江西省宜春市高安市2024-2025学年八年级上学期期末英语试题(学生版+教师版,含听力音频无原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省宜春市高安市2024-2025学年八年级上学期期末英语试题(学生版+教师版,含听力音频无原文)

资源简介

高安市2024-2025学年度上学期期末质量监测
八年级英语试卷
(全卷满分120分,考试时间120分钟)
一、听力理解(本大题共20小题,每小题1分,共20分)
A)请听下面5段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. Where did Helen go on vacation 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. To the mountains. B. To the beach. C. To the village.
2. How often does Jenny exercise 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Every day. B. Once a week. C. Twice a week.
3. Who is the tallest in the class 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Cindy. B. Kathy. C. Sally.
4. How did Frank get to school this morning 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. On foot. B. By bike. C. By bus.
5. What does the girl mean 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. She thinks the boy is joking. B. She wants to be an astronaut. C. It’s not easy to be an astronaut.
B)请听下面4段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听每段对话前,你将有5秒钟时间阅读各个小题;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听对话, 回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What kind of movies does Millie like best
A. Comedies. B. Documentaries. C. Action movies.
7. What does Millie think of documentaries
A. Interesting. B. Boring. C. Exciting.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What does Greg want to cook today
A. Fish. B. Chicken. C. Noodles.
9. Who cooks most of the time in Greg’s family
A. Greg. B. Greg’s sister. C. Greg’s father.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What does Molly’s brother study at university
A. Education. B. Acting. C. Medicine.
11. Why did Molly go to Shanghai
A. To visit her brother. B. To study medicine. C. To watch a 4-D film.
12. How long did Molly stay in Shanghai
A. For 7 days. B. For a month. C. For 2 weeks.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When did Frank go to bed last night
A. At 9:20. B. At 9:40. C. At 10:20.
14. Who did Sue watch the talk show with
A. Her friend. B. Her classmate. C. Her cousin.
15. What can we get from the conversation
A. Sue thinks Matt Lee is outgoing.
B. Matt Lee is Sue’s favorite singer.
C. Frank wants to be a computer programmer.
请听下面一段独白,根据独白内容完成句子,每个空格不超过3个单词,独白读两遍。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
16. The surprise party for Pam’s birthday will be this __________.
17. They are going to meet in __________ at Chinese Restaurant on Forest Road.
18. They will have a big meal and sing some __________ songs.
19. They are going to __________ called “Straight Face” at the party.
20. They will write good wishes on a(n) __________ and give it to Pam.
二、单项填空(本大题共8小题,每小题1分,共8分)
21. Tomato and egg soup is delicious and easy to make. Here are the ________ to follow.
A. places B. events C. results D. steps
22. —We plan to have a class trip next month. Let’s ________ it together now.
—Great! We love the idea, Mrs. Black.
A. discuss B. accept C. expect D. share
23. To learn a new language, it’s ________ to practice speaking it every day.
A. simple B. necessary C. similar D. famous
24. We ________ the 75th birthday of our country through different activities in October, 2024.
A. celebrate B. are celebrating C. celebrated D. will celebrate
25. —Could you tell me how to be successful
—Of course. Get to know what you ________ love to do and then do it.
A. truly B. slowly C. easily D. quietly
26. A small tree won’t grow into a big one ________ it experiences winds and rain.
A. though B. unless C. because D. after
27. —Look at that toy truck. It’s so beautiful.
—Yes. It looks like a real one. It’s just ________.
A. big B. bigger C. small D. smaller
28. I think we ________ on the moon in 100 years, just like Chang’e in Chinese stories.
A. live B. lived C. will live D. don’t live
三、完型填空(本大题2篇短文,共26小题,每小题1分,共26分)
读短文,掌握其大意,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Sarah is a 14-year-old middle school student. She was excited when she got a(n) ____29____ to her classmate Emma’s birthday party. But soon, she became worried ____30____ she didn’t have the money to buy Emma a nice gift.
“Mom, I don’t know ____31____ to do,” Sarah said. “I think I should ____32____ the invitation. ____33____ a nice gift, I will let Emma down and others might laugh at me.”
Sarah’s mom thought for a minute and said, “Why not make something ____34____ by yourself ”
Sarah liked the idea and spent two days ____35____ making a beautiful bracelet (手链), pouring her heart into making it.
On the day of the party, Sarah ____36____ Emma’s large house with her homemade gift. She felt a little uneasy, knowing that the other ____37____ would probably bring expensive store-bought gifts.
When Emma saw Sarah’s gift, her eyes lit up. “It’s so ____38____! Did you make it yourself, Sarah ”
Sarah said shyly, “I, um, I don’t have much ____39____, so I made this bracelet for you myself.”
To Sarah’s surprise, Emma gave her a warm hug and said, “I love it! This is the ____40____ gift I have ever got.” As the party went on, Sarah had a great time with Emma and ____41____ friends.
That night, Sarah told her mom about it. “You were right, Mom. The other kids didn’t ____42____ that I didn’t have an expensive store-bought gift. They all loved the bracelet I made.”
Her mom said, “Honey, sometimes the most meaningful gifts come from the ____43____.”
Sarah learned that the value (价值) of a gift is not about its price, but about the love you put into it.
29. A. answer B. invitation C. trip D. service
30. A. although B. until C. because D. before
31. A. what B. where C. why D. when
32. A. pick up B. cut up C. write down D. turn down
33. A. For B. About C. Without D. Behind
34 A. expensive B. special C. boring D. serious
35. A. cheaply B. comfortably C. probably D. carefully
36. A. cleaned B. left C. reached D. built
37. A. guests B. cooks C. characters D. traders
38. A. comfortable B. beautiful C. important D. educational
39 A. time B. space C. money D. luck
40 A. oldest B. newest C. worst D. best
41. A. her B. his C. our D. your
42. A. care B. believe C. find D. agree
43. A. shop B. factory C. price D. heart
读短文,掌握其大意,用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
their, common, hardly, watch, reason, welcome, others, hope, winner, however, as
When we say “robots”, we may think of the ones that look like people. ____44____, not all robots look like people. Robots come in different shapes and sizes. People make robots for many ____45____. Some robots help people do housework. ____46____ help workers put things together. All in all, robots make our lives easier.
Most robot contests (比赛) help to find excellent robots. But Hebocon is not a(n) ____47____ one. It is a contest for crappy (蹩脚的) robots. The crappiest robot will be the ____48____ of the contest.
People usually use simple things to make ____49____ robots for Hebocon. They can be anything people have at home, such ____50____ dishes and old CDs. Interestingly, high-tech (高科技的) robots are not ____51____, and those very high-tech ones may get penalties (处罚).
Hebocon is interesting ____52____ because the robots always do some funny things. Some of them can ____53____ move and others move around very quickly. But more importantly, the contest is also about creativity. It ____54____ people can make robots out of everyday things although they’re not excellent.
四、阅读理解(本大题5篇短文,共23小题,每小题2分,共46分)
A)读短文,根据短文内容从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
55. Mr. and Mrs. Wang plan to take their 10-year-old son to the big parade. How much do they need to pay
A. 100 yuan. B. 130 yuan. C. 150 yuan. D. 180 yuan.
56. How can people buy the ticket
A. By sending an email. B. Online.
C. By making a phone call. D. By visiting the Ticket Office.
57. Which of the following is True
A. The game show is about an hour. B. The big parade is at Big Square.
C. The talent show is in the evening. D. Children’s Park is open every day.
B
Traveling by train is a great way to go around China. It is more comfortable than taking a plane and faster than driving or taking a bus. It’s also more relaxing to take the train. On a train, you can sit and enjoy beautiful things along the way. You can use your phone freely. Also, trains can run even in the rain and snow.
There is a very popular kind of train in China-high-speed trains. Two of the top high-speed trains are Fuxing trains and Hexie trains. They can move far away in the blink of an eye. But do you know which one is faster
Fuxing trains are the fastest trains in China. They can go up to 400 km/h. Also, Fuxing trains are more comfortable than Hexie trains. They have better seats, free Wi-Fi, more charging ports and more legroom.
Hexie trains can go up to 350 km/h. They are not as fast as Fuxing trains, but they are also very comfortable. They don’t have as many special features (特征) as Fuxing trains, but they still take you where you need to go.
So, which train do you like better, Fuxing or Hexie No matter which one you choose, you will have a great time traveling by train in China.
58. What does Paragraph 1 mainly talk about
A. A popular kind of train in China. B. The history of traveling by train.
C Different ways to travel in China. D. Good points of traveling by train.
59. What does the underlined part “in the blink of an eve” probably mean
A. Very quickly. B. Very slowly. C. Very quietly. D. Very loudly.
60. Which of the following is Not the special feature of Fuxing trains
A. Better seats. B. More screens. C. More legroom. D. More charging ports.
61. Hexie trains can move at a top speed of ________.
A. 280km/h B. 300km/h C. 350km/h D. 400km/h
62. What's the structure of the passage
A. B. C. D.
C
The Calabash Brothers or the Hulu Brothers is a popular Chinese cartoon play. It was made in the 1980s. Chinese people first saw it on TV in 1986.
The cartoon tells an interesting and heart-warming story: There are two demons (恶魔) under the Calabash Mountain. One day, a pangolin (穿山甲) digs a hole in the mountain and the two demons run away. They do many bad things to everyone living nearby.
An old man saves the pangolin. It tells the old man that people can only stop the two demons by growing calabashes in seven colors. So the old man works hard to grow them. Later, seven boys grow out of the calabashes. They each have special powers (能力).Then they work together to stop the two demons from doing bad things. At last, they beat the demons and become a mountain to keep the two demons under it.
The cartoon was very popular in China at that time. People loved its story. Also, one thing made it even more special-its makers creatively used paper cutting in the cartoon. It was very Chinese.
________ People of all ages love it. Chinese people also make more stories and movies about the Calabash Brothers.And the cartoon is translated into 7 different languages to bring happiness to people in other countries.
63. When did Chinese people start to see the cartoon on TV
A. In 1980. B. In 1984. C. In 1986. D. In 1989.
64. Which is the correct order of the following things
a. Two demons run away. b.The pangolin digs a hole.
c. The old man grows calabashes. d.The calabash brothers turn into a mountain.
A. a-b-d-c B. b-a-c-d C. c-b-a-d D. d-b-a-c
65. What can we learn from Paragraph 4
A. News reports on the cartoon. B. A special point of the cartoon.
C. People’s ideas of the cartoon. D. An interesting story about the cartoon.
66. Which is the best sentence for “________” in the last paragraph
A. The cartoon has a new name. B. The cartoon has different characters.
C. Now, the cartoon is still popular. D. Also,the cartoon brings hope to people.
67. What is the theme of this passage
A. Cartoon. B. Folk story. C. Language. D. Paper cutting.
D
Have you heard of dazi Have you ever found a dazi These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people. A dazi is a person we eat with, study with, exercise with or take a trip with, but we don’t know him or her before.
The dazi culture is about finding the right person to do the right activity with. Xiaoyue, a young woman from Ningxia, has met many dazi because of her love for basketball and biking. Having a dazi not only gives her company but also helps her enjoy sports more.
These dazi relationships are very different from close friendships. As for close friends, we need to stay in close contact. With a dazi, you don’t have to do so. Many dazi may not meet again after a trip or a game together. So, many people believe having a dazi makes their social life easier and more comfortable.
Finding a dazi shows that young Chinese people want clearer boundaries (界限) in their social relationships. Dazi will not talk or ask a lot about their personal lives. And they hope that these relationships can let them share their hobbies and interests, or that they can help them to improve themselves.
Although finding a dazi has many good points, we should be careful and put our safety first.
68. How does the writer start the passage
A. By telling a-story. B. By asking questions. C. By giving numbers. D. By giving an example.
69. How might Xiaoyue describe having a dazi
A. Serious. B. Difficult. C. Enjoyable. D. Meaningless.
70. What does the underlined word “so” in Paragraph 3 refer to
A. Having a social life. B. Playing games together. C. Staying in close contact. D. Talking about personal life.
71. Why do young Chinese people like to find a dazi
①To improve themselves. ②To share their hobbies and interests.
③To save time and money. ④To have boundaries in their social relationships.
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
72. What’s the best title for the passage
A. Some Stories of Dazi B. How We Find a Dazi C. Dazi: special close friends D. Dazi: a new popular culture
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卷上将其序号涂黑。
Do you drink milk every day ____73____. That’s because she thinks that milk is good for your health. But is that the truth Let’s take a closer look!
Milk might be one of the best things we can drink. It has a lot of nutrients (营养物质) to help children grow. ____74____. Calcium gives us strong bones. Vitamins can regulate the metabolism of the human body Without them, our body can’t work well. Doctors say that milk is also good for our teeth and heart. ____75____. So if you have trouble getting to sleep at night, it is a good idea to drink some milk before going to bed. ____76____. For example, drinking a lot of milk (three or more times a day) may make children get fat. And milk might not actually make our bones stronger. That’s because some scientists discovered that people who drank too much milk also had some problems with their bones.
In a word, milk may not be a super-food, but it can really give us a lot of nutrients. ____77____. As far as I can see, drink it if you like it, but not because you think it is the best thing for your health.
A. So should we still drink milk
B. It’s rich in calcium and vitamins.
C. We all agree that milk is good for our body.
D. They want to know how milk makes us healthy.
E. Maybe your mother wants you to drink milk every day.
F. Besides, a glass of warm milk can help us get a good sleep.
G. However, some studies show milk may cause health problems.
五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
请阅读下面对话,根据对话内容选择恰当的句子填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卷上将其序号涂黑。(每空一句)
(Jim and Betty are talking in the office. J∈=J, Btt =B)
J: Hello, Betty!
B: Hi, Jimn! It’s 11:50. ____78____
J: Yes, I’m a little hungry. Would you like to have lunch with me
B: Yes, I’d love to. ____79____
J: Noodles. Is that OK with you
B: Yes. ____80____
J: Great! How about going to Noodle House
B: Sounds good. ____81____ It has the best service and the most delicious noodles.
J: That’s for sure. How do we get there
B: ____82____ It’s not far from our office.
J: OK. Let’s go.
A. Let’s walk there.
B. It’s time for lunch.
C. I love noodles too.
D. But it has the longest waiting time.
E. What’s the best restaurant in our city
F. What do you want to have, rice or noodles
G. I think it’s the best place to have noodles in our city.
六、书面表达(15分)
83. 光阴似箭,日月如梭,时光一晃而过,崭新的2025已向我们走来。计划是行动的指南,成功的关键,合理规划让我们的青春更美好!假如你是李华,请根据以下提示写一篇英语短文,谈谈你的新年决心和具体计划。
写作要求:
1.包括所有提示内容,条理清楚,行文连贯,适当发挥给出具体计划;
2.不出现真实的人名和地名;80词左右,开头已给出,不计入总词数。
My New Year’s Resolutions
Hi, everyone! I’m Li Hua. 2025 is coming.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________高安市2024-2025学年度上学期期末质量监测
八年级英语试卷
(全卷满分120分,考试时间120分钟)
一、听力理解(本大题共20小题,每小题1分,共20分)
A)请听下面5段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. Where did Helen go on vacation 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A To the mountains. B. To the beach. C. To the village.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Hi, Helen. Did you go anywhere on vacation
W: Yeah. I went to the beach and played volleyball there.
2. How often does Jenny exercise 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Every day. B. Once a week. C. Twice a week.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Do you exercise every day, Jenny
W: No, I exercise every Tuesday and Friday.
3. Who is the tallest in the class 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Cindy. B. Kathy. C. Sally.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Look, Cindy is taller than any other student in her class.
W: I’m afraid not. You see, Kathy is even taller than Cindy. She is the tallest.
4. How did Frank get to school this morning 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. On foot. B. By bike. C. By bus.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Do you usually go to school by bike, Frank
M: Yes. But I walked to school this morning.
5. What does the girl mean 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. She thinks the boy is joking. B. She wants to be an astronaut. C. It’s not easy to be an astronaut.
【答案】C
【解析】
【原文】M: My dream is to be an astronaut.
W: Really Then you must study harder from now on.
B)请听下面4段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听每段对话前,你将有5秒钟时间阅读各个小题;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听对话, 回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What kind of movies does Millie like best
A. Comedies. B. Documentaries. C. Action movies.
7. What does Millie think of documentaries
A. Interesting. B. Boring. C. Exciting.
【答案】6. C 7. B
【解析】
原文】M: Do you read books on Sundays, Millie
W: Yes. I like going to the movies, too.
M: Do you like comedies
W: No, I like action movies best. They’re interesting and exciting.
M: Oh, that’s why you love them. Do you like documentaries
W: No, I don’t. They are too long and too boring.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What does Greg want to cook today
A. Fish. B. Chicken. C. Noodles.
9. Who cooks most of the time in Greg’s family
A. Greg. B. Greg’s sister. C. Greg’s father.
【答案】8. A 9. B
【解析】
【原文】W: Would you like to have lunch with me in the restaurant later, Greg
M: Thanks, but I’d like to cook some fish at home today.
W: OK. Do you often cook at home
M: Yes, but my sister cooks most of the time.
W: When did you start to cook
M: When I was eight. I learned to cook noodles from my father at first.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What does Molly’s brother study at university
A. Education. B. Acting. C. Medicine.
11. Why did Molly go to Shanghai
A. To visit her brother. B. To study medicine. C. To watch a 4-D film.
12. How long did Molly stay in Shanghai
A. For 7 days. B. For a month. C. For 2 weeks.
【答案】10. C 11. A 12. A
【解析】
【原文】M: How was your vacation, Molly
W: Great. I went to Shanghai to visit my brother. He studies medicine at university there.
M: Did you do anything special there
W: Yes. I went to an old street and tasted delicious food. I also watched a 4-D film. That was the best part of the trip.
M: Sounds cool. Did you stay there for a long time
W: Well, I stayed there for a week.
请听对话,回答小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When did Frank go to bed last night
A. At 9:20. B. At 9:40. C. At 10:20.
14. Who did Sue watch the talk show with
A. Her friend. B. Her classmate. C. Her cousin.
15. What can we get from the conversation
A. Sue thinks Matt Lee is outgoing.
B. Matt Lee is Sue’s favorite singer.
C. Frank wants to be a computer programmer.
【答案】13. A 14. C 15. B
【解析】
【原文】W: Hi, Frank. Did you watch the talk show Best Star last night
M: No, I felt tired so I went to bed at 9:20 p.m. Did you watch it, Sue
W: I watched it with my cousin. And I was so happy because Matt Lee was on the show.
M: Oh, I know he is your favorite singer.
W: Yes! He has lots of good songs. I got to know him because of his song Be Someone.
M: I know the song. I think he is an outgoing person.
W: In fact, he is shy. And he’s really hard-working.
M: Do you want to be a singer like him
W: Well, I want to be a computer programmer. And I’m going to take computer lessons next month.
M: Sounds cool.
请听下面一段独白,根据独白内容完成句子,每个空格不超过3个单词,独白读两遍。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
16. The surprise party for Pam’s birthday will be this __________.
17. They are going to meet in __________ at Chinese Restaurant on Forest Road.
18. They will have a big meal and sing some __________ songs.
19. They are going to __________ called “Straight Face” at the party.
20. They will write good wishes on a(n) __________ and give it to Pam.
【答案】16. Wednesday
17. Room 366
18. wonderful
19. play a game
20. T-shirt
【解析】
原文】Hey, Judy. This is Mary. Sorry I missed you. I want to ask if you are free this Wednesday. Some of us are planning a surprise party for Pam’s birthday. We are going to meet in Room 366 at Chinese Restaurant on Forest Road. At the party, we will have a big meal first. Then we will sing some wonderful songs. Next, we are going to play a game called “Straight Face”. The game will get everyone at the party laughing. Last, we are going to write good wishes on a T-shirt and give it to Pam. Can you join us that day Tell me before this Tuesday if you can.
二、单项填空(本大题共8小题,每小题1分,共8分)
21. Tomato and egg soup is delicious and easy to make. Here are the ________ to follow.
A. places B. events C. results D. steps
【答案】D
【解析】
【详解】句意:西红柿鸡蛋汤既美味又容易做。以下是要遵循的步骤。
考查名词辨析。places地方;events事件;results结果;steps步骤。根据“Tomato and egg soup is delicious and easy to make.”可知,此处指做西红柿鸡蛋汤的步骤。故选D。
22. —We plan to have a class trip next month. Let’s ________ it together now.
—Great! We love the idea, Mrs. Black.
A. discuss B. accept C. expect D. share
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——我们计划下个月进行一次班级旅行。现在让我们一起讨论一下。——太好了!我们喜欢这个主意,布莱克夫人。
考查动词辨析。discuss讨论;accept接受;expect期待;share分享。根据“We plan to have a class trip next month.”可知,此处是指一起讨论下个月的班级旅行。故选A。
23. To learn a new language, it’s ________ to practice speaking it every day.
A. simple B. necessary C. similar D. famous
【答案】B
【解析】
【详解】句意:学习一门新语言,每天练习说是必要的。
考查形容词辨析。simple简单的;necessary必要的;similar相似的;famous著名的。根据“To learn a new language, it’s … to practice speaking it every day”可知,学习新语言每天练习说是必要的,所以应该用necessary。故选B。
24. We ________ the 75th birthday of our country through different activities in October, 2024.
A. celebrate B. are celebrating C. celebrated D. will celebrate
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我们在2024年10月通过不同的活动庆祝了我们国家的75岁生日。
考查动词时态。根据“in October, 2024”可知,这是一个过去的时间,所以句子要用一般过去时,谓语用动词过去式celebrated,故选C。
25. —Could you tell me how to be successful
—Of course. Get to know what you ________ love to do and then do it.
A. truly B. slowly C. easily D. quietly
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——你能告诉我如何变得成功吗?——当然。了解你真正热爱做的事情然后去做。
考查副词辨析。truly真正;slowly慢地;easily容易地;quietly安静地。根据“Get to know what you ... love to do and then do it.”可知是找到真正喜欢做的事,故选A。
26. A small tree won’t grow into a big one ________ it experiences winds and rain.
A. though B. unless C. because D. after
【答案】B
【解析】
【详解】句意:一棵小树不经历风雨,就长不成大树。
考查连词辨析。though虽然;unless除非;because因为;after在……之后。根据“A small tree won’t grow into a big one…it experiences winds and rain”可知,此处指除非经历风雨,否则小树不会长成大树,所以用unless引导条件状语从句,故选B。
27. —Look at that toy truck. It’s so beautiful.
—Yes. It looks like a real one. It’s just ________.
A. big B. bigger C. small D. smaller
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——看那辆玩具卡车。太美了。——是的。它看起来像一个真的卡车。它只是小一点。
考查形容词比较级。big大的,形容词原级;bigger更大的,形容词比较级;small小的,形容词原级;smaller更小的,形容词比较级。根据“Look at that toy truck.”以及“It looks like a real one.”可知,此处指玩具卡车比真的卡车小,应用形容词比较级,应用smaller。故选D。
28. I think we ________ on the moon in 100 years, just like Chang’e in Chinese stories.
A. live B. lived C. will live D. don’t live
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我认为我们在100年后将会居住在月球,就像中国故事里的嫦娥一样。
考查时态。根据“in 100 years,”可知,此处用一般将来时,故选C。
三、完型填空(本大题2篇短文,共26小题,每小题1分,共26分)
读短文,掌握其大意,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Sarah is a 14-year-old middle school student. She was excited when she got a(n) ____29____ to her classmate Emma’s birthday party. But soon, she became worried ____30____ she didn’t have the money to buy Emma a nice gift.
“Mom, I don’t know ____31____ to do,” Sarah said. “I think I should ____32____ the invitation. ____33____ a nice gift, I will let Emma down and others might laugh at me.”
Sarah’s mom thought for a minute and said, “Why not make something ____34____ by yourself ”
Sarah liked the idea and spent two days ____35____ making a beautiful bracelet (手链), pouring her heart into making it.
On the day of the party, Sarah ____36____ Emma’s large house with her homemade gift. She felt a little uneasy, knowing that the other ____37____ would probably bring expensive store-bought gifts.
When Emma saw Sarah’s gift, her eyes lit up. “It’s so ____38____! Did you make it yourself, Sarah ”
Sarah said shyly, “I, um, I don’t have much ____39____, so I made this bracelet for you myself.”
To Sarah’s surprise, Emma gave her a warm hug and said, “I love it! This is the ____40____ gift I have ever got.” As the party went on, Sarah had a great time with Emma and ____41____ friends.
That night, Sarah told her mom about it. “You were right, Mom. The other kids didn’t ____42____ that I didn’t have an expensive store-bought gift. They all loved the bracelet I made.”
Her mom said, “Honey, sometimes the most meaningful gifts come from the ____43____.”
Sarah learned that the value (价值) of a gift is not about its price, but about the love you put into it.
29. A. answer B. invitation C. trip D. service
30. A. although B. until C. because D. before
31. A. what B. where C. why D. when
32. A. pick up B. cut up C. write down D. turn down
33. A. For B. About C. Without D. Behind
34. A. expensive B. special C. boring D. serious
35. A. cheaply B. comfortably C. probably D. carefully
36. A. cleaned B. left C. reached D. built
37. A. guests B. cooks C. characters D. traders
38. A. comfortable B. beautiful C. important D. educational
39. A. time B. space C. money D. luck
40. A. oldest B. newest C. worst D. best
41. A. her B. his C. our D. your
42. A. care B. believe C. find D. agree
43. A. shop B. factory C. price D. heart
【答案】29. B 30. C 31. A 32. D 33. C 34. B 35. D 36. C 37. A 38. B 39. C 40. D 41. A 42. A 43. D
【解析】
【导语】本文讲述了Sarah是一名14岁的中学生,她收到同学Emma生日派对的邀请,但担心没钱买礼物。妈妈建议她自己动手做,于是Sarah花了两天时间做了一条手链。派对上,Emma非常喜欢Sarah的礼物,Sarah意识到礼物的价值不在于价格,而在于心意。
【29题详解】
句意:当她收到了她的同班同学Emma的生日邀请时,她很兴奋。
answer回答;invitation邀请;trip旅游;service服务。根据“I think I should turn down the invitation.”可知,此处表示Sarah收到了Emma的生日邀请,故选B。
【30题详解】
句意:但是不久之后,她开始担心,因为她没有钱给Emma买漂亮的礼物。
although尽管;until直到;because因为;before在……之前。根据“But soon, she became worried...she didn’t have the money to buy Emma a nice gift.”可知,此处表示因果关系,前果后因,用because引导原因状语从句。故选C。
【31题详解】
句意:Sarah说:“妈妈,我不知道做什么。”
what什么;where哪里;why为什么;when什么时候。根据“But soon, she became worried because she didn’t have the money to buy Emma a nice gift.”可知,此处表示自己不知道做什么。故选A。
【32题详解】
句意:我认为我应该拒绝这个邀请。
pick up捡起;cut up切碎;write down写下;turn down拒绝。根据“I will let Emma down and others might laugh at me.”可知,此处Sarah应该是想拒绝这个邀请。故选D。
【33题详解】
句意:没有漂亮的礼物,我将会让Emma失望,其他人也可能会笑我。
For因为;About关于;Without没有;Behind在……后面。根据后半句“I will let Emma down and others might laugh at me.”可知,此处应该表示没有好看的礼物,会让Emma失望。故选C。
【34题详解】
句意:为什么不自己做一些特别的东西呢?
expensive昂贵;special特殊的;boring无聊的;serious严肃的。根据“Why not make something...by yourself ”可知,此处建议自己做一些特别的东西。故选B。
【35题详解】
句意:Sarah喜欢这个主意,花了两天时间精心制作了一条漂亮的手链,全身心地投入到制作中。
cheaply便宜地;comfortably舒适地;probably可能地;carefully仔细地。根据后半句“pouring her heart into making it.”可知,此处应该是指精心制作了漂亮的手链。故选D。
【36题详解】
句意:在派对的那天,Sarah带着她自制的礼物到达了Emma的大房子。
cleaned打扫;left离开;reached到达;built修建。根据“On the day of the party, Sarah...Emma’s large house with her homemade gift.”及选项可知,此处应该是Sarah到达Emma的房子。故选C。
【37题详解】
句意:她感到一点不安,知道其他客人可能会带从商店买来的昂贵礼物。
guests宾客;cooks厨师;characters角色;人物;traders商人。根据“She felt a little uneasy, knowing that the other...would probably bring expensive store-bought gifts.”可知,此处应该表示其他客人带着买来的礼物来参加Emma的生日派对。故选A。
【38题详解】
句意:它太漂亮了!
comfortable舒适;beautiful漂亮的;important重要的;educational有教育意义的。根据“When Emma saw Sarah’s gift, her eyes lit up.”可知,Emma应该觉得这个礼物漂亮。故选B。
【39题详解】
句意:我,嗯,我没有许多钱,所以我自己做了这条手链给你。
time时间;space空间;money钱;luck运气。根据前文“But soon, she became worried because she didn’t have the money to buy Emma a nice gift.”可知,此处应该表示没有钱。故选C。
【40题详解】
句意:这是我收到的最好的礼物。
oldest最老的,最旧的;newest最新的;worst最差的;best最好的。根据“It’s so beautiful!”和“To Sarah’s surprise, Emma gave her a warm hug and said,”可知,Emma很喜欢Sarah的礼物,她认为这是最好的礼物。故选D。
【41题详解】
句意:随着派对的进行,Sarah和Emma及她的朋友玩得很开心。
her她的;his他的;our我们的;your你的,你们的。根据“As the party went on, Sarah had a great time with Emma and...friends.”可知,此处应该表示Sarah和Emma及她的朋友玩得很开心。故选A。
【42题详解】
句意:其他孩子不关心我没有从商店买来的昂贵礼物。
care关心;believe相信;find发现;agree同意。根据“They all loved the bracelet I made.”可知,其他孩子都喜欢我做的手链,并不关心我的礼物是不是在商店买的。故选A。
【43题详解】
句意:亲爱的,有时候最有意义的礼物是发自内心的。
shop商店;factory工厂;price价格;heart心。根据“Sarah learned that the value (价值) of a gift is not about its price, but about the love you put into it.”可知,此处应该Sarah的妈妈告诉Sarah最有意义的礼物是发自内心的。故选D。
读短文,掌握其大意,用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
their, common, hardly, watch, reason, welcome, others, hope, winner, however, as
When we say “robots”, we may think of the ones that look like people. ____44____, not all robots look like people. Robots come in different shapes and sizes. People make robots for many ____45____. Some robots help people do housework. ____46____ help workers put things together. All in all, robots make our lives easier.
Most robot contests (比赛) help to find excellent robots. But Hebocon is not a(n) ____47____ one. It is a contest for crappy (蹩脚的) robots. The crappiest robot will be the ____48____ of the contest.
People usually use simple things to make ____49____ robots for Hebocon. They can be anything people have at home, such ____50____ dishes and old CDs. Interestingly, high-tech (高科技的) robots are not ____51____, and those very high-tech ones may get penalties (处罚).
Hebocon is interesting ____52____ because the robots always do some funny things. Some of them can ____53____ move, and others move around very quickly. But more importantly, the contest is also about creativity. It ____54____ people can make robots out of everyday things although they’re not excellent.
【答案】44. However
45. reasons
46. Others mon
48. winner 49. their
50. as 51. welcome
52. to watch
53. hardly 54. hopes
【解析】
【导语】本文讨论了Hebocon比赛,这是一个用生活中的简单物品制作蹩脚机器人的比赛。
【44题详解】
句意:然而,并不是所有的机器人看起来都像人。根据“not all robots look like people.”可知,此处与前句是转折关系,空后有逗号,用however表示转折。故填However。
【45题详解】
句意:人们制造机器人的原因有很多。根据“Some robots help people do housework.”可知,是在介绍人们制作机器人的原因,reason“原因”,many后跟名词复数形式。故填reasons。
【46题详解】
句意:其他机器人帮助工人组装东西。根据“Some robots help people do housework.”可知,此处是泛指其他机器人,用others“其他的”,作主语。故填Others。
【47题详解】
句意:但是Hebocon不是一个常见的比赛。根据“It is a contest for crappy (蹩脚的) robots.”可知,Hebocon不是常见的比赛,common“常见的”,形容词作定语。故填common。
【48题详解】
句意:最蹩脚的机器人将会是比赛的赢家。根据“It is a contest for crappy (蹩脚的) robots.”可知,最蹩脚的机器人会是赢家,winner“赢家”,用名词单数形式。故填winner。
【49题详解】
句意:人们通常使用简单的东西来制作他们的机器人参加Hebocon。根据“People usually use simple things to make ... robots”可知,是指人们用简单的东西来制作他们的机器人,用形容词性物主代词their“他们的”,修饰名词。故填their。
【50题详解】
句意:它们可以是人们家里拥有的任何东西,比如碟子和旧光盘。such as“例如”,固定短语。故填as。
【51题详解】
句意:有趣的是,高科技的机器人不受欢迎,那些非常高科技的机器人可能会受到处罚。根据“and those very high-tech ones may get penalties”及备选词可知,是指高科技机器人不受欢迎,welcome“受欢迎的”,形容词作表语。故填welcome。
【52题详解】
句意:观看Hebocon很有趣,因为机器人总是做一些有趣的事情。根据“because the robots always do some funny things.”及备选词可知,是指观看Hebocon是有趣的,watch“观看”,be interesting to do sth“做某事很有趣”。故填to watch。
【53题详解】
句意:有些机器人几乎不会动,而其他的则移动迅速。根据“and others move around very quickly.”可知,是指一些机器人几乎不会动,其他的会移动迅速,副词hardly“几乎不”符合语境。故填hardly。
【54题详解】
句意:它希望人们可以用日常物品制作机器人,尽管它们不是最好的。根据“people can make robots out of everyday things”及备选词可知,是指希望人们用日常物品制作机器人,hope“希望”,时态是一般现在时,主语是It,动词用第三人称单数形式。故填hopes。
四、阅读理解(本大题5篇短文,共23小题,每小题2分,共46分)
A)读短文,根据短文内容从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
55. Mr. and Mrs. Wang plan to take their 10-year-old son to the big parade. How much do they need to pay
A. 100 yuan. B. 130 yuan. C. 150 yuan. D. 180 yuan.
56. How can people buy the ticket
A. By sending an email. B. Online.
C. By making a phone call. D. By visiting the Ticket Office.
57. Which of the following is True
A. The game show is about an hour. B. The big parade is at Big Square.
C. The talent show is in the evening. D. Children’s Park is open every day.
【答案】55. A 56. D 57. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了儿童乐园的游玩项目、营业时间、票务信息等。
【55题详解】
细节理解题。根据“100 yuan for a family (two parents and one child)”可知,家庭票(两位家长和一个孩子)的票价为100元。故选A。
【56题详解】
细节理解题。根据“You need to buy the ticket in the ticket office.”可知,需要在售票处购票。故选D。
【57题详解】
细节理解题。根据表格中Talent show “6:00 p.m.~ 8:30 p.m.”可知才艺秀在晚上,故选C。
B
Traveling by train is a great way to go around China. It is more comfortable than taking a plane and faster than driving or taking a bus. It’s also more relaxing to take the train. On a train, you can sit and enjoy beautiful things along the way. You can use your phone freely. Also, trains can run even in the rain and snow.
There is a very popular kind of train in China-high-speed trains. Two of the top high-speed trains are Fuxing trains and Hexie trains. They can move far away in the blink of an eye. But do you know which one is faster
Fuxing trains are the fastest trains in China. They can go up to 400 km/h. Also, Fuxing trains are more comfortable than Hexie trains. They have better seats, free Wi-Fi, more charging ports and more legroom.
Hexie trains can go up to 350 km/h. They are not as fast as Fuxing trains, but they are also very comfortable. They don’t have as many special features (特征) as Fuxing trains, but they still take you where you need to go.
So, which train do you like better, Fuxing or Hexie No matter which one you choose, you will have a great time traveling by train in China.
58. What does Paragraph 1 mainly talk about
A. A popular kind of train in China. B. The history of traveling by train.
C. Different ways to travel in China. D. Good points of traveling by train.
59. What does the underlined part “in the blink of an eve” probably mean
A. Very quickly. B. Very slowly. C. Very quietly. D. Very loudly.
60. Which of the following is Not the special feature of Fuxing trains
A. Better seats. B. More screens. C. More legroom. D. More charging ports.
61. Hexie trains can move at a top speed of ________.
A. 280km/h B. 300km/h C. 350km/h D. 400km/h
62. What's the structure of the passage
A. B. C. D.
【答案】58. D 59. A 60. B 61. C 62. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了在中国乘坐火车旅行的好处,包括复兴号和和谐号在内的中国高铁,以及它们的特点和速度。
【58题详解】
推理判断题。根据文章第一段“Traveling by train is a great way to go around China. It is more comfortable than taking a plane and faster than driving or taking a bus. It’s also more relaxing to take the train. On a train, you can sit and enjoy beautiful things along the way. You can use your phone freely. Also, trains can run even in the rain and snow.”可知第一段主要讲的是乘坐火车旅行的好处。故选D。
【59题详解】
词句猜测题。根据“Two of the top high-speed trains are Fuxing trains and Hexie trains.”可知,复兴号和和谐号是中国高铁中的佼佼者,再根据划线词后文“They can move far away”可知,它们可以移动得很远,由此可知划线词意思是“非常快”。故选A。
【60题详解】
细节理解题。根据文章第三段“They have better seats, free Wi-Fi, more charging ports and more legroom.”可知,复兴号有更好的座位,免费的WiFi,更多的充电口和更多的腿部空间,B选项“更多的屏幕”不是复兴号的特色。故选B。
【61题详解】
细节理解题。根据文章第四段“Hexie trains can go up to 350 km/h.”可知,和谐号列车的最高时速可达350公里。故选C。
【62题详解】
篇章结构题。通读全文,结合第一段主要讲的是乘坐火车旅行的好处;第二段引出中国的高铁复兴号和和谐号;第三段和第四段分别介绍了复兴号和和谐号的特点和速度;以及最后一段总结全文,可推知文章结构为①/②/③④/⑤。故选A。
C
The Calabash Brothers or the Hulu Brothers is a popular Chinese cartoon play. It was made in the 1980s. Chinese people first saw it on TV in 1986.
The cartoon tells an interesting and heart-warming story: There are two demons (恶魔) under the Calabash Mountain. One day, a pangolin (穿山甲) digs a hole in the mountain and the two demons run away. They do many bad things to everyone living nearby.
An old man saves the pangolin. It tells the old man that people can only stop the two demons by growing calabashes in seven colors. So the old man works hard to grow them. Later, seven boys grow out of the calabashes. They each have special powers (能力).Then they work together to stop the two demons from doing bad things. At last, they beat the demons and become a mountain to keep the two demons under it.
The cartoon was very popular in China at that time. People loved its story. Also, one thing made it even more special-its makers creatively used paper cutting in the cartoon. It was very Chinese.
________ People of all ages love it. Chinese people also make more stories and movies about the Calabash Brothers.And the cartoon is translated into 7 different languages to bring happiness to people in other countries.
63. When did Chinese people start to see the cartoon on TV
A. In 1980. B. In 1984. C. In 1986. D. In 1989.
64. Which is the correct order of the following things
a. Two demons run away. b.The pangolin digs a hole.
c. The old man grows calabashes. d.The calabash brothers turn into a mountain.
A. a-b-d-c B. b-a-c-d C. c-b-a-d D. d-b-a-c
65. What can we learn from Paragraph 4
A. News reports on the cartoon. B. A special point of the cartoon.
C. People’s ideas of the cartoon. D. An interesting story about the cartoon.
66. Which is the best sentence for “________” in the last paragraph
A. The cartoon has a new name. B. The cartoon has different characters.
C. Now, the cartoon is still popular. D. Also,the cartoon brings hope to people.
67. What is the theme of this passage
A. Cartoon. B. Folk story. C. Language. D. Paper cutting.
【答案】63. C 64. B 65. B 66. C 67. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲了动画片《葫芦兄弟》的故事梗概以及这部动画片很受欢迎。
【63题详解】
细节理解题。根据第一段“Chinese people first saw it on TV in 1986.”可知中国人第一次在电视上看到它是在1986年。故选C。
【64题详解】
细节理解题。根据第二段“One day, a pangolin (穿山甲) digs a hole in the mountain and the two demons run away.”和第三段“So the old man works hard to grow them. Later, seven boys grow out of the calabashes...At last, they beat the demons and become a mountain to keep the two demons under it.”可知一天,一只穿山甲在山上挖了一个洞,两个妖怪跑了出来。老人辛辛苦苦地种植它们。后来,七个男孩从葫芦中长出来……最后,他们打败了魔鬼,变成了一座山,把两个魔鬼压在山下。顺序为b-a-c-d,故选B。
【65题详解】
细节理解题。根据第四段“one thing made it even more special-its makers creatively used paper cutting in the cartoon.”可知有一件事让这部动画片变得更加特别——制作者创造性地在动画片中使用了剪纸。故选B。
【66题详解】
推理判断题。根据“People of all ages love it...in other countries.”可知各个年龄段的人们都喜欢这部动画片,人们在此基础上创造了更多故事和电影,其他国家的人们也很喜欢它。这些都表明《葫芦兄弟》的受欢迎程度,选项C“现在,这部动画片依旧受欢迎”符合语境,故选C。
【67题详解】
主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了动画片《葫芦兄弟》的故事梗概以及这部动画片很受欢迎。因此本文的主题是动画片。故选A。
D
Have you heard of dazi Have you ever found a dazi These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people. A dazi is a person we eat with, study with, exercise with or take a trip with, but we don’t know him or her before.
The dazi culture is about finding the right person to do the right activity with. Xiaoyue, a young woman from Ningxia, has met many dazi because of her love for basketball and biking. Having a dazi not only gives her company but also helps her enjoy sports more.
These dazi relationships are very different from close friendships. As for close friends, we need to stay in close contact. With a dazi, you don’t have to do so. Many dazi may not meet again after a trip or a game together. So, many people believe having a dazi makes their social life easier and more comfortable.
Finding a dazi shows that young Chinese people want clearer boundaries (界限) in their social relationships. Dazi will not talk or ask a lot about their personal lives. And they hope that these relationships can let them share their hobbies and interests, or that they can help them to improve themselves.
Although finding a dazi has many good points, we should be careful and put our safety first.
68. How does the writer start the passage
A. By telling a-story. B. By asking questions. C. By giving numbers. D. By giving an example.
69. How might Xiaoyue describe having a dazi
A. Serious. B. Difficult. C. Enjoyable. D. Meaningless.
70. What does the underlined word “so” in Paragraph 3 refer to
A. Having a social life. B. Playing games together. C. Staying in close contact. D. Talking about personal life.
71. Why do young Chinese people like to find a dazi
①To improve themselves. ②To share their hobbies and interests.
③To save time and money. ④To have boundaries in their social relationships.
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
72. What’s the best title for the passage
A. Some Stories of Dazi B. How We Find a Dazi C. Dazi: special close friends D. Dazi: a new popular culture
【答案】68. B 69. C 70. C 71. B 72. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“搭子”(dazi)文化——一种在中国年轻人中流行的寻找一起吃喝玩乐但不熟悉的人作为伙伴的文化现象,并指出虽然这种文化有其优点,但我们也应该小心行事,把安全放在第一位。
【68题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Have you heard of dazi Have you ever found a dazi ”可知,作者通过提出问题来引出文章的主题,故选B。
【69题详解】
推理判断题。根据文章第二段“Having a dazi not only gives her company but also helps her enjoy sports more.”可知,有小伙伴不仅给她陪伴,还能让她更享受运动,由此可推断出,Xiaoyue认为有小伙伴是令人愉快的,故选C。
【70题详解】
词句猜测题。根据文章第三段“As for close friends, we need to stay in close contact. With a dazi, you don’t have to do so.”可知,对于亲密的朋友,我们需要保持密切联系。但是和“搭子”则不必这样,所以“so”指的是“保持密切联系”,故选C。
【71题详解】
推理判断题。根据文章第四段“Dazi will not talk or ask a lot about their personal lives. And they hope that these relationships can let them share their hobbies and interests, or that they can help them to improve themselves.”可知,年轻人喜欢找“搭子”是为了分享他们的爱好和兴趣,或者为了提升自己,以及根据“Finding a dazi shows that young Chinese people want clearer boundaries in their social relationships.”可知,是为了在他们的社会关系中划清界限,故①②④正确,③未提及,故选B。
【72题详解】
最佳标题题。根据文章第一段“These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people.”可知,本文主要介绍了“搭子”(dazi)文化,一种在中国年轻人中流行的文化现象,所以最适合的标题是“Dazi: a new popular culture”,故选D。
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卷上将其序号涂黑。
Do you drink milk every day ____73____. That’s because she thinks that milk is good for your health. But is that the truth Let’s take a closer look!
Milk might be one of the best things we can drink. It has a lot of nutrients (营养物质) to help children grow. ____74____. Calcium gives us strong bones. Vitamins can regulate the metabolism of the human body Without them, our body can’t work well. Doctors say that milk is also good for our teeth and heart. ____75____. So if you have trouble getting to sleep at night, it is a good idea to drink some milk before going to bed. ____76____. For example, drinking a lot of milk (three or more times a day) may make children get fat. And milk might not actually make our bones stronger. That’s because some scientists discovered that people who drank too much milk also had some problems with their bones.
In a word, milk may not be a super-food, but it can really give us a lot of nutrients. ____77____. As far as I can see, drink it if you like it, but not because you think it is the best thing for your health.
A. So should we still drink milk
B. It’s rich in calcium and vitamins.
C. We all agree that milk is good for our body.
D. They want to know how milk makes us healthy.
E. Maybe your mother wants you to drink milk every day.
F. Besides, a glass of warm milk can help us get a good sleep.
G. However, some studies show milk may cause health problems.
【答案】73. E 74. B 75. F 76. G 77. A
【解析】
【导语】本文主要讨论了牛奶对身体的影响以及是否应该每天喝牛奶。
【73题详解】
根据“Do you drink milk every day ...That’s because she thinks that milk is good for your health.”可知,此处提到某人认为牛奶对健康有益,所以应该是有人让你每天喝牛奶。选项E“也许你的妈妈想让你每天喝牛奶。”符合语境。故选E。
【74题详解】
根据“Milk might be one of the best things we can drink. It has a lot of nutrients (营养物质) to help children grow...Calcium gives us strong bones. Vitamins can regulate the metabolism of the human body.”可知,此处描述了牛奶中含有的营养物质,如钙和维生素。选项B“它富含钙和维生素。”符合语境。故选B。
【75题详解】
根据“So if you have trouble getting to sleep at night, it is a good idea to drink some milk before going to bed.”可知,此处提到牛奶有助于睡眠。选项F“此外,一杯温牛奶可以帮助我们获得良好的睡眠。”符合语境。故选F。
【76题详解】
根据“For example, drinking a lot of milk (three or more times a day) may make children get fat. And milk might not actually make our bones stronger.”可知,此处列举了牛奶可能带来的健康问题。选项G“然而,一些研究表明牛奶可能会导致健康问题。”符合语境。故选G。
【77题详解】
根据“In a word, milk may not be a super-food, but it can really give us a lot of nutrients...As far as I can see, drink it if you like it, but not because you think it is the best thing for your health.”可知,此处是对全文的总结,并提出了一个问题,即是否还应该喝牛奶。选项A“那么我们还应该喝牛奶吗?”符合语境。故选A。
五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
请阅读下面对话,根据对话内容选择恰当的句子填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卷上将其序号涂黑。(每空一句)
(Jim and Betty are talking in the office. J∈=J, Btt =B)
J: Hello, Betty!
B: Hi, Jimn! It’s 11:50. ____78____
J: Yes, I’m a little hungry. Would you like to have lunch with me
B: Yes, I’d love to. ____79____
J: Noodles. Is that OK with you
B: Yes. ____80____
J: Great! How about going to Noodle House
B: Sounds good. ____81____ It has the best service and the most delicious noodles.
J: That’s for sure. How do we get there
B: ____82____ It’s not far from our office.
J: OK. Let’s go.
A. Let’s walk there.
B. It’s time for lunch.
C. I love noodles too.
D. But it has the longest waiting time.
E. What’s the best restaurant in our city
F. What do you want to have, rice or noodles
G. I think it’s the best place to have noodles in our city.
【答案】78. B 79. F 80. C 81. G 82. A
【解析】
【导语】本文是一则对话,主要内容为Jim和Betty在办公室讨论一起去吃午饭的事情。
【78题详解】
根据“It’s 11:50.”和“Yes, I’m a little hungry.”可知,此处是说到了吃午饭的时间了,且Jim表示有点饿了。选项B“到吃午饭的时间了。”符合语境。故选B。
【79题详解】
根据“Noodles. Is that OK with you ”可知,此处是在询问Jim想吃什么,米饭还是面条。选项F“你想吃什么,米饭还是面条?”符合语境。故选F。
【80题详解】
根据“Yes”和“Great!”可知,Betty同意Jim吃面条的建议,并且Jim表示很高兴。选项C“我也喜欢吃面条。”符合语境。故选C。
【81题详解】
根据“It has the best service and the most delicious noodles.”可知,此处是在评价某个面馆,说它服务最好,面条最好吃。选项G“我认为它是我们城市吃面条最好的地方。”符合语境。故选G。
【82题详解】
根据“How do we get there ”和“It’s not far from our office.”可知,此处是在讨论如何去面馆,且面馆离办公室不远。选项A“我们走路去吧。”符合语境。故选A。
六、书面表达(15分)
83. 光阴似箭,日月如梭,时光一晃而过,崭新的2025已向我们走来。计划是行动的指南,成功的关键,合理规划让我们的青春更美好!假如你是李华,请根据以下提示写一篇英语短文,谈谈你的新年决心和具体计划。
写作要求:
1.包括所有提示内容,条理清楚,行文连贯,适当发挥给出具体计划;
2.不出现真实的人名和地名;80词左右,开头已给出,不计入总词数。
My New Year’s Resolutions
Hi, everyone! I’m Li Hua. 2025 is coming.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
My New Year’s Resolutions
Hi, everyone! I’m Li Hua. 2025 is coming. As the saying goes, “A good beginning is half done.” To make myself a better person, I decide to make my New Year’s resolutions. Let me tell you.
First of all, it’s about physical health. I’m going to do more exercise and eat more healthy food. They’re good for my health. Then, it’s about my study. I hope I can get better grades. I’m going to read more in order to write better articles. In class, I’m going to listen to the teachers and take notes carefully. After class, I must do school work on time and study harder. At last, it’s about self-improvement. I’m going to take up a new hobby, like playing the guitar. I’m really interested in it. And I plan to help my parents with housework, such as doing the dishes and washing clothes.
I believe “Where there is a will, there is a way”. Although they’re difficult to keep, I will try my best to make my resolutions come true.
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文。
②时态:本文应使用“一般将来时”为主。
③提示:写作要点应注意题干给出的“你的新年决心和具体计划”;并适当补充,使文章内容充实,行文应使用第一人称。
[写作步骤]
第一步,引出话题,将介绍2025年的新年决心。
第二步,从健康、学习和自我提升三个方面来介绍自己的计划。
第三步,收尾,表示将努力使得愿望成真。
[亮点词汇]
①get better grades获得更好的成绩
②take up a new hobby开始一个新的爱好
[高分句型]
①Where there is a will, there is a way.(使用名言)
②Although they’re difficult to keep, I will try my best to make my resolutions come true.(although引导的让步状语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表