(期中培优卷)期中能力提升培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中能力提升培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)
期中能力提升培优卷
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共11页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.—Excuse me, could you ________ me your computer Mine is dead.
—Sorry. Tom ________ it just now.
A.borrow; lend B.lend; borrow C.borrow; lent D.lend; borrowed
2.—Do you like pop music or country music
— ________. I like folk music.
A.Either B.None C.Both D.Neither
3.— ________ I borrow your chess set to play with my friends
— Sure, here you are. But please be careful with it.
A.Must B.Should C.Could D.Need
4.After the floods, the government tried to ________ food and fresh water for people in need.
A.find B.manage C.search D.provide
5.—Our school plans to create more clubs for students to ________ their interests.
—Wow, that’s cool!
A.improve B.develop C.cause D.choose
6.Every time he________books back to the city library on time________he can borrow more books next time.
A.gives; in order to B.returns; in order that C.gives; in order that D.returns; in order to
7.—I guess the extension (延长) of the break will make all students happy.
—________. Because they’ll have more time to relax than before.
A.I’m not sure B.I guess not C.All right D.You have a point
8.—I’m so hungry. May I start having the meal now
—I’m afraid you can’t, dear. Please wait ________ everyone is ready.
A.until B.because C.after D.when
9.—I think the extension (延长) of the class break is good for students.
—________. Students have more time to exercise than before.
A.It’s not my cup of tea B.That’s not the point
C.I don’t think so D.I can’t agree more
10.—Let’s go to the cinema this weekend. A new movie about space exploration is on.
—________! I’m always interested in space.
A.That’s too bad B.You’re welcome C.Sounds great D.I’m sorry
11.He climbed up the ladder (梯子) ________ the wall and went into the classroom ________ the open window.
A.through; against B.along; by C.against; through D.against; across
12.When I was on my way to work, it suddenly started to rain ________.
A.heavily B.quickly C.hardly D.slowly
13.—Could you please help me take care of my dog next week
—________ Just leave it with me.
A.Sorry, I can’t. B.Thank you. C.No problem. D.Sounds great.
14.—Could you please help me return this book to the library
—________. I’m going there.
A.With pleasure B.You’re welcome
C.It’s my pleasure D.Not at all
15.—Bob, sunshine is good for us and makes us happy. Let’s go out for a walk.
—I’d love to, but I’m ________ tired today. What about tomorrow
A.a little bit B.a bit of C.a little D.A&C
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
Long ago, there was no man. The crow (乌鸦) was the most 16 bird in the world. His wings (翅膀) were made of rainbow feathers (羽毛), and his voice was the sweetest.
Then one day, 17 came to the forest for the first time. The animals thought little of it at first, but soon a little mouse was covered. They had to stop the snow 18 it covered everyone. Rainbow Crow offered to fly to the Great Sky Spirit and ask him for help. After three days, he 19 the Great Sky Spirit and asked him to stop the snow. The Great One said he couldn’t give what Rainbow Crow 20 because the snow had its own spirit. 21 , he gave the gift of fire to warm the earth. He gave the bird a burning 22 to carry in his mouth back to the forest.
Rainbow Crow flew quickly toward the earth. On the 23 day, sparks (火花) from the stick burned his tail feathers, but he 24 flew on. The next day, he noticed his wing feathers were covered with something 25 . On the third day, Rainbow Crow could hardly breathe from the fire burning his throat, but he reached the woods just in time to 26 his friends.
Crow looked at 27 . He was no longer beautiful, and his voice had become terrible. Crow began to cry. The Great Sky Spirit appeared to him. He 28 that one day man would come to the earth and hunt animals. “Man will not want your meat or your black feathers,” he said. “But, you will always know your true beauty. 29 your feathers closely, for you will see all the colors of the rainbow reflecting in them.” Crow returned to his friends in the forest, feeling 30 , brave, and beautiful.
16.A.hard-working B.valuable C.beautiful D.creative
17.A.snow B.rain C.water D.fire
18.A.after B.until C.because D.before
19.A.reached B.refused C.missed D.educated
20.A.got B.cooked C.requested D.repeated
21.A.Also B.Instead C.Besides D.Similarly
22.A.feather B.stick C.candle D.key
23.A.second B.last C.very D.first
24.A.carelessly B.politely C.bravely D.comfortably
25.A.black B.green C.white D.yellow
26.A.understand B.save C.feed D.thank
27.A.them B.me C.her D.himself
28.A.believed B.remembered C.explained D.thought
29.A.Look after B.Look like C.Look for D.Look at
30.A.proud B.fair C.afraid D.surprised
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
One day, Buddha (佛) was walking from one town to another with a few of his followers (追随者).
While they were traveling, they happened to pass by a lake. They stopped to rest there and Buddha asked one of his men to get him some water from the lake.
The man walked up to the lake. When he got there, he noticed some women washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart (牛车) started crossing the lake.
As a result, the water became very muddy (浑浊的). The man thought, “Buddha is great. How can I give such dirty water to him for drinking ”
So he came back and told Buddha, “The water in the lake is very muddy now. I don’t think it is good for you to drink.”
Buddha said nothing and let him sit down. After a while, Buddha asked the same man to go back to the lake and get him some water again.
With doubt, the man had to go back to the lake. This time he found that the mud had sunk down and the water was clean. So he collected some in a pot and brought it to Buddha.
Buddha looked at the water. Then he said to the man, “See what you did to make the water clean. You let it be and the mud sank down to its own. It’s also the same with your mind. When it is disturbed (不安的), just let it be. Give it a little time and it will calm down on its own.”
根据材料内容选择最佳答案。
31.What did the man do when he found the water in the lake muddy
A.He got angry. B.He still got some.
C.He returned with nothing. D.He waited until it was clean again.
32.________ made the water in the lake clean.
A.The women B.One of Buddha’s men C.Buddha D.Nothing but itself
33.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Buddha and his followers had to drink muddy water at last.
B.As soon as the man returned, Buddha let him get water again.
C.Buddha didn’t know why the water became clean again.
D.Though Buddha didn’t do much, he educated the man a lot.
34.The underlined phrase “just let it be” might mean “________” in Chinese.
A.前赴后继 B.顺其自然 C.聚精会神 D.随波逐流
35.The best title for the passage can be ________.
A.Time Can Change Everything
B.Muddy Water Can’t Be Drunk
C.How to Make Muddy Water Clean by Ourselves
D.It’s Great to Learn from Wise People
B
As the saying (谚语) goes, “Read ten thousand books and travel (旅行) ten thousand miles.” Traveling is a very popular thing now. But a long time ago, some people already traveled around China and they got a lot from traveling.
About 400 years ago in China, there was a traveler. He spent about 30 years traveling across China. His name was Xu Xiake.
Xu Xiake was from Jiangsu Province (省). When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers. These mountains and rivers were very beautiful. He made a wish to see them one day.
At that time, many children studied hard to take exams (考试). But Xu’s father often let his son go out and discover (发现) the world. Xu started to travel when he was about 22 years old. Before he left, his mother made him a hat for the traveling.
Xu traveled to 21 provinces and over 100 cities in China. He climbed thousands of mountains and discovered over 350 caves (洞穴). He also discovered the Yangtze River’s headwaters (水源).
Usually Xu traveled on foot. He slept and ate in the places where few people lived. Sometimes he met dangerous animals, but he wasn’t afraid. He always enjoyed traveling. He kept a diary while traveling and the book The Travels of Xu Xiake is still popular today!
36.How does the writer start the text
A.By asking a question. B.By telling a story.
C.By giving some numbers. D.By using a saying.
37.What did Xu Xiake like doing when he was a child
A.Reading books. B.Taking exams.
C.Climbing mountains. D.Discovering caves.
38.How old was Xu Xiake when he stopped traveling
A.About 22. B.About 30. C.About 52. D.About 55.
39.What is the right order according to the text
a. Xu Xiake made a wish.
b. Xu’s mother made him a hat.
c. Xu’s father asked him to go out.
d. Xu Xiake kept a diary while traveling.
A.a-c-b-d B.a-b-c-d C.c-b-a-d D.c-a-b-d
40.What is the main (主要的) idea of the text
A.The Travels of Xu Xiake. B.Xu Xiake’s life story.
C.Xu Xiake and his parents. D.Xu Xiake’s differences from others.
C
①Does anybody like doing housework Should children do housework For some children, doing housework may be their last choice. For many parents, getting their children to do some housework is also one big headache. However, a Malaysian mother found a creative way.
②Nurafiza came up with a rewarding plan for her two sons at home and put it online. She gave them money for some housework. Nurafiza also opened a “supermarket” at home for her kids. They could buy candies there from 10:00 a.m. to 8:00 p.m. The money she gave to her kids was a kind of prop (道具).
③Because of this, Nurafiza’s children are now more love to do housework. Her post got over 15,000 likes and was shared over 27,000 times online. Many parents began to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.
④In fact, doing housework can play a very important role in children’s growth. First, it teaches children necessary skills for living, such as cooking and cleaning. Second, it is a good way to help children keep healthy. Third, it makes parents and children closer. Finally, a child can grow into a responsible (有责任感的) and independent (独立的) person by helping with the housework.
41.How does the writer begin the text
A.By asking questions. B.By giving examples.
C.By telling stories. D.By using old sayings.
42.What’s the main idea of Paragraph 2
A.Nurafiza’s mini market. B.Nurafiza’s two children.
C.Nurafiza’s online prop. D.Nurafiza’s rewarding plan.
43.What does the underlined word “imitate” mean in Paragraph 3
A.Invite B.Love C.Follow D.Believe
44.What’s the structure of the text
A. B. C. D.
45.What’s the purpose of the text
A.To ask parents to do housework. B.To teach kids how to do housework.
C.To let family do housework together. D.To encourage children to do more housework.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.It was nice of Mr Hu (offer) us help when we were in trouble.
47.Mary has a (bright) red dress. She likes it very much.
48.Everyone felt (excite) after watching the military parade.
49.The USA visitors learnt the (true) about China’s electric vehicle industry.
50.All students look forward to (develop) good habits in school.
51.The boy tried his best to (扔) the ball, which flew over the fence and landed in the neighbor’s garden.
52.My parents don’t (允许) me to go out on school nights.
53.In the third round of the Jiangsu Football City League (联赛), Nantong won 4-0 away (对抗) Taizhou.
54.Our team worked so hard that we (打败) the strongest team in this match.
55.This song (使想起) me of the happy days I spent with my grandparents when I was little.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
阅读下列短文,根据短文中的信息回答问题。(每题答案不超过8个词)
There once lived a rich businessman who had a lazy son. The businessman wanted his son to know the value (价值) of hard work.
One day, he told his son, “Today, I want you to earn (赚) something. If you fail, you won’t have your meal tonight.”
The boy didn’t want to find a job, so he asked his mother for help. She gave him a gold coin. In the evening, when the father asked his son what he had earned, the son showed him the gold coin. The father then asked him to throw it into the well (水井). The son did as he was told.
The father guessed that the gold was from the boy’s mother. The next day, he sent his wife to her parents’ home and asked his son to earn something. Since no one helped him, the son had to go to the market to look for a job. A shopkeeper told him that he would pay him a coin if he carried heavy tools for him. The son did so. As he returned home and gave the coin to his father, he was asked to throw it into the well. The boy cried, “Dad! My body pains (疼痛). I’m tired. How are you asking me to throw my hard-earned coin into a well ”
The businessman smiled. He told his son that one feels pain only when the fruits of labor are wasted (浪费). The son realized the value of hard work. He decided not to be lazy any more.
56.What was the rich businessman’s son like at first
57.Who helped the son when his father asked him to earn something for the first time
58.Where did the father ask his son to throw the coin
59.How did the son get the second coin
60.What do you think of the father
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Yang Shi was born in Fujian. He was an important philosopher (哲学家) of the Song Dynasty. He entered school to study at four and could read and write poems at seven. The local people called him an 61 (amaze) boy.
One day, Yang Shi and his schoolmates had different 62 (idea) about a question. In order to get a right answer, he went to visit Cheng Yi, a famous philosopher. He arrived at Cheng’s gate while Mr. Cheng 63 (have) a rest. The guard said, “You’d better come later.” Yang replied, “It doesn’t matter. I’ll just wait here.”
After a while, it began to snow 64 (heavy). However, Yang kept on standing in the snow and waiting. The guard kindly told Yang that Cheng might not meet him in a short time and invited him 65 (come) into the house. But Yang continued waiting outside with the cold wind and the falling snow without even one move.
When Cheng woke up, the guard told him 66 happened. He asked the guard to let Yang in right away. When the door was opened, everyone was 67 (shock). The snow was more than a foot thick, but they saw that Yang still 68 (stand) there. “Oh, young man, you could have come next time!” Cheng Yi said. “It doesn’t matter! As a student, 69 I want to learn from the teacher, of course I will choose to wait.” Yang answered. Later, Cheng Yi accepted Yang Shi as one of his students. 70 happy the end was!
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.她的明亮的微笑的眼睛使她看起来漂亮又友善。
72.当开始下雨的时候,我正和朋友们在操场上打篮球。
73.对不起,我不想借给你因为我的同学总是借了不还。
74.你这个年龄不容易,有这些感觉是正常的。
75.老师建议我们随身携带笔记本以便写下我们的所见。
B.写作(计20分)
76.你是否听过“塞翁失马”的故事?生活中有些事看似不幸,却可能带来好运;而有些看似幸运的事,最终可能带来麻烦。请仔细观察以下四格漫画,简要描述其内容,并联系你自己生活中一次类似的经历,谈谈你的体会和感悟。
要求:
1. 80-120词,开头已给出,不计入总词数;
2. 文中不能出现真实人名、校名等。
参考信息:
disappointed (失望的) / frustrated (挫败的) / relieved (如释重负的)
Unexpectedly, … / To my surprise, … / It turned out to be … (结果却是…) / see the bright side / realize it was a blessing (幸事)
Bad things can turn into good ones. / Don’t judge (评判) things too quickly. / Attitude really matters (重要). / Every cloud has a silver lining (一线希望).
Last week, I read a story about “Lucky or Unlucky”. In the story, an old man
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:——打扰一下,你能借给我你的电脑吗?我的坏了。——抱歉,汤姆刚刚借走了它。
考查动词辨析和一般过去时。borrow借入;lend借出。第一个空,根据“me your computer”可知,此处让对方借出电脑,空处位于情态动词“could”后,用动词原形lend。第二个空,根据“Tom”可知,电脑由汤姆借走了,汤姆是借入方,表示借入用borrow。且根据“just now”可知,此句时态为一般过去时,空处填动词过去式borrowed。故选D。
2.D
【解析】句意:——你喜欢流行音乐还是乡村音乐?——两者都不喜欢。我喜欢民间音乐。
考查不定代词辨析。Either两者之一;None(三者或三者以上)都不;Both两者都;Neither两者都不。根据语境可知,问句中提到了流行音乐和乡村音乐两种,而答句中表示喜欢民间音乐,说明流行音乐和乡村音乐这两种都不喜欢,所以应该用Neither。故选D。
3.C
【解析】句意:—— 我可以借用你的国际象棋棋具和我的朋友们一起玩吗?——当然,给你。但是请小心使用它。
考查情态动词辨析。Must必须;Should应该;Could可以,能够;Need需要。根据语境可知,此处是在向对方请求借用棋具,使用“Could”表示委婉的请求,符合语境。故选C。
4.D
【解析】句意:洪水过后,政府努力为有需要的人们提供食物和淡水。
考查动词辨析。find找到;manage设法做到;search搜寻;provide提供。根据“After the floods, the government”和“food and fresh water for people in need”可知,洪水后,政府为有需要的人提供食物和淡水。provide sth for sb“为某人提供某物”,是固定搭配。故选D。
5.B
【解析】句意:——我们学校计划成立更多社团,帮助学生培养兴趣爱好。——哇,太酷了!
考查动词辨析。improve提高;develop培养;cause导致;choose选择。根据“Our school plans to create more clubs for students to... their interests.”可知,此处是指我们学校计划成立更多社团,帮助学生培养兴趣爱好。develop their interests“培养他们的兴趣”,故选B。
6.B
【解析】句意:每次他按时把书还给市图书馆,以便他下次能借更多的书。
考查动词辨析和目的状语从句引导词。give给;return归还;in order to为了,后接动词原形;in order that以便,后接从句。根据“…books back to the city library”可知,第一空,“return...to...”表示“把……还给……”,符合“还书到图书馆”的语境;第二空,后面是从句“he can borrow more books next time”,所以用“in order that”引导目的状语从句。故选B。
7.D
【解析】句意:——我想延长假期会让所有的学生高兴。——你说的有道理。因为他们会比以前有更多的时间放松。
考查情景交际。I’m not sure我不确定;I guess not我猜不会;All right好吧;You have a point你说的有道理。根据“Because they’ll have more time to relax than before.”以及选项可知,应用You have a point,表示同意对方的观点。故选D。
8.A
【解析】句意:——我饿极了。我现在可以开始吃饭了吗?——恐怕不行,亲爱的。请等到大家都准备好了。
考查连词。until直到;because因为;after在……之后;when当……时。根据“I’m afraid you can’t, dear.”可知,答语表示不建议现在开始吃饭,故此处指要等到所有人都准备好再开始吃饭,until符合。故选A。
9.D
【解析】句意:——我认为延长课间休息对学生有好处。——我完全同意。学生们现在比以前有更多时间锻炼了。
考查情景交际。It’s not my cup of tea这不是我喜欢的;That’s not the point那不是重点;I don’t think so我不这么认为;I can’t agree more我完全同意。根据下文“Students have more time to exercise than before.”可知,学生有更多锻炼时间,说明对前者提出的观点“延长课间有益”持赞同态度,应用“I can’t agree more”表示完全同意。故选D。
10.C
【解析】句意:——这个周末我们去看电影吧。一部关于太空探索的新电影正在上映。——听起来不错!我总是对太空感兴趣。
考查情景交际。That’s too bad太糟糕了;You’re welcome不客气;Sounds great听起来很棒;I’m sorry抱歉。根据“I’m always interested in space.”可知,是欣然同意提议。故选C。
11.C
【解析】句意:他爬上靠墙的梯子,从开着的窗户进入了教室。
考查介词辨析。through从……内部穿过;against倚着,靠着;along沿着;by在……旁边;across从……表面穿过。“against”符合“梯子靠在墙上”的场景;窗户是立体空间,“从开着的窗户进入”需用“through”。故选C。
12.A
【解析】句意:我在上班的路上,突然开始下大雨。
考查副词辨析。heavily猛烈地;quickly迅速地;hardly几乎不;slowly缓慢地。描述“下雨”的猛烈程度,用“heavily”最贴切。故选A。
13.C
【解析】句意:——下周你能帮我照看一下我的狗吗?——没问题。交给我吧。
考查情景交际。Sorry, I can’t.对不起,我不能;Thank you.谢谢你;No problem.没问题;Sounds great.听起来不错。根据“Just leave it with me.”可知,此处应该答应对方的请求,“No problem.”符合语境。故选C。
14.A
【解析】句意:——你能帮我把这本书还到图书馆吗?——乐意效劳。我正要去那里。
考查情景交际。With pleasure乐意效劳;You’re welcome不客气;It’s my pleasure不用谢;Not at all没关系,通常用于回答别人的道歉。根据语境可知,此处是回答别人请求帮忙还书的肯定回答,所以应该用“With pleasure”。故选A。
15.D
【解析】句意:——鲍勃,阳光对我们有好处,能让我们快乐。我们出去散步吧。——我很想去,但我今天有点累。明天怎么样?
考查副词短语。a little bit有点,修饰形容词或副词;a bit of一些,修饰不可数名词;a little有点,可修饰形容词或副词。根据“but I’m...tired today”可知,我是有点累,故选项A和C均正确,故选D。
16.C 17.A 18.D 19.A 20.C 21.B 22.B 23.D 24.C 25.A 26.B 27.D 28.C 29.D 30.A
【导语】本文讲述了一只乌鸦为了救自己的朋友们,而牺牲掉自己漂亮的声音和彩虹般的羽毛的故事。
16.句意:乌鸦是世界上最美丽的鸟。
hard-working勤奋的;valuable有价值的;beautiful美丽的;creative有创造力的。根据“His wings (翅膀) were made of rainbow feathers (羽毛), and his voice was the sweetest.”可知,乌鸦是美丽的。故选C。
17.句意:然后有一天,雪第一次来到森林。
snow雪;rain雨;water水;fire火。根据“They had to stop the snow”可知,是指雪。故选A。
18.句意:他们必须在雪覆盖大家之前阻止它。
after在……之后;until直到;because因为;before在……之前。根据“stop the snow ... it covered everyone.”可知,是指在雪覆盖大家之前阻止它。故选D。
19.句意:三天后,他到达了伟大的天空之神那里并请求他阻止雪。
reached到达;refused拒绝;missed错过;educated教育。根据“Rainbow Crow offered to fly to the Great Sky Spirit and ask him for help.”可知,是指在飞了三天后,到达了伟大的天空之神那里。故选A。
20.句意:伟大的天空之神说他无法给予彩虹乌鸦请求的东西,因为雪有它自己的灵魂。
got得到;cooked烹饪;requested请求;repeated重复。根据“asked him to stop the snow.”可知,是指伟大的天空之神说自己不能给予乌鸦请求的东西。故选C。
21.句意:相反,他给了礼物火去温暖地球。
Also也;Instead相反;Besides此外;Similarly类似地。根据“The Great One said he couldn’t give what Rainbow Crow”及“he gave the gift of fire to warm the earth”可知,他不能阻止雪,相反,他给了火以提供帮助。故选B。
22.句意:他给了那只鸟一根燃烧的棍子,让它含在嘴里带回森林。
feather羽毛;stick棍;candle蜡烛;key钥匙。根据“sparks (火花) from the stick”可知,是棍子。故选B。
23.句意:第一天,棍子上的火花烧掉了它的尾羽,但他勇敢地继续飞。
second第二;last最后;very非常;first第一。根据“The next day”以及“On the third day”可知,此处指第一天。故选D。
24.句意:第一天,棍子上的火花烧掉了它的尾羽,但他勇敢地继续飞。
carelessly粗心地;politely礼貌地;bravely勇敢地;comfortably舒适地。根据“sparks (火花) from the stick burned his tail feathers”及but表示转折可知,火花烧掉了它的尾羽,但他勇敢地继续飞。故选C。
25.句意:第二天,他注意到他的翅膀羽毛上覆盖着黑色的东西。
black黑色的;green绿色的;white白色的;yellow黄色的。根据“Man will not want your meat or your black feathers”可知,羽毛成为了黑色。故选A。
26.句意:第三天,彩虹乌鸦因火灼伤了喉咙而几乎无法呼吸,但他及时赶到了树林,救了他的朋友们。
understand理解;save拯救;feed喂养;thank感谢。根据“he reached the woods just in time to ... his friends.”可知,是指及时赶到森林救了他的朋友们。故选B。
27.句意:乌鸦看着自己。
them他们;me我;her她;himself他自己。根据“He was no longer beautiful, and his voice had become terrible.”可知,此处指乌鸦看着他自己。故选D。
28.句意:他解释说,有一天,人类会来到地球,猎杀动物。
believed相信;remembered记得;explained解释;thought认为。根据“that one day man would come to Earth and hunt animals”可知,此处是伟大的天空之神向乌鸦解释未来的事情。故选C。
29.句意:仔细看看你的羽毛,因为你会看到彩虹的所有颜色都反射在其中。
Look after照顾;Look like看起来像;Look for寻找;Look at看。根据“for you will see all the colors of the rainbow reflecting in them”可知,是让乌鸦仔细看看自己的羽毛。故选D。
30.句意:乌鸦回到了森林里的朋友们身边,感觉很自豪,勇敢,美丽。
proud自豪的;fair公平的;afraid害怕的;surprised惊讶的。根据“brave, and beautiful”可知,乌鸦是感到自豪,勇敢,美丽。故选A。
31.C 32.D 33.D 34.B 35.A
【导语】本文是一篇寓言故事,佛陀通过让弟子两次取水的经历,教导人们:当心灵被扰乱时,只需静待时间沉淀,就像浑浊的水会自然澄清一样。
31.细节理解题。根据“The man thought, ‘Buddha is great. How can I give such dirty water to him for drinking ’”和“So he came back and told Buddha, ‘The water in the lake is very muddy now. I don’t think it is good for you to drink.’”可知,弟子因水浑浊未取水而空手返回。故选C。
32.细节理解题。根据“This time he found that the mud had sunk down and the water was clean.”和“You let it be and the mud sank down to its own.”可知,水变清澈是自然沉淀的结果。故选D。
33.推理判断题。根据“See what you did to make the water clean. You let it be and the mud sank down to its own. It’s also the same with your mind. When it is disturbed (不安的), just let it be. Give it a little time and it will calm down on its own.”可知,佛陀什么也没有做,通过“水变清澈是自然沉淀的结果”告诉弟子内心平静的道理。故选D。
34.词句猜测题。根据“It’s also the same with your mind. When it is disturbed (不安的), just let it be. Give it a little time and it will calm down on its own.”可知,你的内心也是如此,当它受到干扰时,给它一点时间,它会自行平静下来的,即:顺应事物自身性质自然发展,不加干预或勉强行事,所以划线部分“just let it be”意为“顺其自然”。故选B。
35.最佳标题题。通读全文可知,水是通过花费时间来沉淀而变清澈的,佛陀借此事来启示弟子,做事情要学会冷静,遇到烦恼时不如让事情顺其自然发展。A选项“时间可以改变一切”最符合本文的主旨。故选A。
36.D 37.A 38.C 39.A 40.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了中国古代旅行家徐霞客的生平事迹及其旅行成就。
36.推理判断题。根据“As the saying goes, ‘Read ten thousand books and travel ten thousand miles.’”可知,文章以谚语开篇。故选D。
37.细节理解题。根据“When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers.”可知,徐霞客童年时喜欢阅读山水书籍。故选A。
38.推理判断题。根据“He spent about 30 years traveling…started to travel when he was about 22 years old.”可知,22岁启程(started at 22),花费30年旅行,22+30=52,52岁停止旅行。故选C。
39.细节理解题。通读全文可知:a. 童年许愿(第三段);c. 父亲鼓励探索(第四段);b. 母亲制作帽子(第四段);d. 旅行中写日记(最后一段)。故正确顺序为a→c→b→d。故选A。
40.主旨大意题。全文围绕徐霞客的生平(童年、家庭支持、旅行经历及著作)展开,属于记叙人物生平。故选B。
41.A 42.D 43.C 44.A 45.D
【导语】本文先引出孩子做家务的话题,接着介绍了一种让孩子做家务的有效方法,最后阐述了做家务对孩子成长的重要性,整体目的是鼓励孩子多做家务。
41.推理判断题。根据“Does anybody like doing housework Should children do housework ”可知,文章开头引出了关于孩子做家务的话题。所以作者是通过提问的方式导入文本的。故选A。
42.主旨大意题。根据“Nurafiza came up with a rewarding plan for her two sons at home and put it online. She gave them money for some housework. Nurafiza also opened a ‘supermarket’ at home for her kids. The money she gave to her kids was a kind of prop.”可知,主要讲述了Nurafiza为她的两个儿子制定了一个奖励计划,给做家务的孩子钱,在家开超市,钱是道具,都是对计划的具体说明。故选D。
43.词句猜测题。根据“Many parents began to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.”可知,In other words,即换句话说,因此前后表达的意思相近,即很多父母开始用和她一样的方法教孩子,所以imitate意思是“模仿”。故选C。
44.篇章结构题。文章第一段通过提问引出孩子做家务的话题;第二、三段讲述马来西亚妈妈Nurafiza想出的让孩子做家务的奖励计划以及取得的效果;第四段阐述做家务对孩子成长的重要作用。故选A。
45.主旨大意题。文章先引出孩子做家务的话题,接着介绍了一种让孩子做家务的有效方法,最后阐述了做家务对孩子成长的重要性,整体目的是鼓励孩子多做家务。故选D。
46.to offer
【解析】句意:胡先生在我们遇到困难时主动提供帮助,真是太好了。offer“提供”,It is nice of sb to do sth是固定句型,表示“某人做某事真是太好了”,动词要用不定式,offer不定式为to offer。故填to offer。
47.bright
【解析】句意:Mary有一条鲜艳的红裙子。她非常喜欢它。bright“明亮的,鲜艳的”,形容词作定语修饰名词dress。故填bright。
48.excited
【解析】句意:观看完阅兵后,每个人都感到很兴奋。excite“使兴奋”,动词。此处需要形容词作表语,修饰人“everyone”,应用-ed 结尾的形容词excited,意为“感到兴奋的”。故填excited。
49.truth
【解析】句意:美国访客了解了中国电动汽车行业的真相。空处位于“learnt the”后,填名词作宾语。true“真实的”,形容词,名词为truth“真相”,不可数名词。故填truth。
50.developing
【解析】句意:学生们都期待在学校养成好习惯。look forward to doing sth.“期待做某事”,用动名词developing。故填developing。
51.throw
【解析】句意:男孩尽了最大的努力把球扔出去,球飞过篱笆,落在邻居的花园里。“扔”throw。try one’s best to do sth“尽某人全力做某事”,故此处应用动词原形。故填throw。
52.allow
【解析】句意:我父母不允许我在上学的晚上出去。allow“允许”,动词,don’t后接动词原形。故填allow。
53.against
【解析】句意:在江苏足球城市联赛第三轮比赛中,南通客场4比0战胜泰州。against“对阵,对抗”,win against...“战胜某队”。故填against。
54.beat
【解析】句意:我们队非常努力,以至于在这场比赛中打败了最强的队伍。根据汉语提示可知,空格处需填写beat“打败”,为动词;worked为动词过去式,题干为一般过去时,前后时态需保持一致,beat过去式为beat。故填beat。
55.reminds
【解析】句意:这首歌让我想起小时候和祖父母一起度过的快乐时光。remind“提醒,使想起”,动词;remind sb. of“使某人想起”,动词短语。此处表示“这首歌”现在仍在提醒我,应用一般现在时表示客观、持续的状态。主语是单数名词,谓语动词用单三。故填reminds。
56.He was lazy. 57.His mother. 58.Into the well. 59.By carrying heavy tools./He carried heavy tools./He carried heavy tools for a shopkeeper./Through hard work. 60.Clever./Wise./He has good ideas.
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一位富商通过让儿子亲身经历劳动的价值,教育他改掉懒惰的故事。
56.根据“There once lived a rich businessman who had a lazy son.”可知,富商的儿子最初是懒惰的。故填He was lazy.
57.根据“The boy didn’t want to find a job, so he asked his mother for help.”可知,第一次是男孩的母亲帮助了他。故填His mother.
58.根据“The father then asked him to throw it into the well (水井).”可知,父亲让儿子把金币扔进水井。故填Into the well.
59.根据“A shopkeeper told him that he would pay him a coin if he carried heavy tools for him.”可知,儿子通过努力工作,搬运重工具赚到了第二枚金币。故填By carrying heavy tools./He carried heavy tools./He carried heavy tools for a shopkeeper./Through hard work.
60.开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。参考答案为Clever./Wise./He has good ideas.
61.amazing 62.ideas 63.was having 64.heavily 65.to come 66.what 67.shocked 68.stood 69.if 70.How
【导语】本文讲述了宋代哲学家杨时 “程门立雪” 的故事,表现了他求学的诚心与恭敬。
61.句意:当地人称他是个令人惊叹的孩子。这里修饰名词“boy”,要用形容词,此处表示是一个令人惊叹的孩子,用形容词amazing“令人惊叹的”。故填amazing。
62.句意:一天,杨时和他的同学对一个问题有不同的看法。“different”表示“不同的”,后面接可数名词复数形式,“idea”的复数是“ideas”,故填ideas。
63.句意:他到达程先生家门口时,程先生正在休息。根据“He arrived at Cheng’s gate”可知,此处表示过去某个时间点正在进行的动作,要用过去进行时,其结构是“was/were+动词的现在分词”,主语“Mr. Cheng”是第三人称单数,用“was”,“have”的现在分词是“having”,故填was having。
64.句意:过了一会儿,开始下起了大雪。修饰动词“snow”要用副词,“heavy”的副词是“heavily”,故填heavily。
65.句意:守卫友好地告诉杨时,程先生可能短时间内不会见他,并邀请他进屋。“invite sb. to do sth.”是固定短语,表示“邀请某人做某事”,所以此处用动词不定式“to come”,故填to come。
66.句意:当程先生醒来时,守卫告诉他发生了什么事。“happened”是谓语动词,前面缺少主语,“what”可以引导宾语从句并在从句中作主语,表示“什么”,故填what。
67.句意:当门打开时,每个人都很震惊。作be动词的表语用形容词,此处形容人的感受,用形容词“shocked”,意为“震惊的”,故填shocked。
68.句意:雪有一英尺多厚,但他们看到杨时仍然站在那里。根据“saw”可知,句子时态为一般过去时,“stand”的过去式是“stood”,故填stood。
69.句意:作为一个学生,如果我想向老师学习,我当然会选择等待。根据语境可知,此处表示条件关系,“if”表示“如果”,引导条件状语从句,故填if。
70.句意:结局是多么令人高兴啊!此处是一个感叹句,中心词是形容词“happy”,用“how”引导感叹句,故填How。
71.Her bright and smiling eyes make her nice and kind.
【解析】her bright and smiling eyes她明亮微笑的眼睛,作主语,且位于句首,首字母大写;make sb+adj.使某人处于……的状态,作谓语;her她,宾格作宾语;nice and beautiful漂亮又友善,形容词作宾补。根据题意可知,本句是一般现在时,主语eyes是复数形式,动词make用原形。故翻译为Her bright and smiling eyes make her nice and kind.
72.I was playing basketball with my friends in the playground when it started to rain.
【解析】“当……的时候”表达为“when”;“正和朋友们在操场上打篮球”需用过去进行时,结构为“was playing basketball with my friends in the playground”,主语是“我”,故用“was playing”;“开始下雨”表达为“started to rain”,用一般过去时。故填I was playing basketball with my friends in the playground when it started to rain.
73.Sorry, I don’t want to lend it to you because my classmates always borrow things and never return them.
【解析】结合汉语提示及语境可知,该句为含有because引导的原因状语从句,时态为一般现在时。sorry“对不起”,句首首字母大写。I“我”,作主语;want to do sth.“想做某事”,且该句时态为一般现在时,主语为I,应用助动词don’t构成其否定,后接want的动词原形;lend sth. to sb.“借某物给某人”,it“这个东西”,指代双方都明白的东西;you“你”;my classmates“我的同学们”,作从句中的主语;always“总是”,频率副词;borrow things“借东西”;never return them“不归还(所借之物)”。故填Sorry, I don’t want to lend it to you because my classmates always borrow things and never return them.
74.It’s not easy being your age, and it’s normal to have these feelings.
【解析】It’s not easy“它是不容易的”,being your age“你这个年龄”;and连接并列句;it’s normal to do sth.“做某事是正常的”,have these feelings“有这些感觉”。故填It’s not easy being your age, and it’s normal to have these feelings.
75.The teacher advises/advised us to take a notebook with us to/in order to write down what we see/saw.
【解析】老师:The teacher,作主语;advise sb. to do sth.意为“建议某人做某事”,固定搭配,sb.需宾格us“我们”,本句时态可为一般现在时或一般过去时,主语为第三人称单数,谓语动词需第三人称单数advises,时态为一般过去时时,谓语动词需过去式advised,随身携带笔记本:to take a notebook with us;以便写下:to/in order to write down,作目的状语;我们的所见:what we see/saw。故填The teacher advises/advised us to take a notebook with us to/in order to write down what we see/saw.
76.例文:
Last week, I read a story about “Lucky or Unlucky”. In the story, an old man lost his horse, but it came back with another one. Later, his son rode the new horse and fell off, hurting his leg. Unexpectedly, when the army came to recruit young men, his son could stay home because of the injury.
This reminds me of a time when I missed a school competition and felt disappointed. However, I used the extra time to practice and became more confident. I realized that sometimes a bad thing can turn into a good one if we stay positive.
【解析】[总体分析]
①题材: 本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:一般过去时和一般现在时;
③提示:根据题目要求完成写作,注意保证要点齐全,可适当增加细节,注意用词准确,语法正确,语句通顺,条理清晰。
[写作步骤]
第一步:承接文章开头,简述该故事的主要内容;
第二步:由该故事延伸到自己的个人经历,并表达自己的收获和感悟。
[亮点词汇]
① came back返回
② recruit 招募
③ because of 因为
④ remind sb of sth提醒某人某事
⑤ turn into变成
[高分句型]
① This reminds me of a time when I missed a school competition and felt disappointed. (when引导的定语从句)
② I realized that sometimes a bad thing can turn into a good one if we stay positive. (that引导的宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览