【外研版八下 新教材】Unit 1 Career talks 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

【外研版八下 新教材】Unit 1 Career talks 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 1 Career talks 拔尖检测卷
第一部分 听力 (共四大题, 满分 20 分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. What is Alice’s mother’s job
A. B. C.
( ) 2. Where does a job interview take place
A. B. C.
( ) 3. What is Jason’s job
A. A driver. B. A doctor. C. A teacher.
( ) 4. What is probably the man’s job
A. An officer. B. A waiter. C. A doctor.
( ) 5. What are they talking about
A. Hobbies and activities.
B. Teachers and students.
C. Personalities and jobs.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话,回答第 6、7 题。
( ) 6. What are the speakers mainly talking about
A. Their clubs. B. Their dreams. C. Their studies.
( ) 7. What does Sandy want to be
A. A cook. B. A nurse. C. A teacher.
听下面一段对话,回答第 8至10题。
( ) 8. Where did Allison probably work in the past
A. In a hospital. B. In a school. C. In a company.
( ) 9. Who taught Allison Chinese
A. Her mum. B. Her friend. C. Her grandma.
( ) 10. How long will Allison stay at her new job
A. For one year. B. For two years. C. For three years.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. How long did Tom stay in Japan last year
A. For two months. B. For two weeks. C. For two days.
( ) 12. Why did the speaker feel surprised about Tom’s long holiday in Japan
A. Because Tom was busy with his study.
B. Because Tom did not speak any Japanese.
C. Because Tom did not have enough money.
( ) 13. What was Tom’s job in Japan
A. To teach a shopkeeper English.
B. To help take care of a shop.
C. To teach English at a school.
( ) 14. How long did Mr. Smith spend learning English every day
A. One hour. B. Two hours. C. Three hours.
( ) 15. What can we learn from the story
A. Tom got a room for free but had to pay for his meals.
B. Perhaps Mr. Smith did not learn much English.
C. Tom did not learn much Japanese.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Michael’s job is to write something for 16._______.
Michael 17._______ to his office.
It takes Michael 18._______ minutes to get to his office.
Michael keeps a 19._______ to help to remember things.
Michael often watches TV after 20._______.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. For many Chinese learning beginners from other countries, speaking is a
useful and important _______ to improve.
A. method B. skill C. relation D. reason
( ) 22. —Look, the skirts are on sale. They are selling at a(n) _______ price.
—Yes. Why not buy one for your daughter
A. low B. cheap C. high D. expensive
( ) 23. As is known to all, effective (有效的) study methods can help you
_______ your education.
A. since B. among C. throughout D. between
( ) 24. [2025合肥蜀山区月考] Protecting the Yellow River is no easy job and
it _______ lasting hard work.
A. begins B. achieves C. changes D. requires
( ) 25. —How do you like your trip to Shenzhen, Kitty
—It’s amazing! Shenzhen is such a _______ city that I can’t wait for a second trip!
A. familiar B. useful C. fashionable D. common
( ) 26. Jack often fails to hand in his homework on time. He really needs to
learn how to _______ his study time better.
A. organise B. measure C. waste D. forget
( ) 27. The app _______ users _______ a lot of useful information, so we
should learn how to use it.
A. offers; to B. offers; with
C. provides; for D. provides; with
( ) 28. [2025淮北期末] Before I went shopping, my brother _______ me to
buy him some juice.
A. invited B. protected C. reminded D. encouraged
( ) 29. [2025广东广州大学附中期中]—How is the case going on
—I’m not sure, but it _______ at this evening’s meeting.
A. will discuss B. will be discussed
C. discussed D. is discussed
( ) 30. —I got an offer to work as a tour guide in Paris! I’ll show people around
famous places like the Eiffel Tower.
—_______! You’ve always loved French culture.
A. That sounds tiring B. That’s cool
C. You’ll get bored D. Paris is too far
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A
When talking about live streaming (直播), you might think of beautiful bloggers (博主) and movie stars. But Zeng Qinghuan, a 30-year-old farmer from Loudi, Hunan, has 31 her whole village into a live streaming room, to help people live a better life.
32 as “Xiangmei Xinbao” on Douyin, Zeng now has 33 40 million “likes (赞)”. During the past two-and-a-half years, she has posted about 370 short videos 34 the culture and life of people in her hometown. She 35 local farm products through live streaming and has made more than 100 million yuan.
Zeng used to study and work in big cities. She returned to her village to 36 her sick grandmother, 37 later found that she could also build a career there. Zeng hopes her experience can encourage more young people to return to their hometowns and make a 38 . She plans to help train 100 social media influencers(网红) for her hometown in three years, and now two villages have 39 the project.
“Soon the rural (农村的) areas will become a big stage, and being a 40 will be seen as a nice job, too,” said Zeng.
( ) 31. A. built B. turned C. worked D. driven
( ) 32. A. Looked B. Dressed C. Known D. Seemed
( ) 33. A. just B. soon C. still D. almost
( ) 34. A. showing B. finding C. taking D. enjoying
( ) 35. A. teaches B. sells C. searches D. prepares
( ) 36. A. care for B. talk with C. pick up D. listen to
( ) 37. A. if B. so C. but D. or
( ) 38. A. mistake B. difference C. decision D. discussion
( ) 39. A. kept up with B. taken care of C. got on with D. taken part in
( ) 40. A. farmer B. waiter C. doctor D. singer
B
What is your job Are you a teacher or a businessman Or maybe you are a lawyer/writer or a doctor/singer. If you have more than one 41, you have a slash career.
“Slash career” comes from the punctuation mark (标点符号) “/”. People with slash careers often have a main job. It usually 42 their needs of life. The main job comes before the slash. And the job after the slash is often about a person’s 43 . It can help make people’s life colorful.
Why do people want more than one job On the one hand, a second career can be enjoyable if it is about interests. A second career actually helps with work life balance. It also gives people a chance to learn more skills and 44 their creativity. On the other hand, it helps people make more 45 to become rich.
However, a slash career can be 46 for work-life balance. Having more than one job may 47 much time. People with slash careers need to think carefully about how to spend their time. They need to know when to stop 48 .
Some companies prefer to hire people with slash careers. They think that it shows the person is 49 and willing to work hard. Besides, young people with slash careers seem to have more 50 to deal with the changes at work and do a better job.
Do you want to have a slash career
( ) 41. A. purpose B. dream C. job D. story
( ) 42. A. meets B. loses C. controls D. protects
( ) 43. A. wishes B. reasons C. interests D. conditions
( ) 44. A. copy B. show C. compare D. decide
( ) 45. A. pressure B. money C. choices D. energy
( ) 46. A. hopeless B. serious C. bad D. poor
( ) 47. A. take up B. give away C. put off D. put up
( ) 48. A. dreaming B. learning C. working D. laughing
( ) 49. A. true B. independent C. fair D. creative
( ) 50. A. rules B. habits C. skills D. results
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
A: Hi, Tony! We will give a report about dream jobs next Monday. 51._______
B: Yes, I have.
A: 52._______
B: I want to be a doctor and I’m going to study Chinese medicine.
A: Oh, I see. You coughed a lot last month. Chinese medicine helped you, right
B: 53._______ I’ve fallen in love with it. What are you going to be
A: I want to work as a tour guide in Tianjin.
B: Why do you want to do that
A: 54._______
B: Your hometown is really fantastic. I’ve visited the Haihe River and it’s beautiful.
A: There are some other wonderful places, such as Tianjin Ancient Culture Street and Tianjin Eye. 55._______
B: Wow! Remember to be my guide when I go there one day.
A: With pleasure.
A. What do you want to be B. They’re all good places to visit.C. Have you finished it yet D. Where do you want to work E. You’re right.F. I want to be a policeman when I grow up.G. Because I want to introduce my hometown to more people.
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
( ) 56. For which job do you never need to wear your own clothes
A. Job A. B. Job B.
C. Job C. D. Job D.
( ) 57. What can you work as, if your pay depends on how successful you are at the job
A. A support worker. B. A trainee hairdresser.
C. A website writer. D. A model.
( ) 58. Which of the following can apply for a modeling position
B
People often talk about jobs. But when I tell others what I do for a living, they can hardly believe it. I spend my day at work eating chocolate! I taste chocolate to make sure that people can get excellent chocolate from our factory.
Every week I receive chocolate from our factory. I have to check it for taste and smell. I also have to taste raw materials (原材料) we usually use. I spend days choosing the best ones to go into the chocolate.
Just beside my office I have a kitchen. I test and taste chocolate I make there. My kitchen is full of machines. It’s wonderful to work there during the day.
No two days are the same in this job. Sometimes I am in the kitchen. Sometimes I’m out of the country buying the raw materials we need.
Many people ask me whether I get bored of chocolate. I’ve worked with it for a long time, but I’ve never thought that I don’t want to eat it any more. In fact, I often go home and eat some more in the morning!
( ) 59. Which of the following does the writer do in his work
① sells chocolate machines
② tests and tastes chocolate
③ buys chocolate of different tastes
④ chooses raw materials of chocolate
A. ①③ B. ①④ C. ②③ D. ②④
( ) 60. What does the writer think of his job
A. Common. B. Enjoyable. C. Terrible. D. Easy.
( ) 61. What is the passage mainly about
A. What the writer’s job is like.
B. When the writer began his job.
C. Why the writer loves chocolate.
D. How the writer makes chocolate.
C
When planning for your future, are you more interested in getting a job or having a career There is a difference between the two. A job is something that will provide you with money. A career, however, is perhaps more satisfying because you will be able to follow your interests.
Zhong Fangrong, from a poor family in Hunan, is now a Beijing University student. She was once faced with this choice. Many people advised her to study economics (经济学) or business. A degree in these subjects would lead to a good job and good pay. It would make her be able to help her poor parents. But Zhong has decided to study archaeology (考古学). She wants to choose a career that she is fond of.
Making a lot of money is good. However, I think being happy in your work is even better. Money, as it is said, can’t buy happiness, so it makes no sense to spend your life doing work that makes you unhappy.
If you are not sure about your future work, you should ask your parents and teachers for advice. You should also look for role models. In Zhong’s case, her role model is the famous archaeologist Fan Jinshi. Fan has studied the Mogao Caves in Dunhuang for more than fifty years. When Zhong wrote to Fan about her interest in archaeology, Fan replied with some advice. I think all of you should follow it: “Don’t forget your dreams. Keep them alive and focus on your studies.”
( ) 62. Why did Zhong Fangrong decide to study archaeology
A. Because her family was poor.
B. Because she was interested in it.
C. Because many people advised it.
D. Because it may lead to a good job.
( ) 63. What does the word “It” in Paragraph 2 mean
A. Developing a great career.
B. Studying economics or business.
C. Having a good job and good pay.
D. Being a student of Beijing University.
( ) 64. What can we learn from the last paragraph
A. The influence of role models is powerful.
B. An archaeologist’s work is hard and boring.
C. Studies are important, so we should work hard.
D. Parents’ advice is the most important in our life.
( ) 65. What does the writer mainly want to tell us through the text
A. Making a lot of money cannot make us happy.
B. We should choose a career that we really like.
C. The difference between a job and a career is huge.
D. Choosing a career can be a very difficult decision.
D
With the rapid development of digital technologies, there have been a number of fresh professions (职业) in China in recent years. New professions have provided young people with more job choices. They are stepping into these new professions with great interest.
A virtual architect (虚拟建构师) is a new profession about the game industry. It uses AI technology to build a world in virtual space. It will provide real experiences for gamers and moviegoers. Wang is a newcomer in this field. ______ That’s because he thinks this technology has great potential(潜力) and he hopes more people will join him.
In recent years, lots of new service professions have also appeared. The purpose is to meet people’s special needs. Ma Xiaoyi is a declutterer who leads her team to tidy the homes of customers. “Facing a new job, we should try and get to work bravely, instead of waiting and seeing what will happen,” Ma said. “You will not know whether it suits you until you try. And you will succeed only with effort.”
The new professions are a blue ocean in the job market. Young people should seize new chances. At the same time, new chances also mean new challenges. These new jobs require a higher level of knowledge and skills. So young people should improve their abilities.
( ) 66. Who are stepping into fresh professions
A. Virtual architects. B. House cleaners.
C. Young people. D. Old workers.
( ) 67. Which sentence can be put in _________.
A. He thinks it’s a great challenge for him.
B. But he is very confident about his future job.
C. No matter what he chooses, he still keeps on it.
D. He often feels tired of this job.
( ) 68. What’s the writer’s attitude to these new professions
A. Negative (消极的). B. Positive (积极的).
C. Neutral (中立的). D. Doubtful(怀疑的).
E [ 2025 蚌埠市蚌山区期中]
Amily is 25 years old and works as a pilot. Her parents believed that girls shouldn’t be pilots, but she refused to listen to them. As she did well in her exams, they finally agreed to pay for lessons for her.
After she finished the lessons, she started to work in an airline (航空公司). Her boss (老板) promised to give her interesting work, traveling to Europe and Asia. She expected to enjoy her job. But all her work was boring, and she didn’t do any traveling. She tried to talk to her boss about it, but he didn’t listen.
She always felt unhappy and didn’t like how things were going in her life. Then one day last year, she thought, “I don’t want to live like this.” She decided to do something meaningful. That was why she became a volunteer to rescue people in trouble. Now she can use her flying skills to help lost and injured (受伤的) people when she is off work. She is happy to know that she is making a difference to their lives.
Volunteering makes her life more colorful. It helps her feel better about herself. So she advises young people to spend some time doing volunteer work if they find their lives boring.
( ) 69. What was Amily’s parents’ advice
A. Don’t be angry with others. B. Don’t work in an airline.
C. Don’t worry about an exam. D. Don’t be a pilot.
( ) 70. Where did Amily’s boss promise her to travel
A. To Asia and Europe. B. To Europe and Africa.
C. To Africa and Asia. D. To Europe and America.
( ) 71. What does the underlined word “rescue” in Paragraph 3 mean
A. Act. B. Visit. C. Help. D. Show.
( ) 72. Which of the following is the best title (标题) for the text
A. Love your job B. Be a volunteer
C. Travel around the world D. Learn a skill
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
In Jinzhong, Shanxi Province, there is a group of people who are busy drawing maps around. They are not workers in geography, but dispatchers (调度员) at the Emergency (急救) Center of the city.
Since 2007, the dispatchers in the center have been drawing maps of the local areas.
“A dispatcher’s job is counted in seconds,” says Liang Ruimei, a dispatcher in the center. She has been working in the center since it started in 2007. “We must answer the phone in 3 seconds, get clear information about the patient in 60 seconds and dispatch (调度) emergency medical workers in 3 minutes at most. If we save one second, the patient may have a better chance to live. ”
Although nowadays the center has electronic maps, the dispatchers still walk through the streets to draw maps by hand.
After many years’ hard work, the dispatchers keep every building and street of the city in mind. They even know whether or not a car can enter the gate of a building. Sometimes the caller can’t tell clearly where he is, but it doesn’t matter. As long as he describes the buildings around, the dispatcher can dispatch emergency medical workers to him.
“We are trying to be quicker than death,” says Liang.
73. What is Liang Ruimei (不超过10 个词)
________________________________________________________________
74. When did the Emergency Center of Jinzhong start (不超过5 个词)
________________________________________________________________
75. If the caller can’t tell the dispatcher clearly where he is, what should the caller do
(不超过10 个词)
________________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. The p (飞行员) turned on the autopilot after the plane reached a certain altitude.
77. Preparing for job i (面试) carefully can help you make a good first impression.
78. After hard t (训练), she won first prize in the competition.
79. The bookstore sold books at a l (更低的) price on April 23rd to celebrate the World Book Day.
80. Climbing the mountain was c (富于挑战性的), but the view from the top was amazing.
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
学校计划邀请同学们参加“Take over challenge”活动,即用一天的时间体验某种工作,例如画家、工程师、医生、运动员、音乐家、演员等。请以“The job I want to take over for a day”为题,根据以下提示,写一篇英语短文。
1. What job would you like to take over for a day
2. What qualities does this job require (Choose a person in the picture as an example.)
3. Why do you choose this job
☆ take over 接管
注意:1. 内容涵盖所有要点,可作适当发挥,全文连贯通顺;
2. 词数80-100(已给出的开头部分不计入总词数)。
The job I want to take over for a day
Among so many jobs, I want to work as a _______________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. M: Hi, Alice, what does your mother do
W: She is a teacher in a school.
2. M: Excuse me, can you tell me the room number for the job interview
W: The job interview is in Room 910.
3. M: Oh, my back hurts because of sitting too long in the truck. I have travelled over one thousand kilometers this week!
W: How terrible! You had better find another job, Jason.
4. M: Good evening. May I take your order
W: A moment, please. I’m still working on it. Anything new on the menu
5. M: I’m patient and I don’t get angry easily. I think I can be a good teacher.
W: Well, I’m careless sometimes. I wouldn’t be a good accountant.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
M: I think cooking is a kind of art. So I want to be a cook. What about you, Sandy
W: Well, I want to be a teacher in the future.
M: Why
W: Because Zhang Guimei is my role model. I love her very much. So I want to be a teacher like her.
M: Wow, great. Wish your dream come true someday.
W: Thank you.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
M: Allison, I’ve heard you got a new job in California. Congratulations!
W: Thanks.
M: Will you still work in a hospital
W: No. My new job is to teach Chinese in a language school.
M: I didn’t know you speak Chinese. How did you learn it
W: I learned it from my grandma. She used to work in a Chinese company.
M: So, will you come back someday
W: Of course. I plan to work there for three years. All my friends are here, you know.
M: Well, I’m sure you’ll make some new friends there.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
My friend Tom is a college student. Last year he went to Japan and stayed for two months. I was surprised that Tom was able to have such a long holiday in Japan because he was not rich enough.
“How did you get so much money, Tom ” I asked. “I thought you could stay in Japan for at most two weeks.” “It was easy,” Tom answered. “I got a job in Japan.” “A job What did you do ” “I gave English lessons to a shopkeeper. We became good friends.” “But you’re not a teacher.” “Mr. Smith, the shopkeeper, knew I was not a teacher, but he said he had a lot of American friends, so he wanted to learn English. I spent three hours a day talking to him. In return, he gave me a room, three meals a day and quite a lot of pocket money.” “Did he learn much English ” “I don’t know,” Tom said. “But I learned a lot of Japanese.”
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
My name is Michael. I’m a writer. My job is to write something for newspapers. I work very hard. Every morning I get up at 7:00. I do some exercise and then have a light breakfast. Then I drive to my office. It takes me only 20 minutes. So I usually get there early. I’m very busy. I don’t want to waste time. So I plan my work very carefully. I keep a diary to help me remember things. I meet and talk with many people. I may have many telephone calls. I often go out and visit these people. I come back home at seven. I often watch TV after supper, and then I begin to write down what I know. I like being busy.
答案:
I. 1-5 BCABC
II. 6-10 BCACC
III. 11-15 ACACB
IV. 16. newspapers 17. drives 18. 20/twenty 19. diary 20. supper
V. 答案速查 21—25 BACDC 26—30 ADCBB
21. B 【点拨】method 方法;skill 技能;relation 关系;reason 原因。此处指需要提升口语技能,skill 符合语境。故选B。
22. A 【点拨】根据“Look, the skirts are on sale.”可知,裙子在打折,所以是以低价出售。修饰 price 用 low,故选A。
23. C 【点拨】since 自……以后;among 在……之间(三者及以上) ;throughout 在整个期间,自始至终;between 在 两者之间。此处是指在整个学业期间,故选C。
24. D 【点拨】 根据“Protecting the Yellow River is no easy job”可知保护黄河需要长期努力。故选D。
25. C 【点拨】根据“How do you like your trip to Shenzhen, Kitty ”及“It’s amazing!”可知,深圳是 “时尚的”城市。故选C。
26. A 【点拨】根据“Jack often fails to hand in his homework on time.”可知 Jack 经常不能按时交作业,所以需要学习如何更好地安排学习时间,用organise。故选A。
27. D 【点拨】provide sth for sb=provide sb with sth = offer sb sth=offer sth to sb 给某人提供某物,固定搭配,故选D。
28. C 【点拨】invited 邀请;protected 保护;reminded 提醒;encouraged 鼓励。此处表示“提醒”买果汁。故选C。
29. B 【点拨】根据“at this evening’s meeting”可知,事情还未发生,要用一般将来时;it 指代 the case,案子是被讨论,要用被动语态。所以要用一般将来时的被动语态,故选B。
30. B 【点拨】根据“You’ve always loved French culture.”可知此处表示觉得很酷,故选B。
VI. A. 答案速查 31—35 BCDAB 36—40 ACBDA
【主旨大意】本文主要讲述了湖南娄底人曾庆欢从大城市 回到村庄,把自己的村子变成了一个直播间,帮助村民过 上更好的生活的故事。
31. B 【点拨】built 建立;turned 变成;worked 工作;driven 驾驶。turn...into... 把……变成……,固定搭配,故选B。
32. C 【点拨】Looked 看;Dressed 打扮;Known 知道;Seemed 似乎。known as“被叫作,被称为”,固定搭配,故选C。
33. D 【点拨】just 仅仅,只有;soon 很快;still 仍然;almost 几乎。此处指拥有差不多 4000 万个“赞”,almost 符合题意,故选D。
34. A 【点拨】showing 展示;finding 发现;taking 拿;enjoying 享受。根据“ she has posted about 370 short videos...the culture and life of people in her hometown”以及常识可知,视频内容展示的是家乡人民的文化和生活,故选A。
35. B 【点拨】teaches 教;sells 卖;searches 搜查;prepares 准备。此处指售卖农产品,故选B。
36. A 【点拨】care for 照料;talk with 和……交谈;pick up 捡起;listen to 听。此处指照顾生病的祖母,故选A。
37. C 【点拨】if 如果;so 所以;but 但是;or 或者。前后为转折关系,应用 but,故选C。
38. B 【点拨】mistake 错误;difference 不同;decision 决定;discussion 讨论。make a difference 有影响,固定搭配,故选B。
39. D 【点拨】kept up with 赶上;taken care of 照顾;got on with 继续;taken part in 参加。此处指已有两个村庄参与了该项目,故选D。
40. A 【点拨】farmer 农民;waiter 侍者;doctor 医生;singer 歌唱家。此处指当农民也将被视为一份不错的工作。故选A。
B. 答案速查 41—45 CACBB 46—50 CACDC
【主旨大意】本文介绍了“斜杠职业”的概念,即一个人拥有多个职业,并探讨了其优缺点。
41. C 【点拨】purpose 目的;dream 梦想;job 职业;story 故事。此处指“职业”。故选C。
42. A 【点拨 】meets 满足;loses 失去;controls 控制;protects 保护。根据“People with slash careers often have a main job. It usually...their needs of life.”可知,是说有一个主要工作通常可以满足生活需求。故选A。
43. C 【点拨】wishes 愿望;reasons 原因;interests 兴趣;conditions 情况。根据“make people’s life colorful”可知 斜杠后的职业应与兴趣相关。故选C。
44. B 【点拨】copy 复制;show 展示;compare 比较;decide 决定。根据“their creativity”可知,此处指“展示创造力”。故选B。
45. B 【点拨】pressure 压力;money 钱;choices 选择;energy 能量。根据“become rich”可知,此处指“赚钱”。故选B。
46. C 【点拨】hopeless 无望的;serious 严重的;bad 不利的;poor 贫瘠的。后文介绍了斜杠职业的劣势,故此处指“对工作与生活平衡不利”。故选C。
47. A 【点拨】take up 占用;give away 赠送;put off 推迟;put up 张贴。根据“Having more than one job may ... much time.”可知,拥有多个职业会占用时间。故选A。
48. C 【点拨】dreaming 做梦;learning 学习;working 工作;laughing 笑。有多个职业需要仔细考虑如何安排时间,所以此处指“什么时候停止工作”。故选C。
49. D 【点拨】true 正确的;independent 独立的;fair 公平的;creative 有创造力的。根据前文“It also gives people a chance to learn more skills and...their creativity.”可知,有斜杠职业的人被认为是有创造力的。故选D。
50. C 【点拨】rules 规则;habits 习惯;skills 技能;results 结果。根据“young people with slash careers seem to have more ... to deal with the changes”可知,有斜杠职业指有多个工作,所以应对工作变化的技能也更多。故选C。
VII. 51-55 CAEGB
VIII. A. 答案速查56—58 ACD
【主旨大意】本文主要介绍了几个工作岗位的招聘广告,包括护工、见习理发师、写手和模特。
56. A 【点拨】细节理解题。根据Support Worker 中“Free uniforms”可知,会提供免费制服,因此不需要穿自己的衣服。故选A。
57. C 【点拨】细节理解题。根据Writers Wanted 中“Pay is based on the number of people who read your articles.”可知,薪酬取决于有多少人阅读你的文章,体现了“根据工作成果来决定报酬”。故选C。
58. D 【点拨】细节理解题。根据Job D 中“Girls should be over 16 with a minimum height of 172 cm and boys should be over 15 and at least 182 cm in height.”可知,只有Kitty 符合要求,Kitty 17 岁,身高175 cm,故选D。
B. 答案速查59—61 DBA
【主旨大意】本文通过第一人称叙述,生动展示了巧克力品鉴师的工作日常及作者对职业的热爱。
59. D 【点拨】细节理解题。根据第三段中“I test and taste chocolate I make there.”可知,作者在厨房测试和品尝自制的巧克力;根据第二段中“I spend days choosing the best ones to go into the chocolate.”可知,作者要花时间选择最好的原材料加入巧克力,②④正确。故选D。
60. B 【点拨】细节理解题。根据第三段中“It’s wonderful to work there”以及最后一段中“but I’ve never thought that I don’t want to eat it any more”可知,作者认为自己的工作是令人愉快的。故选B。
61. A 【点拨】主旨大意题。通读全文可知,全文围绕作者的工作内容展开:品尝巧克力、选择原材料、去国内外出差以及作者对工作的热爱。故选A。
C. 答案速查 62—65 BCAB
【主旨大意】本文主要告诉我们说找工作和选择职业是有区别的,作者通过讲述钟芳蓉选择北大考古专业的故事告诉我们应该追求自己真正喜欢的事业。
62. B 【点拨】细节理解题。根据第二段中“But Zhong has decided to study archaeology. She wants to choose a career that she is fond of.”可知,钟芳蓉决定学考古学是因为她对它感兴趣。故选B。
63. C 【点拨】代词指代题。根据第二段中“A degree in these subjects would lead to a good job and good pay. It would make her be able to help her poor parents. 有了这些学科的学位将给她带来一份好工作和高薪,这将使她能够帮助她贫困的父母。”可知画线单词It 指代拥有一份好工作和高薪。故选C。
64. A 【点拨】细节理解题。根据最后一段中“You should also look for role models.”及本段内容可知,本段主要介绍了考古学家樊锦诗对钟的影响,也就是说榜样的影响力是巨大的。故选A。
65. B 【点拨】主旨大意题。通读全文可知,作者是想通过钟芳蓉选择北大考古专业的故事告诉我们应该追求自己真正喜欢的事业。故选B。
D. 答案速查66—68 CBB
【主旨大意】本文主要讲述了随着数字技术的发展,中国出现了诸多新职业。这些新职业的出现为年轻人提供了更多的选择,也意味着有了新的挑战。
66. C 【点拨】细节理解题。根据“New professions have provided young people with more job choices. They are stepping into these new professions with great interest.”可知,是年轻人在涉足新职业。故选C。
67. B 【点拨】推理判断题。根据“That’s because he thinks this technology has great potential and he hopes more people will join him.”可知,他对未来的工作很有信心,B 选项“但他对自己未来的工作很有信心”符合语境。故选B。
68. B 【点拨】推理判断题。根据“The new professions are a blue ocean in the job market. Young people should seize new chances.”可知,作者对新职业持积极态度。故选B。
E. 答案速查69—72 DACB
【主旨大意】本文讲述了Amily 先是突破父母偏见成为飞行员,后来感到工作不如意,她又通过志愿活动实现了人生价值的故事,强调志愿工作的意义。
69. D 【点拨】细节理解题。根据第一段“Her parents believed that girls shouldn’t be pilots”可知,Amily 的父母认为女孩不应该当飞行员,因此他们的建议是“不要当飞行员”。故选D。
70. A 【点拨】细节理解题。根据第二段“Her boss promised to give her interesting work, traveling to Europe and Asia” 可知,老板承诺让她去欧洲和亚洲工作。故选A。
71. C 【点拨】词义猜测题。根据上下文“rescue people in trouble” 和“use her flying skills to help lost and injured people”可知,rescue 意为“救助、帮助”。故选C。
72. B 【点拨】最佳标题题。全文主要讲述Amily 通过志愿服务让生活更有意义,最后建议年轻人参与志愿工作。因此最贴切的标题是“成为一名志愿者”。故选B。
F.【主旨大意】本文主要介绍了急救中心的调度员在完成日常工作的同时,着手绘制城市的地图,为的是熟悉城市的建筑和街道,与死神赛跑,为抢救生命赢得时间。
73. She is a dispatcher at the Emergency Center.
74. In 2007.
75. He should describe the buildings around (to the dispatcher).
IX. 76. pilot 77. interviews 78. training 79. lower 80. challenging
X. One possible version:
The job I want to take over for a day
Among so many jobs, I want to work as a youth worker for a day.
To be a youth worker requires attractive qualities, such as being helpful and patient. Take Mr. Friend as an example. When students are in trouble, he’s willing to listen patiently and try to help them out. More importantly, he always puts himself in others’ shoes.
Teenagers of my age may have different problems. I think being a youth worker is possibly a good way to help others deal with worries as well as stress. I’m looking forward to having a meaningful experience and giving a helping hand.
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览