【外研版八下 新教材】Unit 2 Growing pains and gains 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

【外研版八下 新教材】Unit 2 Growing pains and gains 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 2 Growing pains and gains 拔尖检测卷
第一部分 听力 (共四大题, 满分20分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. Why does Tony look upset
A. B. C.
( ) 2. What advice does the boy have for Amy
A. B. C.
( ) 3. How does the girl feel when she talks with strangers
A. Nervous. B. Excited. C. Bored.
( ) 4. Which club has Mary joined
A. The Chinese club. B. The guitar club.
C. The swimming club.
( ) 5. What do we know about the boy
A. He has lots of friends. B. He argued with his friends.
C. He is new at school.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话,回答第 6、7题。
( ) 6. How does Sally feel now
A. Happy. B. Angry. C. Excited.
( ) 7. What is Sally going to do
A. To buy some snacks. B. To talk with Bob.
C. To ask her parents for help.
听下面一段对话,回答第 8至10题。
( ) 8. Where does their pressure come from
A. Their school. B. Their family. C. Their relatives.
( ) 9. What’s the girl’s favourite sport
A. Basketball. B. Volleyball. C. Ping-pong.
( ) 10. What subject does Mr. King teach
A. Maths. B. History. C. Geography.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. How old is Nancy
A. 15. B. 16. C. 17.
( ) 12. What can’t Nancy do
A. She can’t watch TV.
B. She can’t play computer games.
C. She can’t hang out with her friends.
( ) 13. How often does Nancy practice football
A. Twice a week. B. Once a week. C. Once a month.
( ) 14. Why was Nancy angry
A. Because her mum read her diary.
B. Because her mum wrote about her in the diary.
C. Because her mum didn’t play football with her.
( ) 15. Who did Nancy tell her problems to
A. Her teacher. B. Her grandma. C. Her friend.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Names Worries Ways to solve
Wang Dong Parents don’t want him to play 16._______. 17._______ to parents about it.
Zhou Ping She is good at singing and 18._______ and she wants to be a teacher. Her mother doesn’t agree. Writes an email to tell her mother about her 19._____.
Liu Bin He isn’t good at his study. Gets help from his teachers and 20._______.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. Worrying about his job and his mother’s health puts him under great _______.
A. danger B. control C. pressure D. surprise
( ) 22. Tony will just buy some fast food because he is too _______ to cook.
A. poor B. clean C. lazy D. hard-working
( ) 23. My parents won’t allow me to drive until I promise _______ drinking.
A. giving in B. to give in C. giving up D. to give up
( ) 24. Time waits for no man. But some people won’t _______ the importance of time until it’s gone.
A. show B. realise C. expect D. discuss
( ) 25. [2025阜阳期中]—Can you solve this difficult math problem
—I think I can. I have understood it _______ after my teacher explained it to me.
A. completely B. secondly C. loudly D. comfortably
( ) 26. [2025江苏徐州期末] —Did Robert get that job
—No. He _______ because he had no working experience.
A. refuses B. refused C. has refused D. was refused
( ) 27. —Can you understand me, Tony
—Yes, Madam. You speak _______ enough to make me follow you.
A. hardly B. noisy C. completely D. clearly
( ) 28. After walking for a whole day, Mary lay _______ the grass and took a break.
A. upon B. through C. across D. over
( ) 29. —Do you like Hefei
—Yes. I _______ it when I came here for the first time.
A. fell in love with B. came up with
C. looked after D. got on with
( ) 30. —Excuse me, can I take the seat
—_______, young man. It’s for the elderly only.
A. You’d better not B. Of course
C. Why not D. Never mind
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A [2025陕西咸阳期中]
Meimei saw many vegetables in the fields. After she got back home, she said, “I want to grow my own vegetables, Mum.” “That’s a good idea,” Mum smiled and gave her a 31 . “What’s this ” Meimei asked. “It can tell you how to grow vegetables. 32 it and you can grow them well,” Mum said to Meimei.
The next day, Meimei planted some 33 in her backyard. She was very excited and wanted to know if they grew. After supper, she ran to the yard but saw nothing. She thought her seeds were missing! She 34 for help. “Don’t worry, Meimei. Go and read the book.” Meimei read the book and knew she needed to do something.
After that, she watered the seeds 35 to make sure they were not too dry.
One evening, she couldn’t help 36 the yard again. There was no sign of anything green. Just soil. She was 37 . But Mum still told her to read the book again and wait patiently.
Then one day she went there as usual. To see it well, she got down on her knees for a 38 look. “They grew!” she shouted. “I could see little green 39 growing everywhere! They finally grew! The book is right.”
It took longer days for the seeds to 40 than Meimei thought. As the saying goes, “Rome wasn’t built in one day. The best things in life are worth waiting for.”
( ) 31. A. picture B. book C. postcard D. letter
( ) 32. A. Follow B. Imagine C. Lose D. Forget
( ) 33. A. roses B. fruit C. seeds D. rice
( ) 34. A. cried B. laughed C. wrote D. sent
( ) 35. A. angrily B. loudly C. easily D. carefully
( ) 36. A. searching B. visiting C. cleaning D. leaving
( ) 37. A. sad B. excited C. tired D. nervous
( ) 38. A. quicker B. slower C. older D. closer
( ) 39. A. flowers B. grass C. leaves D. trees
( ) 40. A. come out B. look out C. find out D. watch out
B [2025淮北五校联考期中]
When we asked about brothers and sisters, more than 200 children wrote to us to share their stories.
Many children said their 41 with their brothers or sisters were bad. More than half of the children said they 42 their brothers or sisters at least once a week. And fights often 43 in the family. But some of the children, about 20%, said they asked their parents to help them 44 the problem.
For now, you are 45 a child. You may be upset 46 the fights with your brothers or sisters, but you will think they are funny 47 when you grow up. You will be the parents who will have to 48 the fights. So stop shouting when you get angry with your brothers or sisters. Remember that it is never OK to shout at your brothers or sisters and hurt them. It is not always easy, 49 maybe you can start with just making one day “No Fight Day” a week. Then your mum and dad will be very 50 that their kids can get on with each other finally.
( ) 41. A. relationships B. skills C. habits D. results
( ) 42. A. cared about B. cheered up C. walked into D. argued with
( ) 43. A. moved B. happened C. returned D. changed
( ) 44. A. cause B. notice C. solve D. accept
( ) 45. A. hardly B. already C. perhaps D. still
( ) 46. A. because of B. such as C. together with D. instead of
( ) 47. A. dreams B. experiences C. courses D. mistakes
( ) 48. A. win B. show C. forget D. stop
( ) 49. A. though B. or C. but D. because
( ) 50. A. crazy B. happy C. tired D. angry
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
A: Hi, Lucy! You look upset. What’s the matter
B: 51._______ My parents always think I spend too much time on my phone.
A: That’s a common problem. Have you tried talking to them about it
B: Yes. 52._______ They just say “Because we’re your parents.” when I ask why.
A: Maybe you can show them you use the phone for studying too. My parents became happier when I did that.
B: Good ideas! 53._______ They think all screen time is bad.
A: Then make a plan together. 54._______
B: I’ll try. Sometimes I feel they don’t trust me.
A: 55._______ When they see you follow the rules, they’ll give you more freedom.
A. But they never listen to my reasons.B. I talked with my parents yesterday.C. Why don’t you write them a letter D. I’m having some problems with my parents.E. But they still won’t believe it’s for schoolwork.F. Show them you can manage your time well first.G. Let them know when you’ll use the phone for fun and when for study.
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Between us now, a thin, weak bridge, made of words we hardly say.
Once, your hand held mine so tight (紧紧地), Now, I walk my own way.
Your voice is soft, ▲ , lost in my busy teenage days.
I build my walls, you try to break, yet love stays strong in hidden (隐藏的) ways.
You ask, “Why are you so far ” I say, “I need to find my place.”
But deep inside, I know you care, and love still shines upon my face.
We are like stars in different skies, but love connects (连接) us, strong and true.
Through ups and downs, we’ll find our way, because I still need you.
( ) 56. What’s the relationship between the parent and the teenager in the poem
A. They have a perfect relationship.
B. They no longer care about each other.
C. They try to understand each other and still love each other.
D. They always fight and hate each other.
( ) 57. Which of the following lines CANNOT show the parent’s strong love for the teenager
A. Once, your hand held mine so tight
B. I build my walls, you try to break
C. I say, “I need to find my place.”
D. You ask, “Why are you so far ”
( ) 58. Which of the following sentences can be put into “ ▲ “
A. and it’s crazy B. but I don’t hear
C. because I like it D. so I can feel
B
Mike was unhappy in class these days. One of his teachers noticed this. He called Mike out and asked, “I often see you sitting alone. What’s the matter ”
Mike said, “I lost the football match and did badly in one exam. Every time I think of them, I feel upset.” After hearing this, the teacher asked Mike to come to his house on the weekend.
When Mike got to the teacher’s house, the teacher welcomed him and asked, “Would you like to drink a cup of lemon water ” Mike answered, “Yes, please.” The teacher brought a cup of lemon water to him. As soon as Mike drank it, he made a strange face. Seeing this, the teacher asked, “Don’t you like it ”
Mike said, “There is too much salt in it.”
The teacher said, “Oh, no problem. I will throw it away and make a new one.”
As the teacher was going to pick up the cup, Mike stopped him and said, “Sir, there is no need to throw it away. If we add some sugar to it, it will be fine.”
“Good. Now think about this. Too much salt in lemon water is like the bad experience we have in life. To enhance the taste, we don’t need to throw it away. Instead, we add sugar. Similarly, we cannot control the happening of terrible things in our life. But we can make our life better by adding something good,” the teacher said. Mike finally understood what he should do.
( ) 59. Mike was unhappy these days because he ________.
① had a sore throat ② lost a football match
③ missed his parents ④ did badly in one exam
A. ①② B. ①③ C. ②④ D. ③④
( ) 60. The teacher asked Mike to ________ on the weekend.
A. go on a trip B. listen to music
C. visit the museum D. go to his house
( ) 61. What did Mike suggest doing with the salty drink
A. Mixing more tea. B. Throwing it away.
C. Adding some sugar. D. Making a new one.
C
It’s not easy growing up. Growing up can be a real “pain” for some of us. We are always doing things that someone else makes us do and aren’t allowed to do all the things we like. Sometimes we feel sad, sometimes we are fearful, and sometimes we just don’t understand why we can’t stay young forever. But we should take a look back on all the painful things in life with a positive attitude (态度) and we should learn from them. We should realize that all of our growing pains actually turn into growing gains!
Throughout our lives we are going to face many challenges and pains, but we should never let these difficulties keep us from following our dreams. We must overcome them one small step at a time.
As a young girl, my parents asked me to do so many things that I didn’t like. They made me learn to play the violin and then the piano. At that time I hated music and I also hated them. But looking back now, I am so glad that my parents encouraged me to take music lessons. Music has enriched my life in so many ways. I now understand that my parents and teachers wanted me to have a better life.
We are all going to experience growing pains, but they are just part of our life. Think about how we would feel if we had no challenges and lived a life like that. Life would be really boring and meaningless. The future is ours! A little hard work and sweat never hurt anyone! If we realize that these pains are just small bumps (碰撞) on our road to success, we will realize that our growing pains are actually growing gains!
( ) 62. What should we do when we look back on the painful things in life
A. Feel sorry for them. B. Be afraid of them.
C. Pay attention to them. D. Learn from them.
( ) 63. How does the writer feel now about what her parents did for her in the past
A. Surprised. B. Unhappy.
C. Thankful. D. Angry.
( ) 64. Which of the following is WRONG according to the text
A. Growing pains are part of our life.
B. Our growing pains will finally turn into growing gains.
C. Life without challenges is boring and meaningless.
D. Successful people never experience growing pains.
( ) 65. Which can be the best title for the text
A. Growing Up Is a Real Pain
B. Growing Up Is Quite Hard
C. Growing Pains Are Challenges
D. Growing Pains Are Growing Gains
D
My friend, Robert, has a twin sister named Amanda. Though they get along well, there are some things about Amanda and her friends that puzzle (困惑) him. He can’t understand how girls can talk for long. For example, sometimes when he leaves home to play football, Amanda and her friend, Sharon, are sitting on the sofa, talking. When he comes back three hours later, they’re still sitting there, going on with the same topic.
Boys and girls have different attitudes towards friendship. Friendships between girls are usually about sharing feelings and support, but boys prefer to share activities or interests. A boy seems to be more careful about sharing his feelings with his friends. A girl’s closest friend, however, might always be about to tell her about something that has happened in her life.
Many studies show that girls have more friendships than boys. In fact, many teenage boys cannot name a single best friend. When asked, they hesitate before answering, “My best friend Er, I don’t think about that, and I have so many different friends that it is hard to choose just one best friend.” Girls who have been asked can usually answer the question without thinking, “A best friend Of course. We have a lot to share with each other and do a lot of things together.”
We have to realize: boys share activities, while girls share feelings more. But the most important thing to remember is that both of them need friendship.
( ) 66. How does the writer start the text
A. By giving examples. B. By showing reasons.
C. By asking questions. D. By listing numbers.
( ) 67. The underlined word “hesitate” in Paragraph 3 probably means “_____”.
A. tell the answers quickly B. are shy to speak in public
C. are slow to tell the answers D. share feelings seriously
( ) 68. What do you know about friendship from the text
A. Studies show that boys have more friends than girls.
B. Boys and girls have different ways to deal with friendship.
C. Both boys and girls are quite sure who their best friends are.
D. There is no need to share activities and feelings in friendship.
E
As you grow older, you’ll be faced with some challenging decisions—like whether to cut class or try cigarettes. Making decisions on your own is hard enough, but when other people take part in and try to press you one way or another, it can be even harder. People who are your age, like your classmates, are called peers. When they try to influence how you act, to get you to do something, it’s called peer pressure.
Peers can have a positive influence on each other. Maybe another student in your science class taught you an easy way to remember the planets in the solar system(太阳系). Maybe you got others excited about your new favourite book, and now everyone is reading it. These are examples of how peers positively influence each other.
Sometimes peers influence each other in negative ways. For example, a few kids in school might try to get you to cut class with them. Your soccer friend might try to convince (劝说) you to be mean to another player and never pass him the ball.
It is tough to be the only one who says “no” to peer pressure, but you can do it. Paying attention to your own feelings and beliefs about what is right and wrong can help you know the right thing to do.
You’ve probably had a parent or a teacher advising you to “choose your friends wisely”. Peer pressure is a big reason why they say this. If you choose friends who don’t cut class, smoke cigarettes, or lie to their parents, then you probably won’t do these things either, even if other kids do.
If you continue to face peer pressure and you’re finding it difficult to deal with, talk to someone you trust. Don’t feel guilty(内疚的)if you’ve made a mistake or two.
( ) 69. What does the underlined word “him” in Paragraph 3 refer to
A. Another player. B. Your soccer friend.
C. Your father. D. Your teacher.
( ) 70. Which of the following may help deal with peer pressure
A. Spending more time with classmates.
B. Taking up more relaxing hobbies.
C. Helping others who are in trouble.
D. Choosing friends with no bad habits.
( ) 71. Both Paragraph 2 and 3 are developed _______.
A. by space B. by time
C. by stories D. by examples
( ) 72. Which of the following shows the structure of the passage
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
One sunny morning, a young boy named Daniel was walking through a forest when he noticed a small, struggling butterfly trying to break free from its cocoon (茧). Curious, Daniel stopped to watch. The butterfly was pushing hard, but it seemed stuck (被卡住). Feeling sorry for the little creature (生物), Daniel decided to help. He gently tore (撕开) open the cocoon, and the butterfly came out easily. However, something was wrong. The butterfly’s wings were shriveled (皱缩的) and weak. So it couldn’t fly. Daniel didn’t understand what had happened.
An old man passing by saw the scene and explained, “The struggle to break free from the cocoon is what gives the butterfly the strength to fly. By helping it, you took away its chance to grow strong.” Daniel realized his mistake. He had wanted to help, but his actions had actually harmed the butterfly. He knew that challenges and struggles are necessary for growth. Sometimes, what seems like a kind act can prevent someone from developing the strength they need to succeed in life.
73. What did Daniel do to help the butterfly (不超过10 个词)
_________________________________________________________________
74. Why couldn’t the butterfly fly (不超过10 个词)
_________________________________________________________________
75. What lesson does this story teach us (不超过10 个词)
_________________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. He f (未做到) to express his true feelings before she left.
77. It is widely known that most c (交谈) begin with the weather in England.
78. The p (女警察们) organized a charity event for children in the neighbourhood last month.
79. She was the one who looked the p (苍白的) in the room after watching the scary movie.
80. All the football fans on the playground felt d (失望的) when they watched their team miss the goal.
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
德国哲学家弗里德里希·威廉·尼采曾有一句名言:“任何不能摧毁你的东西,都将使你更加强大(What doesn’t kill you makes you stronger.)”。 我们在生活中也曾克服过许多挫折和困难,这促使我们更加坚强与勇敢。学校《英语报》发起了以“Stand taller, be stronger”为题的征文活动,希望同学们分享自己遇见并克服困难的经历或故事。请你根据参考要点,撰写文章参与征文活动。
写作要求:1. 词数80-100,开头已给出,不计入总词数;
2. 书写规范,内容连贯,不得出现真实姓名、地名和学校等。
参考要点:
Difficulties and problems: hard to learn well in subjects, fight with families or friends, health problems ...
Solutions: keep on learning, exercise, learn to relax, communicate with others, make plans, ask for help ...
Feelings: never give up, learn from others, a feeling of satisfaction, be brave, take care of ourselves ...
Stand taller, be stronger
In my life, I once faced some difficulties that made me upset. Luckily, I tried my best to work them out. Let me share my experience with you.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. W: You look upset. What happened to you, Tony
M: I got a very low mark in the exam.
2. M: What’s wrong with you, Amy
W: I argued with my best friend yesterday. What should I do
M: I think you should call her up and talk with her.
3. M: I always feel nervous talking with strangers.
W: Different from you, I feel excited when I talk with strangers.
4. M: Michael joined the Chinese club and the guitar club. What about you, Mary
W: I’m a member of the swimming club.
5. M: I don’t have any friends at my new school. I’m so upset.
W: You should be friendly to others. And then you will have many friends.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
M: Sally, you look unhappy. What happened
W: I had a fight with my brother this morning. I still feel angry now.
M: Why did you fight
W: I bought some snacks yesterday and I put them on my desk. My brother Bob ate them this morning without asking me.
M: Oh, it was wrong for him to do so.
W: I told him that he needed to get the OK first. But he said that he didn’t need to do that with his family.
M: You can ask your parents for help. They may help change Bob’s idea.
W: I’ll try. Thanks for your advice, Tony.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
M: Most of us have pressure from the school. What about you
W: Me too. But I think we can do sports to relax.
M: I agree. What’s your favourite sport
W: Basketball. And I want to be a basketball player.
M: Sounds great. I like playing ping-pong best in my free time. But I have little free time.
W: We should have a good talk with our teachers. We shouldn’t have so much homework.
M: Good idea. Mr. King is the friendliest. I want to talk with him.
W: I agree with you. He is having a history class in another classroom.
M: Let’s wait for him at his office.
W: OK.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
I’m Nancy. I love my parents, and they love me, too. But sometimes their love gives me much pressure. I’m already 15. In the eyes of my parents, however, I’m still a baby. They never allow me to hang out with my friends. They worry that I may learn something bad. Every Sunday, they go to the football training center with me, although it is only five minutes’ walk from my home. Once I saw my mother reading my diary. I was angry, but she didn’t think it was a big deal. I talked about my problems with my best friend, but I learned she had the same problems.
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Students in Class Five are talking about what worries them. Wang Dong says he likes playing football but his parents don’t want him to play. He wants to talk to his parents about it. Zhou Ping is good at singing and dancing and she wants to be a teacher when she grows up. But her mother wants her to be a doctor. She writes an email to her mother to tell her about her thought. Liu Bin doesn’t do well in his study, but he really does his best. He doesn’t know why. And he wants to ask his teachers and classmates for help.
答案:
I. 1-5 CABCC
II. 6-10 BCAAB
III. 11-15 ACBAC
IV. 16. football 17. Talks 18. dancing 19. thought 20. classmates
V. 答案速查21—25 CCDBA 26—30 DDAAA
21. C 【点拨】担心自己的工作和母亲的健康让他处于重压之下,under pressure 固定搭配,表示“处于压力之下”。故选C。
22. C 【点拨】此处指托尼太懒了不做饭,故选C。
23. D 【点拨】promise to do sth 许诺做某事。故选D。
24. B 【点拨】show 展示;realise 意识到;expect 期望;discuss 讨论。此处强调“意识到时间的重要性”,故选B。
25. A 【点拨】此处指老师向“我”解释后,“我”现在已完全理解,所以能解决这个数学难题。故选A。
26. D 【点拨】He 和refuse 之间是被动关系,即他是“被拒绝” 的,且问句中“Did”表明事情发生在过去,所以要用一般过去时的被动语态。故选D。
27. D 【点拨】此处是指说话说得很清楚,修饰动词speak 应用副词clearly。故选D。
28. A 【点拨】upon 在……之上,与物体表面接触;through 从……内部穿过,强调从物体内部空间穿过;across 从……表面穿过,强调从物体表面的一边到另一边;over 在……上方,不与物体表面接触,有一定的距离。玛丽是躺在草地上,即与草地表面接触,lay upon the grass 表示“躺在草地上”,故选A。
29. A 【点拨】fell in love with 爱上;came up with 想出;looked after 照顾;got on with 与……友好相处。根据“Do you like Hefei ”和“Yes”可知,此处为肯定回答,故应是表达第一次来的时候就爱上了合肥。故选A。
30. A 【点拨】根据“It’s for the elderly only.”可知此处应表达“你最好不要”,故选A。
VI. A. 答案速查31—35 BACAD 36—40 BADCA
【主旨大意】本文讲美美在田野里看到许多蔬菜后,决定自己种菜。这个过程比预期的时间要长,但她意识到生活中最美好的事情值得等待。
31. B 【点拨】picture 图片;book 书;postcard 明信片;letter 信件。根据“Meimei read the book and knew she needed to do something.”可知,是妈妈给了她一本书。故选B。
32. A 【点拨】Follow 听从;Imagine 想象;Lose 丢失;Forget 忘记。根据“It can tell you how to grow vegetables.”可知,妈妈说的是,照着这本书做,你就能把它们种好。故选A。
33. C 【点拨】roses 玫瑰;fruit 水果;seeds 种子;rice 稻。前文提到种菜,又根据后文“She thought her seeds were missing!”可知,美美种了一些种子。故选C。
34. A 【点拨】cried 呼喊;laughed 笑了;wrote 写了;sent 寄了。根据“She thought her seeds were missing!”可知,她认为种子消失了,所以美美的反应是大声呼救。故选A。
35. D 【点拨】angrily 生气地;loudly 大声地;easily 容易地;carefully 小心地。根据“make sure they were not too dry” 可知,需要认真浇水,才能确保种子不太干燥。故选D。
36. B 【点拨】searching 搜寻;visiting 参观;cleaning 打扫;leaving 离开。根据“After supper, she ran to the yard but saw nothing.”可知,此处指她忍不住又去了那个院子一趟。故选B。
37. A 【点拨】sad 悲伤的;excited 兴奋的;tired 劳累的;nervous 紧张的。根据“There was no sign of anything green. Just soil.”可知,她没看见任何绿色的东西,她很悲伤。故选A。
38. D 【点拨】quicker 更快的;slower 更慢的;older 更老的;closer 更近的。根据“To see it well”可知,她跪下来更近地观察。故选D。
39. C 【点拨】flowers 花;grass 草;leaves 叶子;trees 树。根 据最后一段“It took longer days for the seeds to ... than Meimei thought.”可知,此处指“我”可以看到绿色的小叶子到处生长。故选C。
40. A 【点拨】come out 长出;look out 小心;find out 发现;watch out 注意。种子发芽的时间比美美想象中要长。故选A。
B. 答案速查41—45 ADBCD 46—50 ABDCB
【主旨大意】本文探讨了兄弟姐妹间的矛盾及解决方法,指出童年冲突在长大后可能成为有趣回忆,并建议通过设立“无打架日”改善关系。
41. A 【点拨】relationships 关系;skills 技能;habits 习惯;results 结果。此处是指与兄弟姐妹的关系不好。故选A。
42. D 【点拨】cared about 关心;cheered up 使振奋;walked into 走进;argued with 和……争吵。根据“And fights often ... in the family.”可知,是指每周和兄弟姐妹至少争吵一次。故选D。
43. B 【点拨】moved 移动;happened 发生;returned 返回;changed 改变。根据“And fights often ... in the family.”可知,是指家中发生打架事件。故选B。
44. C 【点拨】cause 导致;notice 注意;solve 解决;accept 接受。根据“help them ... the problem”可知,是指帮助解决问题。故选C。
45. D 【点拨】hardly 几乎不;already 已经;perhaps 也许;still 仍然。根据“when you grow up”可知,是指你现在仍然是个孩子。故选D。
46. A 【点拨】because of 因为;such as 例如;together with 和……一起;instead of 而不是。根据“You may be upset ... the fights with your brothers or sisters”可知,是指因为打架而沮丧。故选A。
47. B 【点拨】dreams 梦想;experiences 经历;courses 课程;mistakes 错误。根据“the fights with your brothers or sisters”可知,此处指和兄弟姐妹打架的这些经历很有趣。故选B。
48. D 【点拨】win 赢;show 展示;forget 忘记;stop 阻止。根据“the fights”可知,是指阻止打架。故选D。
49. C 【点拨】空的前后句是转折关系,用but 连接。故选C。
50. B 【点拨】crazy 疯狂的;happy 高兴的;tired 累的;angry 生气的。根据“their kids can get on with each other finally”可知,孩子们相处融洽,父母会感到高兴。故选B。
VII. 51-55 DAEFG
VIII. A. 答案速查56—58 CCB
【主旨大意】本文是一首诗,表达了青春期亲子关系的疏离与羁绊。
56. C 【点拨】推理判断题。根据“I build my walls, you try to break, yet love stays strong in hidden ways.”可知,“你试图打破我筑起的高墙”说明两人在试图理解对方,“爱始终在暗处延续”说明两人爱彼此。故选C。
57. C 【点拨】推理判断题。根据“Once, your hand held mine so tight”和“I build my walls, you try to break”可知,父亲/ 母亲紧紧牵着“我”的手,以及父亲/ 母亲试图打破“我”筑起的高墙,与“我”沟通,这些都体现了父亲/ 母亲对“我”的爱,选项C 未体现。故选C。
58. B 【点拨】推理判断题。根据“Your voice is soft”和“lost in my busy teenage days”可知,“我”迷失在“我”忙碌的青春里,没有时间听你讲话,选项B“但我听不见” 符合语境。故选B。
B. 答案速查59—61 CDC
【主旨大意】本文主要讲述了迈克因输掉足球比赛和考试失利而不开心,老师开导迈克,告诉他,虽然我们无法控制生活中一些不好的事情的发生,但可增添美好的东西让生活变好。
59. C 【点拨】细节理解题。根据“Mike said, ‘I lost the football match and did badly in one exam. Every time I think of them, I feel upset.’”可知,迈克说这些天不开心是因为他输了足球比赛并且在一次考试中表现很差。故选C。
60. D 【点拨】细节理解题。根据“After hearing this, the teacher asked Mike to come to his house on the weekend.” 可知,老师让迈克周末去他家。故选D。
61. C 【点拨】细节理解题。根据“Mike stopped him and said, ‘Sir, there is no need to throw it away. If we add some sugar to it, it will be fine.’”可知,迈克建议在盐放多的柠檬水里加一些糖。故选C。
C. 答案速查62—65 DCDD
【主旨大意】本文主要讲述了成长中的痛苦实际上会变成成长中的收获。
62. D 【点拨】细节理解题。根据第一段“But we should take a look back on all the painful things in life with a positive attitude and we should learn from them.”可知,回首生活中的痛苦经历,我们应该从中学到一些东西。故选D。
63. C 【点拨】推理判断题。根据倒数第二段“I now understand that my parents and teachers wanted me to have a better life.”可知,作者现在意识到父母和老师是想要她拥有一个更好的生活,因此可推测作者对父母是感激的。故选C。
64. D 【点拨】细节理解题。根据最后一段“We are all going to experience growing pains, but they are just part of our life.”可知,所有人都会经历成长的痛苦,故选D。
65. D 【点拨】最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述 了成长中的痛苦实际上会变成成长中的收获。选项D“成 长中的痛苦就是成长中的收获”为最佳标题。故选D。
D. 答案速查66—68 ACB
【主旨大意】本文主要介绍了青少年男生和女生对待友谊的不同态度:男生和朋友们分享活动,女生和朋友们分享感受。
66. A 【点拨】推理判断题。根据第一段“My friend, Robert, has a twin sister named Amanda.”可知,作者是以举例子的方式开始本篇文章的,故选A。
67. C 【点拨】词义猜测题。根据第三段“many teenage boys cannot name a single best friend”可知,很多男孩子不能说出最好的朋友的名字,所以他们在回答这个问题时会犹豫,会比较慢,故画线单词“hesitate”意为“回答迟缓”。故选C。
68. B 【点拨】细节理解题。根据第二段“Boys and girls have different attitudes towards friendship.”以及其他内容可知,男孩和女孩对待友谊的方式不同。故选B。
E. 答案速查69—72 ADDA
【主旨大意】文章主要讲述了什么是同辈压力,同时指出同龄人彼此之间会产生积极或消极的影响,并给出缓解同辈压力的建议。
69. A 【点拨】代词指代题。根据第三段可知,你的足球朋友可能会尽力说服你对另一个球员刻薄,让你永远不要把球传给他,画线单词him 是人称代词,代指句中的another player,表示“另一名球员”。故选A。
70. D 【点拨】细节理解题。根据第五段可知,由于同辈压力的原因,可能有父母或老师建议你“明智地选择你的朋友”,如果你选择没有逃课、抽烟、对父母撒谎这些坏习惯的朋友,那么你可能也不会做这些事,这样有助于缓解你的同辈压力。故选D。
71. D 【点拨】细节理解题。第二段和第三段是通过举例子来展开的。故选D。
72. A 【点拨】篇章结构题。第一段主要解释了什么是同辈压力。第二段和第三段介绍了同龄人可以对彼此产生积极或消极的影响。第四、五、六段给出了缓解同辈压力的建议,故选A。
F.【主旨大意】本文讲述了丹尼尔在森林中看到一只挣扎破茧的蝴蝶,他出于好心撕开茧帮蝴蝶脱困,却导致蝴蝶翅膀皱缩而无力飞行。通过这件事,丹尼尔明白了挑战和挣扎对成长的必要性,有些时候看似善意的举动可能会阻碍别的东西成长。
73. He gently tore open the cocoon.
74. Because its wings were shriveled and weak.
75. Challenges and struggles are necessary for growth.
IX. 76. failed 77. conversations 78. policewomen 79. palest 80. disappointed
X. One possible version:
Stand taller, be stronger
In my life, I once faced some difficulties that made me upset. Luckily, I tried my best to work them out. Let me share my experience with you.
I once found it hard to do well in math. I always felt nervous before tests and worried about my grades. To solve this problem, I asked my teacher for help and made a study plan. Besides, I exercised every day to keep fit and relax. Gradually, I felt more confident and got better at math.
Through this experience, I learned never to give up and to always believe in myself. Difficulties can truly help us grow braver and stronger.
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览