Unit 12 Innovation 单元质量检测 课件(共91张)+练习(含解析,含听力原文无音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 12 Innovation 单元质量检测 课件(共91张)+练习(含解析,含听力原文无音频)

资源简介

单元质量检测(三) INNOVATION
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When do the speakers plan to get to the sports meet?(  )
A.At 7:45.     B.At 8:00.   C.At 8:15.
2.What does the woman want from the store?(  )
A.Cookies. B.Milk. C.Peanut butter.
3.What are the speakers talking about?(  )
A.A CD by Johnny Holden. B.A present for Molly. C.A famous musician.
4.Why does the man suggest the Fairmont Hotel?(  )
A.For its price. B.For its location. C.For its size.
5.What is the man doing?(  )
A.Waiting for a call. B.Calling his neighbour.C.Opening a window.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where is the man’s mother now?(  )
A.In the hospital. B.At home. C.At school.
7.Why does the man ask a week off?(  )
A.To have an operation. B.To do some cleaning. C.To look after his mother.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.How does Tina look now?(  )
A.Excited. B.Upset. C.Calm.
9.Why didn’t the woman take part in the competition?(  )
A.She wasn’t feeling well. B.She didn’t feel like going. C.She couldn’t afford the time.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What is the man’s requirement?(  )
A.Going to the swimming pool. B.Making a phone call. C.Changing the room.
11.What is the man’s problem?(  )
A.He can’t go to sleep.
B.He’s afraid to take the elevator.
C.He has difficulty climbing the stairs.
12.What will the woman do?(  )
A.Check a room.
B.Tell the doorman to help the man.
C.Send the man’s wife to the hospital.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Why did Tim do a project on “How to Lead a Greener Life”?(  )
A.To find more information for his science lessons.
B.To do something to help the environment.
C.To get his family interested in the project.
14.How does Tim go to school now?(  )
A.By car. B.By bus. C.By bike.
15.What advice is Tim going to give his teachers?(  )
A.Ask students to hand in their homework electronically.
B.Request students to recycle school paper.
C.Make students use both sides of paper.
16.What does Tim think the school cafeteria should do?(  )
A.Use local produce.
B.Have meatless Mondays.
C.Stop selling bottled drinks.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What classes can visitors take in Bali according to the speaker?(  )
A.Diving. B.Swimming. C.Fishing.
18.Why do some scientists come to Bali?(  )
A.To study volcanoes.
B.To study the sea creatures.
C.To study traditional artworks.
19.What do most people of Bali do?(  )
A.Work in tourism. B.Do agricultural work. C.Make special clothes.
20.What does the speaker think is good to do during Chinese New Year?(  )
A.Drink traditional coffee.
B.Do some shopping.
C.Visit ancient Chinese buildings.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)
  阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  Having both the curiosity and passion to explore the world is rewarding.Acquiring new skills after class is necessary and beneficial.To help you on your journey of self-growth and discovery, here are some free learning tools available for self-learners.
  Khan Academy
  Khan Academy is one of the most popular learning tools out there.It offers over 4,000 free courses from a huge variety of disciplines.One of the best things about the platform is that it’s available in many other languages other than English.It is a mobile app with wonderful videos to keep your learning on the go.
  Duolingo
  Speaking of learning on the go, Duolingo is also one of the most popular mobile learning apps.The app offers you the opportunity to learn a language.Flashcards, multiple-choice questions, and translation exercises help you pick up vocabulary and grammar.If you want to get started learning a new language, Duolingo can give you an excellent foundation.
  The University of Oxford
  England’s oldest university offers over 600 online courses, sets of teaching materials, and lecture series on its open education platform.This makes it one of the most invaluable learning tools on the Internet.Unlike courses on other platforms, Oxford’s courses and lectures aren’t laid out to give introductions to broad topics.Instead, learners can deep dive into specific attractive subjects, such as the late works of Schumann, or the performance history of Medea.
  BookBoon
  If you’re the learner type who likes text and text only, BookBoon is a great resource for you.It offers over 50 million e-books and textbooks on just about any subject that you can think of.From an introduction to essay writing to the philosophy of artificial intelligence, BookBoon has almost covered everything.
  
21.What do Khan Academy and Duolingo have in common?(  )
A.They are only available in English.
B.They offer thousands of free courses.
C.They belong to mobile learning apps.
D.They are platforms for teaching materials.
22.What is unique about the University of Oxford?(  )
A.It covers specific courses. B.It includes video teaching.
C.It is available for self-learners. D.It provides online courses.
23.Which is the fittest one for text-loving learners?(  )
A.Khan Academy. B.Duolingo.
C.The University of Oxford. D.BookBoon.
B
  Mekhi Johnson sat with his mother at a restaurant. It was 7 pm on 28 March — time for Ivy League schools to release their admissions decisions.
  Johnson pulled out his iPhone and quickly started checking his status at each of the eight elite (精英的) schools that he applied to.He started with Yale — he was in.Next, Columbia and Cornell.Those schools accepted him, too.Then, he checked Harvard’s decision.
  “As soon as I saw I got into Harvard, my mom started screaming,” said the 17-year-old Baltimore student.“She started yelling,‘My son just got into Harvard,’ and everyone in the restaurant started applauding.”
  Johnson, a senior at the Gilman School, is one of just a handful of students in the country to be accepted into all eight Ivy League schools.
  “I didn’t have words then, and I don’t have words now,” he said.“I just felt extraordinary.”
  When Johnson was 6 years old, he heard a story on the radio about a student who gained acceptance into all the Ivy League institutions.His mother, Tawana Thomas Johnson, said her son turned to her and said,“I want to do that.”
  “Even at six, he was pretty serious,” she said.“He kept this goal in front of him through all those years.It’s a wonderful thing and is certainly a testament (证明) to what you can do when you set your mind to it.”
  The chances of getting into any one of the Ivy League schools are slim: Less than 5 percent of applicants got into Harvard this year, for example.
  Thomas Johnson said her son is modest, and he hasn’t even posted about his accomplishment on Facebook.But plenty of his friends are celebrating his achievements, rushing to give him high-fives upon hearing the news.
24.What was Mekhi Johnson doing at a restaurant?(  )
A.Having fun with the others. B.Playing games on his iPhone.
C.Having a meal with his mom. D.Waiting for the admission result.
25.What made Mekhi Johnson decide to apply to the Ivy League schools?(  )
A.A typical example. B.A fortunate incident.
C.His mother’s expectations. D.His teachers’ encouragement.
26.What is the top secret of Johnson’s success in his mother’s eyes?(  )
A.Staying modest. B.Believing in himself.
C.Having a clear goal. D.Working hard every day.
27.What would be the best title for this passage?(  )
A.Mother Shared His Son’s Success Story
B.Mother Delighted Over His Son’s Success
C.Boy Admitted to All Ivy League Colleges
D.Baltimore Student Made His Way to Harvard
C
  One beautiful day, I showed up for work, where I had just been promoted.I was right in the middle of training a new girl, when my boss asked to talk to me for a second.After that conversation, you can effectively cross “had a good job” off my comfortable living checklist.No warning.In fact, just the month before I had received my fifth Employee of the Month award.I was speechless and so was everyone else.Seven of us were cut from my department that day.Later, I would discover that there were thousands of cuts companywide.I worked at a bank.A failing one.
  When something like this happens to you, it’s natural to ask why.I reviewed all my work accomplishments.I thought about how I had been a top performer every month since I had been hired and about how they gave me the highest rating of anyone on my review.What had I done wrong? What could I have done better?
  The truth is that sometimes we search for a logical explanation in a situation that can’t be understood.The only way to move past it is to have confidence in the job you did as an employee and understand that you are a victim of an unfortunate circumstance.
  Speaking of writing, with all of the extra time on my hands, I reunited with the long lost love of my life: writing.
  I decided to pursue writing as an actual job.I designed a website and applied for writing jobs.I started getting more and more clients.It occurred to me that with some hard work I might be able to make a living doing what I love.So there I was, three months after the sky fell, thinking about how incredibly blessed I was.And this would never have happened had I not lost something in the first place.
28.What happened to the author according to Paragraph 1?(  )
A.She was fired. B.She was criticized.
C.She got promotion. D.She received an award
29.What can we learn about the author?(  )
A.Her performance was great. B.Her colleagues weren’t friendly.
C.She wasn’t treated fairly at work. D.She didn’t finish her tasks well enough.
30.How did the author feel about her situation in the end?(  )
A.Worried. B.Satisfied.
C.Confused. D.Disappointed.
31.What would be the best title for the text?(  )
A.Interest Will Help Us to Find a Way B.Where There Is a Will, There Is a Way
C.Nothing Is Impossible to a Willing Heart D.When One Door Closes, Another Opens
D
  “Think of mental work as doing push-ups,” says Josh Davis, author of Two Awesome Hours.Say you want to do 10,000.The most “efficient” way would be to do them all at once without a break.We know, though, that that is impossible.Instead, if we did just a few at a time, between other activities and stretched (延伸) out over weeks, hitting 10,000 would become far more feasible.
  “The brain is very much like a muscle in this respect,” Davis writes.“Set up the wrong conditions through constant work and we can accomplish little.Set up the right conditions and there is probably little we can’t do.”
  Many of us, though, tend to think of our brains not as muscles, but as a computer: a machine capable of constant work.Not only is that untrue, but pushing ourselves to work for hours without a break can be harmful, some experts say.
  “The idea that you can unlimitedly stretch out your deep focus and productivity time is really wrong,” says research scientist Andrew Smart, author of Autopilot.“If you’re constantly doing this, where your physiology is saying ‘I need a break’ but you keep pushing yourself, you get this low-level stress response — and, over time, extraordinarily dangerous.”
  One analysis found that long working hours increased the risk of heart disease by 40% — almost as much as smoking (50%).Another found that people who worked long hours had a much higher risk of stroke, while people who worked more than 11 hours a day were almost 2.5 times more likely to suffer from depression than those who worked seven to eight.In Japan, this has led to the disturbing trend of karoshi, or death by overwork.
  If you’re wondering if this means that you might want to consider taking that long-delayed holiday, the answer may be yes.One study of businessmen in Helsinki found that over 26 years, executives and businessmen who took fewer holidays in midlife predicted both earlier deaths and worse health in old age.
32.What does the underlined word “feasible” in Paragraph 1 probably mean?(  )
A.Being effective. B.Being impossible.
C.That can be done. D.That can be refused.
33.What do Josh Davis and Andrew Smart have in common?(  )
A.They like doing push-ups. B.They support short breaks.
C.They advocate working hard. D.They compare our brains to computers.
34.What did the two analyses in Paragraph 5 indicate?(  )
A.The risks of some diseases. B.The reasons for poor health.
C.The benefits of taking a holiday. D.The harm of working long hours.
35.What’s the purpose of the last paragraph?(  )
A.To make a prediction. B.To offer a suggestion.
C.To present an analysis. D.To give an introduction.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  After a decade studying how creative people do what they do,the answer is simple: they work.36.(  ) Creativity is best thought of as a kind of effort, not an abstract thing — it’s what goes on when you are trying to solve a problem.The problem could be writing a poem, making a song, designing a website, anything.37.(  )
  The biggest difference between you and Picasso, or Beyoncé, or whoever your creative heroes are is that they are/were more hard-working than you.They spend more time in front of a canvas, or guitar, or computer, working away at applying their minds and souls to specific things.
  38.(  ) Pick a problem you care about and get to work.If you don’t care about anything, your problem isn’t creativity, it’s apathy.If you start things and give up, your problem isn’t creativity, it’s dedication.Can’t focus for long? Then learn the skill of concentration.
  39.(  ) Instead they apprenticed (当学徒) with masters in a craft and worked with them.They did the simple work until they had the skills needed to do more sophisticated work.They learned how to develop ideas and deliver finished work by working.There is no other way.
  40.(  ) Pick any creative hero, and any creative work they’re famous for, and investigate how many sketches, or drafts, or attempts they had to make to get it right.They may have had flashes of insight here and there, but those came while they were working hard.Ideas are cheap, it’s the passion to make ideas real that’s rare.
A.Don’t believe me?
B.Want to be more creative?
C.No one wants to hear this, but it’s obvious.
D.The key to creativity lies in thinking differently.
E.It’s true that everyone wants to be creative in whatever they do.
F.But no creative person in history was creative independent of working on some kind of project.
G.Few people in history that we call creatives today read books or took courses on creativity.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
  I had watched our new refrigerator being delivered, and then I did what any child would do with a huge box — turning it into something wonderful.In my case, it was a  41 where I was going to help people.
  Over the next few days, I readily  42  everyone I saw.Our dogs and cats, along with Grandma, made up the majority of my  43 .
  My box room  44  pretty quickly after that, but the dream stayed. 45 , it went into sleep for a while.After graduating from high school, I couldn’t  46 to go to university.So I decided to work and take  47 classes instead.
  Though years passed, my  48  didn’t.As I worked job after job, I always managed to set aside  49  time and money to take college classes at night.Over time, I received my first college  50 .As my regular jobs  51 , so did the amount of effort and funds I could spend on my university classes.Before I knew it, another college degree had been  52 .And so it went, after working for years and  53  every part of education, I acquired my eighth and final degree.I  54  became a doctor as I had wished.
   55  is a joyful lifelong process, and I managed to reach my goal over the years by taking one class at a time.
41.A.clinic     B.restaurant  C.shelter   D.classroom
42.A.served B.taught C.cured D.frightened
43.A.customers B.patients C.students D.victims
44.A.burnt down B.fell apart C.floated away D.came out
45.A.Besides B.Therefore C.Otherwise D.However
46.A.determine B.expect C.select D.afford
47.A.normal B.special C.part-time D.regular
48.A.career B.dream C.problem D.hobby
49.A.enough B.little C.difficult D.convenient
50.A.degree B.diploma C.certificate D.admission
51.A.changed B.expanded C.permitted D.improved
52.A.challenged B.completed C.attempted D.inspected
53.A.considering B.reserving C.enjoying D.adopting
54.A.previously B.occasionally C.eventually D.deliberately
55.A.Education B.Experience C.Graduation D.Growth
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
  Successful businesspeople, busy students and far-off friends: What do they all have 56.      common?From time to time, they all need to talk to people 57.       don’t live nearby.What is the solution?For some, the answer is the technology of videoconferencing.
  Some studies say that over half of all communication 58.       (happen) with your body, not your words.As a result, communicating through writing or even over the telephone has some limitations.Videoconferencing can 59.      (hopeful) help avoid some possible misunderstandings by 60.       (allow) people to both hear and see each other during conversations.
  Allowing for visual (视觉的) communication is not 61.       only benefit of videoconferencing.Travelling to meet someone in person requires time and money, but videoconferencing keeps costs low.Some 62.       (service) are free while others need to be paid.
  Another advantage of using videoconferencing is its convenience.Many videoconferencing platforms have a helpful tool 63.       (call) screen sharing.This makes you able 64.       (show) your computer monitor (显示器) to others whether they’re in the office with you or not.The key to a 65.       (success) videoconferencing meeting is choosing the right platform.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  近期China Daily的Opinion专栏发起主题为Will ChatGPT Replace Humans?的讨论。请你写一篇短文参与讨论,内容包括:
  1.你是否认为ChatGPT会取代人类?2.说明理由。
注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                            
                                            
第二节(满分25 分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  Rajan, a young female elephant, was saved from illegal hunters.Since it could not be released back into the wild at the time, it was placed in an elephant rescue center.Rajan was cared for by Harold, who came from England.Rajan grew up under his care and soon became a close friend.Until one day, Harold was suddenly forced to return to his home country.
  Rajan was very depressed.She didn’t want to leave her cage for months and had a hard time getting along with other elephants.Harold’s sudden departure made her very sad.Nothing or anyone could comfort her.Because she had been living in a shelter for years, she had the chance to live in the wild again.Soon Rajan’s new keepers found her a good home among an elephant herd(兽群) in Kaziranga National Park.It was an exciting event for the elephants who had been living in the shelter for a long time.
  This created tense moments when Rajan was introduced to the herd.Her encounter with another elephant almost ended in a fight.It’s true that elephants sometimes fight for dominance in the group.Fortunately, Rajan quickly adapted to the environment.No one would ever expect she would reunite with Harold again.
  But Harold longed for India all the time, especially his best friend Rajan.He wanted to know how Rajan was doing, so he decided to go on a tourist trip in search of Rajan.It had been nine years since he left the elephant.His former colleagues at the elephant rescue center were excited by Harold’s plan to find Rajan and they had been able to more or less tell Harold where to find the elephant.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
They decided to accompany Harold to Kaziranga National Park.                
                                            
                                            
                                            
                                            
                      
Harold kept talking with the workers in the park to know more about Rajan.            
                                            
                                            
                                            
                                            
                      
                      
单元质量检测(三) INNOVATION
第一部分
1-5 ACBBA      6-10 ACABC
11-15 ABBCA 16-20 CAABC
听力材料:
(Text 1)
W:The sports meet starts at 8:00.
M:In order to get a good seat, we must arrive there fifteen minutes in advance.
(Text 2)
W:Will you grab some peanut butter from the store, please? I want to make some cookies later.
M:Sure thing, honey.I’ll grab some when I get coffee later.I think we’re running low on milk, too.
(Text 3)
M:Did you get a present for Molly’s birthday?
W:Yes.You know she loves to listen to Johnny Holden — she’s got all his CDs — so when I saw this book all about his life, I knew that was the perfect present for her.
(Text 4)
W:I’m looking for a place to have my client’s art show.We are really hoping to attract a large audience.
M:You should try the Fairmont Hotel.It’s expensive to rent, but it’s also right by the subway.It’s super convenient.
(Text 5)
M:Was the telephone ringing?
W:I didn’t hear anything.Sometimes when the windows are open, you can hear the neighbours’ phone ringing.
M:Well.I’m expecting an important phone call, and I don’t want to miss it.
(Text 6)
W:How is your mother feeling these days?
M:Much better, thanks, Ms Wang.The operation went smoothly and the doctor says she’ll recover in no time and she’ll probably come home at the weekend.
W:That’s wonderful.When will you come back to class?
M:I still need a week to take care of her and today I will do some cleaning for her coming home.
W:OK.Take care of your mother and yourself.The whole class are expecting you.
(Text 7)
W:Look at Tina.She looks like she’s on top of the world.
M:Yes.She must have won the English competition.
W:If she has won it, then Mark must be really sad right now.He wanted to win it so much.
M:Yes, I’m afraid Mark couldn’t even go.I met him yesterday.He told me he caught a cold.
W:I’m so sorry to hear that, poor Mark.By the way, why didn’t you take part in the competition?
M:I had no time.I had to prepare for an important exam.What about you? Why didn’t you take part?
W:I’m just not interested in competitions.
(Text 8)
W:Hello.Front desk.
M:This is Bob Robinson.I’m calling from Room 627.
W:Hi, Mr Robinson.What can I do for you?
M:Is it possible to change to another room?
W:Could you please tell me why?
M:Our room is facing the swimming pool.It’s noisy for me.I have a problem with sleeping.And my wife feels uncomfortable when she takes the elevator.
W:So you need a quiet side room on a lower floor.
M:You’re right.
W:Okay.Let me check the first floor.
M:Thank you.
W:We have only two rooms left on the first floor.How about Room 108?
M:That’s fine.Can we move now?
W:Sure.I’ll send the doorman to help you.
M:Oh, thank you.
W:You’re welcome.
(Text 9)
W:Tim, you’re going to talk about your project on “How to Lead a Greener Life”.Why did you choose that subject?
M:Well, we’d learnt a lot about the environment in our science lessons.So, I decided to see what I could do in my own life, rather than just act completely helplessly.And I knew the rest of my family would be interested.
W:Did you find it easy to get information?
M:Yeah, I discovered there were lots of people at my age trying to be green.I’d always gone to school by car.Catching a bus would be better, but there’s no bus where we live, so I’ve gone for riding my bike to school now.
W:OK, and what about being green once you’re actually at school?
M:Well, I realised that although all school paper was recycled and most of my friends use both sides of paper, we use huge quantities, and I thought we should cut down.And then it came to me that we should be handing in most of our homework electronically.I’m going to recommend it to our teachers.
W:And what about the school cafeteria?
M:One school I’ve read about has meatless Mondays.It’s good to use local produce, too.That’s something our school already does.But we still have machines with bottled milk, water and juices for sale, and I think we shouldn’t have them.
(Text 10)
W:One destination that is becoming popular with Chinese tourists is Bali.It is a beautiful island of Indonesia.There is a rainy season that is perfect for swimming.One of the main attractions is Bali’s diverse sea life.There are some creatures that don’t exist anywhere else in the world.Visitors who don’t know how to dive can take classes while they’re on vacation there.The island is also home to several active volcanoes.Many scientific groups come to study them.Even though tourism is on the rise, most of the population still works in agriculture and the fishing industry.Bali also has many traditional artworks.Some popular products for sale include clothing with special designs, wood sculptures, and organic coffee.A great time to visit the island is during one of its many festivals.Since ancient times, the culture of Bali has had a lot of influence from Chinese culture.Chinese New Year is widely celebrated by Indonesians who are of Chinese origin.The island of Bali has many ancient Chinese buildings that are especially good to visit during the holiday.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四款适合自学的学习工具。
21.C 细节理解题。根据Khan Academy介绍中的最后一句和Duolingo介绍中的第一句可知,这两款学习工具的共同之处是它们都属于移动应用程序。
22.A 细节理解题。根据The University of Oxford介绍中的最后一句可知,这款学习工具的独特之处在于学习者可以通过此学习工具深入研究特定的、有吸引力的主题。
23.D 细节理解题。根据BookBoon介绍中的前两句可知,该学习工具最适合喜欢文本学习的人。
语篇解读:本文是一篇记叙文。来自美国巴尔的摩的一名高中生被美国八所常春藤盟校同时录取,他成功背后的秘诀是什么呢?
24.D 细节理解题。根据第二段可知,Mekhi Johnson和母亲在一家饭馆里等待美国常春藤盟校录取结果的公布。
25.A 推理判断题。根据第六段可知,Mekhi Johnson六岁的时候在收音机里听到一个男孩被八所常春藤盟校录取,从而他下定决心也要创造这一奇迹。
26.C 细节理解题。根据倒数第三段可知,Johnson的母亲认为,Mekhi Johnson之所以成功,是因为他从小就明确了考取八所常春藤盟校这一目标,然后一直朝这一目标奋斗。
27.C 标题归纳题。综合全文可知,本文主要介绍了高中生Mekhi Johnson被美国八所常春藤盟校录取这一事件。因此C项为本文最佳标题。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者工作表现很好,但是被老板炒了鱿鱼;面对命运的打击,她努力开辟了另一条出路。
28.A 细节理解题。根据第一段可知,作者不幸失去了工作。
29.A 细节理解题。根据第二段可知,作者在公司里每个月都被评为优秀员工,并且获得最高的评分。也就是说,她的表现非常优秀。
30.B 推理判断题。根据最后一段可知,作者最后从事了自己最喜欢的工作——写作,并且效益越来越好。作者甚至有点庆幸自己丢掉了之前的工作。
31.D 标题归纳题。综合全文可知,作者一开始被老板炒鱿鱼,等于“一扇门被关闭”;然而,她又勇敢地开辟了一条新的发展道路,也就是“另一扇门被打开”。因此D项为文章最佳标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。长时间工作对身体健康的危害极大。作者建议我们将大脑看作身体上的肌肉,而非电脑,必须注意劳逸结合。
32.C 词义猜测题。根据上文可知,作者这里在进行一种假设:(相比一次性完成一万个俯卧撑)如果我们每次只做几个、花好几周来完成,那么,很显然这样就容易得多,也更加“可行”。
33.B 细节理解题。Josh Davis以做俯卧撑为例,来说明一次性完成是不可能的(强调中间要休息);他认为人脑就像肌肉,不是电脑。Andrew Smart也认为,无限地延伸工作时间是错误的。因此他们的共同之处在于都支持短暂的休息。
34.D 细节理解题。根据第五段可知,这两项研究都表明长时间工作会导致各种疾病甚至抑郁症,也就是长时间工作的害处。
35.B 写作意图题。最后一段第一句是主题句,本句很明显在建议读者选择度假以获得必要的休息。后面的句子(带有警示和提醒的感觉)也是为第一句服务的。
语篇解读:本文是一篇议论文。那些天才人物是怎样变得具有创造性的呢?作者经过多年研究,获得的答案是——工作。
36.C 上文陈述了一个让我们有点失望的事实——创造无捷径,创造源于工作和实干,因此C项符合语境。
37.F 上文都在说明辛勤工作对于获得创意的重要性,并列举了诸多领域,F项接着说明没有哪个领域的人可以不通过辛勤工作而变得有创造性。
38.B 下文具体告诉我们怎样做才能变得具有创造性,因此B项符合语境。
39.G 下文告诉我们人们通过实践不断获得提高,Instead一词与上文所说情况相反,因此G项符合语境。
40.A 下文作者在努力证明自己的观点——创意源于实践,因此A项符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者从小就有当医生的梦想并为之而努力,最终他的梦想成真。
41.A 根据倒数第二段中became a doctor as I had wished可知,作者如愿以偿地成为一名医生。由此可知,作者应该是用纸箱做了一个诊所,并在接下来的几天里,欣然治愈了见到的每个人。
42.C 参见上题解析。
43.B 作者扮演医生的角色,狗和猫,以及奶奶组成了他的大部分患者。
44.B 根据下文but the dream stayed可知,作者用纸箱做的诊所不复存在了。
45.D 根据上文the dream stayed及下文可知,作者的梦想在多年之后才得以实现,所以上下文是转折关系。
46.D 根据下文So I decided to work可知,高中毕业后,作者上不起大学。
47.C 根据上文的So I decided to work及下文中的take college classes at night可知,作者决定一边工作,一边去上一些课程。
48.B 根据上文中的but the dream stayed可知,本空应填梦想。
49.A 根据下文内容可知,作者修完了全部的课程并最终成为一名医生,因此他付出了足够的时间和钱去上夜校。
50.A 根据下文中的Before I knew it, another college degree可知,随着时间的推移,作者获得了自己的第一个大学学位。
51.D 根据下文so did the amount of effort and funds I could spend on my university classes可知,作者的工作有了改善。
52.B 根据上文another college degree可知,作者完成了另一个大学学位。
53.C 根据下文中的a joyful lifelong process可知,作者是在享受教育。
54.C 根据上下文可知,作者最终成为一名医生,实现了他的梦想。
55.A 根据上文可知,作者通过上夜校来接受教育并获得学位,最终实现了自己当医生的梦想。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了视频会议。
56.in 考查介词。have sth in common有相同的特征(或特点等),为固定用法,故填in。
57.that/who 考查定语从句。设空处引导限制性定语从句,指代先行词people,且在从句中作主语,故填that/who。
58.happens 考查动词的时态。设空处所在句与下文中的As a result, communicating through writing or even over the telephone has some limitations.为语义上的顺承关系,时态应保持一致,应用一般现在时,故填happens。
59.hopefully 考查副词。设空处作状语,修饰动词help,故填副词hopefully。
60.allowing 考查非谓语动词。设空处作介词by的宾语,故填allowing。
61.the 考查冠词。此处表示通过视觉交流并不是视频会议的唯一好处,表示特指,故填the。
62.services 考查名词的单复数。根据设空处后的are可知,该句主语为可数名词的复数,故填services。
63.called 考查非谓语动词。此处表示被称为屏幕共享的工具,tool与call之间为动宾关系,故填called。
64.to show 考查固定搭配。be able to do sth能够做某事,故填to show。
65.successful 考查形容词。设空处作定语,修饰名词videoconferencing meeting,应用形容词,故填successful。
第四部分
第一节
  Will ChatGPT replace humans? My answer is simple and clear: No, it’s absolutely impossible.
  For one thing, I don’t think ChatGPT has the ability to create like a human.Even though it can answer questions and write articles, it actually produces contents based only on what it has been fed.It isn’t that creative and original as you imagine.For another, it lacks genuine feeling and real emotion.When it comes to offering personalized service, in no sense can a cold and dull machine beat a human with flesh and blood.
  My final conclusion is: Just like the Internet and smartphones, ChatGPT will serve us instead of replacing us.If used properly, it will make our lives easier, better, and more pleasant.
第二节
  They decided to accompany Harold to Kaziranga National Park.When they got there, it didn’t take an hour to meet their first group of elephants.Harold stood in the river, put his hand to his mouth, and called Rajan’s name.Hearing the familiar voice, Rajan was running to Harold as quickly as possible.There were heartfelt hugs and teary-eyed crowds watching as the two friends finally enjoyed their friendship again.
  Harold kept talking with the workers in the park to know more about Rajan.They told Harold that Rajan’s acceptance into the group wasn’t easy at first, but now everything was OK.What made Harold surprised was that Rajan gave birth to a baby elephant — his best friend had become an adult elephant and started a family.Feeling greatly relieved, Harold could now return to the UK with peace of mind.The meeting went well and the surprise was even better.Such a meeting between old friends reminds us not to forget to connect with our old friends from time to time.
8 / 9(共91张PPT)
单元质量检测(三) INNOVATION
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. When do the speakers plan to get to the sports meet?(  )
A. At 7:45.
B. At 8:00.
C. At 8:15.
2. What does the woman want from the store?(  )
A. Cookies.
B. Milk.
C. Peanut butter.
3. What are the speakers talking about?(  )
A. A CD by Johnny Holden.
B. A present for Molly.
C. A famous musician.
4. Why does the man suggest the Fairmont Hotel?(  )
A. For its price.
B. For its location.
C. For its size.
5. What is the man doing?(  )
A. Waiting for a call.
B. Calling his neighbour.
C. Opening a window.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where is the man’s mother now?(  )
A. In the hospital.
B. At home.
C. At school.
7. Why does the man ask a week off?(  )
A. To have an operation.
B. To do some cleaning.
C. To look after his mother.
8. How does Tina look now?(  )
A. Excited. B. Upset. C. Calm.
9. Why didn’t the woman take part in the competition?(  )
A. She wasn’t feeling well.
B. She didn’t feel like going.
C. She couldn’t afford the time.
听第7段材料,回答第8、9题。
10. What is the man’s requirement?(  )
A. Going to the swimming pool.
B. Making a phone call.
C. Changing the room.
11. What is the man’s problem?(  )
A. He can’t go to sleep.
B. He’s afraid to take the elevator.
C. He has difficulty climbing the stairs.
听第8段材料,回答第10至12题。
12. What will the woman do?(  )
A. Check a room.
B. Tell the doorman to help the man.
C. Send the man’s wife to the hospital.
13. Why did Tim do a project on “How to Lead a Greener Life”?
(  )
A. To find more information for his science lessons.
B. To do something to help the environment.
C. To get his family interested in the project.
14. How does Tim go to school now?(  )
A. By car. B. By bus. C. By bike.
听第9段材料,回答第13至16题。
15. What advice is Tim going to give his teachers?(  )
A. Ask students to hand in their homework electronically.
B. Request students to recycle school paper.
C. Make students use both sides of paper.
16. What does Tim think the school cafeteria should do?(  )
A. Use local produce.
B. Have meatless Mondays.
C. Stop selling bottled drinks.
17. What classes can visitors take in Bali according to the speaker?
(  )
A. Diving. B. Swimming. C. Fishing.
18. Why do some scientists come to Bali?(  )
A. To study volcanoes.
B. To study the sea creatures.
C. To study traditional artworks.
听第10段材料,回答第17至20题。
19. What do most people of Bali do?(  )
A. Work in tourism.
B. Do agricultural work.
C. Make special clothes.
20. What does the speaker think is good to do during Chinese New Year?
(  )
A. Drink traditional coffee.
B. Do some shopping.
C. Visit ancient Chinese buildings.
听力材料:
(Text 1)
W:The sports meet starts at 8:00.
M:In order to get a good seat, we must arrive there fifteen minutes in
advance.
(Text 2)
W:Will you grab some peanut butter from the store, please? I want to
make some cookies later.
M:Sure thing, honey.I’ll grab some when I get coffee later.I think
we’re running low on milk, too.
(Text 3)
M:Did you get a present for Molly’s birthday?
W:Yes.You know she loves to listen to Johnny Holden — she’s got all
his CDs — so when I saw this book all about his life, I knew that was the
perfect present for her.
(Text 4)
W:I’m looking for a place to have my client’s art show.We are really
hoping to attract a large audience.
M:You should try the Fairmont Hotel.It’s expensive to rent, but it’s
also right by the subway.It’s super convenient.
(Text 5)
M:Was the telephone ringing?
W:I didn’t hear anything.Sometimes when the windows are open,
you can hear the neighbours’ phone ringing.
M:Well.I’m expecting an important phone call, and I don’t want to
miss it.
(Text 6)
W:How is your mother feeling these days?
M:Much better, thanks, Ms Wang.The operation went smoothly and
the doctor says she’ll recover in no time and she’ll probably come
home at the weekend.
W:That’s wonderful.When will you come back to class?
M:I still need a week to take care of her and today I will do some
cleaning for her coming home.
W:OK. Take care of your mother and yourself.The whole class are
expecting you.
(Text 7)
W:Look at Tina.She looks like she’s on top of the world.
M:Yes.She must have won the English competition.
W:If she has won it, then Mark must be really sad right now.He
wanted to win it so much.
M:Yes, I’m afraid Mark couldn’t even go.I met him yesterday.He
told me he caught a cold.
W:I’m so sorry to hear that, poor Mark.By the way, why didn’t
you take part in the competition?
M:I had no time.I had to prepare for an important exam.What about
you? Why didn’t you take part?
W:I’m just not interested in competitions.
(Text 8)
W:Hello.Front desk.
M:This is Bob Robinson.I’m calling from Room 627.
W:Hi, Mr Robinson.What can I do for you?
M:Is it possible to change to another room?
W:Could you please tell me why?
M:Our room is facing the swimming pool.It’s noisy for me.I have a
problem with sleeping.And my wife feels uncomfortable when she takes
the elevator.
W:So you need a quiet side room on a lower floor.
M:You’re right.
W:Okay.Let me check the first floor.
M:Thank you.
W:We have only two rooms left on the first floor.How about Room
108?
M:That’s fine.Can we move now?
W:Sure.I’ll send the doorman to help you.
M:Oh, thank you.
W:You’re welcome.
(Text 9)
W:Tim, you’re going to talk about your project on “How to Lead a
Greener Life”.Why did you choose that subject?
M:Well, we’d learnt a lot about the environment in our science
lessons.So, I decided to see what I could do in my own life, rather
than just act completely helplessly.And I knew the rest of my family
would be interested.
W:Did you find it easy to get information?
M:Yeah, I discovered there were lots of people at my age trying to be
green.I’d always gone to school by car.Catching a bus would be
better, but there’s no bus where we live, so I’ve gone for riding my
bike to school now.
W:OK, and what about being green once you’re actually at school?
M:Well, I realised that although all school paper was recycled and
most of my friends use both sides of paper, we use huge quantities, and
I thought we should cut down.And then it came to me that we should be
handing in most of our homework electronically.I’m going to
recommend it to our teachers.
W:And what about the school cafeteria?
M:One school I’ve read about has meatless Mondays.It’s good to use
local produce, too.That’s something our school already does.But we
still have machines with bottled milk, water and juices for sale, and I
think we shouldn’t have them.
(Text 10)
W:One destination that is becoming popular with Chinese tourists is
Bali.It is a beautiful island of Indonesia.There is a rainy season that is
perfect for swimming.One of the main attractions is Bali’s diverse sea
life.There are some creatures that don’t exist anywhere else in the
world.Visitors who don’t know how to dive can take classes while
they’re on vacation there.The island is also home to several active
volcanoes.Many scientific groups come to study them.Even though
tourism is on the rise, most of the population still works in agriculture and
the fishing industry.Bali also has many traditional artworks.Some popular products for sale include clothing with special designs, wood sculptures, and organic coffee.A great time to visit the island is during one of its many
festivals.Since ancient times, the culture of Bali has had a lot of
influence from Chinese culture.Chinese New Year is widely celebrated by
Indonesians who are of Chinese origin.The island of Bali has many
ancient Chinese buildings that are especially good to visit during the
holiday.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)
  阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
  Having both the curiosity and passion to explore the world is
rewarding.Acquiring new skills after class is necessary and beneficial.To
help you on your journey of self-growth and discovery, here are some
free learning tools available for self-learners.
  Khan Academy is one of the most popular learning tools out there.It
offers over 4,000 free courses from a huge variety of disciplines.One of
the best things about the platform is that it’s available in many other
languages other than English.It is a mobile app with wonderful videos to
keep your learning on the go.
  Khan Academy
  Duolingo
Speaking of learning on the go, Duolingo is also one of the most
popular mobile learning apps.The app offers you the opportunity to learn
a language.Flashcards, multiple-choice questions, and translation
exercises help you pick up vocabulary and grammar.If you want to get
started learning a new language, Duolingo can give you an excellent
foundation.
  
  The University of Oxford
England’s oldest university offers over 600 online courses, sets of
teaching materials, and lecture series on its open education
platform.This makes it one of the most invaluable learning tools on the
Internet.Unlike courses on other platforms, Oxford’s courses and
lectures aren’t laid out to give introductions to broad topics.Instead,
learners can deep dive into specific attractive subjects, such as the late
works of Schumann, or the performance history of Medea.
 
  BookBoon
 If you’re the learner type who likes text and text only, BookBoon
is a great resource for you.It offers over 50 million e-books and textbooks
on just about any subject that you can think of.From an introduction to
essay writing to the philosophy of artificial intelligence, BookBoon has
almost covered everything.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四款适合自学的学
习工具。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四款适合自学的学
习工具。
21. What do Khan Academy and Duolingo have in common?(  )
A. They are only available in English.
B. They offer thousands of free courses.
C. They belong to mobile learning apps.
D. They are platforms for teaching materials.
解析: 细节理解题。根据Khan Academy介绍中的最后一句和
Duolingo介绍中的第一句可知,这两款学习工具的共同之处是它
们都属于移动应用程序。
22. What is unique about the University of Oxford?(  )
A. It covers specific courses.
B. It includes video teaching.
C. It is available for self-learners.
D. It provides online courses.
解析: 细节理解题。根据The University of Oxford介绍中的
最后一句可知,这款学习工具的独特之处在于学习者可以通过此
学习工具深入研究特定的、有吸引力的主题。
23. Which is the fittest one for text-loving learners?(  )
A. Khan Academy.
B. Duolingo.
C. The University of Oxford.
D. BookBoon.
解析: 细节理解题。根据BookBoon介绍中的前两句可知,该
学习工具最适合喜欢文本学习的人。
B
  Mekhi Johnson sat with his mother at a restaurant. It was 7 pm on 28
March — time for Ivy League schools to release their admissions
decisions.
  Johnson pulled out his iPhone and quickly started checking his status
at each of the eight elite (精英的) schools that he applied to.He started
with Yale — he was in.Next, Columbia and Cornell.Those schools
accepted him, too.Then, he checked Harvard’s decision.
  “As soon as I saw I got into Harvard, my mom started
screaming,” said the 17-year-old Baltimore student.“She started
yelling,‘My son just got into Harvard,’ and everyone in the
restaurant started applauding.”
  Johnson, a senior at the Gilman School, is one of just a handful of
students in the country to be accepted into all eight Ivy League schools.
  “I didn’t have words then, and I don’t have words now,” he
said.“I just felt extraordinary.”
  When Johnson was 6 years old, he heard a story on the radio about
a student who gained acceptance into all the Ivy League institutions.His
mother, Tawana Thomas Johnson, said her son turned to her and said,
“I want to do that.”
  “Even at six, he was pretty serious,” she said.“He kept this
goal in front of him through all those years.It’s a wonderful thing and is
certainly a testament (证明) to what you can do when you set your
mind to it.”
  The chances of getting into any one of the Ivy League schools are
slim: Less than 5 percent of applicants got into Harvard this year, for
example.
  Thomas Johnson said her son is modest, and he hasn’t even posted
about his accomplishment on Facebook.But plenty of his friends are
celebrating his achievements, rushing to give him high-fives upon
hearing the news.
语篇解读:本文是一篇记叙文。来自美国巴尔的摩的一名高中生被
美国八所常春藤盟校同时录取,他成功背后的秘诀是什么呢?
语篇解读:本文是一篇记叙文。来自美国巴尔的摩的一名高中生被
美国八所常春藤盟校同时录取,他成功背后的秘诀是什么呢?
24. What was Mekhi Johnson doing at a restaurant?(  )
A. Having fun with the others.
B. Playing games on his iPhone.
C. Having a meal with his mom.
D. Waiting for the admission result.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,Mekhi Johnson和母亲
在一家饭馆里等待美国常春藤盟校录取结果的公布。
25. What made Mekhi Johnson decide to apply to the Ivy League
schools?(  )
A. A typical example.
B. A fortunate incident.
C. His mother’s expectations.
D. His teachers’ encouragement.
解析: 推理判断题。根据第六段可知,Mekhi Johnson六岁的
时候在收音机里听到一个男孩被八所常春藤盟校录取,从而他下
定决心也要创造这一奇迹。
26. What is the top secret of Johnson’s success in his mother’s eyes?
(  )
A. Staying modest.
B. Believing in himself.
C. Having a clear goal.
D. Working hard every day.
解析: 细节理解题。根据倒数第三段可知,Johnson的母亲认
为,Mekhi Johnson之所以成功,是因为他从小就明确了考取八所
常春藤盟校这一目标,然后一直朝这一目标奋斗。
27. What would be the best title for this passage?(  )
A. Mother Shared His Son’s Success Story
B. Mother Delighted Over His Son’s Success
C. Boy Admitted to All Ivy League Colleges
D. Baltimore Student Made His Way to Harvard
解析: 标题归纳题。综合全文可知,本文主要介绍了高中生
Mekhi Johnson被美国八所常春藤盟校录取这一事件。因此C项为
本文最佳标题。
C
  One beautiful day, I showed up for work, where I had just been
promoted.I was right in the middle of training a new girl, when my boss
asked to talk to me for a second.After that conversation, you can
effectively cross “had a good job” off my comfortable living
checklist.No warning.In fact, just the month before I had received my
fifth Employee of the Month award.I was speechless and so was everyone
else.Seven of us were cut from my department that day.Later, I would
discover that there were thousands of cuts companywide.I worked at a
bank.A failing one.
  When something like this happens to you, it’s natural to ask
why.I reviewed all my work accomplishments.I thought about how I had
been a top performer every month since I had been hired and about how
they gave me the highest rating of anyone on my review.What had I done
wrong? What could I have done better?
  The truth is that sometimes we search for a logical explanation in a
situation that can’t be understood.The only way to move past it is to
have confidence in the job you did as an employee and understand that you
are a victim of an unfortunate circumstance.
  Speaking of writing, with all of the extra time on my hands, I
reunited with the long lost love of my life: writing.
  I decided to pursue writing as an actual job.I designed a website and
applied for writing jobs.I started getting more and more clients.It
occurred to me that with some hard work I might be able to make a living
doing what I love.So there I was, three months after the sky fell,
thinking about how incredibly blessed I was.And this would never have
happened had I not lost something in the first place.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者工作表现很好,但是被老板炒
了鱿鱼;面对命运的打击,她努力开辟了另一条出路。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者工作表现很好,但是被老板炒
了鱿鱼;面对命运的打击,她努力开辟了另一条出路。
28. What happened to the author according to Paragraph 1?(  )
A. She was fired.
B. She was criticized.
C. She got promotion.
D. She received an award
解析:细节理解题。根据第一段可知,作者不幸失去了工作。
29. What can we learn about the author?(  )
A. Her performance was great.
B. Her colleagues weren’t friendly.
C. She wasn’t treated fairly at work.
D. She didn’t finish her tasks well enough.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,作者在公司里每个月
都被评为优秀员工,并且获得最高的评分。也就是说,她的表现
非常优秀。
30. How did the author feel about her situation in the end?(  )
A. Worried. B. Satisfied.
C. Confused. D. Disappointed.
解析: 推理判断题。根据最后一段可知,作者最后从事了自
己最喜欢的工作——写作,并且效益越来越好。作者甚至有点庆
幸自己丢掉了之前的工作。
31. What would be the best title for the text?(  )
A. Interest Will Help Us to Find a Way
B. Where There Is a Will, There Is a Way
C. Nothing Is Impossible to a Willing Heart
D. When One Door Closes, Another Opens
解析: 标题归纳题。综合全文可知,作者一开始被老板炒
鱿鱼,等于“一扇门被关闭”;然而,她又勇敢地开辟了一条
新的发展道路,也就是“另一扇门被打开”。因此D项为文章
最佳标题。
D
  “Think of mental work as doing push-ups,” says Josh Davis,
author of Two Awesome Hours.Say you want to do 10,000.The most
“efficient” way would be to do them all at once without a break.We
know, though, that that is impossible.Instead, if we did just a few at
a time, between other activities and stretched (延伸) out over
weeks, hitting 10,000 would become far more feasible.
  “The brain is very much like a muscle in this respect,” Davis
writes.“Set up the wrong conditions through constant work and we can
accomplish little.Set up the right conditions and there is probably little we
can’t do.”
  Many of us, though, tend to think of our brains not as muscles,
but as a computer: a machine capable of constant work.Not only is that
untrue, but pushing ourselves to work for hours without a break can be
harmful, some experts say.
  “The idea that you can unlimitedly stretch out your deep focus and
productivity time is really wrong,” says research scientist Andrew
Smart, author of Autopilot.“If you’re constantly doing this, where
your physiology is saying ‘I need a break’ but you keep pushing
yourself, you get this low-level stress response — and, over time,
extraordinarily dangerous.”
  One analysis found that long working hours increased the risk of
heart disease by 40% — almost as much as smoking (50%).Another
found that people who worked long hours had a much higher risk of
stroke, while people who worked more than 11 hours a day were almost
2.5 times more likely to suffer from depression than those who worked
seven to eight.In Japan, this has led to the disturbing trend of karoshi,
or death by overwork.
  If you’re wondering if this means that you might want to consider
taking that long-delayed holiday, the answer may be yes.One study of
businessmen in Helsinki found that over 26 years, executives and
businessmen who took fewer holidays in midlife predicted both earlier
deaths and worse health in old age.
语篇解读:本文是一篇说明文。长时间工作对身体健康的危害极
大。作者建议我们将大脑看作身体上的肌肉,而非电脑,必须注意
劳逸结合。
语篇解读:本文是一篇说明文。长时间工作对身体健康的危害极
大。作者建议我们将大脑看作身体上的肌肉,而非电脑,必须注意
劳逸结合。
32. What does the underlined word “feasible” in Paragraph 1 probably
mean?(  )
A. Being effective. B. Being impossible.
C. That can be done. D. That can be refused.
解析:词义猜测题。根据上文可知,作者这里在进行一种假
设:(相比一次性完成一万个俯卧撑)如果我们每次只做几个、
花好几周来完成,那么,很显然这样就容易得多,也更加“可
行”。
33. What do Josh Davis and Andrew Smart have in common?(  )
A. They like doing push-ups.
B. They support short breaks.
C. They advocate working hard.
D. They compare our brains to computers.
解析: 细节理解题。Josh Davis以做俯卧撑为例,来说明一次
性完成是不可能的(强调中间要休息);他认为人脑就像肌肉,
不是电脑。Andrew Smart也认为,无限地延伸工作时间是错误
的。因此他们的共同之处在于都支持短暂的休息。
34. What did the two analyses in Paragraph 5 indicate?(  )
A. The risks of some diseases.
B. The reasons for poor health.
C. The benefits of taking a holiday.
D. The harm of working long hours.
解析: 细节理解题。根据第五段可知,这两项研究都表明
长时间工作会导致各种疾病甚至抑郁症,也就是长时间工作的
害处。
35. What’s the purpose of the last paragraph?(  )
A. To make a prediction.
B. To offer a suggestion.
C. To present an analysis.
D. To give an introduction.
解析: 写作意图题。最后一段第一句是主题句,本句很明显
在建议读者选择度假以获得必要的休息。后面的句子(带有警示
和提醒的感觉)也是为第一句服务的。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
  After a decade studying how creative people do what they do,the
answer is simple: they work.36.(  ) Creativity is best thought of
as a kind of effort, not an abstract thing — it’s what goes on when you
are trying to solve a problem.The problem could be writing a poem,
making a song, designing a website, anything.37.(  )
  The biggest difference between you and Picasso, or Beyoncé, or
whoever your creative heroes are is that they are/were more hard-working
than you.They spend more time in front of a canvas, or guitar, or
computer, working away at applying their minds and souls to specific
things.
  38. (  ) Pick a problem you care about and get to work.If you
don’t care about anything, your problem isn’t creativity, it’s
apathy.If you start things and give up, your problem isn’t creativity,
it’s dedication.Can’t focus for long? Then learn the skill of
concentration.
  39. (  ) Instead they apprenticed (当学徒) with masters in a
craft and worked with them.They did the simple work until they had the
skills needed to do more sophisticated work.They learned how to develop
ideas and deliver finished work by working.There is no other way.
  40. (  ) Pick any creative hero, and any creative work
they’re famous for, and investigate how many sketches, or drafts,
or attempts they had to make to get it right.They may have had flashes of
insight here and there, but those came while they were working
hard.Ideas are cheap, it’s the passion to make ideas real that’s rare.
A. Don’t believe me?
B. Want to be more creative?
C. No one wants to hear this, but it’s obvious.
D. The key to creativity lies in thinking differently.
E. It’s true that everyone wants to be creative in whatever they do.
F. But no creative person in history was creative independent of working
on some kind of project.
G. Few people in history that we call creatives today read books or took
courses on creativity.
语篇解读:本文是一篇议论文。那些天才人物是怎样变得具有创造
性的呢?作者经过多年研究,获得的答案是——工作。
36. C 上文陈述了一个让我们有点失望的事实——创造无捷径,创
造源于工作和实干,因此C项符合语境。
37. F 上文都在说明辛勤工作对于获得创意的重要性,并列举了诸
多领域,F项接着说明没有哪个领域的人可以不通过辛勤工作而变得
有创造性。
38. B 下文具体告诉我们怎样做才能变得具有创造性,因此B项符合
语境。
语篇解读:本文是一篇议论文。那些天才人物是怎样变得具有创造
性的呢?作者经过多年研究,获得的答案是——工作。
39. G 下文告诉我们人们通过实践不断获得提高,Instead一词与上
文所说情况相反,因此G项符合语境。
40. A 下文作者在努力证明自己的观点——创意源于实践,因此A
项符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
  I had watched our new refrigerator being delivered, and then I did
what any child would do with a huge box — turning it into something
wonderful.In my case, it was a  41 where I was going to help people.
  Over the next few days, I readily  42  everyone I saw.Our dogs
and cats, along with Grandma, made up the majority of my  43 .
  My box room  44  pretty quickly after that, but the dream
stayed.  45 , it went into sleep for a while.After graduating from
high school, I couldn’t  46 to go to university.So I decided to work
and take  47 classes instead.
  Though years passed, my  48  didn’t.As I worked job after
job, I always managed to set aside  49  time and money to take
college classes at night.Over time, I received my first
college  50 .As my regular jobs  51 , so did the amount of effort
and funds I could spend on my university classes.Before I knew it,
another college degree had been  52 .And so it went, after working
for years and  53  every part of education, I acquired my eighth and
final degree.I  54  became a doctor as I had wished.
    55  is a joyful lifelong process, and I managed to reach my goal
over the years by taking one class at a time.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者从小就有当医生的梦想并为之
而努力,最终他的梦想成真。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者从小就有当医生的梦想并为之
而努力,最终他的梦想成真。
41. A. clinic B. restaurant
C. shelter D. classroom
解析: 根据倒数第二段中became a doctor as I had wished
可知,作者如愿以偿地成为一名医生。由此可知,作者应该是
用纸箱做了一个诊所,并在接下来的几天里,欣然治愈了见到
的每个人。
42. A. served B. taught
C. cured D. frightened
解析: 参见上题解析。
43. A. customers B. patients
C. students D. victims
解析: 作者扮演医生的角色,狗和猫,以及奶奶组成了他的
大部分患者。
44. A. burnt down B. fell apart
C. floated away D. came out
解析: 根据下文but the dream stayed可知,作者用纸箱做的诊
所不复存在了。
45. A. Besides B. Therefore
C. Otherwise D. However
解析: 根据上文the dream stayed及下文可知,作者的梦想在
多年之后才得以实现,所以上下文是转折关系。
46. A. determine B. expect
C. select D. afford
解析: 根据下文So I decided to work可知,高中毕业后,作者
上不起大学。
47. A. normal B. special
C. part-time D. regular
解析: 根据上文的So I decided to work及下文中的take college
classes at night可知,作者决定一边工作,一边去上一些课程。
48. A. career B. dream
C. problem D. hobby
解析: 根据上文中的but the dream stayed可知,本空应填
梦想。
49. A. enough B. little
C. difficult D. convenient
解析: 根据下文内容可知,作者修完了全部的课程并最终成
为一名医生,因此他付出了足够的时间和钱去上夜校。
50. A. degree B. diploma
C. certificate D. admission
解析: 根据下文中的Before I knew it, another college degree
可知,随着时间的推移,作者获得了自己的第一个大学学位。
51. A. changed B. expanded
C. permitted D. improved
解析: 根据下文so did the amount of effort and funds I could
spend on my university classes可知,作者的工作有了改善。
52. A. challenged B. completed
C. attempted D. inspected
解析: 根据上文another college degree可知,作者完成了另一
个大学学位。
53. A. considering B. reserving
C. enjoying D. adopting
解析: 根据下文中的a joyful lifelong process可知,作者是在
享受教育。
54. A. previously B. occasionally
C. eventually D. deliberately
解析: 根据上下文可知,作者最终成为一名医生,实现了他
的梦想。
55. A. Education B. Experience
C. Graduation D. Growth
解析: 根据上文可知,作者通过上夜校来接受教育并获得学
位,最终实现了自己当医生的梦想。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
  Successful businesspeople, busy students and far-off friends:
What do they all have 56.       common?From time to time,
they all need to talk to people 57.        don’t live nearby.What
is the solution?For some, the answer is the technology of
videoconferencing.
  Some studies say that over half of all communication
58.        (happen) with your body, not your words.As a
result, communicating through writing or even over the telephone has
some limitations.Videoconferencing can 59.      (hopeful) help avoid some possible misunderstandings by 60.        (allow) people to both hear and see each other during conversations.
  Allowing for visual (视觉的) communication is not
61.        only benefit of videoconferencing.Travelling to meet
someone in person requires time and money, but videoconferencing
keeps costs low.Some 62.        (service) are free while
others need to be paid.
  Another advantage of using videoconferencing is its
convenience.Many videoconferencing platforms have a helpful tool
63.        (call) screen sharing.This makes you able
64.        (show) your computer monitor (显示器) to
others whether they’re in the office with you or not.The key to a
65.        (success) videoconferencing meeting is choosing
the right platform.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了视频会议。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了视频会议。
56. in 考查介词。have sth in common有相同的特征(或特点等),
为固定用法,故填in。
57. that/who 考查定语从句。设空处引导限制性定语从句,指代先
行词people,且在从句中作主语,故填that/who。
58. happens 考查动词的时态。设空处所在句与下文中的As a
result, communicating through writing or even over the telephone has
some limitations.为语义上的顺承关系,时态应保持一致,应用一般
现在时,故填happens。
59. hopefully 考查副词。设空处作状语,修饰动词help,故填副词
hopefully。
60. allowing 考查非谓语动词。设空处作介词by的宾语,故填
allowing。
61. the 考查冠词。此处表示通过视觉交流并不是视频会议的唯一好
处,表示特指,故填the。
62. services 考查名词的单复数。根据设空处后的are可知,该句主
语为可数名词的复数,故填services。
63. called 考查非谓语动词。此处表示被称为屏幕共享的工具,tool
与call之间为动宾关系,故填called。
64. to show 考查固定搭配。be able to do sth能够做某事,故填to
show。
65. successful 考查形容词。设空处作定语,修饰名词
videoconferencing meeting,应用形容词,故填successful。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  近期China Daily的Opinion专栏发起主题为Will ChatGPT Replace
Humans?的讨论。请你写一篇短文参与讨论,内容包括:
  1. 你是否认为ChatGPT会取代人类?
  2. 说明理由。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
                        
                         
参考范文:
  Will ChatGPT replace humans? My answer is simple and clear:
No, it’s absolutely impossible.
  For one thing, I don’t think ChatGPT has the ability to create like
a human.Even though it can answer questions and write articles, it
actually produces contents based only on what it has been fed.It isn’t
that creative and original as you imagine.For another, it lacks genuine
feeling and real emotion.When it comes to offering personalized
service, in no sense can a cold and dull machine beat a human with flesh
and blood.
  My final conclusion is: Just like the Internet and smartphones,
ChatGPT will serve us instead of replacing us.If used properly, it will
make our lives easier, better, and more pleasant.
第二节(满分25 分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  Rajan, a young female elephant, was saved from illegal
hunters.Since it could not be released back into the wild at the time, it
was placed in an elephant rescue center.Rajan was cared for by Harold,
who came from England.Rajan grew up under his care and soon became a
close friend.Until one day, Harold was suddenly forced to return to his
home country.
  Rajan was very depressed.She didn’t want to leave her cage for
months and had a hard time getting along with other elephants.Harold’s
sudden departure made her very sad.Nothing or anyone could comfort
her.Because she had been living in a shelter for years, she had the
chance to live in the wild again.Soon Rajan’s new keepers found her a
good home among an elephant herd(兽群) in Kaziranga National
Park.It was an exciting event for the elephants who had been living in the
shelter for a long time.
  This created tense moments when Rajan was introduced to the
herd.Her encounter with another elephant almost ended in a fight.It’s
true that elephants sometimes fight for dominance in the
group.Fortunately, Rajan quickly adapted to the environment.No one
would ever expect she would reunite with Harold again.
  But Harold longed for India all the time, especially his best friend
Rajan.He wanted to know how Rajan was doing, so he decided to go on
a tourist trip in search of Rajan.It had been nine years since he left the
elephant.His former colleagues at the elephant rescue center were excited
by Harold’s plan to find Rajan and they had been able to more or less tell
Harold where to find the elephant.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
  They decided to accompany Harold to Kaziranga National Park.
                       
  Harold kept talking with the workers in the park to know more
about Rajan.                        
                        
                         
                   
                        
                         
参考范文:
  They decided to accompany Harold to Kaziranga National
Park.When they got there, it didn’t take an hour to meet their first
group of elephants.Harold stood in the river, put his hand to his
mouth, and called Rajan’s name.Hearing the familiar voice, Rajan
was running to Harold as quickly as possible.There were heartfelt hugs
and teary-eyed crowds watching as the two friends finally enjoyed their
friendship again.
  Harold kept talking with the workers in the park to know more about
Rajan.They told Harold that Rajan’s acceptance into the group wasn’t
easy at first, but now everything was OK. What made Harold surprised
was that Rajan gave birth to a baby elephant — his best friend had become
an adult elephant and started a family.Feeling greatly relieved, Harold
could now return to the UK with peace of mind.The meeting went well
and the surprise was even better.Such a meeting between old friends
reminds us not to forget to connect with our old friends from time to time.
谢谢观看!

展开更多......

收起↑

资源列表