【外研版八下 新教材】Unit 6 Living with nature 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

【外研版八下 新教材】Unit 6 Living with nature 拔尖检测卷(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 6 Living with nature 拔尖检测卷
第一部分 听力 (共四大题, 满分20分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. What does the boy’s father do
A. B. C.
( ) 2. What does the boy want to get
A. B. C.
( ) 3. How many times has Jim been to Xinjiang
A. Once. B. Twice. C. Three times.
( ) 4. What is Mary set to do
A. Play games. B. Charge her phone. C. Use her computer.
( ) 5. What are they talking about
A. The 24 Solar Terms.
B. After-school activities.
C. Interests and hobbies.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话, 回答第6、7题。
( ) 6. What does the boy want to be in the future
A. A space explorer. B. A farmer. C. A scientist.
( ) 7. What is Nancy interested in
A. Saving the plants. B. Writing stories. C. The environment.
听下面一段对话, 回答第8至10题。
( ) 8. When did the boy hear about the program
A. Yesterday. B. Last week. C. Last month.
( ) 9. What did the boy’s father do
A. Cleaned the floor. B. Used solar panels.
C. Saved water.
( ) 10. What will they do next
A. Hold a surprise party. B. Call friends to join.
C. Give away their pocket money.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. Which solar term was yesterday
A. Grain in Ear. B. Mid-summer Day. C. Mid-winter Day.
( ) 12. When is the speaker making the weather report
A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.
( ) 13. What is the temperature now at the airport
A. 29 degrees. B. 37 degrees. C. 40 degrees.
( ) 14. What will the weather be like for the next five days
A. Rainy. B. Dry. C. Windy.
( ) 15. What does the speaker suggest people do
A. Buy a tent. B. Sleep outside. C. Get more sleep.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
GrainRain Introduction It usually arrives around April 16._______.When the Grain Rain comes, it won’t be a problem to choose what to wear because of the gentle 17._______ it brings.
Things to do It is a good time for 18._______.People near the 19._______ hope for safety for the whole year.People in South China drink 20._______ to prevent bad luck.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. The phrase “beat a call” is very popular _______ young students now.
A. between B. from C. among D. to
( ) 22. We were excited about the _______ of our new member. We would have
a welcome party for him.
A. arrival B. beginning C. death D. difference
( ) 23. —Our government has taken measures to solve the problem of power _______.
—Yeah, we must make sure there’s enough energy.
A. wealth B. shortage C. price D. light
( ) 24. The rescue team found a little girl who was still alive under a building three days after the earthquake. They wondered how she _______ the big earthquake.
A. lived B. breathed C. died D. survived
( ) 25. It is _______ of Peter to let his 5-year-old son swim alone in the river.
A. easy B. kind C. clever D. crazy
( ) 26. It’s difficult to live in a foreign country, _______ if you can’t speak the
language.
A. directly B. especially C. usually D. politely
( ) 27. —It’s said that this city only has _______ shops.
—No wonder that I didn’t find places to shop.
A. large B. cheap C. medium D. underground
( ) 28. The rivers will become dirtier if we don’t _______ to protect them.
A. take action B. take place
C. look for D. look after
( ) 29. [2025江苏连云港中考]—Could you help me plan a day out in Lianyungang
—You can try Donghai Crystal Museum. There you can learn _______.
A. whether crystal is formed B. how crystal is formed
C. whether is crystal formed D. how is crystal formed
( ) 30. —What’s one of the biggest problems in this city —_______.
A. It has solar panels B. It’s too hot
C. It’s wonderful D. Natural resources are everywhere
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A [2025合肥包河区期末]
In 1994, the Brazilian photographer Salgado went back to his homeland in Minas Gerais, Brazil. He was eager to see the land run by his family. The thick forest there was once a paradise for him and his friends, bringing them 31 memories.
To his shock, he saw a totally different 32 . Only 0.5% of the land was covered with trees. “The land was as sick as a serious patient—everything was destroyed due to deforestation (砍伐森林),” Salgado said 33 during a meeting on climate change in Paris. Salgado 34 that he should do something about it. Then he thought up the bold (大胆的) idea of replanting trees on the land, which, beyond his expectations, received 35 from his wife and relatives. Soon the whole family 36 and the results are remarkable. Gradually, the land is changing: It is covered with green trees again and some of the insects, birds and animals that had lived there before 37 . The land has been brought back to life. The devoted family’s hard work also impressed people around them. They 38 cutting down trees and began to protect the environment.
“The work over the years is quite difficult but well worth the 39 and I think every little bit of work 40 ,” said Salgado. Therefore, everyone should play a part in protecting the environment.
( ) 31. A. pleasant B. embarrassing C. painful D. simple
( ) 32. A. direction B. description C. plan D. scene
( ) 33. A. calmly B. nervously C. sadly D. lightly
( ) 34. A. accepted B. realized C. agreed D. proved
( ) 35. A. doubts B. methods C. support D. suggestions
( ) 36. A. took care B. took place C. took action D. took effect
( ) 37. A. escaped B. returned C. approached D. died
( ) 38. A. forgot B. stopped C. avoided D. missed
( ) 39. A. effort B. promise C. offer D. spirits
( ) 40. A. increases B. matches C. improves D. matters
B
As we know, at the opening ceremony of Beijing Winter Olympics, the traditional Chinese 24 solar terms were used as the countdown, starting with “rain” and ending with “the beginning of spring”. It was greatly 41 as “Chinese romance”.
More than 2,000 years ago, ancient Chinese people observed (观察) the sun’s motion (移动), and divided the traditional lunar calendar into 24 solar terms. The summer solstice (夏至) and the winter solstice are the two days of the year with the 42 and shortest amount of daylight. While the spring equinox (which is called chunfen) and the autumn equinox are days with the most balanced amount of daytime and nighttime. 43 these four points, a year is divided into four parts: spring, summer, autumn and winter.
There is a Chinese saying that 44, “The whole year’s work depends on a good start in spring.” As China has long been an agricultural (农业的) country, for Chinese people, spring means the beginning of a whole year’s farming.
The spring equinox in China usually 45 on March 20 or March 21 every year. People practice this tradition to celebrate the 46 of spring. It is believed that if someone can make the egg stand, he will have good luck in the future. So making an egg upright is a 47 game across the country during the spring equinox. Also, it’s a good time to fly kites. In ancient times, people did not have good medical resources. 48 they wrote their medical problems on a paper kite to ask for good 49 . When the kite was in the air, people would 50 the line to let the paper kite fly away, which means the flying away of diseases.
Nowadays, the 24 solar terms are still useful, which remind people to adapt to (适应) the changes in the seasons through suitable foods and cultural ceremonies.
( ) 41. A. praised B. listed C. invited D. moved
( ) 42. A. biggest B. longest C. smallest D. shortest
( ) 43. A. Before B. After C. Over D. Through
( ) 44. A. speaks B. says C. tells D. talks
( ) 45. A. falls B. leaves C. disappears D. wins
( ) 46. A. coming B. ending C. moving D. stopping
( ) 47. A. strict B. useful C. popular D. harmful
( ) 48. A. Or B. So C. Though D. Because
( ) 49. A. food B. paper C. health D. courage
( ) 50. A. hold on B. turn on C. take off D. cut off
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Li Mei: Hello! Emma, have you seen the TV programme: Seasons of China
Emma: Not yet. 51._______
Li Mei: It’s about the 24 solar terms.
Emma: What do you think of it
Li Mei: 52._______ It’s a documentary (纪录片), but many people like watching it.
Emma: Do your parents enjoy watching it
Li Mei: 53._______ They watch it after dinner every day.
Emma: Really I can’t believe it.
Li Mei: I strongly recommend you to watch it. 54._______
Emma: I can’t wait to watch it tonight.
Li Mei: You can ask Eric to watch with you. He wants to see it, too.
Emma: OK. 55._______
Li Mei: Have a good time tonight.
A. Yes, of course.B. You can have a better understanding of Chinese culture.C. What’s it about D. I guess old people like it better, right E. No, they don’t like it.F. I’ll call him later.G. It’s fantastic.
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The three main ancient engineering projects in China.
Name Information
The GreatWall Location: Across northern ChinaBuilt over centuries, it’s a long wall stretching thousands of miles. At first, it was used to stop enemies. Now it’s such a well-known place that many people from all over the world come to visit it. It’s a symbol of China.
The Beijing-HangzhouGrand Canal Location: Runs between Beijing and HangzhouBuilt a long time ago, it’s the world’s longest man-made river. It helps with moving things and trading between the north and the south. It also promotes (促进) cultural exchange between the north and the south.
Karez Wells Main location: Turpan, XinjiangThese are special water-way systems in Xinjiang, China. They carry water from mountains to fields, helping people in Xinjiang water their crops and live. They have played an important role in the development of ancient agriculture (农业) and the lives of local people. They are still widely used today.
These wonders not only show the intelligence and creativity of ancient Chinese people, but also have an important place in the world’s cultural heritage (文化遗产).
( ) 56. What is special about the Beijing-Hangzhou Grand Canal
A. It’s the world’s longest man-made river.
B. It’s the world’s longest natural river.
C. It’s a special water-way system.
D. It’s a long wall stretching thousands of miles.
( ) 57. What can Karez Wells help with
A. Stopping enemies from coming.
B. Protecting the local environment.
C. Carrying water from mountains to fields.
D. Moving things and trading between the north and the south.
( ) 58. What do these three ancient engineering projects have in common
A. They all promote trading.
B. They are all used for carrying water.
C. They are all located in the north of China.
D. They all show the wisdom of ancient Chinese people.
B
The Three Gorges Dam (三峡大坝), lying on the Yangtze River in Hubei Province, is one of the largest and most amazing engineering projects in the world. It stands proudly between the beautiful mountains of the Xiling Gorge, showing the wisdom and hard work of the Chinese people.
The Yangtze River, China’s longest river, often caused serious floods in the past, bringing disasters to millions of people. To solve this problem and create clean energy, the Chinese government decided to build a huge dam.
People began to build the Three Gorges Dam in 1994. And it took over 12 years to complete. Thousands of workers used modern machines and technology to make this dream come true. They moved mountains, changed the river’s path (路径) to build the dam, which is about 2. 3 kilometers long and 185 meters high —as tall as a 60-story building!
Today, the dam plays a key role in China. It has greatly reduced flood risks, protecting cities and farmlands. The dam’s power stations produce clean electricity for millions of homes and factories, helping reduce air pollution. Its connected vessel system (连通器系统) helps ships pass. Ships enter a lock (水闸), and gates close. The water level inside the lock rises or falls to match the next section. When the water levels become the same, gates open, and the ship moves to the next lock.
The Three Gorges Dam is not just a dam—it’s a symbol of China’s courage and creativity. Visitors from around the world come to see this modern wonder. Students learn about its scientific achievements and the spirit of teamwork behind it. The dam teaches us that with determination (决心), humans can overcome even the most difficult challenges of nature.
( ) 59. What does the underlined word “It” in Paragraph 1 refer to (指的是)
A. The Yangtze River. B. The Xiling Gorge.
C. The Three Gorges Dam. D. The engineering project.
( ) 60. What are the uses of the Three Gorges Dam according to the passage
① controlling floods ② producing clean energy
③ creating good jobs ④ improving ship transportation
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
( ) 61. Which of the following is the best title (标题) for the text
A. The Three Gorges Dam —The benefits to society
B. The Three Gorges Dam —A clean energy producer
C. The Three Gorges Dam —A good tourist place
D. The Three Gorges Dam —Chinese people’s wisdom and creativity
C [2025 山东滨州期末改编]
Guyu is a special time in China’s farming calendar, coming between April 19 and 21. Its name means “Grain Rain” because this is when spring rain helps crops grow. As the weather gets warmer, the gentle rain makes fields green and trees strong.
Long ago, Chinese farmers knew Guyu was the most important planting time. They carried rice seedlings (秧苗) to wet fields, singing old songs about rain. “Spring rain is as dear as oil,” people used to say. They believed the gentle rain during Guyu was nature’s gift to ensure a good harvest. Without it, young plants might dry up under the sun.
By the sea, fishermen have their own Guyu traditions. Before sailing out, they usually hold a ceremony to pray for safety and full nets. The sound of waves mixes with their prayers, carrying hopes for the fishing season.
When the rain stops for a while, families climb misty mountains to pick tea leaves. Drinking Guyu tea is said to cool the body on warm days. Children laugh as they run after butterflies among tea fields, their baskets slowly filling with fresh green leaves.
This is also when peonies (牡丹) open their big, soft flowers. Called the queen of flowers, peonies paint hillsides pink, red, and white. Old people smile and say: “Three days after Guyu, come to admire the peonies!”
As spring says goodbye and summer draws near, Guyu reminds us to thank nature for its gifts. Every drop of rain, every blooming flower, and every farmer’s song carry the promise of life continuing in its gentle rhythm.
( ) 62. Why do fishermen hold a ceremony before sailing
A. To pray for safety and a good catch.
B. To show thanks for the harvest.
C. To celebrate the coming of Guyu.
D. To chase away bad weather at sea.
( ) 63. What do people usually drink on Guyu day
A. B. C. D.
( ) 64. Why did farmers sing old songs about rain when carrying rice seedlings
A. To pray for the rain to stop.
B. To teach children about farming traditions.
C. To express their respect for nature’s gift.
D. To pass time during the hard work.
( ) 65. What is the main purpose of the passage
A. To introduce the importance of a traditional Chinese festival.
B. To explain why spring rain is important for farming.
C. To describe the traditions and meanings of Guyu.
D. To show the beauty of nature during different seasons.
D
Many cities around the world face increasing problems with flooding, especially during heavy rain. Traditional city designs often use large areas of concrete and roads, which prevent rainwater from soaking into the ground. This leads to runoffs (径流) and floods. To address this, China is developing a new concept called “Sponge Cities”.
A “Sponge City” is designed to absorb, store, filter, and reuse rainwater, much like a sponge. This involves several strategies. For example, permeable roads and sidewalks are built, allowing water to pass through them into the soil below. Green roofs and walls are created on buildings, which can absorb rainwater and cool down the city. Parks and wetlands are also important parts of sponge cities, as they can temporarily hold large amounts of water and gradually release it.
The benefits of Sponge Cities are numerous. Firstly, they effectively reduce urban flooding by managing rainwater locally. Secondly, they improve water quality by filtering pollutants (污染物) as water soaks into the ground. Thirdly, they help to replenish (补充) underground water sources, which is important for long-term water supply. Fourthly, by increasing green spaces, they help to cool down cities, making them more comfortable and beautiful.
While building Sponge Cities requires significant investment and careful planning, the long-term environmental and economic benefits are huge. It’s a sustainable approach to urban development, offering a greener and safer future to city dwellers. China aims to transform 80% of its cities into “Sponge Cities” by 2030, showing a strong commitment to this innovative solution.
( ) 66. What is the main problem that “Sponge Cities” aim to solve
A. Lack of green spaces in cities.
B. Air pollution in urban areas.
C. Urban flooding during heavy rain.
D. High cost of building new roads.
( ) 67. Which of the following is a benefit of “Sponge Cities”
A. They increase urban air pollution.
B. They reduce underground water sources.
C. They make cities hotter.
D. They improve water quality.
( ) 68. What can we infer about China’s attitude towards “Sponge Cities”
A. China is not very serious about this concept.
B. China sees them as a temporary solution.
C. China is highly committed to developing them.
D. China believes it’s too expensive to build them.
E
On July 24, 2024, Dujiangyan in Sichuan Province bravely faced the biggest flood peak (最大洪峰) it had seen in nearly 10 years. This ancient project, which has been working for over 2,200 years, successfully protected the Chengdu Plain (平原) from the massive water.
The Dujiangyan Irrigation System is located on the Minjiang River in the western part of the Chengdu Plain. It is one of the oldest irrigation systems in the world, with a history of over 2,000 years. Many people believe it is even a greater wonder than the Great Wall because it has helped people so much for so long. The system smartly uses the natural environment and is divided into three main parts: Yuzui, Feishayan, and Baopingkou. Each part plays a different but important role, and if any part fails, it could cause great danger.
Yuzui, the first part, was built at a corner of the river. It acts like a giant fish mouth, splitting (分开) the surging (汹涌的) water into two rivers: the inner river and the outer river. This helps control the water flow.
The water flowing through Yuzui is slower, but it still carries a lot of sand. This is where Feishayan comes in. Feishayan has an open area that connects the inner and outer rivers, allowing extra water and sand to flow out. Every year, river workers clean out the sand to stop too much sand from breaking its banks. The purpose of Baopingkou is to divert the water into the Chengdu Plain. During the flood period, if the water level rises too high because it can’t flow out completely, the channel (渠道) behind Feishayan helps the water flow out.
This amazing ancient project, built by smart Chinese people, continues to safeguard the land and its people, showing how clever ancient engineering (工程) was.
( ) 69. What is the main idea of Paragraph 2
A. The history of the Great Wall.
B. The location and importance of Dujiangyan.
C. The different parts of the Dujiangyan system.
D. The belief that Dujiangyan is greater than the Great Wall.
( ) 70. What is the function of Yuzui
A. To clean the sand from the river.
B. To divert water into the Chengdu Plain.
C. To split the river into inner and outer parts.
D. To connect the inner and outer rivers.
( ) 71. What does the underlined word “safeguard” in Paragraph 5 mean
A. Hurt. B. Protect. C. Destroy. D. Build.
( ) 72. What is the right structure of the passage
A. ① / ② / ③④ / ⑤ B. ①② / ③ / ④ / ⑤
C. ① / ②③ / ④ / ⑤ D. ①②③ / ④ / ⑤
第二节 阅读下面短文, 并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
The water shortage is a big problem in many parts of the world. In some dry places, not having enough water makes daily life very hard. People there have trouble finding enough water and getting clean water to drink.
One good way to solve this problem is to dig wells. With the help of modern technology, wells can now be dug near people’s homes. Special machines dig deep into the ground to find fresh water. After finding the water, a pump is put in. Then people can easily get water from the well. Having wells nearby is great because people don’t need to walk far to get water, and the water they get is clean and safe to drink.
Collecting rainwater is another useful way. It usually needs many people to work together to build water tanks. Some tanks are built on rooftops, and some are built at schools. These tanks collect and store rainwater. The stored rainwater can be used when there is no rain. At school, these rainwater collection systems are like good teaching tools. Students can learn how to save water and protect the environment by using them.
Reusing water also helps a lot when there is not enough water. Water used for taking showers doesn’t have to be thrown away. Even the water used for washing dishes, which can’t be used for drinking or cooking, can be used again. It can be used to water plants and fruit trees. This helps keep the plants alive and saves water at the same time.
73. Why are rainwater collection systems useful at schools (不超过15 个词)
______________________________________________________________
74. What kind of water can be reused to water plants (不超过15 个词)
______________________________________________________________
75. What other simple ideas could you try to save water (不超过10 个词)
______________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. The v (村民)were friendly to me when I visited the countryside.
77. The schools in different areas usually use different teaching m (材料).
78. At nine this morning Mr Smith reached Beijing s (安全地).
79. Betty p (可能) likes ice cream because she often eats it.
80. Being overweight i (增加) the risk of having a heart problem.
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
人类向往美好的自然环境。为迎接今年的世界环境日,你校英文报举办“Green Earth, Clean Future”的主题征文活动。请你根据提示完成征文:
1. 谈一谈你周围的自然环境;2. 阐述你日常为保护环境采取的行动,并提出至少两条改善环境的建议及理由。
要求:词数80-100,开头已给出,不计入总词数。
World Environment Day is coming. Everyone can do something to make a difference to the world.__________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. W: Daming, I hear your father go to Turpan to work.
M: Yeah, it needs doctors like him.
2. W: It’s very hot outside. I can cook eggs on the ground.
M: Really Let me get an egg and have a try.
3. W: Have you been to Xinjiang, Jim
M: Yes, I’ve been there three times.
4. M: Mary, what are you going to do Are you going to play computer games
W: No, I’m set to charge my mobile phone.
5. M: Jill, do you know the 24 Solar Terms in China
W: Yeah, just now my friend Lingling told me about them.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
M: Hi, Nancy! What are you reading
W: I’m reading a book about farming. It introduces Chinese 24 Solar Terms.
M: Sounds cool. I also like books about farming. I want to be a farmer in the future. What about you
W: It’s hard to say but I’m sure I’m interested in the environment.
M: That’s great. Maybe we can work together someday.
W: Haha.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
W: Hey, Alex, did you hear about a special program at our school starting next week
M: Yeah. I heard about it yesterday. It’s about using solar panels to create energy. I think it’s a good idea.
W: I agree. Are you going to join
M: Sure. At home my father has already started using solar panels to make hot water to have a shower.
W: I think if we all do our part we can make a big difference.
M: You are right. Let’s tell our friends to join too. The more people, the better.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
Hello everyone, this is Daming with your Monday weather report. The heat is not going to stop this week. Yesterday was Mid-summer Day. The highest temperature was 37 degrees. Well, today’s temperature could climb to forty degrees by the late afternoon. Right now only an hour after sunrise, the temperature here at the airport is already 29 degrees but it feels quite comfortable out here at the moment. Unluckily, there is also no rain or wind for the next five days. This is bad news for the thirsty forest. It looks like setting up a tent in the backyard may be the only way to catch some sleep tonight. That’s all for today’s weather. Stay with us for the following traffic report.
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容, 写出下面表格中所缺的单词, 每空仅填一词。短文读两遍。
The temperatures change a lot when the early spring comes. Sometimes it rains or even snows. It’s difficult to choose what to wear, because of the changing weather. But when Guyu or the Grain Rain arrives around the nineteenth of April, it will bring the gentle wind and the weather will get warmer. It is an important period for things like wheat and rice to grow. Farmers plant rice, corn and beans, expecting the rain to fall. For people who live near the sea, they hope for the safety of their fishing business at this time of the year. Because people believe it will protect them from rainstorms. Some people in South China even drink tea on this day to keep bad luck away.
答案:
I. 1-5 CACBA
II. 6-10 BCABB
III. 11-15 BAABB
IV. 16. 19th/nineteenth 17. wind 18. planting/farming 19. sea 20. tea
V. 答案速查21—25 CABDD 26—30 BDABB
21. C 【点拨】between 通常指在两者之间;from 来自……;among 一般用于三者或三者以上的,表示“在……中间”;to 到……。根据语境可知,在年轻学生们之间,使用 among,故选C。
22. A 【点拨】根据“我们要给他开个欢迎派对”推理“我们对新成员的到来感到兴奋”。arrival 到来;beginning 开头;death 死亡;difference 不同。故选A。
23. B 【点拨】根据“我们必须确保有足够的能源”推理“我国政府已采取措施解决电力短缺的问题”。wealth 财富;shortage 短缺;price 价格;light 灯光。故选B。
24. D 【点拨】根据“地震发生三天后,救援队在一幢建筑物下发现了一个仍然活着的小女孩。”推理“他们想知道她是如何在大地震中幸存下来的”。live 居住;breathe 呼吸;die 去世;survive 幸存。故选D。
25. D 【点拨】根据“让他5 岁的儿子一个人在河里游泳” 推知“Peter 很疯狂”。easy 容易的;kind 善良的;clever 聪明的;crazy 疯狂的。故选D。
26. B 【点拨】directly 直接地;especially 尤其;usually 通常;politely 有礼貌地。根据句意可知,此处需要“尤其”之意。故选B。
27. D 【点拨】根据答语 “No wonder that I didn’t find places to shop. 难怪我找不到购物的地方”可知,说话人没找到购物的地方,推理“据说这个城市只有地下商店”。large 大的;cheap 便宜的;medium 中等的;underground 地下的。故选D。
28. A 【点拨】根据“河流将会变得更脏”推理“如果我们不采取行动保护河流”。take action 采取行动;take place 发生;look for 寻找;look after 照顾。故选A。
29. B 【点拨】空处是宾语从句,用陈述语序,排除C、D;根据“There you can learn”可知在博物馆可以了解水晶是如何形成的,用how 引导宾语从句。故选B。
30. B 【点拨】根据问句语境应回答存在的问题,故选B。
VI. A. 答案速查31—35 ADCBC 36—40 CBBAD
【主旨大意】本文主要讲了Salgado 发现自己儿时的天堂——茂密的森林被砍伐,它已病入膏肓。后来通过Salgado 一家人的努力,使它再次覆盖上了绿色的树,之前生活在这片土地上的一些昆虫、鸟类和动物也回来了。
31. A 【点拨】pleasant 美好的;embarrassing 使人尴尬的;painful 痛苦的;simple 简单的。根据“The thick forest there was once a paradise for him and his friends, bringing them... memories.”可知,此处应该表示茂密的森林给他们带来了美好的回忆。故选A。
32. D 【点拨】direction 方向;description 描述;plan 计划;scene 景象。根据“Only 0.5% of the land was covered with trees.”可知,此处应该表示他看到了一个完全不同的景象。故选D。
33. C 【点拨】calmly 镇静地;nervously 紧张地;sadly 悲伤地;lightly 轻柔地。根据“The land was as sick as a serious patient— everything was destroyed due to deforestation”可知,土地被严重破坏,此处应该表示Salgado“悲伤地”描述现状。故选C。
34. B 【点拨】accepted 接受;realized 意识到;agreed 同意;proved 证明。根据“The land was as sick as a serious patient... deforestation.”和“Then he thought up the bold idea of replanting trees on the land, which, beyond his expectations, received ... from his wife and relatives.”可知,这里的意思是Salgado 意识到他应该做点什么。故选B。
35. C 【点拨】doubts 怀疑;methods 方法;support 支持;suggestions 建议。根据“Soon the whole family ... and the results are remarkable.”可知,他的主意被家人支持。故选C。
36. C 【点拨】took care 小心;took place 发生;took action 采取行动;took effect 生效。根据后文“and the results are remarkable”可知,此处表示整个家庭都采取了行动。故选C。
37. B 【点拨】escaped 逃跑;returned 返回;approached 接近;died 死亡。根据“The land has been brought back to life.” 可知,此处表示之前生活在这片土地上的一些昆虫、鸟类和动物也回来了。故选B。
38. B 【点拨】forgot 忘记;stopped 停止;avoided 避免;missed 错过。根据后文“and began to protect the environment”可知,停止砍伐树木和后文保护环境相呼应。故选B。
39. A 【点拨】根据“The devoted family’s hard work also impressed people around them.”及“The work over the years is quite difficult but well worth the...and...”可知,Salgado 一家做这项工作很辛苦,但是这个努力是值得的。故选A。
40. D 【点拨】increases 增加;matches 匹配;improves 改善;matters 要紧。根据“Therefore, everyone should play a part in protecting the environment.”可知,这里的意思应该是我认为每一点工作都很重要。故选D。
B. 答案速查41—45 ABDBA 46—50 ACBCD
【主旨大意】本文介绍了关于二十四节气的相关信息,它提醒人们通过吃合适的食物和文化仪式来适应季节的变化。
41. A 【点拨】praised 称赞;listed 把……列表;invited 邀 请;moved 移动。由后面的提示词 “as ‘Chinese romance’” 可知,这里是说它被赞誉为“中国的浪漫史”,be praised as 意为 “被誉为……”。故选A。
42. B 【点拨】biggest 最大的;longest 最长的;smallest 最小的;shortest 最短的。根据“The summer solstice”可知,夏至是一年中日照最长的一天。故选B。
43. D 【点拨】Before 在……之前;After 在……之后;Over 在…… 上;Through 通过。根据“... these four points, a year is divided into four parts: spring, summer, autumn and winter.”可知,这里应该是表示通过这四个点。故选D。
44. B 【点拨】speaks 说,后跟某种语言;says 说,后跟说的内容;tells 告诉;talks 讲话。根据 “‘The whole year’s work depends on a good start in spring.’”可知,这是说话的内容,因此用 says。故选B。
45. A 【点拨】falls 落到,降临;leaves 离开;disappears 消失;wins 获胜。此处表示“中国的春分通常在每年的3 月20 日或3 月21 日”,故选A。
46. A 【点拨】coming 到来;ending 结尾;moving 移动;stopping 停止。根据“The spring equinox in China usually ... on March 20 or March 21 every year.” 可知,这一天表示春天的来临。故选A。
47. C 【点拨】strict 严格的;useful 有用的;popular 受喜爱的;harmful 有害的。根据 “if someone can make the egg stand, he will have good luck in the future”可知,这个游戏应该是流行的。故选C。
48. B 【点拨】Or 或;So 所以;Though 虽然;Because 因为。根据“they wrote their medical problems on a paper kite” 可知,前文说在古代,人们没有良好的医疗资源,因此,人们把自己的健康问题写在纸风筝上。故选B。
49. C 【点拨】food 食物;paper 纸张;health 健康;courage 勇 气。根据“ In ancient times, people did not have good medical resources.”可知,人们把自己的健康问题写在纸风筝上是为了祈求身体健康。故选C。
50. D 【点拨】hold on 抓牢;turn on 打开;take off 起飞;cut off 切断。根据“let the paper kite fly away”判断,这里应该是说把风筝线剪断,让风筝飞走。故选D。
VII. 51-55 CGABF
VIII. A. 答案速查56—58 ACD
【主旨大意】本文主要介绍了中国三个主要的古代工程项目:长城、京杭大运河和坎儿井。文章分别描述了这三个工程项目的位置、用途以及它们在中国和世界文化遗产中的重要地位。
56. A 【点拨】细节理解题。根据“Built a long time ago, it’s the world’s longest man-made river.”可知,京杭大运河是世界上最长的人工河,这是它的特别之处。故选A。
57. C 【点拨】细节理解题。根据“They carry water from mountains to fields, helping people in Xinjiang water their crops and live.”可知,通过坎儿井把水从山上运输到地里,故选C。
58. D 【点拨】推理判断题。根据“These wonders not only show the intelligence and creativity of ancient Chinese people, but also have an important place in the world’s cultural heritage.”可知,这三个古代工程项目都展示了古代中国人民的智慧,并且在世界文化遗产中占有重要地位,这是它们的共同点。故选D。
B. 答案速查59—61 CBD
【主旨大意】本文主要介绍了三峡大坝,它是中国工程奇迹的象征,能有效防洪、发电、改善航运。
59. C 【点拨】代词指代题。根据“The Three Gorges Dam, lying on the Yangtze River in Hubei Province, is one of the largest and most amazing engineering projects in the world.” 可知“It”指代的是前文的“The Three Gorges Dam”,故选C。
60. B 【点拨】细节理解题。根据 “It has greatly reduced flood risks, protecting cities and farmlands. The dam’s power stations produce clean electricity for millions of homes and factories, helping reduce air pollution. Its connected vessel system helps ships pass.”可知三峡大坝可防洪、生产清洁能源以及改善船运条件,故选B。
61. D 【点拨】文章标题题。根据 “The Three Gorges Dam is not just a dam—it’s a symbol of China’s courage and creativity.”可知大坝是中国人民的勇气与创造力的象征,故选D。
C. 答案速查62—65 AACC
【主旨大意】本文主要介绍了中国农耕节气 “谷雨”的传统习俗和文化意义,包括农民播种、渔民祈福、采茶活动及赏牡丹等。
62. A 【点拨】细节理解题。根据文章第三段 “Before sailing out, they usually hold a ceremony to pray for safety and full nets.” 可知,渔民出海前举办一个仪式是为了祈求平安和大丰收(好的捕获量) 。故选A。
63. A 【点拨】细节理解题。根据文章第四段 “Drinking Guyu tea is said to cool the body on warm days.”可知,人们通常在这天喝茶。故选A。
64. C 【点拨】细节理解题。根据文章第二段 “They believed the gentle rain during Guyu was nature’s gift to ensure a good harvest.” 以及农民在运送秧苗时唱关于雨的老歌,可知他们是为了表达对大自然恩赐的敬重。故选C。
65. C 【点拨】主旨大意题。文章介绍了谷雨的含义、不同人群在谷雨时节的传统习俗等内容,C 选项“描述谷雨的传统习俗和意义” 符合主旨。故选C。
D. 答案速查66—68 CDC
【主旨大意】本文介绍“海绵城市”的概念及其解决城市内涝问题的原理。
66. C 【点拨】细节理解题。根据“This leads to runoffs and floods. To address this, China is developing a new concept called...”可知,海绵城市旨在解决暴雨引发的城市内涝,故选C。
67. D 【点拨】细节理解题。根据“Secondly, they improve water quality by filtering pollutants as water soaks into the ground.”可知,海绵城市可以改善水质。故选D。
68. C 【点拨】推理判断题。根据“China aims to transform 80% of its cities into ‘Sponge Cities’ by 2030, showing a strong commitment to this innovative solution.”可知中国决心要建设海绵城市。故选C。
E. 答案速查69—72 BCBA
【主旨大意】本文介绍了都江堰这一古老水利工程。
69. B 【点拨】主旨大意题。通读第二段可知,第二段介绍了都江堰位于成都平原西部岷江之上,是世界上最古老的灌溉系统之一,有两千多年的历史,还提到很多人认为它比长城更伟大,强调了其位置和重要性。故选B。
70. C 【点拨】细节理解题。根据 “Yuzui, the first part, was built at a corner of the river. It acts like a giant fish mouth, splitting the surging water into two rivers: the inner river and the outer river.” 可知,鱼嘴的功能是将河流分成内江和外江。故选C。
71. B 【点拨】词义猜测题。前文提到都江堰抵御洪峰,保护了成都平原。safeguard 的意思是“保护、捍卫”,与 protect“保护”意思相近。故选B。
72. A 【点拨】篇章结构题。第一段背景引入;第二段介绍都江堰的地理位置、历史地位及三大组成部分的总述;第三段和第四段分别详细说明“鱼嘴”“飞沙堰”和“宝瓶口”的具体功能;第五段总结都江堰的历史意义和工程智慧。故选A。
F.【主旨大意】本文主要讲了几种解决一些地方水资源短缺问题的方式。
73. Because students can learn how to save water and protect the environment by using them.
74. The water used for taking showers or washing dishes.
75. We can save water by turning off running taps.
IX. 76. villagers 77. materials 78. safely 79. probably 80. increases
X. One possible version:
World Environment Day is coming. Everyone can do something to make a difference to the world. Around me, I see both beauty and problems. We have lovely green trees and a small river nearby, which bring us fresh air and peace. But sadly, I also see plastic bags, bottles, and other litter lying on the ground or floating in the water.
I try to do my part to protect our environment. I always pick up trash when I see it and throw it into the right bin. I also save electricity by turning off lights when leaving a room.
To make things better, I have two suggestions. Firstly, we should plant more trees. Trees clean the air we breathe and provide homes for birds. Secondly, everyone needs to sort their garbage carefully. By separating recyclable things like paper and plastic from other waste, we can reduce pollution and reuse resources.
These small steps by each of us can lead to big changes. Let’s work together for a greener earth and a cleaner future!
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览