资源简介 山西省大同2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit7】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A. B. C.7.A.Teacher and student. B.Doctor and patient. C.Driver and passenger.8.A.To see movies. B.To pick apples. C.To visit farmers.9.A.Linda. B.Jane. C.Mary.10.A.At home. B.In the classroom. C.In the hospital.本题你将听到一篇短文。请你根据短文内容和所提出的5个问题,从每小题所给的 A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。11.When is Tina going to have a study trip A.Next Saturday. B.Next Sunday. C.Next Monday.12.What did Tina’s friend suggest about the T-shirt A.Keeping it. B.Returning it. C.Changing it.13.What size of shoes does Tina usually take A.Size 35. B.Size 36. C.Size 37.14.How many things did Tina keep at last A.One. B.Two. C.Three.15.What can we learn from the passage A.We never buy things online.B.We must follow friend’s advice.C.We should learn to decide correctly.二、听力填空(满分5分)本题你将听到一篇短文。请你根据所听内容,完成下面的表格。每空一词。My New HouseFirst ●It is not far from my workplace. It takes me 16 minutes to get there by underground. ●A parking lot is near it, so it is convenient to drive to work.What’s more ●The environment is 17 beautiful. ●A large garden is just 18 new house. ●If you like swimming, you can go to the pool in the 19 part of the garden.Last ●A new restaurant is around here. We can enjoy delicious food. The waiters 20 customers warmly. I really like it a lot.三、补全对话(满分10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。EmmaYou always go to the bookshop. 21 Well, go along Zhongshan Road, and take the second turning on the right. Then turn left. And you can find the bookshop next to the museum. 22 About three miles from our school. It’ll take you half an hour to walk there. That will take too long. 23 Yes, you can. 24 The No. 3 bus. The bus stop is very close. Walk on until you reach the shopping center. The bus stop is just on your left. Thank you. 25四、完形填空(满分8分)请阅读下面语篇,理解其大意。然后从每小题所给的 A、B、C三个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a sunny afternoon. On my way home, I 26 a woman walking with difficulty. There was something wrong with her left leg. Some kind drivers stopped their 27 and let the woman cross the road first.The next day, I happened to see the woman again in the neighborhood. Suddenly, she fell over. I ran over to help her 28 . Then she thanked me and left.A few days later, I saw the woman in a 29 . She bought a bag of rice and then she carried it on her back. It was 30 for her to walk. Her legs shook when she moved slowly. I walked to her right away. When I told her that I could carry the bag to her house, she was surprised. 31 she soon recognized (认出) me and accepted my help.After we got to her house, she 32 me to have dinner together. I refused, but I drank a cup of tea in her home. The woman told me that her children worked in other cities so she always solved problems in her life 33 . From that day on, I often visited the woman and helped her do some work. Every time I saw the smile on her face, I got a feeling of satisfaction.We can’t help everyone, but everyone can help someone.26.A.understood B.remembered C.noticed27.A.jokes B.cars C.words28.A.stand up B.went out C.looked around29.A.hospital B.mall C.restaurant30.A.easy B.sudden C.difficult31.A.Though B.But C.So32.A.invited B.needed C.chose33.A.again B.quickly C.alone阅读理解(满分48分)A请阅读下面语篇,根据每段内容,从所给的选项中选出适当的小标题。Communication between people of different cultures is more important than ever. Now, many people understand the importance of knowing something about different cultures and languages. Here is some advice to improve cross-cultural communication. 34 .It is very important to express your ideas and purposes clearly. Make sure there are no mistakes by speaking clearly and not too fast. 35 .After each of your questions, wait for the other side to speak. In an everyday conversation, this can seem strange. But in cross-cultural situations, this style makes the conversation much easier. 36 .It can be very difficult to speak English very well. If the people you speak with have trouble finding the right words, you can support them. Tell them not to be shy in communication. 37 .It is usually best not to use the language that only native (本地的) people know. It will often not be understood by people from other countries. It is better to use well-known words and expressions. 38 .Using jokes can make the communication more enjoyable. However, people from other cultures may not be comfortable with some native jokes. Some jokes may be seen as impolite. Even worse, some might be misunderstood.A.Take Turns to SpeakB.Make Jokes ProperlyC.Give EncouragementD.Use Everyday LanguageE.Speak Slowly and ClearlyBCONTENTS目录 May 2024 History………………………..Page 3 Culture………………………..Page 15 The first map-maker By Paul Miller Chinese gardening By Grace Smith What was the first map in the world like This article shows you the beauty of Who made it traditional Chinese gardening. Skills………………………..Page 8 Health………………………..Page 19 How to take notes By Judy Dean Drink more water By Kate Brown You can learn some easy ways to take Drink a glass of water before each meal. notes in this article. It’s good for health. Nature……………………….Page 11 Science……………………….Page 22 Nature parks By Alex Black Seasons in other planets By Tom King Five famous nature parks in the world Do other planets have spring, summer, are mentioned in this article. autumn and winter 39.What is the article on Page 3 about A.Science. B.Culture. C.History.40.Who is the writer of the article “How to take notes” A.Paul Miller. B.Judy Dean. C.Alex Black.41.How many famous nature parks are mentioned in the article “Nature parks” A.Five. B.Seven. C.Nine.42.On which page can you find the article “Chinese gardening” A.Page 8. B.Page 15. C.Page 22.43.When should we drink a glass of water according to Kate Brown A.Before each meal. B.During each meal. C.After each meal.C请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。House fires often happen. So it appears necessary to learn something useful to protect family from them. The following poster in the neighborhood will tell you how to do it.Fire SafetyPut a smoke alarm in your house and test it every month. Half of all house fire deaths happen between 11 p. m. and 7 a. m. The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms.Make sure your hearing aid, wheelchair or eyeglasses are next to your bed. Fire can spread through a house soon. You may have as little as two minutes to escape (逃离) safely. Be ready to act at once.Create a fire escape plan. 77% of families don’t have a house fire escape plan to follow. That’s one of the reasons why at least one child dies and 293 children are injured in a house fire every day.Don’t call 119 until you are safely outside. During a fire, the first thing to do is to get out of the house as fast as you can.44.______ makes the risk of dying in a house fire smaller.A.A smoke alarm B.A pair of eyeglasses C.A wheelchair45.We may have only ______ to escape from a house fire safely.A.half an hour B.2 minutes C.293 seconds46.According to the poster, ______ can help save you from a house fire.A.stopping the fire from spreading B.making and following a plan to escape C.keeping awake between 11 p. m. and 7 a. m.47.Call 119 for help ______.A.after you reach safety B.as soon as you are ready to escape C.when you find out what causes the house fire48.The poster is put up in the neighborhood to help people learn to ______.A.plan their lives as they wish B.save time as much as possible C.protect themselves in a right wayD阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。As a traditional Chinese performing art, the lion dance is a special part of Chinese culture. It has a long history. 49The lion dance is one of the most colorful and traditional events to celebrate Chinese New Year. 50 People believe that the dancers will bring happiness and good luck to their homes when they visit.There are many different ancient stories about how the lion dance first started. One story is that it came from an emperor who used to have bad dreams. 51 One night the emperor had a dream in which a lion saved his life. And then his bad dreams just went away.The next day the emperor described the dream to his guards. 52 From then on, they did the lion dance on that same day every year. And the lion dance became a symbol of good luck and happiness.The lion dance is closely related (有关联的) with Chinese Kung Fu. 53 Poles (柱子) for the lion dance are 2 to 2.5 meters high. But the lion dancers’ action and spirit on the tall poles are so true to life. From that we can know it is not easy to show the wildness and loveliness of the lion.A.He couldn’t sleep well for a long time.B.It first started in Guangdong Province, China.C.Lion dances take place at people’s homes during Chinese New Year.D.Learning the lion dance is never easy, especially for women.E.He also ordered them to dance like the lion he saw in his dream.F.All the lion dancers have to practice Kung Fu for a long time.六、任务型阅读(满分10分)请阅读下面的语篇,根据其内容回答问题,并将答案写在答题卡相应的位置上。Living in a new era of high technology, online payment has been widely used all over the world, especially in China. People can finish paying within seconds through online payment. They don’t need to ask, “Could you tell me where I can pay for the goods ” Whenever they are in the market, in the shopping mall or in the hotel, they can pay easily in different ways with some apps. They can pay in a convenient way by using the special machines. They don’t need to spend time waiting in line to hand the clerks cash (现金). The new ways to pay for bills make the life more convenient. However, there are still some people preferring the traditional ways of payment. They think they can spend less if they pay by cash. They often feel that they don’t pay at all when they pay online. In this way they may spend more money. The reasons for others’ choices are also paid attention to. Here are the results of a survey of 1,000 people in three cities.54.What do people think of paying with some apps 55.How many people choose to pay by cash in the survey 56.What percent of people pay online according to Chart I 57.What’s the biggest reason for paying online according to Chart II 58.Do you like paying online Why 七、短文填空(满分10分)请阅读下面语篇,根据其内容,在空白处填入适当的单词,使其通顺、连贯。每空一词。When you are lost or have some problems in a strange place, you may need other people’s help. So it is very important to know 59 to ask for help politely and properly. Usually, people change the way they speak when they talk with different people. It mainly depends 60 the people you are speaking to or your relationship with them.Sometimes, when you know the people very well, you may talk more directly to them. 61 if you don’t know them well, it might be better to speak in a polite way like “Excuse me, could you please... ” What’s more, in some situations, we might need to spend more time leading into a 62 by using such expressions as “Excuse me. I wonder 63 you can help me...” or “I’m sorry to trouble you, but...” before asking for help.In a word, learning about etiquette (礼节) is just as important as learning the language itself. Being more polite to others can help you a lot when you are in trouble.八、选词填空(满分10分)请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯,并将答案写在相应的位置上。方框中有两个词为多余项。almost think although of high many become eat include symbol build climbEverybody knows the famous building—the Eiffel Tower. It 64 in Paris, France. The tower in 324 meters high, and it was the 65 building in the world until 1930.Today the Eiffel Tower is visited by more tourists than any other historic building in the world. However, at first, it was not well accepted by a group of people, 66 many well-known writers and painters at that time. It was 67 destroyed in 1909, but was saved because of its antenna (天线), which is used for communication. Beginning in 1910 it 68 part of the International Time Service. French radio and French television have also made good use 69 its height.Anyway, 70 its birth was difficult, it is now well accepted all over the world. It has been considered as one of the 71 of Paris. Many of the six million people who visit the Eiffel Tower every year take one of the five lifts to the top, but some choose 72 up the 1,665 steps. The tower has two restaurants where people can enjoy delicious food. And people can watch the fantastic view of the city while they are 73 . The tower also has a shop where people can buy gifts for friends and families.九、书面表达(满分15分)74.在我们日常的生活和学习中,子女与父母之间、同学之间、师生之间以及朋友之间的互相理解是非常重要的,它能消除误会,增进感情,共同进步。请你结合自己的亲身经历,以“Understanding”为题,写一篇英语小短文,词数不少于80词。Understanding____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: Hey, Sally. Remember to take an umbrella. It’s raining now.W: Okay, I will do that.2.C【原文】M: Ruby, how do you relax yourself on weekends W: Learning to cook can always make me relaxed.3.B【原文】M: Linda, next month is our grandmother’s birthday. I want to get a big TV for her.W: Good idea. Let’s go and buy one together.4.B【原文】M: Mid-Autumn Day is our Chinese traditional festival.W: Wow, I enjoy moon cakes on that day.5.A【原文】A: Wang Hong, I wonder why people hold dragon boat races every year.B: It is a way to honor the famous poet Qu Yuan.6.C【原文】W: How do you improve your English M: By group learning with my classmates.7.A【原文】A: What should we do now, Miss Clark B: Please turn to Page 12. And look at the passage.Question: What’s the relationship between the speakers 8.B【原文】M: Lisa called us to ride a bike to the countryside tomorrow. But I’d like to go to a movie. What do you want to do, Amy W: I want to go to the countryside to pick apples with Lisa.Question: Why is Amy going to the countryside with Lisa 9.B【原文】M: Hello, Mary. Who won the first prize in the competition, Linda or Jane W: Jane, she tried her best to get ready for it.Question: Who won the first prize 10.A【原文】M: It’s time to get up or you will be late for school, Tina.W: Sorry, Dad. I have a headache. I want to stay in bed.Question: Where are the two speakers now 11.C 12.B 13.C 14.A 15.C【原文】Hi, I’m Tina. I’m going to take a study trip next Monday. So I did some shopping online for my trip last Sunday. I bought a T-shirt, a pair of shoes and a pair of sunglasses. After about three days, I first received the T-shirt. Its color was deeper than it in the picture. I didn’t like it very much though it’s comfortable to wear. My friend suggested returning it. Then I received my shoes. I bought the size thirty-seven as usual. But I found it was a little small for me and just like the size thirty-six. How sad! But when I received the pair of sunglasses. I couldn’t wait to try it on. It fit me very well. At last I decided to return the two things: a T-shirt and a pair of shoes. I only kept the sunglasses. From this experience I know it’s a correct decision to return the online shopping things that don’t fit me well. At the same time it tells us making a correct decision in time. It’s necessary in our daily life.16.12/twelve 17.pretty 18.beside 19.central 20.treat【原文】Dear Paul, I moved into my new house last week. Now you know my new address. I’m writing to invite you to my house warming party at nine o’clock am on November 16. I’m really satisfied with my new house. First my new house is not far from my workplace. It just takes me twelve minutes to get there by underground. There is also a parking lot near my new house. So it is convenient for me to drive to work. What’s more, the environment is pretty beautiful. Every day I can take a walk in a large garden. It’s just beside my new house. Do you like swimming There is a pool in the central part of the garden. At last a new restaurant is around here. We can enjoy delicious food there. The most important thing is that the waiters treat customers warmly. In a word, I really like it a lot. I wonder if you are free that day. I’m looking forward to your reply. Welcome to my new house.Yours,Michael.21.Could you tell me how to get there 22.How far is it from our school 23.Can I take a bus 24.Which bus should I take 25.You’re welcome.【导语】本文是两个人关于如何去书店的对话。21.根据“You always go to the bookshop.”和“Well, go along Zhongshan Road, and take the second turning on the right.”可知,此处应询问对方如何去书店。故填Could you tell me how to get there 22.根据“About three miles from our school.”可知,此处应询问书店离学校有多远。故填How far is it from our school 23.根据“Yes, you can.”和“The No. 3 bus”可知,此处应询问能否坐公交车去书店。故填Can I take a bus 24.根据“The No.3 bus.”可知,此处应询问具体公交线路。故填Which bus should I take 25.根据“Thank you.”可知,此处应回应感谢。故填You’re welcome.26.C 27.B 28.A 29.B 30.C 31.B 32.A 33.C【导语】本文主要讲述了作者帮助了一位腿有问题的老人的故事。26.句意:在回家的路上,我注意到一个女人走路很吃力。understood理解;remembered记得;noticed注意。根据文中“On my way home, I…a woman walking with difficulty.”及下文可知,作者注意到了这位女士走路很吃力。故选C。27.句意:一些好心的司机把车停了下来,让那个女人先过马路。jokes玩笑;cars汽车;words话语。根据文中“Some kind drivers stopped their…and let the woman cross the road first.”可知,此处指的是好心的司机停下他们的车。故选B。28.句意:我跑过去帮她站起来。stand up站起来;went out出去;looked around环顾四周。根据文中“Suddenly, she fell over. I ran over to help her…”可知,此处指的是这位女士摔倒了,作者帮助她站起来。故选A。29.句意:几天后,我在一家商场看到了那个女人。hospital医院;mall商场;restaurant饭店。根据文中“A few days later, I saw the woman in a…”及下文中“She bought a bag of rice and then she carried it on her back.”可知,买东西应是在商场,此处指商场。故选B。30.句意:她走路很困难。easy容易的;sudden突然的;difficult困难的。根据文中“It was…for her to walk. Her legs shook when she moved slowly.”可知,这位女士的腿在颤抖,所以她走路是困难的。故选C。31.句意:但她很快认出了我,并接受了我的帮助。Though虽然;But但是;So因此。根据文中“…she soon recognized me and accepted my help.”及上文可知,这位女士看到有人帮她很惊讶,但是看到是作者后就接受了帮助,因为作者之前帮助过她,空处前后句子之间为转折关系。but“但是”,符合语境。故选B。32.句意:我们到她家后,她邀请我一起吃晚饭。invited邀请;needed需要;chose选择。根据文中“After we got to her house, she…me to have dinner together.”及下文可知,此处指的是这位女士邀请作者吃饭,但是作者拒绝了。故选A。33.句意:这位女士告诉我,她的孩子在其他城市工作,所以她总是独自解决生活中的问题。again再一次;quickly快速地;alone独自地。根据文中“The woman told me that her children worked in other cities so she always solved problems in her life…”可知,这位女士的孩子们都在其他城市工作,很多问题需要她独自解决。故选C。34.E 35.A 36.C 37.D 38.B【导语】本文围绕跨文化交流的重要性,给出了五条提升跨文化交流效果的建议,涵盖表达方式、交流节奏、语言选择等方面。34.根据“...express your ideas and purposes clearly... speaking clearly and not too fast.”可知,本段核心是“清晰表达想法、语速不要太快”,选项E“缓慢且清晰地表达”符合语境。故选E。35.根据“After each of your questions, wait for the other side to speak.”可知,本段强调“提问后等待对方发言”,即交流中要轮流说话,选项A“轮流发言”符合语境。故选A。36.根据“...you can support them. Tell them not to be shy in communication.”可知,本段提到了“支持对方、鼓励其不要害羞”,选项C“给予鼓励”符合语境。故选C。37.根据“It is better to use well-known words and expressions.”可知,本段建议“使用大众熟知的词汇”,选项D“使用日常用语”符合语境。故选D。38.根据“Using jokes can make the communication more enjoyable. However, people from other cultures may not be comfortable with some native jokes.”可知,本段核心为“跨文化交流中要恰当使用笑话,避免冒犯或误解”,选项B“恰当讲笑话”符合语境。故选B。39.C 40.B 41.A 42.B 43.A【导语】本文是一篇目录,列出了2024年5月刊物的内容,包括历史、文化、技能、健康、自然和科学等主题的文章及其作者和页码。39.细节理解题。根据“History………………………..Page 3”可知,第3页的文章是有关历史的。故选C。40.细节理解题。根据“How to take notes By Judy Dean”可知,Judy Dean是对应的作者。故选B。41.细节理解题。根据“Five famous nature parks in the world are mentioned in this article.”可知,文章中提到了5个自然公园。故选A。42.细节理解题。根据“Culture………………………..Page 15 Chinese gardening By Crace Smith”可知,文章“Chinese gardening”位于第15页。故选B。43.细节理解题。根据“Drink a glass of water before each meal.”可知,Kate Brown建议在每餐前喝一杯水。故选A。44.A 45.B 46.B 47.A 48.C【导语】本文是一张火灾安全的海报,告诉我们在发生火灾时应该怎么办。44.细节理解题。根据“The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms.”可知使用烟雾报警器,死于房屋火灾的风险减半。故选A。45.细节理解题。根据“You may have as little as two minutes to escape (逃离) safely”可知可能只有两分钟的时间安全逃生。故选B。46.细节理解题。根据“Create a fire escape plan”可知制定消防逃生计划可以帮助你从房屋火灾中获救。故选B。47.细节理解题。根据“Don’t call 119 until you are safely outside”可知在安全离开之前,不要拨打119。故选A。48.主旨大意题。根据“So it appears necessary to learn something useful to protect family from them. The following poster in the neighborhood will tell you how to do it.”可知这张海报是为了帮助人们学习以正确的方式保护自己。故选C。49.B 50.C 51.A 52.E 53.F【导语】本文主要介绍了舞狮这一中国传统表演艺术,包括其历史、庆祝春节的作用、起源故事以及与中国功夫的关联等内容。49.根据“It has a long history.”可知,舞狮有悠久的历史,此处应进一步介绍舞狮的起源相关的内容。选项B“它最初起源于中国广东省。”符合语境。故选B。50.根据“People believe that the dancers will bring happiness and good luck to their homes when they visit.”可知,人们相信舞狮者到访时会给他们的家带来幸福和好运,故可推知此处是描述舞狮在人们家中进行。选项C“春节期间,舞狮会在人们的家中进行。”符合语境。故选C。51.根据“One story is that it came from an emperor who used to have bad dreams.”可知,有一个故事说,它源于一位过去常做噩梦的皇帝,故可推知此处是描述噩梦导致的后果。选项A“他很长一段时间都睡不好。”符合语境。故选A。52.根据“From then on, they did the lion dance on that same day every year”可知,从那时起,他们每年都在同一天表演舞狮,故可推知此处是皇帝下令让卫兵跳舞。选项E“他还命令他们像他在梦中看到的狮子那样跳舞。”符合语境。故选E。53.根据“The lion dance is closely related (有关联的) with Chinese Kung Fu.”可知,舞狮与中国功夫密切相关,故可推知此处是说明舞狮者与功夫练习的关系。选项F“所有的舞狮者都必须长时间练习功夫。”符合语境。故选F。54.They think it’s convenient. 55.63. 56.70%. 57.Sending and receiving money in time. 58.示例:Yes, I do. Because paying online is very convenient. I don’t need to carry cash or wait in line to pay, which saves me a lot of time.【导语】本文是一篇说明文,主要讲了尽管在线支付在全球尤其是中国被广泛使用且让生活更便利,但仍有人偏好传统支付方式,文中图表展示了关于支付方式的调查结果。54.根据“Whenever they are in the market, in the shopping mall or in the hotel, they can pay easily in different ways with some apps.”可知,人们认为用一些应用程序支付很容易。故填They think it’s convenient.55.根据“Here are the results of a survey of 1,000 people in three cities.”和“Cash 6.3%”可知,调查中选择现金支付的人数是1000×6.3% = 63人。故填63.56.根据“Alipay 22.0%, WeChat Pay 34.0%, QQ payment 14.0%”可知,在线支付的百分比是22.0% + 34.0% + 14.0%=70.0%。故填70%.57.根据Chart II可知,观察该柱状图的 “Reason” 对应的 “Number”,其中代表原因⑤的柱子最高,结合图表下方的说明,原因⑤是 “sending and receiving money in time”。因此,根据 Chart II,人们选择线上支付的最大原因是及时收发款项。故填Sending and receiving money in time.58.开放性试题,答案合理即可。故填Yes, I do. Because paying online is very convenient. I don’t need to carry cash or wait in line to pay, which saves me a lot of time.59.how 60.on 61.But 62.request 63.if/whether【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了在陌生地方寻求帮助时如何礼貌得体地表达请求的重要性,以及根据不同的人际关系调整说话方式。59.句意:因此,知道如何礼貌得体地寻求帮助非常重要。根据“So it is very important to know ... to ask for help politely and properly.”可知,此处表示“如何寻求帮助”,how to do sth表示“如何做某事”。故填how。60.句意:这主要取决于你说话的对象或你与他们的关系。固定搭配“depend on”表示“取决于”,符合语境。故填on。61.句意:但是如果你和他们不熟悉,用礼貌的方式说话可能更好,例如“打扰一下,你可以……吗?”。根据“Sometimes, when you know the people very well, you may talk more directly to them.”可知,前句提到“熟悉时可直接说话”,根据“if you don’t know them well, it might be better to speak in a polite way like ...”可知,本句应转折说明“不熟悉时应礼貌”,需用连词But“但是”表示转折。故填But。62.句意:此外,在某些情况下,我们可能需要花更多时间通过使用诸如“打扰了,我想知道您是否能帮我……”或“很抱歉打扰到您,但是……”这样的表达来引入一个请求。根据后文“asking for help”和“such expressions as ...”可知,此处指“提出请求”,且a修饰单数名词,request“请求”符合语境。故填request。63.句意:打扰一下,我想知道你是否能帮助我…… 根据“I wonder ... you can help me”可知,此处表示“您是否能帮我”,故用if/whether“是否”引导宾语从句。故填if/whether。64.was built 65.highest 66.including 67.almost 68.became 69.of 70.although 71.symbols 72.to climb 73.eating【导语】本文主要讲述了埃菲尔铁塔的历史以及发展。64.句意:它建在法国巴黎。根据“in Paris, France”可知此处指埃菲尔铁塔建在法国巴黎,build“建造”,和it之间是被动关系,描述过去的动作,用一般过去时的被动语态,主语是it,be动词用was。故填was built。65.句意:这座塔高324米,在1930年之前是世界上最高的建筑。根据“building in the world until 1930”可知是世界上最高的建筑,用最高级highest“最高的”。故填highest。66.句意:然而,起初,它并没有被一群人很好地接受,其中包括当时许多著名的作家和画家。根据“many well- known writers and painters”可知很多人不接受,包括当时著名的作家和画家,此处用介词including“包括”。故填including。67.句意:1909年,它几乎被摧毁,但由于其用于通信的天线而得以保存。根据“destroyed in 1909”可知是几乎被摧毁了,用副词almost“几乎”。故填almost。68.句意:从1910年开始,它成为国际时间服务的一部分。根据“part of the International Time Service”可知是成为国际时间服务的一部分,become“成为”,句子用一般过去时,动词用过去式。故填became。69.句意:法国广播电台和法国电视台也很好地利用了它的高度。make good use of“好好利用”。故填of。70.句意:不管怎样,尽管它的诞生很困难,但现在它已被全世界广泛接受。前后两句是让步关系,用although引导让步状语从句。故填although。71.句意:它被认为是巴黎的象征之一。根据“as one of the...of Paris”可知埃菲尔铁塔是巴黎的象征之一,one of后加名词复数symbols“象征”。故填symbols。72.句意:每年参观埃菲尔铁塔的600万人中,有许多人乘坐五部电梯中的一部到达塔顶,但也有一些人选择爬上1665级台阶。根据“up the 1,665 steps”可知是爬上1665级台阶,climb“爬”,choose to do sth.“选择做某事”。故填to climb。73.句意:人们在用餐时可以欣赏到城市的壮丽景色。根据“The tower has two restaurants”可知有两个餐馆,可以在用餐时欣赏到城市的景色,eat“吃”,此处用现在分词和be动词构成现在进行时。故填eating。74.例文UnderstandingIt is very important to understand each other in our family.Last year, my mother always pushed me to study hard. Even on weekends, I had to have different kinds of after-school activities. As a result, I felt very stressed out and I even failed my exam. I didn’t want to take so many classes but I didn’t want to let my mother down. So I decided to have a conversation with my mother. I told her that I knew she wanted me to be successful but so many classes made me under too much pressure. My mother understood me and allowed me relax on weekends. After that, I felt happier and made progress. My mother and I were both happy.So understanding can help us get on well with each other.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇话题作文;②时态:时态为一般过去时;③提示:本文是介绍自己和妈妈之间关于理解的故事,适当增加细节。[写作步骤]第一步,引出话题;第二步,详细介绍自己和妈妈之间关于理解的故事;第三步,书写结语。[亮点词汇]①different kinds of各种各样的②as a result结果③decide to do sth.决定做某事④get on well with和某人和谐相处[高分句型]I told her that I knew she wanted me to be successful but so many classes made me under too much pressure. (that引导的宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 山西省大同2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx