湖北省孝感市2025-2026学年八年级英语上册 期中模拟题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖北省孝感市2025-2026学年八年级英语上册 期中模拟题(含答案解析)

资源简介

湖北省孝感市2025-2026学年八年级英语上期中模拟题
【考试范围:Unit1-Unit4】
(总分90 时间100分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(满分15分)
Where do you live when you travel during the National Day Holiday Most people 1 live in the hotel, but some don’t like it. Now they can choose another kind of hotel—the minshuku (民宿). It first 2 in Japan, but now it can be found easily in China. There are many 3 between the minshuku and the hotel. 4 people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel.
Last week, I was on vacation in Chengdu. At first, I wanted to live in a hotel. It was too old and boring to live in. So I 5 to live in the minshuku. I booked a room on the Internet and couldn’t wait to live in it. The minshuku that I lived in was a very beautiful building 6 tidy and clean rooms inside. It made 7 feel warm and easy. Wang Lei was the owner of the minshuku. I thought he was a trader at first, 8 he rented (出租) his house to many visitors to make money. 9 he said he wasn’t. He rented his house 10 because he just hoped people could have a more 11 vacation with low cost (低费用) and would like to visit Chengdu again. He helped me a lot when I stayed there. He also kept 12 me the history of Chengdu. I am very interested in it. What he did and said really touched my heart. He played an important 13 in introducing his hometown to visitors coming to Chengdu. I really enjoyed myself there because of him. The trip 14 me happy memories (回忆). I think there was no trip in my life 15 than the trip to Chengdu.
1.A.usually B.never C.hardly D.sometimes
2.A.finished B.stopped C.started D.arrived
3.A.differences B.points C.jobs D.competitions
4.A.As a result B.At least C.So far D.For example
5.A.tried B.decided C.seemed D.helped
6.A.for B.on C.with D.to
7.A.me B.you C.them D.us
8.A.though B.because C.when D.before
9.A.Also B.Only C.Yet D.However
10.A.expensively B.cheaply C.clearly D.quickly
11.A.enjoyable B.boring C.careful D.quiet
12.A.choosing B.giving C.telling D.acting
13.A.mind B.talent C.fact D.role
14.A.shared B.left C.showed D.found
15.A.better B.more C.worse D.less
阅读理解(满分40分)
A
You may not know their name, but you’ve probably seen photos of them swimming in hot springs online. They’re called capybaras (水豚), a kind of cute animals with some amazing facts.
They are big. As the world’s largest rodents (啮齿动物), adult capybaras can weigh up to 50 kg. They are as heavy as some humans! They can be up to 130 cm tall. Although they are fat, they can swim fast at a speed of up to 35 km/h.
They love water. Capybaras spend a lot of time in water. Their special feet help them move quickly through water, and they can also stay underwater for up to five minutes at a time. Capybaras like to sleep in water to avoid (避免) getting sunburnt.
They have an unusual diet. Capybaras love to eat hard grasses, which need to be chewed (咀嚼) many times. To finish the long chewing, capybaras’ teeth never stop growing. Capybaras also eat their own waste. They do this because the grasses they eat are too hard to digest (消化). By eating its waste, a capybara can get useful bacteria (细菌) into its stomach to help it digest food.
It’s clear that capybaras are valuable to humans. Whether they’re online or at your local zoo, these cute friends are sure to make you smile at them.
16.What can we know about capybaras according to Paragraph 2
A.They are the largest animals.
B.They are light in weight.
C.They are as tall as an adult.
D.They are good swimmers.
17.How do capybaras stay away from the hot sun
A.By swimming fast.
B.By sleeping in water.
C.By staying under the rocks.
D.By spending time in the forest.
18.Why do capybaras eat their own waste
A.Because it is better for their teeth.
B.Because it takes less time to chew.
C.Because it can help them to digest.
D.Because it is softer than grasses.
19.Which is the right structure of the passage
(①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2, …)
A. B. C. D.
20.What is the main purpose of the passage
A.To tell us some useful ways to protect capybaras.
B.To show us some amazing facts about capybaras.
C.To tell us different dangers capybaras are facing.
D.To show us the most valuable animal in the world.
B
“I don’t like my parents. They always tell me that I should do this and should not do that. It sometimes makes me angry,” said Zhang Hua, a middle school student in Guangzhou. Do you have the same problem Perhaps your parents had the same problem when they were young. Why aren’t some parents so friendly in their children’s eyes
One of the most important reasons is when someone becomes a parent, he/she often worries about things. Since you were born (出生), your parents have worried about everything about you. They do a lot for you. Though something would make you angry, they care about you and worry about you. They worry about your choice (选择) of friends, the food you eat, your study at school, how much sleep you get and so on. All these things are part of your life, because they want you to grow up healthily and happily.
So how can you make things easier on yourself It’s easier than you think. Just make sure your parents know what you’re doing. Get them to know your friends. Phone them if you get home later than usual. Say sorry to them when you make mistakes. Talk about your ideas with them and they may talk about theirs with you.
Most of all, try to think why your parents do this or do that. They are still practicing being parents and need help that you can give them. When you become a parent, they may be able to help you learn how to get on with your children.
21.How did the writer start the passage
A.By giving the examples. B.By asking the question.
C.By showing a study. D.By comparing the things.
22.Why are parents worried about lots of things about their kids
A.Because they have nothing else to do. B.Because they want kids to grow up well.
C.Because they are always worried people. D.Because they like to control their children.
23.What should you do to make things easier on yourself according to the passage
A.Don’t tell your parents your activities.
B.Don’t let your friends know your parents.
C.Phone your parents if you get home later than usual.
D.Never talk about your ideas with your parents.
24.“They are still practicing being parents” means _________.
A.Parents don’t know how to be parents at all.
B.Parents don’t need any help in being parents.
C.Parents have already been perfect in being parents.
D.Parents are always learning how to be better parents.
25.What is the main idea of the passage
A.Children don’t like their parents.
B.Parents are unfriendly in their children’s eyes.
C.How children can get on well with their parents.
D.Parents always worry about their children too much.
C
Huang Xuhua, the chief designer of China’s first-generation nuclear submarines, passed away at the age of 99 in Wuhan. His life was a story of dedication and hard work for China’s defense technology.
Born in Guangdong in 1926, Huang grew up during war time. He studied shipbuilding at Shanghai Jiao Tong University and joined the Communist Party of China in 1949. In 1958, he was chosen to lead a secret project: designing China’s first nuclear-powered submarine. At that time, China had no experience in this field, and foreign countries refused to share technology.
Huang and his team faced huge challenges. They collected information from newspapers and studied two American submarine models. Without computers, they used simple tools like abacuses and rulers. To avoid mistakes, three groups checked every calculation. Even when the project was paused (暂停) from 1962 to 1965 due to economic difficulties, Huang never gave up.
Finally, in 1970, China successfully built its first nuclear submarine, becoming the fifth country in the world to do so. Huang’s name was kept secret until 1987 because the project was highly confidential. Even in his 90s, Huang worked daily to teach young engineers and share his knowledge. His first submarine is now displayed in a museum, and he received China’s highest honor, the Medal of the Republic, in 2019.
26.Why did Huang’s team use three groups to check calculations
A.To compete for faster results. B.To be sure about the accuracy (准确性) without modern tools.
C.To train more engineers. D.To follow foreign guidelines.
27.How did Huang’s team solve the problem of no computers
A.They used abacuses and repeated calculations. B.They borrowed computers from universities.
C.They stopped working until computers arrived. D.They asked foreign experts for help.
28.What does the word “confidential” mean in the article
A.Well-known to the public. B.Related to school education.
C.Kept private for safety reasons. D.Unimportant.
29.Why did China pause the submarine project from 1962 to 1965
A.Huang retired during this time. B.The team has little interest.
C.The country faced economic difficulties. D.Foreign technology became available.
30.What lesson can we learn from Huang Xuhua’s story
A.Success needs teamwork and never giving up. B.Interest is the best teacher.
C.Keeping secrets is unnecessary. D.Foreign help is always needed.
第二节 阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)
Last Saturday afternoon, Jenny felt quite upset because her mom asked her to clean her bedroom. Jenny wasn’t tidy and there were things everywhere. Jake was Jenny’s little brother. He walked into Jenny’s bedroom and asked, “ 31 Can you play with me for a while ”
“Not now, Jake.” Jenny said, “I have to clean my room, or Mom will be angry with me. When she’s angry, she will ask me to do the dishes for a week. 32 ” She picked up a sock under the bed and put it on her bed. “Oh, this is boring,” said Jenny.
Jake really wanted to play with his sister. After thinking for a while, he came up with an idea. “Hey, I have a good idea! Pretend (假装) that you are a robot and I am your master (主人). From now on, you must listen to my orders.” he said.
“ 33 Let’s have a try.” Jenny said. Jake sat on the chair and said, “Robot, pick up your clothes and put them in your wardrobe (衣柜).” Jenny put her socks, shorts and skirts into her wardrobe. “Robot, pick up your books and put them in your bookcase.” said Jake. Jenny did as Jake said.
Jake said, “ 34 ” Jenny folded her quilt.
After about fifteen minutes, Jenny’s room looked a lot tidier. She said to Jake, “Hey, thank you for helping me clean my room.”
Jake laughed and said, “ 35 Next time, we can try some different chore game ideas.”
A.Jenny, I feel so bored.
B.Robot, make your bed.
C.Well, that sounds fun.
D.Robot, pour some juice for me.
E.Thank you for playing with me.
F.You know, I dislike doing the dishes.
三、选词填空(满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
try wait different dislike show she art building wonderful hill
Do you like traveling You can see many different landscapes along the way. Sometimes, the landscape is so 36 that you’d like to bring it home. Kathleen Vance is a(n) 37 and she can help you make it come true.
Vance lived on a farm with 38 parents when she was young. Later, she moved to the city. Living in the city is great for many people, but Vance thought 39 . She often felt disconnected (脱节的) from the natural world and she 40 the city life. Then she 41 to bring the natural world into people’s lives. She put some earth (泥土), flowers and water into suitcases (手提箱) when she traveled. After her trips, she would show these landscapes in the suitcases to her neighbors.
If you open Vance’s suitcases, you will see small forests, 42 and rivers. But you can’t find roads or 43 . It’s Vance’s special way of 44 the natural world.
Now, you can see Vance’s “Traveling Landscapes” in art shows around the world. But you don’t need to 45 for them to come to your city, because Vance often shares (分享) them on the Internet.
四、任务型阅读(满分10分)
Jane was not a confident (自信的) girl before, because she was fat, and others often laughed at her heavy body. As a result, Jane became very shy. She was afraid to ask questions and speak loudly in front of others. She used to believe that she would be like this all her life.
But one day, her friend Paul’s words changed her mind. He encouraged Jane to make a change to be better. He said, “If you give it a try, you’ll have a chance to make a change. But if you never try, your life is only going to get worse.” Jane was touched by what Paul said. She decided to change herself.
The first thing Jane did was losing weight. She had a balanced diet and did exercise every day. After 6 months, she lost 90 pounds. This taught her that she could change herself.
A few months later, Jane heard about a speech competition (比赛). She plucked up the courage (鼓起勇气) to sign up for the competition. For the first time, she could share her story and speak loud in front of many people. In the end, she got a big prize!
After the competition, Jane made a to-do list. She did her best to finish the things on the list. These things helped Jane change quickly.
Jane is still making progress now. And she will never stop.
46.Jane was very shy because of her . (不超过5词)
47.Paul said something to Jane to . (不超过10词)
48.Fill in the blanks according to the passage.
Jane’s Changes
Losing Weight Attending a Speech Competition
● (不超过10词) ●lost 90 pounds in 6 months ●learnt that she could be successful ●plucked up the courage to sign up ● (不超过15词) ●got a big prize
49.Do you think Jane will be more and more confident Why or why not (不超过15词)
五、书面表达(满分15分)
50.在我们的日常生活中,亲子关系起着重要的作用,良好的亲子关系能给家庭带来温暖和幸福,而误解可能会引发冲突,请你根据以下要点,用英语写一篇短文,和同学们分享你和父母之间的故事。
内容提示:
1. How are you getting on with your parents
2. Do you have a special experience with your parents What happened
3. What can you do to build a better relationship with them
Something more about your idea.
注意:文中不得透露个人真实信息:词数 100 左右;开头已给出,不计入总词数。
My family story
In our daily life, the relationship between parents and kids is very important. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.C 3.A 4.D 5.B 6.C 7.A 8.B 9.D 10.B 11.A 12.C 13.D 14.B 15.A
【导语】本文主要讲述现在外出住宿的新方式——民宿。作者结合自己住民宿的经历,表达了对这种旅行期间新的住宿方式的喜爱。
1.句意:大部分人通常住在酒店里,但是有一些人不喜欢酒店。
usually通常;never从不;hardly几乎不;sometimes有时。根据“but some don’t like it”可知,大部分人通常是选择酒店的。故选A。
2.句意:它最初起源于日本,但现在在中国很容易找到。
finished结束;stopped停止;started开始;arrived到达。根据“It first … in Japan, but now it can be found easily in China.”可知,虽然现在民宿在中国很常见,但民宿第一次出现在日本。故选C。
3.句意:民宿和酒店之间有许多不同之处。
differences不同;points分;jobs工作;competitions竞争。根据“people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel.”可知,列举了民宿和酒店的不同。故选A。
4.句意:例如,人们可以在民宿里自己做饭。
As a result结果是;At least至少;So far目前为止;For example例如。根据“people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel.”可知,这是具体的例子。故选D。
5.句意:所以,我决定住民宿。
tried尝试;decided决定;seemed似乎;helped帮助。根据“At first, I wanted to live in a hotel. It was too old and boring to live in.”可知,一开始“我”打算住酒店,之后改变了主意,决定住民宿。故选B。
6.句意:我住的民宿是一个有着整洁干净房间的漂亮建筑。
for为了;on在……上面;with和,有;to到,向。根据“a very beautiful building … tidy and clean rooms inside”可知,民宿有整洁干净的房间,此处表示“有”的含义。故选C。
7.句意:这使我感觉非常温暖和自如。
me我;you你,你们;them他们;us我们。根据“The minshuku that I lived in was a very beautiful building … tidy and clean rooms inside.”可知,这样的环境使“我”舒服。故选A。
8.句意:我起初认为他是个商人,因为他把他的房子出租给许多游客来挣钱。
though尽管;because因为;when当……的时候;before在……之前。根据“he rented (出租) his house to many visitors to make money”可知,“我认为他是个商人”和“他把房子租给游客挣钱”是因果关系。故选B。
9.句意:然而,他说他不是。
Also也;Only只有;Yet然而,通常用于疑问句和否定句的句尾;However然而,可以置于句首,以逗号隔开。根据“I thought he was a trader at first … he said he wasn’t.”可知,“我”认为他是个商人,他说他不是,之间存在转折关系,且空后有逗号,用however。故选D。
10.句意:他便宜出租自己房子是因为他只是希望人们能以非常低的价格有一个更加愉悦的假期,并且还愿意再次来成都。
expensively昂贵地;cheaply便宜地;clearly清晰地;quickly快速地。根据“with low cost”可知,应该是便宜出租自己的房子。故选B。
11.句意:他便宜出租自己房子是因为他只是希望人们能以非常低的价格有一个更加愉悦的假期,并且还愿意再次来成都。
enjoyable令人愉快的;boring无聊的;careful认真的;quiet安静的。根据“with low cost (低费用) and would like to visit Chengdu again”可知,他低价出租房子是希望大家的旅行更加愉快。故选A。
12.句意:他还一直为我讲述成都的历史。
choosing选择;giving给;telling讲述;acting表演。根据“the history of Chengdu.”可知,是讲述成都的历史。故选C。
13.句意:在把他的家乡介绍给来成都旅行的乘客这件事上,他扮演着重要角色。
mind头脑;talent天赋;fact事实;role角色。play an important role in doing sth“在做某事方面扮演着重要角色”。故选D。
14.句意:这次旅行给我留下了美好的回忆。
shared分享;left留下;showed展示;found发现。根据“I really enjoyed myself there because of him.”可知,这次旅行给“我”留下了美好的回忆。故选B。
15.句意:我认为,我生命的旅程没有任何一次,可以比得上成都之旅。
better更好;more更多;worse更糟糕;less更少。根据“I really enjoyed myself there because of him. The trip … me happy memories (回忆).”可知,“我”认为这是人生中最棒的旅行。“否定词+形容词比较级+than”表示最高级。故选A。
16.D 17.B 18.C 19.C 20.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了水豚这种可爱的动物,包括其体型、生活习性、饮食习惯等方面的特点,强调了水豚对人类的价值以及其独特的魅力。
16.细节理解题。根据第二段“Although they are fat, they can swim fast at a speed of up to 35 km/h.”可知,水豚虽然胖,但游泳速度很快,能达到每小时35公里,说明它们是游泳好手。故选D。
17.细节理解题。根据第三段“Capybaras like to sleep in water to avoid (避免) getting sunburnt.”可知,水豚喜欢睡在水里以避免被晒伤。故选B。
18.细节理解题。根据第四段“They do this because the grasses they eat are too hard to digest (消化). By eating its waste, a capybara can get useful bacteria (细菌) into its stomach to help it digest food.”可知,水豚吃自己的排泄物是因为它们吃的草太难消化,通过吃排泄物,水豚可以将有用的细菌摄入胃中,帮助消化食物。故选C。
19.篇章结构题。根据文章内容,第一段总体介绍水豚,引出主题;第二、三、四段分别从体型、生活习性、饮食习惯等方面详细介绍水豚;第五段总结水豚对人类的价值以及其独特的魅力。因此,文章结构为总-分-总,即①总起,②③④分述,⑤总结。故选C。
20.主旨大意题。根据文章内容,本文主要介绍了水豚这种可爱的动物,包括其体型、生活习性、饮食习惯等方面的特点,强调了水豚对人类的价值以及其独特的魅力。因此,文章的主要目的是向我们展示一些关于水豚的惊人事实。故选B。
21.B 22.B 23.C 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了父母对孩子的关心、爱护以及孩子应该怎样和父母相处。
21.细节理解题。根据“Do you have the same problem ”以及“Why aren’t some parents so friendly in their children’s eyes ”可知,作者是通过提问开始的,故选B。
22.细节理解题。根据“because they want you to grow up healthily and happily”可知,因为父母希望孩子健康快乐地成长。故选B。
23.细节理解题。根据“Phone them if you get home later than usual”可知,如果比平时晚回家,就打电话给父母,故选C。
24.词句猜测题。根据“They are still practicing being parents and need help that you can give them.”可知,他们还在做父母,需要你的帮助,因此划线句子指的是父母在不断学习和改进如何做好父母。故选D。
25.主旨大意题。通读全文可知,文章主题是讨论孩子与父母的冲突原因,并重点给出建议,帮助孩子改善与父母的关系。选项C“孩子如何与父母和睦相处”全面概括了主旨。故选C。
26.B 27.A 28.C 29.C 30.A
【导语】本文主要讲述了中国首代核潜艇总设计师黄旭华的人生故事,涵盖其早年经历、在设计中国首艘核潜艇秘密项目中面临的挑战、项目取得的成功以及他后续做出的贡献。
26.细节理解题。根据“Without computers, they used simple tools like abacuses and rulers. To avoid mistakes, three groups checked every calculation.”可知,三个小组检查每一次计算,是为了确保在没有现代工具的情况下计算的准确性。故选B。
27.细节理解题。根据“Without computers, they used simple tools like abacuses and rulers.”可知,在没有计算机的情况下,他们使用算盘等工具并进行反复计算。故选A。
28.词句猜测题。根据“Huang’s name was kept secret until 1987 because the project was highly confidential.”可知,黄旭华的名字直到1987年才公开,因为这个项目是高度保密的,由此可猜测confidential的意思是出于安全原因保密的。故选C。
29.细节理解题。根据“Even when the project was paused (暂停) from 1962 to 1965 due to economic difficulties ...”可知,由于经济困难,项目在1962-1965年暂停了。故选C。
30.推理判断题。通读全文可知,文章讲述了黄旭华和他的团队在缺乏经验、技术封锁、没有现代工具以及面临经济困难等情况下,通过团队合作和坚持不懈,最终成功设计出中国第一艘核潜艇的故事,由此我们可以从中学到成功需要团队合作和永不放弃。故选A。
31.A 32.F 33.C 34.B 35.E
【导语】本文主要介绍了弟弟用“机器人游戏”帮姐姐整理房间,将家务变成有趣互动。
31.根据“Can you play with me for a while ”可知,应该是弟弟感到无聊,问姐姐能陪他玩会儿。选项A“珍妮,我好无聊。”符合语境。故选A。
32.根据“I have to clean my room, or Mom will be angry with me. When she’s angry, she will ask me to do the dishes for a week.”可知,姐姐得打扫房间,否则妈妈会生气,还会罚她洗一周碗,应该是继续说明自己讨厌洗碗来解释拒绝弟弟的原因。选项F“你知道,我讨厌洗碗。”符合语境。故选F。
33.根据“ ‘Hey, I have a good idea! Pretend (假装) that you are a robot and I am your master (主人). From now on, you must listen to my orders.’ he said. ‘ ... Let’s have a try.’ Jenny said.”可知,弟弟提议做个既能干家务活又能打发无聊时间的游戏,姐姐对游戏提议的回应,依据“have a try”表明接受有趣建议。选项C“哦,听起来很有趣。”符合语境。故选C。
34.根据“Jake said, ‘ ... ’ Jenny folded her quilt.”可知,此处应该是发出具体打扫指令,后文“folded her quilt”对应整理床铺。选项B“机器人,整理床铺。”符合语境。故选B。
35.根据“She said to Jake, ‘Hey, thank you for helping me clean my room.’ Jake laughed and said, ‘ ... Next time, we can try some different chore game ideas.’ ”可知,姐姐感谢弟弟的陪伴和帮忙,弟弟实际是想玩耍而非帮忙,所以也感谢姐姐,自认为是游戏结束后的感谢。选项E“谢谢你陪我玩。”符合语境。故选E。
36.wonderful 37.artist 38.her 39.differently 40.disliked 41.tried 42.hills 43.buildings 44.showing 45.wait
【导语】本文讲了艺术家Kathleen Vance用行李箱制作微型景观,将自然带入城市生活,作品广受欢迎。
36.句意:有时,风景是如此美妙,你想把它带回家。根据“is”可知,此空填形容词,“wonderful”意为“美妙的”,形容词,符合语境,故填wonderful。
37.句意:Kathleen Vance是一位艺术家,她可以帮助你实现这一目标。根据“Kathleen Vance is a(n) …”可知,此处是指“一位艺术家”,“art”意为“艺术,美术”,名词;“artist”意为“艺术家”,名词,符合语境。故填artist。
38.句意:Vance小时候和父母住在农场里。根据“parents”可知,此处填形容词性物主代词修饰名词,she的形容词性物主代词为her,故填her。
39.句意:对很多人来说,住在城市里很棒,但Vance却不这么认为。根据“thought”可知,此处填副词修饰动词,different的副词形式为differently,意为“不同地”,故填differently。
40.句意:她经常感到与自然世界脱节,她不喜欢城市生活。根据“and she … the city life”并结合上文可知,此处为不喜欢城市生活,“dislike”意为“不喜欢”,时态为一般过去时,填动词过去式disliked。故填disliked。
41.句意:然后她试图把自然世界带入人们的生活。根据“she … to bring”可知,是她试图带入。“try”意为“尝试”,时态为一般过去时,填动词过去式tried。故填tried。
42.句意:如果你打开Vance的手提箱,你会看到小森林、小山和河流。根据“forests ... and rivers”可知,此处填名词复数,hill的复数形式为hills,意为“小山”。故填hills。
43.句意:但你找不到道路或建筑物。根据“roads or”可知,此处是与“道路”并列,填名词复数。“building”意为“建筑物”,其复数为buildings,符合语境。故填buildings。
44.句意:这是Vance展示自然世界的独特方式。根据“of”可知,介词后填动名词形式,show的动名词形式为showing,意为“展示”。故填showing。
45.句意:但你不需要等到它们来到你的城市,因为Vance经常在互联网上分享它们。根据“need to… for them to come to your city”可知,此处需填动词原形,是指等到它们来到你的城市。“wait”意为“等待”,动词,符合语境。故填wait。
46.heavy body 47.encourage her to change herself/make a change to be better 48. had a balanced diet and did exercise every day shared her story and spoke loud in front of many people 49.Yes, I do. Because she is still making progress and will never stop. (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了简以前是一个胖女孩,很不自信,在朋友保罗的鼓励下开始减肥,不断改变自己,最后变得自信的故事。
46.根据“Jane was not a confident (自信的) girl before, because she was fat, and others often laughed at her heavy body.”可知,简非常害羞因为她肥胖的身体。故填heavy body。
47.根据“He said, ‘If you give it a try, you’ll have a chance to make a change. But if you never try, your life is only going to get worse.’ Jane was touched by what Paul said. She decided to change herself.”可知,保罗说这些话是为了鼓励简做一些改变。故填encourage her to change herself/make a change to be better。
48.根据“The first thing Jane did was losing weight. She had a balanced diet and did exercise every day.”可知,简为了减肥,严格控制饮食,每天锻炼;根据“For the first time, she could share her story and speak loudly in front of many people. In the end, she got a big prize!”可知,简鼓起勇气报名参加比赛,在许多人面前分享她的故事并大声说话。故填had a balanced diet and did exercise every day;shared her story and spoke loud in front of many people。
49.开放性试题,言之有理即可,注意字数。参考答案为Yes, I do. Because she is still making progress and will never stop.
50.例文
My family story
In our daily life, the relationship between parents and kids is very important. I get on well with my parents. We always communicate openly and share our feelings.
Once, I failed an important exam and was very upset. Instead of scolding me, my parents sat down with me, analyzed my mistakes, and encouraged me to keep going. Their understanding and support touched me deeply.
To build a better relationship, I actively communicate with them about my school life and feelings. Also, I try to put myself in their shoes and understand their concerns. I believe mutual understanding and respect are the keys to a harmonious parent-child relationship. In my opinion, spending quality time together, like going for a walk on weekends, can also strengthen our bond.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇短文,围绕亲子关系展开分享。
②时态:时态为一般现在时和一般过去时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息提示中与父母的相处情况、特殊经历、改善关系的做法的介绍要点,适当添加细节,突出亲子关系的重要性与维护方法。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借已给开头引出亲子关系及自身相处情况;
第二步,具体阐述写作内容。从特殊经历、改善关系的做法几方面,说明亲子故事。
第三步,无需额外结语,按逻辑完成内容阐述,原文结尾已自然总结。
[亮点词汇]
①communicate openly开放沟通
②analyze mistakes分析错误
③put oneself in one’s shoes换位思考
④harmonious和谐的
[高分句型]
①Once, I failed an important exam and was very upset. Instead of scolding me, my parents sat down with me, analyzed my mistakes, and encouraged me to keep going. (once开启经历讲述,instead of体现父母做法的不同)
②To build a better relationship, I actively communicate with them about my school life and feelings. (to build不定式作目的状语,说明做法的目的)
③I believe mutual understanding and respect are the keys to a harmonious parent-child relationship. (believe后接宾语从句,阐述对亲子关系的看法)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览