资源简介 安徽省蚌埠2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.What place is the boy looking for A. B. C.2.How does Scott study English A. B. C.3.When did the boy go to Yunnan A.In April. B.In May. C.In June.4.Why didn’t the boy go to the New Year’s concert A.Because he was sick. B.Because he was busy. C.Because he forgot it.5.What’s the probable relationship between the speakers A.Father and daughter. B.Teacher and student. C.Brother and sister听下面一段对话,回答以下小题。6.What does the girl think of the dragon boats A.Beautiful. B.Funny. C.Strange.7.Which dragon boat does the boy want to take a photo with A.The red one. B.The blue one. C.The green one.听下面一段对话,回答以下小题。8.What is James doing now A.Reading a magazine. B.Having a class. C.Reviewing notes.9.When is the test A.Next Monday. B.Next Thursday. C.Next Friday.10.What does Helen want to do after the test A.Have a big dinner. B.Learn from mistakes. C.Study with James.你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11.Why was Allan upset A.He lost his basketball. B.He didn’t do well in a test. C.He argued with his best friend.12.What did Allan’s father do about that A.He said nothing. B.He shouted at Allan. C.He called Allan’s teacher.13.How long did it take Allan to learn the skating skill A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours.14.How did Allan feel after learning the skating skill A.Relaxed. B.Surprised. C.Excited.15.What will Allan make for his father A.A cake. B.A card. C.A meal.二、听力填空(满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。The Online SchoolStudents From the age of 16 to eighteen.The same points Teachers read and mark students’ homework that students hand in by 17 .Different points The classroom is tiny and there is 18 in it but the teacher.The teacher gives the class in front of the 19 .The teacher can’t 20 what the students are doing.三、单项选择(满分10分)21.—I’m looking forward to the picnic tomorrow.—I’m sorry to tell you that we have ________ the picnic till next weekend because of the bad weather.A.put on B.put off C.put up D.put away22.—Look at the ________. What does it mean —It means no smoking.A.sign B.electricity C.weather D.wonder23.—Could you please tell me ________ it is from here to the nearest library —It is about 15 minutes’ walk.A.how many B.how long C.how far D.how soon24.—Look! There are so many toys in the store!—Yes, but I don’t like ________ of them. I think they’re all ugly.A.any B.some C.none D.both25.________ Helen Keller was blind and deaf, she never gave up learning, showing that strong will can beat any difficulties.A.So that B.Ever since C.Because of D.Even though26.When I ________ our neighbor’s classroom, I heard someone reading English aloud.A.laid out B.passed by C.put on D.looked up27.—Not only her mother but also her father ________ in that hospital in the past 15 years.—It’s said that she also wants to be a doctor when she grows up.A.work B.works C.is working D.has worked28.They read the passage carefully ________ they could find out the answer as fast as possible.A.as soon as B.so that C.as long as D.even if29.He ________ China for only a month, but he gets on well with his classmates.A.has been in B.has been to C.has gone to D.has come to30.— ________ will the Whites be here — In fifteen minutes. They just called me.A.How often B.How soon C.How long D.How far完形填空(满分20分)AOne morning, two boys were walking along the road. They saw a woman carrying a large basket of apples.The boys found that the woman looked very 31 , so they said, “Are you going to town If you are, we will carry the basket for you.” “Thank you,” 32 the woman. Then she told them, “I live in a small village five miles away. I’m going to 33 the apples. These apples grew on the trees in my garden. I have a disabled son. I need the 34 for our living.”“We are going in the same 35 ,” said the boys. Then the boys carried the basket and went on walking along the road. After some time, the boys stopped to have a 36 . And a few minutes later, the boys carried the basket and 37 . The woman asked the boys if their mothers would be 38 with them. “Oh, no,” they said, “our mothers teach us to be kind to others.”The woman then 39 them a few apples for their help. “No, thank you. You needn’t give us anything for our help. We want 40 for what we do for others,” said the boys. When the woman got home, she told her son what happened on the road. They were both made happier that day by the kindness of the two boys.31.A.tired B.interested C.excited D.disappointed32.A.mentioned B.requested C.laughed D.replied33.A.grow B.pick C.sell D.buy34.A.apple B.money C.help D.basket35.A.introduction B.station C.expression D.direction36.A.look B.lesson C.rest D.class37.A.cheered up B.walked on C.laid out D.lay down38.A.worried B.lonely C.happy D.angry39.A.offered B.divided C.treated D.spread40.A.nothing B.everything C.something D.anythingBIt was the first time for Jessica to stay at home alone. Because of work, her parents had to travel on 41 for two days. Jessica’s parents wanted her to go to the countryside and stay with her grandparents. But she 42 . She said she was old enough to stay alone. Finally, her parents agreed. 43 they left, they told Jessica to look after herself well. And they also reminded (提醒) Jessica to send 44 to them if something unusual happened.Jessica felt happy to stay alone 45 rules from anybody. She didn’t cook meals and ate snacks. As darkness fell, Jessica realized she wasn’t as 46 as she thought. She looked around the house to make sure that all the doors and windows were 47 . Then she began to watch TV. Suddenly, she heard something strange. She was nervous so she 48 the television, running to her own room quickly. She never heard anything like that before. She didn’t know what to do.Jessica was really afraid, but the strange sound continued. She was about to call her parents. 49 , she heard the voice of her parents. Jessica jumped up and opened the door. Her mother said, “Did everything go okay We were 50 about you, so we came back in advance (提前).”41.A.duty B.sale C.vacation D.business42.A.regretted B.refused C.missed D.remembered43.A.After B.Though C.Before D.Since44.A.messages B.gifts C.notices D.letters45.A.with B.without C.in D.for46.A.confident B.excellent C.brave D.clever47.A.broken B.cleared C.protected D.locked48.A.turned off B.turned on C.turned up D.turned down49.A.Quickly B.Suddenly C.Actually D.Slowly50.A.sure B.crazy C.worried D.excited五、补全对话(满分10分)根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。A: What did you do yesterday B: I went hiking with my friends in Mount Huang.A: 51B: We spent almost two hours going from home to the mountain by car.A: It must be a nice experience. 52B: Yes. We got close to nature and saw different kinds of flowers and trees.A: So great! 53B: I think so. I could enjoy a quiet time in the mountain. 54A: I often sing to relax and sometimes I also go traveling.B: 55 Maybe we can travel together next time.A.That sounds great.B.Did you go there by car or by bus C.Did you have a wonderful time there D.What do you often do to relax yourself E.It seems to be a good way to relax yourself.F.Wish you a good time.G.How long did it take you to get to the mountain 阅读理解(满分34分)A“May we all be blessed with longevity. Though miles apart, we are still able to share the beauty of the moon together.” wrote Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-known poem to his younger brother Su Zhe.The moon is at its brightest on the 15th day of the eighth month of the lunar calendar. On this day, people celebrate Mid-Autumn Festival. It has been enjoying great popularity all over the country.In ancient China, that day was a harvest (收获) festival because crops were harvested during that period. It was a time for relaxation and celebration.Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together for the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are, people will try to return home for the celebration. The full moon and moon cakes stand for family reunion.With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruit, share the stories, and express the best wishes for the family members and friends who live far.56.Why does the writer start the text with Su Shi’s poem A.To tell a story about Su Shi. B.To describe the beauty of the moon.C.To show Su Shi’s love for his brother. D.To introduce the Mid-Autumn Festival in China.57.What does the round shape of the moon cake stand for A.Long life and health. B.Harvest and relaxation.C.Family reunion and the full moon. D.The Beauty of things and good stories.58.What is the similar point (相似点) between Mid-Autumn Festival and Thanksgiving according to the text A.They have the same history. B.They are both harvest festivals.C.Families get together for celebration. D.People eat the same special food.BMr. Smith is going on a business trip. He is checking his boarding pass now.59.Mr. Smith is flying to for a business trip.A.London B.Tokyo C.Moscow D.Paris60.When will Mr. Smith leave according to the boarding pass A.On September 12, 2024. B.On October 12, 2025.C.On November 16, 2024. D.On December 16, 2025.61.What is the boarding pass used for A.Visiting a museum.B.Watching a movie.C.Enjoying a concert. D.Taking a plane.CChina has made a plan to help its people with weight control. Under the plan, there will be doctors working on diseases caused by obesity (肥胖症) in hospitals all over the country. They will give medical advice on how to lose weight. This shows China cares about people’s health.Obesity has greatly increased in China over the past 40 years. People are eating more and exercising less. By 2021, more than 400 million adults were too heavy. According to a study in a medical magazine, this number will rise to 630 million by 2050.Being heavy can be harmful to our health. It causes many diseases. Big cities, like Beijing and Shanghai have already started the fight against obesity. They use safe ways to help people lose weight. These include healthy diets and traditional Chinese medicine. At the same time, people in the countryside also need help because obesity has been on the rise since 2005 in town and country areas.We can see many ways to lose weight in social media. However, they can be dangerous. So China is now making medicine to help control weight safely.The government is calling for the support of hotels, schools and businesses. For example, schools are teaching students about healthy eating. In some cities, junk food isn’t allowed to be sold at or near schools.62.According to the study, what will the number of overweight adults in China be by 2050 A.About 400 million.B.About 630 million.C.About 400 billion. D.About 630 billion.63.What can we learn from Paragraph 3 A.When do Chinese people start to control weight B.How can people in big cities fight against obesity C.Why do people lose weight through social media D.What does the government do to support weight control 64.What might the writer talk about in the next paragraph A.The history of weight control in China.B.The price of the new weight-control medicine.C.Ways of controlling weight with traditional Chinese medicine.D.Examples of how hotels or businesses are supporting the plan.65.What can we infer from (从……推断出) the passage A.Obesity is only a problem in big cities in China.B.The methods to lose weight on social media are safe.C.The Chinese government is taking obesity very seriously.D.The number of overweight people will fall down soon.DRiverside B&B Price: from $30 per night Bedrooms: single, twin or double rooms View: river Location: 20 minutes from city center (taxi) Facilities: private bathroom, WiFi, air-con, fridge, TV, restaurantBeautiful Apartment Price: from $60 per night Number of rooms: whole apartment with living room, kitchen, bathrooms Bedrooms: 2 (sleeps 4) View: park Location: 5 minutes from city center (taxi) Facilities: WiFi, air-con, TVCapsule Hotel Price: from $13 per night Size: 2.5 square meters Bed: all single View: none Location: city center Facilities: shared bathroom and entertainment room, USB, WiFi, TV66.Which hotel is the farthest from the city center A.Park Hotel. B.Capsule Hotel. C.Riverside B&B. D.Beautiful Apartment.67.How much does a bed at Capsule Hotel cost for two nights A.At least $13. B.At least $26. C.From $60. D.From $90.68.Which of the following is TRUE according to the ads above A.You can get double rooms at Capsule Hotel.B.You can cook meals at Beautiful Apartment.C.You can use public bathrooms at Riverside B&B.D.You can stay in any of the hotels with a beautiful view.EEvans Wadongo was from a village of Africa. He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult. It was common in his village. Many children left school for this reason, so they remained poor for the rest of their lives.Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university. He continued to worry about the kerosene lamp. By this time, he realized it was not just bad for school children but for the whole family. First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food. It was difficult to come up with a different kind of lamp that was cheap and good for the environment. Yet, Evans did not give up.One day, he had an idea. He could use a small solar (太阳能的) light. Sunlight is free and solar power is good for the environment. Evans built his first solar lamp, and it worked. He began to build more lamps and sent them to local families. An organization heard about this and provided money for him to build more solar lamps.Each lamp only cost $20. However, this was a lot of money to many villagers, who only made around $4 a week, so Evans made sure he kept the cost down. First, Evans used recycled materials. Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team, so the lamps were usually free.Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, “Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.” The solar lamps made a big difference.69.What does the underlined word “this” in Paragraph 1 refer to A.Leaving school. B.Doing homework.C.Having eye problems. D.Having a bright idea.70.How many problems about kerosene lamps are mentioned according to Paragraph 2 A.6. B.5. C.4. D.3.71.Put the following information into correct order according to the passage.a. Evans went to a university.b. Thousands of people had safe light.c. His first solar lamp was invented.d. Kerosene lamps hurt Evans’ eyes.e. Recycled materials were used in the lamps.f. People from many countries gave away money.A.d-a-c-e-f-b. B.d-f-b-a-e-c. C.a-d-f-e-c-b. D.a-e-c-d-f-b.72.What is Evans like according to the passage A.Polite, talented and humorous. B.Quiet, smart and honest.C.Humorous, clever and friendly. D.Hard-working, loving and creative.七、任务型阅读(满分6分)阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。I am Lin Hui, a student from Huaxia No. 1 Middle School. I was a lazy boy in the past, but now I am hard-working. I change because our school holds a new program— Adding Housework to Homework. At the beginning of each month, every student gets a list of housework to do.Zhang Dan, 13, learns some life skills through the program. “I was afraid of fire before,” she says, but now she cooks lunch for her family members every Saturday. She can finish the cooking on her own. At the same time, she also knows how tired her mother gets after doing housework every day.Other schools are also developing programs to teach their students life skills. The No. 17 Middle School in Yunyan holds a life skill competition. Students have to finish many jobs, including cooking and washing clothes. They show their skills and show that they are growing up. The winner of the competition, Zhou Min, a nice girl said, “I learn how to be an independent person by doing housework.”73.What does every student get at the start of each month (不超过5个词)74.How often does Zhang Dan cook lunch for her family members (不超过5个词)75.What does Zhou Min learn by doing housework (不超过15个词)八、单词拼写(满分5分)76.At the 2024 Paris Olympics, Chinese athletes have won 40 gold m (奖牌).77.The coach o (命令) the team to keep practising this morning.78.She looked inside the bag and found it e (空的).79.Lu’an and Taiping in Anhui are w (广泛地) known for their tea.80.Peter found his keys were inside the house after l (锁) the door.九、书面表达(满分15分)81.在成长的道路上,我们努力改变以提升自我。假如你是李华,你校英语广播站正在开展主题为“The changes made me...” (改变让我……) 的征文活动,请积极投稿。要求:1.补全标题并写在答题卡上;2.内容积极向上,不少于80词。3.文中不得出现真实的人名和校名。The Changes Made Me ________ (Better/ Improve/...)________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】M: Excuse me, I don’t know where to buy some books. Can you tell me W: Sorry, I’m new here. You can ask the police for help.2.A【原文】W: Hi, Scott. How do you study English By singing English songs M: Not really. In fact, I often watch English TV programs.3.A【原文】W: You are so wet in this picture! What happened M: Oh, I went to Yunnan in April to experience the Water Festival. People threw water at me to wish me good luck.4.B【原文】W: Did you go to the New Year’s concert M: No, I didn’t. I was too busy yesterday.5.C【原文】M: Can you help me with the maths problem, Amy It’s so difficult that I can’t work it out.W: Neither can I. Why not go and ask our father for help 6.A 7.B【原文】W: How beautiful those dragon boats are!M: I agree. But why are they all in the shape of Chinese dragons W: Because the dragons are an important part of traditional Chinese culture. And they are a symbol of good luck in China.M: I see. Oh, I like that blue one. Could you take a picture of me with it W: No problem.8.C 9.C 10.A【原文】W: Hey, James. Are you reading a magazine M: No, Helen. I’m reading my notebook.W: Well, don’t you think it’s boring M: Oh, I think it’s useful. I’ll take a test, so I need to review my notes carefully.W: When is the test M: Next Friday. I only have a few days left.W: I believe you can do a good job in the test. After that, let’s have a big dinner in the new restaurant.11.B 12.A 13.B 14.C 15.A【原文】One Friday night, Allan was upset because he didn’t pass the English test again. His father didn’t say anything about it. The next morning, Allan’s father asked Allan to skate with him together. Allan had never tried it, so he fell down many times at first. Allan wanted to give up, but his father encouraged him to keep on. Allan spent four hours practicing and then he learned the skating skill. He was so excited. Then he realized that learning was the same as skating. And he knew that was what his father was trying to tell him. Father’s Day is coming. Allan wants to make a cake for his father and say thanks to him.16.twelve/12 17.e-mail 18.nobody 19.camera 20.find【原文】I’m a science teacher of the online school. We teach students aged 12 to 18. In many ways, teaching at an online school is just like teaching in a traditional school. Students hand in their homework by email. We read and mark it. The biggest difference is the classroom. It’s a tiny room and there’s nobody in it but me. Another difference is that I give the class in front of the camera. One more difference, which is the most difficult thing for me is that I can’t find what the students are doing, so I don’t know if they are interested in the lesson. But I can hear them, so I usually ask them questions during the lesson to make sure they are listening.21.B【详解】句意:——我期待着明天的野餐。——我很遗憾地告诉你,由于天气不好,我们把野餐推迟到下周末了。考查动词短语辨析。put on穿上;put off推迟;put up张贴,搭建;put away收起来,放好。根据语境可知,因为天气不好,野餐被推迟了,所以应该用put off。故选B。22.A【详解】句意:——看这个标志。它是什么意思?——它意思是禁止吸烟。考查名词辨析。sign标志;electricity电;weather天气;wonder奇迹。根据答语“It means no smoking.”以及选项可知,此处是指标志。故选A。23.C【详解】句意:——你能告诉我从这里到最近的图书馆有多远吗?——步行大约15分钟。考查疑问词辨析。how many多少,用于询问可数名词的数量;how long多长,用于询问时间或物体的长度;how far多远,用于询问距离;how soon多久以后,用于询问将来的时间。根据答语“It is about 15 minutes’ walk.”可知,此处是在询问两地之间的距离,故选C。24.A【详解】句意:——看!商店里有这么多玩具!——是的,但它们中任何一个我都不喜欢。我觉得它们都很丑。考查不定代词辨析。any(三者或三者以上中的)任何一个;some一些;none(三者或三者以上)都不;both两者都。根据“There are so many toys in the store”可知,玩具数量是三者或三者以上,再根据“I think they’re all ugly.”可知,觉得它们都很丑,所以此处指任何一个都不喜欢,用any。故选A。25.D【详解】句意:虽然海伦·凯勒又盲又聋,但她从未放弃学习,这表明坚强的意志可以战胜任何困难。考查连词辨析。So that以便,为了;Ever since自从;Because of因为;Even though虽然,尽管。根据“Helen Keller was blind and deaf”和“she never gave up learning”可知,前后句之间是让步关系,即虽然海伦·凯勒又盲又聋,但她从未放弃学习,故选D。26.B【详解】句意:当我路过隔壁班的教室时,我听到有人在大声读英语。考查短语辨析。laid out布置;展开;passed by路过;put on穿上;上演;looked up查阅;抬头看。根据“I heard someone reading English aloud.”可知,需要选择一个动词短语来描述“我”与“教室”之间的动作关系,且该动作能合理引出“听到有人在大声读英语”的结果。故选B。27.D【详解】句意:—— 在过去的 15 年里,不仅她的母亲,而且她的父亲也在那家医院工作。—— 据说她长大后也想成为一名医生。考查动词时态和主谓一致。“in the past 15 years”是现在完成时的标志,且“not only...but also...”连接主语时,谓语动词遵循“就近原则”,her father是第三人称单数,所以用has worked。故选D。28.B【详解】句意:他们仔细地阅读这篇文章,以便他们尽可能快地找到答案。考查连词辨析。as soon as一……就……;so that为了,以便;as long as只要;even if即使。根据“They read the passage carefully... they could find out the answer as fast as possible.”可知,仔细阅读文章的目的是尽快找出答案,应用so that引导目的状语从句。故选B。29.A【详解】句意:他来中国才一个月,但他和同学们相处得很好。考查动词短语及用法。has been in在某地待了多久;has been to去过某地 (已回);has gone to去了某地 (未回);has come to来到某地。根据题干“for only a month”可知,强调在某地待了多久,故选A。30.B【详解】句意:——White一家多久会到这里?——15分钟后,他们刚刚给我打电话。考查特殊疑问句用法。How often多久一次;How soon多快、多久,常与将来时态连用;How long多长时间;How far多远。根据“In fifteen minutes”可知,询问多久以后,所以用how soon。故选B。31.A 32.D 33.C 34.B 35.D 36.C 37.B 38.D 39.A 40.A【导语】本文是记叙文。讲述了两个男孩主动帮助一位提着苹果筐的妇女,拒绝了妇女的苹果作为报酬,用善良温暖了他人的故事。31.句意:男孩们发现这位妇女看起来非常疲惫,于是他们说:“你要去镇上吗?如果是,我们来帮你提篮子吧。”tired疲惫的;interested感兴趣的;excited兴奋的;disappointed失望的。根据“They saw a woman carrying a large basket of apples.”可知,妇女提着一大筐苹果,可推测她看起来很疲惫。故选A。32.句意:“谢谢你们,”这位妇女回应道。mentioned提到;requested要求;laughed笑;replied回应。前文男孩们提出帮忙,此处妇女的话是对男孩们的回应。故选D。33.句意:我要去卖这些苹果。grow种植;pick采摘;sell售卖;buy购买。根据后文“for our living”可知,妇女需要通过苹果维持生计,所以是去卖苹果。故选C。34.句意:我需要这笔钱来维持我们的生活。apple苹果;money钱;help帮助;basket篮子。根据“I need the ... for our living”可知,卖苹果的目的是赚钱谋生。故选B。35.句意:“我们往同一个方向走,”男孩们说。introduction介绍;station车站;expression表达;direction方向。男孩们愿意帮忙提篮子,说明他们和妇女要去的方向一致。故选D。36.句意:过了一会儿,男孩们停下来休息。look看;lesson功课;rest休息;class班级。根据“After some time, the boys stopped to have a...”可知,提着苹果走了一段路后,停下来应该是为了休息。故选C。37.句意:几分钟后,男孩们提着篮子继续往前走。cheered up振作起来;walked on继续走;laid out摆出;lay down躺下。根据“And a few minutes later, the boys carried the basket and...”可知,休息之后,他们继续赶路。故选B。38.句意:妇女问男孩们,他们的妈妈会不会对他们生气。worried担心的;lonely孤独的;happy开心的;angry生气的。根据“The woman asked the boys if their mothers would be...”及“our mothers teach us to be kind to others.”可知,妇女担心男孩们因为帮忙耽误事,妈妈会生气。故选D。39.句意:然后妇女主动给了他们几个苹果作为帮忙的报酬。offered主动提供;divided划分;treated对待;spread传播。根据“The woman then ... them a few apples for their help.”可知,妇女为了感谢男孩们,主动拿出苹果作为回报。故选A。40.句意:我们为别人做事情,什么都不想要。nothing没有什么;everything一切;something某物;anything任何事物。根据前文“No, thank you. You needn’t give us anything”可知,男孩们拒绝接受报酬。故选A。41.D 42.B 43.C 44.A 45.B 46.C 47.D 48.A 49.B 50.C【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jessica第一次独自在家,父母因工作外出,她起初自信满满,但夜晚听到奇怪声音后感到害怕,最后父母提前回来关心她的故事。41.句意:因为工作,她的父母不得不出差两天。duty职责;sale销售;vacation假期;business生意。根据“Because of work, her parents had to travel on…for two days.”可知,父母因工作要出差两天,“on business”表示“出差”,故选D。42.句意:但是她拒绝了。regretted后悔;refused拒绝;missed错过;remembered记得。根据“She said she was old enough to stay alone.”可知,父母想让她去乡下和祖父母待在一起,但她拒绝了,故选B。43.句意:在他们离开之前,他们告诉Jessica要好好照顾自己。After在……之后;Though虽然;Before在……之前;Since自从。根据“…they left, they told Jessica to look after herself well.”可知,在离开之前,父母告诉Jessica要照顾好自己,故选C。44.句意:他们还提醒Jessica,如果发生什么不寻常的事情,要给他们发信息。messages信息;gifts礼物;notices通知;letters信。根据“And they also reminded (提醒) Jessica to send…to them if something unusual happened.”可知,父母提醒Jessica如果发生不寻常的事情要给他们发信息,“send messages”表示“发信息”,故选A。45.句意:Jessica很高兴独自待着,不受任何人的管束。with和……一起;without没有;in在……里面;for为了。根据“Jessica felt happy to stay alone…rules from anybody.”可知,Jessica独自待着,没有别人的规则约束,她感到很高兴,故选B。46.句意:随着夜幕降临,Jessica意识到她并不像自己想象的那么勇敢。confident自信的;excellent优秀的;brave勇敢的;clever聪明的。根据“Jessica realized she wasn’t as…as she thought.”以及后文她听到奇怪声音后的反应可知,她并不像自己想象的那么勇敢,故选C。47.句意:她环顾房子,确保所有的门窗都锁好了。broken坏的;cleared清理;protected保护;locked锁。根据“She looked around the house to make sure that all the doors and windows were…”可知,她环顾房子是为了确保门窗都锁好了,故选D。48.句意:她很紧张,所以关掉电视,迅速跑回自己的房间。turned off关闭;turned on打开;turned up调高;turned down调低。根据“She was nervous so she…the television, running to her own room quickly.”可知,她因为紧张所以关掉了电视,故选A。49.句意:突然,她听到了父母的声音。Quickly快速地;Suddenly突然地;Actually实际上;Slowly慢慢地。根据“Jessica was really afraid, but the strange sound continued…she heard the voice of her parents.”可知,Jessica很害怕,突然她听到了父母的声音,故选B。50.句意:我们很担心你,所以我们提前回来了。sure确定的;crazy疯狂的;worried担心的;excited兴奋的。根据“We were…about you, so we came back in advance (提前).”以及前文Jessica独自在家的情况可知,父母很担心她,所以提前回来了,“be worried about”表示“担心”,故选C。51.G 52.C 53.E 54.D 55.A【导语】本文是一则对话,两人讨论B去黄山徒步的经历,包括交通时间、游玩体验、放松方式,并约定下次一起旅行。51.根据“We spent almost two hours going from home to the mountain by car.”可知,B说从家到山上的车程;推断此处A询问关于上山的方式或者时间;选项G“去黄山花费了你们多长时间?”符合语境。故选G。52.根据“Yes. We got close to nature and saw different kinds of flowers and trees.”可知,B用Yes回应A的问题,同时下文又补充说明了旅行;推断此处A询问是否玩得开心;选项C“你玩得开心吗?”符合语境。故选C。53.根据“I think so. I could enjoy a quiet time in the mountain.”可知,此处B表示同意A的看法;推断空白处是A表达对爬山的看法;选项E“它似乎是一个放松自己的好方式。”符合语境。故选E。54.根据“I often sing to relax and sometimes I also go traveling.”可知,A的回应是关于自己的放松方式,推断此处B询问A放松的方式;选项D“你经常做什么放松自己 ”符合语境。故选D。55.根据“I often sing to relax and sometimes I also go traveling.”可知,上一句A说明自己的放松方式;以及B说“Maybe we can travel together next time.”;推断此处B表示同意或感兴趣。选项A“那听起来很不错。”符合语境。故选A。56.D 57.C 58.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国中秋节的由来、传统习俗及其文化内涵。56.推理判断题。根据“May we all be blessed with longevity. Though miles apart, we are still able to share the beauty of the moon together.”以及第二段“On this day, people celebrate Mid-Autumn Festival.”可知,作者引用这首诗的目的是为了自然地引出文章的主题——中秋节。诗中表达的“即使远隔千里,也能共赏明月”的情感与中秋节“团圆”的核心内涵高度契合。故选D。 57.细节理解题。根据第四段最后一句“The full moon and moon cakes stand for family reunion.”可知,圆圆的月饼和满月一样,象征着家庭的团圆。故选C。58.细节理解题。根据第四段第一句“Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together for the Mid-Autumn Festival in China.”可知,中秋节和西方感恩节的相似之处在于,家人都会设法团聚庆祝。故选C。59.A 60.C 61.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了史密斯先生的登机牌的具体信息。59.细节理解题。根据登机牌中信息“FROM: MOSCOW TO: LONDON”可知,史密斯先生将飞往伦敦进行商务旅行。故选A。60.细节理解题。根据登机牌中信息“DATE 16 NOV 2024”可知,根据登机牌,史密斯先生于2024年11月16日离开。故选C。61.推理判断题。根据“Mr. Smith is going on a business trip. He is checking his boarding pass now.”,结合常识可知,登机牌是用于坐飞机的。故选D。62.B 63.B 64.D 65.C【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了中国为应对肥胖问题所采取的措施,包括制定计划、提供医疗建议、推广健康饮食和传统中医减肥方法等,并呼吁社会各界支持体重控制工作。62.细节理解题。根据文章第二段“According to a study in a medical magazine, this number will rise to 630 million by 2050.”可知,到2050年,中国超重成年人的数量将达到6.3亿。故选B。63.推理判断题。根据文章第三段“Big cities. like Beijing and Shanghai have already started the fight against obesity. They use safe ways to help people lose weight. These include healthy diets and traditional Chinese medicine.”可知,大城市已经开始对抗肥胖,并采用了包括健康饮食和传统中医在内的安全方法来帮助人们减肥,因此第三段主要介绍了大城市的人们如何对抗肥胖。故选B。64.推理判断题。根据文章最后一段“The government is calling for the support of hotels, schools and businesses.”可知,政府正在呼吁酒店、学校和企业提供支持,因此下一段可能会介绍酒店或企业如何支持该计划。故选D。65.推理判断题。根据文章第一段“China has made a plan to help its people with weight control.”以及后文提到的医院医生提供医疗建议、政府呼吁社会各界支持等措施,可以推断出中国政府正在非常认真地对待肥胖问题。故选C。66.C 67.B 68.B【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了三家不同酒店的价格、房型、视野、位置和设施等信息。66.细节理解题。根据“Riverside B&B”、“Location: 20 minutes from city center (taxi)”、“Beautiful Apartment”、“Location: 5 minutes from city center (taxi)”、“Capsule Hotel”和“Location: city center”可知,河滨B&B距离市中心20分钟车程;美丽公寓距离市中心5分钟车程;胶囊酒店位于市中心。因此距离市中心最远的是河滨B&B。故选C。67.细节理解题。根据“Capsule Hotel”和“Price: from $13 per night”可知,胶囊酒店每晚价格至少13美元,两晚至少为13×2=26美元。故选B。68.细节理解题。根据“Beautiful Apartment”和“whole apartment with living room, kitchen, bathrooms”可知,美丽公寓带有厨房,因此可以做饭。故选B。69.C 70.C 71.A 72.D【导语】本文是一篇记叙文。讲述了非洲青年Evans Wadongo因煤油灯对学习和健康的危害,发明太阳能灯并改善当地生活的故事。69.词句猜测题。根据“Evans’ eyes hurt and this made studying difficult. It was common in his village.”可知,许多孩子因煤油灯导致的眼部问题而辍学。“this”指代的是因煤油灯导致的眼部问题。故选C。70.细节理解题。根据“First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food.”可知,第2段列举的煤油灯问题有:导致咳嗽等疾病;伤害眼睛;引发火灾;煤油昂贵,会减少家庭食物开支。共4个问题。故选C。71.细节理解题。本文是按照事情发展的顺序展开的,根据第一段的“Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”、第二段的“Evans was an excellent student and went to a university.”、第三段的“Evans built his first solar lamp”、第四段的“First, Evans used recycled materials. Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team”和第五段的“Thousands of people had safe light.”可知,事件发展顺序为:煤油灯伤了Evans的眼睛,之后Evans上了大学,然后他的第一个太阳能灯被发明了,再然后灯具使用了可回收材料,在此之后来自许多国家的人捐款,最后成千上万的人有安全的灯。即正确顺序为d-a-c-e-f-b。故选A。72.推理判断题。根据“Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university.”可推出,尽管眼睛受到煤油灯的伤害,但是Evans还是上了大学,说明他刻苦努力;根据“He continued to worry about the kerosene lamp. By this time, he realized it was not just bad for school children but for the whole family.”和“One day, he had an idea. He could use a small solar (太阳能的) light.”可知,Evans由于担心煤油灯对其他家庭造成伤害,创造出了太阳能灯,说明他有爱心和创造力。故选D。73.A list of housework. 74.Every Saturday. 75.How to be an independent person.【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了华夏第一中学通过“将家务纳入作业”的项目帮助学生改变懒惰习惯,培养生活技能的故事,并以张丹和周敏为例说明该项目的积极影响。73.根据“At the beginning of each month, every student gets a list of housework to do.”可知,学生每月初会收到家务清单。故填A list of housework.74.根据“Zhang Dan…now she cooks lunch for her family members every Saturday”可知,张丹每周六为家人做饭。故填Every Saturday.75.根据“Zhou Min…I learn how to be an independent person by doing housework.”可知,周敏通过做家务学会了独立。故填How to be an independent person.76.(m)edals【详解】句意:在2024年巴黎奥运会上,中国运动员已经赢得了40枚金牌。medal“奖牌”,是可数名词,由“40”可知,名词用复数。故填(m)edals。77.(o)rdered【详解】句意:教练今天早上命令队伍继续训练。根据汉语提示以及首字母,此处用动词order“命令”;根据时间状语this morning可知,动作发生在过去,句子时态为一般过去时,动词用过去式ordered。故填(o)rdered。78.(e)mpty【详解】句意:她往包里看了看,发现它是空的。empty“空的”,是形容词作宾语补足语。故填(e)mpty。79.(w)idely【详解】句意:安徽的六安和太平以其茶叶而闻名。根据所给汉语提示和“are…known for”可知,此处需要副词修饰动词短语“are known for”,widely表示“广泛地”。故填(w)idely。80.(l)ocking【详解】句意:彼得在锁上门之后,发现他的钥匙在房子里。lock“锁”,此处位于介词“after”之后,需用动名词形式“locking”,作“after”的宾语。故填(l)ocking。81.例文:The Changes Made Me BetterThere are many things in our life that can help us to be better. In my opinion, I think my changes have made me better.I used to be weak because of my bad habits. After communicating with my teacher, I ate regularly every day and took exercise often, so I am strong now. What’s more, I was so careless that I made many mistakes in my exams. My teacher advised me to check my answers carefully and develop good learning habits.These good changes made me feel better and brave enough to face new challenges.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇话题作文;②时态:以“一般过去时”为主;③提示:按照题目要求写作,突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图;第二步,具体介绍自己的经历;第三步,表达自己的感受。[亮点词汇]①In my opinion在我看来②because of因为③What’s more此外[高分句型]①What’s more, I was so careless that I made many mistakes in my exams.(so...that...引导的结果状语从句)②These good changes made me feel better and brave enough to face new challenges.(并列结构)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 安徽省蚌埠2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx