资源简介 吉林省长春市绿园区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。1.(2024九上·绿园期末)As the youngest child in the family, she is always the center of ________.A.choice B.waste C.attention D.knowledge【答案】C【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:作为家里最小的孩子,她总是大家关注的焦点。choice选择;waste浪费;attention关注;knowledge知识。根据"As the youngest child in the family(作为家里最小的孩子)"并结合常识可知,最小的孩子通常是大家关注的焦点。故选C。【点评】考查名词辨析。仔细阅读题目中的句子,确保理解其整体意思和上下文。2.(2024九上·绿园期末)If each of us makes an effort ________ something meaningful, our society will be increasingly better.A.do B.to do C.doing D.to be done【答案】B【知识点】动词不定式【解析】【分析】句意:如果我们每个人都努力做一些有意义的事情,我们的社会将会越来越好。do做,动词。A.do动词原形;B.to do动词不定式;C.doing动名词形式;D.to be done被动语态。make an effort to do sth"努力做某事",固定搭配,所以此处应用动词不定式结构。故选B。【点评】考查动词不定式。注意动词的时态、语态、非谓语动词形式(如不定式、动名词、分词)等。3.(2024九上·绿园期末)— Linda, you have to finish the project today.— Don't worry, Mom. I won't ________ today's work ti I tomorrow.A.clean off B.put off C.shut off D.go off【答案】B【知识点】不及物动词+介词【解析】【分析】句意:——琳达,你今天必须完成这个项目。——别担心,妈妈。我不会把今天的工作推迟到明天。clean off擦去;put off推迟;shut off关闭;go off离开。根据上文"you have to finish the project today(你今天必须完成这个项目)"和答语"Don't worry(别担心)"可知,此处指"不会推迟今天的工作",put pff推迟,符合题意。故选B。【点评】考查动词短语辨析。确保所选动词短语能够准确表达句子中的动作或状态,并符合句子的时态和语态要求。4.(2024九上·绿园期末)—What are you reading, Jack —A book from Yu Hua, which has ________ me a lot.A.influenced B.invented C.increased D.included【答案】A【知识点】分词【解析】【分析】句意:——你在读什么,杰克? ——一本余华的书,它对我有很大影响。influenced影响;invented发明;increased增加;included包含。结合选语境以及"me a lot"可知,此处指这本书对杰克有很大影响,influenced影响,符合题意。故选A。【点评】考查动词词义辨析。将选定的动词填入句子中,检查句子的语法和逻辑是否通顺。5.(2024九上·绿园期末)The Hong Kong Zhuhai-Macao Bridge ________ opened for traffic is the world's longest cross-sea bridge.A.what B.where C.which D.when【答案】C【知识点】which引导的定语从句【解析】【分析】句意:港珠澳大桥是世界上最长的跨海大桥,已经通车。what什么;where哪里;which哪一个;when何时。分析句子结构可知,在这个句子中,我们需要一个引导词来引导定语从句,修饰先行词"The Hong Kong Zhuhai-Macao Bridge"。由于先行词在从句中作主语,并且指代的是物,我们可以使用关系代词which或that。故选C。【点评】 考查定语从句的引导词。解答这类试题时,务必充分理解上下文的语境和前后文的逻辑关系。6.(2024九上·绿园期末)We should ________ using computers for a long time since it's harmful to our eyes.A.avoid B.agree C.attend D.argue【答案】A【知识点】动词原形【解析】【分析】句意:我们应该避免长时间使用电脑,因为它对我们的眼睛有害。avoid避免;agree同意;attend参加;argue争吵。根据"since it's harmful to our eyes(因为它对我们的眼睛有害)"可知,此处指应避免长时间使用电脑。故选A。【点评】考查动词辨析。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。7.(2024九上·绿园期末)Paper cutting is ________ seen as the symbol of wishes for good luck in China.A.badly B.suddenly C.exactly D.widely【答案】D【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:在中国,剪纸被广泛认为是祈求好运的象征。badly糟糕地;suddenly突然地;exactly确切地;widely广泛地。根据句意可知,这里需要一个能够表达剪纸作为祈求好运象征被普遍接受和认可程度的副词。D项"广泛地"符合题意。故选D。【点评】考查副词辨析。根据句子的语境和逻辑,思考哪些副词符合句意。8.(2024九上·绿园期末)________ helped John clean the classroom. He did it all by himself.A.Somebody B.Everybody C.Anybody D.Nobody【答案】D【知识点】表示人的复合不定代词【解析】【分析】句意:没有人帮助约翰打扫教室。他完全是自己做的。Somebody某人;Everybody每个人;Anybody任何人;Nobody没人。根据"He did it all by himself.(他一个人做的。)"可知,此处指没有人帮忙,故选D。【点评】考查不定代词辨析。熟悉每个选项的用法及含义,根据题干即可作出选择。9.(2024九上·绿园期末)________ nice weather it is right now to go skating in Changchun!A.What B.How C.What a D.What an【答案】A【知识点】What+形容词+不可数名词+其他!【解析】【分析】句意:现在真是去长春滑冰的好天气!A.What多么;B.How多么;C.What a多么一个;D.What an多么一个。分析句子结构可知,本句为中心词为不可数名词weather"天气"的感叹句,所以应用"What+形容词+不可数名词+主谓"结构,故选A。【点评】考查感叹句。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。10.(2024九上·绿园期末)—I wonder ________.—There is a new parking lot across the street from here.A.where can I park my car B.where I can park my carC.how long can I park my car D.how long I can park my car【答案】B【知识点】where引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——我想知道我可以把车停在哪里?——街对面有一个新的停车场。A.where can I park my car(我的车可以停放在哪里);B.where I can park my car(我可以把车停在哪里);C.how long can I park my car(我能把车停多久);D.how long I can park my car(我能把车停多久)。分析句子结构可知,此处是宾语从句,宾语从句中应用陈述语序,排除A项和C项;根据答句"There is a new parking lot across the street from here.(街对面有一个新的停车场。)"可知,此处询问哪里可以停车,应用疑问词where,故选B。【点评】考查宾语从句。注意仔细阅读题目中的句子,理解其整体意思和上下文。二、阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。(2024九上·绿园期末)Many cartoon movies are fun for kids to watch. However, there is 11. meaning in their characters and storylines. And such deep meaning 12. adults as well. When I was a kid, I didn't like Ratatouille (《美食总动员》). I thought it was 13. . Recently, I rewatched the film, and it's only now that I 14. many of the lessons Remy, the main character, teaches adults. And I know 15. they influence a college student like me.Remy, a mouse who dreams of 16. the top cook in Paris, meets many difficulties along his journey. He has a dream that society and his family consider 17. for a mouse. But Remy chooses to believe in himself and goes through moments of 18. , like we humans do. However, he never gives up and always finds 19. within him. Where he comes from or what others think of him doesn't 20. . What's important is that I want to share the best metaphor (隐喻) in the movie in my opinion.One day, Remy lost his way and waited for his family to find him. He spent days 21. himself in the darkness of the underground plumbing (管道). When he finally 22. that his family was not coming, he left. He ran through plumbing, walls and holes, 23. to end up on a roof (屋顶). When he looked up, he saw the Eiffel Tower and said "Paris This whole time I've been in this beautiful city's underground!"Sometimes, just like Remy, we are so busy 24. the bad parts of our lives that we forget we've reached our dream place. So sometimes we just have to let go of our expectations and 25. the unexpected life offers.I know Remy is a mouse, but he taught me so much about being a human.11.A.deeper B.smaller C.higher D.thicker12.A.beats B.admires C.interests D.expects13.A.exciting B.boring C.tiring D.interesting14.A.correct B.believe C.take D.understand15.A.when B.where C.how D.why16.A.behaving B.becoming C.beginning D.belonging17.A.impossible B.uncomfortable C.unlucky D.impolite18.A.self-control B.self-satisfactionC.self-doubt D.self-improvement19.A.courage B.fear C.excitement D.sadness20.A.mean B.wish C.need D.matter21.A.enjoying B.celebrating C.cheering D.pitying22.A.completed B.accepted C.refused D.repeated23.A.all B.either C.each D.none24.A.counting down B.talking back C.starting with D.worrying about25.A.treat B.change C.welcome D.delete【答案】11.A;12.C;13.B;14.D;15.C;16.B;17.A;18.C;19.A;20.D;21.D;22.B;23.A;24.D;25.C【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文讲述了作者通过重新观看动画电影《美食总动员》领悟到电影中的深层含义,并认识到主角雷米的人生教训对成年人和大学生的影响,从而体会到坚持梦想和面对困难时不放弃的重要性。【点评】考查完形填空。特别注意文章的首尾句,因为它们往往包含文章的主题或总结性信息,对于理解全文至关重要。11.句意:然而,他们的角色和故事情节中有更深层的含义。deeper更深层的;smaller更小的;higher更高的;thicker更厚的。根据上文以及"And such deep meaning(如此深刻的意义)"结合语境可知,文章开头提到卡通电影对孩子们有趣,但紧接着转折指出深层含义,暗示了不仅仅是表面上的娱乐,所以此处指"更深层的含义",故选A。12.句意:这样的深层含义也吸引着成年人。beats打败;admires钦佩;interests使……感兴趣;expects期待。结合语境可知,下文提到作者作为成年人重新观看电影并领悟到教训,说明这些深层含义同样对成年人有吸引力。故选C。13.句意:我认为它是无聊的。exciting令人兴奋的;boring无聊的;tiring累人的;interesting有趣的。根据前文"When I was a kid, I didn't like Ratatouille (《美食总动员》).(我小时候不喜欢《美食总动员》)"可知,这表明之前的看法有所改变,即小时候认为电影无聊。故选B。14.句意:直到现在我才理解雷米教给成年人的许多课程。correct改正;believe相信;take拿;understand理解。根据句意可知,作者提到重新观看电影后,才明白了雷米的教学,即理解了电影中的课程。故选D。15.句意:我知道他们是如何影响像我这样的大学生的。when何时;where哪里;how如何;why为什么。国家前文可知,作者提到电影中的教训对大学生有影响,这表明作者知道这些影响是如何发生的。故选C。16.句意:雷米,一只梦想成为巴黎顶级厨师的老鼠,在他的旅途中遇到了许多困难。behaving行为;becoming成为;beginning开始;belonging属于。根据"dreams of...the top cook(梦想……顶级厨师)"可知,这里描述的是雷米的梦想,即成为顶级厨师。故选B。17.句意:他有一个梦想,社会和他的家人都认为这对一只耗子来说是不可能的。impossible不可能的;uncomfortable不舒服的;unlucky不幸的;impolite不礼貌的。根据"He has a dream that society and his family consider...for a mouse.(他有一个社会和家人都在考虑的梦想……一只老鼠。)"结合常识可知,文章提到雷米的梦想与社会和家庭的期望相悖,他们认为这对一只老鼠来说是不可能的。故选A。18.句意:但他选择相信自己,经历了自我怀疑的时刻,就像我们人类一样。self-control自我控制;self-satisfaction自我满足;self-doubt自我怀疑;self-improvement自我提升。文章描述了雷米在面对困难时的内心挣扎,即自我怀疑,这是人类共通的情感。故选C。19.句意:但他从未放弃,总是从内心找到勇气。courage勇气;fear恐惧;excitement兴奋;sadness悲伤。根据前文"he never gives up(他从未放弃)"结合语境可知,文章强调了雷米不放弃的精神,即他总是能找到勇气的来源。故选A。20.句意:他从哪里来或者别人对他怎么看并不重要。mean意味着;wish希望;need需要;matter重要。根据下文"What's important is that I want to share the best metaphor (隐喻) in the movie in my opinion.(重要的是,我想分享我认为电影中最好的隐喻。)"可知,此处是说出身和他人的看法不重要。故选D。21.句意:他花了几天时间在地下管道的黑暗中同情自己。enjoying享受;celebrating庆祝;cheering欢呼;pitying同情。根据"in the darkness of the underground plumbing (管道).(在地下管道的黑暗中)"可知,文章描述了雷米在困境中的自我同情,这是他在黑暗中的心理状态。故选D。22.句意:当他最终接受他的家人不会来时,他离开了。completed完成;accepted接受;refused拒绝;repeated重复。根据"his family was not coming, he left(他的家人没来,他就走了)"结合文章内容可知,这里是说雷米在等待家人无果后,接受了现实并决定离开。故选B。23.句意:他跑过管道、墙壁和洞,最终到达屋顶。all全部;either两者之一;each每个;none没有一个。分析文章内容可知,文章描述了雷米克服重重障碍,即他跑过了所有的障碍,最终到达目的地。故选A。24.句意:有时候,就像雷米一样,我们太忙于担心生活的糟糕部分,以至于忘记了我们已经到达了梦想的地方。counting down倒计时;talking back顶嘴;starting with开始于;worrying about担心。文章通过雷米的故事比喻人们常常忙于担心生活中的负面事物,而忽略了已经实现的梦想。所以此处指"担心",故选D。25.句意:所以有时候我们只需要放下期望,欢迎生活带来的意外。treat对待;change改变;welcome欢迎;delete删除。根据"we just have to let go of our expectations and...the unexpected life offers.(我们只需要放弃我们的期望……意想不到的生活。"可知,文章结尾处提出建议,即我们应该接受生活中不可预知的事情,这是对生活态度的一种转变。故选C。三、(A)(2024九上·绿园期末)Location: New York, NY Full job description Your role: You will work in Gensler's New York office this summer and you will join our creative working environment for a full-time, paid internship (实习) chance. What you will do Work with Brand Design and Communications on different tasks. Help with taking photos. Learn skills from other team members. Your experiences and skills You should complete your high school. You must have some experience in creating videos. Strong knowledge of grammar and great written communication skills. Preferred abilities High-level leadership ability in school and community. Skills in taking photos and making videos Comfortable in the office environment. How to get the job Send your resume (简历), cover letter, and writing samples in PDF form to LC123456@ before December 12th. This is a paid internship at a rate of $18 per hour.根据图表内容,选择最佳答案。26.Where is the work place A.In New York. B.In Washington D. C.C.In Los Angeles. D.In San Francisco.27.Which of the following is NOT your duties A.Helping with taking photos.B.Learning skills from other team members.C.Working with Brand Design and Communications.D.Writing down important information on the notebook.28.What skills should you have for this job A.Great written communication skills. B.Experience in drawing pictures.C.Strong knowledge of pronunciation. D.Basic skills in writing novels.29.What should you do if you want to get this job A.Stay at home and wait for the call.B.Write a letter to the manager.C.Send personal materials to LC123456@.D.Post your photos on the website.30.On which part of the newspaper can you find this passage A.Sports. B.Business. C.People. D.News.【答案】26.A27.D28.A29.C30.B【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要是一篇关于需要在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作,帮忙拍照以及向其他团队成员学习技能的招聘广告。【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案。26.细节理解题。根据文中"Location: New York, NY(地点:纽约州纽约市)"可知,工作地点在纽约。故选A。27.推理判断题。根据"Work with Brand Design and Communications on different tasks. Help with taking photos. Learn skills from other team members.(与品牌设计和传播部门合作完成不同的任务。帮助拍照。向其他团队成员学习技能。)"可知,工作任务有:在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作; 帮忙拍照;向其他团队成员学习技能。所以D选项"在笔记本上记下重要信息。"的表述是错误的。故选D。28.细节理解题。根据"Strong knowledge of grammar and great written communication skills.(语法知识扎实,书面沟通能力强。)"可知,做这份工作应该具备的技能是出色的书面沟通技巧。故选A。29.细节理解题。根据"Send your resume (简历), cover letter, and writing samples in PDF form to LC123456@ before December 12th.(将您的简历、求职信和写作样本以PDF格式发送至LC123456@12月12日之前。)"可知,如果你想获得这份工作,你应该在12月12日之前将你的简历、求职信和写作样本以PDF格式发送到LC123456@。故选C。30.文章出处题。通读全文可知,本文是一篇关于需要在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作,帮忙拍照以及向其他团队成员学习技能的招聘广告。由此可推测出,我们可能从报纸的商业部分找到这篇文章。故选B。四、(B)(2024九上·绿园期末)①The flying mud (泥土) is sending its best wishes as the crowd have fun. This is just one scene from a famous yearly festival that takes place in Yunnan province.②From the end of April to the beginning of May, thousands of people both at home and abroad celebrate the Monihei Carnival ("摸你黑"狂欢节) in Cangyuan Wa autonomous county (自治县) in Yunnan.③"Monihei" is the Mandarin pronunciation of the words"moh nin hei" used by the Wa ethnic group (佤族), meaning "This is what we expect and want to achieve. Keep going!" It is said that the Monihei Carnival draws its importance from the customs and beliefs of the Wa people.④According to the Yunnan Provincial Department of Culture and Tourism, the Wa people have great respect for the color black, which means efforts and health. During the festival, people from the Wa ethnic group use a type of natural medicine called "Niang Bu Luo" to paint it on each other to ward off bad spirits and wish for health and safety.⑤For this year's Monihei Carnival, everyone on the street, including tourists, policemen and policewomen, and dogs, appeared in black. Some people even dressed up as Tang Sanzang from the classic novel Journey to the West and walk on the street.⑥The festival has become a celebration not only for local people but also for tourists. It is called by many as the "Oriental Carnival". "It's a good chance for people working in big cities to cut down the working stress and become energetic again," an internet user said online.根据短文内容,选择最佳答案。31.When do people celebrate the Monihei Carnival A.From the end of May to the beginning of June.B.From the end of April to the beginning of May.C.From the end of March to the beginning of April.D.From the end of June to the beginning of July.32.What do the underlined words "ward off" in Paragraph 4 probably mean A.Expect. B.Allow. C.Avoid. D.Exchange.33.Which of the following best shows the structure (结构) of the passage (① - Paragraph 1,② - Paragraph 2…)A. B.C. D.34.Which of the following is true according to the passage A.Wa people hate the color black, which means bad luck.B.Only local people joined this year's Monihei Carnival.C.Monihei Carnival draws its importance from the beliefs of the Wa people.D.Monihei Carnival cannot help people relax or become energetic.35.What is the passage mainly about A.The importance of Monihei Carnival.B.The background of Monihei Carnival.C.How people dress up in Monihei Carnival.D.How people celebrate Monihei Carnival.【答案】31.B32.C33.B34.C35.D【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文主要介绍了云南"摸你黑"狂欢节的历史渊源、庆祝方式以及领会狂欢节的意义。【点评】考查阅读理解。注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。31.细节理解题。根据"From the end of April to the beginning of May, thousands of people both at home and abroad celebrate the Monihei Carnival ("摸你黑"狂欢节) in Cangyuan Wa autonomous county (自治县) in Yunnan.(从4月底到5月初,国内外数千人庆祝莫尼黑嘉年华("摸你黑"狂欢节) 云南沧源佤族自治县。)"可知,"摸你黑"狂欢节的时间是从四月底到五月初。故选B。32.词义猜测题。根据"During the festival, people from the Wa ethnic group use a type of natural medicine called "Niang Bu Luo" to paint it on each other to ward off bad spirits and wish for health and safety.(在节日期间,佤族人民使用一种名为"娘不罗"的天然药物相互涂抹,以驱除邪灵,祈求健康和安全。)"可知,节日期间,佤族人民用一种叫做"娘布洛"的天然药物相互涂抹,以辟邪、祈求健康平安。故划线短语"ward off"意为"避免"。故选C。33.文章结构题。通读全文可知,第一段总结引出云南"摸你黑"狂欢节;第二、三、四、五、六分别介绍了这个节日的来历、庆祝方式及意义。故文章结构为总——分结构。故选B。34.细节理解题。根据第三段"It is said that the Monihei Carnival draws its importance from the customs and beliefs of the Wa people.(据说莫尼黑狂欢节的重要性源于佤族的习俗和信仰。)"可知,"摸你黑"狂欢节的重要性源于佤族的习俗和信仰。故选C。35.主旨大意题。分析文章内容可知,本文主要描述了"摸你黑"狂欢节的庆祝方式,D项"人们如何庆祝莫尼黑狂欢节。"符合题意,故选D。五、(C)(2024九上·绿园期末)One of the world's most studied statues (雕塑) is the Sphinx. It is close to the Great Pyramid, about sixteen kilometers from Cairo in Egypt. The Sphinx was made a long time ago from one big piece of stone. It is over sixty meters long, twenty meters high, and weighs hundreds of tons!The Sphinx is special because it has the head of a human and the body of a lion. Over the years, some parts of its face have been broken. The smile, which some people think is mysterious, is actually caused by erosion (腐蚀). The nose has been missing for a long time, probably broken during wars. There used to be a snake and a beard (胡子) on its face, and a piece of the bear d is now in a museum.But who built this amazing statue Most people agree that Pharaoh Khafre made it 5,000 years ago. However, some people believe the Sphinx was built by a much older civilization (文明), which disappeared in a terrible flood. These people say the weathering (风化) on the Sphinx was caused by water, not wind or sand. One person even suggests the Sphinx might be 12,500 years old.No matter how old it is or who built it, the Sphinx is very important to the Egyptians. It stands alone, unlike other statues that often come in pairs, and shows the rich culture of Egypt. As a symbol of Egypt's amazing history, the Sphinx continues to surprise people and reminds everyone of the great achievements of ancient civilizations.根据短文内容,选择最佳答案。36.The Sphinx is over ________.A.twenty meters long, sixty meters highB.thirty meters long, fifty meters highC.sixty meters long, twenty meters highD.fifty meters long, thirty meters high37.According to Paragraph 2, there used to be ________ on Sphinx's face.A.a snake and a beard B.a smileC.a human body D.a lion head38.Most people believe ________ built the Sphinx 5,000 years ago.A.a much older civilization B.Pharaoh KhafreC.some people from outer space D.some statue lovers39.Paragraph 3 mainly talks about ________.A.who and when the Sphinx was builtB.how important the Sphinx isC.where the Sphinx came fromD.what we should do to protect the Sphinx40.________ can be the best title of the passage.A.The Sphinx: great achievement of ancient cultureB.The Sphinx: who built itC.The Sphinx: what was it made ofD.The Sphinx: the lonely lion【答案】36.C37.A38.B39.A40.A【知识点】说明文;考古发现【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了古埃及狮身人面像的尺寸、历史和重要性等。【点评】考查阅读理解。先通读全文,以理解整个段落和整篇文章为主,在涵盖出题点的句子上用心捉摸。36.细节理解题。根据"It is over sixty meters long, twenty meters high, and weighs hundreds of tons!(它有60多米长,20米高,重达数百吨!)"可知,狮身人面像有60多米长,20多米高。故选C。37.细节理解题。根据"There used to be a snake and a beard on its face(从前有一条蛇,脸上长着胡子)"可知,从前它的脸上有蛇和胡子。故选A。38.细节理解题。根据"Most people agree that Pharaoh Khafre made it 5,000 years ago.(大多数人都认为,法老哈弗雷在5000年前创造了它。)"可知,大多数人认为Pharaoh Khafre在5000年前建造了狮身人面像。故选B。39.段落大意题。通读第三段可知,本段主要讨论狮身人面像是谁以及何时建造的。A项"狮身人面像是谁以及何时建造的"符合题意,故选A。40.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了古埃及狮身人面像的尺寸、历史和文化意义等,因此A项"狮身人面像:古代文化的伟大成就"适合作标题。故选A。六、(D)(2024九上·绿园期末)Have you ever wondered what you would do if someone nearby suddenly had a heart attack Would you be scared, not knowing what to do, or would you confidently provide help Imagine a scenario (场景) where your quick actions and knowledge of CPR and AED could save a life. Luckily, many junior high schools in Changchun have started classes to teach these life-saving skills, equipping (使有能力) students with the ability to take actions in such situations.What exactly is CPR It's a skill that includes pressing and saves breaths to help someone who has stopped breathing or whose heart has stopped beating. That usually happens when someone is having a heart attack, so the blood moves to the heart has stopped.Knowing how to use an AED can truly be a life-saving skill. AEDs are small tools that pass an electric shock to the heart to bring back its normal beating pattern. The machines are user-friendly with clear instructions so even untrained people can run them.CPR and AED training can help not only the single person but also the community. Imagine being in a public place when someone suddenly falls down. In situations like these, people who are trained in CPR and AED can step in at once and provide help until professional medical help arrives. Each minute that someone's heart isn't beating lowers their chances of living by 10 percent. If more people were trained in these skills, communities would be safer.Also, CPR and AED training gives confidence to people to act not only in emergencies (紧急情况) but also in everyday life as it develops a sense of preparedness.Actually, in those scary moments when someone is in need of help, emergency training can indeed make the difference between life and death.根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。41.Many junior high schools in Changchun have started teaching skills like CPR and AED.42.CPR is a skill that only helps someone whose heart has stopped beating.43.AEDs are large tools that require professional training to run.44.If someone's heart stops beating, their chances of living will drop by 10% every minute.45.CPR and AED training can make a difference in life-or-death situations.【答案】41.正确42.错误43.错误44.正确45.正确【知识点】说明文;急救技能【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了心肺复苏术和AED的救生功能。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。41.推理判断题。根据第一段中"Luckily, many junior high schools in Changchun have started classes to teach these life-saving skills, equipping (使有能力) students with the ability to take actions in such situations.(幸运的是,长春的许多初中已经开始教授这些救生技能,使学生具备在这种情况下采取行动的能力。)"可知,长春的许多初中已经开始教授心肺复苏术和AED的救生技能,让学生具备在这种情况下采取行动的能力。与题目描述相符,故答案为正确。42.推理判断题。根据第二段中"What exactly is CPR It's a skill that includes pressing and saves breaths to help someone who has stopped breathing or whose heart has stopped beating.(CPR到底是什么?这是一种技能,包括按压和呼吸,以帮助停止呼吸或心脏停止跳动的人。)"可知,心肺复苏术是一种技能,包括按压和拯救呼吸,以帮助那些已经停止呼吸或心脏停止跳动的人。所以"心肺复苏术是一种只能帮助心脏停止跳动的人的技能。"的表述是错误的。与题目描述不符,故答案为错误。43.推理判断题。根据第二段中"The machines are user-friendly with clear instructions so even untrained people can run them.(这些机器用户友好,指令清晰,因此即使是未经训练的人也可以操作它们。)"可知,这些机器操作简单,说明清晰,因此即使是未经训练的人也能操作。所以"AEDs是需要专业培训才能运行的大型工具。"的表述是错误的。与题目描述不符,故答案为错误。44.推理判断题。根据第三段中"Each minute that someone's heart isn't beating lowers their chances of living by 10 percent.(一个人的心脏每不跳动一分钟,他们的生存机会就会降低10%。)"可知,一个人的心脏停止跳动的每一分钟都会降低他10%的生存几率。与题目描述相符,故答案为正确。45.推理判断题。根据最后一段中"Actually, in those scary moments when someone is in need of help, emergency training can indeed make the difference between life and death.(事实上,在那些可怕的时刻,当有人需要帮助时,应急培训确实可以决定生死。)"可知,心肺复苏术和AED训练可以在生死攸关的情况下发挥作用。与题目描述相符,故答案为正确。七、(E)(2024九上·绿园期末)Wherever you travel, being a polite traveler is as important as being a thoughtful guest in someone' s house. Once you leave your local "kingdom" and go to new places, things like customs, food or languages can be different. 46. If you see someone have difficulty in doing something, it's nice to offer help. On my last trip to Ireland, a thoughtful gentleman asked me if I needed help with my bags. He said, "I hope you will not take offense (冒犯) if I offer to help, but I'd be glad to lend a hand if you want!" 47. If you visit another country, it's nice to learn a few words. 48. Using these expressions skillfully shows that you're interested in their culture and makes you a polite visitor.Remember to take off your sunglasses when you talk to someone. It's important to have eye contact when you talk to each other. 49. If you're traveling with children, it's a good idea to bring things like toys or books to keep them busy and quiet during the trip. After all, little ones cannot always have fun on board.And lastly, make sure to dress properly when you travel, 50. Anyway, traveling is fun and exciting, but being kind and polite to others makes it even better!阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。A. Remember to consider the kids.B. It's all about being respectful of the places you visit!C. Here are some useful suggestions for you to be a polite traveler.D. The way he asked was very polite and I really thanked him for his help!E. "Thank you", "Sorry" or "Excuse me" are all good choices in the local language.【答案】46.C;47.D;48.E;49.A;50.B【知识点】说明文;自我管理【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了无论去哪里旅游,做一个礼貌的旅行者很重要,并提出了如何做善良有礼貌的旅行者的建议。【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。46.根据"Wherever you travel, being a polite traveler is as important as being a thoughtful guest in someone' s house.(无论你走到哪里,做一个有礼貌的旅行者都和在别人家里做一个体贴的客人一样重要。)"可知,此处说的是做一个礼貌的旅行者和在别人家里做一个体贴的客人一样重要,下边该讲述如何做一个礼貌地旅行者,选项C"Here are some useful suggestions for you to be a polite traveler.这是几点成为一个礼貌的旅行者的有用建议"符合题意。故选C。47.根据"He said, ‘I hope you will not take offense if I offer to help, but I'd be glad to lend a hand if you want!'(他说:"如果我主动提出帮忙,我希望你不要生气,但如果你愿意,我很乐意帮忙!")"可知,他问的方式非常礼貌,选项D"The way he asked was very polite and I really thanked him for his help!他问的方式非常礼貌,我真的感谢他的帮助!"符合题意。故选D。48.根据"If you visit another country, it's nice to learn a few words.(如果你去另一个国家,学习几个单词是件好事。)"可知,去一个国家旅行,学习几个单词是很好的,所以,下边就列举了几个简单的语言,能让人们觉得你对他们的文化感兴趣,会使你成为一个礼貌的旅行者,选项E"‘Thank you', ‘Sorry' or ‘Excuse me' are all good choices in the local language.如"谢谢","请","对不起"或"对不起"是当地语言中很好的选择。"符合题意。故选E。49.根据"If you're traveling with children, it's a good idea to bring things like toys or books to keep them busy and quiet during the trip.(如果你和孩子一起旅行,最好带上玩具或书籍等东西,让他们在旅行中保持忙碌和安静。)"可知,如果你和孩子一起旅行,最好带上玩具或书籍等东西,让他们在旅途中忙碌和安静,由此可知,旅行中首先要考虑孩子,选项A"Remember to consider the kids.记住要考虑孩子们。"符合题意。故选A。50.根据"And lastly, make sure to dress properly when you travel(最后,旅行时一定要穿得体)"可知,旅行时务必要穿着得体,因为这是尊重你访问的地方,选项B"It's all about being respectful of the places you visit!这都是关于尊重你所访问的地方!"符合题意。故选B。八、(F)(2024九上·绿园期末)Wang Haoze, a girl born in 1990, has become famous in the aerospace field for her excellent achievements. As an astronaut of XIX crewed spaceship (神舟十九号载人飞船) and the first woman flight engineer in China, her story has encouraged many people.During her college years, she did well in study and was the top of her class. She was also good at sports and she loved running. When she was in university, she joined the school's field team and attended the 17th Jiangsu Provincial Games. Looking back, Wang Haoze believes that the long-lasting exercise at that time helps a lot for her to become an astronaut. "It was my teacher who led me to the space field. Mr. Gu was interested in spaceflight and often encouraged us to get jobs in the space field," Wang Haoze also says.After graduation, Wang joined the Beijing Aerospace Propulsion Institute. Involved in a new field and faced with new challenges, she enjoyed learning and overcoming difficulties. Hard work always pays off. The first product designed (设计) by Wang was praised by an expert.Three years after working on rocket engines, Wang was chosen to be the third generation of astronauts for our country. At the Astronaut Center of China, Wang has faced more challenges, but she never considered giving up.Looking into her first journey in space, she said, "We have practiced our skills so many times on the ground. I wish to fly to the space station as soon as possible to see what it looks like. I want to float (漂浮) inside Tiangong to experience the excitement of weightlessness. I hope that in the future, I can complete every task successfully and make our ‘space home' better."根据短文内容,回答下列问题。51.What does Wang Haoze do 52.Who led Wang Haoze to the space field 53.How did Wang's hard work pay off after graduation 54.When was Wang chosen to be an astronaut 55.What is Wang's hope for the future 【答案】51.She is an astronaut and the first woman flight engineer in China.52.Her teacher, Mr. Gu.53.The first product designed by her was praised by an expert.54.Three years after working on rocket engines.55.She hopes to complete every task successfully and make the "space home" better in the future.【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】本文主要讲述了王浩泽作为中国第一位女性飞行工程师的成长历程。【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。51.根据文中"…has become famous in the aerospace field… and the first woman flight engineer in China…(……在航空航天领域享有盛誉…也是中国第一位女性飞行工程师……)"可知,王浩泽是一名宇航员和中国第一位女性飞行工程师。故填She is an astronaut and the first woman flight engineer in China.52.根据文中"…it was my teacher who led me to the space field. Mr. Gu…(……是我的老师把我带到了太空领域。顾先生……)"可知,引导她进入航天领域的人是她的老师顾老师。故填Her teacher, Mr. Gu.53.根据文中"…hard work always pays off. The first product designed by Wang was praised by an expert…(……努力总是有回报的。王设计的第一个产品受到了专家的称赞……)"可知,王浩泽的努力通过她的设计产品得到专家的赞扬而得到了回报。故填The first product designed by her was praised by an expert.54.根据文中"…three years after working on rocket engines, Wang was chosen…(……在研究火箭发动机三年后,王被选中……)"可知,她在研制火箭发动机三年后被选为宇航员。故填Three years after working on rocket engines.55.根据文中"…I hope that in the future, I can complete every task successfully and make our ‘space home' better…(……我希望在未来,我能成功完成每一项任务,让我们的"太空家园"变得更好……)"可知,王浩泽希望未来能够完成每项任务,并让中国的"太空家园"更加美好。故填She hopes to complete every task successfully and make the "space home" better in the future.九、IV.短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)(2024九上·绿园期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China is called the Kingdom of fans. Fans are everywhere in our 56. (day) life and it holds rich cultural value and importance. But how much do you know about 57. (they) It is said that fans were first used 58. (cool) the air during the Shang Dynasty. At that time, they 59. (make) of feathers, bamboo or silk. Some of them were round, while others were square. Folding paper fans became 60. (complete) popular in the Song Dynasty. There were usually beautiful and 61. (value) pictures on the fans. Some were mountains and rivers, others were flowers and animals. Many people, including Su Dongpo, 62. poet of the Song Dynasty, and Tang Bohu, a scholar of the Song Dynasty, even painted and wrote poems on fans. This made fans into art works. Many people 63. are wealthy and important liked holding fans. So fans also serves as a lively carrier of art history.Today, fans are popular gifts that are worth 64. (collect), During the 2008 Beijing Olympic Games, folding fans were given to leaders from other countries 65. members who attended the matches. While they were having their fans to get cool air, they were also experiencing Chinese culture.【答案】56.daily;57.them;58.to cool;59.were made;60.completely;61.valuable;62.a;63.who/that;64.collecting;65.and【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;身边的事物与环境【解析】【分析】本文主要讲述了中国的扇子历史和文化。【点评】考查语法填空。通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。56.句意:扇子在我们的日常生活中无处不在,并且有着丰富的文化价值和重要意义。day天,名词。分析句子结构可知,此处用形容词作定语修饰名词"life","day"的形容词形式为"daily",意为"日常的"。故填daily。57.句意:但是你对它们了解多少呢?they他们,人称代词。此处在介词"about"后面应使用宾格形式,"they"的宾格是"them",表示"它们",代指"扇子"。故填them。58.句意:据说扇子最初在商朝被用于降温。cool变凉,动词。"be used to do sth."表示"被用来做某事",所以此处使用动词不定式"to cool",表示"用来降温"。故填to cool。59.句意:当时,它们由羽毛、竹子或者丝绸制成。make制作,动词。根据"At that time, they...of feathers, bamboo or silk."可知,本句时态是一般过去时,分析句子结构可知,此处使用一般过去时的被动语态(was/were done)。动词make的过去分词形式为made。主语"they"是复数,因此"be"动词用过去式"were",故填were made。60.句意:折叠纸扇在宋朝变得十分流行。complete完全的,形容词。分析句子结构可知,这里需要一个副词来修饰"popular","complete"的副词形式是"completely",表示"完全地、十分的"。故填completely。61.句意:扇子上通常有美丽且有价值的图画。value价值,名词。分析句子结构可知,此处是一个形容词,与形容词"beautiful"并列,共同修饰名词"pictures",且结合句意可知,此处指"有价值的","value"的形容词形式为"valuable",表示"有价值的"。故填valuable。62.句意:许多人,包括宋朝诗人苏东坡和宋朝学者唐伯虎,甚至在扇子上作画写诗。根据句意可知,此处表述说Su Dongpo是宋代的"一位"诗人,因此使用不定冠词,且单词poet是以辅音音素开头的单词,应用不定冠词"a","a poet"表示"一位诗人"。故填a。63.句意:许多富有和重要的人喜欢手持扇子。分析句子结构可知,本句是定语从句,先行词是人"people",关系词在从句中作主语,所以可以用"who/that"。故填who/that。64.句意:如今,扇子是值得收藏的流行礼物。collect收集,动词。"be worth doing sth."表示"值得做某事",固定短语。所以此处应用动名词形式,"collect"的动名词形式为"collecting"。故填collecting。65.句意:在2008年北京奥运会期间,折叠扇被送给了其他国家的领导人和参加比赛的成员。根据句意可知,句中表述的"其他国家领导人"与"参加比赛的成员"是"并列"关系,因此应该使用并列连词"and"连接。故填and。十、V.(A)66.(2024九上·绿园期末)临近寒假,长春冰雪大世界 (Changchun Ice and Snow World) 开通多条专线直通车,面向全国游客开放,并在全市范围内招募志愿者,要求应聘者具备良好的沟通能力和充足的闲暇时间。假如你是李华,对此十分感兴趣,请你用英语写一则不少于40词的申请信。要求:(1)要点齐全;表述通顺;简洁得体;(2)开头、结尾已给出,不计入总词数。Dear Sir/ Madam,______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua【答案】例文:Dear Sir/Madam,I am Li Hua and I am very interested in the volunteer recruitment for Changchun Ice and Snow World. I have good communication skills and plenty of free time during the winter vacation. I believe I can offer great service to the tourists. I really hope to be a part of this wonderful event.Yours sincerely,Li Hua【知识点】应用文写作;志愿服务与公共服务;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一篇应用文写作。按照所给的提示内容用英语写一则申请信。写作中要包含所给的材料内容,阐述自己具备哪些志愿者的特点。第一步,写作意图开头已给出,写作时可直接介绍自己并表达写信的目的。第二步,表达自己的能力。第三步,书写结语,表达期望。根据材料内容可知本文要用一般现在时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如am very interested in;have good communication skills等以及句型结构,如I am Li Hua and I am very interested in the volunteer recruitment for Changchun Ice and Snow World.I believe I can offer great service to the tourists.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。十一、(B)67.(2024九上·绿园期末)青春是璀璨烟火,是无畏之歌。在人生最热血的诗篇中,你一定有所成就也有所感悟。请以"The Experience I Value Most"为题,记述一段让你最珍惜的经历或体验,并谈谈你的感受。(文中不得出现考生的真实姓名和校名)______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文The Experience I Value MostDuring my junior high school years, I participated in a speech competition. It was an experience that truly changed me and left a deep mark on my heart.Preparing for the speech was no easy task. I had to write the script myself, choosing a topic that I was passionate about—environmental protection. I spent countless hours researching data and examples to make my speech more convincing. Then came the arduous process of practicing. I would stand in front of the mirror, correcting my posture and facial expressions, and repeating the speech over and over again until I could recite it fluently.On the day of the competition, I was extremely nervous. But when I stepped onto the stage and saw the encouraging eyes of my teacher and classmates, I suddenly felt a surge of confidence. I delivered the speech with all my might, expressing my concerns and hopes for the environment.In the end, I won the second prize. This experience made me realize that hard work really pays off. It not only improved my public speaking skills but also strengthened my self-confidence. I learned that as long as I have the courage to step out of my comfort zone and work hard, I can achieve things I never thought possible. This is the experience I value most, and it will always inspire me to face challenges bravely in the future.【知识点】提纲作文;记叙文;日常活动【解析】【分析】这是一篇材料作文。按照所给的提示内容记述一段让你最珍惜的经历或体验,并谈谈你的感受。写作中要包含所给的材料内容,阐述自己的成就或感悟。根据材料内容可知本文要用一般过去时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如 participated in;a speech competition;was passionate about等以及句型结构,如I had to write the script myself, choosing a topic that I was passionate about—environmental protection.But when I stepped onto the stage and saw the encouraging eyes of my teacher and classmates, I suddenly felt a surge of confidence.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。1 / 1吉林省长春市绿园区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。1.(2024九上·绿园期末)As the youngest child in the family, she is always the center of ________.A.choice B.waste C.attention D.knowledge2.(2024九上·绿园期末)If each of us makes an effort ________ something meaningful, our society will be increasingly better.A.do B.to do C.doing D.to be done3.(2024九上·绿园期末)— Linda, you have to finish the project today.— Don't worry, Mom. I won't ________ today's work ti I tomorrow.A.clean off B.put off C.shut off D.go off4.(2024九上·绿园期末)—What are you reading, Jack —A book from Yu Hua, which has ________ me a lot.A.influenced B.invented C.increased D.included5.(2024九上·绿园期末)The Hong Kong Zhuhai-Macao Bridge ________ opened for traffic is the world's longest cross-sea bridge.A.what B.where C.which D.when6.(2024九上·绿园期末)We should ________ using computers for a long time since it's harmful to our eyes.A.avoid B.agree C.attend D.argue7.(2024九上·绿园期末)Paper cutting is ________ seen as the symbol of wishes for good luck in China.A.badly B.suddenly C.exactly D.widely8.(2024九上·绿园期末)________ helped John clean the classroom. He did it all by himself.A.Somebody B.Everybody C.Anybody D.Nobody9.(2024九上·绿园期末)________ nice weather it is right now to go skating in Changchun!A.What B.How C.What a D.What an10.(2024九上·绿园期末)—I wonder ________.—There is a new parking lot across the street from here.A.where can I park my car B.where I can park my carC.how long can I park my car D.how long I can park my car二、阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。(2024九上·绿园期末)Many cartoon movies are fun for kids to watch. However, there is 11. meaning in their characters and storylines. And such deep meaning 12. adults as well. When I was a kid, I didn't like Ratatouille (《美食总动员》). I thought it was 13. . Recently, I rewatched the film, and it's only now that I 14. many of the lessons Remy, the main character, teaches adults. And I know 15. they influence a college student like me.Remy, a mouse who dreams of 16. the top cook in Paris, meets many difficulties along his journey. He has a dream that society and his family consider 17. for a mouse. But Remy chooses to believe in himself and goes through moments of 18. , like we humans do. However, he never gives up and always finds 19. within him. Where he comes from or what others think of him doesn't 20. . What's important is that I want to share the best metaphor (隐喻) in the movie in my opinion.One day, Remy lost his way and waited for his family to find him. He spent days 21. himself in the darkness of the underground plumbing (管道). When he finally 22. that his family was not coming, he left. He ran through plumbing, walls and holes, 23. to end up on a roof (屋顶). When he looked up, he saw the Eiffel Tower and said "Paris This whole time I've been in this beautiful city's underground!"Sometimes, just like Remy, we are so busy 24. the bad parts of our lives that we forget we've reached our dream place. So sometimes we just have to let go of our expectations and 25. the unexpected life offers.I know Remy is a mouse, but he taught me so much about being a human.11.A.deeper B.smaller C.higher D.thicker12.A.beats B.admires C.interests D.expects13.A.exciting B.boring C.tiring D.interesting14.A.correct B.believe C.take D.understand15.A.when B.where C.how D.why16.A.behaving B.becoming C.beginning D.belonging17.A.impossible B.uncomfortable C.unlucky D.impolite18.A.self-control B.self-satisfactionC.self-doubt D.self-improvement19.A.courage B.fear C.excitement D.sadness20.A.mean B.wish C.need D.matter21.A.enjoying B.celebrating C.cheering D.pitying22.A.completed B.accepted C.refused D.repeated23.A.all B.either C.each D.none24.A.counting down B.talking back C.starting with D.worrying about25.A.treat B.change C.welcome D.delete三、(A)(2024九上·绿园期末)Location: New York, NY Full job description Your role: You will work in Gensler's New York office this summer and you will join our creative working environment for a full-time, paid internship (实习) chance. What you will do Work with Brand Design and Communications on different tasks. Help with taking photos. Learn skills from other team members. Your experiences and skills You should complete your high school. You must have some experience in creating videos. Strong knowledge of grammar and great written communication skills. Preferred abilities High-level leadership ability in school and community. Skills in taking photos and making videos Comfortable in the office environment. How to get the job Send your resume (简历), cover letter, and writing samples in PDF form to LC123456@ before December 12th. This is a paid internship at a rate of $18 per hour.根据图表内容,选择最佳答案。26.Where is the work place A.In New York. B.In Washington D. C.C.In Los Angeles. D.In San Francisco.27.Which of the following is NOT your duties A.Helping with taking photos.B.Learning skills from other team members.C.Working with Brand Design and Communications.D.Writing down important information on the notebook.28.What skills should you have for this job A.Great written communication skills. B.Experience in drawing pictures.C.Strong knowledge of pronunciation. D.Basic skills in writing novels.29.What should you do if you want to get this job A.Stay at home and wait for the call.B.Write a letter to the manager.C.Send personal materials to LC123456@.D.Post your photos on the website.30.On which part of the newspaper can you find this passage A.Sports. B.Business. C.People. D.News.四、(B)(2024九上·绿园期末)①The flying mud (泥土) is sending its best wishes as the crowd have fun. This is just one scene from a famous yearly festival that takes place in Yunnan province.②From the end of April to the beginning of May, thousands of people both at home and abroad celebrate the Monihei Carnival ("摸你黑"狂欢节) in Cangyuan Wa autonomous county (自治县) in Yunnan.③"Monihei" is the Mandarin pronunciation of the words"moh nin hei" used by the Wa ethnic group (佤族), meaning "This is what we expect and want to achieve. Keep going!" It is said that the Monihei Carnival draws its importance from the customs and beliefs of the Wa people.④According to the Yunnan Provincial Department of Culture and Tourism, the Wa people have great respect for the color black, which means efforts and health. During the festival, people from the Wa ethnic group use a type of natural medicine called "Niang Bu Luo" to paint it on each other to ward off bad spirits and wish for health and safety.⑤For this year's Monihei Carnival, everyone on the street, including tourists, policemen and policewomen, and dogs, appeared in black. Some people even dressed up as Tang Sanzang from the classic novel Journey to the West and walk on the street.⑥The festival has become a celebration not only for local people but also for tourists. It is called by many as the "Oriental Carnival". "It's a good chance for people working in big cities to cut down the working stress and become energetic again," an internet user said online.根据短文内容,选择最佳答案。31.When do people celebrate the Monihei Carnival A.From the end of May to the beginning of June.B.From the end of April to the beginning of May.C.From the end of March to the beginning of April.D.From the end of June to the beginning of July.32.What do the underlined words "ward off" in Paragraph 4 probably mean A.Expect. B.Allow. C.Avoid. D.Exchange.33.Which of the following best shows the structure (结构) of the passage (① - Paragraph 1,② - Paragraph 2…)A. B.C. D.34.Which of the following is true according to the passage A.Wa people hate the color black, which means bad luck.B.Only local people joined this year's Monihei Carnival.C.Monihei Carnival draws its importance from the beliefs of the Wa people.D.Monihei Carnival cannot help people relax or become energetic.35.What is the passage mainly about A.The importance of Monihei Carnival.B.The background of Monihei Carnival.C.How people dress up in Monihei Carnival.D.How people celebrate Monihei Carnival.五、(C)(2024九上·绿园期末)One of the world's most studied statues (雕塑) is the Sphinx. It is close to the Great Pyramid, about sixteen kilometers from Cairo in Egypt. The Sphinx was made a long time ago from one big piece of stone. It is over sixty meters long, twenty meters high, and weighs hundreds of tons!The Sphinx is special because it has the head of a human and the body of a lion. Over the years, some parts of its face have been broken. The smile, which some people think is mysterious, is actually caused by erosion (腐蚀). The nose has been missing for a long time, probably broken during wars. There used to be a snake and a beard (胡子) on its face, and a piece of the bear d is now in a museum.But who built this amazing statue Most people agree that Pharaoh Khafre made it 5,000 years ago. However, some people believe the Sphinx was built by a much older civilization (文明), which disappeared in a terrible flood. These people say the weathering (风化) on the Sphinx was caused by water, not wind or sand. One person even suggests the Sphinx might be 12,500 years old.No matter how old it is or who built it, the Sphinx is very important to the Egyptians. It stands alone, unlike other statues that often come in pairs, and shows the rich culture of Egypt. As a symbol of Egypt's amazing history, the Sphinx continues to surprise people and reminds everyone of the great achievements of ancient civilizations.根据短文内容,选择最佳答案。36.The Sphinx is over ________.A.twenty meters long, sixty meters highB.thirty meters long, fifty meters highC.sixty meters long, twenty meters highD.fifty meters long, thirty meters high37.According to Paragraph 2, there used to be ________ on Sphinx's face.A.a snake and a beard B.a smileC.a human body D.a lion head38.Most people believe ________ built the Sphinx 5,000 years ago.A.a much older civilization B.Pharaoh KhafreC.some people from outer space D.some statue lovers39.Paragraph 3 mainly talks about ________.A.who and when the Sphinx was builtB.how important the Sphinx isC.where the Sphinx came fromD.what we should do to protect the Sphinx40.________ can be the best title of the passage.A.The Sphinx: great achievement of ancient cultureB.The Sphinx: who built itC.The Sphinx: what was it made ofD.The Sphinx: the lonely lion六、(D)(2024九上·绿园期末)Have you ever wondered what you would do if someone nearby suddenly had a heart attack Would you be scared, not knowing what to do, or would you confidently provide help Imagine a scenario (场景) where your quick actions and knowledge of CPR and AED could save a life. Luckily, many junior high schools in Changchun have started classes to teach these life-saving skills, equipping (使有能力) students with the ability to take actions in such situations.What exactly is CPR It's a skill that includes pressing and saves breaths to help someone who has stopped breathing or whose heart has stopped beating. That usually happens when someone is having a heart attack, so the blood moves to the heart has stopped.Knowing how to use an AED can truly be a life-saving skill. AEDs are small tools that pass an electric shock to the heart to bring back its normal beating pattern. The machines are user-friendly with clear instructions so even untrained people can run them.CPR and AED training can help not only the single person but also the community. Imagine being in a public place when someone suddenly falls down. In situations like these, people who are trained in CPR and AED can step in at once and provide help until professional medical help arrives. Each minute that someone's heart isn't beating lowers their chances of living by 10 percent. If more people were trained in these skills, communities would be safer.Also, CPR and AED training gives confidence to people to act not only in emergencies (紧急情况) but also in everyday life as it develops a sense of preparedness.Actually, in those scary moments when someone is in need of help, emergency training can indeed make the difference between life and death.根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。41.Many junior high schools in Changchun have started teaching skills like CPR and AED.42.CPR is a skill that only helps someone whose heart has stopped beating.43.AEDs are large tools that require professional training to run.44.If someone's heart stops beating, their chances of living will drop by 10% every minute.45.CPR and AED training can make a difference in life-or-death situations.七、(E)(2024九上·绿园期末)Wherever you travel, being a polite traveler is as important as being a thoughtful guest in someone' s house. Once you leave your local "kingdom" and go to new places, things like customs, food or languages can be different. 46. If you see someone have difficulty in doing something, it's nice to offer help. On my last trip to Ireland, a thoughtful gentleman asked me if I needed help with my bags. He said, "I hope you will not take offense (冒犯) if I offer to help, but I'd be glad to lend a hand if you want!" 47. If you visit another country, it's nice to learn a few words. 48. Using these expressions skillfully shows that you're interested in their culture and makes you a polite visitor.Remember to take off your sunglasses when you talk to someone. It's important to have eye contact when you talk to each other. 49. If you're traveling with children, it's a good idea to bring things like toys or books to keep them busy and quiet during the trip. After all, little ones cannot always have fun on board.And lastly, make sure to dress properly when you travel, 50. Anyway, traveling is fun and exciting, but being kind and polite to others makes it even better!阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。A. Remember to consider the kids.B. It's all about being respectful of the places you visit!C. Here are some useful suggestions for you to be a polite traveler.D. The way he asked was very polite and I really thanked him for his help!E. "Thank you", "Sorry" or "Excuse me" are all good choices in the local language.八、(F)(2024九上·绿园期末)Wang Haoze, a girl born in 1990, has become famous in the aerospace field for her excellent achievements. As an astronaut of XIX crewed spaceship (神舟十九号载人飞船) and the first woman flight engineer in China, her story has encouraged many people.During her college years, she did well in study and was the top of her class. She was also good at sports and she loved running. When she was in university, she joined the school's field team and attended the 17th Jiangsu Provincial Games. Looking back, Wang Haoze believes that the long-lasting exercise at that time helps a lot for her to become an astronaut. "It was my teacher who led me to the space field. Mr. Gu was interested in spaceflight and often encouraged us to get jobs in the space field," Wang Haoze also says.After graduation, Wang joined the Beijing Aerospace Propulsion Institute. Involved in a new field and faced with new challenges, she enjoyed learning and overcoming difficulties. Hard work always pays off. The first product designed (设计) by Wang was praised by an expert.Three years after working on rocket engines, Wang was chosen to be the third generation of astronauts for our country. At the Astronaut Center of China, Wang has faced more challenges, but she never considered giving up.Looking into her first journey in space, she said, "We have practiced our skills so many times on the ground. I wish to fly to the space station as soon as possible to see what it looks like. I want to float (漂浮) inside Tiangong to experience the excitement of weightlessness. I hope that in the future, I can complete every task successfully and make our ‘space home' better."根据短文内容,回答下列问题。51.What does Wang Haoze do 52.Who led Wang Haoze to the space field 53.How did Wang's hard work pay off after graduation 54.When was Wang chosen to be an astronaut 55.What is Wang's hope for the future 九、IV.短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)(2024九上·绿园期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China is called the Kingdom of fans. Fans are everywhere in our 56. (day) life and it holds rich cultural value and importance. But how much do you know about 57. (they) It is said that fans were first used 58. (cool) the air during the Shang Dynasty. At that time, they 59. (make) of feathers, bamboo or silk. Some of them were round, while others were square. Folding paper fans became 60. (complete) popular in the Song Dynasty. There were usually beautiful and 61. (value) pictures on the fans. Some were mountains and rivers, others were flowers and animals. Many people, including Su Dongpo, 62. poet of the Song Dynasty, and Tang Bohu, a scholar of the Song Dynasty, even painted and wrote poems on fans. This made fans into art works. Many people 63. are wealthy and important liked holding fans. So fans also serves as a lively carrier of art history.Today, fans are popular gifts that are worth 64. (collect), During the 2008 Beijing Olympic Games, folding fans were given to leaders from other countries 65. members who attended the matches. While they were having their fans to get cool air, they were also experiencing Chinese culture.十、V.(A)66.(2024九上·绿园期末)临近寒假,长春冰雪大世界 (Changchun Ice and Snow World) 开通多条专线直通车,面向全国游客开放,并在全市范围内招募志愿者,要求应聘者具备良好的沟通能力和充足的闲暇时间。假如你是李华,对此十分感兴趣,请你用英语写一则不少于40词的申请信。要求:(1)要点齐全;表述通顺;简洁得体;(2)开头、结尾已给出,不计入总词数。Dear Sir/ Madam,______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua十一、(B)67.(2024九上·绿园期末)青春是璀璨烟火,是无畏之歌。在人生最热血的诗篇中,你一定有所成就也有所感悟。请以"The Experience I Value Most"为题,记述一段让你最珍惜的经历或体验,并谈谈你的感受。(文中不得出现考生的真实姓名和校名)______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分1.【答案】C【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:作为家里最小的孩子,她总是大家关注的焦点。choice选择;waste浪费;attention关注;knowledge知识。根据"As the youngest child in the family(作为家里最小的孩子)"并结合常识可知,最小的孩子通常是大家关注的焦点。故选C。【点评】考查名词辨析。仔细阅读题目中的句子,确保理解其整体意思和上下文。2.【答案】B【知识点】动词不定式【解析】【分析】句意:如果我们每个人都努力做一些有意义的事情,我们的社会将会越来越好。do做,动词。A.do动词原形;B.to do动词不定式;C.doing动名词形式;D.to be done被动语态。make an effort to do sth"努力做某事",固定搭配,所以此处应用动词不定式结构。故选B。【点评】考查动词不定式。注意动词的时态、语态、非谓语动词形式(如不定式、动名词、分词)等。3.【答案】B【知识点】不及物动词+介词【解析】【分析】句意:——琳达,你今天必须完成这个项目。——别担心,妈妈。我不会把今天的工作推迟到明天。clean off擦去;put off推迟;shut off关闭;go off离开。根据上文"you have to finish the project today(你今天必须完成这个项目)"和答语"Don't worry(别担心)"可知,此处指"不会推迟今天的工作",put pff推迟,符合题意。故选B。【点评】考查动词短语辨析。确保所选动词短语能够准确表达句子中的动作或状态,并符合句子的时态和语态要求。4.【答案】A【知识点】分词【解析】【分析】句意:——你在读什么,杰克? ——一本余华的书,它对我有很大影响。influenced影响;invented发明;increased增加;included包含。结合选语境以及"me a lot"可知,此处指这本书对杰克有很大影响,influenced影响,符合题意。故选A。【点评】考查动词词义辨析。将选定的动词填入句子中,检查句子的语法和逻辑是否通顺。5.【答案】C【知识点】which引导的定语从句【解析】【分析】句意:港珠澳大桥是世界上最长的跨海大桥,已经通车。what什么;where哪里;which哪一个;when何时。分析句子结构可知,在这个句子中,我们需要一个引导词来引导定语从句,修饰先行词"The Hong Kong Zhuhai-Macao Bridge"。由于先行词在从句中作主语,并且指代的是物,我们可以使用关系代词which或that。故选C。【点评】 考查定语从句的引导词。解答这类试题时,务必充分理解上下文的语境和前后文的逻辑关系。6.【答案】A【知识点】动词原形【解析】【分析】句意:我们应该避免长时间使用电脑,因为它对我们的眼睛有害。avoid避免;agree同意;attend参加;argue争吵。根据"since it's harmful to our eyes(因为它对我们的眼睛有害)"可知,此处指应避免长时间使用电脑。故选A。【点评】考查动词辨析。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。7.【答案】D【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:在中国,剪纸被广泛认为是祈求好运的象征。badly糟糕地;suddenly突然地;exactly确切地;widely广泛地。根据句意可知,这里需要一个能够表达剪纸作为祈求好运象征被普遍接受和认可程度的副词。D项"广泛地"符合题意。故选D。【点评】考查副词辨析。根据句子的语境和逻辑,思考哪些副词符合句意。8.【答案】D【知识点】表示人的复合不定代词【解析】【分析】句意:没有人帮助约翰打扫教室。他完全是自己做的。Somebody某人;Everybody每个人;Anybody任何人;Nobody没人。根据"He did it all by himself.(他一个人做的。)"可知,此处指没有人帮忙,故选D。【点评】考查不定代词辨析。熟悉每个选项的用法及含义,根据题干即可作出选择。9.【答案】A【知识点】What+形容词+不可数名词+其他!【解析】【分析】句意:现在真是去长春滑冰的好天气!A.What多么;B.How多么;C.What a多么一个;D.What an多么一个。分析句子结构可知,本句为中心词为不可数名词weather"天气"的感叹句,所以应用"What+形容词+不可数名词+主谓"结构,故选A。【点评】考查感叹句。了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。10.【答案】B【知识点】where引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——我想知道我可以把车停在哪里?——街对面有一个新的停车场。A.where can I park my car(我的车可以停放在哪里);B.where I can park my car(我可以把车停在哪里);C.how long can I park my car(我能把车停多久);D.how long I can park my car(我能把车停多久)。分析句子结构可知,此处是宾语从句,宾语从句中应用陈述语序,排除A项和C项;根据答句"There is a new parking lot across the street from here.(街对面有一个新的停车场。)"可知,此处询问哪里可以停车,应用疑问词where,故选B。【点评】考查宾语从句。注意仔细阅读题目中的句子,理解其整体意思和上下文。【答案】11.A;12.C;13.B;14.D;15.C;16.B;17.A;18.C;19.A;20.D;21.D;22.B;23.A;24.D;25.C【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文讲述了作者通过重新观看动画电影《美食总动员》领悟到电影中的深层含义,并认识到主角雷米的人生教训对成年人和大学生的影响,从而体会到坚持梦想和面对困难时不放弃的重要性。【点评】考查完形填空。特别注意文章的首尾句,因为它们往往包含文章的主题或总结性信息,对于理解全文至关重要。11.句意:然而,他们的角色和故事情节中有更深层的含义。deeper更深层的;smaller更小的;higher更高的;thicker更厚的。根据上文以及"And such deep meaning(如此深刻的意义)"结合语境可知,文章开头提到卡通电影对孩子们有趣,但紧接着转折指出深层含义,暗示了不仅仅是表面上的娱乐,所以此处指"更深层的含义",故选A。12.句意:这样的深层含义也吸引着成年人。beats打败;admires钦佩;interests使……感兴趣;expects期待。结合语境可知,下文提到作者作为成年人重新观看电影并领悟到教训,说明这些深层含义同样对成年人有吸引力。故选C。13.句意:我认为它是无聊的。exciting令人兴奋的;boring无聊的;tiring累人的;interesting有趣的。根据前文"When I was a kid, I didn't like Ratatouille (《美食总动员》).(我小时候不喜欢《美食总动员》)"可知,这表明之前的看法有所改变,即小时候认为电影无聊。故选B。14.句意:直到现在我才理解雷米教给成年人的许多课程。correct改正;believe相信;take拿;understand理解。根据句意可知,作者提到重新观看电影后,才明白了雷米的教学,即理解了电影中的课程。故选D。15.句意:我知道他们是如何影响像我这样的大学生的。when何时;where哪里;how如何;why为什么。国家前文可知,作者提到电影中的教训对大学生有影响,这表明作者知道这些影响是如何发生的。故选C。16.句意:雷米,一只梦想成为巴黎顶级厨师的老鼠,在他的旅途中遇到了许多困难。behaving行为;becoming成为;beginning开始;belonging属于。根据"dreams of...the top cook(梦想……顶级厨师)"可知,这里描述的是雷米的梦想,即成为顶级厨师。故选B。17.句意:他有一个梦想,社会和他的家人都认为这对一只耗子来说是不可能的。impossible不可能的;uncomfortable不舒服的;unlucky不幸的;impolite不礼貌的。根据"He has a dream that society and his family consider...for a mouse.(他有一个社会和家人都在考虑的梦想……一只老鼠。)"结合常识可知,文章提到雷米的梦想与社会和家庭的期望相悖,他们认为这对一只老鼠来说是不可能的。故选A。18.句意:但他选择相信自己,经历了自我怀疑的时刻,就像我们人类一样。self-control自我控制;self-satisfaction自我满足;self-doubt自我怀疑;self-improvement自我提升。文章描述了雷米在面对困难时的内心挣扎,即自我怀疑,这是人类共通的情感。故选C。19.句意:但他从未放弃,总是从内心找到勇气。courage勇气;fear恐惧;excitement兴奋;sadness悲伤。根据前文"he never gives up(他从未放弃)"结合语境可知,文章强调了雷米不放弃的精神,即他总是能找到勇气的来源。故选A。20.句意:他从哪里来或者别人对他怎么看并不重要。mean意味着;wish希望;need需要;matter重要。根据下文"What's important is that I want to share the best metaphor (隐喻) in the movie in my opinion.(重要的是,我想分享我认为电影中最好的隐喻。)"可知,此处是说出身和他人的看法不重要。故选D。21.句意:他花了几天时间在地下管道的黑暗中同情自己。enjoying享受;celebrating庆祝;cheering欢呼;pitying同情。根据"in the darkness of the underground plumbing (管道).(在地下管道的黑暗中)"可知,文章描述了雷米在困境中的自我同情,这是他在黑暗中的心理状态。故选D。22.句意:当他最终接受他的家人不会来时,他离开了。completed完成;accepted接受;refused拒绝;repeated重复。根据"his family was not coming, he left(他的家人没来,他就走了)"结合文章内容可知,这里是说雷米在等待家人无果后,接受了现实并决定离开。故选B。23.句意:他跑过管道、墙壁和洞,最终到达屋顶。all全部;either两者之一;each每个;none没有一个。分析文章内容可知,文章描述了雷米克服重重障碍,即他跑过了所有的障碍,最终到达目的地。故选A。24.句意:有时候,就像雷米一样,我们太忙于担心生活的糟糕部分,以至于忘记了我们已经到达了梦想的地方。counting down倒计时;talking back顶嘴;starting with开始于;worrying about担心。文章通过雷米的故事比喻人们常常忙于担心生活中的负面事物,而忽略了已经实现的梦想。所以此处指"担心",故选D。25.句意:所以有时候我们只需要放下期望,欢迎生活带来的意外。treat对待;change改变;welcome欢迎;delete删除。根据"we just have to let go of our expectations and...the unexpected life offers.(我们只需要放弃我们的期望……意想不到的生活。"可知,文章结尾处提出建议,即我们应该接受生活中不可预知的事情,这是对生活态度的一种转变。故选C。【答案】26.A27.D28.A29.C30.B【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要是一篇关于需要在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作,帮忙拍照以及向其他团队成员学习技能的招聘广告。【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案。26.细节理解题。根据文中"Location: New York, NY(地点:纽约州纽约市)"可知,工作地点在纽约。故选A。27.推理判断题。根据"Work with Brand Design and Communications on different tasks. Help with taking photos. Learn skills from other team members.(与品牌设计和传播部门合作完成不同的任务。帮助拍照。向其他团队成员学习技能。)"可知,工作任务有:在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作; 帮忙拍照;向其他团队成员学习技能。所以D选项"在笔记本上记下重要信息。"的表述是错误的。故选D。28.细节理解题。根据"Strong knowledge of grammar and great written communication skills.(语法知识扎实,书面沟通能力强。)"可知,做这份工作应该具备的技能是出色的书面沟通技巧。故选A。29.细节理解题。根据"Send your resume (简历), cover letter, and writing samples in PDF form to LC123456@ before December 12th.(将您的简历、求职信和写作样本以PDF格式发送至LC123456@12月12日之前。)"可知,如果你想获得这份工作,你应该在12月12日之前将你的简历、求职信和写作样本以PDF格式发送到LC123456@。故选C。30.文章出处题。通读全文可知,本文是一篇关于需要在不同的任务中与品牌设计和沟通部门合作,帮忙拍照以及向其他团队成员学习技能的招聘广告。由此可推测出,我们可能从报纸的商业部分找到这篇文章。故选B。【答案】31.B32.C33.B34.C35.D【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文主要介绍了云南"摸你黑"狂欢节的历史渊源、庆祝方式以及领会狂欢节的意义。【点评】考查阅读理解。注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。31.细节理解题。根据"From the end of April to the beginning of May, thousands of people both at home and abroad celebrate the Monihei Carnival ("摸你黑"狂欢节) in Cangyuan Wa autonomous county (自治县) in Yunnan.(从4月底到5月初,国内外数千人庆祝莫尼黑嘉年华("摸你黑"狂欢节) 云南沧源佤族自治县。)"可知,"摸你黑"狂欢节的时间是从四月底到五月初。故选B。32.词义猜测题。根据"During the festival, people from the Wa ethnic group use a type of natural medicine called "Niang Bu Luo" to paint it on each other to ward off bad spirits and wish for health and safety.(在节日期间,佤族人民使用一种名为"娘不罗"的天然药物相互涂抹,以驱除邪灵,祈求健康和安全。)"可知,节日期间,佤族人民用一种叫做"娘布洛"的天然药物相互涂抹,以辟邪、祈求健康平安。故划线短语"ward off"意为"避免"。故选C。33.文章结构题。通读全文可知,第一段总结引出云南"摸你黑"狂欢节;第二、三、四、五、六分别介绍了这个节日的来历、庆祝方式及意义。故文章结构为总——分结构。故选B。34.细节理解题。根据第三段"It is said that the Monihei Carnival draws its importance from the customs and beliefs of the Wa people.(据说莫尼黑狂欢节的重要性源于佤族的习俗和信仰。)"可知,"摸你黑"狂欢节的重要性源于佤族的习俗和信仰。故选C。35.主旨大意题。分析文章内容可知,本文主要描述了"摸你黑"狂欢节的庆祝方式,D项"人们如何庆祝莫尼黑狂欢节。"符合题意,故选D。【答案】36.C37.A38.B39.A40.A【知识点】说明文;考古发现【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了古埃及狮身人面像的尺寸、历史和重要性等。【点评】考查阅读理解。先通读全文,以理解整个段落和整篇文章为主,在涵盖出题点的句子上用心捉摸。36.细节理解题。根据"It is over sixty meters long, twenty meters high, and weighs hundreds of tons!(它有60多米长,20米高,重达数百吨!)"可知,狮身人面像有60多米长,20多米高。故选C。37.细节理解题。根据"There used to be a snake and a beard on its face(从前有一条蛇,脸上长着胡子)"可知,从前它的脸上有蛇和胡子。故选A。38.细节理解题。根据"Most people agree that Pharaoh Khafre made it 5,000 years ago.(大多数人都认为,法老哈弗雷在5000年前创造了它。)"可知,大多数人认为Pharaoh Khafre在5000年前建造了狮身人面像。故选B。39.段落大意题。通读第三段可知,本段主要讨论狮身人面像是谁以及何时建造的。A项"狮身人面像是谁以及何时建造的"符合题意,故选A。40.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了古埃及狮身人面像的尺寸、历史和文化意义等,因此A项"狮身人面像:古代文化的伟大成就"适合作标题。故选A。【答案】41.正确42.错误43.错误44.正确45.正确【知识点】说明文;急救技能【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了心肺复苏术和AED的救生功能。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。41.推理判断题。根据第一段中"Luckily, many junior high schools in Changchun have started classes to teach these life-saving skills, equipping (使有能力) students with the ability to take actions in such situations.(幸运的是,长春的许多初中已经开始教授这些救生技能,使学生具备在这种情况下采取行动的能力。)"可知,长春的许多初中已经开始教授心肺复苏术和AED的救生技能,让学生具备在这种情况下采取行动的能力。与题目描述相符,故答案为正确。42.推理判断题。根据第二段中"What exactly is CPR It's a skill that includes pressing and saves breaths to help someone who has stopped breathing or whose heart has stopped beating.(CPR到底是什么?这是一种技能,包括按压和呼吸,以帮助停止呼吸或心脏停止跳动的人。)"可知,心肺复苏术是一种技能,包括按压和拯救呼吸,以帮助那些已经停止呼吸或心脏停止跳动的人。所以"心肺复苏术是一种只能帮助心脏停止跳动的人的技能。"的表述是错误的。与题目描述不符,故答案为错误。43.推理判断题。根据第二段中"The machines are user-friendly with clear instructions so even untrained people can run them.(这些机器用户友好,指令清晰,因此即使是未经训练的人也可以操作它们。)"可知,这些机器操作简单,说明清晰,因此即使是未经训练的人也能操作。所以"AEDs是需要专业培训才能运行的大型工具。"的表述是错误的。与题目描述不符,故答案为错误。44.推理判断题。根据第三段中"Each minute that someone's heart isn't beating lowers their chances of living by 10 percent.(一个人的心脏每不跳动一分钟,他们的生存机会就会降低10%。)"可知,一个人的心脏停止跳动的每一分钟都会降低他10%的生存几率。与题目描述相符,故答案为正确。45.推理判断题。根据最后一段中"Actually, in those scary moments when someone is in need of help, emergency training can indeed make the difference between life and death.(事实上,在那些可怕的时刻,当有人需要帮助时,应急培训确实可以决定生死。)"可知,心肺复苏术和AED训练可以在生死攸关的情况下发挥作用。与题目描述相符,故答案为正确。【答案】46.C;47.D;48.E;49.A;50.B【知识点】说明文;自我管理【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了无论去哪里旅游,做一个礼貌的旅行者很重要,并提出了如何做善良有礼貌的旅行者的建议。【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。46.根据"Wherever you travel, being a polite traveler is as important as being a thoughtful guest in someone' s house.(无论你走到哪里,做一个有礼貌的旅行者都和在别人家里做一个体贴的客人一样重要。)"可知,此处说的是做一个礼貌的旅行者和在别人家里做一个体贴的客人一样重要,下边该讲述如何做一个礼貌地旅行者,选项C"Here are some useful suggestions for you to be a polite traveler.这是几点成为一个礼貌的旅行者的有用建议"符合题意。故选C。47.根据"He said, ‘I hope you will not take offense if I offer to help, but I'd be glad to lend a hand if you want!'(他说:"如果我主动提出帮忙,我希望你不要生气,但如果你愿意,我很乐意帮忙!")"可知,他问的方式非常礼貌,选项D"The way he asked was very polite and I really thanked him for his help!他问的方式非常礼貌,我真的感谢他的帮助!"符合题意。故选D。48.根据"If you visit another country, it's nice to learn a few words.(如果你去另一个国家,学习几个单词是件好事。)"可知,去一个国家旅行,学习几个单词是很好的,所以,下边就列举了几个简单的语言,能让人们觉得你对他们的文化感兴趣,会使你成为一个礼貌的旅行者,选项E"‘Thank you', ‘Sorry' or ‘Excuse me' are all good choices in the local language.如"谢谢","请","对不起"或"对不起"是当地语言中很好的选择。"符合题意。故选E。49.根据"If you're traveling with children, it's a good idea to bring things like toys or books to keep them busy and quiet during the trip.(如果你和孩子一起旅行,最好带上玩具或书籍等东西,让他们在旅行中保持忙碌和安静。)"可知,如果你和孩子一起旅行,最好带上玩具或书籍等东西,让他们在旅途中忙碌和安静,由此可知,旅行中首先要考虑孩子,选项A"Remember to consider the kids.记住要考虑孩子们。"符合题意。故选A。50.根据"And lastly, make sure to dress properly when you travel(最后,旅行时一定要穿得体)"可知,旅行时务必要穿着得体,因为这是尊重你访问的地方,选项B"It's all about being respectful of the places you visit!这都是关于尊重你所访问的地方!"符合题意。故选B。【答案】51.She is an astronaut and the first woman flight engineer in China.52.Her teacher, Mr. Gu.53.The first product designed by her was praised by an expert.54.Three years after working on rocket engines.55.She hopes to complete every task successfully and make the "space home" better in the future.【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】本文主要讲述了王浩泽作为中国第一位女性飞行工程师的成长历程。【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。51.根据文中"…has become famous in the aerospace field… and the first woman flight engineer in China…(……在航空航天领域享有盛誉…也是中国第一位女性飞行工程师……)"可知,王浩泽是一名宇航员和中国第一位女性飞行工程师。故填She is an astronaut and the first woman flight engineer in China.52.根据文中"…it was my teacher who led me to the space field. Mr. Gu…(……是我的老师把我带到了太空领域。顾先生……)"可知,引导她进入航天领域的人是她的老师顾老师。故填Her teacher, Mr. Gu.53.根据文中"…hard work always pays off. The first product designed by Wang was praised by an expert…(……努力总是有回报的。王设计的第一个产品受到了专家的称赞……)"可知,王浩泽的努力通过她的设计产品得到专家的赞扬而得到了回报。故填The first product designed by her was praised by an expert.54.根据文中"…three years after working on rocket engines, Wang was chosen…(……在研究火箭发动机三年后,王被选中……)"可知,她在研制火箭发动机三年后被选为宇航员。故填Three years after working on rocket engines.55.根据文中"…I hope that in the future, I can complete every task successfully and make our ‘space home' better…(……我希望在未来,我能成功完成每一项任务,让我们的"太空家园"变得更好……)"可知,王浩泽希望未来能够完成每项任务,并让中国的"太空家园"更加美好。故填She hopes to complete every task successfully and make the "space home" better in the future.【答案】56.daily;57.them;58.to cool;59.were made;60.completely;61.valuable;62.a;63.who/that;64.collecting;65.and【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;身边的事物与环境【解析】【分析】本文主要讲述了中国的扇子历史和文化。【点评】考查语法填空。通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。56.句意:扇子在我们的日常生活中无处不在,并且有着丰富的文化价值和重要意义。day天,名词。分析句子结构可知,此处用形容词作定语修饰名词"life","day"的形容词形式为"daily",意为"日常的"。故填daily。57.句意:但是你对它们了解多少呢?they他们,人称代词。此处在介词"about"后面应使用宾格形式,"they"的宾格是"them",表示"它们",代指"扇子"。故填them。58.句意:据说扇子最初在商朝被用于降温。cool变凉,动词。"be used to do sth."表示"被用来做某事",所以此处使用动词不定式"to cool",表示"用来降温"。故填to cool。59.句意:当时,它们由羽毛、竹子或者丝绸制成。make制作,动词。根据"At that time, they...of feathers, bamboo or silk."可知,本句时态是一般过去时,分析句子结构可知,此处使用一般过去时的被动语态(was/were done)。动词make的过去分词形式为made。主语"they"是复数,因此"be"动词用过去式"were",故填were made。60.句意:折叠纸扇在宋朝变得十分流行。complete完全的,形容词。分析句子结构可知,这里需要一个副词来修饰"popular","complete"的副词形式是"completely",表示"完全地、十分的"。故填completely。61.句意:扇子上通常有美丽且有价值的图画。value价值,名词。分析句子结构可知,此处是一个形容词,与形容词"beautiful"并列,共同修饰名词"pictures",且结合句意可知,此处指"有价值的","value"的形容词形式为"valuable",表示"有价值的"。故填valuable。62.句意:许多人,包括宋朝诗人苏东坡和宋朝学者唐伯虎,甚至在扇子上作画写诗。根据句意可知,此处表述说Su Dongpo是宋代的"一位"诗人,因此使用不定冠词,且单词poet是以辅音音素开头的单词,应用不定冠词"a","a poet"表示"一位诗人"。故填a。63.句意:许多富有和重要的人喜欢手持扇子。分析句子结构可知,本句是定语从句,先行词是人"people",关系词在从句中作主语,所以可以用"who/that"。故填who/that。64.句意:如今,扇子是值得收藏的流行礼物。collect收集,动词。"be worth doing sth."表示"值得做某事",固定短语。所以此处应用动名词形式,"collect"的动名词形式为"collecting"。故填collecting。65.句意:在2008年北京奥运会期间,折叠扇被送给了其他国家的领导人和参加比赛的成员。根据句意可知,句中表述的"其他国家领导人"与"参加比赛的成员"是"并列"关系,因此应该使用并列连词"and"连接。故填and。66.【答案】例文:Dear Sir/Madam,I am Li Hua and I am very interested in the volunteer recruitment for Changchun Ice and Snow World. I have good communication skills and plenty of free time during the winter vacation. I believe I can offer great service to the tourists. I really hope to be a part of this wonderful event.Yours sincerely,Li Hua【知识点】应用文写作;志愿服务与公共服务;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一篇应用文写作。按照所给的提示内容用英语写一则申请信。写作中要包含所给的材料内容,阐述自己具备哪些志愿者的特点。第一步,写作意图开头已给出,写作时可直接介绍自己并表达写信的目的。第二步,表达自己的能力。第三步,书写结语,表达期望。根据材料内容可知本文要用一般现在时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如am very interested in;have good communication skills等以及句型结构,如I am Li Hua and I am very interested in the volunteer recruitment for Changchun Ice and Snow World.I believe I can offer great service to the tourists.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。67.【答案】例文The Experience I Value MostDuring my junior high school years, I participated in a speech competition. It was an experience that truly changed me and left a deep mark on my heart.Preparing for the speech was no easy task. I had to write the script myself, choosing a topic that I was passionate about—environmental protection. I spent countless hours researching data and examples to make my speech more convincing. Then came the arduous process of practicing. I would stand in front of the mirror, correcting my posture and facial expressions, and repeating the speech over and over again until I could recite it fluently.On the day of the competition, I was extremely nervous. But when I stepped onto the stage and saw the encouraging eyes of my teacher and classmates, I suddenly felt a surge of confidence. I delivered the speech with all my might, expressing my concerns and hopes for the environment.In the end, I won the second prize. This experience made me realize that hard work really pays off. It not only improved my public speaking skills but also strengthened my self-confidence. I learned that as long as I have the courage to step out of my comfort zone and work hard, I can achieve things I never thought possible. This is the experience I value most, and it will always inspire me to face challenges bravely in the future.【知识点】提纲作文;记叙文;日常活动【解析】【分析】这是一篇材料作文。按照所给的提示内容记述一段让你最珍惜的经历或体验,并谈谈你的感受。写作中要包含所给的材料内容,阐述自己的成就或感悟。根据材料内容可知本文要用一般过去时,人称主要是第一人称单数,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如 participated in;a speech competition;was passionate about等以及句型结构,如I had to write the script myself, choosing a topic that I was passionate about—environmental protection.But when I stepped onto the stage and saw the encouraging eyes of my teacher and classmates, I suddenly felt a surge of confidence.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源预览 当前文档不提供在线查看服务,请下载使用!