资源简介 河南省平顶山2025-2026学年七年级英语上期中模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.What subject does Mark teach A.History. B.English. C.Chinese.2.What color is the girl’s dress A.Pink. B.Yellow. C.Blue.3.Where does Jim’s father work A.In a school. B.In a factory. C.In a hospital.4.What does Ann look like A.She is tall. B.She has short hair. C.She wears glasses.5.Where are they A.At school. B.At home. C.At an underground stop.听下面一段对话,回答小题。6.The man has ________ clubs.A.2 B.3 C.47.What club can the girl join A.The Art Club. B.The Music Club. C.The Sports Club.听下面一段对话,回答两个小题。8.What is the library like A.Modern. B.Beautiful. C.New.9.What is Mr Wu A.A Chinese teacher. B.An English teacher. C.A Maths teacher.听下面一段对话,回答三个小题。10.How is this school A.It is very old. B.It is very big. C.It is very beautiful.11.What are the two buildings A.The library and the lab building.B.The teaching building and the library.C.The teaching building and the lab building.12.What do they usually do after school A.Going to the clubs. B.Going shopping. C.Visiting friends.听下面一段对话,回答下列三个小题。13.What is Lisa’s classroom like A.Big. B.Clean. C.New.14.How many boys are there in Lisa’s class A.12. B.16. C.28.15.What can’t you see in Lisa’s classroom A. B. C.二、听力填空(满分5分)听下面一篇短文。根据短文内容完成题中的表格,每空限填一词。短文读两遍。Some of my classmates’ favorite after-school activitiesZhao Jing Enjoys reading books about 16 , geography, sports, art and so on.Qian Tian Likes going 17 with his friends on weekends.Sun Lilin Loves drawing 18 cats.Lin Xiang Likes running with his parents every 19 .Zhou Hai Loves singing and sings very 20 .阅读理解(满分45分)AHi, my name is Tommy Miller. I’m a boy. I’m two. I have two big ears. Here’s my family tree. My father is Paul and his ears are big, too. My mother is Alice. She is nice and I like her. These are my brothers and sisters. We’re a big family. Please come and play with us. Our telephone number is 687-9352.21.Tommy’s family’s telephone number is ________.A.687-9532 B.687-9352 C.678-9352 D.697-952322.Paul and Alice have ________.A.one son and four daughters B.two sons and three daughtersC.three sons and one daughter D.three sons and two daughters23.________ favorite color is blue.A.Paul’s B.Alan’s C.Jackie’s D.Lisa’s24.From the family tree we know Jackie and Sally are ________.A.cousins B.mother and son C.brother and sister D.sister and brother25.Which is RIGHT (正确的) from the passage A.Lisa is a nice mother. B.Sally has two small ears.C.Tommy, Jackie and Alan are the same age. D.Jackie and Lisa like the same color.BEveryone needs friends. Friends can be tall. Friends can be short. Friends can be strong. Friends can be thin. Friends can be young. Friends can be old. But friends must be kind.________. A good friend can listen to us when we aren’t happy. A good friend can give us good ideas (主意).Well, who can be our friends Our classmates and our family can be our good friends. We can make friends with members of the School Reading Room, too. We can talk about books together.I’m Wu Fang. I have a friend, Han Mei, and she is also my classmate. When I meet problems (困难), she listens to me and tells me how to solve (解决) them. She is a good student in our class. She learns all subjects (科目) well, and she always helps me with my studies (学习), so I can do well in my studies.Han Mei often comes to my home after school. We do nice things together. My parents often say Han Mei is like my big sister. I’m happy to meet Han Mei. She is my best friend.根据材料内容选择最佳答案。26.What must a friend be like according to Paragraph 1 A.Cute. B.Thin. C.Kind. D.Strong.27.Which can be put in the missing sentence (缺失的句子) in Paragraph 2 A.Teachers are helpful friends. B.A good friend can help us a lot.C.Friends can’t always be friendly to us. D.Talk about your friends with your family28.What does the underlined (划线的) word “members” mean in Chinese A.司机 B.家长 C.会员 D.修理工29.What can we know about Han Mei A.Han Mei does well in (在某方面做得好) studies. B.Han Mei and Wu Fang are sisters.C.Han Mei’s parents like Wu Fang very much. D.Wu Fang always helps Han Mei with her studies.30.What can we infer (推断) from the text A.Wu Fang’s parents are teachers B.Han Mei and Wu Fang are strong.C.Wu Fang doesn’t like to read with Han Mei. D.Wu Fang and her parents like Han Mei.CAge: 12Country: the USA Pet: a cat Favourite food: Beijing roast duck Hobby: playing ping-pongAge: 14Country: Australia Pet: a parrot (鹦鹉) Favourite food: jiaozi Hobby: playing tennisAge: 13Country: China Pet: a dog Favourite food: beef noodles Hobby: playing the guitar31.What’s Alice’s family name A.Miller. B.White. C.Smith. D.Li.32.How old is Tina A.Twelve. B.Thirteen. C.Fourteen. D.Fifteen.33.Li Ming’s favourite food is ________.A.beef noodles B.jiaozi C.Mapo Tofu D.Beijing Roast Duck34.Who has a parrot A.Alice. B.Miller. C.Li Ming. D.Tina.35.Which of the following is True (正确的) A.Alice is an English girl. B.Tina is from Australia.C.Li Ming has a pet cat. D.Tina likes playing the guitar.第二节 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。The Chinese dragon (龙) has no wings (翅膀). 36 People say that long is a lucky animal. 37Long is a symbol (象征) of power (权力) in ancient (古代的) China. There are pictures of long in the Palace Museum and the Summer Palace. 38 —the Lantern Festival (元宵节) and the Dragon Boat Festival (端午节). 39 The Dragon Boat Festival is on lunar (农历) May 5. 40 .For thousands of years, Long is always a great symbol in Chinese culture (文化).根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.People have dragon boat races on this day.B.It can bring a good year for people.C.It is different from the Western (西方的) dragon.D.People have dragon lanterns (灯笼) to celebrate (庆祝) the coming spring on the Lantern Festival.E.There are two festivals (节日) about long every year in China四、完形填空(满分15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。I am a middle school student from Shanghai. My name is Wang Qiang. And you can 41 me Wilson. I’m 42 every day. I get up early in the morning. I often have a 43 breakfast (早餐) because I think it’s a very important meal. Then I go to school by 44 . There are many people on it, so it’s always very crowded (拥挤的). I have 45 classes, four in the morning and four in the afternoon. I have a lot of homework every day, 46 other students here. I always work on my school subjects (科目), but I still have 47 time to do my favourite activities.I like 48 a lot. I can 49 many songs. And I usually play the piano for an hour 50 school every day. I am also interested in 51 . I usually play basketball or go swimming 52 my friends on weekends.Would you like to make friends with 53 If your answer is “yes”, please 54 to me in English or Chinese. I’m waiting for your letter. I hope we will be 55 friends.41.A.ask B.call C.give D.phone42.A.free B.healthy C.busy D.sad43.A.kind B.old C.fine D.good44.A.taxi B.car C.bike D.bus45.A.six B.seven C.eight D.nine46.A.on B.like C.in D.for47.A.some B.every C.many D.no48.A.movies B.sports C.music D.reading49.A.dance B.act C.play D.sing50.A.in B.after C.at D.before51.A.study B.sports C.music D.food52.A.and B.for C.to D.with53.A.I B.me C.my D.mine54.A.ask B.help C.write D.go55.A.good B.happy C.fun D.really五、选词填空(满分10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。like be with lovely other sing and friend tallHello! My name is Wang Lin. I am 12 years old. 56 I am from Shanghai, China. But I live in Hangzhou 57 my parents now. I am a student of Hangzhou No. 1 Middle School. I’m 58 and I have short black hair (头发), small ears and big eyes. I like black and red. I think they 59 very nice colours.I am friendly and 60 . I love making new friends. My favorite subject is English, and I enjoy 61 and dancing. I also like playing ping-pong. After school, I often play it with 62 classmate, Li Hua. He 63 playing it very much.I want to be your friend! We can study and play games together. If you like sports and music, we can enjoy them together!I hope (希望) we can be good 64 ! Let’s help each 65 and have fun (玩得开心)!六、短文填空(满分5分)阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺,意思完整。每空限填一词。Look! 66 is a picture of my good friend, Jack. He is 67 11-year-old English boy. He and I 68 in the same school band. In the picture, a parrot sits 69 his shoulder (肩膀). It is Jack’s pet bird 70 Jack loves it very much.七、补全对话(满分10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Good morning, I am Frank. I am new here. Nice to meet you.B: 71 . I am Su Yang.A: 72 B: I am from Beijing. And you A: I am from Anhui. 73 B: I am 13 years old.A: Me too. 74 B: I like playing basketball.A: That’s cool. Oh, look! Is that tall man our English teacher B: 75 . He is our Chinese teacher.A: Oh. I see.八、书面表达(满分15分)76.运动能够增强我们的体质,锤炼我们的意志,丰富我们的生活。某英文网站正在开展以“My Favourite Sport”为主题的征文活动。假如你是李华,请你用英语写一篇70词左右的短文投稿。要点:1. What’s your favourite sport 2. Why do you like it 3. What activities do you often do about it My Favourite SportSports are important for us.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】A: Is Mark a teacher B: Yes, he is. He teaches me English.2.A【原文】A: You are nice in the pink dress.B: Thank you.3.C【原文】A: Hi Jim, where does your father work B: He works in a hospital in Beijing.4.B【原文】M: What does Ann look like?W: She has short hair and doesn’t wear glasses.5.A【原文】M: What’s the time now, Jane W: Oh, it’s ten eight. It’s time for the next class. Let’s go into the classroom.6.B 7.A【原文】A: Hello. I want to join a club.B: Welcome. We have the Art Club, the Music Club and the Sports Club. What club do you want to join A: Let me see.B: Do you like drawing pictures A: Yes, I like it very much.B: You can join the Art Club.A: OK.8.A 9.C【原文】M: Hi, Sandy, our school is beautiful and new.W: Yes, it is. And the library is modern.M: The teachers are nice. Mr Wu is a good teacher.W: Is he your Chinese teacher M: No, he isn’t. He is my Maths teacher.10.C 11.B 12.A【原文】M: Look! This is my new school.W: It’s very beautiful.M: Yes, it’s small. There are only two buildings in it. One is the teaching building, the other is the library.W: Is there a garden in it M: Yes, there is. It’s next to the playground.W: Are there any after-school activities M: Yes, there are. We usually go to the school clubs to sing, dance, draw and play basketball.13.B 14.A 15.B【原文】M: Lisa, what’s your classroom like W: It’s not big, but it’s always very clean.M: How many students are there in your class W: Twenty eight and sixteen of them are girls.M: What things are there in your classroom W:There are desks, chairs, a map of China and a computer in it.M: Where is the computer W: It’s on the teacher’s desk.16.history 17.hiking 18.cute 19.morning 20.well【原文】Every student has his favorite after school activity. Here are some of my classmates. Zhao Jing enjoys reading books. She has many books in her study. They are about history, geography, sports, art and so on. Qian Tian likes hiking. He often goes hiking with his friends on weekends. Sun Lilin likes art a lot. She goes to the art club to draw pictures after school every Wednesday. She loves drawing cute cats and is good at it. Lin Xiang likes doing sports like running, swimming and playing football. He runs with his parents every morning and enjoys it very much. Zhou Hai loves singing very much. He has a same class every Saturday afternoon. He can sing very well now and he wants to be a great singer like Dao Lang.21.B 22.D 23.B 24.C 25.C【导语】本文主要介绍了Tommy的家庭成员。21.细节理解题。根据“Our telephone number is 687-9352.”可知,电话是687-9352。故选B。22.细节理解题。根据家族树和“Hi, my name is Tommy Miller. I’m a boy.”可知,Tommy的爸爸Paul和妈妈Alice总共有3个儿子和2个女儿。故选D。23.细节理解题。根据家族树可知,Alan最喜欢的颜色是蓝色。故选B。24.细节理解题。根据家族树可知,Jackie和Sally是哥哥和妹妹的关系。故选C。25.细节理解题。根据家族树和“Hi, my name is Tommy Miller. I’m a boy. I’m two.”可知,Jackie、Alan和Tommy都是两岁。故选C。26.C 27.B 28.C 29.A 30.D【导语】本文主要介绍了朋友的重要性以及吴芳和韩梅之间的友谊。26.细节理解题。根据“But friends must be kind.”可知,朋友必须是善良的。故选C。27.推理判断题。根据“A good friend can listen to us when we aren’t happy. A good friend can give us good ideas (主意).”可知,好朋友在我们不开心的时候会倾听我们的心声,并且给我们出好主意。这两点在说明朋友给我们的帮助很多。故选B。28.词句猜测题。根据“Our classmates and our family can be our good friends ... Reading Room, too.”可知,我们可以和同学以及家人做朋友,也可以和学校阅读室的会员做朋友。“member”在这里是会员的意思。故选C。29.细节理解题。根据“She learns all subjects (科目) well.”可知,韩梅很擅长学习。故选A。30.推理判断题。根据“My parents often say Han Mei is like my big sister ... She is my best friend.”可知,吴芳的父母认为韩梅像我的姐姐,韩梅是我最好的朋友。说明他们都很喜欢韩梅。故选D。31.A 32.C 33.A 34.D 35.B【导语】本文主要介绍了Alice Miller、Tina White和Li Ming的相关信息。31.细节理解题。根据第一栏“Alice Miller”可知,她的姓为Miller。故选A。32.细节理解题。根据第二栏“Age: 14”可知,Tina White是14岁。故选C。33.细节理解题。根据第三栏“Favourite food: beef noodles”可知,Li Ming最喜欢的食物是牛肉面。故选A。34.细节理解题。根据第二栏“Pet: a parrot”可知,Tina White的宠物是一只鹦鹉。故选D。35.细节理解题。根据第二栏“Country: Australia”可知,Tina White来自澳大利亚。故选B。36.C 37.B 38.E 39.D 40.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国龙与西方龙的不同、其作为权力和好运的象征,以及与中国龙相关的元宵节和端午节这两个传统节日。36.根据前一句“The Chinese dragon (龙) has no wings (翅膀).”和后一句“People say that long is a lucky animal.”可知,前一句提到中国龙没有翅膀,后一句说龙是幸运的动物。这里需要一个承上启下的句子,C选项“它不同于西方的龙。”符合语境。故选C。37.根据前文“People say that long is a lucky animal.”可知,人们说龙是一种幸运的动物。B选项“它能给人们带来好的一年。”符合语境。故选B。38.根据后文“the Lantern Festival (元宵节) and the Dragon Boat Festival (端午节).”可知,后文紧接着提到了元宵节和端午节这两个具体的节日,E选项“中国每年有两个与龙相关的节日”符合语境。故选E。39.根据前文“the Lantern Festival (元宵节) and the Dragon Boat Festival (端午节).”和后文“The Dragon Boat Festival is on lunar (农历) May 5.”可知,此处应与元宵节有关,D选项“人们在元宵节点龙灯来庆祝即将到来的春天。”符合语境。故选D。40.根据前文“The Dragon Boat Festival is on lunar (农历) May 5.”可知,此处与端午节有关,A选项“人们在这一天举行龙舟比赛。”符合语境。故选A。41.B 42.C 43.D 44.D 45.C 46.B 47.A 48.C 49.D 50.B 51.B 52.D 53.B 54.C 55.A【导语】本文主要介绍了王强在上海的学习生活、日常作息和个人爱好,并表达了结交朋友的愿望。41.句意:你可以叫我Wilson。ask询问;call称呼;give给;phone打电话。根据“My name is Wang Qiang. And you can…”可知,此处表示“称呼我为”,应用call。故选B。42.句意:我每天都很忙。free空闲的;healthy健康的;busy忙碌的;sad悲伤的。根据“I get up early in the morning.”,“I have eight classes.”和“I have a lot of homework every day.”可知,作者日程安排紧凑,十分忙碌。故选C。43.句意:我经常吃一顿丰盛的早餐。kind友好的;old旧的;fine好的,多指身体和天气;good丰盛的。根据“…because I think it’s a very important meal.”可知,作者重视早餐,早餐吃得丰盛。故选D。44.句意:我乘公交车去上学。taxi出租车;car汽车;bike自行车;bus公交车。根据“There are many people on it.”可知,车上有很多人,应选公交车。故选D。45.句意:我有八节课。six六;seven七;eight八;nine九。根据“…four in the morning and four in the afternoon.”可知,作者有八节课。故选C。46.句意:和这里的其他学生一样,我每天有很多作业。on在……上;like像……一样;in在……里;for为了。根据“I have a lot of homework every day.”可知,作者像其他学生一样也有很多作业。故选B。47.句意:但我仍然有一些时间来做我喜欢的活动。some一些;every每个;many许多;no没有。根据“I always work on my school subjects, but…”可知,but表转折,虽然忙碌但仍有时间做喜欢的事。故选A。48.句意:我非常喜欢音乐。movies电影;sports运动;music音乐;reading阅读。根据“many songs”和“play the piano”可知,此处指喜欢音乐。故选C。49.句意:我能唱很多歌。dance跳舞;act表演;play演奏;sing唱歌。根据“many songs”可知,此处指唱歌。故选D。50.句意:我每天放学后通常弹一小时钢琴。in在……期间;after在……之后;at在;before在……之前。根据“…school every day”及生活常识可知,弹钢琴应在放学后。故选B。51.句意:我也对运动感兴趣。study学习;sports运动;music音乐;food食物。根据“I usually play basketball or go swimming.”可知,此处指对运动感兴趣。故选B。52.句意:我通常在周末和朋友们一起打篮球或游泳。and和;for为了;to到;with和。根据“I usually play basketball or go swimming…my friends on weekends.”可知,此处表达和朋友一起在周末活动,应用with。故选D。53.句意:你愿意和我交朋友吗?I我(主格);me我(宾格);my我的(形容词性物主代词);mine我的(名词性物主代词)。空前为介词with,后接宾格me。故选B。54.句意:如果你的回答是“愿意”,请用英语或汉语给我写信。ask问;help帮助;write写;go去。根据“I’m waiting for your letter.”可知,此处指“写信”。故选C。55.句意:我希望我们能成为好朋友。good好的;happy开心的;fun有趣的;really真正地。根据“Would you like to make friends with… ”可知,作者表达了想要交到好朋友的意愿,good friends“好朋友”。故选A。56.And 57.with 58.tall 59.are 60.lovely 61.singing 62.other 63.likes 64.friends 65.other【导语】本文是一篇王林的自我介绍,旨在展示个人特点并表达交友的愿望。56.句意:我来自中国上海。根据“I am 12 years old…I am from Shanghai, China.”及备选词可知,空处应用并列连词and连接前后两句话,位于句首,首字母大写。故填And。57.句意:但是我现在和父母住在杭州。根据“But I live in Hangzhou…my parents now.”及备选词可知,此处表达和父母一起住在杭州,live with sb.“与某人一起居住”,动词短语。故填with。58.句意:我很高,我有黑色的短发,小耳朵和大眼睛。根据“I’m…and I have short black hair, small ears and big eyes.”及备选词可知,此句描述的是外貌特征,表示“我很高”,空处应用形容词tall“高的”作表语。故填tall。59.句意:我认为它们是非常好的颜色。根据“I like black and red. I think they…very nice colours.”及备选词可知,此处指黑色和红色是非常好的颜色,句子时态为一般现在时,主语为“they”,be动词应用are。故填are。60.句意:我很友好和可爱。根据“I am friendly and…”及备选词可知,and表示并列,此处指“我很可爱”,应用形容词lovely“可爱的”作表语。故填lovely。61.句意:我最喜欢的科目是英语,我喜欢唱歌和跳舞。根据“My favorite subject is English, and I enjoy…and dancing.”及备选词可知,and表示并列,此处表达喜欢唱歌和跳舞,enjoy doing sth.“喜欢做某事”,动词短语,sing“唱歌”,动词,动名词为singing。故填singing。62.句意:放学后,我经常和其他同学李华一起玩。根据“After school, I often play it with…classmate, Li Hua.”及备选词可知,此处表达其他的同学,空处应用形容词other“其他的”作定语,修饰“classmate”。故填other。63.句意:他非常喜欢打篮球。根据“After school, I often play it with…classmate, Li Hua. He…playing it very much.”及备选词可知,此处表达李华喜欢打篮球,like“喜欢”,动词;句子时态为一般现在时,主语“he”为第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填likes。64.句意:我希望我们能成为好朋友。根据“I hope we can be good…”及备选词可知,此处表达“希望我们能成为好朋友”,应用复数名词friends“朋友”。故填friends。65.句意:让我们互相帮助,玩得开心!根据“Let’s help each…and have fun!”及备选词可知,此处表达互相帮助,each other“互相”,固定搭配。故填other。66.Here 67.an 68.are 69.on 70.and【导语】本文是一篇记叙文,文章通过描述照片,讲述了作者的好朋友——11岁的英国男孩杰克与他心爱的宠物鹦鹉的故事,并提及了他们同在学校的乐队。66.句意:这是我的好朋友杰克的照片。分析句子“…is a picture of my good friend, Jack.”可知,该句是一句倒装句:Here be+…“这是……”,表达这是我的好朋友杰克的照片。故填Here。67.句意:他是一个11岁的英国男孩。根据空格后“11-year-old English boy”可知,此处泛指一个11岁的英国男孩,且11-year-old是以元音音素开头,所以此处应填入不定冠词an。故填an。68.句意:我和他在同一个学校乐队。根据“He and I…in the same school band.”可知,该句缺谓语;又根据语境可知,时态为一般现在时,且该句主语是He and I,所以此处应填入be动词are,系动词,表达我和他在同一个学校乐队。故填are。69.句意:在这幅画中,一只鹦鹉坐在他的肩膀上。根据“a parrot sits…his shoulder (肩膀).”可知,此处应填入on,介词,意为“在……上”,指的是一只鹦鹉坐在他的肩膀上。故填on。70.句意:它是杰克的宠物鸟,并且杰克非常喜欢它。分析句子“It is Jack’s pet bird …Jack loves it very much.”可知,前后句子构成并列关系,所以此处应填入and,并列连词,表并列关系,意为“并且”符合语境。故填and。71.Nice to meet you, too 72.Where are you from 73.How old are you 74.What’s your hobby 75.No, he isn’t【导语】本文是一段对话,对话内容是两个新认识的学生Frank和Su Yang在互相介绍。71.根据“Nice to meet you.”可知,B应回应相同的礼貌问候。故填Nice to meet you, too。72.根据B的回答“I am from Beijing”可知,A在询问对方的家乡。故填Where are you from。73.根据B的回答“I am 13 years old”可知,A在询问年龄。故填How old are you。74.根据B的回答“I like playing basketball”可知,A在询问兴趣爱好。故填What’s your hobby。75.根据“Is that tall man our English teacher ”和B的后半句“He is our Chinese teacher”可知,此处是对A的猜测进行否定回答。故填No, he isn’t。76. My Favourite Sport Sports are important for us. My favourite sport is swimming. I like it because it makes me strong and helps me relax after study. It also teaches me to keep trying when I feel tired. I often go swimming with my dad on weekends. We usually swim for an hour. Sometimes, I join swimming races at school. Winning or not, I always enjoy it. Swimming is really a great sport for me.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇说明文,以“My Favourite Sport”为主题,介绍自己最喜欢的运动——游泳;②时态:以一般现在时为主,描述自己对游泳的喜好、游泳的好处以及相关活动等日常情况,体现运动的常态化特点;③提示:文章严格按照要点展开,说明最喜欢的运动是游泳,阐述喜欢的原因,介绍常做的相关活动,内容完整,逻辑清晰,词数符合要求。[写作步骤]第一步,开篇点明运动对我们很重要,直接引出自己最喜欢的运动是游泳,开门见山,切入主题;第二步,阐述喜欢游泳的原因,介绍与游泳相关的活动,且无论输赢都很享受;第三步,结尾总结,强调游泳对自己来说是一项很棒的运动,呼应开头,强化主题。[亮点词汇]①relax放松②keep trying坚持尝试③join参加④enjoy享受[高分句型]①I like it because it makes me strong and helps me relax after study.(because引导原因状语从句)②It also teaches me to keep trying when I feel tired.(when引导时间状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河南省平顶山2025-2026学年七年级英语上期中模拟题.docx