【外研版八下 新教材】Unit 5 Looking into nature 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

【外研版八下 新教材】Unit 5 Looking into nature 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 5 Looking into nature拔尖检测卷
第一部分 听力 (共四大题, 满分20分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. What do the two speakers want to use a magnifier to watch
A. B. C.
( ) 2. Who are the two speakers talking about
A. B. C.
( ) 3. What does Ben think the colour of nature is
A. Yellow. B. Red. C. Green.
( ) 4. What is David interested in
A. Playing the guitar. B. Exploring nature. C. Growing fruit.
( ) 5. What book is the boy reading
A. A book about nature.
B. A book about dinosaurs.
C. A book about amber.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话,回答第 6、7题。
( ) 6. Who helped Frank build his website
A. His brother. B. His sister. C. His father.
( ) 7. What’s the name of Frank’s website
A. Find Your Tree. B. Find Your Garden. C. Find Your Family.
听下面一段对话,回答第 8至10题。
( ) 8. What are the two speakers going to do this Sunday
A. Visit the museum. B. Explore nature. C. Plant trees.
( ) 9. Where’s the forest
A. Behind their village.
B. Behind their school.
C. Behind their town.
( ) 10. What are the two speakers going to take with them this Sunday
A. A pen, a notebook, a magnifier and some bottles of water.
B. A pen, a notebook, a magnifier and some food.
C. A pencil, a notebook, a hat and some bottles of water.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. What was the weather like last Saturday
A. It was sunny. B. It was rainy. C. It was cloudy.
( ) 12. What time did John walk into the wood last Saturday
A. At 7:00 am. B. At 7:30 am. C. At 8:00 am.
( ) 13. What did John see the ants doing
A. Carrying bread. B. Making bread. C. Eating bread.
( ) 14. What colour was the butterfly
A. Purple. B. Blue. C. Brown.
( ) 15. What animal froze and watched John with shining eyes
A. A dog. B. A cat. C. A rabbit.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Judy and her dream
How old is she She is 16._______ years old.
What’s she interested in She’s interested in plants and animals.
What’s her dream Her dream is to be a(n) 17._______ scientist.
Judy’s trip to the nature park last Sunday · It took her about 30 minutes to 18._______ to thenature park.·She wanted to study 19._______ and plants.·She used her magnifier to watch them.· She took photos and took 20._______ of everything about them.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. Singapore(新加坡) is an Asian ______. My father has been there twice.
A. city B. country C. town D. factory
( ) 22. [2025合肥三十八中期末] —How heavy the snow was last night!
—Yes. Let’s _____ the snow.
A. promise B. blow C. clear D. replace
( ) 23. —Ben, this story is very interesting. Is it ______
—No. I made it up.
A. boring B. true
C. challenging D. exciting
( ) 24. —Who do you think will be the winner of the 23rd World Cup
—I guess the gold medal will ______ Germany.
A. stick to B. take up
C. make up D. belong to
( ) 25. He spoke so ______ that I could hardly hear his words.
A. softly B. clearly C. slowly D. completely
( ) 26. [2025安徽中考] We can do a lot to develop writing skills. ______, keep
a diary.
A. After all B. For example
C. As a result D. In a word
( ) 27. Don’t touch the ______ water, or you’ll hurt(伤害) yourself.
A. warm B. sweet C. boiling D. dry
( ) 28. All the ______ things need air and water. Without them, nothing can stay ______.
A. living; living B. living; alive
C. alive; alive D. alive; living
( ) 29. —I wondered ______ Tom made great progress in Chemistry.
—Yes, he has made good progress.
A. whether B. where
C. when D. how
( ) 30. —Have you heard of this new film
—______. I can’t wait to see it.
A. No, I haven’t B. Yes, I do
C. No, I don’t D. Yes, I have
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A
Leo lived in a big city. He 31 spent time outdoors. His world was 32 . books and screens. He used to worry he might 33 because of noise and busy life. So, one Saturday, Leo decided to 34 the forest near his town.
He walked further than usual. Warm sunlight made him feel comfortable. And he heard some 35 singing over his head. He walked on a(n) 36 way between ancient trees. Few people knew the way. Following it, Leo felt very cool. He breathed deeply, smelling wet earth and bamboo. He 37 some tiny purple flowers hiding under a big stone and watched a rabbit pass by him. It felt like he was starting to 38 a secret world of quiet beauty, a world he’d never truly seen before.
Sitting on a cool stone by a river, Leo felt calm. The noise in his head 39 . He took some photos. After going home, he wanted to 40 them online. He hadn’t found treasure(珍宝), but he found something better: peace and the simple wonder of nature.
( ) 31. A. always B. hardly C. usually D. often
( ) 32. A. filled with B. interested in
C. worried about D. proud of
( ) 33. A. grow up B. run out C. fall off D. fall ill
( ) 34. A. leave B. build C. explore D. create
( ) 35. A. children B. water C. birds D. air
( ) 36. A. deep B. unknown C. public D. serious
( ) 37. A. noticed B. heard C. tasted D. planted
( ) 38. A. reduce B. improve C. unlock D. invent
( ) 39. A. disappeared B. found C. returned D. increased
( ) 40. A. solve B. upload C. fight D. protect
B
Plants are far more than just green decorations! They are very 41 to life on Earth. They can provide oxygen, food, and homes for animals and humans. Plants have 42 kinds, from mosses(苔藓) to trees.
People have developed many ways to grow plants. A common 43 is using seeds. You might read tips in the 44 or magazines about starting seeds indoors. Sometimes, communities set up a gardening 45 . There are many good suggestions on how to 46 seeds on the gardening board.
Plants give us a true 47 of resources(资源). We eat fruits, vegetables and so on. We use wood from trees to build houses and 48 paper. Plants are also used in many medicines, though there can be an argument about the best way to use them safely.
Caring for plants 49 us many benefits. Watching a plant grow is exciting. Some people even enter some competitions(比 赛) on plants, hoping to win some small 50 . Whether growing indoors or outdoors, plants are a fantastic prize for our planet. We should help protect this green wealth.
( ) 41. A. important B. dangerous C. homeless D. careless
( ) 42. A. same B. difficult C. simple D. endless
( ) 43. A. step B. method C. skill D. role
( ) 44. A. benefits B. sofas C. pockets D. newspapers
( ) 45. A. board B. club C. college D. park
( ) 46. A. cook B. treat C. use D. compare
( ) 47. A. plan B. idea C. subject D. wealth
( ) 48. A. break B. make C. afford D. sell
( ) 49. A. brings B. explains C. crosses D. invites
( ) 50. A. menus B. treatments C. solutions D. prizes
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
(Alice and Henry are talking on the sports field. Alice=A; Henry=H)
A: The weather is so nice today! I love being outside in nature.
H: Me too! The fresh air and green trees make me feel relaxed.
A: Yes! 51._______
H: Yes, I have! Last summer, I hiked in a forest.
A: 52._______
H: I saw beautiful birds and a powerful waterfall.
A: That sounds amazing! 53._______
H: You should visit one someday. Nature is full of surprises!
A: I’d love to! 54._______
H: That’s a great idea! Watching the sunset is so peaceful.
A: Yes! Nature is really wonderful. 55._______
H: I agree. Protecting nature is very important!
A. What did you do there B. We should take care of it.C. Who did you go there with D. I have never seen a waterfall before.E. Have you gone hiking in the mountains F. I also enjoy watching the sunset at the beach.G. What do you think of being outside in nature
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A [2025合肥包河区期末]
Nature Exploration Camp
Are you looking for your next summer camp adventure in nature Nature Exploration Camp offers you a special and unforgettable experience, allowing you to
get close to nature, build your confidence, and get new skills.
Who: Children aged 13-16
Where: At Beijing Expo Park
When: July 15-July 23
Here are two activities for you to choose from:
Adventures
Our coaches will lead you in some outdoor adventures to develop the spirit of exploration and problem-solving skills.
Nature Education
Go on a magical plant adventure with us at the Plant Pavilion where you can see over 20,000 rare plants.
Price: 2,580
Discount: Sign up with 2-4 friends: 300 off;Sign up with 5-8 friends: 500 off
The registration will open at 9:00 am on 10 May 2026 and close at 10:00 pm on 14
May 2026.
Click here to sign up online.
Word bank: offer(提供); rare(稀有的); registration(报名)
( ) 56. How much should Jim pay if he signs up with six friends
A. 2,080. B. 2,280. C. 2,580. D. 2,800.
( ) 57. How can we sign up for Nature Exploration Camp
A. B. C. D.
( ) 58. What’s the purpose of the passage
A. To encourage kids to get close to nature.
B. To tell us the importance of exploration.
C. To give information about a park.
D. To introduce a summer camp.
B
Hi, I’m Mia. I like many different outdoor sports because they always bring me happiness and help me relax. However, snorkeling(浮潜) is one of my favourite outdoor sports. On sunny days, I often go snorkeling with my friends.
Last Sunday, it was sunny. I took a bus to a beach on the other side of the island with friends. We put on snorkels, fins (脚蹼), and masks. Then our coach told us the safety rules before we jumped into the clear blue water.
The sunlight shone through the water and we swam happily around looking at the fish. Some were very brightly coloured, and some had special markings. The coral (珊瑚) was beautiful too. Lots of little fish swam among it. I was excited to see this magical underwater world. Every time I snorkel, I feel like a hunter searching for new and exciting things underwater.
I love snorkeling. On the one hand, it is my way to explore nature. On the other hand, this fun sport makes my body stronger, especially my heart and lungs. I think it’s an excellent sport. Why not have a try
( ) 59. Which is the right order of the following events
a. Our coach told us safety rules.
b. We jumped into the clear blue water.
c. We put on snorkels, fins, and masks.
d. I saw colourful fish and coral in the clear blue water.
A. a → c → b → d B. b → a → d → c
C. c → a → b → d D. c → b → d → a
( ) 60. What is Paragraph 3 mainly about
A. How to snorkel.
B. How to find a favourite sport.
C. The reasons why Mia likes snorkeling.
D. What Mia saw and felt when snorkeling.
( ) 61. According to the passage, why does Mia love snorkeling
① She can be stronger. ② She can wear cool masks.
③ She can explore nature. ④ She likes beach sports.
A. ①② B. ③④ C. ①③ D. ②④
C
Imagine you are in a field at night, and suddenly, you see lots of little lights around you. You have just found a gathering of fireflies(萤火虫). Let’s explore the secret of fireflies.
How do fireflies make their tails shine They can create their own light through a chemical reaction. It happens when two chemicals in their bodies combine (结合) and produce light.
However, why do fireflies need to produce light in the dark Fireflies use their lights to send “hello” messages to each other. Each kind of firefly has its own special way to shine. They use their lights as an invitation to get to know each other better so that they can have baby fireflies.
But fireflies also use their lights to stay safe. Imagine you are an adult firefly in the dark, and a big spider is trying to catch you. You turn on your light to make a sign that tells the spider, “I taste disgusting. You won’t like me. So don’t eat me.”
How amazing and wonderful the natural world is! Exploring the world of fireflies helps us see how important it is to take care of nature.
( ) 62. How do fireflies make their tails shine
A. By collecting sunlight in the day.
B. By collecting little lights around them.
C. Through a chemical reaction inside them.
D. With the help of other insects.
( ) 63. Why do fireflies need to produce light in the dark
A. To look for food. B. To communicate and stay safe.
C. To take care of nature. D. To see their way clearly at night.
( ) 64. What does the underlined word “disgusting” in Paragraph 4 mean
A. Hot. B. Magical.
C. Awful. D. Delicious.
( ) 65. Why does the writer use “Imagine you are...” in Paragraphs 1&4
A. To give readers suggestions on how to get to know fireflies more.
B. To make the text more scientific and make people believe it.
C. To express disagreement with people for not protecting fireflies well.
D. To make the text more interesting and catch readers’ attention.
D [2025 广东广州番禺区期末改编]
Oceans cover about 71% of the Earth, but we still don’t know much about them, especially(尤其) the deep sea. Why do we know so little about the deep sea Because it is really difficult to get there and we need special machines to help us. In 1620, the first submarine(潜艇) was made. It could go underwater, but it couldn’t go deeper than five meters. For many years, scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn’t try to explore the deep sea much. But in 1862, some sea plants and animals were found at 945 meters deep under the sea. Just ten years later, more than 4,700 other new kinds were found from the ocean floor.
With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea. But deep-sea exploration is still so difficult, because in the deep sea, it is freezing cold and completely dark.
Understanding and exploring the deep sea can help control (控制) the Earth’s temperature and produce clean gases in the air. It can also provide information about climate change. So scientists are still working hard on it.
( ) 66. Why did people explore little about the deep sea before 1862
A. There was no submarine.
B. Driving a submarine was hard work.
C. Scientists found it impossible to go underwater.
D. Scientists thought it useless to go to the deep sea.
( ) 67. According to the article, what helps scientists explore the deep sea
A. Maps of the ocean floor.
B. Deep sea animals and plants.
C. Modern science and technology.
D. Darkness and low temperatures.
( ) 68. What is the best title(标题) for the text
A. Hidden Useful Information in Deep Sea
B. Unlocked Secrets of Deep Sea
C. Deep-Sea Exploration: Into the Freezing Depths
D. Deep-Sea Exploration: Hidden Treasure
E [2025 山东泰安期中]
New research has shown that the Moon is older than thought—it’s 40 million years older. Scientists now believe it formed (形成) around 4.46 billion years ago.
A long time ago, a big collision (碰撞) happened in space. A planet named Theia, about the size of Mars, hit the Earth. This caused magma (岩浆) to fly out into space. As the magma cooled, it became rocks that began flying around the Earth. Slowly, these rocks came together and formed the Moon.
How do we know this In 1972, astronauts collected rocks from the Moon. The rocks had a special kind of mineral (矿物质). It formed after the Earth and Theia collided. Recently, scientists used a new tool to study the mineral more clearly. This helped them work out how old the Moon really is.
Why do we study the Moon It’s not just a shiny rock in the sky! It plays a big part in our lives. It makes our seasons change regularly and even changes the weather. Without the Moon, life on Earth might not be possible.
Before astronauts travelled to the Moon, there were stories about how the Moon formed. Some people thought the Moon was floating (飘浮) through space and got caught by the Earth’s gravity (引力). But no matter how it formed, one thing is for sure: the Moon is an amazing part of our universe. We are still learning about it. Keep looking up, and maybe one day you’ll find something amazing too!
( ) 69. What does the underlined word “This” in Paragraph 2 refer to
A. Theia hitting the Earth. B. Rocks flying into space.
C. Magma becoming rocks. D. Mars colliding with Theia.
( ) 70. How did the scientists work out the Moon’s age
A. By making a new tool. B. By studying the mineral.
C. By collecting the rocks. D. By travelling into space.
( ) 71. What’s the main idea of Paragraph 4
A. The Moon can’t shine itself in the sky.
B. We have seasons because of the Moon.
C. The weather changes with the Moon.
D. The Moon is important to life on Earth.
( ) 72. What does the writer suggest in the last paragraph
A. Looking for amazing things.
B. Continuing studying the Moon.
C. Sharing stories about the Moon.
D. Watching the Moon more often.
第二节 阅读下面短文, 并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
Xu Xiake was a famous Chinese geographer, traveller and writer during the Ming Dynasty. He is widely known for his lifelong exploration of China’s landscape and his travel notes.
Born in Jiangyin, Jiangsu Province, Xu Xiake loved nature and dreamed of travelling. With his mother’s support, he began his adventures at the age of 22.
Xu Xiake chose to travel across China to explore its natural beauty and record his discoveries. Over 34 years, he visited 21 provinces, climbing mountains, exploring caves, and recording his discoveries. His journeys were often dangerous—he faced awful weather, wild animals, and even bandits(土匪)—but he never gave up.
Xu’s travel notes, compiled (编纂) into The Travels of Xu Xiake, are not only scientific records but also beautiful literature. They describe local customs, landscapes and Xu’s personal experiences. The book gives an unusual view of China’s geography and culture during the Ming Dynasty.
Xu Xiake’s spirit of adventure, love for nature, and dedication(奉献精神) to learning remind us to explore the world with an open mind. Even 400 years later, his work remains a symbol of human curiosity and the search for knowledge.
73. Where was Xu Xiake born (不超过10 个词)
____________________________________________________________
74. What is The Travels of Xu Xiake mainly about (不超过10 个词)
____________________________________________________________
75. What can we learn from Xu Xiake (不超过15 个词)
____________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. My grandfather made a m (模型) car yesterday afternoon.
77. People in the n (北部的) part of China like to go skating together in winter.
78. Many people think his b (观点) on how to keep healthy are right.
79. Online lessons enable children to u (解锁) their learning skills nowadays.
80. Sometimes it’s not a bad idea to stay silent to avoid an a (争论).
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
去户外探索,看大自然的奇妙地貌总能给我们带来惊喜!假如你是李华, 请你根据下面表格中的信息,以“A wonderful day in nature”为题,分享一次你在大自然中难忘的户外活动的经历。
when last spring where a lovely forest park near our town
who I, my classmates what hiked up a path, reached the top, had a picnic
注意:1. 短文须包含表格中的提示信息,请增加细节以使行文连贯;
2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;
3. 词数80-100(开头已给出,不计入总词数)。
A wonderful day in nature
Outdoor activities are the best way to enjoy the natural beauty. ______________
_____________________________________________________________________
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. W: I bought a magnifier yesterday. Let’s use it to watch this leaf.
M: Sounds good.
2. W: Who is Li Shizhen
M: A famous doctor. He lived in the Ming Dynasty.
3. W: What’s the colour of nature, Ben
M: Yellow. Oh sorry, it’s green. It means new life and growth too.
4. W: I’m interested in music. So I want to join the music club. What about you, David
M: I want to join the nature club because I’m interested in exploring nature.
5. W: What are you doing, John
M: I’m reading a book about dinosaurs.
W: Is it very interesting
M: Of course.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每个小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
W: What website are you looking at, Mike
M: It’s Frank’s website. He built the website with the help of his father.
W: What’s the name of his website
M: Find Your Garden. People can plant trees on the website for free and the trees will be real ones in the future.
W: Sounds interesting. I guess he built the website to protect nature, right
M: Yes, that’s what he wants to do.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
W: What are you going to do this Sunday, John
M: I have no idea.
W: Would you like to explore nature with me
M: Yes, I’d love to. But where are we going
W: The forest behind our village. There are many different plants in it.
M: Sounds good. What do we need to take with us
W: A pen, a notebook, a magnifier and some bottles of water.
M: OK.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
I’m John. I’m interested in exploring nature. When I am free, I go to the wood behind my house. Last Saturday morning, it was sunny. At 8:00 am, I walked into the wood. Sunlight danced through the leaves. I saw busy ants carrying some bread. And I heard birds singing above me. Then, near a small, clear river, a bright blue butterfly on a leaf caught my eye! I held my breath as it softly opened and closed its wings. A white rabbit froze, watching me with shining eyes.
I felt the cool air touch my face and smiled. Nature is full of quiet surprises waiting to be found.
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Judy is a junior high school student. She’s a 14-year-old girl. She is interested in plants and animals. And her dream is to be a biology scientist. She knows it’s very difficult. But she thinks nothing is impossible. Last Sunday, Judy walked to the nature park. It took her about half an hour. When Judy got there, she took out her biology notebook. She wanted to study insects and plants. First, she chose a kind of insect and plant and started to use her magnifier to watch them. She also took photos. Then, she took notes of everything about them. How hard Judy works to achieve her dream! Everyone should learn from her.
答案:
I. 1-5 ACCBB
II. 6-10 CBBAA
III. 11-15 ACABC
IV. 16. 14/fourteen 17. biology 18. walk 19. insects 20. notes
V. 答案速查21—25 BCBDA 26—30 BCBAD
21. B 【点拨】city 城市;country 国家;town 城镇;factory 工厂。根据地理常识可知,Singapore 是一个亚洲国家。故选B。
22. C 【点拨】promise 保证;blow 吹动;clear 清理;replace 更换。根据空后面的“the snow”可推知,clear 符合题意。故选C。
23. B 【点拨】boring 无聊的;true 真实的;challenging 富有挑战性的;exciting 令人兴奋的。根据“I made it up.(我编的。)”可推知,true 符合题意。故选B。
24. D 【点拨】stick to 坚持;take up 占用,开始从事;make up 编造,组成;belong to 属于。根据句意可知,“金牌‘属于’德国”符合语境。故选D。
25. A 【点拨】softly 柔和地;clearly 清楚地;slowly 缓慢地;completely 完全地。根据“I could hardly hear his words.(我几乎听不清他的话。) ”可推知,softly 符合题意。故选A。
26. B 【点拨】After all 毕竟;For example 例如;As a result 因此;In a word 总之。根据“We can do a lot to develop writing skills ... keep a diary.”可知,此处是要表达举例说明,故选B。
27. C 【点拨】warm 温暖的;sweet 甜的;boiling 炽热的;dry 干的。根据“you’ll hurt yourself(你将伤到你自己) ” 可推知,boiling 符合题意。故选C。
28. B 【点拨】living 活着的,作定语,修饰名词; alive 活着的,表语形容词。第一空修饰名词“things”,所以填living;第二空作stay 的表语,所以填alive。故选B。
29. A 【点拨】whether 是否;where 在哪里;when 什么时候;how 如何。根据答语“Yes, he has ...”可推知,whether 符合题意。故选A。
30. D 【点拨】根据“I can’t wait to see it.(我迫不及待想看它。) ”可推知,此处用肯定回答,且问句时态是现在完成时,所以用“Yes, I have”。故选D。
VI. A. 答案速查31—35 BADCC 36—40 BACAB
【主旨大意】本文主要讲述了Leo 探索自然的经历,展现了他从封闭到开放的心理转变:通过踏上森林里未知的道路,他卸下了城市生活的精神负担,解锁了大自然中平凡的奇迹,最终在宁静中找到内心的平和。
31. B 【点拨】always 总是;hardly 几乎不;usually 通常;often 经常。根据下文可知,“他几乎没有在户外待过。” 所以用hardly。
32. A 【点拨】be filled with 充满;be interested in 对……感兴趣;be worried about 担心;be proud of 为……感到骄傲。由上文“他几乎没有在户外待过”可推知,“他的世界充满了书和屏幕”。
33. D 【点拨】grow up 长大;run out 耗尽;fall off 掉落;fall ill生病。根据“because of noise and busy life(因为噪音和忙碌的生活) ”可推知,fall ill 符合题意。
34. C 【点拨】leave 离开;build 建造;explore 探索;create 创造。根据下文Leo 去了森林可推知,explore 符合题意。
35. C 【点拨】children 孩子们;water 水;birds 鸟;air 空气。根据“singing”可推知,birds 符合题意。
36. B 【点拨】deep 深的;unknown 未知的;public 公共的;serious 严肃的。根据下文“Few people knew the way.”可推知,unknown 符合题意。
37. A 【点拨】noticed 注意到;heard 听到;tasted 尝起来;planted 种植。根据“some tiny purple flowers hiding under a big stone(一些紫色的小花藏在一块大石头下面) ”可推知,noticed 符合题意。
38. C 【点拨】reduce 减少;improve 改善;unlock 解锁;invent 发明。根据“... a secret world of ...” 可推知,unlock 符合题意。
39. A 【点拨】disappeared 消失;found 发现;returned 回来;increased 增加。根据“Leo felt calm”可推知,他脑海里的噪音消失了。
40. B 【点拨】solve 解决;upload 上传;fight 努力争取;protect 保护。根据“online”可推知,upload 符合题意。
B. 答案速查41—45 ADBDA 46—50 CDBAD
【主旨大意】本文阐述了植物对地球上生命的重要性,介绍人类种植与利用植物的方式,并呼吁保护这一宝贵的资源。
41. A 【点拨】important 重要的;dangerous 危险的;homeless 无家可归的;careless 粗心的。根据“They can provide oxygen, food, and homes for animals and humans.”可推知,important 符合题意。
42. D 【点拨】same 同样的;difficult 困难的;simple 简单的;endless 无数的。根据“from mosses to trees”可推知,此处指“植物有无数的种类”。
43. B 【点拨】step 步骤;method 方法;skill 技能;role 角色。根据上文“People have developed many ways to grow plants.”可推知,此处指“一种普通的方法是使用种子”,所以用method。
44. D 【点拨】benefits 益处;sofas 沙发;pockets 口袋;newspapers 报纸。根据“or magazines” 可推知,newspapers 符合题意。
45. A 【点拨】board 布告牌;club 俱乐部;college 大学;park 公园。根据“There are many good suggestions on how to ... seeds on the gardening board.”可推知,board 符合题意。
46. C 【点拨】cook 烹饪;treat 招待;use 使用;compare 比较。根据上文“A common method is using seeds.”可推知,use 符合题意。
47. D 【点拨】plan 计划;idea 主意;subject 科目;wealth 丰富。根据下文“We eat fruits, vegetables and so on.”可推知,植物为我们提供了真正丰富的资源,所以用wealth。
48. B 【点拨】break 打破;make 制造;afford 买得起;sell 出售。根据“build houses(建造房子) ” 可知,此处指 “造纸”。
49. A 【点拨】brings 带来;explains 解释;crosses 穿过;invites 邀请。此处指“照料植物给我们带来很多益处。”所以用brings。
50. D 【点拨】menus 菜单;treatments 治疗;solutions 解决方 法;prizes 奖品。根据上文的“enter some competitions” 及“hoping to win some small”可推知,prizes 符合题意。
VII. 51-55 EADFB
VIII. A. 答案速查56—58 ADD
【主旨大意】本文是一篇应用文,主要介绍了暑期自然探索营的详细信息。
56. A 【点拨】推理判断题。根据“Price: 2,580 ... Sign up with 5-8 friends: 500 off”可知,如果和6 个朋友一起报名可减500 元,需要支付2080 元。
57. D 【点拨】细节理解题。根据“Click here to sign up online.”可推知,选项D 符合题意。
58. D 【点拨】主旨大意题。通读全文可知,本文是暑期自然探索营的活动广告。故选D。
B. 答案速查59—61 CDC
【主旨大意】本文讲述了Mia 去浮潜的准备过程、水下见闻和感受,以及这项运动给她带来的益处,表达了她对浮潜运动的热爱。
59. C 【点拨】 细节理解题。根据“We put on snorkels, fins, and masks. Then our coach told us the safety rules before we jumped into the clear blue water.”可知,正确的顺序是先穿装备,再听安全规则,然后跳入水中,最后看到鱼和珊瑚。
60. D 【点拨】段落大意题。根据“The sunlight shone through the water ... I feel like a hunter searching for new and exciting things underwater.”可知,该段主要描述Mia 在浮潜时看到的景象和感受。
61. C 【点拨】细节理解题。根据“On the one hand, it is my way to explore nature. On the other hand, this fun sport makes my body stronger, especially my heart and lungs.”可知,Mia 喜欢浮潜的原因包括探索自然和强身健体。
C. 答案速查62—65 CBCD
【主旨大意】本文主要介绍了萤火虫的发光原理、原因及意义。
62. C 【点拨】细节理解题。根据“It happens when two chemicals in their bodies combine and produce light.”可知,萤火虫通过它们自己体内的化学反应来发光。
63. B 【点拨】细节理解题。根据“Fireflies use their lights to send ‘hello’ messages to each other.”以及“But fireflies also use their lights to stay safe.”可知,萤火虫发光是为了交流和确保安全。
64. C 【点拨】词义猜测题。根据画线词后“You won’t like me. So don’t eat me.”可知,后文提到了“你不会喜欢我的,不要吃我”,因此画线词是描述自己不好吃,为贬义词,“Awful”符合语境。
65. D 【点拨】推理判断题。作者通过“Imagine you are ...” 在第一段中让读者想象自己周围有很多萤火虫,在第四段中让读者代入萤火虫的视角,以此增强文章的趣味性和吸引力。
D. 答案速查66—68 DCC
【主旨大意】本文主要讲述了深海探测的现状以及面对的挑战。
66. D 【点拨】细节理解题。根据“scientists thought there was no life deeper than 550 meters in the sea, so they didn’t try to explore the deep sea much.”可知,在1862 年之前,科学家们认为去深海是没有用的,所以探测较少。
67. C 【点拨】细节理解题。根据“With the help of science and technology, new machines like satellites now help explore the deep sea.”可知,现代科技帮助科学家探索深海。
68. C 【点拨】最佳标题题。本文介绍了深海探测的难度及其现状,并探讨了深海探测的重要性。因此,最佳标题是“深海探索:深入冰冷深处”。
E. 答案速查69—72 ABDB
【主旨大意】本文主要讲述了月球的形成过程和科学家对月球的探索,并告诉我们:月球对于地球上的生命来说是很重要的。
69. A 【点拨】细节理解题。根据第二段“A planet named Theia, about the size of Mars, hit the Earth.”可知,一个大约火星大小的叫塞亚的行星撞击地球。因此这里的“This” 指的是塞亚行星撞击地球这件事。故选A。
70. B 【点拨】细节理解题。根据第三段“scientists used a new tool to study the mineral more clearly. This helped them work out how old the Moon really is.”可知,科学家们对矿物质的研究,帮助他们计算出了月球的实际年龄。故选B。
71. D 【点拨】段落大意题。根据第四段“Without the Moon, life on Earth might not be possible.”可知,没有月球,地球上的生命可能就不存在了。由此可知,本段主要说明了月球对地球上的生命很重要。故选D。
72. B 【点拨】推理判断题。根据最后一段“We are still learning about it. Keep looking up, and maybe one day you’ll find something amazing too!”可知,作者建议我们继续研究月球。故选B。
F.【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了徐霞客的生平以及其写作《徐霞客游记》的艰辛过程。
73. He was born in Jiangyin, Jiangsu Province.
74. It’s mainly about local customs, landscapes and his experiences.
75. The spirit of adventure, love for nature and dedication to learning.
IX. 76. model 77. northern 78. beliefs 79. unlock 80. argument
X. One possible version:
A wonderful day in nature
Outdoor activities are the best way to enjoy the natural beauty. Last spring, my classmates and I visited a lovely forest park near our town. We were greeted by tall trees and a small lake.
We spent the morning hiking up a path, chatting and laughing the whole way. Though we felt tired, we enjoyed the amazing landscape after reaching the top. Later, we had a simple picnic by the quiet lake, shared sandwiches, and listened to happy birds singing overhead.
This day filled my heart with calm and happiness. It truly became an unforgettable memory that deepened my love for nature’s quiet magic.
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览