外研版八年级下册英语期末拔尖检测(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

外研版八年级下册英语期末拔尖检测(含答案解析,听力原文,无听力音频)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
外研版八年级下册英语期末拔尖检测
时间:120分钟 总分120分
第一部分 听力 (共四大题, 满分20分)
I. 短对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 1. What is the girl’s dream job
A. B. C.
( ) 2. What’s Tom’s favourite fruit
A. B. C.
( ) 3. What will Mike read next week
A. A book about Zhong Nanshan.
B. A book about Tu Youyou.
C. A book about Yang Liwei.
( ) 4. Who helped Lisa with Chinese yesterday evening
A. Mary. B. Emma. C. Ella.
( ) 5. What does Alice’s dad ask her to do
A. To help do the dishes.
B. To clean up her bedroom.
C. To finish her homework.
II. 长对话理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
听下面一段对话, 回答第6、7题。
( ) 6. When is the girl free
A. On weekends. B. Every afternoon. C. Every day.
( ) 7. Where will the girl volunteer
A. In a hospital. B. In a library.
C. In a learning center.
听下面一段对话, 回答第8至10题。
( ) 8. What is Jerry doing
A. Reading a book about space. B. Listening to music.
C. Watching TV programs about space.
( ) 9. What does Jerry want to be
A. A scientist. B. A musician. C. An astronaut.
( ) 10. What will Lydia borrow from Jerry
A. A bike. B. A dictionary. C. A book.
III. 短文理解 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
( ) 11. How did the speaker feel about her job at first
A. Nervous. B. Bored. C. Excited.
( ) 12. Who was the first caller today
A. Billy. B. Martin. C. Mike.
( ) 13. How did Billy usually get to school when he was in primary school
A. By bike. B. By bus. C. On foot.
( ) 14. What match did Billy’s team win
A. A football match. B. A basketball match. C. A tennis match.
( ) 15. How long did the speaker talk with Billy
A. For half an hour. B. For an hour. C. For two hours.
IV. 信息转换 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
Volunteers wanted
Jobs Volunteers to 16._______ newspapers to the students in different classes.Volunteers to write stories and read them in order to find and mark 17._______.Volunteers who are good at taking 18._______.
Working time Mostly work for 19._______ hours from Tuesday to Sunday
Telephone number 53765028
When to work Get ready to start next 20._______.
第二部分 语言知识运用 (共三大题, 满分35分)
V. 单项填空 (共 10小题;每小题1分,满分10分)
( ) 21. —I’ve got a “D” in the English exam. Can you give me some _______
—Of course. I think reading can help.
A. messages B. information C. suggestions D. instructions
( ) 22. —I think the film is a(n) _______ one. How about you
—I can’t agree more. It tells a long and boring story.
A. bored B. awful C. excellent D. exciting
( ) 23. —The homeless _______ so poor that they have nowhere to live.
—Exactly, but to our joy, the local government can _______ them with special places to stay.
A. is; offer B. are; give
C. are; provide D. is; afford
( ) 24. —There is a new art magazine in our classroom. It must _______ Mary.
—Yes, she is the only one in the art club.
A. look for B. belong to
C. put off D. look after
( ) 25. I don’t doubt _______ he can do the job well, but I doubt _______ he can finish it on time.
A. if; that B. that; whether
C. whether; if D. that; that
( ) 26. —Must I return this book before Friday, Mrs Black
—No, you _______, dear. You can keep it for two weeks.
A. can’t B. shouldn’t C. mustn’t D. needn’t
( ) 27. Mary can _______ speak Chinese. In order to study in China, she works _______ to learn it well.
A. hardly; hard B. hardly; hardly
C. hard; hard D. hard; hardly
( ) 28. [2025天津河北区期末] —Would you please tell me _______
—Sure. I usually give some books to a village library.
A. when World Book Day is
B. when is World Book Day
C. how you celebrate World Book Day
D. how do you celebrate World Book Day
( ) 29. [2025合肥庐阳区期末] It is said that more railways _______ to improve the traffic situation in our city.
A. built B. are building
C. will be built D. have built
( ) 30. —Let’s cheer each other on for the coming exam!
—_______ Hard work will pay off.
A. Go for it. B. Take your time.
C. It all depends. D. Don’t mention it.
VI. 完形填空 (共 20小题;每小题1分,满分20分)
A
Diana: Welcome to Teens Talk. Today we’ll talk about teenagers’ dream jobs. Mary, what’s your dream job
Mary: I want to be a pilot because the job has a 31 place in my heart. My father is a great pilot. He trains hard to perfect his 32 of flying different planes. He keeps learning and has even got a doctor’s degree, 33 he is busy. He’s my hero! I believe I can be someone like him.
Diana: That’s the 34 . What about you, Cindy
Cindy: I’ve always wanted to work in a(n) 35 museum since I visited the Louvre Museum in 2022. I was so 36 by the collections that I started studying art history. I wrote six articles about it last year.
Diana: Great! You work towards your dream at such a(n) 37 age. Leo, you plan to be a musician, don’t you
Leo: Yes. For me, music is a way to express myself. I 38 what I see or feel in my daily life. Every Sunday, I put my thoughts to music. And I 39 hours singing my new songs and playing the piano.
Diana: 40 you will be a good musician! Next week, we will meet more teenagers. They’ll share their dream jobs with us. Goodbye for now.
( ) 31. A. tall B. low C. special D. strange
( ) 32. A. effort B. records C. energy D. skills
( ) 33. A. if B. unless C. though D. because
( ) 34. A. life B. luck C. spirit D. success
( ) 35. A. art B. sport C. nature D. science
( ) 36. A. difficult B. amazed C. busy D. bored
( ) 37. A. old B. late C. weak D. early
( ) 38. A. pass on B. write down C. agree with D. talk about
( ) 39. A. pay B. take C. cost D. spend
( ) 40. A. Surely B. Hardly C. Actually D. Luckily
B [2025宣城期末]
Who are the silent heroes in the family Indoor plants. Not only do they look beautiful, but they can 41 our health in body and mind by making us feel good and taking away stress. What’s more, indoor plants are easy to 42 and are not very expensive.
Many indoor plants are not used to 43 outside, especially in winter. They grow better inside because of the warmer condition.
There are many good 44 about growing plants indoors. Plants around houses can improve our 45 . Studies have supported this and found that indoor plants can improve our creativity, focus and memory. There is also research showing that indoor plants can clean the air around them by removing some 46 gases, such as HCHO (甲醛). Dr Tijana Blanusa said, “Plants catch and hold tiny 47 . materials. They remove some harmful chemicals from cooking or painting. Peace lilies (和平百合花) and devil’s ivy (绿萝) are the best. ”
We can get 48 from supermarkets, garden centers or online. Younger plants are often cheaper than fully grown ones. Caring for them is always full of 49 . You water them, talk to them, see them grow up ... Learning about the habits of each plant can bring a new interest and attention to our lives and help to 50 our homes with nature. Go and buy one.
( ) 41. A. teach B. lift C. try D. report
( ) 42. A. take down B. turn off C. look after D. keep on
( ) 43. A. working B. growing C. sleeping D. resting
( ) 44. A. scores B. points C. chances D. goals
( ) 45. A. spirits B. illnesses C. projects D. ideas
( ) 46. A. expensive B. helpful C. social D. harmful
( ) 47. A. heavy B. polluted C. fresh D. thick
( ) 48. A. tools B. coins C. plants D. snacks
( ) 49. A. sadness B. wealth C. joy D. pain
( ) 50. A. connect B. break C. compare D. argue
VII. 补全对话, 有两项多余 (共 5小题;每小题1分,满分5分)
A: Hello, Cindy! What’s your plan for this summer holiday
B: I have no idea. 51._______
A: I’ll take part in a social activity with my sister.
B: It sounds exciting. 52._______
A: No. I have been a volunteer in a poor village. The children there don’t have money to buy books.
B: 53._______
A: Yes. I bought them 60 books with my pocket money.
B: What else did you do there
A: 54._______ And now we are good friends.
B: Wow! 55._______ I’d like to join you this time.
A: Great! I’m sure we’ll have a great holiday.
A. What about you B. That’s so wonderful.C. I helped them with their lessons.D. She raised some money for them.E. Have you given away books to them F. Can you tell me something about it G. Is it your first time joining in such activities
第三部分 阅读 (共两节, 满分40分)
VIII. 阅读理解 (共 20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
A flying flower Look at this plant. Its flowers look like egrets (白鹭). What are egrets They are a kind of bird. Because this plant’s flowers look like flying egrets, people call it the egret flower. It grows in eastern Asia. Isn’t it beautiful
Can plants be shy We all know that people can be shy. But how can a plant be shy When something touches this plant’s leaves, they close up tightly (紧紧地). After a few minutes, the leaves open up again. This plant is fun for small children to play with.
What makes a tree laugh When it comes to laughing, this tree is really funny. This is because the fruit of this tree has a hole in it. If the wind blows, this amazing tree “laughs”. When people first hear it laughing, they are usually quite surprised and begin to laugh along with the tree. It grows in the middle of Africa.
Can a fossil (化石) be alive Look at this plant. It grows in the southwest of Africa. Like most plants, it has roots. But it has only two leaves and a stem (茎). Its two leaves continue to grow for its whole life. Does it look old This plant can live as long as 1500 years, so people call it a living fossil.
( ) 56. What happens when the shy plant is touched
A. Its flowers bloom. B. Its leaves close.
C. Its fruit falls. D. Its stem bends.
( ) 57. Why does the laughing tree “laugh”
A. Because its leaves make noise in the wind.
B. Because its branches move and make noise.
C. Because its fruit has a hole that the wind goes through.
D. Because animals in it make sounds.
( ) 58. Where can we probably read the text
A. In a gardening magazine. B. In a city guidebook.
C. In a local newspaper. D. On a school notice board.
B
About your problem, sometimes most of you still want parents’ help and advice. However, talking to them can be difficult. What should you do to make it easier
The more you do something, the easier it will be. Everything seems difficult at first. But if you talk to your parents more often, you will be surprised to see the change. And next time when you have problems, you will feel more comfortable to talk with them.
Tell your parents something about you. You can share your school life with them. Even a small talk like what’s for dinner can keep the relation between you and your parents strong and comfortable.
Maybe you also need to tell them some bad news like failing an exam. Don’t be worried about what they will think of you. On the contrary (相反), they will help you find out the reasons for your poor grades. And next time, you will do better.
Anyway, remember that you are the most important person to your parents in the world. If something they do upsets you, you shouldn’t be angry with them. Just have a good talk, and I am sure everything will be better.
( ) 59. What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to (指的是)
A. Parents’ advice. B. Your problem.
C. Talking to your parents. D. Parents’ help.
( ) 60. What’s the main idea of the third paragraph
A. We should talk to our parents more often.
B. It’s important to share your life with your parents.
C. It’s never too late to talk with your parents.
D. We should work out something difficult by ourselves.
( ) 61. Which of the following is the best title (标题) for the text
A. What to tell parents B. When to talk to parents
C. How to talk to parents D. Where to talk to parents
C [2025 合肥阶段练]
Last weekend, I decided to join in a volunteer activity at the local community center. I heard that it could be a lot of fun, so I was really excited.
When I arrived at the community center, there were already many other students and some adults. We were divided into different groups. My group helped clean the old people’s home nearby. At first, I was a bit nervous because I didn’t know what to expect. We started by cleaning the rooms. Some of us swept the floors, some cleaned the windows, and I made the beds. The old people living there were so kind. They told us stories about their past while we worked. One grandpa even showed us some old photos of his youth.
After we finished cleaning, we organized a small performance for them. Some students sang songs, and others danced. I recited (背诵) a poem. The old people looked so happy, and their smiles made all our hard work worth it.
By the end of the day, I was tired but felt really good. I realized that volunteering was not only about giving but also about receiving. I received so much joy and love from the old people. It was truly an unforgettable experience, and I can’t wait to join in more volunteer activities in the future.
( ) 62. Where did the writer join in the volunteer activity
A. At school. B. In a park.
C. At the local community center. D. In a hospital.
( ) 63. What did the writer do in the old people’s home
A. The writer swept the floors.
B. The writer cleaned the windows.
C. The writer sang songs.
D. The writer made the beds.
( ) 64. What did the old people do while the volunteers were working
A. They helped with the cleaning.
B. They watched TV.
C. They told stories about their past.
D. They all slept.
( ) 65. How did the writer feel after the volunteer activity
A. Sad and tired. B. Tired but happy.
C. Bored and unhappy. D. Excited but nervous.
D [2025 江苏泰州期末]
Is the sky bluer in fall than in summer The answer is yes! There are some reasons for this.
The sun is lower in the sky in fall. As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky. It doesn’t shine directly on us anymore. Instead, because the sun is lower, sunlight passes through more atmosphere, and more blue light is scattered (散射). This lets the sky seem bluer.
In fall, there is less water in the air, so there are fewer clouds. Fall is known for good weather—cooler temperatures and less wet air. The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.
You might be surprised, but the colourful leaves of fall actually help give the sky’s blueness a colour boost (增强), which can make the sky seem even bluer. If you’ve made a colour wheel for an art class, you know that blue and orange are opposite colours that look good together. The red, orange, and gold leaves of fall make the blue sky stand out beautifully against them. This contrast looks nice and creates a special autumn view.
So, the next time you’re out enjoying the beautiful weather in autumn, take a moment to look up at the sky, remember these reasons why it looks so blue and enjoy the view!
( ) 66. Why does the sky look bluer in fall according to Paragraph 2
A. Because the sun is shining directly on us.
B. Because the sun is lower in the sky.
C. Because the sun is smaller in the sky.
D. Because the sun is covered by clouds.
( ) 67. Which one shows the relationship between the water in the air (x) and the blue colour of the sky (y)
( ) 68. What is the structure of the text
A. ① / ②③④ / ⑤ B. ① / ②③ / ④⑤
C. ①② / ③ / ④⑤ D. ①②③ / ④ / ⑤
E
In today’s world, teamwork is an essential skill that helps us achieve our goals. Whether in school, sports or future workplaces, working well with others can make a significant difference. But what is teamwork
Teamwork is the ability to work together towards the same goal. It includes communicating, sharing and respecting each other’s ideas. When we work together, we can combine our advantages and skills to solve problems.
For example, in a school project, each team member may have different abilities. One student may be good at writing while another student may be good at research. By sharing tasks based on advantages of everyone, the team gets higher quality results. In this way, teamwork improves not only grades but also the learning experience.
In sports, teamwork is the key to success. A soccer team needs players to pass the ball, defend and score together. If they don’t work together, the team will lose. The members learn to trust and support each other, which helps them build strong relationships on the field.
In addition, teamwork can create a sense of belonging. When we work with others, we feel connected and valued. This connection can encourage us to do more. It also teaches us important life skills, like solving problems and resolving difficulties.
In summary, teamwork is very important for success in many areas of life. By learning to work together, we can not only achieve our goals but also build meaningful relationships and important skills that will help us in the future. Everyone should learn to work well together.
( ) 69. What does the underlined word “essential” mean
A. Common. B. Special.
C. Necessary. D. Easy.
( ) 70. How does teamwork improve the quality of a school project
A. Everyone works on the same task.
B. Team members can focus on their advantages.
C. It reduces the work.
D. It makes the project more fun.
( ) 71. What lesson do members learn through teamwork in sports
A. Winning is the only thing that matters.
B. Their skills are more important than teamwork.
C. Trust and support are important for success.
D. Teamwork is not necessary in sports.
( ) 72. What will probably be talked about next
A. How to develop teamwork skills.
B. The role of leadership in teamwork.
C. Examples of teamwork in workplaces.
D. Common challenges in teamwork and solutions.
第二节 阅读下面短文, 并用英语回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
F
Do you have any dreams As for me, I have different dreams at different ages.
When I was a child, I wanted to be a magician. I wanted to bring happiness to people. As I grew older, I thought the idea was not practical (实际的) for a quiet girl like me. I liked English a lot. So I started to dream of becoming an interpreter (口译者). I knew it wouldn’t be easy to be an interpreter, but I wanted to have a try and work hard for it.
Now I have a clear learning plan. First, I spend 2 hours reading English books every day. Second, I’m in an English club to practice my speaking. Third, I often watch some English shows. I think it’s interesting and relaxing. Fourth, as the saying goes, “Use it or lose it!” I always try to speak English in my life. Last, I am planning to study in the UK for a year.
For those with dreams, I would encourage them to persist in their dreams. Anything is possible.
73. Why did the writer want to be a magician (不超过10 个词)
_________________________________________________________
74. How many learning plans are mentioned in Paragraph 3 (不超过5 个词)
_________________________________________________________
75. What should people with dreams do according to the writer (不超过15 个词)
_________________________________________________________
第四部分 写 (共两大题, 满分25 分)
IX. 单词拼写 (共5 小题;每小题1 分,满分5 分)
76. Danny has to stay in hospital for a long time because of a serious i (疾病).
77. You have the wrong answer again. Can’t you see the question c (清楚地) on the blackboard
78. Sally considers health as the most important w (财富) in her life.
79. [2025 合肥瑶海区期末] His father’s death made him so p (令人痛苦的) that he could hardly stand it.
80. Finally, that young man r (认识到) he was wrong and said sorry to me.
X. 书面表达 (共1 小题;满分20 分)
假设你校将在英语节期间举办一场主题为“My Space Dream”的英语演讲比赛,请你根据下列要点写一篇演讲稿,谈谈你为实现航天梦将做何准备。
要点:1. What do you think of flying to space
2. What are you going to do Why
注意:1. 词数80-100(开头和结尾已给出,不计入总词数);
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不能出现与本人相关的信息。
Good morning, everyone. I’m glad to stand here to give a speech. ____________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thanks for your listening!
答案
I. 短对话理解
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1. M: What do you want to be when you grow up
W: Because I like helping others study, I want to be a teacher.
2. W: I like bananas and apples. What fruit do you like, Tom
M: My favourite fruit is grapes.
3. W: What are you reading about, Mike
M: A book about Zhong Nanshan. I’ll read a book about Tu Youyou next week.
4. M: Hi, Lisa! Did Mary and Emma help you with your Chinese yesterday evening
W: No. They were studying for the coming English test. But Ella helped me.
5. M: Don’t forget to help your mum do the dishes, Alice.
W: I know, Dad, but I must clean up my bedroom first after finishing my
homework.
II. 长对话理解
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7 题。
M: Hello, Helper Center. Can I help you
W: Hello. I’m calling to ask for the job as a volunteer.
M: OK. What would you like to do
W: Well, I love kids and I want to help them.
M: You could help cheer up the sick children in the hospital every afternoon.
W: I’m sorry. I’m only free on weekends.
M: Oh, I see. So are you good at Chinese
W: Yes. It’s my favourite subject and I always do well in it.
M: Then how about helping kids with their Chinese reading in the learning center every Saturday
W: OK. Thank you.
听下面一段对话,回答第8 至10 题。
W: Hi, Jerry! What are you reading
M: Hi, Lydia! I’m reading a book about space. I’m very interested in it.
W: Wow, sounds cool! Do you want to be an astronaut
M: No, I don’t. I want to be a scientist. But my uncle is an astronaut.
W: Oh, is life in space fun
M: Yes, it is very different from life on Earth.
W: What do they do when they don’t work
M: They can watch movies, listen to music and make phone calls.
W: That’s not bad. I want to go to space one day. I like traveling to new places. Can you lend me the book
M: Of course.
III. 短文理解
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
My name is Tina. In 2019, I started working for a help center called Friendship Forever. At first I was bored with my work and in a few years I began to like it. Every day, I talked to different people. Today, the first person to call was a twelve-year-old boy named Billy. He broke up with his best friend Martin. They used to go to the same primary school. They walked to school together for almost six years. Later, they went to different middle schools. Last week, Billy’s basketball team beat Martin’s team in an important game. From that day on, Martin stopped talking to Billy. Yesterday, Billy asked Martin to skate in the park. But Martin refused angrily. I talked to Billy for half an hour and gave him some advice. He felt much better when he left. I’m happy too.
IV. 信息转换
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Hello, I’m Tom Green, a worker of our school newspaper. Because of the growing number of readers, we need more students to join us. First we need volunteers to send newspapers to the students in different classes. We also need volunteers to write stories and read them in order to find and mark mistakes that need to be corrected. It doesn’t matter if you haven’t done anything like those before. We can teach you in the first week. Someone who is good at taking photos is also needed because we want to add pictures to our newspaper. We mostly work from 3:30 pm to 6:30 pm from Tuesday to Sunday. Anyone who is interested in joining the group can call me at 53765028 and get ready to start next Saturday.
答案:
I. 1-5 CCBCA
II. 6-10 ACAAC
III. 11-15 BACBA
IV. 16. send 17. mistakes 18. photos 19. three/3 20. Saturday
V. 答案速查21—25 CBCBB 26—30 DACCA
21. C 【点拨】messages 消息;information 信息;suggestions 建议;instructions 说明。根据“I’ve got a ‘D’ in the English exam”可知表示 “给一些建议”。故选C。
22. B 【点拨】bored 无聊的,通常指人感觉无聊;awful 糟糕的;excellent 优秀的;exciting 激动人心的。根据“It tells a long and boring story.”可知,电影很糟糕。故选B。
23. C 【点拨】“the + 形容词”表示同一类人,看作复数形式,be 动词用复数形式 are,排除 A 和 D 。give 给;provide 提供。根据 “them with special places to stay” 可知,此处用“provide sb with sth”表示 “给某人提供某物”,故选C。
24. B【点拨】根据“我们教室里有一本新的美术杂志。”和“是的,她是唯一一个在美术俱乐部里的人。”推理“它一定是玛丽的”。look for 寻找;belong to 属于;put off 推迟;look after 照顾。故选B。
25. B 【点拨】在否定句和疑问句中,doubt 后接that 引导的宾语从句; 在肯定句中,doubt 后一般接whether/if 引导的宾语从句。第一空所在句为否定句,所以用that;第二空所在句为肯定句,且表示“是否”,所以用whether。故选B。
26. D 【点拨】must 引导的一般疑问句的否定回答用needn’t。故选D。
27. A 【点拨】hardly 几乎不;hard 努力地。根据“Mary can... speak Chinese. In order to study in China, she works ... to learn it well.”可知,第一句是说她几乎不会说汉语,应用hardly 修饰;第二句表示要努力学好中文,应用hard 修饰动词works。故选A。
28. C 【点拨】空处是宾语从句,用陈述语序,排除B、D;根据“l usually give some books to a village library.”以及选项可知,此处询问方式,用how 引导宾语从句。故选C。
29. C 【点拨】根据“It is said that more railways...”可知此处需用一般将来时,且主语 “railways”与“修建”之间存在被动关系, 因此此处需用一般将来时的被动语态,即will be done。故选C。
30. A 【点拨】Go for it. 加油;Take your time. 慢慢来;It all depends. 看情况;Don’t mention it. 不客气。根据“Let’s cheer each other on”和“Hard work will pay off”可知,此处是鼓励对方全力以赴的回应,故选A。
VI. A. 答案速查31—35 CDCCA 36—40 BDBDA
【主旨大意】本文主要介绍了几个人梦想中的工作。
31. C 【点拨】tall 高的;low 低的;special 特殊的;strange 奇怪的。根据 “He’s my hero! I believe I can be someone like him.”可知,因为父亲是一位飞行员,因此飞行员这份工作在 Mary 心中有着特殊的地位。故选C。
32. D 【点拨】effort 努力;records 记录;energy 能量;skills 技能。根据“his ... of flying different planes”可知,此处指“驾驶不同飞机的技能”。故选D。
33. C 【点拨】if 如果;unless 除非;though 尽管;because 因为。根据“He keeps learning and has even got a doctor’s degree,...he is busy.”可知,此处表示让步,应该用though 引导让步状语从句。故选C。
34. C 【点拨】life 生活;luck 幸运;spirit 精神;success 成功。根据 “He’s my hero! I believe I can be someone like him.” 可知,此处指“这就是精神所在”。故选C。
35. A 【点拨】art 艺术;sport 体育运动;nature 自然;science 科学。根据“since I visited the Louvre Museum in 2022” 可知,Cindy 在参观完卢浮宫后,应该是想在艺术博物馆工作。故选A。
36. B 【点拨】difficult 困难的;amazed 惊讶的;busy 繁忙的;bored 无聊的。be amazed by 被某事物所震撼。故选B。
37. D 【点拨】old 年老的;late 晚的;weak 虚弱的;early 早的。根据“I wrote six articles about it last year.”可知,Cindy 很早就为自己的梦想而努力。故选D。
38. B 【点拨】pass on 传递;write down 写下;agree with 同意;talk about 谈论。根据“I ... what I see or feel”可知,此处指“写下所见所感”。故选B。
39. D 【点拨】pay 支付;take 花费,常用于“It takes sb some time to do sth”句型;cost 花费,主语是物;spend 花费,固定搭配“spend time doing sth”的意思是“花费时间做某事”。故选D。
40. A 【点拨】Surely 当然;Hardly 几乎不;Actually 实际上;Luckily 幸运地。此处是指Diana 认为Leo 肯定会成为一名优秀的音乐家。故选A。
B. 答案速查41—45 BCBBA 46—50 DBCCA
【主旨大意】本文主要介绍了室内种植物的益处,包括改善身心健康状况、净化空气等,并建议人们种植植物。
41. B 【点拨】teach 教授;lift 提升;try 尝试;report 报道。根据“making us feel good and taking away stress”可知,是要表达室内植物让人感觉良好并能起到减轻压力的作用,故应是说在室内种植物对健康有利。故选B。
42. C 【点拨】take down 拆掉;turn off 关闭;look after 照顾;keep on 继续。根据“indoor plants are easy to...”可知,此处描述植物的养护难易度,这里应是说易于照顾。故选C。
43. B 【点拨】working 工作;growing 生长;sleeping 睡觉;resting 休息。根据“They grow better inside”可知,此处讨论植物的生长环境,即室内植物不习惯在室外生长。故选B。
44. B 【点拨】scores 分数;points 意义,作用;chances 机会;goals 目标。根据“improve our creativity, focus and memory”可知,此处列举室内种植植物的好处。故选B。
45. A 【点拨】spirits 情绪;illnesses 疾病;projects 项目;ideas 想法。根据“making us feel good”和“improve our creativity”可知,种植物影响的是精神状态或情绪。故选A。
46. D 【点拨】expensive 昂贵的;helpful 有帮助的;social 社会的;harmful 有害的。根据“clean the air”和“such as HCHO.”可知,此处指去除有害气体。故选D。
47. B 【点拨】heavy 重的;polluted 被污染的;fresh 新鲜的;thick 厚的。根据“removing some harmful chemicals”可知,植物过滤的是污染性物质。故选B。
48. C 【点拨】tools 工具;coins 硬币;plants 植物;snacks 零食。根据“Younger plants are often cheaper than fully grown ones.” 可知,应是购买植物。故选C。
49. C 【点拨】sadness 悲伤;wealth 财富;joy 快乐;pain 痛苦。根据“You water them, talk to them, see them grow up”可知,照顾植物是积极体验,结合选项可知,应是充满快乐。故选C。
50. A 【点拨】connect 连接;break 打破;compare 比较;argue 争论。根据“homes with nature”可知,此处强调人与自然的关联。故选A。
VII. 51-55 AGECB
VIII. A. 答案速查56—58 BCA
【主旨大意】本文主要介绍了四种奇特的植物: 白鹭花、含羞草、笑树和活化石植物。
56. B 【点拨】细节理解题。根据表格第二栏“When something touches this plant’s leaves, they close up tightly.”可知,当含羞草的叶子被触碰时,它们会紧紧闭合。故选B。
57. C 【点拨】细节理解题。根据表格第三栏“This is because the fruit of this tree has a hole in it. If the wind blows, this amazing tree ‘laughs’.”可知,笑树的果实上有一个洞,当风吹过时,树会“笑”。故选C。
58. A 【点拨】推理判断题。通读全文可知,本文介绍了四种奇特的植物,内容与园艺相关,因此最可能出现在园艺杂志中。故选A。
B. 答案速查59—61 CBC
【主旨大意】本文主要针对和父母交流困难这一问题,提出了一些让交流变得更容易的方法。
59. C 【点拨】代词指代题。文中“it”指的是“talking to them”。前文提到和父母交流有困难,接着问怎样做能让这件事变得更容易,所以这里“it”指代的就是和父母交谈这件事。故选C。
60. B 【点拨】段落大意题。根据第三段“Tell your parents something about you. You can share your school life with them. Even a small talk like what’s for dinner can keep the relation between you and your parents strong and comfortable.”可知,第三段主要强调了要和父母分享自己的生活,分享学校生活,即使是晚餐吃什么这类小事都能让你和父母的关系更好,因此主旨是和父母分享生活很重要。故选B。
61. C 【点拨】最佳标题题。通读全文可知,文章开头提出和父母交谈困难这一问题,接着讲述了和父母交谈变得更容易的方法,如多交流、分享生活等,因此文章标题是“如何和父母交谈”。故选C。
C. 答案速查62—65 CDCB
【主旨大意】本文讲述了作者参加社区志愿活动的经历。作者与其他志愿者一起打扫养老院,聆听老人们的故事,并为他们表演节目。尽管活动后感到疲惫,但作者收获了快乐和爱,认为这是一次难忘的经历。
62. C 【点拨】细节理解题。根据第一段“Last weekend, I decided to join in a volunteer activity at the local community center.”可知,活动地点是当地社区中心。故选C。
63. D 【点拨】细节理解题。根据第二段“Some of us swept the floors, some cleaned the windows, and I made the beds.” 可知,作者在养老院的任务是整理床铺。故选D。
64. C 【点拨】细节理解题。根据第二段“They told us stories about their past while we worked”可知,老人们在志愿者工作时给他们讲述了自己的往事。故选C。
65. B 【点拨】推理判断题。根据最后一段“By the end of the day, I was tired but felt really good”可知,作者虽疲惫但感到快乐。故选B。
D. 答案速查66—68 BBA
【主旨大意】本文探讨了秋天天空为何比夏天更蓝的原因,并鼓励读者在秋天欣赏美丽天空的同时,记住这些使天空更加蔚蓝的原因。
66. B 【点拨】细节理解题。根据第二段“Instead, because the sun is lower ... and more blue light is scattered. This lets the sky seem bluer.”可知,秋天的天空看起来更蓝是因为太阳在天空中的位置更低。故选B。
67. B 【点拨】推理判断题。根据“The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.”可知,空气中没有多少水分,所以云不容易形成,当天空有很少或没有云覆盖时,天空的蓝色更明显,天空看起来更开阔,更明亮。由此可知,空气中的水分越少,天空的蓝色越明显,即空气中的水分越多,天空的蓝色越不明显,两者应成反比例关系,选项B 中的数轴图为反比例关系。故选B。
68. A 【点拨】篇章结构题。通读全文可知,第一段引出了“秋天的天空比夏天更蓝”的话题;第二、三、四段分别解释了三个原因;第五段鼓励读者在秋天欣赏美丽的天空,并记住这些原因,则本文结构为“① / ②③④ / ⑤”。故选A。
E. 答案速查69—72 CBCA
【主旨大意】本文主要讲述了团队合作在生活各个领域的重要性。
69. C 【点拨】词义猜测题。根据“teamwork is an essential skill that helps us achieve our goals. Whether in school, sports or future workplaces, working well with others can make a significant difference.”可以推断,学会跟团队合作是一项重要技能,essential 意为“必要的、重要的”,与necessary 意思相近,故选C。
70. B 【点拨】细节理解题。根据“By sharing tasks based on advantages of everyone, the team gets higher quality results.”可知,团队合作做项目时可以通过让成员专注于自身优势来提高项目质量。故选B。
71. C 【点拨】细节理解题。根据“The members learn to trust and support each other, which helps them build strong relationships on the field.”可知,在体育运动中,团队成员一定要明白信任和支持对成功的重要性。故选C。
72. A 【点拨】推理判断题。根据“Everyone should learn to work well together.”可知接下来要讲述如何培养团队精神。故选A。
F. 【主旨大意】本文介绍了作者在不同年龄阶段的梦想,详述了作者为成为一名口译者而实施的计划。
73. Because she wanted to bring happiness to people.
74. Five./5.
75. They should work hard for their dreams and never give up.( 答案不唯一)
IX. 76. illness 77. clearly 78. wealth 79. painful 80. realised
X. One possible version:
Good morning, everyone. I’m glad to stand here to give a speech. When I was a child, I dreamed of traveling in space.
I know becoming an astronaut is not easy, but I will still try my best to achieve it. Space life is full of danger. Only with sufficient knowledge can I have the confidence and ability to face the unknown environment in space. So I am going to study hard and get more knowledge about space. In addition, I am going to take more exercise to build a stronger body. Unless I have a healthy body, it is impossible for me to get to the space station.
There is an old saying that “Everything comes to him who waits”. I believe that with my continuous efforts, my dream will come true one day.
Thanks for your listening!
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览