资源简介 2026届周南中学高三英语月考3 试卷答案听力1-5 ACBAB 6-10 CBCCA 11-15ABBAC 16.-20AABCB阅读21-23 BAC 24-27 CACD 28-31 BCBC 32-35 CABD七选五36-40 FABEG完形填空41-45 ACBAD 46-50 ABBCD 51-55 CBADD语法填空56 which 57. the 58. discovery 59. regarded 60. decades61. to visit 62. initiated 63. What 64. to 65. scientific应用文NOTICEDear schoolmates,Out of concerns for students’ mental health, our school will invite a famous psychologist to deliver a lecture with the theme of How to Keep Mentally Healthy. It's to be given in the school hall from 2:00 to 5:00 next Friday afternoon.The lecturer will talk about the definition and criteria of mental health as well as approaches to improving it. When the lecture is over, we' ll be given twenty minutes to interact with the expert.Therefore, don't forget to prepare the questions you want to consult with the expert in advance!The lecture will surely benefit each of us students, so please attend on time!The English Club读后续写Tommy lowered his head and looked at his shoes thinking intensely. Finally, he raised his head. “So I am supposed to ...” he stopped mid-sentence when he realized that he was alone. He turned his head left and right, but the old man was nowhere to be seen. Tommy sighed heavily-he already had an idea of what he should do. He looked at figurines for the last time and moved towards the counter. “Two sandwiches and a cup of tea please, " he said.The homeless woman was right there, where he saw her last time. Tommy came closer and carefully gave the woman his buys. Her eyes opened wide in surprise, then filled with tears.“Thank you,” she whispered. Tommy bowed his head, turned around and went back home. He was moving faster and faster and finally he started to run. Strange energy filling his body made him feel like he could fly. When he finally stopped, he was breathing heavily, but he didn't feel tired.He smiled happily-it was a wonderful feeling. And nothing could stop it.阅读理解:A篇【语篇导读】本文介绍了四款适合安卓系统的优质教育应用,文章旨在推荐实用的移动学习工具,帮助用户通过智能手机和平板电脑自学新技能。21. B. 细节理解题。根据文中对 Quizlet 的描述, 其明确提到“includes foreign languagesupport”(支持外语学习),并可用于记忆词汇、分享闪卡等,直接匹配外语学习者的需求。其他应用中, Solo Learn 专注编程, EdX 和 Khan Academy 侧重综合学科或高等教育, 均未特别强调外语支持。22. A.细节理解题。根据 Solo Learn 部分提到, Solo Learn has tons of education courses on computer programming. There is a range of languages available, including Python, Java, C++ and even JavaScript. EdX 部分提到, EdX offers courses from actual colleges, including computer programming, engineering, history, psychology, nutrition, statistics, and hundreds of others.可得知 Solo Learn 和 EdX 都能吸引计算机爱好者。23. C.推断文章出处题。文章结尾提到“tell us about them in the comments”(在评论区告知遗漏的应用)和“referring to the link here”(点击链接查看最新应用列表),符合博客互动性强、引导用户访问链接的特点;语言风格通俗,以推荐实用工具为主,而非学术报告(B)的严谨性或教育杂志(A)的深度分析,也不同于电子学习指南书(D)的系统性结构。因此最可能来自科技博客网站。B篇【语篇导读】本篇是一篇记叙文。文章介绍了作者原对旅行持怀疑态度,认为其被过度美化。但一次前往雅典履行与朋友的承诺中,意外邂逅一焊工,体会到生活中平凡事物的非凡之美,改变了他对旅行的看法。24. C.细节理解题。原文中提到了作者对于旅行的不安感来源,“I grew tired of backpackersexpressing too much praise about how petting a baby elephant in Thailand ' transformed' them.”这里作者表达了对旅行中常见的夸张描述(尤其是那种声称小事就能转变人生的说法)的不满。因此,选项C“旅行效果的夸大”准确反映了文章中作者对旅行感到不安的原因。25. A.细节理解题。原文中提及,作者决定前往雅典的原因是:“One day, Vasilis, my Greekbest friend, reminded me of our decade-old promise: after our final exams, I would visit hishometown in Athens.”这意味着作者前往雅典是为了履行多年前与朋友许下的承诺,即完成考试后访问他家乡的约定。因此,答案A“履行承诺”是根据原文内容选出的正确答案。26. C.细节理解题。根据第六段中“I envied his peace and contentment. I admired the simplicityhe embodied... I realized how easily life's poetry could pass unnoticed.”可得知作者在焊工的工作场景中感受到他的平静(peace)、满足(contentment)和简单(simplicity),这种平凡生活中的状态让作者意识到“生活的诗意容易被忽视”,并开始反思自己过去追求“外在改变”的心态,最终领悟到“真正的旅行是内心对平凡美好的欣赏”。A:“家庭”是作者的想象(文中用“imagined”),并非直接感动原因。B:“找到满足”的是焊工(文中说焊工“findingfulfillment in his craft”),作者是“羡慕”这种状态,而非自己“找到”。D:作者感慨的是“生活的美好被忽视”,而非“时间飞逝”,偷换概念。27.D.标题归纳题。原文的整体主题是作者通过访问朋友的家乡和意外遇见一个普通焊工,发现了生活中平凡事物的非凡之处。这次经历让作者意识到不需要寻求非凡的体验才能感受到生活的美好,普通的生活本身就充满了非凡的意义。“I stop simply pursuing better things,better experiences and better people that are never grasped, I realize the real journey is inward- toappreciate life's ordinary magic.”这段话表明作者从寻求外在的非凡转向欣赏内心世界与日常生活的美好。因此,选项D“平凡造就非凡”最为贴切地概括了全文的主旨。C篇【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了艺术疗法,这是一种利用艺术创作过程来改善人的身体、心理和情感健康的心理治疗方法。它强调创作过程和自我表达,适用于各个年龄段的人群,尤其在处理创伤、压力和焦虑等方面具有显著效果。28. B 细节理解题。根据第一段中“Unlike traditional art, where the final product is often the primary focus, art therapy values the entire process—— the feelings, thoughts, and experiences thatemerge during creation. It is not necessary for a person to be talented or skilled in art to benefitfrom this process; the goal is self-exploration and expression, not aesthetic achievement.(与传统艺术不同,在传统艺术中,最终作品往往是关注的焦点,而艺术治疗则重视整个过程————创作过程中涌现的感受、想法和体验。一个人不必在艺术方面有天赋或技能就能从这个过程中获益;其目标是自我探索和表达,而非审美成就。)”可知,艺术疗法的主要关注点是创作过程和自我表达。故选 B项。29. C细节理解题。根据第二段中“This is particularly helpful for people who have experiencedtrauma, are dealing with stress or anxiety, or find it difficult to articulate their thoughts andfeelings verbally.(这对于那些经历过创伤、正在应对压力或焦虑,或者难以用语言清晰articulate 自己想法和感受的人来说,尤其有帮助。)”可知,那些难以用语言表达自己的想法和感受的人最有可能从艺术疗法中受益。故选 C 项。30. B 词句猜测题。根据第二段中划线词所在句“This is particularly helpful for people whohave experienced trauma, are dealing with stress or anxiety, or find it difficult to articulate theirthoughts and feelings verbally.(这对于那些经历过创伤、正在应对压力或焦虑,或者难以用语言清晰 articulate 自己想法和感受的人来说,尤其有帮助。)”以及后一句“By externalizing innerconflicts and emotions into a tangible form, individuals can often gain a new perspective on theirproblems and begin to understand and manage them more effectively.(通过将内心的冲突和情感外化为一种有形的形式,人们往往能以新的视角看待自己的问题,并开始更有效地理解和处理这些问题。)”可知,艺术疗法帮助人们将内心情绪转化为有形的艺术形式,对于那些很难用语言表达自己的想法和感受的人来说,特别有帮助。因此,划线词 articulate 在此应为“用语言表达”之意,与“express(表达)”意思接近。故选 B 项。31. C 推理判断题。根据第二段中“Trained art therapists guide individuals, couples, or groups touse various art materials—— such as paints, clay, and collage—— to express themselves in ways thatwords sometimes cannot.(训练有素的艺术治疗师会引导个人、伴侣或团体使用各种艺术材料————如颜料、黏土和拼贴画————以言语有时无法做到的方式来表达自己。)”以及最后一段中“In a world where verbal communication is often prioritized, art therapy offers a vitalalternative pathway to healing, proving that a picture can indeed be worth a thousand words, notjust in art, but in healh and human connection.(在一个往往优先考虑语言交流的世界里,艺术疗法提供了一条重要的替代性疗愈途径,这证明一幅画确实抵得上千言万语,这不仅体现在艺术领域,也体现在健康和人际交往方面。)”可推知,艺术疗法提供了一种非言语的方式来处理个人问题。故选 C 项。D篇【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了人们盲目跟风的现象————人类有融入群体的核心需求,盲目跟风正常。社交媒体让潮流传播更快更广。青少年和年轻人更易跟风,年长者身份认同感强,中年人可能更看重社交圈的正向反馈。32. C推理判断题。根据第一段中的“Humans are so hardwired to fit in with the crowd that theyoften ignore potential risks.(人类天生就很想融入人群,以至于他们经常忽略潜在的风险。)”可知,人们倾向跟风且常忽视风险;结合“That is linked with a psychological concept that refersto humans' core need to belong to a social group and bond with others.(这与一个心理学概念有关,该概念指的是人类归属于一个社会群体并与他人建立联系的核心需求。)”可知,这种行为与人类归属社会群体的心理需求相关,所以作者是通过陈述事实并解释原因来呈现问题。故选 C。33. A细节理解题。根据第二段中的“Rather, it has certainly allowed certain trends to circulate faster and farther than they would have otherwise.(相反,社交媒体无疑让某些趋势的传播速度比原来快得多,范围也广得多。)”可知,社交媒体使某些潮流传播得比以往更快、更远。故选 A。34. B 推理判断题。第三段中 Rutledge提到“‘Ourbrainsarehardwiredtonoticethings thatareunusual,’ she says.‘If it's not normal and other people are all doing it, we have to check it out.’Thus, we notice attention grabbers, giving trends even more reasons for people to followthem.(“我们的大脑天生就善于察觉那些不寻常的事物,”她说道。“如果某事不符合常规,而且其他人都在这么做,我们就必须去探究一下。”因此,我们会留意那些能吸引注意力的事物,这使得潮流现象更有理由吸引人们去追随。)”可知,她认为人类受潮流吸引是进化导致大脑对不寻常事物的关注,所以 Rutledge的建议是关于人类被潮流吸引的原因。故选B。35. D 细节理解题。从最后一段“Individuals may be more sensitive to social reward—— positiveinput from members of their social circles—— during midlife.(在中年时期,人们可能会更加敏感地感受到来自社交圈成员的积极反馈————即社会奖励。)”可知,中年人可能对来自社交圈的积极反馈更为看重。故选 D。七选五解析:本文是说明文,主题语境是人与自我(生活与学习)。本文探讨青春期身体形象的形成因素及其负面影响,并提出通过关注内在品质而非外在标准来建立积极身体形象的方法。36.F段中衔接句。空后句举例说明对身体特征(如鼻子)的不合理认知(“即使看起来正常,仍认为鼻子太大或太小”),需填入一个概括性观点。F项“身体形象更多由思想而非现实塑造”与后文形成“观点+例证”关系,且“your thoughts”呼应“you may believe”。37. A 段首主题句。后文分述“同龄人压力”和“媒体”两大影响因素,需填入总起句。A项“许多因素塑造你的身体形象”为段落主题句,与下文构成“总一分”结构,且“many factors”对应“peer pressure”和“media”。38.B段中衔接句。空前句列举负面身体形象导致的行为(极端节、过度运动等),空后句转向“忽视自身优点”,需填入负面影响的进一步结果。B项“它还降低整体生活满意度”承接上文,且“it”指代前句的“developing a negative body image”39.E 段中衔接句。空前句指出媒体形象依赖化妆、灯光等技术修饰,需填入对比句说明真实情况。E项“没有这些技巧,他们和普通人一样‘不完美”与上文形成转折,且“thesetricks”指代“makeup, angles, lighting, and editing”。40.G段尾总结句。空前句提到“将注意力从自我批评转移”,空后句展望“建立内在自信”,需填入过渡句说明转变的积极结果。G项“这种转变让你能认可并赞美自己的才能和优点”衔接上下文,且“this shift”指代前文的“redirect your attention”。七选五重点单词1. insecure adj.缺乏安全感的2. extreme adj.极端的3. dieting n.节食4. overexercising n.过度锻炼5. surgery n.手术6. redirect vt.转移7. self-criticism n.自我批评8. narrow adj.狭隘的 9.appreciate vt.欣赏10. imperfect adj.不完美的重点词块11. go through changes经历变化12. bodyimage身体形象13. ideal body type 理想体型 14. fair skin白皙皮肤15. risky plastic surgeries 高风险整形手术 16. life satisfaction 生活满意度 17. positive influences 积极影响 18. innerconfidence 内在自信完形填空:体裁:记叙文题材:个人经历主题:克服对“被拒绝”的恐惧心理【语篇导读】文章主要讲述了作者一直害怕被拒绝,因为这种恐惧,作者错过了很多成长的机会,之后作者开始正确看待被拒绝这件事。41. A 根据上文“The fear of rejection is one of my biggest fears.”可知,作者因为害怕被拒绝,所以把自己放在安全的“泡泡”里。 safe意为“安全的”,符合语境。 small 小的; stable 稳定的; thin薄的。42. C根据语境和下文 being applying for college 可知,申请大学是作者重要的第一次走出舒适区的经历。 experience 意为“经历”,符合语境。 consequence 结果; participation 参加; promise承诺。43. B根据下文 of my first college rejection is still fresh 可知,作者曾经被大学拒绝,所以此处表示回忆。 memory意为“记忆,回忆”,符合语境。 result 结果; impact影响; process 过程。44. A 根据上文I remember grabbing my phone trying 可知,作者要查看申请结果,心里十分紧张。nervously意为“紧张地”,符合语境。 casually 随意地; curiously 好奇地; randomly 随机地。45. D 根据上文 my first college rejection 可知,此处指大学申请。 application意为“申请”,符合语境。 interview 采访; request 要求; consideration考虑。46. A根据下文 from a job market or when asking someone out 可知,这种恐惧适用于其他地方。applicable 意为“适用的”,符合语境。 avoidable 可避免的; unreasonable 不合理的; unjustified不正当的。47. B 根据上文 Compared with rejections in the workplace 可知,此处指在社交场合被拒绝的情况。 Turn down 意为“拒绝”,符合语境。 pick out 选出; build up 建立; laugh at 嘲笑。48. B 根据上文 At least the former mainly comes in email or phone call form 可知,在工作场所被拒绝主要是通过电子邮件或电话的形式,但在社交场合被拒绝都是当面拒绝。 in person 意为“亲自,当面”,符合语境。 in private 私下; by design 故意地; by mistake 错误地。49. C 根据下文“you' re not good enough”可知,每一次被拒绝都像是在提醒自己不够好,这会让人感到痛苦。 painful 意为“令人痛苦的”,符合语境。 visual 视觉的; timely 及时的; fading 褪色的。50. D 根据下文 so many opportunities to grow 和语境可知,因为作者害怕被拒绝,所以错过了很多成长的机会。 miss out on 意为“错过”,符合语境。 capitalize on 利用; seek for 寻找; lookforward to 期待。51. C根据下文“So next time, think this way: rejections does not mean you' re not good enough, butthat you' ve tried your best for the time being.”可知,此处表示摆脱对被拒绝的恐惧要靠心态的转变。 mindset 意为“观念模式,心态”,符合语境。 priority 优先处理的事; tone 语气; strategy策略。52. B 根据下文 rejections does not mean you' re not good enough 可知,此处指受到拒绝。 receive意为“受到”,符合语境。 survive 幸存; anticipate 预期; hate 讨厌。53. A 根据下文 the pain of a rejection 和语境可知,此处表示乐观心态会缓解被拒绝的痛苦。ease 意为“缓解”,符合语境。 cause 造成; intensify 加剧; overlook 忽视。54. D 根据下文 as everything we do has rejection attached to it in some way 可知,这种恐惧永远不会真正消失,因为我们所做的每件事在某种程度上都伴随被拒绝的可能。 disappear 意为“消失”,符合语境。 change 改变; emerge 出现; last 持续。55. D 根据下文的“but without experiencing the scariness, we would never grow”可知,不确定性是很可怕的,但如果不经历这种恐惧就永远不会成长。 scary 意为“可怕的”,符合语境。下文中的 scariness 也是提示。 relative 相对的; significant 重要的; relevant 有关的。语法填空56. which解析:考查定语从句。先行词为“His life journey”(指物),从句中缺少主语,且此处为非限制性定语从句(从句与主句之间有逗号隔开,不可用 that),故填关系代词 which。57. the解析:考查冠词。“Nobel Prize in Physics”(诺贝尔物理学奖)是世界范围内独一无二的奖项,属于“特指某一专有奖项”的用法,需用定冠词 the修饰,符合“独一无二的事物前加 the”的高考语法考点。58. discovery解析:考查名词变形。空格前有形容词性物主代词“Their”(他们的),后接名词作句子主语,故需将动词“discover”(发现)变为名词形式“discovery”(此处指一项具体发现,用单数即可)。59. regarded解析:考查非谓语动词。句子主干为“Even more influential is his ' Yang- Mills gauge theory'”,空格处需填非谓语动词作后置定语,修饰“theory”;“theory”与“regard”(认为、视作)之间是被动关系(理论被视作基石),故用过去分词 regarded,符合“过去分词表被动、作后置定语”的考点。60. decades解析:考查名词复数。“decade”(十年)是可数名词,此处“for decades”为固定搭配,意为“数十年”,表示不确定的“很长一段时间”,需用复数形式 decades,符合“可数名词表泛指时用复数”的用法。61. to visit解析:考查非谓语动词。“inspire sb. to do sth.”是固定搭配,意为“激励某人做某事”,为高考高频短语,此处需用动词不定式“to visit”作宾语补足语,补充说明“激励海外学者”的具体动作。62. initiated解析:考查动词时态。句子主语为“Yang”,空格处与前面的“joined”(加入)是并列谓语,时态需保持一致;“joined”为一般过去时,故“initiate”(创办、发起)也需用一般过去时 initiated,符合“并列谓语时态一致”的考点。63. What解析:考查主语从句。空格处引导主语从句,且在从句中作主语(指代“最让人印象深刻的事物”),故用连接代词 What,注意句首单词首字母大写,符合“what引导主语从句、在从句中作主语”的高考核心考点。64. to解析:固定搭配 be devoted to sth 致力于,奉献于,全身投入某事65. scientific“科学的”听力原文(Text 1)M: I'm supposed to give a talk. But it turns out I don't have the remote to control the projector for my computer presentation.W: Do you want me to call the office for you M: I just called them and they' re sending it up.(Text 2)M: Is something burning W: John tried to make some toast, but he burnt it quite badly.M:I thought there was an electrical fire. I was just about to suggest we leave the building.W: I' ve opened all the windows. So we just need to wait it out.(Text 3)W: Do you think we' ll make the meeting if we leave around 9:30 M: Is 9 okay It wouldn't exactly make a good impression if we were late.W: Okay, I' ll swing by your place a few minutes before 9 so we can pick up some coffee on the way.(Text 4)M: Nice moves. I didn't realize you were such a dancer.W: That's one thing you learn if you grow up in a Cuban family. You dance from the time you' re a child. A Cuban Christmas is like 30 people dancing in the living room.(Text 5)W: What's going on down there M: I think someone famous is in the entrance hall, some Hollywood actor. I just wanted to get through the crowd.W: Oh, that explains it. I heard they were going to start filming a movie here.(Text 6)W: I'm looking for information about traveling to Nice.M: You can take the 7:27 Eurostar to Paris. After arriving, you can catch the 11:46 TGV train,which will get you to Nice in time for dinner.W: That sounds great. How much does the journey cost M: It now costs a hundred and thirty-five pounds return, but sometimes it's cheaper. I' ll write down a couple of website addresses for you and you can search for various times and fares yourself.W: OK, thank you.(Text 7)W: Have you had a chance to read through the comments I made on your latest essay M: Yes. But I wasn't sure what you meant by backing up my arguments.W: Well, you need to use more facts to support your ideas. In fact, you are not the only student in the class who needs to work on this a little more. So I'm gonna spend a bit of time this week helping you get your head around it.M: So, I should look for more resources.W: Exactly. And remember to make sure they are reliable and relevant. You can start by checking out the library's database or academic journals.(Text 8)W: Harry What's this in the mail for you from the bank M: That must be my credit card, Mom.W: A credit card Why do you need a credit card M: Well, I thought it would be convenient to have one.W: But look at the letter you have received. The interest rate is so high!M: The bank clerk seemed very nice, and she promised it wouldn't be so high ...W: She was just using her marketing skills.M: But what can I do now I can't cancel the card until next year.W: Let me go through the terms carefully. Well, it seems there is hope. It says here that, since you are a student, they will cancel the card with no charge if you provide three reasons why you no longer want the credit card, along with a letter from your parents.(Text 9)M: Chelsea, are you college student athletes allowed to miss classes W: During the season, we frequently miss class. Other students are probably envious of the number of absences we get. But honestly, missing class is the worst part of being an athlete.First, our grades have to remain high or we could lose our place on the team. Second, the head of the department allows a maximum number of hours we can take off classes.M: How have you personally managed W: I basically taught myself in my freshman year because I missed some classes. Trying to read,write, calculate, or draw on a moving bus at 10:30 at night isn't the best way to get a grade A.And because of all those absences, when I get sick, I still have to go to class.M: In conclusion, any regrets W: It's hard work to try and balance school, soccer and a social life. But I love playing soccer andI love my team. I chose this life and it's given me ambition and shown me I must try to be the best academically, athletically and personally.(Text 10)M: Good morning, everybody. Welcome to the Australian Wild Zoo. I would like to start by introducing you to the new features that we have added to our zoo recently.Being the only zoo in the area, we receive thousands of visitors a year. We found that this huge visitor traffic was too demanding for the facilities, so we decided to expand ourselves in order to give every visitor a brilliant experience. Also, we recently expanded the exhibition center.But the entrance fee is the same as before——$10.We intended to build a dog-walking area, but we felt that the zoo should only focus on wild animals.We also introduced a new group of animals, so visitors can now see a whole range of new additions, including lions and bears. But one of our most exciting additions to the zoo is our native kangaroo, whom we have named Frisbee. For a fee of just $5, visitors can have their photos taken with him.With this huge improvement to our facilities, we also found it necessary to change our regulations. We' re finalizing the regulations and will notify everyone once they' re ready for use.长沙市周南中学2026 届高三第3 次阶段性检测英语试题总分: 150 时量: 120 分钟第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man ask for just now A. A remote. B. A computer. C. A projector.2. What will the speakers do next A. Open the windows. B. Leave the building. C. Stay indoors.3. Where will the speakers meet A. At the meeting room. B. At the man's house. C. At a cafe.4. What does the woman mean A. She is good at dancing.B. She hosted a dance party on Christmas.C. All of her family are professional dancers.5. What are the speakers discussing A. Who is in the entrance hall.B. Why the entrance hall is packed.C. What film is shown in the entrance hall.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the woman arrive in Nice A. In the morning. B. Around noon. C. In the evening.7. What will the woman do next A. Pay the bill. B. Access the Internet. C. Catch a train.听第 7 段材料,回答第 8、9题。8. How will the man improve his essay A. Simplify his ideas.B. Change his arguments.C. Strengthen his arguments.9. What does the woman suggest the man do A. Keep his mind clear.B. Ask his classmates for help.C. Check the library for resources.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. What did Harry think of having a credit card A. Useful. B. Expensive. C. Unnecessary.11. What did the bank. clerk promise Harry A. A low interest rate. B. A student special. C. A high credit limit.12. What will the woman probably do next A. Contact the bank. B. Write a letter. C. Read the terms.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What is probably the man A. A teacher. B. A journalist. C. An athlete.14. Why does Chelsea say missing classes is bad for her A. It risks her place on the team.B. It breaks school rules.C. It may cause envy.15. What did Chelsea do in her first year at college A. She often took sick leave.B. She aimed for straight A's.C. She taught herself to keep up.16. What change has Chelsea's choice brought her A. It has made her more driven.B. It has improved her social life.C. It has enhanced her team spirit.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. What has the zoo recently done A. It has expanded its grounds.B. It has built more parking lots.C. It has introduced new regulations.18. Why did the zoo give up the dog-walking area A. There was not enough space.B. It should prioritize wild animals.C. Dogs would be scared by other animals.19. What animal may be the most popular at the zoo A. The lion. B. The bear. C. The kangaroo.20. What can visitors get for a fee of five dollars ·A. A guided tour of the zoo.B. A picture taken with Frisbee.C. Admission to the exhibition center.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABest Education Apps for AndroidMobile technology, which is one of the most revolutionary productivity tools of all time, is an amazing way to help further your education. You can use your smartphones and tablets to help teach yourself new skills and learn new things. Here are some of the best education apps for Android.Solo LearnSolo Learn has tons of education courses on computer programming. All of them teach you a computer language. There is a range of languages available, including Python, Java, C++ and even Java Scrip. If you' re into computer programming at all,you should look into these.QuizletQuizlet is arguably the best flashcards app out there. You can use it for virtually any topic. You can practice terms for your class, memorize vocabulary terms, and more. It also includes foreign language support, images and audio, and you can share flashcards with friends.EdXEdX offers courses from actual colleges, including computer programming, engineering, history, psychology, nutrition, statistics, and hundreds of others. It features online or offline video lectures, course announcements and handouts, and various tutorials. Anyone looking for higher education should have this app right now.Khan AcademyKhan Academy is another education platform. It currently boasts over 10,000 instructional videos, classes, and other content. It deals with more typical education, such as mathematics, economics, history, science, and more. There is also a version specifically for younger kids and we highly recommend that one as well.If we missed any of the best education apps for Android, tell us about them in the comments. You can find our latest app lists by referring to the link here.21. Which app best suits foreign language learners A. Solo Learn B. Quizlet C. EdX D. Khan Academy22. What do Solo Learn and EdX have in common A. They appeal to computer lovers. B. They are designed for younger kids.C. They cover a wide range of subjects. D. They are targeted at higher education.23. Where is the text most probably taken from A. An educational magazine B. An academic reportC. A tech blog website D. An e-learning guidebookBTravelling seemed like falsehood to me. I grew tired of backpackers expressing too much praise about how petting a baby elephant in Thailand “transformed” them. Globe-traveling to me held no more promise than finding a few bills in the pocket of an old coat. I needed something deeper than an Eat, Play, Love moment.One day, Vasilis, my Greek best friend, reminded me of our decade-old promise: after our final exams, I would visit his hometown in Athens. Maybe, it was time to make good on that promise.I finally boarded the plane. Vasilis picked me up at the airport. I smiled, thinking how improbable this moment seemed all those years ago.The decade-long wait proved to be well worth it. Every step through the ancient streets revealed new wonders. However, none of them truly mattered. What would forever alter my perception of travel was a chance encounter with a local.Vasilis and I were wandering Athens when a special sound caught our attention——a rhythmic clinking disturbing the quietness of the residential street. Curiously, we followed the sound to a humble workshop. Inside, a welder (焊工) gave no mind to our presence behind him. He wore no flash y protective suit—— this was just another day for him, another dance with fire and metal that had become second nature. Under the sunshade, his orange cat rested in the comforting warmth.As the man continued welding, I felt a bit of envy. I envied his peace and contentment. I admired the simplicity he embodied. I imagined the welder's happiness, finding fulfillment in his craft and returning to his loving family... The moment moved me to tears. Leaving the workshop, rain blending with tears, I realized how easily life's poetry could pass unnoticed.Home again in Montreal, I stop simply pursuing better things, better experiences and better people that are never grasped. I realize the real journey is inward—— to appreciate life's ordinary magic. That sure beats petting any baby elephant. I may not have returned home “transformed,” but I' ll always think of the welder and his cat.24. Which aspect of travelling makes the author feel uneasy A. Shortage of adequate funds. B. Discomfort in dietary habits.C. Overstatement of travel's effects. D. Danger of petting baby animals.25. What drove the author to go to Athens A. Meeting a commitment. B. Exploring a unique landscape.C. Receiving further education. D. Escaping from the current life.26. Why did the author feel moved after visiting the welder's workshop A. The author was touched by the welder's love for his family.B. The author found fulfillment in the welder's simple but delicate craft.C. The welder's peaceful and simple life inspired him to reflect on life.D. The author felt time passed too quickly without being noticed.27. Which of the following can be a suitable title for the text A. Friendship Lasts Forever B. Travelling Shapes a Better SelfC. Pursuit of Happiness Never Stops D. The Ordinary Makes ExtraordinaryCArt therapy is a form of psychotherapy that uses the creative process of making art to improve a person's physical, mental, and emotional well-being. It is based on the belief that the creative act can be healing, Unlike traditional art where the final product is often the primary focus, art therapy values the entire process —— the feelings, thoughts, and experiences that emerge during creation. It is not necessary for a person to be talented or skilled in art to benefit from this process; the goal is self-exploration and expression, not aesthetic achievement.Trained art therapists guide individuals, couples, or groups to use various art materials —— such as paints, clay, and collage—— to express themselves in ways that words sometimes cannot. This is particularly helpful for people who have experienced trauma, are dealing with stress or anxiety, or find it difficult to articulate their thoughts and feelings verbally. By externalizing inner conflicts and emotions into a tangible form, individuals can often gain a new perspective on their problems and begin to understand and manage them more effectively.Research has shown that art therapy can produce significant benefits. It can help reduce stress, improve self-awareness, enhance social skills, and increase self-esteem. It is used in a variety of settings, including hospitals, schools, mental health clinics, and private practices, serving people of all ages. In a world where verbal communication is often prioritized, art therapy offers a vital alternative pathway to healing, proving that a picture can indeed be worth a thousand words, not just in art, but in health and human connection. However, this doesn't mean that looking at or making art will cure someone of a physical illness or even provide relief of mental health symptoms—— it's not a substitute for a needed medication, surgery, vaccination, or treatment plan. But still, art heal.28. What is the main focus of art therapy according to the passage A. Creating beautiful and valuable artwork.B. The process of creation and self-expression.C. Training people to become professional artists.D. Competing with traditional forms of psychotherapy.29. Who would most likely benefit from art therapy A. Someone who is already a highly skilled painter.B. Someone who prefers not to use any art materials.C. Someone who finds it hard to express feelings in words.D. Someone who is only interested in the final artwork.30. The word“articulate”in paragraph2 is closest in meaning toA. create B. express C. hide D. imagine31. What can be inferred from the passage about art therapy A. Its effectiveness is not supported by any research.B. It is only useful for treating young children.C. It provides a non- verbal way to address personal issues.D. It is considered more important than verbal communication.DHumans are so hard-wired (天生的) to fit in with the crowd that they often ignore potential risks. Following trends blindly isn't a sign of character weakness or mental health trouble. Instead, says psychologist Pamela B. Rutledge, it's perfectly normal. That is linked with a psychological concept that refers to humans' core need to belong to a social group and bond with others. It's considered to be one of humans ‘basic needs. Multiple psychological analyses argue that human connections are as important as basics like food and shelter.Though following a trend on social media isn't exactly as important as outrunning a tiger, human evolution (进化) has made our brains adapt themselves to social signals. Has social media changed how humans signal their social condition to one another Not exactly, says Rutledge. “Rather, it has certainly allowed certain trends to circulate faster and farther than they would have otherwise. Take fashion: While trends once walked down from fashion runways toward common use over years, social media now allows mini- trends to emerge and die out within weeks.”People all find that trends elicit(引出)a pull, and psychologists have figured out reasons. Blame evolution again, Rutledge suggests. “Our brains are hardwired to notice things that are unusual,” she says. “If it's not normal and other people are all doing it, we have to check it out.” Thus, we notice attention grabbers, giving trends even more reasons for people to follow them.No one is free from noticing trends, but one group in particular is more likely to follow trends: Teens and young adults. Older adults tend to feel more secure in their identity, a sense that may protect them from being as sensitive to every passing craze. Indeed, social attention varies by age, with older adults not paying as much attention to how they communicate and are linked with others as their younger counterparts. Individuals may be more sensitive to social reward—— positive input from members of their social circles—— during midlife.32. How does the author present the issue in the first paragraph A. By providing a solution to a problem.B. By giving an example from daily life.C. By stating a fact and then explaining its cause.D. By making a comparison with a common belief.33. What role does social media play in the spread of trends according to the passage A. It makes trends spread more rapidly and widely.B. It helps people better understand the nature of trends.C. It weakens the influence of traditional fashion trends.D. It changes the way humans signal their social condition.34. What is Rutledge's suggestion about A. The way to resist the temptation of trends.B. The reason why humans are attracted to trends.C. The impact of social media on trend- following.D. The psychological concept related to human behavior.35. What conclusion can be drawn about the relationship between age and following trends A. Older adults are more sensitive to social attention than teenagers.B. Young people are less likely to be influenced by short- lived trends.C. Teenagers' identity security makes them follow trends more actively.D. Middle- aged individuals may value social rewards from their circles more.第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。During adolescence (青春期), your body goes through many changes, and you start forming a body image—— how you see, think, and feel about your body's size, shape, and weight, or specific features like your nose. 36 For instance, you may believe your nose is too big or too small, even though it looks perfectly normal.37 One major influence is peer pressure. Your friends might make casual jokes about your appearance, or you might compare yourself to them and feel they look better. Such experiences can harm the way you view yourself. Another powerful influence is the media, which often promotes a narrow, ideal body type. For example, if fair skin is portrayed as beautiful, you may feel insecure if you don't match that ideal.Developing a negative body image can lead to unhealthy behaviors, such as extreme dieting, overexercising, or even risky plastic surgeries. 38 When you focus too much on appearance, you may forget to appreciate other great things about yourself, such as your talents and personality.To build a positive body image, it's essential to remember that no perfect body exists, as beauty standards are always changing. Models and celebrities may appear flawless in the media, but much of their appearance is due to makeup, angles, lighting, and editing. 39Rather than focusing on appearances, value people for their true selves. By surrounding yourself with positive influences and avoiding comments on looks, you can redirect your attention from self-criticism. 40 Over time, you' ll build inner confidence and develop a healthier, more accepting relationship with your body.A. Many factors shape your body image.B. It also lowers your overall life satisfaction.C. However, your true beauty lies within your heart.D. External judgement can be a double-edged sword.E. Without these tricks, they are just as" imperfect" as everyone else.F. Surprisingly, body image is shaped more by your thoughts than by reality.G. This shift enables you to recognize and celebrate your talents and strengths.第三部分语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共15 小题;每小题1分,满分15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The fear of rejection is one of my biggest fears. Keeping myself in a 41 bubble (气泡) and doing what I can perform well were my favorite. But I had to step out of the bubble eventually, with the first important out-of-my-comfort-zone 42 being applying for college.The 43 of my first college rejection is still fresh. I remember grabbing my phone trying 4 entering the password to the application website. When the letter started with “Thank you for your 45 ,' I was cut to the quick.This fear is 46 elsewhere: from a job market or when asking someone pared with rejections in workplaces, being 47 in social occasions sting(刺痛) even more. At least the forms mainly comes in email or phone, call form, but social rejections are all terribly 48 . Each rejection felt like a 49 reminder of"you' re not good enough". Because of this fear, I 50 so many opportunities to grow.Luckily getting over the fear takes just a shift in 51 . So next time, think this way: 52 rejections does not mean you' re not good enough, but that you' ve tried your best for the time being. This. optimism will 53 the pain of a rejection.This fear will never truly 54. , as everything we do has rejection attached to it in some way. Uncertainty is 55 , but without experiencing the scariness, we would never grow, would we 41. A. safe B. small C. stable D. thin42. A. consequence B. participation C. experience D. promise43. A. reason B. memory C. impact D. process44. A. nervously B. casually C. curiously D. randomly45. A. interview B. request C. consideration D. application46. A. applicable B. avoidable C. unreasonable D. unjustified47. A. picked out B. turned down C. built up D. laughed at48. A. in private B. in person C. by design D. by mistake49. A. visual B. timely C. painful D. fading50. A. capitalized on B. sought for C. looked forward to D. missed out on51. A. priorities B. tone C. mindset D. strategies52. A. surviving B. receiving C. anticipating D. hating53. A. ease B. cause C. intensify D. overlook54. A. change B. emerge C. last D. disappear55. A. relative B. significant C. relevant D. scary第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Yang Zhenning, one of the greatest physicists of the 20th century, passed away in Beijing on October 18,2025, at the age of 103. His life journey,56. spanned two centuries, was closely tied to the progress of science and his motherland.In 1957, at 35, Yang became one of the first Chinese to win 57. Nobel Prize in Physics, together with Li Zhengdao. Their 58 discover) of parity non-conservation in weak interactions brought a great liberation to human understanding of physics. Even more influential is his" Yang-Mills gauge theory “proposed in 1954, 59. (regard) as a cornerstone of modern physics comparable to Maxwell's equations.Though living abroad for 60. (decade), Yang always had a deep affection for China. In 1971, he seized the first chance to return to his motherland after 26 years of separation. Deeply moved by China's achievements in self-reliant development, he became a bridge for Sino-US academic exchanges, inspiring numerous overseas scholars 61. (visit) China.At 75, Yang joined Tsinghua University and 62. (initiate) the High Energy Physics Research Center. He donated his savings, raised funds, and even taught basic physics to freshmen in his 80s.63. impressed people most was his adherence to" academics first"—— in his center, only lasting academic achievements mattered.A towering figure in modern science, Yang made groundbreaking contributions to particle physics, field theory, statistical mechanics, and condensed matter physics, reshaping humanity's understanding of the physical world. Devoted 64. his homeland, he also played a vital role in advancing China's65. (science) research and education.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 应用文写作 (满分15分)假定你是校英语俱乐部负责人,俱乐部将于下周举办主题为 How to Keep Mentally Healthy的讲座。请你写一则通知,内容包括:1.讲座时间、地点;2.讲座目的及内容·3.呼吁参加。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。NOTICE Dear schoolmates, The English Club第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a cold, snowy evening, Tommy was running as fast as he could, focused on nothing but his destination —— —— the shop on the street corner. Two weeks ago he saw figurines of Marvel superheroes on the shelves and felt he had to have one. He's been walking the neighbor's dog ever since then to earn money to realize his little dream. He was so excited and hardly noticing the world around him. Maybe that's why he tripped over the legs of a homeless woman, who was sitting on the sidewalk, her back against the wall. He murmured(低语)“sorry” and moved on to his destination.Once he entered the shop, he went straight to the shelves with figurines. Hulk,Thor, Captain America, IronMan, and many more —— all of his admired heroes. With his heart pounding like crazy he reached for Spiderman.“You like these, true believer ”Tommy turned around. An old man was standing behind him with a wide smile on his face. “Y-yes ... Yes, they’ re awesome!” answered Tommy. “They’ re strong and fast and help other people a lot ...” the boy looked at figurines in admiration. “I wish I could be a superhero too.”“Then become one!” said the old man.“How ” Tommy asked in surprise. “I don't have any superpowers.”“And why would you need them ” the old man smiled. Seeing the confusion on the boy's face, he squatted(蹲下) and put his hands on Tommy’ s arms. “Did you know, that shopkeeper lady over there has a disabled husband She's been working hard and taking care of him. for years. I' ve never heard a word of complaint from her. And this person —— —— ” he pointed at a redhead man, who just entered the shop. “He’ s a firefighter; he's saved countless lives. He never gives up, no matter how dangerous the situation seems to be.”The old man looked Tommy in the eyes and smiled. “You don't need a superpower to be a hero for someone else. The path of a superhero starts not in the mind, not in the muscles, but in the heart.”注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Tommy lowered his head and looked at his shoes thinking intensely. The homeless woman was right there, where he saw her last time. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2026周南中学高三英语月考3答案.docx 湖南省长沙市周南中学20252026学年高三上学期第三次月考英语试卷.docx