【外研版八下 新教材】Unit 4 Helping out 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

【外研版八下 新教材】Unit 4 Helping out 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 4 Helping out 拔尖检测卷
第一部分 听力 (共四大题, 满分20分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. What can the girl see at the gate of the park in the morning
A. B. C.
( ) 2. Where did Linda go yesterday
A. B. C.
( ) 3. What is Grandpa Wang doing now
A. He’s drinking tea.
B. He’s cleaning the house.
C. He’s going across the street.
( ) 4. What does David think of Bob
A. He’s shy. B. He’s helpful. C. He’s friendly.
( ) 5. What does Alice mean
A. We should try to help others.
B. We should give away more medicine.
C. We should make our country better and stronger.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话,回答第 6、7题。
( ) 6. Who is Bob cooking for
A. His mother. B. His father. C. Himself.
( ) 7. What is Bob’s mother
A. A doctor. B. A nurse. C. A soldier.
听下面一段对话, 回答第8至10题。
( ) 8. Where are the two speakers
A. In a taxi.
B. On the road.
C. In the supermarket.
( ) 9. What is Bob going to do this Saturday
A. To take some shopping bags.
B. To buy some fruits and vegetables.
C. To have a picnic.
( ) 10. What does Alice think friends should do
A. Help each other.
B. Do exercise together.
C. Do homework together.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. When will be the running race
A. On Thursday morning.
B. On Friday morning.
C. On Friday afternoon.
( ) 12. How much should a student pay to join in the race
A. Two dollars. B. Three dollars. C. Four dollars.
( ) 13. Who will the money be raised for
A. The sick children. B. The runners. C. The winners.
( ) 14. What will all runners get for free before the race
A. A bottle of water.
B. A cool hat.
C. A pair of sunglasses.
( ) 15. What can you do for more information
A. Talk to Mike. B. E-mail Mr. Smith. C. Call Mrs. Green.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Raise Money for a(n) 16._______
When In 17._______ of last year.
How Each team drove a car to the 18._______ of Mount Huang.Our team raised around four thousand yuan.We drove for about 19._______ hours every day.We used a website to ask our friends and family to donate money.
Feeling An experience I will never forget.
Wish Make some 20._______ people’s lives better.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. Look! The sun is shining brightly. The _______ makes me feel warm and happy.
A. rainstorm B. cloud C. wind D. sunshine
( ) 22. [2025合肥包河区期末] Many patients can’t _______ to see a doctor, so we need to give a helping hand.
A. excuse B. afford C. finish D. freeze
( ) 23. Alex is _______ enough to get so much help from his pen friends.
A. afraid B. sad C. angry D. lucky
( ) 24. —Have you heard about our school’s plan to build a new library
—Yes. But the plan will _______ next month. How did you come to know about this plan
A. run away B. give up C. go public D. give out
( ) 25. —Are you going to the supermarket after work
—No, I’m not. I don’t want to go anywhere. And I want to go home _______.
A. secretly B. completely C. clearly D. directly
( ) 26. —I’ve tried my best. But _______ are my parents satisfied with my progress.
—Your parents are too strict. You should talk to them.
A. by all means B. by no means
C. in any case D. at all costs
( ) 27. —Is the schoolbag yours, Dick
—No, it isn’t. It _______ be Jack’s. Look! His name is on it.
A. may B. can’t C. can D. must
( ) 28. Liu Yu said that he was serious _______ being a professional runner and
his parents had nothing _______ his running.
A. about; for B. of; against
C. of; for D. about; against
( ) 29. Miss Green always treats her students with _______ and _______, so she is honored by the headmaster.
A. kind; warm B. kindness; warm
C. kind; warmth D. kindness; warmth
( ) 30. —Can you come to my birthday party tomorrow, Robert
—_______. I have lots of homework to do.
A. Yes, I can B. I’m afraid not
C. Sounds good D. Of course
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A
Last summer, I often went for a walk in the park after dinner. One day, I found a small 31 bird lying under a tree. The purple bird couldn’t 32 . And its poor eyes wouldn’t let me walk away. There must be something for me to do.
33, I picked it up and took it home. Mum 34 me to place it in a shoebox with soft clothes. We called the local wildlife rescue center to ask for help. Two days later, I fed it some water and bread. Sadly, I 35 to save it. A heavy sadness filled my heart.
That small, lost life 36 something inside me. I began to be 37 learning how to take care of birds. I read books, talked to rescuers online, and even volunteered at the center on weekends. Last month, our school’s Animal Protection Club started. I didn’t just 38 it. And I spoke in class! It 39 I finally started to graduate from feeling helpless to taking real action. Now I understand: 40 . animals isn’t just about saving one bird. It’s about learning, caring, and never giving up.
( ) 31. A. black B. purple C. green D. brown
( ) 32. A. swim B. jump C. fly D. lie
( ) 33. A. Carelessly B. Suddenly C. Surely D. Slowly
( ) 34. A. advised B. warned C. promised D. invited
( ) 35. A. succeeded B. failed C. decided D. reminded
( ) 36. A. required B. replaced C. changed D. refused
( ) 37. A. worried about B. disappointed at
C. proud of D. interested in
( ) 38. A. join B. leave C. excuse D. interrupt
( ) 39. A. got through B. felt like C. looked for D. agreed with
( ) 40. A. protecting B. testing C. reducing D. allowing
B
Volunteering means giving your time to help others without pay. It’s a(n) 41 .way to learn and grow.
Last summer, my 42 student cousin who studied in Anhui University invited me to join a “Community Reading Day”. She volunteered with a group organized by Mr. Davies who was a 43 . The soldier wanted to help people in need.
My job was to read stories to a 44 boy named Leo. He was very 45 .At first, Leo wouldn’t look at me or talk. I had a sense of 46 .. Was I doing it wrong My cousin saw my worry. “Try showing him the pictures first,” she suggested. “Just start a simple 47 about them.” So, I pointed at a dragon. “Look! Is it purple ” I 48 . Leo answered with a low voice, “No... green!”
That small moment taught me a big lesson. The 49 to volunteering problems often isn’t giving up, but 50 a different way—being patient and friendly. I learned that even small actions, like sharing a story, can make a big difference.
( ) 41. A. bad B. excellent C. dangerous D. poor
( ) 42. A. factory B. club C. class D. college
( ) 43. A. soldier B. scientist C. farmer D. driver
( ) 44. A. four years old B. four year old
C. four-year-old D. four-years-old
( ) 45. A. handsome B. happy C. shy D. healthy
( ) 46. A. disappointment B. joy
C. shame D. success
( ) 47. A. letter B. magazine C. novel D. dialogue
( ) 48. A. wrote B. asked C. read D. answered
( ) 49. A. survey B. rule C. solution D. post
( ) 50. A. trying B. creating C. increasing D. replying
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
A: May Day holiday is coming. 51._______
B: I have no idea. What about you
A: I’d like to do some voluntary work at the high-speed railway station. 52._______
B: Yes, I’d love to. What can we help to do there
A: Let me see. 53._______ We can help people buy tickets.
B: Sounds great. I like doing these very much.
A: 54._______
B: Are there any other people going with us
A: Yes. There are two other members of our volunteer club.
B: OK, I get it. And how can we get there
A: 55._______ It is not too far.
A. Where are you going B. We can go there by bike.C. What are you going to do D. Would you like to join me E. I’m glad you’re going there with me.F. There are too many people in the station.G. What do you think of the voluntary work
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Activity 1: Helping the oldWe will go to an old age home this weekend. We will clean rooms, wash clothes andcook meals for the old people. And we’ll have a small party for them.
Activity 2: Cleaning up the parkWe will help to clean up the park next Saturday. Now we are preparing for it. We getthe tools ready. And we will buy some bags to collect the rubbish.
Activity 3: Teaching kids to readWe will go to the Children’s Palace to teach kids to read. We will show them quickand easy ways to read more books in a short time.
Activity 4: Saving animalsThere are some homeless animals in our city. We will help to find their owners. If not, we will get them together and take care of them in our free time.
Notes: 1. prepare(准备) 2. rubbish(垃圾) 3. owner(主人)
( ) 56. Which of the following places will they clean up next Saturday
( ) 57. How do they like their way of reading in Activity 3
A. Quick and easy. B. Short and easy.
C. Quick and short. D. New and quick.
( ) 58. What’s the text about
A. Students’ duties. B. Study plans.
C. Voluntary activities. D. School rules.
B [2025 河北中考]
Tim, a 13-year-old boy, got his idea from a TV show. It was about saving books for the community library.
Tim wanted to help children in their community to have more chances to read books. He started Saving Books Program. Its goal was to collect books for the local library. Tim went from door to door to get books from the people around. He ended up collecting 260 books. All the books went to the library. “I love to see where the books go, and how people are enjoying them,” Tim said.
With the help of his sister, Tim made the program a success. They put up posters (海报) to spread the words: saving books for the local library.
Now, Tim is in seventh grade. He has taken the program a step further. He helps in the library when he is free at weekends. His program has inspired (激励) other kids to do more service for their own community.
Joe, the librarian, knows how much Tim cares about community service. “In third grade, Tim started Smile Mail. It’s a program in which kids send cheerful gifts to the old. It’s still going strong. He is warm-hearted,” Joe said.
“I really like doing community service,” Tim said. “I’m proud of what I have done.”
( ) 59. What is the goal of Saving Books Program
A. To find out where books go.
B. To send books to the people around.
C. To teach people how to read books.
D. To collect books for the local library.
( ) 60. What has Saving Books Program inspired other kids to do
A. Become librarians. B. Get better grades.
C. Write children’s books. D. Do more community service.
( ) 61. Why does Joe mention Smile Mail
A. To show kids’ love for gifts.
B. To give advice to the old.
C. To praise Tim for his kindness.
D. To explain the value of smile.
C [2025 天津外国语大学附属学校期中]
How do you want to raise money for charity Here are several ways to support your favorite charity.
How about organizing a car wash Everybody who has a car sooner or later washes it or has it washed. So why don’t you and your classmates do the job The money the car owners pay will go towards your chosen charity. When we did it, we had an amazing time! At first, some of us were worried about getting wet or dirty and it was proving true. But we also had fun, and at the end of the day it was really worth (值得) it!
On the other hand, if you don’t feel like getting wet or messy, but have some musical talent, how about organizing a street concert If you’ve got the talent and courage it takes to play in front of the public, you can make a lot of money. You just need to find a right place, practice for a few hours with your friends first, and give it a try!
I hope the above ideas can help you, and if you’ve got any other great suggestions, we would love to hear them and practice them, too.
( ) 62. What does the writer think of a car wash
A. It’s dirty but fun. B. It’s easy but dirty.
C. It’s easy and fun. D. It’s difficult but dirty.
( ) 63. How many ways did the writer come up with to raise money for charity
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
( ) 64. What does the writer most probably do
A. A student. B. A parent.
C. An athlete. D. A singer.
( ) 65. What is the best title(标题) for the text
A. How to Wash a Car
B. How to Organize a Street Concert
C. Ways to Raise Money for Charity
D. Ways to Make Money after School
D [2025 合肥瑶海区期中]
March is the month to learn from Lei Feng in China. To call on people to learn from Lei Feng, each year’s March 5 has been named as “Lei Feng Day.”
Lei Feng is probably the most famous Chinese soldier. He died more than 60 years ago. But the “Lei Feng spirit” still encourages Chinese people to do voluntary work.
At this time, a group of Malaysian students, studying at the Changsha Social Work College, volunteered(义务做) to serve passengers at the Changsha Railway Station with their Chinese schoolmates. They worked patiently to help passengers with boarding safety (乘车安全) and ticket booking. They also provided waiting rooms for special passengers and solved problems for them.
“I was so excited when I was called a ‘living Lei Feng’!” said Lan Zhicong (Chinese name), a student from Malaysia. He learnt about Lei Feng’s stories when he was in Malaysia. After he came to Changsha, the hometown of Lei Feng, he became a “living Lei Feng” and continued the “Lei Feng stories” with his behavior. “Volunteering is about giving, but I’ve gained a lot, too.” he said.
( ) 66. What do we know about the volunteers from the Changsha Social Work College
A. Only Malaysian students volunteered at the Changsha Railway
Station.
B. A Chinese student named Lan Zhicong was called “living Lei
Feng”.
C. They worked patiently to help passengers at the Changsha Railway
Station.
D. They provided free water for passengers.
( ) 67. How do you understand the sentence “Volunteering is about giving, but I’ve gained a lot, too.”
A. Roses given, fragrance (芳香) in hand.
B. Rome was not built in a day.
C. Reading makes a full man.
D. Failure is the mother of success.
( ) 68. Why did the writer write the text
A. To make more people know about Lei Feng.
B. To tell people a story about Lei Feng.
C. To introduce people in an international college.
D. To call on people to learn from Lei Feng.
E
Once, a rabbit built a house. He built it so well that when a great rainstorm arrived, his house stood still. However, many animals in the forest lost their homes.
Soon, one after another, the homeless animals came to the rabbit’s house to spend the winter with the rabbit. Though it was crowded, the rabbit was quite happy to share his house with them.
In spring, all the animals returned to their own newly-built homes. One day the rabbit was playing happily outside. He did not realize that a lynx (猞猁) was watching him nearby. One of the animals who had spent the winter in the rabbit’s home saw this and warned him just in time. And the rabbit came into his home.
The lynx destroyed that house, but the rabbit ran to hide in the home of another friend. For a whole day, the lynx followed the rabbit from house to house, but the rabbit always tried to save himself. He was helped all the time by the friends because they were all given help by him in the winter.
Through this story, we know that helping others is helping ourselves.
( ) 69. Why did the homeless animals come to the rabbit’s house
A. To make friends with the rabbit.
B. To spend the winter in it.
C. To visit the rabbit’s beautiful house.
D. To keep away the dangerous animals.
( ) 70. What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to (指的是)
A. The forest. B. The rainstorm.
C. The rabbit’s house. D. The lynx.
( ) 71. How did the rabbit escape the lynx
A. The lynx was killed by those animals the rabbit had helped.
B. The rabbit hid in an animal’s safe house for several days.
C. The rabbit ran so fast that the lynx could not catch him.
D. The animals who the rabbit had helped helped him.
( ) 72. Which of the following best describes the rabbit
A. Clever but proud. B. Polite and careful.
C. Kind and friendly. D. Careless and unlucky.
第二节 阅读下面短文, 并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
Last summer I spent a month helping out in a hospital with my parents for charity. I thought it was a nice chance to see if I really wanted to be a doctor. It was the month that changed my life. I was introduced to a completely different world from the one I knew, and I soon understood how difficult people’s lives could be. But I was also shocked at how positively people went about their everyday lives. The way they came together and helped each other was a real encouragement. Although I’m a girl, I was not afraid of getting dirty or tired.
My voluntary work in the hospital was hard. I spent a lot of time cleaning floors and I also spent some time looking after the patients. I even talked to some doctors and learned about their jobs. They told me the difficulties of being a doctor in the hospital—hard work, long hours, and so many emotional (情感的) challenges. But they also said that they didn’t want to change their jobs and they just wanted to go on. Though it was a difficult experience, it didn’t change my mind about being a doctor.
73. How did the writer feel when she saw how positive people were (不超过5 个词)
_________________________________________________________________
74. What makes being a doctor difficult (不超过10 个词)
_________________________________________________________________
75. How could the writer be a doctor Please give her a piece of advice.
(不超过15 个词)
_________________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. David’s brothers are such excellent f (消防队员) that he’s proud of them.
77. Some h (无家可归的) dogs often appear in the park and they look very poor.
78. The sick giant panda received good t (治疗) in her new home and got better.
79. My family’s trip to Beijing was wonderful and my grandmother often m
(说起) it.
80. There’s going to be a maths e (考试) next week. It’s very important to every student.
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
在我们的身边,总有很多需要帮助的人,参加志愿服务便是帮助他人很好的方法之一。通过志愿服务,你可以对他人产生积极影响,同时自己也能收获宝贵的经验。请以“Helping others,promoting self-growth”为题,介绍一次你曾经的志愿者经历并谈谈你的感受。
When Last summer
Where A local community center
How Help with daily chores, talk with them, listen to their stories
Feelings Promote self-growth, gain valuable life skills
注意:1. 短文须包含表格中的关键词,请增加细节以使行文连贯;
2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;
3. 词数80-100。
Helping others, promoting self-growth
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. W: I see a homeless cat at the gate of the park every morning.
M: Well. I saw a black and white cat at the gate of the park yesterday morning. Is it a homeless cat
2. W: I often have a pain in my head. So I went to take an X-ray yesterday.
M: Sorry to hear that, Linda. But I think you shouldn’t spend too much time on the computer.
3. W: Look, Bob! Grandpa Wang is going across the street.
M: Let’s go to help him.
4. W: What do you think of Bob, David
M: He’s a kind and helpful boy. He often helps people in trouble.
5. W: The news says China will give some medicine to poor countries for free.
M: That’s helpful, Alice. We believe that the more we help others, the better our country will be.
W: I can’t agree with you more, John, because helping others is helping ourselves.
M: You’re right.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每个小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
W: What are you doing, Bob
M: I’m cooking dinner for myself.
W: For yourself Aren’t your parents at home
M: No, they aren’t. They went to another hospital to help yesterday.
W: Wow. Are your parents doctors
M: My father is a doctor and my mother is a nurse.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
W: Do you need any help with those bags, Bob
M: Yes, Alice. I’m a little bit tired and there is no taxi here.
W: Don’t worry. Let me take some of the bags for you. By the way, where did you shop today
M: I went to the supermarket on Main Street. I bought some snacks and drinks for the picnic this Saturday. Would you like to come
W: Yes, I’d love to.
M: Great. Thanks again for helping me with these bags.
W: My pleasure. Friends always help each other.
M: You’re the best, Alice.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
Hello, everyone. Do you want to help others If so, you may be interested in this. The student running club will hold a 1000-meter running race this Friday afternoon. And any student in our school can join in the race. If you want to join in, you need to pay three dollars. All the money will be raised for the sick children in No.4 Children’s Hospital. Before the race, all runners will get a free bottle of water. And the winners can get cool hats and sunglasses. If you need more information, please call Mrs. Green at 832-e and join us.
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
I’m Gao Fei. In December of last year, some friends and I took part in an event. The event was to raise money for a charity. About 30 teams attended the event. Each team had a car. We needed to drive to the south of Mount Huang. The journey took eight days.
We used a website to ask our friends and family to donate money. Our team raised around 4,000 yuan. And the event raised around 17,000 yuan.
The journey itself was lots of fun, too. We drove for about twelve hours every day and saw some beautiful things along the way. I will never forget the experience, and hopefully the money we raised will make some homeless people’s lives better.
答案:
I. 1-5 BCCBA
II. 6-10 CBBCA
III. 11-15 CBAAC
IV. 16. Charity 17. December 18. south 19. twelve/12 20. homeless
V. 答案速查21—25 DBDCD 26—30 BDDDB
21. D 【点拨】rainstorm暴风雨;cloud云;wind风;sunshine阳光。根据“让我感到温暖和快乐”可推知,sunshine 符合题意。故选D。
22. B 【点拨】excuse 原谅;afford 支付得起;finish 完成;freeze(使)结冰。根据“patients”及“see a doctor”可推知,许多病人看不起病。所以用afford。故选B。
23. D 【点拨】afraid 害怕的;sad 难过的;angry 生气的;lucky 运气好的。根据“get so much help from his pen friends”可推知,Alex 运气足够好。故选D。
24. C 【点拨】run away 逃跑;give up 放弃;go public 公开;give out 分发。根据“How did you come to know about this plan ”可推知,前句是要表达“这个计划下个月才公开”。故选C。
25. D 【点拨】secretly 秘密地;completely 完全地;clearly 清楚地;directly 直接地。根据“I don’t want to go anywhere.”可推知,是要表达“我想直接回家”。故选D。
26. B 【点拨】by all means 意为“务必;一定”(表肯定),与句意矛盾。by no means 意为“绝不;根本不”,表示完全否定,符合句意。in any case 意为“无论如何”(表让步)。at all costs 意为“不惜一切代价”(表目的),与语境无关。故选B。
27. D 【点拨】根据“Look! His name is on it.”可推知,“一定是Jack 的”。故选D。
28. D 【点拨】be serious about 对……是认真的,排除B、C;have nothing against sth 不反对某事。句意是父母不反对他跑步。故选D。
29. D 【点拨】根据“and”可知,两个空格为并列结构,所以词性一样,排除B 和C; 再根据“with”和逗号可知,空格处应用名词形式,即kindness 和warmth。故选D。
30. B 【点拨】Yes, I can 是的,我能;I’m afraid not 恐怕不行;Sounds good 听起来不错;Of course 当然。根据“I have lots of homework to do.”可推知,“恐怕不行”符合题意。故选B。
VI. A. 答案速查 31—35 BCDAB 36—40 CDABA
【主旨大意】本文讲述了作者救助受伤小鸟的一次经历,虽然未能挽救其生命,却激发了作者保护动物的意识,作者实现了从无助到主动承担责任的转变。
31. B 【点拨】black 黑色的;purple 紫色的;green 绿色的;brown 褐色的。根据下文“The purple bird” 可推知,purple 符合题意。
32. C 【点拨】swim 游泳;jump 跳;fly 飞;lie 躺。根据下文可知,这只紫色的鸟不能飞了。
33. D 【点拨】carelessly 粗心地;suddenly 突然;surely 必定;slowly 缓慢地。根据上文可知,鸟不能飞,所以是“慢慢地把它捡起来”。
34. A 【点拨】advised 建议;warned 警告;promised 承诺;invited 邀请。该句意为“妈妈建议我把它放在一个鞋盒里,并垫上柔软的衣服。”
35. B 【点拨】succeeded 成功;failed 失败;decided 决定;reminded提醒。根据“A heavy sadness filled my heart.”可知,“我没能把它救活”。
36. C 【点拨】required 需要( 某物) ;replaced 更换;changed 改变;refused 拒绝。根据下文可知,该句意为“那小小的、逝去的生命改变了我内心的某些东西。”
37. D 【点拨】be worried about 担心;be disappointed at 对…… 失望;be proud of 为……自豪;be interested in 对……感兴趣。根据“I read books, talked to rescuers online...”可知,“我开始对学习如何照顾鸟感兴趣了”。
38. A 【点拨】join 加入;leave 离开;excuse 原谅;interrupt 打断。空后面的it 代指Animal Protection Club,所以用join。
39. B 【点拨】got through(帮助某人) 渡过(难关) ;felt like 感觉像……;looked for 寻找;agreed with 同意。作者感觉好像终于开始摆脱无助,开始采取实际行动。
40. A 【点拨】protecting 保护;testing 验证;reducing 减少;allowing 允许。该句意为“保护动物不仅仅是拯救一只鸟”。
B. 答案速查41—45 BDACC 46—50 ADBCA
【主旨大意】作者通过亲身参与社区阅读志愿活动的经历领悟到:面对志愿服务中的挑战,坚持不懈、灵活调整方法比轻言放弃更重要;即使看似微小的善举也能产生积极影响,这正是志愿服务的价值所在。
41. B 【点拨】bad 坏的;excellent 极好的;dangerous 危险的;poor 贫穷的。根据下文可知,该句意为“这是一种学习和成长的好方法”。
42. D 【点拨】factory 工厂;club 俱乐部;class 班级;college 大学。根据“who studied in Anhui University”可知,此处指“大学生”。
43. A 【点拨】soldier 士兵;scientist 科学家;farmer 农民;driver 司机。根据下文“The soldier wanted to help people in need.”可知,soldier 符合题意。
44. C 【点拨】表示“四岁的男孩”,形容词作定语,正确的表达方式是“four-year-old”。
45. C 【点拨】handsome 英俊的;happy 快乐的;shy 害羞的;healthy 健康的。根据“At first, Leo wouldn’t look at me or talk.”可推知,Leo 是害羞的。
46. A 【点拨】disappointment 失望;joy 愉快;shame 羞耻;success 成功。根据“At first, Leo wouldn’t look at me or talk.”可推知,作者感到失望。
47. D 【点拨】letter 字母;magazine 杂志;novel 小说;dialogue 对话。根据“Is it purple ”和“No... green!”可知,dialogue 符合题意。
48. B 【点拨】wrote 写;asked 问;read 读;answered 回答。根据“Is it purple ”可知,此处是“问”。
49. C 【点拨】survey 调查;rule 规则;solution 解决方法;post 帖子。根据“volunteering problems”可推知,此处指“志愿活动出现问题的解决方法”。
50. A 【点拨】trying 尝试;creating 创造;increasing 增加;replying 答复。此处指“尝试一种不同的方法”。
VII. 51-55 CDFEB
VIII. A. 答案速查56—58 CAC
【主旨大意】本文主要介绍了四项志愿活动:去养老院帮助老人、清理公园、教孩子阅读以及救助无家可归的动物。
56. C 【点拨】细节理解题。根据Activity 2 中“We will help to clean up the park next Saturday.”可知,下周六他们要去清理公园。
57. A 【点拨】细节理解题。根据Activity 3 中“We will show them quick and easy ways to read more books in a short time.”可知,他们将教孩子们一些快速且简单的阅读方法。
58. C 【点拨】主旨大意题。文章分别介绍了去养老院帮助老人、清理公园、教孩子阅读、救助无家可归的动物这些活动,都属于志愿性质的活动。
B. 答案速查59—61 DDC
【主旨大意】本文主要讲述了13 岁男孩蒂姆为社区服务的事迹。
59. D 【点拨】细节理解题。根据“Tim wanted to help children in their community to have more chances to read books. He started Saving Books Program. Its goal was to collect books for the local library.” 可知,Saving Books Program 的目标是为当地图书馆收集书籍。故选D。
60. D 【点拨】细节理解题。根据“His program has inspired other kids to do more service for their own community.”可知,Saving Books Program 激励其他孩子为自己的社区做更多的事情。故选D。
61. C 【点拨】推理判断题。根据“Joe, the librarian, knows how much Tim cares about community service. ‘In third grade, Tim started Smile Mail. It’s a program in which kids send cheerful gifts to the old. It’s still going strong. He is warm-hearted,’ Joe said.”可知,Joe 提到Smile Mail 是为了赞扬Tim 的善良。故选C。
C. 答案速查62—65 ABAC
【主旨大意】本文主要介绍了两个为慈善事业筹款的新颖有趣的方法。
62. A 【点拨】细节理解题。根据第二段“At first, some of us were worried about getting wet or dirty and it was proving true. But we also had fun...”可知,作者认为洗车很脏但是很有趣。
63. B 【点拨】细节理解题。根据第二段“How about organizing a car wash ”和第三段“how about organizing a street concert ”可知,作者想出了两种为慈善事业筹款的方法:组织洗车和街头音乐会。
64. A 【点拨】推理判断题。根据第二段“So why don’t you and your classmates do the job ”可知,作者提到与同学一起组织活动,故推测作者最可能是一名学生。
65. C 【点拨】标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了两个为慈善事业筹款的新颖有趣的方法。因此,选项C“为慈善事业筹款的方法”是最佳标题。故选C。
D. 答案速查66—68 CAD
【主旨大意】本文介绍了“雷锋精神”,并号召大家向雷锋学习。
66. C 【点拨】细节理解题。根据“At this time, a group of Malaysian students, studying at the Changsha Social Work College, volunteered to serve passengers at the Changsha Railway Station with their Chinese schoolmates”可知,他们在长沙火车站耐心地帮助乘客。
67. A 【点拨】词句猜测题。根据“Volunteering is about giving, but I’ve gained a lot, too.”可知,这句话的意思是“志愿服务就是给予,但我也收获了很多”,因此选项A“赠人玫瑰,手留余香”与该句意思是一致的。
68. D 【点拨】写作意图题。通读全文,尤其根据“But the ‘Lei Feng spirit’ still encourages Chinese people to do voluntary work. ”可知,作者写这篇文章是为了号召大家向雷锋学习。
E. 答案速查69—72 BCDC
【主旨大意】本文主要通过兔子帮助别的小动物的故事告诉我们:帮助别人就是帮助我们自己。
69. B 【点拨】细节理解题。根据“Soon, one after another, the homeless animals came to the rabbit’s house to spend the winter with the rabbit.”可知,无家可归的动物们来到兔子的家,是为了在兔子家过冬。
70. C 【点拨】代词指代题。根据“Though it was crowded, the rabbit was quite happy to share his house with them.”可推知,it 代指“the rabbit’s house”。
71. D 【点拨】细节理解题。根据“He was helped all the time by the friends because they were all given help by him in the winter.”可知,兔子帮助过的动物帮助他摆脱了猞猁。
72. C 【点拨】推理判断题。根据“Soon, one after another, the homeless animals came to the rabbit’s house to spend the winter with the rabbit. Though it was crowded, the rabbit was quite happy to share his house with them. ”可知,兔子是亲切友好的。故选C。
F.【主旨大意】本文主要讲述了作者在医院做志愿者的经历,以及这段经历对她未来职业选择的影响。
73. She was shocked.
74. Hard work, long hours, and so many emotional challenges.
75. She should work hard to study all subjects at school.
IX. 76. firemen 77. homeless 78. treatment 79. mentions 80. exam
X. One possible version:
Helping others, promoting self-growth
Last summer, I had a chance to volunteer at a local community center. The purpose of the activity was to help the elderly in the community. We helped them with their daily chores, such as cleaning and cooking. We also spent time talking with them, listening to their stories and sharing our own.
Through this experience, I learned a lot about the importance of helping others and the joy it brought. I also realized that by helping others, I was also promoting self-growth, gaining valuable life skills and a deeper understanding of the world around me.
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览