以在非常危险的地方工作,比如在海底或太空。根据“Some robots may even work in very dangerous...under the sea or in space.”可知,此处表示在危险的地方工作,且危险的地方不止一个,因此用复数形式“places”表示“地方”。故填places。63.句意:科学家们一直在制造更好的机器人。根据“making much better robots all the time”可知,此处表示科学家们一直在制造机器人,时态为现在进行时,主语是复数,因此用“are”表示“是”,与making构成现在进行时结构。故填are。64.attention 65.has worked 66.was trying 67.were hurt 68.to make 69.its 70.nearly 71.challenges 72.dealt 73.helpful【导语】本文主要介绍了16岁学生发明采藕机器人,减轻祖母劳作负担,体现科技创新与孝心结合。64.句意:这项发明很快引起了广泛关注,成为热门话题。根据“became a hot topic”可知,是得到了许多关注。got lots of attention是固定搭配,表示“引起广泛关注”,因此用attention“关注”。故填attention。65.句意:这个想法是在看望外婆时产生的。她70多岁了,自结婚以来一直在田间劳作。根据“harvest lotus roots”可知,是在田间劳作,应用动词work。根据“since she got married”可知,此句是现在完成时,主语是第三人称单数,助动词用has。故填has worked。66.句意:这个想法是在看望外婆时产生的。她70多岁了,自结婚以来一直在田间劳作。根据“When I found her, she...”可知,表示当时正在烈日下努力采藕,需用过去进行时,主语是she,因此用try“尝试”的过去进行式was trying。故填was trying。67.句意:有时,外婆的手指会被采藕工具严重割伤。根据“his grandmother’s fingers...badly by the harvesting tools.”可知,是被工具伤得严重,主语是fingers,因此用hurt“伤害”的被动式were hurt。故填were hurt。68.句意:杨俊傲想到发明一种机器,让祖母的工作变得更轻松。根据“creating a machine...things easier for his grandmother.”可知,是为了减轻外婆的劳作,因此用make“使”的不定式形式to make,表目的。故填to make。69.句意:这台机器可以自主工作来采收莲藕。on one’ own“独立地”,固定短语,指代机器人自主工作,因此用it“它”的物主代词its。故填its。70.句意:在老师的帮助下,杨俊傲花了近一年时间制作出了机器模型。根据“spent”可知,此处用副词修饰,因此用nearly“差不多”。故填nearly。71.句意:在发明过程中,杨俊傲面临许多挑战。根据“all the challenges”可知,是挑战,因此challenge“挑战”的复数形式challenges,表示各种形式的挑战。故填challenges。72.句意:然而,他成功应对了所有困难。根据“all the challenges successfully.”可知,是应对挑战。deal with处理”,固定短语,主语是he,时态为一般过去式,因此用deal过去式dealt。故填dealt。73.句意:当杨俊傲向外婆展示这台机器时,外婆很高兴并给出了有帮助的改进建议。根据“His grandmother’s advice reminded him that any technological invention must be practical.”可知,是有帮助的建议。因此用help“帮助”的形容词helpful,作定语用来修饰 advice。故填helpful。74.例文:Hello, everyone!My favorite traditional art is paper cutting. It is one of the oldest Chinese arts and shows our wisdom and creativity. When I was a child, my grandmother taught me how to cut flowers and animals with red paper. I still remember the joy when we made window decorations together. To spread this art, we can hold workshops at school and share videos online. In this way, more young people can learn and love it. Let’s pass on our culture with pride!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇演讲稿;②时态:一般现在时为主,叙述经历时用一般过去时;③提示:写明最喜欢的传统艺术、与其有关的故事及传播建议。[写作步骤]第一步:开篇点题,说明你最喜欢的传统艺术;第二步:讲述你与这种艺术的经历或故事;第三步:提出传播这种艺术的建议,并表达态度。[亮点词汇]①in this way 用这种方式②pass on 传承[高分句型]①When I was a child, my grandmother taught me how to cut flowers and animals with red paper.(when引导的时间状语从句)②To spread this art, we can hold workshops at school and share videos online.(动词不定式作目的状语)③Let’s pass on our culture with pride!(祈使句表达号召)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 山西省太原2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx