【期中考点突破】突破01 阅读理解-选择3题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点突破】突破01 阅读理解-选择3题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)
突破01 阅读理解-选择3题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Mum, look at our class photo! This is my best friend Li Feng. He likes reading books, and we often go to the library together. Next to Li Feng is Lin Nan. He wears a blue T-shirt. Beside Lin Nan is Song Hua. They are good friends and often play ping-pong together. Sometimes I join them after school.
See the girl with long hair That’s Wang Mei. She likes drawing pictures. The boy in the red cap is Liu Tao. He likes running. He often runs on the playground after school. Our teacher, Ms Liu, is behind them. She looks happy, and a book is in her hands.
This photo shows how happy we are in our new school. We have different favourite things, but we all have a lot of fun. I love my new friends and teachers!
1.What does Li Feng like doing
A.Playing ping-pong. B.Drawing pictures.
C.Reading books. D.Taking photos.
2.What is in Ms Liu’s hands
A.A book. B.A photo. C.A cap. D.A pen.
3.What’s the best title for the passage
A.How to Make New Friends B.My Favourite Teachers
C.A Day at School D.A Happy Class Photo
This is Jimmy’s class, and his desk is in the second row (第二排). His good friend Dave’s desk is behind his. That’s because Dave is very tall. They often help (帮助) with each other at school. Jimmy is good at English and Dave is good at Chinese. Dave can speak Chinese very well. He often helps Jimmy with his Chinese and Jimmy also gives a hand with Dave’s English. They want to go to China one day.
Now, they are in the class and they read a Chinese book. It’s about a Chinese and his name is Yuan Longping. He helps the world (世界) a lot.
That’s the bell, and it’s time for the Chinese class. Mr. Brown is their Chinese teacher. He is also Jimmy’s father.
4.What does the underlined word “tall” mean in Chinese
A.矮的 B.高的 C.胖的 D.瘦的
5.What does Jimmy help Dave with
A.Music. B.Chinese. C.English. D.Bicycle.
6.What will they do next
A.Plant some flowers. B.Go to the lake.
C.Have a Chinese class. D.Go to the farm.
When I was little, I wanted to play basketball for school. Although I wasn’t good at it, I kept on trying.
I started playing in the second grade. My brother, who was in the seventh grade, would always help me. He would miss the basket on purpose (故意地) so I wouldn’t lose against him. One day, I saw my brother play in a real game. He was so good that I realized he lost the ball to make me feel confident. From then on, I decided to try harder to feel the real confidence.
Now, five years later, I play in my school’s basketball team. All my hard work has paid off. I always tell others never to give up. If you want to do something but you are not good enough, then never stop trying. You may surprise yourself in the end.
Never giving up helped me in other ways too.
At school, when someone told me that algebra (代数) is too hard for me to understand, I decided not to give up trying to understand it. I knew that if I just kept on trying, I would get it in the end. Again, it took a lot of work, but now I understand algebra well.
In the future, no matter how old I am, I will always tell myself never to give up. You have to keep on trying, even when it hurts you so much that every part of your body wants you to stop. When you finally reach the goal, you’ll know that the reason you have become successful is that you never stop trying.
7.When did the writer begin playing basketball
A.In the third grade. B.In the fourth grade.
C.In the second grade. D.In the seventh grade.
8.Why wouldn’t the writer lose against his brother
A.Because he did very well in playing basketball.
B.Because his brother missed the basket on purpose.
C.Because his brother did poorly in playing basketball.
D.Because he played basketball better than his brother.
9.What does the story mainly want to tell us
A.We should never give up.
B.We should lose on purpose.
C.We need to stop when we feel hurt.
D.We need to feel the real confidence.
In choosing a friend, one should be very careful. A good friend can help you study. You can have fun together and make each other happy. Sometimes you will meet fair-weather friends. They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away. How do I know when I have found a good friend I look for certain qualities of character (性格品质), especially understanding, honesty and reliability (可靠).
Above all else, I look for understanding in a friend most. A good friend tries to understand how another person is feeling. He is not quick to judge. Instead, he tries to learn from others. He puts himself in the other person’s shoes, and he tries to think of ways to be helpful. He is also a good listener.
At the same time, however, a good friend is honest. He does not look for faults (过错) in others. He notices their good points. In short, a friend will try to understand me and accept me.
Another quality of a friend is reliability. I can always depend on a good friend. If he tells me he will meet me somewhere at a certain time, I can be sure that he will be there. If I need a hand, he will do his best to help me. If I am in trouble, he will not run away from me.
Besides the three qualities, there is a fourth one that makes a friend special. A special friend is someone whom we can have fun with. We should enjoy our lives, and we should enjoy our friendship as well. That is why I especially like friends who are fun to be with. A good friend likes the same things I like. We share experience and learn from each other. A good friend has a good sense of humor, too. He likes to laugh with me but not at me. That is how we share in the joy of being friends. And I know that he is looking for the same quality in me.
So, when I meet someone who is reliable, honest and understanding, I know I’ve found a friend.
10.What does the underlined phrase “fair-weather friends” in Paragraph 1 mean
A.Fair and honest friends.
B.The friends we meet in good weather.
C.The friends who can bring good weather.
D.The friends who can share happiness but not troubles with us.
11.Good friends need to ________.
A.have money or luck
B.be helped with money
C.understand each other’s feelings
D.always point out each other’s mistakes
12.This passage mainly discusses ________.
A.where to find friends
B.the qualities of a good friend
C.how to get along with friends
D.the importance of having a good friend
You may not realize it, but you are doing much more than just studying when you are at school. School is also the place where you learn to get along well with people. But this is not always easy. What can you do if you just don’t like one of your classmates
If you discover (发现) that you have problems getting along with your classmates or friends, the most important thing to learn is tolerance. Tolerance is the ability to realize and respect the differences in others. We cannot change the way that other people act, so it is important to learn to live happily with them.
Tolerance will make everyone get on better with each other. Getting to know someone may help you understand why he does things differently. Something different does not exactly mean that it is bad. Tolerance teaches us to keep a temperate (温和的) and open mind.
You need to remember an old saying, “Treat others as you want to be treated.” You would like to be treated kindly by your classmates. So, it is important to treat them kindly too. If you tolerate something, it does not mean that you have to like it. No one is asking you to change who you are or what you believe in. Tolerance just means that you should respect the differences in others and not try to make them change.
It is important to practise tolerance, because it will make everyone’s life easier. Learn to accept people for their different abilities and interests. It can help you feel enjoyable as well. Practice tolerance in your own school and city now. It may help make a difference to the world.
13.From the first paragraph we know that at school ________.
A.it’s easier for someone to hate others
B.getting along with others is not a big deal
C.students are learning more than just studying
D.most students are getting on well with each other
14.What is tolerance according to the passage
A.Accept people as they are.
B.Believe you are always right.
C.Expect everybody to be the same.
D.Change yourself to please other people.
15.The last paragraph suggests that ________.
A.tolerance can only be learned at school
B.people all have different interests and abilities
C.living with people of the same interests is easier
D.practising tolerance can help make a better world
Hangzhou No. 1 Middle SchoolDear boys and girls, Hello and welcome back! Next week we’re starting school again. Please bring (带来) these things:● One big schoolbag ● Four school books (English, math, science and reading) ● One notebook (笔记本) ● Two pencils ● One eraser ● One big box of coloured pencils (for art lessons) ● One ruler ● One lunch box Please look after all the things. Please don’t lose anything. See you next week! Head teacher—Mr. LeeNote: Please don’t bring mobile phones to school.
16.If Kate is a student in Hangzhou No. 1 Middle School, she needs to take________
A.two big schoolbags B.one notebook C.two new erasers D.three red rulers
17.The coloured pencils are for_______.
A.art class B.math class C.English class D.science class
18.We can know from the text that________.
A.the students have breakfast at school
B.a new head teacher comes to the school
C.Mr. Lee is the head teacher of the school
D.the students can bring mobile phones to school
In today’s world, AI is playing an important role in education. Some schools are using AI to help teachers grade students’ homework. It can quickly find out the mistakes and give marks. This helps teachers save a lot of time.
AI can also help students learn. For example, there are some AI learning apps. These apps can give students different lessons according to their learning levels. If a student is weak in Maths, the app can give more Maths exercises.
However, some people worry about AI in education. They think students may depend too much on AI and not work hard themselves. But with the right use, AI can be a great help in making learning better.
19.What can AI do in education according to the passage
A.It can help teachers teach classes. B.It can help teachers grade homework.
C.It can help students play games. D.It can help schools build buildings.
20.What can AI learning apps do
A.They can give students the same lessons. B.They can give students expensive gifts.
C.They can give students different lessons. D.They can give students free books.
21.Why do some people worry about AI in education
A.Because they think AI is too expensive. B.Because they think AI makes students lazy.
C.Because they think AI is too difficult to use. D.Because they think AI makes learning boring.
Scientists say that hobbies can help kids become smarter, healthier and even more successful when they grow up. Now, let’s see what they can help.
Help You LearnWhen you have a hobby, you learn new things. You have to look at websites, magazines and books to get more information about your hobby. After reading, you have to understand and practise. More reading makes you a better reader and a better learner.
Help You Be CreativeFor many hobbies, such as building model cars and model planes, you have to use your brain and your hands at the same time. We learn by doing things and by touching things. These kinds of activities make people more creative.
Help You Be RelaxedHaving a hobby makes you feel good. Scientists say, “When you make something, the ‘feel good’ part of your brain gets a message. It makes you feel happy.” When we feel happy, we have less stress. Too much stress can make people sick.
Help You Build SkillsPeople with hobbies learn how to set goals and solve problems. Learning these skills when you are young can help you grow up. For some kids, having a hobby can play a part in finding a job they want in the future.
22.Which hobby can help kids be creative
A.B. C. D.
23.Which of the following statements is NOT true according to the passage
A.More reading is good for your understanding.
B.You should build model cars and model planes by using your brain and hands.
C.Stress will make people sick.
D.Hobbies may help a kid grow up better.
24.In which section of a magazine can we read this passage
A.Lifestyle. B.Science. C.Culture. D.Nature.
Welcome to the City Youth Club.
Find out what’s going on!
Are you 10—18 years old Open Monday to Friday 5 p.m.—8 p.m. Tell us here:
I’m Emily. I like doing arts. I often paint pictures and make things at the club. We have a helper in the arts room. He’s really nice. People talk to him about their problems.
I’m Sam. There’s a skateboard park at the volunteer club and I love skateboarding. I don’t have a skateboard, but that’s OK. It has skateboards for people to use.
I’m Rose. I like rock climbing and there’s a big climbing wall at the club. You can do rock climbing on Mondays and Wednesdays.
I’m Bob. There’s a coffee shop and you can buy food and drink there. I help in the coffee shop on Fridays.
I’m Mark. I work at the volunteer club on Tuesdays and Thursdays. I’m a volunteer—I don’t get money for my work. I like helping people.
25.Who paints pictures and makes things at the club
A.Sam. B.Bob. C.Rose. D.Emily.
26.When can you do rock climbing at the club
A.From Monday to Friday. B.From Tuesday to Thursday.
C.On Mondays and Wednesdays. D.On Tuesdays and Thursdays.
27.What does Mark like to do at the club
A.Help people. B.Sell food. C.Make money. D.Go skateboarding.
Name: Dale Age: 13 Hobby: playing basketball Favourite colour: brown Music Club We need 12 students for the school show in September. Do you like singing or dancing If yes, you can join us. We want you!
Name: Cindy Age: 12 Hobby: dancing Favourite colour: pink Sports Club Do you like basketball We need 10 boys and 5 girls to join us. You can make new friends here. Join our sports club today!
Name: Bill Age: 12 Hobby: drawing Favourite colour: blue Art Club It’s really relaxing (令人轻松的) for you to draw pictures after a busy school day. Come and join us!
28.What’s Cindy’s favourite colour
A.Brown. B.Pink. C.Blue. D.White.
29.How many students does the sports club need
A.10. B.12. C.15. D.20.
30.Match the students with the most suitable (合适的) clubs for them.
①Dale ②Cindy ③Bill
a. Art Club b. Sports Club c. Music Club
A.①-a; ②-c; ③-b B.①-b; ②-c; ③-a
C.①-b; ②-a; ③-c D.①-c; ②-a; ③-b
What do you think of your deskmate
Sun Mei 2025/1/4 9:10 AM My deskmate is Carol. She is really a kind and quiet girl. She is more hardworking than me, and she can always get good grades in exams. So I learn a lot from her. She often helps me with my study. With her help, I think I can improve my study very quickly.
Laura 2025/1/5 2:52 PM My deskmate is Kitty. She is quite friendly and talented in a lot of things such as drawing and writing. She is more creative than me. Last month, she asked me to visit her home. I saw a lot of pictures on the wall. I thought they were from painters, but I was wrong. All the pictures are her works (作品).
Jeff 2025/1/5 4:36 PM My deskmate is Larry. He is taller and stronger than me. Both he and I like sports. However, I like soccer but he likes basketball. He plays basketball better than me, and now he plays for our school basketball team. He thinks playing basketball can bring out the best in him.
31.Who is talented in drawing
A.Jeff. B.Carol. C.Kitty. D.Laura.
32.What do Jeff and Larry both like
A.Music. B.Sports. C.Painting. D.Reading.
33.Which of the following is true
A.Sun Mei thinks Carol is helpful. B.Kitty is more friendly than Laura.
C.Larry is in the school soccer team. D.Jeff is taller and stronger than Larry.
In a chatting room on the Internet, some children are talking about what they like to do at school.
Flying Fish: I think music is my favourite. I like listening to many beautiful English songs. I need to feel relaxed after a day’s work. So I often listen to my favourite music after supper.
Singing Bird: I like music, too. But I only listen to Chinese songs. I also like drawing. Maybe I can be a great painter (画家) when I grow up. I also like reading. Reading makes me clever.
Jumping Tiger: I don’t like music or drawing. They are a waste (浪费) of time, I think. I am a good basketball player. I can help our school team win. Don’t you think it’s cool
Running Football: I am not a good basketball player. But I play football well. Playing football makes me strong. I feel great when I am on the football field. I spend half an hour a day playing football.
Swimming Cat: I am not like many other boys. I don’t like sports very much. I just think reading is my favourite. I can learn a lot from books. I spend an hour reading books every day.
34.What does Jumping Tiger think is cool
A.Music. B.Basketball. C.Football. D.Drawing.
35.Who likes reading books
A.Flying Fish. B.Singing Bird. C.Swimming Cat. D.Swimming Cat and Singing Bird.
36.How long does Running Football play football every day
A.Half an hour. B.More than 3 hours. C.Seven hours. D.One hour.
We have many different clubs this term. Let’s go and enjoy ourselves.
Club 1: Music Club Open hour: 5 p.m.-6:30 p.m. Day: Monday, Wednesday and Friday. Activities: Beijing opera, playing the lute (琵琶) Age: 8 to 12 Telephone: 88830401 Club 2: DIY Club Open hour: 5:30 p.m.-6:30 p.m. Day: Thursday and Friday. Activities: Making cards, drawing pictures Age: 8 to 10 Telephone: 88930501
Club 3: Computer Club Open hour: 4:30 p.m.-6:00 p.m. Day: Tuesday Activities: learning PS, making videos Age: 10 to 13 Telephone: 88730401 Club 4: ________ Open hour: 3:30 p.m.-5:00 p.m. Day: Monday-Friday. Activities: playing football, playing tennis, playing basketball Age: 12 to 17 Telephone: 88940302
37.If Tom is 12 years old, he is free from 5:30 p.m. to 6 p.m. every Tuesday. Which club can he go to
A.Club 1. B.Club 2. C.Club 3. D.Club 4.
38.What is the name of Club 4
A.Football Club. B.Tennis Club. C.Sports Club. D.Basketball Club.
39.Where can we read the passage
A.In a storybook. B.On the club’s wall.
C.In the school library. D.In an English book.
Three kids are sharing their favourite hobbies.
Hi, I’m Joe Whale. You can also call me “The Doodle (涂鸦) Boy”. I am 13 years old and live in the UK. I began drawing when I was only 3. My favourite things to draw are food, monsters and aliens (怪兽和外星人). But I make doodles about all of the things I see every day. Many people like my drawings and ask me to draw for them. I draw for a book called Bad Food, for example.
Hi, my name is Fatin Kylychbekova and I’m 12. I come from the UK. Can you guess what I’m doing Yes, it’s kung fu! I first started learning it when I was just seven. My teacher is Mark Browne and he is great. I used to train seven days a week and I never got tired. Now I’ve got my black belt (黑带) in kung fu. I feel truly excited and I can teach others now.
Hello! I’m Sam Gouveia. I’m nine and I’m from the US. I love sewing (缝纫) very much. My parents bought me a sewing machine as my ninth birthday gift. It really helps me a lot. Look at this shirt! I made it for my dad in my sewing class and it took me six weeks! Some students ask me, “Why do you sew That’s for girls.” Well, I don’t think so. You can do anything you like!
40.What are Joe’s doodles about
A.Animals. B.A big lion. C.His school. D.Things around him.
41.What do we know about Fatin
A.She doesn’t like her teacher. B.She always feels tired after training.
C.She is not interested in teaching others. D.She practised kung fu every day in the past.
42.What can we learn from Sam
A.Sewing is easy to learn. B.Be nice to your parents.
C.People can do anything they like. D.Listen to what others say.
Hello! My name is Alice. I have a great family. We all like music very much. Jenny is my mother. She is a great musician. She is good at playing erhu. She can also play the piano. She likes to sing and she can sing well. My father Tony is a teacher. He can’t play any instruments, but he likes music. He thinks it’s relaxing. When my mother plays the piano, he always listens to it.
I like to play the guitar. It’s difficult at first, but I play it every day. So I can play it very well now. But my sister Tina can’t play the guitar. She thinks it’s boring. I want to teach her to play the guitar, but she doesn’t want to learn. She only likes to sing. She thinks it’s interesting.
43.What does Alice’s mother do
A.A musician. B.A teacher. C.A singer. D.A doctor.
44.How can Alice play the guitar very well
A.She learns a lot from her father. B.She learns a lot from her mother.
C.She practices playing it every day. D.She has a guitar lesson every day.
45.What’s the writer’s family’s attitude (态度) towards the music
A.They don’t like music at all. B.They like music so much.
C.They think music is boring. D.They think music is difficult.
Hi, my name is Peter Brown. I’m thirteen years old. Look! Here are three of my photos.
In the photo, there are two girls. They are my classmates, Lin Tao and Han Mei. They are from China. They like dancing very much.
Who are they in the photo Is the woman my sister No, she isn’t. She is my aunt. The two children are her daughter Gina and her son Tom. Where is my uncle He is in the park.
My grandparents John and Mary are in the photo. My grandfather is 68 years old. The dog is Coco. My grandmother likes the dog very much. Those are my parents. The short boy with black hair is my brother, Jack. And who is the tall boy Haha! It’s me!
46.What does Han Mei like doing
A.Playing basketball. B.Singing songs. C.Dancing. D.Watching TV.
47.What’s Peter’s cousin’s name
A.Han Mei. B.Gina. C.Lin Tao. D.John.
48.What color is Jack’s hair
A.Black. B.Brown. C.Orange. D.Yellow.
Welcome to our website (网站)! Today we have four students from all over the world! Let’s take a look!
Hi, I’m Melissa and I’m from the USA.I was born in Boston. I’m 11 years old and I’m in the 7th grade at Watson Junior High School. I live with my parents. My family is everything to me. Hi! I’m Pat from Britain, I’m 11 years old and I’m in the 7th grade. I live with my parents, my brother and my sister. We have a lovely cat named Mafalda. She also belongs to the family, of course!
Hi! I’m Mark and I’m from Australia, I was born in Sydney, I’m 12 years old and I’m in the 8th grade. My parents don’t live together. I live with my mother and my sister. We have a yellow parrot named Aussie and he’s part of the family. Hi! I’m Diego and I’m from South Africa. I was born in Durban. I’m 12 years old and I’m in the 8th grade. I live with my parents, my brother and my grandmother. We have a lovely cat. His name is Baby Jaquar and he is one of us.
49.Where does Mark come from
A.America. B.Britain. C.Australia.
50.What can we know from the text
A.The four of them are in the same grade.
B.Melissa is 11 and goes to Watson Junior High School.
C.Diego has a lovely dog named Baby Jaquar.
51.In which part of the website (网站) might (可能) you see the text
A.Pets. B.Sports. C.Family.
My parents are Mike and Lucy. My mother is a doctor in a hospital and my father teaches English in No. 26 Middle School. They work very hard every day.
Hello, everyone! I am Mary. I study in No. 39 Middle School. My brother, my sister and I are all good students. My parents are proud of us. Welcome to my home one day!
Paul is my elder brother. He studies in No. 29 Middle School. He studies very well and he likes to make friends.
The little girl is my younger sister Gina. She’s only 7 years old but she is good at tennis. She wants to be a tennis player in the future.
52.Mike is a teacher in _________.
A.No. 29 Middle School B.No. 26 Middle School
C.No. 39 Middle School D.No. 9 Middle School
53.From the passage (文章), we can know that ________.
A.there are two children in Mary’s family
B.Gina has a sister and a brother
C.Paul and Mary are in the same school
D.Mary is good at tennis and wants to be a tennis star
54.The underlined word “proud” probably means (意思) ________.
A.严厉的 B.担心的 C.自豪的 D.失望的
There are so many people I want to thank. But I want to thank my parents best.
I usually go to school at 7:00 a.m. My mom always gets up at 6:00 a.m. to cook healthy and nice food for me. But I sometimes complain (抱怨) and want to eat outside (在外面) with my friends. My mom always tells me, “The food outside is not healthy. Eating at home is good for you.” Now I know it. Dear Mom, my health is the most important (最重要的) to you.
My parents always buy me my favourite things. I like strawberries very much. My dad likes to buy strawberries for me. But when I want to give him a strawberry, Dad says, “Oh, I don’t like strawberries my girl.” I didn’t know why my dad said that before. But now I know it. Dear Dad, you like strawberries but you like me more.
My parents are always with me and do many things for me. I can’t do many things for you but I want you to have happy and healthy lives.
55.Mom gets up at 6:00 a.m. to ________.
A.let the writer get up B.drive the writer to school
C.cook breakfast for the writer D.do exercise with the writer
56.What does Mom think is the most important to the writer
A.Homework. B.Health. C.Food. D.School.
57.Why doesn’t Dad eat strawberries
A.He doesn’t like strawberries.
B.The writer doesn’t give him strawberries.
C.There are not many strawberries for him to eat.
D.He only wants to give strawberries to the writer because the writer likes to eat.
Physical activity is important and we often plan to do it. However, we don’t often think about making time to exercise as a family. While we find time for family games or movie nights, we often forget family sports. Family exercise may seem silly, but there are many benefits.
Form Lifelong Habits
By spending family time on a physical activity together, you encourage your children to exercise and build lifelong habits. When children see physical activities as an enjoyable thing to do together, they may keep family exercise as a family-time tradition as they grow up.
__________
Children get more life skills at home than they do anywhere else. Teamwork is taught and encouraged in sports. By exercising together, you’re encouraging teamwork and working together to reach a common goal, which helps teach the importance of goal-setting as a team.
Bring Encouragement
Parents are great encouragers in education and sports. You can give your children encouragement when doing family sports. Studies show that family encouragement influences children’s mental health in a good way. Good family bonding (联结) with family encouragement builds confidence in children.
It may be all well and good to think about exercising together as a family, but it may be difficult to get started. Here is some advice for you.
Take turns on who gets to choose the physical activity. Maybe you enjoy traditional exercise while your child wants to dance. On your exercising day, encourage your child to follow along. Then allow your child to choose the next family physical activity.
Staying safe is always something important to think about for not only children but parents as well. Choose an activity with your child’s abilities in mind. If some of your family members are not good at running, try to slow down or have them ride a bike along.
Family exercise can be both fun and a good chance for bonding. Remember to always choose the activity as a family and stay safe.
58.Which of the following would be the best heading for Paragraph 3
A.Build Teamwork B.Improve Health
C.Keep Traditions D.Bring Happiness
59.According to the passage, the writer probably agrees that ________.
A.it’s always safe to exercise together as a family
B.it’s good and easy for families to start exercising
C.children should play a part in deciding family exercise
D.children will exercise with family more if they are confident
60.What does the writer mainly talk about in the passage
A.The ways for families to exercise together and stay safe.
B.The choices of family exercise and the reasons to start it.
C.The benefits of family exercise and advice on how to start it.
D.The importance for children to exercise and get more life skills.
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.D
【导语】本文是一篇记叙文,通过描述一张班级照片,展现了学生们在新学校的快乐生活,以及他们各自的兴趣爱好和老师的情况,表达了作者对新朋友和老师的喜爱。
1.细节理解题。根据文章第一段“This is my best friend Li Feng. He likes reading books...”可知,李峰喜欢读书。故选C。
2.细节理解题。根据文章第二段“Our teacher, Ms Liu, is behind them. She looks happy, and a book is in her hands.”可知,刘老师手里拿着一本书。故选A。
3.最佳标题题。根据文章开头“Mum, look at our class photo!”以及全文内容可知,文章主要围绕一张班级照片展开,描述了照片中的人物和他们的活动,表达了大家在新学校的快乐,因此最适合的标题是“一张快乐的班级照片”。故选D。
4.B 5.C 6.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Jimmy和他的好朋友Dave在学校互相帮助学习的故事,以及他们现在正在上中文课,即将上的是Mr. Brown(Jimmy的父亲)的中文课。
4.词句猜测题。根据“His good friend Dave’s desk is behind his. That’s because Dave is very tall.”可知,Dave的桌子在Jimmy后面,原因是Dave很高,可推测出“tall”意为“高的”。故选B。
5.细节理解题。根据“He often helps Jimmy with his Chinese and Jimmy also gives a hand with Dave’s English.”可知,Jimmy帮助Dave学习英语。故选C。
6.细节理解题。根据“That’s the bell, and it’s time for the Chinese class.”可知,接下来他们要上中文课。故选C。
7.C 8.B 9.A
【导语】本文是记叙文,讲述了作者在篮球和代数学习中,通过永不放弃的精神最终取得进步的故事,传达了坚持的重要性。
7.细节理解题。根据“I started playing in the second grade.”可知,作者在二年级开始打篮球。故选C。
8.细节理解题。根据“He would miss the basket on purpose so I wouldn’t lose against him.”可知,作者不会输给哥哥是因为哥哥故意投不进篮筐。故选B。
9.主旨大意题。文章通过作者打篮球和学代数的经历,多次强调“never give up”,主要想告诉我们应该永不放弃。故选A。
10.D 11.C 12.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讨论了选择朋友时应该注意的性格品质,包括理解力、诚实和可靠性,以及一个能让朋友关系特殊的额外品质——能一起享受快乐。
10.词句猜测题。根据文章第一段“Sometimes you will meet fair-weather friends. They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away.”可知,fair-weather friends指的是那些在你拥有金钱或好运时与你在一起,但当你遇到困难时就会离开的朋友,即只能共享快乐而不能共患难的朋友。故选D。
11.细节理解题。根据文章第二段“Above all else, I look for understanding in a friend most. A good friend tries to understand how another person is feeling.”可知,好朋友需要理解彼此的感受。故选C。
12.主旨大意题。根据文章第一段“How do I know when I have found a good friend I look for certain qualities of character (性格品质), especially understanding, honesty and reliability (可靠).”以及全文内容可知,本文主要讨论了好朋友的品质。故选B。
13.C 14.A 15.D
【导语】本文主要讲述了在学校中学会容忍的重要性,强调容忍是尊重他人差异、与他人和谐相处的关键。
13.细节理解题。根据“You may not realize it, but you are doing much more than just studying when you are at school.” 可知,在学校学生学到的不仅仅是学习。故选C。
14.细节理解题。根据“Tolerance is the ability to ... live happily with them.”以及“Tolerance just means that ... not try to make them change.”可知,容忍是接受他人本来的样子。故选A。
15.推理判断题。根据“Practice tolerance in your own school and city now. It may help make a difference to the world.” 可知,践行容忍有助于创造一个更美好的世界。故选D。
16.B 17.A 18.C
【导语】本文是一封学校通知信,主要讲述了杭州第一中学开学时需要学生携带的物品清单及相关注意事项。
16.细节理解题。根据文章“One notebook(笔记本)”可知学生需要带一本笔记本。故选B。
17.细节理解题。根据文章“ One big box of coloured pencils (for art lessons)”可知彩色铅笔是用于美术课的。故选A。
18.细节理解题。根据文章“Head teacher—Mr. Lee”可知Mr. Lee是学校的班主任。故选C。
19.B 20.C 21.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了在当今世界,人工智能(AI)在教育领域发挥着重要作用。AI可以协助教师批改作业,节省时间;还能帮助学生根据自身学定制课程。然而,也有人担忧AI可能使学生过度依赖,从而减少自身努力。但正确使用AI,可以极大地促进学习效果。
19.细节理解题。根据文章第一段“Some schools are using AI to help teachers grade students’ homework.”可知,AI可以帮助老师批改作业。故选B。
20.细节理解题。根据文章第二段“These apps can give students different lessons according to their learning levels.”可知,AI学习应用可以根据学生的学提供不同的课程。故选C。
21.细节理解题。根据文章第三段“They think students may depend too much on AI and not work hard themselves.”可知,有些人担心AI在教育中的应用是因为他们认为学生可能会过度依赖AI,从而自己不努力学习,变得懒惰。故选B。
22.C 23.C 24.A
【导语】本文是一篇说明文,文章讲述了爱好给孩子们带来的好处。
22.细节理解题。根据“Help You Be Creative”以及“For many hobbies, such as building model cars and model planes, you have to use your brain and your hands at the same time.”可知,文中提到“大脑和双手并用”以及“像做模型车、模型飞机等的活动能让人更有创造力”,C项符合“大脑与双手并用来创作”。故选C。
23.细节理解题。根据“Too much stress can make people sick.”可知,此处强调“过度的压力让人生病”,C项表述有误。故选C。
24.推理判断题。通读全文可知,文章主要讲兴趣爱好带来的生活益处,最可能出现在与“生活方式”相关的栏目。故选A。
25.D 26.C 27.A
【导语】本文主要介绍了城市青年俱乐部的活动情况,包括不同成员的兴趣和俱乐部的设施、服务等。
25.细节理解题。根据“I’m Emily. I like doing arts. I often paint pictures and make things at the club.”可知,在俱乐部里画画和制作东西的是Emily。故选D。
26.细节理解题。根据“You can do rock climbing on Mondays and Wednesdays.”可知,在俱乐部可以在周一和周三攀岩。故选C。
27.细节理解题。根据“I’m Mark…I like helping people.”可知,Mark在俱乐部喜欢帮助别人。故选A。
28.B 29.C 30.B
【导语】本文介绍了三个学生Dale、Cindy和Bill的个人信息,包括他们的年龄、爱好和最喜欢的颜色等,同时还介绍了音乐俱乐部、体育俱乐部和艺术俱乐部的招募信息。
28.细节理解题。根据文中“Name: Cindy...Favourite colour: pink”可知,Cindy最喜欢的颜色是粉色。故选B。
29.细节理解题。根据文中“Sports Club...We need 10 boys and 5 girls to join us.”可知,运动俱乐部需要10名男孩和5名女孩,总共15名学生。故选C。
30.细节理解题。根据文中信息,Dale的爱好是打篮球,最适合加入运动俱乐部(b);Cindy的爱好是跳舞,音乐俱乐部招募喜欢唱歌或跳舞的学生,所以她适合加入音乐俱乐部(c);Bill的爱好是画画,艺术俱乐部适合他(a)。因此,匹配结果为①-b; ②-c; ③-a。故选B。
31.C 32.B 33.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了孙梅、劳拉和杰夫三人分别发帖,分享了他们各自同桌(Carol, Kitty, Larry)的性格特点、才华以及对自己的积极影响。
31.细节理解题。根据“My deskmate is Kitty. She is quite friendly and talented in a lot of things such as drawing and writing.”可知,Kitty在绘画方面有天赋。故选C。
32.细节理解题。根据Jeff 2025/1/5 4:36 PM下内容“My deskmate is Larry.…Both he and I like sports.”可知,杰夫和拉里都喜欢运动。故选B。
33.推理判断题。根据Sun Mei 2025/1/4 9:10 AM下内容“My deskmate is Carol.…She often helps me with my study. With her help, I think I can improve my study very quickly.”可知,Carol经常帮助孙梅学习。由此可推测出,孙梅认为Carol是乐于助人的。故选A。
34.B 35.D 36.A
【导语】本文记录了互联网聊天室里几位孩子对学校生活中兴趣爱好的讨论,分别介绍了“飞鱼”、“鸣鸟”、“跳跳虎”、“奔跑足球”、“游泳猫”各自喜欢的活动,如听音乐、画画、打篮球、踢足球和阅读等。
34.细节理解题。根据“Jumping Tiger: I am a good basketball player. I can help our school team win. Don’t you think it’s cool ”可知,他认为打篮球很酷。故选B。
35.细节理解题。根据“Singing Bird: I also like reading”和“Swimming Cat: I just think reading is my favourite”可知,喜欢读书的是“鸣鸟”和“游泳猫”。故选D。
36.细节理解题。根据“Running Football: I spend half an hour a day playing football”可知,他每天踢足球的时间是半小时。故选A。
37.C 38.C 39.B
【导语】本文主要介绍了本学期的四个俱乐部,涵盖各俱乐部的开放时间、活动内容、适合年龄及联系电话等信息。
37.细节理解题。根据Club 3: Computer Club中的“Open hour: 4:30 p.m.-6:00 p.m.;Day: Tuesday;Age: 10 to 13”可知,开放时间为周二下午4:30 - 6:00,年龄要求10 - 13 岁,Tom 12岁,年龄符合;且5:30 - 6点在该时间段内。故选C。
38.细节理解题。根据“playing football, playing tennis, playing basketball”,这些活动都属于体育运动,因此Club 4的名称为 Sports Club(体育俱乐部),故选C。
39.推理判断题。本文是对俱乐部的开放时间、活动、适合年龄和联系电话等的介绍,旨在让学生了解俱乐部以便参与,因此最可能在俱乐部的墙上(On the club’s wall)看到这篇文章,而非故事书、学校图书馆或英语书里,故选B。
40.D 41.D 42.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了三个孩子(Joe、Fatin和Sam)分享他们最喜欢的爱好。
40.细节理解题。根据“But I make doodles about all of the things I see every day.”可知,Joe的涂鸦是关于他周围的事物。故选D。
41.细节理解题。根据“I used to train seven days a week and I never got tired.”可知,Fatin过去每天都练习功夫。故选D。
42.推理判断题。根据“You can do anything you like!”可知,Sam的观点是人们可以做自己喜欢的事情。故选C。
43.A 44.C 45.B
【导语】本文主要介绍了Alice一家人对音乐的喜好情况。
43.细节理解题。根据“We all like music very much. Jenny is my mother. She is a great musician.”可知,她的妈妈是一个伟大的音乐家,故选A。
44. 细节理解题。根据“I like to play the guitar. It’s difficult at first, but I play it every day. So I can play it very well now.”可知,爱丽丝很擅长吉他是因为她每天练习,故选C。
45.观点态度题。根据“I have a great family. We all like music very much.”可知,Alice一家人都非常喜欢音乐的,故选B。
46.C 47.B 48.A
【导语】本文是一篇记叙文,文章通过Peter Brown的三张照片,介绍了他的家庭成员、同学以及他们的兴趣爱好和特点。
46.细节理解题。根据“They are my classmates, Lin Tao and Han Mei. They are from China. They like dancing very much.”可知,韩梅非常喜欢跳舞。故选C。
47.细节理解题。根据“The two children are her daughter Gina and her son Tom.”可知,Peter的姑姑有两个孩子,分别是女儿Gina和儿子Tom,所以Peter的表姐(或表妹)的名字是Gina。故选B。
48.细节理解题。根据“The short boy with black hair is my brother, Jack.”可知,Jack的头发是黑色的。故选A。
49.C 50.B 51.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了来自世界各地的四位学生的个人信息、家庭情况和宠物。
49.细节理解题。根据“I’m Mark and I’m from Australia”可知,马克来自澳大利亚。故选C。
50.细节理解题。根据“I’m 11 years old and I’m in the 7th grade at Watson Junior High School.”可知,Melissa11岁,在沃森初中读7年级。故选B。
51.推理判断题。全文围绕四位学生的家庭组成、宠物和亲情关系展开,最可能出现在“家庭”版块,故选C。
52.B 53.B 54.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了作者的家庭成员情况。
52.细节理解题。根据“My parents are Mike and Lucy ... my father teaches English in No. 26 Middle School.”可知,Mike是第二十六中学的英语老师。故选B。
53.细节理解题。根据“Hello, everyone! I am Mary... My brother, my sister and I are all good students.”及“Paul is my elder brother”,“The little girl is my younger sister Gina”可知,Gina有哥哥Paul和姐姐Mary。故选B。
54.词句猜测题。根据“My brother, my sister and I are all good students. My parents are proud of us.”并结合选项可知,作者和哥哥妹妹都是好学生,父母的态度应是积极的。所以proud意为“自豪的、骄傲的”。故选C。
55.C 56.B 57.D
【导语】本文主要表达了作者对父母的敬爱与感激之情。
55.细节理解题。根据“My mom always gets up at 6:00 a.m. to cook healthy and nice food for me.”可知,妈妈早上6点起床为作者做早餐。故选C。
56.细节理解题。根据“Now I know it. Dear Mom, my health is the most important (最重要的) to you.”可知,妈妈认为健康对作者是最重要的。故选B。
57.推理判断题。根据“I didn’t know why my dad said that before. But now I know it. Dear Dad, you like strawberries but you like me more.”可推知,爸爸只想把草莓留给作者,因为作者喜欢吃。故选D。
58.A 59.C 60.C
【导语】本文是一篇说明文,阐述家庭运动的诸多益处,如培养习惯、团队合作等,并给出如何开启家庭运动的相关建议。
58.最佳标题题。根据“Teamwork is taught and encouraged in sports. By exercising together, you’re encouraging teamwork and working together to reach a common goal”可知,第三段主要讲的是家庭运动能培养团队合作精神,“建立团队合作”最适合作为该段标题,故选A。
59.观点态度题。根据“Take turns on who gets to choose the physical activity.”可知,作者认为孩子们应该参与决定家庭运动项目,选项C正确。故选C。
60.主旨大意题。文章前半部分介绍了家庭运动的好处,如养成终身习惯、培养团队合作、给予鼓励等,后半部分给出了如何开始家庭运动的建议,所以文章主要讲了家庭运动的好处和开始的建议,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览