资源简介 河南省安阳2025-2026学年九年级英语上期中模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.What is the woman doing A.Sweeping the floor. B.Cleaning the table. C.Making the red lanterns.2.What does Dr. Smith do A.A news reporter. B.A children’s writer. C.An environmental scientist.3.What’s Bill like now A.Popular. B.Shy. C.Quiet.4.How was tea discovered A.By accident. B.By mistake. C.On purpose.5.What is the girl’s problem A.She doesn’t have time to practice English.B.She doesn’t have anyone to practice English with.C.She isn’t allowed to join an English club.听下面一段对话,回答两个小题。6.How many earthquakes have happened this year A.One. B.Two. C.Three.7.What does the man think of gas and oil A.They are useful. B.They need to be replaced. C.They should be left in the ground.听对话,回答以下各小题。8.Why is the girl trying to look for a new place to live A.Because her house is too old.B.Because her neighborhood is not convenient.C.Because she doesn’t have a good relationship with her roommate.9.What’s the girl’s dream place to live A.An apartment. B.A house. C.A villa (别墅).听对话,回答以下各小题。10.What’s wrong with the boy A.His eyes hurt. B.His computer is broken. C.He has too much work.11.What advice does the girl give him A.He should go to an eye doctor every 2 years.B.He should see an eye doctor every 5 years.C.He should rest his eyes away from the computer every 20 seconds.12.How does the girl know so much about eye care A.She is an eye doctor.B.Her father is an eye doctor.C.She learns all about this on the computer.听下面一段对话,回答下面小题。13.What does Linda do to protect the environment A.She uses a cloth bag. B.She saves electricity. C.She goes to school on foot.14.How does Mike go to school every day A.By bus. B.On foot. C.By bike.15.What are they talking about A.How to go shopping. B.How to protect the environment. C.How to go to school.二、听力填空(满分5分)你将听到一则关于“学校旅行”的介绍。请用你所听到的内容,填写表格中所缺单词,每空限填一词或一个数字。短文读两遍。A Happy School TripWhere Our class went on a school trip to the City Zoo.When We met at the school gate at 8:30 on 16 morning.How We went there by bus. It took us about 17 minutes to get there.What In the morning, we saw the pandas and the 18 . At noon, we had a picnic on the grass. We 19 bread, apples and juice. In the afternoon, we watched a 20 animal show.阅读理解(满分45分)AWhen I was in Grade Eight, one thing made me upset. I could never get a good score (分数) in my physics tests. My scores were always just about 40.One day, I talked to my mom about that. She asked me to think about the reason. I thought about it seriously. And then I realized what my problem was.“Mom, the problem is really simple. I’ve got it. So I have worked it out quickly.”“Oh ” Mom stopped her housework and listened carefully and patiently.“Yes. They’re so easy that I get careless. Sometimes I take my notes carelessly in class. And when I review them, I can’t understand them. ”“I see,” Mom said. “No one is born with good learning habits. Although you are clever and outgoing, you are not careful enough.”“You’re right, Mom. I will try to be quick and careful.”“One cannot master knowledge at once, my son. You should practice it again and again until you use it easily. That’s the most important. So you’d better have more exercises.”“I will keep your words in mind, Mom.”After that, I changed my learning habits. I studied as carefully as I could. When I did physics exercises, I would read each sentence with great patience to find key words. Then I connected them with what I learned so that I could do the exercises right.You know what A few weeks later, I did finally get a perfect score in physics!根据材料内容选择最佳答案。21.What made the writer worried A.His physics teacher didn’t like him. B.His mom didn’t talk to him.C.He couldn’t learn physics well. D.He had no friends.22.How did the writer find out his problem A.His mom told him directly. B.He thought about it seriously by himself.C.His physics teacher pointed it out. D.He compared his notes with his deskmate’s.23.Which word has the similar meaning to the underlined word “master” A.Teach. B.Discover. C.Spread. D.Learn.24.What did the mom think was the most important for learning A.Practicing again and again. B.Having a great teacher.C.Being clever and outgoing. D.Reviewing carefully before tests.25.What can we learn from this text A.Mom’s advice is the key to success. B.Learning physics needs much patience.C.Students should develop good learning habits. D.High score is the final goal for students.B12 Days Wild: A Festive Nature Event12 Days Wild is the Wildlife Trusts’ yearly event. It encourages you to do one wild thing each day from December 25th to January 5th. In those quiet days between Christmas and New Year, winter wildlife is just waiting to be explored!What can you do * Create some wild artworks by using recycled (回收利用的) paper.* Track (追踪) animals by looking for footprints in the snow.* Go winter wildlife watching on a walk at a nature park.* Or even volunteer at a nature park.Why should you join us Spending time in nature, night or day, helps people feel happier and healthier. “Being outside, listening to birds or looking out for signs of foxes or other animals, gives us a chance to slow down, take a deep breath and enjoy the natural wonders of our amazing planet,” Ms. Lindsay, a worker at London Wildlife Trust, said.How to sign up (报名) There is no need to send letters or call us. Visit our website (网站) to sign up and take part in 12 Days Wild this year. You’ll receive daily emails to give you some fun ideas, either to take winter nature walks or to watch the stars.Find out more about 12 Days Wild at https://www.wildlifetrusts.org.根据材料内容选择最佳答案。26.When does the event take place A.In summer. B.In fall. C.In winter. D.In spring.27.What can people do in the event A.Watch wildlife at a park. B.Dance in the snow.C.Make recycled paper. D.Feed animals.28.What’s the meaning of Lindsay’s words A.She speaks highly of the event. B.She does not like her work.C.Spending time in nature is tiring. D.She loves foxes.29.How can people sign up A.By sending letters. B.By making a call.C.By visiting the website. D.By visiting a park.30.Who is the text written for A.Children. B.People of all ages. C.Parents. D.Teachers.CSome animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.A certain kind of ants, for example, can count their steps to avoid getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert, so they have nothing to guide them along the way. It’s like someone walking six kilometres through a dark forest.Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.Some animals can sense the earth’s magnetic field (磁场), while humans can’t. This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night. To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.根据材料内容选择最佳答案。31.The question “How do they make it ” in Paragraph 1 is raised to ______.A.surprise the readers B.express the writer’s opinionC.make the readers think D.introduce the background of the story32.How can a certain kind of ants find their way A.By imagining the way. B.By counting their steps.C.By bringing food together. D.By walking through a forest.33.What does the underlined word “ mystery” in Paragraph 4 probably mean A.Secret. B.Choice. C.Reason. D.Feeling.34.What’s the structure of the text A.①/②③/④⑤ B.①②/③④/⑤ C.①/②/③④⑤ D.①/②③④/⑤35.Which can be the best title for the text A.Birds’ Sense of Light B.Fish’s Sense of SmellC.Animals’ Sense of Direction D.Animals’ Sense of Magnetic FieldD根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。Asking for directions (方向) is the first thing we do when we arrive at a new place, or even when we are just trying to find a place. Knowing how to ask for the way can make our life much easier! 36Use greetings and polite expressions. Starting the conversation with a greeting is necessary. If you want to get a nice answer, begin by saying “hello” first. Words like “may, can and could” will help you express yourself better.Build your words. 37 It may be useful to remember some famous places. Then try to use the right words when asking for a direction.Get to know the transportation system (交通系统). Sometimes, asking for a direction can happen when you are still far from your place. 38 You might ask like “Is it far Do I need to take the bus or the subway there ”Don’t be afraid of using symbols. 39 You can decrease (减少) searching time if you know what the most important symbols are in the city. Your place might be around the symbols.40 Learn to relax if you get lost somewhere. We all do that now and then, especially when visiting a new city. But always make sure you can ask others for help!A.Don’t be too shy to ask.B.Here are some tips for you!C.Every city in the world has its own symbols.D.You should know the proper words.E.Which kind of public transportation should you choose 四、完形填空(满分15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。One day in 2014, Xu Yitang, a college student, went to Beijing Zoo with his friends for a birthday celebration. When he 41 the aquarium (水族馆) there, he was lost in the beauty and mystery of coral (珊瑚).From that day on, Xu often went to the local 42 to learn about coral farming. He also searched for 43 about coral online. Before long, he 44 to grow coral at home. That wasn’t easy. He faced many challenges but he never gave up.As he spent more time researching coral, Xu 45 that coral played an important role in the ocean. However, rising sea temperatures killed a lot of coral. Xu felt a strong 46 of responsibility (责任) to protect coral, which 47 him to make a life-changing decision. He chose to become a coral conservationist after graduation, 48 he had been studying Peking Opera since childhood.Now Xu works in Hainan. Each day, he 49 his diving suit and spends several hours underwater watching and recording the growth and 50 of coral. He also works with other scientists to 51 special areas. In the areas coral can grow 52 . During his spare time, he shares 53 photos and videos of coral online. Through the photos and videos, Xu wishes more people to pay attention to coral and have knowledge about coral.“ 54 from many young people who mind their own business, he cares more about protecting the environment than what to eat or what to wear. I’m 55 of him,” says Liu.Xu’s story tells us that following our hearts and working for the Earth can make a big difference.41.A.repaired B.visited C.cleaned D.returned42.A.market B.factory C.playground D.hospital43.A.medicine B.answers C.methods D.information44.A.decided B.refused C.forgot D.continued45.A.realized B.argued C.explained D.disagreed46.A.patience B.fun C.sense D.shame47.A.allowed B.ordered C.warned D.led48.A.because B.unless C.until D.though49.A.turns on B.puts on C.cuts down D.waits for50.A.friendship B.background C.development D.excitement51.A.print B.create C.increase D.take52.A.hardly B.softly C.safely D.bravely53.A.amazing B.crazy C.awful D.strange54.A.Absent B.Available C.Different D.Independent55.A.tired B.proud C.serious D.terrible五、短文填空(满分5分)阅读下面一篇短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。Have you ever thought that roads can play beautiful music for you There 56 many musical roads in China. One of them is near Qianlingshan Park, Beijing. It is about 300 meters long and 3 meters wide. It can play the song Ode to the Motherland (《歌唱祖国》) for 30 seconds (秒) 57 drivers drive on it. But it only works when they drive 58 a speed of 35-40 kilometers an hour. If drivers drive too fast or too slowly, the music 59 stop. So drivers need to drive with care 60 hear the music. The builders hope that drivers can slow down and enjoy the beautiful views (风景) along the way.六、选词填空(满分10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。normal become create country important popular they reunion in whatWhen you think of celebrating the Mid-Autumn Festival, what comes to mind Eating mooncakes Admiring the moon Do you want to know more about 61 Chinese people do these days during this festival If your answer is yes, then read on.62 the past, family members stayed at home during the Mid-Autumn Festival holiday. They always enjoyed a great 63 dinner and admired the moon. With the rapid development of our 64 economy (经济), people’s living conditions have improved. Nowadays, many people like to travel during holidays better. Last year, Beijing, Chongqing and Xi’an were the three most 65 tourist places during the Mid-Autumn Festival holiday.66 , people greatly value family reunions in Chinese tradition. Back in the day, people would visit 67 relatives and friends during the Mid-Autumn Festival, and children would get red envelopes (红包) from the elder. Nowadays, sending digital red envelopes to family and friends has 68 more popular. For more fun, people now enjoy sending red envelopes in WeChat chat groups (聊天群).Food usually plays a(n) 69 role in Chinese culture. Chinese people are always good at 70 food. As people continue to come up with new ideas, some unusual mooncake flavors (口味) keep appearing, such as chocolate mooncakes with beef fillings or mooncakes with fish and vegetables inside.七、补全对话(满分10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Excuse me. 71 B: Certainly. You can buy the novel The Ordinary World in Qing Tian Bookstore.A: I’m new here. I don’t know the way. 72 B: Sure. Go east along this street and turn left at the second crossing. It’s next to a supermarket.A: 73 B: It’s about three kilometers away.A: Can I take a bus there B: Yes, you can.A: 74 B: You can take the No. 8 bus. The bus stop is on the other side of the street. Look! The bus is coming!A: 75 .B: You’re welcome.八、书面表达(满分15分)76.假如你是李明,在过去的两年,你在学习、思想、性格、生活等方面也许发生了一些变化。你所在学校公众号的英语写作栏目正在开展My Growth征文活动,请写一篇短文分享你的成长故事,具体讲述其中一个变化。写作提示:1. What is the change 2. How did it happen 3. What have you learned from the change 写作要求:1. 文中须包含以上写作提示中的所有信息,可适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和学校名称;3. 词数100左右(文中已给出内容不计入总词数)。We grow up in change. Growth makes our life full of meaning.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: Hi, Mom. You are sweeping the floor again.W: Come on, Jimmy. The Spring Festival is coming. Can you help me clean the table M: OK. After that, let’s make some red lanterns.W: Sounds great, dear.2.C【原文】W: What do you do, Dr. Smith M: Well, I am an environmental scientist. My job is to find ways to save energy in our homes.3.A【原文】M: Bill has changed so much. He used to be so shy and quiet. But look, how popular he is now!W: Yeah, it’s interesting to see how people have changed.4.A【原文】W: Hi, Jack. Do you know how tea was discovered M: Of course. It was discovered by a Chinese ruler called Shen Nong accidentally.5.B【原文】W: I don’t have a partner to practice English with.M: Maybe you should join an English club.6.C 7.A【原文】M: It’s the third earthquake this year. I wonder why earthquakes happen so often.W: I think it’s because of the way we treat the planet. We should stop finding gas and oil in the ground.M: But we need them to power cars and make products.W: Come on. There are lots of green energy sources instead.8.C 9.B【原文】W: Rob, where do you live M: I live on Lake Street. Why W: Is that a nice neighborhood I’m looking for a new place to live. My roommate and I aren’t getting along.M: Oh, I’m sorry. There are a lot of apartments on Lake Street. Do you want to live in an apartment W: Not really. I’d really like a house.10.A 11.A 12.B【原文】M: Oh, my eyes hurt.W: You stare at that computer too much. That’s not good for your eyes.M: I know but I have to finish my work.W: You should give your eyes a break every twenty minutes.M: Really That often W: Yes, every twenty minutes. Look at something twenty feet away for twenty seconds.M: Thanks for the advice. I should take better care of my eyes.W: Yes you only have one pair and when was the last time, you saw an eye doctor M: About five years ago.W: Everyone should see an eye doctor every two years.M: Okay, how do you know all these W: My dad is an eye doctor.13.A 14.C 15.B【原文】M: What do you usually do to protect the environment, Linda W: I use a cloth bag instead of plastic bags when shopping. How about you, Mike M: I use both sides of paper. And I ride a bike to school every day.W: You’re right. It will save energy and reduce air pollution.M: It’s also good for our health.W: In fact, it’s easy to be a greener person.M: Easier said than done, but we should try our best.W: That’s true.16.Saturday 17.thirty/30 18.monkeys 19.shared 20.wonderful【原文】Hello, everyone. I want to tell you something about my school trip. Last week, our class went on a school trip to the City Zoo. We were all very excited. We met at the school gate at 8:30 on Saturday morning. Then we took a school bus to the zoo. It took us about 30 minutes to get there. When we arrived, our teacher showed us around. First, we saw the pandas. They were so cute, eating bamboo slowly. Next, we went to the monkey area. The monkeys jumped around and some even waved at us. We took lots of photos with them. At noon, we had a picnic on the grass. We shared bread, apples and juice. Everyone laughed a lot. In the afternoon, we watched a wonderful animal show. At 3:00 pm, we took the bus back to school. We were a little tired, but we felt very happy. It was a great trip.21.C 22.B 23.D 24.A 25.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者在八年级时物理成绩不好,经过和妈妈的交流后,意识到自己学习不够细心,随后改变了学习习惯,通过反复练习,最终取得了物理满分的故事。21.细节理解题。根据文章第一段“I could never get a good score (分数) in my physics tests. My scores were always just about 40.”可知,作者担心的是自己物理成绩不好。故选C。22.细节理解题。根据文章第二段“She asked me to think about the reason. I thought about it seriously. And then I realized what my problem was.”可知,作者是通过自己认真思考后发现了问题所在。故选B。23.词句猜测题。根据文章第八段“One cannot master knowledge at once, my son. You should practice it again and again until you use it easily.”以及上下文语境,可以推断“master”意为“掌握,学会”,与“learn”意思相近。故选D。24.细节理解题。根据文章第八段“You should practice it again and again until you use it easily. That’s the most important.”可知,妈妈认为对于学习来说,最重要的是反复练习。故选A。25.推理判断题。根据文章第六段“No one is born with good learning habits. Although you are clever and outgoing, you are not careful enough.”以及后文作者改变学习习惯后取得进步,可以推断出学生应该养成良好的学习习惯。故选C。26.C 27.A 28.A 29.C 30.B【导语】本文是一篇应用文,介绍了“12 Days Wild”这一野生动物信托基金的年度活动,包括活动时间、可参与的活动内容、参与活动的好处以及报名方式等信息。26.细节理解题。根据文章第一段“It encourages you to do one wild thing each day from December 25th to January 5th.”可知,活动从12月25日到1月5日,这段时间属于冬季。故选C。27.细节理解题。根据文章“What can you do ”部分“Go winter wildlife watching on a walk at a nature park.”可知,人们可以在自然公园观看野生动物。故选A。28.推理判断题。根据文章“Why should you join us ”部分Lindsay的话“Being outside, listening to birds or looking out for signs of foxes or other animals, gives us a chance to slow down, take a deep breath and enjoy the natural wonders of our amazing planet”可知,Lindsay高度评价了这次活动,认为它能让人们有机会放慢脚步,深呼吸,享受自然奇观。故选A。29.细节理解题。根据文章“How to sign up (报名) ”部分“Visit our website (网站) to sign up and take part in 12 Days Wild this year”可知,人们可以通过访问网站来报名参加活动。故选C。30.推理判断题。文章介绍了“12 Days Wild”这一活动,鼓励从12月25日到1月5日每天做一件与自然有关的事情,且活动内容如追踪动物、观看野生动物等适合各个年龄段的人参与,没有特定针对某一群体,因此是面向所有年龄段的人。故选B。31.C 32.B 33.A 34.D 35.C【导语】本文主要介绍了一些动物天生具有不同寻常的辨别方向的能力。31.推理判断题。根据“Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.”可知有些动物长途旅行后能轻松找到回家的路,然后提出问题“它们是怎么做到的”,接着说科学研究表明它们生来就有某些不寻常的方向感能力,所以提出这个问题是为了引起读者的兴趣和思考。故选C。32.细节理解题。根据“A certain kind of ants, for example, can count their steps to avoid getting lost.”可知某种蚂蚁可以通过数自己的脚步来避免迷路,也就是找到回家的路。故选B。33.词句猜测题。根据“This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.”可知这种磁场能指引某种鱼长途游到一个地方再游回来,但是鱼是怎么做到的,科学家还没有好的答案,所以“mystery”意思是“秘密”。故选A。34.篇章结构题。第一段引出主题;第二、三、四段分别介绍了蚂蚁、鱼、海鸟等动物的方向感能力;第五段指出有这种特殊能力的动物仍难以应对人类活动造成的环境变化。所以文章结构是①/②③④/⑤。故选D。35.最佳标题题。文章主要围绕动物的方向感展开,介绍了不同动物的方向感能力以及它们面临人类活动造成环境变化时的困难。所以最佳标题是“Animals’ Sense of Direction”。故选C。36.B 37.D 38.E 39.C 40.A【导语】本文围绕如何有效问路展开,给出了一些实用的建议。36.根据 “Knowing how to ask for the way can make our life much easier!” 可知,前文提到知道如何问路能让生活更轻松,后文开始介绍具体方法,B选项“这里有一些给你的建议!” 承上启下,引出下文的具体建议。故选B。37.根据 “Build your words.” 可知,本段强调构建表达所需的词汇,D选项“你应该知道合适的词语。” 直接点明该段核心,即掌握正确词汇对问路很重要。故选D。38.根据 “Get to know the transportation system...” 以及 “You might ask like ‘Is it far Do I need to take the bus or the subway there ’” 可知,本段讨论了解交通工具的必要性,E选项“你应该选择哪种公共交通工具?” 与该段内容一致,进一步说明问路时可能涉及的交通方式选择问题。故选E。39.根据 “Don’t be afraid of using symbols.” 可知,本段提到利用符号帮助定位,C选项“世界上的每个城市都有自己的标志。” 解释了符号的普遍性,与该段主题相符。故选C。40.根据 “Learn to relax if you get lost somewhere...But always make sure you can ask others for help!” 可知,最后一段鼓励人们在迷路时放松并主动求助,A选项“不要羞于询问。” 是对该段内容的恰当概括。故选A。41.B 42.B 43.D 44.A 45.A 46.C 47.D 48.D 49.B 50.C 51.B 52.C 53.A 54.C 55.B【导语】本文讲了一名大学生对珊瑚感兴趣后,学习了很多相关的知识,最后成长为一名珊瑚保护专家,为保护珊瑚和环境做贡献。41.句意:当他参观那里的水族馆时,他被珊瑚的美丽和神秘迷住了。repaired修理;visited参观;cleaned打扫;returned返回。根据“One day...went to Beijing Zoo”可知他去的是北京动物园,那就能参观水族馆,选项B的“visited”符合题意。故选B。42.句意:从那天起,徐经常去当地的工厂学习珊瑚养殖。market市场;factory工厂;playground操场;hospital医院。根据“learn about coral farming”可知要去一个能够学习珊瑚养殖的地方,选项B的“工厂”能提供实践条件和技术指导,符合题意。故选B。43.句意:他还上网搜索了有关珊瑚的信息。medicine药;answers回答;methods方法;information信息。根据“searched for...online”可知,在网上搜寻相关信息,选项D的“information”符合题意。故选D。44.句意:不久之后,他决定在家里养珊瑚。decided决定;refused拒绝;forgot忘记;continued继续。根据“grow coral at home”可知,这是他学习珊瑚养殖和查询珊瑚相关信息后决定要做的事情,选项A的“decided”符合题意。故选A。45.句意:随着他对珊瑚的研究时间越来越长,徐意识到珊瑚在海洋中起着至关重要的作用。realized意识到;argued争论;explained解释;disagreed不同意。根据“As he spent more time researching coral”和“that coral played an important role in the ocean”可知,随着研究的深入他才会意识到珊瑚的重要性,选项A的“realized”符合题意。故选A。46.句意:徐深感自己有很强的责任感去保护珊瑚,这使他做出了一个改变一生的决定。patience耐心;fun乐趣;sense感觉;shame羞愧。根据“...of responsibility to protect coral”可知,他有保护珊瑚的责任感,选项C的“sense”符合题意。故选C。47. 句意:徐深感自己有很强的责任感去保护珊瑚,这使他做出了一个改变一生的决定。allowed允许;ordered命令;warned警告;led带领。根据“a strong sense of responsibility”和“to make a life-changing decision”之间的关系可知,责任感驱使他做出决定,“lead...to...”意为“导致”,选项D的“led”是“lead”的过去式,符合题意。故选D。48.句意:尽管他从小便一直学习京剧,但毕业后他选择成为一名珊瑚保护专家。because因为;unless除非;until直到;though尽管。根据“he had been studying Peking Opera since childhood”和“He chose to become a coral conservationist after graduation”可知前后两句是让步关系,选项D的“though”符合题意。故选D。49.句意:他每天都会穿上潜水服,在水下花费数小时,观察并记录珊瑚的生长发育情况。turns on打开;puts on穿上;cuts down减少;waits for等待。根据“...spends several hours underwater...”可知他要在水下工作,需要穿上潜水服,选项B的“puts on”符合题意。故选B。50.句意:他每天都会穿上潜水服,在水下花费数小时,观察并记录珊瑚的生长发育情况。friendship友谊;background背景;development发展;excitement兴奋。根据“watching and recording the growth and...of coral”可知,拍摄记录的是珊瑚生长发育情况,选项C的“development”符合题意。故选C。51.句意:他也和其他科学家一起创建特殊区域。print打印;create创建;increase增加;take拿。根据“special areas”和“In the areas coral can grow safely.”可知,要建立特殊的珊瑚生长的地方,选项B的“create”符合题意。故选B。52.句意:在这些地方,珊瑚可以安全地生长。hardly几乎不;softly温柔地;safely安全地;bravely勇敢地。根据“He also works with other scientists to create special areas.”和“In the areas coral can grow...”可知,这个地方有利于珊瑚生长,选项C的“safely”符合题意。故选C。53.句意:在空闲时间,他在网上分享珊瑚的神奇照片和视频。amazing令人惊叹的;crazy疯狂的;awful糟糕的;strange奇怪的。根据后面的“Through the photos and videos...to coral and have knowledge about coral.”可知,照片和视频能帮助人更好了解珊瑚,那说明这些照片和视频是不错的,选项A的“amazing”符合题意。故选A。54.句意:与许多只顾自己事的年轻人不同,他更关心环境保护,而非吃什么、穿什么。Absent缺席的;Available可获得的;Different不同的;Independent独立的。根据“many young people who mind their own business”和“he cares more about protecting the environment”可知他和其他年轻人关心点不同,选项C的“Different”符合题意。故选C。55.句意:我为他而自豪。tired累的;proud自豪的;serious严肃的;terrible可怕的。根据“he cares more about protecting the environment than what to eat or what to wear”可知,他更加关心环境保护,这是令人自豪的事情,选项B的“proud”符合题意。故选B。56.are 57.when 58.at 59.will 60.to【导语】本文介绍了中国存在一些音乐公路,以北京黔灵山公园附近的一条为例,介绍了其长度、宽度、演奏歌曲及播放条件等,还提到建造者希望司机能减速欣赏沿途风景。56.句意:在中国有许多音乐公路。根据“many musical roads”可知,此处表示“有”,原句是there be句型,且句子描述客观事实,用一般现在时,“many musical roads”是复数,be动词用are。故填are。57.句意:当司机在上面行驶时,它可以播放30秒的《歌唱祖国》。根据“drivers drive on it”和“It can play the song Ode to the Motherland (《歌唱祖国》) for 30 seconds (秒)”可知,此处表示当司机在上面行驶时,公路会播放歌曲,用when引导时间状语从句。故填when。58.句意:但是只有当他们以每小时35-40公里的速度行驶时,它才起作用。根据“a speed of 35-40 kilometers an hour”可知,此处表示“以……速度”,用固定短语“at a speed of”。故填at。59.句意:如果司机开得太快或太慢,音乐将会停止。根据“If drivers drive too fast or too slowly”可知,此处是if引导的条件状语从句,遵循“主将从现”原则,从句用一般现在时,主句用一般将来时,其结构为“will+动词原形”。故填will。60.句意:所以司机需要小心驾驶才能听到音乐。根据“drivers need to drive with care”和“hear the music”可知,小心驾驶的目的是听到音乐,用动词不定式“to do”作目的状语。故填to。61.what 62.In 63.reunion 64.country’s 65.popular 66.Normally 67.their 68.become 69.important 70.creating【导语】本文主要讲述了中秋节期间人们庆祝的方式的变化,过去人们在家团聚,现在很多人喜欢假期旅行,同时数字红包变得流行,且中国人在食物创造上也很擅长,出现了很多新口味的月饼。61.句意:你想知道更多关于中国人在这个节日期间这些天做什么吗?根据“do these days during this festival”可知,此处是想知道中国人所做的事情,用what引导宾语从句。故填what。62.句意:在过去,家庭成员在中秋节假期期间待在家里。根据“the past”可知,此处是短语in the past“在过去”,句首字母大写。故填In。63.句意:他们总是享用一顿丰盛的团圆饭,并赏月。根据“family members stayed at home during the Mid-Autumn Festival holiday.”可知,中秋节是团圆的节日,所以此处指享用一顿丰盛的团圆饭,reunion“团聚”,名词作定语修饰dinner。故填reunion。64.句意:随着我国经济的快速发展,人们的生活条件得到了改善。根据“With the rapid development of our...economy (经济)”可知,此处指我国的经济,用country的名词所有格country’s“国家的”。故填country’s。65.句意:去年,北京、重庆和西安是中秋节假期期间最受欢迎的三个旅游景点。根据“many people like to travel during holidays better.”可知,很多人喜欢假期旅行,所以此处指最受欢迎的旅游景点,popular“受欢迎的”,形容词作定语修饰places。故填popular。66.句意:通常,在中国传统中,人们非常重视家庭团聚。根据“people greatly value family reunions in Chinese tradition”可知,此处指中国重视家庭团聚这件事是比较普遍的,“'Normally”在这里作为句子状语,修饰整个句子,表达一种通常情况下的观点,句首字母大写。故填Normally。67.句意:在过去,人们会在中秋节期间拜访他们的亲戚和朋友,孩子们会从长辈那里得到红包。根据“relatives and friends”可知,此处指拜访他们的亲戚和朋友,用they的形容词性物主代词their“他们的”作定语修饰relatives and friends。故填their。68.句意:如今,给家人和朋友发送数字红包变得更加流行。根据“Nowadays; sending digital red envelopes to family and friends has...more popular.”可知,此处指发送数字红包变得更加流行,become“变得”,动词,此处是现在完成时,动词用过去分词。故填become。69.句意:食物通常在中国文化中扮演重要的角色。根据“Food usually plays a(n)...role in Chinese culture.”及常识可知,食物在中国文化中扮演重要的角色,important“重要的”,形容词作定语修饰role。故填important。70.句意:中国人总是擅长创造食物。根据“As people continue to come up with new ideas, some unusual mooncake flavors (口味) keep appearing”可知,人们不断想出新点子,出现了很多新口味的月饼,所以此处指中国人擅长创造食物,create“创造”,动词,be good at doing sth“擅长做某事”,固定短语,动名词作宾语。故填creating。71.Could you please tell me where I can buy the novel The Ordinary World 72.Can you tell me the way to it 73.How far is it from here 74.Which bus can I take 75.Thank you very much【导语】本文是一段关于询问去书店买书路线的对话。71.根据“Certainly. You can buy the novel The Ordinary World in Qing Tian Bookstore.”可知,此处是在询问在哪里买到这本书。故填Could you please tell me where I can buy the novel The Ordinary World。72.根据“I’m new here. I don’t know the way.”和“Go east along this street and turn left at the second crossing.”可知,此处是请求对方指路。故填Can you tell me the way to it。73.根据“It’s about three kilometers away.”可知,此处是在询问距离。故填How far is it from here。74.根据“You can take the No. 8 bus.”可知,此处是在询问乘坐哪路公交车。故填Which bus can I take。75.根据对方回答“You’re welcome.”可知,此处是表达感谢。故填Thank you very much。76. 例文We grow up in change. Growth makes our life full of meaning.The biggest change in me is that I’ve become good at public speaking. I used to be too shy to speak in front of others.Last year, our class had a debate competition. My teacher encouraged me to join. I practiced the speech repeatedly and discussed with my teammates. Finally, we won the competition. Since then, I’ve taken part in more speaking activities and made progress.From this, I learn that courage and practice can bring changes. We should challenge ourselves, and we’ll find we can do better than we thought.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:以一般过去时描述过去经历,现在完成时体现变化结果,一般现在时表达感悟;③提示:完整涵盖“变化是什么”“如何发生的”“从变化中学到什么”三个写作提示,细节合理且语言简洁。[写作步骤]第一步:开篇点题,引出成长与变化的意义;第二步:说明变化是从怯于当众发言到擅长公众演讲,讲述因老师鼓励参加班级辩论比赛,通过反复练习和团队协作最终获胜,进而参与更多演讲活动的过程;第三步:总结从变化中领悟到勇气和练习能带来改变,要勇于挑战自我。[亮点词汇]①public speaking公众演讲②debate competition辩论比赛③repeatedly反复地④challenge oneself挑战自我[高分句型]①The biggest change in me is that I’ve become good at public speaking.(表语从句)②From this, I learn that courage and practice can bring changes.(宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河南省安阳2025-2026学年九年级英语上期中模拟题.docx