【期中考点突破】突破02 阅读理解-选择4题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点突破】突破02 阅读理解-选择4题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)
突破02 阅读理解-选择4题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Who is your favorite teacher The students of Class 3, Grade 7 take a vote (投票).
1.Most of the students like ________ in Class 3, Grade 7
A.Mr. Green B.Mr. Miller C.Mr. Smith D.Mrs. Miller
2.Simon likes Wednesday best, because ________.
A.his favourite lesson is history B.he has a music lesson
C.he likes the school lunch on Wednesday D.Mar feels happy in history classes
3.The underlined (下划线) word “admire” means “________” in Chinese.
A.讨厌 B.敬佩 C.害怕 D.嫉妒
4.Which is TRUE
A.There are 16 students in Class 3, Grade 7.
B.The three students all like Mrs Miller.
C.Mr Smith is a basketball player.
D.Mar feels happy in history classes.
In Singapore, many junior high school students study very hard. People think that doing well in school helps them have a good future. So students want to get good grades (成绩). They have a lot of homework every day. Tests are also difficult for them. Some students even go to more classes in the evening.
After school, there are many fun things to do. Students can play sports in the playground, listen to music, swim, or climb walls. They also help other people in their town. For example, they can visit old people.
When they are not busy, students like to listen to music and watch movies. They also like to use the computer to play games or talk to friends. Sometimes, they go to shopping centers, museums, or bookstores.
Students in Singapore are busy with schoolwork, but they also have a lot of fun.
5.Why do students in Singapore study hard
A.Because they enjoy taking exams. B.Because they want good grades.
C.Because their parents tell them to study. D.Because they have too much free time.
6.What do some students do in the evening
A.Play sports with friends. B.Take more classes.
C.Visit shopping centers. D.Watch movies at home.
7.What activity can students do after school
A.Go skiing in the mountains. B.Learn to cook at home.
C.Visit old people in the town. D.Play video games in class.
8.What is the best title for the passage
A.Students’ Life in Singapore B.Study in Singapore
C.After-school Fun D.Students’ Hobbies
Did your friends give you a nickname (绰号) How do you feel about it What does it mean to give someone a nickname
A student put a note on his classmate’s back while they had a break at school one day. The note said “I’m a Pig”. He asked other classmates not to tell the boy. The other students started laughing at the boy, but wouldn’t say why.
Soon, it was time for their afternoon math class. Their teacher wrote a difficult problem on the blackboard. Only the boy with the note on his back was able to solve it.
Ignoring the laughter, he walked to the blackboard and solved the problem. The teacher asked the class to clap (鼓掌) for him and took the note off his back. She told him, “It seems that you didn’t know about the note on your back, but you didn’t seem to care anyway.”
Then the teacher looked at the other students and said, “Let me tell you two things. First, all of you will be put on notice by other people who don’t want you to be successful. All you have to do is ignore these notes. You have to take every chance to learn, grow, and improve. And it seems that none of you are friends with this boy, and none of you were kind enough to tell him about the note. If that’s true, then you’d better hope that you have some good friends yourself, and they will tell you if you meet this situation someday.”
9.What did the other students do after a note was put on the boy
A.They helped the boy take off the note.
B.They told the boy about the note.
C.They asked the teacher for help.
D.They said nothing but laughed.
10.Why did the teacher ask the boy to go to the blackboard
A.Because the boy couldn’t answer the question.
B.Because the boy laughed at his classmates in class.
C.Because the teacher wanted to take off the note.
D.Because only the boy could solve the problem.
11.What was the teacher’s opinion in Paragraph 5
A.Punishment (惩罚) is not the only way to help you learn.
B.Nicknames can stop you from being successful.
C.Take every chance to show yourself to others.
D.Care too much about others’ opinions of you.
12.What might the students do after this experience
A.They might give a nickname to another student.
B.They might be friendly and help others in need.
C.They might be angry with the boy.
D.They might not make friends from now on.
What are American school days like Do students in America have the same school life as we do in China And what do they often do on weekends
Well, in America, from Monday to Friday, the students spend about six hours (小时) a day in studying at school. They don’t have morning readings and there are seven classes a day. A classroom is not very big and there are twenty or thirty students in a class. They have different lessons in different classrooms. They often sit around teachers and discuss (讨论) problems with them. They have little homework after school. They often read books, listen to music, or do sports.
American students’ weekend life is varied. On Friday evening, they usually have a party, go to see movies in the cinema or have a meal at a restaurant. On Saturday, they often have some lessons, help their parents at home or play games in friends’ houses. Many students go to the church (教堂) on Sunday and then go home to do homework and stay with family.
13.How many hours a day do the students spend in studying at school in America
A.About five. B.About six. C.About seven. D.About eight.
14.What does the underlined word “varied” mean in Chinese
A.简单的 B.多样的 C.枯燥的 D.宁静的
15.The students in America don’t ________ on Saturday.
A.go to see movies in the cinema B.have some lessons
C.help their parents at home D.play games in friends’ houses
16.The passage is about ________.
A.American schools and American school days
B.American schools and American students’ weekend life
C.American students’ family and their weekend life
D.American students’ school life and their weekend life
The Importance of Teamwork
Teamwork is very important in our lives. Whether it’s in a sports team, a school project, or a workplace, working together can bring many benefits.
In a sports team, teamwork is the key to winning games. Each player has their own role, and they need to cooperate with each other. For example, in a basketball game, the guards need to pass the ball to the forwards and centers. The players need to support and encourage each other on the court. If everyone only thinks about themselves and doesn’t work as a team, it’s very difficult to win.
In a school project, teamwork can make the work easier and more efficient. Students can divide the tasks according to their abilities. Some can do research, some can write the report, and others can make the presentation. By working together, they can learn from each other and complete the project better.
In a workplace, teamwork is also necessary. Different departments need to cooperate to achieve the company’s goals. For instance, the marketing department needs to work with the production department to promote new products. Teamwork can improve work efficiency and create a better working environment.
17.What is the key to winning games in a sports team
A.Individual skills. B.Teamwork.
C.Good coaches. D.Expensive equipment.
18.How can students do a school project better
A.By doing all the work alone. B.By only doing the easy parts.
C.By dividing tasks and working together. D.By competing with each other.
19.What can teamwork bring in a workplace
A.Lower work efficiency.
B.A worse working environment.
C.Higher work efficiency and a better working environment.
D.More conflicts among employees.
20.What is the main idea of the passage
A.The importance of sports. B.The importance of school projects.
C.The importance of teamwork in different situations. D.The importance of workplaces.
Hi, I’m Luna. Now I’m so happy to study in my new school, and I also get to know about some excellent teachers.
My class teacher is Mr Smith. He is 37 years old. He is kind and patient. Mr Smith treats (对待) us like his children. He makes us feel we are family. He has a conversation with every student every day. He likes sports, so he plays ping-pong with us on Friday afternoon.
My favorite teacher is Ms Watson. She is our English teacher. She is funny. Today, Ms Watson even speaks a little Japanese in her class. Is she great Absolutely!
My maths teacher, Mr Davis, lives in Shanghai, but he is from London. He has brown curly hair and he is tall. I think he is very clever. He always makes our maths class interesting. I really learn a lot in his class.
21.Ms Watson can speak ________.
A.English B.Chinese and Japanese C.Japanese D.English and Japanese
22.Where is Mr Davis from
A.China. B.The UK. C.The US. D.Japan.
23.Which of the following is TRUE (正确的)
A.Mr Smith teaches his children.
B.Ms Watson is Luna’s favorite teacher.
C.Mr Smith is Luna’s maths teacher.
D.Mr Davis has black hair.
24.Which of the following shows the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
Are the classrooms all the same in the world
In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines (成直线) and many other school things in order. There are usually more than 40 students in every class. They always face (面对) the blackboard. What are classrooms like in other countries
In the UK, most classrooms are similar (相似的). There are usually about 30 students in every class. Usually, two children share a long desk.
In the US, classrooms usually have a single (单独的) desk for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The US children don’t have a fixed classroom. They always go to different (不同的) classrooms when the classes are different.
In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students’ clothes. At the door of the school building, there are places for their shoes.
25.How many countries are talked about in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
26.What does the underlined word “fixed” in the passage mean in Chinese
A.私人的 B.固定的 C.安装的 D.舒适的
27.Which of the following is NOT true about the schools
A.Students have places for their clothes in Japanese schools.
B.Two students usually share a long desk in the US.
C.In Chinese schools, there are usually more than 40 students in each class.
D.In the UK, you can see the long desks in the classroom.
28.In which part (部分) of a book can you read this passage
A.Food. B.Sports. C.Music. D.School.
Everyone should have a hobby. But how can you choose the right hobby Here is some advice (建议).
What are your interests What do you want to try For example, Tom likes spending time outdoors, so he can try something like mountain climbing, bird-watching, fishing and so on. What do you like doing for fun Think about it.
Do you have targets (目标) for your hobby Do you just look for something to kill time or do you want to turn it into your job one day Do you hope to make your skills (技能) better Or do you try to make new friends Think about what you want to get from your hobby.
Hobbies like playing video games or watching soap operas (肥皂剧) are not very healthy. You need to sit in one place for a long time and always look at the screen. That’s just bad for your body. So please choose healthy hobbies.
Many people have hobbies, such as singing, paper-cutting and growing vegetables. Some hobbies can take people much time. But if you choose your hobbies correctly, you will learn new skills, develop (培养) your interests and become a better person.
29.Which activity may Tom try according to Paragraph 2
A.Cooking at home. B.Reading in the library.
C.Going hiking in the forest. D.Listening to music in the classroom.
30.What does the underlined word “kill” mean in Chinese
A.注意 B.喜欢 C.记得 D.消磨
31.Which of the following can be put in “________” in Paragraph 4
A.Is your hobby healthy B.Why do you have a hobby
C.When should you have a hobby D.What can you get from your hobby
32.What’s the structure of the passage
A. B. C. D.
In our school, there is an English club, a music club, a football club, a tennis club and many other clubs. The tennis club is the most popular one. And I am in the club because tennis is my favourite sport.
There are more than 80 members in the tennis club. About 50% of them are boys. There are two teams in the club — Red Team and Yellow Team. There is one match every week. Matches make me happy.
Zhang Yue is an old member in the tennis club. He is tall and looks very strong. He is from Beijing. His parents are tennis players too.
Yang Lei is a short boy. He is the youngest member in the tennis club. He is 11 years old. He is good at swimming, so he is also a member of the swimming club.
I’m the tallest girl in the tennis club. I hope I can be a good tennis player one day.
33.How many boy members are there in the tennis club
A.More than 80. B.About 40. C.About 50. D.11.
34.________ parents are tennis players in the passage.
A.The writer’s B.Zhang Yue’s C.Yang Lei’s D.Li Na’s
35.________ is a member of the swimming club.
A.The writer B.Zhang Yue C.Yang Lei D.Li Na
36.Which of the following is NOT TRUE
A.There is a tennis match every week.
B.Zhang Yue from Nanjing is an old member in the tennis club.
C.Yang Lei is the youngest member in the tennis club.
D.The writer hopes to be a good tennis player one day.
Hi! My name is John. I’m eleven years old. I’m in Grade Seven. Our School Day starts at 8:00 in the morning and finishes at 3:25 in the afternoon. My favourite subject is science, because I can learn a lot from it. I don’t like geography, because it’s boring. I’m very busy every day. Here is my class timetable. Please have a look.
Time Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
8:00~8:30 Morning Reading
8:45~9:30 English History Maths Chinese Science
9:40~10:25 Maths Chinese Science History English
10:35~11:20 Art P.E. History Maths P.E.
11:30~13:30 Lunch Break (午休)
13:45~14:30 Geography English Music English Music
14:40~15:25 History Art Chinese Science Maths
37.What is John’s favourite subject
A.Geography B.English C.History D.Science
38.What may John do at 10:55 on Tuesday
A.Play football. B.Have a music lesson.
C.Do morning reading. D.Have a history lesson.
39.How many classes (not including Morning Reading) does John have in a week
A.Twenty. B.Twenty-five. C.Thirty. D.Thirty-five.
40.What can we learn from the text
A.John has a music lesson on Friday morning. B.John has eight subjects to learn at school.
C.John thinks geography is not interesting. D.John has one P.E. lesson in a week.
①Old people around the world have different hobbies. These hobbies make their lives fun and interesting.
②In China, many grandmothers enjoy dancing in public squares (广场). It is a great way to stay active and meet friends. Some also enjoy practising Taiji. And some others love walking backward while clapping (拍手) their hands for exercise.
③In the US, ▲ . They enjoy playing cards. Card games help them meet others and have fun. Many elderly people also enjoy gardening. Gardening (园艺) gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers. Baking (烘焙) is another favorite hobby. Grandmothers love baking sweet cookies for their grandchildren. They also enjoy spending time talking and sharing stories with friends. It is a nice way to pass the time and feel less lonely.
④No matter where they live, hobbies help old people stay active, meet new friends, and enjoy life. These activities bring health and happiness, making their lives more colorful and meaningful.
41.What are popular (受欢迎的) hobbies for old women in China
a. Playing mahjong. b. Dancing in the square.
c. Playing Chinese chess. d. Baking cookies.
A.ab B.ac C.bc D.bd
42.How does gardening help old people
A.It helps them grow flowers only. B.It gives them fresh air and exercise.
C.It is a way to make new friends. D.It helps them bake cookies.
43.Which can be put (放) in ▲
A.old people have different hobbies
B.old people like playing sports
C.old people like gardening
D.old people like baking
44.The structure (结构) of the passage is ________.
A. B. C. D.
Many students of our school have interesting hobbies.
Lara is 11 years old. She likes writing poems. She often publishes (发表) her works on the school magazine. She also enjoys drawing pictures. She wins the first prize (奖) in the painting competition.
Tom is 15 years old and he has very interesting hobbies. He likes dancing, designing Internet sites (设计网站) and playing the piano. But he also loves reading in the library if he has free time.
Robert is almost 13 years old. His hobbies are playing football and reading detective (侦探) stories.
Mr. Lee thinks our students do many interesting things and they are very busy. They also love different subjects.
Tom is the best student at maths. Lara is good at art and literature (文学) and Robert is one of the best students at PE. Their hobbies help them study well too.
45.What does Lara like
A.Dancing and reading. B.Writing stories and drawing.
C.Writing poems and drawing. D.Playing the piano and PE.
46.________ has the same hobby as Tom.
A.Robert B.Lara C.Mr. Lee D.Nobody
47.What can we know from this passage
A.Lara wins the first prize (奖) in the painting competition.
B.Some students of our school have interesting hobbies.
C.Tom isn’t the best student at maths.
D.Mr. Lee thinks students don’t do many interesting things.
48.Which book will Robert like
A.Snow White B.The little Prince (王子)
C.The Monkey King D.Detective Conan
Hello! My name is Leo. I’m 12 years old. I’m from Toronto, Canada. My father is a doctor. My mother teaches kids to play the piano at a primary school. I have short brown hair and big eyes. On weekends, I often play soccer with my friends.
Hi! I’m Anna Brown. I’m 13 years old. I come from Madrid, Spain (西班牙), but I live in New York. My favourite subject is history because I like stories. But I don’t like maths. It’s so hard to learn.
Good morning! My name is Jim. I’m 13 years old. I’m from London, the UK. The name of my school is Brooklands Middle School. I live with my mom, dad, and my little sister. I am outgoing and friendly. And I like helping others (他人). It makes me feel happy.
Hey there! I’m Kate. But my friends call me Kitty. I’m 12 years old. I’m from Paris, France. The name of my school is Ermitage International School. My favourite food is pizza. It is easy to eat pizza—just hold it in your hands and take big bite(大口吃).
49.What does Leo often play on the weekend
A. B. C. D.
50.Who are of the same age
A.Leo and Jim. B.Leo and Kate.
C.Anna and Kate. D.Jim and Kate.
51.What is Jim like
A.Tall. B.Quiet. C.Helpful. D.Handsome.
52.What doesn’t Kate tell us about
A.Her age. B.Her country.
C.Her favorite food. D.Her favorite subject.
A British girl, Taryn Everdeen, has just finished writing a novel (小说) with her favorite writer, Carolyn Meyer, even though she is 66 years younger than her.
Taryn was only 15 years old, when she first wrote a fan letter to 81-year-old Carolyn Meyer, to give thanks for her historical novels.
“Carolyn was one of my favorite writers. I grew up reading her books. When I was nine or ten, I would listen to her stories every night. That made me fall in love with history,” says Taryn.
Taryn, who is from Norwich, England, was then surprised when Carolyn wrote back and suggested writing a novel together.
Carolyn is an American writer who writes novels for children and young people. She has published (出版) over 50 children’s books, but she has never wanted to work with another writer until she got Taryn’s letter.
Three years ago, after Taryn wrote to her, Carolyn invited the young girl to stay with her in the US, so they could write a novel together. They decided to write a time-traveling story. They sent ideas to each other by email. Carolyn also visited Taryn last year, and Taryn flew to the US over the summer, after she finished her school exams.
They now have a first draft (初稿) of Mirror of Time. They decide to give it to some publishers and hope they will be interested in it.
“This is my first try at writing a novel. We have been working on it for three years. It’s amazing,” says Taryn. “And I have never met anyone like her. She seems much younger than her age. I think she is a really powerful role model (有影响力的榜样). She’s my teacher, and my work partner, but I see her as a friend more than anything else.”
Taryn, now 18 years old, returns from the US this week. She wants to have a gap year (间隔年) before starting university next year.
“We worked hard, but we did other things together, too. While I was there, we went to a few theatre shows, and we went on a journey to Taos, staying in a hotel overnight there.”
“She’s very open, and I can talk to her about pretty much all the things I talk to my other friends about,” she says. “She has taught me how to be a better writer.”
53.Taryn first wrote a fan letter to Carolyn to ________.
A.give thanks B.be her friend C.show her love D.ask for a book
54.Taryn was surprised to get the letter, because ________.
A.Carolyn gave her CDs of her popular stories
B.Carolyn wanted to visit her home
C.Carolyn suggested writing a novel together
D.Carolyn wanted to travel with her
55.Which of the following is TRUE, according to the passage
A.They visit each other to share ideas.
B.Carolyn never works with another writer.
C.Taryn wants to start university at the age of 18.
D.Mirror of Time is a story about time traveling.
56.From Taryn’s story, we can learn that ________.
A.old people are always ready to help young people
B.sometimes interests can bring us big surprises
C.age differences can bring people together
D.working together can make us famous
Hello, everyone! My name is Alex. I am twelve years old and I am a student in the seventh grade. I have a brother named Eddie. We love to read books together. My dad is a doctor and my mum is a teacher. We also have a dog named Buddy. It’s part of our family, too.
I go to a school called Greenfield Junior High. It is a great school with many wonderful teachers. My favorite subject is biology (生物学) because I love animals and plants. Our school has a big playground. We can play football and basketball there. At school, I meet my friends and we have fun learning together. At home, I often talk a lot with my family and ask them for help. When I meet some problems, they are always there to support me and give me advice (建议).
I love my school and my family very much. I feel lucky to have such a wonderful life.
57.Who is Buddy
A.Alex’s brother. B.Alex’s dad. C.Alex’s dog.
58.Why does Alex like biology
A.Because it’s easy to learn biology. B.Because he likes animals and plants. C.Because he wants to be a biology teacher.
59.What does the underlined word “support” mean in Chinese
A.支持 B.赞美 C.批评
60.What’s the best title (标题) of the text
A.My School and Family B.My School Day C.My Hobbies and Subjects
Do you have a sister or a brother in your home I have a sister. Let me tell you something about my sister and me.
I’m Kate and my sister is Gina. I am tidy but Gina is not. In our room my books are on my desk. My pencils and pens are in my pencil box. I have a ruler. It’s long and red. I like it very much. I put it in my pencil box. My pencil box is in my schoolbag. I have a cap. It is on the desk, too. My sister Gina always puts her school things everywhere in her room. Her books are on her bed, on her desk and under her chair. The blue trousers are under the bed. They are hers, too. She often looks for her things. “Where is my ruler ” “Where is my schoolbag ” She always asks. She often counts her pencils. “One, two, three… Oh, another two are on the bed. ” She is very happy to find them. But I’m not so happy. Do you know why
61.The writer starts the passage by ________.
A.expressing feelings B.giving an example
C.asking a question D.explaining reasons
62.The underlined word “everywhere ” means “________” in Chinese.
A.某处 B.任何时间 C.哪里 D.到处
63.Which of the following is TRUE (正确) according to the passage
A.Gina doesn’t like her school things.
B.Gina is not very tidy.
C.Kate likes her long blue ruler very much.
D.Kate often helps Gina find her things.
64.What can we learn from the passage
A.We must keep our room clean and tidy.
B.We must love our brothers or sisters.
C.We must put the things in the pencil box.
D.We must help our father and mother.
I feel very excited because I’ll be with you again on holiday in another week. I enjoy my stay in England very much. My host (房东) and my classmates are all very nice to me, but as they say in England, “there is no place like home,” and I think you will feel this above all at Christmas time. I am leaving here early on Thursday, the 23rd, and I will be arriving in Paris on Friday morning. So I’ll be home about lunchtime. Please meet me at the station. In some of my earlier letters, I told you all about the other students here. Well, I want to ask my Canadian friend, Jan, to come and spend Christmas, and he has no friends in England except me. He is a very nice boy. I know you will like him, and I feel sure he will enjoy Christmas with us. But I haven’t invited him yet. Please let me know soon if that’s all right. I get some Christmas presents ready for you all, but I am not going to tell you what they are, so it will be a surprise.
How are you all at home I hope you are all keeping well. Ask father to put on his big coat when he goes out so that he will not catch a cold. We don’t want him ill for Christmas.
65.The writer is probably (可能) _________.
A.an English woman B.a French woman
C.a Canadian D.an American
66.The writer feels very excited because _________.
A.she will soon be with her family
B.she enjoys her stay in England very much.
C.she will spend Christmas with her friends
D.she gets some Christmas presents ready for her people
67.The saying “there is no place like home” means _________.
A.there’s no place in the world which looks like home
B.one feels best when one is at home with one’s own people
C.things at home are much better than things in other places
D.our own home is in every way better than anyone else’s home
68.This passage is part of a ______ .
A.short story B.diary (日记) C.letter D.report
Emily is a junior high school student. She loves outdoor activities. Her favorite is flying kites. She has many colorful kites. Each of them has a special story.
Emily takes her favorite kite, a red one from her grandmother, to the park. The kite flies high in the sky and Emily has a lot of fun. But then a big wind takes it away. She spends hours looking for (寻找) her kite, but she can’t find it. Her eyes are soon full of tears. The sad feeling stays with her for weeks.
As time goes on, she starts to see that the kite isn’t the most important thing. She misses the days when she stays with her grandmother, so Emily decides to make new memories (回忆). She spends more time with her grandmother. Their bond (联系) grows stronger.
Emily finds that the love they share matters most.
69.Where does Emily get the red kite
A.From her friend. B.In her school. C.From her grandmother. D.In the park.
70.What is the right order of the story
a. Emily feels sad for weeks. b. Emily can’t find the kite.
c. Emily flies a kite in the park. d. The wind takes Emily’s kite away.
A.a-c-d-b B.b-c-d-a C.c-d-b-a D.d-b-c-a
71.Why does Emily decide to make new memories
A.She enjoys flying kites with her friends.
B.She wants to have fun in the park.
C.She likes reading stories with her grandmother.
D.She misses the days staying with her grandmother.
72.What’s the best title for the passage
A.Emily’s kite B.Love matters most C.A sunny day D.Emily’s grandmother
My sister Georgia has a red piggy bank (猪形储钱罐). For Georgia’s birthday, my grandma often gives her money. After she loses (失去) a tooth, she also gets money at night from the “tooth fairy (牙齿仙女)”—maybe it’s Dad or maybe it’s Mum. She puts the money in her piggy bank.
Usually she puts her piggy bank on her desk. These days, she moves (移动) it a lot. Sometimes she puts it behind the sofa, sometimes she puts it under her bed. She likes her piggy bank very much, but she doesn’t have a good memory (记忆力). In the morning, she always asks, “Where is my piggy bank Can you help me find my piggy bank ” Mum, Dad and I have to look for her piggy bank everywhere.
Mum comes up with (想到) a good idea! She says to us, “Next time, when you find Georgia’s piggy bank, you can take one dollar from it” Georgia doesn’t want to lose her money, so she puts her piggy bank in the same place on her desk. Now we are all very happy because Georgia can always find her piggy bank, and we don’t need to look everywhere for her piggy bank.
73.Who often gives Georgia money for her birthday
A.Her sister. B.Her grandma. C.Tooth Fairy.
74.When does Georgia get money from the tooth fairy
A.At night. B.At noon. C.In the morning.
75.Why can’t Georgia find her piggy bank these days
A.Because she has a bad memory.
B.Because she loses her tooth.
C.Because she puts her money everywhere.
76.What's the best title (标题) of this story
A.The Money in the Piggy Bank.
B.Georgia and Her Piggy Bank.
C.Mum’s Good Idea.
We all need friends, but family are also important (重要的) to us. Family activities are a good way (方式) to bond (相连) your family. Here are some family activities (活动).
Read books together I’m Bingbing. We all like playing on the phone (手机), but reading is still a good way to enjoy the time with my family. We often talk about the books with my family.
Cook dinner together I’m Xiaotao. On weekends, we often have a big dinner together. We all do something for dinner. My parents cook the food. My brother helps set the table and I clean up after dinner.
Outdoor (户外) activities My name is Li Tiantian. We often do outdoor activities, such as running, hiking, swimming and playing badminton together. We all like doing sports. That is good for our health.
Watch films together My name is Liu Lin. My family all like watching films together. We are always very busy on weekdays. On weekends, we like watching funny films. It’ s a good way to be together and enjoy our family time.
Please love your family. Please spend some time with your family. Do these things together, and you will enjoy your family time.
根据材料内容选择最佳答案。
77.How many activities are mentioned (提到) in the text
A.3. B.4. C.5. D.6.
78.What activities do they do in Li Tiantian’s family
A.Read books and talk about the books. B.Play badminton and run.
C.Cook dinner and swim. D.Watch films together.
79.Who sets the table in Xiaotao’s family
A.Xiaotao. B.Xiaotao’s brother.
C.Xiaotao’s mother. D.Xiaotao’s father.
80.What’ s the best title for the text
A.Family Photo B.Family Activities
C.Happy Family D.Family Member
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.B 4.D
【导语】本文是一篇应用文,文章通过图表和文字描述,展示了学生们对不同老师的评价。
1.细节理解题。根据图表可知,Mr. Green 15票,Mrs. Miller 10票,Mr. Smith 8票,Mr. Green票数最多。故选A。
2.细节理解题。根据“Wednesday is my favourite day, because I have music that day.”可知,Simon最喜欢周三,因为周三有音乐课。故选B。
3.词句猜测题。根据“Mr. Green is my favourite teacher. He can sing very well. And he can teach us to sing. I admire him very much.”可知,Mr. Green是Simon最喜欢的老师,他唱得很好,并且教学生们唱歌,可推知Simon非常钦佩他。故选B。
4.细节理解题。根据“She teaches history and we are relaxed and happy in her class.”可知,Mar说她教授我们历史,我们在历史课上放松并且开心。故选D。
5.B 6.B 7.C 8.A
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了新加坡初中生的学习生活情况,包括他们努力学习的原因、晚上的活动、课后的娱乐以及总体生活状态。
5.细节理解题。根据文章第一段“People think that doing well in school helps them have a good future. So students want to get good grades (成绩).”可知,新加坡的学生努力学习是因为他们想要取得好成绩。故选B。
6.细节理解题。根据文章第一段“Some students even go to more classes in the evening.”可知,一些学生晚上会去上更多的课。故选B。
7.细节理解题。根据文章第二段“They also help other people in their town. For example, they can visit old people.”可知,学生放学后可以去拜访镇上的老人。故选C。
8.最佳标题题。文章介绍了新加坡初中生的学习生活,包括他们努力学习的原因、晚上的活动、课后的娱乐以及总体生活状态,因此“Students’ Life in Singapore”(新加坡学生的生活)作为标题最为合适。故选A。
9.D 10.D 11.C 12.B
【导语】本文讲述了一个学生被同学贴纸条取绰号“我是猪”,其他同学嘲笑他,但他在数学课上成功解出难题,老师借此教育同学们不要在意他人的负面标签,要抓住机会学习成长,同时也指出同学们不够友善,应该在他人遇到类似情况时给予帮助。
9.细节理解题。根据“The other students started laughing at the boy, but wouldn’t say why.”可知,其他学生只是嘲笑,什么也没说。故选D。
10.细节理解题。根据“Only the boy with the note on his back was able to solve it.”可知,老师让男孩到黑板前是因为只有他能解出那道题。故选D。
11.细节理解题。根据“Let me tell you two things. First...All you have to do is ignore these notes. You have to take every chance to learn, grow, and improve.”可知,老师认为要抓住每一个向他人展示自己的机会。故选C。
12.推理判断题。通读原文可知,经过这次经历,且有了老师的教导,同学们可能会变得友善,帮助有需要的人。故选B。
13.B 14.B 15.A 16.D
【导语】本文是说明文。主要介绍了美国学生的校园生活以及周末活动。
13.细节理解题。根据“in America, from Monday to Friday, the students spend about six hours (小时) a day in studying at school”可知,美国学生每天在学校学习约6小时。故选B。
14.词义猜测题。根据“On Friday evening, they usually have a party, go to see movies in the cinema or have a meal at a restaurant ... on Sunday and then go home to do homework and stay with family.”可知,美国学生周五晚上、周六、周日的不同活动,可推测“varied”指“多样的”。故选B。
15.细节理解题。根据“On Saturday, they often have some lessons, help their parents at home or play games in friends’ houses”可知,美国学生周六不会去电影院看电影。故选A。
16.主旨大意题。根据“How are American school days like Do students in America have the same school life as we do in China And what do they often do on weekends ”及后文可知,本文主要介绍了美国学生的学校生活和周末生活。故选D。
17.B 18.C 19.C 20.C
【导语】本文阐述团队合作在体育、学校项目、工作场所等不同场景的重要性。
17.细节理解题。根据“In a sports team, teamwork is the key to winning games.”,可知体育团队中赢得比赛的关键是团队合作。故选B。
18.细节理解题。根据文章“In a school project...Students can divide the tasks according to their abilities...By working together, they can learn from each other and complete the project better.”可知,学生通过分工合作能更好地完成学校项目。故选C。
19.细节理解题。根据“Teamwork can improve work efficiency and create a better working environment.”,可知在工作场所,团队合作能带来更高的工作效率和更好的工作环境。故选C。
20.主旨大意题。文章分别从体育团队、学校项目、工作场所三个方面阐述了团队合作的重要性,主旨是团队合作在不同场景下的重要性。故选C。
21.D 22.B 23.B 24.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了露娜在新学校认识的几位优秀老师,包括班主任史密斯先生、最喜欢的英语老师沃森女士和数学老师戴维斯先生。
21.细节理解题。根据文章第3段“She is our English teacher. She is funny. Today, Ms Watson even speaks a little Japanese in her class.”可知,沃森老师会说英语和日语。故选D。
22.细节理解题。根据文章第4段“My maths teacher, Mr Davis, lives in Shanghai, but he is from London.”可知,伦敦属于英国,所以戴维斯先生来自英国。故选B。
23.细节理解题。根据第3段“My favorite teacher is Ms Watson”可知,我最喜欢的老师是沃森老师。故选B。
24.篇章结构题。文章第1段总述“在新学校学习很开心,还认识了一些优秀的老师”;第2、3、4段分别介绍班主任史密斯先生、英语老师沃森女士、数学老师戴维斯先生,属于“总分”结构,对应选项B的结构。故选B。
25.C 26.B 27.B 28.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国、英国、美国和日本四个国家教室的特点,包括学生数量、课桌类型以及教室的固定性等方面。
25.细节理解题。根据文章内容,文章分别介绍了中国、英国、美国和日本四个国家的教室情况。所以,文章中谈到了四个国家。故选C。
26.词句猜测题。根据文章第二段“In China, children have a fixed classroom.”以及后文描述中国教室的情况,以及第四段“In Japan, students have a fixed classroom.”可知,在中国和日本,学生都有固定的教室,由此可推断“fixed”意为“固定的”。故选B。
27.细节理解题。根据文章第三段“In the US, classrooms usually have single desk for each student.”可知,在美国,教室通常为每个学生提供单人课桌,而不是两个学生共用一张长桌。所以B选项描述错误。A选项根据第四段“At the back of the classroom, there are places for students’ clothes.”可知,日本学校有放衣服的地方,描述正确;C选项根据第二段“ There are usually more than 40 students in every class.”可知,中国每个班通常有40个或更多的学生,描述正确;D选项根据第三段“In the UK, most classrooms are similar. Usually, two children share a long desk.”可知,在英国,教室里可以看到长桌,描述正确。故选B。
28.推理判断题。根据文章内容,文章主要讨论了不同国家的教室情况,与学校相关。所以,这篇文章可能出现在书的“学校”部分。故选D。
29.C 30.D 31.A 32.B
【导语】本文主要介绍了如何选择合适爱好的具体建议和考量因素。系统地阐述了选择爱好时需要考虑的三大关键因素——兴趣、目标和健康,旨在帮助读者做出更明智、更有益的选择。
29.细节理解题。根据第二段“Tom likes spending time outdoors, so he can try something like mountain climbing, bird-watching, fishing and so on.”可知,汤姆喜欢户外活动,而“去森林里远足”属于户外活动范畴。故选C。
30.词句猜测题。根据第三段“Do you just look for something to kill time or do you want to turn it into your job one day”可推知,“kill time”在此表示“消磨时间”。故选D。
31.词句猜测题。第四段主要讨论电子游戏、看肥皂剧等不健康爱好对身体的危害,并建议选择健康爱好,因此段首填入“你的爱好健康吗?”最能概括本段主旨。故选A。
32.篇章结构题。首段提出“如何选择合适爱好”的总问题,随后三个段落分别从“根据兴趣选择”“明确爱好目标”“选择健康爱好”三个方面展开说明,最后一段进行总结,属于总分总结构。故选B。
33.B 34.B 35.C 36.B
【导语】本文作者介绍了学校的俱乐部,着重介绍了网球俱乐部。
33.推理判断题。根据“There are more than 80 members in the tennis club. About 50% of them are boys.”可知,网球俱乐部有80多名成员,其中大约50%是男孩。故可推知,大约有40名男孩。故选B。
34.细节理解题。根据“Zhang Yue is an old member in the tennis club. He is tall and looks very strong. He is from Beijing. His parents are tennis players too.”可知,张越的父母也是网球运动员。故选B。
35.细节理解题。根据“Yang Lei is a short boy. … He is good at swimming, so he is also a member of the swimming club.”可知,杨磊是游泳俱乐部的成员。故选C。
36.细节理解题。根据“Zhang Yue is an old member in the tennis club. … He is from Beijing.”可知,张越来自北京,B项错误。故选B。
37.D 38.A 39.B 40.C
【导语】本文主要介绍了John的个人信息以及他的课程表。
37.细节理解题。根据“My favourite subject is science, because I can learn a lot from it.”可知,John最喜欢的科目是科学。故选D。
38.细节理解题。根据课程表“Tuesday”“10:35~11:20”“P.E.”可知,星期二的10:55分John在上体育课,最可能在踢足球。故选A。
39.推理判断题。根据课程表可知,每天有5节课,周一到周五共5天,所以一周有5天×5节课=25节课。故选B。
40.细节理解题。根据“I don’t like geography, because it’s boring.”可知,John认为地理很无聊,所以他不喜欢地理。故选C。
41.A 42.B 43.A 44.D
【导语】本文介绍中国和美国的老年人的爱好不同,以及爱好对老年人的好处。
41.细节理解题。根据“In China, many grandmothers enjoy dancing in public squares (广场).”以及“Some also enjoy playing mahjong (麻将).”可知,中国老年妇女流行的爱好是跳广场舞、打麻将。故选A。
42.细节理解题。根据“Gardening (园艺) gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers.”可知,园艺给他们新鲜空气和锻炼,故选B。
43.推理判断题。根据“In the US,”以及“They enjoy playing cards…Gardening (园艺) gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers. Baking (烘焙) is another favorite hobby.”可知,后文围绕美国老年人的多种不同爱好展开,此处应该说“老年人有不同的爱好”,故选A。
44.篇章结构题。通读全文,第一段介绍世界各地的老年人有不同的爱好;第二段介绍中国的老年人的爱好;第三段介绍美国老年人的爱好;第四段总结爱好对老年人的好处。因此本文的结构为“总分总”,故选D。
45.C 46.D 47.B 48.D
【导语】 本文主要介绍了劳拉、汤姆和罗伯特三名学生的不同爱好以及他们所擅长的科目。
45. 细节理解题。根据第二段“She likes writing poems.”和“She also enjoys drawing pictures”可知,Lara喜欢写诗和画画。故选C。
46. 推理判断题。Tom的爱好包括跳舞、设计网站、弹钢琴和阅读;Lara的爱好是写诗和画画;Robert的爱好是踢足球和读侦探故事。三人没有完全相同的爱好。故选D。
47.主旨大意题。文章开头即点明主题“Many students of our school have interesting hobbies.” 后文通过具体例子展开说明。故选B。
48.推理判断题。根据“Robert is almost 13 years old. His hobbies are playing football and reading detective (侦探) stories.”可知,Robert喜欢侦探故事,因此他会喜欢《名侦探柯南》这类侦探题材的书籍。故选D。
49.C 50.B 51.C 52.D
【导语】本文介绍了安娜、吉姆、凯特的个人年龄、国家和喜好。
49.细节理解题。根据“On weekends, I often play soccer with my friends.”可知,利奥在周末踢足球,故选C。
50.推理判断题。根据“My name is Leo. I’m 12 years old.”和“I’m Kate. But my friends call me Kitty. I’m 12 years old.”可知,利奥和凯特的年龄相同,都是12岁,故选B。
51.推理判断题。根据“And I like helping others (他人)”可知,吉姆喜欢帮助他人,因此是乐于助人的,故选C。
52.推理判断题。根据“I’m Kate. But my friends call me Kitty. I’m 12 years old. I’m from Paris, France. The name of my school is Ermitage International School. My favourite food is pizza.”可知,文中介绍了凯特的年龄,国家,喜欢的食物,没有提到她喜欢的科目,故选D。
53.A 54.C 55.D 56.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了英国女孩Taryn Everdeen与她最喜欢的作家Carolyn Meyer合作完成小说的故事。
53.细节理解题。根据“Taryn was only 15 years old, when she first wrote a fan letter to 81-year-old Carolyn Meyer, to give thanks for her historical novels.”可知,Taryn写信的目的是表达感谢。故选A。
54.细节理解题。根据“Taryn, who is from Norwich, England, was then surprised when Carolyn wrote back and suggested writing a novel together.”可知,Taryn惊讶的原因是Carolyn提议合作写小说。故选C。
55.细节理解题。根据“They decided to write a time-traveling story.”和“They now have a first draft (初稿) of Mirror of Time. ”可知,《Mirror of Time》是一个关于时间旅行的故事。故选D。
56.主旨大意题。通读全文可知,Taryn因对历史和小说的兴趣结识Carolyn,最终合作完成小说并收获友谊,说明兴趣可能带来意外惊喜。故选B。
57.C 58.B 59.A 60.A
【导语】本文是一篇记叙文,作者Alex介绍了自己的家庭、学校、喜欢的学科等情况,表达了对学校和家庭的热爱以及对美好生活的感恩。
57.细节理解题。根据“We also have a dog named Buddy”可知,Buddy是Alex家的狗,并非兄弟或爸爸,故选C。
58.细节理解题。根据“My favorite subject is biology because I love animals and plants”可知,Alex喜欢生物学的原因是他喜欢动植物,并非因为学科简单或想当生物老师,故选B。
59.词句猜测题。根据“When I meet some problems, they are always there to support me and give me advice”可知,Alex遇到问题时,家人会给出建议,“support”应与“give advice”并列,表积极帮助的含义,“支持”符合语境,故选A。
60.最佳标题题。本文主要介绍了Alex的家庭情况以及学校生活,表达了他对学校和家庭的热爱,“我的学校和家庭”最能概括文章内容。故选A。
61.C 62.D 63.B 64.A
【导语】本文是一篇记叙文,作者Kate通过对比自己和妹妹Gina在整理物品方面的不同习惯,描述了妹妹Gina不整洁的特点,并表达了自己对此的感受。
61.细节理解题。根据文章第一段“Do you have a sister or a brother in your home ”可知,作者通过提问“你家里有姐姐或哥哥吗?”来开始文章。故选C。
62.词句猜测题。根据文章第二段“My sister Gina always puts her school things everywhere in her room. Her books are on her bed, on her desk and under her chair.”可知,Gina总是把学习用品在房间里乱放,书在床上、桌子上和椅子下,因此推断“everywhere”意为“到处”。故选D。
63.推理判断题。根据文章第二段“I am tidy but Gina is not.”可知,Gina不是很整洁。故选B。
64.推理判断题。根据文章内容,Kate整洁有序,而Gina则经常把东西乱放,导致经常找不到东西。由此可以推断,文章意在告诉我们应该保持房间干净整洁。选项A“我们必须保持我们的房间干净整洁”符合文章主旨。故选A。
65.B 66.A 67.B 68.C
【导语】本文是一封书信,作者讲述自己在英国的经历,即将回家与家人团聚,还提及想邀请加拿大朋友Jan一起过圣诞节,并为家人准备了圣诞礼物,同时关心家人的近况。
65.推理判断题。根据“I am leaving here early on Thursday, the 23rd, and I will be arriving in Paris on Friday morning. So I’ll be home about lunchtime.”可知,作者从英国出发,最终到巴黎附近的家,推测可能是法国女性。故选B。
66.细节理解题。根据“I feel very excited because I’ll be with you again on holiday in another week.”可知,作者兴奋是因为很快能和家人团聚。故选A。
67.词句猜测题。there is no place like home意为“金窝银窝不如自己的狗窝”,即一个人和自己的亲人在家时感觉最好。故选B。
68.主旨大意题。文章中有“in some of my earlier letters”等书信特征,可知是一封信。故选C。
69.C 70.C 71.D 72.B
【导语】短文主要讲述了Emily对放风筝的热爱,特别是她从祖母那里得到的一个红色风筝。然而,一次意外中风筝被风吹走,她长时间感到伤心。但随着时间的推移,她意识到与祖母共度的时光和她们之间的爱才是最重要的,因此她决定创造新的回忆。
69.细节理解题。根据文章第二段“Emily takes her favorite kite, a red one from her grandmother, to the park.”可知,Emily的红色风筝是从她祖母那里得到的。故选C。
70.细节理解题。根据文章第二段“Emily takes her favorite kite, a red one from her grandmother, to the park. The kite flies high in the sky and Emily has a lot of fun. But then a big wind takes it away. She spends hours looking for her kite, but she can’t find it. Her eyes are soon full of tears. The sad feeling stays with her for weeks.”可知,Emily先是在公园放风筝,然后一阵大风把风筝吹走了,接着她找不到风筝,最后她为此伤心了好几周。因此,正确的顺序是c-d-b-a。故选C。
71.细节理解题。根据文章第三段“She misses the days when she stays with her grandmother, so Emily decides to make new memories.”可知,Emily决定创造新的回忆是因为她怀念与祖母共度的时光。故选D。
72.最佳标题题。根据文章最后一段“Emily finds that the love they share matters most.”可知,文章主要表达了Emily发现她们之间分享的爱才是最重要的这一主题。因此,文章的最佳标题是“Love matters most(爱才是最重要的)”。故选B。
73.B 74.A 75.A 76.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者妹妹Georgia有一个红色猪形存钱罐,Georgia常因各种原因收到钱并存入其中,但她记忆力不好,总是找不到存钱罐的位置,为此家人很是苦恼,后来妈妈想出一个好主意,解决了这个问题。
73.细节理解题。根据文章第一段“For Georgia’s birthday, my grandma often gives her money.”可知,Georgia生日时,奶奶经常给她钱。故选B。
74.细节理解题。根据文章第一段“After she loses (失去) a tooth, she also gets money at night from the ‘tooth fairy (牙齿仙女)’”可知,Georgia晚上从“牙齿仙女”那里得到钱。故选A。
75.细节理解题。根据文章第二段“She likes her piggy bank very much, but she doesn’t have a good memory (记忆力). In the morning, she always asks, ‘Where is my piggy bank Can you help me find my piggy bank ’”可知,Georgia找不到她的存钱罐是因为她记忆力不好。故选A。
76.最佳标题题。根据文章内容可知,本文主要讲述了Georgia和她的猪形存钱罐之间的故事,包括她如何得到钱、如何存放钱以及最后如何解决找不到存钱罐的问题。因此,最佳标题为“Georgia和她的猪形存钱罐”。故选B。
77.B 78.B 79.B 80.B
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了家庭活动的重要性,并列举了四个具体的家庭活动,包括一起读书、一起做饭、户外活动以及一起看电影,鼓励人们花时间与家人共度美好时光。
77.细节理解题。根据文章内容可知,文章中提到了四个家庭活动,分别是“Read books together”,“Cook dinner together”,“Outdoor activities”以及“Watch films together”。故选B。
78.细节理解题。根据“My name is Li Tiantian. We often do outdoor activities, such as running, hiking, swimming and playing badminton together.”可知,李甜甜一家经常做的户外活动包括跑步、远足、游泳和打羽毛球。选项B“打羽毛球和跑步”符合题意。故选B。
79.细节理解题。根据“My brother helps set the table”可知,在晓涛家,是晓涛的哥哥帮助摆桌子。故选B。
80.最佳标题题。根据“Family activities are a good way to bond your family. Here are some family activities.”以及后文列举的具体活动可知,文章主要围绕家庭活动展开,强调家庭活动的重要性,并给出了具体的活动建议。因此,选项B“Family Activities”最适合作为文章的标题。故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览