河南省许昌市长葛市2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

河南省许昌市长葛市2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(含解析)

资源简介

河南许昌市长葛市2025-2026学年初二上学期10月月考
英语试卷
一、完形填空
Dear Sir or Madam,
I don’t like doing chores. But I have no choice(选择)to do them because doing chores is a rule in my family. When I come back from school, my mom 1 says, “Could you take out the rubbish ” or “Could you help me 2 cooking ” I know she is just trying to make me 3 and teach me how to 4 myself. But why does she make me do all the housework Oh, I know I am the oldest and I 5 do the chores. But it’s not 6 for me. My sister should do them, too.
Yesterday I did all the chores again. My parents went to visit my aunt with my sister in the morning. They left me 7 at home because I had to do my homework. After I finish my homework, I found it was really a 8 at home. They didn’t do any chores. So I cleaned the rooms, 9 the dishes and watered the garden. Oh, I must look like a servant.
What should I do I hate doing chores. Could you give me 10 advice, please
1.A.never B.hardly C.always D.almost
2.A.about B.in C.for D.with
3.A.more satisfied B.more creative C.more enjoyable D.more independent
4.A.take after B.run out of C.take care of D.get into
5.A.should B.could C.would D.may
6.A.hard B.fair C.much D.heavy
7.A.alone B.sick C.quiet D.worried
8.A.job B.matter C.problem D.mess
9.A.bought B.made C.carried D.washed
10.A.some B.an C.any D.many
二、阅读理解
My name is Lily, and my favourite animal is the panda. Pandas are black and white, and they look very cute. They live in the mountains of China and eat bamboo every day. I like pandas because they are gentle and funny. Sometimes they climb trees or roll (滚动) on the ground to play. Did you know that pandas spend about 12 hours a day eating That’s because bamboo doesn’t have much energy, so they need to eat a lot. Sadly, there are not many pandas left in the world. People are working hard to protect them and their homes.
I hope one day I can see a real panda in China!
11.What is Lily’s favourite animal
A.Tigers. B.Elephants. C.Pandas.
12.What do pandas eat
A.Fish. B.Meat. C.Bamboo.
13.Why do pandas eat for 12 hours a day
A.Because they are very lazy.
B.Because bamboo gives them little energy.
C.Because they like playing while eating.
14.What does the word “gentle” mean in the passage
A.Fast and noisy. B.Quiet and kind. C.Angry and dangerous.
①What will the world of tomorrow be like Many people today believe that technology (科技) is going to help solve some problems we have today. New technology may solve old problems, and it may also create new ones. No technology is perfect. Each has advantages and disadvantages. Here are three examples.
②When we dream about the future, many of us think that we will be able to fly to the sky in our own flying cars. We could fly at 480km per hour, avoiding traffic lights and busy roads. However, if too many flying cars are in the air, there will be trouble with traffic control.
③3-D printing is another new technology for the future. 3-D printers are already used to make life-size models of car parts (部件), and man-made body parts, like ears. As we move into the future, 3-D printing will change the way we make things and the way we treat sick people. The disadvantage is that such a machine is very expensive.
④Finally, people are trying to make a robot suit (套装). This is an electronic suit. It allows people to lift heavy things and walk a long way. It might help people walk again after an illness or an accident. However, one disadvantage at the moment is the cost.
⑤It is easy to imagine a future. We will be able to fly to work, print out a new pair of shoes or lift a car above our heads. Although there are some problems to solve, we can certainly dream of a world. In this world, technology makes people's life easier and safer, and it can solve some of the most difficult problems we have today.
15.How does the writer start the passage
A.By asking a question. B.By giving a report. C.By giving advice. D.By telling a story.
16.What is an advantage of the robot suit mentioned in the passage
A.It can control air traffic for flying cars.
B.It allows people to lift heavy objects and walk long distances.
C.It reduces the cost of 3-D printed medical parts.
D.It replaces the need for human workers in factories.
17.Which one of the following is NOT true
A.If too many flying cars are in the air, there will be problems with traffic control.
B.3-D printing won't change the way we make things.
C.A robot suit costs too much at the moment.
D.Technology can solve some of the most difficult problems we have today.
18.What would be the best structure of this passage
A. B. C. D.
19.What is the theme (主题) of the passage
A.Traffic. B.Machines. C.Clothes. D.Technology.
CAN YOU COOK
This teenager can cook and his mom is very happy with him.
Tom is like any other teenager. He goes to school, does his homework, meets his friends and enjoys doing sports. But between 5:30 and 6:30 from Monday to Friday, Tom does something different. He cooks dinner for all the family: mom, dad, younger brother Joe and older sister Emma.
“I think it’s important for teenagers to learn how to cook. Maths and English are important, of course, but they also need other skills to help them in today’s world. First, I taught Tom how to cook easy meals like pizza or egg and chips. Then he started using recipes in my cookery (烹饪) books. Yesterday he made vegetable soup. It was very good!” Tom’s mom says.
“I love cooking and I think I’m really good at it. None of my friends cook. I don’t know why. It isn’t difficult and it’s great fun!” Tom says.
In the past, Tom didn’t help out at home and his mom wasn’t very happy with him. Today, things are different and she is very happy.
20.Why is Tom’s mom so happy with him
A.He cooks for the family. B.He has a lot of friends.
C.He goes to school on time. D.He is good at doing sports.
21.What time doesn’t Tom cook dinner
A.At 6:40 on Saturday. B.At 6:00 on Friday. C.At 5:40 on Monday. D.At 6:20 on Wednesday.
22.How many people are there in Tom’s family
A.3. B.4. C.5. D.6.
23.How did Tom learn to make vegetable soup
A.From his mother. B.From his father. C.From his friends. D.From cookery books.
24.Which of the following would Tom’s mom most probably agree with
A.Children should not help out at home.
B.Cooking is the most important skill for kids.
C.Cooking is just as important as Maths and English.
D.Maths and English are more important than cooking.
三、短文填空
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Cindy is my good friend. We are in the same class. Both of us are of medium height, but Cindy is thinner 25 me. Her hair is also longer than mine.
I’m an outgoing girl, and Cindy is more outgoing than me. We both like making friends. However, Cindy is much funnier than me. She often tells interesting stories 26 make people happy. What’s more, Cindy is 27 helpful girl. She always tries her best to help others 28 problems.
In our free time, we like to go to the library and go shopping together. Cindy enjoys history books, 29 I like science books better.
I wish our friendship will last forever.
四、选词填空
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A.delicious B.where C. visitors D.everywhere E. money F. wanted G. looks like H. through I. first J. information K. hardly L. maybe
Last summer, I went to Yunnan on vacation. Let me tell you about my trip there.
Yunnan is in the south of our country. It is really a very beautiful place with high mountains, clean rivers and friendly people. Trees and flowers are 30 . Every year, a lot of 31 spend their holidays in Yunnan.
On the 32 day, I visited the Stone Forest (石林). There are different kinds of stones. Of all the stones, the stone which 33 a beautiful girl named Ashima is the most famous. I took a lot of photos that day. I went to Lijiang on the second day. A river runs 34 the whole town. The river can help you know 35 you are and how to get to different places. If you don’t go along the river, 36 you will get lost. I really enjoyed walking around the town. There I saw many buildings. Some of them are new, but some of them are very old. I 37 to know what life was like there in the past. On the third day, I went to Kunming Zoo. In the zoo, I saw some cute animals, such as elephants, monkeys and peacocks (孔雀). In the evening, I tried Yunnan Guoqiao Rice Noodles for dinner. They were really 38 . I liked them very much.
Do you want to pay a visit to Yunnan If you need more 39 , please e-mail me at 44893672@.
五、补全对话
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空次数不限。
A: Hi, Sally. Long time no see. 40
B: I went to Thailand on vacation.
A: 41
B: It was great! And I went there with my family.
A: Did you do anything special there
B: 42 . I went to see my uncle and visited many great places.
A: Did you 43
B: Yes, I did. I bought some interesting things for my best friend and myself.
A: Did you take any photos
B: Yes. I took many photos there.
A: Could I 44 at them
B: Sure. You can come to my house after school, and I’ll show them to you.
A: OK.
六、书面表达
45.英语课上,同学们正在分享假期旅行的经历。假如你是李华,请根据下面的思维导图,描述你的暑假之旅。
要求:1. 必须包含所有提示信息,可适当拓展。
2. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范。
My Summer Vacation
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
《河南许昌市长葛市2025-2026学年初二上学期10月月考英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C D D C A B A D D A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C C B B A B B B D A
题号 21 22 23 24
答案 A C D C
1.C 2.D 3.D 4.C 5.A 6.B 7.A 8.D 9.D 10.A
【导语】本文是作者的一封求助信,他在信中抱怨了在家做家务这件事并寻求建议。
1.句意:当我放学回家时,我的妈妈总是说“请你把垃圾带出去好吗?”或者“你能帮我做饭吗 ”。
never从不;hardly几乎不;always总是;almost差不多。根据上文“I don’t like doing chores.”可知,作者不喜欢做家务,但做家务又是一条规定。因此此处应用always,表示“总是”,表达了一种抱怨的语气。故选C。
2.句意:当我放学回家时,我的妈妈总是说“请你把垃圾带出去好吗?”或者“你能帮我做饭吗?”
about关于;in在……里;for为了;with和……在一起。根据“help me”可知此处应用help sb. with sth.表示“帮助某人做某事”。故选D。
3.句意:我知道她只是想让我更独立一点,教我如何照顾自己。
more satisfied更满足;more creative更有创造性;more enjoyable更令人愉悦;more independent更独立。根据上文作者的妈妈总让他做家务,因此此处应是他能理解妈妈是想让他通过做家务变得更独立。故选D。
4.句意:我知道她只是想让我更独立一点,教我如何照顾自己。
take after长得像;run out of用光;take care of照顾;get into陷入。根据“teach me how to”及上文提到的做家务,可知应是作者的妈妈想教他如何照顾自己。故选C。
5.句意:我知道我是最大的,我应该做家务。
should应该;could可以;would会;may可能。根据“I know I am the oldest”可知,我是最大的,因此我理应做家务。故选A。
6.句意:但对我来说是不公平的。
hard硬的;fair公平的;much许多;heavy重的。根据上文“But why does she make me do all the housework ”和下文“My sisters should do then, too.”可知,作者反问为什么让他做所有的家务,他的姐妹们也应该做家务,并列连词but,表转折,说明她们没有做家务,所以作者感觉对他来说不公平。故选B。
7.句意:他们单独把我留在家里,因为我必须做作业。
alone独自;sick生病的;quiet 安静的;worried担忧的。根据“My parents went to visit my aunt with my sisters yesterday morning.”可知,作者的父母昨天早上和姐妹们去看他姑姑了。此处用leave sb alone表示“把某人单独留下”。故选A。
8.句意:当我做完作业时,我发现家里一团糟。
job工作;matter事情;problem问题;mess混乱。根据“They didn’t do any chores.”可知,他们什么家务都不做。由此说明家里很乱,一团糟。故选D。
9.句意:所以我打扫房间,洗盘子,给花园浇水。
bought买;made制作;carried携带;washed洗。根据句中的“the dishes”可知,此处使用washed,表示“洗盘子”。故选D。
10.句意:你能给我一些建议吗?
some一些;an一,用于元音音素开头的单词前;any任何;many许多。根据“advice”可知advice为不可数名词,应用some来修饰,用于表示请求的疑问句中,有期望得到肯定回复的意味。故选A。
11.C 12.C 13.B 14.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了Lily最喜欢的动物——熊猫,包括它们的外观特征、生活习性、饮食特点以及目前的生存状况。
11.细节理解题。根据“My name is Lily, and my favourite animal is the panda.”可知,Lily最喜欢的动物是熊猫。故选C。
12.细节理解题。根据“They live in the mountains of China and eat bamboo every day.”可知,熊猫每天吃竹子。故选C。
13.细节理解题。根据“Did you know that pandas spend about 12 hours a day eating That’s because bamboo doesn’t have much energy, so they need to eat a lot.”可知,竹子没有多少能量,所以熊猫需要吃很多,因此每天需要吃12个小时。故选B。
14.词句猜测题。根据“I like pandas because they are”和“and funny.”以及“Sometimes they climb trees or roll (滚动) on the ground to play.”可知,大熊猫很温和且有趣,所以Lily喜欢。划线词意为“温和的”,与选项B意思相近。故选B。
15.A 16.B 17.B 18.B 19.D
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了未来科技可能带来的变革,包括飞行汽车、3-D打印技术和机器人套装等,同时指出了这些技术的优缺点,并展望了科技让生活更便捷、更安全的未来。
15.细节理解题。根据文章第一段“What will the world of tomorrow be like Many people today believe that technology (科技) is going to help solve some problems we have today.”可知,作者通过提出一个问题来开始文章。故选A。
16.细节理解题。根据文章第四段“It allows people to lift heavy things and walk a long way.”可知,机器人套装的优点是它允许人们举起重物和走很长的路。故选B。
17.细节理解题。根据文章第三段“As we move into the future, 3-D printing will change the way we make things and the way we treat sick people.”可知,3-D打印技术将改变我们制造物品和治疗病人的方式,因此B选项“3-D printing won't change the way we make things.”是错误的。故选B。
18.篇章结构题。文章第一段提出主题,即未来科技可能带来的变革;第二、三、四段分别介绍了飞行汽车、3-D打印技术和机器人套装等未来科技及其优缺点;第五段总结全文,展望了科技让生活更便捷、更安全的未来。因此,文章的结构是①/②③④/⑤。故选B。
19.主旨大意题。根据文章第一段“Many people today believe that technology (科技) is going to help solve some problems we have today.”以及全文内容可知,文章主要探讨了未来科技可能带来的变革,因此文章的主题是科技。故选D。
20.A 21.A 22.C 23.D 24.C
【导语】本文主要讲了汤姆学会了为家里人做饭,他感到很高兴,妈妈对他也很满意的故事。
20.细节理解题。根据“He cooks dinner for all the family: mom, dad, younger brother Joe and older sister Emma.”和“In the past, Tom didn’t help out at home and his mom wasn’t very happy with him. Today, things are different and she is very happy.”可知,汤姆的妈妈是因为汤姆给家里做饭而开心,故选A。
21.细节理解题。根据“But between 5:30 and 6:30 from Monday to Friday, Tom does something different.”可知,汤姆在周一到周五的5:30到6:30做饭,所以在周六6:40他不做饭,故选A。
22.细节理解题。根据“for all the family: mom, dad, younger brother Joe and older sister Emma.”可知,汤姆一家有五口人,故选C。
23.细节理解题。根据“Then he started using recipes in my cookery (烹饪) books. Yesterday he made vegetable soup.”可知,汤姆是跟着烹饪书学会做蔬菜汤的,故选D。
24.推理判断题。根据“Maths and English are important, of course, but they also need other skills to help them in today’s world.”可以推断,汤姆的妈妈认为烹饪和数学、英语一样重要,故选C。
25.than 26.to 27.a 28.with 29.but
【导语】本文介绍了作者和她的朋友Cindy的一些信息。
25.句意:我们都是中等身材,但Cindy比我瘦。结合空格前的“ thinner”可知,该空是指对比,所以该空要填一个介词than“比”。故填than。
26.句意:她经常讲有趣的故事去让人们开心。结合语境可知,这里是指去使人开心,所以要填“to”,与后面的“make”,构成动词不定式,作目的状语。故填to。
27.句意:除此之外,Cindy是一个乐于助人的女孩。结合“helpful girl”是泛指单数名词可知,该空要填一个不定冠词a“一个”。故填a。
28.句意:她总是尽她最大的努力帮助别人解决问题。help sb with sth“帮助某人做……”。故填with。
29.句意:Cindy喜欢历史书,但我更喜欢科学书。结合上下两句构成转折关系,所以该空要填一个连词but“但是”,表转折。故填but。
30.D 31.C 32.I 33.G 34.H 35.B 36.L 37.F 38.A 39.J
【导语】本文主要讲述了作者在云南度假的旅行经历。
30.句意:到处都是树和花。根据备选词汇和“Trees and flowers are...”可知,此处表示到处都是树和花。副词everywhere“到处”符合语境。故选D。
31.句意:每年,许多游客在云南度假。根据备选词汇和空格后的“spend their holidays in Yunnan”可知,此处表示许多游客在云南度假。复数名词visitors“游客”符合语境。故选C。
32.句意:第一天,我参观了石林。根据下文“I went to Lijiang on the second day.”可知,此处表示第一天,“我”参观了石林。first“第一”符合语境。故选I。
33.句意:在所有的石头中,看起来像一个名叫阿诗玛的美丽女孩的石头是最著名的。根据备选词汇和空格后的“a beautiful girl named Ashima”可知,此处表示看起来像一个名叫阿诗玛的美丽女孩。动词短语looks like“看起来像”符合语境。故选G。
34.句意:一条河流贯穿整个城镇。根据备选词汇和空格前的“runs”可知,空格处应选介词through,动词短语runs through表示“穿过,贯穿”。故选H。
35.句意:这条河可以帮助你知道你在哪里,如何到达不同的地方。根据“The river can help you know...you are”可知,空格处是宾语从句的引导词,结合备选词汇可知,连接副词where“在哪里”符合语境。故选B。
36.句意:如果你不沿着这条河走,也许你会迷路。根据备选词汇和“you will get lost”可知,此处表示也许你会迷路。副词maybe“也许”符合语境。故选L。
37.句意:我想知道过去那里的生活是什么样的。根据“I...to know”可知,空格处缺少动词,且此处表示过去发生的动作,应用一般过去时,空格处应用动词过去式,结合备选词汇可知,过去式wanted“想要”符合语境。故选F。
38.句意:它们真的很美味。根据上文“I tried Yunnan Guoqiao Rice Noodles...”和下文“I liked them very much.”可推知,作者认为云南过桥米线很美味。形容词delicious“美味的”符合语境。故选A。
39.句意:如果需要更多信息,请发送电子邮件至44893672@。根据备选词汇和“If you need more...”可知,此处表示如果你需要更多信息。不可数名词information“信息”符合语境。故选J。
40.Where did you go on vacation 41.How was your vacation 42.Yes, (I did) 43.go shopping/buy anything 44.look/have a look
【导语】本文是一段关于Sally去泰国度假的对话,主要谈论了她的假期经历。
40.根据“I went to Thailand on vacation.”可知,A在询问Sally去了哪里。故填Where did you go on vacation。
41.根据“It was great!”可知,A在询问Sally的假期如何。故填How was your vacation。
42.根据“I went to see my uncle and visited many great places.”可知,B确实做了特别的事情。故填Yes, (I did)。
43.根据“I bought some interesting things for my best friend and myself.”可知,A在询问B是否买了东西。故填go shopping/buy anything。
44.根据“You can come to my house after school, and I’ll show them to you.”可知,A请求看照片。故填look/have a look。
45.范文
My Summer Vacation
Last summer vacation, I visited Beijing with my family. Beijing is very far from my hometown, so we went there by plane. We stayed in Beijing for about three days. The weather was sunny and warm. On the first day, we visited the Palace Museum and the Great Wall. On the second day, we saw many national treasures. On the third day, we tasted lots of delicious Beijing food. I liked Beijing Roast Duck best.
The trip to Beijing was tiring but interesting. It was an unforgettable experience.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为一般过去时;
③提示:注意不要遗漏图片中给出的要点,注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,引出话题,介绍暑假去了哪里、和谁一起去的以及交通方式;
第二步,介绍旅行地的天气及其活动;
第三步,介绍自己的感受。
[亮点词汇]
①far from远离
②by plane乘坐飞机
③national treasures国宝
[高分句型]
Beijing is very far from my hometown, so we went there by plane.(so连接并列句)
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览