资源简介 2025湖南长沙新人教版八年级上册英语期中模拟检测试卷注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 4、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 5、试卷分为四部分,共8页,61小题,时量100分钟,满分100分。第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,计5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1. Where did the man go A.the Palace Museum B. Tian'anmen Square C.the Great WallW:There are many interesting places in Beijing. Next time we can go to the Great Wall together.2. Who is the tallest boy A.John. B.Frank. C.Tim.3.What does the girl think of her best friend A.She's more outgoing than her.B.She's taller than her.C.They are both quiet.4.What program does the girl's father like best A.The news. B.Sports shows. C.Talent shows.5.Why does the girl like giraffes A.They're interesting. B.They're shy. C.They're beautiful.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第六段材料,回答第6至7题。6.When will Mr. Wang move to Beijing A.This Sunday. B.Next Saturday. C.Next Sunday.7.What does Mr. Wang think of Beijing A.The people there aren't so friendly.B.The food there is really nice.C.The life there is exciting.听第七段材料,回答第8至9题。8.Who is good at singing A.Sam's teacher. B.Sam. C.Mary.9.How does the woman feel about Mary's pictures A.Good. B.Cheap. C.Upset.听第八段材料,回答第10至11题。10.What's the weather like today A.Sunny. B.Windy. C.Rainy.11.What does the woman think the match will be like A.It may be dangerous.B.It must be exciting.C.It can be hopeful.听第九段材料,回答第12至14题。12.What does Alice advise Li Hua to buy A.A birthday cake. B.Some flowers. C.A birthday card.13.What day is it today A.It's Wednesday. B.It's Thursday. C.It's Friday.14.Where will Li Hua go this afternoon A.To the shopping centre.B.To the cake shop.C.To the supermarket.听第十段材料,回答第15至17题。15.Where is the new sports center A.Behind a subway station.B.In front of a library.C.On King Road.16.How was the weather last Sunday A.Snowy. B.Rainy. C.Windy.17.What does Linda mean A.She wants to go to the sports center with Bill.B.She often does exercise in the new sports center.C.Swimming is her favorite sport.听第十一段材料,回答第18至20题。18.Who did Daming go to the Water Park with A.His friend. B.His cousin. C.His sister.19.What is near the Water Park A.A science museum. B.A post office. C.A shopping mall.20.How did Daming get to the Water Park A.By bus. B.By bike. C.By subway.第二部分 阅读(共三节,满分30分)第一节 (共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。AWelcome to our Science Festival! Are you interested in Science Do you want to learn more about robots Welcome to the Science Museum! Place: No.16, Renmin Road, Kaifu District, Changsha. Opening Hours 9:00 a. m.—5:00 p. m. (Tuesday to Sunday) Robot show: 9:30a. m.—4:30 p. m. (Wednesday to Sunday)Tour Prices Adults (成年人): 15.00 Children & teenagers (5—17): 8.00.It’s free for children under five.21.When can visitors enjoy the robot show A.At 9:00 a. m. on Tuesday.B.At 5:30 p. m. on Saturday.C.At 2:00 p. m on Friday.22.If a group of 5 eight-year-old children and 12 adults visits the museum, how much will they pay A. 215. B. 220. C. 255.BDo you like giant pandas They are native to China. And giant pandas have lived on the earth for more than a million years. To protect them, China built many nature reserves (自然保护区). Things changed a lot and the number of giant pandas in the wild has grown from 1,114 to almost 1,900. Most people like them because they are very cute. As we all know, the giant panda is China’s national treasure (国宝). And it is a symbol of friendship and peace in Chinese culture. In fact, there is even such a thing as Panda Diplomacy (熊猫外交) — the practice of sending giant pandas to others as a way to build healthy, kind and strong relationships.Panda Diplomacy began during the Tang Dynasty, when China sent a pair of giant pandas to others. Most famously, China sent a pair of pandas, Lingling and Hsing Hsing, to the United States after President Richard Nixon’s visit to China. More recently, China sent two pandas, Si Hai and Jing Jing, to Qatar for the FIFA World Cup in October, 2022.The year 2023 saw the return of a number of cute “diplomats”. Xiang Xiang and three pandas came home from Japan in February; Ya Ya came back in April after spending 20 years in the United States; Yuan Meng, a 6-year-old France-born panda arrived home in July; Two Malaysia-born baby pandas, Yi Yi and Sheng Yi arrived home in August by plane.Welcome home, pandas! Whether at home or abroad, one thing is certain: the love for all of you is always there!23.How long do the giant pandas live on the earth A.less than 1114. B.About 1900. C. more than a million years.24.What is Panda Diplomacy A.A symbol of China’s national treasure.B.Building many nature places for these giant pandas.C.A way to build healthy, kind and strong relationships.25.How many pandas came back from Japan in February, 2023 A.3. B.4. C.5.26.What’s the best title of the passage A.Giant Pandas: Not Just Cute B.Giant Pandas At HomeC.The love for Giant PandasCMen and women often do things in different ways. Scientists are curious to know the reasons. Through some research on the human brain, they’ve discovered some interesting facts.Generally, women’s brains make them notice and remember details (细节) more easily. They are more likely to think back to the smell in a room, the sound of a song, or the little things they see during the day. For example, a woman might easily remember what her friend wore last week. However, men’s brains are more focused on the task at hand. A man will pay more attention to a single (单一的) job until it’s fully finished. He might work on fixing a car without being influenced by other things.These different thinking patterns also influence how they view their lives. Women usually see all sides of their lives as connected. If they have a bad day at work, it might influence their mood (情绪) at home. However, men usually see each part of their lives, like work, hobbies, and family, as separate (独立的) pieces.In a team, men and women contribute (贡献) differently. Women are more likely to share ideas and build good relationships among team members. Men, on the other hand, prefer to arrange tasks and make everyone work effectively (有效地).Although men and women have their differences, both ways of thinking are important. They help us solve different problems and answer all kinds of questions in life.27.What does the underlined word “curious” mean in Paragraph 1 A.Interested. B.Happy. C.Surprised.28.What do men usually do in group tasks A.Share their ideas.B.Hand out tasks and ensure good work.C.Finish tasks in the least time.29.What can we infer from the passage A.Men’s way of thinking is better than women’s.B.Women’s way of thinking suits family problems.C.We need both men’s and women’s ways of thinking to live better.30.What’s the writer’s purpose (目的) of writing the text A.To show men and women are totally different.B.To show the thinking differences between men and women.C.To encourage men and women to learn from each other.第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,每个选项仅适用一次。All of us know the Chinese character “家”. It means home and family in Chinese. 31In the Chinese character “家”, “宀” means “house” and “豕” means “pig”. 32 Well, “家” comes from Jiaguwen. In old times, people liked to keep pigs at home, so “a house with pigs” means “home”.33 Look at the two. “There’s no place like home.” “East or west, home is best.” Both of them tell us home is the best place for everyone.Xu Li is a 13-year-old girl from Beijing. She says, “When I’m not happy, I always go home and talk with my parents or my sister. 34 Home is a place full of love. I always feel happy at home.” Wang Jun is a 28-year-old man from Hunan. 35 The best thing for him is to go back home to see his family. Home is where people’s roots are. “I think it’s so warm and comfortable to be home,” he says.A.They are always good listeners.B.Why is the pig in the house C.He works in Hangzhou, Zhejiang, so he can’t see his family often.D.Then do you know about its story E.There are some old sayings about this character.第三部分 语言运用 (共两节,满分25分)第一节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Last summer vacation, I went to my grandparents’ village with my family. The village was small but very beautiful. Every morning, I 36 up early to enjoy the fresh air. The birds always sang loudly in the trees. One day, my grandpa took me to a small river near the village. We 37 fishing there. At first, I couldn’t catch any fish. I felt a little sad. But grandpa told me to be patient. After an hour, I finally caught a small fish. I was so 38 ! We cooked the fish for dinner that evening. It tasted really 39 . On weekends, I often played games with the village kids. They taught me how to 40 kites. We ran on the grass and laughed a lot. Sometimes, we helped grandma feed the chickens. It was a 41 experience for me. Before we left, I took many photos of the village. I wanted to 42 this great vacation forever. Now, when I look at those photos, I always 43 the happy days there. I hope I can go back to the village 44 summer. It was one of the most wonderful 45 in my life.36.A.got B.woke C.stood37.A.made B.did C.went38.A.angry B.excited C.scared39.A.delicious B.terrible C.expensive40.A.fly B.buy C.sell41.A.bad B.boring C.great42.A.forget B.remember C.miss43.A.think of B.look for C.talk about44.A.last B.next C.this45.A.stories B.books C.trips第二节 (共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Elephants are among the biggest mammals in the world. There are two kinds of elephants, the 46 (Africa) elephants and the Asian elephants. The main 47 (different) between them is that the Asian one has much 48 (small) ears. The African elephant uses its bigger ears 49 (cool) during the summer. The elephants use their feet to feel the vibrations (震动) 50 the ground.Most adult elephants have two tusks (长牙). They can be as long as 2 metres. An adult elephant reaches 3 to 4 metres—many times taller than a baby one. And an adult elephant 51 (weigh) about 5, 000 kg. Adult elephants spend 15 to 18 hours a day 52 (eat) 250 to 300 kilos of food. Elephants can live up to about 70 years.53 (they) eyesight (视力) is very poor. 54 don’t be upset with them. The elephant has 55 biggest brain among the mammals on land!第四部分 读写综合 (共两节,满分25分)第一节 (共5题;每小题2分;满分10分)阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。How to have good friends Here are some tips for you.Choosing FriendsBefore you make friends, you have to decide who you want to be your friends. Most people like to have friends with the same interests. But that doesn’t mean you have to be like each other. It’s OK if you enjoy some of the same things.Making Friends●The quickest way to make friends is to smile. Remember that most people hate an angry face.●One easy way to start a conversation with someone is to say something nice. For example, you could talk about a great answer to a teacher’s question and so on.● Ask your new friends questions about themselves. “Who’s your favourite singer Where do you live What do you do after school ” are all good questions.Having Activities TogetherIt’s always fun to play your favourite activities with your friends together. For example, inviting a friend to your house is a great way to make your friendship closer. Make sure the activities can be done together. You may both love playing computer games, but if one person is playing and the other has nothing to do but watch, that will be boring.Friendship is an important part in our life, for friends make us happy and support us through hard times. If you are still waiting for your “friends”, start with the tips above.56.What kind of friends do most people want to have 57.What is the quickest way to make friends 58.How many ways of making friends are mentioned in the passage 59.How can you make the friendship between you and your friend closer 60.Why is friendship an important part in our life 第二节 (共1小题;满分15分)根据要求完成写作61. 动物是我们人类的朋友,在我们的生活中占很重要的位置。请你以“Mountain Gorillas”为题,参考以下表格,写一篇英语短文简单介绍一下山地大猩猩,并呼吁人们保护动物。Mountain gorillas (山地大猩猩)Habitat (栖息地) central AfricaSituation in great dangerCharacters gentle and cleverDian Fossey (a scientist) be interested in mountain gorillas; do a lot for the animals; write books要求:1. 参考提示内容,可适当发挥;2. 文中不得出现你的任何真实信息 (姓名、校名和地名等);3. 词数:不少于70词,开头已给出,不计入总词数。Mountain GorillasThe wild mountain gorillas live in the central Africa. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,计5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1. Where did the man go A.the Palace Museum B. Tian'anmen Square C.the Great Wall【答案】B【解析】W: Did you visit the Palace Museum M: No, I didn't have enough time. I only went to Tian'anmen Square.W:There are many interesting places in Beijing. Next time we can go to the Great Wall together.2. Who is the tallest boy A.John. B.Frank. C.Tim.【答案】A【解析】W: Frank is so tall.M: I know. Tim is tall as well. And John is even taller than two of them.3.What does the girl think of her best friend A.She's more outgoing than her.B.She's taller than her.C.They are both quiet.【答案】C【解析】M: What do you think of your best friend W: She's as quiet as me.4.What program does the girl's father like best A.The news. B.Sports shows. C.Talent shows.【答案】A【解析】W: What is your father's favorite program M: He likes the news best. But sometimes he watches sports.5.Why does the girl like giraffes A.They're interesting. B.They're shy. C.They're beautiful.【答案】C【解析】W: Let's see the giraffes now. I like giraffes.M: Why W: Because they're beautiful.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第六段材料,回答第6至7题。6.When will Mr. Wang move to Beijing A.This Sunday. B.Next Saturday. C.Next Sunday.7.What does Mr. Wang think of Beijing A.The people there aren't so friendly.B.The food there is really nice.C.The life there is exciting.【答案】6.B 7.C【解析】W: Hi, Mr. Wang. I heard that you would move to Beijing.M: Yes, I will move there next Saturday.W: What is your plan there M: I'll teach English in a middle school.W: That's wonderful. By the way, what do you think of Beijing M: I think the people there are friendly and the life is exciting.听第七段材料,回答第8至9题。8.Who is good at singing A.Sam's teacher. B.Sam. C.Mary.9.How does the woman feel about Mary's pictures A.Good. B.Cheap. C.Upset.【答案】8.B 9.A【解析】W: Hi, Sam. Do you have any sisters M: Yes. I have a sister. Her name is Mary.W: Is she shorter than you M: No. She is as tall as you. And she is more outgoing than me.W: Is she also good at singing as you, Sam M: No. She doesn't like singing. But she likes drawing very much. She draws many beautiful pictures at home. Look! Here are some of her pictures.W: Wonderful. Is she hard-working at school M: Yes. She works harder than me.听第八段材料,回答第10至11题。10.What's the weather like today A.Sunny. B.Windy. C.Rainy.11.What does the woman think the match will be like A.It may be dangerous.B.It must be exciting.C.It can be hopeful.【答案】10.C 11.A【解析】M: I'm really looking forward to the match.W: Yes,so am I. If only it could stop raining tonight.M: Look at the heavy clouds. It can't be hopeful.W: The field is so wet that it's not safe to run fast. I'm afraid the match won't be very exciting.听第九段材料,回答第12至14题。12.What does Alice advise Li Hua to buy A.A birthday cake. B.Some flowers. C.A birthday card.13.What day is it today A.It's Wednesday. B.It's Thursday. C.It's Friday.14.Where will Li Hua go this afternoon A.To the shopping centre.B.To the cake shop.C.To the supermarket.【答案】12.B 13.A 14.C【解析】W: Hey, Li Hua. What are you thinking about M: Hi, Alice. This Friday is my mother's birthday. But I have no idea what the best present is for her.W: I think you could buy some flowers and make a birthday cake for her.M: Sounds great! She'll like these.W: But the day after tomorrow is Friday. Do you have time to prepare for these M: Yes, I'm going to the supermarket this afternoon. I'd like to buy some eggs to make the cake.W: That's great. So how do you and your family usually celebrate the birthday M: Well, we usually have a big dinner at home.听第十段材料,回答第15至17题。15.Where is the new sports center A.Behind a subway station.B.In front of a library.C.On King Road.16.How was the weather last Sunday A.Snowy. B.Rainy. C.Windy.17.What does Linda mean A.She wants to go to the sports center with Bill.B.She often does exercise in the new sports center.C.Swimming is her favorite sport.【答案】15.C 16.B 17.A【解析】M: Linda, have you been to the new sports center W: Not yet. Do you know where it is M: Yes. It's on King Road, behind the City Library and next to the subway station.W: Well, have you been there, Bill M: Yes. I did exercise with my parents in it last Sunday although it rained.W: How many people can it hold M: About 100. And I hear that the swimming pool will open soon.W: Wow! That sounds good. I think we can go there together one day.听第十一段材料,回答第18至20题。18.Who did Daming go to the Water Park with A.His friend. B.His cousin. C.His sister.19.What is near the Water Park A.A science museum. B.A post office. C.A shopping mall.20.How did Daming get to the Water Park A.By bus. B.By bike. C.By subway.【答案】18.B 19.A 20.C【解析】A: Wow, what nice photos! Where did you take them, Daming B: I took them at the Water Park. I went there with my cousin yesterday and we had great fun.A: The Water Park Where is it B: It's on Bridge Street, near the science museumA: I see. Did you get there by bike B: No, we took the subway. It took us about half an hour to get there.A: Sounds good. Oh, I want to go there this weekend.B: Okay, have a good time.第二部分 阅读(共三节,满分30分)第一节 (共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。AWelcome to our Science Festival! Are you interested in Science Do you want to learn more about robots Welcome to the Science Museum! Place: No.16, Renmin Road, Kaifu District, Changsha. Opening Hours 9:00 a. m.—5:00 p. m. (Tuesday to Sunday) Robot show: 9:30a. m.—4:30 p. m. (Wednesday to Sunday)Tour Prices Adults (成年人): 15.00. Children & teenagers (5—17): 8.00,It’s free for children under five.21.When can visitors enjoy the robot show A.At 9:00 a. m. on Tuesday.B.At 5:30 p. m. on Saturday.C.At 2:00 p. m on Friday.22.If a group of 5 eight-year-old children and 12 adults visits the museum, how much will they pay A. 215. B. 220. C. 255.【答案】21.C 22.B【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了长沙开福区科技馆的相关信息,包括地址、开放时间、机器人表演时间及票价。21.细节理解题。根据“Robot show 9:30 a.m. - 4:30 p.m. (Wednesday to Sunday)”可知,机器人表演时间是周三到周日的上午9:30 到下午4:30,所以周五下午2:00可以观看机器人表演。故选C。22.推理判断题。已知成年人票价为15元每人,5-17岁儿童及青少年票价为8元每人,5岁以下儿童免费。5个8岁孩子的票价为5×8 = 40 元,12个成年人的票价为 12×15 = 180元,总共需要支付40 + 180 = 220 元。故选B。BDo you like giant pandas They are native to China. And giant pandas have lived on the earth for more than a million years. To protect them, China built many nature reserves (自然保护区). Things changed a lot and the number of giant pandas in the wild has grown from 1,114 to almost 1,900. Most people like them because they are very cute. As we all know, the giant panda is China’s national treasure (国宝). And it is a symbol of friendship and peace in Chinese culture. In fact, there is even such a thing as Panda Diplomacy (熊猫外交) — the practice of sending giant pandas to others as a way to build healthy, kind and strong relationships.Panda Diplomacy began during the Tang Dynasty, when China sent a pair of giant pandas to others. Most famously, China sent a pair of pandas, Lingling and Hsing Hsing, to the United States after President Richard Nixon’s visit to China. More recently, China sent two pandas, Si Hai and Jing Jing, to Qatar for the FIFA World Cup in October, 2022.The year 2023 saw the return of a number of cute “diplomats”. Xiang Xiang and three pandas came home from Japan in February; Ya Ya came back in April after spending 20 years in the United States; Yuan Meng, a 6-year-old France-born panda arrived home in July; Two Malaysia-born baby pandas, Yi Yi and Sheng Yi arrived home in August by plane.Welcome home, pandas! Whether at home or abroad, one thing is certain: the love for all of you is always there!23.How long do the giant pandas live on the earth A.less than 1114. B.About 1900. C. more than a million years.24.What is Panda Diplomacy A.A symbol of China’s national treasure.B.Building many nature places for these giant pandas.C.A way to build healthy, kind and strong relationships.25.How many pandas came back from Japan in February, 2023 A.3. B.4. C.5.26.What’s the best title of the passage A.Giant Pandas: Not Just CuteB.Giant Pandas At HomeC.The love for Giant Pandas【答案】23.C 24.C 25.B 26.A【解析】本文主要介绍了大熊猫在中国的地位、熊猫外交的起源和发展,以及2023年归国的几只大熊猫,强调了大熊猫不仅可爱,还作为友谊和和平的象征在国际关系中发挥了重要作用。23.细节理解题。根据文章第一段“And giant pandas have lived on the earth for more than a million years.”可知,大熊猫在地球上生活了一百多万年了。故选C。24.细节理解题。根据文章第一段“In fact, there is even such a thing as Panda Diplomacy (熊猫外交) — the practice of sending giant pandas to others as a way to build healthy, kind and strong relationships.”可知,熊猫外交是通过送大熊猫来建立健康、友好和牢固关系的一种方式。故选C。25.细节理解题。根据文章第三段“Xiang Xiang and three pandas came home from Japan in February”可知,2023年2月,包括香香在内的四只大熊猫从日本归国。故选B。26.最佳标题题。根据文章第一段“Most people like them because they are very cute. As we all know, the giant panda is China’s national treasure (国宝). And it is a symbol of friendship and peace in Chinese culture. In fact, there is even such a thing as Panda Diplomacy (熊猫外交) — the practice of sending giant pandas to others as a way to build healthy, kind and strong relationships.”可知,本文主要介绍了大熊猫不仅可爱,还作为友谊和和平的象征在国际关系中发挥了重要作用,因此选项A“ Giant Pandas: Not Just Cute”最符合文章主旨。故选A。CMen and women often do things in different ways. Scientists are curious to know the reasons. Through some research on the human brain, they’ve discovered some interesting facts.Generally, women’s brains make them notice and remember details (细节) more easily. They are more likely to think back to the smell in a room, the sound of a song, or the little things they see during the day. For example, a woman might easily remember what her friend wore last week. However, men’s brains are more focused on the task at hand. A man will pay more attention to a single (单一的) job until it’s fully finished. He might work on fixing a car without being influenced by other things.These different thinking patterns also influence how they view their lives. Women usually see all sides of their lives as connected. If they have a bad day at work, it might influence their mood (情绪) at home. However, men usually see each part of their lives, like work, hobbies, and family, as separate (独立的) pieces.In a team, men and women contribute (贡献) differently. Women are more likely to share ideas and build good relationships among team members. Men, on the other hand, prefer to arrange tasks and make everyone work effectively (有效地).Although men and women have their differences, both ways of thinking are important. They help us solve different problems and answer all kinds of questions in life.27.What does the underlined word “curious” mean in Paragraph 1 A.Interested. B.Happy. C.Surprised.28.What do men usually do in group tasks A.Share their ideas.B.Hand out tasks and ensure good work.C.Finish tasks in the least time.29.What can we infer from the passage A.Men’s way of thinking is better than women’s.B.Women’s way of thinking suits family problems.C.We need both men’s and women’s ways of thinking to live better.30.What’s the writer’s purpose (目的) of writing the text A.To show men and women are totally different.B.To show the thinking differences between men and women.C.To encourage men and women to learn from each other.【答案】27.A 28.B 29.C 30.B【解析】本文是一篇说明文,主要讲述了男性和女性在思维方式、生活态度和团队合作方面的差异,并强调两种思维方式的重要性。27.词句猜测题。根据“Through some research on the human brain, they’ve discovered some interesting facts.”可知,科学家想要研究人类大脑,因此他们对了解原因感兴趣,curious意为“好奇的”,与A项意思相似。故选A。28.细节理解题。根据“Men, on the other hand, prefer to arrange tasks and make everyone work effectively (有效地).”可知,在团队工作中,男人经常分配任务,确保工作顺利进行。故选B。29.推理判断题。根据“Although men and women have their differences, both ways of thinking are important. They help us solve different problems and answer all kinds of questions in life.”可知,为了生活得更好,我们需要男人和女人的思维方式。故选C。30.主旨大意题。通读全文可知,全文通过对比男女在思维、生活和团队合作中的差异,旨在说明两者思维方式的不同。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,每个选项仅适用一次。All of us know the Chinese character “家”. It means home and family in Chinese. 31In the Chinese character “家”, “宀” means “house” and “豕” means “pig”. 32 Well, “家” comes from Jiaguwen. In old times, people liked to keep pigs at home, so “a house with pigs” means “home”.33 Look at the two. “There’s no place like home.” “East or west, home is best.” Both of them tell us home is the best place for everyone.Xu Li is a 13-year-old girl from Beijing. She says, “When I’m not happy, I always go home and talk with my parents or my sister. 34 Home is a place full of love. I always feel happy at home.” Wang Jun is a 28-year-old man from Hunan. 35 The best thing for him is to go back home to see his family. Home is where people’s roots are. “I think it’s so warm and comfortable to be home,” he says.A.They are always good listeners.B.Why is the pig in the house C.He works in Hangzhou, Zhejiang, so he can’t see his family often.D.Then do you know about its story E.There are some old sayings about this character.【答案】31.D 32.B 33.E 34.A 35.C【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了汉字“家”的由来及其文化意义,并通过两个例子说明了家对人们的重要性。31.根据“All of us know the Chinese character ‘家’… Then do you know about its story ”可知,前文提到“家”字,后文应衔接对其故事的提问。选项D“那么你知道它的故事吗”符合承上启下的逻辑。故选D。32.根据“‘宀’ means ‘house’ and ‘豕’ means ‘pig’”及后文“In old times, people liked to keep pigs at home, so ‘a house with pigs’ means ‘home’.”解释“家”的起源可知,此处需提出关于“猪在屋内”的疑问。选项B“为什么房子里有猪”符合语境,与后文解答形成问答关系。故选B。33.根据后文“There’s no place like home.”和“East or west, home is best.”引用两句谚语可知说明家的意义,此处应提出谚语相关内容,选项E“关于这个字有一些古老的谚语”符合语境,总领本段。故选E。34.根据“I always go home and talk with my parents or my sister”可知,家人倾听她的烦恼。选项A“他们总是很好的倾听者”符合语境。故选A。35.根据“The best thing for him is to go back home to see his family”可知,他为何难以常回家。选项C“他在浙江杭州工作,因此不能经常见到家人”符合语境,解释了原因。故选C。第三部分 语言运用 (共两节,满分25分)第一节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Last summer vacation, I went to my grandparents’ village with my family. The village was small but very beautiful. Every morning, I 36 up early to enjoy the fresh air. The birds always sang loudly in the trees. One day, my grandpa took me to a small river near the village. We 37 fishing there. At first, I couldn’t catch any fish. I felt a little sad. But grandpa told me to be patient. After an hour, I finally caught a small fish. I was so 38 ! We cooked the fish for dinner that evening. It tasted really 39 . On weekends, I often played games with the village kids. They taught me how to 40 kites. We ran on the grass and laughed a lot. Sometimes, we helped grandma feed the chickens. It was a 41 experience for me. Before we left, I took many photos of the village. I wanted to 42 this great vacation forever. Now, when I look at those photos, I always 43 the happy days there. I hope I can go back to the village 44 summer. It was one of the most wonderful 45 in my life.36.A.got B.woke C.stood37.A.made B.did C.went38.A.angry B.excited C.scared39.A.delicious B.terrible C.expensive40.A.fly B.buy C.sell41.A.bad B.boring C.great42.A.forget B.remember C.miss43.A.think of B.look for C.talk about44.A.last B.next C.this45.A.stories B.books C.trips【答案】36.B 37.C 38.B 39.A 40.A 41.C 42.B 43.A 44.B 45.C【解析】本文主要讲述了作者去年暑假和家人去了祖父母的村庄,描述了在那里每天早晨的活动、和爷爷一起钓鱼的经历、和村里孩子们一起玩的时光以及离开前拍照留念的事情。作者表示这是一次难忘的旅行,希望明年夏天还能再去。36.句意:每天早上,我都早早醒来享受新鲜空气。got得到;woke醒来;stood站立。根据“Every morning, I…up early to enjoy the fresh air.”可知,此处指早上醒来,wake up“醒来”,固定短语。故选B。37.句意:我们去那里钓鱼。made制作;did做;went去。根据“my grandpa took me to a small river near the village”可知,此处指去钓鱼,go fishing“去钓鱼”,固定短语。故选C。38.句意:我太兴奋了!angry生气的;excited兴奋的;scared害怕的。根据“After an hour, I finally caught a small fish.”可知,作者钓到鱼后很兴奋。故选B。39.句意:味道真的很美味。delicious美味的;terrible糟糕的;expensive昂贵的。根据“We cooked the fish for dinner that evening.”可知,此处指鱼的味道很美味。故选A。40.句意:他们教我如何放风筝。fly飞;buy买;sell卖。根据“kites”可知,此处指放风筝,fly kites“放风筝”,固定短语。故选A。41.句意:这对我来说是一次很棒的经历。bad坏的;boring无聊的;great很棒的。根据“On weekends, I often played games with the village kids…Sometimes, we helped grandma feed the chickens.”可知,作者在村庄的经历很棒。故选C。42.句意:我想永远记住这个美好的假期。forget忘记;remember记住;miss想念。根据“Before we left, I took many photos of the village.”可知,拍照是为了记住这个假期。故选B。43.句意:现在,当我看到那些照片时,我总是想起在那里度过的快乐日子。think of想起;look for寻找;talk about谈论。根据“Now, when I look at those photos”可知,此处指看到照片想起快乐的日子。故选A。44.句意:我希望明年夏天我能再去那个村庄。last上一个的;next下一个的;this这个。根据“I hope I can go back to the village…summer.”可知,此处指明年夏天,next summer“明年夏天”。故选B。45.句意:这是我一生中最美妙的旅行之一。stories故事;books书;trips旅行。根据“Last summer vacation, I went to my grandparents’ village with my family.”可知,此处指这是一次美妙的旅行。故选C。第二节 (共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Elephants are among the biggest mammals in the world. There are two kinds of elephants, the 46 (Africa) elephants and the Asian elephants. The main 47 (different) between them is that the Asian one has much 48 (small) ears. The African elephant uses its bigger ears 49 (cool) during the summer. The elephants use their feet to feel the vibrations (震动) 50 the ground.Most adult elephants have two tusks (长牙). They can be as long as 2 metres. An adult elephant reaches 3 to 4 metres—many times taller than a baby one. And an adult elephant 51 (weigh) about 5, 000 kg. Adult elephants spend 15 to 18 hours a day 52 (eat) 250 to 300 kilos of food. Elephants can live up to about 70 years.53 (they) eyesight (视力) is very poor. 54 don’t be upset with them. The elephant has 55 biggest brain among the mammals on land!【答案】46.African 47.difference 48.smaller 49.to cool 50.on 51.weighs 52.eating 53.Their 54.But 55.the【解析】本文介绍了大象的种类、外貌特征、生活习性以及它们在陆地哺乳动物中的一些独特之处。46.句意:有两种大象,非洲象和亚洲象。根据“elephants”可知,此处需要形容词修饰名词,Africa的形容词形式是African,表示“非洲的”。故填African。47.句意:它们之间的主要区别是亚洲象的耳朵小得多。根据“The main”可知,此处需要名词作主语,different的名词形式是difference,表示“区别,不同”。故填difference。48.句意:它们之间的主要区别是亚洲象的耳朵小得多。根据“much”可知,此处需要形容词的比较级形式,表示程度上的更大或更小,small的比较级是smaller,表示“更小的”。故填smaller。49.句意:非洲象在夏天用它的大耳朵来降温。根据“uses its bigger ears”可知,此处需要动词不定式作目的状语,表示使用大耳朵的目的,cool的动词不定式形式是to cool,表示“来降温”。故填to cool。50.句意:大象用它们的脚来感受地面上的震动。根据“the ground”可知,此处表示震动在地面上的位置,on the ground“在地面上”。故填on。51.句意:一头成年大象重约5000公斤。根据“an adult elephant”可知,此处表示一般事实,时态用一般现在时,主语是第三人称单数,谓语动词用三单形式,weigh的三单形式是weighs,表示“重”。故填weighs。52.句意:成年大象每天花15到18个小时吃250到300公斤的食物。根据“spend 15 to 18 hours a day”可知,此处考查固定搭配spend time doing sth.,表示“花费时间做某事”,因此用eat的动名词形式eating,表示“吃”。故填eating。53.句意:它们的视力很差。根据“eyesight”可知,此处需要形容词性物主代词修饰名词,they的形容词性物主代词是Their,表示“它们的”。故填Their。54.句意:但是不要对它们感到沮丧。根据“don’t be upset with them”可知,此处与前文构成转折关系,需要连词but表示“但是”,且位于句首,首字母大写。故填But。55.句意:大象是陆地上哺乳动物中大脑最大的!根据“biggest brain”可知,此处表示最高级,需要定冠词the修饰最高级形式。故填the。第四部分 读写综合 (共两节,满分25分)第一节 (共5题;每小题2分;满分10分)阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。How to have good friends Here are some tips for you.Choosing FriendsBefore you make friends, you have to decide who you want to be your friends. Most people like to have friends with the same interests. But that doesn’t mean you have to be like each other. It’s OK if you enjoy some of the same things.Making Friends●The quickest way to make friends is to smile. Remember that most people hate an angry face.●One easy way to start a conversation with someone is to say something nice. For example, you could talk about a great answer to a teacher’s question and so on.● Ask your new friends questions about themselves. “Who’s your favourite singer Where do you live What do you do after school ” are all good questions.Having Activities TogetherIt’s always fun to play your favourite activities with your friends together. For example, inviting a friend to your house is a great way to make your friendship closer. Make sure the activities can be done together. You may both love playing computer games, but if one person is playing and the other has nothing to do but watch, that will be boring.Friendship is an important part in our life, for friends make us happy and support us through hard times. If you are still waiting for your “friends”, start with the tips above.56.What kind of friends do most people want to have 57.What is the quickest way to make friends 58.How many ways of making friends are mentioned in the passage 59.How can you make the friendship between you and your friend closer 60.Why is friendship an important part in our life 【答案】56.They want to have friends with the same interests. 57.The quickest way to make friends is to smile. 58.Three./3. 59.Inviting a friend to my house. 60.Because friends make us happy and support us through hard times.【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了如何拥有好朋友。56.根据“Most people like to have friends with the same interests.”可知,大多数人喜欢有相同兴趣的朋友。故填They want to have friends with the same interests.57.根据“The quickest way to make friends is to smile.”可知,交朋友的最快方法是微笑。故填The quickest way to make friends is to smile.58.根据“Making Friends”、“The quickest way to make friends is to smile.”、“One easy way to start a conversation with someone is to say something nice.”和“Ask your new friends questions about themselves.”可知,文章中提到了3种交朋友的方法。故填Three./3.59.根据“inviting a friend to your house is a great way to make your friendship closer”可知,邀请朋友到家做客是拉近友谊的好方法。故填Inviting a friend to my house.60.根据“Friendship is an important part in our life, for friends make us happy and support us through hard times.”可知,友谊是我们生活中重要的一部分,因为朋友让我们快乐,支持我们度过困难时期。故填Because friends make us happy and support us through hard times.第二节 (共1小题;满分15分)根据要求完成写作61. 动物是我们人类的朋友,在我们的生活中占很重要的位置。请你以“Mountain Gorillas”为题,参考以下表格,写一篇英语短文简单介绍一下山地大猩猩,并呼吁人们保护动物。Mountain gorillas (山地大猩猩)Habitat (栖息地) central AfricaSituation in great dangerCharacters gentle and cleverDian Fossey (a scientist) be interested in mountain gorillas; do a lot for the animals; write books要求:1. 参考提示内容,可适当发挥;2. 文中不得出现你的任何真实信息 (姓名、校名和地名等);3. 词数:不少于70词,开头已给出,不计入总词数。Mountain GorillasThe wild mountain gorillas live in central Africa. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Mountain GorillasThe wild mountain gorillas live in central Africa. The big animals are in great danger. Many people believe that mountain gorillas are fierce. But in fact, gorillas are both gentle and clever. They use their strength only when they want to protect their families or groups.Dian Fossey is interested in the animals. She has learned a lot about the gorillas. She has done a lot for the animals. She has also written many books so that people can do something to protect the animals.I think we should do something like Dian Fossey to protect the animals.【解析】① 题材:本文是一篇材料作文;② 时态:时态为“一般现在时”;③ 提示:写作要点已给出,考生写作时注意要按表格提示的要点写,不要遗漏表格中“山地大猩猩的栖息地、现状、性格特点,以及科学家Dian Fossey对它们的关注”等要点,根据实际情况可适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,承接开头,介绍山地大猩猩的栖息地、现状、性格特点等要点,纠正人们对其凶猛的错误认知;第二步,讲述科学家Dian Fossey对山地大猩猩的关注及所做之事;第三步,发出呼吁,表明我们应像Dian Fossey一样保护动物。[亮点词汇]① in great danger 处于极大危险中② in fact 事实上③ be interested in 对……感兴趣④ learned a lot about 学习大量有关于……⑤ so that 以便,为了[高分句型]① They use their strength only when they want to protect their families or groups. (时间状语从句)② She has also written many books so that people can do something to protect the animals. (目的状语从句)③ I think we should do something like Dian Fossey to protect the animals. (宾语从句)2025湖南长沙新人教版八年级上册英语期中模拟检测试卷答题卡选择题(请用2B铅笔填涂)(1—20小题,每小题1分,21-35每小题2分;36—45小题,每小题1.5分) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025湖南长沙新人教版八年级上册英语期中模拟检测试卷.docx 2025湖南长沙新人教版八年级上册英语期中模拟检测试卷听力音频.mp3 2025湖南长沙新人教版八年级上册英语期中模拟检测试卷答题卡.docx