【期中考点突破】突破03 阅读理解-选择5题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点突破】突破03 阅读理解-选择5题(含答案解析)--2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点突破外研版(2024)
突破03 阅读理解-选择5题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hi! I’m Fu Fang. I’m eight years old. And now I’m in Shenzhen. I’m in Class 3, Grade 3. The boy is Du Te. He is my classmate (同学). He is nine years old. He is my good friend. We like reading books. This is our English teacher, Mr Green. He is twenty-two years old. His telephone number is 537-928. He’s nice and friendly to us. We love him!
1.Fu Fang is in ________ now.
A.Shenzhen B.Shanghai C.Tianjin D.Beijing
2.Du Te is in ________.
A.Class 2, Grade 2 B.Class 3, Grade 2
C.Class 2, Grade 3 D.Class 3, Grade 3
3.Du Te likes ________.
A.playing basketball B.listening to the radio
C.reading books D.drawing
4.The underlined word (画线单词) “friendly” means (意思是) “ ________ ” in Chinese.
A.年老的 B.严厉的 C.友好的 D.奇怪的
5.What can we learn (知道) from the passage
A.Du Te is eight years old. B.Mr Green teaches (教) English.
C.Mr Green’s telephone number is 537-982. D.Fu Fang doesn’t like Mr Green.
Hi, my name is Lu Ming. I’m in No.85 Middle School. I’m new here. I like the break time in my school. During (在……期间) the break time, we can do some sports (运动), such as rope jumping and eye exercises.
I have thirty-nine classmates. They are from different cities. My classmates are very kind and friendly. We often play together and help each other. Li Xiang and I like music. We often sing and dance together. I also like sports. Wang Meng, Lina and I often run and play football together. Miss Green is our English teacher. She is very nice. We all like her.
6.How many students are there in Lu Ming’s class
A.39. B.40. C.41. D.49.
7.What does the underlined word “break” in Paragraph 1 mean
A.休息 B.打破 C.空闲 D.忙碌
8.Who often sings and dances with Lu Ming
A.Wang Meng. B.Miss Green. C.Lina. D.Li Xiang.
9.Who’s Lu Ming’s English teacher
A.Miss Green. B.Wang Meng. C.Li Xiang. D.Lina.
10.Which of the following is TRUE (正确的) according to the text
A.Lu Ming is new in No.6 Middle School. B.Lu Ming likes the break time very much.
C.His classmates are not friendly. D.Li Xiang likes sports.
There are many people in the new classroom. Who are they They are the students and their teacher. They come from different countries. Now, let’s know about them!
Hello! My name is John Brown. I’m from England. I’m an English teacher. I’m in Beijing International School. My telephone number is 8523-3237. Li Weikang, Alice Brown and Liangzi are my students.
I’m Li Weikang. My English name is Bill. I’m eleven years old. I’m from Beijing. My telephone number is 8876-5342.
My name is Alice Brown. I’m twelve. I’m from Canada. My mom is a teacher. My telephone number is 7342-6979. I have a cat, and its name is Nini.
I’m Liang Zi. I am a boy. I’m eleven years old. I’m from Japan. My telephone number is 5673-6981. I like running. I often go running with my parents in a park.
根据材料内容选择最佳答案。
11.Where is John Brown from
A.Canada. B.China. C.England. D.Japan.
12.Nini is a ________.
A.dog B.teacher C.student D.cat
13.What is Alice’s telephone number
A.5673-6981. B.8876-5342. C.7342-6979. D.8523-3237.
14.How old is Liangzi
A.11. B.12. C.13. D.15.
15.Which of the following is TRUE
A.John Brown is an English teacher.
B.Li Weikang is from Japan.
C.Alice is a teacher.
D.Liangzi is a girl student.
Hello everyone, Welcome! School will start. Please bring (带来) these things to school next week. ★one big schoolbag ★school books ★three notebooks ★three pencils ★two pens ★one big box of colored pencils (for art classes) ★two rulers ★one lunch (午餐) box Please keep your desk clean and keep all the things in order (有序). See you next week! Note: Please don’t bring phones (手机) to school. Mrs. Lee
16.Kelly is a student in this school, so she needs to bring________.
A. B. C. D.
17.The students CAN’T bring ________ to school.
A.notebooks B.lunch boxes C.school books D.phones
18.The colored pencils are for ________.
A.English classes B.art classes C.Chinese classes D.math (数学) classes
19.Mrs. Lee may be a ________.
A.student B.mother C.teacher D.doctor (医生)
20.The text (文本) is ________.
A.an ad (广告) B.a notice (通知) C.an email (邮件) D.a letter (书信)
Mandy is my English teacher. She is 30 years old. She is very nice and helpful. She always helps us when we are in need, so all my classmates and I like her very much.
She usually uses some interesting ways to help us learn English words in class, and we can learn a lot in these ways. First, she usually asks us to look at some pictures of new words. Then, we need to play some games to spell (拼写) these words. These ways are really good. We all like to use them to learn English words.
Mandy likes traveling. She goes to many beautiful places. After class, she tells us some interesting things about her traveling. She can speak many languages. Sometimes, she also teaches us German (德语).
Mandy is a nice teacher. We are very happy to be her students! With her help, all the students in my class learn English well.
根据材料内容选择最佳答案。
21.Why do the students like Mandy
A.Because she is new. B.Because she is tidy.
C.Because she is helpful. D.Because she is young.
22.How many interesting ways does Mandy use in her class to help students learn English words
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
23.What does Mandy like doing
A.Playing sports. B.Cooking. C.Traveling. D.Drawing.
24.What does the underlined (画线的) word “languages” mean (意思是) in Chinese
A.语言 B.句子 C.诗歌 D.故事
25.What’s the best title for the text (这篇文章的最佳标题是什么)
A.My Classmates B.My School C.My English Classes D.My English Teacher
My name is Lily. I am thirteen. I am in my classroom now. Twenty students are in my class. Six of them (他们) are boys.
Look! That brown desk is Ted’s. Ted is my classmate (同班同学). He is fourteen. Brown is his favourite colour. His bag is on the desk. It is green. His basketball is on his chair. He plays basketball every day.
Who is the girl in red She is Jenny. She is thirteen too. We are in the same (相同的) class. She likes swimming. She goes swimming in summer. What’s that on that desk It’s an English book. It is Miss Hu’s book. The book is about (关于) drawing. She likes drawing very much.
26.How many girls are there in Lily’s class
A.Six. B.Sixteen. C.Fourteen. D.Twenty.
27.The word “It” refers to (指的是) ________.
A.The bag. B.The desk. C.The basketball. D.The chair.
28.How old is Jenny
A.12 years old. B.13 years old. C.14 years old. D.15 years old.
29.Which of the following is NOT true
A.Lily is in the classroom.
B.Miss Hu likes swimming very much.
C.Ted likes playing basketball.
D.Lily, Ted and Jenny are classmates.
30.What’s the best title of the passage (文章最好的标题是什么)
A.Lily’s classroom
B.Lily’s favourite sport
C.Lily’s favourite books
D.Lily’s classmates and teacher
Who is your favourite teacher The students of Class 2, Grade 7 take a vote (投票).
Simon: Mr. Green is my favourite teacher. He can sing very well. And he can teach us to sing. I admire him very much. Wednesday is my favourite day, because I have music that day.
Mar: Who’s my favourite teacher Mrs. Miller! She is very funny. She teaches history and we are relaxed and happy in her class. We have history on Monday. Tim: P.E. is my favourite subject and Mr. Smith is my favourite teacher. I think he is cool when he plays basketball.
31.How many students are there in Class 2, Grade 7
A.18. B.28. C.33. D.38.
32.Who is Simon’s favourite teacher
A.Mr. Green. B.Mr. Miller. C.Mr. Smith. D.Mrs. Miller.
33.Why is Wednesday Simon’s favourite day
A.Because he has history that day. B.Because he has music that day.
C.Because he can watch a film that day. D.Because he has no work to do that day.
34.When does Mar have history
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday. D.On Friday.
35.Which subject does Tim like best
A.English. B.P.E. C.Music. D.History.
Welcome to Big Tree Art School. Here are some classes for our school students. Let’s have a look.
Class: Story writing Teacher: Alice King Time:10:00 am—12:00 pm In the writing class, the teacher will teach you some writing skills (技巧). You will learn how to make your stories more interesting. Class: Electric guitar Teacher: Tony Smith Time: 6:30 pm—8:00 pm In our electric guitar class, you can learn about the history of the electric guitar. Mr. Smith will help you practice playing the electric guitar. You will learn a lot.
Class: Paper-cutting Teacher: Amy Black Time: 5:00 pm—6:00 pm This class can help you learn about traditional Chinese arts. With the teacher’s help, it will not be difficult for you to make your artworks. It’s e and join us! Class: Street dance Teacher: Andy Brown Time: 3:00 pm—4:30 pm Do you want to keep healthy in a cool way Then come to our street dance class. Dancing can make you happy and you can meet new friends, too.
36.Which class is in the morning
A.The story writing class. B.The street dance class.
C.The paper-cutting class. D.The electric guitar class.
37.Who teaches the electric guitar
A.Alice King. B.Amy Black. C.Tony Smith. D.Andy Brown.
38.When does the paper-cutting class start
A.At 5:00 am. B.At 5:00 pm. C.At 6:30 pm. D.At 8:00 pm.
39.What is one benefit (好处) of taking the street dance class
A.Making some new friends. B.Getting some singing skills.
C.Watching different dance shows. D.Taking photos with great dancers.
40.Who are these posters for
A.Teachers. B.Parents. C.Doctors. D.Students.
My name is Bill. I’m in No. 6 Middle School. I love football, ping-pong and basketball. I can play them well. They are easy and interesting for me. I have three footballs, six ping-pong balls and two basketballs. I play them with my classmates after class. But I think baseball is too difficult.
This is my friend, Kate. We are in the same school. But we are not classmates. She is crazy about baseball. She has sixteen baseballs, eight baseball bats (球棒;球拍) and five baseball hats (帽子)! But she can’t play baseball. She thinks it is difficult for her. She likes to watch baseball games on TV after dinner.
根据语篇内容,选择最佳选项。
41.Who is Kate
A.Bill’s classmate. B.Bill’s sister. C.Bill’s friend.
42.What does Bill have
A.4 footballs and 16 baseballs.
B.6 ping-pong balls and 2 basketballs.
C.16 baseballs and 8 baseball bats.
43.What does the underlined word “crazy” mean in Chinese
A.不感兴趣的 B.疯狂的 C.友好的
44.What does Kate like to do after dinner
A.She likes to watch baseball games on TV.
B.She likes to watch basketball games on TV.
C.She likes to play baseball with her friends.
45.Which of the following is NOT true
A.Kate is in No. 6 Middle School.
B.Bill plays basketball with Kate every day.
C.Kate loves baseball, but she can’t play it.
I’m Hao Yang. I’m 12 years old. I’m a new member of the Reading Club (社团). I meet some new friends in this club. Now, let me tell you something about them.
Robert is 12 years old. He is an American boy. He is tall and strong. He has short brown hair. He likes reading picture books. He also likes football. Now he has many friends in China.
Wang Li is a Chinese girl. She is 11 years old. She is a beautiful girl. She is tall. She has long black hair and two big black eyes. She likes dancing and reading. She likes listening to music when she reads books.
Nancy is a sweet English girl. She is 11 years old. She is short. She has short brown hair. She likes reading science books very much. Nancy enjoys swimming at weekends. She is also a member of the Swimming Club in our school.
46.What club is Hao Yang in
A.The Reading Club. B.The Football Club. C.The Dancing Club. D.The Swimming Club.
47.Where does Robert come from
A.England. B.China. C.America. D.Russia.
48.What does Wang Li look like
A.She is short. B.She has short black hair.
C.She is tall and beautiful. D.She has two small eyes.
49.Nancy enjoys ________ at weekends.
A.playing football B.dancing C.listening to music D.swimming
50.What’s the text
A.A poem. B.A notice. C.An introduction. D.An interview.
①Welcome to my home! Here is a photo of my friends—Sarah, Linda and Alex.
②On the left of the photo, you can see my best friend, Sarah. She is good at English. We are not in the same school but every weekend we always read in the library and play in the park.
③The girl in a red dress is Linda. She is 13. Her family name is Smith. She likes playing the guzheng. We often go to the art club together. And also, She’s very kind.
④On the right of the photo, you can see my friend, Alex. He is also my cousin. He and Sarah are in the same school. He’s a big sports fan (粉丝) and he loves playing basketball and football. He always tries his best to win. He often plays balls with his friend, Jeff, on weekends.
51.Where may the writer and Sarah meet on weekends
A.In the art club. B.In the park. C.In the school. D.At home.
52.What does Linda like doing
A.Reading in the library. B.Playing basketball.
C.Playing the guzheng. D.Playing football.
53.What does the underlined word “He” in the last paragraph refer to (指代)
A.Sarah. B.Linda. C.Jeff. D.Alex.
54.What do Sarah and Alex have in common (与……有共同之处)
A.They are in the same school. B.They both like sports.
C.They can both play the guzheng. D.They are both 13 years old.
55.What is the structure (结构) of the passage
A.①/②③④ B.①②/③④ C.①②③/④ D.①/②/③/④
Bonjour (你好)! I’m Sophie Dubois, a 12-year-old girl from Paris, France. This is my second (第二) year living in Shanghai with my parents. I enjoy playing the guitar and want to be a singer one day. Do you want to know something special (特别的) about me Well, I can speak English, Chinese, and French!
Ciao! I’m Luca Rossi. I am 13. I come from Rome, Italy. I’ve lived in Shanghai for four years. I have a brother and he is three years older than me. After school, I have street dance (街舞) classes three times a week. I love travelling and I’ve been to 12 Chinese cities with my family!
Ni Hao! My name is Xu Zhe. I’m 13 and I’m from Chengdu, Sichuan province. My family moved (搬迁) to Shanghai when I was 6. On weekends, I often play badminton with my friends in the park. I have a pet parrot (宠物鹦鹉). Her name is Kiki and she can say “Zai Jian”!
56.The students are talking about their ________.
A.favorite animals B.personal information C.family members D.school life
57.The word “Ciao” in Luca’s part may mean ________.
A.Sorry B.Hello C.Goodbye D.Thank you
58.What do Sophie and Luca have in common (有共同点)
A.They are from Europe (欧洲). B.They have brothers.
C.They can speak French. D.They love dancing.
59.Who has lived in Shanghai the longest
A.Sophie. B.Luca. C.Luca’s brother. D.Xu Zhe.
60.Which question does the passage NOT answer
A.How old is Luca’s brother B.What does Sophie want to be
C.Which is Luca’s favourite city D.Where does Xu Zhe play badminton
Sunday English Club For Students 16:00—18:00 Every Saturday 200 yuan a month 9 Zhou Yu Street Tel: 3786290 Foreign teachers, English songs and films and more!
Ocean Museum9:00—17:00 From Thursday to Sunday Ticket: 50 yuan 132 Xue Yuan Street Tel: 5439871 Show you a full picture of sea lives! Health Centre9:00—17:00 16 Yong Le Street Tel: 3801451 Free examinations for those over 70 Give you good advice to keep healthy!
61.Sunday English Club is for ________
A.nurses B.policemen C.students
62.You will pay ________ if you want to stay in the English club for half a year.
A.300 yuan B.600 yuan C.1,200 yuan
63.You can visit Ocean Museum ________
A.on Saturday B.on Wednesday C.on Monday
64.One can get free examinations in Health Centre if he is ________
A.9 B.73 C.67
65.If you are interested in the life of fish, you should go to ________.
A.Health Centre B.Ocean Museum C.Sunday English Club
Welcome you to our new school. You’re now at junior high and start a wonderful life. Do you like doing sports Doing sports is good for our health. Please join our school sports club. Let’s play sports together!
Volleyball ClubIt’s fun to join the volleyball club. We teach students to play volleyball and do more exercise. Only for girls. Call Mr. Li at 313-5678.
Badminton ClubIt is one of the most popular sports in our school! Here you can play badminton one hour a day and watch some sports shows. For boys and girls. Call Mr. Smith at 322-5672.
Tennis ClubThe sport is fun. Playing tennis is a good way to keep healthy. For boys and girls. Call Ms. Black. Phone number: 826-3288.
Basketball ClubAn interesting ball game. We play basketball at school every day and hold a basketball match every month. For boys and girls. Call Miss Green at 821-5588.
66.How many sports clubs are there in the school
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six
67.Which club is only for girls
A.Volleyball Club. B.Basketball Club.
C.Badminton Club. D.Tennis Club.
68.Grace wants to join the tennis club. She can call _______.
A.313-5678 B.322-5672 C.826-3288 D.821-5588
69.What can students do in the basketball club
A.They can play basketball only on weekdays.
B.They can watch some sports shows.
C.They can play other ball games.
D.They can have a basketball match.
70.This passage is most probably (可能) from _______.
A.a school newspaper B.a storybook C.a diary D.a letter
Mr. and Mrs. Green had different opinions about where to go last weekend. Mrs. Green wanted to go to Florida to see her sister. But Mr. Green didn’t like to go there. He wanted to go to Maine (缅因州). “Florida is too hot in summer,” Mr. Green said to Mrs. Green. “Maine is quite cold,” said Mrs. Green. “I like swimming, but the water in Maine is usually not warm enough. So I prefer Florida to Maine.” “Florida is too far,” said Mr. Green. “We don’t have enough time to drive there. It’ll take us more than two days. If we go to Maine, we can stay there for another 2 days.”
Just then, the telephone rang. Mr. Green answered the phone. It was his mother. “Is that Jim speaking Please come quickly. I need help. I’m calling from the hospital in Boston,” she said. They stopped the discussion, and they couldn’t go on holiday. They had to leave for Boston at once.
71.What did Mrs. Green want to do last weekend
A.To do some shopping B.To drive to Maine.
C.To see her sister. D.To watch TV.
72.Where did Mr. Green want to go last weekend
A.To Florida. B.To Maine. C.To Boston. D.To London.
73.Who called them when they were talking
A.Mr. Green. B.Mr. Green’s wife. C.Mr. Green’s mother. D.Mr. Green’s son.
74.Where did Mr. Green’s mother live
A.In Florida. B.In Maine. C.In London. D.In Boston.
75.Where did they go in the end
A.To Boston. B.To Maine. C.To Florida. D.To London.
My name is Mike. I have a good friend. Her name is Linda Green. There are three people in her family: Linda and her parents. Linda likes drawing very much. After dinner, she runs to her parents’ room and says, “Mum, look at my pictures. Do you like them ”
Mrs. Green says, “Yes. Wow, you are very good at drawing.”
“Let me have a look, Linda,” says Mr. Green. Linda shows them to Dad. The first one is a picture of Mum telling a story to Linda. The second one is Mum playing baseball with Linda in the park. The third one is a picture of Mum teaching Linda English. And the last one is a picture of Mum singing a song to Linda. After looking at them, Mr. Green asks, “Why am I not in the pictures, Linda ”
“Because you don’t play with me. You are always busy working.”
Mr. Green doesn’t know what to say. He is very sorry for his daughter. And he says to himself, “I need to ________.”
76.How many people are there in Linda’s family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
77.Where are Linda and her parents
A.At home. B.At school. C.In the park. D.In the library.
78.Which is not mentioned (提到) in the pictures
A.Mum is teaching Linda English. B.Mum is playing basketball with Linda.
C.Mum is singing a song to Linda. D.Mum is telling a story to Linda.
79.According to the passage, we know that ________ .
A.Mrs. Green doesn’t like the pictures B.Mrs. Green always plays with Linda
C.Mr. Green likes baseball very much D.Mr. Green doesn’t like Linda
80.Which of the following can be put in the blank (空白处) in the last paragraph
A.swim every day B.draw a picture for myself
C.buy nice food for my family D.play more with my daughter
On the first day of January, 2016, China begins its two-child policy (政策). Now every family can have two children. It’s great for most people. But some people don’t think so.
Most one-child families think it is good for their family. They love children. They don’t want to put all the pressure (压力) on their only child. And they think children with brothers or sisters will feel warm.
But some parents think the one-child policy is good. They are afraid to have a second child because they are always busy with their work. They don’t have much time to look after the second child. And they are worried that their first children don’t want to share parents’ love with brothers or sisters.
As for children, they have their own ideas. Most are happy to have brothers or sisters. Some are afraid that their parents will only love their brothers or sisters. And some children say they’d like to play with their classmates. They don’t like too little brothers or sisters.
81.A Chinese family can have two children from ________.
A.2013 B.2014 C.2015 D.2016
82.The underlined word “it” in Paragraph 2 refers to “________”.
A.love B.pressure C.the one-child policy D.the two-child policy
83.________ Chinese parents would like to have only one child according to the passage.
A.All B.Most C.Some D.No
84.According to the passage, those parents want to have a second child because ________.
A.they love children B.they want to share their ideas with two children
C.they have little work to do D.they have brothers or sisters
85.Which is TRUE according to the passage
A.Lots of people like to have only one child.
B.Many parents are afraid to look after children.
C.Most children would like to have a brother or a sister.
D.No children would like to share their parents’ love.
Peppa Pig is a fun show. It is famous for its loving family. The show is about 4-year-old Peppa, a happy and curious (好奇的) little pig. She lives in a cozy house on a hill with her family. They are Mummy Pig, Daddy Pig and her little brother, George. They welcomed a baby girl this year called Evie Pig.
Peppa loves to play games and jump in muddy puddles (泥坑). She is always excited to learn new things. Her family is very important to her. They teach her about friendship and solving (解决) problems.
Daddy Pig has a big belly and wears glasses. He loves to relax (休息) and read the newspaper. He works as an engineer. Mummy Pig is smart and good at solving problems. She works from home on her computer. She enjoys writing and planning family trips. George, Peppa’s little brother, doesn’t talk much. He loves dinosaurs and spending time with Peppa. Evie Pig was born on May 20.She is the youngest kid in the family.
Peppa’s family is full of love and laughter. They show kids how to enjoy everyday life with friends and family.
86.Why is Peppa Pig famous
A.Because it is about pigs. B.Because it shows fun problems.
C.Because it is full of fun games. D.Because it shows a loving family.
87.How many members are there in Peppa’s family
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
88.What does Peppa enjoy doing
A.Drawing dinosaurs. B.Planning family trips.
C.Jumping in muddy puddles. D.Writing for a newspaper.
89.What does the text say about Peppa and her little brother
A.They are quiet. B.They get along well.
C.They are the same age D.They don’t talk to each other.
90.What can kids learn when watching the show
A.How to cook and work. B.How to make friends with others.
C.How to enjoy life with friends and family. D.How to help each other.
Kate and Kitty are sisters. They are twenty. The one in a yellow dress is Kate. She works in a school. She loves weekends because she can go shopping with her mother in the morning. In the afternoon, she likes to swim. In the evening (晚上), she often watches TV. Sometimes, she helps her mother do chores at home. The other one in a pink dress is Kitty. She works in a big store (商店). She doesn’t like weekends because she has to (不得不) work on weekends. She is busy, so she doesn’t have time to enjoy her hobbies (爱好). Bob is their brother. He is in a blue shirt. He is a middle school student. He studies hard on weekends. He doesn’t have time to enjoy his hobby, either (也).
Their father is Mr. White. He is in a white T-shirt. Their mother is Mrs. White. She is in a black dress. They are teachers. They like weekends. They often watch films on weekends.
  Different people have different weekends. That’s really interesting (有趣的).
91.Where does Kate work
A.In a restaurant. B.In a factory.
C.In a school. D.In a hospital.
92.Who can’t enjoy his/her hobbies on weekends
A.Kate. B.Kitty. C.Mr. White. D.Mrs. White
93.What does Bob do
A.A worker. B.A student. C.A teacher. D.A doctor
94.What do Kate’s parents do on weekends
A.Go shopping. B.Watch films. C.Read books. D.Do sports.
95.Which can be the best title for the text
A.Different Classes, B.Different Jobs
C.A Small Family D.The Whites
It’s Sunday today. Bill doesn’t go to school. He wants to play basketball. It’s his favorite sport and he can play it well.
Where is his basketball He looks for it all morning in his room. He asks his mother and she says she doesn’t see it. And his father helps him look for it in the living room (客厅). Bill is upset (沮丧的) because he can’t find the basketball.
Then he hears his cat. He likes it very much because it is very cute. So he goes to the cat and sees it in the attic (阁楼) of his house. Why is the cat there Oh, the cat is playing with the basketball there. It likes to play basketball, too.
Bill has a new friend to play basketball with now.
96.What’s Bill’s favorite sport
A.Tennis. B.Ping-pong. C.Basketball. D.Football.
97.What does the underlined phrase (划线短语) “looks for” mean in Chinese
A.购买 B.玩耍 C.使用 D.寻找
98.Why does Bill like his cat
A.It is funny. B.It is cute. C.It is quiet. D.It is clever.
99.________ can play basketball with Bill now.
A.Bill’s cat B.Bill’s father C.Bill’s mother D.Bill’s teacher
100.What’s the best title for this text (文章的最佳标题是什么)
A.Bill’s School. B.Bill’s Room.
C.Why Does Bill Like Basketball D.Where Is Bill’s Basketball
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.D 3.C 4.C 5.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了付芳、她的同学杜特以及他们的英语老师格林先生的相关信息。
1.细节理解题。根据文章中的“Hi! I’m Fu Fang. I’m eight years old. And now I’m in Shenzhen.”可知,付芳现在在深圳。故选A。
2.细节理解题。根据文章中的“I’m in Class 3, Grade 3. The boy is Du Te. He is my classmate (同学).”可知,杜特和付芳是同班同学,都在三年级三班。故选D。
3.细节理解题。根据文章中的“He is my good friend. We like reading books.”可知,杜特喜欢读书。故选C。
4.词句猜测题。根据文章中的“He’s nice and friendly to us. We love him!”可知,格林先生对我们很好,我们都很爱他,由此可推测出“friendly”的意思是“友好的”。故选C。
5.细节理解题。根据文章中的“This is our English teacher, Mr Green.”可知,格林先生是我们的英语老师,即他教英语。故选B。
6.B 7.A 8.D 9.A 10.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了陆明在第八十五中学的新生活,包括课间活动、同学关系以及喜欢的老师等内容。
6.细节理解题。根据文章第二段“I have thirty-nine classmates.”可知,陆明有39个同学,那么加上他自己,班级里一共有40个学生。故选B。
7.词句猜测题。根据文章第一段“During (在……期间) the break time, we can do some sports (运动), such as rope jumping and eye exercises.”可知,在“break time”期间可以做跳绳和眼保健操等运动,由此可推断“break”在这里的意思是“休息”,“break time”即“课间休息时间”。故选A。
8.细节理解题。根据文章第二段“Li Xiang and I like music. We often sing and dance together.”可知,李想经常和陆明一起唱歌跳舞。故选D。
9.细节理解题。根据文章第二段“Miss Green is our English teacher.”可知,陆明的英语老师是格林小姐。故选A。
10.细节理解题。根据文章第一段“I like the break time in my school.”以及第二段对课间活动的描述,可知陆明非常喜欢课间休息时间。故选B。
11.C 12.D 13.C 14.A 15.A
【导语】本文主要介绍了新教室里的人员的个人信息。
11.细节理解题。根据“My name is John Brown. I’m from England.”可知John Brown来自英国。故选C。
12.细节理解题。根据“I have a cat, and its name is Nini.”可知Nini是一只猫。故选D。
13.细节理解题。根据“My name is Alice Brown...My telephone number is 7342-6979.”可知Alice的电话号码是7342-6979。故选C。
14.细节理解题。根据“I’m Liang Zi. I am a boy. I’m eleven years old.”可知Liangzi是11岁。故选A。
15.细节理解题。根据“My name is John Brown. I’m from England. I’m an English teacher.”可知John Brown是一名英语老师,A选项正确。故选A。
16.A 17.D 18.B 19.C 20.B
【导语】本文是应用文,为一则学校通知。主要告知学生开学需要携带的物品以及一些注意事项。
16.细节理解题。根据“Please bring these things to school next week. ★one big schoolbag”可知,学生需要带大书包。故选A。
17.细节理解题。根据“Note: Please don’t bring phones to school.”可知,学生不能带手机到学校。故选D。
18. 细节理解题。根据“one big box of colored pencils (for art classes)”可知,彩色铅笔是用于美术课的。故选B。
19.推理判断题。根据“Please bring these things to school next week.”以及整体通知的语气,可推测李太太可能是一位老师。故选C。
20.推理判断题。从文本的格式和内容来看,这是一则学校通知。故选B。
21.C 22.B 23.C 24.A 25.D
【导语】本文介绍了作者喜欢的英语老师Mandy,包括她的年龄、性格、教学方法以及兴趣爱好。
21.细节理解题。根据“She is very nice and helpful. She always helps us when we are in need, so all my classmates and I like her very much.”可知,学生喜欢Mandy是因为她乐于助人。故选C。
22.细节理解题。根据“First, she usually asks us to look at some pictures of new words. Then, we need to play some games to spell these words.”可知,Mandy在课堂上使用了两种有趣的方法帮助学生学英语单词。故选B。
23.细节理解题。根据“Mandy likes traveling.”可知,Mandy喜欢旅行。故选C。
24.词句猜测题。根据“She can speak many languages. Sometimes, she also teaches us German (德语).”可知,她会说多种语言,有时她还教我们德语。由此可知,画线单词“languages”的中文意思是“语言”。故选A。
25.最佳标题题。全文主要介绍了Mandy老师的特点、教学方法和兴趣爱好,因此最佳标题是“我的英语老师”。故选D。
26.C 27.A 28.B 29.B 30.D
【导语】本文是莉莉在介绍自己班级的同学和老师。
26.细节理解题。根据“Twenty students are in my class. Six of them (他们) are boys.”可知,班级里有二十名学生,其中六名是男生,所以十四名是女生。故选C。
27.词义猜测题。根据“His bag is on the desk. It is green.”可知,他的包在桌子上。它是绿色的。此处It指的是“His bag”,故选A。
28.细节理解题。根据“She is Jenny. She is thirteen too.”可知,詹妮十三岁,故选B。
29.细节理解题。根据“It is Miss Hu’s book. The book is about (关于) drawing. She likes drawing very much.”可知,胡老师非常喜欢绘画,而不是游泳。故选B。
30.最佳标题题。本文是莉莉在介绍自己班级的同学和老师,故选D。
31.C 32.A 33.B 34.A 35.B
【导语】本文介绍了七年级二班学生们最喜欢的老师的投票结果,包括三位老师的得票数,并附上了三位学生对各自喜爱老师的评价。
31.推理判断题。从图表中可知,格林老师得到15票,米勒老师得到10票,史密斯老师得到8票。因此,七年级二班的学生数量是:15+10+8=33人。故选C。
32.细节理解题。根据“Simon: Mr. Green is my favourite teacher.”可知,西蒙最喜欢格林老师。故选A。
33.细节理解题。根据“Simon:...Wednesday is my favourite day, because I have music that day.”可知,星期三是西蒙最喜欢的一天,因为那天他有音乐课。故选B。
34.细节理解题。根据“Mar:...We have history on Monday.”可知,马尔周一有历史课。故选A。
35.细节理解题。根据“Tim: P.E. is my favourite subject”可知,蒂姆最喜欢体育课。故选B。
36.A 37.C 38.B 39.A 40.D
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了大树艺术学校的几门课程,包括故事写作、电吉他、剪纸和街舞,以及每门课程的老师、时间和课程内容等信息。
36.细节理解题。根据“Class: Story writing;Time:10:00 am—12:00 pm”可知,故事写作课在上午。故选A。
37.细节理解题。根据“Class: Electric guitar;Teacher: Tony Smith”可知,Tony Smith教电吉他。故选C。
38.细节理解题。根据“Class: Paper-cutting;Time: 5:00 pm—6:00 pm”可知,剪纸课在下午五点开始。故选B。
39.细节理解题。根据“Dancing can make you happy and you can meet new friends, too.”可知,街舞课可以让你认识新朋友。故选A。
40.细节理解题。根据“Here are some classes for our school students.”可知,这些海报是给学生看的。故选D。
41.C 42.B 43.B 44.A 45.B
【导语】本文主要讲述了比尔和他的朋友凯特的运动爱好及相关物品情况。
41.细节理解题。根据“This is my friend, Kate.”可知,凯特是比尔的朋友。故选C。
42.细节理解题。根据“My name is Bill...I have three footballs, six ping-pong balls and two basketballs.”可知,比尔有六个乒乓球和两个篮球。故选B。
43.词句猜测题。根据“She has sixteen baseballs, eight baseball bats (球棒;球拍) and five baseball hats (帽子)! But she can’t play baseball.”可知,凯特有很多棒球相关物品,说明她对棒球很痴迷,因此推测crazy的意思是“疯狂的”。故选B。
44.细节理解题。根据“She likes to watch baseball games on TV after dinner.”可知,凯特晚饭后喜欢在电视上看棒球比赛。故选A。
45.细节理解题。根据“I play them with my classmates after class.”可知,比尔和同学一起打球,并未提到每天和凯特打篮球,B项表述错误。故选B。
46.A 47.C 48.C 49.D 50.C
【导语】本文是一篇记叙文,郝阳介绍自己是阅读俱乐部成员,并讲述在俱乐部结识的罗伯特、王丽和南希三位新朋友的基本情况。
46.细节理解题。根据“I’m a new member of the Reading Club (社团).”可知,郝阳在阅读俱乐部,故选A。
47.细节理解题。根据“Robert is 12 years old. He is an American boy.”可知,罗伯特来自美国,故选C。
48.细节理解题。根据“Wang Li is a Chinese girl. She is 11 years old. She is a beautiful girl. She is tall.”可知,王丽又高又漂亮,故选C。
49.细节理解题。根据“Nancy enjoys swimming at weekends.”可知,南希周末喜欢游泳,故选D。
50.推理判断题。本文主要是郝阳介绍自己在阅读俱乐部认识的新朋友的情况,属于人物介绍类文本,所以选C。
51.B 52.C 53.D 54.A 55.A
【导语】本文是记叙文。主要通过一张照片,介绍了作者的三位朋友——Sarah、Linda和Alex的个人信息、爱好及与作者的相处情况。
51.细节理解题。根据“We are not in the same school but every weekend we always read in the library and play in the park”可知,作者和Sarah周末可能在图书馆或公园见面。故选B。
52.细节理解题。根据“The girl in a red dress is Linda ... She likes playing the guzheng”可知,Linda喜欢弹古筝。故选C。
53.词义猜测题。根据“On the right of the photo, you can see my friend, Alex. He is also my cousin. He and Sarah are in the same school”可知,后文“He’s a big sports fan ...”继续描述Alex的情况,因此“He”指代Alex。故选D。
54.细节理解题。根据“We are not in the same school”和“He and Sarah are in the same school”可知,Sarah和Alex的共同点是在同一所学校。故选A。
55.篇章结构题。第①段总起,点明主题——通过一张照片介绍自己的三位朋友;第②、③、④段分别具体介绍照片中的Sarah、Linda和Alex,因此文章结构为“总—分”,即①/②③④。故选A。
56.B 57.B 58.A 59.D 60.C
【导语】本文通过三位学生的自述,分别介绍了来自法国的苏菲、意大利的卢卡和中国四川的徐哲的个人情况,包括年龄、国籍、在上海的居住时间、兴趣爱好及特色经历等信息。
56.细节理解题。根据文中内容可知,文中三位学生介绍了自己的姓名、年龄、国籍、在上海的居住时间、兴趣爱好等内容,这些都属于“个人信息”。故选B。
57.词句猜测题。根据“Bonjour! I’m Sophie Dubois”和“Ni Hao! My name is Xu Zhe.”以及“Ciao! I’m Luca Rossi.”可知,苏菲以“Bonjour (你好)!” 开头,徐哲以“Ni Hao!”开头,均为打招呼用语。卢卡以“Ciao!”开头,此处用于自我介绍开头,因此意思相当于英语中的“Hello”。故选B。
58.细节理解题。根据“I’m Sophie Dubois, a 12-year-old girl from Paris, France.”以及“I’m Luca Rossi. I am 13. I come from Rome, Italy.”可知,Sophie来自法国,Luca来自意大利,法国和意大利都属于欧洲。故选A。
59.细节理解题。根据“I’m Sophie Dubois, a 12-year-old girl from Paris, France. This is my second year living in Shanghai with my parents.”和“I’m Luca Rossi. I am 13. I come from Rome, Italy. I’ve lived in Shanghai for four years.”以及“My name is Xu Zhe. I’m 13 and I’m from Chengdu, Sichuan province. My family moved (搬迁) to Shanghai when I was 6.”可知,苏菲在上海居住“第二年”,即居住2年;卢卡在上海居住“四年”,即居住4年;卢卡的哥哥:比卢卡大3岁,即16岁,但文中未提及哥哥在上海的居住时间,无法判断;徐哲13岁,6岁时搬到上海,居住时间为13-6=7年。因此徐哲在上海居住时间最长。故选D。
60.细节理解题。根据“I love travelling and I’ve been to 12 Chinese cities with my family!”可知,卢卡仅提到“去过12个中国城市”,但是没有提及“最喜欢的城市”。故选C。
61.C 62.C 63.A 64.B 65.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了三个不同场所的相关信息,包括周日英语俱乐部、海洋博物馆和健康中心,包括它们的开放时间、地址、联系方式和特色服务等。
61.细节理解题。根据文章中Sunday English Club For Students的标题,以及“16:00—18:00 Every Saturday”的描述,可知周日英语俱乐部是为学生准备的。故选C。
62.细节理解题。根据文章中Sunday English Club的介绍“200 yuan a month”,可知每个月的费用是200元,那么半年的费用就是200元乘以6,等于1200元。故选C。
63.细节理解题。根据文章中Ocean Museum的介绍“9:00—17:00 From Thursday to Sunday”,可知海洋博物馆的开放时间是周四到周日,因此可以在周六参观。故选A。
64.细节理解题。根据文章中Health Centre的介绍“Free examinations for those over 70”,可知70岁以上的人可以免费体检,因此73岁的人可以免费体检。故选B。
65.细节理解题。根据文章中Ocean Museum的介绍“Show you a full picture of sea lives!”,可知海洋博物馆可以展示海洋生物的全貌,因此如果对鱼的生活感兴趣,应该去海洋博物馆。故选B。
66.B 67.A 68.C 69.D 70.A
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了学校的四个体育俱乐部 (排球、羽毛球、网球、篮球俱乐部),包括各俱乐部的活动内容、参与对象及联系方式,邀请学生加入。
66.细节理解题。文中明确列出了“Volleyball Club”、“Badminton Club”、“Tennis Club”和“Basketball Club”四个俱乐部,因此数量是四个。故选B。
67.细节理解题。根据“Volleyball Club | Only for girls”可知,排球俱乐部仅限女生,其他俱乐部均标注“For boys and girls”。故选A。
68.细节理解题。根据“Tennis Club | Call Ms. Black. Phone number: 826-3288”可知,Grace想加入网球俱乐部应拨打826-3288。故选C。
69.细节理解题。根据“Basketball Club | hold a basketball match every month”可知,学生可以参加篮球比赛;其他选项,“仅在工作日打球”文中未提及 (原文是“every day”),排除A;“看体育节目”是羽毛球俱乐部的活动,排除B;“玩其他球类”与篮球俱乐部主题不符,排除C。故选D。
70.推理判断题。文章是关于学校体育俱乐部的招募宣传,内容格式和目的符合“校报”的特征;因此,本文很可能是出自一份学校报纸。故选A。
71.C 72.B 73.C 74.D 75.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述Green夫妇上周末对出行地点的不同想法及最终因Green先生母亲的电话前往波士顿的故事。
71.细节理解题。根据“Mrs. Green wanted to go to Florida to see her sister.”可知,此处提及Green夫人想去佛罗里达看她姐姐。故选C。
72.细节理解题。根据“He wanted to go to Maine (缅因州).”可知,此处提及Green先生想去缅因州。故选B。
73.细节理解题。根据“Mr. Green answered the phone. It was his mother.”可知,此处提及是Green先生的母亲打来的电话。故选C。
74.细节理解题。根据“I’m calling from the hospital in Boston.”可知,此处提及Green先生的母亲在波士顿。故选D。
75.细节理解题。根据“They had to leave for Boston at once.”可知,此处提及他们最终去了波士顿。故选A。
76.B 77.A 78.B 79.B 80.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了迈克的朋友琳达喜欢画画,并向父母展示自己的画作,画中只有妈妈陪伴她的场景,爸爸因此感到愧疚并反思的故事。
76.细节理解题。根据第一段“There are three people in her family: Linda and her parents.”可知,琳达家共有三人。故选B。
77.推理判断题。根据第一段“After dinner, she runs to her parents’ room...”可推知,琳达和父母在家。故选A。
78.细节理解题。根据第三段“Mum telling a story to Linda...Mum playing baseball with Linda...Mum teaching Linda English...Mum singing a song to Linda”可知,文中未提到妈妈和琳达打篮球。故选B。
79.推理判断题。根据第三段“Mum telling a story to Linda...Mum playing baseball with Linda...Mum teaching Linda English...Mum singing a song to Linda”可推知,妈妈经常陪伴琳达。故选B。
80.推理判断题。根据第四段“Because you don’t play with me. You are always busy working.”以及第五段“He is very sorry for his daughter.”可知,格林先生因忙于工作而未能陪伴女儿,对此感到愧疚。由此推知,他认为他需要多陪陪女儿。故选D。
81.D 82.D 83.C 84.A 85.C
【导语】本文主要介绍了中国自2016年1月1日起实施的“全面二孩政策”,并讨论了不同人群对这一政策的不同看法。
81.细节理解题。根据“On the first day of January, 2016, China begins its two-child policy (政策).”可知,2016年中国开放了二孩政策。故选D。
82.词句猜测题。根据“Now every family can have two children. It’s great for most people. But some people don’t think so.”和“Most one-child families think it is good for their family.”可知,这里的“it”指代的是上文中提到的“two-child policy”,即二孩政策。故选D。
83.细节理解题。根据“But some parents think the one-child policy is good.”可知,一些父母仍希望只生一个孩子。故选C。
84.细节理解题。根据“Most one-child families think it is good for their family. They love children. They don’t want to put all the pressure (压力) on their only child.”可知,大多数父母想要二孩的原因是因为他们爱孩子,不想把所有的压力放在唯一的孩子上。故选A。
85.细节理解题。根据“As for children, they have their own ideas. Most are happy to have brothers or sisters.”可知,大多数孩子愿意有兄弟姐妹。故选C。
86.D 87.C 88.C 89.B 90.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了小猪佩奇这部动画的核心内容,包括佩奇一家的成员构成、各自特点及动画传递的家庭友爱与生活乐趣。
86.细节理解题。根据“It is famous for its loving family.”可知,小猪佩奇以充满爱的家庭为特色而闻名。故选D。
87.细节理解题。根据“They are Mummy Pig, Daddy Pig and her little brother, George. They welcomed a baby girl this year called Evie Pig.”可知,佩奇一家人包括佩奇,猪妈妈,猪爸爸,乔治和新成员伊维,共五人。故选C。
88.细节理解题。根据“Peppa loves to play games and jump in muddy puddles (泥坑)”可知,佩奇喜欢玩游戏和在泥坑里跳。故选C。
89.细节理解题。根据“George, Peppa’s little brother ... loves ... spending time with Peppa.”可知,乔治喜欢和佩奇待在一起,两人相处融洽。故选B。
90.推理判断题。根据“They show kids how to enjoy everyday life with friends and family.”可知,孩子们可以从小猪佩奇中学到如何和亲友一起享受生活。故选C。
91.C 92.B 93.B 94.B 95.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了凯特和基蒂这对姐妹以及她们的弟弟和父母的周末生活。不同的人有不同的周末,这真的很有趣。
91.细节理解题。根据第一段中“The one in a yellow dress is Kate. She works in a school.”可知,凯特在学校工作。故选C。
92.细节理解题。根据第一段中“The other one in a pink dress is Kitty. She works in a big store. She doesn't like weekends because she has to work on weekends. She is busy, so she doesn't have time to enjoy her hobbies.”可知,基蒂周末不能享受她的爱好。故选B。
93.细节理解题。根据第一段中“Bob is their brother. He is in a blue shirt. He is a middle school student.”可知,鲍勃是一名学生。故选B。
94.细节理解题。根据第二段中“They like weekends. They often watch films on weekends.”可知,凯特的父母周末经常看电影。故选B。
95.最佳标题题。根据短文内容可知,本文介绍了凯特和基蒂这对姐妹以及她们的弟弟和父母的周末生活,即介绍了怀特一家,选项D“怀特一家”最符合文章主旨。故选D。
96.C 97.D 98.B 99.A 100.D
【导语】本文是记叙文。主要讲述了比尔在周日寻找他心爱的篮球,最终发现篮球被自家猫咪在阁楼玩耍,并有了新的篮球玩伴的故事。
96.细节理解题。根据“He wants to play basketball. It’s his favorite sport and he can play it well.”可知,比尔最喜欢的运动是篮球。故选C。
97.词句猜测题。根据“Bill is upset because he can’t find the basketball”(比尔很沮丧,因为他找不到篮球)可推测,“looks for”在此处表示“寻找”,即比尔一早上都在房间里找篮球。故选D。
98.细节理解题。根据“He likes it very much because it is very cute.”可知,比尔喜欢他的猫是因为猫很可爱。故选B。
99.细节理解题。根据“Oh, the cat is playing with the basketball there. It likes to play basketball, too.”以及“Bill has a new friend to play basketball with now.”可知,现在能和比尔一起打篮球的是他的猫。故选A。
100.最佳标题题。文章围绕比尔寻找篮球展开,从早上找不到篮球的沮丧,到最后在阁楼发现猫咪正玩着篮球,核心线索是“篮球的位置”。故选D。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览