2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man advise the woman to do
A. Find a special gift.
B. Give Mary $100.
C. Ask other people.
2. What gift did Jenny get
A. Some flowers.
B. A silk dress.
C. A scarf.
3. What will the woman give the man
A. Some cakes.
B. The recipe for the cakes.
C. Some food.
4. What will the man do first
A. Finish the paper.
B. See his parents.
C. See the professor.
5. Why did some people hand in the paper early
A. They finished it in a short time.
B. They couldn’t answer the questions.
C. They had other important things to do.
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the man want the woman to do
A. Do some cleaning.
B. Do some cooking.
C. Get a gift for his mother.
7. How does the man feel at last
A. Angry.
B. Crazy.
C. Sorry.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What did the woman do just now
A. She collected some money.
B. She finished a cycle race.
C. She took a long hot bath.
9. Who is the man probably
A. A reporter.
B. A racer.
C. A bank clerk.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How did the speakers know each other
A. They were classmates.
B. They were business partners.
C. They met each other two months ago.
11. When will the speakers meet
A. At 10:00 a.m. tomorrow.
B. At 3:00 p.m. tomorrow.
C. It is not decided.
12. What will the man do next
A. Make a call.
B. Have a meeting.
C. Write something down.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What did the man think of the movie
A. Interesting.
B. Too long.
C. Funny.
14. What kind of movie will the speakers watch next time
A. A scary movie.
B. A war movie.
C. A romantic comedy.
15. Where does the woman want to sit next time
A. Near the back.
B. In the center.
C. In the front.
16. When will the speakers meet on Friday
A. At 6:00 p.m.
B. At 7:00 p.m.
C. At 8:00 p.m.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What did the speaker go to London for
A. Working there.
B. Having a holiday.
C. Visiting a friend.
18. In which season did the speaker go to London
A. Spring.
B. Summer.
C. Autumn.
19. What did the speaker like most in London
A. The wonderful plays.
B. The delicious food.
C. The beautiful sights.
20. What can we learn from the talk
A. It’s necessary to take an umbrella in London.
B. The speaker will go to London again this year.
C. Most of the restaurants in London only offer English food.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Here comes 4 most popular clubs in our school! Join us, and we will help you to find your own shining points, lead you to find beauty and to create beauty, and make your campus life as fulfilling and happy as a dream.
Basketball Club
Students will be able to develop their basketball skills further and have the opportunity to compete in basketball games with members from other international schools in Beijing. The club will be available to 10—16 members from grades 5 to 8, and will practise twice weekly.
Public Speaking Club
The Public Speaking Club will be centred around the personal development of students along with developing public speaking skills. The club will focus on all skills in delivering better speeches and improving communication. The club will be available to 10—12 members from grades 7 to 12, and will meet once weekly (Wednesday).
Yoga Club
Yoga not only improves balance, flexibility, and joint stability, but also serves as a peaceful escape from the stress of daily life. Our students will have the chance to physically exercise while reducing some stress from their life. The club will be available to 10—16 members from grades 7 to 12, and will meet once weekly (Tuesday).
Media Club
The Media Club teaches students the basics of journalism. The club engages in a wide range of activities like interviewing teachers and students, writing about big events on campus, and operating the weekly school radio broadcasts. The club will be available to 8—12 members from grades 6 to 12, and will meet once weekly (Monday).
21.Which club will attract students who want to get both mental and physical benefits
A.Basketball Club. B.Public Speaking Club.
C.Yoga Club. D.Media Club.
22.What will club members do at the Media Club
A.Set up a school radio station. B.Write imaginary stories.
C.Learn public speaking skills. D.Interview teachers and students.
23.Where can the text be found
A.In a school introduction. B.In a research paper.
C.In a history textbook. D.In a travel guidebook.
B
What a day! I started at my new school this morning and had the best time. I made lots of new friends and really liked my teachers. I was nervous the night before, but I had no reason to be. Everyone was so friendly and polite. They made me feel at ease. It was like I’d been at the school for a hundred years!
The day started very early at 7: 00 am. I had my breakfast downstairs with my mom. She could tell that I was very nervous. Mom kept asking me what was wrong. She told me I had nothing to worry about and that everyone was going to love me. If they didn’t love me, Mom said to send them her way for a good talking to. I couldn’t stop laughing.
My mom dropped me off at the school gates about five minutes before the bell. A little blonde girl got dropped off at the same time and started waving (招手) at me. She ran over and told me her name was Abigail. She was very nice and we became close straight away. We spent all morning together and began to talk to another girl called Stacey. The three of us sat together in class all day and we even made our way home together! It went so quickly. Our teacher told us that tomorrow we would really start learning and developing new skills.
I cannot wait until tomorrow and feel as though I am really going to enjoy my time at my new school. I only hope that my new friends feel the same way too.
24.How did the author feel after going to her new school
A.Exhausted .B.Thrilled. C.Upset. D.Homelike.
25.Why did the author laugh when she heard about her mother’s advice
A.Because her mother told her a funny story.
B.Because her mother talked to her in a funny way.
C.Because she didn’t accept her mother’s advice.
D.Because she thought her mother’s advice was funny.
26.What happened on the author’s first day of school
A.She met many nice people. B.She had a hurried breakfast.
C.She learned some new skills. D.She arrived at school very early.
27.What’s the main idea of the text
A.The author’s thanks for mum.
B.The author’s worries about the first new school day.
C.The author’s feelings and experience on the first new school day.
D.The author’s new friends she made on the first new school day.
C
When young children’s behavior becomes challenging, many parents turn to threats. Many parents threatened to leave an activity or place, or not get snacks. “Discipline (管教) helps young children learn what behaviors are safe and proper and can play an important role in helping them learn the difference between right and wrong,” said Susan Woolford, M. D.“Empty threats, however, destroy trust and aren’t usually effective.”
Most parents surveyed reported getting input about discipline strategies from several sources, turning to the child’s other parent, talking with friends or using parenting books, articles and social media. Meanwhile, less than a fifth of parents have discussed discipline with a healthcare provider and one in eight parents say they haven’t thought about their discipline strategies. Some parents surveyed admitted using discipline strategies that aren’t recommended by experts, with two in five sometimes spanking (打屁股).
“Discipline strategies should be proper for the child’s age and developmental level.” Woolford said. For children aged one to two, distraction (分散注意力) and redirection are often most effective, noting that children this young are exploring their environment and willful misbehavior is quite few. But after age two, children understand their actions can cause a reaction from others and may increasingly test that out. Parents of children aged three to five surveyed were more likely to use warnings, speak firmly, and give timeouts.
During these preschool ages, parents should let them know what their misbehavior will lead to. For instance, if a child throws a drink out of anger, a proper punishment would be to have them clean up the mess while an unrelated punishment will be less effective. Reactions should be immediate, so the child understands the connection with their misbehavior.
As children grow, they respond differently to various discipline methods, so parents should adapt their strategies and stay open to new approaches. “Balancing correction with positive strengthening — like praise and rewards — helps children build self-respect while learning from their mistakes.” Woolford said.
28.What will threatening bring to kids according to Susan Woolford
A.Less belief in parents. B.More improper behaviors.
C.Unwillingness to accept gifts. D.Inability to tell right from wrong.
29.What is paragraph 2 mainly about
A.Effective threats to children. B.Situations of discipline strategies.
C.Various methods of parenting. D.Reasons for children’s misbehavior.
30.What should parents do with the misbehavior of children aged 3 to 5
A.Reason with them patiently and seriously.
B.Reflect on the causes of their mistakes.
C.Forgive them for their childish actions.
D.Punish them immediately and properly.
31.What can we infer from the last paragraph
A.Praise and rewards ensure self-respect.
B.Disciplining children is a flexible process.
C.Parenting becomes easier as children grow.
D.Correcting mistakes is a new parenting approach.
D
Every school has students who stand out for their abilities and their eagerness (渴望) to learn. In Mexico, a school created a program to work with them. In 2019, both teachers Lotta Andersson and John Rennie got the idea to provide learning opportunities for students with a desire for knowledge. They are English coordinators (协调员) in the school. “We want to have a program to encourage students who really have the abilities and the interests to learn more and continue accepting challenges,” Andersson said during a recent interview.
Students in the program which was called Learning Challenges, met with the teachers about once a month. Andersson and Rennie would help us choose research topics. We then worked with the teachers to find books, interview subjects and Internet sources, while in Learning Challenges, I gave statements on European culture and the fashion industry.
When asked what skills students had formed in the program, which ended in June 2020 because of the limits of a common disease. Andersson said, “They had learned to ask questions, be more open-minded and see things from different angles (角度). Also, they mastered the skills-reflecting more, acting actively, and learning not to put limits on themselves.”
A student, Yihane Abed, carried out research on the sun, the moon, stars planets, etc. while in Learning Challenges. “The skills I developed were teamwork and the ways to do research and give a good presentation,” she said.
Andersson and Rennie continue to help students pursue their love of learning. “The program doesn’t exist formally, but as an important part of the culture at school, it is still needed,” Andersson said. “There is much more difference, not only for students who need extra help, but also for those who are higher achievers.”
32.What’s the purpose of creating Learning Challenges
A.To help some students learn more.
B.To guide students to work out effectively.
C.To improve students’ interest in visiting Europe.
D.To encourage English students to help others.
33.What is paragraph 3 mainly about
A.Methods that students used in the program. B.Abilities that students got from the program.
C.Difficulties that students met in the program. D.Topics that students selected from the program.
34.Which kind of research did Yihane Abed carry out
A.The universe. B.Teamwork. C.The fashion industry. D.Travelling.
35.What does Andersson think of the program
A.Tough. B.Formal. C.Essential. D.Passive.
第二节(共5小题, 每小题2. 5分, 共12. 5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Time after time, I am on different internet forums, and I end up communicating with people who want to start a blog or website and are,“going to get started soon”, “thinking about it”, or “still going over my options”, and so on. While a bit of planning and research will serve you well when starting any project, often months later, these same people are “still thinking about it”.
While there are many reasons that may stop someone from even starting a project they have in mind, fear being the most obvious, the idea of perfectionism seems to be the second most. 36
There is a proverb, “Tomorrow is often the busiest day of the week.” There is no such thing as the perfect plan. In fact, you spend so much time being concerned about getting everything right and perfect but it wears your initial enthusiasm down. 37
Yes, you should want to be reaching for excellence, but who starts out with being excellent Excellence will only come from trial and error.
Just make a decision and start following through. Forget trying to be a perfectionist. 38
It comes from the belief that,“anything I do that is less than perfect is not worth doing”. This way of thinking leads to one becoming discouraged and then failed even to start your project.
To start, just begin with something that is good enough, and then keep working to improve on it. Make a basic plan, take action, and then start improving the actual results. 39 Let go of the fear, stop thinking and start doing, and forget starting out with, “it’s got to be perfect.”
I’ll leave you with the words of an actual doer, who was not a perfect person, and all his decisions were not perfect. 40 “You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”
A.In fact, perfectionism is an unhealthy belief.
B.I’ll provide you with some examples of action.
C.Yet the only way to a solution is to start doing.
D.However, he is an example to be followed today.
E.Once you begin, it’s often less painful to keep working.
F.Getting started on a project is not a life and death decision.
G.The result is that time passes and so does the perfect moment.
第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)
第一节(共10小题;每小题1.5分, 共15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Early in my teaching career, I heard countless make-believe stories for unfinished homework. Then I grew less trusting and quitted 41 any excuse. When the students at my new school didn’t finish homework, I never asked why. Instead, I just sighed loudly and recorded a zero in the grade book. I soon gained the 42 I thought I wanted.
One day, Anthony approached me. “Could I talk to you ” he asked 43 . “I know you said no excuse, but I don’t want you to think I’m 44 because I often come without my homework.” He then looked up at me for the first time. “It’s just that... my dad moved out, and my mom works at night, so I have to look after my little brothers. Often, they cry a lot, and it’s hard for me to 45 ...”
I was about to ask why he didn’t tell me earlier when I suddenly realized why. So I changed the 46 . “Would it help if you stayed after school and worked on it before you go home ”
He nodded hard.
Anthony became the first student in my after-school study session. Several days later, Terrell joined him, followed by Sandy and Randy. Before long, I had a room full of students. Their stories were not amusing, but all very 47 :
·The power company 48 our lights because we couldn’t pay the bill.
·My dad says schoolwork is just a waste of time.
·We don’t have any paper in the house.
I thus discovered not all kids come from families that are 49 . Not all kids have a quiet bedroom with a desk and study light. Some don’t even have home. Most importantly, I learned that “I’ll listen” 50 better than “No excuse!”
41.A.inventing B.finding C.accepting D.offering
42.A.reputation B.benefit C.experience D.praise
43.A.loudly B.shyly C.curiously D.eagerly
44.A.poor B.mean C.lazy D.weak
45.A.behave B.concentrate C.struggle D.compete
46.A.question B.tune C.process D.thought
47.A.complex B.moving C.cool D.real
48.A.broke down B.put out C.cut off D.shut out
49.A.disciplined B.peaceful C.traditional D.supportive
50.A.works B.feels C.understands D.controls
第二节 (共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When it comes to building their dream home, people have a lot of different ideas. However, some people decide to avoid traditional architecture, and build something 51 (complete) different, for instance, a container house. That’s exactly 52 designer Will Breaux did and now he’s a proud owner of a house built out of shipping containers. His new home 53 (locate) on MeGowen Street in Houston. The containers are piled on top of each other 54 (create) a three-story house.
Breaux wanted to build his own house since the early 2000s, however, 55 a long time he struggled to find someone who would design the kind of house he wanted, so eventually Breaux decided to do it 56 (he). Breaux got the idea of a container house many years ago. Why containers “Shipping containers are strong, fireproof, long-lasting, hurricane resistant, and have common characteristics,” Breaux explains.
However, the man, who is not a 57 (profession) builder, had little knowledge of what it would take to build his dream house. But he was determined to do everything he could.
After long hours spent 58 (learn) everything about constructing a house out of shipping containers, Breaux possesses 59 impressive 2, 500-square-foot house. Now the house is 60 (full) furnished (装修) and looks just like Breaux had imagined it.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
61.假定你是李华,是某中学高一的新生。请你给外国笔友Steven写封信。介绍你现在各方面的情况。
信中包括以下内容:1.学校环境;2.师生相处;3.高中生活。
注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Steven,
Yours,
Li Hua
62.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was a Monday morning. David, whose school fees (学费) were continuously supported by an old woman anonymously (匿名地), got up late, He got dressed and rushed to the bus stop for his last school bus, his mind full of the day’s schedule. The streets were busy with people heading to work. As he was waiting for the school bus, he noticed a woman worriedly searching through her bag.
“Excuse me,” David called out, “do you need some help ” The woman looked up anxiously, “I’ve lost my wallet, and there is something important in it.”
Without a second thought, David offered to help. They retraced (折回) the woman’s steps, looking through the sidewalk carefully and asking passersby if they had seen a wallet. At this moment, David’s bus arrived. Looking at his watch, the school bus and the anxious woman, he decided to continue helping her find the wallet despite the pressure of his own schedule.
Luckily, several minutes later, they found the small wallet under a car. The woman’s face was a picture of relief (宽慰) as she carefully cleaned the dirt on it. “I can’t thank you enough,” said the woman, opening the wallet and pulling out a piece of paper. “It includes my grandmother’s wish to find the poor student who has been supported by her. She passed away yesterday, and she wanted to send out her last gift.” Then, the woman was sorry for David’s missing the bus so she called a taxi, and said, “I’ll get you to school in no time.”
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Upon arriving at the school, the woman alone managed to meet the headmaster for David’s being late.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The headmaster led the woman to David’s classroom to give him the gift.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
第一部分 听力(共两节,满分30分)
1-5 BCBCB 6-10 ACBAC 11-15 CBBCA 16-20 ABC听力原文
听力原文
Text 1
W: How much do you think I should give Mary as a graduation gift
M: I think you should give her $100. That’s how much everyone else is giving.
Text 2
M: Jenny, Merry Christmas. Here is a little gift for you.
W: Oh, thank you. Wow, you are so thoughtful! I like pink, and I like silk, so this scarf is perfect for me.
Text 3
M: These cakes are delicious, Mrs. Smith. I wish my mother could cook like this.
W: I’m glad you like it. I’ll be happy to give you the recipe if you want.
M: Oh, that would be great!
Text 4
W: You’re not finished with your paper yet. What are you going to do
M: I’ll go see the professor and ask if I can get permission to hand it in later. That’s the only thing I can do right now.
Text 5
M: I don’t think I did well on that test.
W: Me neither. It was so hard!
M: Well, at least we aren’t the only ones. I saw people turning it in early because they didn’t know what to answer.
Text 6
M: ⑥Please hurry up and do some cleaning around here.
W: Why me I clean as much as you do.
M: No, you don’t!
W: Kevin, calm down please. Let’s talk about this.
M: No, I won’t calm down.
W: Come on. I’ll help you clean.
M: ⑦Fine. I’m sorry I got angry. You know my mum is coming soon and I don’t want this place to look like a mess.
Text 7(第9题为推断题)
M: ⑧Now, Lily. You’ve had a few minutes to rest. Can you tell us something about yourself How old are you and what do you do
W: I’m 23 and I’m a bank clerk.
M: A bank clerk! So you’re used to collecting money. Who taught you to cycle
W: Nobody. I taught myself. I’ve been cycling since I was 5.
M: And who bought you that beautiful racing cycle for you
W: I bought it myself. I worked overtime.
M: Good for you! And what are you going to do now
W: Now If you mean this minute, I’m going to have a long hot bath.
M: ⑧You must need some relaxing. Again, congratulations. That was Lily James, winner of this year’s London to Brighton cycle race.
Text 8
M: Hello, Adams speaking. Who is calling
W: Good morning, Mr. Adams. This is Alice.
M: Alice
W: Yes. ⑩We met at Mr. Green’s office two months ago. Do you remember
M: Oh, yes. I remember now. What can I do for you
W: Well, Mr. Adams, I’d like to do some business with your company. So I was wondering if I could come and meet you at 10:00 a.m. tomorrow.
M: I’m afraid I have another appointment at ten.
W: Well then, how about 3:00 p.m. tomorrow
M: I don’t think so. Why don’t I call you back
W: Oh, that’s very kind of you. When can I expect your call
M: Maybe in a week or so. I have a meeting right now. Thank you for calling. Goodbye.
Text 9
M: How did you enjoy the movie
W: I thought it was interesting. Sometimes a bit violent. How about you
M: I fell asleep!
W: Oh. So you didn’t like it
M: I don’t really understand why films have to be so long these days. It was just a film about prisons, and it was two and a half hours long!
W: Yes, I see your point.
M: I lost interest about halfway through.
W: Well, next time we’ll have to go and see a shorter movie!
M: Next time Great. I love going to the movies. When
W: Let’s see what’s on. Oh, there’s a romantic comedy on.
M: That’s a good movie for a date!
W: Alright, why don’t we see it on Friday night
M: Where do you want to sit
W: Near the back. Not in the center.
M: OK, done. I’ll pick you up at 6:00 p.m. The movie starts at 8:00 p.m. We should have plenty of time to have dinner.
Text 10
W: My husband and I spent a few weeks in London last year. We went there in autumn. We thought it was the best season to visit England. The weather was usually quite good and there were not too many tourists in October. We stayed in a small hotel in the West End. We did most of our sightseeing on foot. We went shopping and spent a lot of money. What we liked most was going to the theater. We don’t have a lot of chances to see such wonderful plays at home. A lot of people said English food was very bad, but we didn’t think so. It was true that most of the restaurants were French, Italian or Chinese, but we had some very good meals. In fact, we enjoyed our holiday so much that we have already decided to go there again next year. We are going to take our umbrellas, though. I’m sure we will need them sooner or later.
【答案】21.C
22.D
23.A
【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一所学校里四个最受欢迎的俱乐部。
【详解】21.细节理解题。根据小标题Yoga Club下的Yoga not only improves balance, flexibility, and joint stability, but also serves as a peaceful escape from the stress of daily life.Our students will have the chance to physically exercise while reducing some stress from their life.可知,瑜伽俱乐部既能锻炼身体又可以放松精神,所以能吸引那些想要身心俱益的学生。故选C项。
22.细节理解题。根据小标题Media Club下的The club engages in a wide range of activities like interviewing teachers and students, writing about big events on campus, and operating the weekly school radio broadcasts.可知,在传媒俱乐部,俱乐部成员会采访老师和学生。故选D项。
23.推理判断题。根据文章第一段内容可知,本文介绍了一所学校里四个最受学生欢迎的俱乐部,吸引学生来加入这些俱乐部,结合选项可以推测能够在学校的介绍中找到本文。故选A项。
【答案】
24.D
25.D
26.A
27.C
【分析】
本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在开学前期很紧张,但是开学时遇到的人都非常友好,让她对上学开始感兴趣了。
【详解】
24.细节理解题。根据文章第一段中“I was nervous the night before, but I had no reason to be. Everyone was so friendly and polite. They made me feel at ease. It was like I’d been at the school for a hundred years!(前一天晚上我很紧张,但我没有理由这么紧张。每个人都很友好,很有礼貌。他们让我感到轻松。就像我在这所学校待了一百年一样!)”可知,作者在去了新学校后感到宾至如归像在家里一样。故选D。
25.推理判断题。根据文章第二段中“If they didn’t love me, Mom said to send them her way for a good talking to. (如果他们不“爱”我,妈妈会让他们好好聊聊,我忍不住笑了。)”可知,作者认为妈妈的建议很搞笑所以忍不住笑了。故选D。
26.细节理解题。根据文章首段中“I made lots of new friends and really liked my teachers. (我交了很多新朋友,也很喜欢我的老师。)”和“Everyone was so friendly and polite. They made me feel at ease. (每个人都很友好,很有礼貌。他们使我感到轻松。)”以及下文作者详细介绍自己遇到的朋友可知,作者在开学第一天遇到很多友好亲切的人。故选A。
27.主旨大意题。根据文章第一段“What a day! I started at my new school this morning and had the best time. I made lots of new friends and really liked my teachers. I was nervous the night before, but I had no reason to be. Everyone was so friendly and polite. They made me feel at ease. It was like I’d been at the school for a hundred years!(多好的一天!今天早上我去了我的新学校,度过了最美好的时光。我交了很多新朋友,也很喜欢我的老师。前一天晚上我很紧张,但我没有理由这么紧张。每个人都很友好,很有礼貌。他们让我感到轻松。就像我在这所学校待了一百年一样!)”以及后文的介绍可知,文章主要讲述了作者在新学校第一天的感受和经历。故选C。
【答案】
28.A
29.B
30.D
31.B
【分析】
这是一篇说明文,主要探讨了父母在面对孩子挑战性行为时采取的管教策略,并强调了不同年龄阶段应采用不同的方法,以及及时、适当的反应和灵活调整策略的重要性。
【详解】
28.细节理解题。根据第一段中“Empty threats, however, destroy trust and aren’t usually effective.(然而,空洞的威胁会破坏信任,通常不会有效。)”可知,Susan Woolford认为威胁会破坏孩子对父母的信任。故选A。
29.主旨大意题。根据第二段“Most parents surveyed reported getting input about discipline strategies from several sources, turning to the child’s other parent, talking with friends or using parenting books, articles and social media. Meanwhile, less than a fifth of parents have discussed discipline with a healthcare provider and one in eight parents say they haven’t thought about their discipline strategies. Some parents surveyed admitted using discipline strategies that aren’t recommended by experts, with two in five sometimes spanking (打屁股).(大多数接受调查的父母表示,他们会从几个渠道获取管教策略的信息,比如求助于孩子的另一位父母,与朋友交谈,或者使用育儿书籍、文章和社交媒体。与此同时,不到五分之一的父母与医疗保健提供者讨论过管教问题,八分之一的父母表示他们没有考虑过自己的管教策略。一些接受调查的父母承认,他们使用了专家不推荐的管教策略,五分之二的父母有时会打屁股。)”可知,第二段主要描述了父母获取管教策略的来源(如伴侣、朋友、书籍等)及部分父母使用专家不推荐的方法(如打屁股)的情况,整体围绕“管教策略的应用现状”展开。故选B。
30.细节理解题。根据第四段中“For instance, if a child throws a drink out of anger, a proper punishment would be to have them clean up the mess while an unrelated punishment will be less effective. Reactions should be immediate, so the child understands the connection with their misbehavior.(例如,如果一个孩子因为生气而把饮料扔了,适当的惩罚是让他们清理混乱,而不相关的惩罚将不太有效。反应应该是即时的,这样孩子就能理解与他们的不当行为的联系。)”可知,对于3—5岁孩子的错误行为,父母需立即且恰当地惩罚。故选D。
31.推理判断题。根据最后一段中“As children grow, they respond differently to various discipline methods, so parents should adapt their strategies and stay open to new approaches.(随着孩子的成长,他们对各种管教方法的反应不同,所以父母应该调整自己的策略,并对新的方法保持开放的态度。)”可知,管教是一个需要灵活调整的过程。故选B。
【答案】
32.A
33.B
34.A
35.C
【分析】
本文是一篇说明文。文章主要介绍了墨西哥一所学校创建的项目,该项目用来激励那些真正有能力和兴趣的学生学习更多知识,并继续接受挑战。
【详解】
32.细节理解题。根据文章第一段中“‘We want to have a program to encourage students who really have the abilities and the interests to learn more and continue accepting challenges,’ Andersson said during a recent interview.( Andersson在最近的一次采访中说:‘我们希望有一个项目来激励那些真正有能力和兴趣的学生学习更多知识,并继续接受挑战。’)”可知,该项目是为了激励那些真正有能力和兴趣的学生学习更多知识。故选A。
33.主旨大意题。根据文章第三段“When asked what skills students had formed in the program, which ended in June 2020 because of the limits of a common disease. Andersson said, ‘They had learned to ask questions, be more open-minded and see things from different angles (角度). Also, they mastered the skills-reflecting more, acting actively, and learning not to put limits on themselves.’(由于一种常见疾病的限制,该项目于2020年6月结束,当被问及学生们在该项目中形成了哪些技能时,Andersson说:‘他们学会了问问题,更加开放,从不同的角度看问题。同时,他们也掌握了这些技能——更多地反思,更积极地行动,学会不给自己设限。’)”可知,第三段主要介绍了学生从项目中获得的能力。故选B。
34.细节理解题。根据文章倒数第二段“A student, Yihane Abed, carried out research on the sun, the moon, stars planets, etc. while in Learning Challenges. ‘The skills I developed were teamwork and the ways to do research and give a good presentation,’ she said.(学生Yihane Abed在学习挑战中对太阳、月亮、恒星和行星等进行了研究。她说:‘我培养的技能是团队合作,以及做研究和做好演讲的方法。’)”可知,Yihane Abed进行的研究和宇宙相关。故选A。
35.推理判断题。根据文章最后一段中“‘The program doesn’t exist formally, but as an important part of the culture at school, it is still needed,’ Andersson said. ‘There is much more difference, not only for students who need extra help, but also for those who are higher achievers.’(Andersson说:‘这个项目并不正式存在,但作为学校文化的重要组成部分,它仍然是被需要的。不仅对那些需要额外帮助的学生,而且对那些成绩优异的学生来说,影响要大得多。’)”可推知,Andersson认为这个项目的存在非常有必要。故选C。
【答案】36、C 37.G 38.A 39.F 40.D
【分析】这是一篇议论文。在日常生活中,许多人都有自己的计划去做某事,但是实际上过了好多天这些所谓的计划仍然在酝酿中,有可能永远在酝酿中。所以作者分析了阻止计划久久不能实施的原因是恐惧和完美主义,并着重说明完美主义是一个不健康的心态,任何事情只有去做,才能让事情逐渐完美,并告诫读者,制定了计划就要去做,不要想着什么事情都能做的完美。行动就可以了。
36、由“While there are many reasons that may stop someone from even starting a project they have in mind, fear being the most obvious, the idea of perfectionism seems to be the second most. ”可知,尽管有很多原因可能会阻止人们开始他们心中的计划,但恐惧是最明显的原因,完美主义似乎是第二重要的原因。所以小题1要与前一句为转折关系,来说明恐惧和完美主义虽然是阻止人们开始他们心中的计划,但最好的解决方法是立刻行动。故C选项“然而,唯一的解决办法是立刻行动”切题。故选C项。
37、由“In fact, you spend so much time being concerned about getting everything right and perfect but it wears your initial enthusiasm down”可知,事实上,你花了太多时间去关注每件事情的正确性和完美性,但这会让你最初的热情消退。所以小题2要说明这导致的结果是什么。故G选项“结果是时间流逝了,完美的时刻也在流逝”故选G项。
38、由前一句Forget trying to be a perfectionist.可知,要忘记成为完美主义者。本句应该解释原因,A项“事实上,完美主义是一种不健康的信念”切题。故选A项。
39、由“Make a basic plan, take action, and then start improving the actual results.  4  Let go of the fear, stop thinking and start doing, and forget starting out with, “it’s got to be perfect.”可知,制定一个基本的计划,采取行动,然后开始改善实际的结果。放下恐惧,停止思考,开始行动,不要一开始就说:“它必须是完美的。”所以小题4要起到承上启下的作用。故F选项“开始一项计划并不是一个生死攸关的决定”切题。故选F项。
40、由“I’ll leave you with the words of an actual doer, who was not a perfect person, and all his decisions were not perfect”可知,我这里有一个真正的实干家所说的话,他不是一个完美的人,他的所有决定也并非都完美。所以小题5要与上一句为转折关系来说明这个实干家是我们今天要学习的榜样。故D选项“然而,他是我们今天要学习的榜样”切题。故选D项。
【答案】41.C 42.A 43.B 44.C 45.B 46.A 47.D 48.C 49.D 50.A
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述作者作为老师,对任何没有交作业的学生都不接受理由,但是安东尼改变了她,让她开始学会倾听学生,也意识到倾听比不让孩子找借口更有效。
【详解】41.考查动词词义辨析。句意:然后我变得不那么信任了,不再接受任何借口。A. inventing发明;B. finding发现;C. accepting接受;D. offering提供。根据上文“I heard countless make-believe stories for unfinished homework.”推知,作者不再接受任何借口。故选C。
42.考查名词词义辨析。句意:我很快就获得了我认为我想要的声誉。A. reputation名声,名誉;B. benefit益处,好处;C. experience经历,经验;D. praise表扬。根据上文“Instead, I just sighed loudly and recorded a zero in the grade book.”推知,学生不完成作业的情况有所改善,作者得到了自己想要的“好老师”的声誉。故选A。
43.考查副词词义辨析。句意:“我能和你谈谈吗?”他害羞地问。A. loudly大声地;B. shyly害羞地;C. curiously好奇地;D. eagerly迫切地。根据下文“because I often come without my homework.”可知,男孩常常没有完成作业,因此和老师说话时应该是害羞的。故选B。
44.考查形容词词义辨析。句意:“我知道你说没有借口,但我不想让你认为我很懒,因为我经常不带作业来。”A. poor贫穷的,可怜的;B. mean吝啬的;C. lazy懒惰的;D. weak虚弱的,差的。根据“because I often come without my homework.”推知,男孩不希望作者因为他常常不做作业就认为他懒惰。故选C。
45.考查动词词义辨析。句意:“只是……我爸爸搬出去了,我妈妈晚上工作,所以我必须照顾我的小弟弟。他们经常哭,我很难集中注意力……”A. behave举止;B. concentrate集中注意力;C. struggle挣扎;D. compete竞争。根据“Often, they cry a lot”可知,弟弟们的哭声让男孩很难集中注意力。故选B。
46.考查名词词义辨析。句意:所以我改变了问题。A. question问题;B. tune调子;C. process进程,过程;D. thought想法。根据上文“I was about to ask why he didn’t tell me earlier when I suddenly realized why.”和下文“Would it help if you stayed after school and worked on it before you go home ”可知,作者改变了自己原本打算问男孩的问题。故选A。
47.考查形容词词义辨析。句意:她们的故事不再令人发笑,所有的都非常真实。A. complex复杂的;B. moving令人感动的;C. cool酷的,凉爽的;D. real真的。呼应上文“I heard countless make-believe stories for unfinished homework”可知,现在孩子们没有完成作业的原因都是真实的。故选D。
48.考查动词短语辨析。句意:因为我们付不起账单,电力公司把我们的灯关掉了。A. broke down出故障;B. put out熄灭;C. cut off切断;D. shut out把……关在门外。根据“because we couldn’t pay the bill.”可知,因为付不起电费,所以电力公司切断电源,即关了灯。故选C。
49.考查形容词词义辨析。句意:因此,我发现并非所有的孩子都来自可以给与他们帮助的家庭。A. disciplined遵守纪律的;B. peaceful和平的;C. traditional传统的;D. supportive给与帮助的,支持的。根据下文“Not all kids have a quiet bedroom with a desk and study light. Some don’t even have home.”推知,并非所有的孩子都来自可以给他们的学习提供帮助的家庭。故选D。
50.考查动词词义辨析。句意:最重要的是,我学会了“我会倾听”比“没有借口”更有效!A. works工作,起作用,凑效;B. feels感觉;C. understands理解;D. controls控制。根据上文讲述的故事可知,作者规定学生不能为没有完成作业找借口,后来通过倾听,孩子们告诉了作者真实的原因,而不再是乱编的谎话。由此可知,作者认为“我会倾听”比“没有接口”更有效。故选A。
【答案】
51.completely
52.what
53.is located
54.to create
55.for
56.himself
57.professional
58.learning
59.an
60.fully
【详解】本文是篇记叙文。文章讲述了设计师Will Breaux亲自设计并用集装箱建造了一座2500平方英尺的房子,拥有了属于自己的梦想房屋。
51.句意为:然而,有些人决定避开传统建筑,建造完全不同的房子,例如集装箱屋。副词修饰形容词。故填completely。
52.句意为:这正是设计师Will Breaux所做的,现在他自豪地拥有一栋用船运集装箱建造的房子。空处为表语从句连接词,作did的宾语用what,故填what。
53.句意为:他的新家位于休斯敦的梅戈文街。be located on“位于”,本句在陈述事实,所以用一般现在时的被动语态。故填is located。
54.句意为:这些集装箱叠放在一起,形成了一座三层楼的房子。动词不定式作目的状语。故填to create。
55.句意为:Breaux从21世纪初就想建造自己的房子,然而,很长一段时间以来,他一直在努力寻找能设计出他想要的房子的人,所以最终Breaux决定自己建造。固定搭配for a long time“一段时间”。故填for。
56.句意为:Breaux从21世纪初就想建造自己的房子,然而,很长一段时间以来,他一直在努力寻找能设计出他想要的房子的人,所以最终Breaux决定自己建造。表示他自己,用反身代词。故填himself。
57.句意为:然而,这位不是专业建筑商的男子对如何建造他梦想中的房子知之甚少。形容词作定语。故填professional。
58.句意为:在花了很长时间学习用船运集装箱建造房子的所有知识后,Breaux拥有了一栋2500平方英尺的令人印象深刻的房子。spend time (in) doing sth“花时间做某事”。故填learning。
知识拓展:花时间做某事的不同表达
It takes sb.+时间段+to do sth.
sb. spend time (in) doing sth.
sb. spend time on sth.
59.句意为:在花了很长时间学习用船运集装箱建造房子的所有知识后,Breaux拥有了一栋2500平方英尺的令人印象深刻的房子。泛指“一栋2500平方英尺的令人印象深刻的房子”,impressive首字母的发音为元音音素。故填an。
60.句意为:现在这所房子家具齐全,看起来就像Breaux想象的那样。副词修饰动词。故填fully。
61.【答案】
Dear Steven,
How are you I’m writing to tell you my lifestyle in the new school.
Our school is very beautiful with a big playground. There are green trees and all kinds of sweet flowers all the year round. The teachers are very strict with us in study, but after class, they are friendly and care about us very much. My new classmates are all very excellent and always work very hard. They help me a lot with my lessons as well as many things in my daily life and we get along quite well with each other.
Though the school life is stressful, I am full of confidence. I think with the help of the teachers, I will make great progress.
【分析】
这是一篇应用文写作。
【详解】
第1步:根据提示可知, 本篇为一封电子邮件;假定你是李华,是某中学高一的新生。请你给外国笔友Steven写封信。介绍你现在各方面的情况。信中包括以下内容:1.学校环境;2.师生相处;3.高中生活。
第2步:根据写作要求, 确定关键词(组), 如:all kinds of(各种各样的);all the year round(一年到头);be strict with(严格);care about(关心);help with(帮助);get along quite well with(相处愉快)等。
第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句, 注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。
第4步:连句成文, 注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡, 书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。
【点睛】
范文内容完整, 语言规范, 语篇连贯, 词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式, 如There are green trees and all kinds of sweet flowers all the year round.运用了there be句型;Though the school life is stressful, I am full of confidence.运用了让步状语从句。全文中没有中国式英语的句式, 显示了很高的驾驭英语的能力。另外, 文章思路清晰、层次分明, 上下句转换自然, 为文章增色添彩。
62.【答案】
One possible version:
Upon arriving at the school, the woman alone managed to meet the headmaster for David’s being late. The woman was guided to the headmaster’s office, and settled in a comfortable chair. She explained how David had helped her find the lost wallet and the importance of the paper in it. With a look of deep respect, the headmaster said, “I am proud of what David, you and your grandmother did. I promise to help you find the student you are looking for.” Surprisingly, with the information on the paper, they found that the student being supported was exactly David. With excitement, the woman requested to meet David again to deliver this last gift in person.
The headmaster led the woman to David’s classroom to give him the gift. The headmaster knocked at the door and went in with the woman. “Excuse me,” the headmaster began, as the students turned their curious gazes towards him. “I have someone very special with me who has a story to share with you all.” With a smile, the woman explained the whole unexpected event in detail. Turning to David, the woman said, “You are a kind boy who deserves all.” Applause for the turn of kindness broke out in the classroom.
【分析】
本文以人物为线索展开。大卫因一位匿名老妇人的持续资助而上学。一个周一的早晨,他起床晚了,匆忙赶往最后一班校车。等车时,他注意到一位女士焦急地翻找她的包。幸运的是,几分钟后他们在一辆车下找到了钱包。女士感激不已,打开钱包拿出一张纸,说这是她已故祖母的愿望——找到那位受她资助的学生,并送上最后的礼物。为了弥补大卫错过校车,女士叫了一辆出租车送他去学校。
【详解】
1.段落续写
①由第一段句首内容“一到学校,由于大卫迟到,那位女士独自设法去见校长。”可知,第一段可以描写那位女士与校长的沟通及发现被支持的学生正是大卫的过程。
②由第二段句首内容“校长把那个女人带到大卫的教室给他礼物。”可知,第二段可以描写女人到教室后对大卫的肯定。
2.续写线索:大卫迟到,那位女士见校长—被支持的学生正是大卫—到大卫的教室给他礼物—解释—称赞
3.词汇激活
行为类
①领路:guide/ lead
②解释:explain/ elucidate
③承诺:promise/ undertake
情绪类
①尊敬:respect/ deference
②为……感到骄傲:be proud of/ take pride in
【点睛】【高分句型1】She explained how David had helped her find the lost wallet and the importance of the paper in it. ( 运用了how引导的宾语从句)
【高分句型2】I promise to help you find the student you are looking for. ( 运用了省略引导词that/who的定语从句)
【高分句型3】With excitement, the woman requested to meet David again to deliver this last gift in person. (运用了不定式to meet作宾语、不定式to deliver作目的状语)
第 page number 页,共 number of pages 页
第 page number 页,共 number of pages 页

展开更多......

收起↑

资源列表